Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν.Βούτσης:Η Τουρκία βρίσκεται πλέον σε μια πάρα πολύ δυσμενή κατάσταση
  • [02] Γ. Τσιρώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Από τη δική μας κυβέρνηση το νερό δεν θα πουληθεί
  • [03] Την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών στη Θάσο που καταστράφηκαν από τις φωτιές ζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας
  • [04] Ν. Φίλης: Το σχολείο προετοιμάζει πολίτες και όχι πιστούς
  • [05] Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που καλλιεργούσε δενδρύλλια και διακινούσε μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης
  • [06] Παραιτήθηκε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ
  • [07] Die Welt: Μόνη και αντιπαθής στην Ευρώπη η Μέρκελ
  • [08] Ο Ερντογάν καλεί επιτακτικά την ΕΕ να αποφανθεί σχετικά με την ένταξη της χώρας του στους κόλπους της
  • [09] Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού: Ο δήμαρχος Καισαριανής εξυπηρετεί την επιλογή του ΚΚΕ να δημιουργήσει εντυπώσεις

  • [01] Ν.Βούτσης:Η Τουρκία βρίσκεται πλέον σε μια πάρα πολύ δυσμενή κατάσταση

    «Η ελευθεροτυπία είναι αγκωνάρι της δημοκρατίας και της ελευθερίας», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, εγκαινιάζονταςστο νέο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτραςτην έκθεση με τίτλο, «Αχαιοί Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής».

    Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής, «όλοι γνωρίζουμε πως η ελευθερία και η δημοκρατία αφορούν αυτόν που έχει διαφορετική άποψη, αφορούν αυτόν που είναι μειοψηφία, αφορούν αυτόν που είναι σε ευπαθή ομάδα και δεν έχει την εκπροσώπηση και την δυνατότητα ο λόγος του να γίνει δημόσιος λόγος». 'Αρα, τόνισε, «η υπεράσπιση αυτών των αξιών, που γίνεται σε μεγάλο βαθμό μέσα και από την ελευθεροτυπία, πιστεύω πως αποτελεί καθήκον όλων μας σε πολύ δύσκολες εποχές».

    Αναφερόμενος στον τύπο, ο Νίκος Βούτσης σημείωσε πως «κάθε πρωτοβουλία που λαμβάνεται από έντυπο μέσο, ανεξαρτήτως ιδεολογικής άποψης, παράδοσης και οπτικής, είναι ιδιαιτέρα χρήσιμη στην εποχή μας», διότι όπως συμπλήρωσε, «πέρασαν πολλά χρόνια που αυτά ήταν αυτονόητα, δηλαδή οι πολλές εφημερίδες, το μεγάλο βάρος που είχε ο έντυπος τύπος αφού και ως επιχειρήσεις είχαν μία πρόοδο».

    Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «εδώ και χρόνια και όχι μόνο λόγω του διαδικτύου, αλλά λόγω και πολλών άλλων παραγόντων υπάρχει μία βαθύτατη κρίση και σε αυτόν τον τομέα». Ως εκ τούτου, συνέχισε ο Νίκος Βούτσης, «ότι μένει όρθιο θα πρέπει να στηρίζεται από όλους, θεσμούς και ανθρώπους και παράλληλα να στηρίζεται κάθε προσπάθεια, ώστε να υπάρξουν και καινούργιες εκδοτικές πρωτοβουλίες».

    Αναφερόμενος στην έκθεση, την οποία διοργανώνουν η Βουλή των Ελλήνων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και η ημερήσια εφημερίδα της Πάτρας «Πελοπόννησος», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 130 ετών από την έκδοση του πρώτου φύλλου της εφημερίδας, υπογράμμισε ότι «η έκθεση τιμά και αναδεικνύει την προσωπικότητα και το έργο αχαιών πολιτικών, που είχαν τα υψηλότερα πολιτειακά αξιώματα, τόσο ως πρόεδροι της Δημοκρατίας, όσο και ως πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Βουλής». Επίσης είπε ότι «τιμάμαι όλους αυτούς που με δημοκρατική νομιμοποίηση είχαν αυτά τα αξιώματα, τα παρελθόντα χρόνια».

    Η Βουλή, όπως πρόσθεσε ο Νίκος Βούτσης, συμμετέχει ενσυνείδητα σε εκδηλώσεις που αφορούν την πολιτική ζωή και τον πολιτισμό, μέσω της βιβλιοθήκης και του ιδρύματος για τον κοινοβουλευτισμό και την δημοκρατία.

    Απαντώντας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τα εγκαίνια της έκθεσης «Αχαιοί Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής», για το αν τον ανησυχούν, όσα είπε πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

    «Θα έλεγα πως όταν υπάρχει μια σταθερή και αποφασιστική αντιμετώπιση, με ανησυχούν λιγότερο απ΄ ότι στο παρελθόν». Και αυτό διότι, όπως πρόσθεσε, «η Τουρκία βρίσκεται πλέον σε μια πάρα πολύ δυσμενή κατάσταση».

    Όπως ανέφερε στην συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής, «η Τουρκία είναι σε σταυροδρόμια και αυτό ενδεχομένως καθιστά κάποιους κύκλους επικίνδυνους, πλην όμως τα μεγάλα προβλήματα που έχει και στα νοτιοανατολικά της σύνορα και στις σχέσεις της με την Δύση και κυρίως στο εσωτερικό της, πιστεύω ότι θα την οδηγήσουν σε σώφρονες σκέψεις». Σε αυτό το σημείο ο Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι «είμαι λιγότερο ανήσυχος από άλλες εποχές, αλλά πρέπει να είμαστε πάρα πολύ σταθεροί και αποφασιστικοί σε αυτά που λέμε και κάνουμε».

    [02] Γ. Τσιρώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Από τη δική μας κυβέρνηση το νερό δεν θα πουληθεί

    «Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το νερό ως δημόσιο αγαθό και προχώρησε στις νομοτεχνικές ενέργειες που θα το διασφαλίζουν»,«μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως από τη δική μας κυβέρνηση το νερό δεν θα πουληθεί» τονίζει σε συνέντευξη,που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

    Υπογραμμίζει πως«δεν υπήρξε καμία κυβερνητική κρίση, οφείλαμε να βρούμε το νομικό πλαίσιο για να σταματήσει η πώληση που είχε υπογραφεί ήδη από την κυβέρνηση Σαμαρά, με την παραχώρηση της ΕΥΔΑΠ, στο ΤΑΙΠΕΔ», και υπενθύμισε ότι«ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στη Βουλή, τάχθηκε υπέρ της πώλησης του νερού»

    Ερωτηθείς για την επικείμενη διαπραγμάτευση που εμπεριέχει το «αγκάθι» των εργασιακών, είπε: «Η κάθε διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς είναι μια μάχη, αφού σε πολλά πράγματα δεν συγκλίνουμε, ωστόσο πιστεύω ότι με τη σθεναρή θέση της κυβέρνησης μας θα πετύχουμε», υπογράμμισε.

    Για την πορεία της οικονομίας και την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, είπε: «Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση εσόδων πάνω από τους στόχους και αυτό δεν οφείλετε μόνο στην αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στις προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής» ενώ συμπλήρωσε πως η σταθεροποίηση της οικονομίας σε συνδυασμό με την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας -που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση-θα δώσει τις απαραίτητες ανάσες για να ενισχυθεί συνολικά η ελληνική κοινωνία.

    Κύριε υπουργέ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κατ' αρχήν που δεχθήκατε να μιλήσετε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Με αφορμή τη χθεσινή σας δήλωση σε εμάς ότι όσο είστε κυβέρνηση δεν θα πωληθεί το νερό. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν πραγματικά χθες αποφύγαμε μια κυβερνητική κρίση ή απλώς χρειάζονταν κάποιες διευκρινήσεις για το τι θα γίνει με την ιδιωτικοποίηση του νερού.

    Είναι φανερό ότι πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση, γιατί νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι,αλλά και οι ΑΝΕΛ,είμαστε σύσσωμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Δεν έχει ποτέ συζητηθεί αυτό το θέμα ώστε να μιλάμε για κρίση και για διάσταση απόψεων. Εκείνο που συζητάμε είναι ακριβώς το πώς θα κατοχυρωθεί και νομοθετικά,όσο μπορεί να κατοχυρωθεί νομοθετικά...,γιατί ξέρετε ότι μια επόμενη κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει τον νόμο ότι δεν θέλει. Και μάλιστα χθες ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ξεκάθαρα ότι θέλουν να ιδιωτικοποιηθούν αυτές οι εταιρίες. Από κει και πέρα,λοιπόν,μάλλον εκείνο το οποίο μας κατοχυρώνει θα είναι αυτό που επιθυμεί ο πρωθυπουργός-και το ανήγγειλε δημόσια,η συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της ύδρευσης.

    Κύριε Τσιρώνη για ποιο λόγο ακριβώς χρειαζόταν αυτή η συνταγματική κατοχύρωση,υπήρχε στο μνημόνιο δέσμευση ότι πρέπει να περάσουν στο Υπερταμείο και αυτές οι«υπηρεσίες»-για μας αγαθά κατά κύριο λόγο;

    Να ξεκαθαρίσουμε ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση αυτές οι εταιρίες είναι στο ΤΑΙΠΕΔ,άρα ήταν προς πώληση. Άρα με το που το ΤΑΙΠΕΔ εντάσσεται ως ένα από τα τέσσερα υποταμεία του Υπερταμείου αυτομάτως εξακολουθούν αυτές οι εταιρίες να απειλούνται με εκποίηση. Το να τις αφαιρέσουμε λοιπόν από το ΤΑΙΠΕΔ και να τις μεταφέρουμε στον άλλο λογαριασμό του ταμείου των κοινωνικών επιχειρήσεων εκεί ήδη ο κίνδυνος μειώνεται δραστικά.Δεν είναιθέμα,λοιπόν,ότι υπήρξε κάποια πίεση τώρα. Η πίεση υπήρξε ήδη από την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ και όταν μεταφέρθηκαν οι εταιρίες εκεί.

    Έτσι όπως τα περιγράφετε καταλαβαίνω ότι αυτή ήταν μια συζήτηση που θα κάνατε με τον πρωθυπουργό σε κάθε περίπτωση,δεν αντιλαμβάνομαι να μας προέκυψε κάτι τελευταία στιγμή και να απειλήσατε εσείς με αποχώρηση από την κυβέρνηση. Καταλαβαίνω σωστά ή έχει γίνει κάτι άλλο;

    Κατ'αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι ο πληθυντικός σε ό,τι αφορά το κόμμα μου-γιατί έχει παρανοηθεί ίσως από κάποιους γιατί λένε ότι ο κ. Τσιρώνης και ο κ. Δημαράς-δεν είναι ο κ.Τσιρώνης και ο κ. Δημαράς. Ήταν μια συλλογική απόφαση,η οποία πάρθηκε από τα ανώτατα όργανα του κόμματος την προηγούμενη μέρα,ότι θα πρέπει να καταψηφίσουμε αυτά τα δυο άρθρα,και εμείς οφείλαμε να σεβαστούμε την βούληση του κόμματός μας. Άρα και η χθεσινή συνάντηση δεν έγινε προσωπικά με τον κ. Τσιρώνη και τον κ. Δημαρά. Έγινε με τον πρωθυπουργό και την ηγεσία των Οικολόγων Πράσινων,οι οποίοι ικανοποιήθηκαν από τις εξηγήσεις και από την νομοθετική ρύθμιση και άλλαξαν την απόφασή τους. Δεν επρόκειτο δηλαδή για μια διαπραγμάτευση δυο ατόμων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μην νομίζουμε ότι αυτά γίνονται με μια προσωπική επαφή. Υπήρξε μια αρχική απόφαση βελτιώθηκε ο νόμος και υπήρξε μια δεύτερη απόφαση.

    Κύριε Τσιρώνη,αυτή τη στιγμή μπορούμε να μιλάμε με ασφάλεια για το νερό ως δημόσιο αγαθό;

    Όσο το επιτρέπει η νομοθεσία σήμερα,και φυσικά ξαναλέμε είναι δεδηλωμένη η βούληση των προκατόχων μας ότι θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν το νερό,όσο μιλάμε για νομοθετική ρύθμιση,ναι αυτή τη στιγμή νομίζω ότι ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού είναι διασφαλισμένοςο και χθες διασφαλίστηκε ακόμη περισσότερα. Από κει και πέρα,ξαναλέμε, αυτοί είναι νόμοι. Μια μελλοντική κυβέρνηση... -και εδώ δεν πρέπει να ξεχνάνε οι Έλληνες ποιος κυβερνούσε τόσα χρόνια και τι έκανε,γιατί πολλές φορές είναι ρηχή η μνήμη,έτσι τουλάχιστον θα ήθελαν οι πολιτικοί μας,η αξιωματική αντιπολίτευση να νομίζουν ότι όλοι είναι τα ίδια. Δεν είναι όλοι τα ίδια,ούτε αυτό το ταμείο είναι ίδιο με το ΤΑΙΠΕΔ.

    Υπάρχει μια έντονη πίεση που ασκείτε στην κυβέρνηση τον τελευταίο καιρόμε τον ένα ή με τον άλλο τρόπο και με αιχμή τις τηλεοπτικές άδειες αλλά τώρα τελευταία και από μερίδα εργαζομένων και συνδικάτων. Αναρωτιέμαι αν σκέφτεστε κάποιες κινήσεις εκτόνωσης.

    Κατ΄ αρχάς όσον αφορά το δικό μου χαρτοφυλάκιο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δεν θα ήθελα να μιλήσω για άλλα χαρτοφυλάκια γιατί δεν ξέρω αυτή τη στιγμή τι σχεδιάζουν οι συνάδελφοί μου για τις αντιδράσεις των πολιτών,που στη δημοκρατία-το ξεκαθαρίζουμε- είναι πολύ δικαιολογημένο οι εργαζόμενοι και τα κινήματα να διεκδικούν. Αυτή είναι η δημοκρατία. Αλλοίμονο αν λέγαμε ότι επειδή κυβερνά για πρώτη φορά η Αριστερά και η Οικολογία, οι εργαζόμενοι να κάτσουν στην πολυθρόνα τους και να περιμένουν τα πάντα από τη δημόσια διοίκηση.Η δημόσια διοίκηση πάσχει στην Ελλάδα είναι πολλές οι αμαρτίες του παρελθόντος και τα κινήματα πρέπει να είναι πάντα σε εγρήγορση.Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια οικονομική ισορροπία και σε μια αυτάρκεια. Το ξέρουμε όλοι,και για αυτό το λόγο τα κινήματα έχουν να παίξουν τον δικό τους ρόλο.

    Από κει και πέρα,μιλώντας για το δικό μου υπουργείο,δεν αντιλαμβάνομαι κάποια πίεση-είμαστε σε έναν διαρκή διάλογο με την κοινωνία και για τη δόμηση και για τουςδασικούςχάρτες και για τα απόβλητα,και αυτά είναι ζητήματα πάρα πολύ σημαντικά με πολύ μεγάλο οικονομικό όφελος στο άμεσο μέλλον,και εκεί χρειαζόμαστε τον κόσμο μαζί μας. Να θυμίσω,πρόσφατα ότι άδειασε επιτέλους η Ηλεία από τα σκουπίδια, από τουςτόνους σκουπίδια,και αυτό έγινε με πολύ καλή συνεργασίακαι των πολιτών και των κινημάτων και του δήμου και του υπουργείου και των συναρμόδιων υπουργείων. Να βάλω βέβαια τα εύσημα και στο υπουργείο Εσωτερικών,που έδωσε πάρα πολλές λύσεις, σε στιγμές που χρειάστηκε.

    Πρόσφατα,στην ημερίδα για την Κοινωνική Οικονομία,τονίσατε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων για το καλό του τόπου.Προφανώς η κοινωνική οικονομία όπως την περιγράψατε μπορεί να δώσει ανάσες,ωστόσο ποιες είναι οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας, όπως διαφαίνονται μέχρι στιγμής και ενώ περιμένουμε να κλείσει και η αξιολόγηση για να καταβληθούν αυτά τα 2 δισ.,και πώς μπορεί να γίνουν πράξη όλα αυτά για τα οποία δεσμευτήκατε ως προς την παροχή βοήθειας στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;

    Κατ΄αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι η Κοινωνική Οικονομία δεν είναι απλώς μια φιλανθρωπία προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Είναι πολύ δυναμικός κλάδος είναι ο τρίτος πυλώνας ανάμεσα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στο δημόσιο τομέα,και σε άλλες χώρες-όχι χώρες που έχουν κρίση που έχουν φτωχούς ή που έχουν γέροντες-αναπτύσσεται ραγδαία,είναι η συνεργασία καταναλωτών παραγωγών,είναι συνεταιριστικές επιχειρήσεις εμπόρων. Βλέπουμε στην Ελλάδα,για παράδειγμα,ότι 30.000 κλείσανε στον κλάδο της κατανάλωσης του εμπορίου. Την ίδια ώρα,όμως,τα μεγάλαmallsδεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα,έχουν αύξηση των πωλήσεών τους. Με αυτήν την έννοια,λοιπόν,αυτές οι 30.000 επιχειρήσεις πιθανά να είχαν σωθεί αν είχαν καλή συνεταιριστική οργάνωση οι ίδιες,ώστε να έχουν συνεργασία στην προμήθεια των εμπορευμάτων τους. Αυτά γίνονται σε άλλες χώρες.

    Από κει και πέρα,η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται. Είδαμε για παράδειγμα ότι τα έσοδα του Δημοσίου αυξήθηκαν φέτος, και αυτό δεν οφείλεται στο ότι αυξήθηκε το ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε πολύ λιγότερο από ό,τι αυξήθηκαν τα έσοδα, άρα εδώ πέρα πατάχθηκε σε ένα βαθμό η φοροδιαφυγή. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη σταθεροποίηση, και όσο ξεπερνάμε τους στόχους μας τόσο θα μπορούμε να μειώσουμε στο άμεσο μέλλον και τους έμμεσους φόρους,που θα είναι προςόφελος των επιχειρήσεων και των πολιτών. Μιλάμε λοιπόν για μια σταθεροποίηση και η Κοινωνική Οικονομία εκεί μπορεί να δώσει πολύ μεγάλες βοήθειες.

    Και κάτι τελευταίο,ανησυχείτε για την επικείμενη αξιολόγηση και κυρίως για το τι θα γίνει με τα εργασιακά;

    Η αξιολόγηση ήταν πάντα μια μάχη. Για τα έσοδα ότι είμαστε πάνω από τους στόχους δεν χρειάζεταινα το λέει η στατιστική,είναι απλά νούμερα. Νομίζω αυτή τη στιγμή είμαστε 400 εκατ. πάνω από το στόχο που είχαμε πέρσι,και αυτό σημαίνει πολύ μεγαλύτερη απομάκρυνση απο τις κινδυνολογίες για τον κόφτη. Και μιλάμε επιπλέον και για σημαντικά έσοδα στις τράπεζες αυτή τη στιγμή.Λέω λοιπόν,η κάθε διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς είναι μια μάχη, αφού σε πολλά πράγματα δεν συγκλίνουμε, ωστόσο πιστεύω ότι με τη σθεναρή θέση της κυβέρνησης μας θα πετύχουμε.

    [03] Την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών στη Θάσο που καταστράφηκαν από τις φωτιές ζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας

    Την ανάγκη της άμεσης αποκατάστασης όλων των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές ζήτησε από τη Θάσο ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διήμερη περιοδεία που πραγματοποίησε στο νησί όπου είδε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της η φωτιά, συνομίλησε με τους κατοίκους για τις δύσκολες μέρες που πέρασαν και ενημερώθηκε για τα έργα που μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων του χειμώνα.

    Ο κ. Κουτσούμπας ζήτησε από την κυβέρνηση να επιδείξει την απαραίτητη υπευθυνότητα απέναντι στα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο νησί και χρειάζονται όπως είπε άμεση αντιμετώπιση και ζήτησε να μην «κρύβεται» πίσω από τις διακηρύξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις κοινοτικές οδηγίες ότι δεν υπάρχει προτεραιότητα να χρηματοδοτηθούν αντιπλημμυρικά έργα και έργα προστασίας και αποκατάστασης, όπως δόθηκε η σχετική απάντηση στους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ».

    Επισήμανε ακόμα ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν τις πρώτες μέρες μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών πρέπει να υλοποιηθούν και να μην μείνουν στα χαρτά «ώστε το νησί να βρει τους κανονικούς του ρυθμούς, να αποκατασταθούν οι περιουσίες των ανθρώπων, να γίνει το νησί ακόμα καλύτερο και να μπορέσουν οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια». Ιδιαίτερη μέριμνα τόνισε ο κ. Κουτσούμπας πρέπει να δοθεί στην καταβολή των αποζημιώσεων προς όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν».

    Ο Δημήτρης Κουτσούμπας που βρέθηκε στο νησί της Θάσου από το μεσημέρι της Παρασκευής μίλησε σε συγκέντρωση φίλων και στελεχών του κόμματος, ενώ μετά την επίσκεψη που έκανε στις πυρόπληκτες περιοχές του νησιού συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας όλων των τοπικών φορέων της Θάσου.

    [04] Ν. Φίλης: Το σχολείο προετοιμάζει πολίτες και όχι πιστούς

    Τα θρησκευτικά από ομολογιακό μάθημα γίνονται μάθημα γνώσης των θρησκειών, βεβαίως με προτεραιότητα τη γνώση του ορθόδοξου πολιτισμού, δηλώνει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών για το ζήτημα αλλαγής του τρόπου διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία.

    «Η διαθεματική και βιωματική διδασκαλία έχουν προκαλέσει την αντίδραση όσων πιστεύουν ότι η σχολική αίθουσα πρέπει να λειτουργεί σαν άμβωνας και υποτιμούν τη σημασία της επίδρασης του θρησκευτικού φαινομένου στο σύνολο της τέχνης και κατ'επέκταση στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Το σχολείο προετοιμάζει πολίτες και όχι πιστούς. Αυτό είναι δουλειά του κατηχητικού», αναφέρει ο κ.Φίλης.

    Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις ο υπουργός ανέφερε πως η κοινωνία δεν διχάζεται. «Όσοι ακραίοι κύκλοι επιχειρήσουν να προκαλέσουν αναστάτωση στα σχολεία για τα θρησκευτικά θα αντιληφθούν ότι δεν είμαστε στην εποχή των ταυτοτήτων. Η ίδια η βαθιά κρίση που ζούμε έχει διαφοροποιήσει τους πολίτες και τους θεσμούς.

    Δεν πρόκειται λοιπόν για μια σύγκρουση Πολιτείας-Εκκλησίας. Συνεργαζόμαστε με την Εκκλησία στο πλαίσιο των συνταγματικά διακριτών μας ρόλων. Την ευθύνη για την εκπαίδευση την έχουν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, το ΙΕΠ και το υπουργείο», επισήμανε.

    Ο υπουργός δεν σχολίασε την επιστολή του αρχιεπισκόπου στον πρωθυπουργό ωστόσο επισήμανε πως περιμένει τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την άλλη βδομάδα και περιμένει να αποδοκιμαστεί η αντιχριστιανική επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον του «ο θιασώτης της Χρυσής Αυγής μητροπολίτης Αμβρόσιος», ώστε να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι η εκκλησιαστική διοίκηση καλύπτει τέτοιες ολοκληρωτικές συμπεριφορές και μάλιστα με το επιχείρημα της δημοκρατίας?

    «Γενικότερα, πάντως, πιστεύω ότι την περίοδο της κρίσης η Εκκλησία με το φιλανθρωπικό της έργο, που είναι άλλωστε και η πρώτη εντολή του Χριστού, έχει θετικό ρόλο. Θα ήταν λάθος η Εκκλησία να εισβάλει και πάλι στην πολιτική, όπως συνέβη την εποχή του Χριστόδουλου, χωρίς τότε να ωφεληθεί ούτε η ίδια ούτε η κοινωνία. Η εποχή της «δεξιάς του Κυρίου» έχει παρέλθει», ανέφερε ο κ. Φίλης."

    Για τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Φίλης ανέφερε πως «έπειτα από 27 χρόνια τελείωσε το καθεστώς της ασυδοσίας με τις λεγόμενες «προσωρινές» άδειες. Τα κανάλια αδειοδοτήθηκαν με διαφανή και αντικειμενικό τρόπο που αποφέρει στο δημόσιο ταμείο περίπου 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση του χειμαζόμενου κοινωνικού κράτους. Για πρώτη φορά, κυβέρνηση δεν λειτούργησε με στερεότυπα τύπου παλιάς ή νέας διαπλοκής»

    [05] Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που καλλιεργούσε δενδρύλλια και διακινούσε μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης

    Πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που καλλιεργούσε δενδρύλλια κάνναβης και στη συνέχεια διακινούσε μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, σε διάφορες περιοχές της χώρας, εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με τις αστυνομικές Διευθύνσεις Εύβοιας και Ηλείας. Στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας και της Ηλείας, μετείχαν παράλληλα άνδρες της ΕΚΑΜ και εναέρια μέσα της αστυνομίας.

    Συνελήφθησαν 12 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων 10 άνδρες, ηλικίας από 21 έως 72 ετών και 2 γυναίκες, ηλικίας 48 και 53 ετών. Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται 8 ακόμα μέλη της σπείρας, καθώς και 4 Αλβανοί. Όλοι κατηγορούνται, σε βαθμό κακουργήματος, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, σε συνδυασμό με παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τα όπλα.

    Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης προηγήθηκε πολύμηνη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ όπως προέκυψε η ομάδα διέθετε εσωτερική δομή, με ιεραρχική σχέση μεταξύ των μελών της και διακριτούς ρόλους στους επιμέρους τομείς της εγκληματικής της δράσης.

    Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν: δύο φυτείες κάνναβης και εκριζώθηκαν 422 δενδρύλλια, στην Εύβοια, 343 δενδρύλλια κάνναβης και 320 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, στην Ηλεία καθώς και ποσότητες κάνναβης και οπλισμός, σε οικίες, χώρους και αυτοκίνητα των εμπλεκομένων ατόμων σε περιοχές της Εύβοιας, της Ηλείας και της Αττικής.

    Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

    -765 δενδρύλλια κάνναβης, με πλήρη εξοπλισμό καλλιέργειας (ποτιστικά λάστιχα, σκαπτικά εργαλεία, λιπάσματα κ.λ.π.).

    -323 κιλά και 958,5 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.

    -6 ζυγαριές ακριβείας.

    -8 τσιγαριλίκια και μικροποσότητα ηρωίνης.

    -6 οχήματα (4 αυτοκίνητα, φορτηγό, και μοτοσικλέτα).

    -Καραμπίνα, περίστροφο και αεροβόλο πιστόλι.

    -79 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.

    -Το χρηματικό ποσό των 520 ευρώ.

    -9 συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ στην υπόθεση ενέχονται άλλα 162 άτομα, τα οποία όπως προέκυψε από την εξέλιξη της έρευνας, προμηθεύτηκαν ποσότητες ναρκωτικών από την εγκληματική οργάνωση.

    [06] Παραιτήθηκε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ

    Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ υπέβαλε την παραίτησή του, αφού έχασε στην ψηφοφορία που διεξήχθη στην ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και την άρση ενός πολιτικού αδιεξόδου διάρκειας 9 μηνών.

    Ο Πέδρο Σάντσεθ βρισκόταν σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), το οποίο κέρδισε τις περισσότερες ψήφους αλλά χωρίς αυτοδυναμία στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Η σύγκρουση των δύο πολιτικών ηγετών είχε εμποδίσει τις απόπειρες σχηματισμού κυβέρνησης.

    Τα στελέχη του κόμματος συνεδρίασαν προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα προκηρύξουν τις διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού του κόμματος τον Οκτώβριο, όπως είχε προτείνει ο Σάντσεθ, ή να τον απομακρύνουν κι ενώ η ηγεσία του PSOE παρέμενε βαθύτατα διχασμένη.

    «Πίστευα πάντα ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα έπρεπε να προσφέρει μια εναλλακτική, δυστυχώς αυτό δεν ήταν δυνατόν.Υποβάλλω την παραίτησή μου. Ήταν τιμή μου» δήλωσε ο 44χρονος πολιτικός σε στελέχη του κόμματός του αφού έχασε στην ψηφοφορία, σύμφωνα με μια πηγή από το περιβάλλον του.

    Υποχρεώνοντας τον Σάντσεθ να αποχωρήσει, οι αντάρτες του κόμματος ελπίζουν να βρεθεί ο τρόπος προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα εκλογική αναμέτρηση, περιλαμβανομένης της επιλογής της αποχής των Σοσιαλιστών από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Μαριάνο Ραχόι, μια κίνηση που θα του επέτρεπε να ασκήσει μια δεύτερη θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο.

    Oι εσωκομματικοί του αντίπαλοι πίεζαν τον ηγέτη των Σοσιαλιστών να άρει το βέτο του σε μια νέα κυβέρνηση των Συντηρητικών. Του καταλόγιζαν επίσης τις κακές επιδόσεις του κόμματος στις εκλογικές αναμετρήσεις.

    Αντιθέτως οι υποστηρικτές του εκτιμούν ότι ήταν προτιμότερο το PSOE να εγείρει προσκόμματα στο Λαϊκό Κόμμα, εάν κι αν αυτό ισοδυναμούσε με ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο.

    «Οι υποστηρικτές της ανάθεσης σχηματισμού κυβέρνησης στο Λαϊκό Κόμμα επιβλήθηκαν στους κόλπους του PSOE» έγραψε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

    Ο Σάντσεθ εξέταζε εδώ και πολλές εβδομάδες το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με τους Podemos.

    Εάν δεν επιτευχθεί κυβέρνηση στην Ισπανία έως τα τέλη Οκτωβρίου, θα προκηρυχθούν εκλογές για τον Δεκέμβριο.

    [07] Die Welt: Μόνη και αντιπαθής στην Ευρώπη η Μέρκελ

    H καγκελάριος Mέρκελ μετά τις δύο τελευταίες ήττες της στις τοπικές εκλογές (Μεκλεμβούγο-Πομερανία και Βερολίνο) έχει ακόμα δύο ανοιχτά μέτωπα : ο μεν νότος αρνείται να συνεχίσει την πολιτική λιτότητας η δε ανατολή να δεχτεί πρόσφυγες. Η πολιτική της γίνεται πλέον ένας ιδιαίτερος δρόμος, και έχει γίνει πολύ πιο αντιπαθής στην Ευρώπη από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι περισσότεροι Γερμανοί. Στη νότια Ευρώπη διαμορφώνεται ένα δεύτερο μέτωπο κατά της γερμανικής κυριαρχίας την Ευρώπη, παράλληλα με την αδιάλλακτη άρνηση της ανατολικής Ευρώπης για οποιονδήποτε συμβιβασμό στο προσφυγικό. Στην Ελλάδα οι πολιτικοί του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν λησμονήσει την ταπείνωση και την εθνική εξαθλίωση των περασμένων ετών. Τώρα συμπαρατάσσεται και ο Ιταλός Ματέο Ρέντσι για ένα μεσογειακό «new deal»,γράφει μεταξύ άλλων σε σχόλιό της η συντηρητική Die Welt.

    Ο χαρακτηρισμός της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μπρατισλάβα ως «κρουαζιέρας στο Δούναβη» από τον Ματέο Ρέντσι, πρέπει να ήταν για την Αγγελα Μέρκελ ένα ράπισμα, δεδομένου ότι επένδυσε πολλή δουλειά σε πολλές διπλωματικές επαφές. Τελικά η σύνοδος κατέληξε σε φιάσκο, αφού δεν υπήρξε σε καμιά περίπτωση συναίνεση στα σημαντικότερα θέματα της ηπείρου. Έτσι, η μοναξιά της καγκελαρίου μεγαλώνει και όχι μόνο στο προσφυγικό, διότι εδώ και καιρό συνδέεται και με άλλα προβλήματα.

    Στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη νότια Ιταλία και την Ισπανία εκατοντάδες χιλιάδες απόφοιτοι ζουν από την πενιχρή σύνταξη των παππούδων και των γιαγιάδων, καταφεύγουν στους γονείς τους ή προσπαθούν να φύγουν στο εξωτερικό. Αντίθετα με την πλούσια Γερμανία, στη Μεσόγειο δεν υπάρχουν πλεονάσματα για να θρέψουν τους πρόσφυγες, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα

    Στη δε ανατολή ούτε καν που σκέφτονται να υπακούσουν στα κελεύσματα της Γερμανίας. Το αποτέλεσμα του αυριανού δημοψηφίσματος στην Ουγγαρία απλώς θα επικυρώσει τη σκληρή πολιτική του Ορμπάν απέναντι στους πρόσφυγες με τους φράχτες να προστατεύουν τα σύνορα. Και ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν είναι μόνος εδώ και καιρό.

    Κανένας πολιτικός οποιασδήποτε πολιτικής απόχρωσης μεταξύ Μπρατισλάβας και Βουκουρεστίου δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί ενώ εκατοντάδες χιλιάδες δικών τους πολιτών πρέπει να μεταναστεύσουν εντός της Ευρώπης, συχνά χωρίς τα παιδιά τους, πρέπει να δεχτούν οικονομικούς μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές ή τη Σενεγάλη.

    Η Μέρκελ δεν έχει κανέναν σύμμαχο εκτός Κομισιόν. Ο Κάμερον με τον οποίο διατηρούσε φιλικές σχέσεις είναι παρελθόν, όπως και η Βρετανία ως μέλος της Ε.Ε. Ο αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν έχει παραιτηθεί και ο Μαριάνο Ραχόι δεν ήταν στη Μπρατσλάβα καν στην ατζέντα των επαφών για συνομιλίες με την καγκελάριο, αφού είναι απλώς ένας πρωθυπουργός χωρίς εξουσία.

    Οι δε σοσιαλιστές στην Ισπανία αποσυναρμολογούνται από μόνοι τους διότι συνθλίβονται μεταξύ Ποδέμος και συντηρητικών. Έτσι, η τελευταία φιλική προς την Μέρκελ κυβέρνηση έχει αποσταθεροποιηθεί σε μόνιμη βάση.

    Στην Πορτογαλία συζητιέται από έναν ακραίο αριστερό συνασπισμό η εισαγωγή του φόρου για τους πλούσιους όπως επίσης συζητούνται και οι δημόσιες επενδύεις ως απάντηση στην οικονομική κρίση.

    Στην Ελλάδα οι πολιτικοί του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν λησμονήσει την ταπείνωση και την εθνική εξαθλίωση των περασμένων ετών. Τώρα συμπαρατάσσεται και ο Ιταλός Ματέο Ρέντσι με τις φωνές οποίες λένε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η ρεαλιστική πολιτική της Μέρκελ, ανεξάρτητα από το αν ένα μεσογειακό «new deal» βλάπτει ή όχι το Σύμφωνο Σταθερότητας ή το ευρώ. Ο Ρέντσι βρίσκεται πολιτικά στη μέγγενη από την οποία δεν μπορεί να τον απελευθερώσει η γερμανική πολιτική της αυστηρής λιτότητας.

    Διαβάστε επίσης:

    Αγγ. Μέρκελ: Δεν άλλαξα πολιτική στο προσφυγικό

    [08] Ο Ερντογάν καλεί επιτακτικά την ΕΕ να αποφανθεί σχετικά με την ένταξη της χώρας του στους κόλπους της

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε επιτακτικά την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφανθεί με σαφήνεια εάν τάσσεται υπέρ ή κατά της ένταξης της Τουρκίας στους κόλπους της, υπογραμμίζοντας ότι «το παιχνίδι έχει τελειώσει» κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα.

    «Φθάσαμε στο τέλος του παιχνιδιού» είπε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στην ΕΕ σε μια συνεδρίαση με αφορμή την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

    Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο προκειμένου η Τουρκία να γίνει ένα κράτος μέλος (κι) εάν η ΕΕ το επιθυμεί, εμείς είμαστε έτοιμοι».

    «Εκείνοι πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να συνεχίσουν με ή χωρίς την Τουρκία» σημείωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

    «Το γεγονός ότι μας άφησαν να περιμένουμε επί θύραις εδώ και 53 χρόνια μαρτυρά τις προθέσεις τους απέναντί μας» εκτίμησε, καλώντας τα κράτη μέλη να ξεκαθαρίσουν την θέση τους.

    «Η συμπεριφορά της Ευρώπης είναι ίδια με κάποιου που δεν θέλει να τηρήσει την υπόσχεσή του που έδωσε στην Τουρκία» επισήμανε επίσης ο Τούρκος ηγέτης.

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε «τις διακηρύξεις της Ένωσης, ιδίως εκείνες σχετικά με την μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας, που συνιστά ένα θέμα επιβίωσης για την Τουρκία», καταγγέλλοντας ότι η ΕΕ «επιχειρήσει να το θεσπίσει σε κριτήριο στην διαδικασία ένταξης».

    «Η Τουρκία τήρησε πάντα τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρώπη» έκρινε ο πρόεδρος της Τουρκίας ο οποίος επιπλέον υπενθύμισε ότι η άρση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας από τους Τούρκους υπηκόους προκειμένου να μεταβούν στην ΕΕ θα πρέπει να γίνει τον Οκτώβριο, έναν «μήνα που θα είναι σημαντικός» για τις σχέσεις μεταξύ της χώρας του με τους Ευρωπαίους σύμφωνα με τον Ερντογάν.

    [09] Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού: Ο δήμαρχος Καισαριανής εξυπηρετεί την επιλογή του ΚΚΕ να δημιουργήσει εντυπώσεις

    Με αφορμή την επιστολή που απέστειλε στην κυβέρνηση ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, με την οποία γνωστοποιεί την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης να μη συνδιοργανώσει μαζί με την κυβέρνηση την εκδήλωση για το Σκοπευτήριο Καισαριανής, όπου θα παραστεί ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας και ανακοινώνει ότι δεν παρευρεθεί στην εκδήλωση, από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού υπογραμμίζεται πως "ο δήμαρχος Καισαριανής ο οποίος πρόσκειται στο ΚΚΕ και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις, συνεργάστηκαν στενά με την κυβέρνηση για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία παραχώρησης του Σκοπευτηρίου. Το ΚΚΕ άλλωστε υπερψήφισε τη ρύθμιση».

    «Η απόδοση του σκοπευτηρίου στο δήμο είναι μια ιστορική δικαίωση που ανήκει σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο. Ο δήμαρχος απλώς εξυπηρετεί την επιλογή του ΚΚΕ να δημιουργήσει εντυπώσεις, τις οποίες ο ιστορικός του μέλλοντος δε θα θυμάται» αναφέρει η ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 October 2016 - 22:32:20 UTC