Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Δραγασάκης: Η φάρσα περί Κοσκωτά μπορεί να γίνει τραγωδία
  • [02] Κατατέθηκε το ν/σ με τα προαπαιτούμενα - Αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη
  • [03] Την προσωρινή αναστολή των διαπραγματεύσεων για την TTIP, ζήτησε ο Γ. Σταθάκης
  • [04] Σημαντική υστέρηση στις εισπράξεις εσόδων εμφάνιζαν οι υπηρεσίες ΚΕΦΟΜΕΠ και ΚΕΜΕΕΠ, σύμφωνα με τη ΓΓ Δημοσίων Εσόδων
  • [05] Οκτώ στους δέκα μαθητές δημοτικού στην Ελλάδα μαθαίνουν έστω και μία ξένη γλώσσα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat
  • [06] Λ. Κρέτσος: Δεχόμαστε μία μιντιακή επίθεση από όσους δεν δέχονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη
  • [07] Επιστολή απέστειλε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς τον υπ. Παιδείας Ν. Φίλη - Απάντηση του υπουργού
  • [08] Παρουσίαση της γερμανικής μετάφρασης του βιβλίου «Ο Αθέριστος Ιούνης (Δίστομο, 1944)». Δήλωση της συγγραφέως Καίτης Μανωλοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [09] Ματέο Ρέντσι: 4 δισεκ. ευρώ οι ζημιές από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου
  • [10] Συρία: Τουλάχιστον 70 νεκροί-Τεράστιες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι
  • [11] Αίγυπτος: Στους 162 ανέρχεται μέχρι στιγμής ο αριθμός των θυμάτων από το ναυάγιο
  • [12] 39ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Ένα αντρόγυνο στα «χαρακώματα»
  • [13] Πώς αναδιοργανώνεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
  • [14] Βουλή: Αντιπαράθεση στη συζήτηση για την εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας
  • [15] Συνέδριο για την ψηφιακή δημοσιογραφία: Το ΑΠΕ-ΜΠΕ με το Infographics συμβάλλει στο νέο πεδίο του data journalism
  • [16] «Η λειτουργία των ΜΜΕ είναι κριτήριο για τη Δημοκρατία», είπε ο καθ. Ν. Σμυρναίος
  • [17] Συνάντηση Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ την Τετάρτη στο Βερολίνο - Απών ο Μ. Ρέντσι
  • [18] Περίπου 1.500 ασυνόδευτα παιδιά ζουν σε επισφαλείς συνθήκες, διαπιστώνει έκθεση τριών ΜΚΟ

  • [01] Γ. Δραγασάκης: Η φάρσα περί Κοσκωτά μπορεί να γίνει τραγωδία

    «Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ σκάβουν με επιμέλεια ένα λάκκο, στον οποίο τελικά θα πέσουν οι ίδιοι μέσα», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο tvxs.gr, για τις επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση αναφορικά με τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «δεν έχουν ακόμα καταλάβει ότι σε κάποια θέματα δεν είναι κατήγοροι, αλλά κατηγορούμενοι», γιατί «για μακρά περίοδο, η Τράπεζα Αττικής λειτούργησε ως "παραμάγαζό"τους και εδώ υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, οι οποίες ακόμα δεν έχουν καταλογιστεί», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καταγγέλλει «πως κάποιοι πίστεψαν ότι με άξονα την Τράπεζα Αττικής, μπορούν να στήσουν επικοινωνιακά ένα σκηνικό που να θυμίζει εποχή Κοσκωτά, για να πλήξουν την κυβέρνηση. Όπως όμως προειδοποιεί «η φάρσα Κοσκωτά μπορεί να μετατραπεί σε τραγωδία». Ο κ. Δραγασάκης αναφέρεται και στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και δηλώνει ότι αυτός αποτελεί μια σημαντική στιγμή στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαπλοκής, κυρίως διότι αποκάλυψε τί δεν γινόταν επί 27 χρόνια.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρεται και στην ανάγκη δημιουργίας ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος και καλεί κάποιους να πάρουν απόφαση ότι «το χρηματοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα θα ανοίξει και θα έρθει πιο κοντά στις κοινωνικές ανάγκες».

    Ο κ. Δραγασάκης ερωτάται και για τη στάση του ΣΕΒ για τον οποίο τονίζει ότι πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι μια ιδεολογική «γιάφκα» της Δεξιάς και άντρο του νεοφιλελευθερισμού ή συλλογική έκφραση μίας νέας κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας.

    [02] Κατατέθηκε το ν/σ με τα προαπαιτούμενα - Αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

    Το νομοσχέδιο, με τις επείγουσες ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, εισάγεται προς επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές την ερχόμενη Δευτέρα και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη από την Ολομέλεια.

    Διαβάστε επίσης:Πώς αναδιοργανώνεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

    [03] Την προσωρινή αναστολή των διαπραγματεύσεων για την TTIP, ζήτησε ο Γ. Σταθάκης

    Την προσωρινή αναστολή των διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μπρατισλάβα.

    Ο υπουργός τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις για την TTIP «δεν έχει παρατηρηθεί καμία πρόοδος στα ευαίσθητα ευρωπαϊκά θέματα» που αφορούν την αμοιβαιότητα στην απελευθέρωση των δημοσίων προμηθειών, τα θέματα ναυτιλίας, τα αγροτικά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη, την προστασία του καταναλωτή από γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, καθώς και σύνθετα θέματα περιβαλλοντικής προστασίας.

    Αναγνώρισε ότι η TTIP αποτελεί μέγιστο πολιτικό θέμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήθος σημαντικών θεμάτων σε εκκρεμότητα. Έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας, ότι «χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις, μία νέα αρχή σε νέα βάση και την κατάλληλη χρονική στιγμή».

    [04] Σημαντική υστέρηση στις εισπράξεις εσόδων εμφάνιζαν οι υπηρεσίες ΚΕΦΟΜΕΠ και ΚΕΜΕΕΠ, σύμφωνα με τη ΓΓ Δημοσίων Εσόδων

    Eπιδόσεις στις εισπράξεις εσόδων σημαντικά κατώτερες των στόχων που είχαν τεθεί τόσο για το 2015 όσο και για το επτάμηνο του 2016, είχαν οι δύο υπηρεσίες, το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αιτιολογώντας την απόφαση για απομάκρυνση των επικεφαλής τους. Σύμφωνα με την ΓΔΕΕ, οι συγκεκριμένες υπηρεσίες εμφάνιζαν σημαντική υπέρβαση μόνο στους στόχους βεβαίωσης εσόδων, ενώ οι στόχοι είσπραξης οι οποίοι κρίνουν και την αποτελεσματικότητα του έργου, εμφάνιζαν σημαντικότατη υστέρηση.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία απομακρύνονται οι επικεφαλής του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.) και του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), μετά από διαδικασία αξιολόγησης, όπως αυτή προβλέπεται στο νόμο 4389/2016. Πρόκειται για τον Μασίνα Δημήτριο του Εμμανουήλ που ήταν προϊστάμενος της Διεύθυνσης του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π και τον Καπνίση Διονύσιο του Γεωργίου που ήταν προϊστάμενος της οργανικής μονάδας επιπέδου Υποδιεύθυνσης του Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.

    Η ΓΓΔΕ επισημαίνει ότι «οι υπηρεσίες αυτές, που θεωρούνται καίριας σημασίας για τη φορολογική διοίκηση στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, είχαν επιδόσεις σημαντικά κατώτερες των στόχων που είχαν τεθεί τόσο για το 2015 όσο και για το επτάμηνο του 2016.

    Ειδικότερα, τόσο για το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. όσο και για το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ., από τα σχετικά στοιχεία, προκύπτει ότι οι μόνοι στόχοι που παρουσίαζαν σημαντική υπέρβαση, είναι αυτοί της βεβαίωσης, ενώ οι αντίστοιχοι στόχοι είσπραξης, από την οποία κρίνεται η αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης, παρουσίαζαν σημαντικότατη υστέρηση».

    Σημειώνεται ότι στο Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. ο αξιολογηθείς υποδιευθυντής είχε τοποθετηθεί ως αναπληρωτής επικεφαλής από την 1η Ιανουαρίου της εφετινής χρονιάς.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ στο ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π, το 2015, ο στόχος είσπραξης ήταν 75,207 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν τελικά 61,565 εκατ. ευρώ (υστέρηση 18,1%), ενώ για το επτάμηνο του 2016 ο στόχος των εισπράξεων εσόδων ήταν 66,703 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 39,794 εκατ. ευρώ (υστέρηση 40,3%).

    Στο ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ, ο στόχος για το 2015 ήταν να εισπραχθούν 603,852 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 398,535 εκατ. ευρώ (υστέρηση 34%), ενώ για το επτάμηνο του 2016 ο στόχος ήταν να εισπραχθούν 239,173 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 114,007 εκατ. ευρώ (υστέρηση 52,3%).

    Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι: «Λόγω της σπουδαιότητας των δύο ελεγκτικών κέντρων για την αποτελεσματικότερη είσπραξη των δημοσίων εσόδων, η διαδικασία προκήρυξης των θέσεων και τοποθέτησης των νέων επικεφαλής των συγκεκριμένων υπηρεσιών θα ξεκινήσει αμέσως, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και θα ολοκληρωθεί στον ταχύτερο δυνατό χρόνο. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων λειτουργεί πάντα προσανατολισμένη στους βασικούς στόχους της, που δεν είναι άλλοι από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την είσπραξη των δημοσίων εσόδων και την εδραίωση της φορολογικής δικαιοσύνης».

    [05] Οκτώ στους δέκα μαθητές δημοτικού στην Ελλάδα μαθαίνουν έστω και μία ξένη γλώσσα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat

    Οκτώ στους δέκα μαθητές δημοτικού στην Ελλάδα μαθαίνουν έστω και μία ξένη γλώσσα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το έτος 2014 που δημοσιεύτηκαν σήμερα, με αφορμή το εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών.

    Ειδικότερα το 52,5% μαθαίνει μία ξένη γλώσσα και το 28,7% δύο ή περισσότερες. Η πιο δημοφιλής ξένη γλώσσα στην Ελλάδα σε αυτό το επίπεδο είναι τα αγγλικά (80,7%) και ακολουθούν τα γαλλικά (16,1%).

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η γλωσσομάθεια σε αυτό το επίπεδο είναι αρκετά διαδεδομένη σε ολόκληρη Ευρωπαϊκή Ένωση με περίπου 18 εκατομμύρια μαθητών δημοτικού (ή το 84% όλων των μαθητών αυτού του επιπέδου) να σπουδάζουν έστω και μία ξένη γλώσσα, ενώ περίπου 1 εκατομμύριο (ή το 5%) δύο ή περισσότερες.

    Τα αγγλικά ήταν μακράν η πιο δημοφιλής γλώσσα, με περισσότερους από 17 εκατ. μαθητές δημοτικού (79,4%) να τα σπουδάζουν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, δύο χώρες που έχουν παραπάνω από μια επίσημη γλώσσα. Τα γερμανικά αποτελούν την πιο διαδεδομένη ξένη γλώσσα στο Λουξεμβούργο, αλλά και τη δεύτερη πιο διαδεδομένη ξένη γλώσσα σε οκτώ άλλα κράτη-μέλη, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Ουγγαρία (20,1%) και την Κροατία (20,0%). Τα γαλλικά ήταν η δεύτερη πιο διαδεδομένη γλώσσα σε επτά κράτη-μέλη, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται κυρίως στο Λουξεμβούργο (83,5%), την Ελλάδα (16,1%) και τη Ρουμανία (13,2%).

    [06] Λ. Κρέτσος: Δεχόμαστε μία μιντιακή επίθεση από όσους δεν δέχονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη

    Με μεγάλη συμμετοχή σπουδαστών και δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο, ξεκίνησε στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας το πρώτο διεθνές συνέδριο για την ψηφιακή δημοσιογραφία.

    Στο συνέδριο αναμένεται να μιλήσουν σημαντικοί καθηγητές του χώρου, από ολόκληρο τον κόσμο, ενώ θα πραγματοποιηθούν και πλήθος εργαστηρίων, τα οποία θα βοηθήσουν τους νέους δημοσιογράφους να εντρυφήσουν στις νέες τεχνολογίες, αλλά και στις αρχές της παραδοσιακής δημοσιογραφίας.

    Την έναρξη του συνεδρίου έκανε η δημοσιογράφος και καθηγήτρια του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, - εκ των συνδιοργανωτών του συνεδρίου - Σοφία Ιορδανίδου. Η κ. Ιορδανίδου αναφέρθηκε στο στοίχημα να ακολουθούμε συνέχεια τις εξελίξεις, καθώς ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια του εφησυχασμού. Η καθηγήτρια του ΑΠΚΥ σημείωσε, ότι το δημοσιογραφικό επάγγελμα στην Ελλάδα βιώνει μία μεγάλη κρίση και λόγω πολιτικών δομών που χαρακτηρίζουν το τοπίο στην χώρα, ενώ ως μια πιο αισιόδοξη οπτική, αναφέρθηκε στην καινοτομία που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία. Κλείνοντας, υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της εκπαίδευσης, όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες, καθώς και τη δια βίου και ανοικτή εκπαίδευση.

    Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο οικοδεσπότης του συνεδρίου, γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος. Ο κ. Κρέτσος, αφού ευχαρίστησε τους εργαζόμενους της ΓΓΕΕ για την άψογη διοργάνωση του συνεδρίου, που φέρνει στην Ελλάδα μεγάλα ονόματα στον χώρο των ΜΜΕ, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της τεχνολογίας και το πώς αυτή επαναστατικοποιεί τη διανομή της είδησης.

    Ωστόσο, συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, στην Ελλάδα έχουμε τάσεις παλινδρόμησης, «σε ένα καθεστώς που αναγκάζει τους δημοσιογράφους να φοράνε περούκες». «Δεχόμαστε μία μιντιακή επίθεση από όσους δεν δέχονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, από όσους δεν αναγνωρίζουν το συνταγματικό δικαίωμα της Πολιτείας να βάλει κανόνες» τόνισε.

    Διαβάστε επίσης:

    Ντ. Γκίλμορ - Συνέδριο για την ψηφ. δημοσιογραφία: Οι δημοσιογράφοι πρέπει να γίνουν ακτιβιστές

    Λ. Κρέτσος: Η κυρία Μπακογιάννη έχει χάσει επεισόδια

    Μήνυση κατά του ΓΓ Ενημέρωσης και των μελών της Επιτροπής για τις τηλ. άδειες κατέθεσε ο ALPHA?

    Συνέδριο για την ψηφιακή δημοσιογραφία: Το ΑΠΕ-ΜΠΕ με το Infographics συμβάλλει στο νέο πεδίο του data journalism

    [07] Επιστολή απέστειλε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς τον υπ. Παιδείας Ν. Φίλη - Απάντηση του υπουργού

    «Ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της, γι' αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηνείες των οποιωνδήποτε επικριτών ή πολεμίων της», τονίζει μεταξύ άλλων σε επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος με αφορμή δηλώσεις του κ. Φίλη για το ρόλο της Εκκλησίας στην περίοδο της Δικτατορίας.

    Σε άλλο σημείο της εν λόγω επιστολής, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος επισημαίνει ότι «Η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση του λαού και όχι ενός υπουργού», ενώ διερωτάται πως αν ισχύουν οι πλασματικές επικρίσεις που θεωρούν ότι η Εκκλησία συνεργάστηκε με τη Δικτατορία, τότε:

    Γιατί εκθρονίστηκε αυθαιρέτως, παρανόμως και αντικανονικώς ο σθεναρώς αρνηθείς να παραιτηθεί γηραιός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος; Γιατί απαγορεύθηκε η συνέλευση της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και γιατί συγκροτήθηκε μία ολιγομελής «αριστίνδην» Σύνοδος εκλεκτών της Αρχιερέων τόσο για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου όσο και για τη διοίκηση της Εκκλησίας, αντί της Ιεραρχίας; Γιατί εκδιδόταν ανά εξάμηνο μία νέα νομοθετική παράταση για την απαγόρευση της συνελεύσεως της Συνόδου της Ιεραρχίας μέχρι το 1970;

    Γιατί σε ολόκληρη την επταετία απαγορεύθηκε οποιοσδήποτε διορισμός έστω και ενός θεολόγου στη Μέση Εκπαίδευση; Γιατί δεν συνδέθηκε το πλασματικό σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» με τις θεσμικές εκφράσεις μιας πρόθυμης σε συνεργασία, όπως υποστηρίζουν σκοπίμως οι επικριτές της, εκκλησιαστικής ηγεσίας;

    Απαντητική επιστολή του υπουργού Παιδείας στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

    Ανοικτός στον διάλογο δηλώνει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απαντώντας στην επιστολή του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου της οποίας το περιεχόμενο σχετικά με τις σχέσεις της Εκκλησίας με τη Χούντα πληροφορήθηκε, όπως επισημαίνει, δια του ηλεκτρονικού Τύπου.

    «Τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου καθώς και ευρύτερου δημόσιου διαλόγου που πρέπει να γίνεται νηφάλια και ψύχραιμα και με στόχο να διδασκόμαστε όλοι από τα λάθη μας», αναφέρει στην απαντητική του επιστολή ο υπουργός Παιδείας και προσθέτει:

    «Ως προς τα θεσμικά ζητήματα όπως με το μάθημα των Θρησκευτικών, είναι ωφέλιμο να συζητούνται όχι με ανταλλαγή επιστολών αλλά στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας, όπως αυτή υλοποιήθηκε και υλοποιείται και με τη σειρά τακτικών συναντήσεων μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων».

    «Γνωρίζετε» καταλήγει ο Ν.Φίλης, «ότι είμαι πάντοτε ανοιχτός στο διάλογο και βεβαίως για συνάντηση μαζί σας».

    [08] Παρουσίαση της γερμανικής μετάφρασης του βιβλίου «Ο Αθέριστος Ιούνης (Δίστομο, 1944)». Δήλωση της συγγραφέως Καίτης Μανωλοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    «Η επιθυμία μου ήταν να μεταφραστεί για να μπορέσει να διαβαστεί από Γερμανούς, για να μην επαναλαμβάνεται ο πόλεμος, το μίσος, και να ξέρουν και εκείνοι τι κάνανε και να κάνουν την αυτοκριτική τους» δήλωσε στο Αθηναϊκό ? Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Καίτη Μανωλοπούλου κατά την παρουσίαση της γερμανικής μετάφρασης του βιβλίου της «Ο Αθέριστος Ιούνης (Δίστομο, 1944)», που διοργανώθηκε από την πρεσβεία της Γερμανίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Μιλώντας στο ίδιο μήκος κύματος για τη σημασία της μετάφρασης του βιβλίου της στα γερμανικά, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η συγγραφέας του «Αθέριστου Ιούνη» τόνισε την ανάγκη να δοθεί «στους ενόχους την ευκαιρία να μετανιώσουν έμπρακτα για τις ανόσιες πράξεις τους» και ευχήθηκε: «Να μην υπάρξουν άλλα αθέριστα χωράφια στον κόσμο, να μην υπάρξουν άλλα θερισμένα παιδιά στον κόσμο, να μην υπάρξουν θερισμένοι γονείς και παιδιά ορφανεμένα, να είναι επιτέλους η αγάπη πυξίδα σε αυτόν τον τόπο, να μην χρειάζεται να μισούμε και να εκδικούμαστε προκαλώντας τον αέναο πόλεμο, να μην υπάρξει η ανάγκη στο μέλλον να ξαναγραφτεί ένας αθέριστος Ιούνης».

    Η Καίτη Μανωλοπούλου παρέθεσε προσωπικές της αναμνήσεις μέσα από τις μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν το δράμα της σφαγής του Διστόμου και επέζησαν, και αναφέρθηκε στην επιθυμία της να μεταφραστεί το βιβλίο στη γερμανική γλώσσα. Εξέφρασε τη βούλησή της να μαθευτεί ευρύτερα η ιστορία του Διστόμου και έκανε ειδική μνεία στο γράμμα μιας ηλικιωμένης Γερμανίδας που ανέφερε ότι τη συγκίνησε το βιβλίο της. Εξομολογήθηκε πως αυτό τη συγκίνησε πάρα πολύ και συμπλήρωσε ότι «αυτό και μόνο θα ήταν αρκετό για να με δικαιώσει». Ακόμη, μέσα από τις προσωπικές της αναμνήσεις, μίλησε για τα ειρηνικά χρόνια της προπολεμικής ζωής του χωριού.

    Το βιβλίο «Ο αθέριστος Ιούνης (Δίστομο, 1944)» κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2013 από τις εκδόσεις Βεργίνα περίπου εβδομήντα χρόνια μετά τη Σφαγή του Διστόμου από τα γερμανικά-ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιουνίου 1944. Στο κύριο μέρος του βιβλίου περιέχονται πολλές μαρτυρίες από επιβιώσαντες για τη σφαγή του Διστόμου και παρουσιάζονται ντοκουμέντα για το πώς ο τότε επίσημος μηχανισμός των Γερμανών προσπάθησε να εμφανίζει τις σφαγές των αμάχων ότι προήλθαν από δράσεις των Ελλήνων.

    [09] Ματέο Ρέντσι: 4 δισεκ. ευρώ οι ζημιές από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου

    Οι περιοχές που καταστράφηκαν από τον σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιταλία στις 24 Αυγούστου θα ανοικοδομηθούν ακριβώς όπως ήταν, υποσχέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος δήλωσε ότι οι ζημιές ανέρχονται σε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

    "Η χώρα μας θα ανοικοδομήσει τις πληγείσες περιοχές όπως ήταν προηγουμένως, και θα τις κάνει ακόμη ομορφότερες, αν είναι δυνατόν", δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο Ρέντσι εκτίμησε επίσης πως οι ζημιές ανέρχονται "τουλάχιστον στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ", ένα ποσό που μπορεί τελικά να είναι "πιο υψηλό", σύμφωνα με τον ίδιο.

    "Πρέπει να φανούμε ηγέτες όσον αφορά την πρόληψη, τη δομική παρέμβαση" συνέχισε υποσχόμενος μια ανοικοδόμηση "χωρίς υποσχέσεις, χωρίς σόου".

    "Όλες οι παρεμβάσεις σε σχέση με τον σεισμό θα γίνουν εκτός του Συφώνου Σταθερότητας", διευκρίνισε αναφερόμενος στους ευρωπαϊκούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλουν όρια στο δημόσιο έλλειμμα και στο χρέος των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

    Ο φονικός σεισμός, που κατέστρεψε στις 24 Αυγούστου πολλά χωριά της κεντρικής Ιταλίας, προκάλεσε 297 θανάτους.

    [10] Συρία: Τουλάχιστον 70 νεκροί-Τεράστιες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι

    Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 40 κτίρια καταστράφηκαν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν από το πρωί σήμερα στο Χαλέπι, ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της πόλης, ο Άμαρ αλ Σέλμο.

    Μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το Χαλέπι μετά την ανακοίνωση του συριακού στρατού ότι ξεκινά μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης. Στο ανατολικό Χαλέπι, που ελέγχεται από τους αντάρτες, εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί περίπου 250.000 άμαχοι.

    Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 30 αμάχους νεκρούς, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά. Οι τραυματίες ανέρχονται σε "δεκάδες".

    Σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο ανατολικό Χαλέπι, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται ακατάπαυστα, οι καταστροφές είναι τεράστιες και οι υπηρεσίες διάσωσης και αρωγής αδυνατούν να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια.

    Αναγνωριστικά αεροσκάφη πετούν πρώτα πάνω από την πόλη και ακολουθούν τα βομβαρδιστικά που εκτοξεύουν πυραύλους. Ολόκληρα κτίρια έχουν ισοπεδωθεί και κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια. Στη συνοικία Αλ Καλασέ οι διασώστες έχουν στη διάθεσή τους μόνο μία μπουλντόζα και με αυτήν προσπαθούν να απομακρύνουν τα συντρίμμια τριών κτιρίων. Δύο κέντρα των "Λευκών Κρανών", της υπηρεσίας διάσωσης που έχει συγκροτήσει η αντιπολίτευση, έχουν πληγεί από τους βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ένα ασθενοφόρο και ένα πυροσβεστικό όχημα.

    Στο χωριό Μπεχτατίν, στο δυτικό Χαλέπι, σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι σε αεροπορική επιδρομή ενώ άλλοι 11 έχασαν τη ζωή τους στο Αλ Μπαμπ, ένα προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους.

    Ο συριακός στρατός έχει καλέσει τους κατοίκους του Χαλεπιού να μην πλησιάζουν σε θέσεις των ανταρτών και μάλιστα διαβεβαίωσε ότι όσοι επιθυμούν να φύγουν από τις ανατολικές συνοικίες για να βρουν καταφύγιο στις δυτικές, που ελέγχονται από το καθεστώς, δεν πρόκειται να συλληφθούν. Αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια στην πόλη με τα οποία καλούν τους αντάρτες να παραδοθούν.

    [11] Αίγυπτος: Στους 162 ανέρχεται μέχρι στιγμής ο αριθμός των θυμάτων από το ναυάγιο

    Σε τουλάχιστον 162 νεκρούς ανέρχεται μέχρι στιγμής ο θλιβερός απολογισμός από το ναυάγιο που συνέβη πριν από δύο ημέρες ανοιχτά της Αιγύπτου, με τους 450 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες, που βρέθηκαν στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ιταλία, όπως γράφει η "Αλ Αχράμ". Ανάμεσά τους, είναι πολλές γυναίκες και παιδιά.

    Ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε κατακόρυφα σήμερα όταν οι Αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις περισυνέλεξαν τις τελευταίες ώρες τις σορούς τουλάχιστον 107 μεταναστών.

    Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι οι αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω.

    Στο πλοίο που βυθίστηκε φαίνεται να επέβαιναν 300 άτομα περισσότερα από 150 που ήταν το επιτρεπτό.

    Όλοι τους μείνανε επτά ώρες στη θάλασσα πριν τους ανακαλύψουν οι ομάδες διάσωσης.

    Μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 164 άτομα, εκ των οποίων 117 είναι Αιγύπτιοι και 43 από άλλες χώρες.

    [12] 39ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Ένα αντρόγυνο στα «χαρακώματα»

    Θαμώνες πια του φεστιβάλ των μικρομηκάδων, Δημήτρης Νάκος και Αμέρισσα Μπάστα έρχονται για πολλοστή φορά στη Δράμα, ετούτη όμως ως...αντίπαλοι: Η «Αλίκη στο Καφέ» του ενός, θα ανταγωνιστεί το «Χρήστος και Δήμητρα» της άλλης, στη μάχη για τα βραβεία του Εθνικού Διαγωνιστικού. Με το 39ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας να μετρά αντίστροφα προς το μεγάλο του φινάλε και τις περισσότερες ταινίες να έχουν ήδη αποκαλυφθεί, η συζήτηση στα πηγαδάκια της αγαπημένης ετήσιας συγκέντρωσης των μικρομηκάδων έχει αρχίσει πια να περιστρέφεται όχι μόνο στα βραβεία, αλλά και στην ίδια την βραδιά απονομής τους,το Σάββατο 24/9.

    Ένα απ' τα συγκινητικότερα ενσταντανέ σε οποιαδήποτε βραδιά απονομής, είθισθαι να είναι η στιγμή που, βουρκωμένος στη σκηνή, ο νικητής παραλήπτης του βραβείου θα ευχαριστήσει τη σύντροφο ή τον σύντροφό του/της, για την αμέριστη υποστήριξη κι υπομονή. Τι γίνεται όμως όταν ο/η σύντροφος είναι απέναντι απ' τη σκηνή, όχι μονάχα ως υποστηρικτής, αλλά και ως ανταγωνιστής;

    Αυτή είναι η περίπτωση του Δημήτρη Νάκου και της Αμέρισσας Μπάστα φέτος: το σκηνοθετικό ανδρόγυνο που έχει συνυφάνει τη σχέση του με τη σταθερή του παρουσία στο φεστιβάλ Δράμας, έρχεται στη γιορτή των μικρομηκάδων αδιαλείπτως απ' το 2009, εναλλάσσοντας στις ταινίες τους ρόλους σκηνοθέτη και δ/ντη παραγωγής. Ενώ όμως το 2014 μοιράστηκαν ακόμη και το credit της σκηνοθεσίας στο «Εβίβα», φέτος, τα πράγματα είναι λιγάκι διαφορετικά: για πρώτη φορά έρχονται με διαφορετικές ταινίες, διαγωνιζόμενοι κι οι δυο τους για το ίδιο μεγάλο βραβείο.

    «Σε καμία περίπτωση δε λειτουργούμε ανταγωνιστικά» λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που τους συνάντησε στο πεδίο της... μάχης. «Δεν θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αισθανόμαστε ταινία μας ο ένας την ταινία του άλλου, τις αγαπάμε, και πράγματι έχουν [και οι δυο τους] ένα κομμάτι μας» συμπληρώνουν. Κι είναι, άλλωστε, λογικό: Στο «Χρήστος και Δήμητρα», την τρυφερή, παιχνιδιάρικη παραλλαγή του « Ρωμαίος και Ιουλιέτα » που σκηνοθετεί η Αμέρισσα Μπάστα, ο Δημήτρης Νάκος υπογράφει την δ/νση παραγωγής, ενώ αντίστοιχα, στην «Αλίκη στο Καφέ», το follow-up του Νάκου στο περσινό βραβευμένο του «4 Μαρτίου», η Μπάστα είχε αναλάβει την οργάνωση παραγωγής.

    Στην κούρσα των βραβείων πάντως, η Αμέρισσα Μπάστα έχει όχι ένα, αλλά δύο υπερατού: τον Κωνσταντίνο Παληκαρά και τη Ρένισσα Ζόγου, τους δύο ανήλικους πρωταγωνιστές της που περιμένουν όσο τίποτα να παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση στην πλατεία του χωριού τους, οι οποίοι είναι ικανοί... όχι μονάχα τις καρδιές των θεατών να λιώσουν, αλλά και την αίθουσα ολόκληρη.

    «Δουλεύοντας με παιδιά μπορεί κάποιος να δει εντελώς νέες πτυχές της ιδέας του για την ταινία , μέσα από τα παιδικά μάτια» λέει η Αμέρισσα Μπάστα μιλώντας για την εμπειρία της από την τρίτη της συνεργασία με τον νεαρό πρωταγωνιστή. «Κάθε ατάκα, κάθε πλάνο φιλτράρεται μέσα από το βλέμμα ενός παιδιού και αλλάζει, γίνεται πιο αυθεντικό και ειλικρινές. Όσο για τον Κωνσταντίνο , είναι ένα ιδιαίτερα ταλαντούχο και ξεχωριστό παιδί, που έχει κλέψει τις καρδιές όλων μας, και κάθε φορά μας εκπλήσσει, προσθέτοντας τη δική του ξεχωριστή νότα σε κάθε σκηνή».

    Βέβαια, και ο Δημήτρης Νάκος έχει να περηφανεύεται για έναν δυνατό συνεργάτη στην ταινία «Η Αλίκη στο Καφέ»: «Νιώθω πολύ τυχερός για τη συνεργασία με τον Ίκαρο» λέει, αναφερόμενος στον συγγραφέα Ίκαρο Μπαμπασάκη. «Είναι σπάνια και γι' αυτό εξαιρετική, όταν συμβαίνει, η συγκυρία όπου ένας σκηνοθέτης μπορεί να κινηθεί σε κοινή γραμμή με έναν συγγραφέα. Του είπα "Ικαρε έχω αυτή την ιδέα, θέλεις να το γράψουμε μαζί;", μου απάντησε "μέσα" κι έτσι έγινε το σενάριο» θυμάται για την ταινία που εκτός από το όνομα του βραβευμένου συγγραφέα έχει στην αφίσα της ταινίας κι αυτά των Λένα Παπαληγούρα, Μαρία Κεχαγιόγλου και Προμηθέα Αλειφερόπουλου ως πρωταγωνιστική τριπλέτα.

    «Δενθα πρωτοτυπήσω αν πω ότι δεν είναι εύκολο να κάνεις κινηματογράφο στην Ελλάδα» σημειώνει ο Νάκος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όταν τον ρωτάμε για την 12η(!) μικρού μήκους ταινία του, και το ενδεχόμενο να περάσει σε μεγάλου μήκους. «Είναι όπως το διήγημα και το μυθιστόρημα» μας λέει για τα δυο φορμά. «Μια ιστορία μπορεί να είναι για μικρή φόρμα και στη μεγάλη να ξεχειλώσει. Σίγουρα με γοητεύει η μικρή φόρμα, ωστόσο θα ήθελα, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να περάσω και στη μεγάλου μήκους ταινία».

    Παρά τις δυσκολίες, όμως, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του διατηρούν το ηθικό τους ακμαίο. «Σε πείσμα των καιρών φαίνεται πως η δημιουργικότητα και η ευρηματικότητά μας δεν εξαντλείται αλλά ενδυναμώνεται», σημειώνει η Αμέρισσα Μπάστα. «Οι μικρομηκάδες είναι περισσότεροι από ποτέ, η ετήσια παραγωγή πολλαπλασιάζεται, και πολλές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους αποσπούν βραβεία και θετικά σχόλια σε διεθνή φεστιβάλ».

    Ελπίζουν πως «το θετικό κλίμα θα οδηγήσει σε περισσότερες ευκαιρίες χρηματοδότησης, προβολής και διανομής της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής» και σε κάθε περίπτωση όμως , παρακολουθώντας τις ταινίες που γίνονται τα τελευταία χρόνια, «δεν μπορούμε παρά να είμαστε αισιόδοξοι», καταλήγουν οι δύο μικρομηκάδες. Υπενθυμίζεται ότι στο Φεστιβάλ διαγωνίζονται 65 ελληνικές ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία της 39ης διοργάνωσης. Από αυτές, οι οκτώ είναι ντοκιμαντέρ και οι τρεις animation.

    [13] Πώς αναδιοργανώνεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

    Στο πολυνομοσχέδιο για την εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους που κατατέθηκε στη Βουλή, περιελήφθησαν οι διατάξεις για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την εφαρμογή του λεγόμενου "target model" που προβλέπουν οι Κοινοτικές Οδηγίες.

    Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είχε τεθεί σε διαβούλευση στις αρχές του μήνα. Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν τη δημιουργία νέων αγορών ενέργειας που θα επιτρέπουν σε προμηθευτές και παραγωγούς καλύτερο προγραμματισμό και διαχείριση του ρίσκου, με στόχο την ανταγωνιστικότερη λειτουργία του συστήματος και την επίτευξη καλύτερων τιμών για τους καταναλωτές.

    Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο, δημιουργούνται:

    - Χονδρική Αγορά Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας.

    - Αγορά Επόμενης Ημέρας, στην οποία πραγματοποιούνται συναλλαγές αγοράς και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με υποχρέωση φυσικής παράδοσης την επόμενη ημέρα.

    - Ενδοημερήσια Αγορά στην οποία πραγματοποιούνται συναλλαγές αγοράς και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με υποχρέωση φυσικής παράδοσης, μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής Εντολών Συναλλαγών στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και αφορούν την Ημέρα Εκπλήρωσης Φυσικής Παράδοσης.

    - Αγορά εξισορρόπησης με την οποία εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες εφεδρείες ισχύος.

    Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων στις Εταιρίες Παροχής Αερίου οι οποίες σύμφωνα με ρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί, πρέπει να διαχωρίσουν τις δραστηριότητες των δικτύων από την εμπορία και προβλέπεται ότι για διάστημα 5 ετών από την ολοκλήρωση της απόσχισης του κλάδου προμήθειας ή διανομής, οι υφιστάμενες ή νέες εταιρίες που θα ιδρυθούν δεν θα μπορούν να απολύσουν προσωπικό που προέρχεται από τις υφιστάμενες ΕΠΑ ή τη ΔΕΠΑ.

    Ρυθμίζονται επίσης λεπτομέρειες για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, ενώ για τα τέλη του ΔΕΣΦΑ ορίζεται τέλος, ότι η χρονική περίοδος στην οποία θα κατανεμηθεί η είσπραξη της διαφοράς που οφείλεται στην εταιρία για τα έτη 2006 - 2015 θα καθοριστεί από τη ΡΑΕ (προηγούμενη ρύθμιση που καταργείται προέβλεπε την κατανομή της οφειλής σε 40 χρόνια).

    [14] Βουλή: Αντιπαράθεση στη συζήτηση για την εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας

    Σε πεδίο αντιπαράθεσης εξελίχθηκε η συζήτηση επερώτησης της ΝΔ για την «Έξαρση Εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας», καθώς οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αδρανεί με αποτέλεσμα να έχει εκτοξευθεί η εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας -υποκύπτοντας σε μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρεί σχέσεις με αντεξουσιαστές και «μπαχαλάκηδες»- ενώ ο αρμόδιος υπουργός, αντιγύρισε τα «πυρά» για «αδράνεια», στην προηγούμενη κυβέρνηση, που αντιμετώπισε την Αστυνομία σαν κομματικό ακροατήριο και παρέλειψε τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

    Ο Νίκος Τόσκας, τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή που προσπαθεί να κινηθεί στη λογική της εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών στον τομέα της αστυνόμευσης και υπεραμύνθηκε του έργου του, τόσο ως προς το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας, λέγοντας μάλιστα πως κατέστη επιτακτική ανάγκη λόγω της αδράνειας που είχε επιδειχθεί τόσα χρόνια, όσο και στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απέκρουσε τις σχετικές αναφορές των βουλευτών της ΝΔ, περί του «άβατου» των Εξαρχείων και για εκτίναξη της εγκληματικότητας εκεί, εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης, ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, κατηγόρησε την ΝΔ ότι «θωπεύει ακροδεξιά αυτιά».

    Ο κ. Τόσκας, τόνισε πως με βάση τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών, καταγράφεται μείωση στα ποσοστά του «μεγάλου» εγκλήματος και αφού αναφέρθηκε στην αστυνομική επιχείρηση κατά της μαφίας των ναρκωτικών στα Εξάρχεια, απηύθυνε το ερώτημα πότε έγινε παρόμοια επιχείρηση επί των ημερών της Ν.Δ. Ακόμη είπε πως έγιναν 86 συλλήψεις «μπαχαλάκηδων» εντός του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός είπε πως παραμένει το πρόβλημα με τα «μικρά» εγκλήματα (π.χ. κλοπές) γι' αυτό, εξήγησε, ότι το σχέδιο της αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας, επικεντρώνεται στο να κατέβουν περισσότεροι αστυνομικοί στο πεζοδρόμιο, κοντά στον πολίτη και να αφαιρεθούν από την προστασία υψηλών προσώπων. Στο σημείο αυτό, είπε πως ο αριθμός των αστυνομικών που απασχολούνται σε πρόσωπα είναι πολύ υψηλός και σημείωσε ότι υφίστανται πιέσεις προς την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να μην αλλάξει αυτή η κατάσταση.

    Αναφερόμενος στην Ειδομένη, είπε πως έφυγαν από εκεί, μέσα σε λίγες ημέρες 13.000 άνθρωποι και αντιπαρέβαλε με την κατάσταση στο Καλαί, που υπάρχουν 3.500 πρόσφυγες επί επτά χρόνια και «μάλιστα οι γαλλικές αρχές προβληματίζονται και θέλουν να πάρουν μαθήματα, να δουν με ποιον τρόπο ενεργήσαμε εμείς».

    [15] Συνέδριο για την ψηφιακή δημοσιογραφία: Το ΑΠΕ-ΜΠΕ με το Infographics συμβάλλει στο νέο πεδίο του data journalism

    Παρά την κρίση που διέπει τα ΜΜΕ, τόσο οικονομικά όσο και σε σχέση με την έλλειψη αξιοπιστίας, οι αλλαγές που έρχονται είναι αδιαμφισβήτητες, ακόμα και στον θεσμικό τους ρόλο, σημείωσε η επίκουρη καθηγήτρια του ΑΠΘ Δήμητρα Δημητρακοπούλου στην ομιλία της στο διεθνές συνέδριο για την ψηφιακή δημοσιογραφία στη ΓΓΕΕ.

    Χρησιμοποιώντας λεγόμενα θεωρητικών του χώρου των ΜΜΕ, η Δήμητρα Δημητρακοπούλου μίλησε για εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες που προκαλούν τις αλλαγές στα Μέσα.

    Έκανε αναφορά στο διεθνές δίκτυο Worlds of Journalism, το οποίο αποτυπώνει όλες τις αλλαγές στα Μέσα, μαζί και τους φόβους των δημοσιογράφων -ανάμεσα σε αυτούς- την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και τις οικονομικές πιέσεις που τους ασκούνται για την παραγωγή κέρδους.

    Στην κορυφή των αλλαγών είναι φυσικά η εξέλιξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα οι νέες τεχνολογίες, η έντονη εξάρτηση της δημοσιογραφίας μέσα στο οικονομικό πλαίσιο που λειτουργεί, ο ανταγωνισμός και η πίεση για την παραγωγή κέρδους. Αρνητικό στοιχείο, η παντελής τήρηση της δεοντολογίας, τόνισε η καθηγήτρια του ΑΠΘ. Αρνητικό στοιχείο επίσης, η έλλειψη χρόνου στη ζωή του δημοσιογράφου, αλλά και χρόνου για έρευνα.

    Βασικός άξονας των αλλαγών είναι στο κομμάτι της οικονομικής αλλαγής, δηλώνουν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, υπογράμμισε. «Πρέπει να δούμε τις αλλαγές της δημοσιογραφίας ολιστικά, και όχι μόνο με τις νέες τεχνολογίες, καθώς ο χάρτης της δημοσιογραφίας θα αλλάξει οριστικά», σημείωσε κλείνοντας η Δημ. Δημητρακοπούλου.

    Συμφωνώντας με τον David Domingo, (προηγούμενος ομιλητής) η επικοινωνιολόγος Λήδα Τσενέ μίλησε και αυτή για τις ?κρυμμένες φωνές? που πρέπει να ακουστούν και τον ρόλο της δημοσιογραφίας να τους δώσει βήμα. Μιλώντας για τη σπουδαιότητα αναζήτησης του ρόλου της δημοσιογραφίας σήμερα, σημείωσε ότι δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση και η πτώση των αξιών γενικότερα, έχουμε και το γκρέμισμα των παραδοσιακών τεχνικών με την έλευση της τεχνολογίας. Ιδιαίτερη μνεία έκανε η Λήδα Τσενέ, στην Ελλάδα και στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν εμπιστεύονται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, γεγονός που το χαρακτήρισε ανησυχητικό και χρίζει άμεσης αλλαγής.

    Όπως και προηγούμενοι ομιλητές, έκανε λόγο για τη μεγάλη μείωση στην διαφήμιση, που και αυτή με τη σειρά της επηρεάζει τον χώρο, ωστόσο, πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι, γιατί είναι ώρα να επανεστιάσουμε στον ρόλο των ΜΜΕ στην κοινωνία, τόνισε. Στους δημοσιογράφους δεν αρέσει να ακούνε, αλλά είναι η ώρα που αυτό πρέπει να αλλάξει, πρέπει να ακούσουμε την κοινωνία, γιατί οι αλλαγές ?συμβαίνουν τώρα? σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε κλείνοντας.

    Η «δημοσιογραφία των δεδομένων (data journalism)» παράγει αλήθεια, σημείωσε ο προγραμματιστής και δημοσιογράφος Nicolas Kayser Bril, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο. Ωστόσο, φέρνοντας παραδείγματα μεγάλων εκδόσεων δημοσιογραφικών ιστοσελίδων, σημείωσε ότι τη διαφήμιση δεν την ενδιαφέρει η αναζήτηση της αλήθειας, με αποτέλεσμα να θάβονται θέματα τα οποία δεν είναι αρεστά στα οικονομικά συμφέροντα που διοικούν αυτές τις δημοσιογραφικές ιστοσελίδες. Κανένα newsroom δεν ενδιαφέρεται να παράξει αλήθεια στην Ευρώπη αυτήν την στιγμή δυστυχώς, υπογράμμισε κλείνοντας.

    Ο καθηγητής του Παντείου, κοινωνιολόγος Γιάννης Σκαρπέλος, σημείωσε ότι ενώ το data journalism (δημοσιογραφία των δεδομένων) είναι πεδίο λαμπρό, η εκπαιδευτική κοινότητα δεν έχει αναπτύξει ακόμα τα κατάλληλα εργαλεία γι? αυτό. Μιλώντας για τις νέες τεχνολογίες, μίλησε αφενός για τη διστακτικότητα της νέας γενιάς για τη λειτουργία τους, αλλά και την υποχρηματοδότηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ως προς την παροχή νέων τεχνολογιών στη φοιτητική κοινότητα. Θετικό στοιχείο και παράδειγμα, ο Γιάννης Σκαρπέλος ανέφερε το Infographics, υπηρεσία που παρέχει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    [16] «Η λειτουργία των ΜΜΕ είναι κριτήριο για τη Δημοκρατία», είπε ο καθ. Ν. Σμυρναίος

    Μιλώντας για τη σημασία της διαδικτυακής δημοσιογραφίας και τη θετική συμβολή της στην έξοδο από την κρίση των ΜΜΕ, ο αναπληρωτής καθηγητής ΜΜΕ, Universite de Toulouse, Νίκος Σμυρναίος, δήλωσε ότι οι λόγοι διοργάνωσης αυτού του συνεδρίου, είναι ζωτικής σημασίας, καθώς το μιντιακό σύστημα έχει σημαντική πολιτική σημασία, στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας, καθώς σε αυτή τη σφαίρα υπάρχει η διαπάλη των ιδεών σχετικά με το κοινωνικό - οικονομικό γίγνεσθαι.

    «Υπό αυτή την έννοια η λειτουργία των ΜΜΕ είναι κριτήριο για την ποιότητα της Δημοκρατίας σε μία χώρα» τόνισε. Τα τελευταία χρόνια, σημείωσε, κοσμοϊστορικές εξελίξεις έχουν αλλάξει την υφή της δημοσιογραφίας, με κύριο το διαδίκτυο.

    Στη γενικότερη εξέλιξη των ΜΜΕ, η ακολουθία του χρήματος φέρνει αντίθεση σε σχέση με την υπηρέτηση του κοινωνικού αγαθού της δημοσιογραφίας, ανέφερε ο κ. Σμυρναίος. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα το οποίο χειροτερεύει τα τελευταία χρόνια, ωστόσο στην Ελλάδα αυτό έχει πάρει ακραία μορφή, με το κυνήγι της τηλεθέασης και στην εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων χωρίς κανένα φραγμό σε ένα καθεστώς γενικευμένης ανομίας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα, τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής.

    Η οικονομική κρίση, η φτωχοποίηση των δημοσιογράφων και άλλοι παράγοντες έγιναν ρυθμιστές για να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο η εικόνα των ΜΜΕ στην Ελλάδα, με μόνο το 5-7% των Ελλήνων να πιστεύουν ότι τα ΜΜΕ στη χώρα είναι ανεξάρτητα, τόνισε. Ωστόσο η ανάγκη για πληροφόρηση από το διαδίκτυο και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης αυξάνει, υπογράμμισε ο Ν. Σμυρναίος με θετικά στοιχεία, τη συμμετοχικότητα, τη διάδραση, τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας έκφρασης. Η αρνητική πλευρά ωστόσο αυτού του νομίσματος, είναι το «clopy paste» -η κλοπή δηλαδή ειδήσεων από τα Πρακτορεία Ειδήσεων μέσω του copy paste, η ανυπαρξία ερευνητικής δημοσιογραφίας, τα εύκολα θέματα, οι ανυπόστατες φήμες, η αβέβαιη αναζήτηση στιβαρών οικονομικών μοντέλων για μια υγιή δημοσιογραφία - ειδικά στο διαφημιστικό μοντέλο το οποίο δεν μπορεί να την υποστηρίξει - και τέλος υπογράμμισε ο Ν. Σμυρναίος, η γενικότερη εξέλιξη του διαδικτύου σε ένα ολιγοπωλιακό σύστημα, υπό τον έλεγχο τεράστιων εταιρειών που δρουν μονοπωλιακά και εντείνουν την εξάρτηση δημοσιογράφων, εκδοτών και κοινού, από αυτούς.

    [17] Συνάντηση Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ την Τετάρτη στο Βερολίνο - Απών ο Μ. Ρέντσι

    Την ερχόμενη Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να συναντηθούν στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ, όπως μετέδωσε πριν λίγο το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Στους συμμετέχοντες στην συνάντηση, έως τώρα, δεν συμπεριλαμβάνεται ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι.

    Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, η καγκελάριος, ο Γάλλος πρόεδρος και ο επικεφαλής της Κομισιόν θα έχουν συνάντηση και με την ηγεσία των Ευρωπαίων βιομηχάνων.

    Η νέα αυτή εξέλιξη φαίνεται να επιβεβαιώνει τις ουσιαστικές διαφορές της ιταλικής κυβέρνησης με εκείνες του Παρισιού και του Βερολίνου, σε ότι αφορά την διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού, την ανάγκη να ξεπερασθεί η πολιτική της λιτότητας και τα κύρια αποτελέσματα της συνόδου της Μπρατισλάβα.

    [18] Περίπου 1.500 ασυνόδευτα παιδιά ζουν σε επισφαλείς συνθήκες, διαπιστώνει έκθεση τριών ΜΚΟ

    Περίπου 1.500 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται στη λίστα αναμονής για πρόσβαση σε κάποιο εξειδικευμένο χώρο φιλοξενίας και ζουν σε επισφαλείς συνθήκες σε καταυλισμούς, hotspots, προαναχωρησιακά κέντρα ή αστυνομικά τμήματα. Αυτό διαπιστώνουν σε έκθεσή τους οι ΜΚΟ Praksis, «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και «Save the Children».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 1.487 ασυνόδευτα παιδιά περιμένουν να στεγαστούν σε κατάλληλους χώρους. Περισσότερα από το 20% των ασυνόδευτων ανηλίκων κρατούνται σε κλειστές εγκαταστάσεις στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο. Επίσης, από τη διαδικασία της προκαταγραφής προέκυψε ότι 1.225 ασυνόδευτα παιδιά ζουν στους καταυλισμούς της ενδοχώρας. «Οι συνθήκες στους καταυλισμούς αυτούς δεν είναι αξιοπρεπείς, ενώ επίσης επικρατεί μεγάλος συνωστισμός», παρατηρεί η έκθεση και συνεχίζει: «Αρκετά ασυνόδευτα παιδιά ζουν απροστάτευτα μαζί με ενήλικο πληθυσμό, εκτεθειμένα σε κινδύνους κακοποίησης, εκμετάλλευσης και σε κυκλώματα διακίνησης, ενώ έχουν καταγραφεί απειλές και προσβολές σεξουαλικής φύσης σε μερικούς από τους καταυλισμούς».

    Τον Μάιο του 2016 οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», σε συνεργασία με τις οργανώσεις Praksis και «Save the Children», και σε συνεννόηση με τις Αρχές, παρείχαν στέγαση και υποστήριξη σε 79 ανήλικους για τρεις μήνες στο κέντρο προσωρινής παραμονής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στον Μανταμάδο της Λέσβου ως μια εναλλακτική της εκτεταμένης κράτησής τους στο hot spot της Μόριας. Ανάμεσα στα παιδιά αυτά ήταν και ένα αγόρι από τη Συρία που παρά το ιδιαίτερα βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό του είχε κρατηθεί στη Μόρια πριν μεταφερθεί στον Μανταμάδο. Εξαιτίας της ευαλωτότητάς του και της ανάγκης για εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις, το παιδί μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της Praksis στην Αθήνα, αναμένοντας την οικογενειακή του επανένωση στη Γερμανία. Ωστόσο, όπως περιγράφεται στην έκθεση, ενώ η Praksis κατάφερε να κλείσει επείγον ραντεβού μέσα σε μία ημέρα με την Υπηρεσία Ασύλου για την καταγραφή του αιτήματος ασύλου του, το ραντεβού εξέτασης του αιτήματος ορίστηκε έπειτα από έξι μήνες.

    Οι τρεις οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για τα αποτελέσματα της κράτησης και της αβεβαιότητας στη φυσική κατάσταση και την ψυχική υγεία αυτών των παιδιών και καλούν τις Αρχές να παρέχουν επαρκείς συνθήκες υποδοχής και να βελτιώσουν το ρυθμό της καταγραφής, μετεγκατάστασης και επανένωσης με τις οικογένειές τους επιτρέποντάς τους την πρόσβαση σε ένα ασφαλές και καλύτερο μέλλον.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 September 2016 - 16:32:31 UTC