Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρ. Σβίγκου: Δεν έχουμε το δικαίωμα να διαψεύσουμε τις προσδοκίες των συμπολιτών μας
  • [02] Ντ. Μπακογιάννη: Η «συμφωνία αλήθειας» που προτείνει η ΝΔ θα σηματοδοτήσει το τέλος του λαϊκισμού
  • [03] Ρ. Αντωνοπούλου: Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ισχυροποιηθούμε στη διαπραγμάτευση
  • [04] Έκθεση ΔΝΤ: Εξαιρετικά υψηλό το οικονομικό κόστος των πολέμων στη Μέση Ανατολή
  • [05] Θ. Φωτίου: Έχουν εξασφαλισθεί οι πόροι για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
  • [06] Γ. Κατρούγκαλος: Συνεχίζουμε την προσπάθεια να λυθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ
  • [07] Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα αγκίστρια ψαρέματος στον κόσμο
  • [08] Κ. Γκιουλέκας στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Αλλαγή κυβέρνησης με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

  • [01] Ρ. Σβίγκου: Δεν έχουμε το δικαίωμα να διαψεύσουμε τις προσδοκίες των συμπολιτών μας

    «Ο κόσμος της εργασίας αντιλαμβάνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί, και περιμένει ακόμα πολλά. Δεν έχουμε το δικαίωμα να διαψεύσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες των συμπολιτών μας», αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στην «Ημερησία του Σαββατοκύριακου», η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

    Για το ζήτημα του χρέους η κ. Σβίγκου τονίζει ότι «το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές και συμφωνημένο και περιμένουμε να τηρηθεί» και προσθέτει, πως «η έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει επιτέλους ξεκινήσει, και αποτελεί επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης, που μάλλον ενοχλεί αυτούς που έβγαζαν πύρινους λόγους για τη βιωσιμότητα του χρέους».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την πολιτική αντιπαράθεση για τις τηλεοπτικές άδειες η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι, «οι πολίτες διαθέτουν και γνώση και κρίση, οπότε αντιλαμβάνονται ποιος τηρεί την νομιμότητα, δίνοντας με απόλυτη διαφάνεια τηλεοπτικές άδειες, αλλά και ποιος προασπίζεται τα συμφέροντά τους, χρηματοδοτώντας με τα 246 εκατομμύρια ευρώ που μπήκαν στα δημόσια ταμεία ανάγκες του κοινωνικού κράτους».

    Ερωτώμενη για επιθέσεις κορυφαίων στελεχών εναντίον δημοσιογράφων, η κ. Σβίγκου αναφέρει ότι «τα πολιτικά πρόσωπα συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο, ασκούν κριτική και, άρα, αναμενόμενα, τους ασκείται και κριτική», σημειώνοντας, πως «ο σεβασμός της προσωπικότητας του άλλου και η ευγενική συμπεριφορά είναι στοιχεία που όλοι κι όλες οφείλουμε να επιδιώκουμε».

    Παράλληλα αναφέρει, ότι «το κοινό καλό επιτάσσει να πατάσσεται η διαφθορά, η κατασπατάληση δημοσίων πόρων, η διαπλοκή, τα ιδιοτελή συμφέροντα» και προσθέτει ότι «όλως τυχαίως, όσοι και όσες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργοί, έχουν γίνει αντικείμενο χλεύης και κριτικής για την εμφάνισή τους ή την φρασεολογία τους, είναι οι ίδιοι που έχουν προσπαθήσει να πατάξουν τέτοια φαινόμενα ανομίας και διαπλοκής».

    Αναφερόμενη τέλος στη σχέση κόμματος και κυβέρνησης η κ. Σβίγκου αναφέρει ότι, «ο ρόλος ενός αριστερού κόμματος είναι να γεφυρώνει τις κοινωνικές ανάγκες με την κυβερνητική εξουσία, να μεταφέρει τη φωνή της κοινωνίας στην κυβέρνηση» και σημειώνει πως, «η άσκηση εποικοδομητικής κριτικής σε επιμέρους ζητήματα είναι η καλύτερη μορφή στήριξης, εφόσον εντοπίζει παραλείψεις, καθυστερήσεις ή αστοχίες στην εφαρμογή ενός κοινά συμφωνημένου σχεδίου διακυβέρνησης και εξόδου από την κρίση».

    [02] Ντ. Μπακογιάννη: Η «συμφωνία αλήθειας» που προτείνει η ΝΔ θα σηματοδοτήσει το τέλος του λαϊκισμού

    «Η "συμφωνία αλήθειας"που προτείνουμε στον ελληνικό λαό δεν είναι ένα σύνθημα κενό περιεχομένου. Θα σηματοδοτήσει το τέλος του λαϊκισμού και θα ενώσει τους Έλληνες ανεξάρτητα με το τι ψήφιζαν ως χθες, σε ένα και μοναδικό στόχο, τη δημιουργία της νέας Ελλάδας, μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας» δηλώνει η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αγορά».

    Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλέον αξιοπιστία και φέρνει ως παράδειγμα τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη για το χρέος, λέγοντας ότι «είναι εντελώς αντίθετες από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ».

    Η κ. Μπακογιάννη δηλώνει ότι «από την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το μόνο που έμεινε στην κοινή γνώμη είναι ο κυνισμός της εξουσίας που επέδειξε» και σημειώνει ότι «αυτό σημαίνει ότι η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε».

    Μιλώντας για τις διεργασίες στην κεντροαριστερά τονίζει ότι «δεν επηρεάζουν τον στόχο της ΝΔ για τη δημιουργία μιας πλατειάς κοινωνικής συμμαχίας» και υπογραμμίζει ότι «θα απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους στους προοδευτικούς πολίτες, είτε βρίσκονται στο χώρο της Κεντροαριστεράς είτε στο χώρο του Κέντρου».

    Για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών η πρώην υπουργός εκτιμά ότι «θα καταλήξει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση» υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση σήμερα βρίσκεται μπροστά στο αδιέξοδο του κλεισίματος επιχειρήσεων και των απολύσεων χιλιάδων εργαζομένων».

    [03] Ρ. Αντωνοπούλου: Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ισχυροποιηθούμε στη διαπραγμάτευση

    «Υπάρχει μία ιδεοληψία ότι η πτώση των μισθών μπορεί να βοηθήσει κάποιες οικονομικές δομές, όχι, όμως, τις ευρωπαϊκές, όχι την ελληνική, διότι στηρίζεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην εγχώρια κατανάλωση, αλλά και των άλλων κρατών». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας. Όπως σημείωσε, υπάρχουν μελέτες και έρευνες που το αποδεικνύουν.

    «Εφόσον αυτό είναι καταγεγραμμένο», είπε η κ. Αντωνοπούλου, «αυτό που χρειάζεται είναι να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας μέσα στην Ευρώπη, αλλά όχι μόνο, ώστε αυτά τα οποία είναι καταγεγραμμένα και αποδεδειγμένα να μπορέσουν πλέον να περάσουν στον πολιτικό διάλογο με τους εταίρους μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και με τους θεσμούς».

    Η κ. Αντωνοπούλου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ILO για το μέλλον της εργασίας στην Ευρώπη. Όπως υπογράμμισε, έχουν προτείνει επτά δράσεις και μία από αυτές είναι σε επίπεδο κράτους όλων των μελών, «δηλαδή να υπάρχει μία κοινωνική διαβούλευση, μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους, πανεπιστημιακούς και όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να δούμε προς τα που πάει η αγορά εργασίας. Επίσης, με ποιους τρόπους μπορούμε να έχουμε συλλογικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι ένα θετικό βήμα» υπογράμμισε.

    Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, δήλωσε, επίσης ότι υπάρχει υποστήριξη από υπουργούς Εργασίας άλλων κρατών-μελών. «Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ισχυροποιηθούμε στη διαπραγμάτευση, στην οποία βρισκόμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [04] Έκθεση ΔΝΤ: Εξαιρετικά υψηλό το οικονομικό κόστος των πολέμων στη Μέση Ανατολή

    Οι ένοπλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική δεν καταστρέφουν μόνο τις οικονομίες των χωρών που βρίσκονται σε πόλεμο, αλλά υπονομεύουν την ανάπτυξη και σε γειτονικές χώρες και σε εκείνες που φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες, αναφέρει σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Σε μια νέα έρευνα που αναλύει την κατάσταση σε 179 εμπόλεμες χώρες από το 1970 και έχει σκοπό να ποσοτικοποιήσει τα οικονομικά κόστη, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η μείωση του ΑΕΠ στις σπαραζόμενες από τον πόλεμο Συρία, Λιβύη και Υεμένη τα τελευταία χρόνια υπερβαίνει κατά πολύ τον παγκόσμιο μέσο όρο.

    Έπειτα από πέντε χρόνια πολέμου, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Συρίας είναι κάτω από το μισό εκείνου που είχε πριν ξεσπάσει ο πόλεμος το 2010, ενώ, μόνο το 2015, η Υεμένη έχασε από το 25% έως το 35% του ΑΕΠ της. Η εξαρτώμενη από τις πωλήσεις πετρελαίου Λιβύη είδε το ΑΕΠ της να πέφτει στο 24% το 2014, ανέφερε το ΔΝΤ.

    Έπειτα από τρία χρόνια συγκρούσεων, οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής όπου μαίνονται συγκρούσεις υπέστησαν απώλειες 6-15 ποσοστιαίων μονάδων, σε σύγκριση με 4-9 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο παγκοσμίως, σύμφωνα με την έρευνα.

    Οι χώρες που συνορεύουν με μια περιοχή συγκρούσεων μεγάλης έντασης υπέστησαν κατά μέσο όρο ετήσια μείωση 1,4 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ τους, με τη μεγαλύτερη μείωση, 1,9 ποσοστιαίες μονάδες, να παρουσιάζει η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

    [05] Θ. Φωτίου: Έχουν εξασφαλισθεί οι πόροι για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

    «Η χώρα μας βρίσκεται, αυτήν τη στιγμή, στην πρωτοπορία όλων αυτών των κινήσεων που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη, ώστε να αποκτήσει πάλι κοινωνικό πρόσωπο» ανέφερε σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, στο περιθώριο εργασιών του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας.

    Όπως είπε, εάν αυτό το κοινωνικό πρόσωπο δεν κατακτηθεί, η Ευρώπη δεν έχει μέλλον. Η κ. Φωτίου δήλωσε ότι δίνει μεγάλη σημασία σε αυτό το συνέδριο, διότι συμμετέχουνισχυροί παράγοντες όλου του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Συγχρόνως, όπως υπογράμμισε, το συνέδριο αυτό συμπίπτει με τη Σύνοδο στη Μπρατισλάβα και με τις εξαγγελίες του Προέδρου Γιούνκερ, σύμφωνα με τις οποίες «ξαναμπαίνει στο επίκεντρο της προσοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η παράμετρος της κοινωνικής διάστασης, με τον ευρωπαϊκό πυλώνα για τα κοινωνικά δικαιώματα». «Μας ενδιαφέρουν πολύ αυτά που συμβαίνουν στη Μπρατισλάβα και ξέρουμε ότι έχουμε συμβάλει εξαιρετικά και με τη Σύνοδο των χωρών του Νότου, που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, την περασμένη εβδομάδα, γιατί ένας από τους βασικούς μοχλούς της Συνόδου της Μπρατισλάβα είναι και τα συμπεράσματα της συνδιάσκεψης των Αθηνών» υπογράμμισε.

    Μεταξύ άλλων, η κ. Φωτίου σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει υποστεί τέτοια καταστροφή, που δεν συγκρίνεται με αυτό που συνέβη στις χώρες ακόμα και του Νότου που υπέστησαν και αυτές μία μεγάλη κρίση. Γι' αυτό, σύμφωνα με την κ. Φωτίου, χρειάζεται ομοψυχία, συνεννόηση, ενότητα και προσπάθεια να αποτραπούν πιθανές λογικές που υποστηρίζουν ότι «το ΚΕΑ πρέπει να βρεθεί από περικοπές κοινωνικών δαπανών». Αυτό είναι αδύνατον, δήλωσε η κ. Φωτίου, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα δαπανά 2,2% του ΑΕΠ σε κοινωνικές δαπάνες, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης των 28 είναι 4,1% του ΑΕΠ. «Πρέπει να ενισχύσουμε αυτόν τον τομέα και όχι να τον αποδυναμώσουμε. Βεβαίως, κάνουμε εξορθολογισμό των πάντων, προχωράμε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι ο ενιαίος νόμος πλαίσιο για την κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά και ο εθνικός μηχανισμός για τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης και συνοχής, που, για πρώτη φορά, θα δώσει αξιοπρέπεια στον πολίτη, ο οποίος θα μπορεί με μια επίσκεψή του σε κάποιο από τα 246 κέντρα κοινότητας να μαθαίνει αμέσως μόνο με το ΑΦΜ του τι προγράμματα "τρέχουν" στην περιοχή του, σε πόσα μπορεί να ενταχθεί, κ.ά.» εξήγησε η κ. Φωτίου.

    Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαβεβαίωσε ότι έχουν εξασφαλισθεί οι πόροι για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

    Παράλληλα, η κ. Φωτίου έκανε λόγο για παρερμηνεία δηλώσεών της για τις συντάξεις. «Είμαι εξαιρετικά προσεκτική, όταν αναφέρομαι σε συνταξιούχους, γιατί αυτή η κυβέρνηση ξέρει ότι οι συντάξεις σήμερα κρατούν τα νοικοκυριά από το να πέσουν στην ακραία φτώχεια» σχολίασε.

    [06] Γ. Κατρούγκαλος: Συνεχίζουμε την προσπάθεια να λυθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ

    Την έκπληξή του για τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για «τη δήθεν αιφνίδια κατάργηση του αγγελιοσήμου» εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε το υπουργείο.

    «Από την αρχή», υπογράμμισε, «προσπαθήσαμε να σώσουμε το αγγελιόσημο ως έναν οιωνεί εργοδοτικό πόρο. Δεν μπορέσαμε, όμως, να το πετύχουμε αυτό στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Πετύχαμε, όμως, το εξής: Αντί, όπως ζητούσαν, η κατάργηση του αγγελιοσήμου να ισχύσει από τον Μάιο, να έχουμε μία παράταση, μέχρι τον Ιούλιο, ώστε να γίνει αυτό που πάντα επιδιώκαμε με συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων στον Τύπο αφενός μεν αυτό να επεκταθεί σε κατηγορίες που σήμερα δεν αφορούσε αφετέρου δε, αντί να είναι νομοθετημένος και υποχρεωτικός κοινωνικός πόρος, τον οποίο οι δανειστές απαιτούν να καταργηθεί, να γίνει ένας συμφωνημένος πόρος, μέσω της εθελοντικής συμφωνίας εργοδοτών-εργαζομένων».

    Όπως σημείωσε, «επειδή αυτό δεν επιτεύχθηκε, μέχρι τον Ιούλιο, πήραμε ακόμα μία παράταση, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση ξανά με τους δανειστές που ήθελαν χθες και όχι σήμερα να καταργηθεί το αγγελιόσημο». «Είχα πει στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι αυτή ήταν η τελευταία παράταση, δεν πρόκειται, επομένως ούτε για σοκ ούτε για αιφνίδιο θάνατο, ακριβώς γιατί συνεχίζουμε την προσπάθεια να λυθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ» διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας.

    Την Τρίτη, όπως σημείωσε, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, έχει καλέσει τους εκπροσώπους των εργοδοτικών και των οργανώσεων των εργαζομένων στον Τύπο, «για να συνεχίσουμε στον δρόμο της εξεύρεσης λύσης, ώστε ο ΕΔΟΕΑΠ να παραμείνει ζωντανός και να εξακολουθεί να χορηγεί τις παροχές του».

    [07] Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα αγκίστρια ψαρέματος στον κόσμο

    Ιάπωνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο ιαπωνικό νησί της Οκινάουα στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανάμεσα στην Ιαπωνία και στην Ταϊβάν, τα αρχαιότερα στον κόσμο αγκίστρια ψαρέματος που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα και τα οποία χρονολογούνται προ 22.380 έως 22.770 ετών.Μέχρι σήμερα, τα πιο παλαιά -και παρόμοια σε εμφάνιση- αγκίστρια που είχαν βρεθεί, ανακαλύφθηκαν επίσης σε νησιά του Ειρηνικού, συγκεκριμένα στο ανατολικό Τιμόρ (16.000 έως 23.000 ετών) και στην Παπούα Νέα Γουινέα (18.000 έως 20.000 ετών).

    Η ανακάλυψη έγινε στην ενδοχώρα της Οκινάουα, στο ασβεστολιθικό σπήλαιο Σακιτάρι, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την ακτή, όπου προφανώς κατέφευγαν προϊστορικοί ψαράδες για κάποια διαστήματα του έτους. 'Αλλα ευρήματα δείχνουν ότι το σπήλαιο κατοικείτο ήδη πριν από 30.000 έως 35.000 χρόνια.

    [08] Κ. Γκιουλέκας στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Αλλαγή κυβέρνησης με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

    Την ανάγκη αλλαγής της κυβέρνησης με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, λίγη ώρα πριν από την εκεί επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Ο κ. Γκιουλέκας χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «ολέθρια για τον τόπο» ενώ για τον πρωθυπουργό σημειώνει ότι «εισπράττει το τίμημα από τα ψέματα που έσπειρε δεξιά και αριστερά χωρίς καμία ντροπή». Διαβεβαιώνει τέλος ότι στο πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη δεν περιλαμβάνονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων εκτός όσων έχουν πλαστά πιστοποιητικά.

    Η συνέντευξη είναι η ακόλουθη:

    - Δεύτερη μέρα της επίσκεψης του προέδρου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Θα θέλαμε να μας κάνετε έναν μίνι απολογισμό από την πρώτη γιατί παρακολουθείτε στενά τις εξελίξεις και την εδώ έλευση του κ. Μητσοτάκη.

    - Αυτό το οποίο έχω να σας πω είναι ότι σήμερα είναι δεύτερη μέρα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτή την επίσκεψη περιλαμβάνονται φυσικά επισκέψεις σε διάφορα περίπτερα της έκθεσης. Το βράδυ θα εκφωνήσει λόγο στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο και αύριο όπως γίνεται πάντοτε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δίνει την καθιερωμένη πια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη τύπου. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι αυτή η επίσκεψη έρχεται σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο, σε μια περίοδο πραγματικά που ο κόσμος δυστυχώς βρίσκεται σε απόγνωση και λέω δυστυχώς γιατί όταν βουλιάζει ο τόπος μας βουλιάζουν όλοι και ποτέ δε θα μπορούσαμε να βάλουμε την κομματική φωνή -τουλάχιστον εμείς στη ΝΔ- πάνω από αυτό το οποίο επιτάσσει το γενικό συμφέρον, το εθνικό συμφέρον. Λυπάμαι αλλά δυστυχώς όλο αυτό το διάστημα αυτούς τους 20 περίπου μήνες που κυβερνά η σημερινή κυβέρνηση δηλαδή το μισό της θητείας με άλλα λόγια έχουμε οπισθοχωρήσει πάρα πολύ, έχουμε βουλιάξει και σε όλους τους τομείς δυστυχώς έχουμε αρνητικό πρόσημο. Ο κόσμος δεν χρειάζεται να ακούσει νούμερα που υπάρχουν πάρα πολλά. Ο κόσμος αυτό το οποίο βλέπει είναι η καθημέρινότητά του. Τι να πούμε για τον συνταξιούχο που είδε να του πετσοκόβουν το ΕΚΑΣ, που είδε να τον εξαπατούν λέγοντας ότι δεν πρόκειται να περικοπούν συντάξεις. Ο κ. Κατρούγκαλος και οι άλλοι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι ποτέ δε θα γίνει κάτι τέτοιο και μετά μας έλεγαν ξεδιάντροπα ότι μην ανησυχείτε δεν πειράζουμε τις κύριες, πειράζουμε τις επικουρικές, λες και έχει καμιά διαφορά αν κόψουμε από τον συνταξιούχο 150 ή 200 ευρώ το μήνα και το κόψουμε από την επικουρική ή την κύρια. Το ίδιο και οι άνεργοι, το ίδιο και οι μισθωτοί. Θα έλεγα όπου και αν πιάσει κανείς σε όποια μορφή της κοινωνίας σε όποια κοινωνική ομάδα εργαζομένων θα διαπιστώσει ακριβώς τα ίδια γι αυτό βλέπετε ότι ένα κοινό εύρημα σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι ότι οι 9 στους 10 που ρωτώνται από οποιαδήποτε εταιρία διενεργεί την όποια δημοσκόπηση παντού το ίδιο. Είναι απολύτως απογοητευμένοι από την κυβέρνηση αυτή, δεν έχουν καμιά ελπίδα και δεν περιμένουν τίποτα. Σε μια τέτοια συγκυρία έρχεται η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    - Πάντως κ. Γκιουλέκα από πλευράς κυβέρνησης τονίζεται ότι ως τις εκλογές του 2019 θα έχουν καλυτερεύσει κατά πολύ τα πράγματα.

    - Ίσως να έχουν καλυτερεύσει για τον Αλέξη Τσίπρα και τους κυβερνώντες, για τον ελληνικό λαό αν φτάσουν άλλα δυο χρόνια και προχωρούμε με αυτήν την πορεία φοβάμαι ότι δεν θα υπάρχει καν συζήτηση, δεν θα υπάρχει λαός. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατρακύλα. Το ότι ξανά βουλιάξαμε στην ύφεση και τώρα κάνουμε μια εναγώνια προσπάθεια να ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν τον Δεκέμβριο του 2014 αλλοίμονο αν όλο αυτό αναφέρεται από την κυβέρνηση σαν μια προσπάθεια για την ανάπτυξη σε βάθος τετραετίας. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι κανένας δεν αμφισβητεί ότι πράγματι η κρίση αυτή είναι μια κρίση συνεχής και διαρκής. Αυτό για το οποίο είναι πεπεισμένος ο καθένας είναι ότι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας εισπράττει το τίμημα από τα ψέματα που έσπειρε δεξιά και αριστερά χωρίς καμία ντροπή και σήμερα διαψεύδονται οι ελπίδες όλων εκείνων που τον πίστεψαν, που τον ψήφισαν, τον στήριξαν και μάλιστα σε επανειλημμένες εκλογικές αναμετρήσεις. Λυπάμαι ειλικρινά αλλά θεωρώ ότι αν δεν αλλάξουμε κυβέρνηση σε αυτόν τον τόπο, αν συνεχιστεί αυτή η πορεία της σημερινής κυβέρνησης, νομίζω ότι αυτό θα είναι ολέθριο για όλον τον τόπο. Πιστεύω ότι είναι μια εθνικά επικίνδυνη κυβέρνηση που πρέπει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, φυσικά μέσα από εκλογές, όπως γίνεται πάντοτε σε όλες τις δημοκρατίες, να φύγει από την εξουσία.

    - Περιμένουμε κ. Γκιουλέκα να ακούσουμε περισσότερες λεπτομέρειες απόψε προς τους παραγωγικούς φορείς στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη όσον αφορά για τις επενδύσεις, σχετικά με τη μείωση κατά 30% σε βάθος διετίας που είπε για τον ΕΝΦΙΑ και κυρίως για το που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα.

    - Ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει όπως είπατε για θέματα οικονομίας όχι μόνο αλλά κυρίως για θέματα οικονομίας. Ανέφερε κάτι σε μια πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο αρχηγός της ΝΔ περί μείωσης κατά 30% του ΕΝΦΙΑ στην επόμενη διετία. Είπατε που θα βρεθούν τα χρήματα θα σας πω ότι η μείωση σπαταλών -όχι απλώς δαπανών- υπάρχει ως δυνατότητα στο ελληνικό κράτος και δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια. Ξέρετε αυτή η ιδεοληψία του ότι θα πρέπει να καλύπτουμε τα κενά με τους φόρους που επιβάλουμε αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται. Είναι μια πρακτική εντελώς αποτυχημένη που όσο συνεχίζεται απλώς καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό και ουσιαστικά μοιράζει περισσότερη φτώχεια στους πολίτες.

    - Και όσον αφορά στον φόβο ότι θα βρεθούν από απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων;

    - Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα για απολύσεις. το ξεκαθάρισε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανειλημμένως. Το ξεκαθάρισαν και πολλά στελέχη και όλοι εμείς που μετέχουμε στο δημόσιο διάλογο. Δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς. Αυτό είναι μια καραμέλα την οποία θέλει να πιπιλίζει η κυβέρνηση γιατί στην απόγνωσή της δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλα παρά να διασπείρει τον φόβο. Κανένας δεν πρέπει να φοβάται εκτός βεβαίως από εκείνους που ενδεχομένως με πλαστά πιστοποιητικά με πλαστά στοιχεία κατέλαβαν μια θέση που δεν τους αξίζει. Ναι αυτούς θα τους ελέγξουμε. Αυτούς όχι μόνο θα τους ελέγξουμε αλλά θα τους δείξουμε και το δρόμο προς την έξοδο.

    - Ευχαριστούμε πολύ τον βουλευτή Α'Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Κώστα Γκιουλέκα ο οποίος συνοδεύει τον κ. Μητσοτάκη κατά την εδώ έλευσή του προς τη ΔΕΘ. Σας ευχαριστούμε κ. Γκιουλέκα.

    - Και εγώ ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία. Καλή σας μέρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 17 September 2016 - 12:32:23 UTC