Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Βούτσης: Το μεταναστευτικό δεν λήγει, είναι ένα πρόβλημα που έρχεται από το μέλλον
  • [02] Κοστολογημένες οι εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη, λέει η αν. εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σ. Ζαχαράκη
  • [03] Ο κόσμος αναζητά ουσιαστική λύση, λέει ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ στο Πρακτορείο 104,9 Fm
  • [04] Α. Γεωργιάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η ΝΔ δεν θα παρασυρθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στην στοχοποίηση μιας ολόκληρης περιοχής
  • [05] Δημοσιονομικά και προϋπολογισμός, στη συνάντηση Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους θεσμούς
  • [06] Στο 0,4% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο
  • [07] Μια «αγκαλιά» για παιδιά προσφύγων και μεταναστών στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών
  • [08] Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει στις 30/9 τις προσφυγές 6 τηλεοπτικών σταθμών
  • [09] Κλείνει το βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης»
  • [10] Δημ. Αβραμόπουλος: Απτή απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης οι μετεγκαταστάσεις
  • [11] Η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Χίνκλεϊ Πόιντ
  • [12] Μια ομάδα άγνωστων χάκερ έχει βαλθεί να «ρίξει» το Διαδίκτυο
  • [13] Τσουχτερά πρόστιμα σε 3 εταιρείες κατασκευής παιχνιδιών και ένα παιδικό τηλεοπτικό κανάλι
  • [14] Τα μεγαλύτερα ψάρια κινδυνεύουν πολύ περισσότερο με εξαφάνιση από ό,τι τα μικρά
  • [15] Δ. Κουτσούμπας στη ΔΕΘ: Ο κ. Τσίπρας διαφημίζει πολιτικές σφαγιασμού των εργατικών εισοδημάτων
  • [16] Το Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
  • [17] Γ. Αγγελόπουλος στο «Πρακτορείο FM»: Πως θα ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία
  • [18] ΕΛΣΤΑΤ: Στο 23,1% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας το β΄ τρίμηνο
  • [19] Ο Κρούγκμαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Να χαλιναγωγήσουμε τις αγορές και τον νεοφιλελευθερισμό
  • [20] Β. Σόιμπλε και Γκ. Γκίζι και πάλι υποψήφιοι, στις εκλογές του 2017

  • [01] Ν. Βούτσης: Το μεταναστευτικό δεν λήγει, είναι ένα πρόβλημα που έρχεται από το μέλλον

    Για την κρίση του προσφυγικού πρόκειται να μιλήσει σήμερα στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής Νίκος Βούτσης, ανοίγοντας τις συζητήσεις για το θέμα, στο πλαίσιο της Διάσκεψης των προέδρων των εθνικών κοινοβουλίων, που οργανώνει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού.

    Θέμα της ομιλίας του κ. Βούτση είναι το εξής: «Μεταναστεύσεις και κρίση των προσφύγων στην Ευρώπη-ο ρόλος και οι ευθύνες των κοινοβουλίων». Ο κ. Βούτσης θα έχει παράλληλα ένα πλούσιο πρόγραμμα διμερών επαφών. Ήδη μέσα στο πρωινό συνάντησε τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιανόσκι, ενώ αναμένεται συνάντηση και με τον Γερμανό ομόλογό του Νόρμπερτ Λάμερτ.

    Παράλληλα ο κ. Βούτσης θα συμμετέχει σε συναντήσεις δύο επιμέρους ομάδων προέδρων. Όπως εξήγησε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μια ομάδα θα είναι με τις ευρωμεσογειακές χώρες, ως συνέχεια της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού στην Αθήνα.

    Η δεύτερη ομάδα στην οποία θα συμμετέχουν και χώρες του Βορρά (Βέλγιο και Γερμανία) είναι μια πρωτοβουλία της προέδρου της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι την οποία ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο. Οι εν λόγω χώρες έχουν υπογράψει τη διακήρυξη της Ρώμης για «Περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση-Ο δρόμος για να φθάσουμε».

    Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ τι ελπίζει για αυτή τη συνάντηση των προέδρων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο κ. Βούτσης απάντησε: «Μια καλύτερη συναντίληψη πάνω στο πολύ κρίσιμο πρόβλημα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, το οποίο προφανώς δεν λήγει, είναι ένα πρόβλημα που έρχεται από το μέλλον».

    Μια συναντίληψη που θα μπορούσε να δώσει «μία καλύτερη εφαρμογή των ήδη ειλημμένων αποφάσεων της ΕΕ. Καλύτερη εφαρμογή και όχι άρνηση εφαρμογής όπως συμβαίνει σήμερα από μερικές χώρες» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

    [02] Κοστολογημένες οι εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη, λέει η αν. εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σ. Ζαχαράκη

    Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύουν στην πράξη την ανάγκη για ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου «Πρακτορείο 104,9 Fm», η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Σοφία Ζαχαράκη. «Υπήρξε ανανέωση 70% σε ολόκληρο το κόμμα και αυτό δείχνει ότι ο πρόεδρος δεν φοβάται την ανανέωση ακόμα και με λάθη που μπορεί να κάνουμε»τόνισε.

    Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία Brain Gain, που δημιουργήθηκε από Έλληνες και Ελληνίδες, νέους επιστήμονες και επαγγελματίες του εξωτερικού, το χαρακτήρισε προτεραιότητα και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και φορέων, ώστε να εντοπιστούν όλα εκείνα που έδιωξαν τους νέους. «Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, 470 χιλιάδες νέοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, αυτοί οι νέοι να επιστρέψουν στη χώρα» σημείωσε.

    Η κ. Ζαχαράκη είπε ότι οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κοστολογημένες και θα αφορούν στον ΕΝΦΙΑ, στη στοχευμένη μείωση φόρων, και στις περικοπές δημοσίων δαπανών.

    Όπως συμπλήρωσε η ίδια, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να αναφερθεί σε συγκεκριμένες δράσεις επιχειρηματικότητας με στόχο την ανάπτυξη που θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της ανεργίας. Πάντως, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, τόνισε ότι χωρίς σταθερό φορολογικό περιβάλλον και μείωση -κατά το δυνατόν- της γραφειοκρατίας, η Ελλάδα δεν αποτελεί επιλογή για την επιχειρηματικότητα.

    [03] Ο κόσμος αναζητά ουσιαστική λύση, λέει ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ στο Πρακτορείο 104,9 Fm

    Με απόλυτα ρεαλιστικό και μετρήσιμο πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου «Πρακτορείο 104,9 Fm», ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του κόμματος Γιάννης Οικονόμου.

    Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η προσδοκία δεν είναι το χειροκρότημα της μίας νύχτας. «Τι αξία έχει να τάξει κάποιος λαγούς με πετραχήλια και μετά να ψάχνει άλλοθι για όσα δεν μπορεί να κάνει τελικά;» αναρωτήθηκε.

    Σχολιάζοντας την απογοήτευση των πολιτών είπε ότι η ΝΔ προσπαθεί να ξαναχτίσει γέφυρες εμπιστοσύνης με τον κόσμο. Τόνισε, ωστόσο, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ακόμα δουλειά να κάνει.

    Ερωτηθείς για τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, απάντησε: «Είμαστε σε στιγμές που πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ουσία και όχι στους τίτλους?. Σημασία έχει ο κόσμος να ακούσει συνολικά το αφήγημα της ΝΔ» υπογράμμισε ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιάσμου.

    Ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε σε δύο πυλώνες, την οικονομία -μεταρρυθμίσεις, και την αλλαγή που χρειάζεται συνολικά στη χώρα για να σταματήσει να πιστεύει ο κόσμος ότι τίποτα δεν αλλάζει.

    Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του δημάρχου Ωραιοκάστρου, έναντι των προσφύγων και την επιμονή του Μαξίμου να πάρει καθαρή θέση η ΝΔ, απάντησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει προσηλωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, πιστεύει στην ανάγκη πίεσης της Ευρώπης προς την Τουρκία για την εφαρμογή της συμφωνίας των δύο πλευρών και στην ανάληψη των ευθυνών της ΕΕ, στη διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων.

    «Η ΝΔ δεν θα μπει στη διαδικασία να απαντά σε ερωτήματα που προσφέρουν επικοινωνιακό πλεονέκτημα στον ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο κ. Οικονόμου, αναφερόμενος στη διαχείριση που έγινε από την κυβέρνηση στα Hot Spots της Ειδομένης και του Ελληνικού.

    [04] Α. Γεωργιάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η ΝΔ δεν θα παρασυρθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στην στοχοποίηση μιας ολόκληρης περιοχής

    «Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε μικρά παιδιά να γίνουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης», δηλώνει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «έχει χάσει το ηθικό κύρος για να πείσει για τις καλές προθέσεις της και τη σοβαρότητά της», με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει από την άρνηση μερίδας πολιτών του Ωραιοκάστρου να δεχθούν προσφυγόπουλα σε σχολεία της περιοχής.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα γεγονότα στο Ωραιόκαστρο, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Είναι βαθειά υποκριτικό να είμαστε μακρυά από ένα τέτοιο πρόβλημα και να κουνάμε το δάχτυλο σε γονείς που ανησυχούν. Το κράτος οφείλει να διασκεδάσει τις ανησιχίες τους και να τους εξηγήσει γιατί είναι το σωστό τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων, που έχουν εγλωβιστεί στην Ελλάδα, να πάνε σχολείο και να μην δημιουργηθούν γκέτο. Αυτό δεν θα γίνει αν κατηγορούμε όλοι μια κοινωνία. Θα γίνει όταν το κράτος θα κάνει σοβαρά τη δουλειά του. Δυστυχώς η κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα, η οποία σύμφωνα με τις καταγγελίες του έως χθες γενικού της γραμματέα κυρίου Βουδούρη αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ως μία επικεδρή επιχείρηση, έχει χάσει το ηθικό κύρος που χρειάζεται για να πείσει για τις καλές της προθέσεις και για τη σοβαρότητα της. Σε κάθε όμως περίπτωση δεν μπορούμε να επιτρέπουμε μικρά παιδιά να γίνουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλευσης ένθεν κακείθεν»

    [05] Δημοσιονομικά και προϋπολογισμός, στη συνάντηση Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους θεσμούς

    Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν η εκτέλεση του τρέχοντος και το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, καθώς και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2017- 2020 με έμφαση στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά.

    Θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις για τα ασφαλιστικά (κυρίως για το «πάγωμα» των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών) με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια (με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και εκπροσώπων της Τραπέζης της Ελλάδος), και για την πάταξη της διαφθοράς και τη χρηματοδότηση των κομμάτων, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

    Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν αύριο από την Αθήνα και η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει κλείσει το σύνολο των ορόσημων- ουρά της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και να έχει προετοιμάσει σε βασικά σημεία της τη δεύτερη αξιολόγηση που θα ακολουθήσει από τα μέσα Οκτωβρίου.

    [06] Στο 0,4% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο

    Στο 0,4% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Αύγουστο του 2016, σε σχέση με 0,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η Eurostat. Ένα χρόνο πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν -0,4%.

    Συνολικά, στην ευρωζώνη ο ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν 0,2%, σταθερός σε σχέση με τον Ιούλιο. Ένα χρόνο πριν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν 0,1%. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 0,3% το Αύγουστο, σε σχέση με 0,2% τον Ιούλιο και 0% ένα χρόνο πριν.

    Αρνητικοί ετήσιοι ρυθμοί πληθωρισμού παρατηρήθηκαν τονΑύγουστο του 2016σε 12 κράτη-μέλη της ΕΕ.Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Κροατία (-1,5%), τη Βουλγαρία (-1,1%) και τη Σλοβακία (-0,8%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Βέλγιο (2%), τη Σουηδία (1,2%) και την Εσθονία (1,1%). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2016, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε επτά κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε έξι και αυξήθηκε σε 15.

    [07] Μια «αγκαλιά» για παιδιά προσφύγων και μεταναστών στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών

    Μια «αγκαλιά» για τα παιδιά που προέρχονται από διαφορετικές κοινωνίες και περιβάλλοντα έχει ανοίξει στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών. Μια «αγκαλιά» που, όπως εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Παναγιώτης Βογιατζής, μέλος του Συλλόγου Γονέων του εν λόγω σχολείου, είναι ανοιχτή εδώ και χρόνια.

    «Είναι μια αγκαλιά καθολική. Δεν μπορώ να ξέρω αν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στο μυαλό κάποιων, πάντως το σχολείο μας είναι γεμάτο από παιδιά μεταναστών όλα αυτά τα χρόνια και ποτέ δεν είχαμε κανένα πρόβλημα» δήλωσε ο κ. Βογιατζής, εξηγώντας πως στο σχολείο φοιτούν και δύο προσφυγόπουλα, που φιλοξενούνται σε σπίτια της περιοχής (1 στο 5ο δημοτικό κι ένα στο συστεγαζόμενο 1ο δημοτικό Συκεών).

    Τα προσφυγόπουλα, όπως ανέφερε ο κ. Βογιατζής, παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα, εκτός από ένα δίωρο που μπαίνουν σε τάξεις υποδοχής, όπου υπάρχουν και κάποια παιδιά από Αλβανία.

    «Τα παιδιά είναι εξαιρετικά χαρούμενα γιατί έχουν βρει ένα περιβάλλον ιδανικό. Ο σύλλογος διδασκόντων δρα προς αυτή την κατεύθυνση με τον καλύτερο τρόπο και τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα» τόνισε.

    Χθες, το 5ο Δημοτικό Σχολείο των Συκεών «απάντησε» στην ανακοίνωση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μελισσοχωρίου για το θέμα των παιδιών προσφύγων, λέγοντας: «θα αγκαλιάσουμε τα προσφυγόπουλα σαν να 'ναι δικά μας παιδιά».

    [08] Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει στις 30/9 τις προσφυγές 6 τηλεοπτικών σταθμών

    Η 30ή Σεπτεμβρίου 2016 προσδιορίστηκε ως ημέρα διάσκεψης της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα κρίνει εάν είναι συνταγματικός και νόμιμος ο τρόπος χορήγησης των τεσσάρων αδειών των τηλεοπτικών σταθμών.

    Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου θα κρίνει τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

    Οι προσφυγές των καναλιών συζητήθηκαν στις 4 Ιουλίου 2016 ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου, ενώ συμμετείχαν 30 ακόμη δικαστές μεταξύ των οποίων και τρεις αντιπρόεδροι.

    Με τις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, 3 εκατ. ευρώ η καθεμιά, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

    Ειδικότερα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί με τις επίμαχες προσφυγές τους, που πρόκειται να εξετάσει η Ολομέλεια του ΣτΕ στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, στρέφονται, μεταξύ των άλλων, κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν το σύνολο της διαδικασίας των δημοπρατούμενων αδειών όπως είναι η από 1.3.2016 απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής «ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

    Παράλληλα, στρέφονται κατά του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, αλλά και όλων των άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων σχετικών με το ζήτημα της χορήγησης των 4 αδειών τηλεοπτικών σταθμών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

    [09] Κλείνει το βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης»

    Την απόφασή της να κλείσει το βιβλιοπωλείο της «έπειτα από λειτουργία πάνω από 100 χρόνια στον χώρο του βιβλίου και 21 χρόνια στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας» ανακοίνωσε η οικογένεια Ελευθερουδάκη.

    'Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν η Σοφίκα και η Μαρίνα Ελευθερουδάκη «την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 θα σημάνει για το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη ένα τέλος και ταυτόχρονα μία (νέα) αρχή». Το περιτύλιγμα αλλάζει, το προϊόν παραμένει, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην οποία σημειώνουν, επίσης, ότι συμμετέχουν στον διεθνή προβληματισμό για το βιβλίο και προετοιμάζονται για το επόμενο «βιβλιοπωλείο» τους, αρνούμενες ωστόσο να το κάνουν, όσο δεν υπάρχει, όπως υποστηρίζουν, θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας. Τέλος, απευθύνουν πρόσκληση για το μεγάλο μπαζάρ του βιβλιοπωλείου από τις 15 ως τις 26 Σεπτεμβρίου.

    Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

    «"Έξω απ' το κουτί": Το περιτύλιγμα αλλάζει - το προϊόν παραμένει

    Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 θα σημάνει για το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη ένα τέλος και ταυτόχρονα μία (νέα) αρχή. Μετά από λειτουργία πάνω από 100 χρόνια στο χώρο του βιβλίου και 21 χρόνια στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, κλείνουμε το βιβλιοπωλείο μας και σκεφτόμαστε "έξω από το κουτί", συμμετέχουμε στο διεθνή προβληματισμό με θέμα το βιβλίο και προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μας "βιβλιοπωλείο", αλλά αρνούμαστε να το κάνουμε, όσο δεν υπάρχει θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας.

    Γιατί το κάνουμε; Ας πάμε λίγο πίσω.

    Αρχικά, υπήρχε ο βωβός κινηματογράφος. Ακολούθησαν οι πρώτες ομιλούσες ταινίες και ελάχιστοι πίστεψαν στο μέλλον τους. Τελικά όμως, επέζησαν. 'Επειτα, ανακαλύψαμε το βίντεο και αρχίσαμε να νοικιάζουμε ταινίες για να τις βλέπουμε ξαπλωμένοι στον καναπέ. Πολλοί προείδαν το τέλος των κινηματογράφων. Όμως οι κινηματογράφοι άλλαξαν - και επέζησαν. Το περιτύλιγμα άλλαξε, όχι όμως το προϊόν μέσα σ'αυτό.

    Πολλοί από μας μεγαλώσαμε με τα 45άρια και τα 33 LP μουσικής. Ακολούθησαν οι κασέτες, ακόμη και οι ειδικές κασέτες αυτοκινήτου. Τα Walkmans των 80'ς έδωσαν τη σειρά τους στα ipods και αυτά έγιναν με τη σειρά τους κάτι άλλο. Το περιτύλιγμα άλλαξε, το προϊόν παρέμεινε.

    Στο χώρο του βιβλίου, για πολλά χρόνια δε φαινόταν να αλλάζει τίποτα. Ώσπου έγινε η επανάσταση με το πρώτο μεγάλο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Ακολούθησαν τα ηλεκτρονικά βιβλία. Ο κόσμος έλεγε ότι ήρθε το τέλος του χάρτινου βιβλίου. Στο μεταξύ, οι βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο μοιάζουν όλο και περισσότερο με βιβλιοπωλεία. Ένας κόσμος άνω κάτω?

    Τελικά, πώς θα είναι οι νέοι χώροι που θα φιλοξενούν βιβλία; Θα είναι βιβλιοπωλεία; Βιβλιοθήκες; Βιβλιοθηκοπωλεία; Εκδοτικοί χώροι; Κάτι άλλο;

    Θα το ανακαλύψουμε μαζί όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

    Στο μεταξύ όμως,

    Το περιτύλιγμα αλλάζει - το προϊόν παραμένει και συνεχίζουμε:

  • Για να φτιάξουμε και να εκδώσουμε μαζί το βιβλίο σας.

  • Για τη δημιουργία βιβλιοθήκης για επιχειρήσεις

  • Για επαγγελματικά δώρα

  • Για παραγγελίες βιβλίων από το εσωτερικό και το εξωτερικό

    και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πρόταση συνεργασίας.

    Επικοινωνήστε μαζί μας και θα ανταποκριθούμε άμεσα.

    Στη διεύθυνση: Πανεπιστημίου 15, Αθήνα 105 64 στον 1ο όροφο.

    Στον ιστότοπο Ελευθερουδάκη:www.books.gr

    Facebook:www.facebook.com/books.gr

    Twitter: twitter.com/books.gr

    Στα τηλέφωνα: 210 3258 440, 210 3317 609

    Στο email: eleftheroudakispublications@gmail.com και internet@books.gr

    Υ.Γ. Σας περιμένουμε στο μεγάλο μας bazaar 15-26 Σεπτεμβρίου

    Δευτερα + Τετάρτη 9.00 -19.00

    Τρίτη + Πέμπτη + Παρασκευή 9.00 - 21.00

    Σάββατο 10.00 - 18.00

    με ασυναγώνιστες τιμές και βιβλία που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία!

    Η οικογένεια Ελευθερουδάκη Sofika Eleftheroudaki Marina Eleftheroudaki».

    [10] Δημ. Αβραμόπουλος: Απτή απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης οι μετεγκαταστάσεις

    Οι μετεγκαταστάσεις είναι η πιο απτή απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης τόσο προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας όσο και τα κράτη που δέχονται υπερβολική πίεση, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημ. Αβραμόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου.

    Πρόσθεσε πως «η καλύτερη κατανομή των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών είναι ένα απαραίτητο εργαλείο που διαθέτουμε για την καλύτερη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και των προκλήσεων που θέτει η μετανάστευση γενικότερα. Αυτή είναι η ουσία της συνολικής μας πολιτικής για τη μετανάστευση».

    Οκ. Αβραμόπουλος επισήμανε πως «ενώ η Ελλάδα και η Ιταλία καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες, δεν μπορούν να επωμισθούν ολόκληρη την ευθύνη μόνες τους για την φιλοξενία και την παροχή προστασίας προς όλους τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στο έδαφός τους» για να τονίσει ότι «όλα τα κράτη μέλη πρέπει να συμμετάσχουν και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί».

    Αναφερόμενος στον σκοπό της μετεγκατάστασης, τόνισε ότι «το πιο σημαντικό είναι, μακροπρόθεσμα, να σταματήσουμε τα επικίνδυνα ταξίδια αυτών των ανθρώπων, φέρνοντάς τους στην Ευρώπη, με ασφάλεια και νόμιμο τρόποκαι το έργο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει».

    Στη συνέχεια μίλησε για την πρόταση της Επιτροπής να παράσχει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τις54.000 αδιάθετες θέσεις μετεγκαταστάσεων για επανεγκαταστάσεις, καθώς και άλλες μορφές νόμιμης αποδοχής των Συρίων από την Τουρκία προς την ΕΕ, για να υπογραμμίσει:

    «Οι μετεγκαταστάσεις και οι επανεγκαταστάσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της ΕΕ κατά τους επόμενους μήνες, και είναι αλληλένδετες. Αυτές είναι οι πραγματικές ανθρωπιστικές ανάγκες για τις οποίες όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να σταματήσουν απλώς να μιλάνε και θα πρέπει να αρχίσουν να ενεργούν και να φέρνουν αποτελέσματα». Επανέλαβε, ακόμα, την ανάγκη τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν στο κάλεσμα εμπειρογνωμόνων για τον EASO.

    [11] Η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Χίνκλεϊ Πόιντ

    Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Hinkley Point C στη νοτιοδυτική Αγγλία, ενός επίμαχου έργου ύψους 18 δισεκατομμυρίων στερλινών (24 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ) από τη γαλλική εταιρία EDF και με την υποστήριξη μιας κινεζικής εταιρίας.

    "Αποφασίσαμε την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου εδώ και μια γενιά", εξήγησε ο υπουργός Επιχειρηματικότητας, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής Γκρεγκ Κλαρκ διευκρινίζοντας ότι πρόσθετα μέτρα στο αρχικό σχέδιο του έργου θα επιτρέψουν "τη βελτίωση της ασφάλειας".

    Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ενέκρινε την κατασκευή του έργου αλλά σε ανακοίνωση αναφέρει ότι επέβαλε νέους όρους που της επιτρέπουν να παρεμβαίνει στην πώληση του μεριδίου ελέγχου της EDF τόσο πριν όσο και μόλις αρχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο.

    Μετά το Χίνκλεϊ, η βρετανική κυβέρνηση θα μπορεί επίσης να έχει ένα ειδικό ποσοστό σε όλα τα μελλοντικά πυρηνικά προγράμματα, το οποίο θα διασφαλίζει ότι δεν θα μπορούν να πωλούνται σημαντικά μερίδια χωρίς η κυβέρνηση να έχει λάβει γνώση ή να συναινεί, τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [12] Μια ομάδα άγνωστων χάκερ έχει βαλθεί να «ρίξει» το Διαδίκτυο

    Μια ομάδα άγνωστων χάκερ έχουν ξεκινήσει μια «εκστρατεία» με σκοπό να βρουν τον τρόπο προκειμένου να «ρίξουν» το Διαδίκτυο, προειδοποιεί ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Μπρους Σνάιερ. Σε ανάρτησή του στο Ίντερνετ αναφέρει, ότι έχουν καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο, «ακριβείς και στοχευμένες» επιθέσεις σε σημαντικές διαδικτυακές εταιρείες, ενώ εξέφρασε τη γνώμη, ότι πιθανόν, η Κίνα ή η Ρωσία να βρίσκονται πίσω από αυτές. Οι χάκερς χρησιμοποιούν τις γνωστές πλέον DDoS επιθέσεις (Distributed Denial of Service) με σκοπό να εξετάσουν τις άμυνες των ιστοσελίδων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό δίκτυο BBC επικαλούμενο τα όσα γράφει στην ανάρτησή του ο Σνάιερ.

    Αυτού του είδους οι επιθέσεις έχουν συνήθως σκοπό να θέσουν εκτός λειτουργίας μια ιστοσελίδα, κατακλύζοντάς την με δεδομένα. Χρησιμοποιούνται επίσης, συχνά από εκβιαστές, οι οποίοι απειλούν πως θα «ρίξουν» ένα website με επίθεση DDoS, εκτός κι αν οι ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων καταβάλουν ένα ποσό, κάτι δηλαδή σαν λύτρα. Ωστόσο, ο Σνάιερ δήλωσε ότι οι επιθέσεις που καταγράφηκαν εναντίον σημαντικών διαδικτυακών εταιρειών είχαν διαφορετικό χαρακτήρα. Κατ' αρχήν είναι, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «πολύ μεγαλύτερες» και είχαν πιο εκτεταμένη διάρκεια σε σχέση με παρόμοιες επιθέσεις. Ήταν επίσης περισσότερο πολύπλοκες επειδή ο όγκος των δεδομένων που διοχετευόταν στα «θύματα» εμφανιζόταν με αργό ρυθμό.

    [13] Τσουχτερά πρόστιμα σε 3 εταιρείες κατασκευής παιχνιδιών και ένα παιδικό τηλεοπτικό κανάλι

    Τσουχτερά πρόστιμα επιβλήθηκαν σε τρεις κατασκευάστριες εταιρείες παιχνιδιών και ένα παιδικό τηλεοπτικό κανάλι μετά το πόρισμα έρευνας που διενεργήθηκε, όπου διαπιστώθηκε ότι οι ιστοσελίδες τους περιείχαν cookies και άλλες τεχνολογίες εντοπισμού.

    Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι οι τέσσερις εταιρείες συμφώνησαν να καταβάλλουν πρόστιμα συνολικού ύψους 835.000 δολαρίων (περίπου 743.000 ευρώ). Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ απαγορεύεται οι ιστοσελίδες που απευθύνονται σε παιδιά κάτω των 13 ετών να συλλέγουν προσωπικά δεδομένα χωρίς την άδεια των γονιών τους.

    «Στις ημέρες μας τα παιδιά ζουν με το Διαδίκτυο και πρέπει να υπάρχει αστυνόμευση, όπως ακριβώς υπάρχει και στους δρόμους μας», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Έρικ Σνάιντερμαν.

    «Δεν θέλω να υπάρχει ένας φάκελος για κάθε παιδί, ο οποίος αργότερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τα εξαπατήσει».

    Οι εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα είναι η Mattel, η Viacom, η Hasbro και η Jumpstar.

    [14] Τα μεγαλύτερα ψάρια κινδυνεύουν πολύ περισσότερο με εξαφάνιση από ό,τι τα μικρά

    Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, αλλά τελικά τα ψάρια και τα άλλα θαλάσσια ζώα μεγαλύτερου μεγέθους είναι αυτά που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης σε σχέση με τα μικρότερα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επιρρίπτει την ευθύνη - πού αλλού;- στους ανθρώπους, που συστηματικά επιλέγουν να ψαρέψουν τα μεγαλύτερα ψάρια για να φάνε.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοβιολόγο Τζόναθαν Πέιν της Σχολής Γεωεπιστημών και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", εξέτασαν διαχρονικά τις απειλές εναντίον των θαλασσίων οργανισμών κατά τα τελευταία 500 χρόνια. Στη συνέχεια, έκαναν σύγκριση με το απώτατο παρελθόν, μελετώντας απολιθώματα έως πριν από 445 εκατ. χρόνια. Συνολικά μελετήθηκαν 2.500 θαλάσσια είδη, σύγχρονα και εξαφανισμένα.

    «Το αρχείο των απολιθωμάτων μάς δείχνει με πειστικό τρόπο ότι αυτό που συμβαίνει στους σύγχρονους ωκεανούς, είναι πραγματικά διαφορετικό από αυτό που συνέβη στο παρελθόν», δήλωσε ο ερευνητής Νόελ Χάιμ.Η βασική διαφορά είναι ότι στην εποχή μας τα μεγαλύτερα ψάρια για πρώτη φορά αποτελούν τέτοιο στόχο κατά προτίμηση. Η μελέτη υπολόγισε ότι ένας δεκαπλασιασμός του μεγέθους ενός ψαριού αυξάνει κατά 13 φορές τον κίνδυνο εξαφάνισής του.

    [15] Δ. Κουτσούμπας στη ΔΕΘ: Ο κ. Τσίπρας διαφημίζει πολιτικές σφαγιασμού των εργατικών εισοδημάτων

    «Τις πολιτικές σφαγιασμού των εργατικών εισοδημάτων διαφημίζει ο κ. Τσίπρας» είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, για την ομιλία του πρωθυπουργού στην 81η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. «Ο κ.Τσίπρας έχει ξεπεράσει κάθε όριο πολιτικής εξαπάτησης του λαού μας για να υπηρετήσει τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 81η ΔΕΘ. «Το καινούργιο παραγωγικό μοντέλο, ο περίφημος οδικός χάρτης, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, είναι μια πολύ παλιά δοκιμασμένη συνταγή, η οποία έχει μόνο ψίχουλα για τον λαό και τη νεολαία. Καλεί τον λαό να δεχτεί και πάλι αδιαμαρτύρητα και νέα μέτρα, περιμένοντας το θαύμα της ανάπτυξης, μπας και πέσει κανένα ψίχουλο για τον λαό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφάρμοσε τα οικονομικά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων και πήρε και πρόσθετα» πρόσθεσε.

    [16] Το Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

    Οι πολιτικές εξελίξεις και το επικείμενο Συνέδριο θα είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Σάββατο στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL.Οι εργασίες της συνόδου της ΚΕ θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί, με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

    [17] Γ. Αγγελόπουλος στο «Πρακτορείο FM»: Πως θα ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία

    Τον τρόπο ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος μετέχει στην ειδική επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο Παιδείας για τη στήριξη των παιδιών προσφύγων, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

    Το υπουργείο Παιδείας προνοεί για την υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, η συγκεντρωτική κοινή υπουργική απόφαση που ορίζει όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

    «Τα νηπιαγωγεία θα λειτουργήσουν εντός των δομών φιλοξενίας. Για τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου υπάρχει ένα πρόγραμμα πρωινό, εντός των δομών φιλοξενίας, που αφορά τις δικές τους γλώσσες -τις μητρικές- και το οποίο πραγματοποιείται με συνεργασία των διεθνών οργανισμών και κάποιων μη κυβερνητικών οργανώσεων, αυτών που έχουν εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής το πρόγραμμά τους» εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ και πρόσθεσε: «Από τις 2 έως τις 6 το απόγευμα, τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου θα τα παίρνουμε με τα λεωφορεία και θα τα πηγαίνουμε σε κάποια ελληνικά σχολεία, όπου θα διδάσκονται και μία ώρα την ημέρα Ελληνικά».

    Ο δε κατάλογος των σχολείων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, να κυκλοφορήσει σε περίπου μία εβδομάδα.

    Ο κ. Αγγελόπουλος χαρακτήρισε ακατανόητες τις αντιδράσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μελισσοχωρίου του Δήμου Ωραιοκάστρου.

    [18] ΕΛΣΤΑΤ: Στο 23,1% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας το β΄ τρίμηνο

    Στο 23,1% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το β΄ τρίμηνο εφέτος από 24,9% το α΄ τρίμηνο 2016 και έναντι 24,6% το β΄ τρίμηνο 2015, με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 1.112.075 άτομα.

    Ωστόσο, δεν έχουν επιλυθεί τα δύο βασικά προβλήματα: ότι σχεδόν ένας στους δύο νέους έως 24 ετών (ποσοστό 49,1%) είναι άνεργος, ενώ ειδικά στις νέες γυναίκες η ανεργία εκτοξεύεται στο 52,5%. Και ότι περίπου 803.000 άτομα ή το 72,2% των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι, ήτοι αναζητούν εις μάτην εργασία για πάνω από 12 μήνες. Παράλληλα, περίπου 935.000 άτομα ή το 84% του συνόλου των ανέργων αναγκάζεται να δεχθεί και τη μερική απασχόληση για να καλύψει μέρος των αναγκών του.

    Ειδικότερα, από την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν τα εξής:

    Ο αριθ?ός των ανέργων ?ειώθηκε κατά 6,9% σε σχέση ?ε το α΄ τρί?ηνο εφέτος και κατά 5,8% σε σχέση ?ε το β΄ τρί?ηνο του 2015.

    Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας (27,6% το β΄ τρίμηνο 2016 από 28,3% το β΄ τρίμηνο 2015) είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο των ανδρών (19,4% από 21,5%).

    Ηλικιακά, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στις ομάδες 15- 24 ετών (49,1% το β΄ τρίμηνο 2016 από 49,5% το β΄ τρίμηνο 2015) και 25- 29 ετών (32,6% από 35,7%). Ακολουθούν οι ηλικίες 30- 44 ετών (21,5% από 23,8%), 45- 64 ετών (19,1% από 18,8%) και 65 ετών και άνω (11,9% από 9,9%).

    Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Δυτική Ελλάδα (31,3% το β΄ τρίμηνο 2016 από 27,8% το β΄ τρίμηνο 2015), η Δυτική Μακεδονία (30,6% από 30,1%) και η Θεσσαλία (24,9% από 25,8%). Ακολουθούν, η Στερεά Ελλάδα (24,4% από 25,3%), η Κεντρική Μακεδονία (24,2% από 25,6%), η Ήπειρος (24% από 23,8%), η Αττική (22,6% από 25%), η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (21,9% από 23,4%), η Κρήτη (20,4% από 22,7%), η Πελοπόννησος (19,6% από 22,9%), το Νότιο Αιγαίο (18,4% από 13,4%), το Βόρειο Αιγαίο (17,3% από 19,4%) και οι Ιόνιοι Νήσοι (11,7% από 19,8%).

    Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο της εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (31,6%) και σε όσους έχουν απολυτήριο τριτάξιας ?έσης εκπαίδευσης (27,4%). Τα χα?ηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή ?εταπτυχιακό τίτλο σπουδών (11,8%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθ?ιας εκπαίδευσης (17,3%).

    Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν ?ισθωτή απασχόληση, το 11,4% αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 84% αναζητεί πλήρη αλλά, στην ανάγκη, είναι διατεθει?ένο να εργαστεί και ?ε ?ερική απασχόληση. Τέλος, το 4,5% είτε αναζητεί ?ερική απασχόληση είτε δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει ?ερική ή πλήρη απασχόληση.

    Ένα ποσοστό ανέργων (6%) απέρριψε κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (25,2%), δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (23%) και δεν εξυπηρετούσε το ωράριο εργασίας (20,4%).

    Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν ανέρχεται στο 21,4% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι ?ακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 ?ήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα από το εάν έχουν εργαστεί στο παρελθόν), αποτελούν αντίστοιχα το 72,2%.

    Το ποσοστό ανεργίας των ατό?ων ?ε ξένη υπηκοότητα είναι ?εγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (28,2% έναντι 22,7%). Επίσης, το 72,7% των ξένων υπηκόων είναι οικονο?ικά ενεργό, ποσοστό ση?αντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 51,1%.

    Σε επίπεδο απασχόλησης, το β΄ τρίμηνο εφέτος ο αριθ?ός των απασχολού?ενων ανήλθε σε 3.702.613 άτο?α και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,7% σε σχέση ?ε το προηγού?ενο τρί?ηνο και κατά 2,1% σε σχέση ?ε το β΄ τρί?ηνο του 2015.

    Ειδικότερα, βρήκαν απασχόληση 143.836 άτο?α, τα οποία δήλωσαν ότι ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. Παράλληλα, 46.772 άτο?α ?ετακινήθηκαν από τον οικονο?ικά ?η ενεργό πληθυσ?ό σε θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα, 115.103 άτο?α, τα οποία πριν από έναν χρόνο ήταν απασχολού?ενα, σή?ερα είναι άνεργα και άλλα 56.862 άτο?α που ήταν απασχολού?ενα είναι πλέον οικονο?ικά ?η ενεργά. Επιπλέον, 105.904 άτο?α, που πριν από ένα έτος ανήκαν στον οικονο?ικά ?η ενεργό πληθυσ?ό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση αλλά είναι άνεργα.

    Ανά το?έα της οικονο?ίας, παρατηρείται ότι στον πρωτογενή το?έα υπάρχει ?είωση 0,3% στον αριθ?ό των απασχολού?ενων, στον δευτερογενή το?έα παρατηρείται αύξηση 6% και στον τριτογενή αύξηση 1,7%.

    Το ποσοστό της ?ερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 9,8% του συνόλου των απασχολου?ένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζο?ένων, το 69,7% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν ?πόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, το 8,2% για άλλους προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους, το 4,8% διότι εκπαιδεύεται, το 1,7% διότι φροντίζει ?ικρά παιδιά ή εξαρτώ?ενους ενήλικες και το 15,6% για διάφορους άλλους λόγους.

    Το ποσοστό των ?ισθωτών, το οποίο εκτι?άται σε 65,9%, εξακολουθεί να είναι το χα?ηλότερο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανέρχεται στο 83,9 του συνόλου των απασχολου?ένων (εκτί?ηση 2015).

    [19] Ο Κρούγκμαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Να χαλιναγωγήσουμε τις αγορές και τον νεοφιλελευθερισμό

    «Αν νεοφιλελευθερισμός σημαίνει να θεωρούμε ότι η λύση είναι πάντα να επιτρέπουμε στις αγορές να κυριαρχούν χωρίς περιορισμούς, τότε είμαι κατά του νεοφιλελευθερισμού», τονίζει ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times βρίσκεται στην Αθήνα για να μετάσχει στις εργασίες του 4ου Ετήσιου «Αthens Democracy Forum» που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

    Συναντήσαμε τον κ. Κρούγκμαν στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας κατά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ με θέμα: «Η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και οι εχθροί της».

    Ο νομπελίστας οικονομολόγος δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εντυπωσιασμένος από την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ήταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, υπήρχαν κάποια θέματα σε αυτήν που είναι πολύ σημαντικά για μένα. Είναι καλό να βλέπουμε να μιλάει κάποιος για την ανάγκη να χαλιναγωγήσουμε τις αγορές και τον νεοφιλελευθερισμό . Θα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι κανόνες στην λειτουργία των αγορών. Χάρηκα πολύ που το άκουσα αυτό από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας», τόνισε ο Πολ Κρούγκμαν.

    «Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους δικαίου. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορεί αν είναι καλό πράγμα για να βοηθήσουν στην δίκαιη ανάπτυξη, αλλά συχνά εκλαμβάνονται ως άδεια για να άρουμε όλους τους περιορισμούς στις δυνάμεις της αγοράς. Όμως, αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε».

    Ο Πολ Κρούγκμαν δηλώνει πολέμιος του νεοφιλελευθερισμού και της ασυδοσίας των αγορών. «Ο νεοφιλελευθερισμός μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, αλλά αν σημαίνει να θεωρούμε ότι η λύση είναι πάντα να επιτρέπουμε στις αγορές να κυριαρχούν χωρίς περιορισμούς, τότε είμαι κατά του νεοφιλελευθερισμού», σημειώνει.

    «Τρομακτικό» το ενδεχόμενο να νικήσει ο Τραμπ στις προεδρικές εκλογές

    Στη διάρκεια της συνέντευξης ρωτήσαμε φυσικά τον αμερικανό οικονομολόγο για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την αναμέτρηση ανάμεσα στην υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ. « Δεν θα ήθελα να κάνω προβλέψεις», λέει ο αμερικανός οικονομολόγος. «Αλλά το μοντέλο προβλέψεων των New York Times δίνει ποσοστό περίπου 80% για νίκη της Χίλαρι Κλίντον. Ελπίζω να ισχύει αυτό. Να σας πω, δεν επιτρέπεται να δηλώσω δημόσια τη στήριξή μου, συγγνώμη. Είναι τρομακτικό όμως το ότι υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί ένα πολύ, πολύ άσχημο ατύχημα. Δεν θα ηρεμήσω, δεν θα ησυχάσω μέχρι την επομένη των εκλογών. Πρέπει να αποφευχθεί ακόμη και το παραμικρό ενδεχόμενο ενός ατυχήματος».

    [20] Β. Σόιμπλε και Γκ. Γκίζι και πάλι υποψήφιοι, στις εκλογές του 2017

    Δύο από τους μακροβιότερους πολιτικούς της Γερμανίας, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι ετοιμάζονται να θέσουν υποψηφιότητα στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, παρά τις πληροφορίες που τους ήθελαν να σκέφτονται την αποχώρησή τους από την ενεργό πολιτική.

    Όπως ανακοίνωσε η τοπική οργάνωση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Όρτενάου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος την Κυριακή θα γιορτάσει τα 74α γενέθλιά του, θα διεκδικήσει στις επικείμενες εσωκομματικές διαδικασίες την υποψηφιότητά του για απευθείας εκλογή στην εκλογική περιφέρεια του Όφενμπουργκ.

    «Τα μέλη της CDU έχουν μεγάλο σεβασμό για την προσφορά και την παρουσία του Σόιμπλε στην εκλογική του περιφέρεια, παρά την πολύ απαιτητική κυβερνητική του θέση. Έχει πετύχει πολλά για την περιοχή. Το κορυφαίο στέλεχος απολαμβάνει μεγάλη εμπιστοσύνη, ειδικά σε αυτές τις πολιτικά ταραγμένες εποχές», δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης Φόλκερ Σεμπέστα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε θέτει τον εαυτό του και πάλι στη διάθεση της CDU, τόσο στην εκλογική του περιφέρεια όσο και στην ομοσπονδιακή πολιτική.

    Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εκλέγεται από το 1972, είναι ήδη ο μακροβιότερος βουλευτής της Bundestag.

    Στο στρατόπεδο της Αριστεράς, ο 68χρονος Γκρέγκορ Γκίζι, ο οποίος ήταν μεταξύ των υποψηφίων για την Καγκελαρία στις προηγούμενες εκλογές, ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 2015 την αποχώρησή του από τη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Bundestag, σημειώνοντας ότι δεν ήταν βέβαιος εάν θα έθετε εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές του 2017.

    «Ειδικά από την εκλογική μου περιφέρεια, στο Τρέπτοου-Κέπενικ (προάστιο του νοτιοανατολικού Βερολίνου), μου περιήλθαν πολλές παραινέσεις και μηνύματα να θέσω υποψηφιότητα για άλλη μια φορά. Μετά από βαθιά σκέψη, δεν μπορώ και δεν θέλω να το αποφύγω και, αν το κόμμα μου με προτείνει, θα αγωνιστώ ως απευθείας υποψήφιος ώστε να συνεχίσω να εκπροσωπώ στην Βουλή το για μένα ωραιότερο προάστιο του Βερολίνου», δηλώνει ο κ. Γκίζι στην σημερινή έκδοση της διαδικτυακής εφημερίδας «Berliner Kurier», διευκρινίζοντας ότι δεν επιθυμεί να εκλεγεί με λίστα, αλλά απευθείας.

    Η υποψηφιότητα του Γκρέγκορ Γκίζι, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, αναμένεται να κινήσει το ενδιαφέρον τόσο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) όσο και των Πρασίνων, καθώς θεωρείται από τα λίγα στελέχη της Αριστεράς που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνασπισμό SPD - Αριστεράς - Πρασίνων ώστε να εκδιώξουν την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) από την Καγκελαρία.

    «Η 'Αγγελα Μέρκελ αφαίρεσε την αλληλεγγύη από την Ευρώπη, περισσότερο από ό,τι κάθε προκάτοχός της. Η CDU/CSU πρέπει να πάει στην αντιπολίτευση ώστε να μπορέσει έτσι να καταστήσει και την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) περιττή. Η Γερμανία και η Ευρώπη χρειάζονται μια διαφορετική, κοινωνική, ειρηνική και δημοκρατική πολιτική. Αυτό είναι ήδη μια σχεδόν ιστορική αναγκαιότητα και είναι δυνατή μόνο με μια δυνατή Αριστερά», τονίζει ο κ. Γκίζι και προσθέτει ότι η Αριστερά πρέπει να εξελίξει περισσότερο την στρατηγική διακυβέρνησης και όχι μόνο διαμαρτυρίας και «να αναλάβει ακόμη περισσότερες ευθύνες».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 September 2016 - 10:32:37 UTC