Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χ. Σπίρτζης για Τράπεζα Αττικής: «Θέλω να γίνει έλεγχος όλων των δανείων».
  • [02] Χ. Αθανασίου στο Πρακτορείο 104,9 Fm: Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη στη Μόρια
  • [03] Για απόπειρα να «κουκουλωθεί» η υπόθεση της Τράπεζας Αττικής, κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ
  • [04] Θ. Φωτίου στο «Πρακτορείο fm» :Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι ένα πρόγραμμα τριών μέτρων που θα εκγατασταθεί μόνιμα
  • [05] Ανοικτές οι έρευνες της Δικαιοσύνης για οικονομικά και φορολογικά αδικήματα εκατοντάδων περιπτώσεων φορολογουμένων
  • [06] Τρεις «κόκκινες γραμμές» για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ
  • [07] Ικανοποίηση από τους ΓΧΣ, για την μείωση της τιμής του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου
  • [08] Ναύλωση δύο πλοίων για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων από τη Μόρια
  • [09] Μ. Ρέντσι:«Αν η κατάσταση μείνει ως έχει, για το μεταναστευτικό θα πρέπει να οργανωθούμε μόνοι μας»
  • [10] Ο Γκάμπριελ θα βαδίσει στη γέφυρα της Αριστεράς για να γίνει καγκελάριος
  • [11] Εσφαλμένος ο συναγερμός για αεροπειρατεία στο αεροδρόμιο της Μανίλας
  • [12] Η Α. Καζάζου στο «Insenso», το οποίο ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης
  • [13] Το Θέατρο Πόρτα ξεκινά τη νέα του σεζόν
  • [14] Ν.Κοτζιάς: Ενδοευρωπαϊκή συνεργασία του νότου με κοινές δράσεις, η τετραμερής
  • [15] Π. Ρήγας: Ακραία νεοφιλελεύθερες οι εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ
  • [16] H Θ. Φωτίου στο Πρακτορείο 104,9 FM για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
  • [17] Αεροσκάφος των σαουδαραβικών αερογραμμών «υπό απειλή» στο αεροδρόμιο της Μανίλας

  • [01] Χ. Σπίρτζης για Τράπεζα Αττικής: «Θέλω να γίνει έλεγχος όλων των δανείων».

    «Εγώ θέλω να γίνει έλεγχος όλων των δανείων στην Τράπεζα Αττικής», δήλωσε χθες το βράδυ ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και διερωτήθηκε με ποιον τρόπο βοήθησε ο ίδιος τον επιχειρηματία κύριο Καλογρίτσα είτε να δανειοδοτηθεί απο την τράπεζα , είτε να πάρει τηλεοπτική άδεια. Ξεκαθάρισε επίσης πως ούτε είχε, ως πρόεδρος του ΤΕΕ ή Υπουργός Υποδομών εμπλοκή στη διαχείριση της Τράπεζας Αττικής, ούτε πρόκειται να έχει.

    Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα» ο κ Σπίρτζης διερωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Πώς διευκόλυνα τον κ. Καλογρίτσα ή οποιονδήποτε άλλο κύριο να πάρει δάνειο στην τράπεζα Αττικής ; Πώς διευκόλυνα τον κ. Καλογρίτσα να συμμετέχει στον διαγωνισμό και μάλιστα να ευνοηθεί απ΄ ότι καταλαβαίνω να υπονοούν οι λασπολόγοι που το διακινούν είτε είναι από το πολιτικό σύστημα είτε από τις εφημερίδες να το καταθέσουν εδώ ανοιχτά. Το πώς; το να το λένε μόνο είναι λάσπη στον ανεμιστήρα».

    «Είμαι στην διάθεση οποιουδήποτε θέλει, του απλού πολίτη, των ΜΜΕ, οποιουδήποτε άλλου στελέχους να μου πει πως ευνοήθηκε ο κ. Καλογρίτσας. Αν είναι να ποινικοποιούνται οι φιλικές σχέσεις που υπήρχαν ή υπάρχουν για κάθε πολιτικό, με συγχωρείτε αλλά αυτό είναι τρέλα, είναι παράνοια» πρόσθεσε ο κύριος Σπίρτζης".

    Ο Υπουργός Υποδομών είπε ότι «η σχέση μου με την τράπεζα Αττικής, είναι στο ότι έχω ένα λογαριασμό, δεν έχω ούτε δάνεια ούτε είχα κάποια συνεργασία ποτέ.Το ΤΣΜΕΔΕ ήταν και είναι μέτοχος». Όπως εξήγησε ο κ Σπιρτζης κατά την περίοδο που ήταν πρόεδρος του ΤΕΕ από το 2010 εως το 2015, η εμπλοκή που είχε με την Τράπεζα Αττικής ήταν να παλεύει να τη σώσει από όσους το συγκεκριμένο διάστημα πίεζαν το ταμείο να την πουλήσει και να μην έχει αυτή την επένδυση μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου,δηλαδή επί της ουσίας να χάσει το ταμείο των μηχανικών τα λεφτά που είχε επενδύσει εκεί. «Κάποιο άλλο είναι το παιχνίδι που παίζεται και κάποιο άλλη είναι η ομάδα που σταθερά επιδιώκει η τράπεζα να φύγει από τον δημόσιο έλεγχο και να ελεγχθεί από άλλα κέντρα», πρόσθεσε ο κ. Σπίτζης.

    Αναφορικά με τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες ο κ Σπίρτζης είπε ότι τάσσεται υπέρ του να δοθούν όλα τα πόθεν έσχες όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και στη δημοσιότητα, όπως και όλοι οι έλεγχοι που έχουν γίνει όχι μόνο στην τράπεζα Αττικής,αλλά και σε όλες τις τράπεζες.

    «Με προβληματίζει, όταν έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένους επιχειρηματίες από τον Τύπο, που απ΄ όσο ξέρω, έχουν συγκεκριμένα ανοιχτά φορολογικά θέματα και άλλα θέματα. Δε μπορεί να είναι μόνο στον έναν που έτυχε να του βαφτίσει ο εγγόνι ο υπουργός της κυβέρνησης,γιατί αυτό μας οδηγεί μαθηματικά σε άλλες σκέψεις και οι σκέψεις είναι πως στοχοποιείται η κυβέρνηση και πως γίνεται προσπάθεια από συγκεκριμένα κέντρα λόγω του ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μαζί τους για να κάνει ένα χαλκευμένο και στημένο διαγωνισμό για τα κανάλια, να ευνοήσει κάποιον και να συναλλαγεί μαζί του. Η κυβέρνηση αυτό που έχει διακηρύξει και αυτό που κάνει, είναι σπάσει τα τρίγωνα της αμαρτίας τις τράπεζες, τα ΜΜΕ, το οικονομικό σύστημα και το πολιτικό σύστημα της χώρας», πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης.

    [02] Χ. Αθανασίου στο Πρακτορείο 104,9 Fm: Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη στη Μόρια

    Έκρυθμη χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm», στη σκιά των χθεσινών επεισοδίων.

    «Υπάρχει ένα αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους που είδαν τους πρόσφυγες να σφάζουν τα ζώα του και να καίνε τα ελαιόδεντρα για να ζεσταθούν» υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου και δήλωσε ότι ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καλέσει σύσκεψη για το βράδυ, στις 20.00, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση. Ο βουλευτής της ΝΔ, σημείωσε πως το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ηρεμία και αποτελεσματικές κινήσεις.

    Ο κ. Αθανασίου δήλωσε ότι η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και έχει αφήσει να σωρευτούν περίπου 7000 πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, όταν ο χώρος υποδοχής (Hot Spot) μπορεί να φιλοξενήσεις μόλις 800. « Βλέπω παλινωδίες» είπε και συμπλήρωσε: «Στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, μου απαντούσε ότι θα προχωρήσει άμεσα η αποσυμφόρηση του νησιού και την ίδια ώρα συνάδελφος σας δημοσιογράφος (ο Γ. Σινάνης) αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει και νέο Hot Spot» τόνισε και υπογράμμισε ότι η Λέσβος έχει ήδη καταστραφεί και δεν αντέχει.

    Ερωτηθείς για την πιθανότητα τα επεισόδια να πυροδότησε φήμη, για μαζική επαναπροώθηση των προσφύγων στην Τουρκία, απάντησε πως αυτό προβλέπεται από τη συμφωνία, Άγκυρας- ΕΕ.

    Πάντως άφησε αιχμές για τη στάση της Ελλάδας και την απόφαση να καταστήσει συνομιλητή την Τουρκία για το προσφυγικό, καθώς σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, η γειτονική χώρα αποδεικνύεται αναξιόπιστη στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και των δεσμεύσεων που ανέλαβε για την επίλυση της.

    [03] Για απόπειρα να «κουκουλωθεί» η υπόθεση της Τράπεζας Αττικής, κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ

    «Η ΣΥΡΙΖΑ BANK χρηματοδότησε το ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ CHANNEL με τα λεφτά των φορολογούμενων και των ασφαλισμένων», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις γύρω από την Τράπεζα Αττικής.

    «Ο ευνοούμενος εργολάβος του ΣΥΡΙΖΑ δανειοδοτείται προνομιακά από την Τράπεζα Αττικής και επιχειρεί με διάτρητο πόθεν έσχες να αποκτήσει και κανάλι. Το Υπουργείο Επικρατείας με την διορισμένη από αυτό Επιτροπή στον διαγωνισμό-παρωδία, σπεύδει να εγκρίνει το πόθεν έσχες με τα βοσκοτόπια χωρίς καν έλεγχο!!!», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι «η Κυβέρνηση αφού χρησιμοποίησε τα χρήματα των φορολογουμένων -και με ζημία τους- χρηματοδοτώντας την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζα Αττικής με δημόσιους οργανισμούς (π.χ. ΕΥΔΑΠ), τώρα δίνει μάχη για να ελέγξει την διοίκησή της. Ώστε να κουκουλώσει τα όσα έχουν γίνει και να χρησιμοποιήσει την Τράπεζα για ανάλογες δραστηριότητες. Το ?καθεστώς? χρειάζεται και τη χρηματοδότησή του». Μάλιστα σημειώνει ότι γίνονται «όλα τα παραπάνω για την Τράπεζα, με ενορχήστρωση του πρώην προέδρου του ΤΕΕ και νυν Υπουργού Υποδομών κ. Σπίρτζη».

    [04] Θ. Φωτίου στο «Πρακτορείο fm» :Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι ένα πρόγραμμα τριών μέτρων που θα εκγατασταθεί μόνιμα

    Έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα λάβουν οι πρώτοι ωφελούμενοι του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ) το πρώτο επίδομα, που ξεκινά από τα 200 ευρώ και αυξάνεται κλιμακωτά. Πρόκειται για τους δικαιούχους της πιλοτικής φάσης του προγράμματος σε 30 δήμους, όπως γνωστοποίησε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9fm» η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι στόχος είναι την 1η Ιανουαρίου του 2017 το ΚΕΑ να εφαρμοστεί και στους 325 δήμους της Ελλάδας, με την εκτίμηση ότι θα ωφεληθούν συνολικά 700.000 πολίτες.

    «Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι ένα πρόγραμμα τριών μέτρων το οποίο θα εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα ?δεν είναι για έναν χρόνο, είναι για πάντα- και θα βελτιώνεται συνεχώς» είπε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε: «Το προετοιμάσαμε προσεκτικά, έχουμε εκπαιδεύσει τους δήμους, που εφαρμόζεται σήμερα, έχουμε μία πολύ φιλική πλατφόρμα, για να μπαίνει ο κάθε πιθανά ωφελούμενος και μόνος του από το σπίτι του». Με την εισαγωγή του ΑΦΜ, η πλατφόρμα αντλεί από το σύστημα (ταμεία, taxis κ.λπ) όλα τα στοιχεία του χρήστη και με βάση τα εισοδήματά του των τελευταίων έξι μηνών τον ενημερώνει με την ολοκλήρωση συμπλήρωσης της φόρμας, εάν είναι δικαιούχος του ΚΕΑ.

    «Αν κάπου διαφωνεί ο ωφελούμενος μπορεί να πάει στον δήμο, με το ανάλογο πιστοποιητικό που θα του ζητήσει η πλατφόρμα, ώστε να πει ότι το τάδε σημείο δεν είναι σωστό, ότι πχ έκανε ένα παιδί στο μεταξύ και αυτό δεν είναι δηλωμένο» διευκρίνισε η κ Φωτίου.

    Σε ό,τι αφορά τους τρεις πυλώνες του προγράμματος η αν. υπουργός εξήγησε ότι στον πρώτο, τον οικονομικό, καινοτομία είναι πως «εισάγουμε για πρώτη φορά την έννοια του νοικοκυριού, όχι μόνο οικογένεια, αλλά αν έχει και άλλους ανθρώπους που μένουνε μαζί, ενώ το επίδομα διαμορφώνεται κλιμακωτά».

    «Η πλατφόρμα δεν κλείνει ποτέ. Έτσι και ανοίξει, δεν ξανακλείνει, γιατί όταν ένας άνθρωπος πέσει σε αυτό το επίπεδο της ακραίας φτώχειας πρέπει ανά πάσα στιγμή -με τα εισοδήματά του των τελευταίων έξι μηνών και όχι με τη φορολογική του δήλωση που ήταν ενάμιση χρόνο πριν- να υπάρχει ένα δίχτυ ασφάλειας γι αυτόν» πρόσθεσε. Το 50% του επιδόματος θα καταβληθεί στους δικαιούχους σε μετρητά, στον λογαριασμό τους, και το υπόλοιπο 50% σε κάρτα που θα την εκδώσει, χωρίς επιβάρυνση, η τράπεζα στην οποία ανήκουν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Φωτίου διευκρίνισε ότι το επίδομα του ΚΕΑ δε θα μπορεί να κατασχεθεί για χρέη.

    [05] Ανοικτές οι έρευνες της Δικαιοσύνης για οικονομικά και φορολογικά αδικήματα εκατοντάδων περιπτώσεων φορολογουμένων

    Ανοικτές είναι οι έρευνες της Δικαιοσύνης για τυχόν διάπραξη οικονομικών και φορολογικών αδικημάτων για εκατοντάδες περιπτώσεις φορολογουμένων μεταξύ των οποίων και γνωστοί επιχειρηματίες που τίθενται υπό έλεγχο, αναφέρουν δικαστικές πηγές που τονίζουν ότι "όλοι ελέγχονται" μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες που δεν "προδικάζουν ούτε καταδικάζουν" μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κλήσεις σε εξηγήσεις, δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και απαγγελία κατηγοριών.

    Η διερεύνηση των ανοικτών υποθέσεων που αφορούν "λίστες καταθετών εξωτερικού" ή προσώπων που διακίνησαν μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό και άλλων υποθέσεων οικονομικού αντικειμένου έφερε στο στόχαστρο τωνΟικονομικών Εισαγγελέων γνωστούς επιχειρηματίες που απασχολούν την επικαιρότητα όπως οι περιπτώσεις εκδοτών και ιδιοκτητών καναλιών.

    Έτσι στο πλαίσιο της έρευνας για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή προσώπων που περιλαμβάνονται στα 65 CD τραπεζών για συναλλαγές που χρίζουν ελέγχου, πριν περίπου ένα μήνα με εντολή του οικονομικού Εισαγγελέα τέθηκαν υπό δέσμευση περιουσιακά στοιχεία του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ κ. Γιάννη Αλαφούζου μέχρι του ποσού των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Η δέσμευση , με εντολή του οικονομικού Εισαγγελέα, αφορά ανακολουθίες στα οικονομικά στοιχεία του, τις οποίες ο επιχειρηματίας καλείται να διευκρινίσει στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου ώστε να κριθεί αν τίθεται ή όχι θέμα φοροδιαφυγής.

    [06] Τρεις «κόκκινες γραμμές» για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ

    Τρεις «κόκκινες γραμμές» για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ θέτει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τη συνάντηση με εκπροσώπους της ιταλικής εταιρία SNAM, που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

    Σύμφωνα με τις διεργασίες που είναι σε εξέλιξη η SNAM πρόκειται να εξαγοράσει μέρος των μετόχων του ΔΕΣΦΑ προκειμένου το ποσοστό της αζέρικης SOCAR, που έχει αναδειχθεί πλειοδότης , να περιορισθεί κάτω από το 50%.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο, οι προϋποθέσεις που τίθενται (οι οποίες έγιναν γνωστές και στους εκπροσώπους των εταίρων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων την προηγούμενη εβδομάδα) είναι ότι "η επιδιωκόμενη ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης πρέπει να βασίζεται:

    Στον απόλυτο σεβασμό της διευθέτησης της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει της οποίας η SOCAR δεν μπορεί να διαθέτει ποσοστό μεγαλύτερο από 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ και οφείλει να περιοριστεί σε ρόλο παθητικού μετόχου.

    Στη μη μεταβολή του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ, που τυχόν αμφισβήτησή του θα οδηγούσε σε ακύρωση του διαγωνισμού.

    Στη διατήρηση του καθεστώτος που διαμορφώθηκε μετά την τελευταία νομοθετική ρύθμιση για τον ΔΕΣΦΑ."

    Από το ΥΠΕΝ επισημαίνεται ακόμη ότι "Η κυβέρνηση εργάζεται για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την προστασία της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής και των νοικοκυριών."

    Τονίζεται, τέλος, ότι "η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία" και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται εποικοδομητικά.

    [07] Ικανοποίηση από τους ΓΧΣ, για την μείωση της τιμής του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου

    Μια ευχάριστη είδηση έρχεται, έπειτα από πολυετείς προσπάθειες και διαρκή πίεση σε κυβερνήσεις και φαρμακευτικές εταιρείες της Οργάνωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, καθώς η φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKlein(GSK) μειώνει την τιμή του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου για τα παιδιά των προσφύγων και σε επείγουσες καταστάσεις κρίσεων.

    Ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, με δηλώσεις του στοwww.praktoreio-ygeias.grτου ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράζει τη βαθιά ικανοποίησή του για την απόφαση της GSK να μειώσει την τιμή του εμβολίου (3,05 δολάρια ανά δόση) κατά του πνευμονιόκκοκου, για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, η οποία ήταν διαθέσιμη μόνο στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

    «Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η GSK έκανε ένα πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για τη χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά που βιώνουν επείγουσες κρίσεις, όπως είναι τα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται και στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Βεΐζης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η εμπειρία, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δείχνει ότι «πολλά παιδιά θα συνεχίζουν να μην έχουν πρόσβαση σε αυτό- το ζωτικής σημασίας εμβόλιο- στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες αδυνατούν να το χορηγήσουν εξαιτίας του υψηλού κόστους. Ευελπιστούμε ότι η GSK θα αδράξει την ευκαιρία προκειμένου να αποδείξει ότι κάθε παιδί δικαιούται να προστατεύεται από τον πνευμονιόκοκκο, μειώνοντας την τιμή του συνολικά στις αναπτυσσόμενες χώρες».

    Για περισσότερα από έξι χρόνια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσπαθούν να διαπραγματευτούν χαμηλότερη τιμή για το εμβόλιο της πνευμονίας, με τις δύο μοναδικές εταιρίες που το παράγουν, την GSK και την Pfizer, προκειμένου κυβερνήσεις και ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε περιβάλλοντα κρίσεων να είναι σε θέση να προστατεύσουν τα παιδιά που πλήττονται από την πνευμονία στη διάρκεια διάφορων κρίσεων.

    Με συνέντευξή του στοwww.praktoreio-ygeias.grο Απόστολος Βεΐζης, είχε επισημάνει την ανάγκη άμεσης δράσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί «η εκτίναξη του κόστους των παιδικών εμβολίων, που αγγίζει το 2.700%, κατά την τελευταία δεκαπενταετία. Μάλιστα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα , στο πλαίσιο της εμβολιαστικής κάλυψης παιδιών, σε διάφορους καταυλισμούς και τόπους διαμονής προσφύγων στην Ελλάδα, είχαν καταγγείλει ότι «πλήρωσαν 60 ευρώ ανά δόση για το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου, το οποίο προμηθεύτηκαν από τοπικά φαρμακεία. Η τιμή αυτή είναι 20 φορές πιο ακριβή από τη χαμηλότερη τιμή του εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Δράση των Γιατρών χωρίς Σύνορα

    Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας οργάνωσαν μεγάλη εκστρατεία ανοσοποίησης, εμβολιάζοντας περίπου 7.000 παιδιά ηλικίας από 6 εβδομάδων έως 15 ετών. Η θωράκιση αφορούσε σε δέκα κοινές παιδικές ασθένειες (διφθερίτιδα, τέτανος, κοκίτης, ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, αιμόφιλος ινφλουέντσας, ηπατίτιδα Β, πολιομυελίτιδα και πνευμονόκοκκο). Οι μαζικοί αυτοί εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν στην Ειδομένη, το Πολύκαστρο, τη Λέσβο, τη Σάμο, τον Κάτσικα, τη Φανερωμένη, την Κόνιτσα, τα Δολιανά, το Τσεπέλοβο, τη Φιλιππιάδα, το Λαύριο, τον Άγιο Ανδρέα, τις Θερμοπύλες, το Ελληνικό, τον Ελαιώνα, τον Πειραιά, την Ραφήνα και την Ελευσίνα. Το επόμενο χρονικό διάστημα η εκστρατεία αυτή θα συνεχιστεί και σε άλλους χώρους φιλοξενίας προσφύγων σε όλη την Ελλάδα.

    Όπως αναφέρει ο κ. Βεΐζης, η ανοσοποίηση κάθε παιδιού είναι αναγκαία για την πρόληψη ασθενειών και την προστασία της ζωής του. Προλαμβάνει 2-3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Το 2015, οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εμβολίασαν περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους κατά της ιλαράς και περισσότερα από 326.00 κατά της μηνιγγίτιδας.

    Η θωράκιση αφορά δέκα ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης και της πνευμονίας, η οποία παραμένει η κυριότερη αιτία θανάτου για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως και αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για τα παιδιά που ζουν σε καθεστώς κρίσης.

    [08] Ναύλωση δύο πλοίων για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων από τη Μόρια

    Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προκειμένου να ναυλωθούν δύο πλοία στα οποία θα φιλοξενηθούν προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό της Μόριας στη Μυτιλήνη, αναμένεται να προχωρήσει εντός της ημέρας το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

    [09] Μ. Ρέντσι:«Αν η κατάσταση μείνει ως έχει, για το μεταναστευτικό θα πρέπει να οργανωθούμε μόνοι μας»

    «Αν η κατάσταση μείνει ως έχει, για το μεταναστευτικό θα πρέπει να οργανωθούμε μόνοι μας», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι από την Νέα Υόρκη.

    «Αυτό είναι και το μόνο καινοτόμο στοιχείο που προκύπτει από την Μπρατισλάβα, όπου ειπώθηκαν πολλά πράγματα, αλλά δεν σταθήκαμε ικανοί να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι σε ό,τι αφορά το θέμα της Αφρικής. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν αντιδράσαμε θετικά. Ο Γιούνκερ λέει τόσα ωραία πράγματα, αλλά δεν βλέπουμε να γίνονται πράξεις», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

    Πάντα σε σχέση με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης τόνισε: «Είναι ένα πρόβλημα της Ευρώπης. Η Ιταλία θα κινηθεί με δική της πρωτοβουλία, είναι σε θέση να το κάνει, αλλά αυτό είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ό,τι μας αφορά η προτεραιότητα εντοπίζεται στις σχέσεις με την Αφρική, όπως είπαμε από την Μπρατισλάβα, και στην συνέχεια στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας».

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στην Αφρική «για να σταματήσει η ροή εκεί όπου δημιουργείται», διότι «διαφορετικά η Ευρώπη αποδεικνύει ότι δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί το φαινόμενο αυτό» και η Ιταλία, από την πλευρά της «σώζει όσες περισσότερες ανθρώπινες ζωές μπορεί, αλλά δεν έχει την δυνατότητα να υποδεχθεί όλους τους πρόσφυγες».

    [10] Ο Γκάμπριελ θα βαδίσει στη γέφυρα της Αριστεράς για να γίνει καγκελάριος

    «Τα όρια της ντροπής έχουν ξεπεραστεί. Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία να γίνει καγκελάριος, αν όχι με τη βοήθεια του λαού, τουλάχιστον με τη βοήθεια αριστερών κομμάτων. Γι αυτό και θα βαδίσει πάνω στη γέφυρα την οποία κατασκευάζει το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke)» εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, σε συνέντευξή του στην Die Welt. Και αυτό, διότι θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στο Βερολίνο είναι πιθανόν να οδηγήσει σεκόκκινο-κόκκινο-πράσινο συνασπισμό (Σοσιαλδημοκράτες-Αριστερά-Πράσινοι), ο οποίος θα είναι και το μοντέλο για τη Γερμανία, μετά τις εθνικές εκλογές το 2017.

    O Μάρκους Ζέντερ, εξέφρασε επίσης την προσδοκία ότι ηκαγκελάριος θα αλλάξει ουσιαστικά την πολιτική της στο προσφυγικό. «Προβλέπεται αλλαγή πολιτικής. Οι δηλώσεις της καγκελαρίου είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Πρόκειται για την ορθή προσέγγιση. Τα λόγια όμως πρέπει να τα ακολουθήσουν πράξεις» τόνισε.Η Αγγελα Μέρκελ παραδέχτηκε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ότι έχουν γίνει λάθη στο προσφυγικό και έλαβε αποστάσεις από την έως τώρα πολιτική της, χωρίς όμως να δεσμευτεί συγκεκριμένα για κάποια αλλαγή πολιτικής.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας επανέλαβε, για μια ακόμα φορά, την απαίτηση του κόμματός του να τεθεί ένα ανώτατο όριο υποδοχή προσφύγων και είπε ότι αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο (ενν. με το αδελφό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα). «Το ανώτατο όριο δεν είναι ισχυρογνωμοσύνη. Ο όρος συμβολίζει ότι το μέχρι τώρα σύστημα δεν λειτουργεί και πρέπει να αλλάξει». Η χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) πρέπει «να αποδείξει από κοινού, αλλά συγχρόνως αποφασιστικά και χωρίς πολλές σκέψεις, ότι θέλουμε η Γερμανία να παραμείνει Γερμανία. Στο θέμα αυτό έχουμε να κάνουμε πολύ δουλειά ακόμα».

    Ο χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, ο οποίος θεωρείται φαβορί στην κούρσα της διαδοχής του νυν πρέδρου του CSU και πρωθυπουργού του κρατιδίουΧορστ Ζέεχοφερ, είπε επίσης ότι«κατά το ανθρωπίνως δυνατό» η Αγγελα Μέρκελ θα είναι και πάλι υποψήφια καγκελάριος στις εκλογές του 2017. Την απόφαση για τον αν το CSU θα κατέλθει με δικό του υποψήφιο θα την πάρει το κόμμα 2017. Κατέστησε όμως σαφές ότι, ο ίδιος δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος για την καγκελαρία και θα παραμείνει στη Βαυαρία. Ο πρόεδρος του CSUΧορστ Ζέεχοφερ δήλωσε πρόσφατα ότι προτίθεται να στείλει στο Βερολίνο την ισχυρότερη ομάδαγια τις εθνικές εκλογές και ουδείς πρέπει να αποφύγει το καθήκον αυτό. Εμμέσως εννοούσετον Μάρκους Ζέντερ.

    [11] Εσφαλμένος ο συναγερμός για αεροπειρατεία στο αεροδρόμιο της Μανίλας

    Η εταιρία SAUDI ARABIAN AIRLINES ανακοίνωσε ότι ήταν εσφαλμένος ο συναγερμός για αεροπειρατεία που σήμανε νωρίτερα σε αεροσκάφος της, το οποίο βρισκόταν καθηλωμένο στο διεθνές αεροδρόμιο Νονόι Ακίνο της Μανίλας και ότι το συμβάν έληξε, μετέδωσε η κρατική σαουδαραβική τηλεόραση.

    [12] Η Α. Καζάζου στο «Insenso», το οποίο ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης

    Ποιο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη θα επέλεγε να ερμηνεύσει η Μελίνα Μερκούρη; Το «Insenso», διαβεβαίωσε ο συγγραφέας την Αλεξάνδρα Καζάζου, την πρωταγωνίστρια του «Insenso», στην ομώνυμη παράσταση που σκηνοθετεί ο Πέτρος Σεβαστίκογλου κι άνοιξε, στην αρχή της χρονιάς (Γενάρης), την αυλαία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2016 στο Βρότσλαβ της Πολωνίας. Η παράσταση για την «ιστορία μιας γυναίκας που ''παραφρονεί'' από έρωτα και λειτουργεί πέρα από τη λογική και το μέτρο, πέρα από κάθε αποδεκτό όριο» σταθμεύει στο Θέατρο Τέχνης της Φρυνίχου, από τις 22/9 έως 25/9, λίγο πριν εγκαινιάσει τη Θεατρική Ολυμπιάδα και πάλι στο Βρότσλαβ, τον Οκτώβριο.

    «Μου προτάθηκε να κάνω ένα σόλο για το άνοιγμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στην γενέτειρά μου, το Βρότσλαβ» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αλεξάνδρα Καζάζου. «Οι διοργανωτές ήθελαν για τα εγκαίνια ένα αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη και μου πρότειναν να κάνω κάτι που ενδεχομένως θα έκανε κι εκείνη. Επικοινώνησα με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έχοντας ήδη εργαστεί πάνω σε κείμενά του (σ.σ. πρωταγωνίστησε στον «Ευαγγελισμό της Κασσάνδρας») και όταν τον ρώτησα ποιο θα μπορούσε να παίξει η Μελίνα από τα έργα του, εκείνος μου απάντησε ανεπιφύλακτα... το Insenso». Όσο για τον Πέτρο Σεβαστίκογλου, με τον οποίο η Ελληνοπολωνή ηθοποιός συνδέεται με φιλία χρόνων «ήταν ο πλέον κατάλληλος να το κάνει γιατί επιπρόσθετα γνώριζε πολύ καλά τη Μελίνα Μερκούρη», αναφέρει η Αλεξάνδρα, ηθοποιός και σκηνοθέτης, από το 2010, στο Ινστιτούτο Γκροτόφσκι.

    Η Α. Καζάζου σπούδασε στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, και από το 2009 βρίσκεται μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας, με ενδιάμεσες στάσεις σε Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο, Αμερική, Βοσνία. Είναι μέλος του Studio Matejka- θεατρικό εργαστήρι υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι- που διερευνά τις σύγχρονες τεχνικές σωματικής έκφρασης και περφόρμανς. Η ίδια χαρακτηρίζει την εμπειρία της από το θρυλικό Γκροτόφσκι μοναδική «καθώς είναι πολύ λίγοι αυτοί οι χώροι, σ? όλο τον κόσμο, που σου δίνουν τη δυνατότητα να εξερευνήσεις το θέατρο, σου προσφέρουν χώρο, στέγη, διατροφή και ένα υπέροχο περιβάλλον για να δημιουργήσεις». Kαι θεωρεί «μεγάλη τιμή την πρόσκληση με το Insenso στη Θεατρική Ολυμπιάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας παίζονται παραστάσεις από πολύ μεγάλους και καταξιωμένους σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο». Έχει επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ένας καλλιτέχνης, όχι μόνο στην Ελλάδα, και θεωρεί ότι χρειάζεται «αντοχή, πείσμα και πολύ αγάπη. Να συνεχίζεις χωρίς να πτοείσαι να βασίζεσαι στο ένστικτό σου, να ξέρεις τι δεν θέλεις να κάνεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Η ηρωίδα του «Insenso», η κόμισσα Λίβια Σερπιέρι, οδηγείται στον εξευτελισμό και την τριπλή προδοσία, της πατρίδας, της τάξης της, του εραστή της. Για την ίδια, την Αλεξάνδρα Καζάζου ο έρωτας είναι η «απίστευτη αιτία επαναπροσδιορισμού των πάντων». Τον περιγράφει ως μια υπέροχη και τρομακτική κατάσταση.

    Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης της παράστασης Πέτρος Σεβαστίκογλου, μιλώντας για το «Insenso», υποστηρίζει ότι «είναι ένα έργο πολύ πιο πέρα από μια γυναίκα που θρηνεί τον άνδρα που η ίδια πρόδωσε. Όταν βρεθεί στο δρόμο μας ο απόλυτος έρωτας, μπορεί να μας κάνει να τολμήσουμε, να χάσουμε το μέτρο, τα... πρέπει που μας έχουν διδάξει. Ο έρωτας μάς βάζει σε μια έκσταση, βγαίνουμε από τον κύκλο που έχουμε συνηθίσει, ξεβολευόμαστε».

    Και πρέπει, ειδικά σε περιόδους κρίσης, να τολμήσουμε ατομικά αλλά και ως κοινωνίες αυτό το άνοιγμα προς το διαφορετικό, υποστηρίζει ο Π. Σεβαστίκογλου: «Όταν συρρικνώνεσαι, φτωχαίνεις ακόμα περισσότερο, ενώ όταν αποφασίζεις να δεχθείς τον ξένο, τον διαφορετικό, μπορεί να βρεις μια ώθηση, έναν άλλο δρόμο που δεν τον έχεις σκεφθεί, να συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι ύπαρξης».

    Ο Πέτρος Σεβαστίκογλου, γιος του Γιώργου Σεβαστίκογλου και της Άλκης Ζέη, γεννήθηκε στη Μόσχα, μεγάλωσε στη Γαλλία και αργότερα εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. «Δεν έχω παιδικές μνήμες κοινές με τους φίλους μου εδώ στην Ελλάδα, αλλά δεν ένιωσα και Γάλλος ποτέ. Και αποφάσισα να είμαι λίγο παντού. Νιώθω να με εκφράζει αυτό που λέει ο Σαλμάν Ρουσντί: οι άνθρωποι δεν έχουν ρίζες, έχουν πόδια», λέει ο Πέτρος Σεβαστίκογλου.

    Και ο ίδιος κινείται πολύ. Κινηματογραφικά γυρίσματα στην Αφρική (όπου γύρισε την ταινία του Electra, το 2014), θεατρικές παραστάσεις στην Κίνα (με ακροβάτες η παράσταση του «Η Αλίκη στον χώρα των θαυμάτων» ). Αυτό που βλέπει σ? όλο τον κόσμο, και αφορά και την επόμενη κινηματογραφική δουλειά του, «είναι ο τρόπος που στέκονται οι νέοι άνθρωποι μπροστά σ? όλο αυτό που συμβαίνει, φαινομενικά απαθείς, απέναντι σε κάτι έτοιμο να εκραγεί».

    Σημειώνεται ότι στο Θέατρο Τέχνης, μετά το τέλος της παράστασης του «Insenso» της 23ης του μήνα, θα διοργανωθεί ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή του συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη, του Πέτρου Σεβαστίκογλου και της Αλεξάνδρας Καζάζου.

    [13] Το Θέατρο Πόρτα ξεκινά τη νέα του σεζόν

    Με τη νέα γενιά ηθοποιών στην πρώτη γραμμή του προγράμματός του και αιχμή του δόρατος το «μαύρο χιούμορ», το θέατρο Πόρτα ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη νέα σεζόν, με ένα πλούσιο ρεπερτόριο και παράλληλες εκδηλώσεις. Με το θέατρο να διατηρεί τον πρώτο ρόλο, ένα θέατρο για μεγάλους, μικρούς αλλά και πολύ .. μικρούς, η θεατρική στέγη της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου εμπλουτίζει τις δραστηριότητές της με μπόλικη μουσική, χορό και ενδιαφέρουσες συμπράξεις.

    «Σύμφωνα με τον Αντρέ Μπρετόν, το Μαύρο Χιούμορ είναι μια "ανώτερη εξέγερση του πνεύματος". Έτσι λοιπόν τα πνεύματα όσων συνεργάζονται στο ΠΟΡΤΑ ενώθηκαν μια μέρα και είπαν "Αμάν πιά! Φτάνει! Όχι άλλο". Καθένας, βέβαια, εννοούσε κάτι διαφορετικό και η "εξέγερσή" του γινόταν για εντελώς προσωπικούς λόγους. Όπως και να 'χει,πάντως, τα μαυρισμένα "πνεύματά μας εξεγέρθηκαν" και γελάσαμε πολύ? με το χάλι μας. Και ήταν σίγουρα πολύ ξαλαφρωτικό? Είπαμε, λοιπόν, να δώσουμε "διαστάσεις" στην εξέγερσή μας? Να προσπαθήσουμε να παρασύρουμε κι άλλους. Έτσι λοιπόν, είπαμε να τοποθετήσουμε το "Μαύρο Χιούμορ" φλάμπουρο και να συμπεριλάβουμε στο φετινό μας ρεπερτόριο έργα που εκπροσωπούν το είδος. Πήραμε, όμως ακόμα μια απόφαση: το φλάμπουρο θα το σηκώσουν, κυρίως, νέοι. Γιατί αυτοί κρατούν το μαύρο μόνο για το χιούμορ τους» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Θωμάς Μοσχόπουλοςστο σημείωμά του για το ρεπερτόριο της φετινής χρονιάς.

    Σε αυτό το πνεύμα κινούνται και οι τρειςνέες παραγωγές τηςφετινής σεζόν που εμπνέονται από τη λογοτεχνία: η "Δίκη του Κ." (Φραντς Κάφκα) σε διασκευή και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, "Το Μαύρο Χιόνι- το ημερολόγιο ενός μακαρίτη" (Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ) σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου και η "Μύτη" (Νικολάι Γκόγκολ) σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου αποτελούν το βασικόκορμό του φετινού ρεπερτορίου με νέους (στην πλειονότητα τους) ηθοποιούς να στελεχώνουν τους θιάσους. «Στηρίζομαι στην αισιοδοξία των νέων ανθρώπων και παίρνω το ρίσκο και προχωρώ χωρίς γνωστά ονόματα στις φετινές παράστασεις. Έτσι κι αλλιώς το ρίσκο στο θέατρο υπάρχει και όταν δεν έχεις να χάσεις πολλά ρισκάρεις πιο εύκολα» τονίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου.

    «Καυστική σάτιρα», σύμφωνα με τους συντελεστές του, αποτελεί και το έργο που επέλεξαν για το "οικογενειακό" θέαμα που θα παρουσιαστεί φέτος στο Πόρτα. Πρόκειται για το "Ένας Δράκος? μα ποιος Δράκος" της Ξένιας Καλογεροπούλου και του ΘωμάΜοσχόπουλου, που βασίζεται στον Δράκο του Γιεβγκένι Σβάρτς. «Δεν είναι τυχαίο που χρησιμοποιούμε τον όρο "καυστική σάτιρα", μιας και δεν τολμάμε να μιλήσουμε για "παιδικό έργο με Μαύρο Χιούμορ" φοβούμενοι τις μηνύσεις απ' όσους ταυτίζουν αυτό το είδος θεάτρου με πακτωμένες με ροζ τούλι, παγιέτα και ηθικά διδάγματα παιδικές παραστάσεις» σχολιάζει ο Θ. Μοσχόπουλος. Ενώ για όσους αγωνιούν, η λύση στο καυτό ερώτημα του ποιο είναι το "ηθικό δίδαγμα" του έργου,ο ίδιος απαντά: «Βρείτε τον Δράκο που κρύβετε μέσα σας».

    Από το πρώτο Σάββατο του Ιανουαρίου του 2017, οι μικροί θεατές θα έχουν την ευκαιρία ν' ακούσουν αφηγήσεις παραμυθιών απ' όλον τον κόσμο από την «ψυχή» του θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου. Ιστορίες που θα ζωντανέψουν πάνω στη σκηνή του Πόρτα και ύστερα θα παρασύρουν τα παιδιά σε δράσεις και παιχνίδια με την 'Αννα Παπαφίγκου, ενώ η Ξ. Καλογεροπούλου θα συζητά με τους συνοδούς τους για την αναγκαιότητα της προφορικής αφήγησης.Επιπλέον, το Πόρτα συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Μικρό Θέατρο Αγρινίου και παρουσιάζει τη βρεφική παράσταση "Κοίτα!", την ιστορία μιας ολόκληρης μέρας ενός μωρού μέσα στο σπίτι (για βρέφη από 8 μηνών έως νήπια 4 χρόνων). Για τρίτη χρονιά συνεχίζεται και η συνεργασία του θεάτρου με την ομάδα ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ, που φέτος περιλαμβάνει τη νέα εκπαιδευτική παράσταση "(Δεν) είμαι ΠΡΟ", μια χιουμοριστική ιστορία- μάθημα αντι-bullying που απευθύνεται στα μεγαλύτερα παιδιά του δημοτικού και σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

    Ενδιαφέρουσες συμπράξεις, συναντήσεις- έκπληξη και νέες καλλιτεχνικές προτάσεις, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το φετινό παράλληλο πρόγραμμα του Πόρτα, που τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την παρουσίαση έργων που βραβεύτηκαν(Χρήστος Παπαδόπουλος "Elvedon", πρώτη θέση στο πανευρωπαϊκό δίκτυο χορογράφων Aerowaves/Dance Across Europe | Art?facts Ensemble Μοντέρνες Κυκλάδες-LeCorbusier, διάκριση από το Ίδρυμα Le Corbusier) και μουσικών παραστάσεων, που στη συνέχεια ακολούθησαν σημαντική πορεία (Δημήτρης Σκύλλας-Περί ύψους, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κ.α.) Φέτος, οι Τρίτες Παράλληλες" αλλάζουν μέρα, μεταφέρονται την Πέμπτη και γίνονται «'Αλλες Παράλληλες» με τους Κορνήλιο Σελαμσή και Χρήστο Παπαδόπουλο να επιμελούνται την καλλιτεχνική διεύθυνση του μουσικού και χορευτικού προγράμματος αντίστοιχα.

    Σ' ένα πρόγραμμα τεσσάρων κύκλων, σημαντικοί καλλιτέχνες ανεβαίνουν στη σκηνή και παρουσιάζουν μουσικές, χορευτικές παραστάσεις και περφόρμανς. Ανάμεσά τους,θα παρουσιαστούν πέντε σύμμεικτα ακροάματα σχετικά με τονΈρωτα και τις πνευματικές και σαρκικές πτυχές του, η νέα δημιουργία της χορογράφου Ίριδας Καργιάν , καθώςμία παράστασητης Ελένης Ευθυμίου για την Εργασία με αφορμή αληθινές ιστορίες ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως "άνεργοι. Επίσης, μετά την επιτυχία των συναυλιών της Νατάσσας Μποφίλιου με το ξεχωριστό πρόγραμμα "Κιβωτός", το Πόρτα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Μάιο δημοφιλείς καλλιτέχνες σε διαφορετικές κι απρόσμενες εμφανίσεις, που θασυζητηθούν.

    Στο φετινό ρεπερτόριο έρχονται να προστεθούν και οι επιτυχίες της περσινής χρονιάς που παίζονται σε επανάληψη, όπωςη κωμωδία του Τόμας Μπέρνχαρντ ο "Θεατροποιός" σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, οι "Αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες" του Ρόμπερτ Μούζιλ σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη και το "Πιάνω Παπούτσι πάνω στο Πιάνο"από τους Patari Project υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Σοφίας Πάσχου.

    Φέτος το Πόρτα θα προσφέρει τη δυνατότητα σε 300 φίλους του που θα προμηθευτούν το «Πάσο Φίλου», να παρακολουθήσουν όλες τις παραστάσειςτης φετινής σεζόν στη συμβολική τιμή των 50 ευρώ.Πέραν της εισόδου στα θεάματα, το πάσο θα εξασφαλίζει μοναδικά προνόμια, όπως συμμετοχή σε συζητήσεις με τους συντελεστές των παραστάσεων, προσκλήσεις σε επίσημες πρεμιέρες κ.ά.

    [14] Ν.Κοτζιάς: Ενδοευρωπαϊκή συνεργασία του νότου με κοινές δράσεις, η τετραμερής

    «Είναι η πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, που η Ελλάδα διαμορφώνει μια εσωτερική συμμαχία, μικρών και μεσαίων κρατών, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν κοινά συμφέροντα και κοινές θέσεις» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ μετά την τετραμερή συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του Βουλγαρίας, Κροατίας, και Ρουμανίας, στο πλαίσιο της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της 71ης συνόδου της ΓΣ ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

    «Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ» είπε ο κ. Κοτζιας «έχουμε προγραμματίσει και έχουμε ήδη πραγματοποιήσει μια σειρά από συναντήσεις, είτε διμερείς είτε πολυμερείς. Σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Κροατίας και Ελλάδας, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε, υπό το σχήμα μιας ενδοευρωπαϊκής συνεργασίας του νότου της ΕΕ και να συζητήσουμε για ζητήματα που αφορούν το Brexit, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη συνεργασία σε οικονομικούς τομείς, όπως η πληροφορική και η ανάπτυξη της κοινής αγοράς, καθώς και σε προβλήματα που συνδέονται με τη μετανάστευση και το προσφυγικό».

    Οι κοινές δράσεις στην ΕΕ που συζητήθηκαν, όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι η αντιμετώπιση του τρόπου με τον οποίο αυτή θα οικοδομηθεί μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ποιες πολιτικές θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας, της αμυντικής συνεργασίας, της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της οικονομίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν υπάρχει ταύτιση απόψεων σε σχέση με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού ο κ. Κοτζιάς επισήμανε: «σε μεγάλο βαθμό υπάρχει, γιατί είμαστε όλες χώρες, οι οποίες βρισκόμαστε στο νότιο μέτωπο της Ευρώπης και επηρεαζόμαστε άμεσα από τις επιπτώσεις που προέρχονται από τα ρεύματα των προσφύγων και από τονσυνεχιζόμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή».

    [15] Π. Ρήγας: Ακραία νεοφιλελεύθερες οι εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ

    «Περικοπές - απολύσεις - ξεπούλημα - απορρύθμιση, αυτό είναι το τετράπτυχο της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη» δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

    Ο Π. Ρήγας χαρακτήρισε ακραία νεοφιλελεύθερες τις εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ, σημειώνοντας πως η στάση της ΝΔ την τελευταία περίοδο έρχεται σε αντίθεση με τα μέτρα που εξήγγειλε. «Υπάρχει μεγάλη αντίφαση όταν κ. Μητσοτάκης μιλάει για περικοπή 75.000.000 από προσλήψεις και απολύσεις στο δημόσιο, ενώ τόσο καιρό ολοφύρεται για ελλείψεις στην Παιδεία και την Υγεία» είπε ο Π. Ρήγας.

    Σχολιάζοντας της εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για τον ΦΠΑ, επισήμανε πως η μείωση σε 11% και 22% αφ' ενός δεν είναι εφικτή και αφ' ετέρου σημαίνει κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ 6% που ισχύει σήμερα για φάρμακα και βιβλία.

    «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τηρεί μεν τη συμφωνία αλλά έχει υλοποιήσει και εξακολουθεί να υλοποιεί μέτρα για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας. Η Νέα Δημοκρατία, αντίθετα, σκοπεύει να εφαρμόσει ακραία νεοφιλελεύθερα και αντιλαϊκά μέτρα» υποστήριξε ο Π. Ρήγας.

    Ερωτηθείς για το θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής, ο Πάνος Ρήγας ανέφερε πως ο νόμος θα τηρηθεί στο ακέραιο για όλους και πως καμία άδεια δεν θα δοθεί αν διαπιστωθεί φοροδιαφυγή. «Το ζοφερό κλίμα που προσπαθεί να δημιουργήσει η ΝΔ είναι καταστροφικό για την κοινωνία, όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε. Η κυβέρνηση κατάφερε μέσα από μια απόλυτα διαφανή και δίκαιη διαδικασία να βάλει τέλος στο καθεστώς ανομίας που επικρατούσε στο τηλεοπτικό τοπίο και θα συνεχίσει να ακολουθεί και να εφαρμόζει κατά γράμμα όσα προβλέπει ο νόμος, κατέληξε.

    [16] H Θ. Φωτίου στο Πρακτορείο 104,9 FM για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

    Έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα λάβουν οι πρώτοι ωφελούμενοι του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ) το πρώτο επίδομα, που ξεκινά από τα 200 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων ή το νοικοκυριό. Πρόκειται για τους δικαιούχους της πρώτης πιλοτικής φάσης του προγράμματος σε 30 δήμους, όπως γνωστοποίησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

    Διευκρίνισε δε, ότι στόχος είναι την 1η Ιανουαρίου του 2017 το ΚΕΑ να εφαρμοστεί και στους 325 δήμους της Ελλάδας, ενώ έδωσε και το πλαίσιο των βασικών πυλώνων του προγράμματος. Όπως εξήγησε η κ. Φωτίου, το μηνιαίο επίδομα είναι ο πρώτος πυλώνας του ΚΕΑ, με δεύτερο πυλώνα την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, μετακινήσεις, κοινωνικά ιατρεία κ.λπ. και τρίτο την πριμοδότηση όσων μπαίνουν στο πρόγραμμα για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

    [17] Αεροσκάφος των σαουδαραβικών αερογραμμών «υπό απειλή» στο αεροδρόμιο της Μανίλας

    Αεροσκάφος των σαουδαραβικών αερογραμμών βρίσκεται καθηλωμένο σε απομονωμένο σημείο του αεροδρομίου της Μανίλας και ο πιλότος του ειδοποίησε τις αρχές του αερολιμένα ότι το αεροσκάφος είναι "υπό απειλή", έγινε γνωστό από τον πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

    Ο διευθυντής της αστυνομίας στη Μανίλα δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι σπεύδει στο αεροδρόμιο όπου "κάτι συμβαίνει".

    Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας των Φιλιππίνων επιβεβαίωσε ότι αεροπλάνο των SAUDI ARABIAN AIRLINES είναι καθηλωμένο με απομονωμένο σημείο του αεροδρομίου, χωρίς να είναι μέχρι στιγμής γνωστός ο λόγος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 September 2016 - 10:32:35 UTC