Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Πρόσκληση συμπόρευσης στις προοδευτικές δυνάμεις
  • [02] ΓΓΔΕ: Διευκρινίσεις σχετικά με τα ακατάσχετα όρια μισθών και συντάξεων για χρέη προς το Δημόσιο
  • [03] Γ. Σταθάκης: Όλη η νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια είναι προϊόν διαπραγμάτευσης
  • [04] Ευκ. Τσακαλώτος: Εντός του χρονοδιαγράμματος η διαπραγμάτευση
  • [05] Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ, για την ένταξη των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο
  • [06] «Όχι» σε 60 προσφυγόπουλα από έξι δημοτικά σχολεία στην Ημαθία
  • [07] «Μπερδεύονται με τις λέξεις» λέει για τα θρησκευτικά, ο Κ. Ζουράρις, στο «Πρακτορείο 104,9 fm»
  • [08] Νίκη της Χ. Κλίντον έναντι του Ντ. Τραμπ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
  • [09] Στην Ολομέλεια της Βουλής τα προαπαιτούμενα
  • [10] Γαλλία και Γερμανία παρουσιάζουν τους σχεδιασμούς τους για την ευρωπαϊκή άμυνα

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Πρόσκληση συμπόρευσης στις προοδευτικές δυνάμεις

    Το μήνυμα ότι "οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις πρέπει να δουλέψουμε από κοινού για μια αλλαγή στην Ευρώπη", έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας-χαιρετίζοντας την εκδήλωση που πραγματοποιεί ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Eυρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, για την παρουσίαση του «Απολογισμού 2014-2016», για τις παρεμβάσεις του στα δύο αυτά χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας (Ιούλιος 2014-Ιούλιος 2016)-σημειώνοντας παράλληλα ότι ο αναγκαίος διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να διεξαχθεί και στην Ελλάδα, προκρίνοντας ως σημαντική ευκαιρία που προσφέρεται ως προς αυτό το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ξεκινώντας από την κοινή δράση και προσπάθεια που πρέπει να συντονίσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, που εντάσσονται στο προοδευτικό μέτωπο, έναντι του συντηρητικού και υπερσυνηρητικού μετώπου, ο Αλέξης Τσίπρας παρέπεμψε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σε αυτή την κατεύθυνση και οι οποίες έχουν καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, ?σημείο αναφοράς? πανευρωπαϊκά στην προσπάθεια να μην είναι οι δυνάμεις αυτές κατακερματισμένες. Τόνισε ότι τον διάλογο για το μέλλον της ΕΕ πρέπει να τον διεξάγουμε και στην Ελλάδα, και ενόψει του Συνεδρίουαπηύθυνε ανοικτή πρόκληση για διάλογο και συμπόρευσηστη ?μεγάλη προσπάθειαγια την αλλαγή στηνΕυρώπη, την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση στην πατρίδαμας?,προςτις πολιτικές κινήσεις και τις προσωπικότητες, του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, της ανανεωτικης αριστεράς, του σοσιαλιστικού χώρου, που είτε σε προσωπικόείτε σε συλλογικόεπίπεδο.

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως γνωρίζει ότι ?σε αυτόντονδιάλογο δυστυχώςδενδύνανταινα συμμετάσχουν οι οργανωμένες δυνάμεις της ελληνικήςσοσιαληδημοκρατίαςαφούέχουν κάνει δυστυχώςαυτοκαταστροφικές πολιτικές επιλογές στοίχισης πίσω απόμια ακραία νεοφιλελευθερη δεξιά, αυτή του κ. Μητσοτάκη?.

    "Από αυτόν τον κοινό αγώνα δεν μπορεί και δεν πρέπει να περισσεύει κανείς και καμιά", κατέληξε.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι "βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το μέλλον της Ευρώπης καθώς εξελίσσεται μια καθοριστική αναμέτρηση σε όλα τα επίπεδα, με καθαρό πολιτικό πρόσημο, ο προοδευτικός πολος από τη μια, ο συντηρητικός και υπερσυνητηρικός από την άλλη". "Γι' αυτό", σημείωσε, "πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι όσοι κατατάσσουμε τους εαυτούς μας στις πολιτικές δυνάμεις της προόδου ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να λειτουργούμε τόσο κατακερματισμένα όσο κατακερματισμένη είναι και η ΕΕ".

    Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σημείο αναφοράς πανευρωπαϊκά στην προσπάθεια αυτή να μην είναι οι δυνάμεις αυτές κατακερματισμένες, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί ένα γόνιμο μπόλι.

    Έως τη Ρώμη να έχουμε συμφωνήσει σε μια κοινωνική Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη για τα δύο χρόνια στο ευρωκοινοβούλιο.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό. Ο πρωθυπουργός είπε ότι στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί αυτό που πρέπει, σημείωσε και προέκρινε το χρέος. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε σημαντικό σταθμό τη Σύνοδο των μεσογειακών λαών.

    "Οφείλουμε να δράσουμε τώρα κι αν κάτι αφήνει ως δίδαγμα η ελληνική εμπειρία της διαπραγμάτευσης είναι ότι κανείς όσο δίκιο κι αν έχει, όσο καλά προετοιμασμένος και να είναι, κανείς δεν μπορεί μόνος του, χρειάζονται συμμαχίες και κοινά βήματα και νομίζω ότι αυτό είναι το στοίχημα της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη".

    Σημείωσε ότι αυτό αποτελεί στοίχημα υπαρξιακών διαστάσεων γιατί βιώσιμη Ευρώπη χωρίς την προοδευτική σφραγίδα δεν θα υπάρξει, όπως δεν υπήρξε και στο παρελθόν.

    Μιλώντας για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Ελλάδα, αναφερόμενος στη σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια και τη συσσώρευση βαρών μετατρέπεται από μέρος του προβλήματος και μαύρο πρόβατο σε πρωταγωνιστή ευρωπαϊκών θετικών διεργσιών και σε μέρος της λύσης". Επισήμανε ότι η τοποθέτηση Γιούνκερ την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο είχε λίγο από το χρώμα των διεργασιών της Αθήνας, αλλά και στη Μπρατισλάβα και εκεί ενσωματώθηκαν κάποιες έννοιες που δεν θα μπορούσε κανείς ούτε καν να συζητήσει έναν χρόνο μετά. Η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης και η έξυπνη ευελιξία.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα μας παρά τα βάρη που αντιμετωπίζει μετατρέπεται σε μέρος της λύσης . Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως χρειάζεται νομικός πυλώνας στην Ευρώπη για αξιοπρεπείς μισθούς, συλλογικές συμβάσεις αλλά και στους ηλικιωμένους αξιοπρεπή σύνταξη. Ευελιξία για την ανάπτυξη ζήτησε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε μια κατάμεστη αίθουσα. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι χρειάζεται δράση και κοινές συμμαχίες.

    Ο κ. Τσίπρας μίλησε για αναγκαίο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, πρέπει να τον διεξάγουμε και στην Ελλάδα. Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο Συνέδριο, το πιο κρίσιμο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος. Ξέρω ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας αφού έχουν κάνει την επιλογή στροφής προς τη νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ Μητσοτάκη.

    "Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση θα πρέπει επιτέλους να δοθεί μια διέξοδος", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Είπε συγκεκριμένα: "Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα αποτελεί ίσως το τελευταίο εμπόδιο για να δοθεί η αίσθηση της διεξόδου συνολικά στην Ευρώπη, αλλά νομίζω ότι επιτέλους στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί το συντομότερο δυνατό -και σημειολογικά ως ένδειξη ότι ξεπερνάμε μια 7ετη κρίση-, ό,τι ακριβώς η ίδια η συμφωνία προβλέπει και ό,τι η χώρα μας δικαιούται. Δηλαδή συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση χρέους χωρίς νέες παρατάσεις και αναστολές".

    Απευθύνω ανοιχτή πρόταση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για να ξαναφτιάξουμε τη χώρα με την κοινωνία όρθια, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι από αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς.

    Ο πρωθυπουργός κλείνοντας τον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Δημήτρη Παπαδημούλη για το έργο του στο ευρωκοινοβούλιο.

    [02] ΓΓΔΕ: Διευκρινίσεις σχετικά με τα ακατάσχετα όρια μισθών και συντάξεων για χρέη προς το Δημόσιο

    Διευκρινίσεις σχετικά με τα ακατάσχετά όρια τραπεζικών λογαριασμών και απαιτήσεων στα χέρια τρίτων για χρέη προς το Δημόσιο εξέδωσε με εγκύκλιό της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

    Στην εγκύκλιό της η ΓΓΔΕ διευκρινίζει ότι:

    - Σε περιπτώσεις κατασχέσεων απαιτήσεων στα χέρια τρίτων δεν επιτρέπεται κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσόν αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

    Στις περιπτώσεις που υπερβαίνει το ποσόν αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% του υπερβάλλοντος των 1.000 ευρώ ποσού και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ. Για πάνω από 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού.

    - Το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι 1.250 ευρώ, μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Στην περίπτωση που ο μισθός ή η σύνταξη κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, απαιτείται η γνωστοποίησή του με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης.

    - Η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (επιβολή κατάσχεσης επί κινητών και ακινήτων του οφειλέτη, κατάσχεση στα χέρια τρίτου, έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού κινητών και ακινήτων) αναστέλλεται σε περίπτωση υπαγωγής των οφειλών σε πρόγραμμα νομοθετικής ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής οφειλής και τήρησης των όρων αυτών, καθώς και σε περίπτωση εκ του νόμου αναστολής ή κατόπιν απόφασης Δικαστηρίου.

    - Ποινική δίωξη για μη καταβολή χρεών υποβάλλεται υποχρεωτικά από τον προϊστάμενο ΔΟΥ ή του Ελεγκτικού Κέντρου που έχει την αρμοδιότητα για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας του, εφόσον δεν καταβάλλονται τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη (προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών και υπερβαίνουν το συνολικό ποσόν των 100.000 ευρώ.

    [03] Γ. Σταθάκης: Όλη η νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια είναι προϊόν διαπραγμάτευσης

    «Όλη η νομοθεσία για τα "κόκκινα"δάνεια είναι προϊόν διαπραγμάτευσης. Συζητήθηκαν όλα τα πιθανά εργαλεία και το ενδεχόμενο να αγοράζουν οι δανειολήπτες το δάνειό τους στο ύψος που το αγοράζουν τα funds, αλλά απορρίφθηκε», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

    Μιλώντας στον ΑΝΤ1 επιβεβαίωσε έτσι πληροφορίες ότι οι δανειστές είχαν απορρίψει την πρόταση. Τόνισε ότι στον κώδικα δεοντολογίας υπάρχουν προβλέψεις για ανάλογη -εθελοντική- συμπεριφορά των τραπεζών και συμπλήρωσε ότι τα σχέδια που εκπονούν οι τράπεζες δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα.

    Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει δευτερογενής αγορά για τα δάνεια είπε ο κ. Σταθάκης και σημείωσε ότι τέθηκαν αυστηροί όροι. Για να αγοράσει κάποια εταιρεία «κόκκινο» δάνειο πρέπει να βρίσκεται στην Ευρώπη και όχι σε φορολογικό παράδεισο, οι εταιρείες διαχείρισης πρέπει να έχουν έδρα στην Ελλάδα, είπε ο κ. Σταθάκης

    Σύμφωνα με τον υπουργό, το 80%-85% των στεγαστικών δανείων -με συγκεκριμένο όριο αντικειμενικής αξίας- δεν πωλούνται μέχρι το 2018, τα καταναλωτικά δάνεια είναι ανυπόθηκα και δεν μπορούν να μετατραπούν σε ενυπόθηκα ούτε να μεταβληθούν οι όροι της σύμβασης.

    Ο υπουργός τόνισε ότι το σύνολο της νομοθεσίας των «κόκκινων» δανείων έχει ψηφιστεί, πως δεν μπορεί να κάνει δεκτή τροπολογία που ετοιμάζεται από τους ΑΝΕλ για την αγορά των «κόκκινων» δανείων από τους δανειολήπτες στην τιμή που το αγοράζει το fund.

    Μέχρι τον Δεκέμβριο είπε πως θα είναι έτοιμα τα ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των πολιτών με «κόκκινα» δάνεια.

    Ερωτηθείς για την μεταφορά ΔΕΚΟ στο υπερταμείο και εάν ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία ξεκαθάρισε ότι «δεν πουλιέται το νερό» και σημείωσε πως «η μεταφορά ΔΕΚΟ στο υπερταμείο δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση των εταιρειών που εντάσσονται σε αυτό».

    «Η μεταφορά εταιρειών στο ΤΑΙΠΕΔ σημαίνει ιδιωτικοποίηση ενώ στο υπερταμείο σημαίνει αξιοποίηση σε βάθος 30ετίας», είπε χαρακτηριστικά.

    [04] Ευκ. Τσακαλώτος: Εντός του χρονοδιαγράμματος η διαπραγμάτευση

    «Είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων, φτάνουμε στο τέλος της πρώτης αξιολόγησης και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων», ενημέρωσε την Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ταυτοχρόνως ανακοίνωσε ότι «στα φορολογικά έχουμε πάει καλύτερα κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και από το ΦΠΑ».

    Ο κ. Τσακαλώτος, καταλόγισε στην αντιπολίτευση και σε μέσα ενημέρωσης, «ρητορεία και τίποτα άλλο» όταν μιλούν για ενεργοποίηση του «κόφτη» και κατηγόρησε ότι διασπείρουν ψευδώς φημολογίες όταν υποστηρίζουν ότι «η διαπραγμάτευση βρίσκεται στον αέρα, ότι καθυστερεί, ότι τα οικονομικά είναι στον αέρα και έχουν απορριφθεί όλες οι προτάσεις της κυβέρνησης για το Υπερταμείο».

    Απεναντίας, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, τα φορολογικά έσοδα έχουν πάει πολύ καλύτερα από τα προβλεπόμενα, κατά 300 εκ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται τα έσοδα από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ και τα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ. «Το χρυσό μετάλλιο στην αύξηση του ΦΠΑ πήρε η Μύκονος, το αργυρό η Ρόδος και το χάλκινο η Σαντορίνη», ανέφερε και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν κατάφεραν ποτέ να εισπράξουν τέτοια ποσά από αυτούς τους τουριστικούς προορισμούς.

    «Δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ»

    «Όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ υπουργός, δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξηγώντας πως, έτσι όπως έχει διατυπωθεί η ρύθμιση για την ένταξη των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο, προϋπόθεση για κάθε ιδιωτικοποίηση είναι να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, ο κ. Τσακαλώτος, δήλωσε «τέτοια γνώμη δεν θα υπάρξει».

    Κατά την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών, επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα διαρθρωτικά μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών, διεμήνυσε προς την αξιωματική αντιπολίτευση, «αν εσείς θέλετε μετά να ιδιωτικοποιήσετε πάρτε την ευθύνη», ξεκαθαρίζοντας: «Έτσι όπως έχουμε φτιάξει τον νόμο, πρέπει να συμφωνήσουμε εμείς. Και αυτό δεν θα συμβεί».

    Ο κ. Τσακαλώτος πάντως εξήγησε, πως δεν επιβάλλεται η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο Υπερταμείο, όμως δεν αποκλείεται. «Δεν ήταν σωστό αυτό που λέει ο εισηγητής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ότι βάζουμε στο Ταμείο εννέα ΔΕΚΟ για να πάνε για ιδιωτικοποίηση. Δεν είναι για ιδιωτικοποίηση, αλλά δεν αποκλείεται» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως την σωστή εκδοχή της συγκεκριμένης ρύθμισης έχει αποδώσει ο 'Αδωνις Γεωργιάδης (σ.σ. ο οποίος μίλησε για εν δυνάμει ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο Υπερταμείο).

    «Το Υπερταμείο ήταν ένας συμβιβασμός. Δεν το κρύψαμε ποτέ. Μας δημιουργεί προβλήματα. Όμως είναι στο χέρι μας να το μετατρέψουμε σε ένα εργαλείο αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, η οποία δεν έγινε ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας «Εμείς λέμε «κάθε εμπόδιο για καλό» και θα προσπαθήσουμε μέσα από αυτό τον θεσμό, να πετύχουμε να αναδιαρθρώσουμε αυτές τις επιχειρήσεις και να αυξήσουμε την αξία τους».

    «Πρέπει να κοπεί η πολιτική παρέμβαση με την κακή έννοια, και να κρατήσουμε την πολιτική παρέμβαση, τον συντονισμό δηλαδή για το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης. Αυτό θέλουμε εμείς στο Ταμείο» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

    Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, επεσήμανε πως «δεν έχουμε όλες τις λύσεις αλλά έχουμε καλές ιδέες» και κάλεσε την αντιπολίτευση να συνεισφέρει με ιδέες «ώστε να αποφύγουμε τις ιδιωτικοποιήσεις».

    [05] Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ, για την ένταξη των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο

    Την αντίθεσήτης στο «ξεπούλημα»των ΔΕΚΟ εκφράζει και η ΑΔΕΔΥ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, και στην οποία ασκεί δρυμία κριτική στην κυβέρνηση για την απόφασήτης να μεταφέρει 6 μεγάλες ΔΕΚΟ και συγκεκριμένα τηνΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, τη ΔΕΗ, το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, την ΕΛΒΟ και τις Κτιριακές Υποδομές, στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) που θα λειτουργεί υπό την «ομπρέλα»του Υπερταμείου.

    «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταβίβαση αξιών και το μεγαλύτερο ξεπούλημα εθνικού πλούτου στα χρονικά της χώρας μας, το οποίο, μάλιστα, κατευθύνει τους πιο στρατηγικούς και ζωτικούς τομείς-κλειδιά του τόπου στους ιδιώτες», όπως, τονίζεται στην ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ και προσθέτει ότι στηρίζει των αγώνα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση καλώντας σε Παλλαϊκό Συλλαλητήριο σήμερα Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 6:00 μμ στη Βουλή.

    [06] «Όχι» σε 60 προσφυγόπουλα από έξι δημοτικά σχολεία στην Ημαθία

    Την αντίδραση των Συλλόγων Γονέων των δημοτικών σχολείων της Αλεξάνδρειας Ημαθίας συναντά η ένταξη στις δομές δημόσιας Εκπαίδευσης 60 παιδιών προσφύγων, που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή (στρατόπεδο 722). Η εισήγηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Ημαθίας προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας έκρινε και τα 7 δημοτικά σχολεία της περιοχής ως «υποψήφια», για να λειτουργήσουν σε αίθουσές τους Δομές Υποδοχής για τη Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ), ενώ αντίστοιχα διαβιβάστηκε και μία πρόταση του Δήμου, τα παιδιά να κάνουν μάθημα στο ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας, το οποίο διαθέτει αρκετές άδειες αίθουσες.

    Μέχρι σήμερα τα απόγευμα είχαν συνεδριάσει οι έξι από τους επτά Συλλόγους Γονέων των δημοτικών σχολείων της Αλεξάνδρειας και στο σύνολό τους αποφάσισαν- κατόπιν σχετικών ψηφοφοριών- ότι αντιτίθενται στις πρόταση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και στο ενδεχόμενο παιδιά προσφύγων να κάνουν μάθημα στις αίθουσες των σχολείων, όπου φοιτούν τα παιδιά τους.

    Πρόκειται για τους Συλλόγους Γονέων από το 1ο και 5ο δημοτικό σχολείο, που βρίσκονται στο ίδιο σχολικό συγκρότημα, το 2ο, το 3ο, το 4ο, το 6ο δημοτικό σχολείο, ενώ ο Σύλλογος του 7ου δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη.

    «Εμβόλια για τα προσφυγόπουλα θα βρεθούν, εμβόλια κατά του ρατσισμού όμως πού θα βρούμε;», είναι η αντίδραση του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Διονύση Διαμαντόπουλου, ο οποίος παρέστη σε κάποιες από τις συνελεύσεις.

    «Στον Νομό Ημαθίας υπάρχει το Κέντρο Φιλοξενίας στην Αγία Βαρβάρα, έξω από τη Βέροια και εκεί αφού απαντήθηκαν τα ερωτήματα σχετικά με εμβολιασμούς κ.λπ., οι γονείς δεν έχουν πλέον καμία αντίρρηση για τα 35 παιδιά πρόσφυγες, να κάνουν μάθημα στις τάξεις των σχολείων. Στην Αλεξάνδρεια, όμως, παρά το ότι έγινε σχετική ενημέρωση και απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα για τους όρους και τις συνθήκες φοίτησης των 60 παιδιών, επικράτησαν πραγματικά ακραίες και ξενοφοβικές φωνές, έναντι των υπολοίπων, που δυστυχώς προτίμησαν να αποστασιοποιηθούν για να μην εμπλακούν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Διαμαντόπουλος.

    Παραιτήθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων στην Αλεξάνδρεια που είπε «Όχι» στα προσφυγόπουλα

    Την παραίτησή της από τη θέση της προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου-5ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, ανακοίνωσε η κ Βάνα Δημητριάδου - Μπρουσκέλη, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην -κατά πλειοψηφία- απόφαση των γονέων που παραβρέθηκαν, σε συνέλευση του Συλλόγου την περασμένη Παρασκευή, να μην γίνουν δεκτά παιδιά προσφύγων στο σχολικό συγκρότημα του 1ου δημοτικού σχολείου.

    «Είναι προφανές ότι δεν μπορώ να υλοποιήσω μια τέτοια απόφαση η οποία πέρα από το ότι δεν προβλέπεται από πουθενά, εξυπηρετεί μόνον λογικές που είναι ξένες σε μένα», αναφέρει η κ Μπρουσκέλη στη δήλωση παραίτησής της.

    Η απόφαση του Συλλόγου, όπως εκτιμά, «δεν συνάδει τόσο με την κείμενη νομοθεσία όσο και με την ανθρωπιά που πρέπει να μας διακρίνει στην πράξη και όχι στα λόγια».

    Για τις συνθήκες μέσα στις οποίες διεξήχθη η συνέλευση η κ Μπρουσκέλη αναφέρθηκε σε «απειλές εναντίον μου και όσων ελαχίστων υποστηρίξαμε το αυτονόητο δικαίωμα να φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα κάτω από τις διαδικασίες που το αρμόδιο υπουργείο έχει εκπονήσει».

    [07] «Μπερδεύονται με τις λέξεις» λέει για τα θρησκευτικά, ο Κ. Ζουράρις, στο «Πρακτορείο 104,9 fm»

    «Το μάθημα των θρησκευτικών θα γίνει» και η συζήτηση αφορά το πώς, σε ποιές τάξεις και σε ποιά μορφή, τόνισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm» και στην εκπομπή «Δύο στις Δώδεκα».

    «Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι το μάθημα των θρησκευτικών θα γίνει, τώρα υπάρχει ένα θέμα τι θα γίνει στο δημοτικό, πώς θα διδάσκεται και στις μεγάλες τάξεις γυμνασίου και λυκείου και η συζήτηση είναι, αν θα είναι με την παλιά μορφή. Όλοι συμφωνούν, θεολόγοι και μη θεολόγοι και αριστεροί, δεξιοί, ότι τα βιβλία ήταν κακά, ξεπερασμένα και επομένως πρέπει να γίνει μια ρύθμιση, αλλά ως μάθημα θα διδάσκεται. Διότι είναι τμήμα του ελληνικού πολιτισμού, η ορθόδοξη παράδοση. Και τώρα, εάν -όπως συμβαίνει τώρα- διδάσκονται στις μεγάλες τάξεις και στοιχεία από τις άλλες θρησκείες, π.χ. τον βουδισμό, τους μουσουλμάνους, τον εβραϊσμό, αυτό θα γίνεται, όπως γινόταν πάντα».

    Σε ερώτηση για το πώς πρέπει, κατά την άποψή του, να διδάσκονται τα θρησκευτικά, ως μάθημα μιας ομολογίας, ή ως μάθημα θρησκειολογίας, ο κ. Ζουράρις επεσήμανε, ότι «μπερδεύονται με τις λέξεις» όσοι χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους, καθώς ακόμη και η καθημερινότητα στη χώρα μας διασυνδέεται με στοιχεία και έννοιες της χριστιανικής πίστης και της ορθόδοξης παράδοσης.

    «Μπερδεύονται με τις λέξεις, κανένας δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει ομολογιακό, κανένας δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει μη ομολογιακό. Δηλαδή, π.χ. όταν έχουμε τις διακοπές κι όταν έχουμε το ?δώρο των Χριστουγέννων? - λέει το ΙΚΑ , ή το υπουργείο Οικονομικών ? ?δώρο των Χριστουγέννων? και ?δώρο του Πάσχα?. Όταν λέει ?δώρο του Πάσχα?, αναφέρεται σε ένα πολιτιστικό γεγονός, το οποίο έχει σχέση με την πίστη, το οποίο διαμόρφωσε ουσιαστικά και ένα τμήμα του ασφαλιστικού μας συστήματος» ανέφερε ο κ. Ζουράρις και πρόσθεσε:

    «Επομένως, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος ο πολιτισμός με την Ορθόδοξη μαρτυρία, όπως και με την Κλασσική Ελλάδα, βεβαίως, εν πολλοίς, με το παλιό δωδεκάθεο και επομένως αυτά είναι στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού, δε μπορούν να διακοπούν και να λέγεται ότι είναι ομολογιακόν, ή όχι. Δηλαδή, όταν λέμε ?δώρο των Χριστουγέννων? θα πεις, ας πούμε, στα παιδιά τι σημαίνει Χριστούγεννα».

    [08] Νίκη της Χ. Κλίντον έναντι του Ντ. Τραμπ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

    Νικήτρια στην κρίσιμη πρώτη τηλεοπτική αντιπαράθεση αναδείχτηκε η Χίλαρι Κλίντον έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία φαίνεται να κέρδισε τις εντυπώσεις,σύμφωνα με έρευνα της ORC για λογαριασμό του CNN που δημοσιεύτηκε λίγη ώρα μετά το πέρας της κρίσιμης πρώτης τηλεμαχίας.

    Το 62% όσων παρακολούθησαν την τηλεοπτική αντιπαράθεση έχρισαν νικήτρια την Χίλαρι Κλίντον, έναντι του 27% που έκρινε πως ο Ντόναλντ Τραμπ τα πήγε καλύτερα.Η σφυγμομέτρηση διεξήχθη μεταξύ των αναγνωστών της ιστοσελίδας του CNN.

    Διαβάστε επίσης:Σε υψηλούς τόνους η πρώτη τηλεμαχία Κλίντον - Τραμπ

    [09] Στην Ολομέλεια της Βουλής τα προαπαιτούμενα

    Στο τελευταίο στάδιο υιοθέτησης των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, εισέρχεται η Βουλή με την ψήφιση σήμερα, από την Ολομέλεια, του νομοσχεδίου «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

    Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι έπεται ένα ακόμη νομοσχέδιο, για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα και θα ψηφιστεί στη Βουλή. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες πως ό,τι δεν περιλαμβάνεται σε αυτά τα δύο νομοσχέδια, έχει εξασφαλίσει παράταση και δεν θα επηρεάσει το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και άρα και την εκταμίευση της υποδόσης.

    Με το κλείσιμο των προαπαιτούμενων και την εκταμίευση των 2,8 δισ., ποσό 1,7 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους.

    Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται οι διατάξεις με τις οποίες μια δεύτερη ομάδα δημοσίων επιχειρήσεων θα μεταβιβαστεί στην ΕΔΗΣ, την Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών. Πρόκειται για τις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ.

    «Η Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας δεν έχει ως στόχο την αποκρατικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, αλλά έχει τη διαχείριση και την αξιοποίησή τους χάριν του δημοσίου συμφέροντος με σκοπό, αφενός να χρηματοδοτεί την επενδυτική πολιτική της χώρας και αφετέρου την απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας, που έχει αναλάβει βάσει της τρίτης δανειακής σύμβασης», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει εκχώρηση δημόσιας περιουσίας υπό επιτροπεία, ούτε υποθήκευση, αλλά μοναδικός μέτοχος της εταιρίας είναι το ελληνικό Δημόσιο και οι μετοχές της είναι αμεταβίβαστες και ακατάσχετες».

    [10] Γαλλία και Γερμανία παρουσιάζουν τους σχεδιασμούς τους για την ευρωπαϊκή άμυνα

    Η Γαλλία και η Γερμανία αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα την πρότασή τους -το πιο φιλόδοξο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινή άμυνα τις τελευταίες δύο δεκαετίες - και να καταβάλουν προσπάθεια να πείσουν τους επιφυλακτικούς ανατολικοευρωπαίους και να αποφύγουν μια σύγκρουση με τη Βρετανία για το μέλλον όσον αφορά την άμυνα αφού τα δύο μέρη πάρουν διαζύγιο.

    Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ, ανάμεσά τους και ο Μάικλ Φάλον της Βρετανίας, θα επεξεργαστούν τις γαλλογερμανικές προτάσεις ώστε από το ευρύ φάσμα ιδεών να προκύψει μια συνεκτική στρατηγική, ικανή να εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

    Η Βρετανία, που διατηρεί πλήρη δικαιώματα ψήφου ωσότου αποχωρήσει από την ΕΕ, εμμένει στο ότι τα σχέδια του Βερολίνου και του Παρισιού δεν πρέπει να αποδυναμώσουν το NATO. Με τη θέση της συμπλέουν η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής.

    Προτάσεις όπως η από κοινού χρήση εθνικών πόρων, η εμβάθυνση της συνεργασίας σε ευρωπαϊκές αποστολές και η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατηγείου αναδεικνύονται στον πιο απτό τρόπο που οι κυβερνήσεις σκοπεύουν να προωθήσουν μια ισχυρότερη ολοκλήρωση στο πεδίο της άμυνας μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.

    Οι ιδέες αυτές χρονολογούνται από τα τέλη του 1990. Το γαλλογερμανικό σχέδιο αποσκοπεί να ενισχύσει τις δυνατότητες της ΕΕ για την ανάληψη δράσης χωρίς να χρειάζεται η βοήθεια των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση κρίσεων και προκλήσεων στα σύνορά της, από κράτη υπό διάλυση ως την επιθετικότερη πολιτική της Ρωσίας.

    Οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες αποτελούν ένα κλάσμα αυτών των ΗΠΑ και ελάχιστες χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Εσθονία και η Ελλάδα, δαπανούν μεγάλα ποσά για την άμυνα.

    «Η πρωτοβουλία είναι σχεδιασμένη για μια ισχυρή Ευρώπη», υπογράμμισε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Ευρώπη «επιθυμεί επίσης να έχει καλές σχέσεις με τη Βρετανία στο μέλλον, ειδικά στο πεδίο της άμυνας», πρόσθεσε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πριν από το συμβούλιο των υπουργών.

    Η Βρετανία εναντιωνόταν σε αυτούς τους σχεδιασμούς επί χρόνια, καθώς και μόνο η ιδέα ενός ευρωστρατού που θα διοικείται από τις Βρυξέλλες την θορυβεί. Αλλά η Γαλλία, που μαζί με τη Βρετανία αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη, βλέπει τώρα μια ευκαιρία να ασκήσει ηγεσία, καθώς το Λονδίνο δεν μπορεί πλέον να θέτει προσκόμματα.

    Ανάμεσα στις προτάσεις είναι η αύξηση των ευρωπαϊκών δαπανών για στρατιωτικές αποστολές, η από κοινού ανάπτυξη πόρων όπως ελικόπτερα και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs), η επέκταση των ειρηνευτικών αποστολών στο εξωτερικό και η ανάπτυξη ισχυρότερων μέσων προστασίας έναντι χάκερ οι οποίοι δρουν για λογαριασμό κρατών.

    Στην Μπρατισλάβα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει επίσης την πρόταση να εκδίδονται κοινά ομόλογα για την άμυνα, ώστε να αντλούνται κεφάλαια για έρευνα και ανάπτυξη.

    Ωστόσο οι σχεδιασμοί αυτοί ενδέχεται να μην προχωρήσουν, παρά τη νέα τους ορμή.

    Το Λονδίνο διαμηνύει ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά του στο πεδίο της άμυνας όσο παραμένει εντός ΕΕ, καθώς θεωρεί ότι οι φιλοδοξίες των 27 ενδέχεται να αφαιρέσουν πόρους από το NATO. Η Βρετανία υπολογίζει στη στήριξη της Πολωνίας, που επίσης ανησυχεί για το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Οι περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία κι η Γαλλία, είναι ταυτόχρονα μέλη της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και συνεισφέρουν στρατεύματα τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στις νατοϊκές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης.

    Το διπλωματικό ζητούμενο στην Μπρατισλάβα θα είναι να πειστεί το Λονδίνο πως η ισχυρότερη άμυνα της ΕΕ είναι προς το συμφέρον του NATO, κατά τον Ούρμας Πάετ, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας, σήμερα ευρωβουλευτή της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στο ΕΚ.

    Η ΕΕ χρειάζεται εξάλλου τη Βρετανία, μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι σε θέση να ηγηθούν μεγάλων στρατιωτικών αποστολών, ως εταίρο.

    «Το NATO χρειάζεται επαρκή υποστήριξη και η Βρετανία βλέπει ορισμένες διαστάσεις των φιλοδοξιών της ΕΕ που θεωρεί χρήσιμες, για παράδειγμα όσον αφορά την τρομοκρατία και την κυβερνοασφάλεια», είπε ο Πάετ. «Χρειάζεται απλώς να αποφύγουμε την αλληλοεπικάλυψη».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 September 2016 - 6:32:31 UTC