Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΚΕ: Ο «οδικός χάρτης» του κ. Τσίπρα στην ΔΕΘ, έχει διέξοδο μόνο για το κεφάλαιο και τα κέρδη του
  • [02] ΝΔ: Ο Δραγασάκης ανέδειξε άλλο ένα ψέμα του Αλέξη Τσίπρα
  • [03] Συναντήσεις Κατρούγκαλου με τους θεσμούς την Τετάρτη και την Πέμπτη για εργασιακά και ασφαλιστικό
  • [04] Σε θετικό κλίμα η συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων με αντιπροσωπεία της κινέζικης Alibaba
  • [05] ΓΓΔΕ: Ο ίδιος ή μειωμένος ο ΕΝΦΙΑ του 2016 για το 91,8% των φορολογούμενων ιδιοκτητών
  • [06] Το λιμάνι Θεσσαλονίκης, το ελληνικό λιμάνι της εξωστρέφειας
  • [07] Αναστέλλεται η αποχή των δικηγόρων από τις 16 Σεπτεμβρίου
  • [08] «Θησαυροί» από το Ερμιτάζ έρχονται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο
  • [09] Γ. Κουμουτσάκος: Η παραίτηση Βουδούρη, κορυφή του παγόβουνου της κυβερνητικής ανεπάρκειας
  • [10] Έσπεν Μπαρθ Άιντε: Εφικτή, αν και φιλόδοξη, η επίλυση του Κυπριακού έως το τέλος του έτους
  • [11] «Ναι» στην φιλοξενία 2.000 προσφύγων στην Κρήτη, αποφάσισε η ΠΕΔ του νησιού

  • [01] ΚΚΕ: Ο «οδικός χάρτης» του κ. Τσίπρα στην ΔΕΘ, έχει διέξοδο μόνο για το κεφάλαιο και τα κέρδη του

    Ο «οδικός χάρτης» που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, έχει διέξοδο μόνο για το κεφάλαιο και τα κέρδη του κι όχι για το λαό και τις ανάγκες του.

    Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους λεγόμενους «θεσμούς» επιβεβαιώνουν για τις «ουρές» της πρώτης αξιολόγησης, την συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων -ανεξάρτητα απ? το τελικό σχήμα του «υπερταμείου»- αλλά και για την προετοιμασία της νέας επίθεσης στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

    [02] ΝΔ: Ο Δραγασάκης ανέδειξε άλλο ένα ψέμα του Αλέξη Τσίπρα

    "Για τη Νέα Δημοκρατία η βιωσιμότητα του χρέους, μετά τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, είναι ένας εθνικός στόχος. Εθνικός στόχος που αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπηρετήσει, καθώς δεν διαθέτει την αξιοπιστία που απαιτεί μια τέτοια διαπραγμάτευση"τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Γ. Δραγασάκη για το χρέος.

    Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ υπενθυμίζει πως την περασμένη Κυριακή ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για τη ρύθμιση του χρέους, υποστήριζε ότι "είμαστε πιο κοντά από ποτέ"και πρόσθετε ότι "δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα, που έχει κάνει τόσο σκληρή προσαρμογή".

    Σήμερα όμως, επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, υποστήριξε ότι "ακόμα και να έχουμε πολύ ευνοϊκά πράγματα, μιλάμε για μια εξ ορισμού διαδικασία, που πάει πέρα από το 2018"προσθέτοντας πως "παράλληλα οι διαδικασίες μπορεί να είναι μακροχρόνιες, δηλαδή, δεν είναι βέβαιο ότι θα τελειώσει γρήγορα το θέμα του χρέους"."Ο κ. Δραγασάκης ανέδειξε άλλο ένα από τα ψέματα του κ. Τσίπρα"τονίζει η ΝΔ χαρακτηρίζοντας τη βιωσιμότητα του χρέους ως έναν εθνικό στόχο.

    [03] Συναντήσεις Κατρούγκαλου με τους θεσμούς την Τετάρτη και την Πέμπτη για εργασιακά και ασφαλιστικό

    Δύο προγραμματισμένες συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών θα έχει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη, στην Αθήνα.

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η συνάντηση της Τετάρτης θα αφορά τα εργασιακά, ενώ την Πέμπτη θα συζητηθούν οι «ουρές» της πρώτης αξιολόγησης σε σχέση με το ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι, ως προς τα εργασιακά, δεν πρόκειται ουσιαστικά για την έναρξη της διαπραγμάτευσης, γιατί, όπως είπε, αναμένεται ακόμα το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόμων, που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές ότι θα αποτελέσει το έναυσμα της σχετικής διαδικασίας. «Το πόρισμα το περιμένουμε μέσα στον Σεπτέμβριο, αλλά ακόμα δεν έχει παραδοθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι στις προθέσεις των δανειστών σε αυτή τη συνάντηση είναι να οριστούν τα διαδικαστικά θέματα. «Εμείς προφανώς θα επιβεβαιώσουμε ξανά ότι δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα που θα επιδεινώσει τη θέση των εργαζομένων και ότι, αντιθέτως, θέλουμε, για πρώτη φορά, την αναστροφή της απορρύθμισης, με την επαναφορά, κυρίως, των συλλογικών διαπραγματεύσεων» τόνισε.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση της Πέμπτης με τους θεσμούς, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι θα συζητηθούν τρία προαπαιτούμενα, «που έχουν ζητηθεί, για να πάρουμε το υπόλοιπο της δόσης και τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί». Σημείωσε δε ότι θα γίνει και ένας έλεγχος της εν γένει πορείας της εφαρμογής του ασφαλιστικού.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα τρία προαπαιτούμενα είναι τα εξής:

    «- Ο ορισμός της έκπτωσης για την εξαγορά πλασματικών χρόνων αντί για 15%, συνολικά, σε 2% κατ' έτος. Αυξάνει η έκπτωση ανάλογα με τα χρόνια εξαγοράς.

    - Η δεύτερη ρύθμιση αφορά την υπαγωγή στο γενικό καθεστώς ασφάλισης, όσων νοικιάζουν δωμάτια σε οικισμούς, πόλεις και χωριά, κάτω των 2.000 κατοίκων και δεν είναι επαγγελματίες αγρότες». «Όσοι είναι επαγγελματίες αγρότες και νοικιάζουν ως συμπληρωματικό εισόδημα τα δωμάτια, εξακολουθούν να είναι στη ρύθμιση που αφορά τους αγρότες» διευκρίνισε.

    - «Το τρίτο αφορά την ομογενοποίηση των εισφορών υγείας για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες. Από το 2019 μετατίθεται στο 2017» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας. Και συνέχισε: «Αυτό που είχαμε επιδιώξει στο νόμο, είναι αυτές οι δύο κατηγορίες να έχουν χαμηλότερες εισφορές. Και για τις δύο αυτές κατηγορίες, λοιπόν, είχαμε μειώσεις στο 70% του ανειδίκευτου εργάτη στο ύψος υπολογισμού της εισφοράς. Αυτό παραμένει, έχουν διαφορετική ευνοϊκότερη ρύθμιση από τους άλλους ασφαλισμένους.

    Εξομοιώνεται, όμως, το ποσοστό της εισφοράς με αυτό το γενικό. Παραμένουν, επομένως, χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές των δύο αυτών κατηγοριών, γιατί ως βάση υπολογισμού δεν είναι για την κατώτατη κατηγορία ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά το 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό παραμένει αναλλοίωτο. Το ποσοστό, όμως, του 5% επί της υγείας αναπροσαρμόζεται στο περίπου 7%, κατόπιν της απαίτησης των δανειστών για εξομοίωση όλων των σχετικών εισφορών».

    Επιπλέον, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι, από ελληνικής πλευράς, θα τεθεί το ζήτημα της ίδρυσης επαγγελματικών Ταμείων, «όπως μας ζητήθηκε από τους φορείς των δικηγόρων, μηχανικών, κτλ και η εξειδίκευση της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού ότι, από 1/1/2017, θέλουμε να ενταχθούν στο σύστημα ασφάλισης και αυτοί που είχαν αποβληθεί, στη διάρκεια της κρίσης, από τους αυτοαπασχολούμενους, μιας και από την 1/1/2017, με την αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών, μειώνεται από 250 ευρώ έως 150 ευρώ η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά και, γενικά, αντιστοιχίζονται πλέον οι εισφορές με το πραγματικό εισόδημα και όχι με το εικονικό και εξωπραγματικό των χρόνων, πριν από την κρίση».

    [04] Σε θετικό κλίμα η συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων με αντιπροσωπεία της κινέζικης Alibaba

    Σε πολύ καλό κλίμα και με αμοιβαία διάθεση να αναπτυχθεί άμεσα η ελληνοκινεζική συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα , πραγματοποιήθηκε απόψε στο υπουργείο Εξωτερικών η συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών της κινεζικής εταιρείας Alibaba με την διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, παρουσία αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών, Δ. Μάρδα και είχε ως στόχο την ανάπτυξη των επενδυτικών σχεδίων της Alibaba στην Ελλάδα, δεδομένου, αλλά και την προώθηση ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα.

    Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ανέπτυξαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Αποστόλου, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ε. Κουντουρά, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Γιώργος Τσίπρας , ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Δ. Λιάκος και ο διευθ. σύμβουλος του Enterprise Greece κ. Δότσης.

    [05] ΓΓΔΕ: Ο ίδιος ή μειωμένος ο ΕΝΦΙΑ του 2016 για το 91,8% των φορολογούμενων ιδιοκτητών

    Για το 91,8% των ιδιοκτητών ακινήτων ο ΕΝΦΙΑ του 2016 είτε παρέμεινε σταθερός στα ίδια επίπεδα με πέρυσι είτε μειώθηκε. Αυτό προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που έδωσε στην δημοσιότητα η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο ΕΝΦΙΑ παρέμεινε σταθερός ή μειώθηκε για το 43,18% των νομικών προσώπων που έπρεπε να καταβάλουν φόρο.

    Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ όφελος ως 1.000 ευρώ στο ύψος του ΕΝΦΙΑ, που πρέπει να καταβάλλουν φέτος συγκριτικά με πέρυσι έχουν φέτος 6.403 φορολογούμενοι ή το 0,128% των υπόχρεων. Έως 50 ευρώ λιγότερο φόρο θα πληρώσουν 663.818 υπόχρεοι ή το 13,290%, έως 10 ευρώ λιγότερο φόρο θα πληρώσουν 672.577 φορολογούμενοι ή το 13,465%. Λιγότερο φόρο από 10 ευρώ έως 0,01 ευρώ θα καταβάλουν φέτος 537.733 φορολογούμενοι ή το 10,765%, μηδενικό φόρο θα καταβάλουν 1.446.541 φορολογούμενοι ή το 28,960% του συνόλου, ενώ έως 10 ευρώ περισσότερο (διαφορά που θεωρείται μηδενική με βάση το υπόδειγμα) θα πληρώσουν 1.262.337 φορολογούμενοι ή το 25,272% του συνόλου των υπόχρεων.

    Από το σημείο αυτό και πέρα ξεκινούν οι όποιες επιβαρύνσεις σε σχέση με πέρυσι. Έτσι από 10 ως 50 ευρώ περισσότερο φόρο θα καταβάλουν 298.692 ιδιοκτήτες ακινήτων ή το 5,98% του συνόλου. Από 50,01 ευρώ έως 1.000 ευρώ επιπλέον φόρο θα πληρώσουν φέτος συγκριτικά με πέρυσι 103.438 ιδιοκτήτες ακινήτων ή το 2,071% του συνόλου των ιδιοκτητών. Αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε επίπεδα πάνω από 1.000 ευρώ συγκριτικά με πέρυσι προκύπτει για 3.430 φορολογούμενους ή το 0,069% του συνόλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία ΕΝΦΙΑ, πάνω από 300.000 ευρώ θα καταβάλουν φέτος 6 φυσικά πρόσωπα και από 250.000 έως 300.000 9 φυσικά πρόσωπα.

    Σε ότι αφορά τα νομικά πρόσωπα η εικόνα που προκύπτει είναι η ακόλουθη: Λιγότερος φόρος συγκριτικά με πέρυσι έως 1.000 ευρώ προκύπτει για το 4,335% του συνόλου. Λιγότερη επιβάρυνση έως 50 ευρώ έχουν το 15,364% του συνόλου των υπόχρεων νομικών προσώπων. Λιγότερο φόρο έως 10 ευρώ θα καταβάλουν το 4,276%, ενώ για το 1,822% και για το 7,496%% αντίστοιχα προκύπτουν επιβαρύνσεις έως 0,01 ευρώ ή μηδενικός φόρος όπως και πέρυσι. Αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως 50 ευρώ θα πληρώσει το 12,084% των νομικών προσώπων που είναι υπόχρεοι, ως 1.000 ευρώ παραπάνω το 34,181% και περισσότερο από 1.000 ευρώ το 10,559%. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία ΕΝΦΙΑ πάνω από 1 εκατ. ευρώ προκύπτει για 37 νομικά πρόσωπα.

    [06] Το λιμάνι Θεσσαλονίκης, το ελληνικό λιμάνι της εξωστρέφειας

    Επισκευαστική ζώνη για σκάφη του Λιμενικού Σώματος ιδρύεται στις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ

    Επισκευαστική ζώνη, στην οποία θα συντηρούνται και θα επισκευάζονται όλα τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στις εγκαταστάσεις του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω την επιχειρησιακή ικανότητα των υπηρεσιών του Σώματος και θα αναβαθμίζει το ρόλο του ΟΛΘ.

    Μέχρι σήμερα η συντήρηση και η επισκευή των πλωτών και χερσαίων μέσων που διαθέτουν οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, από τον Έβρο μέχρι το νομό Μαγνησίας, και το Βορειοανατολικό Αιγαίο, πραγματοποιούνταν στις επισκευαστικές εγκαταστάσεις του Πειραιά και της Ελευσίνας, με αποτέλεσμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, να δημιουργούνται προβλήματα, κυρίως λόγω της γεωγραφικής απόστασης.

    Η Επισκευαστική Βάση Κεντρικής Μακεδονίας θα λειτουργήσει στο χώρο της ?Αποθήκης 20? του ΟΛΘ και θα καλύπτει όλες τις ανάγκες συντήρησης και επισκευής των μηχανών περιπολικών και γενικά όλων των πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος, που παρουσιάζουν βλάβες και θα γίνεται από έμπειρο προσωπικό.

    ?Για πρώτη φορά στα χρονικά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποκτά τη δική του επισκευαστική βάση, γεγονός που θα συμβάλλει στην άμεση εξυπηρέτηση όλων των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος?, είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος του ΔΣ του ΟΛΘ, Πάνπς Καρδαράς, υπογραμμίζοντας ότι η επιλογή του ΟΛΘ για τη δημιουργία της επισκευαστικής ζώνης ήταν επιλογή και στοχευμένη δράση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

    [07] Αναστέλλεται η αποχή των δικηγόρων από τις 16 Σεπτεμβρίου

    Τερματίζεται η αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντα τους στις 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης του νέου δικαστικού έτους.

    Την απόφαση, έλαβε σήμερα, η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

    Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, τα μέλη της ολομελείας ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στα εκκρεμή προβλήματα του Σώματος και ενόψει της ανταπόκρισης που αναμένουν από την κυβέρνηση σε σειρά εκκρεμών ζητημάτων του ασφαλιστικού νόμου, αποφάσισαν ομόφωνα να αναστείλουν από την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου τη "στοχευμένη" αποχή που πραγματοποιούσαν τους τελευταίους μήνες.

    Παράλληλα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος το Δικηγορικό Σώμα να παραμένει, ωστόσο σε διαρκή ετοιμότητα για οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει, εν αναμονή της υλοποίησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων για το ασφαλιστικό.

    [08] «Θησαυροί» από το Ερμιτάζ έρχονται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο

    «Πρόκειται για ένα μείζον πολιτιστικό γεγονός. Τα εκθέματα ανήκουν σε ένα ευρύ χρονικό φάσμα, από την αρχαιότητα ως τους νεότερους χρόνους, και αφορούν θησαυρούς από ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, το Ερμιτάζ».

    Με αυτά τα λόγια έγινε σήμερα ομόφωνα δεκτό από τα μέλη του ΚΑΣ, το αίτημα για τον προσωρινό δανεισμό 160 έργων από το μουσείο Ερμιτάζ. Προορισμός τους το Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο, όπου θα πραγματοποιηθεί, μεταξύ 2 Νοεμβρίου 2016 και 26 Φεβρουαρίου 2017, η έκθεση «The State Hermitage Museum: Gateway to History» («Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία»), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016».

    Τα έργα από το ρωσικό μουσείο, όλα μοναδικά, αφορούν 34 ελαιογραφίες, 3 ακουαρέλες, 9 γλυπτά και 114 έργα διακοσμητικών και εφαρμοσμένων τεχνών από τις αντίστοιχες συλλογές του, που καλύπτουν ένα διάστημα 25 αιώνων, δηλαδή από τον 5ο αι. π. Χ. έως τον 20ό αιώνα, η παρουσίαση των οποίων θα δώσει στους επισκέπτες του Βυζαντινού και Χριστιανικού μουσείου την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια διαχρονική επισκόπηση πολιτισμών Ανατολής και Δύσης.

    Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται περίφημα γλυπτά, αλλά και πίνακες διάσημων ζωγράφων, όπως οι «Πέτρος και Παύλος» (1587-1592) του Ελ Γκρέκο, «Αφροδίτη και Άδωνις» (1610-1611) του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, «Ανάπαυση κατά τη φυγή στην Αίγυπτο, με την αγία Ιουστίνη» (1529-1530) του Λορέντσο Λόττο, «Η άμωμος σύλληψις» (1645-1655) του Μπαρτολομέν Εστέμπαν Μουρίγιο, «Εσθήρ ενώπιον Ασουήρου» του Νικολά Πουσέν, «Βάκχος» (πρώτο μισό του 17ου αιώνα) από τον κύκλο του Καραβάτζιο.

    Η έκθεση διοργανώνεται σε ανταπόδοση μια άλλης, που με τον τίτλο «Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων» ξεκίνησε στο Ερμιτάζ στις 24 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 2 Οκτωβρίου 2016. Η έκθεση αυτή περιλάμβανε 120 βυζαντινές αρχαιότητες από ελληνικά μουσεία, καθώς και την εικόνα «Κοίμηση Θεοτόκου» του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο) από τον ομώνυμο ιερό ναό της Σύρου.

    Παράλληλα, το ΚΑΣ έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» και για τον προσωρινό δανεισμό 21 έργων από ελληνικά μουσεία και μία ιδιωτική συλλογή, για να παρουσιασθούν στην Κρατική Πινακοθήκη Tretyakov στη Μόσχα, στο πλαίσιο έκθεσης με τον τίτλο «Βυζαντινή Τέχνη από την Ελλάδα». Και αυτή η έκθεση, διάρκειας από 25 Οκτωβρίου 2016 έως 9 Ιανουαρίου 2017, εντάσσεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

    Θα περιλαμβάνει 10 εικόνες από το Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο, 1 από το μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, 7 έργα από το μουσείο Μπενάκη (τέσσερα έργα μικροτεχνίας, ένα ύφασμα και δύο χειρόγραφους κώδικες), όλα της βυζαντινής εποχής. Θα εκτεθούν επίσης τρεις εικόνες από την ιδιωτική συλλογή του Αιμιλίου Μαργαρίτη (πρώην Συλλογή Βελιμέζη), του 15ου και 16ου αιώνα.

    Όπως σημειώθηκε στη συνεδρίαση, στην έκθεση «Βυζαντινή Τέχνη από την Ελλάδα» το υπουργείο Πολιτισμού συμμετέχει μόνο με τον δανεισμό έργων από κρατικά μουσεία. Η διοργάνωση είναι της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, του μουσείου Μπενάκη και της Πινακοθήκης Τρετιακόφ, στο πλαίσιο workshop για τη συντήρηση βυζαντινών εικόνων, αλλά και συμποσίου για τον Ησυχασμό που θα πραγματοποιηθούν στη ρωσική πινακοθήκη.

    [09] Γ. Κουμουτσάκος: Η παραίτηση Βουδούρη, κορυφή του παγόβουνου της κυβερνητικής ανεπάρκειας

    «Η παραίτηση Βουδούρη είναι η κορυφή του παγόβουνου της κυβερνητικής ανεπάρκειας στην αντιμετώπιση ενός ακόμα, πολύ σοβαρού για τη χώρα ζητήματος», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι «η παραίτηση του γενικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, και τα όσα οδήγησαν σε αυτήν, επιβεβαιώνουν την αδυναμία της κυβέρνησης να εργασθεί με στοιχειώδη συντονισμό και αποτελεσματικότητα στο προσφυγικό - μεταναστευτικό.

    Διαβάστε επίσης:

    Δεκτή έκανε ο πρωθυπουργός την παραίτηση του Οδ. Βουδούρη

    [10] Έσπεν Μπαρθ Άιντε: Εφικτή, αν και φιλόδοξη, η επίλυση του Κυπριακού έως το τέλος του έτους

    Την πεποίθησή του πως έχει σημειωθεί πρόοδος και ότι είναι εφικτή, αν και φιλόδοξη η επίλυση του Κυπριακού έως το τέλος του έτους, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

    Ειδικότερα σε ερώτηση αν είναι ρεαλιστική η αισιοδοξία που διατύπωσε προχθές ο Μπαν Κι-μουν για επίλυση του Κυπριακού έως το τέλος της θητείας του, στο τέλος του 2016, ο κ. Άιντε απάντησε: «Όντως ο γραμματέας Μπαν Κι-μουν έκανε αυτή τη δήλωση. Αλλά αρκετό καιρό πριν το πει ο ίδιος, την ίδια δήλωση είχαν κάνει οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί. Είχαν δηλώσει ότι ο στόχος τους ήταν να έρθουν σε μια συμφωνία κατά τη διάρκεια του 2016. Πρώτα το είπαν μαζί στο Νταβός τον Ιανουάριο και στην κοινή δήλωση την 15η Μαΐου, με την οποία χαιρέτισαν τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων καθώς και σε συνεντεύξεις τους. Δεν είναι δική μου ή του Μπαν Κι-μουν εκτίμηση, αλλά των ίδιων των ηγετών». Συνεχίζοντας, είπε ότι πιστεύει πως είναι εφικτό να επιλυθεί, αν και φιλόδοξο, σημειώνοντας πως «εάν πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος, πρέπει και δουλέψουμε σκληρά γιατί έχουμε μακροχρόνια ζητήματα». «Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για να γεφυρωθούν τα κενά» υπογράμμισε, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως πρόκειται για πάρα πολύ δύσκολα ζητήματα.

    Όσον αφορά το περιουσιακό, είπε πως «έχουμε διανύσει πολύ δρόμο μπροστά» και υποστήριξε πως «έχουμε μια συμφωνία επί της αρχής, αλλά ακόμη συζητάμε μια σημαντική πτυχή για το πώς αυτές οι αρχές θα γίνουν πράξη». «Δεν είναι μια μικρή διαφορά, αλλά δεν είναι και μια διαφορά σε θέματα αρχών» επισήμανε.

    Για το εδαφικό, διατύπωσε την άποψη πως στο τέλος θα ξεπεραστεί η διαφορά και θα υπάρξει συμφωνία.

    Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων παραδέχτηκε πως υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σημείωσε ωστόσο πως έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με διάθεση να λυθούν οι διαφορές.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη δημιουργία αισθήματος κοινής ασφάλειας στο νησί. Παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολο, σημειώνοντας όμως ότι έχει συμβεί σε πολλές άλλες κοινότητες. «Πρέπει να καταλάβουμε γιατί ιστορικά οι δύο κοινότητες φοβόντουσαν η μία την άλλη, και η τουρκοκυπριακή κοινότητα πρέπει να καταλάβει πως η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων και η συνολική κατάσταση αποτελεί μια συνεχή πρόκληση στην αίσθηση ασφάλειας για την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν πως οι εμπειρίες από το 1960 μέχρι το 1974, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού πραξικοπήματος, έχουν δημιουργήσει υπαρξιακό φόβο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Και αυτό δεν είναι αφορά ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο, αλλά πως αυτοί οι δύο φόβοι μπορούν να εξαλειφθούν. Το ζήτημα δεν είναι αν αυτοί οι φόβοι έχουν βάση σήμερα, αλλά ότι συνεχίζουν να υπάρχουν στην πραγματικότητα, και για να ξεπεραστούν πρέπει να δημιουργηθεί ένα αίσθημα κοινής ασφάλειας στο νησί» σημείωσε.

    Σε ερώτηση για το πιο είναι το πιο σημαντικό εμπόδιο για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Άιντε απάντησε πως τα ζητήματα της διακυβέρνησης, της περιουσίας και της ασφάλειας είναι πολύ δύσκολα, προσθέτοντας παράλληλα πως έχουμε ξεπεράσει και πάρα πολύ δύσκολα ζητήματα, αναφερόμενος στο ζήτημα της σύνθεσης του πληθυσμού, για το οποίο, όπως είπε, υπάρχει κατανόηση. «Έχουμε αποδείξει ότι λύνουμε τα δύσκολα ζητήματα, και ένας τρόπος για να λύνεις τα δύσκολα ζητήματα είναι να δημιουργείς ένα κλίμα αμοιβαίας κατανόησης» συμπλήρωσε και ανέφερε για παράδειγμα: «Αν η μία πλευρά θέλει το α και η άλλη το β, ενδεχομένως η λύση να είναι το γ, και κανένας από τους δύο να μην το είχε σκεφτεί πριν».

    Αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε χθες και σήμερα στην Αθήνα, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αντίστοιχα, εξέφρασε την ικανοποίησή του και τις χαρακτήρισε πλούσιες και εποικοδομητικές. Ανέφερε πως συζήτησε κυρίως για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και πώς θα συμμετάσχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, επισημαίνοντας: «Είχαμε δύο πολύωρες και καλά προετοιμασμένες συναντήσεις και ήμασταν αφοσιωμένοι να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Και ήταν όλοι πρόθυμοι να συμμετέχουμε σε ουσιαστικές συζητήσεις, για να καλυφθούν τα κενά σε αυτά τα ζητήματα».

    Επισήμανε, επίσης, πως η Ελλάδα αποτελεί μια εγγυήτρια χώρα που είναι αφοσιωμένη στην επίλυση του Κυπριακού και πως θέλει να βοηθήσει και τις δύο κοινότητες να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους.

    Χαρακτήρισε, ακόμα, τη διαίρεση της Κύπρου ως μια τραγωδία για τους Κυπρίους που είχε πολλές επιπτώσεις στην περιοχή και τόνισε τη σημασία της επίλυσης του Κυπριακού για την ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο. «Η επίλυση του κυπριακού ζητήματος δεν είναι μόνο καλό για τους Κύπριους, αλλά επίσης βελτιώνει τις σχέσεις στη γύρω περιοχή, όπως μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργώντας μελλοντικές δυνατότητες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σε ό,τι αφορά την αυριανή συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, με την οποία ολοκληρώνεται η διαδικασία των εντατικών διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών, ο κ. Άιντε είπε πως οι δύο ηγέτες θα εκδώσουν μια κοινή δήλωση για το πού βρίσκεται η διαδικασία. Δεν πρόκειται για συμφωνία, ξεκαθάρισε, εμμένοντας στην έννοια της δήλωσης αντί της διακήρυξης.

    Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο διαιτησίας εκ μέρους του ΟΗΕ και επισήμανε ότι δεν το χρειαζόμαστε. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι έχουμε διδαχθεί ένα σκληρό μάθημα από το 2004, ότι η προσπάθεια επιβολής ενός σχεδίου δεν είναι καλή ιδέα και δεν λειτούργησε πολύ καλά. Και για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό, και για τους δύο ηγέτες και για μας, να υπογραμμίσουμε ότι το σχέδιο είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και έμπνευσης και να αποφασίσουν οι Κύπριοι με δημοψήφισμα. Και πιστεύω ότι οι ίδιοι Κύπριοι αποφασίζουν για τη μοίρα τους. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο διαιτησίας και ούτε πιστεύω ότι το χρειαζόμαστε γιατί τώρα οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί είναι δύο αφοσιωμένοι ηγέτες και γνωρίζουν ότι έχουν αναλάβει μια ιστορική ευθύνη και οφείλουν τη φέρουν εις πέρας».

    Στη συνέχεια κατέστησε σαφές ότι τάσσεται υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης. «Σε όλες τις προηγούμενες διοικήσεις υπήρχαν συνομοσπονδιακές λύσεις, αλλά στην παρούσα διοίκηση πρόκειται για ομοσπονδιακή λύση και ολόκληρη η νομική ομάδα, που οι περισσότεροι είναι ειδικοί σε θέματα συντάγματος και ομοσπονδιών, δηλώνουν ότι πρόκειται για μια στέρεα ομοσπονδιακή δομή, όπως στη Γερμανία, στις ΗΠΑ, στο Βέλγιο και στην Αυστρία» αποσαφήνισε.

    Ειδική αναφορά έκανε στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, αναφέροντας πως «αυτό που με κάνει χαρούμενο είναι ότι υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ενόψει μιας συμφωνίας ομοσπονδιακής εκμετάλλευσής τους και ότι τα μελλοντικά έσοδα από αυτή την εκμετάλλευση θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων». Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε πως κάθε κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς του πόρους, αναφέροντας ως παράδειγμα τη χώρα του, τη Νορβηγία και υπογράμμισε πως τα διδάγματα από τη νεότερη ιστορία έχουν δείξει ότι η σύγκρουση σε θέματα ενέργειας έχει άσχημα αποτελέσματα. «Ένα καλό επιχείρημα για την επίτευξη λύσης είναι η ειρηνική και μακροχρόνια και σταθερή εκμετάλλευση της ενέργειας» επισήμανε.

    Τέλος, όσον αφορά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, δήλωσε: «Όταν συνέβη ήμουν πολύ ανήσυχος ότι θα επηρέαζε τις διαπραγματεύσεις. Απέτυχε και δεν υπήρξε καμία αλλαγή στις διαπραγματεύσεις από καμία πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας». Εξέφρασε την πεποίθηση πως το πρότερο κλίμα εξεύρεσης λύσης συνεχίζει να υπάρχει και τόνισε: «Η απόπειρα πραξικοπήματος μάς υπενθύμισε ότι πρόκειται για μια γειτονιά που δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Το καλύτερο είναι να λυθούν τα προβλήματα πριν συμβεί οτιδήποτε απρόοπτο». Πόσω μάλλον, προσέθεσε, καθώς στην περιοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας πολλά δραματικά γεγονότα συμβαίνουν, αναφέροντας την προσφυγική κρίση, την οποία χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη στη νεότερη ιστορία, και τον πόλεμο της Συρίας. Όσο μεγαλύτερη είναι η σταθερότητα τόσο το καλύτερο για την περιοχή, διεμήνυσε.

    [11] «Ναι» στην φιλοξενία 2.000 προσφύγων στην Κρήτη, αποφάσισε η ΠΕΔ του νησιού

    «Ναι» στην προσωρινή φιλοξενία 2.000 προσφύγων στην Κρήτη, αποφάσισε σήμερα κατά πλειοψηφία η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) του νησιού, που συνεδρίασε στο Ηράκλειο.

    Στην συνεδρίαση, συμμετείχαν επίσης, βουλευτές του νησιού -πλην της ΝΔ, που είχαν δηλώσει με επιστολή τους από χθες ότι δεν θα πάρουν μέρος- ο περιφερειάρχης Κρήτης και αντιπεριφερειάρχες.

    Κατά την μακρά συνεδρίαση, οι περισσότεροι δήμαρχοι του νησιού εκτίμησαν και αποφάσισαν, πως το καλύτερο σενάριο είναι οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν σε σπίτια, αλλά και ξενοδοχεία, παρά να δημιουργηθούν ειδικές δομές.

    Επίσης, συζητήθηκε η κατανομή των προσφύγων και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, με τους δημάρχους του νησιού να αποφασίζουν αναλογική κατανομή, με πληθυσμιακά κριτήρια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 September 2016 - 18:32:19 UTC