Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πίσω από την ανησυχία της ΝΔ για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ο... πόνος για τους καναλάρχες"
  • [02] Γ. Κουμουτσάκος: «Ο κ. Τσίπρας, για μια ακόμη φορά, διαψεύδει τον εαυτό του»
  • [03] Φ. Γεννηματά στο «Πρακτορείο FM»: Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει συμπλήρωμα ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ
  • [04] Τα σενάρια για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2017
  • [05] ΣΕΒ: Εγρήγορση, για να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος στασιμότητας στην οικονομία
  • [06] Σε δημόσιο διάλογο οι προτάσεις της ΕΚΤ για τα κόκκινα δάνεια
  • [07] Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
  • [08] Άμεσα μέτρα για τους πληγέντες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Θάσο
  • [09] Δεν απορρίπτει ο ΟΑΣΘ την πρόταση του Χρ. Σπίρτζη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων
  • [10] Οριστικά στις 4 Δεκεμβρίου οι Αυστριακοί καλούνται να εκλέξουν τον νέο ομοσπονδιακό Πρόεδρό τους σε έναν επαναληπτικό γύρο των προεδρικών
  • [11] Η Κ. Μπλάνσετ και άλλοι διάσημοι απευθύνουν έκκληση για τους πρόσφυγες σε ένα βίντεο, ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ
  • [12] Τουρκία: Τουλάχιστον 48 οι τραυματίες από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Βαν
  • [13] Δεκαεπτά νέες παραγωγές περιλαμβάνει το φετινό ρεπερτόριο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου
  • [14] Ανώνυμοι άνθρωποι γίνονται συλλογικό μνημείο από την γλύπτρια Ελένη Ζευγαρίδου
  • [15] Αλ. Τσίπρας: Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια τα σχολεία ανοίγουν χωρίς ελλείψεις
  • [16] Φ. Γεννηματά: Η χώρα χρειάζεται εθνική γραμμή, άλλη κυβέρνηση, με άλλο πρωθυπουργό
  • [17] Τ. Ταστάνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πολλαπλά τα οφέλη από το ηλεκτρονικό εισιτήριο
  • [18] Ντ.Τραμπ: Η Fed διατηρεί τα επιτόκια χαμηλά λόγω πιέσεων από τον Ομπάμα
  • [19] Χρυσός Λέοντας στην ταινία «The Woman who left» του Λαβ Ντιάζ

  • [01] "Πίσω από την ανησυχία της ΝΔ για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ο... πόνος για τους καναλάρχες"

    Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη, και τις εκτιμήσεις του ότι το ΣτΕ θα βγάλει αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, παραπέμπει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τη ΝΔ και την καλεί να καταγγείλει τον ίδιο τον αρχηγό της για απόπειρα παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης.

    «Ωρύεται από το πρωί η Νέα Δημοκρατία, ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις άδειες. Αντιλαμβανόμαστε ότι το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατία, θεωρεί παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τις δηλώσεις του ίδιου του κ. Μητσοτάκη», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και υπογραμμίζει ότι στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει: «Αφήστε να δούμε καταρχάς, γιατί δική μου εκτίμηση είναι, κύριε Παπαχελά, ότι ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να σταθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οποιοσδήποτε διαβάζει το Σύνταγμα καταλαβαίνει ακριβώς τι λέει ο συνταγματικός νόμος».

    «Περιμένουμε πύρινη καταγγελία από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ εναντίον του αρχηγού τους», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ότι πίσω από την ανησυχία της για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, υπάρχει ο πόνος της για τους καναλάρχες.

    [02] Γ. Κουμουτσάκος: «Ο κ. Τσίπρας, για μια ακόμη φορά, διαψεύδει τον εαυτό του»

    «Ο κ. Τσίπρας, για μια ακόμη φορά, βρίσκεται στη δεινή θέση να αναγκάζεται να διαψεύσει τον εαυτό του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και πρόσθεσε:

    «Όμως, αυτό που είπε χθες δεν αλλάζει. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά από το ΣτΕ, είπε: "Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν δίνω ούτε μία πιθανότητα". Πρόκειται για ωμή, δημόσια παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Όλα τα άλλα είναι φτηνή προπαγάνδα».

    [03] Φ. Γεννηματά στο «Πρακτορείο FM»: Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει συμπλήρωμα ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ

    Την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, εθνικής γραμμής με συμφωνημένες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, με μια κυβέρνηση η οποία θα είναι ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και νέα συμφωνία με τους εταίρους, με έμφαση την ανάπτυξη, προέταξε σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο της περιοδείας της στην 81η ΔΕΘ.

    Οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, σημείωσε, «είναι το σημείο που πρέπει να βασιστούμε για να πείσουμε για την περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους και την αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα» και προσέθεσε: «Δεν μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο που συμφώνησε ο κ. Τσίπρας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θα έρθει ο κόφτης και θα πέσει πάνω σε μισθούς και συντάξεις. Δηλαδή, νέες περικοπές για τους Έλληνες πολίτες, που εκτιμώ ότι δεν αντέχουν άλλο».

    Επίσης, επανέλαβε την ανάγκη συγκρότησης αυτόνομου πολιτικού φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με αυτοδύναμη στρατηγική και καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις κατέστησε σαφές ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει συμπλήρωμα ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ».

    Στο πλαίσιο αυτό και ειδικότερα αναφερόμενη στον διάλογο του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι για συμπόρευση στην κεντροαριστερά, άφησε αιχμές στο Ποτάμι και την ηγεσία του για σκόπιμη καθυστέρηση και διγλωσσία, τονίζοντας πως έχει γίνει συμπλήρωμα της ΝΔ. «Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τις προγραμματικές θέσεις και εμφανίστηκε μια ανοιχτή επιστολή που έδειχνε ότι υπήρχε σκοπιμότητα για την καθυστέρηση, για τη διγλωσσία όλο το επόμενο διάστημα και σκοπιμότητα ότι η ηγεσία του Ποταμιού θέλει να γίνει συμπλήρωμα της ΝΔ» ανέφερε. Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τον διάλογο με όσους πιστεύουν και αποδέχονται το πολιτικό πλαίσιο που έχει τεθεί, σημειώνοντας ότι «ήταν πολύ ξεκάθαρο το στίγμα του».

    [04] Τα σενάρια για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2017

    Στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση θα κριθεί το εύρος και το είδος των νέων απαλλαγών που θα ισχύσουν για τον ΕΝΦΙΑ του 2017, που προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται δύο σενάρια για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2017. Το ποιο από τα δύο θα επιλεγεί, τελικά, θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των πιστωτών, για τη δεύτερη αξιολόγηση.

    Το πρώτο σενάριο αφορά στην επέκταση των απαλλαγών -που ήδη προβλέπει ο νόμος- είτε μέσω τη διεύρυνσης των υφιστάμενων για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα είτε μέσω θέσπισης απαλλαγών και για νέες κατηγορίες οικονομικά ευάλωτων φορολογούμενων. Σ' αυτό το σενάριο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη στη ΔΕΘ, καθώς θεωρείται ότι, σε κάθε περίπτωση, θα υλοποιηθεί. Το δεύτερο σενάριο αφορά στη θέσπιση του νέου φόρου ακινήτων, ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές και θα προβλέπει ελαφρύνσεις για τις μικρές ιδιοκτησίες μέσω της μεταφοράς του φορολογικού βάρους στις μεγάλες περιουσίες. Το σενάριο αυτό, αν δεν καταστεί εφικτό να εφαρμοσθεί από το 2017, σε κάθε περίπτωση θα τεθεί σε εφαρμογή το 2018, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

    Υπενθυμίζεται ότι η υφιστάμενη νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει έκπτωση 50% ήακόμη και απαλλαγή σε ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

    Απαλλαγή από το 50% του ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια: α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας. β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα. γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

    Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοποιημένη για τα φυσικά πρόσωπα χωρίς να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, παρά μόνο εφόσον διαπιστωθούν λάθη.

    Δύο νομοσχέδια στη διαπραγμάτευση

    Στο μεταξύ, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τα 15 προαπαιτούμενα, που ξεκινά σήμερα το απόγευμα, θα τεθούν τις επόμενες ημέρες δύο θέματα που αποτελούν προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών. Το ένα είναι ο ακατάσχετος λογαριασμός των επαγγελματιών με τον οποίο σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να συνδεθούν οι συναλλαγές τους μέσω POS, προκειμένου να καταστεί η εφικτή η επέκταση των πληρωμών με κάρτες σε όλη την αγορά.

    Έως τώρα, το θέμα συναντούσε τις αντιρρήσεις των Θεσμών, αν και πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι πιστωτές έχουν αρχίσει να βλέπουν θετικότερα το θέμα αυτό. Ο ακατάσχετος λογαριασμός είναι η μόνη εκκρεμότητα που απομένει προκειμένου το υπουργείο να καταθέσει το νομοσχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων τους επόμενους μήνες.

    Το δεύτερο θέμα είναι η οριστικοποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη του αδήλωτου χρήματος.

    [05] ΣΕΒ: Εγρήγορση, για να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος στασιμότητας στην οικονομία

    Η παραμονή του ρυθμού μείωσης του ΑΕΠ κοντά στο -1% από το Δ' 3μηνο του 2015 καταδεικνύει τον κίνδυνο ενός νέου κύκλου στασιμότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και την ανάγκη άμεσης εφαρμογής μέτρων για την τόνωσή της, καθώς η ανάπτυξη δεν μπορεί να προκύψει αυτόματα χωρίς ενεργές πολιτικές μείωσης της φορολογίας και στήριξης των ιδιωτικών επενδύσεων.

    Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας, τονίζοντας την ανάγκη εγρήγορσης, για να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος στασιμότητας στην οικονομία.

    Ο Σύνδεσμος σημειώνει, μεταξύ άλλων ότι η οικονομία παρέμεινε σε ύφεση το Β' 3μηνο του 2016, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο και ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο -0,9% έναντι -1,0% το προηγούμενο τρίμηνο και +0,8%, το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι και προσθέτει:

    - Συνολικά κατά το Α' εξάμηνο του 2016 η ύφεση (-1% έναντι +0,6% πέρυσι) αποτυπώνεται στην πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης (-1,4% έναντι +1,2% πέρυσι) και του όγκου των λιανικών πωλήσεων (-3,6% έναντι +0,3% πέρυσι), καθώς και την εξασθένιση των εξαγωγών αγαθών χωρίς πετρελαιοειδή (-1,4% έναντι +14,3% πέρυσι) και των τουριστικών αφίξεων κατά -1,6% έναντι αύξησης +20,8% πέρυσι, (μολονότι οι αφίξεις της τελευταίας στιγμής δείχνουν θετικές τάσεις τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο).

    [06] Σε δημόσιο διάλογο οι προτάσεις της ΕΚΤ για τα κόκκινα δάνεια

    Σε δημόσια διαβούλευση θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις κατευθύνσεις που προτείνει για το χειρισμό των κόκκινων δανείων, κυρίως, αυτών που έχουν χορηγηθεί με εμπράγματες εξασφαλίσεις ακινήτων.

    Το έγγραφο κατευθύνσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πραγματεύεται τις βασικές πτυχές που αφορούν τη στρατηγική, τη διαχείριση και το λειτουργικό πλαίσιο, οι οποίες αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχημένη ρύθμισή τους. Παρέχει συστάσεις προς τις τράπεζες και καθορίζει ορισμένες βέλτιστες πρακτικές που έχει εντοπίσει η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ και οι οποίες θα αποτελέσουν τις εποπτικές προσδοκίες της ΕΚΤ στο μέλλον.

    Το έγγραφο κατευθύνσεων συνιστά στις τράπεζες με υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων να θεσπίσουν μια σαφή στρατηγική που να είναι ευθυγραμμισμένη με το επιχειρηματικό τους σχέδιο και το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και εν τέλει τη μείωση του επιπέδου τους με αξιόπιστο, εφικτό και έγκαιρο τρόπο. Η στρατηγική των τραπεζών θα πρέπει να περιλαμβάνει τον καθορισμό ποσοτικών στόχων ανά χαρτοφυλάκιο και ένα αναλυτικό σχέδιο εφαρμογής. Το έγγραφο κατευθύνσεων καλεί τις τράπεζες να θεσπίσουν κατάλληλες δομές διαχείρισης και λειτουργίας, για να παρέχουν αποτελεσματικές μονάδες διευθέτησης κόικκινων δανείων. Αυτό θα πρέπει να γίνει με τη στενή συνεργασία της διοίκησης των τραπεζών, με τη συγκρότηση ειδικών μονάδων διευθέτησης ΜΕΔ και με τον καθορισμό σαφών πολιτικών που συνδέονται με τις μονάδες αυτές.

    Το έγγραφο κατευθύνσεων παρέχει βιώσιμες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιλογές ρύθμισης οφειλών, με σκοπό την επαναφορά του ανοίγματος σε κατάσταση βιώσιμης αποπληρωμής. Επίσης, καθοδηγεί τις τράπεζες ως προς τον τρόπο υπολογισμού της απομείωσης και των διαγραφών, σύμφωνα με διεθνείς συστάσεις. Το εν λόγω έγγραφο παρουσιάζει, επίσης, τις πολιτικές, τις διαδικασίες και τις δημοσιοποιήσεις, που θα πρέπει να εφαρμόζουν οι τράπεζες, όταν αποτιμούν ακίνητα που διακρατούνται ως εξασφαλίσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

    Το έγγραφο θα χρησιμοποιηθεί από τους εποπτικούς φορείς ως βάση για την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τα κόκκινα δάνεια ως μέρος του τακτικού εποπτικού διαλόγου.

    [07] Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

    Το θεσμικό πλαίσιο για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την προσαρμογή της στις προβλέψεις των Κοινοτικών Οδηγιών έθεσε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία νέων αγορών ενέργειας που θα επιτρέπουν σε προμηθευτές και παραγωγούς καλύτερο προγραμματισμό και διαχείριση του ρίσκου με τελικό στόχο τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές. Επίσης, θωρακίζονται οι αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και προσδιορίζονται οι ρόλοι των φορέων εποπτείας και λειτουργίας των αγορών.

    Αναλυτικά, δημιουργούνται οι αγορές:

    - Χονδρική Αγορά Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας: Η αγορά στην οποία τυγχάνουν διαπραγμάτευσης Προθεσμιακά Προϊόντα Ηλεκτρικής Ενέργειας.

    - Αγορά Επόμενης Ημέρας: Η αγορά στην οποία πραγματοποιούνται συναλλαγές αγοράς και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με υποχρέωση φυσικής παράδοσης την επόμενη ημέρα.

    - Ενδοημερήσια Αγορά: Η αγορά στην οποία πραγματοποιούνται συναλλαγές αγοράς και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με υποχρέωση φυσικής παράδοσης, μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής Εντολών Συναλλαγών στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και αφορούν την Ημέρα Εκπλήρωσης Φυσικής Παράδοσης.

    Επίσης, με την αγορά εξισορρόπησης εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες εφεδρείες ισχύος.

    "Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις διατάξεις των Κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ώστε να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας" επισημαίνει σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

    Η διαβούλευση θα διαρκέσει, μέχρι την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου.

    [08] Άμεσα μέτρα για τους πληγέντες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Θάσο

    Άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από την πυρκαγιά στη Θάσο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από σύσκεψη με τοπικούς φορείς, στον Πρίνο.

    Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ιωάννης Καρατζιάς, ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης, Τάκης Εμμανουηλίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες από την πυρκαγιά γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ.

    Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες σπιτιών τα οποία καταστράφηκαν από τη φωτιά ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα καλύψει τις ζημιές τους σε ποσοστό 80% και πως το υπόλοιπο 20% θα καλυφθεί με μακροχρόνιο δανεισμό.

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως η κυβέρνηση θα προβεί άμεσα στην εκπόνηση μελετών για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, ενώ θα έχει επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας για να διερευνηθεί η δυνατότητα άμεσης μετάβασης κλιμακίου του Μηχανικού του Στρατού στο νησί προκειμένου να εξετάσει τι μπορεί να γίνει άμεσα με τις βροχοπτώσεις.

    Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι αυτό της γρήγορης αναδάσωσης.

    Από τη Θάσο, όπου μετέβη νωρίς το πρωί, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα πως, παρά το μέγεθος της καταστροφής, η Θάσος παραμένει ένα στολίδι στο ΒΑ Αιγαίο. «Είναι μεγάλη η καταστροφή μεν, αλλά η Θάσος έχει τεράστια αποθέματα πρασίνου και θα παραμείνει ένας πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός», υπογράμμισε.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, περιέγραψε τη σημερινή εικόνα στο νησί που «είναι καλύτερη από τις δύο προηγούμενες ημέρες» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέσα στην ημέρα τα μέτωπα της πυρκαγιάς να έχουν τεθεί υπό έλεγχο».

    Τόνισε δε την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης «προκειμένου να υπάρξει μία στοιχειώδης αποκατάσταση των ζημιών, των πληγέντων, μία πρόνοια για αντιπλημμυρικά έργα» και περιέγραψε τα βήματα που θα ακολουθηθούν: «Άμεσα, τις επόμενες ημέρες, αμέσως μετά την κατάσβεση, θα έρθει ειδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) για να καταγράψει από ψηλά και να χαρτογραφήσει τις πληγείσες περιοχές, θα έχουμε άμεση καταγραφή με κλιμάκια του δήμου, της περιφέρειας και του υπουργείου Υποδομών των ζημιών -κυρίως των ζημιών σε υλικοτεχνικές υποδομές, σπίτια, αγροτικές ζημιές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις».

    Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και συνεχάρη τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής αλλά και στους εθελοντές «που από την πρώτη στιγμή βρισκόντουσαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου», ευχήθηκε καλή ανάρρωση στους πέντε άνδρες της Πυροσβεστικής που τραυματίστηκαν στην προσπάθεια κατάσβεσης και συνεχάρη τους «αφανείς ήρωες», τους πιλότους, που σε δύσκολες συνθήκες δίνουν κι αυτοί τη μάχη της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

    «Είχαμε μία πολύ δύσκολη χρονιά φέτος σε όλη την Ελλάδα και πάνω που νομίζαμε ότι τελειώσαμε, έρχεται και μία πυρκαγιά από θεωρητικά απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα», σχολίασε -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός.

    Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

    Σημειώνεται πως ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε τρία τουλάχιστον πύρινα μέτωπα έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, των εθελοντών και των εκατοντάδων κατοίκων στο νησί της Θάσου, προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιές στις Τοπικές Κοινότητες Ραχωνίου, Πρίνου και Μαριών.

    Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση πολλών εστιών στις παραπάνω περιοχές του νησιού, με αποτέλεσμα οι φωτιές να προχωρήσουν επικίνδυνα και λίγο έλλειψε να περικυκλωθούν τα χωριά. Ωστόσο, χάρη στοn συντονισμό των επίγειων δυνάμεων και τη συστηματική προσπάθεια, τα μέτωπα περιορίστηκαν αισθητά χωρίς να χρειαστεί οι τοπικές Aρχές να προχωρήσουν σε εκκένωση χωριών και οικισμών.

    Με το πρώτο φως της ημέρας τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ξεκίνησαν και πάλι ρίψεις νερού και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τής πυροσβεστικής υπηρεσίας όλα τα μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση, ενώ οι φωτιές έχουν τεθεί σε πλήρη έλεγχο ωστόσο τονίζεται πως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.

    Με απόφαση του δημάρχου Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ αναβάλλεται η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο νησί και με το δεδομένο ότι πολλές σχολικές μονάδες, κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, βρίσκονται κοντά σε πύρινα μέτωπα.

    Χρηματοδότηση για έργα που θα «θωρακίσουν» το νησί από τις πυρκαγιές θα διεκδικήσει ο δήμος

    Χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων, έργων πυροπροστασίας, δασικής οδοποιίας και ό,τι άλλο σχετίζεται με τη "θωράκιση" της Θάσου προκειμένου να μην βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με τέτοιου είδους καταστροφικές πυρκαγιές, όπως αυτή των τελευταίων δύο 24ώρων, θα διεκδικήσει ο δήμος, όπως δήλωσε, σήμερα, ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Χατζηεμμανουήλ.

    "Έχουν συμπληρωθεί δύο 24ωρα. Ήταν μια πολύ δύσκολη φωτιά. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που έχουμε ανασάνει" ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

    Οι προσπάθειες για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων στη Θάσο συνεχίζονται τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα και, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηεμμανουήλ, υπάρχουν τρεις εστίες, "τις οποίες έχουμε υπό τον έλεγχό μας και στόχος είναι σήμερα να καθαρίσουμε".

    Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι "τελειώνοντας μ' αυτές τις εστίες δεν σημαίνει πως τελειώσαμε με τη φωτιά" καθώς απαιτείται φύλαξη για να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

    Σήμερα και αύριο, τα σχολεία στη Θάσο είναι κλειστά.

    Η κυβέρνηση δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον που έχει για το νησί, δήλωσε ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαφιλίππου

    «Πρακτική και συμβολική σημασία» έχει η μετάβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θάσο για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής από την καταστροφική πυρκαγιά των τελευταίων δύο 24ώρων, εκτιμά ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαφιλίππου.

    «Δείχνει έμπρακτα η κυβέρνηση το ενδιαφέρον που έχει για τη Θάσο και την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές» δήλωσε ο κ. Παπαφιλίππου και εκτίμησε πως με την κίνηση αυτή «θα τονωθεί το συναίσθημα των πολιτών της Θάσου που θα δουν ότι έχουν δίπλα τους την κυβέρνηση ολόκληρη και τον πρωθυπουργό τον ίδιο».

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στον τρόπο που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, λέγοντας:«Τη γλιτώσαμε από εμπρησμούς και συνέβη το κακό από καιρικά φαινόμενα». Ωστόσο, όπως τόνισε, ευτυχώς δεν έχει εκκενωθεί το νησί. «Ο τουρισμός εξακολουθεί να υπάρχει. Δεν συνέβη αυτό που συνέβη το '89, όταν μέσα σε λίγες ώρες εκκενώθηκε όλη η Θάσος. Αυτό είναι σημαντικό για την οικονομία του νησιού και πιστεύω πως θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Ειδικά, αυτή την περίοδο το έχει ανάγκη η Θάσος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαφιλίππου.

    [09] Δεν απορρίπτει ο ΟΑΣΘ την πρόταση του Χρ. Σπίρτζη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων

    «Αν και δεν είναι σύννομη η πρόταση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη, στη διοίκηση του ΟΑΣΘ, αναφορικά με την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους, εμείς ωστόσο του απαντάμε, ορίστε ο αριθμός λογαριασμού της μισθοδοσίας τους στην Εθνική. Ας μπουν τα ποσά που οφείλονται», επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του συνδικάτου των απασχολουμένων στον Οργανισμό, Δημήτρης Τσερμενίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

    Όπως διευκρίνισε, σε αυτή του τη θέση, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΘ κατέληξε με ομοφωνία, κατά τη σημερινή συνεδρίαση και δεν απορρίπτει την πρόταση του υπουργού, όπως «κάποιοι έσπευσαν κακώς να πουν τις προηγούμενες ημέρες».

    Ωστόσο, ο κ. Τσερμενίδης, ως μέλος και του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού, καλεί εκ νέου τον κ. Σπίρτζη σε συνάντηση, προκειμένου, όπως μας είπε, να συζητηθούν εκτενώς και οριστικά πλέον, όλα τα ζητήματα για τον ΟΑΣΘ. Μεταξύ άλλων, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι επιχειρεί συνεχώς να επικοινωνήσει με τον υπουργό, ώστε να τον ενημερώσει ο ίδιος προσωπικά, για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΘ και πρόσθεσε ότι αύριο, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσουν εκ νέου οι εργαζόμενοι στον οργανισμό

    [10] Οριστικά στις 4 Δεκεμβρίου οι Αυστριακοί καλούνται να εκλέξουν τον νέο ομοσπονδιακό Πρόεδρό τους σε έναν επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών

    Στις 4 Δεκεμβρίου οριστικοποιήθηκε τελικά η επανάληψη του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου, που είχε ακυρώσει το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο έπειτα από προσφυγή της Ακροδεξιάς, και που αρχικά επρόκειτο να διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου, αναβλήθηκε όμως λόγω προβλημάτων με τους φακέλους των επιστολικών ψήφων.

    Η νέα ημερομηνία του επαναληπτικού γύρου ανακοινώθηκε το απόγευμα, έπειτα από τη σύσκεψη που είχε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων, ενώ νωρίτερα ο ίδιος, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, είχε αναφέρει ως πιθανότερες ημερομηνίες για τον επαναληπτικό γύρο, την 27η Νοεμβρίου ή την 4η Δεκεμβρίου.

    Η ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου απομένει να επικυρωθεί από την Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής στις 21 Σεπτεμβρίου, η οποία θα πρέπει να ψηφίσει για την αναβολή -που δεν έχει προϋπάρξει σε εκλογές στην Αυστρία σε ομοσπονδιακό επίπεδο- σχετικό νόμο, στον οποίο θα πρέπει να προβλέπεται και η ισχύς νέων εκλογικών καταλόγων που θα περιλαμβάνουν πλέον ως νέους ψηφοφόρους τους πολίτες που στο μεταξύ διάστημα, από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 24ης Απρίλιου, έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.

    Στη σύσκεψη του υπουργού Εσωτερικών με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων συνέδεσε τη συγκατάθεσή του στον νέο νόμο για την επανάληψη των εκλογών, με την κατάργηση της επιστολικής ψήφου στο εσωτερικό, κάτι που ζητά επιτακτικά -και τώρα εκβιαστικά- τόσο με τον αρχηγό του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, όσο και με τον υπαρχηγό του και υποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές, Νόρμπερτ Χόφερ.

    Η κατάργηση της επιστολικής ψήφου στο εσωτερικό είναι πάγια θέση της Ακροδεξιάς, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επιστολικές ψήφοι προέρχονται κυρίως από προοδευτικούς ψηφοφόρους, και υπήρξαν καθοριστικές στις 22 Μαΐου για την εκλογική ήττα του Νόρμπερτ Χόφερ (είχε συγκεντρώσει ποσοστό 49,7%) έναντι του υποψηφίου των Πράσινων και ουσιαστικά νικητή των προεδρικών εκλογών, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν (με ποσοστό 50,3%).

    Το Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης εμφανίζεται εδώ και ένα χρόνο σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στη χώρα με ποσοστό πάνω από το 30%.

    Πολιτικοί παρατηρητές στη Βιέννη, αλλά και σχετικά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, επισημαίνουν πως, μετά την αμφιλεγόμενη ακύρωση του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία της 22ας Μαΐου, με την "νομικίστικη" απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο είχε αποδεχθεί σχετική προσφυγή των Ελευθέρων για κάποιες παρατυπίες και λάθη, η τωρινή αναβολή του επαναληπτικού γύρου τους της 2ας Οκτωβρίου, αποτελεί ένα δεύτερο "φιάσκο".

    [11] Η Κ. Μπλάνσετ και άλλοι διάσημοι απευθύνουν έκκληση για τους πρόσφυγες σε ένα βίντεο, ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ

    Ένα πορτοφόλι, ένα τηλέφωνο, το απολυτήριο του λυκείου κι ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή: λίγα από τα πράγματα που οι πρόσφυγες ενδεχομένως θα πάρουν μαζί τους ρίχνοντας μια τελευταία ματιά στο σπίτι τους, λίγο πριν το αποχαιρετίσουν για πάντα και φύγουν.

    «Αυτά που πήραν μαζί τους» είναι ένα νέο βίντεο με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό και Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κέιτ Μπλάνσετ, αλλά και πολλές προσωπικότητες του κινηματογράφου που προτρέπουν τις κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν σχολική εκπαίδευση, δομές υγείας και φιλοξενίας για τους πρόσφυγες ενόψει μιας μεγάλης Συνόδου που διοργανώνουν τα ΗΕ με επίκεντρο την κρίση.

    Στο βίντεο, το οποίο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR), πρωταγωνιστούν διάσημοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ, μεταξύ αυτών η Κίρα Νάιτλι, ο Τζες Άιζενμπεργκ και ο Τσιουέτελ Ετζιοφόρ, οι οποίοι διαβάζουν ένα ποίημα όπου απαριθμούνται ένα προς ένα τα αντικείμενα που επιλέγουν οι πρόσφυγες καθώς φεύγουν για να γλυτώσουν από τον πόλεμο.

    «Νομίζω ότι συλλαμβάνει την αίσθηση του τι πρέπει να πάρω;τι πρέπει να κάνω;» είπε η Μπλάνσετ στον Αυστραλό ηθοποιό Κρις Χέμσγουορθ σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε ζωντανά στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

    [12] Τουρκία: Τουλάχιστον 48 οι τραυματίες από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Βαν

    Ισχυρή έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης Βαν της Τουρκίας κοντά στα τοπικά γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις 10.50 το πρωί, είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 48 άτομα, 2 αστυνομικοί και 46 πολίτες, εκ των οποίων οι τρεις βαριά. Κυβερνητικοί βουλευτές υπονοούν ενέργεια του ΡΚΚ.

    «Η οργάνωση δείχνει το φονικό της πρόσωπο χωρίς να κάνει διακρίσεις μεταξύ αμάχων, κτιρίων ή νεκροταφείων» είπε, υπονοώντας το ΡΚΚ, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Μπουρχάν Καγιάτουρκ, ενώ ο επίσης βουλευτής και πρώην υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Σταλάϊ είπε ότι «η τρομοκρατική οργάνωση εδώ και καιρό προσπαθεί να διεισδύσει στο Βαν, αλλά δεν τα κατάφερε και δεν έχει την υποστήριξη των πολιτών στην πόλη αυτή».

    Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «ANF» μετέδωσε την πληροφορία τονίζοντας ότι «πραγματοποιήθηκε ενέργεια με παγιδευμένο όχημα εναντίον του σημείου αστυνομικού ελέγχου που βρίσκεται μπροστά από το κτίριο της νομαρχιακής οργάνωσης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης».

    Το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο έχει επιβάλει απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών σχετικά με το συμβάν.

    [13] Δεκαεπτά νέες παραγωγές περιλαμβάνει το φετινό ρεπερτόριο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου

    Είκοσι μία συνολικά παραγωγές θα παρουσιάσει τη φετινή σεζόν το Θέατρο του Νέου Κόσμου. «Πρόκειται για παραστάσεις που «δίνουν το στίγμα ενός θεάτρου που επιμένει σε δύσκολες εποχές», είπε ο Μίλτος Σωτηριάδης που βρίσκεται τα δύο τελευταία χρόνια στο τιμόνι της θεατρικής σκηνής η οποία μετρά 19 χρόνια λειτουργίας.

    Πλαισιωμένος από τον πατέρα του και μέχρι πρότινος διευθυντή του θεάτρου Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και τη θεατρολόγο Μαρία Παπαλέξη, ο νεαρός σκηνοθέτης παρουσίασε το ρεπερτόριο της σεζόν 2016 - 2017 που έχει έναν αέρα «φεστιβαλικό». «Κατά κάποιον τρόπο το προφίλ του Θεάτρου του Νέου Κόσμου έχει κάτι το φεστιβαλικό, αν σκεφτεί κανείς ότι στη διάρκεια κάθε χρονιάς παρουσιάζονται γύρω στις 20 (φέτος 21) παραγωγές σε τρεις διαφορετικούς χώρους, αλλά και έξω από αυτούς» ανέφερε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σημειώνοντας ότι μπορεί τον τελευταίο καιρό να έχουμε συνηθίσει να τον συναντάμε περισσότερο στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, αλλά το Θέατρο του Νέου Κόσμου «δεν παύει να είναι το σπίτι μου κι εδώ θα επιστρέψω πάλι».

    Πρόσθετα, αναφέρθηκε στη στόχευση του θεάτρου που ήταν και παραμένει από την αρχή της λειτουργίας του να δίνει στέγη σε νέους καλλιτέχνες και ομάδες που δεν έχουν δικό τους χώρο. Παράλληλα, «καλλιτεχνικά, προσπαθούμε να έχουμε πάντα τις κεραίες μας τεντωμένες, να αφουγκραζόμαστε τι συμβαίνει γύρω μας, να παίρνουμε θέση» συμπλήρωσε ο ίδιος.

    Ακόμα πιο λειτουργικό και φιλόξενο, μετά τα έργα που έγιναν μέσα στο καλοκαίρι, το Θέατρο του Νέου Κόσμου ετοιμάζεται να υποδεχτεί την νέα σεζόν με τέσσερις επαναλήψεις («Ο μικρός Χίτλερ», « Αγγελική», «Το δάνειο» και «Η Ωραία του πέραν») και δεκαεπτά νέες παραγωγές.

    Η καλλιτεχνική συμμετοχή του διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, πέρα από την συνσκηνοθεσία του «Δανείου» με τον Παντελή Δεντάκη, το οποίο επαναλαμβάνεται, είναι η σκηνοθεσία της «Λαμπεντούζας» του Άντερς Λουστγκάρτεν. «Σκέφτομαι πως το έργο αυτό, που μιλάει για οριακά δύσκολες καταστάσεις της εποχής μας, καταφέρνει να μεταδώσει έναν αέρα αισιοδοξίας. Το ίδιο και κάποια άλλα έργα του φετινού προγράμματος. Όχι γιατί όλα πάνε καλά. Μάλλον γιατί ψάχνουμε τους τρόπους να αντιμετωπίζουμε τα δύσκολα και να συνεχίζουμε. Και αυτόματα μου έρχεται στο νου το παιδικό μας πρόγραμμα για τα νοσοκομεία, το θέατρο αλληλεγγύης για παιδιά, που χρόνια τώρα ανοίγει σταθερά μια χαραμάδα χαράς για τους μικρούς μας φίλους, που πληρώνουν κι αυτοί το μερτικό τους στην κρίση χωρίς να ξέρουν το γιατί. Χαραμάδα χαράς που επηρεάζει και τους μεγάλους» σχολίασε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

    Ανάμεσα στις νέες παραγωγές του, βρίσκονται επίσης το «Persona» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν από την Ομάδα Elephas Tiliensis, μία παράσταση «μελωδία γραμμένη με απόλυτο δέος απέναντι στην ανθρώπινη φύση». Επίσης, η βρετανική μαύρη κωμωδία της Μάρι Τζόουνς «Πέτρες στις τσέπες του», με τους Γιώργο Χρυσοστόμου και Μάκη Παπαδημητρίου, τα «Δανεικά παπούτσια», μία σχεδόν σόλο και a capella μουσική παράσταση με τη Χριστίνα Μαξουρη, τα «Όνειρα του Αϊνστάιν» - παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Αλαίν Λάϊτμαν από τη θεατρική ομάδα «Ομορος», καθώς και το «Προς Εγκατάστασιν ΙΙΙ? Μαύρη Γαλήνη» του Δ.Ν. Μαρωνίτη σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσορτέκη, και «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη.

    Ακόμη η θεατρική σκηνή του Νέου Κόσμου θα φιλοξενήσει «Το βαλς των βρώμικων δρόμων» από τις «Αδέσποτες Σκύλες» που δανείζονται στοιχεία από το καμπαρέ, την επιθεώρηση, το βαριετέ, τις συναυλίες, τις λογοτεχνικές βραδιές, τις συναντήσεις φίλων ή ακόμα και από κάτι νύχτες με φωτιές στην παραλία... Οι Αδέσποτες Σκύλες είναι μια αυτοργανωμένη μουσικοθεατρική ομάδα που ξεκίνησε το 2008 και λειτουργεί με καπέλο (ελεύθερη συνεισφορά) υποστηρίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση στην τέχνη . Όπως είπαν οι συντελεστές της ομάδας είναι η πρώτη φορά που θα φιλοξενηθεί παράσταση τους σε χώρο που δεν τελεί υπό κατάληψη.

    [14] Ανώνυμοι άνθρωποι γίνονται συλλογικό μνημείο από την γλύπτρια Ελένη Ζευγαρίδου

    Μια συλλογή από ολόσωμα, μικρά, ανθρώπινα γλυπτά σε πηλό, μνημονεύουν ανθρώπους καθημερινούς, απλούς, που μετατρέπονται σε συλλογικό μνημείο, στα χέρια της γλύπτριας Ελένης Ζευγαρίδου.

    Είναι οι «Νοματαίοι» από την ομώνυμη έκθεσή της, που εγκαινιάζεται στις 22 Σεπτεμβρίου, στην γκαλερί Genessis, υπογραμμίζοντας τη μοναδικότητα της ανθρώπινης φύσης και θέσης του κάθε ανθρώπου στην κοινωνία, ακόμα και του φαινομενικά πιο ασήμαντου.

    Οι «Νοματαίοι» της Ζευγαρίδου, «μας μοιάζουν ενοχλητικά», παρατηρεί η επιμελήτρια της έκθεσης, τεχνοκριτικός Ίρις Κρητικού. «Εισχωρούν στα κατάλοιπα της δικής μας σκόνης του γαλαξία...ξετυλίγουν τα υφάδια στο κουκούλι της δικής μας ψυχής. Είναι ένα συλλογικό αντί-μνημείο ?προς τους μη αναγνωρισμένους ανθρώπους?, ένα έξοχο ?monument? ολόσωμων εξατομικευμένων πορτρέτων...η καθημερινή ρουτίνα της ετερότητάς τους, η στάση και η γλώσσα του σώματός τους, οι αμήχανες σιωπές τους και οι βιαστικές συνομιλίες τους, τα αθόρυβα νεύματά τους και τα εύγλωττα ιδιαίτερά τους χαρακτηριστικά, τρέπονται σε γοργά τρισδιάστατα σχέδια από πηλό, που διατηρώντας μια οργανική φωτεινή αφαίρεση, κουβαλώντας τις ίδιες τις ιστορίες τους, τις μικρές νίκες και τις μεγάλες απώλειές τους, οδηγούν σε πολλαπλές σωματοποιημένες αφηγήσεις», σημειώνει η τεχνοκριτικός.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου. (Γκαλερί Genessis, οδός Χάριτος, Κολωνάκι)

    [15] Αλ. Τσίπρας: Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια τα σχολεία ανοίγουν χωρίς ελλείψεις

    «Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια όλα τα σχολεία της χώρας ανοίγουν χωρίς ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και βιβλία», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε αναρτήσεις του στο Twitter και σημειώνει ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης -η οποία και την διακρίνει- είναι ότι «παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της κοινωνίας».

    Ειδικότερα, σε διαδοχικές αναρτήσεις του, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι: «Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια όλα τα σχολεία της χώρας ανοίγουν χωρίς ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και βιβλία με ιδιαίτερη πρόνοια για την ειδική αγωγή καθώς και για τα παιδιά των εργαζόμενων οικογενειών με τη γενίκευση του ολοήμερου σχολείου. Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτή είναι η προτεραιότητα μας & αυτό μας διακρίνει. Εύχομαι αυτή να είναι μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες και για τις οικογένειές τους».

    Η τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Παιδειας

    Την εικόνα που παρουσίασαν τα σχολεία κατά την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς έδωσαν οι 13 Περιφερειακοί Διευθυντές στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη, της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου, του Υφυπουργού, Θεοδόση Πελεγρίνη, των Γενικών Γραμματέων, κ. Παντή και Παπαγεωργίου καθώς και του Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού, Π. Κατσαρού. «Άριστα 20 στο Υπουργείο Παιδείας», είπε ο Πρωθυπουργός μετά το τέλος της ενημέρωσής του!

    Νωρίτερα, οι περιφερειακοί διευθυντές παρουσίασαν αριθμητικά στοιχεία για τον μαθητικό πληθυσμό, τις σχολικές μονάδες και τους εκπαιδευτικούς, σημειώνοντας ότι τα σχολεία σε όλη τη χώρα άνοιξαν χωρίς προβλήματα με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα τα σχολεία της Θάσου, που θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο λόγω της πυρκαγιάς που έπληξε το νησί, ενώ την Παρασκευή θα ανοίξουν τα μειονοτικά σχολεία λόγω της θρησκευτικής εορτής των μουσουλμάνων.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι περιφερειακοί διευθυντές στο γεγονός ότι Ειδικά Σχολεία έκαναν αγιασμό στις 12 Σεπτεμβρίου και όχι τον Οκτώβριο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειακός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, όταν οι γονείς ειδοποιήθηκαν από τον Διευθυντή του Ειδικού Σχολείου στη Χαιρώνεια της Βοιωτίας να έρθουν τα παιδιά τους για να κάνουν αγιασμό, δεν πίστευαν ότι είναι αλήθεια, αφού, πάντοτε, το συγκεκριμένο σχολείο, όπως και πολλά άλλα σχολεία της Ειδικής Αγωγής, άνοιγε τον Οκτώβριο

    Ο μεγάλος αριθμός προσλήψεων των αναπληρωτών συντέλεσε στην απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων ακόμα και μικρών νησιών όπως οι Λειψοί, οι Αρκιοί, η Γαύδος, το Καστελόριζο. Ακόμα και σχολεία με ένα μόνο μαθητή, όπως το νηπιαγωγείο στο Σίγρι της Λέσβου και της Θύμαινας, είχαν εκπαιδευτικούς και λειτούργησαν κανονικά.

    Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ρώτησε για απομακρυσμένα σχολεία όπως αυτά της Βωβούσας Ιωαννίνων και της Ερεικούσας, το νησάκι κοντά στην Κέρκυρα, και χάρηκε ιδιαίτερα όταν πληροφορήθηκε ότι ακόμη και εκεί είχαν φτάσει οι εκπαιδευτικοί.

    Το πετυχημένο άνοιγμα των σχολείων οφείλεται στον πολύ καλό προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας και των διοικητικών υπηρεσιών του. Οι περιφερειακοί διευθυντές αναφέρθηκαν στη μάχη που δόθηκε καθ? όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, μια μάχη που εντάθηκε μέσα στον Αύγουστο και οδήγησε στο άνοιγμα των σχολείων.

    Ο Νίκος Φίλης, στο τέλος της τηλεδιάσκεψης, δήλωσε ότι αυτό που κατορθώθηκε ήταν προϊόν πολύμηνου σχεδιασμού, σκληρής δουλειάς και συνεργασίας. «Προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε προβλήματα που προκύπτουν και από τις νοοτροπίες μας, γιατί υπάρχει μια τάση να σπρώχνεται η λειτουργία του σχολείου αργότερα, και αυτό το αντιμετωπίσαμε. Είναι ένα μάθημα για όλους μας ότι ο καλός σχεδιασμός και του εκπαιδευτικού μηχανισμού και συνολικά της δημόσιας διοίκησης είναι δυνατός και μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα. Επίσης, είναι ένα αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με τα συναρμόδια Υπουργεία, Εσωτερικών, Οικονομίας, Οικονομικών, έτσι ώστε να υπάρξει μια μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και να υλοποιηθεί αυτό που σε δύσκολες δημοσιονομικές στιγμές, η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Ένα σχολείο ποιότητας και ισότητας», τόνισε ο Νίκος Φίλης. Κλείνοντας ο υπουργός ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του Υπουργείου «γιατί αυτή η μάχη που δώσαμε ήταν μια μάχη προκειμένου να κερδίσουμε το συνολικό πόλεμο για την αναβάθμιση της δημοκρατικής εκπαίδευσης, και του δημόσιου σχολείου».

    Αλέξης Τσίπρας: Να κατακτηθεί το σχολείο της ποιότητας και της ισότητας. Σήμερα καταφέραμε το αυτονόητο που εδώ και χρόνια δεν ήταν δεδομένο.

    Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη για την προσπάθεια την πολιτική ηγεσία, τα στελέχη και τους υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας ανέφερε: «Είχαμε βάλει ένα στοίχημα μεγάλο, να επιστρέψουμε σε αυτή τη σχολική χρονιά στην κανονικότητα, να την προσεγγίσουμε και να την ξεπεράσουμε. Και ακούω από εσάς ότι όχι μόνο καταφέραμε να ανοίξουμε τα σχολεία αλλά έχουμε καταφέρει να πάνε στη θέση τους περισσότεροι αναπληρωτές από κάθε άλλη χρονιά και άρα ξεπερνάμε τον κύκλο της κρίσης και επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Τώρα ο πήχης είναι ακόμα πιο ψηλά. Σήμερα, κερδίσαμε την πρώτη μάχη, το στοίχημα, στο τεστ που βάλαμε στο Υπουργείο Παιδείας νομίζω πήγαμε εξαιρετικά. Ο μεγάλος πόλεμος από δω και στο εξής είναι για να κατακτηθεί το σχολείο της ποιότητας και της ισότητας, γιατί, το αυτονόητο καταφέραμε σήμερα, που εδώ και τόσα χρόνια δεν ήταν δεδομένο».

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ο μεγάλος και καθημερινός αγώνας είναι «το δημόσιο σχολείο να είναι ένα ποιοτικό σχολείο μέσα από το οποίο οι μαθητές, όλα τα αγόρια και κορίτσια να παίρνουν ουσιαστική γνώση, να μην είναι πάρεργο για τα φροντιστήρια, να μην είναι εξεταστικό κέντρο, αλλά να είναι εκεί όπου οι νέοι και νέες της πατρίδας μας θα αποκτούν το πιο σημαντικό αγαθό που είναι η γνώση και το πιο σημαντικό εφόδιο για τις δύσκολες μέρες της επόμενης περιόδου της ζωής τους που είναι μετά το σχολείο, όπου, σε δύσκολες συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού η γνώση είναι το πιο υψηλό εφόδιο. Ταυτόχρονα, να είναι και μια κοιτίδα μέσα στην οποία τα παιδιά, ανεξαρτήτως θρησκείας ή καταγωγής, θα παίρνουν την ελληνική παιδεία και άρα με αυτή την έννοια θα αποκτούν γνώση της κουλτούρας, των εθίμων, του πολιτισμού της πατρίδας μας».

    Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα έχει εκπλήξει ακόμα και τους πιο δύσπιστους και ενδεχομένως κάποιοι θα δυσκολευτούν να βγάλουν ειδήσεις και αυτή είναι η καλύτερη είδηση. «Άριστα, 20» ήταν η τελευταία του φράση απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη.

    [16] Φ. Γεννηματά: Η χώρα χρειάζεται εθνική γραμμή, άλλη κυβέρνηση, με άλλο πρωθυπουργό

    «Η χώρα χρειάζεται εθνική γραμμή, άλλη κυβέρνηση, με άλλον πρωθυπουργό» δήλωσε στους δημοσιογράφους, βγαίνοντας από την σύσκεψη με τη διοίκηση της ΔΕΘ - Helexpo, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

    «Ο κ. Τσίπρας εχθές έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Αλαζών και ανάλγητος. Αλλά και ως πρωθυπουργός δεν μπορεί. Η ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μας βουλιάζει σε μια επικίνδυνη στασιμότητα. Η Ελλάδα μπορεί, δεν είναι μια χώρα καταδικασμένη, αρκεί να αλλάξει η πολιτική. Η χώρα χρειάζεται εθνική γραμμή, άλλη κυβέρνηση, με άλλο πρωθυπουργό» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε: «Εμείς θα παρουσιάσουμε το βράδυ μια ολοκληρωμένη εθνική πρόταση για μια συμμαχία ανάπτυξης, που έχει ανάγκη ο τόπος. Γιατί επισκεφθήκαμε σήμερα τη ΔΕΘ και είδαμε ότι υπάρχει μια άλλη Ελλάδα. Υπάρχει μια Ελλάδα που εξάγει, που παράγει, που δημιουργεί, που καινοτομεί, που μπορεί να προχωρήσει μπροστά. Και οφείλουμε, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, σε αυτές τις δυνάμεις τις παραγωγικές του τόπου, επιτέλους να κάνουμε το αυτονόητο. Να συνεννοηθούμε για να μπορέσουμε με δύναμη να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

    [17] Τ. Ταστάνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πολλαπλά τα οφέλη από το ηλεκτρονικό εισιτήριο

    Με την "έξυπνη κάρτα" θα αντικατασταθούν σταδιακά από το νέο έτος τα χάρτινα εισιτήρια βελτιώνοντας σημαντικά την πρόσβαση των επιβατών σε όλα τα δημόσια συγκοινωνιακά μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και δίνοντας τη δυνατότητα για μια δικαιότερη τιμολόγηση των μετακινήσεων προς όφελος των επιβατών.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, στις αρχές του 2017, οι «έξυπνες» κάρτες, θα αντικαταστήσουν το κλασικό χάρτινο εισιτήριο, δίνοντας τη δυνατότητα για ζωνική- αναλογική χρέωση, δηλαδή ο επιβάτης θα πληρώνει αντίτιμο ανάλογα με την απόσταση που θα διανύει και όχι για το σύνολο της διαδρομής που το μέσο εκτελεί, όπως συμβαίνει σήμερα.

    Όπως δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης, «η κάρτα αυτή θα είναι προσωποποιημένη και θα φορτώνεται με ένα ποσό με πολλούς τρόπους (με πιστωτικές κάρτες, από το διαδίκτυο, στα γκισέ κ.ά.). Αυτό το ποσό θα μειώνεται κάθε φορά που θα την περνάει ο επιβάτης μπροστά από ένα ειδικό ακυρωτικό μηχάνημα μέσα στο λεωφορείο, το τρόλεϊ και το τραμ ή από τις ειδικές πύλες εισόδου- εξόδου που θα υπάρχουν στο μετρό και τον ηλεκτρικό. Εκτός από την κάρτα θα εκδοθούν και ειδικά «χάρτινα» εισιτήρια, τα οποία θα ενσωματώνουν ένα μικρό κύκλωμα και θα λειτουργούν με αντίστοιχο τρόπο όπως η κάρτα».

    Να σημειωθεί πως ο πρώτος πολίτης που έκανε συμβολικά χρήση της «έξυπνης κάρτας» περνώντας από τις πύλες εισόδου- εξόδου που θα εγκατασταθούν στο μετρό της Αθήνας ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του το Σάββατο στη ΔΕΘ, ενώ ενημερώθηκε και για τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζει ο όμιλος ΟΑΣΑ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της Αθήνας που χρησιμοποιούν τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες.

    [18] Ντ.Τραμπ: Η Fed διατηρεί τα επιτόκια χαμηλά λόγω πιέσεων από τον Ομπάμα

    Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι η επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Federal Reserve Τζάνετ Γέλεν διατηρεί τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα λόγω πολιτικής πίεσης από την κυβέρνηση του Ομπάμα.

    «Λοιπόν, παραμένει στο μηδέν επειδή προφανώς (η Γέλεν) ενεργεί πολιτικά και κάνει ό,τι θέλει ο Ομπάμα», δήλωσε ο Τραμπ σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο δίκτυο CNBC. «Το ξέρω ότι υποτίθεται ότι δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Μόλις αυξηθούν, η χρηματιστηριακή αγορά υποχωρεί.Πιστεύω ότι είναι μια ψεύτικη αγορά διότι τα χρήματα είναι ουσιαστικά ελεύθερα».

    [19] Χρυσός Λέοντας στην ταινία «The Woman who left» του Λαβ Ντιάζ

    Με τον Χρυσό Λέοντα καλύτερης ταινίας βραβεύτηκε η ταινία του Φιλιππινέζου Λαβ Ντιάζ "The Woman Who left" (Ang Babaeng Humayo) στο 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

    Πρόκειται για μια ασπρόμαυρη ταινία, διάρκειας σχεδόν τεσσάρων ωρών, με επίκεντρο τον αγώνα μιας γυναίκας την οποία κατηγορούν άδικα ότι διέπραξε ένα έγκλημα.

    «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έλαβα αυτό το βραβείο. Είναι πολύ όμορφο, το αφιερώνω στο λαό των Φιλιππίνων, στον αγώνα μας, τον αγώνα της ανθρωπότητας» δήλωσε ο Λαβ Ντιάζ κατά την παραλαβή του βραβείου του.

    Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής έλαβε το θρίλερ του Τομ Φορντ Nocturnal Animals, ενώ το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας το μοιράστηκαν ο Ρώσος Αντρέι Κοντσαλόφσκι για το Paradise και ο Μεξικανός Αμάτ Εσκαλάντε για το La Region Salvaje.

    Ο ηθοποιός Όσκαρ Μαρτίνεζ από την Αργεντινή τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού για την ερμηνεία του στην ταινία El Ciudadano Ilustre, ενώ η ηθοποιός Έμα Στόουν κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού για τον ρόλο της στην ταινία La La Land.

    Ακολουθεί ο κατάλογος των βραβείων που απονεμήθηκαν από την κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ:

    Χρυσός Λέων καλύτερης ταινίας: "The Woman Who Left" του Λαβ Ντιάζ (Φιλιππίνες)

    Αργυρός Λέων, Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: "Nocturnal Animals" του Τομ Φορντ (ΗΠΑ)

    Αργυρός Λέων Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Το μοιράστηκαν ο Αμάτ Εσκαλάντε για το "La Region salvaje" (Μεξικό) και ο Αντρέι Κοντσαλόφσκι για το Paradise (Ρωσία/Γερμανία)

    Βραβείο καλύτερου Σεναρίου: ο Νόα Όπενχάιμ για το "Jackie" του Πάμπλο Λαρέν (ΗΠΑ/Χιλή)

    Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: "The Bad Batch" της Άνα Λίλι Αμιρπούρ (ΗΠΑ)

    Βραβείο Volpi για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία: Έμα Στόουν στο "La la Land" του Ντάμιεν Σαζέλ (ΗΠΑ)

    Βραβείο Volpi καλύτερης ανδρικής ερμηνείας: Όσκαρ Μαρτίνεζ στο "El Ciudada Ilustre" των Μαριάνο Κον και Γκαστόν Ντιπράτ (Αργεντινή/Ισπανία)

    Βραβείο Marcello Mastroianni: στην Πάουλα Μπιρ για την ταινία "Frantz" του Φρανσουά Οζόν (Γαλλία)

    Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για το τμήμα Orizzonti: "Liberami" της Φεντερίκα ντι Τζιάκομο

    Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο τμήμα Orizzonti: Φίεν Τροχ για το "Home"


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 September 2016 - 16:32:32 UTC