Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η κυβέρνηση προκηρύσσει 4.000 θέσεις εργασίας στην Υγεία
  • [02] Ν. Ξυδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : Oι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης πρέπει να αποκτήσουν μια «δημιουργική επιθετικότητα» απέναντι στην ακροδεξιά
  • [03] Μαξίμου:Ο κ. Μητσοτάκης έχει μπροστά του μακρό χρόνο παραμονής στην αντιπολίτευση
  • [04] «Αποφασισμένο να καθαρίσει το "απόστημα" του ΚΕΕΛΠΝΟ» το υπουργείο Υγείας
  • [05] Πιερ Μοσκοβισί: Κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν έκανε τόσες μεταρρυθμίσεις, όσες η Ελλάδα
  • [06] Δεν δέχονται περικοπές στο μισθολόγιό τους οι διοικητικοί δικαστές. Αντιπροτείνουν έσοδα από "διαρθρωτκά μέτρα"
  • [07] Σημαντική υπέρβαση κατά 19,33% στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο
  • [08] Ψηφίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η Πολυμερής Συμφωνία για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών
  • [09] ΓΓΕΕ: Κατατέθηκε η πρώτη δόση της εταιρείας του Ιβάν Σαββίδη
  • [10] Οι Γ. Σωτηρέλης και Π. Ματζούφας μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη συνταγματική αναθεώρηση
  • [11] Ακόμα πιο σημαντικός ο προληπτικός ρόλος του εμβολιασμού μετά τις προσφυγικές ροές, σημείωσε ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός
  • [12] Ουγγαρία: Το κοινοβούλιο προτίθεται να αναθεωρήσει το Σύνταγμα για να απαγορεύσει την εγκατάσταση μεταναστών
  • [13] Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
  • [14] Αϊτή: Με ανέμους στα 230 χιλιόμετρα την ώρα ο τυφώνας Μάθιου σαρώνει την χώρα
  • [15] Η Χάρις Αλεξίου και πάλι στη σκηνή με το «Χειρόγραφο»
  • [16] Π. Κουρουμπλής για τη ρίψη δακρυγόνων: Δεν θα επαναληφθούν αυτά τα γεγονότα
  • [17] Ευ. Τσακαλώτος : Η συμφωνία για το χρέος θα ανοίξει «έναν καθαρό διάδρομο» για την προσέλκυση επενδύσεων
  • [18] Το ΣτΕ ακύρωσε ως αντισυνταγματική την παύση των μελών του ΚΕΕΛΠΝΟ
  • [19] Συνάντηση της Ε. Κουντουρά με τους διευθυντές των ΙΕΚ, για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης
  • [20] Ισπανία: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρ. Ράτο υποστηρίζει ότι οι "κρυφές" πιστωτικές κάρτες ήταν νόμιμες
  • [21] Εκπρόσωποι πέντε χωρών θα συναντηθούν αύριο στο Βερολίνο για να συζητήσουν για τη Συρία

  • [01] Η κυβέρνηση προκηρύσσει 4.000 θέσεις εργασίας στην Υγεία

    Η δρομολόγηση της διαδικασίας για την κάλυψη 4.000 θέσεων νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, τέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι προσλήψεις αυτές, εντάσσονται στην βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, που είναι η ταχεία βελτίωση της κατάστασης και η αντιμετώπιση των προβλημάτων ώστε, εντός του 2017, να υπάρξει μια εντελώς νέα εικόνα για την Δημόσια Υγεία στην χώρα μας.

    Σε δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη, οι Ν. Παππάς, Π. Πολάκης και Ρ. Αντωνοπούλου, τόνισαν ότι η κυβέρνηση προχωρά στην ταχεία υλοποίηση κάλυψης 4.000 θέσεων απασχόλησης στα νοσοκομεία, στο Σύστημα Υγείας, με στόχο αυτό να έχει πραγματοποιηθεί έως τις αρχές του Ιανουαρίου.

    «Τα λεφτά της πρώτης δόσης από τις τηλεοπτικές άδειες έχουν εισπραχθεί και διοχετεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να πιάνουν τόπο, ακριβώς για να γιατρεύονται οι μεγάλες πληγές που έχουν ανοίξει στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο Νίκος Παππάς. Σημείωσε ότι «η κοινωνική και οικονομική σταθεροποίηση που επισυμβαίνει αυτή τη στιγμή, παίρνει σάρκα και οστά». Τόνισε ότι προτεραιότητες είναι η δημιουργία της απασχόλησης και μάλιστα σε τομείς όπου ο κόσμος αντιμετωπίζει τις περισσότερες δυσκολίες. Επισήμανε ότι «ήδη το πρόγραμμα για 15.000 περισσότερες θέσεις στους παιδικούς σταθμούς έχει κατοχυρωθεί και υλοποιείται», προσθέτοντας ότι «σήμερα συζητήσαμε το πώς θα προχωρήσουμε στην ταχεία υλοποίηση της κάλυψης 4.000 θέσεων απασχόλησης στα νοσοκομεία, στο Σύστημα Υγείας». «Στόχος μας είναι από την αρχή της χρονιάς, αυτές οι 4.000 προσλήψεις να έχουν πραγματοποιηθεί», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

    Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, ο Παύλος Πολάκης είπε, ότι «με τα 48.800.000 ευρώ από αυτά που εισπράχθηκαν από τις άδειες των καναλιών μετά από 27 χρόνια και που πολλοί δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να γίνει αυτό το πράγμα, προκηρύσσουμε, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, 4.000 θέσεις στα νοσοκομεία, στις υγειονομικές δομές και τους εποπτευόμενους οργανισμούς από το υπουργείο Υγείας, σε όλη τη χώρα, θέσεις κοινωφελούς εργασίας, 12μηνης διάρκειας, με τα αντίστοιχα επιδόματα και στόχος μας είναι αυτοί οι άνθρωποι από τις αρχές του Γενάρη να δουλεύουν στα νοσοκομεία, αλλάζοντας την εικόνα που αντιμετωπίζει ο κόσμος αυτή τη στιγμή, μετά από 5 χρόνια μνημονιακής καταστροφής», επισημαίνοντας παράλληλα τις προσπάθειες ανάταξης που κάνει το υπουργείο στο σύστημα, μετά από έναν χρόνο.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι μέσα σε αυτές τις 4.000 θέσεις, υπάρχουν 3.000 νοσηλευτές, περίπου 700 άτομα λοιπό προσωπικό νοσοκομείων (οδηγοί στα κέντρα υγείας, τραυματιοφορείς και παρασκευαστές στο ακτινολογικό και στα υπόλοιπα εργαστήρια), περίπου 300 θέσεις που αφορούν εποπτευόμενους οργανισμούς από το υπουργείο Υγείας (όπως είναι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ο ΕΟΦ, το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ), όπου «πραγματικά θα βελτιωθεί η δουλειά που κάνουν μέσα από αυτές τις προσλήψεις». Είπε επίσης ότι θα υπάρξει και μια σοβαρή κατανομή και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στα ΠΕΔΥ και στα κέντρα υγείας.

    Ο Παύλος Πολάκης σημείωσε ότι πρόκειται για «μαζικότατη ένεση προσωπικού στο σύστημα υγείας που έρχεται να προστεθεί στις θέσεις που ήδη καλύπτονται ή είναι σε προκήρυξη ή πρόκειται να προσληφθούν στο επόμενο διάστημα». Πρόσθεσε επίσης, ότι έχει ανακοινωθεί και επίσημα ότι του χρόνου, πέρα από τους 760 νέους διορισμούς γιατρών (που έχουν ολοκληρωθεί οι αιτήσεις και η κατάθεση δικαιολογητικών και γίνεται αυτή τη στιγμή η διαδικασία της κρίσης), θα προκηρυχθούν 2.000 θέσεις εργασίας μόνιμων γιατρών στο Σύστημα Υγείας, με συγκεκριμένη στόχευση ανά την Ελλάδα, προκειμένου μετά από 7 χρόνια που δεν διορίστηκε κανείς στην Υγεία «να μπορέσουν σιγά-σιγά αυτές οι πληγές να επουλώνονται».

    Σε σχετικό σχόλιο, ο κ. Πολάκης είπε ότι «η φαντασιακή εικόνα ορισμένων δεν είναι η πραγματική εικόνα που βιώνει ο κόσμος» και ότι είναι «πραγματικά μικρότητα μια συνδικαλιστική ηγεσία, αποκομμένη από την πραγματικότητα και επειδή προσπαθεί να διαφυλάξει τα προνόμια της, να μιλά για ?μουλάρια? και για ?γκρέηντερ?, όταν: α) ολοκληρώσαμε μέσα σε ενάμιση μήνα έναν διαγωνισμό, που λόγω του ότι δεν τα βρίσκανε στις μίζες, ήταν στα χαρτιά από το 2007 και έχουμε πάει αυτή τη στιγμή 90 ασθενοφόρα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, β) έχουμε ανακαλύψει μόνο τις τελευταίες 15 μέρες, 20 ασθενοφόρα που κάθονταν και δεν χρησιμοποιούνταν, τα οποία τώρα μπαίνουν στην ενεργό δράση, γ) χτες προκηρύχθηκαν άλλες 100 θέσεις πληρώματος διασωστών ασθενοφόρων, δ) υπάρχουν στις ήδη προκηρυγμένες θέσεις δεκάδες θέσεις οδηγών.

    Η Ράνια Αντωνοπούλου τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας καταβάλλει όλες τις δυνατές προσπάθειες για την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας.

    Συγκεκριμένα είπε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε η αλλαγή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, για την υποστήριξη νέων θέσεων στο βαθμό που οι άνεργοι το επιθυμούν. «Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε μέσα από τις δράσεις μας, είναι να δίνουμε μια πρώτη θέση εργασίας, μια ευκαιρία εργασίας ειδικά στους μακροχρόνια ανέργους», είπε και πρόσθεσε ότι «η κοινωφελής εργασία είναι μια δράση που έχει ισχυροποιηθεί, τα 5μηνα έχουν γίνει 8μηνα και τηρούν όλες τις εργασιακές υποχρεώσεις που πρέπει να έχει το κράτος και οποιοσδήποτε προσλαμβάνει και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε».

    Σημείωσε ότι «μεγάλη σημασία για εμάς έχει, όπως δημιουργούνται αυτές οι υποστηρικτικές δράσεις για τους ανέργους, οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται να πιάνουν τόπο στην κοινωνία, δηλαδή να καλύπτουν τις ανάγκες που προκύπτουν σε τοπικό επίπεδο». Επισήμανε ότι «θέματα που αφορούν υπηρεσίες των Δήμων, υπουργείο Υγείας, υπουργείο Παιδείας, Κοινωνικής Πρόνοιας, εκεί είναι που βιώνει στο πετσί του ο κόσμος σε καθημερινή βάση τις ελλείψεις που έχουμε». «Έτσι», τόνισε, «από τη μια είμαστε στην υπηρεσία των ανέργων, από την άλλη στην υπηρεσία της κοινωνίας για να μπορούμε να καλύπτουμε αυτές τις ανάγκες». Η κ. Αντωνοπούλου πρόσθεσε ότι με τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας έχει άριστη συνεργασία σε αυτή την κατεύθυνση.

    [02] Ν. Ξυδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : Oι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης πρέπει να αποκτήσουν μια «δημιουργική επιθετικότητα» απέναντι στην ακροδεξιά

    Στη Ρώμη βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, για σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους ομολόγους του, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της ιταλικής κυβέρνησης αφιερωμένη στη σημασία του κράτους δικαίου στην Ευρώπη.

    Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ξυδάκης αναφέρθηκε στην ουσία των συναντήσεων, αλλά και στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις στη φάση αυτή, ιδίως σε ό,τι αφορά την άκρως επικίνδυνη ακροδεξιά ρητορική σε αρκετές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

    Σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία που ήταν αφιερωμένη στο κράτος δικαίου, στην οποία συμμετείχαν επτά υπουργών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ο κ. Ξυδάκης τόνισε:

    «Πρόκειται για την πρωτοβουλία "φίλοι του κράτους δικαίου", η οποία ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια επί ιταλικής προεδρίας. Συνεχίσθηκε με τους Βέλγους, με κάποιο τρόπο και επί ιρλανδικής προεδρίας και τώρα αναβιώνει σε μια πιο διευρυμένη βάση. Η βασική σκέψη είναι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που είναι το συμβούλιο υπουργών που ετοιμάζει κάθε φορά τις ευρωπαϊκές συνόδους, να γίνει πιο ενεργό και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να διαπιστώσουμε πώς δουλεύει το κράτος δικαίου σε όλες τις χώρες-μέλη.

    Είναι μια καλή σκέψη αν και μπορεί να παρουσιάσει κάποια προβλήματα, διότι πλησιάζει τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και κάποιες χώρες θα μπορούσαν να αντιδράσουν. Τυπικά αυτή την ευθύνη, για την εφαρμογή των συνθηκών την έχει η Επιτροπή, οπότε εδώ θα μπορούσε να αποφασιστεί μια συνεργασία».

    Αναφερόμενος, ειδικότερα, στη χθεσινή συνάντηση, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Ιταλού υφυπουργού παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Σάντρο Γκότζι, ο Νίκος Ξυδάκης σημείωσε:

    [03] Μαξίμου:Ο κ. Μητσοτάκης έχει μπροστά του μακρό χρόνο παραμονής στην αντιπολίτευση

    «Ο κ. Μητσοτάκης έχει μπροστά του μακρό χρόνο παραμονής στην αντιπολίτευση. Καλά θα κάνει να το συνειδητοποιήσει", σημειώνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ασκώντας δριμεία κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ με αφορμή και τη σημερινή ομιλία του.

    Συγκεκριμένα, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να κρύψει το άγχος του», κάνοντας λόγο ειδικότερα για «το άγχος που του προκαλούν τα στοιχεία και οι προβλέψεις - ακόμα και σημερινές - για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», «το άγχος του για το σταδιακό ξεσκέπασμα της διαπλοκής, που λεηλάτησε τις προηγούμενες δεκαετίες τον τόπο», «το άγχος του για την επιβολή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

    «Γι'αυτό προσπαθεί να ανακόψει την πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση. Δυστυχώς γι? αυτόν, δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να εκφωνεί ομιλίες όπως η σημερινή», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    «Θα του προτείναμε πάντως», συνεχίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, «να μετριάσει τις αναφορές του «στους τίμιους και εργατικούς Έλληνες», γιατί το μόνο που καταφέρνει είναι να θυμίζει στην κοινή γνώμη τα Panama Papers, αλλά και τα θαλασσοδάνεια του κόμματός του και του "Κήρυκα Χανίων"». Επιπλέον «θα του προτείναμε επίσης να μην παριστάνει τον χθεσινό όταν μιλάει για συντάξεις και καταστολή», επισημαίνοντας ότι «υπήρξε μέλος μιας κυβέρνησης που περιέκοψε έντεκα φορές τις συντάξεις και κατέφυγε σε ένα μαζικό, συστηματικό και διαρκές όργιο καταστολής εναντίον πολιτών, προκαλώντας τις αντιδράσεις ακόμα και της Διεθνούς Αμνηστίας».

    [04] «Αποφασισμένο να καθαρίσει το "απόστημα" του ΚΕΕΛΠΝΟ» το υπουργείο Υγείας

    «Το υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένο να καθαρίσει μέχρι τέλους το «απόστημα» του ΚΕΕΛΠΝΟ», αναφέρουν πηγές του υπουργείου, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, που ακύρωσε ως αντισυνταγματικές τις αναγκαστικές παραιτήσεις, των τριών τέως μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι «η πολιτική ηγεσία σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και εάν οι τεχνικοί λόγοι που διέρρευσαν σε ΜΜΕ ως σκεπτικό της απόφασης ισχύουν, τότε το υπουργείο θα κάνει όλα όσα πρέπει προκειμένου να παραμείνει σταθερό στην απόφασή του».

    Διαβάστε επίσης:Το ΣτΕ ακύρωσε ως αντισυνταγματική την παύση των μελών του ΚΕΕΛΠΝΟ

    [05] Πιερ Μοσκοβισί: Κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν έκανε τόσες μεταρρυθμίσεις, όσες η Ελλάδα

    Με ορισμένες «καθησυχαστικές πληροφορίες», όπως ο ίδιος είπε, ξεκίνησε την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για τη μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ενώ επισήμανε ότι «κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν έκανε ταυτόχρονα τόσες μεταρρυθμίσεις, όσες η Ελλάδα» και επισήμανε ότι «ήλθε η στιγμή και για την ευρωπαϊκή πλευρά και το Eurogroup να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προσδιορίζοντας ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

    Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η Ελλάδα είχε ανάπτυξη 0,2% το τελευταίο τρίμηνο και προβλέπεται ότι η τάση αυτή θα συνεχισθεί. Παρότι το 2016 ξεκίνησε με δυσκολίες, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανοδική τάση θα ενισχυθεί το 2017.

    Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα ο Επίτροπος θεωρεί εφικτή την πρόβλεψη 0,5% για το 2016.

    Ανέφερε ότι η πρώτη αξιολόγηση έχει εν μέρει ολοκληρωθεί την άνοιξη, πράγμα που επέτρεψε στις 25 Μαΐου μια πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση 8,3 δισ. ευρώ. Μια νέα υποδόση καταβλήθηκε τον Ιούνιο, ενώ ένα δεύτερο μέρος της υποδόσης, εξαρτάται από την υιοθέτηση ορισμένων προαπαιτούμενων που θα συμπληρωθούν αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε ο επίτροπος.

    Ο Π. Μοσκοβισί αναγνώρισε ότι «κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν έκανε ταυτόχρονα τόσες μεταρρυθμίσεις, όσες η Ελλάδα», είπε ότι το σύνολο του Εurogroup έχει εκφράσει την ικανοποίησή του ότι η Ελλάδα ακολουθεί τη σωστή κατεύθυνση- «και αυτό το πράττω και εγώ εξ ονόματος της Επιτροπής», τόνισε.

    Σχετικά με το μέλλον, «το διακύβευμα» για τον κ. Μοσκοβισί θα είναι να γίνει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

    «Και εύλογο χρονικό διάστημα, να έχει υπόψη του ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος είναι ο Νοέμβριος», τόνισε.

    Η επιτυχία αυτής της δεύτερης αξιολόγησης είναι προϋπόθεση, προσέθεσε, «για την ανάκαμψη, ώστε να μπει η Ελλάδα στη σωστή τροχιά». «Για να δημιουργηθεί η εμπιστοσύνη για τη δημιουργικότητα και την προσέλκυση των επενδυτών. Θα είναι ευτυχές εάν τον Νοέμβριο δοθεί ένα θετικό σήμα για τις επενδύσεις» υπογράμμισε.

    [06] Δεν δέχονται περικοπές στο μισθολόγιό τους οι διοικητικοί δικαστές. Αντιπροτείνουν έσοδα από "διαρθρωτκά μέτρα"

    Την αντίθεσή τους στις εξαγγελθείσες νέες περικοπές στις αποδοχές τους και στην δημιουργία δικαστών δύο ταχυτήτων, εξέφρασαν σήμερα οι διοικητικό δικαστές κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, που είχε ως θέμα το νέο μισθολόγιο που αναμένεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017 και την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Μισθοδικείου με τις οποίες δικαιώθηκαν αναδρομικά οι δικαστές.

    Παράλληλα, σήμερα γνωστοποιήθηκε η απόφαση της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με την οποία θα γίνει επανεκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων όλων των δικαστικών λειτουργών με την αναγνώριση του αφορολόγητου του 25% των αποδοχών τους, όπως δηλαδή συμβαίνει και με τις βουλευτικές αποζημιώσεις.

    Δηλαδή, από την επανεκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των δικαστών, αναμένεται να προκύψουν αναδρομικές επιστροφές φόρων που παρακρατήθηκαν, ύψους 2.500 ευρώ έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαθμίδα που κατέχει κάθε δικαστής.

    Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Ειρήνη Γιανναδάκη, ως προς το θέμα αυτό ανέφερε ότι «είναι μια πρώτη προσπάθεια δρομολόγησης στην εφαρμογή των αποφάσεων των Ανωτάτων Δικαστηρίων που δικαιώνουν τους δικαστές» και προσέθεσε: «Η απόφαση αυτή αφορά το ισόκυρο και ισόνομο των δικαστών με τις δυο άλλες εξουσίες και έρχεται να εφαρμόσει για τους δικαστές, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, ό,τι ισχύει για τους βουλευτές».

    Να σημειωθεί ότι και για το αφορολόγητο του 25% των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, έχει εκδοθεί σχετική απόφαση του Μισθοδικείου.

    [07] Σημαντική υπέρβαση κατά 19,33% στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο

    Σημαντική αύξηση των εσόδων για τον μήνα Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να υπερβούν τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 19,33% δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Υπέρβαση των εσόδων από τον στόχο δείχνουν και τα στοιχεία για την εξέλιξή τους το εννεάμηνο Ιανουάριος- Σεπτέμβριος.

    Από τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων, προκύπτουν τα εξής:

    1) Για τον μήνα Σεπτέμβριο, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 809 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο του προϋπολογισμού. Πρόκειται για τα έσοδα πριν τις επιστροφές φόρων, που διαμορφώθηκαν σε 5,512 δισ. Ευρώ, έναντι στόχου 4,703 δισ. ευρώ (υπέρβαση 17,2%).

    2) Για το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2016, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,36 δισ. Ευρώ, σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού. Ανήλθαν σε 37,291 δισ. Ευρώ, έναντι στόχου 35,931 δισ. ευρώ (υπέρβαση 3,79%).

    3) Οι επιστροφές φόρων για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016 είναι 298 εκατομμύρια ευρώ πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα ανήλθαν σε 2,465 δισ. Ευρώ, έναντι στόχου 2,167 δισ. ευρώ.

    4) Τα καθαρά έσοδα (μετά τη μείωση των επιστροφών φόρου) για το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2016, είναι 1,062 δισ. ευρώ πάνω από το στόχο που θέτει ο προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο μήνα (υπέρβαση 3,15%). Τα καθαρά έσοδα για τον μήνα Σεπτέμβριο ανήλθαν στα 5,185 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,345 δισ. ευρώ (υπέρβαση 19,33%).

    «Τα παραπάνω απαντούν με τον καλύτερο τρόπο σε όσους επέλεγαν να καταστροφολογούν για την πορεία εσόδων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

    [08] Ψηφίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η Πολυμερής Συμφωνία για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών

    Ψηφίστηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο «Κύρωση της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών και διατάξεις εφαρμογής». Θετικά ψήφισαν όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου, εκτός από τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

    «Με το νομοσχέδιο κυρώνεται η σύμβαση του ΟΟΣΑ, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου. Η εφαρμογή του νόμου, θα έχει θετικές επιπτώσεις τόσο στην Ελληνική οικονομία (με την αύξηση των φορολογικών εσόδων) καθώς και με την ανάδειξη του σταθερού προσανατολισμού της πολιτικής μας για διεθνή συνεργασία στο πλαίσιο αντιμετώπισης της διεθνούς φοροδιαφυγής. Θα αναδείξει την αξιοπιστία του ελληνικού κράτους στη διεθνή προσπάθεια για την για την εξεύρεση της φορολογητέας ύλης όπου και αν βρίσκεται, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ελληνικών ελεγκτικών υπηρεσιών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις φορολόγησης σε διεθνή επίπεδο», όπως τόνισε στην ομιλία του στη Επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

    Το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει την αναγκαιότητα της βελτίωσης του συστήματος αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών για λόγους φορολογικού ελέγχου, μεταξύ των κρατών. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συνταχθεί το πρότυπο για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών, που αναπτύχθηκε από το Παγκόσμιο Φόρουμ του ΟΟΣΑ για την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών.

    Με την κύρωση της συμφωνίας ενεργοποιείται και τίθεται σε λειτουργία η αυτόματη ανταλλαγή μεταξύ των αρμόδιων Αρχών των συμβαλλόμενων μερών της (όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο) και ορίζεται ότι η Γραμματεία Συντονιστικού Οργάνου της Σύμβασης, θα τηρεί και θα δημοσιεύει στον ιστότοπο του ΟΟΣΑ, τον κατάλογο των Αρμόδιων Αρχών των συμβαλλόμενων δικαιοδοσιών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία, τηρώντας το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων.

    Η αύξηση της ανάγκης διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ φορολογικών αρχών, η συστηματική και μαζική διαβίβαση στοιχείων φορολογούμενων από τη χώρα προέλευσης του εισοδήματος, στη χώρα της φορολογικής κατοικίας, αποτελούν κύρια σημεία της διεθνούς συμφωνίας.

    [09] ΓΓΕΕ: Κατατέθηκε η πρώτη δόση της εταιρείας του Ιβάν Σαββίδη

    Με ανακοίνωσή της, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ενημέρωσε ότι σήμερα κατατέθηκε το διπλότυπο είσπραξης της ΔΟΥ ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, με ημερομηνία 30-9-2016 για το ποσό των 20.500.000,00 ευρώ, που αντιστοιχεί στην πρώτη δόση του τιμήματος για τη χορήγηση μίας από τις τέσσερις άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition), από την εταιρεία «DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED».

    [10] Οι Γ. Σωτηρέλης και Π. Ματζούφας μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη συνταγματική αναθεώρηση

    Στην εκτίμηση ότι θα έπρεπε να υπάρξει η προβλεπόμενη από τη Βουλή διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προχώρησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ?Πρακτορείο 104,9 fm?, με αφορμή την επικείμενη ανακοίνωση της σύνθεσης της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Σημείωσε ότι η πρόταση της Αναθεώρησης έχει θετικά σημεία έχει και προβληματικά και υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι «να μην χάσουν οι πολιτικές δυνάμεις και αυτή την ευκαιρία, να εξελιχθεί γρήγορα η διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση».

    «Κατά τη γνώμη μου είναι μια λανθασμένη διαδικασία, η οποία ουσιαστικά παραπέμπτει το ζήτημα της αναθεώρησης στις καλένδες διότι είναι έρμαιο σε ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις» εκτίμησε ο κ. Σωτηρέλης, λέγοντας πως «έχει γίνει πολλές φορές αυτό, να ξεκινά μια διαδικασία αναθεώρησης και να μην συνεχίζεται», και τόνισε ότι «θα έπρεπε αυτή η διαδικασία αναθεώρησης εφόσον υπήρξε μια πρωτοβουλία να εξελιχθεί γρήγορα».

    «Το σωστό, κατά τη γνώμη μου θα ήταν να υπάρξει η διαδικασία η προβλεπόμενη στη Βουλή, δηλαδή να οριστεί η Επιτροπή που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής μετά από πρόταση 50 βουλευτών που θα πάρουν τη σχετική πρωτοβουλία, και αυτή επιτροπή να εισαγάγει το πόρισμα της στην Ολομέλεια, η οποία σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα πρέπει να αποφασίσει σε δυο ψηφοφορίες που θα απέχουν μεταξύ τους ένα μήνα», ανέφερε ο κ. Σωτηρέλης και συμπλήρωσε: «Αν υπήρχε νόημα σε αυτή την επιτροπή, θα ήταν να υπάρξει μια επιτροπή υπερκομματική, με συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, η οποία θα μπορούσε να ετοιμάσει ένα πόρισμα για την επιτροπή της Βουλής, ώστε να βοηθήσει το έργο της. Εκεί θα έβλεπα χρήσιμη μια επιστημονική επιτροπή, και όχι για την οργάνωση ενός ασαφούς διαλόγου, που θα κινηθεί με λαϊκές συνελεύσεις ή οτιδήποτε άλλο».

    Ερωτηθείς για τα σενάρια που τον ήθελαν να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη επιτροπή απάντησε: «Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε μια τέτοια επιτροπή, θα συμμετείχα ευχαρίστως σε μια επιτροπή όπως σας την περιέγραψα προηγουμένως, μια επιτροπή που θα έχει τη συναίνεση όλων των κομμάτων και θα βοηθήσει το έργο της Βουλής».

    «Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι «καλή ευκαιρία» για συναινέσεις», δηλώνει στο«Πρακτορείο 104,9 fm» ο Π. Ματζούφας

    Να ξεκινήσει ο διάλογος για την αναθεώρηση του Συντάγματος από τα θέματα στα οποία καταγράφεται συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων και προοδευτικά να προχωρά προς εκείνα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες, πρότεινε, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm», ο αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Παναγιώτης Ματζούφας.

    Μιλώντας στην εκπομπή «Δύο στις Δώδεκα», με αφορμή την επικείμενη ανακοίνωση της σύνθεσης της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, την Πέμπτη και την έναρξη της διαβούλευσης, ο κ. Ματζούφας τόνισε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι και μια «καλή ευκαιρία» για να επιτευχθούν συναινέσεις, αρχής γενομένης από θέματα στα οποία συμφωνούν οι πολιτικές δυνάμεις.

    «Συμφωνώ, κατ? αρχήν ότι πρέπει να υπάρξει μια αναθεώρηση του Συντάγματος, διότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να σκοπεύει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους βασικούς θεσμούς του κράτους και στο να ενισχυθεί η αξιοπιστία της πολιτικής» είπε ο κ. Ματζούφας και συνέχισε:

    «Το Σύνταγμα είναι ο βασικός εγγυητής της εθνικής ενότητας, είναι και το μόνο, αν θέλετε, φερέγγυο πεδίο, μέσα στο οποίο μπορεί να πραγματοποιηθούν συναινέσεις. Άρα είναι και μια καλή ευκαιρία να μην τσακωνόμαστε για πράγματα στα οποία συμφωνούμε. Και επίσης, σας θυμίζω, ότι εδώ έχουμε κάποια θέματα, στα οποία συμφωνούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Η γνώμη μου είναι να ξεκινήσουμε από αυτά. Κι αφού έχουμε συμφωνία σε αυτά, μετά να προχωρήσουμε σε εκείνα τα σημεία, στα οποία έχουμε διαφωνίες».

    Ο κ. Ματζούφας ανέφερε ως τέτοια σημεία σύγκλισης των θέσεων των πολιτικών δυνάμεων, την αναθεώρηση του άρθρου 86 περί της ποινικής ευθύνης υπουργών, την κατάργηση της «αποσβεστικής» προθεσμίας «της δεύτερης συνόδου της Βουλής από την τέλεση του αδικήματος», την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε η αδυναμία εκλογής του να μην οδηγεί σε βουλευτικές εκλογές, κ.α.

    Σημείωσε, επίσης, ότι προσωπική του άποψη, στην οποία επίσης υπάρχει συναίνεση από κόμματα είναι και η ιδέα να γίνει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος «πιο λειτουργική», δηλαδή να ολοκληρώνεται στα όρια μιας βουλευτικής περιόδου, χωρίς να είναι απαραίτητο να μεσολαβούν εκλογές και να χρειάζονται ως και πέντε χρόνια για μια συνταγματική αλλαγή.

    [11] Ακόμα πιο σημαντικός ο προληπτικός ρόλος του εμβολιασμού μετά τις προσφυγικές ροές, σημείωσε ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός

    Οι ελλείψεις σε εμβόλια οι οποίες έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, δοκιμάζουν σημαντικά τα εθνικά συστήματα εμβολιασμού και συνήθως σχετίζονται με μειωμένη παραγωγή εμβολίων στην περιοχή της Ευρώπης, γεγονός που δημιουργεί ανισορροπία ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά και κίνδυνο «κενού ανοσοποίησης». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην άτυπη Σύνοδο Υπουργών Υγείας της ΕΕ, στην Μπρατισλάβα, ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, μιλώντας για τις ειδικές προκλήσεις στο ζήτημα των εμβολιασμών, οι οποίες προέκυψαν και μετά τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των διασυνοριακών απειλών για την υγεία, δίνοντας προτεραιότητα στο ζήτημα των εμβολιασμών και τον συντονισμό και την επιστημονική συνεργασία με τα κράτη-μέλη, προωθώντας την εμβολιαστική κουλτούρα και την εναρμόνιση των Εθνικών Προγραμμάτων Εμβολιασμών», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Υγείας και επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει και συμμετέχει σε αυτές τις δράσεις, αναφέροντας μάλιστα το παράδειγμα που αφορά στην ενιαία διαχείριση και κοινή προμήθεια εμβολίων για την πανδημική γρίπη.

    Το ελληνικό σύστημα δημόσιας υγείας, έχει αυτή την περίοδο επιφορτιστεί και με μια ακόμα κρίσιμη υποχρέωση - τον εμβολιασμό προσφύγων και μεταναστών και ιδιαίτερα του παιδικού πληθυσμού, που υπερβαίνει το 1/3 των ανθρώπων που φιλοξενούνται στη χώρα μας, εξήγησε στην παρέμβαση του, ο Α.Ξανθός. «Σε αυτό το πολύ απαιτητικό έργο, που θωρακίζει όχι μόνο την υγεία των συγκεκριμένων πληθυσμών και τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα, αλλά συμβάλλει και στη διατήρηση ενός ασφαλούς επιπέδου ανοσοποίησης στην Ευρώπη, δημιουργούνται εύλογα αυξημένες ανάγκες σε εμβόλια», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η συνέχιση της επιστημονικής -τεχνικής υποστήριξης από τον WHO και το ECDC, καθώς και της οικονομικής ενίσχυσης των χωρών υποδοχής και φιλοξενίας από τα διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ, έχει κρίσιμη υγειονομική και πολιτική σημασία, επισήμανε.

    Ο υπουργός Υγείας, είπε ότι πέρα από τα προγράμματα εμβολιασμών, επιπρόσθετα προβλέπεται εμβολιασμός των νεογνών για φυματίωση, καθώς και σε περίπτωση επιδημικών εξάρσεων ή συρροής κρουσμάτων, ο εμβολιασμός για μηνιγγιτιδόκοκκο, γρίπη, ηπατίτιδα Α και ανεμοβλογιά.

    Αντίστοιχα, αποκάλυψε ότι είναι αυξημένες και οι ανάγκες ανοσοποίησης του υγειονομικού και υποστηρικτικού προσωπικού που εργάζεται στα κέντρα φιλοξενίας.

    Η ελληνική εμπειρία καταγράφει το συστηματικό εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού σε ποσοστό 95-96%. Αυτό το «υγειονομικό κεκτημένο» οφείλουμε να το διαφυλάξουμε με συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο να διασφαλιστεί η αξιόπιστη και αποτελεσματική διαχείριση των νέων αναγκών που έχει δημιουργήσει η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση.

    Όσον αφορά στο ζήτημα της επιφυλακτικότητας του πληθυσμού απέναντι στον εμβολιασμό, το φαινόμενο δεν έχει λάβει στη χώρα μας σημαντικές διαστάσεις, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Α.Ξανθός.

    Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα του London School of Tropical Medicine and Hygiene, αποτυπώνει την άποψη ενός 25% των γονιών στην Ελλάδα, πως τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή - γεγονός που επιβάλλει τον εντοπισμό των αιτιών αυτής της επιφύλαξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την αξιολόγηση της ασφάλειας των εμβολίων μέσω του ΕΜΑ και του ECDC, καθώς και συνεχή εγρήγορση και συστηματική ενημέρωση των πολιτών για την «ασπίδα προστασίας» που παρέχουν οι εμβολιασμοί.

    [12] Ουγγαρία: Το κοινοβούλιο προτίθεται να αναθεωρήσει το Σύνταγμα για να απαγορεύσει την εγκατάσταση μεταναστών

    Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενδέχεται να αναθεωρήσει το Σύνταγμα στις 8 Νοεμβρίου ώστε να απορρίψει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση προσφύγων μέσω ποσοστώσεων και η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ στα μέσα του μηνός, ανακοίνωσε σήμερα το κυβερνών κόμμα Fidesz, μετά την ακύρωση του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

    Ο Λάγιος Κόσα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Fidesz, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διαβεβαίωσε ότι το κόμμα δεν επιδιώκει την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εξήγησε: "Πρέπει να δηλώσουμε με σαφήνεια ότι χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου οι Βρυξέλλες (...) δεν μπορούν να εγκαταστήσουν μετανάστες στην Ουγγαρία. Και πρέπει να δηλώσουμε με σαφήνεια ότι απαγορεύουμε την εξαναγκαστική μετεγκατάσταση των μεταναστών".

    Η συντριπτική πλειοψηφία των Ούγγρων απέρριψε το σύστημα των ποσοστώσεων που επιβάλλει η ΕΕ στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Όμως το ποσοστό συμμετοχής ήταν μικρό, με αποτέλεσμα το δημοψήφισμα να κριθεί άκυρο.

    Ο Όρμπαν ωστόσο τόνισε ότι μολονότι το δημοψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό, του δίνει μια ισχυρή εντολή να αντιταχθεί στις Βρυξέλλες, καθώς περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι απέρριψαν τις ποσοστώσεις.

    [13] Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία την επικύρωση από την ΕΕ της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, έπειτα από μια αστραπιαία διαδικασία η οποία θα επιτρέψει να τεθεί σύντομα σε ισχύ η παγκόσμια συμφωνία για τον αγώνα κατά της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

    Μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία, τους κύριους ρυπαντές του πλανήτη, η ΕΕ θα ενημερώσει μέσα στις επόμενες ημέρες τον ΟΗΕ σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας, παράλληλα με τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες θα έχουν οριστικοποιήσει έως τότε την επικύρωσή της σε εθνικό επίπεδο.

    Έτσι θα αρχίσει να τίθεται σε ισχύ έναν μήνα αργότερα η συμφωνία του Παρισιού, που αποσκοπεί να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από το κατώφλι των 2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή.

    "Έχετε τώρα μια ευκαιρία να γράψετε ιστορία βοηθώντας να οδηγηθεί ο κόσμος σε ένα καλύτερο μέλλον", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν σε ομιλία του ενώπιον των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο πριν από την ψηφοφορία.

    Οι τελευταίοι ενέκριναν την επικύρωση του κειμένου με μεγάλη πλειοψηφία (610 ψήφοι υπέρ, 38 κατά) στη διάρκεια μιας συνεδρίασης της ολομέλειας στην οποία συμμετείχε επίσης η γαλλίδα πρόεδρος της COP21 Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

    Προκειμένου να εφαρμοστεί, η συμφωνία του Παρισιού πρέπει να επικυρωθεί από χώρες που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 55% των εκπομπών αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Το σύνολο των επικυρώσεων που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα, που φθάνει το 52%, θα ξεπεράσει αυτό το όριο με την αναμενόμενη επικύρωση της συμφωνίας από επτά χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Μάλτα, Πορτογαλία).

    Μια άλλη προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία του Παρισιού, η επικύρωσή της από τουλάχιστον 55 χώρες, έχει ήδη εκπληρωθεί.

    "Η Ευρώπη σήμερα δείχνει πως είναι ικανή για μεγάλα πράγματα, όταν ξέρει να συνενώνει την ενέργεια και τις δυνάμεις της", είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. "Έχουμε την ευκαιρία να παρευρεθούμε σε μια κίνηση που θα θυμάται η Ιστορία", πρόσθεσε.

    Συνήθως, σε τέτοιου είδους διεθνείς συμφωνίες, η ΕΕ και τα 28 κράτη-μέλη οφείλουν να καταθέτουν ταυτόχρονα τις επικυρώσεις τους, έπειτα από διαδικασίες που είναι μερικές φορές μακρές.

    Όμως κατέληξαν, όχι χωρίς κάποια δυσκολία, σε μια πολιτική συμφωνία για να χρησιμοποιήσουν αυτή τη φορά μια πρωτόγνωρη διαδικασία εξουσιοδοτώντας την ΕΕ και τα μέλη της που είναι ήδη έτοιμα να ξεκινήσουν τη διαδικασία αυτή χωρίς να περιμένουν.

    Μετά τη σημερινή ψήφο των ευρωβουλευτών μια επίσημη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, που εκπροσωπεί τα κράτη-μέλη, θα κλείσει επίσημα την ευρωπαϊκή διαδικασία. Αλλά πρόκειται για ένα στάδιο απλώς τυπικό, καθώς οι 28 έδωσαν ήδη την Παρασκευή το πράσινο φως στη διάρκεια έκτακτης συνόδου στις Βρυξέλλες.

    [14] Αϊτή: Με ανέμους στα 230 χιλιόμετρα την ώρα ο τυφώνας Μάθιου σαρώνει την χώρα

    O σφοδρός τυφώνας Μάθιου, που σαρώνει σήμερα τη νοτιοδυτική Αϊτή συνοδευόμενος από θυελλώδεις ανέμους που πνέουν με 230 χιλιόμετρα την ώρα, προκάλεσε ήδη τον θάνατο τουλάχιστον 2 ανθρώπων αλλά και πλημμύρες με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις πληγείσες περιοχές.

    Ο Μάθιου, που είναι ο ισχυρότερος τυφώνας στην ευρύτερη περιοχή εδώ και 10 χρόνια, απειλώντας επίσης και την Κούβα, έπληξε την Αϊτή κοντά στην κοινότητα Λεζ Ανγκλέ σήμερα στις 07.00 τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων (NHC) στο δελτίο που εξέδωσε στις 15.00 ώρα Ελλάδας.

    «Εξαιρετικά επικίνδυνος» σύμφωνα με τους Αμερικανούς μετεωρολόγους, ο Μάθιου ενδέχεται να έχει αυξομειώσεις στην ισχύ του τις επόμενες δύο ημέρες όμως θα παραμείνει «ισχυρός έως τουλάχιστον το βράδυ της Τετάρτης» εγείροντας φόβους περί πρόκλησης σοβαρών ζημιών σε μια χώρα όπου τα διαθέσιμα μέσα είναι ελάχιστα σε αντίθεση με την φτώχεια.

    Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή και οι αρχές εκφράζουν φόβους για εκτεταμένες καταστροφές.

    Η χώρα μετρά ήδη τα πρώτα της θύματα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ένας άνδρας σκοτώθηκε στο ναυάγιο της βάρκας που επέβαινε την Πρασκευή, ενώ ένας δεύτερος αγνοείται, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

    Μια άρρωστη γυναίκα υπέκυψε χθες το βράδυ στο Πορ Σαλούτ (νότια) καθώς δεν κατάφερε να βγει από το σπίτι της για να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, εξαιτίας των πλημμυρών.

    Ο Μάθιου αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις όπου το ύψος του νερού θα ανέλθει μεταξύ 38 και 63 εκατοστών στη νότια Αϊτή ενώ τα κύματα θα ανέλθουν σε 1 μέτρο, σύμφωνα με το NHC. Βροχές θα πλήξουν επίσης το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και την ανατολική Κούβα με το νερό στα 20-30 εκατοστά και σε ορισμένες περιπτώσεις τα 50 εκατοστά.

    «Μεγάλη άνοδος των υδάτων και κατολισθήσεις που θα μπορούσαν να στοιχίσουν ανθρώπινες ζωές, είναι πιθανές εξαιτίας των βροχοπτώσεων στο νότια και βορειοδυτική Αϊτή, τη νοτιοδυτική Δομινικανή Δημοκρατία και την ανατολική Κούβα» προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι.

    Απομακρύνθηκαν παιδιά, κρατούμενοι.

    Οι αρχές πολιτικής προστασίας γνωστοποίησαν ότι 130 παιδιά απομακρύνθηκαν με λεωφορεία και μεταφέρθηκαν σε ένα σχολείο στην πρωτεύουσα, από ένα ορφανοτροφείο στην περιοχή Σιτέ Σολέιγ, την μεγαλύτερη παραγκούπολη της Αϊτής.

    Την ίδια ώρα οι αρχές απομάκρυναν 1000 κρατουμένους από τουλάχιστον 4 φυλακές προς ασφαλέστερες τοποθεσίες που αναμένεται να γλυτώσουν από τη σφοδρότητα του τυφώνα.

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να διαμένουν σε σκηνές στην Αϊτή μετά τον σεισμό του 2010 όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι.

    [15] Η Χάρις Αλεξίου και πάλι στη σκηνή με το «Χειρόγραφο»

    «Τι θα κάνεις όταν δεν μπορείς πια ν? ανεβάσεις το σώμα σου στη σκηνή;» αναρωτιέται κάποια στιγμή η Χάρις Αλεξίου στην μουσικοθεατρική παράσταση «Χειρόγραφο».

    Όμως, η Χαρούλα της Ελλάδας, νιώθει πως έχει ακόμα πράγματα να δώσει. «Έχω ζήσει πολλά και ο κόσμος ήταν πάντα στο πλευρό μου» λέει η αγαπημένη ερμηνεύτρια, καθώς ετοιμάζεται να ξανανέβει στο σανίδι για να αφηγηθεί και να τραγουδήσει στιγμές από την ζωή της υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Νανούρη.

    Τα κείμενα της παράστασης έχει γράψει η ίδια -κατάθεση ψυχής που συγκίνησε πέρυσι κοινό και κριτικούς- επαναλαμβάνεται δεύτερη χρονιά εφέτος, στο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, από τις 12 Οκτωβρίου.

    Μόνη στην σκηνή, άλλοτε μιλώντας κι άλλοτε τραγουδώντας, με το γέλιο και το δάκρυ να εναλλάσσονται, με συντροφιά ένα βιολοντσέλο, ένα πιάνο, ένα ακορντεόν και μια κιθάρα, η Χάρις Αλεξίου πιάνει το νήμα απ? τα παιδικά της χρόνια ως σήμερα.

    Πρόθεση των συντελεστών δεν ήταν μία αυτοβιογραφική παράσταση», αλλά «να μοιραστώ με το κοινό, τα λιγότερο φωτισμένα κομμάτια μου» απαντά η Χάρις Αλεξίου. «Ούτε πολύ μελό ούτε και επιθεώρηση. Τα τραγούδια που επιλέχθηκαν ν? ακουστούν έπρεπε να δείχνουν μέσα από ποια ζωή έχουν γεννηθεί και να είναι φυσική συνέχεια των κειμένων», λέει σημειώνοντας ότι φέτος έχει κατακτήσει ακόμα ένα σκαλοπάτι. «Η παράσταση φεύγει από μένα και γίνεται η ιστορία μιας γυναίκας που ζει και μεγαλώνει στην Ελλάδα».

    Πώς βλέπει τον εαυτό της σαν πρωταγωνίστρια του θεάτρου; «Αλλιώς το φανταζόμουν» απαντά. «Πάντα διερωτόμουν, πώς οι ηθοποιοί μπορούν να θυμούνται τα λόγια τους. Τελικά, σ εμένα συνέβη πολύ φυσικά. Δεν ξέρω, ίσως επειδή αφηγούμαι δικές μου μνήμες... τραγούδια που έχω κατακτήσει? Δεν ερμηνεύω κάποιον άλλο ρολό, τον εαυτό μου ερμηνεύω, την Χαρούλα. Δεν θα μπορούσα άλλωστε να παίξω κάτι άλλο.

    Το «Χειρόγραφο», επιστρέφει για 12 μόνο παραστάσεις και αμέσως περιοδεύει σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

    Συγκεκριμένα, από τις 4 Νοεμβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στην συνέχεια θα ταξιδέψει στο Ισραήλ για τρεις παραστάσεις στις 28,29 και 30 Νοεμβρίου. Με την επιστροφή στην Ελλάδα, το «Χειρόγραφο» πάει Πάτρα, όπου στις 7 και 8 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, 7 και 8 Δεκεμβρίου.

    [16] Π. Κουρουμπλής για τη ρίψη δακρυγόνων: Δεν θα επαναληφθούν αυτά τα γεγονότα

    «Δεν θα επαναληφθούν αυτά τα γεγονότα. Δεν χρειάζεται να υπάρχει τίποτα, ούτε κλούβα, ο κόσμος έχει δικαίωμα να διαδηλώνει. Δεν έχει κανένα λόγο ούτε το Μαξίμου να φοβάται, ούτε κανείς» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφερόμενος στη ρίψη δακρυγόνων από τους αστυνομικούς στην πορεία των συνταξιούχων.

    «Το ΔΝΤ σήμερα λέει ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 2,8%. Σε εκείνο που συμφωνούμε αυτήν τη στιγμή και με το ΔΝΤ είναι ότι πρέπει να γίνει ρύθμιση του χρέους» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Real».

    «Είμαι βέβαιος ότι με τις προσπάθειες που γίνονται και τη διάθεση που δείχνει η κυβέρνηση θα φτάσουμε στη ρύθμιση του χρέους» ανέφερε και πρόσθεσε: «Είμαι πάντοτε υπέρ του ότι οι δύο θεσμικοί παράγοντες πρέπει να συνομιλούν τακτικά. Ο πρωθυπουργός έχει στείλει ανοικτή πρόσκληση στον κ. Μητσοτάκη, όποτε κρίνει ότι πρέπει να συζητήσουν, τότε θα πρέπει να συζητήσουν. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται υπέρβαση από όλους».

    [17] Ευ. Τσακαλώτος : Η συμφωνία για το χρέος θα ανοίξει «έναν καθαρό διάδρομο» για την προσέλκυση επενδύσεων

    Την πεποίθησή του ότι «είμαστε σε ένα καλό δρόμο για το πώς θα γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο» και πως στο τέλος του χρόνου θα υπάρξει λύση ώστε να δημιουργηθεί ένας «καθαρός διάδρομος» για την προσέλκυση επενδύσεων, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    «Νομίζω ότι έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε μία λύση, που θα δημιουργήσει αυτόν τον καθαρό διάδρομο» είπε ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στην συνεδρίαση της υποεπιτροπής της Βουλής για το χρέος και την απομείωσή του.

    Εξήγησε, ότι για την απομείωση του χρέους, ένας σημαντικός σταθμός υπήρξε η απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαίου, όπου για πρώτη φορά συζήτησαν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόσθεσμα μέτρα. Διευκρίνισε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που τώρα συζητάει το ΕSM με την χώρα μας, με το ΔΝΤ και με τις άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα, αφορούν στο τι μπορεί να γίνει, όχι τόσο πολύ για την απομείωση του χρέους, αλλά την μείωση του ρίσκου που έχει η διαχείριση του χρέους.

    Προτάσεις

    Για παράδειγμα -ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος- αν μπορεί να γίνει σταθεροποίηση του επιτοκίου για τα ομόλογα του παλαιού χρέους που έχουμε στο ΕSM και αναχρηματοδοτούνται κάθε πέντε χρόνια, ώστε να μειωθεί το επιτόκιο, ή να αλλάξει το προφίλ του χρέους. «Δεν ξέρουμε τις τελικές αποφάσεις. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις, που αφορούν στο πώς μπορούμε να μειώσουμε το ρίσκο για αυτό το χρέος. Αυτό θα γίνει έτσι κι αλλιώς. Και νομίζω ότι θα αρχίσει, μόλις κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση» τόνισε και προσέθεσε: «Είναι κι άλλα που μπορεί να κάνουν. Μπορεί να κάνουν και διάφορα swaps, να ανταλλάξουν κυμαινόμενο επιτόκιο με σταθερό επιτόκιο, που δεν θα είναι σε συγκεκριμένη βάση του χρέους».

    «Αυτά όμως είναι τεχνικές λεπτομέρειες. Θα δούμε το τελικό πακέτο» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας πως η συζήτηση μετά, θα είναι για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να ληφθούν τώρα και να γίνουν μέχρι το 2018, ή και μετά το 2018.

    H Έκθεση του ΔΝΤ και το χρέος

    «Αλλά αυτά, πρέπει να αποφασιστούν τώρα και να ανακοινωθούν» δήλωσε κατηγορηματικά, εξηγώντας πως αν οι Ευρωπαίοι δεν πουν τι θα κάνουν, δεν μπορεί το ΔΝΤ να κάνει μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και άρα δεν μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα. «Άρα, αυτό που λένε μερικές χώρες του Βορρά, ότι εμείς δεν θέλουμε να δώσουμε τίποτα ή να ανακοινώσουμε τώρα και θα το δούμε το 2020 ? 2022, δεν είναι συμβατό με αυτό που λένε, ότι οπωσδήποτε το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει και με χρήματα, όχι μόνον ως τεχνικός σύμβουλος» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

    Απευθυνόμενος πως την Επιτροπή, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι ο ίδιος μπορεί να πει ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν (αν είναι οι μεγαλύτερες ωριμότητες, μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος, περισσότερο φιξαρισμένο επιτόκιο), ωστόσο γνωστοποίησε ότι η συζήτηση θα γίνει την τελευταία στιγμή.

    «Μην κλωτσήσουν τον τενεκέ»

    Αναφερόμενος στον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να βρεθεί λύση απομείωσης του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως «εμείς σε αυτό το ?πακέτο? των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, ζητάμε ένα ?καθαρό διάδρομο? που οι επενδυτές ξέρουν ότι για τα επόμενα 10 χρόνια η Ελλάδα είναι άνετη με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της και άρα δεν υπάρχει λόγος να μην επενδύσουν». «Είναι πολύ σημαντικό για μας να καταλάβουν οι αγορές ότι το χρέος είναι βιώσιμο και υπάρχει αυτός ο ?καθαρός διάδρομος?» τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως αν ληφθεί η πολιτική απόφαση και «κλωτσήσουν τον τενεκέ για δύο χρόνια πιο κάτω, τότε ένας επενδυτής θα πει ότι θα πάρει την απόφαση για επενδύσεις σε δύο χρόνια». «Αυτό είναι το τι εννοούμε εμείς ?βιωσιμότητα του χρέους?. Άρα, οι αγορές πρέπει να ξέρουν ότι για τα επόμενα χρόνια, έχουν έναν καθαρό διάδρομο», συμπλήρωσε ο υπουργός.

    Ο κ. Τσακαλώτος, δεν παρέλειψε ωστόσο να εξηγήσει πως βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια για το πώς θα γίνει το ευρωπαϊκό χρέος βιώσιμο στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της ΕΕ, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη έχει πρόβλημα λόγω της ασυμμετρίας του χρέους ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου.

    Όπως συγκεκριμένα είπε ο υπουργός Οικονομικών, υπάρχει και το ερώτημα «αν είναι συμβατή αυτή η Ευρωζώνη, ακόμη κι αν βοηθηθεί η Ελλάδα, με τα τόσο μεγάλα χρέη σε τόσες πολλές χώρες, μερικές χώρες να έχουν τόσο μεγάλο χρέος και μερικές να μην έχουν». «Είναι πολύ σημαντικό αυτό» σημείωσε και δήλωσε ότι του κάνει εντύπωση που δεν είναι γνωστές οι απόψεις της αντιπολίτευσης για το ευρωπαϊκό χρέος.

    Επικαλούμενος δηλώσεις αξιωματούχων και οικονομολόγων ότι «η Ευρωζώνη δεν δουλεύει», ο κ. Τσακαλώτος είπε πως ένας από τους λόγους γι? αυτό, είναι το διαφορετικό χρέος και διευκρίνισε πως «με διαφορετικό χρέος, ουσιαστικά δεν έχουμε ενιαία νομισματική πολιτική». Όπως τόνισε, πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση πώς θα αλλάξουμε το διαφορετικό χρέος για να είναι συμβατό με μια Ευρωζώνη και να συζητήσουμε το χρέος και ως ελληνική Βουλή και στο ευρωπαϊκό επίπεδο. «Χρειάζεται μια πολύ σοβαρή συζήτηση τι φταίει με αυτή την Ευρωζώνη, σε σχέση με το χρέος βέβαια, αλλά που συνδέεται και με την νομισματική και την δημοσιονομική πολιτική» είπε.

    «Εγώ θεωρώ ότι είμαστε σε ένα καλό δρόμο για το πρώτο ερώτημα -πώς θα γίνει το ελληνικό χρέος και πώς θα δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος για τις επενδύσεις- αλλά είμαστε στα πρώτα στάδια, πώς θα γίνει το ευρωπαϊκό χρέος βιώσιμο, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος. «Η Ευρώπη έχει βαθύ πρόβλημα και αυτό στο Κοινοβούλιο δεν το συζητάμε, όπως και το αν η Ελλάδα μπορεί ή δεν μπορεί να επιζήσει σε μια τέτοια Ευρωζώνη. Δεν έχουμε καθαρές κουβέντες, ούτε από την ΝΔ, ούτε από τον κ. Στουρνάρα και νομίζουμε ότι ήρθε η στιγμή να γίνει μια τέτοια συζήτηση», υπογράμμισε.

    Τα σενάρια

    Ο κ. Τσακαλώτος, ανέφερε επίσης ότι στο θέμα της διευθέτησης του χρέους θα γίνει ένας ευρωπαϊκός συμβιβασμός, «όλοι θα βάλουν νερό στο κρασί τους».

    Εξήγησε πάντως, πως εμείς, θα θέλαμε ως μακροπρόθεσμη - μεσοπρόθεσμη λύση οι Ευρωπαίοι να λύνουν τα δικά τους προβλήματα. «Κι αυτό το βάζω και για την ευρωπαϊκή πολιτική, που πρέπει να έχουμε για να σωθεί η Ευρωζώνη, ότι είναι λίγο υποτιμητικό να είναι το ΔΝΤ. Η προτίμησή μου για τώρα είναι να είναι το ΔΝΤ, να λυθεί το χρέος και δεύτερον είναι να φύγει το ΔΝΤ, αλλά το χειρότερο είναι να μην ληφθεί η απόφαση. Αυτό νομίζω είναι που χαλάει αρκετά και τον καθαρό διάδρομο και πρέπει μετά να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

    Απαντώντας σε ερωτήματα της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι ο ίδιος θεωρεί πως δεν θα γίνει ονομαστικό κούρεμα, αλλά εκτίμησε ότι ο «καθαρός διάδρομος» επηρεάζει και το απόθεμα, «γιατί επηρεάζει τον παρονομαστή του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ και άρα μπορεί να μειώσει κι αυτό και πιο γρήγορα από ότι νομίζουμε».

    [18] Το ΣτΕ ακύρωσε ως αντισυνταγματική την παύση των μελών του ΚΕΕΛΠΝΟ

    Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με σειρά αποφάσεων του, ακύρωσε ως αντισυνταγματικές τις αναγκαστικές παραιτήσεις, των τριών τέως μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, δηλαδή του πρώην πρόεδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιου Γιαννόπουλου, του τ. αντιπρόεδρου, Ιωάννη Γιαννάκη και του τ. μέλους του, Δημητρίου Μπίτα, που έγιναν τον περασμένο Μάιο από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.

    Το ΣτΕ (αποφάσεις 1877/2016, κλπ) έκανε δεκτές τις αιτήσεις και των τριών, κρίνοντας ότι οι αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προσκρούουν στις διατάξεις του άρθρου 20 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που προβλέπουν ότι πριν την επιβολή διοικητικής ποινής, πρέπει να κληθεί να εκθέσει τις απόψεις του ο ελεγχόμενος.

    Στις δικαστικές αποφάσεις αναφέρεται ότι δεν προκύπτει ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, πριν την έκδοση των επίμαχων αποφάσεων, με τις οποίες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους, τους κάλεσε να εκθέσουν τις απόψεις τους για την αποδιδόμενη σε αυτούς πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους.

    Διαβάστε επίσης:«Αποφασισμένο να καθαρίσει το "απόστημα" του ΚΕΕΛΠΝΟ» το υπουργείο Υγείας

    [19] Συνάντηση της Ε. Κουντουρά με τους διευθυντές των ΙΕΚ, για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης

    Για την αναβάθμιση της παρεχόμενης τουριστικής εκπαίδευσης συζήτησε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά με τους διευθυντές των ΙΕΚ του υπουργείου.

    Η υπουργός ενημερώθηκε για τις επιμέρους ανάγκες κάθε ΙΕΚ ξεχωριστά και συζήτησε θέματα και προτάσεις που αποσκοπούν στη βέλτιστη δυνατή λειτουργία των δομών των ΙΕΚ, στις ανάγκες στελέχωσης τους, καθώς και στην παροχή προγραμμάτων σπουδών και ειδικοτήτων στη βάση των σύγχρονων αναγκών της τουριστικής αγοράς.

    Επίσης συζητήθηκαν τρόποι για την εντατική προώθηση και προβολή των προσφερόμενων προγραμμάτων τουριστικών σπουδών, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τις δυνατότητες επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΙΕΚ του υπουργείου και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.

    Η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι το σύνολο των προτάσεων των ΙΕΚ θα εξεταστούν και θα ενταχθούν στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό που καταρτίζεται για την τουριστική εκπαίδευση.

    Στη συνάντηση συμμετείχε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου, κ. Γεράσιμος Ζαχαράτος, η διευθύντρια Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του υπουργείου, κ. Ανδριάνα Μακρανδρέου, η προϊσταμένη του Τμήματος Επαγγελματικής Κατάρτισης, κ. Ρόζα Δελατόλα και οι διευθυντές των ΙΕΚ Αναβύσσου, Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ηρακλείου, Γαλαξιδίου, Αλεξανδρούπολης και Ρόδου.

    [20] Ισπανία: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρ. Ράτο υποστηρίζει ότι οι "κρυφές" πιστωτικές κάρτες ήταν νόμιμες

    Ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ροντρίγκο Ράτο, ο οποίος δικάζεται στην Ισπανία για υπεξαίρεση την εποχή που ήταν πρόεδρος δύο τραπεζών, παρουσίασε σήμερα ως "απολύτως νόμιμο" το σύστημα των κρυφών πιστωτικών καρτών που χρησιμοποιούσε.

    Ο Ράτο, που υπήρξε και υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, δικάζεται μαζί με άλλα 64 στελέχη και μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών Caja Madrid και Bankia. Όλοι τους κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούσαν "κρυφές" πιστωτικές κάρτες με απεριόριστο όριο για να καλύπτουν τις προσωπικές δαπάνες τους, χωρίς να δηλώνουν τίποτα στην εφορία.

    Το συνολικό ποσό που υπεξαιρέθηκε μεταξύ 2003-2012 φτάνει τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι δαπάνησαν τα χρήματα αυτά για τη διαμονή τους σε πολυτελή ξενοδοχεία, για να διασκεδάζουν σε νυχτερινά κέντρα ή απλώς για να βάζουν βενζίνη.

    "Επιμένω ότι επρόκειτο για νόμιμες δαπάνες που εκπίπτουν από την εφορία" δήλωσε ήρεμα ο Ράτο, όταν ρωτήθηκε για πρώτη φορά αφότου ξεκίνησε η δίκη του, στις 26 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ράτο διατήρησε το "διεφθαρμένο σύστημα" που κληρονόμησε το 2009 από τον πρώην πρόεδρο της Caja Madrid, τον Μιγκέλ Μπλέσα, ενώ στη συνέχεια το εισήγαγε και στην Bankia.

    Ο ίδιος ωστόσο διαβεβαιώνει ότι "δεν είχε κανέναν λόγο να αμφιβάλλει" για τη νομιμότητα του συστήματος που ίσχυε στην Caja Madrid. "Είτε πρόκειται για κάρτες, για μεταφορές χρημάτων ή για επιταγές, σε τελική ανάλυση, είναι ένα μέσο πληρωμής", υποστήριξε. Όσον αφορά για την περίοδο που ήταν πρόεδρος της Bankia, ισχυρίστηκε ότι απλώς έπαιρνε προκαταβολές από τον μισθό του.

    Ο Ράτο είχε δαπανήσει περισσότερα από 99.000 ευρώ μέσα σε δύο χρόνια με τις δύο κάρτες που είχε στη διάθεσή του.

    Οι εισαγγελικές αρχές ζητούν την καταδίκη του σε φυλάκιση 4,5 ετών, να του επιβληθεί πρόστιμο 108.000 ευρώ και να υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημίωση ύψους 2,6 εκατομμυρίων ευρώ για τις δαπάνες που έγιναν κατά την προεδρία του.

    Ο Ράτο ήταν αντιπρόεδρος της συντηρητικής κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ από το 1996 μέχρι το 2004 και κατόπιν ανέλαβε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, μέχρι το 2007.

    [21] Εκπρόσωποι πέντε χωρών θα συναντηθούν αύριο στο Βερολίνο για να συζητήσουν για τη Συρία

    Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία θα συναντηθούν αύριο Τετάρτη στο Βερολίνο, σε άλλη μια προσπάθεια να βρουν μια λύση στη συριακή κρίση, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Tagesspiegel.

    Στόχος της συνάντησης αυτής είναι να εξεταστούν προτάσεις σχετικά με το πώς θα περιοριστεί η βία στη Συρία και θα ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία, έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη μια πηγή του γερμανικού υπουργείου.

    Την Δευτέρα οι ΗΠΑ διέκοψαν τις συνομιλίες τους με τη Ρωσία για την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας στη Συρία, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ώστε να σταματήσουν οι μάχες και να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στις πολιορκούμενες περιοχές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 October 2016 - 16:32:27 UTC