Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Συλλογική και όχι αποσπασματική αντιμετώπιση
  • [02] Ν. Κοτζιάς: Τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να φύγουν από την Κύπρο
  • [03] Τρ. Αλεξιάδης: Θα προχωρήσει ο ειδικός επαγγελματικός λογαριασμός
  • [04] Βαγγέλης Αποστόλου: Η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στους αγρότες που υπέστησαν ζημιές
  • [05] Μεγάλη τομή η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Συλλογική και όχι αποσπασματική αντιμετώπιση

    «Η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση και η Ευρώπη δεν μπορεί να την αντιμετωπίζει αποσπασματικά με αναφορά μονάχα στην χώρα πρώτης υποδοχής και στις χώρες εισόδου, αλλά πρέπει ως ένα κοινό πρόβλημα να το αντιμετωπίσει συλλογικά και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει διαμερισμός της ευθύνης και των βαρών».

    Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της «μίνι» συνόδου Κορυφής για το Μεταναστευτικό, στη Βιέννη.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στη Σύνοδο ότι αν ως Ευρώπη δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, «τότε θα βρεθούμε μπροστά ξανά σε μεγάλα αδιέξοδα και τότε είναι που ο φόβος της ανόδου του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας θα γίνει ένας υπαρκτός και πραγματικός φόβος που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο».

    Ο κ. Τσίπρας έθεσε με έμφαση το ζήτημα της διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και της τήρησής της από όλες τις πλευρές, ενώ ζήτησε την ενίσχυση της Frontex ώστε να μπορέσει να γίνει μια αποτελεσματική δουλειά.

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός μίλησε για μία ενδιαφέρουσα σύνοδο για το προσφυγικό πρόβλημα «το οποίο μας έχει απασχολήσει πολλάκις τον τελευταίο καιρό με πολλές συνόδους κορυφής». Επισήμανε ότι στη σημερινή σύνοδο συμμετείχαν οι χώρες από τις οποίες περνούσαν οι ροές μέχρι την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Επισήμανε ότι μετά την συμφωνία οι ροές έχουν μηδενιστεί από τον Βαλκανικό διάδρομο, δεν υπάρχει Βακλανικός διάδρομος, είναι κλειστά τα σύνορα και οι ροές έχουν μειωθεί στα ελληνικά νησιά από τις 5.000 περίπου στους 100-150 ημερησίως και ότι «αυτό έγινε χάρη στην συμφωνία». «Αυτή την συμφωνία», υπογράμμισε, «πρέπει να την κρατήσουμε».

    Επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος», εξηγώντας ότι «αυτή τη στιγμή η επιτροπή ασύλου της Ελλάδας, η οποία ιδρύθηκε πριν 3 χρόνια αντιμετωπίζει σχεδόν το 30% των αιτήσεων ασύλου σε όλη την Ευρώπη». «Η Ευρώπη όμως έχει κοινά σύνορα. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης», υπογράμμισε, για να τονίσει ότι «συνεπώς η ευθύνη της προστασίας αυτών των συνόρων αλλά και διαμερισμού της ευθύνης των βαρών για τους αιτούντες άσυλο που δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα-θέλουν να πάνε στην υπόλοιπη Ευρώπη, πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική».

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έθεσε λοιπόν το ζήτημα της διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, σημειώνοντας τι σημαίνει αυτό για την κάθε πλευρά. Συγκεκριμένα:

    «Αυτό σημαίνει ότι από την δική μας την πλευρά πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου στα ελληνικά νησιά. Γι' αυτό και πρέπει να ενισχύσουμε την υπηρεσία ασύλου και τα αιτήματά μας για προσωπικό στην EASO να γίνουν επιτέλους αποδεκτά.

    -Από την πλευρά της Τουρκίας πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πολύ σοβαρά παράπονα. Διότι οι ροές έχουν μειωθεί. Πρέπει να μηδενιστούν.

    -Τρίτον, από την πλευρά της ΕΕ. Που σημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Τουρκία να τις υλοποιήσει. Και οι δεσμεύσεις αυτές είναι η οικονομική βοήθεια, οι δεσμεύσεις αφορούν την φιλελευθεροποίηση της βίζας, και σε ό,τι αφορά τις επιστροφές. Οι επιστροφές πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένα συλλογικό πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία ΕΕ με τις χώρες καταγωγής μεταναστών που δεν χρίζουν διεθνής προστασίας, ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές».

    Τέλος, ο πρωθυπουργός ζήτησε την ενίσχυση της FRONTEX «ώστε να μπορέσει να γίνει μια πιο αποτελεσματική δουλειά».

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι από τη Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη «όπου συζητάγαμε ως κεντρικό παγκόσμιο πρόβλημα το προσφυγικό», βρέθηκε εδώ στην Αυστρία «όπου εξειδικεύσαμε σε ορισμένες πτυχές του». «Δεν μπορώ να κρύψω ότι μέσα στη Σύνοδο ακούστηκαν απόψεις και φωνές που καμία σχέση δεν έχουν με το κλίμα με το οποίο η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ως ένα πρόβλημα που έχει ανθρωπιστική διάσταση», είπε. Τόνισε ότι «ακούστηκαν φωνές ότι η Ευρώπη πρέπει να υψώνει φράχτες και τείχη», και υπενθύμισε ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μια συμφωνία που θέλει να χτυπήσει την παράνομη διακίνηση, όχι τους πρόσφυγες, που σημαίνει να αντικαταστήσει τις παράνομες ροές με νόμιμες ροές κι αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ επιτέλους πρέπει να καταλάβει ότι έχει ευθύνη να μοιράσει τα βάρη και την ευθύνη και η διαδικασία της μετεγκαταστάσης να γίνει πραγματικότητα». Διότι, εξήγησε, από τις 66.000 που αφορούν την Ελλάδα έχουν γίνει δυστυχώς μόνο 4.000 και είναι 8.000 έτοιμοι που δεν προχωράει η διαδικασία της μετεγκατάστασης.

    Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «αν από την πλευρά μας ως Ευρώπη δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, αν δεν υλοποιήσουμε μια δύσκολη συμφωνία, τότε θα βρεθούμε μπροστά ξανά σε μεγάλα αδιέξοδα και τότε είναι που ο φόβος της ανόδου του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας θα γίνει ένας υπαρκτός και πραγματικός φόβος που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο». «Αυτό τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσα σήμερα», είπε, και πρόσθεσε πως πιστεύω ότι από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων έγινε κατανοητό.

    "Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα"

    "Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα", υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους ηγέτες και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό, στην Βιέννη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Σημείωσε ότι το ζήτημα ειναι παγκόσμιο και ευρωπαϊκό και πως το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστεί η μετεγκατάσταση. Η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι οι χώρες προορισμού είναι αυτές που πρέπει να αναλάβουν το βάρος και πως εάν θέλουμε να αποφευχθεί να πέσει το βάρος σε ένα μόνο κομμάτων των χωρών πρέπει να υπάρχει δίκαιος επιμερισμός των βαρών και αλληλεγγύη. Για τη μετεγκατάσταση η δέσμευση της Ευρώπης ήταν για 66.000 σε δύο χρόνια και έχουν γίνει 4.000, ενώ η Ελλάδα έχει ανοίξει 7.700 θέσεις. Γι' αυτό η ελληνική θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ουσιαστική επιτάχυνση της μετεγκατάστασης.

    Η ελληνική πλευρά εκτιμά ως θετικό το γεγονός της πρόσκλησης και της συμμετοχής του Έλληνα πρωθυπουργού στη σημερινή σύνοδο, κάτι που, υπενθυμίζεται, δεν είχε γίνει πέρυσι. Ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε με τις δικές του θέσεις, τις οποίες είχε παρουσιάσει αναλυτικά και στον ΟΗΕ, με κεντρική τη θέση ότι το Προσφυγικό είναι ζήτημα αντιμετώπισης από όλες τις χώρες και ότι δεν λύνεται με φράχτες και μονομερείς ενέργειες, ούτε με παραβίαση του διεθνούς Δικαίου, δηλαδή με αντιλήψεις που θεωρούν το διεθνές Δίκαιο πολυτέλεια και που ζητούν επαναπροωθήσεις στη θάλασσα.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο ζήτημα της εφαρμογής της μετεγκατάστασης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας που πρέπει να στηριχθεί από όλους. Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή οι ροές παρουσιάζουν σημάδι αύξησης (ενώ ήταν κάτω από 100 ανά ημέρα, τώρα είναι 150 άνθρωποι ανά ημέρα) και η ελληνικη πλευρά παράλληλα με την ικανοποίηση που εκφράζει για την εφαρμογή της συμφωνίας και τα αποτελέσματα που έχει, επιμένει ότι η Τουρκία θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες, κάτι που έθεσε και στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Ρ. Τ. Ενρτογάν, στη Ν. Υόρκη. Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το ζήτημα της βίζας, υπό την προϋπόθεση - όπως εξάλλου και για κάθε ανάλογο θέμα - τήρησης των κριτηρίων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο πρωθυπουργός, επίσης, ζήτησε ενίσχυση για αύξηση των στελεχών των υπηρεσιών ασύλου στα νησιά άμεσα και ταχύτατα. Η Ελλάδα έχει διπλασιάσει τη στελέχωση και θα τοποθετήσει ακόμα 44, ωστόσο αυτό δεν επαρκεί και χρειάζεται ενίσχυση. Υπενθυμίζεται ότι το ευρωπαϊκό γραφείο για το 'Ασυλο έχει δεσμευτεί για 400 στελέχη και το έχει αθετήσει.

    Αναφορικά με το ζήτημα της προστασίας των συνόρων, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εκτός από τη συνεργασία με τη Frontex, πριν αππριν από μια εβδομάδα έχει κάνει και αίτημα για επέκταση συνεργασίας με τη Frontex στα βόρεια σύνορα, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι οι παράνομοι δρόμοι μετανάστευσης είναι κλειστοί και ότι ο μόνος που είναι νόμιμος είναι αυτός που ανοίγεται με τη συμφωνια ΕΕ- Τουρκίας, δηλαδή ο δρόμος των μετεγκαταστάσεων και των επεναγκαταστάσεων.

    Ως προς το ζήτημα της αποσυμπίεσης των νησιών, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός είχε θέσει κατά τη συνάντηση του με τον Ρ.Τ Ερντογάν στη Ν. Υόρκη, ότι κάποιοι θα πρέπει να μεταφερθούν σε χώρους κλειστού τύπου στην ενδοχώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί σε χαμηλότερο επίπεδο να γίνουν διμερείς συζητήσεις για το πώς μπορεί αυτό να οργανωθεί.

    Εξίσου σημαντικό ζήτημα για την Ελλάδα είναι εκείνο των επιστροφών στις χώρες προέλευσης, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί να γίνουν τέτοιες συμφωνίες από την ΕΕ κεντρικά με τέτοιες χώρες, και όχι μόνο μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών με κάποιες από αυτές τις χώρες, όπως συμβαίνει σήμερα.

    Τέλος, η Ελλάδα ζητά την αναθεώρηση του Δουβλίνου, το οποίο στις σημερινές συνθήκες κρίσης με τις τεράστιες ροές έχει καταστεί ξεπερασμένο. Το ζήτημα της αναθεώρησης το έβαλε πολύ έντονα η Ιταλία στον ΟΗΕ, στην 4η στρογγυλή τράπεζα για το προσφυγικό.

    Διαβάστε επίσης:

    "H αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ", δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος

    Ντ. Τουσκ: "Κλειδί για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης ο αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ"?

    Αναφορές του αυστριακού Τύπου για το Προσφυγικό με αφορμή τη "μίνι" Σύνοδο Κορυφής

    Κέρν:Με τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και με το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων επιτεύχθηκεμείωση του αριθμού των προσφύγων

    Συμφωνίες με τρίτες χώρες για τον επαναπατρισμό όσων δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη προτείνει η Μέρκελ

    [02] Ν. Κοτζιάς: Τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να φύγουν από την Κύπρο

    «Τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής θα πρέπει να φύγουν από την Κύπρο», τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εξηγώντας ότι επειδή αυτό από πρακτικής άποψης δεν μπορεί να γίνει σε μία μέρα θα πρέπει «το μεγαλύτερο κομμάτι του τουρκικού στρατού να φύγει άμεσα», «να έχει ετοιμαστεί να αποχωρήσει την επόμενη ημέρα», «και μετά να υπάρξει μία διαδικασία αποχώρησης, που θα είναι σε λελογισμένο χρόνο και θα έχει ημερομηνία λήξης».

    Το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων, όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, το έθεσε με σαφήνεια ο ίδιος από τον Απρίλιο του 2015, τονίζοντας ότι τώρα «γίνεται μια προσπάθεια από τους Ελληνοκυπρίους και από εμάς για τη διαμόρφωση ενός συστήματος συνεργασίας και φιλίας, το οποίο να αφορά στη συνεργασία της Κύπρου με τις δυο, πρώην θα έλεγα πλέον, εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά χωρίς κανένα παρεμβατικό δικαίωμα από πλευράς τους».

    Όσο για τη στάση της Τουρκίας επί του θέματος επισήμανε ότι «βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία της ωρίμανσης της σκέψης της», καθώς, όπως είπε, ο ίδιος έχει κάνει πολλές συναντήσεις με τον κ. Τσαβούσογλου, στις οποίες έχει συζητηθεί αυτό το θέμα. «Δεν έχουμε συμφωνήσει, αλλά, κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν εδώ στη Νέα Υόρκη, είπαμε να βρεθούμε σύντομα για να το κουβεντιάσουμε περαιτέρω. Εγώ έχω ετοιμάσει ένα εκτενές έγγραφο πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Το έχει υπόψη της η κυπριακή κυβέρνηση και έχουμε συμφωνήσει και με βάση αυτό θα πορευτούμε». «Διότι», είπε ο κ. Κοτζιάς, «οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν άμεσα κέρδη από την ενοποίηση και εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ δεν έχουν εξασφαλισθεί τα αντίστοιχα για τους Ελληνοκυπρίους, και τα αντίστοιχα σε αυτό είναι η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, η επιστροφή εδαφών και οι συμφωνίες που θα υπάρξουν στις εσωτερικές πτυχές».

    Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι συζητήθηκαν ορισμένες παράμετροι για την λύση του προσφυγικού, που ανατέθηκαν να ρυθμιστούν από τους ΥΠΕΞ, και «αφορούν στους πρόσφυγες που δεν χωρούν πλέον στα νησιά, για τους οποίους πρέπει να υπάρξει φροντίδα από την ελληνική πλευρά, αλλά και να επιστραφούν στην Τουρκία όσοι δεν λάβουν άσυλο». «Αυτό που πρέπει να φροντίσουν η Ελλάδα και η Τουρκία, αλλά και τα ευρωπαϊκά όργανα», τόνισε, «είναι να εφαρμοσθεί n συμφωνία. Οι μεν Τούρκοι σε ό,τι αφορά στον έλεγχο και την επιστροφή των προσφυγικών ρευμάτων, n δε Ευρώπη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε τόσο για την παροχή χρηματοδότησης, όσο και για τη βίζα».

    Αναφορικά με την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Παλαιστίνης που εγκαινιάστηκε στη Νέα Υόρκη και την τριμερή με την Αίγυπτο ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε όλες τις δράσεις τονίζοντας ότι στόχος είναι η διαμόρφωση «μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στα Βαλκάνια, και μίλησε για τη νέα πρωτοβουλία του «τη δημιουργία της συμμαχίας των μεγάλων πολιτισμών που εξακολουθούν να παίζουν ρόλο στον κόσμο». «Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται να κάνουμε μια πρώτη συνάντηση στο τέλος του χρόνου στην Αθήνα με το Ιράκ, το Ιράν, την Κίνα, την Ινδία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, το Μεξικό και τη Βολιβία», είπε.

    Ερωτηθείς για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και σε ποιο βαθμό το αμερικανικό εκλογικό αποτέλεσμα θα επηρρεάσει την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Αυτό που εγώ κάνω είναι να δημιουργώ διαύλους επικοινωνίας με όλες τις πλευρές. Αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον και αυτό πράττω. Υπό αυτό το πρίσμα εκμεταλλεύθηκα την παρουσία μου εδώ, στη Νέα Υόρκη, και συναντήθηκα με συνεργάτες και της Κλίντον και του Τραμπ. Τους τελευταίους δεν τους αναζητούν πολλοί ξένοι να τους δουν, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι λάθος. Εκτίμησαν την επιθυμία μας να τους δούμε. Ξέρετε, δεν έχουμε κανένα όφελος ως Ελλάδα να υποστηρίξουμε τη μία ή την άλλη πλευρά. Όποιος και να κερδίσει, πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να συνεργασθούμε αποτελεσματικά με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ». «Οι Αμερικανοί», πρόσθεσε, ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος, «είναι υποστηρικτικοί και θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τρόπο που αυτό να καθίσταται βιώσιμο. Είναι μια θέση που όχι μόνο υποστηρίζουν ιδιωτικά, αλλά προβάλλουν και δημόσια», αλλά απαντώντας σε σχεση με τη επιρροή τους προς τους εταίρους μας στην ΕΕ είπε ότι «είμαστε σε μια εποχή κατά την οποία οι εταίροι δεν ακούνε πάντα τις ΗΠΑ και αυτό πρέπει να το λαμβάνει υπόψη της η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας».

    Αναφορικά με το Σκοπιανό ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας και τις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, σίγουρα θα υπάρξουν από πολλές πλευρές προτροπές για λύση του ονοματολογικού. Κατά συνέπεια, μετά τις εκλογές, θα πρέπει αυτό το θέμα να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών και να μην το αφήσουμε σε τρίτους. Και με τη βοήθεια, βέβαια, του μεσολαβητή, του κ. Μάθιου Νίμιτς».

    Ως προς τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την πΓΔΜ είπε ότι «βοήθησαν πολύ στο να αποδομηθεί μια εικόνα της Ελλάδας στα Σκόπια, σύμφωνα με την οποία εμείς θέλαμε να διαλύσουμε αυτό το κράτος». «Εμείς», πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι αυτό το κράτος καλώς υπάρχει και θέλουμε να επιβιώσει. Για αυτό, άλλωστε, και έθεσα βέτο όταν συζητήθηκαν κυρώσεις εις βάρος τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    [03] Τρ. Αλεξιάδης: Θα προχωρήσει ο ειδικός επαγγελματικός λογαριασμός

    "Προσπαθούμε να φέρουμε νέες ρυθμίσεις στην εφορία, όχι ξανά εκατό δόσεις. Εκατό δόσεις δεν μπορούν να έρχονται συνέχεια.Νέες ρυθμίσεις που θα προστατεύσουν τους πολίτες", δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, και προαναγγέλει λοταρία για τις αποδείξεις και του 2016 ασχέτως τού πότε θα εφαρμοστεί το πλαστικό χρήμα.

    Ο κ. Αλεξιάδης αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη χρονική μετάθεση της αύξησης του ΦΠΑ στα μικρότερα νησιά και ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η απόφαση για τα τέλη κυκλοφορίας για το 2017, "τα οποία θα είναι πιο δίκαια και πιο αναλογικά από αυτά του 2016".

    Για τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό δηλώνει ότι "είναι η προϋπόθεση για να πετύχει το πλαστικό χρήμα", υπογραμμίζει ότι "εάν δεν καταλάβουν οι πάντες ότι πρέπει να υπάρχει ειδικός επαγγελματικός λογαρισμός δεν θα πετύχει το πλαστικό χρήμα. Και αν πετύχει το πλαστικό χρήμα, θα έχουμε και αύξηση των εσόδων του Δημοσίου και εξυπηρέτιση των πολιτών και των επιχειρήσεων" και προσθέτει "ο ειδικός επαγγελματικός λογαριασμός δεν υπάρχει περίπτωση να μην προχωρήσει".

    Τέλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης τονίζει ότι "ο ανασχηματισμός πάντα πρέπει να γίνεται όχι με όρους επικοινωνίας, δηλαδή, πόσο ένας υπουργός είναι αρεστός από τα ΜΜΕ ή από διάφορους "φίλους", αλλά ποιο είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς του. Νομίζω ότι οι υπουργοί πρέπει να κρίνονται με μοναδικό κριτήριο το αποτέλεσμα της δουλειάς τους".

    [04] Βαγγέλης Αποστόλου: Η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στους αγρότες που υπέστησαν ζημιές

    Η κυβέρνηση θα σταθεί έμπρακτα αρωγός των αγροτών που υπέστησαν ζημιές εξαιτίας φυσικών φαινομένων και πυρκαγιών, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΧΩΝΙ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος παράλληλα χαρακτηρίζει ως προτεραιότητα την ενίσχυση των νέων αγροτών.

    «Δεσμευθήκαμε για προκηρύξεις που φθάνουν έως και 100.000 ευρώ στον κάθε νέο αγρότη. Περίπου 25.000 άτομα θα ωφεληθούν», αναφέρει και προσθέτει μεταξύ άλλων ότι «θα δώσουμε τη δυνατότητα στους αγρότες να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στις μονάδες τους και το ρεύμα θα χρησιμοποιείται και για ιδιοκατανάλωση, ενώ ό,τι περισσεύει θα πηγαίνει στο σύστημα της ΔΕΗ».

    [05] Μεγάλη τομή η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες

    «'Ασφαιρα πυρά» της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τα περί «απώλειας του ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ» και τονίζει πως στο τέλος της διαδικασίας για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών θα είναι κοινή η παραδοχή ότι υπήρξε μια μεγάλη τομή, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να προκαλούνται περιττές πολιτικές εντάσεις για το θέμα, όταν όλα λειτουργούν στο πλαίσιο των νόμων του κράτους.

    Στη συνέντευξη που έδωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Βούτσης απαντά στον πρόεδρο της Ν.Δ. που κατήγγειλε ότι η Βουλή «λειτουργεί στα όρια της συνταγματικότητας», δηλώνει πως κάνει ότι μπορεί για να υπάρξει μια άριστη συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων και επισημαίνει ότι έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα για να είναι η Βουλή ανοιχτή στην κοινωνία, στα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα και δίπλα στις ευπαθείς ομάδες, στη νεότητα και στα σχολειά.

    Αποδοκιμάζει τη συμπεριφορά ορισμένων βουλευτών στη Βουλή, με την εξής παρατήρηση: «Είναι λάθος να αποδεχόμαστε την έκπτωση της πολιτικής, την υποταγή της, την υποτέλεια της, την υπαλληλία της -σε ένα βαθμό- στους νόμους της αγορά και στους νόμους των media. Η πολιτική έχει ακόμα την εξουσία και την ευθύνη των αποφάσεων».

    Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στον Νίκο Ρούμπο για Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο έχει ως εξής:

    Η σύγκρουση για τις τηλεοπτικές άδειες κορυφώνεται, υπήρξε ένταση και στη Βουλή για το θέμα και αναμένεται συνέχεια με τη συζήτηση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Πού οδηγείται η κατάσταση;

    Νομίζω ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα υπάρχει μια κοινή παραδοχή ότι είναι ένα μεγάλο βήμα, υπήρξε μια μεγάλη τομή στις εξελίξεις σε αυτό το κρίσιμο τοπίο, στο οποίο επί δεκαετίες υπήρξε μια αναρχία και σε ένα βαθμό μια ανομία. Από εκεί και πέρα οτιδήποτε υπάρχει ενδιάμεσα σε διαδικασίες -που ακριβώς επειδή αφορούν σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δεν μπορεί παρά και να έχουν μεγάλες αντιπαλότητες-, οτιδήποτε είναι προβληματικό, επιλήψιμο ή αν υπάρξει οποιαδήποτε σκιά, υπάρχουν οι αρμόδιες αρχές, ζούμε σε ένα ευνομούμενο κράτος, υπάρχει το Συμβούλιο της Επικρατείας και από εκεί και πέρα όλες οι άλλες αρχές για να το εκκαθαρίσουν για να το διευκρινίσουν. Δεν πρέπει, λοιπόν, να μπαίνει το άλογο μπροστά από τον αναβάτη και το αντίστροφο θα έλεγα στην περίπτωση μας, δηλαδή να μεγεθύνουμε καταστάσεις, ούτε να προκαλούμε περιττές πολιτικές εντάσεις, όταν όλα λειτουργούν και πρέπει να λειτουργήσουν στη βάση των νόμων των ψηφισμένων από το κράτος.

    Ένα χρόνο μετά τη νίκη στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου του 2015, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει το ηθικό πλεονέκτημα που είχε. Τι λέτε εσείς;

    Κατ΄ αρχήν το να αναγνωρίζει ότι ένα χρόνο πριν υπήρχε αδιαφιλονίκητο ηθικό πλεονέκτημα για την Αριστερά μετά τη μεγάλη σύγκρουση που έγινε τους πρώτους επτά μήνες και την αποτυχία της στρατηγικής της «παρένθεσης», και μετά και τον συμβιβασμό που ακτινογραφεί η συμφωνία που έγινε με τους εταίρους και που προέκυψε αυτό που ονομάζουμε τρίτο Μνημόνιο, είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, διότι αντιλαμβάνονται το πόσο μεγάλη πολιτική και ηθική διάσταση υπάρχει ανάμεσα στην Αριστερά και στη Δεξιά. Από εκεί και πέρα δεν περιμένουμε πάνω σε αυτό το πεδίο, που είναι πάρα πολύ κρίσιμο πεδίο, για μια κοινωνία που θέλει κοινωνική δικαιοσύνη, ευθύτητα, διαφάνεια, γιατί έχει υποφέρει από άλλες πολιτικές, δεν περιμένω από την αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτό το κρίσιμο πεδίο να αποθεώνει τη σημερινή κυβέρνηση. Δηλαδή είναι άσφαιρα πυρά.

    Συμπληρώνεται ένας χρόνος, επίσης, που εσείς κ. Βούτση είστε στη θέση του προέδρου της Βουλής. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατήγγειλε από το βήμα της 81ης ΔΕΘ ότι η Βουλή «λειτουργεί στα όρια της συνταγματικότητας». Τι απαντάτε σε αυτό;

    Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι αυτά τα θέματα τίθενται μέσα στη Βουλή, και το κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως το κάναμε κι εμείς στο παρελθόν. Δηλαδή το κατά το πόσον η συγκεκριμένη νομοθεσία που προτείνεται, τα σχέδια νόμου, από την κυβέρνηση και από τις αρμόδιες Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής είναι συμβατές και στο πλαίσιο των συνταγματικών διατάξεων και προνοιών και κρίνεται κάθε φορά με βάση την ψήφο των βουλευτών, αφού γίνει συζήτηση σοβαρή. Έχει γίνει πολλές φορές αυτή η διαδικασία, άρα βεβαίως νομιμοποιείται και ο κ. Μητσοτάκης, όπως και οποιοσδήποτε άλλος να έχει τη δική του άποψη για το κατά πόσον ορισμένα από τα 82 ήδη νομοθετήματα -είχε πλούσιο νομοθετικό έργο αυτή η Σύνοδος της Βουλής-κινούνται στα όρια ή και υπερβαίνουν τα όρια του Συντάγματος. Είναι θέμα πολιτικής άποψης, δεν έχει να κάνει με την εύρυθμη λειτουργία της Βουλής, για την οποία κάνω κάθε τι έτσι ώστε θεσμικά να υπάρχει αυτό το πλαίσιο που να μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε πάρα πολύ δύσκολους καιρούς, όπου υπάρχουν πραγματικά προβλήματα, που έχουν σχέση με την ταχύτητα που πρέπει ορισμένοι εκ των νόμων -περίπου το 5%, το 8%, από αυτούς που σας είπα προηγούμενα- να διεκπεραιωθούν μέσα από μια συζήτηση που πολλές φορές δεν προσφέρει χρόνο για να είναι όλοι ενήμεροι στο βαθμό που θα έπρεπε. Κι αυτά λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων, των επιτηρήσεων και των προθεσμιών. Αυτά είναι πράγματα που τα έχουμε πει δημόσια, είναι παραδεδεγμένα και είναι ένας από τους λόγους που θα πρέπει τάχιστα όλοι να προσπαθήσουμε να βγούμε από αυτή τη μέγγενη ως χώρα.

    Ως πρόεδρος της Βουλής, ενόψει της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου, σκοπεύετε να αναλάβετε κάποιες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Σώματος και την καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, και ποιες είναι αυτές;

    Κάνουμε ό,τι μπορούμε σε αυτό το επίπεδο, δηλαδή να υπάρχει μια άριστη συνεννόηση στη Διάσκεψη των Προέδρων, έγκαιρη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, αι ιδιαίτερα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης έτσι ώστε να μην υπάρχουν καταστάσεις αιφνιδιασμού και διευκόλυνση ακόμα και στα ωράρια ή τους χρόνους για να μπορεί να γίνεται καλύτερη διαδικασία. Π.χ., είδατε ότι την Παρασκευή κατατέθηκαν τα προαπαιτούμενα, έχουμε βάλει Επιτροπές τη Δευτέρα κοινή συναινέσει από τη Διάσκεψη των Προέδρων, έτσι ώστε να υπήρχαν 2-2,5 ημέρες για τους συνεργάτες των βουλευτών και τους βουλευτές να έρθουν σε επαφή με τα ζητήματα που αφορούν σ' αυτή την αξιολόγηση- και την Τρίτη θα πάμε Ολομέλεια. Κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, όπως επίσης κάνουμε κάθε προσπάθεια για να είναι η Βουλή ανοιχτή στην κοινωνία. Και σε αυτό τον τομέα έχουνε γίνει σημαντικά βήματα για να είμαστε οντά στα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα, στα διακυβεύματα, αλλά και στις ευπαθείς ομάδες, και στη νεότητα και στα σχολειά- είναι μια επιπλέον διαδικασία, η οποία, νομίζω, έχουμε κάνει ένα έργο.

    Αν θα απευθύνατε μια έκκληση στα κόμματα και στους βουλευτές ενόψει της νέας συνόδου, ποια θα ήταν;

    Φοβάμαι ότι θα πέσει στο κενό για μερικούς εξ αυτών. Είναι λάθος -το είπα και στο Στρασβούργο, μιλώντας την προηγούμενη βδομάδα στους προέδρους των Κοινοβουλίων-, είναι λάθος να αποδεχόμαστε την έκπτωση της πολιτικής, την υποταγή της, την υποτέλειά της, την «υπαλληλία» της σε ένα βαθμό στους νόμους της αγοράς και στους νόμους των media. Αυτό το λέω, π.χ. για τις αγορεύσεις: υπάρχουν επιχειρήματα, όλοι έχουν επιχειρήματα, μπορούν να σηκώσουν και τους τόνους. Από κει και πέρα θλίβομαι όταν χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ατάκες ή συνθήματα, ή το twitter για να προσδώσει μια αντιπαράθεση, το εύρος αυτής της αντιπαράθεσης ή πολύ σκληρές υβριστικές εκφράσεις, έτσι ώστε να υπάρχει εντυπωσιασμός και αναπαραγωγή από τα ΜΜΕ. Αυτή η κακή νοοτροπία, που δεν χαρακτηρίζει όλους, ούτε τους περισσότερους εκ των βουλευτών -άντρες και γυναίκες- αλλά χαρακτηρίζει ορισμένους, θα πρέπει σιγά-σιγά να ηττηθεί, να αποδοκιμαστεί. Αυτή την έκκληση θα έκανα: Όλοι να αντιληφθούμε ότι η πολιτική σε τελευταία ανάλυση έχει ακόμα την εξουσία και την ευθύνη των αποφάσεων και να μην γινόμαστε αθύρματα συγκυριακών και περιπτωσιακών αντιλήψεων για προβολή και επικοινωνία.

    Και με τα άδεια έδρανα;

    Είναι όλο και λιγότερο αυτή η κατάσταση. Όταν υπάρχουν νομοθετήματα όλοι όσοι ήταν στις Επιτροπές και έχουν γνώμη και άποψη, και αρκετοί άλλοι είναι παρόντες και παρούσες. Πρέπει να ξέρετε ότι το φαινόμενο να είναι ένας ή δύο βουλευτές παρατηρείται -και δεν μπορούσε να είναι διαφορετικά- στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπου ένας ρωτάει αι απαντάει ο υπουργός. Στις Ολομέλειες, όταν λείπουνε, αρκετές φορές -πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος- ότι την ίδια ώρα υπάρχουν συνεδριάσεις μίας ή δύο ή τριών Διαρκών Επιτροπών, που κάθε μία από αυτές έχει 30 βουλευτές, για άλλα νομοσχέδια, ή κοινοβουλευτική διπλωματία, ή αλλού έχουνε καθήκοντα οι βουλευτές. Γίνεται κάθε προσπάθεια, δεν είναι θέμα πειθαρχικού ελέγχου, αλλά πολιτικής ευθύνης και των γραμματέων των κοινοβουλευτικών ομάδων ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση και παρακολούθηση. Αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα, πλην όμως δεν πρέπει να δημιουργούνται πλαστές εντυπώσεις από κάποιες εικόνες που απεικονίζουν συγκεκριμένους τομείς του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπου προφανώς δεν θα χρειαζόταν, ίσως, να είναι και περισσότεροι βουλευτές μέσα στην αίθουσα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 25 September 2016 - 10:32:22 UTC