Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απάντηση του Σπ. Καραμπάτσου για το θέμα των επίμαχων εκτάσεων στην Ιθάκη
  • [02] Χρ. Σπίρτζης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ορισμένα ΜΜΕ στοχοποιούν συγκεκριμένους υπουργούς
  • [03] Αλ. Τσίπρας: Οι προκλήσεις του μεταναστευτικού δεν αντιμετωπίζονται με ξεπερασμένα εργαλεία
  • [04] Γ. Σταθάκης: Τις επόμενες εβδομάδες το ν/σ για τις «κόκκινες» οφειλές των επιχειρήσεων
  • [05] Συγκρούσεις και φωτιές στο hot spot της Μόριας
  • [06] Ν. Φίλης στο «Πρακτορείο FM»: Θέλουμε λιγότερη ύλη, αλλά εις βάθος διδασκαλία
  • [07] ΠΟΕΣΥ-ΕΣΗΕΑ για επεισόδιο στη Ν. Υόρκη: Γελοιότητες, γραφικές και επικίνδυνες συμπεριφορές
  • [08] Διέκοψε τη συνεργασία του με τον Δ. Σουλτογιάννη το STAR-Σε στάση αναμονής ο Alpha για τον Θ. Δημάδη
  • [09] Τζ. Ναπολιτάνο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρέπει να αναθεωρήσουμε όλοι το θέμα του χρέους
  • [10] ΗΠΑ: Δεν «βλέπουν» πυρήνα τρομοκρατών στη Ν. Υόρκη μετά τη σύλληψη Ραχάμι
  • [11] Ο συριακός στρατός κήρυξε τον «τερματισμό» της εκεχειρίας
  • [12] Με Άιντε και ΥΠΕΞ Βολιβίας και Ιράκ οι συναντήσεις του Ν. Κοτζιά την Τρίτη στη Ν. Υόρκη
  • [13] Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Κ. Ξιφαράς

  • [01] Απάντηση του Σπ. Καραμπάτσου για το θέμα των επίμαχων εκτάσεων στην Ιθάκη

    Προσφυγή στην δικαιοσύνη, προαναγγέλλει με ανακοίνωσή του ο επιχειρηματίας Σπύρος Καραμπάτσος «για να προστατεύσει όπως αναφέρει την τιμή της συζύγου του και των παιδιών του, και να αμυνθεί «στην απόπειρα των οικονομικών κολοσσών που επιχειρούν, για δικά τους συμφέροντα και λόγους» να τον «αποδομήσουν ηθικά και εξοντώσουν επιχειρηματικά μέσω καθ'ολοκληρίαν ψεμμάτων, στρέβλωσης, χλεύης και απαξίας».

    Στην απάντηση του για το θέμα των επίμαχων εκτάσεων στην Ιθάκη, που δόθηκαν στον Γιάννη Καλογρίτσα, ο κ, Καραμπάτσος παραθέτει τα ακόλουθα:

    Ως προς την Εταιρεία ΑΓΥΙΑ Α.Ε.

    1. Η επιχειρηματική μου παρουσία στην Ιθάκη αγγίζει ήδη τα 30 έτη, από την αγορά της πρώτης εκτάσεως εκ μέρους της ΑΓΥΙΑ ΑΕ το 1987 και συνεχίζεται ανελλιπώς έως σήμερα.

    2. Είναι Ελληνική Α.Ε. και όχι OFFSHORE εταιρεία. Οι μόνοι μέτοχοι και μέλη του ΔΣ είναι τα μέλη της οικογενείας μου και εγώ, ο δε "επιχειρηματίας φάντασμα"κατοικεί με την οικογένειά του τα τελευταία είκοσι έτη στην ίδια διεύθυνση.

    3. Η εταιρεία δημιουργήθηκε για την αγορά γης και την ανάπτυξή της και ΔΕΝ πραγματοποιεί άλλες εμπορικές πράξεις.

    4. Οι όποιες αργοπορημένες δηλώσεις -δημοσιεύσεις κλπ που εμφανίζονται ως "κακουργήματα", επισύρουν τα φοβερά πρόστιμα των 150.

    Ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων

    1. Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας μου στην Ιθάκη -παρά το μεγάλο της μέγεθος- δεν υπήρξε ποτέ τσιφλίκι, ούτε εκκλησιαστική κλπ περιουσία, αλλά προέρχεται από την αγορά και συνένωση εκατοντάδων ιδιοκτησιών.

    2. Οι εκτάσεις αυτές ούτε γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει πλησίον κρατική, δημοτική, εκκλησιαστική ή άλλη κοινόχρηστη ιδιοκτησία.

    3. Παρ'ότι έχω δεκάδες όμορους ιδιοκτήτες, τα 30 αυτά έτη, ΚΑΜΜΙΑ διεκδικητική αγωγή δεν εγέρθηκε εναντίον μου πλην μίας 4 στρεμμ. στην οποία η αντίδικος δεν έδωσε συνέχεια όταν το δικαστήριο διέταξε πραγματογνωμοσύνη.

    4. ΚΑΜΜΙΑ οικονομική αξίωση δεν έχει απαιτηθεί από ΚΑΝΕΝΑ για τις πράξεις αυτές.

    5. ΟΥΔΕΜΙΑ αξίωση έχει ΠΟΤΕ εγερθεί δικαστικά από τον Δήμο Ιθάκης.

    6. Για την διάνοιξη της ιδιωτικής οδού εντός του κτήματος -την πόρτα του οποίου δείχνουν συνεχώς οι φωστήρες της αντικειμενικής δημοσιογραφίας- υποβλήθηκαν όλες οι απαραίτητες μελέτες και ελήφθησαν όλες οι προβλεπόμενες άδειες:

    α. Δ/νσης Δασών Νομού Κεφαλληνίας & Ιθάκης

    β. Άδεια από τις τρεις Δ/σεις Υπ. Πολιτισμού. (Κλασσικών, Βυζαντινών και Νεωτέρων μνημείων)

    γ. Έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Νομού Κεφαλληνίας & Ιθάκης

    Το κόστος μελετών και διάνοιξης καλύφθηκε βεβαίως εξ ολοκλήρου από εμάς.

    Οι αθλιότητες περί ανυπάρκτων πληρεξουσίων νεκρών ανθρώπων

    1. Από την απλή ανάγνωση των πληρεξουσίων, από πτυχιούχο της νομικής, προκύπτουν τελεσίδικες, μη επιδεχόμενες αμφισβήτηση απαντήσεις για το εάν έχω ΑΠΟΛΥΤΗ εξουσία επί των ανωτέρω ακινήτων 3.000 στρεμμάτων από το έτος 2000.

    2. Αίφνης, «έγκριτοι» δημοσιογράφοι και δικηγόροι ενημερώνουν από τηλεοράσεως την κοινή γνώμη, ότι είμαι εφοδιασμένος με πληρεξούσια, των οποίων η ισχύς έχει παύσει, διότι οι εντολείς μου έχουν αποβιώσει. Είναι πρόδηλο ότι οι «δημοσιογράφοι» γνωρίζουν την αλήθεια και την αποκρύπτουν.

    3. Οι νομικοί όμως που εκφράζουν αβασάνιστα αστήρικτες και παραπλανητικές απόψεις, δεν έκαναν τον κόπο να αναγνώσουν προ της εμφανίσεώς τους στα κανάλια, τα πληρεξούσια αυτά. Διότι εάν το έκαναν, είναι ακόμη πιο πρόδηλο, ότι οι κύριοι αυτοί δεν γνωρίζουν τι ορίζει ο νόμος περί ανέκκλητης πληρεξουσιότητας και περί μεταθανάτιας πληρεξουσιότητας. Καλό θα ήταν λοιπόν να μιλούν για πράγματα που γνωρίζουν.

    Ως προς την αξία των επίμαχων εκτάσεων:

    1. Δεν έχω καμμία διάθεση να υπερασπισθώ την αξία μιας έκτασης 5.000 στρεμμάτων στην Ιθάκη, με 5 χιλιόμετρα πρόσοψη στην θάλασσα, την σπανιότητά της, την ομορφιά της και το αναπτυξιακό δυναμικό της. Ούτε οτι από τα χιλιάδες στρέμματα δείχνουν επί 4 ημέρες 20-30 στρέμματα με την κλειστή είσοδο και την γνωστή πλέον στο πανελλήνιο στάνη.

    2. Ακόμη κι αν κανείς αμφισβητούσε την εκτίμηση αξίας της ακίνητης περιουσίας μου, που βασίζεται στο από 20ης Μαΐου του 2011 Valuation Report του τμήματος real estate, συστημικού πιστωτικού ιδρύματος θα πρέπει να απαντήσει στο ότι:

    3. Η ΑΓΥΙΑ ΑΕ υπέβαλλε τέλη 2013 στο Fast Track επενδυτικό σχέδιο ύψους 738,4 εκατομμυρίων ευρώ, η περιγραφή του οποίου αναρτάται στον σχετικό ιστότοπο.

    Οι πανεπιστήμονες θα πρέπει να αμφισβητήσουν:

    α. Την νομική επάρκεια του Νομικού Γραφείου που ήλεγξε για λογαρισμό του Δημοσίου την εγκυρότητα των τίτλων ιδιοκτησίας της γης.

    β. Την νομική επάρκεια των υπηρεσιών του Δημοσίου για το ίδιο θέμα.

    γ. Την ικανότητα του ανεξάρτητου αξιολογητή εκ μέρους του Δημοσίου για το Business Plan της εταιρείας.

    δ. Την ικανότητα των υπηρεσιών του Fast Track για το ίδιο θέμα.

    ε. Τέλος την ομόφωνη απόφαση της επιτροπής, το 2014, για πρόταση ένταξης του επενδυτικού σχεδίου ως Στρατηγική Επένδυση.

    1. Σε κάθε περίπτωση, το να αμφισβητούν οι Έλληνες καναλάρχες και δημοσιογράφοι την αξία της έκτασης προβάλλοντας ως επιχείρημα την αξία κτήσης της έκτασης, που πραγματοποιήθηκε προ τριάντα ή τις αντικειμενικές αξίες προ δέκα ετών προκαλεί θυμηδία, διότι προφανώς είναι οι πρώτοι άνθρωποι που ΔΕΝ κατάλαβαν ότι οι αξίες της ακίνητης περιουσίας, καθώς τα χρόνια περνούν μεταβάλλονται και συνέργειες μπορούν να δημιουργήσουν θεαματικές υπεραξίες.

    2. Επισημαίνω την δόλια σκοπιμότητα του σοβαροφανούς "ερευνητή"να εμφανίζει την αναπόσβεστη αξία του κτήματος στον ισολογισμό, μετά από 20 έτη κατοχής του, ως παραδοχή εκ μέρους μου της μικρής αξίας του.

    Απάντηση στο ερώτημα "Για ποιο λόγο του το έδωσε"

    Το εάν, το πώς, το πότε και για ποιον λόγο διαθέτω την περιουσία μου, συνιστά συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμά μου και επ΄ αυτού δεν πέφτει λόγος σε κανέναν.

    Επίλογος

    Όλα όσα ανέφερα ανωτέρω με αφορούν κυρίως ως επιχειρηματία. Ως πολίτης όμως της χώρας αυτής, με αφορά η πραγματικότητα που βίωσε η οικογενειά μου και εγω προσωπικά, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο τηλεοπτικό τοπίο. Διαπίστωσα λοιπόν, ότι κανάλια και καναλάρχες έχουν τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας ως δύναμη πυρός τους ασύστολα ψέμματα, να διαμορφώνουν κατά το δοκούν την κοινή γνώμη. Διαπίστωσα, ότι οποιοσδήποτε πολίτης, μπορεί να λοιδορείται και να συκοφαντείται μέχρις ισοπεδώσεως, χωρίς αιδώ, χωρίς όριο.

    Οι υπαίτιοι όλης αυτής της προκλητικά ψευδούς και αήθους επίθεσης εναντίον μου, μπορούν να είναι απολύτως βέβαιοι, ότι θα κληθούν λίαν συντόμως στις αίθουσες των αρμόδιων Ελληνικών Δικαστηρίων: Εκεί όπου τα συμπεράσματα βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία και που όταν αναδειχθεί η γελοιότητα των κατασκευασμένων ρεπορτάζ και των δήθεν στοιχείων τους θα αρχίσει ο συνήθης χορός "Συγγνώμη δεν ήξερα".

    [02] Χρ. Σπίρτζης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ορισμένα ΜΜΕ στοχοποιούν συγκεκριμένους υπουργούς

    Ακραία στοχοποίηση συγκεκριμένων υπουργών της κυβέρνησης, διαπιστώνει ο υπουργός Υποδομών μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το περιστατικό με τους δημοσιογράφους που συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη να παρακολουθούν την αποστολή του Νίκου Παππά.

    «Δείχνει την ακραία στοχοποίηση που έχουν συγκεκριμένοι υπουργοί της κυβέρνησης, δείχνει το πόσο έχουμε ενοχλήσει με την προσπάθεια που κάνουμε να ανεξαρτητοποιηθεί το πολιτικό σύστημα της χώρας, από την εξάρτηση που έχει εδώ και χρόνια το οικονομικό σύστημα και τα ΜΜΕ, δείχνει τις ακραίες μορφές και τα ακραία μέσα που χρησιμοποιούν κάποιοι για να σπιλώσουν τους υπουργούς της κυβέρνησης και πιστεύω ότι θα έχουμε και συνέχεια. Θα έχουμε και συνέχεια γιατί εμείς δεν πρέπει να κάνουμε πίσω», τόνισε ο κ. Σπίρτζης, ενώ ερωτηθείς ποιοι υπουργοί στοχοποιούνται, απάντησε: «Ανοίξτε μια εφημερίδα και θα τους δείτε. Είναι ο Νίκος ο Παππάς, είμαι εγώ είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης είναι ο Νίκος ο Φίλης, είναι ο Παναγιώτης ο Σκουρλέτης κ.ά είναι ο Παύλος ο Πολάκης».

    Για τις τηλεοπτικές άδειες

    Αναφερόμενος στη διαδικασία αδειδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, και με αφορμή δημοσιεύματα που συνδέουν το σχόλιο του πρωθυπουργού, ότι όποιος δεν πληροί τις προϋποθέσεις να μην πάρει άδεια, με τον κ. Καλογρίτσα, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «για οποιοδήποτε συμμετέχοντα, το έχω πει άλλωστε αρκετές φορές, είτε για τον κ. Καλογρίτσα είτε για τους υπόλοιπους, υπάρχουν στο διαγωνισμό σημεία που είναι παράνομα ή που δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές, η επιτροπή είναι υποχρεωμένη και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού να τηρήσουν τη νομοθεσία κατά γράμμα».

    «Άρα δεν είναι δική μας δουλειά να πούμε αν πληροί τις προδιαγραφές ή όχι. Υπάρχουν αρμόδια όργανα, επιτροπές, δευτεροβάθμιες επιτροπές, έχουμε εφοδιάσει και τον διαγωνισμό και το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει με τέτοιο τρόπο να καλύπτετε απόλυτα η διαφάνεια», υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης και προσέθεσε: «Αυτό είναι που ενοχλεί. Ενοχλεί γιατί δεν κάναμε ένα διαγωνισμό στημένο που να μπορεί να είναι κατευθυνόμενος που να μπορούμε να ευνοήσουμε κάποιους για να γίνεται ξανά για μια ακόμα φορά συμφωνία μεταξύ των καναλαρχών και του πολιτικού συστήματος. Το έχουμε διακηρύξει σε όλους τους τόνους δεν πρόκειται να κάνουμε συμφωνία με κανένα. Όποιος κερδίσει το διαγωνισμό, πληροί τις προδιαγραφές και τηρήσει το νόμο θα έχει άδεια. Όποιος δεν πληροί τις προδιαγραφές και τους κανόνες απλά δεν θα έχει άδεια».

    Ο κ. Σπίρτζης απαντά στις επικρίσεις που έχει δεχθεί ότι ο κ. Καλογρίτσας έχει ευνοηθεί από τον ίδιο μέσω της τράπεζας Αττικής, ζητώντας να του «πει κάποιος πως έχει ευνοηθεί από μένα μέσω της τράπεζας Αττικής και πως έχει ευνοηθεί γενικότερα από την Τράπεζα Αττικής». Επιπλέον επισημαίνοντας ότι «η τράπεζα Αττικής είναι μια τράπεζα που είναι έξω από τις συστημικές τράπεζες, εκτός ΤΧΣ, είναι μια τράπεζα που συγκεκριμένα συστήματα και συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση θέλουν να μην υπάρχει για να έχει η χώρα μια τράπεζα που θα έχει εδώ αναφορά» και πως «υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες ευθύνες και πολιτικές στις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και σε θεσμικά όργανα που έχουν ελέγξει την τράπεζα», τονίζει:

    «Αν η τράπεζα έχει για οποιονδήποτε ευνοήσει τον ένα επιχειρηματία τον δεύτερο επιχειρηματία ή κάποιον πολίτη όφειλαν τα ελεγκτικά όργανα να το αναδείξουν αυτό. Όφειλαν τα ελεγκτικά όργανα να προβούν σε απαραίτητες κινήσεις. Αλλά αυτά που έχω εγώ στο μυαλό μου και στις γνώσεις μου είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια αυτό που έκαναν ήταν να προσπαθήσουν να ελέγξουν την τράπεζα μέσα από διάφορες παρεμβάσεις που γινόντουσαν. Θα ήταν λοιπόν πάρα πολύ καλό, θα το ήθελα και εγώ πάρα πολύ, όποτε θέλει και όποιος θέλει να ανοίξουμε μια δημόσια συζήτηση για την Τράπεζα Αττικής για να δούμε αν αυτή η τράπεζα πρέπει να υπάρχει, πώς πρέπει να υπάρχει με ποιανών λεφτά υπάρχει μέχρι σήμερα και να δούμε και όλα τα υπόλοιπα θέματα που αναφέρουν».

    Για την παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

    Κληθείς να σχολιάσει τις εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ από το βήμα της ΔΕΘ, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο κ. Μητσοτάκης «θύμισε στον ελληνικό λαό ποιος είναι, θύμισε στον ελληνικό λαό ποια είναι η πολιτική του, θύμισε στον ελληνικό λαό τι γινόταν πριν δύο χρόνια στη χώρα και του υπενθύμισε τι πρόκειται να γίνει στο ενδεχόμενο να ξαναβγεί η Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση ή να συμμετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι να τον ευχαριστήσουμε».

    Στην επισήμανση ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι δεν θα κάνει απολύσεις, σχολίασε χαρακτηριστικά «καλά έχει μία ευρηματικότητα ο κύριος Μητσοτάκης στο πώς βαφτίζει τις απολύσεις» και προσέθεσε ότι όταν «όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις βάφτισε αξιολόγηση και κατέθεσε ένα σχέδιο νόμου, που μέσω της αξιολόγησης όριζε συγκεκριμένο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων ότι είναι άχρηστοι, αυτό είναι μια διεθνής πατέντα ξέρετε, να πηγαίνεις σε μια διαδικασία αξιολόγησης είτε φυσικών προσώπων προσωπικού, είτε οτιδήποτε άλλο, και να έχει συγκεκριμένο ποσοστό ότι είναι άχρηστο ή χρήσιμο».

    Σημείωσε ακόμη πως στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη υπήρχαν «συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μείωση των δημόσιων υπηρεσιών» και αναρωτήθηκε «άρα πώς δεν θα κάνει απολύσεις όταν θελήσει να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές». «Αυτό είναι ένα από τα σημεία που μπορεί ο ελληνικός λαός να δει πώς βαφτίζει η Νέα Δημοκρατία το κρέας ψάρι και πώς λέει ότι δεν θα κάνει απολύσεις όταν τις έχει ήδη έτοιμες, όταν έχει ο κ. Μητσοτάκης περάσει στο παρελθόν ειδικό νομοσχέδιο για τις αξιολογήσεις, που προέβλεπαν στη συνέχεια απολύσεις και όταν στις εξαγγελίες του ανοιχτά και επίσημα λέει ότι εμείς θα μειώσουμε τις δημόσιες δομές. Να τον ρωτήσουμε, λοιπόν, ποιες είναι οι δημόσιες δομές που θα μειώσει περεταίρω- εδώ έχουμε παραλάβει δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες πλέον δεν μπορούν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς: δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι δημόσιες συγκοινωνίες, δεν μπορεί να λειτουργήσει η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, σας λέω εγώ για το δικό μου υπουργείο, δεν μπορεί να λειτουργήσει ο σιδηρόδρομος, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, δεν μπορεί να λειτουργήσει η παιδεία, δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα όπως άφησαν ξεχαρβαλωμένο το ελληνικό δημόσιο και τις δημόσιες υπηρεσίες. Παρά ταύτα δεν σταματάμε», υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης.

    Σε ερώτηση για τα φορολογικά μέτρα που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, και του φόρου στις επιχειρήσεις, ο υπουργός Υποδομών έκανε λόγο «συνεχείς αντιφάσεις μέσα σε μία ομιλία». «Ο κ. Μητσοτάκης, και το συγκεκριμένο κόμμα που λέγεται ΝΔ, μας είπε ότι αυτά θα τα κάνει χωρίς να έχει την έγκριση των θεσμών. Ζούμε λοιπόν την επαναστατική περίοδο πάλι της ΝΔ, την είχαμε ξαναζήσει με τα Ζάππεια, και έρχεται τώρα να μας πει ότι θα κάνει όλα αυτά τα μέτρα που εξήγγειλε. Μάλιστα επικοινωνιακά λέει ότι "δεν έκανα εξαγγελίες, δεν δίνω χρήματα, δεν δίνω υποσχέσεις, δεν, δεν, δεν, είμαι ειλικρινής", και την ίδια στιγμή λέει ότι αυτά θα τα κάνει χωρίς να έχει την έγκριση των θεσμών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», προσέθεσε οκ. Σπίρτζης και τόνισε:

    «Θα θέλαμε αυτή την επαναστατική ιστορία της ΝΔ να μας την εξηγήσει, πώς θα την εφαρμόσει και πότε την εφάρμοσε στο παρελθόν. Εδώ δεν μπόρεσαν να περάσουν τις 100 δόσεις ή τις λιγότερες δόσεις που είχανε προβλέψει τότε ως κυβέρνηση. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, η χώρα περνάει το τελείωμα, αν θέλετε, όλης αυτής της περιπέτειας που μας έβαλε η ΝΔ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, ο στόχος είναι πολύ συγκεκριμένος, είναι να αναδιαταχθεί το χρέος της χώρας, για να μπορέσει να είναι βιώσιμο και να μπορούμε να βγούμε με φερεγγυότητα στις αγορές. Η χώρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να αλλάξει η πολιτική της ΕΕ, για να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε αυτή την υφεσιακή πολιτική, την χωρίς ίχνος ανάπτυξης και χωρίς ίχνος κοινωνικής πρόνοιας, να ανατρέψουμε τις πολιτικές ύφεσης και τις πολιτικές ανεργίας που έχουν εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη, από το κόμμα του κ. Μητσοτάκη, είτε το εγχώριο, τη ΝΔ, είτε το ευρωπαϊκό, το Λαϊκό Κόμμα. Γι'αυτά ας τοποθετηθεί ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ. Αν συμφωνεί με τις πολιτικές της δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς να υπάρχει ίχνος αναπτυξιακής πολιτικής και χωρίς ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές του κόμματός του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτά να τοποθετηθεί».

    Για τον ΟΑΣΘ

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης, με τις οποίες τον καλεί να επιστρατεύσει τους εργαζομένους του ΟΑΣΘ, ο κ. Σπίρτζης, λέει χαρακτηριστικά «έχει μπερδευτεί ο κ. Μπουτάρης με το ποιο κόμμα και τα ποια κόμματα στηρίζουν την κυβέρνηση» και υπενθυμίζοντας ότι ο ΟΑΣΘ είναι ιδιωτικός φορέας, προτρέπει τον κ. Μπουτάρη «να επικοινωνήσει με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ που δεν έκανε αποδεκτή την πρότασή μας να δώσουμε προκαταβολικά κάποια χρήματα στον ΟΑΣΘ απευθείας στους εργαζόμενους με δική μας ευθύνη, προκειμένου να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων». «Αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ. Επομένως αυτό που θα παρακαλούσα το δήμαρχο με όλο το σεβασμό που έχω και την αγάπη στο πρόσωπό του την έκκληση να την απευθύνει στη διοίκηση του ΟΑΣΘ για να δεχθεί την πρόταση που καθ? υπέρβαση έκανε η ελληνική κυβέρνηση», κατέληξε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    [03] Αλ. Τσίπρας: Οι προκλήσεις του μεταναστευτικού δεν αντιμετωπίζονται με ξεπερασμένα εργαλεία

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην 4η Στρογγυλή Τράπεζα της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ: «Παγκόσμια στρατηγική για τον επιμερισμό της ευθύνης για τους πρόσφυγες και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου» πρότεινε τέσσερεις άξονες μιας παγκόσμιας στρατηγικής και πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα:

    να αυξηθεί η οικονομική ενίσχυση και η ενίσχυση με προσωπικό, προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες,

    Να επιταχυνθεί η διαδικασία επιστροφής ανθρώπων που δεν χρίζουν διεθνούς προστασίας, καθώς και η επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση των προσφύγων, να αυξηθούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες και η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης, να αυξηθεί η αστυνόμευση των συνόρων και η συνεργασία των ακτοφυλακών για την εξάλειψη των δικτύων εμπορίας ανθρώπων.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε στην ομιλία του ότι "πολλές χώρες κατά τα τελευταία δύο χρόνια - και ειδικά στην Ευρώπη - βρέθηκαν απροετοίμαστες μπροστά στον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τις συγκρούσεις και τον πόλεμο" προσθέτοντας ότι "είναι κατανοητό ότι οι αιφνίδιες αυτές αυξήσεις στις ροές των μεταναστών, προκάλεσαν ανησυχία - αν όχι φόβο - σε κοινωνίες που έχουν ήδη βιώσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης."

    Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι "ωστόσο αυτή η άμεση ξενοφοβική αντίδραση, λειτούργησε, πολύ συχνά, ως κέλευσμα να θυσιαστεί το διεθνές δίκαιο και να επαναπροωθούνται πρόσφυγες, ακόμα και διακινδυνεύοντας τις ζωές τους στη θάλασσα."

    Επισήμανε ότι "πολύ συχνά, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου θεωρήθηκε πολυτέλεια και όχι αναπόσπαστο μέρος της ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής διαχείρισης της μετανάστευσης" ενώ "πολλές φορές, ο επιμερισμός της ευθύνης για τους ανθρώπους που επιχειρούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, απορρίφθηκε ως ευθύνη που βαραίνει μόνο τα κράτη πρώτης γραμμής."

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "σήμερα, εδώ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να πούμε ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στη διαχείριση της μετανάστευσης, και ο επιμερισμός της ευθύνης για τους πρόσφυγες, δεν είναι πολυτέλεια. Ούτε ότι αυτό αποτελεί ευθύνη μόνο των χωρών πρώτης γραμμής και όσων χωρών βρίσκονται δίπλα σε εστίες συγκρούσεων."

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι την παγκόσμια και περιφερειακή κρίση που βιώνουμε "μόνο με απαντήσεις σε αυτό το επίπεδο μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε"και τόνισε πως "η κρίση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αν θυσιάσουμε τις αξίες μας και αν κάθε χώρα ωθεί την πίεση στην επόμενη."

    Είπε ότι πρέπει να βρούμε τρόπους για την "καλύτερη προστασία των συνόρων μας, μέσω της αστυνομικής συνεργασίας και της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων" και ότι "προς αυτή την κατεύθυνση, θα συσταθεί σύντομα από την ΕΕ η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή."

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αύξησης της διεθνούς συνεργασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιστροφή των ανθρώπων, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί.

    Πέραν των συγκεκριμένων μέτρων που πρότεινε, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι κανένα εξ αυτών δεν μπορεί να σταθεί μόνο του και ως εκ τούτου η αναγκαιότητα παγκόσμιας συνεκτικής, συλλογικής απάντησης για τη διαχείριση της μετανάστευσης με υποστήριξη, φυσικά, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο είναι αναγκαία.

    'Στην Ευρώπη εργαζόμαστε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και στη βάση άλλων περιφερειακών δράσεων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας στην ομιλία του "οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα για τη μετανάστευση, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ξεπερασμένα εργαλεία, εθνικά, περιφερειακά ή ακόμη και παγκόσμια. Πρέπει να βρούμε έναν νέο, αποτελεσματικό τρόπο για να συνεργαστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξίες μας. Ελπίζω στη σημερινή μας συζήτηση να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.'

    [04] Γ. Σταθάκης: Τις επόμενες εβδομάδες το ν/σ για τις «κόκκινες» οφειλές των επιχειρήσεων

    Στις επόμενες 5-6 εβδομάδες θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις "κόκκινες" οφειλές των επιχειρήσεων προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

    Ο υπουργός σημείωσε πως η προωθούμενη ρύθμιση αφορά όλες τις κατηγορίες των επιχειρήσεων, ενώ σημείωσε πως με αυτή τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία κλείνει όλη η νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια. Όπως είπε ο ίδιος πρόκειται για έναν εξωδικαστικό μηχανισμό μέσω του οποίου θα κρίνεται αφ ενός η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης και αφ ετέρου θα προτείνει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο θα επικυρώνεται από δικαστή.

    Όπως είπε ο υπουργόςείναι στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών να φτιάξουν εάν θέλουν δικούς τους μηχανισμούς ή να επιλέξουν άλλες λύσεις όπως της πώλησης των δανείων, για να σημειώσει πως το θεμαικο πλαίσιο έχει καλύψει όλα τα θέματα των κόκκινων δανείων και το θέμα είναι πως θα διαμορφωθεί η δευτερογενής αγορά.

    Επίσης πρόσθεσε ότι η γρήγορη διαχείριση των κόκκινων δάνείων θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να αναχρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομιά.

    Αναφορικά με τον επιμελητηριακό θεσμό και την προωθούμενη νομοθετική αλλαγή ο γενικός γραμματέας εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης ανέφερε πως τα επιμελητήρια θα αναλάβουν και νέες δράσεις γιΑ τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και στο πλαισιο αυτό θα λειτουργήσουν Κέντρα Εξυπηρέτησης - Υποστήριξης Επιχειρήσεων που θα αναλάβουν και ρόλο αρχικού mentoring για θέματα από τη σύσταση έως και τη χρηματοδότηση μιας επιχείρησης. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται σε δημόσια διαβούλευση αρχές Οκτωβρίου, και θα προβλέπει βελτιώσεις στη λειτουργία του ΓΕΜΗ, θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον εσωτερικό μηχανισμό ελέγχου των Επιμελητηρίων και την οικονομική διαχείριση τους ενώ θα προβλέπει τη σύσταση περιφερειακών συμβουλίων προκειμένου στις μεθεπόμενες Επιμελητηριακές εκλογές να εξεταστεί η συγχώνευση ειμελητηρίων.

    [05] Συγκρούσεις και φωτιές στο hot spot της Μόριας

    Εξεγέρσεις, συγκρούσεις και φωτιές βρίσκονται σε εξέλιξηστο hot spot της Μόριας.

    Από τις επτά περίπου το απόγευμα ξεκίνησαν οι φωτιές και οι άγριες αλληλοεπιθέσεις διαφόρων εθνοτήτων που ζουν μέσα στο hot spot.

    Οι φωτιές έχουν επεκταθεί, ενώ πολλές εκατοντάδες προσφύγων και μεταναστών εγκαταλείπουν μαζικά τον χώρο. Νωρίτερα εκκενώθηκε και ο χώρος των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων με τα φιλοξενούμενα εκεί παιδιά, να μεταφέρονται στην δομή του ΠΙΚΠΑ.

    [06] Ν. Φίλης στο «Πρακτορείο FM»: Θέλουμε λιγότερη ύλη, αλλά εις βάθος διδασκαλία

    «Θέλουμε λιγότερη ύλη, αλλά εις βάθος διδασκαλία» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm» και στην εκπομπή «Δύο στις Δώδεκα», για την ανάγκη να αλλάξει η αντίληψη «σχολείο -εξεταστικό κέντρο» και προανήγγειλε αλλαγές, διευκρινίζοντας πάντως, ότι αυτές δε θα γίνουν την επόμενη χρονιά, ενώ σχολίασε και τις εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη για την δημόσια εκπαίδευση.

    «Προσπαθώ να αποκωδικοποιήσω τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, που δεν είναι και δύσκολο. Διότι, όταν ο ίδιος έχει δεσμευτεί, προσφάτως, ότι θα μειώσει κατά 800 εκατ. ευρώ τις ήδη ισχνές δημόσιες δαπάνες για την υγεία και την παιδεία.

    Όταν ο ίδιος έχει στο συνέδριό του επισήμως αποκαλέσει τους μαθητές "πελάτες"και όταν έχει πάει σε πολλές συζητήσεις - και τελευταία, για ένα βιβλίο, με την κ. Διαμαντοπούλου μαζί - όπου έχει αρχίσει η συζήτηση για την περιβόητη ιστορία των "κουπονιών", στην πράξη σημαίνει το κράτος να δίδει κάποια χρήματα στις οικογένειες, μια ενίσχυση μικρή και οι οικογένειες να αναλάβουν, χωρίς την περαιτέρω κρατική ενίσχυση, να επιλέγουν σχολείο δημόσιο, ή ιδιωτικό για τα παιδιά τους» είπε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε:

    «Όταν είναι σε τέτοιες, λοιπόν, κατευθύνσεις ο κ. Μητσοτάκης, όλα τα άλλα που λέει για το δημόσιο σχολείο -είναι αλήθεια για πρώτη φορά τα λέει μετά από πολύ καιρό, τη λέξη δημόσιο σχολείο - είναι μια, θα έλεγε κανένας, υποκρισία. Η πραγματικότητα είναι αυτή: μείωση των δαπανών».

    Ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, το μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου «έριχνε τις δαπάνες στο 1,9% του ΑΕΠ για το 2019».

    «Εμείς τις παραλάβαμε στο 2,8% του ΑΕΠ και το έχουμε βαστήξει, το έχουμε φρενάρει εκεί για να μην πέσει παρακάτω. Ξέρετε τι σημαίνει από 2,8 σε 1, 9. Δηλαδή, περίπου 1% του ΑΕΠ κάτω; 0,9%; . Σημαίνει περίπου 140 εκατ. ευρώ λιγότερα για την εκπαίδευση. Πώς θα κάνει διορισμούς; Ποιους αναπληρωτές θα πάρει; Πώς θα φτιάξει τις υποδομές στην εκπαίδευση; Πώς θα γίνουν όλα αυτά όταν μειωθούν δραματικά κι άλλο οι ήδη χαμηλές δημόσιες δαπάνες;» σχολίασε ο κ. Φίλης.

    [07] ΠΟΕΣΥ-ΕΣΗΕΑ για επεισόδιο στη Ν. Υόρκη: Γελοιότητες, γραφικές και επικίνδυνες συμπεριφορές

    Με αφορμή την σύλληψη των δύο Ελλήνων δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι μεταμφιέστηκαν και παρακολουθούσαν τον υπουργό Επικρατείας στο ξενοδοχείο στο οποίο είχε καταλύσει, το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει, ότι σύμφωνα με το Άρθρο 2παράγραφος η''του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ο δημοσιογράφος οφείλει: «Να συλλέγει και να διασταυρώνει τις πληροφορίες του και να εξασφαλίζει την τεκμηρίωσή τους (έγγραφα, φωτογραφίες, κασέτες, τηλεοπτικές εικόνες) με δημοσιογραφικά θεμιτές μεθόδους, γνωστοποιώντας πάντοτε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα.

    Και οπωσδήποτε όχι με προκατασκευασμένα γεγονότα, καταβαραθρώνοντας ταυτόχρονα τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση με γελοιότητες που καμία σχέση δεν έχουν με τον έλεγχο της εξουσίας».

    Ταυτόχρονα και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το ίδιο θέμα αναφέροντας ότι «θα μπορούσε να είναι αστείο, αλλά δυστυχώς είναι τραγικό. Η μόνη εικόνα μέχρι στιγμής από την κυβερνητική αποστολή στη Νέα Υόρκη είναι ένα φτηνό περιστατικό, που αποπροσανατολίζει από τα σοβαρά ζητήματα. Πίσω από τις γραφικές και επικίνδυνες αυτές συμπεριφορές, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ οφείλει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους τρόπους, με τους οποίους αλιεύονται και διοχετεύονται πληροφορίες και για την τεκμηρίωσή τους που ουδεμία σχέση έχουν με τον έλεγχο της εξουσίας. Μια τέτοια"δημοσιογραφία"πίσω από περούκες, μαύρα γυαλιά και όλα τα υπόλοιπα το μόνο που μπορεί να διεκδικήσει είναι το "Χρυσό Βατόμουρο"του ρεπορτάζ. Είναι μια πρακτική που δεν προωθεί τον αγώνα για πολυφωνία στο χώρο των ΜΜΕ, υπονομεύει τη δεοντολογία και οι δημοσιογράφοι την απορρίπτουν. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επιμένει ότι η είδηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση».

    Διαβάστε επίσης:

    Διέκοψε τη συνεργασία του με τον Δ. Σουλτογιάννη το STAR-Σε στάση αναμονής ο Alpha για τον Θ. Δημάδη

    [08] Διέκοψε τη συνεργασία του με τον Δ. Σουλτογιάννη το STAR-Σε στάση αναμονής ο Alpha για τον Θ. Δημάδη

    Διέκοψε την συνεργασία του με τον ανταποκριτή του στη Νέα Υόρκη Δημήτρη Σουλτoγιάννη, ο τηλεοπτικός σταθμός STAR, μετά το περιστατικό παρακολούθησης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στην Νέα Υόρκη.

    Την ανακοίνωση διακοπής της συνεργασίας του σταθμού με τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο, ανέγνωσε η Πόπη Τσαπανίδου στην σημερινή της εκπομπή.

    Επίσης, ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα γεγονότα της Νέας Υόρκης και την παρακολούθηση του υπουργού Επικρατείας, αναφέρει ότι, «σε καμία περίπτωση, δεν υιοθετεί αυτές τις μορφές δημοσιογραφίας και γι'αυτό ουδέποτε δόθηκε εντολή στον Θάνο Δημάδη να προβεί σε όσες ενέργειες φέρεται ο ίδιος, από δημοσιεύματα, να έχει τελέσει. Ο Alpha αναμένει τις εξηγήσεις του δημοσιογράφου και ως τότε τον έχει καλέσει να απέχει από τα καθήκοντά του».

    Αποδοκιμάζει η «Εφ. Συν.» τον δημοσιογράφο Θ. Δημάδη-Το site Periodista.gr διέκοψε τη συνεργασία μαζί του

    Αποδοκιμάζει η «Εφημερίδα των Συντακτών» τον συνεργάτη της και ανταποκριτή του σταθμού ALPHA, Θάνο Δημάδη, μετά το περιστατικό παρακολούθησης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στη Νέα Υόρκη. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «θεωρεί υποχρέωσή της να ενημερώσει τους αναγνώστες της ότι δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις ενέργειες του συγκεκριμένου δημοσιογράφου, οι οποίες οδήγησαν στη σύλληψή του». Συνεχίζοντας η ανακοίνωση της «Εφ. Συντ.» αναφέρει ότι «η εφημερίδα μας δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα σχέδια και τις κινήσεις του συγκεκριμένου δημοσιογράφου, ο οποίος ενήργησε αποκλειστικά με την ιδιότητα του ανταποκριτή τηλεοπτικού σταθμού ή άλλου μέσου, και βέβαια δεν επρόκειτο ποτέ να αναθέσει τέτοιου είδους «αποστολή» σε δημοσιογράφο που συνεργάζεται μαζί της. Η ερευνητική δημοσιογραφία την οποία ασκεί, εκτός των άλλων, η «Εφ.Συν.» δεν έχει καμία σχέση με γελοίες μεταμφιέσεις και πλαστογραφίες, οι οποίες δύσκολα μπορούν να συγκαλύψουν τις ολοφάνερες πολιτικές σκοπιμότητες που βρίσκονται πίσω από τέτοιες «επιχειρήσεις». Είναι σαφής λοιπόν η πλήρης αποδοκιμασία τους από την «Εφ.Συν.» κατέληξε η ανακοίνωση.

    Να σημειωθεί ότι και το site Periodista.gr στο οποίο αρθρογραφούσε ο εν λόγω δημοσιογράφος διέκοψε μετά το χθεσινό περιστατικό, τη συνεργασία του με τον Θ. Δημάδη.

    [09] Τζ. Ναπολιτάνο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρέπει να αναθεωρήσουμε όλοι το θέμα του χρέους

    «Πρέπει να βρεθεί τρόπος να αναθεωρήσουμε όλοι το θέμα του χρέους", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ι πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας και ισόβιος γερουσιαστής, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προσπάθεια ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

    Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο τιμήθηκε απόψε με το «βραβείο Δημήτρης Τσάτσος 2016», του Κέντρου Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου. Η απονομή έγινε στην ελληνική πρεσβεία στην Ρώμη.

    «Αν παραμείνει το βάρος αυτό, η τεράστια επιρροή του συνόλου του χρέους, το οποίο συσσωρρεύθηκε τις περασμένες δεκαετίες, είναι πολύ δύσκολο για τις χώρες που σηκώνουν, ακριβώς, το βάρος αυτό στους ώμους τους, να βγουν από την δίνη του χρέους, της μη ανάπτυξης και της κοπιαστικής προσπάθειας να βρουν στήριξη για νέες επενδύσεις. Είναι πολύ δύσκολο, αν δεν υπάρξει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων, με ένα ευρωπαϊκό σχέδιο".

    Σε ερώτηση, δε, του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την δυνατότητα να εγκαταλειφθεί οριστικά η λιτότητα στην Ευρώπη, ο Ναπολιτάνο απάντησε:

    «Πρόκειται για βασικό κεφάλαιο, ευτυχώς, της Έκθεσης για την κατάσταση της Ένωσης που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Γιούνκερ. Πρέπει κανείς να βασιστεί στις δεσμεύσεις αυτές, ώστε να βρουν άμεση και ουσιαστική εφαρμογή. Πρόκειται για δημόσιες επενδύσεις μεγαλύτερες απ' ότι είχε προβλεφθεί έως τώρα».

    [10] ΗΠΑ: Δεν «βλέπουν» πυρήνα τρομοκρατών στη Ν. Υόρκη μετά τη σύλληψη Ραχάμι

    Οι αστυνομικές αρχές δεν αναζητούν άλλους υπόπτους για την επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο στη Νέα Υόρκη, μετά τη σύλληψη ενός 28χρονου Αμερικανού αφγανικής καταγωγής, δήλωσε απόψε ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Αχμαντ Χαν Ραχάμι δρούσε μόνος.

    "Δεν αναζητούμε άλλα πρόσωπα σε αυτό το στάδιο", είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    Ο εκπρόσωπος του FBI Ουίλιαμ Σουίνι, που συμμετείχε στη συνέντευξη αυτή, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με κάποιον τρομοκρατικό "πυρήνα" στην πόλη. Το κίνητρο του Ραχάμι παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο.

    Τα πέντε πρόσωπα που είχαν συλληφθεί και ανακριθεί το βράδυ της Κυριακής δεν είναι πλέον υπό κράτηση, πρόσθεσε το FBI.

    Ο Ραχάμι, που τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του νωρίτερα, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση καθώς φέρει τουλάχιστον ένα τραύμα στο πόδι.

    Ο δήμαρχος της πόλης Ελίζαμπεθ, όπου ζούσε ο Ραχάμι, τόνισε από την πλευρά του ότι η τοπική αστυνομία δεν παρακολουθούσε τον 28χρονο, είχε όμως ασχοληθεί με το εστιατόριο που διατηρεί η οικογένειά του επειδή είχαν γίνει καταγγελίες για ηχορύπανση και άλλα προβλήματα.

    Ο πατέρας του Άχμαντ, ο Μοχάμεντ Ραχάμι, άνοιξε το εστιατόριο Khan Fried Chicken το 2006 και τέσσερα χρόνια αργότερα το μετονόμασε σε First American Fried Chicken. Η οικογένεια ζούσε πάνω από το εστιατόριο, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε ένα κομμωτήριο και σε ένα κατάστημα που διαφημίζει ότι κάνει μεταφορές χρημάτων και επισκευάζει ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σήμερα η περιοχή γύρω από το κτίριο ήταν αποκλεισμένη και αστυνομικοί μπαινόβγαιναν μεταφέροντας κούτες. Άλλοι βρίσκονταν στην ταράτσα του εστιατορίου ενώ ένας αστυνομικός θεάθηκε να σκύβει από ένα παράθυρο και να τραβά φωτογραφίες.

    [11] Ο συριακός στρατός κήρυξε τον «τερματισμό» της εκεχειρίας

    Ο συριακός στρατός κήρυξε τον "τερματισμό" της εκεχειρίας, όπως μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, χωρίς να αναφέρει εάν ενδεχομένως θα εφαρμοστεί εκ νέου.

    Σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε επισημαίνεται ότι οι «τρομοκρατικές οργανώσεις», ένας όρος που χρησιμοποιεί η συριακή κυβέρνηση αναφερόμενη σε όλες τις οργανώσεις ανταρτών που μάχονται εναντίον της, απέτυχαν να τηρήσουν οποιαδήποτε από τις προϋποθέσεις της συμφωνίας και χρησιμοποίησαν την εκεχειρία προκειμένου να επανεξοπλιστούν, ενώ την παραβίασαν 300 φορές.

    [12] Με Άιντε και ΥΠΕΞ Βολιβίας και Ιράκ οι συναντήσεις του Ν. Κοτζιά την Τρίτη στη Ν. Υόρκη

    Συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ 'Αιντε θα έχει αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 71ης Συνόδου της ΓΣ ΟΗΕ.

    Στο πρόγραμμα του κ. Κοτζιά περιλαμβάνονται επίσης και διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Βολιβίας και του Ιράκ.

    Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών θα παρευρεθεί, στη δεξίωση της Ε.Ε. που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    [13] Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Κ. Ξιφαράς

    Την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ υπέβαλε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ξιφαράς ο οποίος είχε αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Οκτώβριο του 2013 συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

    Η παραίτηση υποβάλλεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για την αποκρατικοποίηση της εταιρίας με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: είτε να προχωρήσει η μεταβίβαση του 66% των μετοχών στην εταιρία SOCAR του Αζερμπαϊτζάν και εν συνεχεία (σύμφωνα με τις επιταγές της Κομισιόν) ο περιορισμός της συμμετοχής της αζέρικης εταιρίας κάτω από το 49%, είτε να μην επιτευχθεί τελική συμφωνία, οπότε το Δημόσιο σκοπεύει να διεκδικήσει αποζημιώσεις δια της νομικής οδού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 September 2016 - 20:32:22 UTC