Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ. Βορίδης για Ν. Παππά: «Είναι το πρόσωπο που συμβολίζει τη διαπλοκή της κυβέρνησης»
  • [02] «Η εθνική κυριαρχία και η άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής, δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης»
  • [03] Ρ. Σβίγκου: Δεν δίνει δεκάρα τσακιστή η ΝΔ για τη νομιμότητα και τη διαφάνεια
  • [04] Δ. Τσακίρης στο «Πρακτορείο fm»: Όχι από τον «κουμπαρά» για τις νέες γενιές, η επιχορήγηση του ΟΑΕΕ
  • [05] Αλ. Χαρίτσης: Οι Δήμοι θα διαχειριστούν έργα μεγαλύτερου προϋπολογισμού,από κάθε άλλη φορά
  • [06] Μ. Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι της αναλογεί για να στηρίξει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη
  • [07] Δηλώσεις του γγ Υποδομών, Γ. Δέδε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για έργα στη Θεσσαλία
  • [08] Κοινή ανακοίνωση των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων
  • [09] ΑΣΕΠ: Εξακόσιες ενενήντα μία προσλήψεις σε νοσοκομεία
  • [10] ΓΣΕΕ: Ο ΣΕΒ δεν σέβεται την υπογραφή του και στα εργασιακά
  • [11] Στους 572 οι νεκροί από τον κυκλώνα Μάθιου
  • [12] Stuttgarter Nachrichten: Προστριβές ΔΝΤ - γερμανικής κυβέρνησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
  • [13] Κλάους Ρέγκλινγκ: Το ευρώ είναι μία επιτυχία
  • [14] «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2016» στην καρδιά της πρωτεύουσας
  • [15] Για κανιβαλισμό κατηγορούν την αντιπολίτευση κυβερνητικές πηγές, με αφορμή την παραίτηση Παραρά
  • [16] «Πρέπει να υλοποιηθεί η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κοινοτικός αξιωματούχος
  • [17] Εν αναμονή της ανακοίνωσης του Νόμπελ Ειρήνης. Υποψήφιοι δύο κάτοικοι της Σκάλας Συκαμιάς
  • [18] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα ιδιωτικά κανάλια, στις 10 Οκτωβρίου, έξω από τη Βουλή

  • [01] Μ. Βορίδης για Ν. Παππά: «Είναι το πρόσωπο που συμβολίζει τη διαπλοκή της κυβέρνησης»

    Επίθεση στον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, εξαπέλυσε αμέσως μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης

    Όπως ανέφερε, σε δήλωσή του στο περιθώριο της συνεδρίασης, από τη σημερινή ακρόαση της Επιτροπής αποδείχθηκε ότι ο κ. Παππάς είναι το πρόσωπο που συμβολίζει τη διαπλοκή της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου, «μιας παραπαίουσας κυβέρνησης που επιτείνει και θεσμοθετεί τη διαπλοκή σε όλα της τα επίπεδα λίγο πριν το τέλος της».

    «Αποδείχθηκε ότι φοβούνται τη διαφάνεια και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο» προσέθεσε με αιχμή την απόρριψη του αιτήματος της ΝΔ, το οποίο στήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και υποστήριξε ότι έτσι δεν επετράπη ο διεξοδικός έλεγχος του πόθεν έσχες των νέων καναλαρχών. «Αυτό αποδεικνύει το πραγματικό, αυταρχικό και σκοτεινό πρόσωπο μιας υπό κατάρρευση κυβέρνησης.

    Ο ενορχηστρωτής του πρωτοφανούς αυτού σκανδάλου, κ. Παππάς δεν κατάφερε να απαντήσει πειστικά ούτε σε ένα ερώτημα. Αποκαλύφθηκε ότι είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τη διαβλητή επιτροπή. Αποκαλύφθηκε ότι είναι ο άνθρωπος που έστελνε απεσταλμένους σε καναλάρχες για να ελέγξει τα ΜΜΕ. Με ψέμ

    [02] «Η εθνική κυριαρχία και η άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής, δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης»

    Στην ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας λόγω των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, την παρατηρούμενη αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών της, τον εμφύλιο στη Συρία, τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς κλυδωνισμούς στην Τουρκία και το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και στη διαμόρφωση ενός ιδιαίτερα επικίνδυνου και ασταθούς πολιτικού τοπίου, με πρόβλεψη για γενικότερη αστάθεια, αναφέρθηκε σήμερα από τον Έβρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

    Ο κ. Καμμένος, ο οποίος παρακολούθησε την τελευταία φάση της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων 2016», που διεξήχθη στο πεδίο ασκήσεων «Αετός», περιοχή ευθύνης της 12ης μηχανοκίνητης μεραρχίας πεζικού, έξι χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη, σημείωσε κατά την ομιλία του μετά το πέρας της άσκησης, ότι η «παράλληλη έξαρση του ισλαμικού φονταμενταλισμού, οι εθνοτικές συγκρούσεις που προαναγγέλλουν ιδιαίτερα δυσμενείς εξελίξεις και διαμορφώνουν τα δεδομένα που επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα και την Ευρώπη, σε συνδυασμό με μία σειρά γεγονότων στον περίγυρο της χώρας όπως οι προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της γείτονας χώρας, που καταλύουν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, αλλά και οι ανιστόρητες θέσεις γειτόνων μας, οι οποίες δυστυχώς υιοθετήθηκαν από αξιωματούχο των Βρυξελλών, έστω και προσωρινά», λειτουργούν ως υπόμνηση, αλλά και ως προειδοποίηση.

    Τόνισε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις στέλνουν αδιάλειπτα το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η εθνική κυριαρχία, η άσκηση της εξωτερικής κυβερνητικής μας πολιτικής δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δεν περιορίζεται και δεν συμπιέζεται». Χαρακτήρισε ανυπολόγιστη την παροχή του κοινωνικού έργου που προσφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, σημειώνοντας πως με τη συνδρομή τους στον δοκιμαζόμενο Έλληνα πολίτη, αποδεικνύουν έμπρακτα ότι αποτελούν μία διαχρονική σταθερά της ισχύος της χώρας.

    Διαβεβαίωσε πως θα συνεχιστεί η προσφορά αυτού του κοινωνικού έργου των Ενόπλων Δυνάμεων που ξεκίνησε στην περιοχή της Θράκης και ειδικότερα στον Έβρο, με τη δημιουργία σχολείων και με έργα της ΜΟΜΑ σε χωριά του ορεινού όγκου του δήμου Σουφλίου, «προκειμένου ν? απεγκλωβίσουμε Έλληνες πολίτες που επί χρόνια ολόκληρα βρισκόντουσαν κάτω από την απειλή του προξενείου της γείτονας χώρας και αναφέρομαι ιδιαίτερα στους μουσουλμάνους της Θράκης, που έχουν μέσα τους την ελληνική ταυτότητα και προσπαθούν από μόνοι τους πολλές φορές εγκαταλελειμμένοι και από το κράτος, να την κρατούν άσβεστη».

    [03] Ρ. Σβίγκου: Δεν δίνει δεκάρα τσακιστή η ΝΔ για τη νομιμότητα και τη διαφάνεια

    «Δεν δίνει δεκάρα τσακιστή η ΝΔ για τη νομιμότητα και τη διαφάνεια. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η συνέχιση της διαπλοκής», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, καλώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να αφήσουν τη Δικαιοσύνη ανενόχλητη να συνεχίσει το έργο της και να μην κάνουν παιχνίδια, ούτε με τη Δικαιοσύνη ούτε με τη Δημοκρατία».

    Αποκρούοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για προσπάθεια παρέμβασης της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη και για «συναλλαγή», η κ. Σβίγκου επισήμανε ότι η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ήταν ανάλογη με αυτήν που είχε κάνει και ο κ. Σαμαράς το 2012, ότι δεν αφορούσε συνδικαλιστικά θέματα, αλλά αποφάσεις δικαστηρίων, οπότε αυτή ήταν η αρμόζουσα σύνθεση για να συζητηθεί το θέμα.

    Τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι κλειστές οι πόρτες του Μαξίμου και των αρμόδιων υπουργών για να συζητηθούν τα προβλήματα όλων, στο μέτρο που θίγονται από την κρίση και πως ανεξαρτήτως κλάδου η κυβέρνηση προσπαθεί να συζητά με τους αρμόδιους κάθε τομέα. «Η ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία, ώστε αφ? ενός να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και αφ? ετέρου να επιτεθεί στη Δικαιοσύνη, θεωρώντας ότι μ? αυτόν τον τρόπο η Δικαιοσύνη θα επηρεαστεί, εν όψει και του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ή ότι ενδεχομένως κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί θα τρομοκρατηθούν», υπογράμμισε. Υποστήριξε δε, ότι πέφτουν στο κενό και αυτές οι προσπάθειες να αναδειχτεί η οποιαδήποτε «συνδιαλλαγή».

    Η κ. Σβίγκου στηλίτευσε τη στάση «υποδείξεων» και «ευθέων παρεμβάσεων» της ΝΔ προς τη Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι «επιχειρείται να δημιουργηθούν αυτή τη στιγμή, σκιές στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, εν όψει και της απόφασης του ΣτΕ κι αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να τελειώσει».

    «Καλό θα είναι», είπε, «η ΝΔ, η οποία επιφυλάσσει για τον εαυτό της, μία το ρόλο του καναλάρχη, μία το ρόλο του συνηγόρου των καναλαρχών στο ΣτΕ, να ηρεμήσει και να περιμένει και η ίδια την απόφαση του ΣτΕ και να αποφασίσει αν τελικά υπάρχει συνέχεια του κράτους και θα αναγνωρίσει το νόμο ή αν τελικά θα τον καταργήσει». Επίσης, κάλεσε τη ΝΔ να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο θέλει, όπως είπε, τα χρήματα από το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες, αντί να περάσουν στους Έλληνες πολίτες, να περάσουν στους καναλάρχες.

    [04] Δ. Τσακίρης στο «Πρακτορείο fm»: Όχι από τον «κουμπαρά» για τις νέες γενιές, η επιχορήγηση του ΟΑΕΕ

    Η νέα επιχορήγηση, ύψους 200 εκατ. ευρώ, που αιτήθηκε ο ΟΑΕΕ, τον μήνα Οκτώβριο, όπως και η προηγούμενη των 150 εκατ. ευρώ, του Σεπτεμβρίου, δεν θα προέλθουν από τον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών) για τις νεώτερες γενιές, αλλά από άλλο λογαριασμό, που διαχειρίζεται ο ΑΚΑΓΕ για να καλύπτει «πρόσκαιρες ανάγκες» -εάν και εφόσον χρειαστεί- των οργανισμών κύριας ασφάλισης, διευκρίνισε, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm» και στην εκπομπή «Δύο στις Δώδεκα», ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Δημήτριος Τσακίρης.

    «Είναι από την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων, η οποία υπάγεται και διαχειρίζεται ο ΑΚΑΓΕ, αλλά ο σκοπός αυτού του λογαριασμού δεν είναι για τις γενιές, τις νεώτερες. Είναι για τους ασφαλισμένους, όταν τα ταμεία τους δεν έχουν, δυσκολεύονται, δεν έχουν τα αποθεματικά, για να τους δώσουν τις συντάξεις του τρέχοντος μήνα, ή του επόμενου μήνα. Δεν είναι ο "κουμπαράς"ο οποίος αν χρειαστεί θα ανοίξει 1.1.2019, ο μεγάλος, λεγόμενος, λογαριασμός του ΑΚΑΓΕ» διευκρίνισε ο κ. Τσακίρης.

    Από τον συγκεκριμένο λογαριασμό της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων, προβλέπεται ότι μπορούν να διατεθούν συνολικά 395 εκατομμύρια ευρώ, για το σκοπό που προαναφέρθηκε. Όπως εξήγησε ο κ. Τσακίρης, η διοίκηση του ΟΑΕΕ είχε υποβάλλει αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο για τα 150 εκατ. στις 21.9.2016 και την επόμενη μέρα, στις 22.9. 2016 υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο και η διοίκηση του ΙΚΑ, η οποία όμως, τελικά «αποφάσισε μην ζητήσει τα διακόσια εκατομμύρια, τα οποία απέμεναν».

    «Κατόπιν αυτού, εφόσον υπήρχε αυτή η διαθεσιμότητα, εμείς σαν οργανισμός, σαν διοικητικό συμβούλιο, ζητήσαμε από το υπουργείο να μας δώσει αυτά τα διακόσια εκατομμύρια για να τα έχουμε σαν ?μαξιλάρι?, ώστε εάν χρειαστούν, αν προκύψουν ανάγκες τους επόμενους δύο μήνες, δηλαδή, για τις συντάξεις εννοούμε του Νοεμβρίου, του Δεκεμβρίου (2016) και του Ιανουαρίου του 2017, εάν τυχόν προκύψουν ανάγκες, να έχουμε αυτό το ?μαξιλάρι? για να καλύψουμε την υποχρέωση χορήγησης συντάξεων στους ασφαλισμένους, στους συνταξιούχους» είπε ο κ. Τσακίρης.

    Ο διοικητής του ΟΑΕΕ υπογράμμισε ότι τα δύο αιτήματα έγιναν προληπτικά, για λόγους τεχνικής φύσεως, οι οποίοι σχετίζονται με την περιοδικότητα είσπραξης των εισφορών των ασφαλισμένων από τον οργανισμό, ώστε να καταβάλλονται οι συντάξεις.

    [05] Αλ. Χαρίτσης: Οι Δήμοι θα διαχειριστούν έργα μεγαλύτερου προϋπολογισμού,από κάθε άλλη φορά

    Κατά τη νέα προγραμματική περίοδο οι Δήμοι θα διαχειριστούν έργα συνολικού προϋπολογισμού μεγαλύτερου από κάθε προηγούμενη φορά, είπε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος παρέστη σήμερα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

    Στην εισήγησή του, ο υφυπουργός υπογράμμισε την έμπρακτη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τους Δήμους της χώρας, τόσο χρηματοδοτικά όσο και ως προς την τεχνική και διαχειριστική τους επάρκεια, προκειμένου να μπορέσουν να υλοποιήσουν σημαντικά τοπικά έργα κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.

    «Βασική πολιτική μας επιλογή αποτελεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αναπτυξιακών έργων τοπικού χαρακτήρα, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Γι? αυτό και επιλέγουμε να θωρακίσουμε τους Δήμους -ειδικά εκείνους των ορεινών, νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών- με όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέσα και χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς διαθέσιμους πόρους και να υλοποιήσουν έργα με το μεγαλύτερο αναπτυξιακό, οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα», επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.

    Σε σχέση με τη χρηματοδότηση, ο υφυπουργός τόνισε ότι κατά τη νέα προγραμματική περίοδο οι Δήμοι θα κληθούν ως τελικοί δικαιούχοι, να διαχειριστούν έργα συνολικού προϋπολογισμού μεγαλύτερου από κάθε προηγούμενη φορά. Για έργα στον τομέα του περιβάλλοντος και των υποδομών, έχουν ήδη προκηρυχθεί προσκλήσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ, με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους, ενώ το επόμενο διάστημα θα εκδοθούν επιπλέον προσκλήσεις, ύψους 720 εκατ. ευρώ.

    Όσον αφορά τα περιφερειακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία ανάμεσα στα δυο επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης: «Το ζήτημα δεν είναι μόνο ποιος εντέλει θα διαχειριστεί τα κονδύλια, αλλά να υλοποιηθούν έργα που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και στις προτεραιότητες ενός συνεκτικού περιφερειακού σχεδιασμού».

    [06] Μ. Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι της αναλογεί για να στηρίξει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό,τι της αναλογεί για να στηρίξει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, συνεχίζοντας την πολιτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων και των αγορών ομολόγων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι.

    «Θα διατηρήσουμε το πολύ σημαντικό επίπεδο νομισματικής στήριξης που είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε την επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα που είναι κάτω, αλλά κοντά στο 2% χωρίς άσκοπη καθυστέρηση», δήλωσε ο Ντράγκι σε επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

    «Εάν υπάρξει ανάγκη, θα δράσουμε χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία στο πλαίσιο της εντολής μας», πρόσθεσε ο Ντράγκι.

    «Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο της φέροντας εις πέρας την εντολή της», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

    [07] Δηλώσεις του γγ Υποδομών, Γ. Δέδε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για έργα στη Θεσσαλία

    «Η περιοδεία μας με την υφυπουργό στη Θεσσαλία έχει το νόημα της δρομολόγησης μεγάλων έργων για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για τις Περιφερειακές Ενότητες και τους δήμους της περιοχής, χρηματοδοτούμενα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων». Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γγ Υποδομών, Γιώργος Δέδες, ο οποίος συμμετέχει και σε ημερίδα, στο δημαρχείο του Δήμου Τρικκαίων, για το μέλλον του διευρωπαϊκού οδικού άξονα Ε65.

    Όπως τόνισε ο κ. Δέδες, «παρά το γεγονός ότι, μέσα στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, είναι ιδιαίτερα μικροί οι πόροι για να μπορέσουμε να τους διοχετεύσουμε στις υποδομές που θα θέλαμε σε όλη την ελληνική περιφέρεια, επειδή ακριβώς θεωρούμε ότι τα περιφερειακά και τα δημοτικά έργα έχουν και αναπτυξιακή στόχευση, αλλά, ταυτόχρονα, απαλύνουν και επουλώνουν πληγές της τοπικής κοινωνίας, και ταυτόχρονα τροφοδοτούν και αναζωογονούν την τοπική περιφερειακή οικονομία, μέσα από μία στοχευμένη πολιτική, έχουμε κατορθώσει με λιγότερους από το παρελθόν πόρους να έχουμε, ικανοποιητικότερα αποτελέσματα, ακριβώς επειδή τα έργα που επιλέγουμε να δρομολογήσουμε έχουν ακριβή στόχευση και συγκεκριμένα αποτελέσματα».

    Ο γγ Υποδομών μίλησε ΑΠΕ-ΜΠΕ και για τον οδικό άξονα Ε65, σημειώνοντας: «Όπως γνωρίζετε είμαστε πολύ κοντά στην υλοποίηση του νότιου τμήματος του Ε65 και αναμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε τις οριστικές εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη δρομολόγηση της κατασκευής του έργου αρχές του 2017. Το βόρειο κομμάτι είναι στην ατζέντα του υπουργείου, είναι μέσα στους πρώτους αυτοκινητόδρομους που θέλουμε να προχωρήσουμε, έχουμε αναζητήσει εναλλακτικές χρηματοδοτήσεις, και αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ ικανοποιητικό και αισιόδοξο σημείο συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θέλουμε να χρηματοδοτήσει και το έργο».

    [08] Κοινή ανακοίνωση των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων

    Οι πρόεδροι των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, Νικόλαος Σακελλαρίου, Βασιλική Θάνου και Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν, ότι «δικαιούνται και υποχρεούνται» να ασχολούνται με τα μισθολογικά των δικαστών, ενώ χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την προσπάθεια ορισμένων πολιτικών κομμάτων να εμπλέξουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης σε κομματικά παιχνίδια και «πρέπει, επιτέλους, αυτό να σταματήσει».

    Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωση των τριών προέδρων, έχει ως εξής:

    «Πρώτιστο καθήκον των επικεφαλής των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι η διαφύλαξη του κύρους και της ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών, συνάρτηση της οποίας, ως θεσμικό και όχι ως οικονομικό ζήτημα, αποτελεί και το ύψος του μισθολογίου τους, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωσή τους, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρ. 88). Συνεπώς, δικαιούνται και υποχρεούνται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και για το εν λόγω θέμα, το οποίο, μαζί με άλλα θεσμικά θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης για την βελτίωση της ποιότητας και της ταχύτητας στην απονομή της Δικαιοσύνης (αύξηση οργανικών θέσεων, μηχανοργάνωση Δικαστηρίων, συμμόρφωση της Διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις) καθώς και θέματα Δικαιοσύνης, που σχετίζονται με την υπό σχεδιασμό αναθεώρηση του Συντάγματος, συζητήθηκαν στην χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, μετά από αίτημα των Προέδρων, επ? ευκαιρία της έναρξης του νέου δικαστικού έτους και επ? ευκαιρία της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

    [09] ΑΣΕΠ: Εξακόσιες ενενήντα μία προσλήψεις σε νοσοκομεία

    Την κάλυψη 691 θέσεων σε νοσοκομεία από επιλαχόντες των προκηρύξεων 4Κ/2015 και 5Κ/2015 ενέκρινε η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ. Οι θέσεις αφορούν διάφορους κλάδους και ειδικότητες των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ (νοσηλευτικό, παραϊατρικό, επιστημονικό μη ιατρικό, διοικητικό, και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό), χωρίς νέα προκήρυξη και χωρίς υποβολή νέας αίτησης με τα ίδια τυπικά και τυχόν πρόσθετα προσόντα, όπως ακριβώς ορίζονταν στις ανωτέρω προκηρύξεις.

    Συγκεκριμένα, θα διατεθούν 38 επιλαχόντες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και 93 επιλαχόντες Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης από την προκήρυξη 4Κ/2015 και 320 επιλαχόντες Τεχνολογικής και 240 επιλαχόντες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την προκήρυξη 5Κ/2015.

    [10] ΓΣΕΕ: Ο ΣΕΒ δεν σέβεται την υπογραφή του και στα εργασιακά

    Άμεση ήταν η αντίδραση της ΓΣΕΕ σε αναφορά του ΣΕΒ, στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία, για τα εργασιακά, που σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα όσα οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων συνυπογράφουν κάθε φορά στις συμφωνίες της Συνομοσπονδίας με τους εργοδοτικούς φορείς.

    Η ΓΣΕΕ κατηγορεί τον ΣΕΒ ότι κάποιοι κύκλοι μέσα σε αυτόν ονειρεύονται ένα μοντέλο κράτους, όπου το επιχειρείν θα είναι κρατικοδίαιτο, η φορολόγηση θα γίνεται σε φορολογικούς παραδείσους, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα γίνονται κατά τα σουηδικά πρότυπα, το κράτος πρόνοιας θα είναι ανύπαρκτο και οι μισθοί στα επίπεδα Ινδίας.

    Η ΓΣΕΕ κατηγορεί επίσης τον ΣΕΒ για αθέτηση της υπογραφής του αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «πέραν των άλλων, διαφέρουμε με το ΣΕΒ και σε κάτι που ο λαός μας το ονομάζει μπέσα και οι λόγιοι το περιγράφουν με την έκφραση ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ. Στην αρχή εξοργιζόμασταν με τις κάθε φορά "οβιδιακές" διαφοροποιήσεις, στην πορεία μας προκαλούσαν σύγχυση και δυσφορία, τώρα πλέον είμαστε υποψιασμένοι και τις αντιμετωπίζουμε με κατανόηση και...χιούμορ».

    Τέλος, η ΓΣΕΕ κάλεσε τους άμεσα εμπλεκόμενους να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί και δεσμεύτηκε ότι η ίδια το κάνει χωρίς αστερίσκους, χωρίς όψιμες διαφοροποιήσεις και με συναίσθηση ευθύνης και σοβαρότητας.

    [11] Στους 572 οι νεκροί από τον κυκλώνα Μάθιου

    Σε 572 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από το φονικό πέρασμα του τυφώνα Μάθιου από την Αϊτή, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσαν αξιωματούχοι στην χώρα.

    Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 600.000 νοικοκυριά βυθίστηκαν στο σκοτάδι στην Φλόριντα σήμερα εξαιτίας του τυφώνα Μάθιου και οι αρχές προειδοποιούν για περαιτέρω διακοπές στην ηλεκτροδότηση, δήλωσε σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κυβερνήτης Ρικ Σκοτ, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατευθύνονται πλησίον των ακτών του Ατλαντικού της αμερικανικής Πολιτείας προς τα βόρεια, αφού στοίχισαν την ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στην Αϊτή.

    «Θα έχουμε περισσότερες διακοπές ρεύματος» επισήμανε ο Σκοτ, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές πλημμύρες από τον τυφώνα στην περιοχή του Τζάκσονβιλ.

    «Τα χειρότερα δεν έχουν ακόμα έρθει? Υπάρχει ενδεχόμενο (ο τυφώνας) να μας πλήξει άμεσα και να καταγραφθούν άνεμοι ταχύτητας 160 χιλιομέτρων την ώρα».

    [12] Stuttgarter Nachrichten: Προστριβές ΔΝΤ - γερμανικής κυβέρνησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

    Η γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten γράφει σήμερα ότι η «η διάσωση της Ελλάδας οδηγεί σε προστριβές τους δανειστές. Παρόλο που η γερμανική βουλή πριν από ένα και πλέον χρόνο συναίνεσε στο τρίτο πακέτο βοήθειας 86 δισεκατομμυρίων ευρώ και πλήρωσε ορισμένα τμήματα αυτού, ωστόσο μια σημαντική προϋπόθεση δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί. Το γερμανικό κοινοβούλιο εξάρτησε την συναίνεσή του από την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο στήριξης. Η καγκελάριος Μέρκελ από την αρχή της κρίσης ήθελε τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως δανειστή. Το ΔΝΤ όμως δεν έχει εγκρίνει καμία πίστωση μέχρι τώρα στο τρίτο πρόγραμμα. Και αυτό οδηγεί σε προστριβές με την γερμανική κυβέρνηση».

    Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι «ο Σόιμπλε θέλει σε κάθε περίπτωση να αποφύγει μια συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2017. Μέχρι τώρα όμως το ΔΝΤ εμφανίζεται σκληρό. Η κυρία Λαγκάρντ βλέπει με σκεπτικισμό μια περεταίρω βοήθεια προς την Ελλάδα. Το ΔΝΤ θέλει να εκμαιεύσει από τα ευρωπαϊκά κράτη ποιο θα είναι το ύψος της μείωσης του χρέους στο οποίο προτίθενται να προχωρήσουν».

    Το δημοσίευμα καταλήγει δε ότι ένας «επιβαρυντικός παράγοντας είναι ακόμα η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα οι οποίες καθυστερούν. Το Εurogroup θέλει να συζητήσει το θέμα την επόμενη εβδομάδα για να εξετάσει τα επόμενα βήματα. Άμεσο οικονομικό θέμα όμως δεν τίθεται προς το παρόν αφού η οικονομική εξασφάλιση της Ελλάδας για τους επόμενους μήνες είναι βέβαιη».

    Πηγή: Deutsche Welle

    [13] Κλάους Ρέγκλινγκ: Το ευρώ είναι μία επιτυχία

    Το ευρώ είναι μία επιτυχία και η Ευρωζώνη έχει ξεπεράσει βασικά την κρίση, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, προσθέτοντας ότι είναι λανθασμένες οι προβλέψεις γνωστών οικονομολόγων, όπως του Τζόζεφ Στίγκλιτζ και του Πωλ Κρούγκμαν. «Είμαστε βέβαιοι ότι το ευρώ είναι μία επιτυχία. Υπάρχει καλός λόγος που το έχουμε. Είναι πολύ περίεργο να διαβάζεις μερικές φορές ότι το ευρώ δημιουργήθηκε μόνο για πολιτικούς λόγους, αυτό είναι εντελώς εκτός θέματος», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.

    Στην ερώτηση, γιατί συνεχίζει να υπάρχει η συζήτηση, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική, που είναι απαξιωτική για το ευρώ, ο επικεφαλής του ESM απάντησε: «Δεν γνωρίζω γιατί συμβαίνει. Θεωρώ ότι κάποιοι άνθρωποι που το κάνουν δεν έχουν κοιτάξει καλά τα γεγονότα, ότι έχουμε λάβει πράγματι σημαντικά μέτρα για την έξοδο από την κρίση.

    [14] «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2016» στην καρδιά της πρωτεύουσας

    «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2016» εξελίσσεται, ήδη, από χθες στο κέντρο της πρωτεύουσας με την ενθουσιώδη συμμετοχή του κοινού και των συντελεστών, στο πλαίσιο του 4ου πολυδιάστατου φεστιβάλ, και θα διαρκέσει έως τις 16 Οκτωβρίου.

    Για τη διοργάνωσή του, η Περιφέρεια Αττικής συνεργάστηκε με το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας.

    Φέτος έχει ως θέμα «Ομάδα και Τέχνες» («L' esprit d'?quipe et les arts»), και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μουσικές εκδηλώσεις, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, θεατρικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις, δραστηριότητες, παραστατικές τέχνες δρόμου, που θα διεξαχθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, σε περισσότερα από 40 επιλεγμένα σημεία, όπως πλατεία Ομονοίας, πλατεία Βάθη, πλατεία Καραϊσκάκη και σταθμός Λαρίσης.

    Στη μεγάλη γιορτή τέχνης και πολιτισμού θα συμμετάσχουν καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    [15] Για κανιβαλισμό κατηγορούν την αντιπολίτευση κυβερνητικές πηγές, με αφορμή την παραίτηση Παραρά

    Κυβερνητικές πηγές, με αφορμή την παραίτηση του Πέτρου Παραρά από την Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, επικρίνουν την αντιπολίτευση για κανιβαλισμό, καθώς, όπως επισημαίνουν, στελέχη της, όπως ο κ. Σταύρος Τσακυράκης, παρουσίαζαν το βιβλίο του κ. Παραρά, ενώ δεν ενοχλήθηκαν όταν ήταν πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή.

    Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η αντιπολίτευση ενοχλήθηκε όταν είδε τον κ. Παραρά στην Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

    [16] «Πρέπει να υλοποιηθεί η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κοινοτικός αξιωματούχος

    Στις συζητήσεις που διενεργούνται για το ελληνικό ζήτημα στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον, έχουν στρέψει την προσοχή τους οι Βρυξέλλες, με μικρές προσδοκίες, ωστόσο, να επιταχυνθεί η επίλυση των εκκρεμοτήτων με το Ταμείο.

    «Ο ελέφαντας στο δωμάτιο δεν είναι άλλος από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», παραδέχτηκε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κοινοτικός αξιωματούχος, εξηγώντας πως η γερμανική στάση βρίσκεται σε απόσταση από την απόφαση του ίδιου του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, δημιουργώντας προσκόμματα. «Είχαμε μία συμφωνία και αυτή αναφέρει ότι η ηγεσία του ΔΝΤ θα είναι σε θέση να ζητήσει από το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα πριν από το τέλος του χρόνου», υπογραμμίζει η ίδια πηγή, επισημαίνοντας ότι για να μπορεί να αποφασίσει το ΔΝΤ για ένα νέο πρόγραμμα έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει «σαφήνεια» σε σχέση με το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος.

    Επιπλέον, η ίδια πηγή υπενθύμιζε ότι στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου προβλέπεται πως η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. «Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα» ανέφερε η ίδια πηγή, σχολιάζοντας, μάλιστα, ότι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν παρόντες σε εκείνη τη συνεδρίαση.

    Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ, θα έχει διμερή συνάντηση με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την οποία θα τεθούν τα εν λόγω ζητήματα και όπως τονίζει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, στόχος είναι να βρεθεί ένας συμβιβασμός, καθώς ο ρόλος της Επιτροπής είναι αυτός του μεσολαβητή.

    Έτερη καλά πληροφορημένη πηγή έλεγε, επίσης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εάν υπάρξει σύντομα η συνειδητοποίηση πως υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ζητήματα αυτήν τη στιγμή για να ανησυχεί η ΕΕ και να υποχωρήσει, τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Ευρωζώνη, το Ταμείο θα μπορούσε να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα μέσα στον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, εφόσον ολοκληρωθεί εγκαίρως και η δεύτερη αξιολόγηση.

    Σε αυτό το ζήτημα, κοινοτική πηγή εκτιμούσε πως θα υπάρχει σημαντική επιτάχυνση, επισημαίνοντας πως το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά εμπροσθοβαρές και είναι λογικό να πήρε τόσο χρόνο η πρώτη αξιολόγηση. «Οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί. Οι επόμενες αξιολογήσεις έχουν ως επίκεντρο τον έλεγχο της εφαρμογής τους» ανέφερε, προσθέτοντας πως «από δω και πέρα θα είναι πιο εύκολο» το κλείσιμο των αξιολογήσεων.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των 2,8 δισ., οι Βρυξέλλες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να αποφασιστεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, οι θεσμοί εξετάζουν το νομοσχέδιο που πέρασε χθες από την ελληνική Βουλή και αφορούσε τα ζητήματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και πως το EuroWorking Group αναμένει το πόρισμα των θεσμών για να συγκαλέσει τη συνεδρίαση της Δευτέρας πριν από το Eurogroup. «Όλοι όσοι εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Ουάσινγκτον και από κει εργάζονται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    [17] Εν αναμονή της ανακοίνωσης του Νόμπελ Ειρήνης. Υποψήφιοι δύο κάτοικοι της Σκάλας Συκαμιάς

    Γεμάτη κάμερες τηλεοπτικών σταθμών από όλον τον κόσμο είναι σήμερα η Σκάλα Συκαμνιάς, εν αναμονή της ανακοίνωσης του νικητή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, για το οποίο ήταν υποψήφιοι και δύο κάτοικοι αυτού του γραφικού χωριού της βόρειας Λέσβου.

    Πρόκειται για τον 40χρονο ψαρά, Στρατής Βαλαμιός και την 85χρονη Αιμιλία Καμβύση, που εκπροσωπούν τους κατοίκους της Λέσβου, οι οποίοι από τις αρχές του περσινού καλοκαιριού προσέφεραν απλόχερα υποστήριξη και περίθαλψη στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έφτασαν με βάρκες από τις απέναντι ακτές της Μικράς Ασίας.

    Η ζωή, πάντως, παρά την πολυκοσμία, στο ήρεμο χωριό τους δεν άλλαξε. Η «γιαγιά Μιλίτσα» στο σπίτι της και ο Στρατής Βαλαμιός στη βάρκα του, να ρωτά με νόημα όσους τον έβλεπαν να φεύγει για ψάρεμα «ποιά η σημασία των βραβείων αν με αυτά δεν σταματά κανένας πόλεμος, αν παρά τα βραβεία, στη θάλασσα συνεχίζουν να πνίγονται οι άνθρωποι;».

    Όσο για την απάντηση που έδωσε σε όσους τον ρώτησαν πώς φεύγει για ψάρεμα αφού σε λίγο θα ανακοινωθεί αν θα είναι νομπελίστας, ο Στρατής Βαλαμιός αρκέστηκε να τους κουνήσει το χέρι καθώς ξεμάκραινε από την Παναγιά τη Γοργόνα, το σήμα κατατεθέν του χωριού του, λέγοντας πως «οι λογαριασμοί δεν καταλαβαίνουν από βραβεία και το μεροκάματο της μέρας δεν μπορεί να χαθεί».

    [18] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα ιδιωτικά κανάλια, στις 10 Οκτωβρίου, έξω από τη Βουλή

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν την προσεχή Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, στις 10:30, στην είσοδο της Βουλής, οι εργαζόμενοι στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

    Γι' αυτόν τον λόγο, τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ προκήρυξαν πεντάωρη στάση εργασίας, από τις 10:00 έως τις 15:00, της ίδιας μέρας, για όλους τους υπαλλήλους (δημοσιογράφους και διοικητικούς) που εργάζονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς ALPHA, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, MEGA, SKAI, STAR CHANNEL, EPSILON TV.

    Τα αιτήματα των εργαζομένων αφορούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς και τη σταθερή και μόνιμη εργασία με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 October 2016 - 14:32:25 UTC