Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Παπαδημούλης στο Πρακτορείο 104,9: Έχει ωριμάσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους
  • [02] Νέες προτάσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, κατέθεσε ο Χρ. Σπίρτζης
  • [03] Κοινό ανακοινωθέν των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Παλαιστίνης, για την τριμερή συνεργασία
  • [04] Ν.Παππάς : Δεν είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε σε κανέναν ότι θα πάρει την άδεια
  • [05] Περαιτέρω μείωση του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ μετά από αίτημα της ΤτΕ
  • [06] Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν θα προβεί σε αίτημα ταμειακής διευκόλυνσης
  • [07] Σήμερα η κηδεία του Γιώργου Καστρινάκη, στον Στύλο Χανίων
  • [08] ΗΠΑ: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη Σάρλοτ λόγω ταραχών
  • [09] Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος για τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν
  • [10] Ένα εικαστικό αλφάβητο κυμάτων μας ταξιδεύει ως τη Βενεζουέλα
  • [11] «Είμαι Τούρκος και Ελληνας μαζί, εκπροσωπώντας την Κύπρο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ποιητής Μεχμέτ Γιασίν
  • [12] Ελληνοϊταλική ανακάλυψη: Φίλτρο που περιέχει... καφέ, καθαρίζει το νερό από μόλυβδο και υδράργυρο
  • [13] Ντ. Μπακογιάννη στο Πρακτορείο 104,9: Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στις τηλεοπτικές άδειες
  • [14] Η Αθήνα μπορεί να δοκιμάσει στις αγορές το 2017, πλήρως το 2018
  • [15] ΚLEEMANN: Προσαρμογή στρατηγικής με σταθερή βάση τη Βόρειο Ελλάδα

  • [01] Δ. Παπαδημούλης στο Πρακτορείο 104,9: Έχει ωριμάσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους

    «Η φιλοδοξία μας να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα της ελάφρυνσης τους χρέους μέσα στους επόμενους μήνες βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση και αναγνώριση και μέσα στο στρατόπεδο των δανειστών» δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

    «Οι συζητήσεις, που είχε ο πρωθυπουργός στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο για το Προσφυγικό, αλλά και για το χρέος, δείχνουν ότι από πολλές πλευρές των δανειστών -με εξαίρεση το Βερολίνο και τους πολύ στενούς του συμμάχους- έχει ωριμάσει η ιδέα ότι είναι κοινό συμφέρον μέχρι το τέλος του χρόνου να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup στις 25 Μαΐου» είπε ο κ. Παπαδημούλης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», κληθείς να σχολιάσει το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, για το οποίο μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Πρακτορείο Reuters.

    «Ο στόχος της κυβέρνησης, αλλά και επιθυμία των δανειστών, για τους δικούς τους λόγους, είναι το τρίτο μνημόνιο να είναι και το τελευταίο» σημείωσε και εξήγησε: «Για να γίνει αυτό, πρέπει το 2018 να μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές κανονικά, όπως όλα τα άλλα κράτη, με λογικά χαμηλά επιτόκια. Αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό αυτό. Επομένως, για να μπορέσουμε να το κάνουμε, πρέπει μέσα στο 2017 να βγούμε με έναν σχεδιασμό, που κάνει ήδη το οικονομικό επιτελείο σε συζήτηση και με τους δανειστές και σε συνεννόηση μαζί τους, να τεστάρουμε τις αγορές με έναν μικρότερο δανεισμό».

    «Δε ζητάμε κάτι παραπάνω από αυτό που αποφάσισε το Eurogroup, ζητάμε όσα αποφάσισε το Eurogroup να γίνουν συγκεκριμένα, όχι μόνο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά και για τα μεσοπρόσθεσμα» είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και διευκρίνισε: «Κάτι τέτοιο θα δώσει ένα σήμα περαιτέρω σταθεροποίησης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα της ελληνικής οικονομίας και θα διευκολύνει τις επενδύσεις, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, για να επιστρέψει με έναν βιώσιμο τρόπο στην ανάπτυξη και να μειώσουμε την ανεργία. Για το 2017 και το 2018 προβλέπεται από όλους τους παράγοντες μία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ισχυρή, της τάξης του 2,5-3%, και η συγκεκριμενοποίηση της ελάφρυνσης του χρέους θα δώσει μία περαιτέρω ώθηση και θα εξασφαλίσει βιωσιμότητα και αντοχή αυτής της ανάπτυξης στον χρόνο. Δε θα είναι δηλαδή κάτι πρόσκαιρο, αλλά θα είναι κάτι πιο σημαντικό. Δεν είναι μόνο η δημοσιονομική ανακούφιση, αλλά η αίσθηση ότι αφήνουμε πίσω μας την κρίση και αρχίζουμε σιγά-σιγά να επουλώνουμε τις βαθιές πληγές που κληρονόμησε από όλο αυτό το σοκ της χρεοκοπίας και των μνημονίων η ελληνική κοινωνία».

    Ο κ. Παπαδημούλης εκτίμησε, πάντως, ότι «για λόγους καθαρά πολιτικής σκοπιμότητας από το Βερολίνο και ιδιαίτερα από τη δεξιά πλευρά του Βερολίνου υπάρχει μία προσπάθεια να μη γίνει τίποτα και να αναβληθούν τα πάντα, όσον αφορά τη συγκεκριμενοποίηση της ελάφρυνσης του χρέους, για μετά τις γερμανικές εκλογές που είναι σε περίπου έναν χρόνο».

    [02] Νέες προτάσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, κατέθεσε ο Χρ. Σπίρτζης

    Δύο νέες προτάσεις, σε μια ύστατη προσπάθεια να εξευρεθεί λύση μετά την απόρριψη της προηγούμενης, για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, «που παραμένουν απλήρωτοι με ευθύνη της διοίκησής του», κατέθεσε με επιστολή του στη διοίκηση του οργανισμού ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης.

    Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός μετά την απόρριψη του δεσμευτικού πλαισίου που έθεσε στις 8 Σεπτεμβρίου, για απευθείας καταβολή των χρημάτων στους λογαριασμούς των εργαζομένων, προχωράει σε μία ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, καταθέτοντας νέα πρόταση στη διοίκηση του Οργανισμού και προειδοποιεί ότι οι καταβολές θα περικόπτονται ανάλογα με το μεταφορικό έργο που δεν εκτελείται από τον ΟΑΣΘ.

    Η πρώτη πρόταση αφορά την καταβολή 2 εκατομμυρίων ευρώ για τη μετακίνηση μαθητών και φοιτητών για το έτος 2016, από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τηδιάθεση του 18% από τις πωλήσεις εισιτηρίων έως σήμερα, αλλά και όσα πρόσθετα απαιτούνται για την καταβολή του ενός μηνός δεδουλευμένα.

    Ως προϋπόθεση, ο υπουργός Μεταφορών θέτει την ταυτόχρονη χορήγηση της αναλυτικής κατάστασης εξόφλησης μισθοδοσίας Ιουλίου 2016, ανά εργαζόμενο, από την οποία θα προκύπτει ξεκάθαρα, ότι τα παραπάνω χρηματικά ποσά χρησιμοποιήθηκαν μόνο για την καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Εφόσον τηρηθεί το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο, τότε και μόνο το ΥΠΟΜΕΔΙ, θα προβεί στην προκαταβολή του ακριβούς ποσού που απαιτείται για την εξόφληση των δεδουλευμένων του μηνός Αυγούστου 2016, υπό τους ίδιους όρους.

    Η δεύτερη πρόταση αφορά την προκαταβολή τωναντισταθμιστικών καταβολών των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου για το έτος 2016, με μόνον σκοπό την εξόφληση της μισθοδοσίας μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2016, εφόσον προσκομιστεί προς το ΥΠΟΜΕΔΙ,ισόποση Εγγυητική Επιστολή.

    Με δήλωσή του, ο υπουργός Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζης, τονίζει: «είμαστε στην πλευρά των εργαζομένων. Ωστόσο οφείλω να επισημάνω για μία φορά ακόμη, προς όλα τα ευήκοα ώτα, ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί η κατασπατάληση των χρημάτων του ελληνικού λαού, με πρόσθετες διεκδικήσεις και με τις γνωστές διαιτησίες που πάντα δικαίωναν τον ΟΑΣΘ, χωρίς ελέγχους και παρέχοντας μη ποιοτικό και πανάκριβο μεταφορικό έργο στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Και βεβαίως με ψέματα, καθώς το Υπουργείο δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ από την ως σήμερα ισχύουσα οικονομική συμφωνία. Προς το παρόν όμως, αναμένουμε την απάντηση της διοίκησης, η οποία, ελπίζω να είναι προς όφελος των εργαζομένων».

    Ο υπουργός, τέλος, καλεί τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, «να πει κάποτε την αλήθεια» για να προσθέσει: «Γνωρίζει, ότι οι προκαταβολές στον ΟΑΣΘ σε μη εκτελεσμένο έργο δεν είναι νόμιμες, ούτε προβλέπονται από τη σύμβαση. Γνωρίζει επίσης, ότι η κάθε καταβολή στον ΟΑΣΘ, αυτόματα σημαίνει την παρακράτηση μεγάλου μέρους για άλλες δαπάνες της διοίκησης του ΟΑΣΘ και όχι για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Εύχομαι, οι όποιες προτάσεις του και η τακτική του να σταματήσει να είναι η προκαταβολή των δημόσιων καταβολών όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τις υποχρεώσεις των μετόχων του ΟΑΣΘ».

    [03] Κοινό ανακοινωθέν των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Παλαιστίνης, για την τριμερή συνεργασία

    Tην αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν τις σχέσεις τους, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου και Παλαιστίνης, Νίκος Κοτζιάς, Ιωάννης Κασουλίδης και Ριάντ Μαλκι,μετά την πρώτη ιστορική τριμερή συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τη συνάντησή τουςστη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της συνεδρίασης υψηλού επιπέδου της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Σε κοινό ανακοινωθέν επαναδιατύπωσαν τη δέσμευση των κυβερνήσεών τους υπέρ της επίτευξης κοινώς αποδεκτών, πολιτικών καιπεριεκτικών λύσεων, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, καθώς και υπέρ της κοινής συνεργασίας για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου.

    Υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών που καταβάλλονται από τις μετριοπαθείς δυνάμεις για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων, για την από κοινού καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και της υποκίνησης της βίας, για την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών και την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας, της διαρκούς σταθερότητας και ευημερίας.

    Απηύθυναν έκκληση για την επίτευξη μιας δίκαιης, συνολικής και διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή, συμφώνησαν ότι μια μόνιμη λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή και πέραν αυτής.

    Εξέφρασαν τη στήριξή τους υπέρ της λύσης των δύο κρατών, η οποία θα βασίζεται στα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967 και θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου, βιώσιμου και με εδαφική συνέχεια κράτους της Παλαιστίνης, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, το οποίο θα συνυπάρχει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας με το Ισραήλ και τους γείτονές του. Χαιρέτισαντις σημερινές προσπάθειες,για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας αλλάεξέφρασαν και την έντονη ανησυχία τους ότι οι τρέχουσες τάσεις στην περιοχή απειλούν να καταστήσουν αδύνατη την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών, επαναλαμβάνονταςότι όλες οι δραστηριότητες εποικισμού είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και υπογράμμισαν την ανάγκη θετικών δράσεων για την αναχαίτιση και την αντιστροφή αυτών των τάσεων.

    Σχετικά με το Κυπριακό επανέλαβαν τη σταθερή τους στήριξη στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη λύσηςπου θα επανενώσει τη νήσο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δίνοντας έμφαση στο ότι η λύση του κυπριακού ζητήματος πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των ίδιων των Κυπρίων, χωρίς να δίνει δικαιώματα στρατιωτικής επέμβασης και πρέπει να σέβεται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Τόνισαν δε ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες σε όλες τις πτυχές τους, συμπεριλαμβανομένων και των διατάξεων σχετικά με την ασφάλεια, πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

    Τέλος, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών, δηλώνοντας πεπεισμένοι για τις δυνατότητες της τριμερούς τους συνεργασίας, τόνισαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται, προκειμένου να προωθήσουν αποτελεσματικά τις κοινές τους αξίες και τα κοινά τους συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας τους σε διεθνή φόρα και οργανισμούς, καθώς και στην υλοποίηση έργων, μεταξύ άλλων, στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης, του περιβάλλοντος, της διατήρησης και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, της ενέργειας και της γεωργίας. Προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω και εκτενέστερα οι δυνατότητες συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς αποφασίστηκε ότι θα πραγματοποιηθεί στο προσεχές μέλλον συνάντηση των Μόνιμων Γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των τριών μερών.

    [04] Ν.Παππάς : Δεν είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε σε κανέναν ότι θα πάρει την άδεια

    «Δεν είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε σε κανέναν από τους τέσσερις ότι θα πάρει την άδεια, συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νικος Παππάς στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων για τις τηλεοπτικές άδειες.

    «Σε κάθε σημείο αυτή η διαδικασία δοκιμάζεται. Όταν λοιπόν την Δευτέρα έχουμε την καταβολή των χρημάτων αυτό θα είναι περιουσία της διαδικασίας» υπογράμμισε ο κ. Παππάς και αναφέρθηκε σε μια «πραγματικότητα όπου θα έχουμε νόμιμες άδειες για πρώτη φορά» ενώ είπε ότι στην «Ελλάδα έχει συντελεστεί αυτά τα χρόνια μια αεροπειρατεία. Πήραν με σκοτεινό τρόπο τον αέρα της χώρας».

    Αναφερόμενος στο περιστατικό στη Νέα Υόρκη με τους δύο δημοσιογράφους είπε: «δεν είμαι πολύ σίγουρος αν φταίνε οι δημοσιογράφοι ή οι ιδιοκτήτες των μέσων. Υπόθεση εργασίας, η πιο σοβαρή και πιθανολογούμενη είναι ότι λειτούργησαν κατόπιν οδηγιών».

    Επίσης, τόνισε ότι «Το δελτίο ειδήσεων του Σκάι είναι τα επιχειρήματα του κ. Αλαφούζου, το δελτίο του Alpha είναι τα επιχειρήματα του κ.Κοντομηνά, το δελτίο του Star είναι τα επιχειρήματα του κ. Βαρδινογιάννη»

    «Έχουν εξαντληθεί τα επιχειρήματα για την αρτιότητα και τη διαφάνεια του διαγωνισμού» είπε ο κ. Παππάς απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον κ.Καλογρίτσα και πρόσθεσε «θα εξεταστούν όλες οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί».Σε όσους αναφέρουν ότι η υπόθεση Καλογρίτσα, είναι το Βατοπέδι του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς απάντησε «τους εύχομαι καλή τύχη».

    Ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ότι «μετά τον διάρκειας 15 ημερών έλεγχο (η αντίστροφη μέτρηση άρχισε χθες) θα έχουμε την οριστικοποίηση των υπερθεματιστών, εφόσον καταβληθούν τα χρήματα».

    «Αν δεν είναι εντάξει κάποιος φεύγει το επόμενο δευτερόλεπτο»

    Χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παππάς: «Αυτός ο διαγωνισμός είχε αλλεπάλληλα φίλτρα τα οποία οι πολιτικοί μας αντίπαλοι που εξαπολύουν εμετούς υπερασπιζόμενοι συμφέροντα δικά τους δεν ομολογούν. Τώρα είμαστε στο στάδιο να εξετάσουμε τις ενστάσεις. Υπάρχει ενδεχόμενο να μην περάσουν στην επόμενη φάση κάποιοι από τους υπερθεματιστές. Αν δεν είναι εντάξει κάποιος φεύγει το επόμενο δευτερόλεπτο. Εμείς δεν είμαστε σκιτζήδες. Στην Ελλάδα έχει συντελεστεί αυτά τα χρόνια μια αεροπειρατεία. Πήραν με σκοτεινό τρόπο τον αέρα της χώρας».

    Σε ερώτηση αν ένας υπερθεματιστής και μέτοχος μπορεί να δανειστεί από ναυτιλιακή και να το εμφανίσει στο πόθεν έσχες απάντησε ότι καλείται να αποδείξει αν έχει τα οικονομικά μέσα για να ανταποκριθεί στο τίμημα.Είπε ωστόσο ότι εγείρονται ερωτηματικά για το εάν κάποιος έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί οικονομικά όταν έχουν μπλοκαριστεί οι λογαριασμοί του.

    «Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου» επεσήμανε σε άλλο σημείο ενώ «Απευθυνόμενος σε εχθρούς και φίλους» είπε ότι «Κάνουν λάθος εάν νομίζουν ότι η Γενική Γραμματεία ενημέρωσης και ο υπουργός Επικρατείας ασκούν πολιτική Παππά. Η πολιτική είναι κυβερνητική».

    [05] Περαιτέρω μείωση του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ μετά από αίτημα της ΤτΕ

    Σε περαιτέρω μείωση του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) προς τις τράπεζας προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Συγκεκριμένα, στις 21 Σεπτεμβρίου 2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 51,9 δισεκ. ευρώ έως και την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,9 δισεκ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

    [06] Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν θα προβεί σε αίτημα ταμειακής διευκόλυνσης

    Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν θα προβεί σε αίτημα ταμειακής διευκόλυνσης (εσωτερικού δανεισμού) για την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2016, όπως δεν χρειάστηκε ταμειακή διευκόλυνση και για την καταβολή των συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου 2016, όπως διευκρινίζει η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, «λόγω της βελτιωμένης πορείας είσπραξης των εσόδων του».

    Συγκεκριμένα, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη χρηματοδότησή του, η διοίκηση του Ιδρύματος ανακοινώνει ότι τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για το οκτάμηνο του έτους 2016, αυξήθηκαν κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96%, σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015.

    Τέλος, σχετικά με το αίτημα επιχορήγησης από τον λογαριασμό ΑΚΑΓΕ, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναφέρει ότι τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση και από τον ανωτέρω ειδικό λογαριασμό. Τονίζεται δε ότι το έλλειμμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ -ήδη γνωστό από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός-, βαίνει μειούμενο, λόγω και της αύξησης των εσόδων του Ιδρύματος.

    [07] Σήμερα η κηδεία του Γιώργου Καστρινάκη, στον Στύλο Χανίων

    Στη γενέτειρά του, στον Στύλο Χανίων, κηδεύεται σήμερα ο δημοσιογράφος και πολιτικός Γιώργος Καστρινάκης, ο οποίος πέθανε χθες σε ηλικία 60 ετών. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ανακοινώνει ότι η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί, στις 4 το απόγευμα, από τον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, στον Στύλο Αποκορώνου Χανίων.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια του Γιώργου Καστρινάκη

    Τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του δημοσιογράφου και πολιτικού Γιώργου Καστρινάκη εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Υπογραμμίζει ότι ο ΓιώργοςΚαστρινάκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών, υπήρξε πρωτοπόρος αγωνιστής του κινήματος για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των νεφροπαθών αλλά και συνολικά των ατόμων με αναπηρίες.

    Ο Γιώργος Καστρινάκης δυναμικός επίσης συντάκτης του αθλητικού ρεπορτάζ αλλά και συνδικαλιστής, αποτέλεσε πρότυπο μαχητή της ζωής, που υπεράσπισε, με το παράδειγμά του, το δικαίωμα όλων των πολιτών στις ίσες ευκαιρίες, προσθέτει και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

    Δήλωση της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου για τον θάνατο του Γιώργου Καστρινάκη

    «Ο Γιώργος Καστρινάκης θα λείψει από το Περιφερειακό Συμβούλιο, από την Περιφέρεια Αττικής. Θα λείψει το ήθος του, η πραότητά του, η ευγένειά του», τονίζει, σε δήλωσή της για τον θάνατο του Γιώργου Καστρινάκη, η περιφερειάρχης, Ρένας Δούρου.

    «Θα λείψει το πάθος του και ο δυναμισμός του. Θα λείψουν οι γνώσεις του» συμπληρώνει, υπογραμμίζοντας ότι «θα μείνουν όμως χαραγμένοι για πάντα στη μνήμη μας οι αγώνες του και το έργο που αφήνει πίσω του ως παρακαταθήκη στην Περιφέρεια Αττικής»

    [08] ΗΠΑ: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη Σάρλοτ λόγω ταραχών

    Ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνα κήρυξε το Σάρλοτ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των βίαιων επεισοδίων στην πόλη, όπου ένας άνδρας τραυματίσθηκε από σφαίρα και βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση».

    Ο κυβερνήτης Πατ ΜακΚρόρι ζήτησε την ανάπτυξη της Εθνοφυλακής και της Αστυνομίας των Εθνικών Οδών για την υποστήριξη τοπικής αστυνομίας του Σάρλοτ, όπως έγραψε στο twitter.

    Για δεύτερη συνεχή νύκτα, οι διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια ανάμεσα στην αστυνομία και το εξοργισμένο από τον θάνατο ενός μαύρου από πυρά αστυνομικού πλήθος.

    Οι δημοτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας άνδρας τραυματίσθηκε από σφαίρα και ότι βρίσκεται «υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά δεν έχει πεθάνει», αφού προηγουμένως είχαν ανακοινώσει ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων «μεταξύ πολιτών».

    Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), ο οποίος βρισκόταν στον τόπο της διαδήλωσης, δήλωσε ότι είδε έναν άνδρα να πέφτει, προφανώς τραυματισμένος από σφαίρα, και να αιμορραγεί ακατάσχετα.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν βιτρίνες και πέταξαν αντικείμενα κατά των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση διακρυγόνων, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

    Ο λόγος της οργής των διαδηλωτών είναι ο θάνατος του Κιθ Λαμόντ Σκοτ, μαύρου 43 ετών. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Σκοτ τραυματίσθηκε θανάσιμα από σφαίρα όταν αρνήθηκε να αφήσει το περίστοφό του. Άτομα του περιβάλλοντός του δηλώνουν αντίθετα ότι δεν κρατούσε παρά ένα βιβλίο.

    Στον τόπο του φονικού συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων, μέλη οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάτοικοι.

    Το όπλο είναι «ψέμα», δήλωσε στο AFP γειτόνισσα του Σκοτ.

    «Αφαίρεσαν το βιβλίο και το αντικατέστησαν με ένα περίστροφο. Ο άνδρας αυτός καθόταν εδώ κάθε μέρα περιμένοντας το σχολικό λεωφορείο του γιου του», είπε.

    Ο θάνατος του Κιθ Λαμόντ Σκοτ, ο τελευταίος μίας σειράς ανάλογων περιστατικών στις ΗΠΑ, προκάλεσε μία πρώτη διαμαρτυρία των κατοίκων από το βράδυ της Τρίτης. Όμως, την αρχικά ειρηνική διαμαρτυρία ακολούθησαν βίαια επεισόδια κατά τα οποία 16 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, καθώς και άγνωστος αριθμός διαδηλωτών.

    [09] Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος για τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

    «Τσίπρας: Όσοι αναμειγνύονται σε πραξικοπήματα δεν έχουν θέση στην Ελλάδα». Αυτός είναι ο κοινός τίτλος στα ρεπορτάζ των τουρκικών εφημερίδων σχετικά με τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη.

    Η φιλοκυβερνητική «Σαμπάχ» γράφει ότι «κατά τη συνάντηση η οποία χαρακτηρίζεται ειλικρινής και θετική από κυβερνητικές πηγές, συμφωνήθηκε ώστε τα εκκρεμή ζητήματα να λυθούν μέσω διαλόγου και συμφωνιών» και ότι κατά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου στην Τουρκία για να πει «ήταν δύσκολη εμπειρία για την Τουρκία. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός είναι πάντα δίπλα στις κυβερνήσεις που αναλαμβάνουν την εξουσία με εκλογές».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», κατά τη συνάντηση ο Ερντογάν αναφέρθηκε στους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος διέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, για να επισημάνει ο Αλέξης Τσίπρας ότι «δεν έχουν θέση στην Ελλάδα όσοι αναμειγνύονται σε πραξικοπήματα».

    Η εφημερίδα τονίζει ότι ο πρωθυπουργός έθεσε επίσης θέμα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Τέλος η «Σαμπάχ» γράφει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και τη σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης, όπως και τη θαλάσσια σύνδεση Σμύρνης- Θεσσαλονίκης.

    Σχεδόν ολόιδια είναι τα σχετικά ρεπορτάζ σε άλλες εφημερίδες, όπως οι φιλοκυβερνητικές «Βατάν» και «Σταρ» και στη «Τζουμχουριέτ», όπου και ο τίτλος είναι ίδιος, καθώς τα δημοσιεύματα στηρίζονται στα σχετικά τηλεγραφήματα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων «Ανατολή».

    [10] Ένα εικαστικό αλφάβητο κυμάτων μας ταξιδεύει ως τη Βενεζουέλα

    Ο Πολωνός καλλιτέχνης Αντρέι Βισνιέφσκι δημιούργησε ένα εικαστικό αλφάβητο... κυμάτων από τις πολαρόιντ που είχε τραβήξει σε ένα υπερατλαντικό ταξίδι του, εν πλω, από την Αμβέρσα έως τις ανατολικές ακτές της Λατινικής Αμερικής. Στη διάρκεια εκείνου του ταξιδιού σημείωνε πάνω στις φωτογραφίες, το γεωγραφικό μήκος και πλάτος για κάθε κύμα. Στη συνέχεια, προάρμοσε στην κάθε γραφική απεικόνιση ένα γράμμα της αλφαβήτου, σε δέκα εθνικές γλώσσες.

    Το έργο απέκτησε νέα πνοή όταν η «γλώσσα των κυμάτων» του Πολωνού εικαστικού «διάβασε» το ποίημα της γλύπτριας - ποιήτριας Όλγας Πλαστήρα, «Απεραντοσύνη». Το εγχείρημα παρουσιάζεται στην έκθεση με τίτλο «Απεραντοσύνη. Φανταστικό ταξίδι μεταξύ δύο ηπείρων» κι εγκαινιάστηκε στην Αθήνα στον πολιτιστικό χώρο της πρεσβείας της Βενεζουέλας (Χάρητος 6, Κολωνάκι). Ανάμεσα στα γιγάντια πανό του Αντρέι Βισνιέφσκι, ο θεατής βρίσκεται σ΄ ένα ταξίδι πολιτισμών που διαρκώς διευρύνεται.

    Στα τυπώματα της ιδιότυπης αυτής καλλιγραφίας διαβάζει κανείς το ποίημα «Απεραντοσύνη», με το αλφάβητο των κυμάτων εκτός από τα ελληνικά και στις αρχαίες γλώσσες, επίσημες των δύο πληθυσμιακά μεγαλύτερων, αυτόχθονων φυλών της Βενεζουέλας. Η αθηναϊκή έκθεση παρουσιάζει επίσης μικρές ακουαρέλες του καλλιτέχνη που αποτυπώνουν την άγρια φύση και την πανίδα της Βενεζουέλας, τοπία από νησιά της Ισλανδίας, αλλά και γλυπτά σε ναξιώτικο μάρμαρο και μπρούτζινα της Όλγας Πλαστήρα. Η έκθεση, «Απεραντοσύνη - Φανταστικό ταξίδι μεταξύ δύο ηπείρων» θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτωβρίου.

    [11] «Είμαι Τούρκος και Ελληνας μαζί, εκπροσωπώντας την Κύπρο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ποιητής Μεχμέτ Γιασίν

    Το ποιητικό βιβλίο «'Αγγελοι εκδικητές» του τουρκοκύπριου ποιητή Μεχμέτ Γιασίν (Mehmet Yasin) παρουσιάζεται στις 22/9, ώρα 19.30στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα). Πρόκειται για επιλογή ποιημάτων από το σύνολο του έργου του, που κυκλοφορεί σε μετάφραση Ζήση Δ. Αϊναλή από τις εκδόσεις Βακχικόν. O Μ. Γιασίν γεννήθηκε το 1958 στην Κύπρο και η ποίησή του (γράφει επίσης δοκίμια και μυθιστορήματα), μολονότι έχει σημαδευτεί από τη βία που γνώρισε η γενέτειρά του, δεν έχει αποβάλει τους λυρικούς τόνους και την εσώτερη ευαισθησία της. Αυτό την έχει κάνει να θεωρείται οργανικό ψηφίο της τουρκικής λογοτεχνίας παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έχει γεννηθεί στην Τουρκία και δεν έχει τουρκική υπηκοότητα.

    Ποιον ακριβώς ρόλο έχουν παίξει οι πολυετείς συγκρούσεις της Κύπρου στο έργο του Μ. Γιασίν; «Σε έναν τόπο όπως η Κύπρος υπάρχουν εκ των πραγμάτων πλήθος περιπλοκότητες και ποικίλες οπτικές γωνίες: πολλές γλώσσες, πολλές κοινότητες, πολλές κουλτούρες», λέει ο ποιητής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θα προτιμούσα από αυτή την άποψη να κάνω λόγο για πολιτισμικές συγκρούσεις οι οποίες δεν πρέπει να εκλαμβάνονται κατ' ανάγκην ως αρνητικό μέγεθος. Οι συγκρούσεις μπορεί να έχουν και θετικό πρόσημο, που δεν είναι άλλο από τη συγκατοίκηση και τη συνύπαρξη. Προσωπικά νιώθω πως είμαι Έλληνας και Τούρκος μαζί γιατί αυτό ακριβώς είναι η Κύπρος και αυτό ακριβώς εκπροσωπεί (την τουρκική και την ελληνική κουλτούρα) η ποίησή μου».

    Πώς συλλαμβάνει, ως καλλιτέχνης, ο Μ. Γιασίν το φαινόμενο της βίας; «Η ποίηση δεν μπορεί στην πραγματικότητα να αναμετρηθεί ούτε με τη βία ούτε με κανένα άλλο εξωτερικό γεγονός. Συναιρώντας το προσωπικό με το καθολικό, ο ποιητής γράφει για να προσφέρει μια θεραπεία στον εαυτό του. Κι ας έχουμε υπόψη πως βία δεν είναι μόνο ο πόλεμος, αλλά και πολλά από αυτά που συμβαίνουν στην καθημερινή μας ζωή: η ανεργία (το ξέρετε πολύ καλά από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα), ο ανταγωνισμός, η κυριαρχία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Οι ποιητές γράφουν προσπαθώντας να αποθεραπευτούν από τέτοιες δυσβάστακτες συνθήκες. Αποθεραπεύονται όντως; Φυσικά και όχι. Καταφέρνουν, ωστόσο, να φέρουν στην επιφάνεια τα τραύματά τους και να τα επεξεργαστούν, όπως άλλοι καταφεύγουν στην ψυχανάλυση».

    Θέμα του διδακτορικού του Μ. Γιασίν, το οποίο ολοκλήρωσε στο Λονδίνο, είναι ο τρόπος έκφρασης των μειονοτήτων και η ταυτότητα της κυπριακής λογοτεχνίας. Πώς βλέπει σήμερα αυτά τα ζητήματα; «Η λογοτεχνία που γράφτηκε στην Κύπρο είναι ελάσσων, δεν εντάσσεται σε κάποιον μεγάλο, συντεταγμένο κανόνα. Ξεκινώντας ήδη από τον 7ο π. Χ. αιώνα, έχει στη βάση της φοινικικά και σημιτικά στοιχεία ενώ η σύγχρονη κυπριακή ποίηση, που ξεκινάει στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αι. είναι τρίγλωσση: γράφεται όχι μόνο στα τουρκικά και στα ελληνικά, που είναι οι γλώσσες των δύο κοινοτήτων του νησιού, αλλά και στα αγγλικά, που είναι η γλώσσα του ξένου κυρίαρχου. Όσο για τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους, χρησιμοποιούν στη γλώσσα τους λέξεις και εκφράσεις που οι Έλληνες παίρνουν από το τουρκοκυπριακό ιδίωμα και οι Τούρκοι από το ελληνοκυπριακό. Οι ισχυροί εκατέρωθεν εθνικισμοί πίεζαν επί πολλές δεκαετίες τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους να αναζητήσουν ασφαλή στέγη στην ένωση των με την Ελλάδα και των δε με την Τουρκία. Στις ημέρες μας ξέρουμε πως ανήκουμε οι μεν στην Ελλάδα και οι δεν στην Τουρκία, διεκδικώντας, όμως, πάντοτε τον ελληνοκυπριακό και τον τουρκοκυπριακό εαυτό μας».

    Πώς εξηγεί ο Μ. Γιασίν το γεγονός ότι γράφει ταυτοχρόνως ποιήματα και μυθιστορήματα; «Τα μυθιστορήματά μου περιλαμβάνουν την ποίηση, το δοκίμιο και το διήγημα. Όλα συνδέονται μεταξύ τους - κι αυτό είναι η πάγια επιταγή της νεωτερικής εποχής μας: όλα να εξετάζονται και να επανεξετάζονται, τα όρια να επαναθεωρούνται συνεχώς και η τέχνη να επικοινωνεί με την επιστήμη και τη φιλοσοφία. Έτσι κι εγώ συνταίριαξα στη ζωή μου την ποίηση με το μυθιστόρημα και τη φιλολογική επιστήμη».

    Για το βιβλίο του Μ. Γιασίν θα μιλήσουν στο "Σπίτι της Κύπρου", ο καθηγητής Γαλλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιάννης Ιωάννου και ο μεταφραστήςΖ. Δ. Αϊναλής. Αποσπάσματα θα διαβάσει στα ελληνικά η ηθοποιός Εβελίνα Αραπίδου και στα τουρκικά ο Μ. Γιασίν.

    [12] Ελληνοϊταλική ανακάλυψη: Φίλτρο που περιέχει... καφέ, καθαρίζει το νερό από μόλυβδο και υδράργυρο

    Έλληνες ερευνητές στην Ιταλία και ιταλοί συνάδελφοί τους δημιούργησαν ένα καινοτόμο φίλτρο καθαρισμού του νερού, το οποίο περιέχει άφθονο...καφέ.Οι ειδικοί στα νέα υλικά και οι χημικοί του Ιταλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (όπου διεξάγουν έρευνα πολλοί Έλληνες), με επικεφαλής την Δέσποινα Φραγκούλη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αειφόρου χημείας και μηχανικής "Sustainable Chemistry & Engineering" της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

    Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο, πράγμα που δημιουργεί μια τεράστια ποσότητα αλεσμένων κόκκων του. Οι ερευνητές βρήκαν ένα τρόπο να αξιοποιούν αυτά τα κατάλοιπα με τρόπο που βοηθά στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.Έτσι, ενσωμάτωσαν τέτοια κατάλοιπα επεξεργασμένου καφέ σε αφρώδες ελαστομερές υλικό. Δημιούργησαν με αυτόν τον τρόπο ένα πρωτότυπο φίλτρο, που αποτελείται κατά 60% από καφέ και κατά 40% από ελαστομερές σιλικόνης. Το βιοελαστομερές πορώδες φίλτρο, μέσα σε διάστημα 30 ωρών, μπορεί να αφαιρέσει το 99% των ιόντων του μολύβδου και του υδραργύρου που περιέχονται στο ακίνητο νερό.

    'Αλλες δοκιμές με τρεχούμενο νερό έδειξαν ότι το φίλτρο κατακράτησε άμεσα τα δύο τρίτα (67%) του μολύβδου. Το φίλτρο μπορεί να πεταχτεί μετά τη χρήση του, χωρίς πρόβλημα για το περιβάλλον.Σύμφωνα με την κ. Φραγκούλη, κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο παράγονται περίπου έξι εκατομμύρια τόνοι κατάλοιπων καφέ από τις βιομηχανίες καφέ, τα εστιατόρια - μπαρ και τους ανθρώπους στα σπίτια τους. Ένα μεγάλο μέρος από αυτόν τον χρησιμοποιημένο καφέ καταλήγει στις χωματερές, ενώ ένα μικρότερο μέρος χρησιμοποιείται για λιπάσματα, ως πηγή βιοκαυσίμων, ως τμήμα ζωοτροφών κ.α.

    [13] Ντ. Μπακογιάννη στο Πρακτορείο 104,9: Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στις τηλεοπτικές άδειες

    «Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, γιατί είχε δύο στόχους. Ο πρώτος στόχος ήταν μέσω των τηλεοπτικών αδειών να κατασκευάσει έναν φιλικό προς εκείνη τηλεοπτικό σταθμό, και έτσι χρησιμοποίησε τον κ. Καλογρίτσα. Ο δεύτερος στόχος ήταν να δείξει ότι κάνει μάχη κατά της διαπλοκής, ότι εκείνη βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο. Δυστυχώς, για την κυβέρνηση και οι δύο στόχοι απέτυχαν παταγωδώς» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον ραδιοσταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου «Πρακτορείο 104,9» και συμπλήρωσε: «τι περισσότερο διαπλοκή, σε αυτή τη χώρα , από την ιστορία Καλογρίτσα, όπου ένας κατασκευαστής δημοσίων έργων, κουμπάρος δύο υπουργών, παίρνει τα έργα σε κομματάκια;»

    Ερωτηθείσα για την τράπεζα Αττικής δήλωσε: «Είναι γνωστό ότι η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην τράπεζα Αττικής προϋπήρχε της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» ενώ για τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ύψους 13 εκατομμυρίων από την ίδια τράπεζα, απάντησε: «Είναι γνωστό το πρόβλημα των κομμάτων ότι είχαν πάρει δάνεια από διάφορες τράπεζες, δεν είναι μόνο η Αττικής. Η ΝΔ έχει κάνει ρύθμιση των δανείων αυτών και το σύνολο της επιχορήγησης το δίνει στα δάνειά της».

    Σχετικά με δήλωσή της ότι στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε ποιους αναφερόταν, απάντησε: « Όταν βγαίνει η επιτροπή που ελέγχει τα «πόθεν έσχες» των υπερθεματιστών και λέει στον ελληνικό λαό ότι τα 246 εκατομμύρια υπάρχουν (?) βάζουν την υπογραφή τους από κάτω και αποδεικνύεται μετά από έρευνα δημοσιογραφική τριών ημερών ότι μιλάμε για βοσκοτόπια ?ε! αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ποινικές ευθύνες;?Βεβαίως και έχουν ποινικές ευθύνες» υποστήριξε η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Αναφερόμενη στις εξελίξεις στο προσφυγικό με αφορμή και τα τελευταία επεισόδια στη Μυτιλήνη εκτίμησε ότι «εξελίσσεται πάρα- πάρα πολύ άσχημα» και συμπλήρωσε: «Κάναμε μια τεράστια προσπάθεια να μην κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση στο θέμα του προσφυγικού, να βάλουμε πλάτη και να στηρίξουμε την Ελλάδα. Αυτό που κάνει σήμερα η κυβέρνηση είναι απαράδεκτο, τα μεν νησιά έχουν φτάσει να έχουν διπλό πληθυσμό από αυτό που μπορούν να αντέξουν και είναι αδύνατο να το διαχειριστούν, ενώ στη Βόρειο Ελλάδα έχει βρεθεί δήμος να έχει τρεις καταυλισμούς».

    Η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι «γίνεται ένα πασάλειμμα χωρίς να τηρείται καμιά από τις προδιαγραφές» και ταυτόχρονα, όπως είπε, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει τα χρήματα που αναλογούν στη χώρα για να στηρίξει αυτήν την προσφυγιά.

    «Εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε ρατσιστές αλλά υπάρχουν όρια για τη διαχείριση του προβλήματος. Στο τέλος αυτός ο λαός θα κατηγορηθεί και για ως ρατσιστής. Βλέπω την κοινωνία στα όρια της, με τις κοινωνίες δεν παίζεις. Τους είπαμε από την αρχή, δεν μπορείτε να βάζετε προσφυγές και οικονομικούς μετανάστες μαζί, δεν μπορείτε να βάζετε παιδάκια 4-5 χρονών μαζί με μια ομάδα ανδρών άνω των 18, γιατί θα υπάρξουν δράματα» υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη και κατέληξε: «Δεν χρειάζεται να είσαι λαμπρός επιστήμονας, κοινή λογική χρειάζεται, αλλά η κοινή λογική από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ λείπει» τόνισε.

    [14] Η Αθήνα μπορεί να δοκιμάσει στις αγορές το 2017, πλήρως το 2018

    Tο μονοπάτι, το οποίο ελπίζει ότι θα επιτρέψει στη χώρα να βγει από την επταετή οικονομική κρίση, σκιαγράφησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας,σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει θετική ανάπτυξη φέτος και μερική επιστροφή στις αγορές ομολόγων το 2017.

    Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι τα έσοδα της κυβέρνησης και οι εισροές από τον τουρισμό είναι ισχυρά και ότι η Ελλάδα μπορεί να καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 0,2% έως 0,4% φέτος, πολύ παραπάνω από την πρόβλεψη της Eurostat, που προέβλεψε συρρίκνωση κατά 0,3%.

    Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει ή να ξεπεράσει την πρόβλεψη της Eurostat για ανάπτυξη 2,7% για το 2017, σημείωσε ότι, έως τώρα, έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις για το 2016 και ότι περιμένει «το ίδιο» για το 2017. Ωστόσο, είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα μηνύματα που έχουν σταλεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές και εάν θα υπάρξει επιστροφή ξένων επενδύσεων ή όχι.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι ελπίζει πως στους επόμενους έξι μήνες η Ελλάδα θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), από το οποίο έχει αποκλειστεί έως τώρα λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής της αξιολόγησης. Εάν συμβεί αυτό, εκτίμησε, θα μπορέσει τότε να γίνει δοκιμή του ενδιαφέροντος των αγορών για το ελληνικό χρέος τον επόμενο χρόνο. «Νομίζω ότι αυτό θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να προετοιμάσουμε τη διαδικασία έκδοσης ομολόγων» τόνισε.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η ικανότητα της Ελλάδας να εκδώσει μερικά ομόλογα του χρόνου και να επιστρέψει πλήρως στις αγορές ομολόγων το 2018 εξαρτάται από το εάν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, εάν βελτιωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, και εάν λάβει μια ανάλυση χρέους από την ΕΚΤ η οποία να δείχνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και το πώς μπορεί η χώρα να επιβιώσει εντός των δυνατοτήτων της. «Έτσι και αλλιώς, θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος μέχρι το τέλος του χρόνου» στο θέμα της πρότασης ελάφρυνσης του χρέους, πρόσθεσε.

    Η Ελλάδα, η οποία έχει το μεγαλύτερο δανειακό χρέος στην ευρωζώνη, έχει δείκτη δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ πάνω από 175%. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο εμπόδιο αποτελεί το εάν η ελάφρυνση του χρέους θα συμβεί πριν τις γερμανικές εκλογές το 2017, σχολιάζει το πρακτορείοReutersστο σχετικό τηλεγράφημα. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, υπό πολιτική πίεση από την ευρωπαϊκή κρίση του μεταναστευτικού και εσωτερική εχθρότητα στις επαναλαμβανόμενες χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα, έχει μπροστά της την πρόκληση των βουλευτικών εκλογών στο τέλος του 2017 αλλά δεν έχει δηλώσει ακόμα εάν θα είναι υποψήφια για τέταρτη φορά, σημειώνει τοReuter.

    Hσυνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στοReutersέγινε σε σουίτα ξενοδοχείου που ενοικιάστηκε για το σκοπό αυτό και όπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεωνο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πώς το δικό του δωμάτιο ήταν πολύ μικρότερο, χωρίς θέα. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε με μπλε κοστούμι και με το χαρακτηριστικό του ανοιχτό πουκάμισο, χωρίς γραβάτα.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα φορέσει γραβάτα εάν η Ελλάδα λάβει ελάφρυνση του χρέους, χαμογέλασε όταν ρωτήθηκε για την υπόσχεσή του και για το αν ήταν θυμωμένος με τη Γερμανία για την αργή πορεία της στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

    «Είναι πολύ σοβαρό θέμα. Δεν αφορά μόνο γραβάτες» είπε. «Θα αλλάξει τη δυνατότητα μιας χώρας που έχει περάσει πολλά, να αποκτήσει πραγματικά μια συντηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη» υποστήριξε και συμπλήρωσε: «Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να προχωρά, άσχετα με τα εσωτερικά θέματα και τις εκλογικές διαδικασίες κάθε χώρας. Πρέπει να κοιτάξουμε τα κοινά ενδιαφέροντά μας και όχι τα προβλήματα του μικροπολιτικού επιπέδου».

    Σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι αναμένει να μπορέσει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου και υποστήριξε ότι η πρώτη αξιολόγηση είχε καλύψει τα πιο ακανθώδη θέματα.

    «Από εδώ και στο εξής, κάθε αξιολόγηση θα είναι καθοριστική, αλλά ευκολότερη από την τελευταία» είπε. «Βιαζόμαστε για να βρεθούμε σε θέση να εκπληρώσουμε τα ορόσημα στο τέλος του Σεπτεμβρίου, στις αρχές του Οκτωβρίου, στο προγραμματισμένο Eurogroup, ώστε στο τέλος του Οκτωβρίου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, του οποίου ο υπουργός Εργασίας έχει δηλώσει ότι το ΔΝΤ έχει πάρει μια «ακραία» θέση στο θέμα των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, είπε ότι πιστεύει πως είναι δυνατό να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, αλλά επισήμανε ότι το ΔΝΤ πρέπει να σεβαστεί το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», αναφερόμενος στη νομοθεσία και τις δικαστικές αποφάσεις που ρυθμίζουν τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν νομίζω ότι θα είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε συμβιβασμό στα θέματα αυτά» εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

    Επισήμανε ότι η Ελλάδα ήλπιζε σε ένα ξεκάθαρο σήμα από τους δανειστές της τον Μάιο που πέρασε ότι η κρίση είχε ξεπεραστεί, αλλά στην ουσία άκουσε ότι «διαφωνούμε με τα μέτρα του χρέους, περιμένετε μέχρι το τέλος του χρόνου».

    «Αυτό είναι άδικο για την Ελλάδα» συμπλήρωσε. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι εταίροι μας το κατανοούν αυτό και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν δώσει λύση ώστε να μας επιτρέψει να συμμετάσχουμε στην ποσοτική χαλάρωση και η οποία μετά θα ανοίξει το δρόμο για μια επιτυχή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές».

    Διαβάστε επίσης:

    Το Προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν

    [15] ΚLEEMANN: Προσαρμογή στρατηγικής με σταθερή βάση τη Βόρειο Ελλάδα

    Την αποχώρηση της από το ελληνικό χρηματιστήριο με την διαδικασία της δημόσιας πρότασης δρομολογεί η μεγάλη βιομηχανική επιχείρηση KLEEMANN, με έδρα το Κιλκίς, χωρίς να έχει προγραμματιστεί η μεταφορά καταστατικής έδρας, κυρίως όμως χωρίς να θίγεται η κύρια παραγωγική βάση και οι συνακόλουθες θέσεις εργασίας στη Βόρειο Ελλάδα.

    Αυτό προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση των μετοχών που διαπραγματεύονται ελεύθερα, εκ μέρους του προτείνοντος (εταιρεία συμμετοχών ιδιοκτησίας των βασικών μετόχων που συγκεντρώνουν το 67% των μετοχών).

    Η KLEEMANN είναι ως γνωστόν η κυρίαρχη εταιρεία στον τομέα της κατασκευής ανελκυστήρων, με μερίδιο αγοράς άνω του 70% στην εγχώρια αγορά, ενώ διατηρεί διακριτή θέση στο παγκόσμιο στερέωμα καθώς κατά τα τελευταία χρόνια έχει προσανατολίσει το 90% των δραστηριοτήτων της στις εξαγωγές. Είναι μάλιστα μία από τις λίγες ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις που στην περίοδο της κρίσης και ειδικότερα την τελευταία τριετία αύξησε τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, ο Όμιλος ο οποίος απασχολεί 1242 εργαζόμενους, την τελευταία τριετία αύξησε τις θέσεις εργασίας κατά 234, οι περισσότερες εκ των οποίων στην κύρια παραγωγική βάση της Βόρειας Ελλάδας. Την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις του Κιλκίς η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου πύργου δοκιμών, ύψους 61 μέτρων που είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Υπερσύγχρονοι ανελκυστήρες με την σφραγίδα της KLEEMANN υπάρχουν παντού στον κόσμο και μάλιστα σε εμβληματικά κτίρια. Από το Κρεμλίνο στη Μόσχα, έως τον καθεδρικό ναό του Norwich, το Πανεπιστήμιο του Cambridge, υπερπολυτελή ξενοδοχεία, αθλητικά στάδια και πολλά διεθνή αεροδρόμια.

    Σήμερα η KLEEMANN έχει επεκτείνει την εμπορική της παρουσία σε 15 κράτη, ενώ το δίκτυο πωλήσεων της είναι κυριολεκτικά παγκόσμιο, περιλαμβάνοντας 102 διαφορετικές χώρες. Παρόλα αυτά, και στο πρόσφατο παρελθόν, ανώτατα στελέχη της εταιρείας έχουν δηλώσει εμφατικά ότι έχουν εμπιστοσύνη στο ελληνικό εργατικό δυναμικό και στα εξειδικευμένα στελέχη που έχουν προσφέρει ποιοτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου η δημόσια πρόταση θα γίνει στην τιμή των 2,02 ευρώ ανά προσφερόμενη μετοχή που συνιστά σημαντικό premium 30% σε σχέση με την τιμή χθεσινής διαπραγμάτευσης που έκλεισε στην τιμή των 1,55 ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 September 2016 - 10:32:33 UTC