Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Σύνταγμα πρέπει να αφορά όλο τον ελληνικό λαό, λέει ο Τ. Πετρόπουλος απαντώντας στον Α.Λοβέρδο
  • [02] Στ. Τσοτσορός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η νέα πενταετής ομολογιακή έκδοση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων
  • [03] Σύσκεψη υπό τον Αλ. Φλαμπουράρη για τα ζητήματα στη Λέσβο λόγω του προσφυγικού
  • [04] Σύσκεψη στο Μαξίμου, για το προσφυγικό στη Λέσβο
  • [05] Χρ. Καλογήρου στο «Πρακτορείο fm»: Στελέχωση των υπηρεσιών Ασύλου και μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές στα νησιά
  • [06] Ι. Μαντζουράνης: Η αναβολή της διάσκεψης του ΣτΕ δεν είναι κάτι σπάνιο, ούτε παράνομο
  • [07] Ο πρόεδρος της Κολομβίας, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης
  • [08] Ζ. Κ. Γιούνκερ: H ΕΕ πρέπει να είναι ανυποχώρητη απέναντι στη Βρετανία
  • [09] Ο Τ. Μπλερ αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να επιστρέψει στην πολιτική για να "σώσει" τη χώρα
  • [10] Διαδρομές πολιτισμού
  • [11] Στο Φεστιβάλ Επιστημών της Ρωσίας, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων
  • [12] Νίκος Παππάς: Η αεροπειρατεία τελείωσε

  • [01] Το Σύνταγμα πρέπει να αφορά όλο τον ελληνικό λαό, λέει ο Τ. Πετρόπουλος απαντώντας στον Α.Λοβέρδο

    «Είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής για την κυβέρνηση αν το Σύνταγμα πρέπει να αφορά όλο τον ελληνικό λαό και ο διάλογος να είναι διάχυτος για την ενίσχυση της δημοκρατίας».

    Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για ζητήματα Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, υπεραμυνόμενος της συγκρότησης της Κοινωνικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και αντιδρώντας στις αιχμές του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου, που υποστήριξε ότι η πρακτική αυτή θυμίζει εποχές χούντας.

    «Αυτό θεωρεί η κυβέρνηση ότι πρέπει να γίνει για την ενίσχυση της δημοκρατίας, ώστε ο ελληνικός λαός μέσα από τους εκπροσώπους του, να δραστηριοποιηθεί και να κινητοποιηθεί, για τόσο μεγάλα και σημαντικά ζητήματα. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την κοινοβουλευτική διαδικασία», υπογράμμισε ο κ. Πετρόπουλος.

    Νωρίτερα, ο κ. Λοβέρδος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:

    «Έχοντας στο μυαλό μου τις προηγούμενες αναθεωρήσεις του Συντάγματος που έγιναν, προσφεύγοντας κυριολεκτικά στη Βουλή και αντιπαραβάλλοντας τη σημερινή πρακτική με την οποία συγκροτείται μια κοινωνική επιτροπή για να κάνει κοινωνικό διάλογο, θυμίζει δικτατορία. Το έκανε δύο φορές ο Παπαδόπουλος. Με τον υποτιθέμενο διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θυμίζει σε πολλές περιπτώσεις δημοκρατικό κόμμα. Αυτό που τους λείπει είναι να βρουν έναν καλλιτέχνη σαν τον Οικονομίδη να τραγουδήσει στο σύνταγμα».

    [02] Στ. Τσοτσορός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η νέα πενταετής ομολογιακή έκδοση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων

    Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η νέα πενταετής ομολογιακή έκδοση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η έκδοση υπερκαλύφθηκε από Έλληνες και ξένους επενδυτές και το επιτόκιο διαμορφώνεται γύρω στο 5%.

    Σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ομίλου κ. Στάθης Τσοτσορός επισημαίνει ότι η εξέλιξη αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την εταιρία και την ελληνική οικονομία.

    [03] Σύσκεψη υπό τον Αλ. Φλαμπουράρη για τα ζητήματα στη Λέσβο λόγω του προσφυγικού

    Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν προκύψει λόγω του προσφυγικού ζητήματος στη Λέσβο, θα πραγματοποιηθεί στη 1.00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον υπουργό Επικρατείας,υπεύθυνογια τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκο Φλαμπουράρη, παρουσία τοπικών φορέων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομίας υπεύθυνος για το ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας θα εκπροσωπηθεί από ανώτατο αξιωματικό του Στρατού. Στη σύσκεψη επίσης θα πάρουν μέρος ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

    [04] Σύσκεψη στο Μαξίμου, για το προσφυγικό στη Λέσβο

    Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, για το προσφυγικόστη Λέσβο θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι.

    Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος εκτός του δημάρχου Λέσβου, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Μόριας Νίκος Τρακέλλης.

    Επίσης, έχει ζητηθεί να κληθούν να πάρουν μέρος στη σύσκεψη ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλλης και οι βουλευτές του νομού Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Πάλλης και Σταύρος Τάσος. Θα πάρουν μέρος και στελέχη των αστυνομικών και άλλων διωκτικών αρχών.

    [05] Χρ. Καλογήρου στο «Πρακτορείο fm»: Στελέχωση των υπηρεσιών Ασύλου και μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές στα νησιά

    Μέσα από τη στελέχωση των υπηρεσιών που εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου περνά η αποσυμφόρηση των νησιών από μετανάστες και πρόσφυγες, δήλωσε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

    «Δεν είναι δυνατόν επτά μήνες μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να μην είναι στελεχωμένες οι υπηρεσίες για την εξέταση και την απονομή του Ασύλου και να είναι υποχρεωμένοι και οι μετανάστες και πρόσφυγες σε μία πολύμηνη αναμονή για την έκδοση της απόφασης, αλλά και η τοπική οικονομία και κοινωνία να υφίσταται τις επιπτώσεις από όλη αυτή την κατάσταση» είπε η κ. Καλογήρου, σημειώνοντας ότι στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου βρίσκονται περισσότεροι από 11.000 μετανάστες και πρόσφυγες. «Όσες υποδομές και να γίνουν, ποτέ δε θα είναι αρκετές, εάν δε στελεχωθούν οι υπηρεσίες του Ασύλου. Τα νησιά δε μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος μόνα τους, αυτή τη στιγμή υπάρχουν υποδομές δυναμικότητας 5.450 ατόμων και εκεί εξαντλείται και όλη η δυνατότητα των νησιών» πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με την περιφερειάρχη, οι προσφυγικές ροές κυμαίνονται σε 50 με 100 άτομα την ημέρα, όμως «όσο δεν στελεχώνονται οι υπηρεσίες Ασύλου, αυτό οδηγεί στις συνθήκες υπερσυγκέντρωσης μεταναστών στα νησιά», ενώ «εγκαθίσταται σιγά - σιγά μία αβεβαιότητα στην κοινωνία των νησιών, που δημιουργεί ατμόσφαιρα ανασφάλειας και φόβου».

    [06] Ι. Μαντζουράνης: Η αναβολή της διάσκεψης του ΣτΕ δεν είναι κάτι σπάνιο, ούτε παράνομο

    Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Δημοσίου Ι. Μαντζουράνης είπε ότι οι επιχειρηματίες της τηλεόρασης έχουν στα χέρια τους ένα «πυρηνικό όπλο», τα κανάλια τους, που έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, συμπληρώνοντας ότι όλα τα κανάλια οφείλουν να υπηρετούν τον πλουραλισμό και όχι τη μονομέρεια καθώς εκμεταλλεύονται τόσα χρόνια ένα δημόσιο αγαθό (σ.σ. τις συχνότητες) τη στιγμή που επί 27 χρόνια «είχαμε 13 νόμους να νομιμοποιούν την παρανομία».

    Σχολιάζοντας την απόφαση αναβολής της διάσκεψης του ΣτΕ, ο Ι. Μαντζουράνης σημείωσε ότι το γεγονός δεν είναι ούτε κάτι σπάνιο ούτε παράνομο, όπως παρουσιάζεται σε συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου καθώς και στα κανάλια.

    Ο δικαστής, σημείωσε ο Ι. Μαντζουράνης, οφείλει να λαμβάνει υπόψιν του το κοινό περί Δικαίου αίσθημα. Σχολιάζοντας τέλος, τις δηλώσεις Ευ. Βενιζέλου για τη στάση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με κατηγορίες περί συναλλαγής, ο Ι. Μαντζουράνης είπε ότι ο κ. Βενιζέλος έχει δύο ??καπέλα?? ένα του καθηγητή του συνταγματικού δικαίου και ένα του πολιτικού, και χρησιμοποιεί όποτε τον βολεύει είτε το ένα, είτε το άλλο.

    [07] Ο πρόεδρος της Κολομβίας, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης

    Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος βραβεύθηκε σήμερα με το Νόμπελ Ειρήνης για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους μαρξιστές αντάρτες FARC, η οποία ωστόσο κινδυνεύει μετά την απόρριψή της από τους Κολομβιανούς, προειδοποίησε η επιτροπή Νόμπελ.

    "Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η διαδικασία ειρήνης να διακοπεί και να ξαναρχίσει ο εμφύλιος πόλεμος", κάτι που "καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός στην οποία κατέληξαν ο πρόεδρος Σάντος και ο επικεφαλής των ανταρτών FARC Ροντρίγκο Λοντόνιο από τα δύο μέρη", ανέφερε η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ Κάσι Κούλμαν Φάιβ.

    Η συμφωνία απορρίφθηκε με μικρή διαφορά από τους Κολομβιανούς την Κυριακή, αλλά "το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων είπε όχι στη συμφωνία ειρήνης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι νεκρή", πρόσθεσε. "Το δημοψήφισμα δεν ήταν μια ψήφος υπέρ ή κατά της ειρήνης", είπε ακόμη.

    Ο κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε πως το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα βοηθήσει να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα του, ανέφερε ο γραμματέας της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ.

    "Ηταν συγκινημένος. Ήταν πολύ ευγνώμων. Είπε πως είναι ανεκτίμητης σημασίας για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία", δήλωσε ο Όλαβ Νγιόελσταντ στη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK μετά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κολομβιανό ηγέτη.

    Η πλειοψηφία των κολομβιανών ψηφοφόρων απέρριψε τη συμφωνία που υπέγραψαν στις 26 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Σάντος και ο επικεφαλής των Farc Ροντρίγκο Λοντόνιο, πιο γνωστός με το πολεμικό του όνομα Τιμολέον Χιμένες ή Τιμοσένκο, έπειτα από διαπραγματεύσεις σχεδόν τεσσάρων ετών που διεξήχθησαν στην Κούβα.

    Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

    [08] Ζ. Κ. Γιούνκερ: H ΕΕ πρέπει να είναι ανυποχώρητη απέναντι στη Βρετανία

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι «ανυποχώρητη» μπροστά στους βρετανικούς «ελιγμούς» σχετικά με τους όρους του Brexit, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    «Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρό ότι, αν η Βρετανία επιθυμεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά (της ΕΕ), θα πρέπει να σέβεται πλήρως όλους τους κανόνες και όλες τις ελευθερίες», δήλωσε ο Γιούνκερ στη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ στο Παρίσι.

    «Δεν μπορεί να είναι κανείς με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο πόδι έξω (...) Σε αυτό το θέμα θα πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι. Βλέπω τους ελιγμούς», υπογράμμισε.

    Παρών στην ίδια εκδήλωση ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επεσήμανε ότι διαφωνεί με τη Γερμανία για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, εξηγώντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να μπορεί να αναλάβει χρέος.

    «Πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μια πολιτική πραγματικής ανάπτυξης, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ανταγωνιστικότητας», επεσήμανε στην ομιλία του ο Βαλς.

    [09] Ο Τ. Μπλερ αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να επιστρέψει στην πολιτική για να "σώσει" τη χώρα

    Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ θα μπορούσε να επιστρέψει σε έναν ρόλο πρώτης γραμμής στη βρετανική πολιτική για να προσπαθήσει να εμποδίσει το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι από το να καταστρέψει τη χώρα με ένα λεγόμενο "σκληρό Brexit", είπε σε μία συνέντευξη.

    Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Esquire, ο Μπλερ είπε πως είναι «τραγωδία» που οι Βρετανοί έχουν μείνει με μια επιλογή ανάμεσα σε ένα Συντηρητικό Κόμμα που έχει σκοπό ένα σκληρό Brexit και ένα Εργατικό Κόμμα το οποίο χαρακτήρισε «ακρο-αριστερό» που έχει κολλήσει στη δεκαετία του 1960.

    «Δεν ξέρω αν υπάρχει ένας ρόλος για μένα», είπε. «Υπάρχει ένα όριο στο τι θέλω να πω για τη δική μου θέση αυτή τη στιγμή.

    »Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι εδώ είναι το σημείο που βρίσκεται η πολιτική. Έχω έντονα αισθήματα γι΄αυτό; Ναι. Μου προσφέρει ένα πολύ ισχυρό κίνητρο; Ναι. Πού πηγαίνω από εδώ; Τι κάνω ακριβώς; Αυτή είναι μια ανοικτή ερώτηση.»

    Ο Μπλερ δήλωσε πως ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν προσφέρει «ένα μίγμα φαντασίας και πλάνης». Ως αποτέλεσμα, είπε, η Βρετανία είναι «ένα μονοκομματικό κράτος».

    [10] Διαδρομές πολιτισμού

    Συρία: Η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά στο στόχαστρο

    της Σοφίας Αυγερινού-Κολώνια*

    Αυτές τις μέρες πληροφορηθήκαμε ότι τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία στο Χαλέπι βομβαρδίστηκαν καταστροφικά από αεροπορικές επιδρομές. Τραυματίες θα πρέπει να μεταφερθούν μακριά. Γιατροί δεν υπάρχουν αρκετοί. Τα ιατρικά εφόδια και τρόφιμα λιγοστεύουν. Υπάρχει έλλειψη νερού και ηλεκτρικού. Οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν παρά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

    Πέντε χρόνια τώρα κρατά αυτός ο εμφύλιος πόλεμος. Οι νεκροί εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τις 300.000. Τα θύματα και οι φυγάδες πολλαπλασιάζονται και εμείς εδώ στην Ελλάδα μαθαίνουμε καθημερινά τραγικές ιστορίες προσφυγιάς.

    Τα ανθρώπινα θύματα τα ακολουθεί η πολιτιστική κληρονομιά: μνημεία, ιστορικές πόλεις και τοποθεσίες, πολύτιμα αντικείμενα, τέχνες, μνήμες και παραδόσεις. Οι εξτρεμιστικές ομάδες του Ισλαμικού Κράτους πραγματοποιούν εξαρχής μια σκόπιμη και συστηματική καταστροφή της κληρονομιάς. Πρώτα θύματα ήταν οι Βούδες της Μπαμιγιάν στο Αφγανιστάν. Ακολούθησαν οι καταστροφές στη Λιβύη, την Τυνησία, στο Μάλι-Τομπουκτού, στην Υεμένη και τέλος στο Ιράκ και τη Συρία. Δυστυχώς οι καταστροφές δεν είναι η μόνη απειλή. Οι συνθήκες ευνόησαν τη διάδοση της αρχαιοκαπηλίας λεηλατημένων αρχαιοτήτων ήδη από την εποχή του πολέμου του Ιράκ. Τα κίνητρα είναι ιδεολογικά και ο απώτερος στόχος των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους είναι να πληγεί, τελικά, η πολιτιστική ταυτότητα των απειλούμενων λαών. Γιατί λαοί χωρίς ιστορική μνήμη δεν έχουν μέλλον.

    Αν και αποσπασματικές οι πληροφορίες επειδή προέρχονταν από μη κυβερνητικούς οργανισμούς ή από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Επιτροπή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO διαβλέποντας τον επερχόμενο κίνδυνο με την κλιμάκωση της εμπόλεμης σύρραξης στη Συρία αποφάσισε κατά τη σύνοδο του 2013 να εντάξει τα έξι αγαθά παγκόσμιας κληρονομιάς της Συρίας στον παγκόσμιο κατάλογο των μνημείων σε κίνδυνο.

    Δυστυχώς η απόφαση δεν στάθηκε αρκετά ισχυρή να σταματήσει βανδαλισμούς και καταστροφές.

    Συγκεκριμένα:

    Η αρχαία πόλη της Δαμασκού(ένταξη το 1979 στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO) οφείλει την παγκόσμια αξία της στο γεγονός ότι είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου (ίχνη κατοίκησης από το 10.000 π.Χ.) που κατοικείται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα. Αντιπροσώπευε το μεγαλείο της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ενώ κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους άνθισε ως βιοτεχνικό κέντρο. Περιλαμβάνει 125 μνημεία διαφορετικών περιόδων.

    Οι καταστροφές από τους εξτρεμιστές που την κατέλαβαν είναι ανυπολόγιστες.

    Η αρχαία πόλη Μπόσρα(ένταξη UNESCO 1980) αναφέρεται τον 14ο αιώνα π.Χ. στις επιγραφές της Τελ Ελ Αμάρνα της αρχαίας Αιγύπτου καταδεικνύοντας τις σχέσεις μεταξύ των Φαραώ και των Φοινίκων. Με την ενσωμάτωσή της στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία γίνεται πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας της Αραβίας. Υπήρξε σημαντικός σταθμός στο δρόμο των καραβανιών προς τη Μέκκα. Διαθέτει εντός των τειχών της ένα μοναδικό ρωμαϊκό θέατρο του 2ου μ.Χ. αιώνα, αρκετά πρωτοχριστιανικά μνημεία και πολυάριθμα τζαμιά.

    Το ρωμαϊκό θέατρο και η πρωτοχριστιανική εκκλησία έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από τους φανατικούς εξτρεμιστές.

    Η Παλμύρα(ένταξη UNESCO 1980) βρίσκεται στην έρημο βορειοανατολικά της Δαμασκού. Πέρασε στη ρωμαϊκή κυριαρχία περί τα μέσα του 1ου αιώνα μ.Χ. Υπήρξε σημαντικός σταθμός για τις πανάρχαιες εμπορικές διαδρομές μεταξύ Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Περσίας, Ινδίας και Κίνας. Η αρχιτεκτονική και οι τέχνες της Παλμύρας άνθισαν σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Η πόλη οφείλει την παγκόσμια αξία της στον εξαιρετικό συνδυασμό ελληνορωμαϊκής τέχνης, τοπικής αρχιτεκτονικής και περσικών επιδράσεων. Η μνημειακή οδός με την κιονοστοιχία της, ο ναός του Βάαλ, η Αγορά, το Θέατρο, το στρατόπεδο του Διοκλητιανού, τα μεγαλειώδη ταφικά μνημεία χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία της.

    Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την Παλμύρα τον Μάιο του 2015. Και μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου οι φανατικοί εξτρεμιστές ανατίναξαν με απίστευτη αγριότητα τα εμβληματικά μνημεία της αρχαίας πόλης: την Αψίδα του Θριάμβου, πολυώροφα ταφικά μνημεία, τον εντυπωσιακό ναό του Βάαλ.

    Η αρχαία πόλη Χαλέπι - Aleppo(ένταξη UNESCO 1986) είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου (ευρήματα 7.000 χρόνων). Η παγκόσμια αξία της οφείλεται στην αυθεντικότητα της αραβικής της αρχιτεκτονικής. Από το 2000 π.Χ. υπήρξε σταυροδρόμι των εμπορικών καραβανιών. Το Χαλέπι κατακτήθηκε διαδοχικά από Χετταίους, Ασσύριους, Έλληνες, Ρωμαίους, Ομεϊάδες, Μαμελούκους και Οθωμανούς, που άφησαν τις επιρροές τους στην αρχιτεκτονική και την τέχνη.

    Η μαρτυρική πόλη έχει υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές όπως το Τέμενος των Ομεϊαδών του 8ουαιώνα μ.Χ., από τα ωραιότερα τεμένη του ισλαμικού πολιτισμού, η μεσαιωνική σκεπαστή αγορά, η ακρόπολη και άλλα δημόσια ιστορικά κτίρια.

    Το φρούριο Κρακ των Ιπποτών - Crac des Chevaliers and Qal'at Salah El-Din(ένταξη UNESCO 2006) μοναδικής παγκόσμιας αξίας, αντιπροσωπευτικό δείγμα της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής που αναπτύχθηκε κατά την εποχή των Σταυροφοριών. Χτίστηκε μεταξύ του 1142 και 1271 μ.Χ. από τους Ιωαννίτες Ιππότες, σε στρατηγική θέση που επόπτευε το μοναδικό δρόμο από την Αντιόχεια προς τη Βηρυτό και τη Μεσόγειο.

    Το φρούριο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές κατά τις εχθροπραξίες στην περιοχή.

    Τα 40 αρχαία χωριά της βόρειας Συρίας(ένταξη UNESCO 2011) αποτελούν μοναδικά δείγματα αγροτικών οικισμών της πρωτοβυζαντινής περιόδου, που χρονολογούνται μεταξύ 1ου και 7ου αιώνα μ.Χ. Κατανέμονται σε έξι αρχαιολογικά πάρκα κι αποτελούν εξαιρετική και μοναδική μαρτυρία της αγροτικής ζωής της εποχής. Διατηρούν ακέραιο το φυσικό τοπίο, κατοικίες, ναούς και άλλα οικοδομήματα. Στην περιοχή τους εξελίσσονται μάχες και εχθροπραξίες.

    Εκτός από τα παραπάνω πολιτιστικά αγαθά παγκόσμιας αξίας, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και πολλά από τα σχεδόν 10.000 μνημεία και ιστορικά σύνολα που καταγράφονται στη Συρία: τεμένη, αγορές, βυζαντινές εκκλησίες, κάστρα, που αφηγούνται την πολυπολιτισμική ιστορία της περιοχής.

    Για την προστασία των μνημείων και της κληρονομιάς έδωσαν τη ζωή τους γυναίκες και άνδρες στέλνοντας το δικό τους μήνυμα αντίστασης στον πόλεμο και τις βαρβαρότητες των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους. Οι πληροφορίες που έχουμε γι' αυτούς είναι λίγες.

    Πρώτη ήταν η δικηγόρος Samira El Nuaimi, που βασανίστηκε και εκτελέστηκε από τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη το Σεπτέμβριο 2014. Δεκατέσσερα στελέχη της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων της Συρίας βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν επειδή αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τους εξτρεμιστές. Κορυφαίο είναι το παράδειγμα του παγκόσμιας φήμης ηλικιωμένου αρχαιολόγου Khaled al Assad, διευθυντή αρχαιοτήτων της Παλμύρας, που αρνήθηκε να συνεργαστεί και να αποκαλύψει το μέρος όπου φυλάσσονταν αντικείμενα τέχνης. Βασανίστηκε και αποκεφαλίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας, στα μέσα Αυγούστου του 2015.

    Δεν αρκεί όμως η οργή και η θλίψη από τις εικόνες καταστροφής και τις βαρβαρότητες του Ισλαμικού Κράτους. Eνισχύουμε ενέργειες αλληλεγγύης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς που επιχειρούν οι κοινωνίες των πολιτών και μη κυβερνητικοί φορείς επιστημόνων.

    Ένας μη κυβερνητικός επιστημονικός οργανισμός και τεχνικός σύμβουλος της UNESCO για την Παγκόσμια Κληρονομιά, το ICOMOS, με απόφασή του παρεμβαίνει στο θέμα με πρωτοβουλίες για την προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας και του Ιράκ. Έχει συγκροτήσει μια ομάδα εργασίας επιφορτισμένης με την καταγραφή, παρακολούθηση, ενημέρωση του κοινού, επεξεργασία προτάσεων θεραπείας και τη σχετική συνεργασία με τους εμπλεκομένους φορείς και ειδικότερα την UNESCO. Μέχρι τώρα έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες και υπάρχουν κάποια αξιόλογα αποτελέσματα των προσπαθειών του ICOMOS όπως:

    Η δικτύωση πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων από όλο τον κόσμο για τη διάσωση της κληρονομιάς σε κίνδυνο στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, η διοργάνωση μαθημάτων από απόσταση μέσω διαδικτύου για τις άμεσες σωστικές ενέργειες που αφορούν μνημεία που κινδυνεύουν, η συμμετοχή, σε συνεργασία με άλλους μη κυβερνητικούς οργανισμούς, σε διεθνή προγράμματα όπως το ANQA («Φοίνικας» στα αραβικά) για την τρισδιάστατη αποτύπωση και τεκμηρίωση των απειλούμενων μνημείων και το AMAL («ελπίδα» στα αραβικά), που στοχεύει στην εφαρμογή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για άμεσες σωστικές ενέργειες και ένα ηλεκτρονικό εργαλείο ταχείας αξιολόγησης των επιπτώσεων μέσω κινητών τηλεφώνων.

    Η γνώση, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού είναι τελικά οι ελπίδες και τα μεγάλα όπλα του πολιτισμένου κόσμου κατά της βαρβαρότητας και του σκοταδισμού.

  • Η Σοφία Αυγερινού-Κολώνια είναι αρχιτέκτων, καθηγήτρια του ΕΜΠ, αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος Icomos - Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών

    ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Επιμέλεια Νατάσσα Δομνάκη

    [11] Στο Φεστιβάλ Επιστημών της Ρωσίας, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

    Μια καλαίσθητη, πρωτότυπη όσο και ενδιαφέρουσα έκθεση με θέμα τον Μηχανικό Κόσμο, που ήταν ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, και την ιστορία της Ελληνικής Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Φυσικής, παρουσιάζεται στις 7/10 στο Φεστιβάλ Επιστημών της Ρωσίας στη Μόσχα, που περιλαμβάνει πολλά διαδραστικά εκθέματα, πίνακες, φιλμ κ.α.

    Ο καθηγητής Ξενοφών Διον. Μουσάς του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών συμμετέχει στο Φεστιβάλ Επιστημών της Ρωσίας, 7 με 9 Οκτωβρίου 2016, στο φημισμένο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας Λομονόσωβ εκπροσωπώντας την Ελλάδα, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και την Περιφέρεια Αττικής με μια διαδραστική έκθεση με πίνακες, προσομοιώσεις, τρισδιάστατες φωτογραφίες, σχετικά φιλμ και μπρούτζινο μοντέλο του Διονύση Κριάρη.

    Ο κ. Μουσάς θα χαιρετίσει κατά την έναρξη του φεστιβάλ εκ μέρους της Ελλάδας και του ΕΚΠΑ, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, ώρα 18:00, στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ, που θα γίνει στο μεγάλο Αμφιθέατρο της Κύριας Βιβλιοθήκης στην οδό Λομονόσωβ 27, στη Μόσχα. Επίσης, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου το μεσημέρι 12:15-13:15 θα δώσει ομιλία με θέμα «Πώς οι άνθρωποι κατασκεύασαν ένα μηχανικό Κόσμο» στην αίθουσα B4 του κτιρίου Σουβαλόβσκη του Κρατικού Πανεπιστημίου, η οποία θα μεταδοθεί σε 176 αμφιθέατρα σε όλη τη Ρωσία. Την έκθεση αναμένονται να επισκεφτούν 200.000 με 500.000 άνθρωποι.

    Σημειώνεται ότι μια μεγαλύτερη έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων συνεχίζεται με επιτυχία στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016. Η παραπάνω έκθεση θα διαρκέσει ως τις 6 Νοεμβρίου 2016.

    [12] Νίκος Παππάς: Η αεροπειρατεία τελείωσε

    «Χαίρομαι ιδιαιτέρως για τη σημερινή συνεδρίαση, διότι μπορεί να προσθέσει στον εξαντλητικό διάλογο γύρω από το νόμο που ψήφισε η Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες». Με αυτό τον τρόπο άνοιξε την τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

    Ο υπουργός, που έχει κληθεί σε ακρόαση για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών σταθμών, υπενθύμισε ότι ο διάλογος αυτός ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου του 2015 και έκτοτε, όχι μόνο στη Βουλή αλλά και δημοσίως κατά το μέγιστο βαθμό, έγινε ο διάλογος και, ήταν ένας διάλογος, όπως είπε, και μέσα από τον παραμορφωτικό φακό της υπεράσπισης των ιδιαίτερων συμφερόντων των ιδιοκτητών. Ο υπουργός απευθύνθηκε στα πολιτικά κόμματα λέγοντας πως πρέπει «να είμαστε ειλικρινείς για το αν και ποιες πιέσεις ασκήθηκαν στο πολιτικό σύστημα, αν υπήρξε όφελος από την αδειοδότηση των σταθμών για το δημόσιο συμφέρον». Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

    Ο Νίκος Παππάς ξεκίνησε σημειώνοντας ότι έχουν ήδη εισπραχθεί 90 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιηθούν για 15.000 παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, για την αύξηση της απασχόλησης στα νοσοκομεία που έχουν μεγάλες ανάγκες και για να υλοποιηθεί πρόγραμμα «επαναπατρισμού» Ελλήνων που θα προσφέρουν στην πατρίδα. «Είναι συνολικά νίκη για τη δημοκρατία μας η ολοκλήρωση του διαγωνισμού αυτού. Δεν είναι καλό να υπάρχουν συμφέροντα που αισθάνονται ότι μπορούν να καθυποτάξουν την Πολιτεία και ότι το δημόσιο συμφέρον θα κάμπτεται για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων», είπε ο υπουργός Επικρατείας. «Η ΝΔ να μας εξηγήσει πώς κάθε φορά που βήχει κάποιος καναλάρχης, παθαίνει η ίδια πνευμονία», είπε ο υπουργός Επικρατείας και τόνισε ότι πρόκειται για ένα λυπηρό φαινόμενο, κάνοντας πολιτική αποτίμηση στη στάση της ΝΔ.

    «Σπάσαμε την αεροπειρατεία»

    Ο υπουργός Επικρατείας κλήθηκε να απαντήσει στην προσωπική επίθεση που δέχθηκε από τον κ. Κοντομηνά ότι τον πλησίασε καναλάρχης της δικής του επιρροής για την εξαγορά του Alpha. «Ο κ. Κοντομηνάς με τον σταθμό Alpha συμμετείχε στο διαγωνισμό. Δεν κατέστη υπερθεματιστής και από την επομένη το κανάλι του ξεκίνησε με συγκεκριμένους δημοσιογράφους να με καθυβρίζει. Μέσα στη συνολική τακτική του συγκεκριμένου σταθμού ήταν και το τραγελαφικό περιστατικό με τις περούκες στη Ν. Υόρκη. Είναι προφανές ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει κάνει αυτή την επιλογή διότι ατύχησε στον διαγωνισμό και είμαι βέβαιος ότι έχει κάνει πλείστες επαφές και με άλλους επιχειρηματίες για να δει ποια θα είναι η πορεία του τηλεοπτικού του σταθμού», είπε ο Νίκος Παππάς και προσέθεσε πως είναι λυπηρό να βλέπει κανείς καναλάρχες να λένε κάτι και μετά από λίγο κόμματα ασθμαίνοντα να λένε τα ίδια.

    «Είχε υποκλαπεί ο αέρας της χώρας από μια ομάδα επιχειρηματιών, που κατάφεραν σε καιρούς δύσκολους για τη χώρα και το λαό, να πάρουν το δίκτυο των κεραιών και να πάρουν και την παραγωγή περιεχομένου. Με τη δική μας παρέμβαση σπάει αυτή η αεροπειρατεία», είπε επίσης στην Επιτροπή Θεσμών ο υπουργός Επικρατείας. «Θα είναι θετικό για την Πολιτεία συνολικά να αντιληφθούν όλα τα ειδικά ιδιαίτερα συμφέροντα ότι οι δικές τους προτεραιότητες δεν θα κάμπτουν το δημόσιο συμφέρον, διότι έτσι λειτουργεί η δημοκρατία μας», ανέφερε ο υπουργός.

    Για το διαγωνισμό είπε ότι υπήρχαν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για τον έλεγχο και την προέλευση κεφαλαίων που χρησιμοποιήθηκαν από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. «Είχαμε πρόνοιες και για τον έλεγχο προέλευσης των κεφαλαίων και προϋποθέσεις τραπεζικής ενημερότητας και μια σειρά από άλλες προϋποθέσεις που έθεσαν πολύ ψηλά τον πήχη. Υπήρξαν αλλεπάλληλα φίλτρα που θωράκισαν αυτόν το διαγωνισμό ο οποίος πέρασε όλες τις πολιτικές, νομικές δοκιμασίες στις οποίες υποβλήθηκε», υπογράμμισε ο Ν. Παππάς.

    Ανέφερε ότι τα εκ του νόμου δικαιώματα των συμμετεχόντων εξασφαλίστηκαν πολλαπλώς και πλήρως ιδίως με τη δυνατότητα που δόθηκε σε όλους να κάνουν χιαστί έλεγχο στους φακέλους των ανταγωνιστών και αυτό ήταν πρόνοια του διαγωνισμού που τον θωράκισε έτι περαιτέρω. Για τον επιχειρηματία Καλογρίτσα και τη φημολογούμενη σχέση του με την κυβέρνηση, είπε ότι επιχειρήθηκε γύρω από τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα να δημιουργηθεί ένα αφήγημα το οποίο θα τραυμάτιζε τη διαδικασία του διαγωνισμού αλλά αυτό δεν έγινε εφικτό.

    «Προσωπικά περιβάλλω με την απόλυτη εμπιστοσύνη την επιτροπή του διαγωνισμού», είπε ακόμη ο υπουργός και προσέθεσε ότι είναι ανήθικο να μπαίνουν στο στόχαστρο άνθρωποι της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού, με παντός είδους συκοφαντίες, διότι έκαναν τη δουλειά τους με τρόπο άρτιο. «Η πορεία των πραγμάτων έχει δείξει ότι οποιεσδήποτε σχέσεις και να είχε οποιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης με οποιονδήποτε από τους διαγωνιζόμενους, οποιονδήποτε προσανατολισμό πολιτικό και να είχε κάποιος από τους διαγωνιζόμενους, δεν υπήρχε περίπτωση να καμφθούν ή να παρακαμφθούν οι κανόνες του διαγωνισμού, για οποιονδήποτε», είπε ο Νίκος Παππάς. Σημείωσε στο σημείο αυτό ότι ο πρώτος που πήρε την άδεια ήταν ο Σκάι αν και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έλεγε ότι «ο διαγωνισμός έγινε για να μην πάρει άδεια ο Σκάι».

    Για τον αριθμό των αδειών είπε ότι ελήφθη υπόψη η διεθνής εμπειρία και βασίστηκε και στη μελέτη για τις δυνατότητες της ελληνικής αγοράς. Ο υπουργός προσέθεσε επίσης ότι μπήκαν πολύ αυστηροί όροι για την απασχόληση. «Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των αδειών γίνεται απόφαση της Βουλής», είπε επίσης και τόνισε ότι στην Ελλάδα είχε συντελεστεί μια αεροπειρατεία.

    Για όσους προβλέπουν ότι ο νόμος θα κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, ο υπουργός ανέφερε: «Τις αποφάσεις της δικαιοσύνης τις σεβόμαστε όλοι. Και με βάση αποφάσεις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ το καθεστώς μη αδειοδότησης είναι αντισυνταγματικό». Επισήμανε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί όλα τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι σταθμοί και μάλιστα με το σκεπτικό ότι υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας.

    Σημείωσε επίσης ότι είναι ανησυχητικό ότι μπαίνουν στο στόχαστρο δικαστικοί σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και προσπάθειας αποδόμησης του διαγωνισμού.

    Απορρίφθηκε η αίτηση της ΝΔ, λόγω παρεμφερούς αντικειμένου της με τη διαδικασία που εξελίσσεται ήδη

    Απορρίφθηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας (11 έναντι 9) το αίτημα της ΝΔ για ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών των προσώπων που εμπλέκονται στην διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

    Κρίθηκε ότι το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ικανοποιείται σε μεγάλο βαθμό, λόγω της αποδοχής της παρεμφερούς πρότασης του Ευ. Βενιζέλου, βάσει της οποίας, κλήθηκε σε ακρόαση ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς να απαντήσει για το θέμα, διαδικασία η οποία εξελίσσεται αυτή την ώρα.

    Σε επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής θα κληθούν οι υπερθεματιστές του διαγωνισμού. Εξάλλου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως επιχείρημα για την απόρριψη της πρότασης, αξιοποίησαν το γεγονός ότι υφίσταται δικαστική διαδικασία, μετά τη μήνυση που υπέβαλε η ΝΔ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 October 2016 - 10:32:28 UTC