Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Σταθάκης στο CNBC: Η κυβέρνηση έχει εστιάσει στο «σωστό μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής»
  • [02] Γ. Κατρούγκαλος: Το νέο σύστημα θα βελτιώνει τη θέση του 90% των ασφαλισμένων
  • [03] Μ. Ντράγκι: Yψηλότερα επιτόκια μόνο όταν υπάρξει περισσότερη ανάπτυξη
  • [04] Αισιοδοξία στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ
  • [05] «Το μέλλον είναι λαμπρό, μην ανησυχείτε για μένα» τραγουδά η Αφγανή ράπερ στην ταινία «Σονίτα»
  • [06] Συμμαχία εταιρειών για την προστασία των ανθρώπων από τα ρομπότ
  • [07] Το βάρος του μωρού στη γέννα είναι και θέμα γονιδίων

  • [01] Γ. Σταθάκης στο CNBC: Η κυβέρνηση έχει εστιάσει στο «σωστό μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής»

    Η κυβέρνηση είναι πλήρως δεσμευμένη στους όρους του προγράμματος βοήθειας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας ότι η Αθήνα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο CNBC, o υπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει εστιάσει στο «σωστό μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής» και ειδικότερα στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους έχοντες και στη «χαλάρωση» των περικοπών στον δημόσιο τομέα.

    Αναφερόμενος στο θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα συνέδεσε άμεσα τη δεύτερη αξιολόγηση με τη συζήτηση για το χρέος αλλά και την ένταξη στο QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Όπως είπε, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι τα Χριστούγεννα θα φέρει και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Το γεγονός αυτό, εκτός από «φρέσκο» χρήμα που θα φέρει στις τράπεζες, έχει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα για τους ξένους επενδυτές. Θα αποτελέσει μια ισχυρή ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα και ότι είναι ασφαλές για τους ξένους να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Οι δαπάνες για την εκπαίδευση και την υγεία είχαν φθάσει σε οριακό επίπεδο και έτσι, αποφασίσαμε ότι δεν θα γίνουν άλλες περικοπές σ' αυτούς τους τομείς» εξήγησε.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν χάρη στην αύξηση της φορολογίας σε τμήματα της κοινωνίας, τα οποία επηρεάστηκαν λιγότερο από την κρίση των προηγούμενων ετών.Σχετικά με την Τράπεζα της Ελλάδας και τα τελευταία γεγονότα με την Τράπεζα Αττικής ο κ. Σταθάκης είπε ότι οι σχέσεις με την κεντρική τράπεζα είναι εξαιρετικές, υπάρχει στενή συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο για σειρά θεμάτων ενώ απαντώντας σε ερώτημα αν η κυβέρνηση επιδιώκει με οποιοδήποτε τρόπο την παραίτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Δουλεύουμε πολύ στενά με την τράπεζα της Ελλάδας για όλα τα θέματα, τα NPL's και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για να μην συνεχιστεί αυτή η συνεργασία.»

    Ερωτηθείς για τη δημοσκοπική κατάρρευση της κυβέρνησης, ο κ. Σταθάκης αντέτεινε ότι οι έρευνες στέλνουν μήνυμα πως η κυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει μία ευρεία υποστήριξη. «Υπάρχει η αντίληψη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία και να αναπτύσσει τις πολιτικές της» συμπλήρωσε, καταλήγοντας.

    [02] Γ. Κατρούγκαλος: Το νέο σύστημα θα βελτιώνει τη θέση του 90% των ασφαλισμένων

    «Είναι απόλυτα λογικό να υπολογίζονται οι εισφορές με βάση το εισόδημα, αφού με αυτόν τον τρόπο θα υπολογίζονται και οι συντάξεις για να είναι ανταποδοτικές» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι με αυτό το σύστημα το 90% των ασφαλισμένων θα δει μείωση εισφορών, καθώς σε πολλά ταμεία, όπως στον ΟΑΕΕ, το 1/3 δεν μπορεί να καταβάλει το προκαθορισμένο ποσό που υπάρχει.

    Ο κ. Κατρούκαλος εξήγησε πως, το ποσοστό που πληρώνει κάποιος ως μισθωτός, το ίδιο θα πληρώνει εάν έχει και μπλοκάκι για το ύψος του εισοδήματος που πρόερχεται από το ελεύθερο επάγγελμα. Οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες έχουν και 11% για επικουρικά και αναζητούμε τρόπο να μην πληρώνουν αυτές τις εισφορές, τόνισε και συμπλήρωσε πως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν επαγγελματικά ταμεία για τέτοιες περιπτώσεις.

    Για τη διαπραγμάτευση εμφανίστηκε αισιόδοξος. Όπως εκτίμησε, από τη στιγμή που θα επιστρέψει η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να διαπραγματεύουνται για τους μισθούς εκτίμησε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί.Το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό, όπως και η προστασία στην απόλυση, ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις είπε ότι εκκρεμεί ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ η επιτροπή έχει προτείνει να υπάρχει εκ των προτέρων έγκριση για να γίνουν, ώστε να υπάρχει πλαίσιο προστασίας.

    Τάχθηκε εναντίον του λοκ-αουτ και υπογράμμισε πως ορισμένες διατάξεις για τον συνδικαλιστικό νόμο μπορούν να αλλάξουν. Για τον ΕΔΟΕΑΠ είπε πως είχε δοθεί η δυνατότητα σε εργοδότες και εργαζόμενους να βρεθεί λύση για να καλυφθεί ο πόρος, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία. Πρόσθεσε πως ο ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να λειτουργεί και θα είναι ζωντανός, σημειώνοντας ότι απομένει να συμφωνηθούν λεπτομέρειες.

    [03] Μ. Ντράγκι: Yψηλότερα επιτόκια μόνο όταν υπάρξει περισσότερη ανάπτυξη

    Αντίθετα του αναμενομένου,η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Γερμανικού Κοινοβουλίου δεν "ανέκρινε" / "έστησε στον τοίχο" τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Χαμηλοί ήταν και οι δικοί του τόνοι και στη συνέντευξή την οποία έδωσε στο πρώτο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο (ARD).

    Ζήτησε "υποστήριξη" της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων, ενώ δήλωσε πως λαμβάνει "πολύ σοβαρά" υπόψη τις ανησυχίες των Γερμανών αποταμιευτών / καταθετώνκαι υποσχέθηκε βελτιώσεις. Σχολιάζοντας την αναμενόμενη,ως δυσάρεστη,επίσκεψή του στο γερμανικό Κοινοβούλιο / Μπούντεστακ είπε:«Ημουν ευγνώμων που θα μπορούσα να ανταλλάξω γνώμες με του βουλευτές. Με χαροποίησε το γεγονός».

    Αποκόμισε δε την εντύπωση ότι το ζήτημα κατά τη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Μπούντεστακ ήταν να γίνει καλύτερα κατανοητή η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Επιπλέον,όπως σημείωσε ο κ. Ντράγκι, διαπίστωσε ότι απολαμβάνει της υποστήριξης των βουλευτών για το μεγαλύτερο μέρος της.

    Σε ό,τι αφορά στις συνέπειες της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων στους αποταμιευτές, ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι τις λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη, αντίδοτο αποτελεί όμως μόνο η μεγαλύτερη ανάπτυξη. Σε αυτήν πρέπει να επιστρέψουμε ώστε να μειωθεί και η ανεργία στην Ευρώπη, όπως τόνισε. «Εάν συμβεί αυτόθα έχουμε ξανα υψηλότερους ονομαστικούς μισθούς και σε τελευταία ανάλυση τον πληθωρισμό τον οποίο επιδιώκουμε». Οταν φτάσει το 2% τότε θα αυξηθούν τα επιτόκια, υποσχέθηκε.

    Ο Ντράγκι ρωτήθηκε και για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Deutsche Bank: «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την κατάσταση μεμονωμένων τραπεζιτικών ιδρυμάτων. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι τα μοντέλα λειτουργίας των τραπεζών θα έπρεπε να είναι σε θέση να αντέχουν και εποχές χαμηλών επιτοκίων».

    Τέλος, πρόσθεσε ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν θα υπάρχουν για πάντα. Πιο σημαντικό είναι το ζήτημα «σε ποια έκταση και για πόσο θα είναι τα επιτόκια χαμηλά» όπως τόνισε.

    [04] Αισιοδοξία στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

    Την αισιοδοξία τους για επίτευξη συμφωνίας με τη SOCAR για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ύστερα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τη διοίκηση της εταιρίας, την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, εκφράζουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκτιμώντας ότι στο τελικό σχήμα θα είναι αυξημένη η συμμετοχή της ιταλικής SNAM. Οι ίδιοι κύκλοι απέκλειαν το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος για τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τόνιζαν ότι το έλλειμμα θα αποσβεστεί ως το τέλος του 2017 με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

    Σε ό,τι αφορά τον ΔΕΣΦΑ, αναμένεται τώρα - σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που περιελήφθησαν στον νόμο με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης - από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ο καθορισμός των τιμολογίων μεταφοράς για το 2017 και τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική φόρμουλα υπολογισμού των τιμολογίων οδηγούσε σε αυξήσεις της τάξης του 65%, οι οποίες κατά τις τωρινές εκτιμήσεις θα περιοριστούν γύρω στο 35%. Παράλληλα, η συμμετοχή της SOCAR στο ΔΕΣΦΑ προβλέπεται να περιοριστεί σημαντικά κάτω από το 50% που είναι το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, η SOCAR θα μεταβιβάσει τουλάχιστον το 30% των μετοχών (από το 66% που θα αποκτήσει μέσω του διαγωνισμού, εφόσον αυτός ολοκληρωθεί) στην ιταλική SNAM με την οποία είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.

    Σε σχέση με το ΕΤΜΕΑΡ, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος, οι πληροφορίες από το ΥΠΕΝ αποκλείουν το ενδεχόμενο αυξήσεων. Τονίζεται σχετικά ότι το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ θα αποσβεστεί ως το τέλος του 2017, με τα μέτρα που ελήφθησαν το καλοκαίρι σύμφωνα με τα οποία οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας καλούνται να επιστρέψουν στους παραγωγούς ΑΠΕ το όφελος που αποκομίζουν από τη συμμετοχή της «πράσινης» ενέργειας στην αγορά, η οποία μειώνει τις τιμές χονδρικής του ρεύματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της σταδιακής απόσβεσης του ελλείμματος, χωρίς αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ αλλά με διασφάλιση της ροής των πληρωμών προς τους κατόχους των ανανεώσιμων πηγών τάχθηκαν και εκπρόσωποι των παραγωγών σε συναντήσεις με τους θεσμούς που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες.

    [05] «Το μέλλον είναι λαμπρό, μην ανησυχείτε για μένα» τραγουδά η Αφγανή ράπερ στην ταινία «Σονίτα»

    «Το μέλλον είναι λαμπρό, μην ανησυχείτε για εμένα» τραγουδά μια δεκαεοχτάχρονη ράπερ, μετανάστρια από το Αφγανιστάν, που ζει στις φτωχογειτονιές της Τεχεράνης. Αν η 18χρονη Σονίτα μπορούσε να διαλέξει, ο Μάικλ Τζάκσον θα ήταν ο πατέρας της και η Ριάνα μητέρα της.Την ιστορία και τα όνειρα της νεαρής κοπέλας, που τα διεκδικεί μαχητικά με την τέχνη της, αφηγείται το ντοκιμαντέρ «Σονίτα», της Ιρανής Ρoκσαρέ Γκαέμ Μαγκαμί.

    Η ταινία προβάλλεται την ερχόμενη Τετάρτη 5/10, στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ CineDoc, που ήδη ξεκίνησε τη νέατου περίοδο και θα διαρκέσει έως το τέλος Απριλίου.

    [06] Συμμαχία εταιρειών για την προστασία των ανθρώπων από τα ρομπότ

    Πέντε από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια «Συνεργασία για την Τεχνητή Νοημοσύνη», σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τους φόβους της κοινής γνώμης παγκοσμίως ότι τα ρομπότ θα κλέψουν τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων, θα διευρύνουν τις οικονομικές ανισότητες, ενώ, στην πορεία, μπορεί επίσης να μας σκοτώσουν και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλη την ανθρωπότητα.

    Στη σύμπραξη συμμετέχουν η Googe, η Microsoft, η ΙΒΜ, η Amazon και το Facebook αλλά -προς το παρόν τουλάχιστον- όχι η Apple, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

    Στόχος των εταιρειών είναι να καταστήσουν την τεχνητή νοημοσύνη πιο προσιτή και αποδεκτή στον μέσο άνθρωπο, αλλά και στις κυβερνήσεις που δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τις καταιγιστικές τεχνολογικές εξελίξεις. Πιθανώς οι εταιρείες φοβούνται ότι είναι θέμα χρόνου να βρεθούν ενώπιον κρατικών ρυθμίσεων και ελέγχων, γι' αυτό θέλουν να προλάβουν κάτι τέτοιο, αναλαμβάνοντας αυτές την πρωτοβουλία των κινήσεων.

    Είναι πάντως μια από τις σπάνιες φορές που ανταγωνιστικές μεταξύ τους πολυεθνικές εταιρείες συνεργάζονται για να διαμορφώσουν το μέλλον -ή έστω το «ίματζ»- μιας νέας τεχνολογίας, η οποία αναμένεται να έχει καθοριστική επίδραση στο μέλλον των ανθρώπων.

    [07] Το βάρος του μωρού στη γέννα είναι και θέμα γονιδίων

    Το βάρος ενός μωρού τη στιγμή της γέννησης καθορίζεται σε ένα βαθμό (γύρω στο 15%) και από ορισμένα γονίδια του, τα οποία επίσης εμπλέκονται στον αυξημένο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις αργότερα στη ζωή του, όπως η καρδιοπάθεια ή ο διαβήτης τύπου 2.Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα, με συμμετοχή και ελλήνων επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία δεν είναι μόνο οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η διατροφή του εμβρύου στη μήτρα κατά την εγκυμοσύνη, που επηρεάζουν το βάρος του μωρού και ταυτόχρονα τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες.

    Οι ερευνητές από 17 χώρες, με επικεφαλής τον Μαρκ ΜακΚάρθι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από περίπου 153.000 ανθρώπους, τα οποία είχαν συλλεχθεί στο πλαίσιο 37 προηγούμενων μελετών.

    Η νέα έρευνα κατέληξε στην εκτίμηση ότι οι διαφορές στο βάρος των μωρών κατά τη γέννα οφείλονται κατά το ένα έκτο περίπου (15%) σε γενετικούς παράγοντες, πολλοί από τους οποίους είναι οι ίδιοι που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για κατοπινές αρρώστιες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 September 2016 - 8:33:51 UTC