Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ για προσφυγικό και μεταναστευτικό
  • [02] Δ. Βίτσας: «Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να κρατηθεί»
  • [03] Βυθίζεται η μετοχή της Deutsche Bank
  • [04] Εurostat: Στο 23,4% η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2016
  • [05] Ανακοίνωση του προέδρου ΣτΕ για την ματαίωση της συνεδρίασης
  • [06] Σταμάτησαν προσωρινά οι έρευνες για τον μικρό Μπεν
  • [07] Συνελήφθη ο εφοπλιστής Ιω. Καραγιώργης
  • [08] Κ. Κιλιτσντάρογλου: Απαράδεκτη η δήλωση Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης
  • [09] Άγκυρα: Η συμμετοχή των Κούρδων μαχητών στην ανακατάληψη της Ράκα θα πυροδοτούσε εθνοτική σύρραξη
  • [10] Πίνακες του Βαν Γκογκ βρέθηκαν στην Ιταλία, 14 χρόνια μετά την κλοπή τους
  • [11] Δεν συζητήθηκε το θέμα της Deutsche Bank στην τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ομπάμα
  • [12] Εγκαινιάζονται αύριο τα Δημήτρια 2016
  • [13] Μεταβατική περίοδος για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με έναρξη περιοδικών εκθέσεων
  • [14] Η αποστολή της Rosetta έλαβε τέλος
  • [15] Ν. Ξυδάκης: Άστοχες και εμπρηστικές οι δηλώσεις Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάννης
  • [16] Γ. Κουμουτσάκος: H υπόθεση «τηλεοπτικές άδειες» έγινε από σκοτεινή, σκοτεινότερη
  • [17] Προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης πλημμυρών-σεισμών στη Βόρεια Αθήνα
  • [18] Προσγειώθηκε ομαλά το αεροσκάφος της United Airlines στο «Ελ. Βενιζέλος»

  • [01] Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ για προσφυγικό και μεταναστευτικό

    Επικίνδυνη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μια επιχείρηση βίαιης απομάκρυνσης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, κατά τη συζήτηση επερώτησης της ΝΔ, που γίνεται αυτή την ώρα στη Βουλή.

    «Η μετακίνηση δεν μπορεί να γίνει μαζικά και βίαια διότι θα γίνουν εξεγέρσεις και γιατί μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για μαζικές ροές», είπε ο κ. Μουζάλας ο οποίος κάλεσε τα κόμματα να πιέσουν στα ευρωπαϊκά κόμματά τους για τη διατήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, αντί να στηρίζουν την εύκολη λύση της μαζικής βίαιης απομάκρυνσης.

    «Στα νησιά μας, ο νησιωτικός λαός δοκιμάζεται. Δοκιμάζονται από υπερπληθυσμό. Τι άλλαξε; Ο πληθυσμός εγκλωβίζεται. Μένει καιρό, ενώ θέλει να φύγει από τη χώρα, τελειώνουν τα λεφτά του, είναι θυμωμένος, απελπισμένος», είπε ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος αν και δεν αρνήθηκε ότι «οι νοικοκυραίοι δοκιμάζονται», προειδοποίησε ότι είναι μια εύκολη λύση να φύγουν βίαια από τα νησιά οι άνθρωποι αυτοί και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος «να πέσει η συμφωνία». «Αν τους πάρουμε, πέφτει η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.

    «Να φύγουν από τα νησιά; Να φύγει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας από τη μέση; Αυτό θα σώσει τα νησιά, θα σώσει τη Χίο; Θα σώσει τη Σάμο; Αυτό θα σώσει τη χώρα μας;», είναι η αναφορά που έκανε ο Γιάννης Μουζάλας, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί για την αποσυμφόρηση των νησιών που δοκιμάζονται από πληθυσμό. «Από τα νησιά μπορούμε να πάρουμε αυτούς οι οποίοι κρίνονται ότι απαγορεύεται να επιστραφούν στην Τουρκία» είπε και ενημέρωσε ότι εδώ και 20 ημέρες έχουν ξεκινήσει σχετικές προσπάθειες και «μαζεύονται προς τα κάτω».

    Η μετακίνηση δεν μπορεί να γίνει μαζικά και βίαια διότι θα γίνουν εξεγέρσεις και γιατί μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για μαζικές ροές. Αυτή η μετακίνηση θα γίνει σιγά -σιγά και διακριτικά, με βάση το νόμο.

    Ο κ. Μουζάλας είπε ότι είναι δυνατό να μετακινηθούν και ασυνόδευτα ανήλικα, αλλά η κυβέρνηση παρέλαβε 300 θέσεις για ασυνόδευτα ανήλικα και αυτή τη στιγμή οι θέσεις είναι 850. Το επόμενο δίμηνο, η εκτίμηση είναι ότι οι θέσεις αυτές θα έχουν γίνει περίπου 1200 και θα συνεχιστεί η προσπάθεια, αλλά σημείωσε πως όποιος πει ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα λυθεί το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, θα είναι ψέμα.

    «Δεν μπορώ να λύσω το πρόβλημα μέσα σε έξι μήνες και το ξέρετε. Σε 300 θέσεις τα είχατε και τα υπόλοιπα ήταν στο δρόμο», είπε ο Γιάννης Μουζάλας και πρόσθεσε: «Δεν έχει νόημα να σας κουνήσω το δάχτυλο, αλλά προσπαθώ να σας πω ότι το έχετε ζήσει το πρόβλημα, το ξέρετε και απλά το λέτε για να κατηγορήσετε την κυβέρνηση».

    Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση κάνει μια τεράστια διπλωματική προσπάθεια για την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και την μεταφορά από τα νησιά. Ήδη, σε ενάμισι μήνα υπήρξαν επαφές με 13 υπουργούς της ΕΕ, είπε ο κ. Μουζάλας, επισήμανε όμως ότι η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών αυτών ανήκει, είτε στο Λαϊκό κόμμα, είτε στην σοσιαλδημοκρατία.

    «Προσπαθούμε να πετύχουμε να διευρυνθεί η συμφωνία ώστε να μπορεί υπό κράτηση, σε κλειστά κέντρα, ένας αριθμός μεταναστών να μεταφερθεί στην ενδοχώρα», ανέφερε και μάλιστα για το λόγο αυτό υπήρξε η επίσκεψη του κ. Μουζάλα στην Τουρκία, ενώ αυτό το θέμα συζητήθηκε -όπως είπε- και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ χθες συντάχθηκε και επιστολή προς τον κ. Τσαβούσογλου.

    «Προχωράμε και προσπαθούμε. Αντί για κριτική πιέστε λοιπόν μέσα στο κόμμα σας, το Λαϊκό κόμμα, πιέστε στη σοσιαλδημοκρατία, αν θέλετε να μην πέσει η συμφωνία», είπε ο Γιάννης Μουζάλας και τόνισε ότι το αίτημα της Ελλάδα δεν είναι ευμενώς αποδεκτό, υπάρχουν δυσκολίες.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα κενά της EASO και τόνισε ότι απαιτείται η αύξηση του δυναμικού, ώστε να ξεκινήσουν και πάλι επιστροφές από τα νησιά με σχέδιο από το Νοέμβριο να επιστρέψουν στην Τουρκία 250 άτομα.

    Ο Κώστας Κατσαφάδος (ΝΔ) κατήγγειλε ότι οι αβελτηρίες της πολιτικής της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στο μεταναστευτικό και τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν προσεγγίσει με μεγάλη υπευθυνότητα το μεταναστευτικό και δεν το είδαν ποτέ ως ευκαιρία για αλίευση δυσαρεστημένων ψηφοφόρων.

    Ο βουλευτής αναφέρθηκε όχι μόνο στις οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις του προβλήματος, αλλά και στις προεκτάσεις εθνικής ασφάλειας. Η κυβέρνηση είπε, απέτυχε και στην ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να αισθάνεται περήφανη για τους καταυλισμούς που έχει κάνει και κατέθεσε και την πρόσφατη έκθεση της διεθνούς αμνηστίας που αναφέρει σοβαρές παραλείψεις από την κυβέρνηση.

    Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προχωρούν οι μετεγκαταστάσεις με τους ρυθμούς που διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις. «Τι κάνετε εσείς γι? αυτό; Πώς απάντησε ο κ. Τσίπρας όταν η κ. Μέρκελ τον επέπληξε για το προσφυγικό;» είπε ο βουλευτής και ζήτησε να ενημερωθεί αν ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα αυτό στη διάσκεψη των Αθηνών και γιατί δεν το συμπεριέλαβε στην κοινή διακήρυξη.

    Ο Σταύρος Καλαφάτης (ΝΔ) προειδοποίησε ότι οι νέες ροές θα είναι αμιγώς μεταναστευτικές και όχι προσφυγικές. Μίλησε επίσης για την αποτυχία του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων. «Από την αρχή είχαμε τονίσει την ανάγκη διαχωρισμού των μεταναστών από τους πρόσφυγες για να κατηγορηθούμε για ιδεοληπτική εμμονή. Αντιτάσσατε τον ανθρωπισμό της αριστεράς, αλλά το κακό είναι ότι ο ανθρωπισμός αυτός δεν αναγνωρίζεται από τις άλλες χώρες», είπε ο Στ. Καλαφάτης και πρόσθεσε ότι τελικά σήμερα η Ελλάδα δέχεται επικρίσεις για την αδυναμία της να απορροφήσει κονδύλια για τη στήριξη των προσφύγων.

    Ο Μανώλης Κόνσολας (ΝΔ) προειδοποίησε ότι το πρόβλημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις με τραγικές και δραματικές επιπτώσεις για τα νησιά. Η κυβέρνηση με απόλυτη ανευθυνότητα δημιουργεί εκρηκτικές συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου είπε, και αναρωτήθηκε ποιος έδωσε στην κυβέρνηση το δικαίωμα να δημιουργήσουν hot spots στους τουριστικούς προορισμούς. Είστε ενταγμένοι στη λογική ξέφραγο αμπέλι, είπε ο κ. Κόνσολας και τόνισε ότι αυτά τα κέντρα είναι τελείως ανεξέλεγκτα.

    Ο Νότης Μηταράκης (ΝΔ) αναφέρθηκε στην ασφυκτική κατάσταση στη Χίο και πρόσθεσε για την τελευταία κινητοποίηση στο νησί ότι κάποιοι προσπάθησαν να την αμαυρώσουν αλλά ο κόσμος της Χίου προειδοποιεί ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει το όριο αντοχής του νησιού να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες με ασφάλεια. Η Χίος αγκάλιασε αυτούς τους ανθρώπους στήριξε την προσπάθεια δημιουργίας hot spot και τώρα εσείς βάζετε ταμπέλα ότι πίσω από κάθε κινητοποίηση υπάρχει σκοπιμότητα, τόνισε ο Ν. Μηταράκης.

    Ο Χ. Αθανασίου (ΝΔ) χαρακτήρισε μείζον εθνικό ζήτημα το μεταναστευτικό και μετέφερε την αγωνία των κατοίκων της Λέσβου σημειώνοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι κάτοικοι του νησιού έχουν βοηθήσει 400.000 εν δυνάμει πρόσφυγες. Προειδοποίησε ότι η διαιώνιση της κατάστασης έχει καταστροφικές συνέπειες για το νησί και προέτρεψε την κυβέρνηση να ρωτήσει τους κατοίκους των νησιών που έχουν αγγίξει τα όρια τους. «Τελικά αυτή η κυβέρνηση ποιον εκπροσωπεί; Οι τουριστικές αφίξεις στη Λέσβο μειώθηκαν 70% φέτος» είπε ο βουλευτής.

    Η Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προπαγανδιστικά προσπαθεί να εμφανίσει ότι έχει κάνει κάτι καλύτερο από τους προηγούμενους, είτε στο μνημόνιο είτε στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα γιατί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ήταν ένα γονατογράφημα και τώρα φτάνει η Ελλάδα να προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα της ΕΕ με την Τουρκία αντί να προσπαθεί να λύσει τα δικά της προβλήματα. Η βουλευτής είπε ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι επωφελής για την Ελλάδα και τόνισε ότι δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να πηγαίνει στον ΟΗΕ, στη Βιέννη, στην Μπρατισλάβα και λέει τι πρέπει να κάνει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας και αν τα βρίσκουν μεταξύ τους στο θέμα της βίζας.

    [02] Δ. Βίτσας: «Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να κρατηθεί»

    Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να κρατηθεί, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επερώτησης της ΝΔ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

    Ο κ. Βίτσας παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι οι ροές μειώθηκαν σημαντικά μετά τη σύναψη της συμφωνίας και αναγνώρισε ότι πρέπει να τρέχουν πιο γρήγορα οι εργασίες της πρώτης υποδοχής, δηλαδή η εξέταση του ασύλου και των προσφυγών. «Πρέπει να λάβουμε και μία σειρά μέτρα, διότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προέβλεπε και την ανταλλαγή Ελλήνων και Τούρκων αξιωματικών για τις επιστροφές», είπε συγκεκριμένα, διαδικασία που πάγωσε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και τώρα επανεκκινεί.

    «Εμείς ως κυβέρνηση πιέζουμε να υπάρξει και ένα εναλλακτικό σχέδιο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, σημείωσε, όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από ένα σχέδιο ενάντια στα κλειστά σύνορα, τις βίαιες μαζικές απελάσεις, τη λογική της Ευρώπης-φρούριο, σχέδιο που θα βασίζεται στη λογική της ισομερούς κατανομής των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη-μέλη με υποχρεωτικές αναλογικές ποσοστώσεις. «Αυτό το σχέδιο δεν το θέλει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και συμβολή θα ήταν να πιέζετε σε αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε απευθυνόμενος στη ΝΔ.

    Ο κ. Βίτσας επεσήμανε ότι στη λογική της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο αριθμός αυτών που βρίσκονται στα 50 κέντρα φιλοξενίας και hot spots, να αυξηθεί η εγκατάσταση σε σπίτια, να ενισχυθούν οι επιστροφές και η εγκατάσταση σε άλλες χώρες της Ευρώπης. «Υπάρχουν, όμως, χώρες που λένε ότι δεν παίρνουν κανέναν και άλλες χώρες που ενώ έπρεπε να στείλουν πέντε ανθρώπους να βοηθήσουν στο άσυλο δεν έχουν στείλει κανέναν ή χώρες που λένε θα κάνουν δημοψήφισμα. Εδώ πρέπει να βάλουμε τείχος ανθρωπιάς, αλληλεγγύης», τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί πολιτική που θα έχει τα στοιχεία της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, θα συνεχίσει με βάση τη Συμφωνία της Γενεύης, θα είναι στη βάση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση κάλεσε και τα άλλα κόμματα να κινηθούν.

    [03] Βυθίζεται η μετοχή της Deutsche Bank

    Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν στην έναρξη των συναλλαγών σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, υποχωρώντας σε χαμηλό οκτώ εβδομάδων, καθώς οι νέες ανησυχίες για τη σταθερότητα της Deutsche Bank έπληξαν τις τραπεζικές μετοχές.

    Στις 10:24 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση κατά 1,6%, έχοντας αγγίξει το χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές Αυγούστου, ενώ ο τραπεζικός δείκτης STOXX Europe Banks υποχώρησε κατά 3%. Κανένας κλάδος δεν βρισκόταν σε θετικό εδαφος.

    Η Deutsche Bank έκανε βουτιά σχεδόν κατά 9% κάτω από τα 10 ευρώ για πρώτη φορά μετά το δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο κάποια επενδυτικά ταμεία (hedge fund) που εκκαθαρίζουν συναλλαγές παραγώγων μέσω της τράπεζας είχαν αποσύρει κάποια πλεονάζοντα ρευστά διαθέσιμα. Σε σημερινή ανακοίνωση, η Deutsche επανέλαβε ότι οι πελάτες της, που έχει από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό να τη στηρίζουν.

    Ανάμεσα στις λίγες εταιρίες που κατέγραφαν άνοδο, η Osram ενισχύθηκε κατά 1% μετά το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, σύμφωνα με το οποίο πολλές κινεζικές επιχιερήσεις ενδιαφέρονται να αγοράσουν την εταιρία φωτισμού.

    Διαβάστε επίσης:Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank προσπαθεί να καθησυχάσει τους εργαζομένους

    Διαβάστε επίσης:Δεν συζητήθηκε το θέμα της Deutsche Bank στην τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ομπάμα

    [04] Εurostat: Στο 23,4% η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2016

    Στο 23,4% διαμορφώθηκε το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2016, σε σχέση με τον Μάιο που ήταν 23,5,%, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Στην Ευρωζώνη και την «ΕΕ των 28», η ανεργία παρέμεινε σταθερή τον Aύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο στο 10,1% και στο 8,6% αντίστοιχα. (Δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο).

    Συνολικά, τον Αύγουστο καταγράφονται 21,973 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 16,3 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωζώνη.

    Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (23,4% τον Ιούνιο) και την Ισπανία (19,5%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Τσεχία (3,9%) και τη Γερμανία (4,2%).

    Ειδικότερα, στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 1,12 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 19,8% και στις γυναίκες στο 27,8%.

    Εξάλλου, μείωση κατέγραψαν τα ποσοστά ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα, από 49,1% τον Μάιο σε 47,7% τον Ιούνιο. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων καταγράφονται στην Ελλάδα (47,7%), την Ισπανία (43,2%) και την Ιταλία (38,8%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (6,9%).

    Τον Αύγουστο η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 20,7% και στην ΕΕ στο 18,6%.

    [05] Ανακοίνωση του προέδρου ΣτΕ για την ματαίωση της συνεδρίασης

    Από το Γραφείο του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών.

    [06] Σταμάτησαν προσωρινά οι έρευνες για τον μικρό Μπεν

    Διεκόπησαν προσωρινά οι έρευνες για τον μικρό Μπεν στη Κω, που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα από κλιμάκιο της βρετανικής αστυνομίας, ύστερα από απαίτηση του ιδιοκτήτη του οικοπέδου όπου διεξάγονται, επειδή βρέθηκαν στην διάρκεια τους ρωμαϊκοί τάφοι.

    Όπως έγινε γνωστό, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου προσέφυγε σήμερα το μεσημέρι στις δικαστικές αρχές της Κω, ζητώντας να διακοπούν οι έρευνες. Αναμένεται όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ύστερα από συνεννόηση των δικαστικών αρχών με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, να επιτραπεί η συνέχιση των ερευνών, πιθανόν και εντός της ημέρας.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι οι έρευνες, από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν, παρακολουθούνται από εκπρόσωπο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, επειδή υπήρχαν, εξαρχής, εκτιμήσεις για ανεύρεση αρχαιοτήτων.

    Μέχρι τώρα πάντως, παρά τις μεθοδικές και εντατικές έρευνες των Βρετανών αστυνομικών, δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να τεκμηριώνουν την μαρτυρία ότι ο μικρός Μπεν, πριν από 25 χρόνια είχε τραυματιστεί θανάσιμα από εκσκαφέα που πραγματοποιούσε εργασίες στην συγκεκριμένη περιοχή.

    Το κλιμάκιο της βρετανικής αστυνομίας είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τις έρευνες, τόσο στον συγκεκριμένο χώρο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

    [07] Συνελήφθη ο εφοπλιστής Ιω. Καραγιώργης

    Συνελήφθη χθες, από την Ασφάλεια Αττικής, ο εφοπλιστής Ιωάννης Καραγιώργης, 66 ετών, στο σπίτι του στη Γλυφάδα, με βάση ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί από τις ολλανδικές Αρχές και αφορούσε τα αδικήματα της απάτης, πλαστογραφίας και δόλιας πτώχευσης, για τα οποία κατηγορείται στην Ολλανδία.

    Ο εφοπλιστής οδηγήθηκε χθες στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος διέταξε την κράτηση του, μέχρι να εξεταστεί από τις διακστικές Αρχές το αίτημα για έκδοσή του στην Ολλανδία.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, μετά τον εισαγγελέα ο Ιω. Καραγιώργης ένοιωσε αδιαθεσία και διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος.

    [08] Κ. Κιλιτσντάρογλου: Απαράδεκτη η δήλωση Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης

    «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη χτεσινή δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ωστόσο αναφερόμενος στον Ερντογάν είπε: «Ας κοιτάξει τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΡΛΚ ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: «Πρόκειται για απαράδεκτη και λανθασμένη δήλωση η οποία είναι προϊόν της αντίληψης του Ερντογάν περί πολεμικής. Ο Ερντογάν δεν έχει αντιληφθεί ακόμη την αξία της δημοκρατίας και της αρχής της κοσμικότητας. Ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

    Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, κατά τη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος του κόμματος Οζτούρκ Γιλμάζ δήλωσε ότι «εκείνοι που είχαν καθήσει σε κείνο το τραπέζι (στμ. διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης) είχαν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά δεν έχουν κάνει το ίδιο αυτοί που έχουν την εξουσία εδώ και 14 χρόνια. Τα 16 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο είναι υπό την κατοχή της Ελλάδας όχι επειδή τα έδωσαν αυτοί που βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Λωζάνης, αλλά λόγω της ανικανότητας αυτών που έχουν σήμερα την εξουσία».

    [09] Άγκυρα: Η συμμετοχή των Κούρδων μαχητών στην ανακατάληψη της Ράκα θα πυροδοτούσε εθνοτική σύρραξη

    Μία επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος, με τη συμμετοχή κούρδων μαχητών θα πυροδοτούσε μία εθνοτική σύρραξη εκεί, δήλωσε τούρκος αξιωματούχος προειδοποιώντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση αυτή θα πρέπει να αποφύγει την πρόκληση περαιτέρω διχόνοιας.

    Ο ίδιος τόνισε ότι οι δυνάμεις των YPG (Δυνάμεις Προστασίας του Λαού)δεν έχουν αποσυρθεί πλήρως από την συριακή πόλη Μανμπίζ, δυτικά του Ευφράτη, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις τους.

    Η Τουρκία θεωρεί ότι οι συριακές κουρδικές Δυνάμεις Προστασίας του Λαού αποτελούν εχθρική προς την Τουρκία δύναμη και ότι διατηρούν σχέσεις με το PKK, σε αντίθεση με την Ουάσινγκτον που θεωρεί την κουρδική πολιτοφυλακή πολύτιμο σύμμαχο στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

    Η εκδίωξη των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους από την πόλη αλ Μπαμπ είναι ένας από τους στόχους της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία. Ο τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι για να γίνει σωστά, η τουρκική επιχείρηση δεν πρέπει να γίνει με σπουδή και πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν να διαρκέσει και χρόνια, εάν είναι αναγκαίο.

    Αναφερόμενος στο θέμα του Φετουλάχ Γκιουλέν και απευθυνόμενος στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι δεν είναι αποδεκτό να αφεθεί σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Η Τουρκία και το Ισραήλ θα ανταλλάξουν πρεσβευτές εντός των προσεχών δέκα ημερών στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, πρόσθεσε ο αξιωματούχος ο οποίος, αναφερόμενος στο θέμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας δήλωσε ότι η κατάργηση του καθεστώτος της βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να αναβληθεί για το επόμενο έτος , αλλά να διευθετηθεί σύντομα.

    [10] Πίνακες του Βαν Γκογκ βρέθηκαν στην Ιταλία, 14 χρόνια μετά την κλοπή τους

    Δύο πίνακες του Βαν Γκογκ που εκπλάπησαν το 2002 στο Άμστερνταμ, "Έξοδος από την εκκλησία της Νουνέν" (1884) και "Άποψη της παραλίας του Σεβενίνγκεν" (1882), βρέθηκαν στην Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα το μουσείο Van Gogh του Άμστερνταμ.

    "Είναι οι γνήσιοι πίνακες", δήλωσε ο συντηρητής που πιστοποίησε την αυθεντικότητα των δύο έργων έπειτα από αίτημα της ιταλικής εισαγγελίας.

    Για τους δύο αυτούς πίνακες, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι ανήκουν στα έργα της πρώτης περιόδου του καλλιτέχνη, είχε εκδοθεί εντολή διεθνούς έρευνας μετά την κλοπή τους στις 7 Δεκεμβρίου του 2002 από το μουσείο.

    "Έπειτα από 14 χρόνια περιπλάνησης, τα δύο έργα φαίνονται σε αρκετά καλή κατάσταση" παρά κάποιες αλλοιώσεις που θα πρέπει να αποκατασταθούν, διευκρίνισε το μουσείο.

    Οι πίνακες βρέθηκαν στην περιοχή της Νάπολης, στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας που διεξήγαγε με εντολή της εισαγγελίας ειδική ομάδα της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας, η ομάδα δίωξης οργανωμένου εγκλήματος.

    "Έπειτα από τόσα χρόνια, δεν τολμούσαμε καν να προσδοκούμε πιθανή επιστροφή τους", δήλωσε με ικανοποίηση ο διευθυντής του μουσείου Van Gogh 'Αξελ Ρίγκερ που μετέβη στη Νάπολη.

    Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πού βρίσκονταν οι δύο πίνακες από τις 7 Δεκεμβρίου του 2002. Εκείνη την ημέρα --σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις της αστυνομίας-- οι κλέφτες χρησιμοποίησαν μια σκάλα για να σκαρφαλώσουν στη στέγη του μουσείου και έσπασαν ένα παράθυρο πριν αρπάξουν τους δύο πίνακες και τραπούν σε φυγή κατεβαίνοντας πιασμένοι από ένα σχοινί.

    [11] Δεν συζητήθηκε το θέμα της Deutsche Bank στην τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ομπάμα

    Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν συζήτησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής τους επικοινωνίας την απαίτηση των αμερικανικών αρχών από την Deutsche Bank για την καταβολή προστίμου έως 14 δισεκ. δολαρίων, δήλωσε Γερμανίδα εκπρόσωπος σήμερα.

    «Η συζήτηση με τον Ομπάμα αφορούσε την Ουκρανία και τη Συρία και όχι άλλα θέματα», δήλωσε η εκπρόσωπος σε τακτική συνέντευξη τύπου στο Βερολίνου ερωτηθείσα για το εάν αναφέρθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα στην τηλεφωνική επικοινωνία.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε: «Δεν κάνουμε κανένα απολύτως σχόλιο για οποιαδήποτε εικασία σε σχέση με την Deutsche Bank». Η γερμανική κυβέρνηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα διέψευσε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης για την τράπεζα.

    [12] Εγκαινιάζονται αύριο τα Δημήτρια 2016

    Με δύο διάσημους "απόντες" (τη Γιόκο Ονο, η οποία, σύμφωνα με τον σύζυγό της Τζον Λένον, "...υπήρξε η πιο διάσημη άγνωστη καλλιτέχνιδα του κόσμου. Όλοι ξέρουν το όνομά της αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι κάνει στην πραγματικότητα" και τον αντιστοίχως πολυσυζητημένο στην Ελλάδα του ...πέρσι Γιαν Φαμπρ), που θεωρήθηκαν τα ... μάλλον "βαριά χαρτιά" της επίσης πολυσυζητημένης φετινής διοργάνωσης, ξεκινούν αύριο (Σάββατο 1η Οκτωβρίου), στη Θεσσαλονίκη, τα 51α Δημήτρια -ή μάλλον τα "Δημήτρια δυο χιλιάδες δεκαέξι", όπως προτείνουν οι διοργανωτές τους, προτάσσοντας το σύνθημα: "Όχι πια χθες, μόνο αύριο".

    Και μπορεί η 83χρονη πλέον διάσημη χήρα του Τζον Λένον, η μουσικός, εικαστικός, σκηνοθέτρια, ακτιβίστρια και περφόρμερ, η Νεοϋορκέζα (από τα 20 της χρόνια) -που σύμφωνα με τους αναλυτές του έργου της "φέρει πάντα με κάποιον τρόπο και την ιαπωνική ευαισθησία της"- να προτρέπει με χθεσινή επιστολή της προς... Θεσσαλονικείς να... "You must imagine Peace every day and in your dreams. Greece, I love you!", η εικαστική της πρόταση, όμως, με τίτλο "Ex-It" και εικαστικό υλικό τα 100 ...φέρετραπου εγκαταστάθηκαν ήδη (χορηγεία τοπικού οίκου τελετών) στο ισόγειο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, φαίνεται μάλλον να ...ανησυχεί αισθητικά ακόμα και τους πλέον "αβανγκαρντ-ίστες" φιλότεχνους της πόλης.

    H ίδια πάντως η ιδιότυπη καλλιτέχνης θα εμφανισθεί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μέσω βίντεο διάρκειας 7,5 λεπτών, στο οποίο δηλώνει τη χαρά της συμμετοχής της στα Δημήτρια και προτρέπει τους παριστάμενους να συμμετάσχουν στο διαδραστικό της έργο.

    Οι φιλότεχνοι παρόντες στα εγκαίνια, το βράδυ του Σαββάτου, θα κληθούν να ...καταστρέψουν τα 50 φέρετρα (τα υπόλοιπα 50 θα ...δωριθούν στον δήμο Θεσσαλονίκης προκειμένου να διατεθούν για τον ενταφιασμό απόρων δημοτών) συμμετέχοντας στο εικαστικό παιγνίδι-νίκη της ζωής (μέσα από τα φέρετρα ξεπροβάλλουν δενδρύλλια ελιάς - δείγματα ειρήνης και ζωής).

    Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 23 Οκτωβρίου 2016 (σε όλη τη διάρκεια των Δημητρίων) και πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το ΜΜΣΤ, περιλαμβάνει επίσης τα έργα της Όνο, Add Colour Painting (Refugee Boat version) (1960/2016), Imagine Peace, Cut Piece (1964), Cut Piece (2003), Cut Piece (performance), Touch Piece (1963/2016), Sky Piece to Jesus Christ (1965/2016), Mend Peace (Mirrors) (1966/2016) (εδώ οι επισκέπτες της έκθεσης θα κληθούν να ...σπάσουν με μανία σε χίλια κομμάτια...) Skyladders (1968/2016).

    Μία ακόμη εγκατάσταση της "θρυλικής" Γιόκο Όνο είναι και τα ..."Wish Trees"- δύο δέντρα ευχών που φυτεύτηκαν ήδη στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και το Δημαρχιακό Μέγαρο και στα οποία οι περαστικοί μπορούν να κρεμάσουν από ένα διπλωμένο χαρτί με μία ευχή τους, μέχρι τα κλαδιά να σκεπαστούν εντελώς από τις επιθυμίες τους.

    Στη Θεσσαλονίκη θα παραστεί και θα εκπροσωπήσει τη Γιόκο Ονο ο επιμελητής των εκθέσεών της και συνεργάτης της Τζον Χέντριξ, ο οποίος συντονίζει την παρουσίαση των έργων στην πόλη.

    Η ίδια -όπως ανακοινώνει στην προσωπική της ιστοσελίδα- ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην πιο κοντινή από την Ελλάδα Ισλανδία, όπου στις 9 Οκτωβρίου (ημερομηνία γέννησης του Τζον Λένον που θα γιόρταζε φέτος τα 76α γενέθλιά του), στο νησί Vi?ey στο Ρέικιαβικ, θα πραγματοποιηθεί τελετή φωταγώγησης του "Φανταστικού Πύργου της Ειρήνης". Η δέσμη φωτός θα "εκπέμπεται" από τον πύργο της ειρήνης ως και τις 8 Δεκεμβρίου (ημερομηνία της δολοφονίας του Τζων Λένον).

    Όσο για τον πολυσυζητημένο Φλαμανδό εικαστικό και σκηνοθέτη Γιαν Φαμπρ, που πρωτομεφανίστηκε στα περσινά "Δημήτρια" με την εντυπωσιακή 24ωρη παράσταση "Mount Olympus" (συζητήθηκε και σκηνές της απομονώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν το Μάρτιο στον ...αισθητικό "πόλεμο" εναντίον του Φαμπρ που είχε τοποθετηθεί ως καλλιτεχνικός ο διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών -θέση από την οποία οδηγήθηκε αργότερα σε παραίτηση). Φέτος δεν θα 'ρθει. Αντ' αυτού, από τις 18-21 Οκτωβρίου, στο Εργαστήριο χορού-performance (Jan Fabre Company - Workshop), που έχει προγραμματισθεί στον χώρο των Σφαγείων, θα εκπροσωπηθεί από τον βοηθό του Σέντρικ Σαρόν. Ο Γιαν Φαμπρ -επίσημα τουλάχιστον- προτιμά πιο ...ψυχρά κλίματα. Θα βρίσκεται την ίδια περίοδο στην Αγία Πετρούπολη, όπου προετοιμάζει τη μεγάλη αναδρομική του έκθεση.

    Τα αχαρτογράφητα όρια μεταξύ της καθημερινής ζωής και της τέχνης, ψηλαφούν οι θεατρικές παραστάσεις που εντάσσονται στα φετινά Δημήτρια. Πέραν των συμμετοχών του ΚΘΒΕ και ελληνικών θεατρικών ομάδων, με ενδιαφέρον αναμένονται προτάσεις θεάτρου -ντοκουμέντο όπως αυτή της Βερολινέζικης Σάουμπίνε, στις 5/10 στην ΕΜΣ, αλλά και η διαδραστική performance της αυστριακής ομάδας God's Entertainment, που θα στηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 8/10, για να μετρήσει με ειδικό τεστ τις ...τιμές ξενοφοβίας των περαστικών που θα τολμήσουν να συμμετάσχουν.

    Το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://subscriber.amna.gr/anaweb/intuser/www.dimitria.thessaloniki.gr.

    Τα εισιτήρια στην πλειονότητα των εκδηλώσεων (πέραν αυτών με ελεύθερη είσοδο και δύο εκδηλώσεων -της όπερας "Αΐντα" και της συναυλίας της ορχήστρας Δωματίου του "Teatro alla scala" του Μιλάνο στο Μέγαρο Μουσικής που κοστίζουν 30-15 ευρώ) κυμαίνονται μεταξύ 5-12 ευρώ.

    Τα φετινά Δημήτρια θα διαρκέσουν από την 1-23 Οκτωβρίου.

    [13] Μεταβατική περίοδος για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με έναρξη περιοδικών εκθέσεων

    Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανοίγει σταδιακά για το κοινό.

    Μαζί με τα «Προλεγόμενα» - τις πρόβες για τη λειτουργία του κτιρίου που έχουν ξεκινήσει με δραστηριότητες από τον περασμένο Μάιο και συνεχίζονται, ήρθε η ώρα για την πρώτη, ανοιχτή στο κοινό, περιοδική έκθεση με την οποία εγκαινιάζεται ο εκθεσιακός χώρος στο ισόγειο του νέου κτιρίου στις 31 Οκτωβρίου.

    Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του ΕΜΣΤ με το φλαμανδικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας κι έχει τίτλο «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα-Αμβέρσα». Παρουσιάζει 70 έργα Ελλήνων και Βέλγων καλλιτεχνών, διαρθρωμένα σε 22 θεματικές ενότητες. Εξίσου και η συνεργασία του ΕΜΣΤ με την documenta το 2017, όπως και η διαδικτυακή έκθεση Empty Pr(oe)mises - ένα πρότζεκτ για την παρουσίαση του ΕΜΣΤ στα ψηφιακά μέσα (από τις 7 Οκτωβρίου) σκιαγραφούν τον προσανατολισμό του ΕΜΣΤ έως τα εγκαίνια του.

    «Σήμερα είναι μια ωραία ημέρα, γιατί το κτίριο ανοίγει ευρύτερα, γίνονται συνέργειες, το υπουργείο Πολιτισμού είναι κοντά στο ΕΜΣΤ, στον κόσμο των εικαστικών» χαιρέτησε ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς, στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του ΕΜΣΤ. Το ερώτημα όμως όλων παραμένει: Πότε θα γίνουν τα εγκαίνια του μουσείου; « Αν εννοείτε με φωταψίες του κτιρίου και κόψιμο κορδέλας, στην χειρότερη περίπτωση σ? ένα χρόνο. Θα μπορούσαμε να παραμένουμε κλειστά έως ότου λυθούν όλες οι γραφειοκρατίες, γίνουν όλες οι προσλήψεις του προσωπικού με ΑΣΕΠ, κ.ο.κ. Επειδή στην τέχνη το πιο σημαντικό είναι το ταξίδι, η προετοιμασία, επιλέξαμε μια ενδιάμεση λύση προκειμένου να ξεκινήσει όλο το εγχείρημα» απάντησε η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά, δίνοντας τον απολογισμό πεπραγμένων του 2015-2016 και ανακοινώνοντας τον προγραμματισμό του 2016-2017.

    Σ' αυτή τη μεταβατική περίοδο του ΕΜΣΤ, κάποιες εκκρεμότητες έχουν λυθεί, όπως η ολοκληρωτική παραλαβή του κτιρίου στο κοινό και η έγκριση, μετά από αναβολές και καθυστερήσεις, της μουσειολογικής- μουσειογραφικής μελέτης από το Συμβούλιο Μνημείων. Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του μουσείου εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και βρίσκεται στο γενικό λογιστήριο του κράτους. Τα οικονομικά του μουσείου ενισχύθηκαν με έκτακτη επιχορήγηση ύψους 4,5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Με την πρώτη δόση που εκταμιεύτηκε, εξοφλήθηκαν παλαιότερες εκκρεμότητες, και ακολουθεί η εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού εντός του 2017 και εκδόθηκε η απαλλακτική για το ΕΜΣΤ απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών στην αγωγή της Εταιρείας ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ».

    Αυτά είναι τα ευχάριστα νέα, όπως είπε η κ. Κοσκινά. Γιατί το βασικό πρόβλημα της στελέχωσης του μουσείου παραμένει και αποτελεί προαπαιτούμενο της δωρεάς του Ι. Νιάρχου για τις εκθεσιακές υποδομές των μόνιμων συλλογών του ΕΜΣΤ. Από τους 96 εργαζόμενους που χρειάζεται το μουσείο έχουν προσληφθεί 50 άτομα με απόσπαση από άλλους οργανισμούς - όχι μέσω ΑΣΕΠ - και χωρίς να καλύπτονται οι απαιτούμενες ειδικότητες.

    Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο διευθυντής του Μουσείου Τέχνης της Αμβέρσας, ο οποίος χαιρέτησε τη συνεργασία των δύο φορέων: «Το ΕΜΣΤ προσπαθεί να βρει την εγγύτητα της τέχνης, τους συσχετισμούς και τις διαφορές των καλλιτεχνών. Μπορεί ο καλλιτεχνικός και κοινωνικός διάλογος ανάμεσα σε δύο χώρες να μην είναι θεαματικός, είναι όμως ουσιαστικός» σχολίασε ο Μπαρτ Ντε Μπάερ.

    Για τον διευθυντή της documenta 14 Άνταμ Σίμτζικ, η συνεργασία της documenta του Κάσελ με το ΕΜΣΤ, που ξεκίνησε το 2014 με την πρώην διευθύντρια του μουσείου 'Αννα Καφέτση και συνεχίζεται με την Κατερίνα Κοσκινά, είναι όπως είπε «μια μοναδική ευκαιρία συμμετοχής σε μια διαδικασία να μετατραπεί το μουσείο σε χώρο συζήτησης όσο και σε ώρο μιας σημαντικής συλλογής σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς τέχνης. Το Μουσείο είναι όχημα που προβάλλει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας» .

    [14] Η αποστολή της Rosetta έλαβε τέλος

    Το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Rosetta προσέκρουσε όπως ήταν προγραμματισμένο στην επιφάνεια του κομήτη Τσούρι, βάζοντας τέλος στην ιστορική διαστημική οδύσσεια που διήρκεσε πάνω από δώδεκα χρόνια και είχε ως στόχο να ρίξει φως στο μυστήριο του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

    Το τέλος της αποστολής ανακοινώθηκε υπό ενθουσιώδες χειροκρότημα από τον Σιλβέν Λοντιό, επικεφαλής των επιχειρήσεων πτήσης της Rosetta στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

    [15] Ν. Ξυδάκης: Άστοχες και εμπρηστικές οι δηλώσεις Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάννης

    «Αστόχαστες και εμπρηστικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, με τις οποίες ευθέως αμφισβήτησε την Συνθήκη της Λωζάννης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης.

    Αφού, ο κ. Ξυδάκης είπε ότι η δήλωση του κ. Ερντογάν έγινε σε «κοινό μουχτάρηδων τοπικών διοικητών», ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση ευνομούμενης δημοκρατίας, η οποία να αμφισβητεί τις Διεθνείς Συνθήκες, μέσω των οποίων έχουν χαραχτεί τα σύνορα πριν από έναν αιώνα».

    «Είναι αδιανόητο αυτό, δεν μπορεί να τεθεί καν, όχι ως συζήτηση, ούτε ως απάντηση επί της ουσίας δεν μπορεί να τεθεί» προσέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει απάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα εντός της ημέρας. «Έχω την εντύπωση ότι σήμερα ίσως να υπάρξει μια απάντηση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ίσως να αρμόζει μια απάντηση τέτοια, ώστε να κοπεί αυτή η συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Ξυδάκης τόνισε επίσης, πως πρέπει να δούμε το «συγκείμενο», μέσα στο οποίο κάνει «αυτές τις αστόχαστες και εμπρηστικές καταγραφές ο κ. Ερντογάν και να δούμε τις απαντήσεις που του δίνει όλο το κεμαλικό κατεστημένο».

    «Μπορεί τα κίνητρά του να είναι προφανή, μπορεί η δυσχέρεια στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνησή του και στο εξωτερικό μέτωπο και στο εσωτερικό, να είναι προφανής» είπε και πρόσθεσε, καταλήγοντας την δήλωσή του ο κ. Ξυδάκης, πως «μπορεί η ελληνική κυβέρνηση και όλοι οι Έλληνες να υποστήριξαν την αποκατάσταση της έννομης τάξης και της ειρήνης στην Τουρκία, μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, αυτό όμως δεν μας επιτρέπει να δεχθούμε οποιαδήποτε παρόμοια αναθεωρητική τάση μείζονων ιστορικών Συμφωνιών, που έχουν καθορίσει τον χάρτη της περιοχής εδώ και έναν αιώνα, για οποιοδήποτε λόγο, εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης».

    [16] Γ. Κουμουτσάκος: H υπόθεση «τηλεοπτικές άδειες» έγινε από σκοτεινή, σκοτεινότερη

    «Μετά τους ισχυρισμούς του νομικού συμβούλου υποψήφιων διεκδικητών τηλεοπτικής άδειας, καθώς και μετά τα όσα συνέβησαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η υπόθεση "τηλεοπτικές άδειες" έγινε από σκοτεινή, σκοτεινότερη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι κάθε μέρα που περνά επιβεβαιώνεται ότι αυτή η υπόθεση έχει καταρρεύσει και πρόσθεσε: «Όχι μόνο στη συνείδηση των πολιτών, αλλά και στην πράξη. Μόνη λύση, η πρόταση που εξαρχής υπέβαλε η Νέα Δημοκρατία: Κατάργηση του νόμου Παππά και διεξαγωγή νέου διαγωνισμού από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».

    [17] Προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης πλημμυρών-σεισμών στη Βόρεια Αθήνα

    Οι δράσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και κινδύνων από πλημμυρικά και σεισμικά φαινόμενα εξετάστηκαν σε σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Καραμέρου, παρουσία του υποστράτηγου Πυροσβεστικής, Κωνσταντίνου Γιόβα.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκε η ανάγκη επικαιροποίησης των σχεδίων ως προς την εκκένωση χώρων δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και χώρων καταυλισμού και στέγασης πληγέντων, ενώ δόθηκαν οδηγίες για συνεχή καθαρισμό ρεμάτων και φρεατίων συλλογής ομβρίων και απομάκρυνση διάσπαρτων υλικών από χώρους όπου εκτελούνται δημόσια ή ιδιωτικά έργα.

    «Τα σεισμικά φαινόμενα και οι ακραίες καιρικές συνθήκες δεν ελέγχονται. Μπορούμε, όμως, να λάβουμε προληπτικά μέτρα, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην ίδια την ανθρώπινη ζωή» υπογράμμισε ο κ. Καραμέρος. «Σε αυτήν την κατεύθυνση προτεραιότητά μας είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση της βόρειας Αθήνας, οι προσεισμικοί έλεγχοι, και μάλιστα σε δύο επίπεδα, σχολείων, νοσοκομείων, πολιτιστικών και αθλητικών κέντρων, δημόσιων κτιρίων κ.ά., καθώς και η διαρκής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών», πρόσθεσε.

    Σημειώνεται, ότι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής καταγράφονται και απεικονίζονται με χάρτες όλοι οι χώροι καταφυγής που έχουν προτείνει οι δώδεκα δήμοι της Βόρειας Αθήνας. Παράλληλα, έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα έργων 20 ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για αντιπλημμυρικά έργα, κατασκευή ή επέκταση δικτύων ομβρίων υδάτων, καθώς και διευθετήσεις ρεμάτων με σεβασμό στο τοπικό οικοσύστημα. Τα έργα, προϋπολογισμού σχεδόν 40 εκατομμυρίων ευρώ, αφορούν τους δήμους Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Πεντέλης, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου.

    Σύνδεσμος απεικόνισης χώρων καταφυγής/συγκέντρωσης

    Σύνδεσμος καταγραφής χώρων καταφυγής/συγκέντρωσης

    [18] Προσγειώθηκε ομαλά το αεροσκάφος της United Airlines στο «Ελ. Βενιζέλος»

    Προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το αεροσκάφος τύπου Boeing 767-300 της αεροπορικής εταιρείας United Airlines, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Νέα Υόρκη, λόγω τεχνικού προβλήματος.

    Στο αεροσκάφος επέβαιναν 209 επιβάτες και 11μελές πλήρωμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 September 2016 - 12:32:43 UTC