Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απάντηση της εκπροσώπου των ΑΝΕΛ στο αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές
  • [02] Στη Βουλή σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017
  • [03] Σεισμός 4,2 βαθμών μεταξύ Ζακύνθου και Κυλλήνης
  • [04] Διαδηλώσεις Pegida στη Δρέσδη, την ώρα των εκδηλώσεων για την επανένωση της Γερμανίας
  • [05] Για «ανθρώπινη επαναπροώθηση προσφύγων σε Τουρκία αλλά και Αίγυπτο», κάνει λόγο ο Ντε Μεζιέρ
  • [06] Τουλάχιστον 4 νεκροί από κατολίσθηση στην επαρχία Γκανσού της Κίνας
  • [07] Ημερίδα για το Παρίσι «πρωτεύουσα των αυτοεξόριστων Ελλήνων» τα χρόνια της δικτατορίας
  • [08] «Ελληνικό Πανεπιστήμιο και φοιτητικό κίνημα», βιβλίο πανόραμα των αγώνων 1909- 1941
  • [09] Έργο του Ν. Αλεξίου στην πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας
  • [10] Εκατοντάδες Θεσσαλονικείς έσπευσαν στα εικαστικά εγκαίνια των Δημητρίων
  • [11] Αλ. Τσίπρας: Η Ελληνική Δημοκρατία τιμά και αναγνωρίζει αυτούς που της έδωσαν υπόσταση με το αίμα και τη ζωή τους

  • [01] Απάντηση της εκπροσώπου των ΑΝΕΛ στο αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές

    «Δεν μας εκπλήσσει καθόλου που ο κ. Μητσοτάκης και ο σύμβουλός του Τ. Θεοδωρικάκος, ο παλιός στενός συνεργάτης του Κώστα Λαλιώτη, βιάζονται πολύ να γίνουν εκλογές, νομίζοντας πως έτσι θα γίνουν σύντομα κυβέρνηση. Προφανώς, έχουν ανεξόφλητα γραμμάτια. Όμως, αυταπατώνται» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, καταλήγοντας «θα τους συνιστούσαμε να μη βιάζονται και να μην άγχονται για το χρόνο των εκλογών. Η βιασύνη, άλλωστε, είναι πολύ κακός σύμβουλος. Οι εκλογές είναι μια πραγματική διαδικασία, δεν είναι δημοσκόπηση επ' αμοιβή της GPO που έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις».

    [02] Στη Βουλή σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017

    Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το 2017.

    Συμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αν και αρχικά σχεδιαζόταν να περιλαμβάνεται πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ, τελικά αποφασίστηκε αυτή να περιορισθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, και πάντως εντός του στόχου του προγράμματος οικονομικής πολιτικής (1,75% του ΑΕΠ).

    Το προσχέδιο θα προβλέπει, επίσης, τη χορήγηση ποσού 670 εκατ. ευρώ για την καταβολή του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά. Το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα επεκταθεί από την 1.1.2017 σε όλους τους νομούς της χώρας και θα καλύψει συνολικά 267.000 αδύναμα νοικοκυριά.

    [03] Σεισμός 4,2 βαθμών μεταξύ Ζακύνθου και Κυλλήνης

    Σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στον θαλάσσιο χώρο μετάξυ Ζακύνθου και Κυλλήνης.

    Ο νέος αυτός σεισμός, έγινε στις 05:34 και το επίκεντρο του ήταν 17 χιλιόμετρα βόρειο-ανατολικά από την πόλη της Ζακύνθου με εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

    Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί, ενώ δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί.

    [04] Διαδηλώσεις Pegida στη Δρέσδη, την ώρα των εκδηλώσεων για την επανένωση της Γερμανίας

    Η Δρέσδη είναι η πόλη στην οποία διοργανώνονται φέτος οι εορτασμοί για την 26η επέτειο της επανένωσης των Γερμανιών. Η πρωτεύουσα του ανατολικογερμανικού κρατιδίου της Σαξονίας θα υποδεχτεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιόακιμ Γκάουκ και την καγκελάριο Μέρκελ, οι οποίοι μεγάλωσαν και οι ίδιοι στην πρώην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (DDR) καθως επίσης και 250.000 επισκέπτες. Πάνω από 2000 αστυνομικοί θα περιφρουρούν τις εκδηλώσεις, δεδομένου ότι Pegida θα κάνει κανονικά την καθιερωμένη διαδήλωση της Δευτέρας, ενώ αντιδιαδήλωση οργανώνει η "Αλληλλεγγύη χωρίς σύνορα".

    Η Δρέσδη θεωρείται και η "πατρίδα" του κινήματος Pegida (Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης), που σήμερα, ανήμερα της γερμανικής εθνικής επετείου, διοργανώνουν διαδήλωση.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ πυρπολήθηκαν στη Δρέσδη δύο αυτοκίνητα της αστυνομίας, ενώ υποστηρικτές της οργάνωσης Pegida, («Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης»), προπηλάκισαν το Σάββατο -με συνθήματα όπως "εξαφανίσου από δω"- τον "προδότη του λαού" δήμαρχο της Δρέσδης Ντιρκ Χίλμπερτ (FDP), επειδή προσκάλεσε στο δημαρχείο εκπροσώπους της ισλαμικής κοινότητας για να τους ευχηθεί για το νέο ισλαμικό έτος.

    Μπροστά από το δημαρχείο της πόλης, αρκετοί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κατά της κάλυψης του προσώπου των μουσουλμάνων γυναικών. Τα πανό έγραφαν "Το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία". Οταν ένα διαδηλωτής απομακρύνθηκε από την αστυνομία επιτέθηκε φραστικά στον δήμαρχο, o οποίος είχε καλέσει και τον ιμάμη του τζαμιού της Δρέσδης κατά του οποίου έγινε βομβιστική επίθεση την περασμένη Δευτέρα. Ο φιλελεύθερος (FDP) δήμαρχος της πόλης Χίλμπερτ εξέφρασε την ευχή στους προσκεκλημένους του «να βρεθούν οι δράστες και να τιμωρηθούν δίκαια», όπως γράφει στην ηλεκτρονική της σελίδα η εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel.

    Η κατάσταση είναι κατά την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Εκχαρντ "αλλόκοτη", αφού η εθνική επέτειος θα είναι κάτι μεταξύ γιορτής και παρέλασης της Pegida. Από την μια μεριά "μια πολύχρωμη λαϊκή γιορτή, στην οποία ολόκληρη η Γερμανία θα γιορτάζει την ποικιλομορφία της και από την άλλη θα βρίσκεται μια ομάδα κακοδιάθετων ψευτοπατριωτών", όπως είπε στο πρώτο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

    Ο σοσιαλδημοκράτης ομόλογός της Τόμας Οπερμαν κάλεσε από την πλευρά του τους πολίτες σε αντιδιαδήλωση. "Ακριβώς την ημέρα της γερμανικής ενοποίησης θα πρέπει να πούμε ένα ξεκάθαρο στόπ στα συνθήματα μίσους και φανατισμού. Προσβάλλουν όχι μόνο τους εκπροσώπους της πολιτείας, προσβάλλουν την Γερμανία", είπε ο Οπερμαν στην κυριακάτικη Bild.

    Ο Γενικός Γραμματέας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ επέκρινε στην ίδια εφημερίδα και την αντιδιαδήλωση της αριστερής συμμαχίας "Αλληλλεγύη χωρίς σύνορα". Το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να γίνει η ημέρα της γερμανικής ενοποίησης "από τους αριστερούς και δεξιούς διαδηλωτές μέρα γερμανικής διχόνοιας", όπως είπε.

    Η σοσιαλαδημοκράτης υπουργός Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας Μανουέλα Σβέσιγκ κατηγόρησε τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό της Σαξονίας Στάνισαβ Τίλιχ ότι είναι συνυπεύθυνος για την κατάσταση : "To πρόβλημα του ακροδεξιού εξτρεμισμού είναι γνωστό σε αυτόν και το κόμμα του εδώ και χρόνια και αγνοήθηκε" είπε στο δημοσιογραφικό συγκρότημα Funke στο οποίο ανήκουν πολλές τοπικές εφημερίδες της Γερμανίας( Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Hamburger Abendblatt , Berliner Morgenpost κλπ.).

    Εν τω μεταξύ, πολιτικοί τους χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και του χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU), μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του τοπικού Κοινοβουλίου της Σαξονίας Ματίας Ρόσλερ, ο αντιπρόεδρος της Μπούντεστακ Γιοχάνες Ζινγκχάμερ (αμφότεροι του CSU), o Γενικός Γραμματέας του CDU Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσερ, ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Βαυαρίας Ράινχολντ Μπόκλετ (CSU), παρακολουθούν ανήσυχοι τον αυξανόμενο ανταγωνισμό του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γεραμνία (AfD). Θέλοντας να ενισχύουν το συντηρητικό προφίλ της παράταξής τους και να ξανακερδίσουν ψηφοφόρους δημοσίευσαν ένα κείμενο προς συζήτηση όπου γίνεται λόγος μεταξύ άλλων για "την πατρίδα και τον πατριωτισμό ως πηγή δύναμης για τους ανθρώπους".

    Το έθνος και ο ο εθνικός ύμνος πρέπει να τιμώνται από τους πολίτες, αναφέρουν επίσης οι υπογράφοντες. Κριτική στο περιεχόμενο του κειμένου αυτού άσκησε ο πρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) της Σαξωνίας Ρίκο Γκέμπχαρντ: "H υπερηφάνεια για το έθνος", είναι μια στρατηγική η οποία οδήγησε πολλές φορές τη Γερμανία στην καταστροφή. Θα πρέπει να κρατηθούμε μακριά από αυτά. Οι ανασφαλείς πολίτες χρειάζονται περισσότερο ένα ξεκάθαρο μήνυμα για παροχή κοινωνικής ασφάλειας για όλους", γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου Neues Deutschland.

    [05] Για «ανθρώπινη επαναπροώθηση προσφύγων σε Τουρκία αλλά και Αίγυπτο», κάνει λόγο ο Ντε Μεζιέρ

    «Για την ώρα αποφασίζουν οι λαθροδιακινητές για το ποιος θα έρθει στην Ευρώπη. Πρόκειται για τον πιο απάνθρωπο τρόπο επιλογής. Και γι? αυτό είναι ορθό να αποφασίζει η Ευρώπη ποιος θα έρθει και ποιος όχι», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ, χτες το βράδυ, σε συνέντευξή του στην εκπομπή 'Berlin direkt" του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.

    ΄Ανθρωποι, οι οποίοι διασώζονται στη Μεσόγειο πρέπει να επαναπροωθούνται καταρχάς «στην Τουρκία ή στην Αίγυπτο. Φυσικά υπό προϋποθέσεις, οι οποίες να εξασφαλίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ενδεχομένως θα πρέπει να κατασκευαστούν καταλύματα σε συνεργασία με την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR)» πρόσθεσε ο Τόμας Ντε Μεζιέρ. Τόνισε δε ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής ?Ενωσης-Τουρκίας θα μπορούσε να αποτύχει εάν η Ελλάδα δεν επαναπροωθεί ταχύτερα τους πρόσφυγες.

    Στο ίδια εκπομπή, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ 'Εζντεμιρ υποστήριξε αντίθετα ότι «αυτή η συμφωνία, την οποία έχουμε κάνει με την Τουρκία και ίσως κάνουμε σύντομα με την Αίγυπτο δεν θα λύσει το προσφυγικό πρόβλημα. Δεν μπορεί κανείς να αφεθεί στο έλεος δικτατόρων και να εξαρτάται από την καλή τους διάθεση. Κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει στην Ευρώπη».

    Ο Ντε Μεζιέρ μίλησε, επίσης στο ARD, και για τις σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις για την 26η επέτειο της γερμανικής ενοποίησης. «Δεν θα πρέπει να χαλάσουμε τη διάθεσή μας λόγω των εξτρεμιστών». Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Κυριακής πυρπολήθηκαν δύο αυτοκίνητα της αστυνομίας στη Δρέσδη, ενώ για σήμερα Δευτέρα προγραμματίζεται πορεία της εχθρικής προς το Ισλάμ κίνησης Pegida στη γενέθλια πόλη της. Αντιδιαδηλώσεις προγραμματίζουν και αριστερές ομάδες.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες συζητήσεις για τον ακροδεξιό εξτρεμισμό στην ανατολική Γερμανία, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι πρόκειται για ένα «παγγερμανικό φαινόμενο», εν τούτοις έχει εκδηλωθεί περισσότερες φορές στα ανατολικά κρατίδια.

    «Θα μπορούσε κανείς να μιλά επί μακρόν για τα αίτια», είπε ο Ντε Μεζιέρ και ανέφερε ως ορισμένους παράγοντες της έξαρσης του φαινομένου τις «διαφορετικές ταχύτητες των αλλαγών» μετά τη επανένωση των Γερμανιών, την παγκοσμιοποίηση καθώς επίσης και τις «ανησυχίες, όχι τόσο πολύ λόγω των προσφύγων, αλλά κάποιες βαθύτερες, όπως λ.χ. το τι θα γίνει με τη χώρα μας».

    [06] Τουλάχιστον 4 νεκροί από κατολίσθηση στην επαρχία Γκανσού της Κίνας

    Τουλάχιστον 4 νεκροί καιένας τραυματίας από κατολίσθηση η οποία «έθαψε» δύο κτίρια στην βορειοδυτική επαρχία Γκανσού της Κίνας, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο αξιωματούχους της τοπικής διοίκησης.

    Η κατολίσθηση έγινε χθες το πρωί, καταστρέφοντας δύο χαμηλά κτίρια, ενώ περισσότεροι από 200 διασώστες αναπτύχθηκαν στην περιοχή, απεγκλωβίζοντας πέντε ανθρώπους από τα συντρίμμια, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Ένας 75χρονος άντρας και μία 44χρονη γυναίκα έχασαν τη ζωή τους αρχικά από τις κατολισθήσεις, ενώ δύο άλλοι τραυματίες υπέκυψαν αργότερα στα τραύματά τους.

    Οι τοπικές αρχές διεξάγουν έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία της κατολίσθησης.

    [07] Ημερίδα για το Παρίσι «πρωτεύουσα των αυτοεξόριστων Ελλήνων» τα χρόνια της δικτατορίας

    Ηεπισκόπηση τωνελληνογαλλικών σχέσεων την περίοδο της δικτατορίας (1967-1974) είναι το θέμα της ημερίδας, που πραγματοποιείται την ερχόμενη Παρασκευή (7/10) στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, με τίτλο«Οι ελληνογαλλικές σχέσεις την περίοδο της Δικτατορίας (1967-1974): Εξορία, στράτευση, αντίσταση».

    Στο επίκεντρο των ομιλητών είναι οι αυτοεξόριστοι αντιστασιακοί, το Ελληνικό Σπίτι, η Μελίνα Μερκούρη, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Νίκος Πουλαντζάςκαι άλλες εμβληματικές προσωπικότητες στον αγώνα κατά της χούντας. Τα δίκτυα υποστήριξης, οι στενές σχέσεις μεταξύ των εγκατεστημένων στο Παρίσι Ελλήνωνπροσφύγων με κάποιους Γάλλους διανοούμενους και καλλιτέχνες που κινητοποιήθηκαν υπέρ της υπόθεσης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

    «Η περίοδος της Δικτατορίας στην Ελλάδα σηματοδοτεί αναμφίβολα μια στιγμή κορύφωσης των σχέσεων με τη Γαλλία, τόσο στο θεσμικό, διανοητικό, καλλιτεχνικό, όσο και στο πολιτικό επίπεδο» τονίζουν οι διοργανωτές. «Στη διάρκεια της Επταετίας ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων, κάθε ηλικίας, κοινωνικής προέλευσης ή επαγγελματικής ιδιότητας, κατέφυγαν στη Γαλλία, ιδιαίτερα στο Παρίσι, που δεν άργησε να μετατραπεί σ'έναν από τους σημαντικότερους χώρους αντίστασης ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς. Η Γαλλία προσέφερε εκείνα τα χρόνια ένα χώρο υποδοχής και εξορίας, όπου επικρατούσαν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο, ενός πολιτικού αγώνα, που απέβλεπε στην εξ αποστάσεως στήριξη πράξεων αντίστασης επί του ελληνικού εδάφους. Έχοντας αναδειχθεί σε "πρωτεύουσα" των εξόριστων της Χούντας, το Παρίσι δεν άργησε έτσι να μετατραπεί σε σημαντική εστία αντιχουντικής αντίστασης».

    Συμμετέχουν με ομιλίες τους οι ιστορικοί Χρήστος Χατζηιωσήφ, Νικόλας Μανιτάκης, Κωστής Κορνέτης, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Ψαράς, Γιώργος Αρχιμανδρίτης, οι Σερβάν Ζολιβέ, Κορίν Ταλόν κ..ά.

    [08] «Ελληνικό Πανεπιστήμιο και φοιτητικό κίνημα», βιβλίο πανόραμα των αγώνων 1909- 1941

    Οι καταλήψεις, οι αποχές και οι πάσης φύσεως κινητοποιήσεις στα Πανεπιστήμια, αποτελούν εκ γενετής φαινόμενα του φοιτητικού κινήματος. Διαβάζοντας τον δεύτερο τόμο της σειράς «Ελληνικό Πανεπιστήμιο και Φοιτητικό Κίνημα», περίοδος 1909-1941, του ομότιμου καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστημίου 'Αλκη Ρήγου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Παπαζήση, βρίσκεσαι μπροστά σε ένα πανόραμα αγώνων. Χρησιμοποιώντας ύφος αφηγηματικό, απαλλαγμένος από τη δύστροπη γραφή που θεωρείται «ακαδημαϊκή», βασισμένος στο μηνιαίο ένθετο «Παιδεία και Κοινωνία» της εφημερίδας «Αυγή», ο συγγραφέας περιδιαβαίνει την ιστορική αυτή περίοδο φωτίζοντας τις φοιτητικές εξεγέρσεις σε συνδυασμό με το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα.

    Η προσέγγιση επιχειρείται από την πλευρά δύο συντελεστών - καθηγητές και οι φοιτητές- που άλλοτε αντιπαλεύουν και άλλοτε συμπορεύονται στο σχετικά αυτοδιοικούμενο δημόσιο θεσμό που είναι το πανεπιστήμιο.

    Ένα επίμετρο ολοκληρώνει συνοπτικά τις νεότερες εξελίξεις με ιδιαίτερη αναφορά στην περίοδο της δικτατορίας του 1967, στην μεταπολιτευτική έκρηξη των «προοδευτικών κατακτήσεων» και στην οπισθοδρόμηση «μιας καπιταλιστικής νεοφιλελεύθερης εκπαιδευτικής πολιτικής», καταλήγοντας στο «ελπιδοφόρο σήμερα», μετά την άνοδο του Σύριζα στην εξουσία με αξιακό υπόβαθρο το δημόσιο αγαθό της παιδείας η οποία πρέπει να παρέχεται αμισθί.

    Ο πανεπιστημιακός συγγραφέας, ο οποίος από μαθητής συμμετείχε στο κίνημα της παιδείας για το 15%, στο αντιδικτατορικό κίνημα και στο κίνημα της μεταπολίτευσης μέχρι και το σημερινό, με βαθιά γνώση της πλούσιας βιβλιογραφίας, την οποία παραθέτει, μας ξεναγεί στην ιστορία. Αλλά όχι μόνο. Σκιαγραφεί την τότε επικαιρότητα, εξηγεί την κουλτούρα της εποχής και κριτικάρει. Το βιβλίο διαβάζεται σαν ιστόρημα που αποκαλύπτει την σκληρότητα των χρόνων αλλά και την γραφικότητα των συμπεριφορών.

    [09] Έργο του Ν. Αλεξίου στην πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας

    Κάτοικοι από κάθε γειτονιά της πρωτεύουσας, περαστικοί αλλά και τουρίστες βρίσκονταν λίγο μετά τις 10:30 το βράδυ του Σαββάτου, χθες, μπροστά στο κεντρικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην Πλατεία Κοτζιά και έγιναν θεατές ενός εμβληματικού έργου σε βίντεο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, ενός από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής μας, του Νίκου Αλεξίου (1960 - 2011), που προβάλλεται στην πρόσοψη του ιστορικού κτιρίου.

    Χρωματικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε πολλές σχεδιαστικές παραλλαγές «ρέουν» στην επίπεδη επιφάνεια της πρόσοψης, μεταλλάσσοντας συνεχώς μορφή, ένα «χάος», ωστόσο δομημένο, που σέβεται το μέτρο, το ρυθμό την αρμονία. Τίτλος του έργου «Ένα τέλος - Μια αρχή». Ένα έργο που γεννάται και αναγεννάται από τα υπέροχα μοτίβα του ψηφιδωτού δαπέδου της Μονής Ιβήρων, όπου ο Νίκος Αλεξίου διέμεινε για αρκετούς μήνες. Μέσα από την άσκηση της πειθαρχίας και του ελέγχου, ο καλλιτέχνης επαναλαμβάνει σε αμέτρητες μεταγραφές την εμπειρία της κατασκευής του, επεκτείνοντας έτσι αενάως τη διαδικασία της δημιουργίας του. «Αυτό το σχέδιο, αυτές οι γραμμές βρίσκονται σε ένα όριο, σε ένα μεταίχμιο. Είναι ο θάνατος και η γέννηση ταυτόχρονα. Είναι το τέλος και η αρχή μαζί» έχει αναφέρει ο ίδιος σχολιάζοντας το έργο.

    Αύριο, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, είναι η τελευταία ημέρα που θα προβάλλεται το βίντεο στην πρόσοψη του κτιρίου, με την ευκαιρία του εορτασμού των 175 ετών από την ίδρυση της (7:30 το απόγευμα με 11:30 το βράδυ).

    Η Εθνική Τράπεζα, η παλαιότερη τράπεζα της χώρας, αμέσως μετά την ίδρυσή της το 1841, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καλλιτεχνική δημιουργία την οποία στήριξε με ποικίλους τρόπους.Είναι ένας από τους πρώτους οργανισμούς που συγκρότησαν συλλογή έργων τέχνης, αλλά και καθιέρωσε, παράλληλα με την τραπεζική της δραστηριότητα, παρεμβάσεις σε θέματα κοινωνικά και πολιτιστικά.

    [10] Εκατοντάδες Θεσσαλονικείς έσπευσαν στα εικαστικά εγκαίνια των Δημητρίων

    «Γεια σας, είμαι η Γιόκο Όνο, αγαπώ την Ελλάδα όπως και οι γονείς και οι παππούδες μου», «το σώμα μου είναι μια ουλή του μυαλού μου...», «θα ήθελα να συμμετάσχετε στα έργα μου, η κατανόηση του μηνύματός μου προϋποθέτει τη συμμετοχή σας...», «το έργο μου "ΕΧ-ΙΤ" (ελληνικά: Εξ-οδος) το πρωτοπαρουσίασα το 1997 με αφορμή μια φριχτή καταστροφή που είχε συμβεί στην Ισπανία και συμβολίζει το πνεύμα των νεκρών που συνεχίζουν να ζουν - σπάζουμε τα φέρετρα για να ακυρώσουμε τους θανάτους ... You must imagine Peace every day and in your dreams»...

    Στο βίντεο, διάρκειας επτάμισι λεπτών, που προβαλλόταν στον μικρό χώρο κάτω από τη σκάλα που οδηγεί στον πρώτο όροφο (εκεί που βρισκόταν η ...εξόδιος («ΕΧ-ΙΤ» ) εγκατάσταση (αυτή με τα 100 φέρετρα ενηλίκων και παιδιών και τις άλλες τόσες ελιές της ειρήνης που «γεννά ο θάνατος») του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, μία μελαχρινή γυναίκα με μαύρα γυαλιά απευθυνόταν στους λιγοστούς ενδιαφερόμενους... Οι υπόλοιποι (εκατοντάδες, πολλοί περισσότεροι από 1.000 -όσους δεν είχε δει ποτέ σε καμία έκθεσή του, στα 22 χρόνια της λειτουργίας του, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) βρίσκονταν ακόμη στην τεράστια ουρά που είχε δημιουργηθεί στην είσοδο του Μουσείου , στον κήπο γύρω από τα υπαίθρια γλυπτά του Φιλόλαου και τις κινούμενες ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, και ...απαθανάτιζαν με «σέλφις» τη μαζική συμμετοχή τους στα εικαστικά εγκαίνια των φετινών Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Στην κεντρική αίθουσα του ισογείου του Μουσείου κάποιοι κρεμούσαν ευχές κρυμμένες σε φακελάκια, στα «Δέντρα των ευχών» (Wish Trees (1996/2016) , άλλοι στην κυκλική αίθουσα πρόσθεταν τις δικές τους πινελιές σε μια ...εκδοχή βάρκας πρόσφυγα που είχε στηθεί στο κέντρο (Add Colour Painting/ Refugee Boat version, 1960/2016) κι άλλοι έμπαιναν στη σκοτεινή αίθουσα και υπό την «καθοδήγηση» των ήχων «αναγκάζονταν» να ...αγγίξουν τους διπλανούς τους (Touch Piece, 1963/2016), Κομμάτι για 'Αγγιγμα). 'Αλλοι θαύμαζαν ενθουσιασμένοι με την ...εικαστική δεινότητα της Γιόκο Όνο (όπως πίστευαν), τα ... Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών (από τη μόνιμη συλλογή του μουσείου) εκθέματα .

    Όσοι κατάφεραν να ανεβούν τη σκάλα για τον πρώτο όροφο, συνάντησαν κι άλλες σκάλες. Τις περίφημες ... Skyladders (1968/2016). Σκάλες για τον Ουρανό.. . Νουθετημένοι ήδη από το μήνυμα της δημιουργού για συμμετοχή στις δράσεις της, ο τολμηρός δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και η εικαστικός -αντιδήμαρχος πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου ανέβηκαν πρώτοι τις «σκάλες για τον Ουρανό»... 'Αλλοι, συνέβαλαν στην επανένωση των σπασμένων ήδη καθρεφτών Mend Peace/ Mirrors, (1966/2016) [Κομμάτι για Διόρθωμα (Καθρέφτες)], λιγότεροι κατάφεραν να εισχωρήσουν στο θεατράκι του μουσείου, όπου εξελισσόταν η performance Sky Piece for Jesus Christ (1965/2016) [Κομμάτι Ουρανού για τον Ιησού Χριστό] με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου -μέλη της οποίας, ενώ ερμήνευαν μουσικά κομμάτια τυλίγονταν με γάζες από νεαρές εθελόντριες . Τυλίγονταν τόσο που ...σταμάτησαν να «βγάζουν» μουσική.( Η περφόρμανς ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά το 1965 με τη Fluxorchestra) και κάποιοι έμειναν να περιφέρονται ανάμεσα στα 100 φέρετρα (ενηλίκων και παιδιών) από το εσωτερικό των οποίων «φύτρωναν» δενδρύλλια ελιών...

    Οι περισσότεροι από τους εκατοντάδες των παρισταμένων έμειναν στο προαύλιο, όπου μιάμιση ώρα αργότερα (στις 9.30 μ.μ.) πραγματοποιήθηκε η ολιγόλεπτη τελετή των εγκαινίων (με ομιλητές τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, την αντιδήμαρχο πολιτισμού Ελλη Χρυσίδου, την πρόεδρο του ΜΜΣΤ, Ξανθίπη Χόιπελ και την ιστορικό τέχνης -γενική συντονίστρια του προγράμματος, Θούλη Μισιρλόγλου). «Γκεστ-σταρ» (κατά γενική ομολογία) της βραδιάς των εγκαινίων «χρίστηκε» από ορισμένους ο ?πάντα χαμογελαστός χορηγός της ...εξόδιας («EX-IT») εικαστικής δράσης, ιδιοκτήτης γραφείου τελετών της πόλης, Φ. Μπαμπούλας.

    Ορισμένοι από τους παριστάμενους δήλωναν ενθουσιασμένοι. 'Αλλοι πως ...«όλα αυτά ήταν πρωτοποριακά τη δεκαετία του '70 στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές πρωτεύουσες», άλλοι αναρωτιόνταν «πώς είναι δυνατό να υλοποιείται το σύνθημα των διοργανωτών («όχι πια χθες , μόνο αύριο») με μία εικαστική ιδέα 50 και πλέον ετών;» (τα περισσότερα από τα παρουσιαζόμενα στη Θεσσαλονίκη έργα της Γιόκο Όνο έχουν πρωτοπαρουσιαστεί στη δεκαετία του '60) . Κάποιοι ρωτούσαν πότε θα ακουστεί το θρυλικό «Imagine» και κάποιοι έλεγαν πως ...«τα σύγχρονα προβλήματα δεν λύνονται πλέον με ..."Ιmagine" αλλά με ...δράση».

    Την απάντηση ίσως ;eδωσε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΜΜΣΤ υπογραμμίζοντας πως «η τέχνη και ο πολιτισμός είναι το μεγαλύτερο κράτημά μας στη ζωή».

    Σήμερα (Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, στις 13.00) θα παρουσιαστεί στο ΜΜΣΤ η περφόρμανς «Cut Piece -performance many people do it together» [Κομμάτι για Κόψιμο - περφόρμανς "πολλοί άνθρωποι το κάνουν μαζί'], με τη συμμετοχή 16 Ελλήνων performers, ενώ τα Wish Trees [Δέντρα των Ευχών] θα περιμένουν το κοινό στις 8/10 στην Πλατεία Αγ. Σοφίας, από 13:00-15:00 και στις 10/10 στο Δημαρχιακό Μέγαρο, από 15:00-17:00.

    Στις 20:00, απόψε, στη Δημοτική Πινακοθήκη (Casa Bianca) θα πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο των Δημητρίων, τα εγκαίνια της έκθεσης «Νικόλαος Γύζης- Τα σχέδια» .Η έκθεση «Imagine peace» της Γιόκο Όνο θα είναι ανοιχτή, από Τετάρτη - Κυριακή, σε ολόκληρη τη διάρκεια των Δημητρίων (εως και τις 23 Οκτωβρίου).

    [11] Αλ. Τσίπρας: Η Ελληνική Δημοκρατία τιμά και αναγνωρίζει αυτούς που της έδωσαν υπόσταση με το αίμα και τη ζωή τους

    Η ημέρα έχει μια συναισθηματική φόρτιση . Παραδίδουμε τον χώρο στους κατοίκους της περιοχής , το Σκοπευτήριο της Καισαριανής εδώ που κάποιοι θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι, ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, για την απόδοση του χώρου θυσίας του Σκοπευτηρίου Καισαριανής στον δήμο και τον λαό της περιοχή. Η Ελληνική Δημοκρατία τιμά και αναγνωρίζει αυτούς που της έδωσαν υπόσταση, ανέφερε υπογραμμίζοντας πως τελεσίδικη είναι η καταδίκη του φασισμού στη συνείδησή μας.

    Απέναντι σε αυτούς που είχαν το θάρρος να κοιτάξουν την ιστορία στα μάτια κάνουμε το καθήκον μας και συνεχίζουμε στα βήματά τους.

    Για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι εδώ ως πρωθυπουργός και καλώ τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να τους παραδώσω το ΦΕΚ με το οποίο αποδίδεται το Σκοπευτήριο της Καισαριανής στον δήμο και στο λαό της, είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα με την πράξη αυτή αποστέλλεται και το μήνυμα πως η Ελληνική Δημοκρατία αναγνωρίζει και τιμά αυτούς από τους οποίους τιμήθηκε, αναγνωρίζει και τιμά αυτούς που της έδωσαν υπόσταση με το αίμα και τη ζωή τους.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα ότι η απόδοση του Σκοπευτηρίου συνιστά και ένα βήμα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, όπως έγινε και με την απόδοση του Ασυρμάτου στον Αγ. Δημήτριο και των Λιπασμάτων στο Κερατσίνι.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους επί δεκαετίες αγώνες των δημάρχων της Καισαριανής για την απόδοση του Σκοπευτηρίου και πρόσθεσε ότι με ευρεία πλειοψηφία της Βουλής οι αγώνες αυτοί δικαιώνονται τελεσίδικα, όπως τελεσίδικη είναι η απόφαση του λαού μας να αντιστέκεται διαχρονικά στους καταπιεστές, όπως τελεσίδικη είναι η απόφασή του να αγωνίζεται εναντίον του φασισμού.

    Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους 200 εκτελεσμένους στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, λέγοντας ότι αρχικά ήταν κρατούμενοι κομμουνιστές του δικτατορικού καθεστώτος Μεταξά το οποίο τους παρέδωσε και τους παρέλαβαν οι ναζί κατακτητές.

    Να θυμόμαστε την ιστορία για να αναλογιζόμαστε, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά ας τα θυμούνται κάποιοι που δίνουν μάχη μήπως και τους πάρει την κληρονομιά του Μεταξά η φασιστική Χρυσή Αυγή.

    Ποιος μπορεί να διεκδικεί μια τέτοια βδελυρή κληρονομιά; είπε ο πρωθυπουργός.

    Πρόσθεσε ότι όποιος επιχειρεί να συμψηφίσει τον κομμουνισμό με τον φασισμό αποβλέπει στο να δικαιώσει τον φασισμό.

    Η θυσία της Πρωτομαγιάς του '44 φωτίζει την ιστορία της αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος, αλλά δεν ανήκει μόνο εκεί, ανήκει στην Εθνική Αντίσταση, ανήκει σε κάθε αντιφασίστα, μας κάνει περήφανους ως Έλληνες, ανήκει σε κάθε Έλληνα που έταξε την ζωή του στον αγώνα κατά του φασισμού, είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι στην Καισαριανή εκτελέστηκαν, επίσης, Γερμανοί και Ιταλοί αντιφασίστες, επισημαίνοντας την σημασία της μνήμης αυτής, ειδικά σήμερα, στην Ευρώπη.

    Να δείξουμε σαν φάρο την στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας, απέναντι στους πρόσφυγες, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι όσο και αν κάποιοι θέλουν να ξεχάσουν η ιστορία δεν ξεγράφεται, ενώ το ίδιο ισχύει και για όσους γράφουν σβάστικες, τα σύμβολα του φασισμού.

    Ποτέ ξανά στον τόπο μας δεν θα 'χει καρπούς η φασιστική ιδεολογία, είπε.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η τελευταία εκτέλεση στην Καισαριανή έγινε το 1949 και αναφέρθηκε στον εμφύλιο πόλεμο στον οποίο έσυραν τον λαό όχι μόνο ξένοι, αλλά και ντόπιοι «καθώς φοβούνταν την δύναμη του λαού και της μεγαλύτερης οργάνωσής του, του ΕΑΜ».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, στην συνέχεια, στην «Χαμένη 'Ανοιξη» του Στρατή Τσίρκα, λέγοντας για αυτήν την χαμένη άνοιξη, (για να μην υπάρξει ξανά) παλεύουμε όλοι, γι' αυτό θα αγωνιστούμε, και δεν θα κάνουμε πίσω.

    Τιμούμε την δρακογενιά της Αντίστασης, η ιστορία μας είναι ο Γοργοπόταμος, οι ματωμένες κορυφές του Γράμμου, η Κορέα, το Πολυτεχνείο, η Κύπρος, ιστορικές στιγμές που εναλλάσσονται, είμαστε εδώ στην Καισαριανή τιμώντας τον τόπο της θυσίας και γεμάτοι δέος γι' αυτούς που είχαν το θάρρος να κοιτάξουν την ιστορία στα μάτια, να γεννήσουν ιστορία, είπε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας στην ομιλία του απέναντι σε αυτούς κάνουμε το καθήκον μας, βάζουμε την ιστορία στην θέση της και συνεχίζουμε στα βήματά τους.

    Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάρα πολλοί κάτοικοι της περιοχής ενώ το παρών έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εσωτερικών Π.Κουρουμπλής, ο υπουργός Υποδομων Χρ. Σπίρτζης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης, οι αναπληρωτές υπουργοί Τρ. Αλεξιάδης και Θ. Φωτίου, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, από τους ΑΝΕΛ οι βουλευτές Κ. Ζουράρης και Θ. Παπαχριστόπουλος κ.α .

    Της ομιλίας του πρωθυπουργού προηγήθηκε χαιρετισμός του γενικού γραμματέα του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, Δημήτρη Παλαιολόγου, ενώ προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με την ιστορία του Σκοπευτηρίου και τους αγώνες που δόθηκαν για να αποδοθεί στον Δήμο Καισαριανής και στον λαό της.

    Την ομιλία του πρωθυπουργού ακολούθησε συναυλία του Χρήστου Λεοντή ο οποίος διηύθυνε το εμβληματικό του έργο «Καταχνιά», το οποίο συνέθεσε πριν 50 χρόνια. Το έργο σε στίχους Κώστα Βίρβου και κείμενα Νικηφόρου Βρεττάκου, είναι αφιερωμένο στην ιστορική εποχή Κατοχή-Αντίσταση-Απελευθέρωση.

    Ο κ. Λεοντής δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος και τιμώμενος που το έργο αυτό απέδωσε υπό την διεύθυνσή του η Μικτή Χορωδία της ΕΡΤ και η Λαϊκή Ορχήστρα «Χ. Λεοντής», στον Σκοπευτήριο της Καισαριανής, «τον χώρο» , όπως είπε, «για τον οποίο γράφτηκε το έργο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 October 2016 - 6:32:28 UTC