Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Παυλόπουλος: Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους δικαίου επικίνδυνη για τη Δημοκρατία
  • [02] Ο Δημ. Κουτσούμπας θα παραστεί σε αντιφασιστική συναυλία στη μνήμη του Π. Φύσσα
  • [03] Η απάντηση στην κρίση της ΕΕ είναι πολιτική και στηρίζεται στην αλληλεγγύη και την ανάπτυξη
  • [04] Τα δημοσιονομικά στο επίκεντρο των συναντήσεων κυβέρνησης - θεσμών
  • [05] Νεκροί μητέρα και γιος από φωτιά σε διαμέρισμα στο Μενίδι
  • [06] Στάσεις εργασίας στα αστικά λεωφορεία της Αθήνας, σήμερα
  • [07] Β. Σόιμπλε και Γκ. Γκίζι, υποψήφιοι και πάλι στις εκλογές του 2017
  • [08] Κατηγορίες για διαφθορά κατά του πρώην Προέδρου της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα
  • [09] Ισραήλ: Ο Σ. Πέρες παραμένει σε «σοβαρή» κατάσταση αλλά παρουσιάζει «πραγματική βελτίωση», λένει οι γιατροί
  • [10] Σύγκρουση τρένων στο Πακιστάν, τουλάχιστον έξι οι νεκροί
  • [11] Documenta 14: Προθέρμανση με... «Ασκήσεις Ελευθερίας»
  • [12] Σεπτέμβριος με Νύχτες Πρεμιέρας και 180 ταινίες
  • [13] Μ. Κάλμπαρη στην παρουσίαση του προγράμματος του Θεάτρου Τέχνης: Μαζί, συνεχίζουμε, ακόμα και μέσα στην τρικυμία
  • [14] Ανακαλύφθηκε δεύτερο είδος κορακιού που χρησιμοποιεί εργαλεία για να βρει τροφή
  • [15] Η Αντιτρομοκρατική συμμετέχει στις έρευνες για την ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στη Μαλεσίνα
  • [16] Η εγκατάλειψη κατοικίδιων και τα αδέσποτα ζώα, στο νέο τεύχος του «Πρακτορείου»

  • [01] Π. Παυλόπουλος: Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους δικαίου επικίνδυνη για τη Δημοκρατία

    Στους «εχθρούς» της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας στις ημέρες μας καιστην ανάγκη αδιάλειπτης υπεράσπισής της, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος τηςΔημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στην έναρξη τωνεργασιών του 4ου Ετήσιου «Αthens Democracy Forum» με θέμα «Religion,Migration Power and Money», στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Εστιάζοντας στις σύγχρονες προκλήσεις ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πωςκάθε τι που υπονομεύει την Δημοκρατία δρα, κατ αναλογία υπονομευτικώςκαι για τον Ευρωπαϊκό και Δυτικό Πολιτισμό γενικότερα, και υπογράμμισεότι η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία είναι ένα πολύτιμο, πλην όμως,εύθραυστο αγαθό.Όπως τόνισε, ουδείς μπορεί ν αμφισβητήσει ότι η ΑντιπροσωπευτικήΔημοκρατία, σήμερα κινδυνεύει, και μάλιστα όχι μόνο στις υπανάπτυκτες ήαναπτυσσόμενες αλλα ακόμη και στις πολύ αναπτυγμένες χώρες.

    Περιγράφοντας τους κινδύνους αυτούς, χαρακτήρισε πιο υπονομευτικούς:

    Πρώτον, τον «κυβερνητικό δεσποτισμό», ήτοι την αυθαίρετη ή καικαταχρηστική επιβολή της εκτελεστικής εξουσίας έναντι των δύο άλλωνεξουσιών, δηλαδή της νομοθετικής και της δικαστικής.

    Δεύτερον, τα μεγάλα εμπόδια που συναντά ο άνθρωπος όταν επιχειρεί ναυπερασπισθεί τα δικαιώματά του μέσω της δικαστικής εξουσίας, με κύριοαρνητικό σύμπτωμα την καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης, η οποίαφθάνει στα όρια της αρνησιδικίας.«Αυτή η μειωμένη εμβέλεια του δικαιώματος αίτησης και παροχής δικαστικής

    προστασίας συνιστά επιπλέον και καταστροφικό πλήγμα στο «μαλακόυπογάστριο» του Κράτους Δικαίου», παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Τρίτον, την επικυριαρχία του «οικονομικού» επί του «θεσμικού», η οποίαεκδηλώνεται, κατά βάση, μέσω της χωρίς φραγμούς επέμβασης των «Αγορών»

    και των «Οίκων Αξιολόγησης» στον πυρήνα της κυριαρχίας των κρατών.Έτσι -όπως σημείωσε- οντότητες, χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση,αδρανοποιούν τα κρατικά όργανα, τα οποία έχουν γνήσια δημοκρατικήνομιμοποίηση.

    Επισήμανε, επίσης, ότι η προαναφερόμενη επικυριαρχία του «οικονομικού»επί του «θεσμικού» επιχειρεί να βρει προσχηματικό έρεισμα στονεοφιλελεύθερο «μύθο» της, δήθεν νομοτελειακής, «αυτορρύθμισης τηςαγοράς» και, συνακόλουθα, της ανάγκης «απορρύθμισης», δηλαδή τηςσταδιακής κατάργησης των κανόνων δικαίου που προβλέπουν παρεμβατικήαρμοδιότητα κρατικών οργάνων.

    «Κάτι τέτοιο, όμως, είναι ουτοπικό κι επικίνδυνο, διότι ακόμη και ηνεοκλασική οικονομική θεωρία κρίνει απαραίτητη την υπό την οπτική γωνίατου δημόσιου συμφέροντος κρατική παρέμβαση ("public interest approach")για την εξάλειψη κραυγαλέων αστοχιών της αγοράς ("market failures")»υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «τέτοιες αστοχίεςείναι ιδίως η πληροφοριακή ασυμμετρία μεταξύ των επιχειρήσεων και τωνπελατών τους, καθώς και η επέλευση αρνητικών εξωτερικοτήτων» ("negativeexternalities") που απειλούν τα θεμέλια του χρηματοπιστωτικούσυστήματος, τόσο στο σύνολό του όσο και σ επιμέρους πεδία του, μειδιαίτερη έμφαση στο τραπεζικό πεδίο».

    Τέταρτον, την παρακμιακή πορεία του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου.«Ειδικότερα, ο νεοφιλελεύθερος "μύθος"περί της ανάγκης κατάργησης τωνπαρεμβατικών αρμοδιοτήτων του κράτους οδηγεί και στην απομείωση ή καιεξαφάνιση και των αρμοδιοτήτων εκείνων, οι οποίες διασφαλίζουν τηνπροστασία των οικονομικώς ασθενέστερων» ανέφερε ο Πρόεδρος τηςΔημοκρατίας και παρατήρησε ότι «Έτσι όμως, αφενός, διευρύνονται οι ήδημεγάλες κοινωνικές ανισότητες και, αφετέρου, απειλείται με ρήξη οκοινωνικός ιστός, ενώ παραλλήλως δυναμιτίζεται το θεμελιώδες δικαίωμαελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Και τούτο διότι το δικαίωμα αυτόπροϋποθέτει ότι κατά την άσκησή του διασφαλίζονται οι όροι του υγιούςανταγωνισμού, συνακόλουθα δε οι εγγυήσεις με βάση τις οποίες καθέναςπρέπει, στο πλαίσιο ανάπτυξης της προσωπικότητάς του, να τελεί υπό όρουςισότητας ευκαιριών και ισότητας στην αφετηρία».

    Παράλληλα, ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λόγο και για τη διεύρυνση τωνανισοτήτων και, ακόμη περισσότερο, την προοπτική ρήξης του κοινωνικούιστού, υπογραμμίζοντας, ότι εκτρέφουν τον πιο επικίνδυνο "εχθρό" τηςΑντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας που είναι, κυρίως, πολιτικά μορφώματααναβίωσης του εφιάλτη του φασισμού και του ναζισμού, με όποια "λεοντή"κι αν αυτά εμφανίζονται.

    Σχετικά με την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίαςτόνισε ότι υπερέχει της Άμεσης Δημοκρατίας, κυρίως διότι στο πλαίσιο τηςτελευταίας δεν νοείται, ουσιαστικώς, αντιπολίτευση και σεβασμός τωνδικαιωμάτων της μειοψηφίας. Βεβαίως, παρατήρησε, ότι η ΑντιπροσωπευτικήΔημοκρατία μπορεί να εμπλουτισθεί ευεργετικώς με θεσμούς ΆμεσηςΔημοκρατίας, όπως είναι κυρίως το δημοψήφισμα, ιδίως δε το νομοθετικόδημοψήφισμα και το δημοψήφισμα για κρίσιμα πολιτικά, κοινωνικά καιοικονομικά θέματα.

    Σημείωσε, επίσης, ότι η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία υπερέχει της ΆμεσηςΔημοκρατίας πρωτίστως στα εξής σημεία:

    Προϋποθέτει την λειτουργία «θεσμικών αντιβάρων ("checks andbalances"), δια των οποίων ελέγχεται η εκάστοτε εξουσία. Βασικόςμηχανισμός ελέγχου στο πλαίσιο της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας είνατο Κράτος Δικαίου, ήτοι η μέσω κυρώσεων επιβολή, στα όργανα άσκησης τηςεξουσίας, της υποχρέωσης τήρησης τους αρχής της νομιμότητας.

    Η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία εγγυάται, έναντι των κρατικών οργάνωνκαι όχι μόνον, αποτελεσματικά την άσκηση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων τουΑνθρώπου και την αποφυγή του υπερβολικού περιορισμού τους, ενώπαραλλήλως ενεργοποιεί τους κατάλληλους μηχανισμούς οι οποίοι αποτρέπουντην καταχρηστική άσκηση των Δικαιωμάτων τούτων.

    Καταλήγοντας, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «η ΑντιπροσωπευτικήΔημοκρατία είναι ένα πολύτιμο, πλην όμως εύθραυστο, αγαθό, το οποίοοφείλουμε να το υπερασπιζόμαστε αδιαλείπτως έναντι των «εχθρών» του,διαφορετικά κινδυνεύει η ίδια η Δημοκρατία, επέκεινα δε ο ίδιος οΕυρωπαϊκός και, εν γένει, ο Δυτικός Πολιτισμός».

    [02] Ο Δημ. Κουτσούμπας θα παραστεί σε αντιφασιστική συναυλία στη μνήμη του Π. Φύσσα

    Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στην αντιφασιστική συναυλία που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη και ώρα 9:00 μ.μ. στο Πασαλιμάνι.

    Η συναυλία πραγματοποιείται με αφορμή τα τρία χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή στο Κερατσίνι και τη δολοφονική επίθεση ενάντια σε στελέχη του ΚΚΕ και εργατικών σωματείων της Ζώνης, στο Πέραμα.

    [03] Η απάντηση στην κρίση της ΕΕ είναι πολιτική και στηρίζεται στην αλληλεγγύη και την ανάπτυξη

    «Το μήνυμα που θα μεταφέρουμε στην Μπρατισλάβα είναι αυτό της ενότητας και όχι της διαίρεσης» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μία ημέρα πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην ομώνυμη πόλη της Σλοβακίας.

    Ο κ. Ξυδάκης, ο οποίος θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής των 27 κρατών-μελών της ΕΕ (χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας) στην Μπρατισλάβα, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να ανακτήσει το κοινωνικό της πρόσωπο, να βαδίσει προς τη σύγκλιση και την εμπέδωση της δημοκρατίας, και να ενωθεί στη βάση της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης.

    Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκου Ξυδάκη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    «Το μήνυμα που θα μεταφέρουμε στην Μπρατισλάβα είναι αυτό της ενότητας και όχι της διαίρεσης.

    Αφουγκραζόμαστε τις κοινωνίες. Η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει το κοινωνικό της πρόσωπο και να βαδίσει προς τη σύγκλιση και την εμπέδωση της δημοκρατίας.

    Για να γίνει και πάλι το όραμα της Ευρώπης ελκυστικό στους πολίτες θα πρέπει να επιδείξουμε ρεαλισμό και ευελιξία. Να είμαστε πειστικοί και αποτελεσματικοί, προκειμένου να αναγεννηθεί μια Ευρώπη με δημοκρατικό και κοινωνικό πρόσωπο, και να ανασχεθεί η δυσφορία που τροφοδοτεί την ακροδεξιά ρητορική του μίσους.

    Η κρίση στην ΕΕ δεν προέρχεται από κάποια φυσική καταστροφή. Οι αιτίες της είναι πολιτικές και κατά συνέπεια η λύση της εναπόκειται στην πολιτική. Η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί στη βάση της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης. Η στιγμή είναι κατάλληλη».

    [04] Τα δημοσιονομικά στο επίκεντρο των συναντήσεων κυβέρνησης - θεσμών

    Με αντικείμενο την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της οικονομίας (εκτέλεση τρέχοντος και προσχέδιο νέου προϋπολογισμού, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο) θα αρχίσουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις των κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των θεσμών.

    Ειδικότερα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    10:00-12:00 Δημοσιονομικά (υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος- αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης)

    12:00-13:00 Συνταξιοδοτικό (υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος)

    14:00-18:00 Χρηματοπιστωτικά (Ευκλείδης Τσακαλώτος- υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης- Τράπεζα της Ελλάδος- ΗFSF)

    18:30-19:30 Δικαιοσύνη (υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος).

    [05] Νεκροί μητέρα και γιος από φωτιά σε διαμέρισμα στο Μενίδι

    Απανθρακωμένοι βρέθηκαν μία γυναίκα 80 ετών και ο 45χρονος γιος της, στο Μενίδι, έπειτα από φωτιά που ξέσπασε στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην περιοχή Προφήτης Ηλίας.

    Η φωτιά άρχισε στις 5 τα ξημερώματα και οι πυροσβέστες που κατέφθασαν για να την σβήσουν βρέθηκαν μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα, αφού καιοι δύο ήταν απανθρακωμένοι. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά ξεκίνησε από το σαλόνι και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα στο υπόλοιπο σπίτι, ενώ τόσο η μητέρα, όσο και ο γιός της αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας. Τα αίτια της φωτιάς ερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

    [06] Στάσεις εργασίας στα αστικά λεωφορεία της Αθήνας, σήμερα

    Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ στα λεωφορεία, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι «δεν θα επιτρέψουν κανέναν μηχανισμό διάλυσης της εταιρείας να λειτουργήσει, τόσο εις βάρος των επιβατών, όσο και των εργαζομένων, επικρίνοντας τους χειρισμούς της διοίκησης των Οδικών Συγκοινωνιών».

    «Με την εφαρμογή του χειμερινού προγραμματισμού δρομολόγησης και την σωρεία αστοχιών από πλευράς διοίκησης της Ο.ΣΥ, σχεδόν προδιαγράφεται η ταλαιπωρία του επιβατικού, κοινού καθώς και η εργασιακή εξόντωση των εργαζομένων. Εμείς, καθημερινά δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό για την ασφαλέστερη και ποιοτικότερη διεξαγωγή του συγκοινωνιακού έργου, σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε κανέναν μηχανισμό διάλυσης της εταιρείας να λειτουργήσει, τόσο εις βάρος των επιβατών όσο και των εργαζομένων», αναφέρει το Συνδικάτο εργαζομένων του ΟΑΣΑ.

    [07] Β. Σόιμπλε και Γκ. Γκίζι, υποψήφιοι και πάλι στις εκλογές του 2017

    Δύο από τους μακροβιότερους πολιτικούς της Γερμανίας, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι ετοιμάζονται να θέσουν υποψηφιότητα στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, παρά τις πληροφορίες που τους ήθελαν να σκέφτονται την αποχώρησή τους από την ενεργό πολιτική.

    Όπως ανακοίνωσε η τοπική οργάνωση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Όρτενάου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος την Κυριακή θα γιορτάσει τα 74α γενέθλιά του, θα διεκδικήσει στις επικείμενες εσωκομματικές διαδικασίες την υποψηφιότητά του για απευθείας εκλογή στην εκλογική περιφέρεια του Όφενμπουργκ.

    «Τα μέλη της CDU έχουν μεγάλο σεβασμό για την προσφορά και την παρουσία του Σόιμπλε στην εκλογική του περιφέρεια, παρά την πολύ απαιτητική κυβερνητική του θέση. Έχει πετύχει πολλά για την περιοχή. Το κορυφαίο στέλεχος απολαμβάνει μεγάλη εμπιστοσύνη, ειδικά σε αυτές τις πολιτικά ταραγμένες εποχές», δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης Φόλκερ Σεμπέστα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε θέτει τον εαυτό του και πάλι στη διάθεση της CDU, τόσο στην εκλογική του περιφέρεια όσο και στην ομοσπονδιακή πολιτική.

    Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εκλέγεται από το 1972, είναι ήδη ο μακροβιότερος βουλευτής της Bundestag.

    Στο στρατόπεδο της Αριστεράς, ο 68χρονος Γκρέγκορ Γκίζι, ο οποίος ήταν μεταξύ των υποψηφίων για την Καγκελαρία στις προηγούμενες εκλογές, ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 2015 την αποχώρησή του από τη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Bundestag, σημειώνοντας ότι δεν ήταν βέβαιος εάν θα έθετε εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές του 2017.

    «Ειδικά από την εκλογική μου περιφέρεια, στο Τρέπτοου-Κέπενικ (προάστιο του νοτιοανατολικού Βερολίνου), μου περιήλθαν πολλές παραινέσεις και μηνύματα να θέσω υποψηφιότητα για άλλη μια φορά. Μετά από βαθιά σκέψη, δεν μπορώ και δεν θέλω να το αποφύγω και, αν το κόμμα μου με προτείνει, θα αγωνιστώ ως απευθείας υποψήφιος ώστε να συνεχίσω να εκπροσωπώ στην Βουλή το για μένα ωραιότερο προάστιο του Βερολίνου», δηλώνει ο κ. Γκίζι στην σημερινή έκδοση της διαδικτυακής εφημερίδας «Berliner Kurier», διευκρινίζοντας ότι δεν επιθυμεί να εκλεγεί με λίστα, αλλά απευθείας.

    Η υποψηφιότητα του Γκρέγκορ Γκίζι, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, αναμένεται να κινήσει το ενδιαφέρον τόσο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) όσο και των Πρασίνων, καθώς θεωρείται από τα λίγα στελέχη της Αριστεράς που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνασπισμό SPD - Αριστεράς - Πρασίνων ώστε να εκδιώξουν την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) από την Καγκελαρία.

    «Η 'Αγγελα Μέρκελ αφαίρεσε την αλληλεγγύη από την Ευρώπη, περισσότερο από ό,τι κάθε προκάτοχός της. Η CDU/CSU πρέπει να πάει στην αντιπολίτευση ώστε να μπορέσει έτσι να καταστήσει και την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) περιττή. Η Γερμανία και η Ευρώπη χρειάζονται μια διαφορετική, κοινωνική, ειρηνική και δημοκρατική πολιτική. Αυτό είναι ήδη μια σχεδόν ιστορική αναγκαιότητα και είναι δυνατή μόνο με μια δυνατή Αριστερά», τονίζει ο κ. Γκίζι και προσθέτει ότι η Αριστερά πρέπει να εξελίξει περισσότερο την στρατηγική διακυβέρνησης και όχι μόνο διαμαρτυρίας και «να αναλάβει ακόμη περισσότερες ευθύνες».

    [08] Κατηγορίες για διαφθορά κατά του πρώην Προέδρου της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα

    Οι εισαγγελείς της Βραζιλίας απήγγειλαν χθες κατηγορίες στον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, Πρόεδρο της χώρας από το 2003 έως το 2010, αποδίδοντάς του την βασική ευθύνη για εκτεταμένη διαφθορά στην κρατική εταιρεία πετρελαίων Petrobras, καταφέροντας ένα βαρύ πλήγμα στο όνειρο του αριστεριστή ήρωα να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή.

    Είναι η πρώτη φορά που απαγγέλθηκαν κατηγορίες από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στον Λούλα, τον πιό δημοφιλή πολιτικό της Βραζιλίας παρά τις κατηγορίες διαφθοράς εναντίον του ίδιου και του Εργατικού Κόμματός του, σχετικά με πολιτικά ανταλλάγματα στην Petroleo Brasileiro, όπως είναι επίσημα γνωστή η εταιρεία.

    Ο κρατικός εισαγγελέας Ντέλταν Ντάλανιολ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι το σχέδιο διαφθοράς ζημίωσε το κράτος κατά περίπου 12,6 δισεκατομμύρια δολάρια (11,1 δις ευρώ), ενώ οι δικηγόροι του Λούλα αντιτείνουν σε δήλωσή τους ότι οι εισαγγελείς δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία για τις κατηγορίες τους, τις οποίες αποδίδουν σε πολιτική δίωξη για να τον εμποδίσουν από το να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2018.

    Ο Λούλα ήταν "ο μαέστρος αυτής της εγκληματικής ορχήστρας", είπε ο Ντάλανιολ κατά τη διάρκεια της λεπτομερούς παρουσίασης της δικαστικής έρευνας, που κράτησε δύο χρόνια. "Το πλάνο για μίζες στην Petrobras στόχευε στη διατήρηση του Εργατικού Κόμματος στην εξουσία με εγκληματικό τρόπο", πρόσθεσε. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, άτομα διορισμένα από το Εργατικό Κόμμα και τους συμμάχους του παρέδιδαν διογκωμένες συμβάσεις σε εταιρείες κατασκευών με αντάλλαγμα παράνομη χρηματοδότηση του κόμματος και μίζες.

    [09] Ισραήλ: Ο Σ. Πέρες παραμένει σε «σοβαρή» κατάσταση αλλά παρουσιάζει «πραγματική βελτίωση», λένει οι γιατροί

    Η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου του Ισραήλ και βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης Σιμόν Πέρες παραμένει «σοβαρή»σήμερα το πρωί αλλά παρουσιάζει πραγματική βελτίωση, έπειτα από το σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο προσωπικός του γιατρός.

    «Υπάρχει μια σταδιακή βελτίωση, υπάρχει εκ νέου μια πραγματική βελτίωση, σήμερα», δήλωσε ο Ράφι Βάλντεν, προσωπικός γιατρός και γαμπρός του 93χρονου Πέρες. «Εξακολουθούμε να χαρακτηρίζουμε την κατάστασή του ως σοβαρή και αυτό θα παραμείνει έτσι τις ερχόμενες ημέρες», είπε.

    Ο Πέρες παραμένει στη μονάδα εντατικής θεραπείας, με αναπνευστήρα και σε καταστολή, είπε ο Βάλντεν.

    «Προς το παρόν, είμαστε αισιόδοξοι. Επιφυλακτικοί, αλλά είμαστε αισιόδοξοι», είπε ο Βάλντεν.

    [10] Σύγκρουση τρένων στο Πακιστάν, τουλάχιστον έξι οι νεκροί

    Ταχεία με προορισμό το Καράτσι συγκρούστηκε με φορτηγό τρένο στην περιοχή Πουντζάμπ του κεντρικού Πακιστάν νωρίς σήμερα το πρωί με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 150, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Geo TV.

    Το Express Awam συγκρούστηκε με σταθμευμένο φορτηγό τρένο σε απόσταση περίπου 25 χλμ. από την πόλη Μουλτάν, ανέφερε το Geo TV, το οποίο επικαλείται τοπικούς αξιωματούχους. Τέσσερα βαγόνια ανατράπηκαν.

    Υπήρξε μια καθυστέρηση στην ανταπόκριση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης λόγω της αργίας του Άιντ στο Πακιστάν, μια κυρίως μουσουλμανική χώρα 190 εκατομμυρίων κατοίκων.

    Περίπου δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά.

    Το σιδηροδρομικό δίκτυο του Πακιστάν, που η κατασκευή του ανάγεται στην εποχή της αποικιοκρατίας, έχει ανάγκη επισκευών έπειτα από δεκαετίες υποεπένδυσης και κακής συντήρησης.

    Περίπου 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Ιούλιο του 2005 όταν ένα τρένο συγκρούστηκε με ένα άλλο σε έναν σταθμό στην επαρχία Σιντχ και ένα τρίτο τρένο έπεσε πάνω στα δύο προηγούμενα.

    [11] Documenta 14: Προθέρμανση με... «Ασκήσεις Ελευθερίας»

    Μια προθέρμανση για την documenta 14, τη σημαντικότερη διεθνήδιοργάνωση σύγχρονης τέχνης, που θα εγκαινιάσει τις μεγάλες τηςεκθέσεις ενώνοντας τη γερμανική πόλη Κάσελ και την Αθήνα τον Απρίλιο του 2017,ήταν οι«Ασκήσεις Ελευθερίας» με τονΑντόνιο Νέγκρι να κυριαρχεί στην πρώτη δημόσια δράση της documenta, την Τετάρτη 14/9, στο Πάρκο Ελευθερίας.

    Ο Ιταλός διανοητής, και πρωταγωνιστής της ιταλικής ριζοσπαστικής Αριστεράς τη δεκαετία του 70, όρισε με τις «ασκήσεις» του το περιεχόμενο αυτής της δημόσιας δράσης και τη λειτουργία της σαν μια αυτοτελή διαδικασία, συνδέοντας τον δημόσιο διάλογο με θεμελιώδη ζητήματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες -κινήματα αντίστασης, αυτονομίας, πολιτική,ελευθερία, ιστορικότητα. Το Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων - πρώην διοικητήριο των ΕΑΤ-ΕΣΑ- όπου φιλοξενούνται οι δράσεις της documenta 14, γέμισε κυρίωςαπόνεανικό κοινό, ξένο και ελληνικό.

    ΟΑντόνιο Νέγκρι, βασικός θεωρητικός του ρεύματος της Αυτονομίας, υπερασπίστηκε «το κίνημα της 15ης Μαΐου στις πλατείες, που εξαπλώθηκε στη Μεσόγειο δημιουργώντας ένα τεράστιο βήμα που μας έκανε να σκεφτούμε ότι η Δημοκρατία δεν είναι ένα όραμα για το μέλλον, είναι για το εδώ και τώρα».

    «Ο κύκλος των αγώνων δεν έκλεισε» υποστήριξε ο 83χρονος συν- συγγραφέας με τον Μάικλ Χάρντ τουβιβλίου « Αυτοκρατορία»(εκδ. Harvard Univesity Press 2000). 'Εστω κι αν χαρακτήρισε «θλιβερή» τη νίκη των αγώνων του εργατικού κινήματος στην Ιταλία, τη δεκαετία του60 και 70, επειδή όπως είπε «το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν μπόρεσαν να ερμηνεύσουν τη μετάβασητου καπιταλιστικού μοντέλου παραγωγής και ανάπτυξης, νααντιτάξουν στις άθλιες συνθήκες εργασίας, την ελευθερία κι αυτό ήταν το τέλος της Αριστεράς στην Ιταλία». Ακόμα κι αν δήλωσεαπαισιόδοξος - «βλέπω τον Τραμπ, την καταστροφή»-, ο Αντόνιο Νέγκρι κατέληξε: «Σήμερα χρειαζόμαστε το θάρρος να επανασυνθέσουμε, με τρόπο ριζοσπαστικό, μια καινούριαΔημοκρατία. Πρέπει με αισιοδοξία να ξαναβρούμε την επιθυμία μας για Δημοκρατία».

    [12] Σεπτέμβριος με Νύχτες Πρεμιέρας και 180 ταινίες

    Με τη «λιγότερη επιτήδευση και τη μεγαλύτερη αγάπη - υλικό αρκετό για να προσφέρει ένα καλό φεστιβάλ», όπως είπε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής τους Λουκάς Κατσίκας, οι Νύχτες Πρεμιέρας για 22η συνεχή χρονιά, επιστρέφουν από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, παρουσιάζοντας συνολικά 180 ταινίες απ'όλο τον κόσμο.

    Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και πάνω από 60 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που θα προβληθούν στις αίθουσες Δαναός 1&2, Odeon Opera 1&2, Ιντεάλ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος και Παλλάς. Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος ο Λουκάς Κατσίκας, που βρίσκεται εδώ και λίγους μήνες στο τιμόνι της διοργάνωσης, αναφέρθηκε σε προσωπικό τόνο στη δική του σχέση, ως απλού θεατή, με το φεστιβάλ από την πρώτη χρονιά της διοργάνωσης, το 1995. «Ηταν κάτι το μοναδικό για την Αθήνα, το γεγονός ότι απέκτησε για πρώτη φορά κινηματογραφικό φεστιβάλ. Ήμουν φοιτητής τότε και εγκατέλειψα πανεπιστήμια, εξεταστικές και είδα όσες περισσότερες ταινίες μπορούσα. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έφτανα τώρα να σας μιλάω από αυτή τη θέση για την 22η διοργάνωση» είπε.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον εμπνευστή της διοργάνωσης, Γιώργο Τζιώτζιο. «Εκείνη τη χρόνια ο Γιώργος αναρωτιόταν στο editorial που είχε φτιάξει για το φεστιβάλ: «...Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε κι εμείς αν αυτή η ιδέα, που έμοιαζε στην αρχή με τρελό όνειρο, μπορεί να εξελιχθεί σ? ένα μεγάλο, ετήσιο φεστιβάλ, μια γιορτή όπου θα μαζευόμαστε κάθε χρόνο και περισσότεροι». Λοιπόν δύο και κάτι δεκαετίες μετά, γνωρίζουμε όλοι, ότι αυτό το τρελό όνειρο του Γιώργου, μεταμορφώθηκε σε ένα φεστιβάλ που όχι μόνο είναι αξιοπρεπές για την Αθήνα και την Ελλάδα αλλά στέκεται επάξια δίπλα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κινηματογραφικές διοργανώσεις», υπογράμμισε. Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας σηκώνει αυλαία την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου με τη «Julieta» του Πέδρο Αλμοδόβαρ - επίσημη υποβολή της Ισπανίας για το ξενόγλωσσο όσκαρ, και κλείνει το με το αριστοτεχνικό «Elle» του Πολ Βερχόφεν που ενθουσίασε στο 69ο Φεστιβάλ Καννών.

    [13] Μ. Κάλμπαρη στην παρουσίαση του προγράμματος του Θεάτρου Τέχνης: Μαζί, συνεχίζουμε, ακόμα και μέσα στην τρικυμία

    Απαγγέλλοντας την «Φαντασία» του Γιάννη Σκαρίμπα, ξεκίνησε την παρουσίαση του προγράμματος για τη φετινή σεζόν 2016 - 2017, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη. Ένα πρόγραμμα που δόθηκε στους εκπροσώπους του Τύπου τυλιγμένο με μια «κορδέλλα φανταιζί», όπως αυτή που περιγράφει ο Χαλκιδέος ποιητής, να μας χαιρετά «έως ότου -φως μου- βγούμε από την τρικυμία αυτού του κόσμου».

    «Το Θέατρο Τέχνης παλιό γερό σκαρί άντεξε τόσο χρόνια και συνεχίζει την πορεία του ακόμα και μέσα στην τρικυμία», τόνισε στην ομιλία της η Μαριάννα Κάλμπαρη, επισημαίνοντας ότι αυτό που κρατάει από το συγκεκριμένο ποίημα του Σκαρίμπα είναι η ανάγκη του «να ?μαστε μαζί, να πορευτούμε μαζί, είτε στη θάλασσα είτε στη στεριά».

    Και είναι αυτό το μαζί, σύμφωνα με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, που έδωσε τη δυνατότητα να μπορέσουν να ολοκληρωθούν εργασίες, ζωτικής σημασίας, και για τις δυο σκηνές του Θεάτρου. «Το Ίδρυμα Ωνάση, σταθερός αρωγός του πολιτισμού, στρατηγικός εταίρος του act4Greece και υποστηρικτής της δράσης ενίσχυσης του ? Θεάτρου Τέχνης ? συνέδραμε πρώτο, προσφέροντας το μισό του ποσού που απαιτούνταν να συγκεντρωθεί, ?54.100, ξεκινώντας παράλληλα μία μεγάλη εκστρατεία ενεργοποίησης των ανθρώπων που αγαπούν και πιστεύουν στην αξία της θεατρικής παιδείας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θερμά και μέσα σε ενάμιση μήνα συγκέντρωσαν το υπόλοιπο μισό».

    Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τις απαραίτητες εργασίες πυροπροστασίας, αντικατάσταση δαπέδου στις σκηνές και γύρω από αυτές, στο χώρο των καθισμάτων, ανακατασκευή σκηνής για την αύξηση του σκηνικού χώρου με συρόμενα πάνελ μπακστέιτζ και μαύρη κουρτίνα.

    Σ? αυτό το πλαίσιο, του «μαζί», και η φετινή σύμπραξη με το Εθνικό Θέατρο. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους τα δύο θέατρα συνεργάζονται στο ανέβασμα της εμβληματικής τριλογίας του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες Πολιτείες», το πρώτο μέρος της οποίας θα ανέβει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης τον Μάρτιο του 2017. Το δεύτερο μέρος η «Αριάγνη» θα ανέβει σε σκηνή του Εθνικού, ενώ η «Νυχτερίδα», σε χώρο που θα επιλεγεί αργότερα.

    «Τελειώνει η έχθρα»

    «Οι παλιότεροι μιλούσαν για έχθρα ανάμεσα στο Τέχνης και το Εθνικό. Είμαστε εδώ για να τελειώσουμε αυτή την έχθρα», ανέφερε, χαριτολογώντας, ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθηνός, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικό το φετινό ρεπερτόριο του Θεάτρου Τέχνης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία του, που «προκαλεί δέος».

    Ο Στάθης Λιβαθηνός χαρακτήρισε «λιγάκι πιο δυσκίνητο, λιγάκι πιο βαρύ το Εθνικό Θέατρο» τονίζοντας ότι τα χρήματα της «μειωμένης πια» επιχορήγησης που λαμβάνει, δεν είναι για να συντηρηθεί κάτι, ούτε μόνο για να διασκεδάσει ο κόσμος, αλλά για «να προτείνουμε κάτι καινούριο, να τολμάμε να ανοιχτούμε σε νέα πράγματα και προτάσεις», κάτι αυτονόητο για την υπόλοιπη Ευρώπη. Αναφερόμενος στις Ακυβέρνητες Πολιτείες ο διευθυντής του Εθνικού έκανε λόγο για ένα μεγάλο ρίσκο, που παίρνουν τα δύο θέατρα. «Αν δεν τα καταφέρουμε θα πρόκειται τουλάχιστον για μια μεγάλη αποτυχία, μια σημαντική αποτυχία που θα δώσει ώθηση στους επόμενους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Το φετινό πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης ξεκινά, στις 17 Σεπτεμβρίου, εκτός των δύο σκηνών του, και συγκεκριμένα στο Ζάππειο, στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ Βιβλίου, καθώς στις παράλληλες δράσεις του θεάτρου περιλαμβάνεται Μια Γιορτή για τον Σαίξπηρ. Ένα σπονδυλωτό έργο με ελισαβετιανό άρωμα, που προέκυψε από Εργαστήρι Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Τέχνης, με τίτλο «Γράφοντας θέατρο με χαρακτήρες από τα έργα του Σαίξπηρ», και εισηγητή τον συγγραφέα Ανδρέα Φλουράκη θα παρουσιαστεί σε μορφή προχωρημένου αναλογίου.

    Μια παραγωγή του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι και της Avant Art, το «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου, με την Αλεξάνδρα Καζάζου «ανοίγει» τη σεζόν για το θέατρο της οδού Φρυνίχου, στις 22 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια στις 30 του μήνα τη σκυτάλη παίρνει το Φεστιβάλ «Αναλόγιο 2016», με αφετηρία, το κείμενο ως πρώτη ύλη του θεάτρου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Σίσσυς Παπαθανασίου. Ακολουθούν ο «Ερωτόκριτος» από τους Χαίνηδες και τους «Κι Όμως Κινείται» και η παράσταση του Βασίλη Παπαβασιλείου «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι». Τον Οκτώβριο η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας και η Εταιρεία Θεάτρου Πράξη Επτά, παρουσιάζουν στο Θέατρο Τέχνης σε μια δίγλωσση παράσταση, το έργο του Θόδωρου Γράμψα «Μιά πέτρα λάθος».

    Στο Υπόγειο, το πρόγραμμα ξεκινά στις 3 Οκτωβρίου, με την «Αδαμαντία» του Παναγιώτη Μέντη, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, με την Μάνια Παπαδημητρίου, μια παράσταση που αγαπήθηκε ιδιαίτερα την περσινή χρονιά.

    Στις παραστάσεις που περιμένουμε να δούμε τη χειμερινή περίοδο συγκαταλέγονται «Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» του Ζοέλ Πομερά, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, με την ανανεωμένη ομάδα ηθοποιών της περυσινής επιτυχίας του Υπογείου «Τα παιδιά του ήλιου», η Φαίδρα της Αντζελας Μπρούσκου, η διασκευή του Σίμου Κακάλα πάνω στο «Ο φόβος τρώει τα σωθικά» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, με την Τάνια Τσανακλιδου, ο Ιβάνωφ της Σύλβιας Λιούλιου.

    Παράλληλα, «παίζοντας με μουσική και τραγούδια» θα δούμε τον Χρήστο Στέργιογλου σε διήγημα του Ευθύμη Φιλίππου για την ακραία παρεκτροπή μιας σχέσης και την επιλογή 16 ελληνικών λαϊκών και άλλων τραγουδιών γραμμένων σε κασέτα, που διακόπτουν και συνδέουν τον πεζό λόγο. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου μαζί με τον Γιάννο Περλέγκα στη σκηνή στο «RELAX... MYNOTIS», ενώ ο Σταμάτης Κραουνάκης είναι υπεύθυνος για το λιμπρέτο και τη μουσική σύνθεση στην παράσταση «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ. Έργο του γνωστού μπλόγκερ Πιτσιρίκου θα ερμηνεύσουν η Κάτια Γέρου και ο Σπύρος Γραμμένος, ενώ πλούσιο είναι και φέτος το πρόγραμμα της Παιδικής Σκηνής του Θεάτρου.

    Όπως ανακοίνωσε η Μαριάννα Κάλμπαρη επαναλαμβάνεται και φέτος η πρωτοβουλία του Θεάτρου Τέχνης να προσφέρει εισιτήρια των 3 ευρώ για όλες τις παραστάσεις του. Οι λεπτομέρειες της συμμετοχής, όπως και ο αριθμός των εισιτηρίων που θα διατεθούν, θα ανακοινωθούν σύντομα.

    Τέλος, το Θέατρο Τέχνης εισάγει φέτος τον θεσμό των First Reviewers, η αλλιώς της Πρώτης Γνώμης. Άνθρωποι των γραμμάτων, της διανόησης, των τεχνών και της επιστήμης, παρακολουθούν την πρεμιέρα κάθε παράστασης και δίνουν γραπτώς το πρώτο feedback, το πρώτο ερέθισμα από το κοινό, ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό ύφος.

    Η «Πρώτη Γνώμη» Θα δημοσιεύεται την επομένη της πρεμιέρας των παραστάσεων, ακριβώς στις 15.00 το μεσημέρι, στο site του Θεάτρου Τέχνης και θα κοινοποιείται αυτόματα στα media και τα social media, μαζί με τις πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση.

    Η ανακοίνωση του θεσμού της «Πρώτης Γνώμης» προκάλεσε την αντίδραση του Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος ήταν παρών στην παρουσίαση του προγράμματος, ερμήνευσε μάλιστα και την «Φαντασία» του Γιάννη Σκαρίμπα, την οποία έχει μελοποιήσει.

    Ο γνωστός συνθέτης υποστήριξε ότι μόνο το κοινό είναι αρμόδιο να δίνει κρίσεις για τις παραστάσεις, τονίζοντας ότι δεν του αρέσει καθόλου που το Θέατρο Τέχνης θα χρησιμοποιήσει την αυθαίρετη γνώμη διανοούμενων. «Περίμενε ν? ακούσεις ποιοι θα είναι αυτοί που θα πουν τη γνώμη τους και θα κρίνεις μετά» απάντησε στις ενστάσεις του η Μαριάννα Κάλμπαρη.

    Κλείνοντας την παρουσίαση η Κάτια Γέρου, τόνισε ότι το Θέατρο Τέχνης μας δίνει ένα καταπληκτικό παράδειγμα επιβίωσης, συνεχίζοντας την πορεία του παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις. Γιατί, το Θέατρο Τέχνης είναι σπίτι όχι μόνο για εμάς που εργαζόμαστε σ? αυτό, αλλά και για το κοινό, σημείωσε η γνωστή ηθοποιός. Και όλοι χρειαζόμαστε το σπίτι μας, κατέληξε.

    [14] Ανακαλύφθηκε δεύτερο είδος κορακιού που χρησιμοποιεί εργαλεία για να βρει τροφή

    Το κοράκι της Χαβάης έρχεται να προστεθεί στο ξαδερφάκι του, το κοράκι της Νέας Καληδονίας, ως ένα ακόμη σπάνιο είδος πουλιού που εκ προθέσεως χρησιμοποιεί εργαλεία (συνήθως κλαράκια) για να βρει την τροφή του, όπως έντομα χωμένα μέσα σε κορμούς δέντρων και στη βλάστηση.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κρίστιαν Ρουτζ του Πανεπιστημίου Σεντ 'Αντριους της Σκωτίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς.

    Υπάρχουν πάνω από 40 είδη κορακιών στον κόσμο, αλλά μέχρι στιγμής μόνο δύο έχουν βρεθεί να κάνουν χρήση εργαλείων. Τα κοράκια θεωρούνται πανέξυπνα από την αρχαιότητα, γι' αυτό υπάρχουν και σχετικοί μύθοι.Το εν λόγω κοράκι, γνωστό ως «Αλάλα» στη Χαβάη, είναι ένα από τα σπανιότερα κοράκια και κινδυνεύει με εξαφάνιση, καθώς ζει πια μόνο σε ζωολογικούς κήπους. Οι επιστήμονες με την έρευνά τους κάλυψαν σχεδόν όλο τον εν ζωή πληθυσμό του είδους (109 πουλιά από τα 130 που υπάρχουν συνολικά) σε διάφορους ζωολογικούς κήπους.

    Όπως έδειξαν τα σχετικά πειράματα, το 93% των κορακιών κατέφυγαν σε μικρά ξύλα-εργαλεία για να φθάσουν την τροφή τους, η οποία σκοπίμως βρισκόταν σε σημείο δυσπρόσιτο για να την πιάσουν μόνο με το ράμφος τους.

    [15] Η Αντιτρομοκρατική συμμετέχει στις έρευνες για την ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στη Μαλεσίνα

    Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συμμετέχει στις έρευνες για την ένοπλη ληστεία που σημειώθηκε, χθες το μεσημέρι, στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας, με λεία 180 χιλιάδες ευρώ.

    Όπως έγινε γνωστό, από πηγές της Αστυνομίας, η συμμετοχή της Αντιτρομοκρατικής αποφασίστηκε λόγω του τρόπου δράσης των ληστών. Σημειώνεται ότι δύο γυναίκες και ένας άντρας εισέβαλαν στο υποκατάστημα λίγο πριν κλείσει και με την απειλή όπλων άρπαξαν τα χρήματα από το χρηματοκιβώτιο, τα ταμεία και το ΑΤΜ και διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο Toyota Starlet κλεμμένο, το οποίο βρέθηκε λίγο αργότερα εγκαταλελειμμένο στην περιοχή της Θήβας.

    Οι γυναίκες ήταν μεταμφιεσμένες με περούκες και από την Αντιτρομοκρατική εξετάζεται αν εμπλέκεται στη ληστεία η καταζητούμενη σύζυγος του Νίκου Μαζιώτη, Πόλα Ρούπα, η οποία εκτός των άλλων γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή.

    [16] Η εγκατάλειψη κατοικίδιων και τα αδέσποτα ζώα, στο νέο τεύχος του «Πρακτορείου»

    Με ένα ανησυχητικό φαινόμενο, που παρατηρείται τελευταίως, μετά από μία ανάπαυλα κάποιων ετών, καταπιάνεται το τελευταίο τεύχος του Πρακτορείου, που κυκλοφορεί σήμερα. Αυτό της αύξησης κατοχής σκύλων ράτσας ή κατοικίδιων που αγοράστηκαν ή αποκτήθηκαν από φίλους και γνωστούς και της εγκατάλειψης τους σε σύντομο χρονικό διάστημα τη στιγμή που περίπου 2.500.000 αδέσποτα ζώα κυκλοφορούν ήδη ανάμεσά μας, εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους, από στιγμιαίους «φιλόζωους». Η Πολιτεία αδιαφορεί ή αδυνατεί να πάρει πρωτοβουλίες και η δράση των φιλοζωικών οργανώσεων δεν αρκεί να σώσει την κατάσταση, που μπορεί να επιβαρυνθεί περαιτέρω. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι τα ζώα έχουν δικαιώματα και οι κάτοχοί τους υποχρεώσεις. Παράλληλα, οι αναγνώστες του περιοδικού μπορούν να διαβάσουν για την κακοποίηση των ζώων, καθώς τις περισσότερες τα «εγκλήματα» αφορούν τα κατοικίδια, ως αποτέλεσμα μιας ασυγκράτητης εμπορευματοποίησης.

    Τα κατοικίδια πρέπει να γίνουν φίλοι μας

    Της Κάτιας Παπαδοπούλου

    «Γνώρισα τους ανθρώπους και αγάπησα τα ζώα»...Και ποιος δεν έχει ακούσει, διαβάσει ή έστω σκεφτεί την φράση του Μενέλαου Λουντέμη. Ορισμένοι την «κουβαλούν» ως κοσμοθεωρία, κάποιοι άλλοι απλά συμφωνούν, ενώ άλλοι την προσπερνούν. Κι όλα αυτά με φόντο ανυπεράσπιστες ψυχές, ζωές που «μιλούν» μόνο μέσα από τα μάτια, πάντα εκεί έτοιμες να προσφέρουν αγάπη, αφοσίωση, πίστη. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο μίας αύξησης κατοχής σκύλων ράτσας (έως και πανάκριβης) ή άλλων κατοικίδιων στη χώρα μας. Άλλο ένα δείγμα είναι και η αύξηση των καταστημάτων «Pet Shop» σε κάθε γειτονιά. Είναι μία ακόμη μόδα; Δυστυχώς το μέλλον θα δείξει.

    Ίσα δικαιώματα στη ζωή

    Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης, ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου, ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων, κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

    Πρόκειται για τα πρώτα άρθρα της Διεθνούς Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ζώων το 1978.

    Τι γίνεται όμως στην πραγματικότητα, στις κοινωνίες μας σήμερα, στις μέρες της κρίσης;Μέρες ανθρωπιστικής κρίσης όπως τονίζουν οι περισσότεροι φιλόζωοι, αφού υποστηρίζουν ότι όποιος αγαπά τα ζώα δεν συνδέει αυτήν την σχέση με χρήματα, οικονομικούς δείκτες, πτωχεύσεις, μακροοικονομία, επενδύσεις. Είναι μια αγάπη αυθεντική και παντοτινή, μια σχέση σχεδόν συγγενική.

    Γιατί τότε στους δρόμους της Αττικής ή άλλων ελληνικών πόλεων κυκλοφορούν αδέσποτα ζώα που δίνουν μάχη με την πείνα, την δίψα, την κακοποίηση. Ο αριθμός είναι απελπιστικός. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, με βάση τα ανά την επικράτεια σωματεία της, τα αδέσποτα ζώα ανέρχονται περίπου σε 2.500.000.

    «Είτε αναφερόμαστε στην επαρχία, είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα το πρόβλημα παραμένει το ίδιο. Σαφώς το μείζoν θέμα είναι η εγκατάλειψη ενός ζώου, καθώς αυτό μετέπειτα αναπαράγεται ανεξέλεγκτα, διογκώνοντας έτσι τον αριθμό των αδέσποτων» αναφέρει ο υπεύθυνος Τύπου της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας, Στέφανος Μπάτσας

    Πώς φτάνουμε στην εγκατάλειψη; Παίρνουμε ένα ζωάκι συντροφιάς, συνήθως σκύλο ή γάτα, για λόγους διαφορετικούς για τον καθένα. «Οι λόγοι πολλές φορές είναι προσωπικοί. Ορισμένοι επειδή λυπούνται κάποιο ζώο, άλλοι για να ξεπεράσουν κάτι που τους έχει πληγώσει ψυχολογικά, άλλοι για τα παιδιά τους και άλλοι για συντροφιά. Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι πως με τα ζώα υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση ανιδιοτελούς αγάπης. Ένα ζώο προσεγμένο, που επισκέπτεται τον κτηνίατρο του όταν πρέπει, δεν εγκυμονεί κινδύνους για τους ανθρώπους, αντίθετα μπορεί να προσφέρει πολλά σε διάφορους τομείς. Πρέπει ο εκάστοτε υποψήφιος ιδιοκτήτης να αντιλαμβάνεται εξαρχής τις ευθύνες που φέρει η υιοθεσία ενός ζώου και να μην το παρατάει στον δρόμο όταν βρίσκεται προ των ευθυνών του» τονίζουν οι υπεύθυνοι της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας. Όπως επισημαίνουν όμως «επενδύουν» και πιστεύουν στην φιλοζωία του Έλληνα, αφού «η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί. Κάποιοι συνάνθρωποί μας προσπαθούν να βοηθήσουν κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι τους, παρέχοντας οποιαδήποτε βοήθεια και μέσω φιλοζωικών σωματείων, αλλά και ατομικά, αλλά υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Για αυτό τον λόγο, απευθυνόμαστε στη νεολαία που αποτελεί το μέλλον αυτού του τόπου, με κάποιες διαλέξεις σε σχολεία, εξηγώντας στα παιδιά τα οφέλη και τις ευθύνες που αποφέρει η ιδιοκτησία ενός ζώου».

    Στον δρόμο συχνά και ζώα καθαρόαιμα κάθε είδους

    «Ο αριθμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ανέκαθεν ήταν μεγάλος και πάντα αυξανόμενος. Η οικονομική κρίση και η κρίση αξιών στην χώρα μας αύξησε τον αριθμό τους τα τελευταία 5-6 χρόνια» εκτιμά η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη, η οποία προσθέτει ότι «είναι χαρακτηριστικό, ότι αυτή την περίοδο βρίσκουμε αρκετά συχνά εγκαταλελειμμένα ζώα καθαρόαιμα κάθε είδους από μικρόσωμα έως και μεγαλύτερου μεγέθους καθώς και καθαρόαιμα κυνηγόσκυλα, τα οποία πάντα κατείχαν ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 30% στα παρατημένα σκυλιά. Όλες οι πόλεις έχουν χιλιάδες αδέσποτα, σκυλιά και γατιά. Ακόμη και αυτές που έχουν καταφύγια είτε δημοτικά είτε εθελοντικά είναι γεμάτες αδέσποτα ζώα. Ο λόγος είναι απλός. Οι αθρόες εγκαταλείψεις ιδιόκτητων ζώων, οι ανεξέλεγκτες γέννες των ιδιόκτητων ζώων και η εγκατάλειψη στην συνέχεια των νεαρών ζώων παντού.

    «Συχνά σχέση εκμετάλλευσης και όχι ζωοφιλίας»

    Η κ. Μπομπολάκη θίγοντας το θέμα των υπεύθυνων υιοθεσιών τόνισε ότι «η απόκτηση ενός κατοικίδιου , δηλαδή όταν αυτός/ή που θέλει να υιοθετήσει ένα ζώο συντροφιάς έχει πλήρη επίγνωση των απαιτήσεων, που έχει ένα ζώο, τόσο από άποψη οικονομική όσο και ποιοτικού χρόνου που θα πρέπει να του αφιερώσει, συντελούν πάρα πολύ στον περιορισμό της εγκατάλειψης αργότερα. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα Γερμανία στα πλαίσια αυτά, ότι δηλαδή για να έχεις κατοικίδιο θα πρέπει να μπορείς να είσαι σε θέση να διαθέτεις ένα κονδύλι πχ για τα εμβόλια, την σωστή διατροφή του, την στείρωση τους, στις αρρώστιες του κλπ και για να μην έχουν εγκαταλείψεις, όπως στην χώρα μας, φορολογούν την απόκτηση ζώου, αλλού είναι υποχρεωτική δια νόμου, όπως στην Ελβετία για παράδειγμα , η εκπαίδευσή του σκύλου μαζί με τον κηδεμόνα του γιατί εκεί το σκυλί τους το έχουν μαζί τους παντού, είναι μέλος της οικογένειας, άρα θα πρέπει να γνωρίζει βασικούς κανόνες συμπεριφοράς. Τέτοιες ενέργειες συντελούν στην ελαχιστοποίηση της εγκατάλειψης.

    Δεν είναι, όπως στην χώρα μας που τα δένουμε, τους πετάμε και ένα ξεροκόμματο, δεν τα πάμε ποτέ στον κτηνίατρο και αυτό δυστυχώς όσο και αν ακούγεται περίεργα, συμβαίνει σε πολύ μεγάλη έκταση σε όλη τη χώρα, κυρίως στις περιοχές έξω από τον ιστό της πόλης».

    Τα αδέσποτα στους αφιλόξενους τις περισσότερες φορές ελληνικούς δρόμους είναι εκτεθειμένα σε κάθε κίνδυνο.

    Υποφέρουν από ασιτία, από έλλειψη νερού τους θερινούς μήνες, δεν μπορούν να προστατευθούν από ακραία καιρικά φαινόμενα και όπως υπογραμμίζει στο Πρακτορείο η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη «σκοτώνονται ή και το χειρότερο πέφτουν θύματα τροχαίου σε συντριπτικό ποσοστό, αντιμετωπίζουν την ζωοφοβία από την οποία χαρακτηρίζεται μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας και τις συνέπειες αυτής, ενώ στην πραγματικότητα είναι τα θύματα, δεν φταίνε αυτά που βρέθηκαν στον δρόμο, φταίει απόλυτα το είδος μας».

    Η κ. Μπομπολάκη επισημαίνει ότι «ο εθελοντισμός, κάθε είδος εθελοντισμού, δεν μπορεί να υποκαθιστά την πολιτεία και τις δομές της. Πρέπει να δρα συμπληρωματικά, ποιοτικά και όχι να υποκαθιστά το κράτος, που στην περίπτωση των ζώων συντροφιάς είναι έως ανύπαρκτο, είναι πλήρως και διαχρονικά αδιάφορο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Και δυστυχώς το φιλοζωικό κίνημα στη χώρα σχεδόν στην ολότητά του αλλά και στην Ευρώπη σε λιγότερο βαθμό, δεν ασχολείται με τα άλλα ζώα, είτε αυτά ανήκουν στην στεριά είτε στη θάλασσα και στον αέρα.

    Υπάρχει λύση;

    Το πρόβλημα υπάρχει, υπάρχουν όμως προτάσεις, μέτρα που μπορούν να οδηγήσουν στην λύση του; «Η λύση του προβλήματος δεν απαιτεί ημίμετρα και σπασμωδικές ή τυχαίες κινήσεις αλλά μέτρα ριζικά και γενναία προς την κατεύθυνση της επίλυσης του» επισημαίνουν στην Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

    «Εκτός από αλλαγές στα ζητήματα της παιδείας, της ενημέρωσης και της κακοποίησης, για τα οποία η Ομοσπονδία μας βρίσκεται συνέχεια σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία, θεωρούμε ότι οι ριζικές λύσεις θα πρέπει να αφορούν στα θέματα του μη πολλαπλασιασμού των ζώων αδέσποτων αλλά κυρίως των δεσποζόμενων διά της στείρωσης από όπου σε σημαντικό βαθμό προέρχονται τα αδέσποτα, μέτρα και κίνητρα κατά της εγκατάλειψής τους, στην πάταξη του παράνομου εμπορίου αλλά και στην δραστική μείωση των εισαγωγών και της εντός Ελλάδας νόμιμης εκτροφής, στην μη πώληση ζώων στα καταστήματα ειδών ζώων αλλά και στις διάφορες υπαίθριες αγορές, στις λαϊκές ή σε παζάρια τύπου Σχιστού».

    Συγκεκριμένα προτείνουν:

    1.Στείρωση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς

    Καθοριστικής και κομβικής σημασίας για την εξάλειψη των αδέσποτων είναι η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων, τα οποία είτε δια της εγκατάλειψής τους είτε δια των ανεξέλεγκτων γεννήσεων είναι οι κύριες πηγές τροφοδοσίας της δεξαμενής των αδέσποτων ζώων.

    Τα ημίμετρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από το υπουργείο για τον έλεγχο των γεννήσεων αλλά και η αδιαφορία ή αδυναμία των Δήμων να ελέγξουν τον αδέσποτο πληθυσμό και η έλλειψη φιλοζωικής κουλτούρας σε πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων, δεν έχουν συμβάλλει στο ελάχιστο στην μείωσή τους, αντίθετα ο αριθμός τους βαίνει καθημερνά αυξανόμενος.

    Καθίσταται υποχρεωτική η στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων και γατών από της δημοσιεύσεως του νόμου στο ΦΕΚ για 5 χρόνια με επανέλεγχο της υποχρεωτικής στείρωσης μετά την παρέλευση της 5ετίας ενώ δίνεται μεταβατική περίοδο ενός έτους προκειμένου οι ιδιοκτήτες των ζώων να προχωρήσουν στην στείρωση τους. Μετά την πάροδο της μεταβατικής περιόδου προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε δεσποζόμενο αστείρωτο κατοικίδιο.

    2.Απαγόρευση πώλησης όλων των ειδών ζώων από καταστήματα (pet shops) , υπαίθριες αγορές και πανηγύρια.

    3.Απαγόρευση δημοσίευσης αγγελιών πώλησης ζώων

    Η πράξη έδειξε ότι η υποχρέωση ανάρτησης microchip κατά την δημοσίευση των αγγελιών ΔΕΝ απέδωσε καθώς δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός που θα μπορούσε να ασχοληθεί με τις χιλιάδες αγγελίες που δημοσιεύονται καθημερινά τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο. Θα πρέπει λοιπόν να απαγορευτούν πλήρως οι αγγελίες πώλησης ζώων όπου και αν αυτές δημοσιεύονται.

    4.Απαγόρευση κατοχής άγριου ζώου ως δεσποζόμενου , με την έννοια ότι πληθαίνουν τα εγκαταλελειμμένα άγρια ζώα, τα οποία πωλούνται κανονικά στα pet-shops.

    Ρητή αναφορά στο Άρθρο 5, απαγόρευσης κατοχής άγριου ή εξωτικού είδους ως δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς. Συνέπεια αυτού, απαγόρευση πώλησης σε ιδιώτες.

    Όταν ένα ζώο κακοποιείται

    Οι κακοποιήσεις των ζώων στην χώρα μας τείνουν να δώσουν χαρακτηριστικά παθογένειας στην ελληνική κοινωνία με την Ελλάδα να κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην Ε.Ε. στο θέμα αυτό. Τις περισσότερες φορές βέβαια τα εγκλήματα κακοποίησης αφορούν πρωτίστως τα ζώα συντροφιάς.

    Όπως τονίζει όμως η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη «αν μπορούσαμε όλοι μας να αντιληφθούμε τον βαθμό κακοποίησης εκατομμυρίων παραγωγικών ζώων μέσα στα σφαγεία, τον απίστευτο βασανισμό χιλιάδων γουνοφόρων ζώων που γδέρνονται ζωντανά για να έχει καλή υφή η γούνα που φοράμε καθαρά για λόγους ματαιοδοξίας ή τα δελφίνια που αντί να διασχίζουν τους ωκεανούς τα έχουμε αιχμάλωτα σε πισινούλες πάλι για την διασκέδασή μας ή τα ζώα στο τσίρκο, που ευτυχώς η χώρα μας πρωτοπορώντας τα απαγόρευσε να έρχονται,θα κατανοούσαμε ότι τηρουμένων, ότι ο βαθμός κακοποίησης των κατοικιδίων είναι πιο "ήπιος ", αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη».

    Βλέπουμε κακοποίηση; Καταγγελία στην αστυνομία

    Ευαισθητοποίηση, ενδιαφέρον και συμμετοχή στην μάχη κατά της κακοποίησης των ζώων φωνάζουν σύσσωμοι οι φιλόζωοι. «Ιστορικά αναδεικνύεται, ότι σε εποχές μεγάλης οικονομικής κρίσης και κρίσης αξιών η βία μεγιστοποιείται τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους και τα περιστατικά βίας είναι πολύ περισσότερα και πιο άγρια και ειδεχθή. Έχουμε ηθική υποχρέωση σαν άνθρωποι να μην κλείνουμε τα μάτια σε καμία μορφή κακοποίησης ούτε ζώων ούτε ανθρώπων και να την καταγγέλλουμε στα αρμόδια όργανα δηλαδή στην ελληνική αστυνομία και στις εισαγγελικές αρχές, ώστε οι δράστες να υφίστανται τις συνέπειες του νόμου» επισημαίνει η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, (Π.Φ.Π.Ο.), Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η κακομεταχείριση, η κακοποίηση, ο βασανισμός των κατοικίδιων αναδείχτηκε συστηματικά από τα φιλοζωικά σωματεία και αποτέλεσε στοιχείο πλέον της δράσης τους τα τελευταία περίπου πέντε με έξι χρόνια, «ενώ πριν υπήρχε στην ελληνική κοινωνία μια τύπου ομερτά. Οι κακοποιήσεις υπήρχαν και παλαιότερα, προσωπικά πιστεύω στον ίδιο ή και σε χειρότερο βαθμό απλά δεν τα μαθαίναμε. Παντού, σε όλη την χώρα. Συμβαίνει πολλές φορές η εικόνα που σχηματίζεται για τον βαθμό κακοποίησης των ζώων στις διάφορες περιφέρειες της χώρας να είναι λανθασμένη. Το γεγονός για παράδειγμα ότι οι φιλόζωοι στην Κρήτη αναδεικνύουν συνεχώς τα περιστατικά των κακοποιημένων ζώων και γίνονται γνωστά στην κοινή γνώμη δεν σημαίνει ότι είναι και περισσότερα ή πιο άγρια από ό,τι σε μια άλλη περιοχή , όπου το φιλοζωικό κίνημα είτε δεν είναι δυναμικό κι έχει πολλές αδυναμίες με αποτέλεσμα να μην έρχονται στην επιφάνεια οι κακοποιήσεις των ζώων».

    Το προφίλ αυτών που κακοποιούν κατ' εξακολούθηση ζώα

    Σύμφωνα με την έρευνα - εργασία του Δρ. Ηλία Κορομηλά, Κοινωνιολόγου, ΜΔΕ Εγκληματολογίας και πρόεδρου Συλλόγου Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου (Σ.Ε.Ε.Π.Π.) οι πράξεις κακοποίησης ζώων αποτελούν σύμπτωμα βαθιάς ψυχικής διαταραχής. Οι σύγχρονες εγκληματολογικές έρευνες καταδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που προβαίνουν σε πράξεις κακοποίησης ζώων δεν σταματούν εκεί αλλά επαναλαμβάνουν τις πράξεις τους και κατά των ανθρώπων. «Οι δολοφόνοι πολύ συχνά ξεκινούν με δολοφονίες και βασανισμούς ζώων από την παιδική τους ηλικία,» λέει ο Robert K. Ressler, κατασκευαστής προφίλ σειραϊκών δολοφόνων του Federal Bureau of Investigation (FBI).

    Σύμφωνα με την περιγραφή των προφίλ ορισμένων εκ των διασημότερων σειραϊκών δολοφόνων, έχουν καταγραφεί τα ακόλουθα:

    - Ο Albert DeSalvo (the "Boston Strangler"), δολοφόνος 13 γυναικών, κατά την παιδική του ηλικία παγίδευε σκύλους και γάτες και εκτόξευε βέλη εναντίον τους μέσα από κουτιά.

    - Ένας ακόμη σειραϊκός δολοφόνος, ο Jeffrey Dahmer διαμέλιζε βατράχους, σκύλους και γάτες, παλουκώνοντας τα κεφάλια τους σε πασάλους.

    - Ο Dennis Rader (ο δολοφόνος BTK), που τρομοκρατούσε πολίτες στο Κάνσας, είχε γράψει χρονολόγιο σχετικά με το πώς κατά την παιδική του ηλικία κρεμούσε σκύλους και γάτες.

    Ανάλογες αναφορές και καταγραφές έχουν υπάρξει για τους έφηβους δράστες του μακελειού στο Columbine, όπου δολοφονήθηκαν 12 μαθητές, σχετικά με την συμπεριφορά που είχαν απέναντι στα ζώα κατά την παιδική τους ηλικία. Το ίδιο συνέβη και κατά την σκιαγράφηση του προφίλ εφήβων δολοφόνων που έχουν εκτελέσει ανυποψίαστους συμμαθητές ή συγγενικά τους πρόσωπα χωρίς προφανές κίνητρο.

    Όπως αναφέρει στο Πρακτορείο ο δρ. Κορομηλάς, «η κακοποίηση των ζώων από τα παιδιά αποτελεί πλέον σοβαρή ένδειξη είτε ότι αυτά θα εμφανίσουν στο άμεσο μέλλον παρεκκλίνουσα/ βίαιη συμπεριφορά είτε ότι ήδη υπόκεινται τα ίδια σε κακοποίηση. Για τούτο, συνιστάται κάθε τέτοιο φαινόμενο να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα τόσο από το άμεσο περιβάλλον του ανηλίκου (π.χ. οικογένεια, φιλικός κύκλος), όσο και από άλλες αρμόδιες αρχές.

    Οι εγκληματολόγοι, οι κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι που έχουν μελετήσει το ζήτημα, έχοντας εξετάσει δεκάδες περιστατικά με τα στατιστικά και τα στοιχεία των προαναφερθεισών πορισμάτων, αναφορικά με το προφίλ των ατόμων που εμφανίζουν ανάλογη συμπεριφορά (κακοποίηση ζώων), συγκλίνουν στα ακόλουθα:

    Οι δράστες συνήθως στοχεύουν τα θύματά τους βάσει της ικανότητάς τους και της φυσικής αδυναμίας τους να αντιδράσουν. Έτσι, οι πιο ευάλωτες ομάδες είναι οι γυναίκες (σύζυγοι), τα παιδιά, οι γηραιότεροι και φυσικά τα ζώα. Οι ανήλικοι που κακοποιούν ζώα ενδεχομένως επαναλαμβάνουν συμπεριφορές τις οποίες "διδάχθηκαν" από το οικογενειακό τους περιβάλλον και αντιδρούν όπως οι γονείς/ συγγενείς τους με βίαιη συμπεριφορά, στοχεύοντας στον έμβιο οργανισμό που είναι συνήθως σχεδόν αδύνατο να αντιδράσει ή να μιλήσει σε τρίτο πρόσωπο.

    Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι μελετητές συμφωνούν ότι η έγκαιρη πρόληψη και το «σπάσιμο» του κύκλου της βίας, πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και μάλιστα από την παιδική ηλικία, καθώς, όταν τα παιδιά μεγαλώνουν είναι λιγότερο δεκτικά σε θεραπευτικές αγωγές και παρεμβάσεις. Ειδικότερα και για το σκοπό αυτό, μία σειρά ενεργειών έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες αρχές και από φορείς στις ΗΠΑ στο πλαίσιο χάραξης κι εφαρμογής μιας αντεγκληματικής πολιτικής.

  • Το πλήρες κείμενο στο περιοδικό «Πρακτορείο»
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 September 2016 - 6:32:22 UTC