Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Επιτακτική η ανάγκη για άμεση και οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους
  • [02] ΝΔ: Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες κατέρρευσε
  • [03] Κ. Μπάρκας: Η πρόσβαση στην παιδεία και τη γνώση, είναι στοιχείο ατομικής και συλλογικής ελευθερίας και προόδου
  • [04] Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Η υπερεκτέλεση των εσόδων του προϋπολογισμού η καλύτερη απάντηση σε όσους προεξόφλησαν την κατάρρευσή τους
  • [05] Yπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το Ελληνικό
  • [06] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»
  • [07] Διακόπηκε για την Παρασκευή η δίκη για την 4χρονη Άννυ, έπειτα από παραίτηση συνηγόρου
  • [08] Η δήμαρχος Ρώμης δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς του 2024 στην Ιταλία
  • [09] Νεκρός στο σπίτι του, βρέθηκε ο σκηνοθέτης του «L.A. Confidential»
  • [10] Μπαίνει και επίσημα αύριο το φθινόπωρο
  • [11] Οι βηματομετρητές χειρός δεν βοηθάνε και πολύ στο αδυνάτισμα
  • [12] Σ. Φάμελλος στο «Πρακτορείο 104,9 Fm»: Στη διάθεση των κομμάτων το πόρισμα της ΤτΕ για την Attica Bank
  • [13] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων έξω από τα γραφεία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης
  • [14] Στενή συνεργασία κυβερνήσεων - αυτοδιοίκησης στο προσφυγικό, ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων
  • [15] Εγκύκλιο για τη χορήγηση του πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας, εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ

  • [01] Ν. Παππάς: Επιτακτική η ανάγκη για άμεση και οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους

    Με τον Ειδικό Απεσταλμένο, Συντονιστή Διεθνών Ενεργειακών Θεμάτων και επικεφαλής του Γραφείου Ενεργειακών Πηγών του State Department, 'Αμος Χόχσταϊν, συναντήθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του ΟΗΕ.

    Ο υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για άμεση και οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

    Ο κ. Παππάς τόνισε ότι η υποχρέωση εξυπηρέτησης του χρέους σύμφωνα και με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεν μπορεί όμως να λειτουργεί ως τροχοπέδη για την αναπτυξιακή προοπτική του ελληνικού λαού.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα ενέργειας που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και συμφώνησαν για την ανάγκη να προωθηθούν το συντομότερο δυνατόν οι δικτυώσεις που καθιστούν τη χώρα μας κρίσιμο ενεργειακό κόμβο της γεωπολιτικής της περιφέρειας.

    [02] ΝΔ: Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες κατέρρευσε

    «Είναι πλέον γενική πεποίθηση ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έχει πολιτικά, νομικά και ηθικά καταρρεύσει» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. Σημειώνει ότι «η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού είναι εκτεθειμένη σε μεγάλες ευθύνες γιατί δεν διασφάλισε τον ουσιαστικό έλεγχο του πόθεν έσχες των τεσσάρων υπερθεματιστών».

    «Η διαφάνεια, τόσο αναγκαία για το θέμα τηλεοπτικών αδειών, καταστρατηγήθηκε από την κυβέρνηση των κ. Τσίπρα - Παππά - Καμμένου. Το υποτιθέμενο χτύπημα της διαπλοκής, έγινε από την Κυβέρνηση υιοθέτηση και επέκτασή της.Είχαμε πει ότι για τη Νέα Δημοκρατία ήταν υποχρέωση δημοκρατίας να ακυρώσει το νόμο Παππά. Τον ακυρώνει, τελικά, η ίδια η πραγματικότητα» τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [03] Κ. Μπάρκας: Η πρόσβαση στην παιδεία και τη γνώση, είναι στοιχείο ατομικής και συλλογικής ελευθερίας και προόδου

    Απάντηση στην επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Φιλιππιάδας, δίνει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, ο οποίος τονίζει πως η πρόσβαση στην παιδεία και τη γνώση, είναι στοιχείο ατομικής και συλλογικής ελευθερίας και προόδου.

    Στην ανακοίνωσή του, ο βουλευτής κάνει αναφορές στην αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η τοπική κοινωνία στους πρόσφυγες και προσθέτει πως «ο θόρυβος που δημιουργήθηκε, για τον υποτιθέμενο κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, από την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά-πρόσφυγες, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

    Ο κ. Μπάρκας, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο σέβεται, προστατεύει και προωθεί το ελληνικό κράτος.

    Ειδικότερα αναφέρει: «Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και, πολύ περισσότερο, κάθε παιδί αιτούντα άσυλο, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο.

    Η διευκόλυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση όλων των ανηλίκων που διαβιούν στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Φιλιππιάδα αποτελεί βασικό καθήκον και υποχρέωση της πολιτείας.

    Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπως και η ίδια η Βουλή, έχουν συζητήσει το ζήτημα της πρόσβασης των παιδιών των προσφύγων στην παιδεία και της ενσωμάτωσής τους στο ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης, για όσο καιρό φιλοξενούνται στη χώρα μας. Η πρόσβαση στην παιδεία και στη γνώση είναι στοιχείο ατομικής και συλλογικής ελευθερίας και προόδου. Πρόκειται για πανανθρώπινα αγαθά και δικαιώματα.

    Ο πόλεμος στέρησε από τα προσφυγόπουλα την πατρίδα τους, τα σπίτια τους, τους συγγενείς τους. Δεν θα τους στερήσουμε εμείς το βιβλίο και το σχολείο.

    Εν κατακλείδι, η διαχείριση του προσφυγικού μέρα με τη μέρα βελτιώνεται και δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για τους πολίτες της Φιλιππιάδας και της Ηπείρου.

    Κάνουμε το καθήκον μας, ανακουφίζοντας τον πόνο των προσφύγων που φιλοξενούνται στην περιοχή μας. Γιατί, εμείς έτσι έχουμε μάθει. Και αυτός είναι ο πολιτισμός μας, όταν έχουμε στη χώρα μας ανθρώπους αδύναμους, ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια».

    Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας χαρακτηρίζει το κείμενο του Συλλόγου Γονέων, θλιβερό και επονείδιστο, κάνει λόγο για ξενοφοβικά πρότυπα που προσβάλλουν τα πολιτισμικά ήθη μιαςπεριοχή που έχει γνωρίσει τον πόνο της προσφυγιάς από αλλοτινές εποχές και καλεί τους πολίτες να απομονώσουν τέτοιες ενέργειες.

    [04] Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Η υπερεκτέλεση των εσόδων του προϋπολογισμού η καλύτερη απάντηση σε όσους προεξόφλησαν την κατάρρευσή τους

    Η υπερεκτέλεση των εσόδων του προϋπολογισμού τον Αύγουστο υπερκάλυψε και τη δόση του ΕΝΦΙΑ - ύψους 738 εκατ ευρώ - η οποία θα εισπραχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου αντί του Αυγούστου που προέβλεπε ο στόχος, σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας τα στοιχεία για την εκτέλεση του προυπολογισμού το οκτάμηνο. Οι ίδιοι κύκλοι αναφερόμενοι στην υπέρβαση κατά 464 εκατ. ευρώ των εσόδων το οκτάμηνο έναντι του στόχου σημειώνουν ότι αποτελούν την καλύτερη απάντηση προς την αντιπολίτευση και όσους έσπευσαν πριν ενάμιση μήνα να προεξοφλήσουν κατάρρευση των εσόδων και ενεργοποίηση του κόφτη.

    Αναλυτικότερα αναφορικά με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν τα ακόλουθα:

    «Τον Αύγουστο 2016 τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3.932 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 62 εκατ. ευρώ. Η υπερεκτέλεση, δηλαδή, των εσόδων υπερκάλυψε και τη δόση του ΕΝΦΙΑ -εκτιμώμενου ύψους 738 εκατ. ευρώ- η οποία θα εισπραχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, αντί του Αυγούστου που προέβλεπε ο στόχος.

    Επίσης, κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 29.883 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 464 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

    Τα στοιχεία αυτά αποτελούν την καλύτερη απάντηση και προς την αντιπολίτευση, καθώς και σε όσους έσπευσαν, πριν ενάμιση μήνα, να προεξοφλήσουν κατάρρευση εσόδων του προϋπολογισμού και να κινδυνολογήσουν με ανυπόστατα σενάρια περί ενεργοποίησης του? «κόφτη»!

    Υπενθυμίζουμε ότι η οργανωμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας, στηρίζεται στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού και όχι του τακτικού. Η βασική διαφορά τους είναι ότι ο πρώτος περιλαμβάνει και το ΠΔΕ που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τη φορολογία και υπόκειται σε μεγάλες εποχικές διακυμάνσεις. Αν κάποιος θέλει να εξετάσει στα σοβαρά την πορεία των εσόδων θα πρέπει να δει τον τακτικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, αν θέλει να παραπλανήσει και να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις, θα επικαλεστεί το ΠΔΕ ή οτιδήποτε άλλο εξυπηρετεί στην εξαγωγή αυθαίρετων συμπερασμάτων.

    Συνιστούμε, λοιπόν, σε αντιπολίτευση και συνοδοιπόρους της να μάθουν να διαβάζουν τα μεγέθη του προϋπολογισμού γιατί εκτίθενται ανεπανόρθωτα».

    [05] Yπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το Ελληνικό

    Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τo σχέδιο νόμου για την κύρωση της σύμβαση αξιοποίησης του Ελληνικού, το οποίο αύριο θα εισαχθεί στην ολομέλεια για ψήφιση. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του από όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ και τη ΧΑ.

    Μιλώντας για το νομοσχέδιο ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς είπε ότι «δεν απεμπολούμε τις ιδέες που μας έφεραν στη κυβέρνηση. Διεκδικούσαμε μια άλλη επένδυση για το Ελληνικό. Κάναμε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, διότι δεν πετύχαμε όσα διεκδικούσαμε σε σχέση με αυτή την επένδυση» και πρόσθεσε: «συγκρίνετε τη σύμβαση που είχαμε πριν, που δεν είχε καν τοπογραφικό, με τη σύμβαση που έρχεται σήμερα. Βελτιώσαμε τη σύμβαση η οποία δεν είναι ιδανική».

    Στις αλλαγές που έγιναν στη σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος είπε ότι «στόχος του ΤΑΙΠΕΔ ήταν να μεγαλώσουν οι υποχρεώσεις των επενδυτών και να διασαφηνιστούν κάποια ζητήματα».

    Όπως επεσήμανε, «οι επενδυτές αποδέχτηκαν να αυξηθεί η συνολική επένδυση κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ στα έργα υποδομής, αποδέχτηκαν να επωμιστούν το βάρος για τη συντήρηση του Μητροπολιτικού πάρκου, αποδέχτηκαν να επωμιστούν το 50% για την επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών, καθώς και την αύξηση του πρασίνου με μείωση στη δόμηση, και μειωμένη κάλυψη στην περιοχή της παραλίας στο 15%». Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα είπε ότι «συμφωνήθηκε αντί για 15ετία να καταβληθεί προσπάθεια το 80% του έργου να υλοποιηθεί στα πρώτα 12 χρόνια και να δοθεί προτεραιότητα στα έργα υποδομής και στη διαμόρφωση του πάρκου. Ζητήθηκε, επίσης, μέχρι το τέλος του 2018 να καταβληθεί το 50% του τιμήματος».

    [06] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

    Οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον «Ευαγγελισμό», συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος, διαμαρτυρόμενοι για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου. «Τα προβλήματα στο νοσοκομείο επιδεινώνονται», αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων, και σημειώνει ότι «οι εξαγγελίες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην υγεία είναι"κοροϊδία", αφού ελάχιστοι ανέλαβαν στον Ευαγγελισμό και αυτοί κυρίως, με ελαστικές σχέσεις εργασίας».

    Όπως αναφέρεται, οι αποχωρήσεις μόνο του 2015 και α΄εξάμηνο του 2016, προσεγγίζουν τις 100 και «τα κενά ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες», ενώ «το προσωπικό έχει γονατίσει από την εντατικοποίηση δουλεύοντας χωρίς ρεπό, με διπλοβάρδιες κλπ.»

    Οι εργαζόμενοι ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ενίσχυση της κρατικής επιχορήγηση του νοσοκομείου, καθώς, όπως υποστηρίζουν, «ήδη διαφαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουμε άμεσα ελλείψεις υλικών και φαρμάκων αφού δεν επαρκούν τα κονδύλια».

    Οσον αφορά τους εργολαβικούς εργάτες (σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη), σύμφωνα με το Σωματείο, «είναι απλήρωτοι για Αύγουστο» και όπως σημειώνεται «οι δεσμεύσεις ότι δήθεν λύθηκαν οι εκκρεμότητες με παρέδρους και υπουργείο, έπεσαν ήδη στο κενό». «Καμιά ανοχή στην απλήρωτη δουλειά -Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους» ζητά το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό».

    [07] Διακόπηκε για την Παρασκευή η δίκη για την 4χρονη Άννυ, έπειτα από παραίτηση συνηγόρου

    Για την Παρασκευή διακόπηκε η δίκη, ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου, για τη στυγερή δολοφονία της 4χρονης 'Αννυ, καθώς, με την έναρξη της διαδικασίας σήμερα, δήλωσε αιφνιδίως την παραίτηση από την υπεράσπιση του Ναζιφ Αχμέντοφ η συνήγορός του Γιάννα Παναγοπούλου.

    Η δικηγόρος του Ναζίφ Αχμέντοφ, ο οποίος κατηγορείται ότι μαζί με τον πατέρα της 4χρονης Σάββα Μπακαρτζιεβ τη σκότωσαν και την τεμάχισαν, δήλωσε στο δικαστήριο: «μετά από συνάντηση που είχα με τον πελάτη μου χθες στις φυλακές Κορυδαλλού, καταλήξαμε από κοινού στην παραίτηση μου από την υπεράσπισή του». Η κ. Παναγοπούλου αποχώρησε από τη δικαστική αίθουσα αποχαιρετώντας τον έως σήμερα εντολέα της με ένα φιλί.

    Σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους η συνήγορος ανέφερε πως «κάτι άλλαξε», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τίποτα περισσότερο.

    Το δικαστήριο προχώρησε σε αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρου στον κατηγορούμενο με τον πρόεδρο να του διευκρινίζει πως αν τον "αρνηθεί", η διαδικασία θα επαναληφθεί με δεύτερο διορισμό και αν υπάρξει και άλλη άρνησή του, η δίκη θα συνεχιστεί χωρίς να εκπροσωπείται από υπερασπιστή.

    Ο κατηγορούμενος απάντησε ότι "για σήμερα" δέχεται το διορισθέντα συνήγορο «αλλά για την επόμενη φορά θα διορίσω εγώ δικό μου»προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου του δικαστηρίου που σε έντονο ύφος του είπε:

    «Εδώ δεν είναι παιδική χαρά. Έχετε δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, δεν μπορείτε να εμπαίζετετο δικαστήριο».

    Ο κατηγορούμενος απάντησε πως «θέλει λίγο χρόνο» για να ακούσει τον πρόεδρο να του επισημαίνει πως σε κάθε περίπτωση, ο συνήγορος του θα πρέπει να είναι ενημερωμένος για το περιεχόμενο της δικογραφίας, την ερχόμενη Παρασκευή, ώστε να συνεχιστεί κανονικά η δίκη.

    Λίγο πριν τη διακοπή της δίκης, ο πρόεδρος και πάλι επισήμανε, με αυστηρό ύφος, στον κατηγορούμενο: «Δεν είναι καφενείο εδώ, είναι Μικτό Ορκωτό. Δεν παίζουμε ... μην έρθετε την Παρασκευή και ζητήσετε νέα διακοπή. Να διορίσετε σήμερα δικηγόρο για να ενημερωθεί», υπογραμμίζοντας πως στις αρχές Νοεμβρίου λήγουν τα 18μηνα προσωρινής κράτησης του πατέρα αλλά και της μητέρας της άτυχης 'Αννυ που,επίσης, κάθονται στο εδώλιο.

    [08] Η δήμαρχος Ρώμης δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς του 2024 στην Ιταλία

    Η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι θα αποσύρει από τη διεκδίκηση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2024 την υποστήριξη της πόλης, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του δήμου.

    Η Ράτζι, μέλος του Κινήματος Πέντε Αστέρων, η οποία ανέλαβε τη δημαρχία της Ρώμης τον Ιούνιο, πάντοτε εξέφραζε αμφιβολίες για τηδυνατότητα διοργάνωσης αυτού του μεγάλου αθλητικού γεγονότος, λέγοντας ότι η ήδη υπερχρεωμένη πόλη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις δαπάνες που επιβάλλεται να γίνουν για τη διοργάνωση.Η Ράτζι αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα.

    [09] Νεκρός στο σπίτι του, βρέθηκε ο σκηνοθέτης του «L.A. Confidential»

    Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Κέρτις Χάνσον, ο οποίος είχε μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα «L.A. Confidential»του Τζέιμς Ελρόι, πέθανε σήμερα σε ηλικία 71 ετών στο σπίτι του στο Χόλιγουντ.Πράκτορες της αστυνομίας που ειδοποιήθηκαν πήγαν στο σπίτι του και διαπίστωσαν ότι ο θάνατός του επήλθε από «φυσικά αίτια».

    Γεννημένος στο Ρένο, στη Νεβάδα, ο Χάνσον άρχισε την καριέρα του το 1970 διασκευάζοντας για τον κινηματογράφο το βιβλίο «Ο τρόμος του Ντάνγουιτ»(«The Dunwich Horror») του Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ αλλά το 1992 με την ταινία τρόμου «Το χέρι στην κούνια» («The Hand That Rocks the Cradle») άρχισε να γίνεται γνωστός ως σκηνοθέτης.

    Είναι γνωστός για τη σκηνοθεσία της ταινίας «Λος Άντζελες Εμπιστευτικό» («L.A. Confidential»), με τους Κιμ Μπάσιντζερ, Ράσελ Κρόου, Κέβιν Σπέισι και Ντάνι ΝτεΒίτο,η οποία του χάρισε το 'Οσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου το 1997. Είναι επίσης ο σκηνοθέτης της ταινίας «8 Mile» (του 2002) με πρωταγωνιστή τον ράπερ 'Εμινεμ.

    [10] Μπαίνει και επίσημα αύριο το φθινόπωρο

    Το απόγευμα της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου, στις 17:21 (ώρα Ελλάδας), αρχίζει και τυπικά το φθινόπωρο. Τότε θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, σηματοδοτώντας έτσι την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη.

    Στην ισημερία, η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

    Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους.Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.

    [11] Οι βηματομετρητές χειρός δεν βοηθάνε και πολύ στο αδυνάτισμα

    Οι βηματομετρητές και οι άλλες φορετές συσκευές καταγραφής των κινήσεων, των θερμίδων και άλλων βιολογικών δεικτών(fitness trackers) μπορεί να βοηθούν στην παρακολούθηση του σώματος, αλλά δεν βοηθούν και πολύ στο αδυνάτισμα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.Η μελέτη, μία από τις πρώτες του είδους της, που απομυθοποιεί σε ένα βαθμό τη χρησιμότητα των εν λόγω συσκευών, δείχνει ότι όσοι τις χρησιμοποιούν, συχνά χάνουν λιγότερο βάρος, σε σχέση με όσους δεν φοράνε κάτι τέτοιο στο χέρι τους.

    Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Τζάκισιτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερς και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», παρακολούθησαν 471 υπέρβαρους εθελοντές ηλικίας 18 έως 35 ετών, οι μισοί από τους οποίους κλήθηκαν να φορέσουν βηματομετρητή. Παράλληλα, όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν δίαιτα και σωματική άσκηση με στόχο να αδυνατίσουν.

    [12] Σ. Φάμελλος στο «Πρακτορείο 104,9 Fm»: Στη διάθεση των κομμάτων το πόρισμα της ΤτΕ για την Attica Bank

    Στην Εξεταστική επιτροπή τηςBουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης θα προσέλθουν οι διευθυντές της Attica Bank, ενώ το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορά στο δανειακό σκέλος τηςAtticaθα δοθεί σε όλα τα κόμματα, όπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου «Πρακτορείο 104,9 Fm», ο Σωκράτης Φάμελλος.

    «Δεν θέλουμε να υπάρχει καμία καχυποψία, όλα στο φως» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Επιτροπής και σημείωσε πως «η διοίκηση της τράπεζας ήταν η ίδια που είχε ορισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση» σημείωσε, για να υπογραμμίσει πως ο εποπτικός μηχανισμός και η Τράπεζα της Ελλάδος εάν υπάρχει πρόβλημα θα έπρεπε να στείλουν το πόρισμα στον εισαγγελέα.

    Ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε πως η επιτροπή ασχολείται με οποιαδήποτε παράβαση κανόνων διαπιστώνεται, σε σχέση με τη δανειοδότηση των μέσων ενημέρωσης και των κομμάτων, από οποιαδήποτε τράπεζα έχουν χορηγηθεί δάνεια. Τόνισε δε, πως εξετάζονται δάνεια ύψους 1 δισ. 300 εκατ. προς ΜΜΕ και 420 εκατ. προς τα κόμματα, από τα οποία μάλιστα τα 402 είναι δάνεια προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και δεν εξυπηρετούνται.

    Ο κ. Φάμελλος είπε ότι στην επιτροπή αναμένονται εκτός των διευθυντών της Attica Bank και οι κύριοι Προβόπουλος και Στουρνάρας,έως τις 11 Οκτωβρίου.

    [13] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων έξω από τα γραφεία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τα γραφεία του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης), πραγματοποιούν η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ)και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης αντιδρώντας στο "πετσόκομμα" των επικουρικών συντάξεων.

    Β¨Όπως υποστηρίζουν, η μείωση των επικουρικών συντάξεων φθάνει ακόμη και το 50%, οι οποίες με το νόμο 4387/16 με μαθηματική ακρίβεια θα εξαφανιστούν. Οι συγκεντρωμένοι έχουν προχωρήσει σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου, καθώς όσοι έρχονται να εξυπηρετηθούν περνούν κανονικά.

    Η κυρία Μαρία Περγαντή συνταξιούχος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «η σύνταξή μου με τις περικοπές στην επικουρική αλλά και στην κύρια είναι μειωμένη στο μισό με 38 χρόνια υπηρεσίας». Η ΟΙΥΕ καλεί την ελληνική κοινωνία «σε γενικό παλλαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στις μνημονιακές δεσμεύσεις για να μπει φραγμός στις νέες δρομολογούμενες περικοπές των συντάξεων».

    [14] Στενή συνεργασία κυβερνήσεων - αυτοδιοίκησης στο προσφυγικό, ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων

    «Η Ελλάδα αποδείχθηκε απολύτως απροετοίμαστη για την ένταση της προσφυγικής κρίσης και η κυβέρνηση άργησε να αντιληφθεί τις πραγματικές της διαστάσεις και να κινηθεί αναλόγως» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, κατά την ομιλία του στην ετήσια σύνοδο τουConcordia Summit, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Καμίνης, υποστήριξε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των πόλεων, των κυβερνήσεων και της Κοινωνίας των Πολιτών, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι «πολλές φορές οι δήμοι, με πολύ μικρότερους πόρους, ανέλαβαν, σε σύγκριση με τις κυβερνήσεις, πολύ μεγαλύτερη ευθύνη από εκείνη που τους αναλογούσε».

    Υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι πόλεις να δείξουν μεταξύ τους αλληλεγγύη και να συνεργαστούν με την τοπική κοινωνία, όπως, επίσης, απαραίτητη είναι η συνεργασία με τις Εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την υποδοχή και ένταξη προσφύγων και νόμιμων μεταναστών.

    «Η πόλη της Αθήνας έχει προχωρήσει σε διεθνείς συνεργασίες, έγινε ομοφώνως δεκτή η πρότασή μας για δημιουργία Δικτύου Αλληλεγγύης των Πόλεων για το προσφυγικό» επισήμανε ο κ. Καμίνης, και επικαλέστηκε το παράδειγμα της δομής φιλοξενίας τουΕλαιώνα -που φιλοξενούνται 2.500 πρόσφυγες- ως μοντέλο συνεργασίας μεταξύ του δήμου, της Πολιτείας, των Ηνωμένων Εθνών και των Εθελοντικών Οργανώσεων.

    [15] Εγκύκλιο για τη χορήγηση του πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας, εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ

    Αναλυτικές οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση του πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας δίνει με εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, στην εγκύκλιο διευκρινίζονται θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στις οφειλές που λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση αποδεικτικού, στα ποσοστά και τα ποσά παρακράτησης που τίθενται επί του αποδεικτικού.

    Αναλυτικότερα στην εγκύκλιο διευκρινίζονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

    - Για τη χορήγηση του αποδεικτικού ενημερότητας λαμβάνονται υπόψη οι ληξιπρόθεσμες, άνω των 30 ευρώ, βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση (Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία) - τόσο προς το Δημόσιο όσο και υπέρ τρίτων (Ν.Π.Δ.Δ., κλπ) - για τις οποίες έχει ευθύνη καταβολής ο φορολογούμενος, σύμφωνα με τις ισχύουσες φορολογικές και άλλες διατάξεις.

    - Μόνη η ύπαρξη βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση, δεν εμποδίζει τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί συμψηφισμού.

    - Κατά την εξόφληση τίτλων πληρωμής, ανεξαρτήτως ύψους ποσού (ακόμη και στις περιπτώσεις κάτω των χιλίων πεντακοσίων -1.500- ευρώ κατά τις οποίες δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας) πρέπει να ελέγχεται η τυχόν συνδρομή των προϋποθέσεων του συμψηφισμού

    - Στις περιπτώσεις που ζητείται αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ' αυτού, και υφίσταται συνολική βεβαιωμένη οφειλή άνω των τριάντα ευρώ, στην αίτηση και επί του αποδεικτικού ενημερότητας αναγράφεται ο αριθμός ταυτότητας ακινήτου (ΑΤΑΚ), ή εφόσον δεν υφίσταται, οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που ταυτοποιεί το ακίνητο το οποίο θα μεταβιβαστεί ή επί του οποίου θα συσταθεί εμπράγματο δικαίωμα.

    - Στις περιπτώσεις που ζητείται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων και υφίσταται συνολική βεβαιωμένη οφειλή άνω των τριάντα ευρώ, στην αίτηση αναγράφεται το στοιχείο του τίτλου πληρωμής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποιεί την συγκεκριμένη πληρωμή

    - Στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται με τον όρο της παρακράτησης για είσπραξη χρημάτων, το στοιχείο του τίτλου πληρωμής αναγράφεται επί του αποδεικτικού ενημερότητας.

    Σε ότι αφορά τα ποσοστά και ποσά παρακράτησης που τίθενται επί του αποδεικτικού στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι:

    - Στην περίπτωση κατά την οποία χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων ή για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ'αυτού και υφίστανται βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, τίθεται υποχρεωτικά ο όρος της παρακράτησης,

    - Κατά τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας με τον όρο της παρακράτησης το συνολικό ποσό της παρακράτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το σύνολο των ληξιπροθέσμων οφειλών. Συνεπώς, τυχόν μη ληξιπρόθεσμη οφειλή που τελεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής δεν συμπεριλαμβάνεται σε τυχόν παρακράτηση επί του αποδεικτικού. Σημειώνεται ότι οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε καθεστώς αναστολής είσπραξης δύναται να παρακρατηθούν, μόνο εάν ζητηθεί από τον οφειλέτη.

    - Στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενημερότητας ζητείται για είσπραξη χρημάτων από φορείς της Κεντρικής Διοίκησης και συντρέχουν οι προϋποθέσεις του συμψηφισμού, το συνολικό ποσοστό παρακράτησης είναι υποχρεωτικά 100% επί της είσπραξης και μέχρι του ύψους των βεβαιωμένων προς στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών του δικαιούχου των απαιτήσεων κατά του Δημοσίου (ληξιπροθέσμων και μη, καθώς και σε καθεστώς αναστολής είσπραξης).

    - Σε περίπτωση τήρησης περισσότερων της μίας ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, το ελάχιστο προς παρακράτηση ποσό πρέπει να αντιστοιχεί στην κάλυψη τουλάχιστον των αντίστοιχων δόσεων κάθε μίας ρύθμισης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 September 2016 - 8:32:24 UTC