Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΠτΔ στην έκθεση Μόραλη - Καπράλου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος
  • [02] Συνάντηση Ν. Κοτζιά - Ν. Πόποσκι σήμερα στη Ν. Υόρκη
  • [03] Το Προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν
  • [04] Ι. Δραγασάκης: Πίσω από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στόχος είναι η απαξίωση της Τράπεζας Αττικής
  • [05] Γ. Αμανατίδης: Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στην πατρίδα
  • [06] Δένουν κάβους για 48ωρες τα πλοία
  • [07] ΗΠΑ: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη Σάρλοτ λόγω ταραχών
  • [08] Συμμετοχή των ΗΠΑ στη φύλαξη αυτοκινητοπομπών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, θέλει ο Πούτιν, λέει ο Γκάμπριελ
  • [09] Κατατίθεται στη Βουλή, πιθανότατα σήμερα, το ν/σ με τα προαπαιτούμενα

  • [01] Ο ΠτΔ στην έκθεση Μόραλη - Καπράλου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος

    Πραγματοποιηθήκαν την Τετάρτη τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα τη «Φιλία ζωής και τέχνης» των Γιάννη Μόραλη και Χρήστου Καπράλου στο χώρο του Φάρου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος, σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

    Η έκθεση δίνει έμφαση τόσο στα έργα των δύο σημαντικών καλλιτεχνών, όσο και στη μεταξύ τους σχέση, που ακολουθεί μια παράλληλη πορεία. Στην έκθεση παρουσιάζονται πενήντα αριστουργήματα του Γιάννη Μόραλη μαζί με 18 χάλκινα έργα του Καπράλου.

    Θα ήταν αυθαίρετο και ίσως άδικο νααπομονώσω κάποια από τα έργα των «Διόσκουρων» της σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του υπογραμμίζοντας: «Γιάννης Μόραλης ? Χρήστος Καπράλος»: «Βίοι Παράλληλοι» κατά τον Πλούταρχο και «Μακρινές φιλίες» κατά τον Αλέξη Μινωτή»

    Ως την δεκαετία του ΄50 Μόραλης και Καπράλος ανέπτυξαν έναν εξαιρετικά γόνιμο διάλογο με τον κλασικισμό. Ύστερα, καθένας τους χαράζει τον προσωπικό του δρόμο μοντέρνας έκφρασης, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και επισήμανε:

    «Ας μου επιτραπεί να μνημονεύσω μόνον ένα για καθένα τους εξαιτίας της ιδιαίτερης εμβληματικότητάς τους, δοθέντος ότι τα έργα τους αυτά «διαλέγονται» πραγματικά με την ιστορία της Τέχνης, και όχι μόνο: Τα «Επιτύμβια» του Γιάννη Μόραλη και το «Μνημείο της Πίνδου» του Χρήστου Καπράλου, που κοσμεί πια το Περιστύλιο της Βουλής των Ελλήνων.

    Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι αυτή η Έκθεση, που γίνεται μάλιστα στο «βαρύτιμο κόσμημα» του σύγχρονου Πολιτισμού μας, το Κέντρο Πολιτισμού του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», σμιλεύει το μεταθανάτιο αέτωμα της ιδανικής συμπόρευσης του Γιάννη Μόραλη και του Χρήστου Καπράλου στη μεγάλη λεωφόρο της Τέχνης».

    [02] Συνάντηση Ν. Κοτζιά - Ν. Πόποσκι σήμερα στη Ν. Υόρκη

    Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Πόποσκι, συνάντηση με εβραϊκές οργανώσεις των ΗΠΑ και συμμετοχή στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συνθέτουν το σημερινόαυτοτελές πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Εκτός όμως των δικών του επαφών ο κ. Κοτζιάς θα συμμετάσχει, σήμερα, και στις συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τόσο με τον Πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ρουχανί όσο και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και θα λάβει επίσης μέρος στη Σύνοδο της Ολομέλειας της Συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ, όπου θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού, καθώς και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

    Τέλος, ο κ. Κοτζιάς θα συνοδεύσει τον κ. Τσίπρα στο επίσημο δείπνο που παραθέτουν προς τιμήν του εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων.

    [03] Το Προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν

    Το προσφυγικό ήταν ένα από τα κεντρικότερα ζητήματα της συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες το απόγευμα στην Νέα Υόρκη, και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επαναβεβαιώθηκε η ανάγκη στήριξης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, έτσι ώστε να υποστηριχθεί η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι η συμφωνία εξαρτάται και από την σχέση των δύο χωρών, ενώ απο ελληνικής πλευράς, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, "το καλωσορίζουμε".

    Επίσης, επισημάνθηκε η προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία στην μείωση των προσφυγικών ροών, καθώς πέρσι το καλοκαίρι είχαμε 5.000-7.000 αφίξεις ημερησίως και τώρα οι ροές έχουν μειωθεί στον αριθμό των 150 περίπου ανθρώπων ημερησίως.

    "Ωστόσο οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν πάρα πολύ από όλες τις μεριές προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία σε όλες τις πλευρές της", ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.

    Η Ελλάδα, ακόμα, υποστηρίζει την Τουρκία στο ζήτημα της βίζας, υπό την προϋπόθεση - όπως εξάλλου και για κάθε ανάλογο θέμα - τήρησης των κριτηρίων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υποστηρίζει και την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όσα προβλέπονται από τον σχετικό οδικό χάρτη.

    Επιπλέον η Ελλάδα υποστηρίζει την παροχή βοήθειας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στο έδαφός της.

    Στησυζήτησή τους, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά χρήσιμο όλα τα θέματα που υπάρχουν να λύνονται μέσω διαλόγου και συνεννόησης.

    Στην αρχή της συζήτησης ήταν το θέμα του πραξικοπήματος, όπου ο πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο της Τουρκίας, "Χαίρομαι που σας βλέπω και σας βλέπω καλά, ήταν μια δύσκολη περιπέτεια για την Τουρκία, εμείς από την πρώτη στιγμή πήραμε ξεκάθαρη θέση, εκφράσαμε την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στον τούρκικο λαό και στην νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας. Η δημοκρατία και η σταθερότητα είναι εξαιρετικά σημαντικές".

    Ο κ. Ερντογάν έθεσε το θέμα των οκτώ στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει πως η Ελλάδα είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής πως το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται με βάση όσων προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο, έτσι ώστε η έκβαση της υπόθεσης να είναι βέβαιη και σύμφωνη με όσα ισχύουν για τα ζητήματα ασύλου και να μην είναι προσβλητέα.

    Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αυτή είναι μια σταθερή ελληνική θέση: Δεν μπορεί αυτά τα πράγματα να γίνονται γρήγορα.

    Επίσης, ο κ. Τσίπρας, είπε χωρίς να αναφέρεται στους οκτώ, ότι γενικώς οι εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα. Ο κ. Ερντογάν δεν επανέφερε στην συζήτηση το θέμα αυτό.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα της ασφάλειας, λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι να διαμορφωθεί μια λύση η οποία, σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις που έχει διατυπώσει η Ελλάδα και τις οποίες επανέλαβε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Τουρκίας, θα εξετάζει το ζήτημα της ασφάλειας όλων των Κυπρίων, όμως, με πάγια θέση την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

    Στο τμήμα της συζήτησης που αφορούσε στο Κυπριακό δεν συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων.

    Η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι το Κυπριακό είναι μια διαδικασία που σημειώνει πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμα σημαντικά ανοιχτά ζητήματα στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Όπως ανέφεραν οι πηγές της κυβέρνησης, ο κ. Ερντογάν δεν απάντησε στα ζητήματα που αφορούν στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η γενικότερη απάντησή του ήταν να συνεχίσουμε με συνεργασία και στενότερες συνομιλίες ώστε να αντιμετωπίσουμε όλα τα ανοιχτά θέματα.

    Αποτιμώντας καταρχήν το κλίμα που επικράτησε στην συζήτηση, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αυτό συνοψίζεται στο ότι τα πράγματα λύνονται και διευθετώνται πάντοτε στην βάση του διαλόγου και της συζήτησης, και αυτό είναι θετικό, είναι ένα μήνυμα που μπορεί να βοηθήσει στην κατάσταση σε όλα τα προβλήματα.

    Τονίζουν, σε κάθε περίπτωση, ότι η σημερινή συζήτηση Τσίπρα-Ερντογάν δεν ήταν διαπραγματεύσεις, σημείωσαν πως καμία πλευρά δεν θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ζητήματα, αλλά προτάσσουν τον διάλογο, ενώ ανέφεραν πως ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε πει ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε πρωθυπουργός θεώρησε ότι οτιδήποτε έχουμε να κουβεντιάσουμε πρέπει να το λύνουμε με διάλογο και με καλό κλίμα.

    Οι κ.κ. Τσίπρας και Ερντογάν συζήτησαν επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στην βάση που έχει τεθεί στην Σμύρνη, δηλαδή την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς με έμφαση στην σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης, και την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης.

    Χθες ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους στην τοποθέτησή του για το προσφυγικό στην Σύνοδο των Ηγετών στα Ηνωμένα Έθνη, μιλώντας ξεκάθαρα για την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τους τοίχους και τους φράχτες, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

    Σε ό,τι αφορά την Frontex, ανέφεραν πως η Ελλάδα θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία (με την Frontex) και στο Αιγαίο και στα βόρεια σύνορα διότι αυτό είναι ένα μήνυμα πως δεν υπάρχουν παράνομοι διάδρομοι από την μεριά των βορείων συνόρων και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά στα κυκλώματα παράνομης διακίνησης

    Επίσης η συνεργασία με την Frontex μαζί με τα θέματα της Ακτοφυλακής, τις συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης και την επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση θα είναι στην ατζέντα της Βιέννης το Σάββατο.

    Ακόμα, η Ελλάδα στο θέμα του ασύλου θέτει το ζήτημα της επάνδρωσης της Υπηρεσίας Ασύλου με στελέχη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Στήριξης Ασύλου (EASO), καθώς η Υπηρεσία Ασύλου στην Ελλάδα αυτή την στιγμή δέχεται τον τέταρτο μεγαλύτερο φόρτο παγκοσμίως, ενώ η ίδια Υπηρεσία μέχρι πριν τρία χρόνια δεχόταν σχεδόν μηδενικές αιτήσεις ασύλου.

    Η Ελλάδα αιτείται συνεχώς - και το έπραξε και στην άτυπη Σύνοδο της Μπρατισλάβα - την έλευση στελεχών από την EASO, καθώς η διαδικασία παροχής ασύλου απαιτεί προσοχή και σωστό μηχανισμό.

    Τέλος, σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ιράν στην συνέχεια θα επισκεφθεί σχολείο της ομογένειας στην Αστόρια, θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ύστερα θα υπάρξει συνάντηση με τον γγτου ΟΗΕ, έπεται ομιλία του στην ΓΣ του ΟΗΕ, και το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο που παραθέτει η ομογένεια στο Harvard Club.

    [04] Ι. Δραγασάκης: Πίσω από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στόχος είναι η απαξίωση της Τράπεζας Αττικής

    «Πίσω από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στόχος είναι η απαξίωση της Τράπεζας Αττικής και η ιδέα του παράλληλου τραπεζικού συστήματος» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε μήνυμα που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter.

    Ο κ. Δραγασάκης απαντά επίσης σε αναφορές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι η επαγγελματική σχέση που είχε με την Τράπεζα Αττικής είναι γνωστή σε όλους και αφορούσε την περίοδο 2010-2012, όταν δεν ήταν βουλευτής.

    [05] Γ. Αμανατίδης: Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στην πατρίδα

    "Ως άξιους συνεχιστές μιας ιστορικής και ένδοξης ομογενειακής κληρονομιάς" ευχαρίστησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας, «για όλα όσα ο ευεργέτης Αιγυπτιώτης Ελληνισμός έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στην Πατρίδα» σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην Ελληνική Κοινότητα Καϊρου η οποία του επιφύλαξε θερμή εκδήλωση κατά την πρώτη μέρα, σήμερα, της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αίγυπτο. Μια διήμερη επίσκεψη που αποσκοπεί στις στενότερες επαφές με την ελληνική Ομογένεια, το Πατριαρχείο, αλλά και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου.

    Ο κ. Αμανατίδης δήλωσε εντυπωσιασμένος από την οργάνωση, το πολυσχιδές έργο και την πολύπλευρη δραστηριότητα της Κοινότητας αλλά και όλων των παροικιακών Σωματείων, προέδρους και μέλη των οποίων είχε την ευκαιρία να γνωρίσει, επισκεπτόμενος νωρίτερα το Πολιτιστικό Κέντρο και την Αχιλλοπούλειο και Αμπέτειο Σχολή, όπου συνομίλησε με μαθήτριες και μαθητές και συνεχάρη τη διοίκηση, το προσωπικό, τους φορείς και τους εκπαιδευτικούς για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διατήρηση και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Ειδικότερα στο Πολιτιστικό Κέντρο ο κ. Αμανατίδης έλαβε μέρος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του προέδρου, Χρήστου Καβαλή, και των μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου, ενώ ενημερώθηκε εκτενώς για τις δραστηριότητες του Κέντρου από το διευθυντή του, Χρήστο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Αμανατίδης, ως υφυπουργός Εξωτερικών, αλλά και ως εκπαιδευτικός ο ίδιος, συνεχάρη γονείς, εκπαιδευτικούς και φορείς της Ομογένειας για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής παιδείας -έργο εθνικής σημασίας- για το οποίο σας συγχαίρω. «Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής» τόνισε «η ελληνική Πολιτεία μερίμνησε ώστε, κατά την σχολική χρονιά που μόλις ξεκίνησε, τα ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου να είναι πλήρως στελεχωμένα, προς όφελος των μαθητών της ομογένειας».

    [06] Δένουν κάβους για 48ωρες τα πλοία

    Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία, από σήμερα τοπρωίέως τις 6 το πρωί του Σαββάτου (24 Σεπτεμβρίου), λόγω της 48ωρης πανελλαδικής κινητοποίησης που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

    Το συνδικαλιστικό σωματείο των Ελλήνων ναυτικών, αντιδρά στη μείωση των επικουρικών συντάξεων των ναυτικών, ζητεί την καταπολέμηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας αλλά και ναυτολογήσεις μέσω του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, με συγκροτημένα δικαιώματα αμοιβής και ασφάλισης.

    Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν προβεί σε τροποποιήσεις των δρομολογίων τους, ενώ όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους ταξιδιωτικά πρακτορεία.

    Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει ότι για να μπορέσουν να ξαναγεμίσουν ξανά τα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας με Έλληνες και Ελληνίδες ναυτικούς, θα πρέπει το επάγγελμα του ναυτικού να είναι ελκυστικό και για να γίνει κάτι τέτοιο, αυτό που όλοιθα πρέπει να προσέξουν, είναι οι οικονομικές απολαβές.

    «Το επάγγελμα το ναυτικού δεν είναι ένα επάγγελμα συνηθισμένο που ξέρεις ότι θα φύγεις το πρωί και θα γυρίσεις στο σπίτι σου το απόγευμα καθώς μπαίνεις στο βαπόρι και βλέπει την οικογένεια σου και την κοινωνία μετά από 6 και 7 μήνες» τονίζει και προσθέτει ότι «η θάλασσα δεν μπορεί να είναι ελκυστική, αν οι απολαβές δεν είναι τέτοιες που να προσελκύουν κάποιον-Ολα τα άλλα δεν έχουν και τόση μεγάλη σημασία για έναν άνθρωπο που απουσιάζει από το σπίτι του τόσο καιρό»

    [07] ΗΠΑ: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη Σάρλοτ λόγω ταραχών

    Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στη διάρκεια διαδηλώσεων στην πόλη Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα, ενώ ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις της πόλης, μετά τις διαδηλώσεις για το θανάσιμο πυροβολισμό ενός 43χρονου Αφροαμερικανού από την αστυνομία.Οι ταραχές στην πόλη, συνεχίστηκαν για δεύτερη νύχτα, ενώ ένας διαδηλωτής φέρεται να έχει τραυματιστεί σοβαρά, σε συμπλοκή μεταξύ πολιτών, αναφέρουν σχετικές πληροφορίες.

    Ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας των ταραχών, σύμφωνα με ανακοίνωση.

    Μονάδες της εθνοφρουράς, αλλά και της πολιτειακής αστυνομίας θα αναπτυχθούν στηΣάρλοτ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση κοινωνικής αναταραχής και οι διαδηλώσεις, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας.

    [08] Συμμετοχή των ΗΠΑ στη φύλαξη αυτοκινητοπομπών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, θέλει ο Πούτιν, λέει ο Γκάμπριελ

    Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να προστατέψουν τις αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μετά από συνάντηση μαζί του στη Μόσχα.

    Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνούν για την ευθύνη της καταστροφής από επίθεση μιας αυτοκινητοπομπής κοντά στο Χαλέπι τη Δευτέρα, η οποία διέκοψε την συμφωνία εκεχειρίας στη χώρα. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η ευθύνη ανήκει σε ρωσικά μαχητικά, το οποίο αρνείται η Μόσχα, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε χθες ότι ένα μη επανδρωμένο σκάφος των ΗΠΑ βρισκόταν στην περιοχή όταν έγινε η επίθεση.

    Ο Γκάμπριελ, ο οποίος συναντήθηκε ιδιαιτέρως με τον Πούτιν για περίπου μία ώρα χθες, είπε ότι ο Ρώσος ηγέτης αρνείται την συμμετοχή της Ρωσίας στο συμβάν και πρόσθεσε ότι ο Πούτιν έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την επανεγκατάσταση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

    Η επιθυμία του Πούτιν, είπε ο αντικαγκελάριος, είναι "να μην είναι διαθέσιμη μόνο η Ρωσία με τις δικές της δυνάμεις για την παρακολούθηση τέτοιων αποστολών", αλλά να συμμετέχουν και οι ΗΠΑ.

    "Αυτό αποτελεί μία από τις μεγάλες διαφωνίες - ότι οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν αυτό - τουλάχιστον μέχρι στιγμής", πρόσθεσε ο Γκάμπριελ, ο οποίος προέτρεψε τον Ρώσο ηγέτη να χρησιμοποιήσει το κύρος του για να πείσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να αποκλιμακώσει την ένταση στη Συρία.

    Η Γερμανία πιστεύει ότι ο συριακός στρατός συμμετείχε στην επίθεση, είπε ο Γκάμπριελ στον Πούτιν. "Ασφαλώς δεν συμφωνήσαμε σε αυτό το θέμα", δήλωσε στον τύπο ο Γκάμπριελ.

    Ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, βρίσκεται σε διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα (21-22/9) για συναντήσεις με αντιπροσώπους γερμανικών εταιρειών στη χώρα και με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου στο πρακτορείο Sputnik.

    [09] Κατατίθεται στη Βουλή, πιθανότατα σήμερα, το ν/σ με τα προαπαιτούμενα

    Σήμερα,εκτός απροόπτου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών το χρονοδιάγραμμα έγκρισης και εκταμίευσης της υποδόσης παραμένει όπως έχει ήδη καθορισθεί και προβλέπει την έγκριση από το EuroWorkingGroupστις 29 Σεπτεμβρίου και την οριστική απόφαση για εκταμίευση στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 September 2016 - 4:32:21 UTC