Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σιμόν Πέρες: Ο ξένος που ήθελε τόσο να τον αγαπήσουν
  • [02] Στ. Θεοδωράκης: Η ζημιά στην οικονομία διορθώνεται, στην Παιδεία όχι
  • [03] ΓΣΕΕ: Η κυβέρνηση ξεπουλά τη δημόσια περιουσία
  • [04] Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για τη δυσοσμία στη δυτική πλευρά της πόλης
  • [05] Έφυγε από τη ζωή ο υπέρμαχος της ειρήνης στη Μέση Ανατολή
  • [06] Ο πύραυλος που κατέρριψε την πτήση MH17 προήλθε από χωριό φιλορώσων
  • [07] «Nεκρό γράμμα» η συμφωνία για το προσφυγικό χωρίς άρση βίζας
  • [08] Συλλυπητήρια από το ΥΠΕΞ στον Ισραηλινό λαό
  • [09] Β. Λεβέντης: Ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης στην Παιδεία και εικόνα σταθερότητας της χώρας
  • [10] Έκκληση των ΓτΚ για τη μεταφορά ασυνόδευτων ανηλίκων εκτός Μόριας
  • [11] Κύπρος: Nέα θέση του Ακιντζί η συζήτηση του εδαφικού σε ξεχωριστή συνάντηση
  • [12] ¶οπλος Αφροαμερικανός έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά στην Καλιφόρνια
  • [13] Την έγκαιρη χρηματοδότηση προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών ζητά ο γγ Δημόσιας Υγείας

  • [01] Σιμόν Πέρες: Ο ξένος που ήθελε τόσο να τον αγαπήσουν

    του Gideon Levy *

    Μέχρι το τέλος παρέμεινε ξένος. Τις μέρες εκείνες που η Palmach (1), ο ισραηλινός στρατός, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι επιδρομές και η στολή όριζαν ήρωες, ο Σιμόν Πέρες ήταν ένας αντι-ήρωας. Σε μία κατάσταση όπου το ίχνος μίας ξένης προφοράς ήταν ντροπιαστικό, ο Πέρες με την γίντις προφορά του, κοστούμι και γραβάτα, δεν εθεωρείτο πραγματικός Ισραηλινός. Σε ένα κράτος που εφηύρε τον νέο Εβραίο --σάμπρα **, ηλιοκαμένος, ένας στρατιώτης, ένας τολμηρός της περιπέτειας - εκείνος ήταν ο παλιός Εβραίος, ο Εβραίος της εξορίας. Ηταν οι σφαίρες που ποτέ δεν σφύριξαν στ΄αυτιά του που σφράγισαν την τύχη του για πάντα. Σε ένα κράτος, την ηγεσία του οποίου μοιράστηκε επί τρεις γενιές, ήταν ο αιώνιος ξένος

    Οπως κάθε ξένος, πέρασε ολόκληρη τη ζωή του για να δραπετεύσει από τον ρόλο αυτόν. Ηθελε να είναι δημοφιλής, αρεστός και αγαπητός από όλους. Πόσο συγκινητικό ήταν όταν επέμενε λέγοντας ότι είχε υπηρετήσει ως διοικητής του Ναυτικού- τον Απρίλιο 1949 διορίστηκε «επικεφαλής των ναυτικών υπηρεσιών» για λίγους μήνες. Ισως για τον λόγο αυτόν τον απασχολούσε τόσο η άμυνα και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην ενασχόληση με θέματα που είχαν σχέση με τη άμυνα, είτε ήταν αναγκαίο είτε όχι.

    Πόσο συγκινητικό ήταν όταν, έπειτα από μία από τις τελευταίες συναντήσεις του με τον Μοσέ Νταγιάν στο σπίτι του στη Τζαχάλα, μού είπε στο αυτοκίνητο, με μάτια που έλαμπαν: «Είδες πόσο πολύ κάθησε μαζί μου;». Εκείνη τη στιγμή ο Νταγιάν ήταν στα τελευταία του και ο Πέρες ήταν κάποιος ήδη σπουδαίος και είχε όλες τις προοπτικές μπροστά του.

    Ομως ο Νταγιάν ήταν ήρωας και γηγενής και ο Πέρες δεν ήταν. Ο Γιγκάλ Αλόν και ο Γιτζάκ Ραμπίν, που επρόκειτο να γίνουν οι μεγαλύτεροι αντίπαλοί του, ήσαν επίσης ήρωες και γεννημένοι στο Ισραήλ - και ο Πέρες δεν ήταν. Το γνώριζαν και το γνώριζε κι΄εκείνος. Πιστεύω ότι τους ζήλευε.

    Οι ήρωες της γενιάς του δεν τον εκτιμούσαν. Κάποτε ταξίδεψε στην Τανγκανίκα, σημερινή Τανζανία, με τον Ραμπίν. Ο Ραμπίν τραβούσε φωτογραφίες με την παλιομοδίτικη μηχανή του και αυτό ενοχλούσε τον Πέρες που δεν είχε χόμπι εκτός της δουλειάς του. Ο Πέρες πίστευε ότι εκεί στη λίμνη Τανγκανίκα έγινε η αρχή της αντιπαλότητάς τους.

    Αλλά η απέχθεια που ο Ραμπίν και ο Αλόν είχαν γι΄αυτόν ήταν μεγαλύτερη από τη δική του προς αυτούς. Από τον Ραμπίν και τον Αλόν έχω ακούσει λόγια μίσους προς τον Πέρες που ποτέ δεν άκουσα από αυτόν εναντίον τους. Το αγόρι που ζητούσε αγάπη δεν την είχε. Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς κάποιον που να τον συμπαθούσε εκείνες τις μέρες. Ορισμένοι τον θαύμαζαν, αλλά λίγοι τον αγαπούσαν. Ο ξενόφερτος αγαπήθηκε κυρίως στο εξωτερικό- στο εξωτερικό θεωρήθηκε ως μία μυθική ισραηλινή προσωπικότητα. Ισως γι΄αυτό ο Πέρες δεν κέρδισε ποτέ εκλογές εδώ.

    Ισως να ήταν η αιώνια λαχτάρα του γι΄αγάπη που κράτησε μακριά του αυτόν τον στόχο. Επειτα από κάθε εκλογική συγκέντρωση, στα πιο απόμερα γραφεία του κόμματος απέναντι σε ηλικιωμένα μέλη σε διάφορα στάδια του ύπνου, θα ρωτούσε στο αυτοκίνητο της επιστροφής, αργά τη νύκτα πριν κοιμηθεί:«Πώς τα πήγα;». Τόσο πολύ είχε ανάγκη την υποστήριξη.

    Είναι πιθανόν ένα από τα κλειδιά για την κατανόηση του ανθρώπου που υπήρξε τα πάντα - δεν υπήρξε ούτε ένα υψηλό αξίωμα που να μην κατέλαβε- ωστόσο τερμάτισε την μακρά του πορεία με το αίσθημα του σχεδόν, αλλά όχι και απολύτως... Σχεδόν , αλλά όχι και απολύτως ένας αλησμόνητος πολιτικός ηγέτης, σχεδόν αλλά όχι και απόλυτος εθνικός ήρωας, σχεδόν αλλά όχι και απολύτως εισελθών στην Ιστορία. Ο ξένοφερτος που ήθελε την αγάπη όλων θεωρούσε ότι θα την κατακτήσει μόνο εάν ευχαριστήσει τους πάντες. Για τον λόγο αυτόν ποτέ δεν έφθασε μέχρι το τέλος, δεν πολέμησε την πλειοψηφία, δεν στάθηκε κόντρα στον άνεμο και δεν αναμετρήθηκε με το δικό του στρατόπεδο.

    Νόμιζε ότι ο τρόπος για να αρέσει ήταν μέσω του συμβιβασμού με όλους, και κατέληξε να μην ευχαριστεί κανέναν. Πραγματοποίησε την επιθυμία του μόνο στο τελευταίο του αξίωμα- ως πρόεδρος υποτίθεται έπρεπε να ικανοποιεί τους πάντες και σε αντάλλαγμα οι άνθρωποι του έδωσαν αυτό που πάντοτε επιζητούσε. Οι καιροί άλλαξαν, οι ήρωες άλλαξαν και μαζί τους το πνεύμα των καιρών και έτσι ο ξενόφερτος έγινε νόμιμος διάδοχος.

    Δούλεψα μαζί του τα σκοτεινά χρόνια της καριέρας του. Τότε βρισκόταν αντιμέτωπος με τον Μεναχέμ Μπεγκίν και τον Γιτζάκ Ραμπίν, που και οι δύο τον κακομεταχειρίστηκαν. Τότε δεν υπήρχε ίχνος από την αγάπη που αργότερα δέχθηκε από τα πλήθηΒ· αντ΄αυτού του πέταγαν σάπιες ντομάτες. Και έστεκε σαν βράχος απέναντι στην εχθρότητα και την περιφρόνηση. Ο ξένος που ήθελε τόσο πολύ να τον αγαπήσουν.

    1. Palmach: Οι ειδικές δυνάμεις της Hagana, πρόδρομου του ισραηλινού στρατού

    2. sabra: ο Εβραίος γηγενής, ο γεννημένος στην Παλαιστίνη

  • Ο Γκίντεον Λεβί είναι αρθρογράφος της εφημερίδας Haaretz και μέλος της συντακτικής της ομάδας

    Πηγή: Haaretz

    EK

    Tα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] Στ. Θεοδωράκης: Η ζημιά στην οικονομία διορθώνεται, στην Παιδεία όχι

    Σε υψηλούς τόνους και με επιθετική διάθεση, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επέκρινε την κυβέρνηση για την ανατροπή, όπως είπε, της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που είχε γίνει τα τελευταία χρόνια.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ντυμένος με γραβάτα, λόγω της σπουδαιότητας της συζήτησης, όπως δήλωσε, κατηγόρησε όλα τα κόμματα και όχι μόνο αυτά που κυβέρνησαν, για τη σημερινή εικόνα της Παιδείας, λέγοντας: «Τα σχολεία και ιδιαίτερα τα πανεπιστήμια, ήταν πάντα στα χέρια των κομμάτων, άρα η ευθύνη για το κατάντημα της Παιδείας είναι διακομματική».

    Παράλληλα αναρωτήθηκε, για ποιά δημόσια εκπαίδευση μιλάμε και τόνισε: «Είμαστε υπερήφανοι που τα παιδιά μας παιδεύονται περισσότερο, οι γονείς πληρώνουν περισσότερο, για να έχουμε το χειρότερο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ευρώπη» και κατέληξε λέγοντας: «Η ζημιά που κάνουμε στην οικονομία μπορεί κάποτε να διορθωθεί. Η ζημιά που κάνουμε στην Παιδεία δεν διορθώνεται με νόμους και υπουργικές αποφάσεις».

    [03] ΓΣΕΕ: Η κυβέρνηση ξεπουλά τη δημόσια περιουσία

    H ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε στη Βουλή, εκχωρεί στους δανειστές και κατ' επέκταση σε εγχώρια και ξένα κεφάλαια, επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας όπως η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η ΔΕΗ, οι Αστικές Συγκοινωνίες, ο ΟΣΕ και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις.

    Η ΓΣΕΕ επισημαίνει, ότι η κυβέρνηση προσηλωμένη στις μνημονιακές δεσμεύσεις ξεπουλά τη δημόσια περιουσία αδιαφορώντας για τις τραγικές επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία. Η ρύθμιση για το νερό αποτελεί «Μια τρύπα στο νερό» και υποτιμά τη νοημοσύνη εργαζομένων και καταναλωτών, σχολιάζει η ΓΣΕΕ.

    «Οι τραγικές επιπτώσεις από τη μετατροπή βασικών αγαθών σε εμπορεύματα είναι δεδομένη, αφού και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές θα πληγούν άμεσα και οι καταναλωτές θα χάσουν την πρόσβαση σε φτηνές και ποιοτικές υπηρεσίες». Ο αγώνας για τη ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα θα συνεχιστεί, όπως αναφέρεται, για να αποτραπεί στην πράξη η εκχώρηση του εθνικού πλούτου.

    [04] Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για τη δυσοσμία στη δυτική πλευρά της πόλης

    Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη δυσοσμία που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, διενεργεί η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

    Προηγήθηκε εντολή της διευθύνουσας την Εισαγγελία, Σύρμως Κακάλη προς την εισαγγελέα ποινικής δίωξης, Ευαγγελία Καρανίκα να παραγγείλει έρευνα για το θέμα προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες που συνδέονται με περιβαλλοντικά αδικήματα. Η προκαταρκτική εξέταση ανατέθηκε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

    Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να διεξαχθεί επιτόπια έρευνα σε βιομηχανίες της δυτικής Θεσσαλονίκης για να διαπιστωθεί εάν η δυσοσμία προέρχεται από τη λειτουργία των μονάδων αυτών κι αν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα μέτρα.Είναι χαρακτηριστικό ότι δημότες κατήγγειλαν ότι η περιοχή μυρίζει αέριο κι ότι μαθητές παρουσιάζουν ενοχλήσεις στα μάτια και το λαιμό.

    Διερευνάται το ενδεχόμενο η έντονη δυσοσμία στα δυτικά να προέρχεται από απόβλητα

    Στη γη και όχι στον αέρα προσανατολίζονται πλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν την πηγή της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, μετά και τις καταγγελίες πως εξαιτίας αυτής της κατάστασης τα παιδιά των σχολείων παρουσιάζουν ενοχλήσεις στα μάτια και τον λαιμό.

    "Μετά από την πολύμηνη διερεύνηση του φαινομένου της δυσοσμίας στην περιοχή του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου από τις υπηρεσίες της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και του δήμου, καθώς και τον αποκλεισμό άλλων περιοχών, αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες εντοπίζουν την εντονότερη δυσοσμία και τη μεγαλύτερη πυκνότητα οσμών στην τοπική κοινότητα Κορδελιού. Παράλληλα προσανατολίζονται στο ενδεχόμενο η δυσοσμία να προέρχεται μέσα από τις αποχετεύσεις, όπου ενδέχεται ασυνείδητοι να απορρίπτουν ουσίες - απόβλητα που δημιουργούν χημικές ενώσεις, με συνέπεια να προκαλείται δυσοσμία".

    [05] Έφυγε από τη ζωή ο υπέρμαχος της ειρήνης στη Μέση Ανατολή

    Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης και πρώην Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες πέθανε τη νύκτα σε ηλικία 93 ετών έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, ανακοίνωσε ο γιατρός του Ράφι Γουόλντεν.Ο Σιμόν Πέρες έφυγε από τη ζωή περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογενείας του, δήλωσε άνθρωπος του περιβάλλοντός του.

    Με τον Σιμόν Πέρες χάνεται μία ιστορική φυσιογνωμία, ο τελευταίος επιζών της γενιάς των πατέρων του κράτους του Ισραήλ και ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες των συμφωνιών του Οσλο που έθεσαν τις βάσεις της παλαιστινιακής αυτονομίας στη δεκαετία του ΄90.

    Οι μεγάλοι σταθμοί στη ζωή του

    2 Αυγούστου 1923: Γέννηση στη Βισνέβα της Πολωνίας (σημερινή Λευκορωσία) του Σιμόν Πέρσκι, που θα πάρει αργότερα το εβραϊκό ψευδώνυμο Πέρες (Αετός).

    1934: ¶φιξη στην Παλαιστίνη.

    1959: Εκλέγεται βουλευτής του Mapai, πρόδρομου του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ.

    1984-1986: Πρωθυπουργός κυβέρνησης εθνικής ενότητας Εργατικού Κόμματος-Λικούντ.

    1993: Εποπτεύει τις μυστικές διαπραγματεύσεις με την οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης που θα οδηγήσουν στην υπογραφή των συμφωνιών του Οσλο.

    1994: Δέχεται το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Γιτζάκ Ραμπίν και τον Γιάσερ Αραφάτ για τον ρόλο τους στην παλαιστινο-ισραηλινή ειρηνευτική διαδικασία.

    1995: Μετά την δολοφονία του Γιτζάκ Ραμπίν, στις 4 Νοεμβρίου 1995, ο Σιμόν Πέρες τον διαδέχεται στην ηγεσία της κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος.

    Ιούνιος 2007: Εκλέγεται πρόεδρος του Ισραήλ.

    Ιούλιος 2014: Εννέα ημέρες πριν από τα 91α του γενέθλια αποσύρεται διακριτικά από την προεδρία, εν μέσω πολέμου στη Γάζα, μεταβιβάζοντας τις εξουσίες του στον Ρούβεν Ρίβλιν.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλ. Τσίπρας στο Twitter: Η απώλεια του Σίμον Πέρες μας θλίβει βαθύτατα

    Ανάρτηση του Κυρ. Μητσοτάκη στο Τwitter για την απώλεια Σ. Πέρες

    Συλλυπητήρια Πούτιν για τον θάνατο του Σιμόν Πέρες

    Ο Μπαράκ Ομπάμα τιμά την «ακλόνητη ηθική δύναμη» του Σιμόν Πέρες

    Την ευγνωμοσύνη των Γερμανών προς τον Σιμόν Πέρες εξέφρασε ο Γιόακιμ Γκάουκ

    Φρ. Ολάντ: Ο Σιμόν Πέρες ήταν το Ισραήλ στα μάτια του κόσμου

    Μπιλ Κλίντον για Σιμόν Πέρες: Μία ιδιοφυία με μεγάλη καρδιά

    [06] Ο πύραυλος που κατέρριψε την πτήση MH17 προήλθε από χωριό φιλορώσων

    Ο πύραυλος που κατέρριψε την πτήση MH17 της Malaysia Ailines στις 17 Ιουλίου 2014 στην ανατολική Ουκρανία είχε μεταφερθεί από τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η ολλανδική εισαγγελία παρουσιάζοντας τα πρώτα συμπεράσματα των διεθνών ερευνητών γι' αυτή την αεροπορική καταστροφή.

    Οι διεθνείς εισαγγελείς δήλωσαν ακόμη πως ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το χωριό Περβομάισκ που ελέγχεται από τους φιλορώσους αντάρτες και πως, μετά την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροπλάνου, το πυραυλικό σύστημα επέστρεψε στη Ρωσία. Πρόσθεσαν ότι δεν είναι σαφές αν οι στρατιώτες διατάχθηκαν να εκτοξεύσουν τον πύραυλο ή ενήργησαν ανεξάρτητα και πως δεν θα διατυπώσουν σχόλιο σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας.

    Η ομάδα των ερευνητών έχει εντοπίσει 100 πρόσωπα ενδιαφέροντος, όπως τα χαρακτήρισε, αλλά δεν έχει ακόμη προσδιορίσει μεμονωμένους υπόπτους. Σύμφωνα ωστόσο με ερευνητή, υπάρχουν «ρεαλιστικές πιθανότητες» να ασκηθεί δίωξη σε βάρος των ενόχων για την κατάρριψη του επιβατικού αεροπλάνου.

    [07] «Nεκρό γράμμα» η συμφωνία για το προσφυγικό χωρίς άρση βίζας

    Την απειλή της τουρκικής κυβέρνησης ότι η μη άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη θα καταστήσει τη συμφωνία για το προσφυγικό «νεκρό γράμμα», επαναλαμβάνει ο Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ, Σελίμ Γενέλ, σε συνέντευξη που παραχωρεί στη βελγική εφημερίδα De Morgen με θέμα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, τις «κακές» σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

    Όπως εξηγεί ο Τούρκος πρέσβης, σε περίπτωση που μπει ταφόπλακα στη συμφωνία, «δεν πρόκειται, βέβαια, την επόμενη ημέρα να επιτραπεί σε καραβάνια από πρόσφυγες να εισέλθουν εκ νέου στο ελληνικό έδαφος, δεδομένου ότι είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας να φυλάξει τα σύνορά της». «Ωστόσο, σε μία τέτοια περίπτωση, η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί την επαναπροώθηση στο έδαφός της κανενός πρόσφυγα από την Ελλάδα», προσθέτει, σημειώνοντας: «Για να είμαι ειλικρινής, οι Έλληνες, ούτως ή άλλως, δεν στέλνουν και πάρα πολλούς πρόσφυγες πίσω σε μας». Επίσης, αποδίδει την αύξηση των ροών το τελευταίο διάστημα στο γεγονός ότι οι διακινητές εκτιμούν πως η συμφωνία για το προσφυγικό θα καταρρεύσει, όπως επίσης και στο γεγονός ότι η Ελλάδα «στέλνει πολύ λίγους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία».

    Εξάλλου, επίθεση κατά της βελγικής κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την εφημερίδα De Tijd, κατηγορώντας την για «υποκρισία» σε ό,τι αφορά τον αγώνα της εναντίον της τρομοκρατίας, καθότι επιδεικνύει αδικαιολόγητη ανοχή απέναντι στους «Κούρδους τρομοκράτες». Ειδικότερα, επισημαίνεται πως οι Τούρκοι έχουν εξοργιστεί με το συνέδριο που διοργάνωσαν οι Κούρδοι της Συρίας (PYD) το περασμένο Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες και κατηγορούν τη βελγική κυβέρνηση ότι παρέχει στήριξη σε «τρομοκρατικές» κουρδικές οργανώσεις.

    [08] Συλλυπητήρια από το ΥΠΕΞ στον Ισραηλινό λαό

    Ειλικρινή συλλυπητήρια εκφράζει, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών στον ισραηλινό λαό για την απώλεια του Σιμόν Πέρες, «ενός χαρισματικού πολιτικού που υπηρέτησε με όραμα την πατρίδα του, καταβάλλοντας σημαντικές προσπάθειες για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή». Επισημαίνει, δε, την αξιομνημόνευτη προσωπική συμβολή του στην ενδυνάμωση της ελληνο-ισραηλινής φιλίας και συνεργασίας, καθώς είχε συνδεθεί με την Ελλάδα από τα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο πατέρας του βρέθηκε στη χώρα μας πολεμώντας τους Ναζί και επιβίωσε χάρις την πολύτιμη βοήθεια Ελλήνων.

    [09] Β. Λεβέντης: Ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης στην Παιδεία και εικόνα σταθερότητας της χώρας

    «Το θέμα της Παιδείας είναι πολύ σοβαρό και δεν σηκώνει ένας υπουργός να γκρεμίζει ό,τι έκανε ο προηγούμενος ή μία κυβέρνηση να θεωρεί λάθος ό,τι έκανε η προηγούμενη». Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για ην Παιδείας, δίνοντας έμφαση στη συναίνεση και τη συνεννόηση όλων των πολιτικών κομμάτων, ιδιαίτερα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

    «Αν αλλάξουμε το Σύνταγμα, ένας από τους όρους που πρέπει να βάλουμε στα ζητήματα της Παιδείας είναι να χρειάζονται τα 4/5 για να γίνονται αλλαγές», τόνισε ο κ. Λεβέντης.

    Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αφού όμως πρώτα εξυγιανθούν τα κρατικά πανεπιστήμια από τον κομματισμό.

    Σχολιάζοντας τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Παιδεία, ο κ. Λεβέντης αναρωτήθηκε «γιατί αυτές δεν τις σκέφτηκαν στη ΝΔ όταν ήταν κυβέρνηση;»

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων μίλησε για την ανάγκη εικόνας σταθερότητας, ώστε να έρθουν επενδυτές στη χώρα και κάλεσε, τόσο τον κ. Τσίπρα, όσο και τον κ. Μητσοτάκη, «να βάλουν τους εγωϊσμούς στην άκρη» και να δημιουργήσουν συνθήκες συναίνεσης και συνεννόησης για κυβέρνηση τεχνοκρατών. «Μπορεί να μένει η κυβέρνηση, αλλά είδατε κανέναν επενδυτή να έρχεται στη χώρα; Πώς θα λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας; Βάζοντας φόρους και αυξάνοντας τον ΦΠΑ; Πρέπει να υπάρξει συναίνεση και συνεννόηση, να δοθεί μία εικόνα σταθερότητας της χώρας. Αυτό θα είναι μία θυσία, αλλά θα το εκτιμήσει η κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

    Πάντως, δεν απέκλεισε, στο μέλλον και υπό άλλες συνθήκες, να υπάρξει μία μορφή συνεργασίας με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τη Φώφη Γεννηματά, τους οποίους, όπως ανέφερε, εκτιμά και η κριτική που κάνει εναντίον τους είναι καθαρά πολιτική.

    [10] Έκκληση των ΓτΚ για τη μεταφορά ασυνόδευτων ανηλίκων εκτός Μόριας

    Ανακοίνωση για το περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης του 16χρονου ασυνόδευτου παιδιού στη Μόρια εξέδωσαν οι «Γιατροί του Κόσμου», οργάνωση που συνέδραμε στην αντιμετώπιση του περιστατικού.

    Όπως περιγράφεται, κλιμάκιο της οργάνωσης προσήλθε στον χώρο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, λίγο μετά τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου, έπειτα από σχετικό αίτημα της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Πραγματοποιήθηκε ατομική συνεδρία με ψυχολόγο των «Γιατρών του Κόσμου», κατά τη διάρκεια της οποίας ο ανήλικος δήλωσε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από συνομήλικούς του, εντός του χώρου όπου φιλοξενούνται οι ασυνόδευτοι στη Μόρια. Δεδομένης της σοβαρότητας του περιστατικού, ενημερώθηκε άμεσα ο διοικητής του κέντρου, ώστε να προβεί στις δέουσες και προβλεπόμενες διαδικασίες από το νόμο και να αναζητηθεί άμεσα εναλλακτικός χώρος φιλοξενίας του ανήλικου σε μεταβατική δομή φιλοξενίας εκτός του κέντρου.

    Οι «Γιατροί του Κόσμου» εκφράζουν τη λύπη τους για το περιστατικό, το οποίο «επαναφέρει επιτακτικά το ζήτημα της παρατεταμένης κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων που κρατούνται στο Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια και των σοβαρών επιπτώσεων που επιφέρει η κράτηση στην ψυχική τους υγεία». Η ΜΚΟ απευθύνει έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές να λάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για τη μεταφορά των ανηλίκων που παραμένουν στη Μόρια, σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας και για το σχεδιασμό και την υλοποίηση κατάλληλων πολιτικών και μέτρων προστασίας, που να διασφαλίζουν το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών, όπως η αναδοχή που εφαρμόζεται ευρέως στην Ευρώπη.

    [11] Κύπρος: Nέα θέση του Ακιντζί η συζήτηση του εδαφικού σε ξεχωριστή συνάντηση

    Νέα θέση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και ουσιαστικά της Τουρκίας, χαρακτήρισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη για συζήτηση του εδαφικού σε ξεχωριστή συνάντηση, τύπου "Καμπ Ντέιβιντ", εκτός Κύπρου.

    Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη « η αποσύνδεση του εδαφικού από την πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων προκύπτει από την πρόσφατη συνάντηση των δύο ηγετών με τον γ.γ. του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη και, σημείωσε, «αποτελεί θετικό δεδομένο, αφού στο πρόσφατο παρελθόν, η Τουρκία υποστήριζε την ταυτόχρονη συζήτηση των πτυχών αυτών στο εξωτερικό».

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να συζητηθεί ουσιαστικά το εδαφικό, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις επικρίσεις κομμάτων για τον ρόλο του Έσπεν Μπαρθ ¶ιντα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει οποιοδήποτε πρόβλημα με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

    Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι με οδηγίες του προέδρου Αναστασιάδη επικοινώνησε με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπάρθ ¶ιντα, με αφορμή πρόσφατες τοποθετήσεις του για τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία του Κυπριακού.

    Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης στο ΡΙΚ ο κ. ¶ϊντα υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του έχουν παρερμηνευθεί και αυτό που είπε είναι ότι «οι δύο ηγέτες θα πρέπει να επικεντρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στη σμίκρυνση των διαφορών στις πτυχές στις οποίες υπάρχουν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις».

    Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως θα πρέπει κάποιος να δει διαχρονικά την προσέγγιση των αντιπροσώπων του γενικού γραμματέα στις συνομιλίες και την κατάσταση πραγμάτων. Σημείωσε ότι ιδιαίτερα μετά και την ξεκάθαρη δήλωση του Μπαν Κι Μουν στην τριμερή συνάντηση δεν μπορεί κανείς να παρουσιάσει διαφορετικά την κατάσταση στις συνομιλίες.

    [12] ¶οπλος Αφροαμερικανός έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά στην Καλιφόρνια

    Ένας Αφροαμερικανός που είχε περίεργη συμπεριφορά έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά στην Καλιφόρνια. Πολύ σύντομα διαδηλωτές βγήκαν τους δρόμους της πόλης όπου εκτυλίχθηκε το περιστατικό, κατηγορώντας τις δυνάμεις επιβολής του νόμου ότι για μία ακόμη φορά προέβησαν σε υπέρμετρη χρήση βίας.

    Ο άνδρας έχασε τη ζωή του χθες το απόγευμα στο Ελ Καχόν, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων ανατολικά του Σαν Ντιέγκο, με το νέο τραγικό συμβάν να προστίθεται σε μια σειρά θανάτων άοπλων Αφροαμερικανών που σκοτώθηκαν τους τελευταίους μήνες όταν αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

    Τα στελέχη των δυνάμεων επιβολής του νόμου ήρθαν αντιμέτωπα με έναν άνδρα 30 περίπου ετών, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, πίσω από ένα εστιατόριο, αφού είχαν ειδοποιηθεί για ένα πρόσωπο που είχε περίεργη συμπεριφορά. Κυκλοφορούσε στον δρόμο, ανάμεσα στα οχήματα που βρίσκονταν εν κινήσει, διευκρίνισε η αστυνομία του Ελ Καχόν σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

    Ο άνδρας περπατούσε ακανόνιστα μπροστά από τους αστυνομικούς, ενώ αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές τους και να βγάλει το χέρι του από την τσέπη του.

    Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να του μιλήσουν, όμως κάποια στιγμή ο άνδρας «ταχύτατα έβγαλε ένα αντικείμενο από την τσέπη του παντελονιού του, ένωσε τα χέρια του και τα προέταξε προς έναν από τους αστυνομικούς κάνοντας μια κίνηση που έμοιαζε με εκείνη ενός σκοπευτή».

    Ο αρχηγός της αστυνομίας Τζεφ Ντέιβις δεν διευκρίνισε για τι είδους αντικείμενο επρόκειτο, όμως είπε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι δεν βρέθηκε κανένα όπλο.

    [13] Την έγκαιρη χρηματοδότηση προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών ζητά ο γγ Δημόσιας Υγείας

    Την ανάγκη έγκαιρης εξασφάλισης των σχετικών πιστώσεωνγια την υλοποίηση προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών για το έτος 2017, επισημαίνει σε εγκύκλιό τουπρος τις Περιφέρειες, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.

    Όπως αναφέρει, τα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρότατο παράγοντα, τόσο επιβάρυνσης της οικονομίας των περιοχών με αυξημένους πληθυσμούς κουνουπιών, όσο και κινδύνου εξάπλωσης ασθενειών που είναι φορείς τους.

    Η καταπολέμηση των κουνουπιών γίνεται με την ταυτόχρονη εφαρμογή πολλών μεθόδων και πρέπει να αρχίζει νωρίς, όταν τα κουνούπια βρίσκονται στο στάδιο της προνύμφης, γιατί όταν ωριμάσουν στο στάδιο του ακμαίου, η καταπολέμησή τους καθίσταται πολύ δυσκολότερη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 September 2016 - 14:32:27 UTC