Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ.Τσίπρας στον Δημ. Συλλούρη : «Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά συγκρατημένα αισιόδοξοι»
  • [02] Ν. Τόσκας: Υποκρισία και υπερβολές τα περί ανοχής από την κυβέρνηση, σε δράσεις αντιεξουσιαστών
  • [03] Συνάντηση του Π. Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου
  • [04] Δ. Συλλούρης: Ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη η θέση του Ν. Κοτζιά για τις εγγυήσεις
  • [05] Συμφωνία ΕΤΕπ - Eurobank για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εταιρειών
  • [06] Η Εγνατία Οδός μπορεί να εισφέρει έως και 60 εκατ. ευρώ ετησίως για τη μείωση του δημοσίου χρέους, αναφέρουν οι εργαζόμενοι
  • [07] Υπ. Δικαιοσύνης: Εσφαλμένες οι αναφορές των ΜΜΕ περί δημοσιοποίησης των «πόθεν έσχες»
  • [08] Εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα του Ωραιοκάστρου
  • [09] Νέες ανασκαφές στη...«ζούγκλα» της Εύβοιας
  • [10] Ανησυχίες για τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου εκφράζει ο γγ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • [11] Z.K. Γιούνκερ: Η ΕΕ χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη
  • [12] «Ένας άλλος κόσμος», του Χρ. Παπακαλιάτη, σε Αμερική και Ευρώπη
  • [13] Διεθνές ενδιαφέρον για το ελληνικό φασματόμετρο GeoMarea
  • [14] Διορθωτικό για το πρόβλημα που είχε προκύψει με το νέο iOS 10 διέθεσε η Apple
  • [15] Η σκόνη των κλειστών χώρων περιέχει επικίνδυνες τοξικές ουσίες
  • [16] ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης να καταδικάσουν τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου
  • [17] Κυβερνητικές πηγές αποτιμούν την ομιλία Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • [18] Απομακρύνονται διαφημιστικές αφίσες και πινακίδες από τις λεωφόρους Μεσογείων και Κηφισίας
  • [19] Γ. Κατρούγκαλος: Θα αντισταθούμε στο ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις
  • [20] Η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς

  • [01] Αλ.Τσίπρας στον Δημ. Συλλούρη : «Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά συγκρατημένα αισιόδοξοι»

    «Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις υπερασπιζόμενη πάγιες θέσεις, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί, στηρίζει τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά συγκρατημένα αισιόδοξοι. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως ζήτημα κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου εδώ και 42 χρόνια, συνεπώς αυτό το πρόβλημα πάμε να λύσουμε. Μην το ξεχνάμε αυτό. Από εκεί και πέρα η διάθεση μας για λύση είναι πανθομολογούμενη».

    Αυτά υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ΔημήτρηΣυλλούρη .

    «Τι νέα μας φέρνετε» από την Κύπρο, ρώτησε ο κ. Τσίπρας, με τον κ. Συλλούρη να απαντά ότι υπάρχει μια αισιοδοξία, την οποία δεν μπορεί να οριοθετήσει, και να παραπέμπει στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών στην Κύπρο, για την οποία ο ίδιος, λόγω της επίσκεψής του στην Αθήνα, δεν μπορεί σήμερα, όπως είπε, να έχει όλη την πληροφόρηση. «Αλλά ας μείνουμε στην αισιοδοξία, από μόνη της είναι χρήσιμη, αλλά δεν είναι αρκετή», πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης

    Δ. Συλλούρης: Ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη η θέση του Ν. Κοτζιά για τις εγγυήσεις

    [02] Ν. Τόσκας: Υποκρισία και υπερβολές τα περί ανοχής από την κυβέρνηση, σε δράσεις αντιεξουσιαστών

    Ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την προβληματική, όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Εξάρχεια, απέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Παράλληλα, χαρακτήρισε υποκρισία και υπερβολές τα όσα καταλογίζονται στη σημερινή κυβέρνηση, ότι δείχνει ανοχή σε δράσεις αντιεξουσιαστών.

    «Κλείνετε τα μάτια σε όσα γίνονται τώρα και ξεχνάτε όσα δεν έγιναν» τόνισε ο κ. Τόσκας, απαντώντας στον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θόδωρο Παπαθεοδώρου, που έκανε λόγο για «ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε δράσεις "πολιτοφυλακής", από ομάδες αντιεξουσιαστών στα Εξάρχεια».

    Με αφορμή το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και απεικονίζει ομάδα αντιεξουσιαστών να απομακρύνουν από τα Εξάρχεια, άτομα τα οποία, όπως υποστήριξαν, ήταν έμποροι ναρκωτικών, ο κ. Παπαθεοδώρου κατηγόρησε το υπουργείο ότι δεν προχώρησε σε καμία σύλληψη. «Είναι προφανές ότι προσπαθούμε να συμμαζέψουμε καταστάσεις που θα έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Τα όσα υπερβολικά και υποκριτικά αναφέρονται σε χώρους πράγματι προβληματικούς, όπως είπε ο κύριος Παπαθεοδώρου, δεν βλέπουν τις ενέργειες που γίνονται τώρα και ξεχνούν τις ενέργειες που δεν είχαν γίνει ποτέ», αντέτεινε ο κ. Τόσκας.

    «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι η πολιτεία και το υπουργείο σας δεν αντιδρά σε τέτοια φαινόμενα. Το βίντεο είχε ως περιεχόμενο τη δράση πολιτοφυλακής αναρχικών στα Εξάρχεια. Αυτό είναι κατάλυση της Ελληνικής Δημοκρατίας σε έναν χώρο. Η απουσία της ΕΛ.ΑΣ είναι φανερή, αλλιώς θα έπρεπε να τους είχε συλλάβει. Γιατί το ανέχεστε; Γιατί δεν λέτε ότι η Δημοκρατία είναι απέναντι και δεν έχετε κανέναν διάλογο με αυτούς», σημείωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

    [03] Συνάντηση του Π. Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου

    Το άριστο κλίμα στις σχέσεις Ελλάδος-Κύπρου επιβεβαιώθηκε κατά την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, με τον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Συλλούρη στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή δύναμη στον κ. Συλλούρη και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού, με βάση τις αρχές που επιβάλλει το διεθνές και το ευρωπαϊκό Δίκαιο, με δεδομένο ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης.

    Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε: «Πρώτον, δεν νοείται οποιαδήποτε συνομοσπονδιακή μορφή. Δεύτερον, το Κυπριακό κράτος πρέπει να έχει ενιαία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια και κυρίως πλήρη κυριαρχία. Ένα κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το ίδιο το ευρωπαϊκό Δίκαιο, δεν μπορεί παρά να είναι πλήρως κυρίαρχο. Και η πλήρης κυριαρχία σημαίνει ότι δεν είναι νοητές, καθ? οιανδήποτε και υφ? οιανδήποτε μορφήν, εγγυήσεις και εγγυήτριες δυνάμεις. Όπως επίσης δεν είναι νοητό να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής. Πάνω σε αυτές τις βάσεις πορεύεται η Κύπρος και η Ελλάδα από κοινού. Τονίζω δε και πάλι ότι τις θέσεις αυτές επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Άρα αυτές είναι και οι θέσεις - ή οφείλουν να είναι οι θέσεις - της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Από την πλευρά του ο κ. Συλλούρης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρώτον για την θερμή υποδοχή και το καλωσόρισμα και δεύτερον για τις θέσεις που εξέφρασε αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού, γιατί όπως σημείωσε: «Στέλνετε τα σωστά μηνύματα προς όλους τους Ευρωπαίους».

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οι ευρωπαϊκές αρχές δεν είναι ιδιοκτησία των Ελλήνων της Κύπρου, είναι υποχρέωση των Ελλήνων της Κύπρου, είναι υποχρέωση και ημών υπό την θεσμική μας ιδιότητα να το στηρίξουμε για ολόκληρη την Ευρώπη. Επισήμανε, επίσης, ότι δεν νοείται λύση με εγγυήσεις και υπογράμμισε ότι μόνο μια σωστή συμφωνία, με εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ευρωπαϊκών αρχών μπορεί να αποτελέσει την ασφάλεια για την συμβίωση όλων των Κυπρίων.

    [04] Δ. Συλλούρης: Ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη η θέση του Ν. Κοτζιά για τις εγγυήσεις

    Την ικανοποίησή του για την «ξεκάθαρη αλλά και τεκμηριωμένη θέση- που έχει μεγαλύτερη σημασία- ότι δεν χρειάζεται η Κύπρος εγγυήσεις και ότι την Ελλάδα την ίδια, και να υπήρχε περίπτωση να υπάρχουν εγγυήσεις, δεν θα την ενδιέφερε», εξέφρασε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, μετά την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, στο υπουργείο.

    «Άρα, θεωρώ ότι αν στην κατάληξη της λύσης του Κυπριακού αυτό συμβεί, τότε πραγματικά μπορούμε να πούμε ότι είμαστε μπροστά σε λύση», πρόσθεσε.

    [05] Συμφωνία ΕΤΕπ - Eurobank για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εταιρειών

    Συμφωνία με την Eurobank υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την παροχή 40 εκατ. ευρώ με σκοπό τη στήριξη σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έχουν την έδρα τους ή δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία αυτή, που είναι μέρος του προγράμματος «Grouped Loans for SMEs», επιτρέπει στην Eurobank να αξιοποιήσει ένα χαρτοφυλάκιο συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ για τη στήριξη σχεδίων που θα εφαρμοστούν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης μέσω επενδυτικών δανείων και παροχής ρευστότητας με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης.

    «Η συμφωνία ΕΤΕπ-Eurobank ενσωματώνει τα ανταγωνιστικά επιτόκια του προγράμματος της ΕΤΕπ «Jobs for Youth» για τις επιχειρήσεις που θα προωθήσουν την απασχόληση των νέων. Έρχεται στην κατάλληλη στιγμή ώστε να συμβάλλουν οι δύο τράπεζες εμπράκτως και καθοριστικά στην ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, την τόνωση της βιώσιμης ανάπτυξης και τη στήριξη της απασχόλησης των νέων. Η συμφωνία αυτή, είναι μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη» τονίζεται στην ανακοίνωση.

    «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιμένει στη δέσμευσή της να στηρίζει την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και να επενδύει στους νέους ανθρώπους. Είναι και τα δύο ανάμεσα στους βασικούς στόχους της παρουσίας μας στην Ελλάδα. Η Eurobank είναι βασικός συνεργάτης της ΕΤΕπ στην χώρα. Οι κοινές μας προσπάθειες θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να δημιουργήσουν τις απαραίτητες νέες θέσεις εργασίας, ειδικά για τους νέους ανθρώπους που έχουν τα προσόντα να εκπροσωπήσουν το μέλλον της χώρας» δήλωσε ο Jonathan Taylor, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αρμόδιος για τις δανειοδοτήσεις στην Ελλάδα.

    [06] Η Εγνατία Οδός μπορεί να εισφέρει έως και 60 εκατ. ευρώ ετησίως για τη μείωση του δημοσίου χρέους, αναφέρουν οι εργαζόμενοι

    Την αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη παραχώρηση της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτη, για 35 χρόνια, εκφράζουν οι εργαζόμενοι στην ομώνυμη εταιρεία, σημειώνοντας ότι αν προχωρήσει ο σχετικός σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα «σημαντικά μικρότερα οικονομικά οφέλη για το δημόσιο, δεν αποτελεί αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και θα επιβαρύνει σημαντικά τους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου λόγω αύξησης διοδίων».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν, με την ευκαιρία της 81ης ΔΕΘ, η «Εγνατία οδός Α.Ε.», μόνο από τα έσοδα του σταθμού διοδίων Προμαχώνα από την 7η Ιουλίου 2016, έχει ήδη καταθέσει το ποσό του 1,22 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. «Μόνο από τους νέους μεθοριακούς σταθμούς διοδίων Προμαχώνα και Κρυσταλλοπηγής θα εισφέρει στη μείωση του δημόσιου χρέους τα επόμενα 35 χρόνια (όσο και η σχεδιαζόμενη περίοδος παραχώρησης) 400 εκατ. ευρώ» σημειώνουν και προσθέτουν η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» είναι «ο πρώτος κρατικός οργανισμός στη Βόρεια Ελλάδα -ίσως και σε όλη τη χώρα- που χρηματοδοτεί απευθείας τη μείωση του δημόσιου χρέους».

    [07] Υπ. Δικαιοσύνης: Εσφαλμένες οι αναφορές των ΜΜΕ περί δημοσιοποίησης των «πόθεν έσχες»

    Εσφαλμένες χαρακτηρίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τις αναφορές των ΜΜΕ ότι από την 1η Οκτωβρίου 2016, θα δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) όλων των υπόχρεων. Αναφορές που, όπως σημειώνει, δημιούργησαν τεχνητές και άσκοπες συγχύσεις και ανησυχία στους πολίτες. Το υπουργείο προχωρώντας σε σειρά διευκρινίσεων αναφέρει ότι οι υπόχρεοι για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) προβλέπονται από τον νόμο 3213/2003 (άρ. 1 παρ. 1 ν. 3213/2003 όπως ισχύει) και ο αριθμός των υπόχρεων σε δήλωση δεν έχει αλλάξει σε σχέση με τον ν. 4281/2014.

    Επισημαίνει ότι οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης κατά κανόνα δεν δημοσιεύονται. Εξαιρούνται μόνο οι δηλώσεις που υποβάλλουν ο Πρωθυπουργός, οι Αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, οι Υπουργοί, οι αναπληρωτές Υπουργοί και οι Υφυπουργοί, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές και οι Περιφερειάρχες, οι Δήμαρχοι και όσοι διαχειρίζονται τα οικονομικά των προαναφερθέντων πολιτικών κομμάτων. Οι δηλώσεις υπόκεινται σε δημοσιοποίηση στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής. Ως προς το θέμα των δηλώσεων που δημοσιεύονται δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με όσα ίσχυαν με τον προηγούμενο νόμο.

    Επίσης, προσθέτει, ότι ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, που οι δηλώσεις δημοσιεύονται, από τη δημοσιοποίηση εξαιρούνται σε κάθε περίπτωση εκείνα τα στοιχεία που είναι ικανά να προκαλέσουν βλάβη στη ζωή ή την περιουσία του δηλούντος και της οικογένειας του (όπως διεύθυνση κατοικίας, αριθμοί κυκλοφορίας μεταφορικών μέσων, αριθμός φορολογικού μητρώου κ.λπ.), σε συμφωνία τόσο με τη ρητή πρόβλεψη του νόμου, αλλά και τη σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

    [08] Εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα του Ωραιοκάστρου

    Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν τόσο η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνωνδημοτικού σχολείου του Δήμου Ωραιοκάστρου σχετικά με τη μη ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και δηλώσεις του δημάρχου της περιοχής, Αστέριου Γαβότση, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

    Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σύρμω Κακάλη, παρήγγειλε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα, Χρήστο Τόλια, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας. Την έρευνα πιθανότατα θα διενεργήσει το τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλ. Τσίπρας στο Twitter: Οι αντιδράσεις στο Ωραιόκαστρο δεν συνάδουν με την στάση της χώρας μας στο προσφυγικό

    ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης να καταδικάσουν τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου

    Ανησυχίες για τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου εκφράζει ο γγ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    [09] Νέες ανασκαφές στη...«ζούγκλα» της Εύβοιας

    Μια μικρή ζούγκλα με ύαινες, ρινόκερους, καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες, γαζέλες, πιθήκους, αλλά και μαχαιρόδοντες (ένα είδος παρόμοιο του λιονταριού) που ζούσαν πριν από 7 εκατομμύρια χρόνια στην ορεινή περιοχή της Κερασιάς στη Βόρεια Εύβοια, προσδοκά να φέρει στο φως με νέα ευρήματα η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον επιστημονικόυπεύθυνο, τ. καθηγητή Παλαιοντολογίας-Στρωματογραφίας, Γεώργιο Θεοδώρου.

    Οι ανασκαφές, όπως τόνισε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Θεοδώρου αναμένεται να συνεχιστούν την άνοιξη του 2017, καθώς έχουν λάβει το «πράσινο» φως από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μαντουδίου- Ελυμνίων- Αγίας Άννας και έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες αποφάσεις.

    Όπως επισημαίνει ο κ. Θεοδώρου, επιστημονικός υπεύθυνος των ανασκαφών, «συλλέξαμε στο παρελθόν τον Acerhorinus neleus - Aκερόρινο του Νηλέα, δηλαδή το κρανίο και την κάτω γνάθο ενός ρινόκερου, τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο Απολιθωμάτων Θηλαστικών στην Κερασιά. Πρόκειται για ένα νέο είδος για την επιστήμη, που αποτελεί το σημαντικότερο εύρημα του τοπικού μουσείου. Είναι ένας «ολότυπος», δηλαδή το πρώτο και μοναδικό στο κόσμο δείγμα που μελέτησε η επιστημονική μας ομάδα και διαπίστωσε ότι πρόκειται για ένα νέο είδος για την επιστήμη. Η ανασκαφική ομάδα θα αναζητήσει κρανία, γνάθους και οστά από καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες, γαζέλες, πιθήκους, χελώνες, πτηνά που δεν έχουν βρεθεί σε πληρότητα ακόμη και είναι αυτά που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παλαιοντολογία, όπως και θα ψάξει με τις ανασκαφικές βελόνες για διάφορα αιλουροειδή (όπως οι μαχαιρόδοντες, μια υποοικογένεια των λιονταριών),ύαινες,ιππάρια (συγγενικές προγονικές μορφές των αλόγων)».

    Όραμα και στόχος πάντως του τ. καθηγητή Παλαιοντολογίας είναι να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ένα σύγχρονο τοπικό μουσείου στο οποίο θα αναδειχθεί από κοινού η έκθεση των ευρημάτων των απολιθωμάτων θηλαστικών, αλλά και του απολιθωμένου δάσους που βρίσκεται στην Κερασιά και που θα επιτρέπει στους επισκέπτες να γνωρίσουν τις εντυπωσιακές αλλαγές του γεωπεριβάλλοντος που πραγματοποιήθηκαν μέσα στα τελευταία 7.000.000 χρόνια.

    [10] Ανησυχίες για τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου εκφράζει ο γγ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Την έντονη ανησυχία του για τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου Αστέριου Γαβότση, σχετικά με το θέμα της ένταξης των παιδιών των προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου. Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου υπενθυμίζει τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν. 927/1979 που προβλέπουν «κοινωνική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη δημοσίων λειτουργών σε περίπτωση υποκίνησης, πρόκλησης, διέγερσης ή προτροπής σε πράξεις που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία».

    Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γενικού γραμματέα, έχει ως εξής:

    «Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου εκφράζει την έντονη ανησυχία του για πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Δημάρχου Ωραιοκάστρου. Παράλληλα υπενθυμίζει την αυξημένη κοινωνική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη δημοσίων λειτουργών σε περίπτωση υποκίνησης, πρόκλησης, διέγερσης ή προτροπής σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 927/1979, όπως ισχύει».

    [11] Z.K. Γιούνκερ: Η ΕΕ χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη, η οποία πρέπει να προσφέρεται εθελοντικά, δεν είναι κάτι που μπορεί να επιβληθεί, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Προτείνουμε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης», τόνισε, στηνομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Σεβόμαστε την απόφαση της Βρετανίας

    «Σεβόμαστε την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ και τη σεβόμαστε...Η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν απειλείται από το Brexit», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΖαν-Κλοντ Γιούνκερ.Το Brexit πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ να λάβουν μορφή.«Δεν μπορεί να υπάρχει α-λα καρτπρόσβαση στην ενιαία αγορά», προειδοποίησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο λαϊκισμός δεν επιλύει προβλήματα, δημιουργεί

    Ο λαϊκισμός δεν επιλύει προβλήματα, δημιουργεί προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την έναρξη της ομιλίας του.«Οφείλουμε να επιδείξουμε ευρηματική ευελιξία στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να μην πλήξουμε την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

    Η ΕΕ δεν είναι αρκετά κοινωνική

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αρκετά κοινωνική. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιο περίπλοκη, πρόσθεσε.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει σύνδεση 5G σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2025

    «Προτείνουμε ένα νομικό πλαίσιο για επενδύσεις στις συνδέσεις Ιντερνετ υψηλής ταχύτητας», είπεο Γιούνκερ.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει σύνδεση 5G σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2025, πρόσθεσε.

    Η επανένωση της Κύπρου πρέπει να γίνει τώρα

    Η επανένωση της Κύπρου πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει τώρα. Στηρίζω τους δύο ηγέτες

    Οι χώρες της ευρωζώνης εξοικονόμησαν 50 δισεκ. ευρώ φέτος χάρη στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

    Οι χώρες της ευρωζώνης εξοικονόμησαν 50 δισεκ. ευρώ φέτος χάρη στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Ο Γιούνκερ είπε ότι θα πρέπει να απαντήσουμε δραστικά στο ντάμπινγκ όπως κάνουν οι ΗΠΑ ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να υπερασπιστεί τη δική της βιομηχανία χάλυβα.

    Πρόταση για διπλασιασμό του «σχεδίου Γιούνκερ» στα 620 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2022

    «Προτείνω μία θετική ατζέντα για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Για να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις και να δείξουμε στην Ευρώπη ότι μπορούμε να δράσουμε από κοινού.Προτείνουμε τον διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του προγράμματος επενδύσεων της ΕΕ» στα 620 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020 είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

    Εκκληση στην Ελλάδα για προστασία ασυνόδευτων παιδιών

    Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από την Ελλάδα να προστατεύσει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στο έδαφός της.

    Οποιοσδήποτε εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή φεύγει από το έδαφός της θα καταγράφεται

    Οποιοσδήποτε εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταγράφεται. Η ασφάλεια των συνόρων σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και μεγαλύτερο ρόλο της Europol, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών», τόνισε.

    Οφείλουμε να επενδύσουμε στους νέους

    «Δεν μπορώ και δεν θέλω να δεχθώ η Ευρώπη να είναι μία ήπειρος σημαδεμένη από την ανεργία των νέων» είπε ο Γιούνκερ.«Πρέπει να επενδύσουμε στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων στην Ευρώπη. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, οφείλουμε να επενδύσουμε στους νέους» συμπλήρωσε.Δεν μπορώ να δεχθώ η γενιά Υ να είναι η πρώτη γενιά που θα είναι φτωχότερη από τους γονείς της ανέφερε.

    Η ανεργία και το χρέος στην Ευρώπη συνεχίζουν να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα

    Η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,προσθέτοντας ότι και το χρέος συνεχίζει να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.

    Αλ. Τσίπρας στο Twitter: Βήμα στη σωστή κατεύθυνση η δήλωση του προέδρου Γιούνκερ

    Η δήλωση του προέδρου Γιούνκερ πως η ΕΕ δεν είναι αρκούντως κοινωνική κι αυτό πρέπει να το αλλάξουμε, είναι βήμα στη σωστή κατεύθυνση, τονίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε αναρτήσεις του στο Twitter αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της ΕΕ, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημειώνει ότι η «ευφυής ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως πρότεινε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, είναι αναγκαία για ανάπτυξη και απασχόληση.

    Διαβάστε επίσης

    Κυβερνητικές πηγές αποτιμούν την ομιλία Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    [12] «Ένας άλλος κόσμος», του Χρ. Παπακαλιάτη, σε Αμερική και Ευρώπη

    Η ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Ένας άλλος κόσμος» με την εντυπωσιακή πορεία στην Ελλάδα (700.000 εισιτήρια), περνά τα σύνορα και με τον τίτλο «Worlds apart», ξεδιπλώνει τις ιστορίες της σε Αμερική και Ευρώπη.

    Τον προσεχή Νοέμβριο, η εταιρεία διανομής Cinema Libre Studio «βγάζει» στις αμερικανικές αίθουσες τη δεύτερη κινηματογραφική δουλειά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Το «Ένας άλλος κόσμος» (Worlds apart) θα έχει, ήδη, προβληθεί στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, την 1η Οκτωβρίου, στην αίθουσα του Directors Guild of America.

    Τον Ιανουάριο του 2017 αναμένεται η «έξοδος» της ταινίας και σε ευρωπαϊκές κινηματογραφικές αίθουσες στην Ελβετία, την Αυστρία και τη Γερμανία, από την εταιρεία Dragon Films.

    Η ταινία θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ζυρίχης, στις 28 Σεπτεμβρίου.

    [13] Διεθνές ενδιαφέρον για το ελληνικό φασματόμετρο GeoMarea

    Το όνομά του είναι GeoMarea και έχει το μέγεθος ενός μπουκαλιού νερού. Είναι καινοτόμο, μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως, με εφαρμογές εξαιρετικά χρήσιμες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, περιζήτητο ήδη, πριν βγει στην παραγωγή. Η ανάπτυξή του "στέλνει" και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι οι Έλληνες ερευνητές μπορούν να ανακαλύψουν, να καινοτομήσουν, να διακριθούν μένοντας στη χώρα τους, έχοντας μάλιστα στο πλευρό τους επιστήμονες από καταξιωμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

    Το GeoMarea είναι ένας υποθαλάσσιος αισθητήρας, που ανιχνεύει τα επίπεδα της ραδιενέργειας σε θαλάσσια συστήματα, λίμνες και ποτάμια. Η καινοτομία του, που το καθιστά μοναδικό και άκρως ανταγωνιστικό στην αγορά των φασματόμετρων είναι ότι μπορεί να διαχωρίσει την τεχνητή από τη φυσική ραδιενέργεια.

    "Nofalse alarm"

    Σε ... απλά "ελληνικά" τοGeoMareaεγγυάται ότι όταν το σύστημα θα "χτυπήσει κόκκινο" για υπέρβαση του ορίου ραδιενέργειας στο νερό, δε θα είναι λάθος συναγερμός, π.χ. επειδή έβρεξε και αυξήθηκαν οι ραδιενεργές ουσίες,που απαντώνται στη φύση.Έτσι το σύστημα μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση πολιτικής και λήψης αποφάσεων που αφορούν την ακτινοπροστασία, στη συνεχή παρακολούθηση και έγκαιρη προειδοποίηση σε θαλάσσιες ζώνες όπου υπάρχουν πυρηνικές εγκαταστάσεις, στην παρακολούθηση των επιπέδων ραδιενέργειας στο βυθό της θάλασσας σε περιοχές με βιομηχανική δραστηριότητα (τσιμέντο, λιπάσματα, πετρέλαιο, ορυκτά, ορυχεία, μονάδες αφαλάτωσης), στην παρακολούθηση των ενεργειακών πόρων της φυσικής ραδιενέργειας, σε έρευνες υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο περιβάλλον, ακόμη και στην μετεωρολογία, ποσοτικοποιώντας το νερό της βροχής.

    "Γενικώς τα φασματόμετρα, που μετρούν μέσα στο νερό, δεν έχουν αυτή την ικανότητα διάκρισης της φυσικής και τεχνητής ραδιενέργειας. Το Geomarea λειτουργεί άμεσα στο θαλάσσιο περιβάλλον, ό,τι αλλάξει, ό,τι κινηθεί, ό,τι μεταβληθεί σε δυναμικό περιβάλλον μπορεί να το καταγραφεί", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o Δρ. Διονύσης Πατήρης, ερευνητής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του εποπτευόμενου από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)."Υπάρχουν παγκοσμίως πολλά συστήματα, αυτό που αναπτύξαμε όμως διαθέτει πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά διακριτικής ανιχνευτικής ικανότητας, αυτό είναι το σημαντικό πλεονέκτημα του", εξηγεί.

    "Made in Greece, με τεχνογνωσία και από την Κίνα"

    Το GeoMarea ολοκληρώθηκε μόλις πριν από ενάμιση μήνα. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη ΔΕΘ, στον χώρο έκθεσης της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, μέσω της οποίαςτο εγχείρημα είχε εξασφαλίσει και την χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ.

    Συγκεκριμένα για την Έρευνα και Ανάπτυξη του Φασματόμετρου Μέτρησης Χαμηλών Επιπέδων Ραδιενέργειας συνεργάστηκαν το ΕΛΚΕΘΕ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Εταιρεία ΙΤΟ ΕΠΕ και το κινεζικό Πανεπιστήμιο Τsinghua, καθώς το πρόγραμμα υλοποιήθηκε, στο πλαίσιο των διακρατικών συνεργασιών Έρευνας και Τεχνολογίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

    "Ενδιαφέρον από Διεθνείς Οργανισμούς"

    Σε ό,τι αφορά τις πρακτικές εφαρμογές του GeoMarea ο κ.Πατήρης γνωστοποίησε ότι"το έχουμε λειτουργήσειγια πειραματικούς και λόγους ανάπτυξης σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές (Λαύριο, Ανάβυσσο), όχι όμως ακόμη για λόγους ραδιοπροστασίας", και στην τρέχουσα φάση προχωρά η "εμπορευματοποίηση του ανιχνευτή από την ΙΤΟ ΕΠΕ και ευελπιστούμε ότι από το 2017και έπειτα θα ξεκινήσει η προώθησή του". Διευκρίνισε μάλιστα ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί που σχετίζονται με την παρακολούθηση του περιβάλλοντος και την ραδιοπροστασία, καθώς και οι εταιρείες που λειτουργούν εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, αλλά και ακαδημαϊκά ιδρύματα και ινστιτούτα για ερευνητικούς λόγους, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το GeoMarea.

    Στο πλαίσιο του έργου, η ελληνική ΙΤΟθα επιδιώξει τη σύναψη συμφωνίας με κινεζική επιχείρηση για την προώθηση του GeoMarea στην αγορά της Κίνας, καθώς και για την περαιτέρω βιομηχανοποίηση του συστήματος.

    [14] Διορθωτικό για το πρόβλημα που είχε προκύψει με το νέο iOS 10 διέθεσε η Apple

    Ένα διορθωτικό για το πρόβλημα που είχε προκύψει με την αναβάθμιση στο τελευταίο της λειτουργικό σύστημα έκανε διαθέσιμο την Τρίτη η Apple.

    Πολλοί κάτοχοι iPhone και iPad είχαν εκφράσει τα παράπονά τους σχετικά με την ενημέρωση στο iOS 10, υποστηρίζοντας ότι η αναβάθμιση προκαλούσε «μπλοκάρισμα» (bricking) των συσκευών. Το σφάλμα αυτό αποτέλεσε μεγάλο θέμα συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι συζητήσεις περί του θέματος ήταν περιορισμένες σε ένα «μικρό αριθμό χρηστών».

    «Bricking» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις συσκευές που έχουν καταστεί άχρηστες εξαιτίας ευπάθειας σε κάποιο λογισμικό ή hardware. Brick στην αγγλική γλώσσα σημαίνει τούβλο και ως τέτοιες μπορούν να περιγραφούν οι συσκευές που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

    Η Apple ζήτησε δημόσια συγνώμη από τους πελάτες της, οι συσκευές των οποίων επηρεάστηκαν από την ευπάθεια.

    «Αντιμετωπίσαμε ένα πρόβλημα με τη διαδικασία αναβάθμισης του λογισμικού, η οποία επηρέασε ένα μικρό αριθμό συσκευών κατά τις πρώτες 4 ώρες διαθεσιμότητας της αναβάθμισης», αναφέρεται σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε εκπρόσωπος της εταιρείας στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC».

    [15] Η σκόνη των κλειστών χώρων περιέχει επικίνδυνες τοξικές ουσίες

    Η σκόνη δεν είναι μόνο ενοχλητική, αλλά αθώα σκόνη. Μάλλον είναι κάτι σαν...πάρκινγκ καθόλου αθώων οικιακών χημικών ουσιών, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα στους ανυποψίαστους ανθρώπους.

    Η σκόνη που μαζεύεται στα σπίτια και σε άλλους κλειστούς χώρους(γραφεία, σχολεία, γυμναστήρια, αυτοκίνητα κ.α.), εκθέτει τους ανθρώπους σε μια ευρεία γκάμα τοξικών χημικών ουσιών από διάφορα καθημερινά προϊόντα, όπως καθαρισμού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Με δεδομένο ότι οι άνθρωποι περνούν τουλάχιστον το 90% του χρόνου τους σε κλειστούς χώρους, η νέα μελέτη αναδεικνύει ένα καθόλου αμελητέο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

    Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Μίλκεν του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια περιβαλλοντικής και επαγγελματικής υγείας 'Αμι Ζότα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης και τεχνολογίας "Environmental Science & Technology".

    Οι επιστήμονες αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 27 σχετικές μελέτες και εντόπισαν τα δέκα συχνότερα τοξικά χημικά που υπάρχουν στην οικιακή σκόνη και τα οποία συναντώνται στο 90% των δειγμάτων σκόνης. Η Νο 1 στον κατάλογο σε συχνότητα είναι η ουσία DEHP, που ανήκει στην κατηγορία των φθαλικών ενώσεων.

    [16] ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης να καταδικάσουν τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου

    Nα απομονωθούν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου μειοψηφικές και ακραίες φωνές, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Α. Γαβότση, για τα παιδιά των προσφύγων, και καλεί τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να τις καταδικάσουν.

    «Η ένταξη των παιδιών των προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι μία επιβεβλημένη κίνηση, που με μεθοδικότητα και σοβαρό σχεδιασμό προωθεί το υπουργείο Παιδείας», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «μειοψηφικές και ακραίες φωνές, όπως αυτές του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Α. Γαβότση, πρέπει να απομονωθούν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου».

    «Καλούμε τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη να πάρει σαφείς αποστάσεις από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, καταδικάζοντας τις δηλώσεις του και τις σαφείς προτροπές του προς τους πολίτες να ασκήσουν βία», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [17] Κυβερνητικές πηγές αποτιμούν την ομιλία Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Εξαιρετικά θετικά σημεία που μπορεί να σηματοδοτήσουν μία νέα ευρωπαϊκή ατζέντα περιείχε η ετήσια ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την αποτίμηση που κάνουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες επισημαίνουν ότι οι θέσεις του κ. Γιούνκερ ανταποκρίνονται στον προβληματισμό που υπάρχει σήμερα για την κατάσταση και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επίσης, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι αυτές οι θέσεις κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τη Διακήρυξη των Αθηνών, η οποία υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες, κατά την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο και μάλιστα πρέπει να αποτελέσουν και αντικείμενο κατά την επικείμενο σύνοδο κορυφής στη Μπρατισλάβα.

    Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ειδικότερα τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική και αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε», την ανακοίνωση για τον διπλασιασμού των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς και την αναφορά του στην ανάγκη να υπάρξει «ευφυής ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Ως εξίσου σημαντική αποτιμάται η δέσμευση της Επιτροπής να κάνει πρώτη προτεραιότητά της την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας, ιδίως της νεολαίας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού στην Ευρώπη.

    Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει τις αναφορές του προέδρου της Κομισιόν, στην ανάγκη για αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη μέλη, προώθηση της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων, καθώς και τη σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής για τον έλεγχο των συνόρων της ΕΕ, συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι ενισχύεται ο διεθνής και περιφερειακός ρόλος της ΕΕ με ορισμό υπουργού Εξωτερικών της Ένωσης και προώθηση ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη Συρία.

    «Ο παραπάνω θέσεις, που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με τη Διακήρυξη των Αθηνών, που συνυπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες οι Μεσογειακές Χώρες της ΕΕ, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής επεξεργασίας και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα», σημειώνει η κυβέρνηση.

    [18] Απομακρύνονται διαφημιστικές αφίσες και πινακίδες από τις λεωφόρους Μεσογείων και Κηφισίας

    Σε μια αποφασιστική κίνηση ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής κατεβάζοντας διαφημιστικές αφίσες και πινακίδες από τις κεντρικές νησίδες των λεωφόρων Μεσογείων και Κηφισίας.

    Το μέτρο, σε συνδυασμό με σειρά παρεμβάσεων βελτίωσης της κλίσης και αντιολισθηρότητας του οδοστρώματος, του ηλεκτροφωτισμού κ.ά., ελαχιστοποιεί τους κινδύνους και ικανοποιεί παράλληλα χρόνιο αίτημα του πανελλήνιου συλλόγου «SOS τροχαία εγκλήματα».

    Η απόφαση υλοποιείται με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Γιώργου Καραμέρου, ο οποίος παράλληλα, καλεί τους δήμους να προχωρήσουν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες επί των κεντρικών οδών αρμοδιότητάς τους.

    «Χρέος και ευθύνη όλων μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και καθημερινό μας μέλημα η οδική ασφάλεια των πολιτών» επισημαίνει ο κ. Καραμέρος και προσθέτει: «Δεν συμφιλιωνόμαστε με την ανομία και την παρανομία και το αντιαισθητικό και ρυπογόνο τσουνάμι αφισών και πινακίδων που κατακλύζουν τον ελεύθερο δημόσιο χώρο και εγκυμονούν κινδύνους με τραγικές συνέπειες. Νωπός είναι ακόμη ο άδικος χαμός των νέων συνανθρώπων μας, Γιάννη Σ., Αποστόλη Μ. και Γιάννη Π. στην άσφαλτο της Κηφισίας. Απευθύνω έκκληση προς όλες τις δημοτικές αρχές να προχωρήσουν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε κάθε οδική αρτηρία αρμοδιότητάς τους. Είμαι βέβαιος ότι θα το πράξουν με αίσθημα ευθύνης».

    [19] Γ. Κατρούγκαλος: Θα αντισταθούμε στο ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις

    Η Ελλάδα θα πει στους πιστωτές της ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως προϋπόθεση για να στηρίξει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

    Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις καταργούν το δικαίωμα των εργαζομένων να διαπραγματεύονται μισθούς και εργασιακούς όρους σε συλλογική βάση, σημειώνει το Reuters.

    Λίγες ώρες πριν από τις συνομιλίες με τους επικεφαλής της αποστολής των θεσμών για την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή του προγράμματος, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η Αθήνα θα παλέψει να διατηρήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και χαρακτήρισε το ΔΝΤ «ακραίο παίκτη».

    «Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις διότι είναι η βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποδυναμώθηκαν στο πλαίσιο των προηγούμενων προγραμμάτων διάσωσης, σημειώνει το Reuters.

    Άλλα θέματα που οι δανειστές έχουν θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνουν τη χαλάρωση της νομοθεσίας για τις μαζικές απολύσεις και τη δυνατότητα οι εργοδότες να προχωρούν σε ανταπεργία (lock-out) σε περίπτωση εργατικών κινητοποιήσεων, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

    «Αυτά είναι μέτρα που οι εργοδότες έχουν ήδη απορρίψει στην Ελλάδα», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος. «Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε την επιδείνωση της κατάστασης των Ελλήνων εργαζομένων».

    [20] Η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς

    Το νομοσχέδιο που έχει συντάξει το υπουργείο Οικονομίας για τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) σε Αναπτυξιακό Ταμείο συζήτησε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

    Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας που μετείχε στη σημερινή συνάντηση οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν τη διαφωνία τους σε μία τέτοια εξέλιξη κρίνοντας πως δημιουργείται πρόβλημα στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ενώ σημειώθηκε ακόμη ότι για να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός απαιτείται και το πράσινο φως από την DGcom.

    Πάντως οι εκπρόσωποι των θεσμών φαίνεται ότι εξετάζουν θετικά το σχέδιο να διαχειριστεί το ΕΤΕΑΝ περισσότερους πόρους και προγράμματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 September 2016 - 12:32:29 UTC