Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Χωρίς ψεύτικους διχασμούς να προτάξουμε εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών
  • [02] Τζακ Λιου: Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε λιτότητα και ανάπτυξη τελείωσε, πρέπει να υποστηριχθεί η ανάπτυξη
  • [03] Τα αντισταθμιστικά μέτρα κατάργησης του ΕΚΑΣ
  • [04] Φορολογικοί έλεγχοι και στόχοι των εσόδων στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης
  • [05] Κλειστά τα φαρμακεία στην Αττική σήμερα, λόγω εορτασμού της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού
  • [06] Πόντιοι περικύκλωσαν τη ΔΕΘ και χόρεψαν ομάλ, για μία θέση στο βιβλίο Γκίνες
  • [07] Υπέρ της αναθεώρησης του κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ ο Μάρτιν Σουλτς
  • [08] «Μηχανή του χρόνου» εγκαινιάζει η UNICEF, στα Ηνωμένα Έθνη
  • [09] Μήνυμα ενότητας και μια «ευχάριστη έκπληξη» αναμένεται από την ετησία ομιλία του Γιούνκερ
  • [10] «Θησαυροί» από το Ερμιτάζ έρχονται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο
  • [11] Μετά... πάθους και μεθ'... οίνου ξεκινούν οι προβολές στο «Ολύμπιον»
  • [12] Ο διαβήτης κύησης κορυφώνεται στις εγκύους κατά τους μήνες του καλοκαιριού
  • [13] Υποστήριξη από την ΕΚΤ, για μικρότερα πλεονάσματα
  • [14] Eργασιακά και ασφαλιστικό στην ατζέντα
  • [15] Ο διαβήτης κύησης κορυφώνεται στις εγκύους κατά τους μήνες του καλοκαιριού
  • [16] Ο Αύγουστος «ισοφάρισε» τον Ιούλιο ως ο πιο ζεστός μήνας από το 1880, σύμφωνα με τη NASA

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Χωρίς ψεύτικους διχασμούς να προτάξουμε εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών

    «Πρέπει να μπει ένα τέλος στην υπερβολική υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και της πραγματικής οικονομίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους κοινωνικών φορέων με τους οποίους συναντήθηκε την Τρίτη.

    Πρόκειται για εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ, των οποίων η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών του ενόψει της επίσκεψής του το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ.

    «Εμείς από τη Θεσσαλονίκη θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Θα προτάξουμε μια συμφωνία αλήθειας, η οποία στο επίκεντρό της θα έχει την ανάγκη η ελληνική οικονομία να δουλέψει ξανά. Επιτέλους, να προωθήσουμε τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα κάνουν την οικονομία ανταγωνιστική και θα παράγουν μια σταθερή και διατηρήσιμη ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν θα κουραστώ να το λέω ότι χωρίς σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις, η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει. Και στην προσπάθεια αυτή για τη διαμόρφωση ενός νέου επιχειρηματικού και κοινωνικού πεδίου οι απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων είναι εξαιρετικά πολύτιμες».

    [02] Τζακ Λιου: Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε λιτότητα και ανάπτυξη τελείωσε, πρέπει να υποστηριχθεί η ανάπτυξη

    «Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε λιτότητα και ανάπτυξη τελείωσε. Αυτή την στιγμή όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να υποστηριχθεί η ανάπτυξη», δήλωσε σε δημόσια συζήτηση ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, όπως γράφει στην διαδικτυακή της έκδοση η ιταλική εφημερίδα La Stampa.

    «Θα αφήσω τους Γερμανούς να μιλήσουν οι ίδιοι για τις θέσεις τους. Είχαμε, βέβαια, μαζί τους, ένα σαφές ποσοστό ασυμφωνιών σε σχέση με τις μακροοικονομικές πολιτικές των τελευταίων ετών, αλλά αν κοιτάξετε τις πολιτικές των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών στην Ευρώπη, θα προσέξετε ότι μια σειρά πραγμάτων έχει αλλάξει», πρόσθεσε ο Λιου.

    Παράλληλα, όπως γράφει η Λα Στάμπα, τόνισε: «Δεν νομίζω ότι θα δούμε μια αλλαγή φιλοσοφίας στην Γερμανία, αλλά πιστεύω ότι διαπιστώσαμε ήδη μια αλλαγή σε επίπεδο δράσης».

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό οικονομικών, τέλος, «προέκυψε ήδη μια χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για τις χώρες που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα αλλά επλήγησαν σκληρά και από το κόστος της κρίσης των προσφύγων, και η Γερμανία το αποδέχθηκε. Το ίδιο το Βερολίνο προχώρησε σε όλες τις αναγκαίες δαπάνες, πέρα από το ύψος των δημοσιονομικών στόχων του, για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό».

    Σύμφωνα με τη Λα Στάμπα, πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικές δηλώσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι και η Ιταλία είναι μια από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε με τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση. Αυτή η κρίση θα είναι το επίκεντρο της έκτακτης συνόδου που συγκάλεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η οποία θα διεξαχθεί κατά την επόμενη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    [03] Τα αντισταθμιστικά μέτρα κατάργησης του ΕΚΑΣ

    Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων κατάργησης του ΕΚΑΣ.

    Συγκεκριμένα, από την 1η Αυγούστου 2016 και μέχρι και την 31-12-2019, σε συνταξιούχους που στερούνται την παροχή του ΕΚΑΣ, εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα, προκειμένου να αντισταθμιστεί η σχετική απώλεια:

    - Σε περιπτώσεις συζύγων συνταξιούχων που και οι δύο στερούνται πλήρως και οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ, χορηγείται ως έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση στο σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα το ισόποσο της παροχής που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό, σύμφωνα με τα ισχύοντα κάθε έτος για την χορήγηση του ΕΚΑΣ. Ως ατομικό εισόδημα θεωρείται το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.

    - Στις περιπτώσεις συνταξιούχων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω που στερήθηκαν πλήρως και οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ, χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή που καταργήθηκε.

    - Από 1-8-2016 έως 31-12-2016, σε όλους όσοι, κατ? εφαρμογή του άρθρου 92 του Ν. 4387/2016, όπως ισχύει, απώλεσαν παροχή ΕΚΑΣ ποσού από 115 ευρώ και άνω, μηνιαίως, χορηγείται μηνιαία προπληρωμένη κάρτα ισόποση με το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% της απώλειας.

    Η διαδικασία καταβολής της έκτακτης μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης υλοποιείται με την ακόλουθη διαδικασία:

    - Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, που κατέβαλαν την παροχή ΕΚΑΣ, εντοπίζουν και κατατάσσουν τους δικαιούχους που στερήθηκαν οριστικά την παροχή ΕΚΑΣ και παράγουν σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο.

    - Στην περίπτωση συζύγων συνταξιούχων που και οι δύο στερούνται πλήρως και οριστικά την παροχή ΕΚΑΣ, οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν στο φορέα που κατέβαλε τη μικρότερη κύρια σύνταξη, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ιδίως εκκαθαριστικό σημείωμα του αντίστοιχου φορολογικού έτους, βεβαίωση του άλλου φορέα ότι ο άλλος σύζυγος απώλεσε οριστικά το ΕΚΑΣ και δεν εκκρεμεί έλεγχος για την επαναχορήγησή του, καθώς και υπεύθυνη δήλωση περί μη αλλαγής της οικογενειακής τους κατάστασης.

    - Η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων στους οικείους τραπεζικούς λογαριασμούς γίνεται για τους μεν δικαιούχους του Δημοσίου με ειδική εντολή του υπουργού Οικονομικών ή του εξουσιοδοτημένου προς τούτο όργανο για τους δε δικαιούχους των ασφαλιστικών οργανισμών με εντολή του αρμόδιου οργάνου.

    - Η ανωτέρω ειδική εντολή του υπουργείου Οικονομικών με συνημμένη αναλυτική κατάσταση, που περιλαμβάνει τα ποσά ανά δικαιούχο που πρέπει να μεταφερθούν στις τράπεζες ή τα αναγνωρισμένα πιστωτικά ιδρύματα και το σύνολο αυτών, ολογράφως ή αριθμητικώς, αποστέλλεται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    - Η ειδική εντολή των οργανισμών ασφάλισης εκδίδεται, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

    - Ταυτόχρονα, με την έκδοση της ειδικής εντολής, ο αρμόδιος φορέας αποστέλλει στην πληρώτρια τράπεζα ή το πιστωτικό ίδρυμα τα σχετικά ηλεκτρονικά αρχεία. Σε περίπτωση λανθασμένων λογαριασμών, τα ποσά μεταφέρονται σε άτοκους μεταβατικούς λογαριασμούς.

    - Σε περίπτωση λάθους, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και το Δημόσιο διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν την επιστροφή χρηματικών ποσών που έχουν πιστωθεί σε λογαριασμούς δικαιούχων.

    [04] Φορολογικοί έλεγχοι και στόχοι των εσόδων στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

    Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καθώς και άλλα φορολογικά θέματα θα συζητηθούν στην συνάντηση που έχουν σήμερα (11-12.30μμ) με τους επικεφαλής των θεσμών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν αναμένεται να είναι οι φορολογικοί έλεγχοι και οι στόχοι των εσόδων ενώ στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και το θέμα των δύο νομοσχεδίων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων. Για τα δύο νομοσχέδια η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τα καταθέσει το συντομότερο στη Βουλή.

    Ωστόσο πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανοικτά ζητήματα και αντιρρήσεις από την πλευρά των θεσμών. Αυτά αφορούν τον ακατάσχετο λογαριασμό για τους επαγγελματίες τον οποίο προτείνει η ελληνική πλευρά προκειμένου μέσω αυτού να πραγματοποιούνται οι συναλλαγές με τα POS. Επίσης και στο θέμα των αδήλωτων εισοδημάτων οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πάντως εφικτή την συμφωνία και την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων το συντομότερο τη Βουλή.

    [05] Κλειστά τα φαρμακεία στην Αττική σήμερα, λόγω εορτασμού της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού

    Ταφαρμακείαθα παραμείνουνκλειστάσήμερα, 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα του εορτασμού της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, η οποία είναι επίσημη αργία για ταφαρμακεία της Αττικής, όπως ανακοίνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

    Το κοινό θα εξυπηρετηθεί από τα εφημερεύονταφαρμακεία.

    [06] Πόντιοι περικύκλωσαν τη ΔΕΘ και χόρεψαν ομάλ, για μία θέση στο βιβλίο Γκίνες

    «Πλημμύρισε» κόσμο και ήχους από λύρα ποντιακή, χθες το βράδυ, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Χιλιάδες Πόντιοι -και όχι μόνο- από διάφορες περιοχές της χώρας κατέφθασαν στο εκθεσιακό κέντρο, με έναν και μοναδικό σκοπόΒ· να ενώσουν τα χέρια και να χορέψουν τον μεγαλύτερο (σε μήκος και αριθμό συμμετοχών) ποντιακό χορό ομάλ του κόσμου!

    Το κάλεσμα είχε έρθει αρκετές εβδομάδες νωρίτερα, από τους αδελφούς Ματθαίο και Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη -οι οποίοι έχουν βάλει την ποντιακή λύρα μέχρι και στο ... Μπάκιγχαμ- και σ' αυτό ανταποκρίθηκαν χιλιάδες άτομα, που περικύκλωσαν όλο το εκθεσιακό κέντρο, χορεύοντας ομάλ επί σχεδόν είκοσι λεπτά και διεκδικώντας κατ' αυτόν τον τρόπο μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

    Τα αδέλφια Τσαχουρίδη έδωσαν το «σύνθημα», στο τέλος της συναυλίας τους «Μαζί με ...ψυχή», στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ και όλοι όσοι ήταν παρόντες έπιασαν τον χορό σχηματίζοντας όχι έναν αλλά πολλούς κύκλους γύρω από τη Διεθνή Έκθεση. Το γεγονός αυτό σκόρπισε χαμόγελα στους διοργανωτές που ετοιμάζονται να στείλουν το πλήρες υλικό -βίντεο από κάμερες, επίγειες και εναέριες (drone), εισιτήρια που κόπηκαν καθώς και τα αριθμημένα χαρτάκια που δόθηκαν στους συμμετέχοντες- προκειμένου οι υπεύθυνοι του Γκίνες να πιστοποιήσουν το ρεκόρ.

    Μια αγκαλιά επί σκηνής των αδελφών Τσαχουρίδη στο τέλος της προσπάθειας ήρθε να επιβεβαιώσει το μέγεθος του εγχειρήματος αλλά και της χαράς και του ενθουσιασμού των δύο καλλιτεχνών. Συναισθήματα που αποτυπώθηκαν και στις δηλώσεις που έκαναν λίγη ώρα αργότερα στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    «Περιμένουμε να δούμε το υλικό. Μας έχουν πει ότι έχει κυκλώσει η Έκθεση επτά φορές! Μιλάμε για μία περίμετρο τριών χιλιομέτρων» εξήγησε ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, ο οποίος απέδωσε το βροντερό "παρών" του κόσμου στη δύναμη της πίστης, της αγάπης και του πάθους γι' αυτό που κάνουν.

    Από την πλευρά του, ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν. «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κάθε έναν προσωπικά, όλους τους συλλόγους και τα οργανωμένα σωματεία που συμμετείχαν, γιατί παρατηρήσαμε ότι ήταν προσωπικός στόχος του καθενός ξεχωριστά. Κι αυτό ήταν συγκινητικό» τόνισε.

  • ΤοΟμάλείναι ποντιακός χορός που χορεύεται σε ρυθμό 4/8 (τέσσερα όγδοα). O χορός είναι από τους δημοφιλέστερους και έχει 6 βήματα.

    [07] Υπέρ της αναθεώρησης του κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ ο Μάρτιν Σουλτς

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναθεωρήσει τον κώδικα δεοντολογίας μετά την κατακραυγή που προκάλεσε ο διορισμός του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην Goldman Sachs, σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt.

    «Οφείλουμε να προσαρμόσουμε τον κώδικα συμπεριφοράς ώστε να γίνει σαφέστερο τι επιτρέπεται να πράττουν οι πρώην πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι πρώην ευρωπαίοι επίτροποι», δηλώνει στην συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα ο Μάρτιν Σουλτς.

    Ο διάδοχος του Μπαρόζο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διέταξε την Κυριακή έρευνα σχετικά με το εάν ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο παρέβη τις βασικές αρχές της δεοντολογίας της ΕΕ με τον διορισμό του στην αμερικάνικη τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs, όπου θα προσφέρει τις συμβουλές του σχετικά με το Brexit.

    Η Goldman Sachs προσέλαβε τον Μπαρόζο ως μη εκτελεστικό πρόεδρο της διεθνούς της έδρας στο Λονδίνο, δύο εβδομάδες αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit τον Ιούνιο. Ο Μπαρόζο δήλωσε ότι θα συμβουλεύει την τράπεζα σε θέματα που αφορούν τις διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στην ερώτηση σχετικά με το αν ο κώδικας δεοντολογίας της ΕΕ είναι υπερβολικά χαλαρός, ο Μάρτιν Σουλτς απαντά: «Δεν είναι αρκετά σαφής. Είναι φυσικό όταν ένας πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ψάχνει για δουλειά...κανείς δεν έχει πρόβλημα αν γράφει βιβλία ή διδάσκει σε πανεπιστήμιο. Αλλά είναι περίεργο που ο Μπαρόζο θέλει να συμβουλεύει την μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα σε θέματα Brexit».

    Ο Μπαρόζο κατηγόρησε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για «διακριτική μεταχείριση» μετά το άνοιγμα της έρευνας, η οποία για τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν δεν συνάδει με την μεταχείριση που επιφυλάχθηκε σε άλλα πρώην μέλη της Επιτροπής.

    [08] «Μηχανή του χρόνου» εγκαινιάζει η UNICEF, στα Ηνωμένα Έθνη

    Τα δεδομένα που αφορούν τα παιδιά παγκοσμίως, είτε είναι πολύ περιορισμένα, είτε κακής ποιότητας, διαπιστώνει η UNICEF και καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να επενδύσουν σε καλύτερα στοιχεία σχετικά με τα παιδιά.

    Επαρκή στοιχεία είναι διαθέσιμα μόνο για το ήμισυ των δεικτών που σχετίζονται με τους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα παιδιά. Όπως υπογραμμίζει η UNICEF σε σχετική ανακοίνωση, τα περιορισμένα δεδομένα αφήνουν τα κράτη χωρίς τις πληροφορίες που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν με ακρίβεια τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια παιδιά ή για την παρακολούθηση της προόδου ως προς την επίτευξη των στόχων.

    Περίπου μία στις τρεις χώρες δεν διαθέτει συγκρίσιμα μέτρα για την παιδική φτώχεια, επίσης υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων και συγκρίσιμων στοιχείων για τον αριθμό των παιδιών με αναπηρίες σε όλες σχεδόν τις χώρες, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για το πόσο ασφαλές είναι το πόσιμο νερό σε κάποιες χώρες και δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου διαθέσιμα στοιχεία για τα αγόρια που έχουν υποστεί αναγκαστική σεξουαλική επαφή ή άλλες αναγκαστικές σεξουαλικές πράξεις. Επίσης, μόνο 105 από τις 197 χώρες έχουν πρόσφατα στοιχεία για την καχεξία, που αποστερεί τα παιδιά από μια δίκαιη ευκαιρία στην επιβίωση, την ενηλικίωση και την ανάπτυξη, ενώ αντίστοιχα μόνο μία στις δύο χώρες σε όλο τον κόσμο διαθέτει πρόσφατα στοιχεία για τα υπέρβαρα παιδιά.

    Για να φέρουν στο προσκήνιο την έλλειψη στοιχείων, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι- Μουν, και η UNICEF παρουσίασαν τη «Μηχανή του χρόνου», μια εγκατάσταση στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για μια δομή σε σχήμα κάψουλας που επιδεικνύει δεδομένα μέσα από την Τέχνη και προσφέρει στους επισκέπτες και τους αντιπροσώπους που θα παρίστανται στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών μια ευκαιρία να κατανοήσουν τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα και τους τομείς στους οποίους είναι ελλιπή.

    Η UNICEF καλεί τα κράτη να επενδύσουν σε αναλυτικά, συγκρίσιμα και ποιοτικά δεδομένα για τα παιδιά, ώστε να αντιμετωπίσουν επαρκώς ζητήματα, όπως η φτώχεια, οι θάνατοι που μπορούν να προληφθούν και η βία κατά των παιδιών.

    [09] Μήνυμα ενότητας και μια «ευχάριστη έκπληξη» αναμένεται από την ετησία ομιλία του Γιούνκερ

    Μηνύματα «ενότητας» και «αλληλεγγύης», σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση δοκιμάζεται σκληρά, αλλά και μια «ευχάριστη έκπληξη», θα περιλαμβάνει η ετήσια ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα 14 Σεπτεμβρίου στις 10.00 ώρα Ελλάδας.

    Όλα προμηνύουν ότι θα είναι ίσως η πιο σημαντική ομιλία από το 2010 που καθιερώθηκε, καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να κάνει τον απολογισμό του δύσκολου έτους που πέρασε, να σχεδιάσει το επόμενο και στη συνέχεια να δεχθεί και να απαντήσει στην κριτική των 751 ευρωβουλευτών.

    Στην περυσινή του ομιλία ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στην πρόκληση του προσφυγικού, μιλώντας στον νου αλλά και στην καρδιά των Ευρωπαίων και θυμίζοντας ότι κάποιος από την οικογένεια τους υπήρξε πρόσφυγας. Είχε ζητήσει να υιοθετηθεί η πρόταση της Κομισιόν για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων και είχε τονίσει ότι το πρόβλημα δεν είναι η θρησκεία των προσφύγων. Θύμισε μάλιστα και τα λάθη της Ευρώπης στο παρελθόν όταν έκανε διαχωρισμό ανάμεσα σε Εβραίους, Χριστιανούς, Μουσουλμάνους.

    Στην ομιλία του 2015 υποσχέθηκε ότι θα γίνει Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και ζήτησε την κινητοποίηση της ευρωπαϊκής διπλωματίας για την ειρήνευση στη Συρία και τη Λιβύη. Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή είναι στη φάση της υλοποίησης. Η μετεγκατάσταση προχωράει αργά αλλά δεν έχει εγκαταλειφθεί.

    Πριν ένα χρόνο οι Βρυξέλλες είχαν μπροστά τη διαπραγμάτευση με τη Βρετανία, που πέτυχε τελικά μια καλή συμφωνία τον Φεβρουάριο και τίποτα δεν προμήνυε το σαρωτικό αποτέλεσμα του Brexit που έφερε το δημοψήφισμα.

    Νέα επιδείνωση της κοινωνικής πραγματικότητας προκάλεσαν και τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    Η οικονομική κρίση δεν έχει τελειώσει. Τα ελλείμματα και τα χρέη της Ευρώπης και κυρίως η ανεργία των νέων στοιχειώνουν το μέλλον και την προοπτική του μοναδικού εγχειρήματος, για το οποίο η Γηραιά Ήπειρος για 60 χρόνια ήταν υπερήφανη: Ειρήνη και ευημερία. Αυτά κλονίζονται και ένα ακόμη φάντασμα εμφανίζεται απειλητικά: Τα ακροδεξιά, τα ρατσιστικά, τα ξενοφοβικά κινήματα.

    Ωστόσο, η ΕΕ τη χρονιά που πέρασε, παρά τη συσσώρευση και νέων προβλημάτων, άντεξε.

    Ο πρόεδρος Γιούνκερ πρέπει να δώσει τώρα μια προοπτική και μια ελπίδα.

    Η Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη Βέρα Γιούροβα που επισκέφθηκε πριν τρεις μέρες την Αθήνα, είπε ότι από «τα συμφραζόμενα» της στάσης του Γιούνκερ μπορούμε να αντιληφθούμε τι θα πει σήμερα και πρόσθεσε ότι αυτή η ομιλία θα περιέχει μια «ευχάριστη έκπληξη».

    Από τα «συμφραζόμενα» των τελευταίων μηνών, αντιλαμβανόμαστε ότι θα ζητήσει μια πιο χαλαρή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αφού ήδη «αθωώθηκαν» από τις ποινές για τα ελλείμματά τους η Ισπανία και η Πορτογαλία ενώ για τη Γαλλία ο κ. Γιούνκερ κατηγορείται ότι «κάνει τα στραβά μάτια».

    Στο πρόσφατο Κολέγιο των Επιτρόπων φέρεται επίσης να ζήτησε να εξαιρούνται από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων και των χρεών οι δαπάνες για την Παιδεία και για κάποιες Δημόσιες Επενδύσεις. Παράλληλα ακούγεται το ενδεχόμενο να παραταθεί το Σχέδιο Γιούνκερ και να αυξηθούν οι πόροι του.

    Οι δύο Επίτροποι που έχουν τα οικονομικά χαρτοφυλάκια Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί δείχνουν να διχάζονται με τον πρώτο να είναι υπέρ της αυστηρότερης τήρησης των κανόνων και τον δεύτερο να συναινεί στη χαλάρωση, αλλά φαίνεται ότι Σόιμπλε που διευθύνει την ορχήστρα έχει δώσει πράσινο φως, τουλάχιστον για την περίπτωση των ελλειμμάτων Ισπανίας και Πορτογαλίας.

    Οι συμφωνίες έγιναν για να τηρούνται αλλά οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν και έκτακτες λύσεις και όπως είπε και στην περυσινή του ομιλία ο πρόεδρος της Επιτροπής «δεν είναι καιρός για συνηθισμένα πράγματα».

    Η ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης, όπως αναφέρει επίσημα η Επιτροπή, εγκαινιάζει τον διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τη διαμόρφωση του προγράμματος εργασίας της Επιτροπής για το 2017, όπως εξάλλου προβλέπεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

    Η φετινή συζήτηση αναμένεται επίσης να συμβάλει στη Σύνοδο των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην Μπρατισλάβα, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου 2016, για το μέλλον της Ευρώπης.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μεταδώσουν ζωντανά την ομιλία και τη συζήτηση στην ολομέλεια:

    Ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση και live blog στην ιστοσελίδα www.ec.europa.eu/soteu

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραπέμπει στην ειδική πλατφόρμα και στο Storify του ΕΚ για απευθείας σύνδεση με τη συζήτηση στην ολομέλεια, και επιπλέον πληροφορίες για τους ευρωβουλευτές και τις πολιτικές τους ομάδες, φωτογραφίες και βίντεο.

    Επίσης, μέσα από το EP Newshub, θα εμφανίζονται τα σχόλια των ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια της συζήτησης αλλά και σε όλους τους λογαριασμούς του ΕΚ στο Twitter με το #SOTEU.

    Η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά και από την ευρωπαϊκή ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [10] «Θησαυροί» από το Ερμιτάζ έρχονται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο

    «Πρόκειται για ένα μείζον πολιτιστικό γεγονός. Τα εκθέματα ανήκουν σε ένα ευρύ χρονικό φάσμα, από την αρχαιότητα ως τους νεότερους χρόνους, και αφορούν θησαυρούς από ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, το Ερμιτάζ».

    Με αυτά τα λόγια έγινεομόφωνα δεκτό,την Τρίτη,από τα μέλη του ΚΑΣ, το αίτημα για τον προσωρινό δανεισμό 160 έργων από το μουσείο Ερμιτάζ. Προορισμός τους το Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο, όπου θα πραγματοποιηθεί, μεταξύ 2 Νοεμβρίου 2016 και 26 Φεβρουαρίου 2017, η έκθεση «The State Hermitage Museum: Gateway to History» («Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία»), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016».

    Τα έργα από το ρωσικό μουσείο, όλα μοναδικά, αφορούν 34 ελαιογραφίες, 3 ακουαρέλες, 9 γλυπτά και 114 έργα διακοσμητικών και εφαρμοσμένων τεχνών από τις αντίστοιχες συλλογές του, που καλύπτουν ένα διάστημα 25 αιώνων, δηλαδή από τον 5ο αι. π. Χ. έως τον 20ό αιώνα, η παρουσίαση των οποίων θα δώσει στους επισκέπτες του Βυζαντινού και Χριστιανικού μουσείου την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια διαχρονική επισκόπηση πολιτισμών Ανατολής και Δύσης.

    Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται περίφημα γλυπτά, αλλά και πίνακες διάσημων ζωγράφων, όπως οι «Πέτρος και Παύλος» (1587-1592) του Ελ Γκρέκο, «Αφροδίτη και Άδωνις» (1610-1611) του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, «Ανάπαυση κατά τη φυγή στην Αίγυπτο, με την αγία Ιουστίνη» (1529-1530) του Λορέντσο Λόττο, «Η άμωμος σύλληψις» (1645-1655) του Μπαρτολομέν Εστέμπαν Μουρίγιο, «Εσθήρ ενώπιον Ασουήρου» του Νικολά Πουσέν, «Βάκχος» (πρώτο μισό του 17ου αιώνα) από τον κύκλο του Καραβάτζιο.

    Η έκθεση διοργανώνεται σε ανταπόδοση μια άλλης, που με τον τίτλο «Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων» ξεκίνησε στο Ερμιτάζ στις 24 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 2 Οκτωβρίου 2016. Η έκθεση αυτή περιλάμβανε 120 βυζαντινές αρχαιότητες από ελληνικά μουσεία, καθώς και την εικόνα «Κοίμηση Θεοτόκου» του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο) από τον ομώνυμο ιερό ναό της Σύρου.

    Παράλληλα, το ΚΑΣ έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» και για τον προσωρινό δανεισμό 21 έργων από ελληνικά μουσεία και μία ιδιωτική συλλογή, για να παρουσιασθούν στην Κρατική Πινακοθήκη Tretyakov στη Μόσχα, στο πλαίσιο έκθεσης με τον τίτλο «Βυζαντινή Τέχνη από την Ελλάδα». Και αυτή η έκθεση, διάρκειας από 25 Οκτωβρίου 2016 έως 9 Ιανουαρίου 2017, εντάσσεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

    Θα περιλαμβάνει 10 εικόνες από το Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο, 1 από το μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, 7 έργα από το μουσείο Μπενάκη (τέσσερα έργα μικροτεχνίας, ένα ύφασμα και δύο χειρόγραφους κώδικες), όλα της βυζαντινής εποχής. Θα εκτεθούν επίσης τρεις εικόνες από την ιδιωτική συλλογή του Αιμιλίου Μαργαρίτη (πρώην Συλλογή Βελιμέζη), του 15ου και 16ου αιώνα.

    Όπως σημειώθηκε στη συνεδρίαση, στην έκθεση «Βυζαντινή Τέχνη από την Ελλάδα» το υπουργείο Πολιτισμού συμμετέχει μόνο με τον δανεισμό έργων από κρατικά μουσεία. Η διοργάνωση είναι της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, του μουσείου Μπενάκη και της Πινακοθήκης Τρετιακόφ, στο πλαίσιο workshop για τη συντήρηση βυζαντινών εικόνων, αλλά και συμποσίου για τον Ησυχασμό που θα πραγματοποιηθούν στη ρωσική πινακοθήκη.

    [11] Μετά... πάθους και μεθ'... οίνου ξεκινούν οι προβολές στο «Ολύμπιον»

    Με... ακραία ερωτικά πάθη, με εφηβικές μνήμες, «μυστηριακά» αλλά και... μεθ' οίνου, ξεκινά η κινηματογραφική σεζόν στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», την έδρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

    Η αρχή έγινε την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου και έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2016, οπότε φιλοξενούνται στην οθόνη του «Ολύμπιον», οι προβολές του Φεστιβάλ Μυστηρίου Mysticon2, υπόσχονται γερές δόσεις μυστηρίου και αυθεντική αίσθηση περιπέτειας. Οι προβολές θα γίνονται καθε βράδυ στις 23:30.

    Η σεζόν των προβολών ξεκινά με την ταινία ακραίου ερωτικού πάθους, το «Storia d' Amore» του Κλαούντιο Κουπελίνι, ενώ στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» προβάλλεται η τελευταία ταινία του Γάλλου δημιουργού Αρνό Ντεπλεσέν «Τα χρυσά μας χρόνια», που προβλήθηκε στην τελετή λήξης του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Μεθ' οίνου και δή... αφρώδους «συνοδεύεται», εξάλλου, η ειδική-διπλή προβολή της επόμενης Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου, στον κινηματογράφο «Παύλος Ζάννας». Είναι το «Σινεμά Τα ΒορΟινά», μία ξεχωριστή βραδιά, όπου οι δρόμοι του σινεμά και «Οι δρόμοι του κρασιού» συναντιούνται σχεδόν κινηματογραφικά.

    Παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής κρασιού, αμπελώνες και διαδρομές, αρώματα και προϊόντα, όλα πρωταγωνιστούν στα δύο ντοκιμαντέρ Natural resistance/Φυσική αντίσταση του Τζόναθαν Νόσιτερ και Κρασί, δώρο των Θεών: Οι δρόμοι του κρασιού της Βορείου Ελλάδος του Κουρτ Εχλσάλγκερ. Μετά την προβολή, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν εξαιρετικούς αφρώδεις και λευκούς οίνους του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα. Την εκδήλωση διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ένωση Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».

    [12] Ο διαβήτης κύησης κορυφώνεται στις εγκύους κατά τους μήνες του καλοκαιριού

    Τα ποσοστά του διαβήτη κύησης στις εγκύους φθάνουν στο αποκορύφωμά τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής μια νεαρή Ελληνίδα ερευνήτρια της διασποράς.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Αναστασία Κατσαρού του Πανεπιστημίου της Λουντ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Σκένε του Μάλμε στη Σουηδία, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη στο Μόναχο (12-16 Σεπτεμβρίου).

    Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για 11.538 εγκύους γυναίκες, από τις οποίες οι 487 (ποσοστό 4,2%) είχαν εμφανίσει διαβήτη για πρώτη φορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

    Όπως έδειξε η ανάλυση, η συχνότητα των περιστατικών διαβήτη κύησης στο σύνολο των κυήσεων κυμαινόταν από 2,9% τον Μάρτιο σε 5,8% τον Ιούνιο. Ο μέσος όρος ανά εποχή ποίκιλε από 3,3% την άνοιξη έως 5,5% το καλοκαίρι.Προηγούμενες έρευνες ειχαν επιβεβαιώσει την εποχικότητα του διαβήτη τύπου-1, αλλά όχι του διαβήτη τύπου-2 και του διαβήτη κύησης.

    [13] Υποστήριξη από την ΕΚΤ, για μικρότερα πλεονάσματα

    Την υποστήριξη από την ΕΚΤ του ελληνικού αιτήματος για μείωση των δημοσιονομικών στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ ή το 2% του ΑΕΠ επιβεβαίωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΤτΕ.Η ίδια πηγή τόνιζε ότι με βάση της προβλέψεις της ΤτΕ, η ελληνική οικονομία έχει την δυνατότητα να αναπτυχθεί κατά 2,5% του ΑΕΠ το 2017 με ατμομηχανή μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις και το δεδομένο ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα έχουν την πορεία που έχει προγραμματιστεί.

    Μεταφέροντας το κλίμα που υπάρχει από τους θεσμούς, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι η αξιολόγηση των διοικήσεων των εμπορικών τραπεζών θα προχωρήσει γρήγορα και θα ξεκινήσει εγκαίρως η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.

    Τόνιζε επίσης ότι η ΤτΕ έχει 6 αιτήσεις από distress funds δηλαδή επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία τοποθετούν σε αγορές κόκκινων δανείων και θα πάρουν και την άδεια για να λειτουργήσουν στην ελληνική αγορά.

    [14] Eργασιακά και ασφαλιστικό στην ατζέντα

    Δύο προγραμματισμένες συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών θα έχει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σήμερα και αύριοΠέμπτη, στην Αθήνα.

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η συνάντηση της Τετάρτης θα αφορά τα εργασιακά, ενώ την Πέμπτη θα συζητηθούν οι «ουρές» της πρώτης αξιολόγησης σε σχέση με το ασφαλιστικό.

    Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι, ως προς τα εργασιακά, δεν πρόκειται ουσιαστικά για την έναρξη της διαπραγμάτευσης, γιατί, όπως είπε, αναμένεται ακόμα το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόμων, που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές ότι θα αποτελέσει το έναυσμα της σχετικής διαδικασίας. «Το πόρισμα το περιμένουμε μέσα στον Σεπτέμβριο, αλλά ακόμα δεν έχει παραδοθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι στις προθέσεις των δανειστών σε αυτή τη συνάντηση είναι να οριστούν τα διαδικαστικά θέματα. «Εμείς προφανώς θα επιβεβαιώσουμε ξανά ότι δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα που θα επιδεινώσει τη θέση των εργαζομένων και ότι, αντιθέτως, θέλουμε, για πρώτη φορά, την αναστροφή της απορρύθμισης, με την επαναφορά, κυρίως, των συλλογικών διαπραγματεύσεων» τόνισε.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση της Πέμπτης με τους θεσμούς, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι θα συζητηθούν τρία προαπαιτούμενα, «που έχουν ζητηθεί, για να πάρουμε το υπόλοιπο της δόσης και τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί». Σημείωσε δε ότι θα γίνει και ένας έλεγχος της εν γένει πορείας της εφαρμογής του ασφαλιστικού.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα τρία προαπαιτούμενα είναι τα εξής:

    «- Ο ορισμός της έκπτωσης για την εξαγορά πλασματικών χρόνων αντί για 15%, συνολικά, σε 2% κατ' έτος. Αυξάνει η έκπτωση ανάλογα με τα χρόνια εξαγοράς.

    - Η δεύτερη ρύθμιση αφορά την υπαγωγή στο γενικό καθεστώς ασφάλισης, όσων νοικιάζουν δωμάτια σε οικισμούς, πόλεις και χωριά, κάτω των 2.000 κατοίκων και δεν είναι επαγγελματίες αγρότες». «Όσοι είναι επαγγελματίες αγρότες και νοικιάζουν ως συμπληρωματικό εισόδημα τα δωμάτια, εξακολουθούν να είναι στη ρύθμιση που αφορά τους αγρότες» διευκρίνισε.

    - «Το τρίτο αφορά την ομογενοποίηση των εισφορών υγείας για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες. Από το 2019 μετατίθεται στο 2017» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας. Και συνέχισε: «Αυτό που είχαμε επιδιώξει στο νόμο, είναι αυτές οι δύο κατηγορίες να έχουν χαμηλότερες εισφορές. Και για τις δύο αυτές κατηγορίες, λοιπόν, είχαμε μειώσεις στο 70% του ανειδίκευτου εργάτη στο ύψος υπολογισμού της εισφοράς. Αυτό παραμένει, έχουν διαφορετική ευνοϊκότερη ρύθμιση από τους άλλους ασφαλισμένους.

    Εξομοιώνεται, όμως, το ποσοστό της εισφοράς με αυτό το γενικό. Παραμένουν, επομένως, χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές των δύο αυτών κατηγοριών, γιατί ως βάση υπολογισμού δεν είναι για την κατώτατη κατηγορία ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά το 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό παραμένει αναλλοίωτο. Το ποσοστό, όμως, του 5% επί της υγείας αναπροσαρμόζεται στο περίπου 7%, κατόπιν της απαίτησης των δανειστών για εξομοίωση όλων των σχετικών εισφορών».

    Επιπλέον, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι, από ελληνικής πλευράς, θα τεθεί το ζήτημα της ίδρυσης επαγγελματικών Ταμείων, «όπως μας ζητήθηκε από τους φορείς των δικηγόρων, μηχανικών, κτλ και η εξειδίκευση της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού ότι, από 1/1/2017, θέλουμε να ενταχθούν στο σύστημα ασφάλισης και αυτοί που είχαν αποβληθεί, στη διάρκεια της κρίσης, από τους αυτοαπασχολούμενους, μιας και από την 1/1/2017, με την αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών, μειώνεται από 250 ευρώ έως 150 ευρώ η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά και, γενικά, αντιστοιχίζονται πλέον οι εισφορές με το πραγματικό εισόδημα και όχι με το εικονικό και εξωπραγματικό των χρόνων, πριν από την κρίση».

    [15] Ο διαβήτης κύησης κορυφώνεται στις εγκύους κατά τους μήνες του καλοκαιριού

    Τα ποσοστά του διαβήτη κύησης στις εγκύους φθάνουν στο αποκορύφωμά τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής μια νεαρή Ελληνίδα ερευνήτρια της διασποράς.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Αναστασία Κατσαρού του Πανεπιστημίου της Λουντ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Σκένε του Μάλμε στη Σουηδία, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη στο Μόναχο (12-16 Σεπτεμβρίου).

    Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για 11.538 εγκύους γυναίκες, από τις οποίες οι 487 (ποσοστό 4,2%) είχαν εμφανίσει διαβήτη για πρώτη φορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

    Όπως έδειξε η ανάλυση, η συχνότητα των περιστατικών διαβήτη κύησης στο σύνολο των κυήσεων κυμαινόταν από 2,9% τον Μάρτιο σε 5,8% τον Ιούνιο. Ο μέσος όρος ανά εποχή ποίκιλε από 3,3% την άνοιξη έως 5,5% το καλοκαίρι.Προηγούμενες έρευνες ειχαν επιβεβαιώσει την εποχικότητα του διαβήτη τύπου-1, αλλά όχι του διαβήτη τύπου-2 και του διαβήτη κύησης.

    [16] Ο Αύγουστος «ισοφάρισε» τον Ιούλιο ως ο πιο ζεστός μήνας από το 1880, σύμφωνα με τη NASA

    Ο φετινός Αύγουστος διεκδικεί επί ίσοις όροις από τον φετινό Ιούλιο τα σκήπτρα του πιο ζεστού μήνα στα μετεωρολογικά χρονικά μετά το 1880, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).Αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες ότι στο σύνολό του το 2016 θα είναι το τρίτο έτος στη σειρά που θα σημειωθεί ρεκόρ θερμοκρασίας.

    Η θερμοκρασία του φετινού Αυγούστου ήταν 0,16 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον προηγούμενο πιο ζεστό Αύγουστο του 2014. Ήταν επίσης σχεδόν ένα βαθμό Κελσίου μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της θερμοκρασίας του Αυγούστου κατά την περίοδο αναφοράς 1951-1980.Κάθε μήνα μετά τον Οκτώβριο του 2015 έχει σημειωθεί θερμοκρασιακό ρεκόρ, με αποκορύφωμα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο φέτος. Το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι πλέον το πιο ζεστό εξάμηνο στην μετεωρολογική ιστορία, «εκθρονίζοντας» το πρώτο εξάμηνο του 2015.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 September 2016 - 6:32:37 UTC