Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις Βρυξέλλες ο Ν. Ξυδάκης για το αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ
  • [02] Φ. Κουρμούσης στο «Πρακτορείο 104,9 fm»: Θα βοηθήσουν τους δανειολήπτες τα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης για τα «κόκκινα δάνεια»
  • [03] Ανοίγει ο δρόμος για συμψηφισμούς τελωνειακών οφειλών επιχειρήσεων με επιστροφές ΦΠΑ από το δημόσιο
  • [04] ΠΟΕΣΥ-ΕΣΗΕΑ για επεισόδιο στη Ν. Υόρκη: Γελοιότητες, γραφικές και επικίνδυνες συμπεριφορές
  • [05] «Κάψτε τους» άκουγαν οι υπάλληλοι της ΜΑΡΦΙΝ, σύμφωνα με όσα κατέθεσαν σήμερα στο Κακουργιοδικείο
  • [06] Στ. Θεοδωράκης: Αναπάντητο το «γιατί» για τους «3+1» νεκρούς της Marfin
  • [07] Συνελήφθη ο ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσι
  • [08] Ο συριακός στρατός κήρυξε τον «τερματισμό» της εκεχειρίας
  • [09] Τουλάχιστον 17 νεκροί σε συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της ΛΔ του Κονγκό
  • [10] Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ «Θεατρική σεζόν Αγίας Πετρούπολης» στο Εθνικό Θέατρο
  • [11] Νέα διαδρομή για τους επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού
  • [12] Βρέθηκε σκελετός στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων
  • [13] Συνάντηση Γ. Δραγασάκη με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • [14] Διγλωσσία απέναντι σε εκδηλώσεις ξενοφοβίας καταλογίζει στη Νέα Δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [15] Στη Σύνοδο της ΓΣ του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες ο Δ. Αβραμόπουλος
  • [16] Γερμανία: Αριστερά και Σοσιαλδημοκράτες δεν αποκλείουν "κοκκινο-κοκκινο-πράσινο" συνασπισμό και σε ομοσπονδιακό επίπεδο
  • [17] Ξεκινάει σήμερα στη Δράμα το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους

  • [01] Στις Βρυξέλλες ο Ν. Ξυδάκης για το αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

    Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης προκειμένου να συμμετάσχει αύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης και της 21ης Οκτωβρίου, ο έλεγχος της εφαρμογής των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου, η ενδιάμεση αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, καθώς και νομοθετικός σχεδιασμός.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Ξυδάκης, κατά την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων στους Ευρωπαίους ομολόγους του, θα εστιάσει στο μεταναστευτικό, τόσο ως προς την πορεία εφαρμογής των συμφωνηθέντων όσο και ως προς τη μελλοντική στόχευση, καθώς και σε ζητήματα που άπτονται της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και θεμάτων εμπορικής πολιτικής και σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας.

    [02] Φ. Κουρμούσης στο «Πρακτορείο 104,9 fm»: Θα βοηθήσουν τους δανειολήπτες τα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης για τα «κόκκινα δάνεια»

    «Ενημέρωση» και «υποστήριξη» στους δανειολήπτες, που από τις αρχές Οκτωβρίου θα αρχίσουν να λαμβάνουν τις επιστολές των τραπεζών για ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δάνειων, θα παρέχουν τα «Κέντρα Εξυπηρέτησης Υποστήριξης Δανειοληπτών», τα οποία πρόκειται να ιδρυθούν το προσεχές διάστημα, είπε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm» και στην εκπομπή «Δύο στις Δώδεκα», ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Φώτης Κουρμούσης.

    Ο κ. Κουρμούσης ανέφερε ότι τα κέντρα αυτά γίνονται ακριβώς για να βοηθήσουν τους δανειολήπτες και να τους κατευθύνουν στις καλύτερες δυνατές για αυτούς λύσεις, καθώς από την 1η Οκτωβρίου οι τράπεζες, σε εφαρμογή του νέου κώδικα δεοντολογίας, θα αρχίσουν να τους αποστέλλουν έντυπα προς συμπλήρωση, με βάση τα οποία θα μπορούν να τους προτείνουν ρυθμίσεις.

    «Επειδή, έχουμε δει αυτά τα έντυπα, υπάρχουν πολίτες που έχουν απορίες, ενδεχομένως να μην έχουν άνεση, ή ασφάλεια να απευθυνθούν στην τράπεζα, όπως πρέπει», είπε ο κ. Κουρμούσης και προσέθεσε: «Θα παρέχουμε και αυτό. Θα μπορούν να έρχονται στο κέντρο, να τους εξηγήσουμε τι πρέπει να κάνουν, να τους πούμε ποια είναι τα δικαιώματα τους, να τους βοηθήσουμε στο τι πρέπει να συμπληρώσουν και πού, ώστε να πάρουν την καλύτερη δυνατή ρύθμιση».

    Σε παρατήρηση, ότι μπορεί να υπάρξει αθρόα προσέλευση δανειοληπτών στα κέντρα αυτά, ο κ. Κουρμούσης απάντησε ότι εκείνοι που θα θελήσουν περισσότερο να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες τους και να βοηθηθούν από αυτά, είναι κυρίως όσοι δεν έχουν εξοικείωση με τη σχετική διαδικασία και δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν, ή δεν έχουν άλλη επιλογή για παροχή συμβουλευτικής και υποστήριξης.

    [03] Ανοίγει ο δρόμος για συμψηφισμούς τελωνειακών οφειλών επιχειρήσεων με επιστροφές ΦΠΑ από το δημόσιο

    Ανοίγει ο δρόμος για συμψηφισμούς τελωνειακών οφειλών των επιχειρήσεων με επιστροφές ΦΠΑ που τους χρωστά το δημόσιο. Τη διαδικασία που προβλέπει ήδη η νομοθεσία από το 2011 ενεργοποιεί εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή. Η ρύθμιση αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα στις επιχειρήσεις οι οποίες έως τώρα δεν μπορούσαν να συμψηφίσουν τις οφειλές τους κατά τον εκτελωνισμό προϊόντων με ΦΠΑ που τους χρωστά το δημόσιο.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε συμψηφισμό υπόκεινται:

    Οι βεβαιωμένες οφειλές είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι.

    Οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική ή εκ του νόμου αναστολή.

    Οι βεβαιωμένες οφειλές που καταβάλλονται τμηματικά, (βάσει ρύθμισης ή βάσει στοιχείων βεβαίωσης).

    Οι παραγεγραμμένες οφειλές και για μία τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους.

    Οι προϋποθέσεις για τη διενέργεια του συμψηφισμού είναι:

    Η αμοιβαιότητα των απαιτήσεων (ο οφειλέτης της μίας να είναι δανειστής της άλλης).

    Η χρηματική απαίτηση κατά του Δημοσίου να είναι βέβαιη και εκκαθαρισμένη.

    Η χρηματική απαίτηση κατά του Δημοσίου να αποδεικνύεται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή άλλο δημόσιο έγγραφο.

    Η χρηματική απαίτηση του Δημοσίου να μην έχει κατασχεθεί, εκχωρηθεί ή ήδη πληρωθεί.

    Ο συμψηφισμός ενεργείται είτε, κατόπιν δήλωσης του οφειλέτη είτε αυτεπάγγελτα.

    Σχετικά με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, η εγκύκλιος προβλέπει ότι: «Οι υπόχρεοι σε καταβολή τελωνειακής οφειλής κατά τη θέση σε ανάλωση των προϊόντων θα πρέπει να υποβάλλουν στο Τελωνείο αίτημα συμψηφισμού των βεβαιωμένων οφειλών τους με τις απαιτήσεις από τη ΔΟΥ για επιστροφή ΦΠΑ και, παράλληλα, να ενημερώσουν τη ΔΟΥ σχετικά.

    Η ΔΟΥ, σε συνεννόηση με το αρμόδιο Τελωνείο στο οποίο πρόκειται να υποβληθεί το παραστατικό, θα προβεί στη μεταφορά του ποσού στο λογαριασμό του Τελωνείου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος με εντολή μεταφοράς. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πληρωμή της οφειλής με συμψηφισμό, το Τελωνείο θα πρέπει προηγούμενα να ελέγξει, εάν υφίστανται άλλες οφειλές των υπόχρεων (ληξιπρόθεσμες ή μη), οι οποίες υπόκεινται σε συμψηφισμό και προηγούνται της εξόφλησης των οφειλών που απαιτούνται για τη θέση σε ανάλωση των εμπορευμάτων και, στη συνέχεια, να ζητήσει το συνολικό ποσό, προς πίστωση του λογαριασμού του, από τη ΔΟΥ. Η ΔΟY, σε κάθε περίπτωση και πριν την απόδοση του σχετικού ποσού, θα πρέπει να εξετάζει, εάν υφίστανται άλλες οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ, για τις οποίες θα προηγηθεί συμψηφισμός/παρακράτηση και, εάν έχει ζητηθεί από άλλα Τελωνεία, η μη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας για υφιστάμενες οφειλές, προκειμένου οι οφειλές αυτές να συμψηφιστούν κατά προτεραιότητα».

    [04] ΠΟΕΣΥ-ΕΣΗΕΑ για επεισόδιο στη Ν. Υόρκη: Γελοιότητες, γραφικές και επικίνδυνες συμπεριφορές

    Με αφορμή την σύλληψη των δύο Ελλήνων δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι μεταμφιέστηκαν και παρακολουθούσαν τον υπουργό Επικρατείας στο ξενοδοχείο στο οποίο είχε καταλύσει, το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει, ότι σύμφωνα με το Άρθρο 2παράγραφος η''του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ο δημοσιογράφος οφείλει: «Να συλλέγει και να διασταυρώνει τις πληροφορίες του και να εξασφαλίζει την τεκμηρίωσή τους (έγγραφα, φωτογραφίες, κασέτες, τηλεοπτικές εικόνες) με δημοσιογραφικά θεμιτές μεθόδους, γνωστοποιώντας πάντοτε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα.

    Και οπωσδήποτε όχι με προκατασκευασμένα γεγονότα, καταβαραθρώνοντας ταυτόχρονα τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση με γελοιότητες που καμία σχέση δεν έχουν με τον έλεγχο της εξουσίας».

    Ταυτόχρονα και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το ίδιο θέμα αναφέροντας ότι «θα μπορούσε να είναι αστείο, αλλά δυστυχώς είναι τραγικό. Η μόνη εικόνα μέχρι στιγμής από την κυβερνητική αποστολή στη Νέα Υόρκη είναι ένα φτηνό περιστατικό, που αποπροσανατολίζει από τα σοβαρά ζητήματα. Πίσω από τις γραφικές και επικίνδυνες αυτές συμπεριφορές, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ οφείλει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους τρόπους, με τους οποίους αλιεύονται και διοχετεύονται πληροφορίες και για την τεκμηρίωσή τους που ουδεμία σχέση έχουν με τον έλεγχο της εξουσίας. Μια τέτοια"δημοσιογραφία"πίσω από περούκες, μαύρα γυαλιά και όλα τα υπόλοιπα το μόνο που μπορεί να διεκδικήσει είναι το "Χρυσό Βατόμουρο"του ρεπορτάζ. Είναι μια πρακτική που δεν προωθεί τον αγώνα για πολυφωνία στο χώρο των ΜΜΕ, υπονομεύει τη δεοντολογία και οι δημοσιογράφοι την απορρίπτουν. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επιμένει ότι η είδηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση».

    [05] «Κάψτε τους» άκουγαν οι υπάλληλοι της ΜΑΡΦΙΝ, σύμφωνα με όσα κατέθεσαν σήμερα στο Κακουργιοδικείο

    «Ακούγαμε απ'έξω "κάψτε τους"..εικοσιένας άνθρωποι βγήκαμε ζωντανοί, τρεις άλλοι όμως όχι».

    Συνάδελφοι των τριών υπαλλήλων που κάηκαν όταν η ΜΑΡΦΙΝ πυρπολήθηκε, κατέθεσαν στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο, ενώπιον του οποίου εξετάζονται όσα έγιναν τον Μάιο του 2010, κατά την διάρκεια ογκώδους συλλαλητηρίου κατά του πρώτου μνημονίου.

    Η δίκη για τα γεγονότα στην Τράπεζα, που κόστισαν τη ζωή τριών υπαλλήλων και την βομβιστική επίθεση στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, ξεκίνησε σήμερα, με 37 από τους περίπου 80 μάρτυρες, να είναι απόντες.

    Στο δικαστήριο ήταν παρόντες οι συγγενείς των τριών υπαλλήλων που βρήκαν φρικτό θάνατο μέσα στην πυρπολημένη από μολότωφ Τράπεζα. Στην δίκη έχουν δηλώσει από την αρχή παράσταση Πολιτικής Αγωγής, οι συγγενείς της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, ενώ σήμερα δήλωσαν παράσταση και οι οικείοι και των άλλων δύο νεκρών της ΜΑΡΦΙΝ, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώντα Τσακαλή.

    Με την έναρξη της διαδικασίας, οι δύο κατηγορούμενοι, Θεόδωρος Σίψας, που βαρύνεται με κατηγορίες που αφορούν τον εμπρησμό της Τράπεζας και τους τρεις θανάτους και ο Παύλος Αντρέεβ, που λογοδοτεί για την επίθεση στον ΙΑΝΟ, αρνήθηκαν τις πράξεις που τους αποδίδονται.

    Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε έντονα όταν ανέβηκαν στο βήμα του μάρτυρα οι γονείς της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου. Για λίγα μόνο λεπτά παρέμειναν ο καθένας από τους δύο γονείς χωρίς να θελήσουν να μιλήσουν για την απώλεια τους. Ο πατέρας της Αγγελικής, Ζαχαρίας Παπαθανασόπουλος, προσπάθησε μόνο, να περιγράψει ότι πληροφορήθηκε πως η κόρη του χάθηκε στην φωτιά, όταν του τηλεφώνησε ένας ανηψιός του, που ενημερώθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης. Ο κ. Παπαθανασόπουλος δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την κατάθεσή του.

    Στο δικαστήριο εξετάστηκαν περισσότεροι από 20 μάρτυρες, συνάδελφοι των τριών θυμάτων, αλλά και υπάλληλοι παρακείμενων εταιριών. Κανένας τους δεν αναγνώρισε, στο πρόσωπο των κατηγορουμένων, τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης του υποκαταστήματος, ενώ συγκλονιστικές ήταν οι περιγραφές των υπαλλήλων της Τράπεζας για όσα έζησαν: «Ζήσαμε την αγωνία του θανάτου για πάρα πολλή ώρα» όπως είπε χαρακτηριστικά ένας από τους μάρτυρες.

    Αίσθηση προκάλεσε στο δικαστήριο, μάρτυρας που ζήτησε να μην επεκταθεί περαιτέρω στα πραγματικά περιστατικά, γιατί δεν ένιωθε ασφαλής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω να επεκταθώ παραπάνω. Δεν νιώθω ασφάλεια. Υπήρχε ένας διάλογος τότε, με κάποια άτομα. Δεν έχω δει τα πρόσωπα αυτά σήμερα εδώ».

    Οι μάρτυρες περιέγραψαν την επίθεση που δέχθηκε το υποκατάστημα της Τράπεζας από τρία ή περισσότερα άτομα, τα οποία όπως κατέθεσαν «ήταν ευέλικτα και γρήγορα και δεν ήταν ιδιαίτερα εύσωμα».

    Μία από τις υπαλλήλους περιέγραψε την σκηνή, που ένας από την ομάδα που βρέθηκε έξω από την Τράπεζα, έριξε μολότωφ και αμέσως «μόλις υποχώρησε το τζάμι ξέσπασε φωτιά.

    «Μία συνάδελφος φώναξε "είμαστε άνθρωποι μέσα"μήπως δεν το είχαν καταλάβει. Ακούγαμε απέξω "κάψτε τους"αλλά δεν μπορούσα να ασχοληθώ να δω ποιος το είπε».

    Η δίκη θα συνεχιστεί στις 14 Οκτωβρίου.

    [06] Στ. Θεοδωράκης: Αναπάντητο το «γιατί» για τους «3+1» νεκρούς της Marfin

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανήρτησε στη προσωπική του σελίδα στο facebook το ακόλουθο σχόλιο για την δίκη της Μαρφίν που ξεκίνησε σήμερα.

    Η ανάρτηση έχει ως εξής:"76 μήνες χωρίς δικαιοσύνη. 76 μήνες χωρίς απάντηση. Ποιος έκαψε τον Νώντα Τσάκαλη, τη Βιβή Ζούλια και την έγκυο Αγγελική Παπαθανασοπούλου; Γιατί δεν τους σώσαμε; Η πολιτεία δεν προσπάθησε ποτέ να απαντήσει. Ούτε οι πολιτικοί νοιάστηκαν. Ούτε οι δημοσιογράφοι. Ούτε οι δικαστές. Ούτε τα «κινήματα». Όλοι θα βρουν δικαιολογία για την δική τους στάση. Το ερώτημα όμως δεν αλλάζει: Ποιος έκαψε στην καρδιά της Αθήνας, την άνοιξη του 2010, τρεις νέους ανθρώπους;

    Ξεκίνησαν το πρωί από το σπίτι τους, φίλησαν τον άνθρωπο τους, χάιδεψαν το σκύλο τους, έκλεισαν το μάτι στον περιπτερά τους και πήγαν στη δουλειά τους. Και κάποιοι τους έβαλαν φωτιά. Και κάποιοι δεν τους βοήθησαν. Και κάποιοι ζητούσαν «να καούν». Και κάποιοι γελούσαν. Και κάποιοι -οι περισσότεροι- γύρισαν την πλάτη και έφυγαν. Ούτε ένα σύνθημα δεν γράψαμε για την Αγγελική, τη Βιβή, τον Νώντα. Ούτε ένα πρωτοσέλιδο. Ούτε φωνάξαμε, ούτε διαδηλώσαμε. Κι αν θέλουμε, κάποτε, να γίνουμε μια κανονική χώρα, θα πρέπει να απαντήσουμε για τη στάση μας τότε και για την αδιαφορία μας αυτά τα 6 χρόνια. Να βρούμε το θάρρος να απολογηθούμε για το συλλογικό μας έγκλημα.

    Σημείωση: Η δίκη για τους τρεις νεκρούς της Σταδίου θα συνεχιστεί στις 14 Οκτωβρίου, αν και κανείς δεν περιμένει ότι εκεί στο Κακουργιοδικείο Αθηνών θα δοθεί η απάντηση στο μεγάλο «γιατί»".

    [07] Συνελήφθη ο ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσι

    Ο ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις του Σαββάτου στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσι συνελήφθη μετά από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς στο Λίντεν του Νιου Τζέρσι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

    Ο 28χρονος Άχμαντ Χαν Ραχάμι, που είναι Αμερικανός υπήκοος αφγανικής καταγωγής, ζούσε στην πόλη Ελίζαμπεθ, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο του Νιούαρκ, στο Νιου Τζέρσι. Η πόλη αυτή απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους το όνομα του Ραχάμι δεν περιλαμβανόταν στις λίστες των αμερικανικών υπηρεσιών με τους υπόπτους για τρομοκρατία.

    Η επίθεση στο Σίσαϊντ Παρκ έγινε νωρίς το πρωί του Σαββάτου: μια αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη στη διαδρομή που θα ακολουθούσε ο αγώνας, τον οποίο είχε οργανώσει το σώμα των Πεζοναυτών. Δεν υπήρξαν θύματα επειδή η έναρξη του αγώνα είχε καθυστερήσει, όπως εξήγησε ένας εκπρόσωπος των τοπικών εισαγγελικών αρχών.

    Εκρηκτικοί μηχανισμοί βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής και στο Ελίζαμπεθ, σε έναν από τους σταθμούς που χρησιμοποιούν οι επιβάτες που κατευθύνονται στο αεροδρόμιο.

    Η αστυνομία δεν έχει διευκρινίσει αν ο Ραχάμι εμπλέκεται και σε αυτή την υπόθεση, ωστόσο μια σύνδεση μεταξύ των τριών φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή.

    Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οδήμαρχος του Ελίζαμπεθ, Κρις Μπόλγουεϊτζ, επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος έχει τεθεί υπό κράτηση.

    Ο Ραχάμι είναι ο μοναδικός που έχει συλληφθεί μέχρι στιγμής για τις υποθέσεις αυτές, ωστόσο δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ανέφεραν ότι οι ερευνητές θεωρούν ότι στις επιθέσεις εμπλέκονταν και άλλα άτομα.

    [08] Ο συριακός στρατός κήρυξε τον «τερματισμό» της εκεχειρίας

    Ο συριακός στρατός κήρυξε τον "τερματισμό" της εκεχειρίας, όπως μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, χωρίς να αναφέρει εάν ενδεχομένως θα εφαρμοστεί εκ νέου.

    Σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε επισημαίνεται ότι οι «τρομοκρατικές οργανώσεις», ένας όρος που χρησιμοποιεί η συριακή κυβέρνηση αναφερόμενη σε όλες τις οργανώσεις ανταρτών που μάχονται εναντίον της, απέτυχαν να τηρήσουν οποιαδήποτε από τις προϋποθέσεις της συμφωνίας και χρησιμοποίησαν την εκεχειρία προκειμένου να επανεξοπλιστούν, ενώ την παραβίασαν 300 φορές.

    [09] Τουλάχιστον 17 νεκροί σε συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της ΛΔ του Κονγκό

    Τουλάχιστον 17 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τρεις αστυνομικοί, σκοτώθηκαν στις βίαιες ταραχές που ξέσπασαν σήμερα στην Κινσάσα, την πρωτεύουσα της ΛΔ του Κονγκό, λίγο πριν ξεκινήσει μια προγραμματισμένη διαδήλωση της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Εβαρίστ Μποσάμπ.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, που διευκρίνισε ότι ο απολογισμός είναι "προσωρινός", μεταξύ των θυμάτων είναι τρεις αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας "κάηκε ζωντανός". Από τους "πλιατσικολόγους", όπως τους χαρακτήρισε, σκοτώθηκαν 14.

    Από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για να παρακολουθήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα συζητήσουν την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στη ΛΔ του Κονγκό. "Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική και επικίνδυνη", είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε αν η Γαλλία επιθυμεί την επιβολή κυρώσεων παρόμοιων με εκείνες που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον σε βάρος της κυβέρνησης του προέδρου Ζοζέφ Καμπιλά για την καταστολή της αντιπολίτευσης.

    [10] Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ «Θεατρική σεζόν Αγίας Πετρούπολης» στο Εθνικό Θέατρο

    Μια γεύση από το σύγχρονο θεατρικό τοπίο της Ρωσίας θα έχει την ευκαιρία να πάρει το ελληνικό κοινό μέσα από τις επιλεγμένες παραστάσεις του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ «Θεατρική σεζόν Αγίας Πετρούπολης», που φιλοξενεί το Εθνικό Θέατρο από 19 έως 22 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή και στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του Θεάτρου Ρεξ (Rex).

    Πρόκειται για το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός «εξαγωγής παραστάσεων» από την Αγία Πετρούπολη. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2007 προκειμένου να προωθηθούν οι πολιτιστικές, κοινωνικές και τουριστικές σχέσεις της ρωσικής μεγαλούπολης με σημαντικά πολιτιστικά κέντρα του πλανήτη. Η ιδέα ήταν ενός ρωσικού θεατρικού σχήματος, των Neva Art και αμέσως κέρδισε την υποστήριξη της διοίκησης της Αγίας Πετρούπολης (η οποία είναι και ο κύριος χρηματοδότης του) και του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας. Εξάλλου, όπως εξήγησε σήμερα στους δημοσιογράφους ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Saint Petersburg Theatre Season» και επικεφαλής του κρατικού Δραματικού Θεάτρου Αγίας Πετρούπολης «Πριγιούτ κομεντιάντα», Βίκτωρ Μινκόβ, το φεστιβάλ παρουσιάζει κάθε χρόνο τις πιο ενδιαφέρουσες και δημοφιλείς παραγωγές της Ρωσίας, οι οποίες διακρίνονται για το είδος και την υφολογική ποικιλομορφία τους. Μέχρι τώρα έχει φιλοξενηθεί σε Πράγα, Βερολίνο, Ελσίνκι, Τελ Αβίβ, Μιλάνο, Δρέσδη, Μασσαλία, Τιφλίδα και Βελιγράδι.

    Η δέκατη επετειακή διοργάνωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έτους «Ελλάδας- Ρωσίας» ετοιμάζεται να παρουσιάσει στην Αθήνα τρεις πρόσφατες θεατρικές παραγωγές και το διαδραστικό εκθεσιακό πρότζεκτ «Κούκλες για παιδιά και ενήλικες». «Οτιδήποτε ανοίγει το θέατρό μας προς τα έξω, μας αφορά. Θέλουμε να έχουμε ένα Εθνικό Θέατρο ανοιχτό προς όλες τις επιρροές» ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης κρατικής σκηνής Στάθης Λιβαθινός, στη σημερινή παρουσίαση του φεστιβάλ της Αγίας Πετρούπολης, μιας πόλης «με τεράστια θεατρική και πνευματική παράδοση».

    Από την πλευρά του, ο Βίκτωρ Μινκόβ αναφέρθηκε στη σημασία της ελληνορωσικής σύμπραξης, επισημαίνοντας πως θα ανοίξει νέους ορίζοντες για εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Αγίας Πετρούπολης στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού. «Είναι μεγάλη μας τιμή που βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Μέσα από το φεστιβάλ οι Έλληνες θεατές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ψυχή της πόλης μας» τόνισε ο κ. Μινκόβ σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον δήμαρχο της Αθήνας, Γιώργο Καμίνη για την μετάκληση αθηναϊκών παραστάσεων στη Ρωσία, όπως έχει γίνει στο παρελθόν με παραγωγές από την Πράγα και το Βερολίνο.

    Ειδικότερα, το φεστιβάλ «ανοίγει» αύριο (20/9) με την παράσταση «Η πόλη. Παντρολογήματα. Γκόγκολ», του Κρατικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου Λενσοβιέτ Αγ. Πετρούπολης σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρώσου σκηνοθέτη Γιούρι Μπουτούσοβ. Ο Μπουτούσοβ συνέθεσε μια θλιβερή ιστορία για τη μοναξιά, την αναζήτηση της ευτυχίας, την αδυναμία ενός ονείρου να γίνει πραγματικότητα, στην οποία η μυστηριώδης, ανήσυχη πόλη της Αγίας Πετρούπολης ανέλαβε έναν από τους κύριους ρόλους της παράστασης.

    Ακολουθούν στις 21/9 «Οι αδελφοί» από το Κρατικό Δραματικό Θέατρο «Πριγιούτ κομεντιάντα», παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Φιόντορ Μιχάηλοβιτς Ντοστογιέφσκι «Οι αδελφοί Καραμάζοφ». Η σκηνοθέτις Ευγκένια Σαφόνοβα έφτιαξε «μια παράσταση για ισχυρά πνεύματα, έτοιμα να κατανοήσουν τον Ντοστογιέφσκι στην πιο καθαρή του μορφή». Αντί για τη συνηθισμένη πλοκή μπροστά στους θεατές παρουσιάζεται ο εσωτερικός κόσμος των Καραμάζοφ και η φύση της συνείδησής τους. Η σκηνοθέτις εμβαθύνει πλήρως στην ψυχολογία του ανθρώπου, ο οποίος υποφέρει από τους συλλογισμούς του σχετικά με το νόημα της ύπαρξής του και την ευθύνη των πράξεων και των σκέψεών του.

    Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με την παρουσίαση του «Μάκβεθ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Θέατρο «Μπαλτίσκι ντομ». Πρόκειται για την πρώτη παραγωγή του Ευρωπαίου σκηνοθέτη Λυκ Περσεβάλ στη Ρωσία. Κύριο θέμα της τραγωδίας γι? αυτόν αποτελεί η προσωπική σχέση μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας. Σχέση, η οποία αρχικά γεννά συναισθήματα, ενώ έπειτα με ευκολία μπορεί να τα κάνει στάχτη. Ο «Μάκβεθ» για τον Περσεβάλ είναι «ένα ξεκάθαρο δόγμα συμπεριφοράς μεταξύ του άνδρα, της γυναίκας και της εξουσίας. Ο πόθος για την εξουσία είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθεια αντικατάστασης και συμπλήρωσης αυτού του κενού, το οποίο σχηματίζεται όταν η σχέση έχει τελειώσει».

    Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, η Κεντρική Σκηνή του Κτιρίου Τσίλλερ θα φιλοξενήσει τη διαδραστική έκθεση κουκλών-μαριονετών «Κούκλες για παιδιά και ενήλικες» του Κρατικού Κουκλοθέατρου Αγίας Πετρούπολης του Ε.Σ Ντέμμενι. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν μία συλλογή από κούκλες, τις οποίες στην Αγία Πετρούπολη ονομάζουν «μεγάλο θίασο του μικρού θεάτρου».

    [11] Νέα διαδρομή για τους επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού

    Μια νέα διαδρομή, απόλυτα ενταγμένη στο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τοπίο, διαμορφώθηκε για τους επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «πρόκειται για μια διαδρομή παράλληλη προς τη μεγάλη οδό που διασφάλιζε την πρόσβαση στο ανάκτορο από τη νότια ενδοχώρα, μέσω μιας "Οδογέφυρας" που ένωνε τις όχθες του ρέματος της "Βλυχιάς". Οι ταξιδιώτες, αφού πρώτα αναπαύονταν στο συγκρότημα, γνωστό με την ονομασία "Καραβάν Σεράι" ή "Μινωικό Ξενώνα", διέρχονταν από την "Οδογέφυρα", εντυπωσιακό τεχνικό έργο, που ένωνε τις όχθες του ρέματος της "Βλυχιάς" και εισέρχονταν στο ανάκτορο μέσω της "Υπόστυλης Κλίμακας", μιας μεγαλοπρεπούς κατασκευής με σκαλοπάτια και κιονοστοιχία. Από εκεί ο επισκέπτης εισερχόταν στο ανάκτορο μέσω της "Υπόστυλης Κλίμακας", μιας μεγαλοπρεπούς κατασκευής με σκαλοπάτια και κιονοστοιχία. Στο πλαίσιο του έργου, τα παραπάνω μνημεία αποκαταστάθηκαν ώστε να γίνουν επισκέψιμα. Μέρος της πορείας είναι προσβάσιμο για τα άτομα με αναπηρία, ενώ κατά μήκος της έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικές πινακίδες και πινακίδες Braille. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα πρόσθετης πληροφόρησης μέσω RQ Code για κινητές συσκευές. Οι παραπάνω εργασίες έρχονται να συμπληρώσουν τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν κατά τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους».

    Το έργο υλοποιήθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή Κνωσού με πρόεδρο τον Νίκο Μίνω και υπό τη διεύθυνση αρχικά του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων και εν συνεχεία της ΚΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

    Το Σάββατο 17/9, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Βλαζάκη επισκέφτηκε τον χώρο μαζί με την Προϊσταμένη της Εφορείας Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη, την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Ιωάννη Αναστασάκη και το επιστημονικό και φυλακτικό προσωπικό-υπεύθυνο για το έργο και τον χώρο.

    [12] Βρέθηκε σκελετός στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

    Σκελετικά κατάλοιπα (κρανίο, μακρά και μικρότερα οστά) ατόμου που είχε εγκλωβιστεί στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων κατά τη βύθισή του, εντοπίστηκαν και ανελκύστηκαν, κατά τη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποίησε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το αμερικάνικο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, από 28 Αυγούστου μέχρι 14 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τη δεύτερη ανασκαφική αποστολή εντός του ιδίου έτους.

    Οστά από τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά άτομα είχαν ήδη εντοπιστεί στο ναυάγιο κατά τις έρευνες των ετών 1900 ? 1901 και 1976. Η θέση των οστών και η σχέση τους με τα άλλα ευρήματα πλησίον τους, φανερώνουν τη βίαιη ναυάγηση του πλοίου. Επιπροσθέτως οι προγραμματιζόμενες ανθρωπολογικές και γενετικές (DNA) αναλύσεις αναμένεται να δώσουν στοιχεία για τον ίδιο τον νεκρό, δηλαδή το φύλο, την ηλικία θανάτου και γενικά την ανασύνθεση του τρόπου ζωής του.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, σημαντικό εύρημα θεωρείται και η ανεύρεση μιας μολύβδινης καταπειρατηρίας, βάρους 50 κιλών. Βάσει των χαρακτηριστικών του, το αντικείμενο ταυτίζεται με βολίδα για τη μέτρηση του βάθους του θαλάσσιου βυθού και τον έλεγχο της φύσης του. Το εργαλείο αυτό θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ασφαλή ναυσιπλοΐα κατά την αρχαιότητα. Οι παλαιότερες καταπειρατηρίες χρονολογούνται τουλάχιστον από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Στο ναυάγιο έχει βρεθεί μία ακόμα καταπειρατηρία κατά τις έρευνες των ετών 1900 ? 1901.

    Με αφορμή τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης της υποβρύχιας έρευνας στα Αντικύθηρα για το έτος 2016, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ολοκλήρωσε και τα νέα εξειδικευμένα εργαστήρια της στην οδό Προπυλαίων, που θα συμβάλλουν στη σύντομη και αποτελεσματικότερη συντήρηση των ευρημάτων του σημαντικού αυτού ναυαγίου. Οι εργασίες υλοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

    Η έρευνα των Αντικυθήρων τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και η χρηματοδότηση της έγινε από πόρους που εξασφάλισε το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Woods Hole.

    [13] Συνάντηση Γ. Δραγασάκη με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία του τμήματος περιφερειακής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αυτή την ώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

    Αντικείμενο της συνάντησης είναι η χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης από την Ε.Ε. και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

    Σύμφωνα με ανάρτηση στο twiter του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κατά την συνάντηση "γίνεται παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και καινοτόμων προτάσεων".

    Στην συνάντηση συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και οι Έλληνες ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Κωσταντίνος Παπαδάκης.

    [14] Διγλωσσία απέναντι σε εκδηλώσεις ξενοφοβίας καταλογίζει στη Νέα Δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ

    Για διγλωσσία απέναντι στις εκδηλώσεις ξενοφοβίας κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ να αποφασίσει, «εάν θα συνταχθεί με την Ευρώπη της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, ή με τις ακραίες, ξενοφοβικές φωνές που τρέφουν την μισαλλοδοξία».

    «Φαίνεται ότι στη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, εφαρμόζεται συστηματικά η τακτική της διάκρισης ρόλων. Από τη μια, οι κ. Μητσοτάκης και Κουμουτσάκος, κάνουν δηλώσεις περί αντιρατσισμού. Από την άλλη, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπαρίστανται και χαιρετίζουν πρόσωπα και κινητοποιήσεις ακροδεξιών και ρατσιστών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

    «Μετά την έμπρακτη στήριξη του Δημάρχου Ωραιοκάστρου από πληθώρα στελεχών της ΝΔ, με επικεφαλής τους κ. Βορίδη και Κυριαζίδη, ο κ. Χ. Αθανασίου απέστειλε χαιρετισμό σε κινητοποίηση, η οποία είχε και την στήριξη της αυτοαποκαλούμενης ?Πατριωτικής Κίνησης Λέσβου?, συμπαριστάμενος ?στον αγνό αγώνα για τη διάσωση της Λέσβου?, κατά τη διάρκεια της οποίας ξυλοκοπήθηκαν τρεις νεαρές γυναίκες. Την ίδια στιγμή, η ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ, υιοθετώντας μια κατασκευασμένη είδηση από ακροδεξιά ΜΜΕ, σπέρνει τον πανικό και υποδαυλίζει βίαιες αντιδράσεις εναντίον προσφύγων.

    Ας αποφασίσει, επιτέλους, ο κ. Μητσοτάκης. Θα συνταχθεί με την Ευρώπη της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, ή με τις ακραίες, ξενοφοβικές φωνές που τρέφουν την μισαλλοδοξία; Και τα δύο μαζί δεν γίνεται» καταλήγει η ανακοίνωση.

    [15] Στη Σύνοδο της ΓΣ του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες ο Δ. Αβραμόπουλος

    Στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τη διαχείριση των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών μεγάλης κλίμακας, που πραγματοποιείται στην έδρα του οργανισμού, στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της 71ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, θα συμμετάσχει ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο κ. Αβραμόπουλος θα παρευρεθεί στην εναρκτήρια τελετή της συνόδου, που διοργανώνει η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και θα μιλήσει κατά τη διάρκειά της στη θεματική για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους από τις χώρες προέλευσης στις χώρες άφιξης. Επίσης, ο Ευρωπαίος επίτροπος θα μιλήσει σε εκδήλωση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ενώ θα εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Μικρονησίας σχετικά με βραχεία διαμονή και απαλλαγή από την υποχρέωση ταξιδιωτικής θεώρησης (βίζα).

    Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει σειρά διμερών επαφών με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ειδικότερα, θα συναντηθεί με τον υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζε Τζόνσον και τον Αλεχάντρο Μαγιόρκας (Alejandro Mayorkas), την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών της Ρουμανίας Ρουμιάνα Μπακβάροβα (Rumiana Bachvarova), τον Καναδό υπουργό Μετανάστευσης Τζον ΜακΚάλουμ (John McCallum), τον Αυστραλό υπουργό Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον (Peter Dutton), τον υπουργό Εξωτερικών της Νιγηρίας και της Τυνησίας.

    Σημειώνεται πως είναι πρώτη φορά που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συγκαλεί σύνοδο σε κορυφαίο επίπεδο με αντικείμενο τις μεγάλες μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών.

    [16] Γερμανία: Αριστερά και Σοσιαλδημοκράτες δεν αποκλείουν "κοκκινο-κοκκινο-πράσινο" συνασπισμό και σε ομοσπονδιακό επίπεδο

    Ο συμπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής αριστεράς Die Linke Μπέρντ Ρίξινγκερ θεωρεί ότι ένας συνασπισμό με τους σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους είναι δυνατός και σε εθνικό επίπεδο.

    Αν υπάρξει ένας κοινός παρονομαστής, τότε το κόμμα του είναι έτοιμο για την πολιτική αλλαγή, είπε στον δημόσιο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό σταθμό Phoenix. Πρέπει όμως να γίνουν αλλαγές στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σε θέματα κοινωνικής και φορολογικής πολιτικής, όπως επίσης να σταματήσουν και οι στρατιωτικές αποστολές της Γερμανίας στο εξωτερικό.

    Καταρχάς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τόμας Οπερμαν δεν αποκλείει πλέον έναν "κοκκινο-κοκκνο-πράσινο" συνασπισμό μετά της εθνικές εκλογές του 2017. Για κάτι τέτοιο όμως επιβάλλεται να υπάρχει συμφωνία σε ουσιώδη θέματα, η οποία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, δήλωσε μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (DLF).

    Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ παρέπεμψε με τη σειρά της στο τρικομματικό μοντέλο της Θουριγγίας. Εκεί λειτουργεί η συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο μεταξύ του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), των Πρασίνων και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), έγραψε στο twitter.

    Μετά τις χθεσινές εκλογές για την περιφερειακή βουλή του Βερολίνου, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν πλέον την πλειοψηφία και γι αυτό είναι πολύ πιθανός ένας τέτοιος συνασπισμός και στην πρωτεύουσα.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Μέρκελ αποδέχεται το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί για την εκλογική ήττα στο Βερολίνο

    [17] Ξεκινάει σήμερα στη Δράμα το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους

    Αυλαία σηκώνει σήμερα το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών της Δράμας, που κλείνει φέτος τα 39 του χρόνια, και γιορτάζει 22 χρόνια διεθνούς πορείας με ένα πλούσιο πρόγραμμα που μετρά πάνω από 200 ταινίες από 58 χώρες.

    Με ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής αλλά και το μεγαλύτερο διαγωνιστικό τμήμα για μικρού μήκους φιλμ στην ιστορία του θεσμού, η φετινή διοργάνωση θα διεξαχθεί στα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας, τους νέους Έλληνες μικρομηκάδες. Αλλά και αυτούς που επιμένουν στη μικρή φόρμα αντιμετωπίζοντας την μικρού μήκους ταινία ως ένα αυτόνομο έργο τέχνης.

    Στη συντριπτική τους πλειονότητα ανεξάρτητες παραγωγές, οι 64 ελληνικές ταινίες (ανάμεσά τους 6 ντοκιμαντέρ και 3 animation) που θα διεκδικήσουν τα πρωτεία του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήμα επελέγησαν ανάμεσα σε 209 συμμετοχές, ενώ στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, 52 ταινίες από χώρες όπως η Κούβα, το Χονγκ Κονγκ, το Νεπάλ, η Ουρουγουάη και η Ινδία, θα διεκδικήσουν τα βραβεία του δικού τους τμήματος.

    Στο Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα η οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα συνεχίζουν να απασχολούν σταθερά μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών. Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ, Αντώνη Παπαδόπουλο «για πρώτη φορά η κρίση εισέρχεται τόσο δυναμικά στη θεματολογία -κυρίως ως φόντο ανθρώπινων ιστοριών. Φαίνεται πως η κοινωνία της κρίσης κινητοποιεί συνειδήσεις και πυροδοτεί καλλιτεχνικές ανησυχίες».

    Φέτος ακόμα περισσότεροι σκηνοθέτες καταπιάνονται με το προσφυγικό και ειδικότερα με την άφιξη των μεταναστών στα ελληνικά νησιά και τις συνεχιζόμενες τραγωδίες στο Αιγαίο (κάποιοι μάλιστα εστιάζουν στα παιδιά), καταδεικνύοντας τα γρήγορα αντανακλαστικά της ταινίας μικρού μήκους. Τα ψυχοδράματα έχουν την τιμητική τους (γηρατειά, ανημπόρια, αλτσχάϊμερ, θάνατος, σχέσεις εξάρτησης, ψυχοπάθεια), ενώ οι κωμωδίες κάνουν αισθητή την απουσία τους.

    Πολλοί, ίσως περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, είναι οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού, όπως ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Μάκης Παπαδημητρίου, ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Σοφία Σεϊρλή, η Νένα Μεντή, η Ράνια Οικονομίδου, η Λένα Παπαληγούρα, ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Μαρία Κεχαγιόγλου, η Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, η Γιούλικα Σκαφιδά και η Αριέττα Μουτούση.

    Δυνατά ονόματα της παγκόσμιας κινηματογραφίας συναντάμε και στο Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Αξίζει να αναφέρουμε πως το ισπανικό «Zero» αποτελεί μια παραγωγή του διάσημου Ρίντλεϊ Σκοτ και του Μάικλ Φασμπέντερ. Στην ιρλανδική «Violet» του Μορίς Τζόις την αφήγηση κάνει ο Άινταν Γκίλε, γνωστός μας από τον ρόλο του Λορντ Μπέιλις ή αλλιώς Λιτλ Φίνγκερ στο «Game of Thrones». Στο «Invited» από τη Ν. Κορέα παίζει ο Γιόνγκ-Σου που πρωταγωνίστησε στην ταινία «Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας και? Άνοιξη» του Κιμ Κι Ντουκ, ενώ το αμερικανικό «The Scarecrow» σκηνοθετεί ο πρωταγωνιστής της σειράς «Grey's anatomy» Φίλιπ Ρις, και πρωταγωνιστεί η συνάδελφός του στην ίδια σειρά Σάντρα Ο.

    Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν στο Διεθνές Τμήμα είναι και η βραβευμένη στις Κάννες ταινία «The return of Erkin» από το Κιργιστάν, η χιλιάνικη ταινία «Simple Things» που απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Κλερμόν Φεράν, καθώς και το «Mouth of Hell», του βραβευμένου στο παρελθόν με BAFTA Βόσνιου σκηνοθέτη Σαμίρ Μεχάνοβιτς.

    Έχοντας για δεύτερη χρονιά ως ισχυρό υποστηρικτή την Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) που απονέμει το βραβείο της σε ταινία του Διεθνούς Τμήματος, το φεστιβάλ της Δράμας θα υποδεχτεί φέτος κι έναν νέο υποστηρικτή: η Βουλή των Ελλήνων, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το διεθνές προφίλ του φεστιβάλ, θα απονείμει το δικό της χρηματικό έπαθλο «Ανθρώπινες Αξίες» σε μια ταινία απ? το Διεθνές Τμήμα.

    Επιπλέον, βραβεία θα απονείμουν οι δυο κριτικές επιτροπές του φεστιβάλ (Διεθνούς και Ελληνικού Τμήματος), ενώ για άλλη μια χρονιά το «Drama Pitching Lab» θα υποστηρίξει τη μικρού μήκους παραγωγή τόσο με εργαστήρια παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων, όσο και με θεσμοθετημένα χρηματικά έπαθλα.

    Στα τέλη Οκτωβρίου (20/10-26/10) η διοργάνωση ανανεώνει το ραντεβού της στην Αθήνα, μια που και φέτος το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς και επιλεγμένα προγράμματα, θα προβληθούν στο «Τριανόν».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 September 2016 - 16:32:23 UTC