Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Ξυδάκης: Δεν μπορείς να σταματήσεις την ιστορία με συρματοπλέγματα
  • [02] Μ. Βορίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η παραμονή της κυβέρνησης συμφέρει τη ΝΔ
  • [03] Ευρ. Στυλιανίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πιστεύω στην πολιτική της εθνικής συνεννόησης και στη θετική ψήφο
  • [04] Ι. Μπενίσης στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Κανείς δεν θα στερηθεί το αγαθό του νερού, λόγω οικονομικής αδυναμίας
  • [05] Μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, ζήτησε ο Πολ Τόμσεν
  • [06] Σύνοδος ΔΝΤ: Συναντήσεις σήμερα του Ευκ. Τσακαλώτου με Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ, Σαπέν
  • [07] Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων από Aegean και Olympic Air
  • [08] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και δωρεάν μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη, λόγω Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου
  • [09] Δύο καμικάζι ανατινάχθηκαν στην Τουρκία όταν η αστυνομία τους ζήτησε να παραδωθούν
  • [10] Οι ΗΠΑ κατηγορούν επίσημα τη Ρωσία για κυβερνοεπιθέσεις σε κόμματα, θεσμούς και πρόσωπα
  • [11] Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας θεσπίζει το δικό του διεθνές βραβείο ειρήνης
  • [12] Ντέιλι Τέλεγκραφ: Οι πολίτες της ΕΕ θα παραμείνουν στη Βρετανία και μετά το Brexit
  • [13] I. Στουρνάρας: Είναι η ώρα στην eυρωζώνη να δεσμευτούν ρεαλιστικά στην ελάφρυνση του χρέους
  • [14] Σκηνικό καταστροφής στην Αϊτή: Στους 842 οι νεκροί λόγω «Μάθιου»

  • [01] Ν. Ξυδάκης: Δεν μπορείς να σταματήσεις την ιστορία με συρματοπλέγματα

    Τη θέση πως η εφαρμογή του δίκαιου καταμερισμού των προσφύγων στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι πρωτίστως πολιτική, χωρίς να αποκλείεται η ενεργοποίηση κυρώσεων βάσει των συνθηκών για την προστασία του κύρους της ΕΕ, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα με γερμανική αντιπροσωπεία, που αποτελείτο από ανώτερα στελέχη της καγκελαρίας, της ομοσπονδιακής Βουλής, των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών και 'Αμυνας, καθώς και από στελέχη των ιδρυμάτων Κόνραντ Αντενάουερ και Global Public Policy Institute (SWP).

    Ο κ. Ξυδάκης, σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, έστειλε το μήνυμα πως «η εφαρμογή των αποφάσεων των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων που αφορούν τη μετεγκατάσταση σε χώρες ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες, αποτελεί πολιτική δέσμευση την οποία όλοι θα πρέπει να σεβασθούν», και παρατήρησε πως μόνον έξι κράτη τηρούν τα υπεσχημένα.

    Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως η μη τήρηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με πρόσχημα την αντιευρωπαϊκή «ευέλικτη αλληλεγγύη» μειώνει την ΕΕ στα μάτια των πολιτών της, που διαπιστώνουν ότι η Ένωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια μεγάλη κρίση, «ενώ επιβεβαιώνεται, παράλληλα, το κακό προηγούμενο των opt outs που οδηγούν εντέλει σε αποσχιστικά φαινόμενα τύπου Brexit». Για τη διατήρηση της ΕΕ, υποστήριξε, είναι απαραίτητη η αποστολή ισχυρού πολιτικού μηνύματος στη βάση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και του ευρωπαϊκού δικαίου.

    Στο πλαίσιο αυτό, περιέγραψε ως ανησυχητική την κατάσταση σε ορισμένα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι η «ορμπανοποίηση» και ο άκρατος λαϊκισμός, «δηλαδή οι αρνητικές και εν πολλοίς ατελέσφορες πολιτικές και ο λόγος μίσους έχουν ήδη επιμολυντική επίδραση στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή».

    Αναφερόμενος στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Ξυδάκης επισήμανε ότι «τηρείται ικανοποιητικά προς το παρόν» και διατύπωσε την ελπίδα πως οι πρόσφατες αναταράξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας θα λάβουν τέλος σύντομα. «Από τη μεριά μας, ως Ευρώπη», πρόσθεσε, «μπορούμε να βοηθήσουμε την Τουρκία σε επίπεδο τεχνογνωσίας, προκειμένου να εκπληρώσει όλα τα υπολειπόμενα κριτήρια για την απελευθέρωση των θεωρήσεων». «Όμως για να παύσουν οι ροές δεν αρκούν τα "λογιστικά" μέτρα, αλλά είναι απαραίτητο να αντιμετωπισθούν τα γενεσιουργά αίτια στις εστίες του πολέμου», συμπλήρωσε, ενώ ανέφερε ότι ενώ οι εμπλεκόμενες Ρωσία και ΗΠΑ μπορούν να δίδουν χρόνο για την ειρήνευση, η Ευρώπη δεν έχει αυτό το περιθώριο καθώς η πολιτική της συνοχή βρίσκεται άμεσα σε κίνδυνο ενώ αναδύονται ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.

    Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε την ανάγκη μακροπρόθεσμων και στοχευμένων πολιτικών, οι οποίες θα βοηθήσουν και στην τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, σημειώνοντας πως δεν μπορείς να σταματήσεις την ιστορία με συρματοπλέγματα. «Με την εγκατάσταση νόμιμων οδών αντιμετωπίζονται τα παράνομα δίκτυα διακίνησης που κοστίζουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές ακόμη και την εβδομάδα που διανύουμε, αυτή τη στιγμή» προσέθεσε.

    Όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες πολιτικές, τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό το πρώτο βήμα που ολοκληρώθηκε με την επίσημη λειτουργία του οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής που θα επιτηρεί τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα». Επίσης, άμεση προτεραιότητα αποτελεί για τον κ. Ξυδάκη η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, το οποίο θα μοιράζει τα βάρη και τις ευθύνες ισομερώς σε όλα τα κράτη-μέλη». Εξίσου σημαντική προτεραιότητα αποδίδει στη διαμόρφωση ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών, αναφέροντας πως «τα κράτη-μέλη οφείλουν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Βαλέττα σχετικά με τις χώρες της Βορείου και Υποσαχάριας Αφρικής καθώς και με χώρες της Ασίας όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, «για το οποίο τελευταία γίνονται συντονισμένες προσπάθειες».

    Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στη διαχείριση του προσφυγικού από τη Γερμανία, εκφράζοντας την εκτίμησή του για την υποστήριξη και τη δραστηριοποίηση της γερμανικής κυβέρνησης. «Η καγκελάριος Μέρκελ προσωπικά με τη στάση της συνέβαλε στη διάσωση του ανθρώπινου προσώπου της Ευρώπης, αλλά και την πολιτική συνοχή της Ένωσης κατά τη διάρκεια αυτής της ιστορικής στιγμής», ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. «Οι γερμανικές αρχές είναι έμπειρες σε θέματα ασύλου και η παροχή τεχνογνωσίας παραμένει πάρα πολύ σημαντική», σημείωσε.

    [02] Μ. Βορίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η παραμονή της κυβέρνησης συμφέρει τη ΝΔ

    «Σύντομα θα οδηγηθούμε σε εκλογές», εκτιμά ο συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Αττικής, Μάκης Βορίδης, γιατί, όπως υποστηρίζει, όσο παραμένει, ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαφανίζεται η πολιτική του επιρροή και υπάρχει κίνδυνος πολιτικής εξαϋλωσής του. Ωστόσο, πιστεύει ότι η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση συμφέρει τη ΝΔ.

    Αναφερόμενος στην στρατηγική που ακολουθεί η ΝΔ δηλώνει ότι «αντιπολιτεύεται με ένταση, με οξύτητα αλλά ταυτόχρονα με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα».

    Ερωτηθείς για το αν δυσκολεύεται το πολιτικό σύστημα και κατά συνέπεια η ΝΔ να βρει «ευήκοα ώτα» για προεκλογικές εξαγγελίες, δηλώνει ότι η ΝΔ χωρίς λαϊκισμό θα δεσμευτεί σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα βελτιώσει τη ζωή των Ελλήνων.

    Στην ερώτηση αν μπορεί να δεσμευτεί η ΝΔ ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ που μπήκαν στο Υπερταμείο, όπως δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού διερωτάται «τι δεσμεύσεις να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΥΔΑΠ όταν έχει δεσμεύσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια;» αλλά αναφερόμενος στη ΝΔ υπογραμμίζει ότι η ΝΔ είναι κατ' αρχήν υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά οι όροι, οι προϋποθέσεις και το τίμημα κρίνουν αν πρέπει να γίνει μία ιδιωτικοποίηση.

    Αναφορικά με την πρόσφατη κόντρα του υπουργού κ. Φίλη με την Εκκλησία και τον τυχόν διαχωρισμό «Κράτους-Εκκλησίας», ο Μάκης Βορίδης υποστηρίζει την άποψη ότι «το Σύνταγμα εμποδίζει τον κ. Φίλη να εκδηλώσει το αντιχριστιανικό του σχέδιο».

    Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι «στην Ελλάδα γινόταν αεροπειρατεία από ομάδα επιχειρηματιών την οποία έσπασε η κυβέρνηση με το νόμο για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών», δηλώνει ότι «ο κ. Παππάς, θέλει να ελέγξει το τηλεπικοινωνιακό τοπίο, να περιορίσει την ενημέρωση, να φιμώσει την αντιπολίτευση».

    Η πλήρης συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο έχει ως εξής:

    Κύριε Βορίδη, ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία και σεις συμμετέχετε, δήλωσε ότι «στην Ελλάδα γινόταν αεροπειρατεία καθώς είχε υποκλαπεί ο αέρας της χώρας από ομάδα επιχειρηματιών» και πως με τον νόμο για τις άδειες έσπασε αυτή η αεροπειρατεία. Πώς σχολιάζετε τη δήλωση αυτή;

    Ο εκπρόσωπος των συμφερόντων και της διαπλοκής επί ΣΥΡΙΖΑ κ. Παππάς ρίχνει τη γνωστή λάσπη στον ανεμιστήρα. Οι σταθμοί λειτουργούσαν με προσωρινές άδειες. Έχω πει ότι κακώς δεν είχαν προχωρήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε οριστική αδειοδότηση. Αυτά που κάνει όμως ο κ. Παππάς δεν έχουν σχέση με αυτό: Ο κ. Παππάς θέλει να ελέγξει το τηλεπικοινωνιακό τοπίο, να περιορίσει την ενημέρωση, να φιμώσει την αντιπολίτευση. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις καταγγελίες Κοντομηνά και έχει αναλάβει την πλήρη ευθύνη για το σκάνδαλο Καλογρίτσα. Από σήμερα, η αριστερή διαπλοκή έχει πρόσωπο: Αυτό του κ. Νικολάου Παππά.

    Επειδή ως φαίνεται η ΝΔ έχει επικεντρώσει τα βέλη της στο πρόσωπο του υπουργού Επικρατείας, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν σκέφτεστε να προχωρήσετε, όπως αφήσατε να εννοηθεί, σε σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τυχόν ποινικές ευθύνες του Νίκου Παππά αν γίνετε κυβέρνηση;

    Οι ευθύνες όλων θα αποδοθούν τη χρονική στιγμή που πρέπει.

    Κύριε Βορίδη, μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές ή αντίθετα, όπως λέει και ο ίδιος, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση να ανακάμψει;

    Οι εκλογές είναι πατριωτικό και λαϊκό αίτημα. Πρέπει να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ η χώρα. Τα εισοδήματα των πολιτών βουλιάζουν. Ο κ. Τσίπρας αποτυγχάνει, και μαζί του συμπαρασύρει τη χώρα. Όσο παραμένει, εξαφανίζεται η πολιτική του επιρροή. Προφανώς αυτό συμφέρει τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά η χώρα καταστρέφεται, πληγώνεται όλο και περισσότερο. Για αυτό πρέπει να φύγει τώρα. Και προσωπικά πιστεύω ότι, βλέποντας τον κίνδυνο της πολιτικής του εξαΰλωσης, σύντομα θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Όσο για την ανάκαμψη, αυτό το παραμύθι δεν γίνεται πιστευτό ούτε από τους πιο «κολλημένους» Συριζαίους.

    Δηλαδή, εσείς πιστεύετε, ότι Κυριάκος Μητσοτάκη πρέπει να ανεβάσει τους τόνους;Π ρος το παρόν η ΝΔ χρησιμοποιεί το σύνθημα «φύγετε» το οποίο είναι, βεβαίως, ρητορικό σε μία εκλεγμένη κυβέρνηση.

    Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη ψηλά τους τόνους της αντιπολίτευσης και κάνει ό,τι μπορεί ώστε αφενός να αποκαλύπτει την καταστροφική δράση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αφετέρου να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα αλήθειας και ελπίδας. Η Νέα Δημοκρατία αντιπολιτεύεται με ένταση, με οξύτητα, αλλά ταυτόχρονα με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα.

    Πάντως, κύριε Βορίδη, το πολιτικό σύστημα, σήμερα, και εσείς ως ΝΔ αντιμετωπίζετε τη δυσπιστία των πολιτών. Για παράδειγμα, μία πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι οι ψηφοφόροι στην πλειονότητά τους δυσκολεύονται να πιστέψουν προεκλογικές εξαγγελίες. Π.χ η μείωση του ΕΝΦΙΑ που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από τους πολίτες καίτοι το θεωρούν πολύ σημαντικό ζήτημα. Υπάρχει δυσκολία να βρει το πολιτικό σύστημα «ευήκοα ώτα»;

    Ναι, δυστυχώς είναι ακόμη μία καταστροφή που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στη σχέση των πολιτών με την πολιτική. Ενώ πίστεψαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 20 δισ. για να εφαρμόσει το γνωστό πρόγραμμα με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, με την 13η σύνταξη, με την μείωση του ΦΠΑ, με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στο επίπεδο προ κρίσης, χωρίς να έχει πει ένα μέτρο εξοικονόμησης αυτών των ποσών, τώρα δυσκολεύονται να πιστέψουν ένα κοστολογημένο πρόγραμμα αξίας 1,2 δισ. που μάλιστα συνοδεύεται από ισοδύναμα. Δυστυχώς, «ο καμένος από τον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι». Παρά ταύτα, εμείς θα επιμείνουμε, γιατί η Συμφωνία Αλήθειας είναι ταυτόχρονα και συμφωνία ελπίδας. Και γιατί χωρίς να λαϊκίσουμε, χωρίς να υποσχεθούμε τα πάντα στους πάντες, θα δεσμευτούμε σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα βελτιώσει την ζωή των Ελλήνων. Και μέρα με τη μέρα, χτίζουμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους.

    Μπορεί να δεσμευτεί η ΝΔ ότι, αν γίνει κυβέρνηση, δεν θα ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, για τις οποίες ενώ μπήκαν στο Υπερταμείο ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι δεν θα τις αποκρατικοποιήσει;

    Τρία θέματα πρέπει να απαντηθούν σε αυτήν σας την ερώτηση: 1) οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ τι αξία έχουν, όταν το παρελθόν του δείχνει ότι δεν έχει τηρήσει καμία υπόσχεσή του, 2) τι δεσμεύσεις να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΥΔΑΠ, όταν έχει δεσμεύσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια στο Υπερταμείο και έχει δημιουργήσει και συνθήκες συνδιοίκησής του με τους ξένους, και 3) η ΝΔ είναι κατ' αρχήν υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Από κει και πέρα ο τρόπος, οι όροι, το επενδυτικό σχέδιο, το τίμημα, οι προϋποθέσεις, όλα αυτά αποτελούν κρίσιμο ζήτημα ως προς το αν πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει κάποια ιδιωτικοποίηση.

    Κύριε Βορίδη, μετά τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μήπως είναι απαίτηση, περισσότερο παρά ποτέ, η εθνική συνεννόηση ανάμεσα στα κόμματα και κυρίως ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ;

    Όπως καταλαβαίνετε, το θέμα δεν είναι να συνεννοηθούμε μεταξύ μας για θέματα για τα οποία εν πολλοίς συμφωνούμε, αλλά η κυβέρνηση, στα πλαίσια της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής, να διαμορφώνει κάθε φορά το διεθνές περιβάλλον έτσι ώστε να μην υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δυστυχώς, όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε να επιδεινώνεται το διεθνές περιβάλλον: δηλώσεις των Τούρκων για την συνθήκη της Λωζάνης και την κυριαρχία επί του Αιγαίου, δηλώσεις των Αλβανών αλλά και Ευρωπαίων αξιωματούχων για το λεγόμενο «τσάμικο» ζήτημα. Είναι αποτέλεσμα της αποτυχημένης εξωτερικής πολιτικής της Κκυβέρνησης που αποκόπτει την Ελλάδα από τους συμμάχους της, που την καθιστά απομονωμένη, περιφερειακή και περιθωριοποιημένη. Για αυτό και η κα. Μπακογιάννη, αρμόδια της ΝΔ για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ζήτησε τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ για να συζητηθεί διεξοδικά η κατάσταση και να υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις που θα ανατρέψουν το δυσμενές περιβάλλον.

    Βλέπετε ή φοβάστε εξελίξεις γύρω από τα ελληνοτουρκικά που θα μπορούσαν ίσως να οδηγήσουν και σε μία κυβέρνηση εθνικού σκοπού;

    Ελπίζω ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει μία τέτοια κρίση. Μου περιγράφετε το ενδεχόμενο μίας κρίσης τέτοιας εντάσεως που θα αφήσει τη χώρα βαριά τραυματισμένη. Απεύχομαι μία τέτοια εξέλιξη και εργαζόμαστε για να την αποτρέψουμε.

    Υπάρχει κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα το προσφυγικό ζήτημα και να επιστρέφονται στην Ελλάδα οι πρόσφυγες ως πρώτη χώρα εισόδου;

    Δυστυχώς. Διότι και η περίφημη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ, ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν λειτουργεί, αλλά και η Γερμανία, υπό την πίεση της κοινής της γνώμης, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην εφαρμογή του «Δουβλίνο ΙΙ» που για την ώρα δεν εφαρμόζεται. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, πέραν των ροών που ήδη δεχόμαστε, θα δεχθούμε κι άλλους οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες από την Τουρκία, αλλά και επιστροφές προσφύγων, αφού θα είμαστε η χώρα πρώτης εισόδου. Αυτό θα είναι ένας πραγματικός εφιάλτης. Δυστυχώς στο μεταναστευτικό, ο κ.Τσίπρας και η κυβέρνησή του κινείται μεταξύ αριστερών ιδεολογημάτων και απίστευτης διοικητικής ανικανότητας. Δεν φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορα, δεν κάνει διαχωρισμό οικονομικών μεταναστών και προσφύγων, δεν έχει όσα κλειστά κέντρα χρειάζεται, δεν διεκπεραιώνει ταχέως τις αιτήσεις ασύλου, δεν έχει ουσιαστικές πολιτικές ενσωμάτωσης για όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Είναι και σε αυτό ανίκανοι, και για αυτόν, τον πολύ βασικό λόγο, πρέπει να φύγουν.

    Κύριε Βορίδη, η πρόσφατη κόντρα Φίλη με την Εκκλησία άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για το διαχωρισμό «Κράτους-Εκκλησίας», που τόσες φορές έχει συζητηθεί στο παρελθόν από κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ αλλά ουδέποτε αποτολμήθηκε.

    Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ως αριστερή κυβέρνηση μισεί τη θρησκεία και την Εκκλησία, το «όπιο του λαού». Ο κ. Φίλης έχει εξαπολύσει πόλεμο στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στην χριστιανική πίστη. Το Σύνταγμα τον εμποδίζει να εκδηλώσει με πληρότητα το αντιχριστιανικό του σχέδιο. Φυσικά, σε μία χώρα που οι δεσμοί του λαού με την Ορθόδοξη πίστη είναι ακατάλυτοι, ιστορικοί, εσωτερικοί, είναι δεσμοί ταυτότητας, οι σχεδιασμοί του κ. Φίλη θα πέσουν στο κενό. Εξ ου και η εξευτελιστική για αυτόν, αλλά και για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, αναδίπλωσή τους στο θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών.

    [03] Ευρ. Στυλιανίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πιστεύω στην πολιτική της εθνικής συνεννόησης και στη θετική ψήφο

    Την πολιτική της εθνικής συνεννόησης στα μεγάλα θέματα, προκρίνει ο πρώην βουλευτής Ροδόπης και πρώην υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Είναι κατανοητό ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε πολλά με τον ΣΥΡΙΖΑ ... ωστόσο εκτιμώ ότι μεγάλα θέματα μπορούν να αποτελέσουν σημείο συνάντησης, με στόχο πάντα το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον», αναφέρει.

    Ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σημειώνει ότι στη Λευκωσία αξιοποίησαν τη δυνατότητα της εθνικής συνεννόησης και βγήκαν γρήγορα από την επιτήρηση, ενώ «εδώ στην Ελλάδα οι πρωταγωνιστές του παλιού πολιτικού συστήματος δυστυχώς συνέχισαν να πολιτεύονται ακόμα και σε κρίσιμες ώρες με την παλιά λογική του φανατισμού, των απωθημένων και της άγονης αντιπαράθεσης». «Ελπίδα μου είναι η νέα ηγεσία της ΝΔ να ξεπεράσει αυτή τη νοοτροπία του αρνητισμού και να προσχωρήσει στη λογική της θετικής προσέγγισης», προσθέτει.

    Υποστηρίζει, επίσης, πως έπρεπε από την αρχή της κρίσης με διακομματική συμφωνία να ανατεθεί σε ειδικούς τεχνοκράτες η εκπόνηση ενός Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου, στο οποίο θα καλούνταν να τοποθετηθούν οι πολιτικές δυνάμεις και όπου συμφωνήσουν να συνεργαστούν. Ωστόσο τονίζει ότι «η υλοποίηση της οποίας απόφασης είναι υπόθεση της πολιτική και όχι της τεχνοκρατίας». «Θεωρώ ότι τη λύση μπορεί να τη δώσει μόνο η πολιτική, ώστε να είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένη».

    Απαντά σε όσους κάνουν λόγο για "αβάντα" των "Καραμανλικών" στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή «έχει πάψει να είναι κομματικός, είναι εθνικός και ενοποιητικός» και «η παρέμβαση τουπρος τον Αλέξη Τσίπρα, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, για να κρατήσει τη χώρα στις ευρωπαϊκές ράγες υπήρξε καταλυτική». «Κάποιοι αυτήν την εθνική ενέργεια επιχείρησαν να την χρησιμοποιήσουν μικροκομματικά. Ο λαός τους έκρινε και τους αποδοκίμασε», προσθέτει.

    Ο πρώην υπουργός δηλώνει αντίθετος με την αντικατάσταση του μαθήματος των Θρησκευτικών με τη θρησκειολογία, λέγοντας ότι «αποτελεί σοβαρό νομικό, πολιτικό και εθνικό ατόπημα, που δεν συμπληρώνει, αλλά στρεβλώνει τη γνώση των νέων μας για τις θρησκείες και κυρίως για την ταυτότητα τους».

    Τέλος, σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, κάνει λόγο για άκρως επικίνδυνο παιχνίδι «που ξεκινά από τη γείτονα για να εκτονώσει τις πιέσεις που δέχεται από τα ανατολικά της και για να αποπροσανατολίσει την εσωτερική της κοινή γνώμη», και τονίζει την ανάγκη για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για να υπάρξει Εθνική Συνεννόηση επί συγκεκριμένου Αναπτυξιακού Σχεδίου. «Έχουμε όλοι χρέος και ευθύνη να δράσουμε γρήγορα. Το νέο διεθνές περιβάλλον πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους και ενωμένους. Μια φορά επιτέλους ας διδαχθούμε από την ιστορία», υπογραμμίζει.

    Η πλήρης συνέντευξη του Ευριπίδη Στυλιανίδη στον Γιώργο Ψύλλια για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο έχει ως εξής:

    Κύριε Στυλιανίδη, σας βρίσκουμε στην Κύπρο όπου ανοίγετε ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή σας, αυτό του πανεπιστημιακού δασκάλου. Η Κύπρος βγήκε από τα μνημόνια πολύ γρήγορα και πολλοί υποστηρίζουν ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο και η ενιαία στάση των κυπριακών κομμάτων στο θέμα αυτό. Ποι είναι η δική σας γνώμη;

    Η ακριβής έννοια δεν είναι "ανοίγω", αλλά "επιστρέφω". Επιστρέφω στην επιστήμη από την οποία ξεκίνησα κάποτε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στη Νομική του Αμβούργου, όπου έκανα το διδακτορικό μου στο Συνταγματικό Δίκαιο, για να την υπηρετήσω αυτή τη φορά ως δάσκαλος και όχι απλά ως ερευνητής. Και σας το λέω αυτό διότι ειλικρινά πιστεύω ότι το Συνταγματικό Δίκαιο δεν είναι μόνο η κορωνίδα του Δικαίου, αλλά και η βάση της υγιούς πολιτικής. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο ότι το ίδιο το ελληνικό Σύνταγμα σε πολλά του σημεία ενθαρρύνει τη λογική των συναινέσεων μεταξύ των κομμάτων και της εθνικής συνεννόησης σε κρίσιμα θέματα.

    Οι αδελφοί μας στην Κύπρο αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα και βγήκαν γρήγορα από την επιτήρηση. Εδώ στην Ελλάδα οι πρωταγωνιστές του παλιού πολιτικού συστήματος δυστυχώς συνέχισαν να πολιτεύονται ακόμα και σε κρίσιμες ώρες με την παλιά λογική του φανατισμού, των απωθημένων και της άγονης αντιπαράθεσης. Βλέπετε γνωρίζουν όλοι καλά, ότι όταν φανατίζεις τους οπαδούς σου έναντι του αντιπάλου, δεν συσπειρώνεις μόνο τους δικούς σου, αλλά τους θολώνεις το μυαλό, δηλαδή τους δυσκολεύεις να δουν τις δικές σου αδυναμίες και ελλείψεις.

    Ελπίδα μου είναι η νέα ηγεσία της ΝΔ να ξεπεράσει αυτή τη νοοτροπία του αρνητισμού και να προσχωρήσει στη λογική της θετικής προσέγγισης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε να το επιχειρεί αυτό στην πρόσφατη κοινοβουλευτική συζήτηση για την Παιδεία. Βέβαια όπως ξέρετε το ταγκό θέλει πάντα δύο...

    Κύριε υπουργέ, εκτός από το θέμα της οικονομίας, έχουμε το προσφυγικό, τις προκλήσεις Ερντογάν, την Παιδεία, την Εκκλησία και άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα, και βλέπουμε την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση να μην ρίχνουν καμιά γέφυρα συνεννόησης.

    Προσωπικά πιστεύω στην πολιτική της εθνικής συνεννόησης και στη θετική ψήφο. Όταν οι πολίτες σε ψηφίζουν όχι γιατί απορρίπτουν τον αντίπαλο, αλλά γιατί σε πιστεύουν, σε οπλίζουν με μεγάλη αντοχή και δύναμη για να αντέξεις τις δυσκολίες της επόμενης μέρας. Είναι κατανοητό ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε πολλά με τον ΣΥΡΙΖΑ διότι έχουμε άλλη αντίληψη, άλλη νοοτροπία, άλλη ιδεολογία. Ωστόσο εκτιμώ ότι μεγάλα θέματα μπορούν να αποτελέσουν σημείο συνάντησης, με στόχο πάντα το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον. Για παράδειγμα τα εθνικά θέματα. Δεν είναι δυνατόν να αμφισβητεί ο Τ. Ερντογάν τη Συνθήκη της Λωζάνης, να γεμίζει η χώρα πρόσφυγες και μετανάστες και εμείς να μαλώνουμε μεταξύ μας. Επίσης, ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση "κλαίει ή όχι" όταν ψηφίζει τα προαπαιτούμενα του μνημονίου, διερωτώμαι αν έχει να προτείνει άλλο δρόμο; Μήπως αν συνεννοούμασταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, προχωρούσαμε γρηγορότερα και πιο ανώδυνα προς την έξοδο από το τέλμα;

    Θυμίζω και κάτι ακόμα, ο πρόεδρος την ΝΔ είχε προτείνει συνεννόηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος για να μη χάνουμε άλλο χρόνο, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. Γιατί;

    Θα σας πω όμως και κάτι άλλο. Για να υπάρξει συνεννόηση πρέπει να εδράζεται σε ένα σαφές και πρακτικό "διά ταύτα" για όλα τα θέματα. Τόσα χρόνια ακούμε από όλους για "αλλαγές και μεταρρυθμίσεις", κανείς όμως δεν προσδιορίζει το περιεχόμενο τους. Για μένα, έπρεπε από την αρχή της κρίσης με διακομματική συμφωνία να ανατεθεί σε ειδικούς τεχνοκράτες η εκπόνηση ενός Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου, που θα απαντά με έξυπνες λύσεις για τη δημιουργία νέου πλούτου και θα προσδιορίζει με σαφήνεια τον προσανατολισμό της χώρας, το νέο παραγωγικό της μοντέλο στη μετά Μνημόνιο εποχή. Επ΄ αυτού θα καλούνταν να τοποθετηθούν οι πολιτικές δυνάμεις. Όπου συμφωνήσουν να συνεργαστούν. Όπου διαφωνήσουν να προτείνουν την εναλλακτική τους κι ας αποφασίσει ο λαός, αλλά επί του συγκεκριμένου. Η υλοποίηση όμως της οποίας απόφασης είναι υπόθεση της πολιτική και όχι της τεχνοκρατίας, που ενώ αποκηρύττει την πολιτική δημοσίως, συχνά καίγεται να την υποκαταστήσει.

    Θεωρώ ότι τη λύση μπορεί να τη δώσει μόνο η πολιτική, ώστε να είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένη. Φυσικά μια νέα πολιτική που θα μιλά ειλικρινά, με ρεαλισμό και σαφήνεια και θα έχει σημείο αναφοράς το εθνικό και λαϊκό συμφέρον, δηλαδή την πατρίδα και όχι κάποιο κόμμα, όλους τους Έλληνες και όχι μια κλειστή ελίτ, όπως σε παλιότερες εποχές.

    Κύριε Στυλιανίδη υπήρξατε για πολλά χρόνια υπουργός Παιδείας. Πώς σχολιάζετε την αντιπαράθεση που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες ανάμεσα στον κ. Φίλη και την Εκκλησία και τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο;

    Είναι επιεικώς απαράδεκτη η στάση του υπουργού, τόσο ως προς τη διαδικασία τού ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου με την Εκκλησία, που δεν έγινε ποτέ, όσο και επί της ουσίας.

    Θέλουν να καταργήσουν τη διδασκαλία της δικής μας Ορθόδοξης πίστης (Θρησκευτικά) και να την αντικαταστήσουν με την ενημέρωση για τη θρησκεία των άλλων (θρησκειολογία). Αυτό αποτελεί σοβαρό νομικό, πολιτικό και εθνικό ατόπημα, που δεν συμπληρώνει, αλλά στρεβλώνει τη γνώση των νέων μας για τις θρησκείες και κυρίως για την ταυτότητα τους. Και εξηγούμαι:

    Νομικά, αποτελεί ευθεία παραβίαση του Συντάγματος μας, που στο άρθρο 3 παρ.1 αναγνωρίζει την θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας ως επικρατούσα θρησκεία. Αποτελεί όμως προσβολή και του άρθρου 13 περί θρησκευτικής ελευθερίας και του άρθρου 4 παρ.2 περί ισότητας των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων όλων των Ελλήνων πολιτών, διότι ενώ η ελληνική Πολιτεία διασφαλίζει και διευκολύνει τη δογματική διδασκαλία άλλων δογμάτων (Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Ιουδαϊσμού, Μουσουλμανισμού στη Θράκη), και ορθώς, ωστόσο επιχειρεί να απαγορεύσει τη διδασκαλία της Ορθόδοξης πίστης, που αφορά σχεδόν στο σύνολο του ελληνικού λαού.

    Πολιτικά, αποχρωματίζει την πολιτιστική ταυτότητα των νέων Ελλήνων, καθιστώντας τους ευάλωτους. Υπονομεύει για λόγους μιας αριστερής ιδεοληψίας τον αξιακό κώδικα που κράτησε τον λαό μας όρθιο στους αιώνες και κλονίζει το ισχυρότερο ηθικό στήριγμα του, την Ορθόδοξη Εκκλησία, στη στιγμή μάλιστα της σκληρότερης δοκιμασίας των Ελλήνων μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

    Εθνικά, υπονομεύει τη δύναμη της Ελλάδας ως χώρας που πρωταγωνιστεί στον χώρο της παγκόσμιας Ορθοδοξίας (Οικουμενικό και άλλα Ορθόδοξα Πατριαρχεία) και προσπαθεί να κόψει τη ρίζα ενός λαού που άντεξε στους αιώνες, διότι είχε πίστη σε αξίες που έμειναν όρθιες όταν όλα γύρω γκρεμιζόντουσαν. Αποτελεί δε προσβολή στην ιστορία να συκοφαντείται ισοπεδωτικά η συμβολή της Εκκλησίας μας στους αγώνες του Έθνους αλλά και της κοινωνίας. Ας έλθει στη Θράκη ο υπουργός να του θυμίσουμε τη στάση του συμπατριώτη μου αχιεπισκόπου Χρύσανθου, του ιεράρχη των Ποντίων που περήφανα αρνήθηκε να ορκίσει την κατοχική κυβέρνηση.

    Είναι αδιανόητο η υγιής και πηγαία πίστη του λαού μας να ταυτίζεται από τον υπουργό Θρησκευμάτων με το τυφλό φανατισμό ή τη θρησκοληψία των φονταμενταλιστών. Αλληλοσεβασμός, ανοχή και ανεξιθρησκία δεν σημαίνει δημιουργία ενός θρησκευτικά ουδετεροποιημένου έθνους, και σας το λέω ως Θρακιώτης, που γεννήθηκα, μεγάλωσα και συμβιώνω δημιουργικά σε μια ανοιχτή διαπολιτισμική κοινωνία για την οποία είμαι περήφανος ως Έλληνας δημοκράτης.

    Το δεύτερο μεγάλο θέμα των ημερών είναι των τηλεοπτικών αδειών. Ποια είναι δική σας γνώμη; Έβαλε η κυβέρνηση τάξηστα κανάλια, "χτύπησε" τη διαπλοκή, όπως ισχυρίζεται, κάτιπου εσείς στην κυβέρνηση Καραμαλή δεν μπορέσατε να κάνετε με τον νόμο για τον βασικό μέτοχο;

    Η διαφορά της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν ότι στη σύγκρουση της με τη διαπλοκή δεν μπήκε στον πειρασμό να την αντικαταστήσει με ένα δικό της κατεστημένο, αλλά να επιβάλει κανόνες.

    Ένα χρόνο μετά τις περυσινές, δεύτερες εκλογές, ο κ Μητσοτάκης ζητά εκλογές και παραίτηση του πρωθυπουργού. Είναι λύση οι εκλογές; Δικαιώνεται η σημερινή στρατηγική της ΝΔ;

    Το αίτημα των εκλογών έχει στόχο να αναδείξει την έντονη διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας με σειρά κυβερνητικών επιλογών που αποδεικνύονται καταστροφικές για την οικονομία, την κοινωνία και εντέλει τη χώρα. Για μένα το αίτημα αυτό θα νιώσω ότι δικαιώνεται, όχι όταν κερδίσουμε την επόμενη εκλογική αναμέτρηση -κάτι που το θεωρώ αυτονόητο-, αλλά όταν φανεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι καλύτερη, αποτελεσματικότερη και βγάζει τη χώρα και τον λαό από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια.

    Πώς σχολιάζετε τις πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση της φορολογίας;

    Ήταν από τις πιο ολοκληρωμένες ομιλίες του προέδρου της ΝΔ. Πιστεύω ότι κέρδισε σημαντικό έδαφος, κυρίως στον κόσμο της πραγματική οικονομίας. Αυτό που θεωρώ, όμως, ότι τώρα χρειάζεται είναι να συμπληρώσουμε την ατζέντα μας με ένα γνήσια πατριωτικό λόγο, που θα μας διαφοροποιεί από τους εθνικιστές και τους διεθνιστές, και να ενισχύσουμε το κοινωνικό και φιλολαϊκό μας προφίλ προσδιορίζοντας με σαφήνεια την κόκκινη γραμμή, που μας χωρίζει από τον λαϊκισμό.

    Για να κερδίσουμε την εκλογική και την ιδεολογική μάχη πρέπει να επικοινωνήσουμε πειστικά με την πλειοψηφία της δοκιμαζόμενης κοινωνίας. Έχουμε χρέος να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και να μην αρκεστούμε στην απόρριψη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Επισημαίνουν πολλοί στην κυβέρνηση ότι το τρίτο Μνημόνιο το ψήφισεκαι η αντιπολίτευση, το καλοκαίρι του 2015,όταν επικεφαλής ήταν ο κ. Μεϊμαράκης?

    Εμείς έχουμε διαχρονικά αποδείξει ότι την πατρίδα την βάζουμε πάνω από το κομματικό συμφέρον. Εναλλακτική επιλογή σωτηρίας είχαμε μόνο το 2010, όταν ακόμα το 54% του ελληνικού χρέους ήταν στα χέρια των ξένων τραπεζών με τη μορφή ομολόγων του δημοσίου, το ΑΕΠ μας ήταν πολλαπλάσιο και η ρευστότητα των τραπεζών τεράστια σε σχέση με σήμερα. Τότε η κυβέρνηση Παπανδρέου έχασε την ευκαιρία να αποφύγει Μνημόνια ή να διαπραγματευτεί ένα γενναίο κούρεμα του χρέους, όπως συμβούλευαν οι Αμερικανοί, που θα επέσπευδε τη λύση καθιστώντας την λιγότερο επώδυνη. Δυστυχώς, μετά την υπογραφή των Μνημονίων η πιο γρήγορη έξοδος είναι η έξυπνη εφαρμογή τους. Στα θέματα αυτά οφείλουμε επιτέλους να είμαστε ειλικρινείς και υπεύθυνοι. Η αλήθεια και η συνέπεια στα συμφωνηθέντα μπορούν μόνο να δημιουργήσουν νέα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης.

    Κύριε υπουργέ άκουσα τον κ. Βενιζέλο να παρομοιάζει τη σημερινή κατάσταση στη χώρα και τα όσα ακολούθησαν μετά την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου περίπου με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τι λέτε:

    Η κατάσταση είναι τραγική. Οι υπερβολές όμως δεν νομίζω πλέον ότι πείθουν κανένα. Στη Μικρασιατική Καταστροφή χύθηκε αίμα, χάθηκε ελληνική γη, ξεριζώθηκε ελληνισμός. Δεν είναι το ίδιο. Την οικονομία, αν ανασκουμπωθούμε, σοβαρευτούμε και δουλέψουμε όλοι μαζί, μπορούμε να τη "γυρίσουμε". Ο λαός ψάχνει ηγεσία για να εμπιστευτεί. Αυτό για μένα είναι το ζητούμενο...

    Κύριε Στυλιανίδη, ως προσωπικός, πολιτικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή τι απαντάτε στον Γιώργο Παπανδρέου και κάποιους άλλους από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, που κάνουν λόγο για "αβάντα" των «Καραμανλικών» στους κκ Τσίπρα και Καμμένο ή ακόμη και για υπόγεια συνεργασία;

    Αυτή είναι μια μικρονοητική και άθλια προπαγάνδα της ανεπάρκειας των ενόχων, που έμαθαν να κρύβονται πίσω από τον φανατισμό. Έχω ξαναπεί ότι ο Κώστας Καραμανλής απολαμβάνει ακόμα και σήμερα, παρά τα όσα έχει περάσει, την αγάπη και την πίστη της Κεντροδεξιάς και την εκτίμηση της Αριστεράς. Άρα ο ρόλος του έχει πάψει να είναι κομματικός, είναι εθνικός και ενοποιητικός. Η παρέμβαση του, λοιπόν, προς τον Αλέξη Τσίπρα, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, για να κρατήσει τη χώρα στις ευρωπαϊκές ράγες υπήρξε καταλυτική. Κάποιοι αυτήν την εθνική ενέργεια επιχείρησαν να την χρησιμοποιήσουν μικροκομματικά. Ο λαός τους έκρινε και τους αποδοκίμασε. Ας τους κρίνει και η ιστορία.

    Και μια και είσαστε στην Λευκωσία και αισθάνεστε τον"αχό" της Τουρκίας, πώς είδατε την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον κ Ερντογάν; Πιστεύετε ότι αυτή η ιστορία θα έχει και συνέχεια;

    Θέλω να σας θυμίσω, ότι τόσο αυτό, όσο και άλλα δυσάρεστα, τα προέβλεψα από το 2014, όταν ολοκλήρωσα τη συγγραφή του νέου μου βιβλίου, των εκδόσεων ΜΙΝΩΑΣ, που τώρα κυκλοφορεί, "ΘΡΑΚΗ: το Επόμενο Βήμα...". Δυστυχώς επαληθεύομαι πριν καν στεγνώσει το μελάνι του τυπογραφείου. Το παιχνίδι που ξεκινά από τη γείτονα για να εκτονώσει τις πιέσεις που δέχεται από τα ανατολικά της και για να αποπροσανατολίσει την εσωτερική της κοινή γνώμη, είναι άκρως επικίνδυνο για όλους. Έχω διατυπώσει, με αφορμή την κατάσταση στη Θράκη, εγκαίρως τη αγωνία μου και ζήτησα μάλιστα τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για να υπάρξει Εθνική Συνεννόηση επί συγκεκριμένου Αναπτυξιακού Σχεδίου. Έχουμε όλοι χρέος και ευθύνη να δράσουμε γρήγορα. Το νέο διεθνές περιβάλλον πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους και ενωμένους. Μια φορά επιτέλους ας διδαχθούμε από την ιστορία.

    [04] Ι. Μπενίσης στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: Κανείς δεν θα στερηθεί το αγαθό του νερού, λόγω οικονομικής αδυναμίας

    Πάγια θέση της ΕΥΔΑΠ είναι «ότι ουδείς συμπολίτης μας θα πρέπει να στερηθεί το αγαθό του νερού επειδή είναι σε οικονομική αδυναμία. Σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν, παρέχουμε δωρεάν την απαραίτητη ποσότητα νερού για την κάλυψη των αναγκών τους», τονίζει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Μπενίσης.

    Ερωτηθείς για το θέμα της ιδιωτικοποίησης, απαντά πως η ΕΥΔΑΠ δεν ιδιωτικοποιείται και υπογραμμίζει ότι κύριος μέτοχος του Υπερταμείου είναι το υπουργείο Οικονομικών το οποίο, ουσιαστικά, εκπροσωπεί το Δημόσιο.

    Ο κ. Μπενίσης αναφέρει, επίσης, η ΕΥΔΑΠ, με ένα εκτεταμένο επενδυτικό σχέδιο ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, εκσυγχρονίζει δίκτυα και υποδομές, και παράλληλα έχει δρομολογήσει έργα για την υλοποίηση του δικτύου βιολογικού καθαρισμού που θα καλύπτει το σύνολο της Αττικής, «τα οποία θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια»

    Η πλήρης συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΥΔΑΠ Γιάννη Μπενίση στην Αγγελική Λάζου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο έχει ως εξής:

    Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ για τη διετία 2016-2018;

    Αφορά επενδύσεις ύψους 75 εκατ. ευρώ για τη φετινή χρονιά και συνολικής αξίας 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018. Τα έργα που θα υλοποιήσει η ΕΥΔΑΠ σχετίζονται με το δίκτυο αποχέτευσης, ύδρευσης και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών. Επίσης, έχουμε δρομολογήσει τα έργα για την υλοποίηση του δικτύου βιολογικού καθαρισμού που θα καλύπτει το σύνολο της Αττικής, τα οποία θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά, λόγω διάφορων παραγόντων, όπως το πολιτικό κόστος, είχαν καθυστερήσει σημαντικά. Τολμήσαμε, όμως, και πλέον έχουμε ολοκληρώσει τον σχεδιασμό για ένα δίκτυο βιολογικών καθαρισμών που καλύπτει το σύνολο της Αττικής.

    Τι συνεπάγεται η ένταξη της ΕΥΔΑΠ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας;

    Επ' ουδενί η κίνηση αυτή δεν σημαίνει ότι η ΕΥΔΑΠ ιδιωτικοποιείται. Να διευκρινίσουμε ότι κύριος μέτοχος του Υπερταμείου είναι το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, ουσιαστικά, εκπροσωπεί το Δημόσιο. Ο προβληματισμός που ενδεχομένως εγείρεται σχετίζεται με τη διοίκηση και τον έλεγχο της εταιρείας και από ποιον αυτός θα ασκείται.

    Ποια αποτελέσματα έχει επιφέρει η πρόσληψη διεθνούς εταιρείας για την αξιολόγηση των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας;

    Ύστερα από διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο έδωσαν το «παρών» οι τρεις μεγαλύτερες εγνωσμένου κύρους εταιρείες, επελέγη ένα σχήμα που προχώρησε στην αξιολόγηση των γενικών διευθυντών της ΕΥΔΑΠ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των ΔΕΚΟ. Με τη σειρά τους, οι γενικοί διευθυντές εισηγήθηκαν, βάσει αξιοκρατικών κριτηρίων, στη διοίκηση τους διευθυντές, με τους τελευταίους μαζί με τους γενικούς διευθυντές να αξιολογούν τους προϊσταμένους. Ως αποτέλεσμα, πετύχαμε την αποπολιτικοποίηση του οργανισμού.

    Τι αποτελέσματα έχει αποδώσει η εφαρμογή του κοινωνικού τιμολογίου;

    Πάγια θέση μας είναι ότι ουδείς συμπολίτης μας θα πρέπει να στερηθεί το αγαθό του νερού επειδή είναι σε οικονομική αδυναμία. Γι' αυτό, σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν, παρέχουμε δωρεάν την απαραίτητη ποσότητα νερού για την κάλυψη των αναγκών τους. Ταυτόχρονα, καλούμε όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Μέχρι σήμερα έχουν ρυθμιστεί οφειλές της τάξης των 30 εκατ. ευρώ σε σύνολο 120 εκατ. ευρώ.

    Ποιο είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ΕΥΔΑΠ;

    Έχουμε προγραμματίσει ποικίλες δράσεις για την ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας, με στόχο την προστασία των υδάτινων πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, διαμορφώνουμε ένα σχέδιο που αποσκοπεί στην ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ΕΥΔΑΠ. Επιδιώκουμε να επιτύχουμε εξοικονόμηση υδάτινων πόρων σε επίπεδο νοικοκυριών, ενώ προσανατολιζόμαστε στην παροχή κινήτρων για την αντικατάσταση των επικίνδυνων χημικών λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, που αποτρέπουν τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

    [05] Μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, ζήτησε ο Πολ Τόμσεν

    Την πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ επανέλαβε ο επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου Πολ Τόμσεν. Ωστόσο, τόνισε πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αθήνα θέλουν να θέσουν πιο φιλόδοξους στόχους μέσω μεταρρυθμίσεων, τότε το Ταμείο θα μπορούσε να το εξετάσει.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Ετήσιας Διάσκεψης του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος του Ταμείου επισήμανε πως στην Ελλάδα πρέπει να υλοποιηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, οι οποίες ακόμα δεν έχουν γίνει, ενώ έκανε λόγο για ελλείμματα στον ασφαλιστικό τομέα και προβλήματα στο φορολογικό σύστημα.

    Σαν παράδειγμα ανέφερε πως κάποιοι φορολογικοί νόμοι εξαιρούν ακόμα και το 60% του συνολικού πληθυσμού.

    Επίσης, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ επισήμανε πως η Ελλάδα χρειάζεται μέσω μεταρρυθμίσεων να κτίσει ένα πιο μοντέρνο κράτος, με καλύτερο σύστημα προστασίας για τους αδύναμους.

    Σχετικά με το χρέος, επανέλαβε ότι δεν είναι βιώσιμο γεγονός που εμποδίζει το ΔΝΤ να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα. Ερωτηθείς αν απηύθηνε επιστολή προς την κ.Λαγκάρντ ζητώντας την πλήρη αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε ότι η επικοινωνία των στελεχών του Ταμείου δεν γίνεται με επιστολές.

    [06] Σύνοδος ΔΝΤ: Συναντήσεις σήμερα του Ευκ. Τσακαλώτου με Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ, Σαπέν

    Με τηγενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του Eurogroup,Γερούν Ντάισελμπλουμ και με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, θα συναντηθεί σήμερα στις ΗΠΑ ουπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτου,στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ.

    Χθες ο κ. Τσακαλώτος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, είχε σειρά επαφών,με κυρίαρχο θέμα τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

    Ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιουκαι όπως έγινε γνωστό από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάσθηκε η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της.

    Ο κ. Λιου τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Ευρώπη πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της να θέσει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία, μέσω ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα πρέπει να υποστηρίζεται από αξιόπιστη ανάπτυξη και δημοσιονομικές προσαρμογές που είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

    Ο Ευ. Τσακαλώτος είχε επίσης συναντήσεις μετον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών ΥποθέσεωνΠιερ Μοσκοβισί,τον Γερμανό υπουργό ΟικονομικώνΒόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον υπουργό Οικονομικών της ΙταλίαςΠιέρ Κάρλο Παντοάν.

    [07] Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων από Aegean και Olympic Air

    Λόγω των εικοσιτετράωρων απεργιών που εξήγγειλαν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας από αύριο (ώρα 00:01) έως και τη Δευτέρα (ώρα 23:59), η AEGEAN και η Olympic Air ακυρώνουν όλες τις πτήσεις του δικτύου τους την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, ενώ τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου ακυρώνονται όλες οι πτήσεις προς και από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια μέχρι τις 23:59, εκτός από 8 σκέλη πτήσεων που αλλάζουν ώρα αναχώρησης.

    Επιπλέον, σήμερα η AEGEAN ακυρώνει τις πτήσεις της προς Τελ Αβιβ, Βηρυτό, Αμμάν, Τιφλίδα, Τεχεράνη και την πτήση Τεχεράνη-Αθήνα, ενώ σε άλλες τροποποιεί τις ώρες αναχώρησης.

    [08] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και δωρεάν μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη, λόγω Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, λόγω της διεξαγωγής του 5ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου και του Αγώνα Δρόμου Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος.

    Από τις 3 μετά το μεσημέρι δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία και η στάθμευση των οχημάτων σε Λεωφόρο Νίκης, Βασ.Γεωργίου, Λεωφόρο Μ.Αλεξάνδρου, Γ' Σεπτεμβρίου (από τη συμβολή με τη Λεωφόρο Μ.Αλεξάνδρου έως τη συμβολή με την οδό Μ.Ανδρόνικου στο ρεύμα καθόδου), Μανώλη Ανδρόνικου, Τσιμισκή, Πολυτεχνείου, Κουντουριώτου και στη Λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου (από τη συμβολή με την οδό Στρ.Ναπολέοντος Ζέρβα έως τη συμβολή της με την οδό Γ' Σεπτεμβρίου).

    Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και τη στάση των οχημάτων από άνδρες της τροχαίας, θα εφαρμόζονται σταδιακά ανάλογα με το σημείο κίνησης των δρομέων. Ο ημιμαραθώνιος των 21 χλμ ξεκινά στις 6:45 το απόγευμα από την οδό Κουντουριώτη με τερματισμό το Λευκό Πύργο, ενώ ο Αγώνας Δρόμου Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος των 5 χλμ θα ξεκινήσει στις 9:15 το βράδυ μπροστά από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και τερματισμό, επίσης το Λευκό Πύργο.

    Εξάλλου, δωρεάν θα είναι σήμερα, από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, οι μετακινήσεις με τα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ για όσους συμμετέχουν στους αγώνες, με την προϋπόθεση ότι θα φέρουν μαζί τους τον αριθμό του δρομέα, που "καρφιτσώνεται" στη φανέλα.

    Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της αθλητικής διοργάνωσης θα διενεργούνται εκτεταμένες εκτροπές λεωφορειακών γραμμών, σύμφωνα και με τις εντολές της τροχαίας, ενώ ο ΟΑΣΘ ζητά την κατανόηση του επιβατικού κοινού.

    Οι εκδηλώσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν γύρω στις 11 το βράδυ.

    [09] Δύο καμικάζι ανατινάχθηκαν στην Τουρκία όταν η αστυνομία τους ζήτησε να παραδωθούν

    Δύο επίδοξοι βομβιστές πυροδότησαν σήμερα τα εκρηκτικά τους και αυτοανατινάχθηκαν σε απομακρυσμένη περιοχή στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα, όταν η αστυνομία τους κάλεσε να παραδωθούν, μεταδίδουν το CNN Turk και άλλα μέσα ενημέρωσης.

    Για τους δύο βομβιστές, που πιστεύεται πως ήσαν ένας άνδρας και μία γυναίκα, υπάρχουν υποψίες ότι ανήκουν στο Κόμμα Εργατών του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και ότι μετέφεραν 200 κιλά πλαστικών εκρηκτικών νιτρικού αμμωνίου, μεταδίδει το CNN Turk.

    Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο καταζητείται και τρίτος συνεργός τους.

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, οι δύο βομβιστές προετοίμαζαν επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, όταν η έκρηξη σημειώθηκε σε αγροτική περιοχή στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Άγκυρα με την πόλη Χαϊμανά.

    [10] Οι ΗΠΑ κατηγορούν επίσημα τη Ρωσία για κυβερνοεπιθέσεις σε κόμματα, θεσμούς και πρόσωπα

    Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «πεπεισμένη» ότι η Ρωσία ευθύνεται για τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον προσώπων και πολιτικών θεσμών στις ΗΠΑ, οι οποίες σχετίζονται με τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, γνωστοποίησαν σε μια κοινή τους ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγο το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας (DHS) και ο Διευθυντής των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (DNI).

    «Η κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ είναι πεπεισμένη ότι η ρωσική κυβέρνηση κατηύθυνε τις πρόσφατες υποκλοπές μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσώπων και θεσμών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών οργανώσεων των ΗΠΑ», σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση. «Αυτές

    οι κλοπές και οι διαρροές αποσκοπούν σε μια παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ», κατά την ίδια ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα στη φάση της κορύφωσης της εκστρατείας ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

    Η καταγγελία ότι η Ρωσία ευθύνεται για τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον οργανώσεων των Δημοκρατικών καταγράφεται εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα για μια σειρά από διεθνή ζητήματα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατήγγειλε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία πλήττουν νοσοκομεία και πολιτικούς στόχους στο ανατολικό τμήμα της πόλης του Χαλεπιού, το οποίο ελέγχεται από τους αντάρτες.

    Διαβάστε επίσης:Ρωσία για κυβερνοεπιθέσεις: Παράλογη η κατηγορία των ΗΠΑ

    Διαβάστε επίσης:Η Ουάσινγκτον θα επιλέξει «το πού και το πότε» θα ανταποδώσει τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις

    [11] Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας θεσπίζει το δικό του διεθνές βραβείο ειρήνης

    Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε χθες ότι θεσπίζεται «Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Ούγο Τσάβες», στο όνομα του προκατόχου του στην κεφαλή του κράτους, παρεμβαίνοντας την ίδια ημέρα της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στον Πρόεδρο της γειτονικής Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος.

    «Οφείλουμε να επιβραβεύσουμε την ειρήνη στην Κολομβία, στην περίπτωση που αυτό επιβεβαιωθεί. Αναμένουμε τις υποψηφιότητες εκείνων που μπορούν να εκπροσωπήσουν την ειρήνη στην Κολομβία, προκειμένου οι κριτές του «Βραβείου Ούγο Τσάβες για την Ειρήνη και την Κυριαρχία των Λαών» να το αποδώσουν σε ορισμένους από τους πρωτεργάτες της ειρηνευτικής συμφωνίας αυτής» μεταξύ της Μπογοτά και των αριστερών ανταρτών FARC, δήλωσε ο Μαδούρο στη διάρκεια ομιλίας του στην δυτική Πολιτεία Μπαρίνας.

    Όπως εξήγησε ο πρόεδρος, το νέο βραβείο θα είναι ετήσιο και θα απονέμεται στην εκάστοτε χρονιά σε «προσωπικότητες παγκόσμιου κι εθνικού βεληνεκούς, που έχουν διακριθεί για τους αγώνες τους για την ειρήνη, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία».

    Αναφερόμενος στο πρόσφατο δημοψήφισμα στην Κολομβία, που κινδυνεύει να ακυρώσει την ειρηνευτική συμφωνία, και τις διαβουλεύσεις που έχει ο Σάντος με ορισμένους από τους κήρυκες του «όχι», ο Μαδούρο τόνισε πως «ευελπιστεί» ότι οι πρωταγωνιστές θα βρουν μία διέξοδο «εντός των προσεχών εβδομάδων».

    Ο Μαδούρο πρότεινε επίσης το όνομα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το νέο βραβείο, διότι κατ'αυτόν «είναι ένα μαχητής για την ειρήνη, την παγκόσμια ισορροπία και την οικοδόμηση ενός πολυπολικού κόσμου».

    [12] Ντέιλι Τέλεγκραφ: Οι πολίτες της ΕΕ θα παραμείνουν στη Βρετανία και μετά το Brexit

    Όλοι οι πολίτες της ΕΕ που κατοικούν στη Βρετανία θα μπορούν να παραμείνουν απρόσκοπτα στη χώρα και μετά το Brexit, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

    Η πληροφορία δημοσιεύεται στην Τέλεγκραφ τη στιγμή που επισήμως η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να εγγυηθεί διαρρήδην την δυνατότητα στους πολίτες από άλλες χώρες μέλη της ΕΕ να παραμείνουν στην Βρετανία μετά την έξοδό της από την Ένωση.

    Η εφημερίδα επικαλείται κυβερνητική έρευνα, βάσει της οποίας το 80% των 3,6 εκατ. πολιτών από άλλες χώρες της ΕΕ που κατοικούν σήμερα στη Βρετανία θα ήσαν αυτομάτως υποψήφιοι για παράταση της άδειας παραμονής τους εάν η χώρα επρόκειτο να εγκαταλείψει τελειωτικά από το 2019 την ΕΕ.

    Σύμφωνα εξάλλου με τα σχέδια που έχει επεξεργασθεί το υπουργείο Εσωτερικών, οι υπόλοιποι θα επωφελούντο από μία ρύθμιση που θα περιλάμβανε την απονομή δικαιώματος για επ? αόριστον παραμονή στη χώρα.

    Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δηλώσει πως είναι μεν διατεθειμένη να εγγυηθεί το δικαίωμα παραμονής των πολιτών από άλλες χώρες της ΕΕ στη Βρετανία, αλλά τούτο θα εξαρτηθεί κι από τα δικαιώματα που θα παραχωρηθούν στους βρετανούς πολίτες που ζουν στην ΕΕ.

    [13] I. Στουρνάρας: Είναι η ώρα στην eυρωζώνη να δεσμευτούν ρεαλιστικά στην ελάφρυνση του χρέους

    H Ευρωζώνη πρέπει να αναλάβει ρεαλιστική δράση για την ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος, υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Αssociated Press.

    Όπως ανάφερε ο κ. Στουρνάρας «είναι η ώρα στην Ευρωζώνη να δεσμευτούν ρεαλιστικά στην ελάφρυνση του χρέους, όπως η ίδια έχει δεσμευτεί από το Νοέμβριο του 2012», προσθέτοντας ότι η δέσμευση αυτή είναι δίκαιη με δεδομένη την "τεράστια αναδιάρθρωση" που έχει πραγματοποιήσει η ελληνική οικονομία.

    Ο ίδιος προσδιόρισε ότι δεν αναζητείται μία δραστική λύση απομείωσης (διαγραφής) μέρους του Δημόσιου Χρέους, αλλά μάλλον μία «ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων καθώς και την επέκταση της περιόδου χάριτος κατά την οποία η Ελλάδα θα αποπληρώνει μόνο τόκους".

    Ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε ότι θα ωφελήσει τόσο στην Ελλάδα όσο και τους πιστωτές της μία μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων του Προϋπολογισμού. Όπως αναφέρει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 είναι «πολύ φιλόδοξο» πρόγραμμα. Μειώνοντας λίγο "θα είναι καλύτερα για την ανάπτυξη», είπε, προσθέτοντας ότι το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης χαρακτηρίζεται από ένα βαρύ πακέτο φόρων.

    Το πρακτορείο αναφέρει ότι ενώ υπήρξαν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης στην Ελλάδα, και ειδικότερα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι τώρα πιο προσηλωμένη στις ιδιωτικοποιήσεις , όχι όμως στον ίδιο βαθμό όλοι οι υπουργοί.

    «Θα ήθελα να δω περισσότερους υπουργούς να δεσμεύονται για ιδιωτικοποιήσεις που αφορούν δημόσια γη, μέσω της κατάλληλης νομοθεσίας. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για μεγαλύτερη ανάπτυξη".

    Ο κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ωστόσο ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, "είναι ακόμη μακριά". Η χώρα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει μια άλλη αξιολόγηση από τους θεσμούς και να πραγματοποιήσει "μία ή δύο ακόμη ιδιωτικοποιήσεις».

    Για το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι "νομίζω ότι είναι εύλογο ότι μπορούμε να έχουμε μια καλή συζήτηση πριν από το τέλος του έτους".

    Αναφερόμενος στο Brexit υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις του στην ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα είναι τελικώς μικρότερες από αυτές που αναμένονται αρχικώς. Αντίθετα το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στην ίδια την Μ. Βρετανία.

    [14] Σκηνικό καταστροφής στην Αϊτή: Στους 842 οι νεκροί λόγω «Μάθιου»

    Τοπίο απόλυτης καταστροφής άφησε πίσω του ο τυφώνας Μάθιου στην Αϊτή, όπου ο απολογισμός των νεκρών εκτοξεύθηκε σε 842, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι και οι καλλιέργειες καταστράφηκαν σε αυτήν την χώρα της Καραϊβικής.

    Παραθαλάσσια χωριά ισοπεδώθηκαν από τα κύματα. Οι αρχές σε τουλάχιστον 3 πόλεις έκαναν λόγο για δεκάδες νεκρούς, μεταξύ αυτών το χωριό Σαντάλ, όπου 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως όταν δέντρα καταπλάκωσαν τα σπίτια τους. Είκοσι επιπλέον άνθρωποι αγνοούνται.

    Με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται, πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες δίνουν διαφορετικά στοιχεία.

    Πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ κατευθύνεται στην Αϊτή για βοήθεια

    Το USS Mesa Verde, ένα μεταγωγικό αποβατικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, κατευθύνεται προς την πληγείσα χώρα προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στις επιχειρήσεις. Ένας εκπρόσωπος Τύπουτου πολεμικού ναυτικού δήλωσε ότι το πλοίο μεταφέρει μεταξύ άλλων 3 ελικόπτερα CH-53, εκσκαφείς και οχήματα διανομής νερού. Το πλοίο μπορεί να παράγει 272 λίτρα φρέσκο πόσιμο νερό την ημέρα και μεταφέρει τρόφιμα, φάρμακα, παιδικό γάλα και πάνες, προμήθειες πρώτων βοηθειών. Επιπλέον στο πλοίο υπάρχει μια χειρουργική ομάδα που έχει τη δυνατότητα να κάνει επεμβάσεις σε δύο χειρουργεία εν πλω.

    O Πρόεδρος Ομπάμα διατύπωσε την Παρασκευήτην εκτίμηση ότι οι κάτοικοι της νότιας Φλόριντας απέφυγαν τα χειρότερα μετά το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου, προειδοποίησε όμως τους πολίτες για το ενδεχόμενο ανόδου των υδάτων.

    Τουλάχιστον 827.000 νοικοκυριά στην Φλόριντα έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 October 2016 - 6:32:26 UTC