Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΟΚ: Ψυχραιμία Αλέξη... Η αλαζονεία της αδυναμίας προδίδει τον πανικό σου
  • [02] Το Ποτάμι για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
  • [03] Ν. Παππάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αναντικατάστατος ο ρόλος των δημόσιων μέσων ενημέρωσης
  • [04] Αρχίζουν εκ νέου αύριο οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - θεσμών
  • [05] Γ. Σταθάκης: Στόχος η τόνωση των εξαγωγών και η στροφή προς τη διεθνή αγορά
  • [06] Χ. Βερναρδάκης: Tο 2018 να είναι η πρώτη χρονιά που το δημόσιο θα κάνει συλλογικές συμβάσεις εργασίας
  • [07] Κ. Μίχαλος: Η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης
  • [08] Ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά
  • [09] Η ΕΣΗΕΑ για την απώλεια του δημοσιογράφου Λάμπρου Χαβέλα
  • [10] Σε ύφεση οι πυρκαγιές σε όλα τα πύρινα μέτωπα της Θάσου
  • [11] Γ. Κατρούγκαλος: Να ξαναστήσουμε την Ευρώπη στα πόδια της, αλλά σε μια κατεύθυνση κοινωνική

  • [01] ΠΑΣΟΚ: Ψυχραιμία Αλέξη... Η αλαζονεία της αδυναμίας προδίδει τον πανικό σου

    «Ψυχραιμία Αλέξη...Η αλαζονεία της αδυναμίας προδίδει τον πανικό σου. Γι'αυτό δεν θα πας μακρυά. Μην κρίνεις εξ' ιδίων τα αλλότρια, συγκυβερνήτη της ακροδεξιάς απόφυσης» σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ την συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

    [02] Το Ποτάμι για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

    O κ. Τσίπρας βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο στη Θεσσαλονίκη, με εκείνους που αφήνει άνεργους, αλλά δεν είχε τίποτα ουσιαστικό να τους απαντήσει. σχολίασε το Ποτάμι την συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

    «Κατά τη συνήθη τακτική του συνέχισε να πυροβολεί τη λογική και να κάνει το μαύρο- άσπρο, λέγοντας τις γνωστές κορώνες για το νταβατζιλίκι που πέθανε. Οι πάντες γνωρίζουν ότι όχι μόνο δεν πέθανε αλλά ζει και βασιλεύει, με νέα πρόσωπα στη θέση παλιών, φίλους και κουμπάρους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κατά τα λοιπά όσοι πίστευαν ότι θα ακούσουν κάποιο σχέδιο για το μέλλον της χώρας, τζάμπα περίμεναν. Προέχουν οι εσωτερικές διευθετήσεις εντός του καθεστώτος» αναφέρει το Ποτάμι.

    [03] Ν. Παππάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αναντικατάστατος ο ρόλος των δημόσιων μέσων ενημέρωσης

    Στον "αναντικατάστατο ρόλο" των δημόσιων μέσων ενημέρωσης αλλά και το έργο που επιτελεί το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στον τομέα της ενημέρωσης αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο του Πρακτορείου στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    "Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης έχουν έναν ρόλο να παίξουν αναντικατάστατο" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και επισήμανε πως "το κίνητρο των δημοσίων μέσων ενημέρωσης είναι αποκλειστικά και μόνο η ενημέρωση των πολιτών".

    Σε ό,τι αφορά τη δράση του ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε πως "χαιρόμαστε να βλέπουμε το Πρακτορείο να απλώνει τη δραστηριότητά του και να κατακτά βήμα βήμα τον ρόλο που αξίζει, τον ρόλο που οι πολίτες ευελπιστούν να έχει".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος αναφέρθηκε στο γεγονός της κλοπής των ειδήσεων του Πρακτορείου από διάφορα blogs και sites και ζήτησε τη συνδρομή της Πολιτείας για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, με τον υπουργό Επικρατείας να τονίζει: "Αυτό είναι αποτύπωμα μιας κουλτούρας και αντίληψης λειτουργίας που υπάρχει στον χώρο των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Είχαμε πρόσφατα αντίστοιχο κρούσμα -που είναι και πιο κραυγαλέο- με την εικόνα από την ΕΡΤ. Είμαστε έτοιμοι νακάνουμε αυτά που πρέπει για να σταματήσει. Δηλαδή να διεκδικήσει και ο δημόσιος φορέας τα έννομα δικαιώματά του και να προχωρήσουμε στο μητρώο των online media, όπου θα μπορούμε να έχουμε μια εποπτεία του τι συμβαίνει σε αυτόν τον χώρο".

    Επισήμανε ακόμη ότι "δεν είναι πλέον ο δημόσιος φορέας της ενημέρωσης μία αποθήκη, στην οποία ορισμένοι ή πολλοί μπορούν να πλιατσικολογούν" και υπογράμμισε: "Αυτό πρέπει πραγματικά να τελειώσει διότι γίνεται και από τους ανθρώπους που εργάζονται στο Πρακτορείο μία υπερπροσπάθεια, μία προσπάθεια που είναι εθνικών διαστάσεων. Δεν έχει τη μερικότητα που μπορεί να έχει ένα ιδιωτικό ή μικρότερο μέσο ενημέρωσης. Φαντάζεστε π.χ. να μην ήταν το Αθηναϊκό Πρακτορείο στην Ειδομένη, όπου τα μάτια όλου του κόσμου ήτα στραμμένα εκεί πάνω;".

    «Με βήματα σταθερά η Ελλάδα γυρίζει σελίδα»

    Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ λέγοντας ότι έδειξε τα βήματα που έχουν γίνει από τις περσινές εκλογές και τόνισε: "Με βήματα σταθερά η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Η Ελλάδα γίνεται αντιληπτή πλέον από τον κόσμο, όχι ως μια χώρα σε κρίση, αλλά ως μία χώρα η οποία επανακάμπτει. Και επανακάμπτει σε όλα τα επίπεδα".

    Απαντώντας στην κριτική που άσκησε η Νέα Δημοκρατία στη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού ότι "η μόνη πολιτική που ξέρει (η κυβέρνηση) είναι αυτή που αναδιανέμει μιζέρια και φτώχεια σε όλους", ο κ. Παππάς τόνισε: "Σε αυτό είναι ειδική η Νέα Δημοκρατία. Θα θέλαμε να μας πει από την εφαρμοσμένη μας πολιτική, εκτός από τον νόμο για τα κανάλια ποιους νόμους θα καταργήσει. Μήπως θα καταργήσει τον νόμο που δίνει το δικαίωμα πρόσβασης στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Θα επαναφέρει τις δεσμεύσεις της πέμπτης αξιολόγησης για απολύσεις στο Δημόσιο;".

    [04] Αρχίζουν εκ νέου αύριο οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - θεσμών

    Αρχίζουν εκ νέου αύριο οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την ολοκλήρωση των 15 ορόσημων- ουρά της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 1,7 δισ. ευρώ θα δοθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες).

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι αυριανές διαπραγματεύσεις θα αφορούν σε:

  • Καταπολέμηση της διαφθοράς (15.30), που αποτελεί αντικείμενο του υπουργείου Δικαιοσύνης

  • Νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (14.30). Πρόκειται κυρίως για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του υπερταμείου, το οποίο θα απαρτίζεται από τρεις εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς και δύο εκπροσώπους των θεσμών (μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος).

    [05] Γ. Σταθάκης: Στόχος η τόνωση των εξαγωγών και η στροφή προς τη διεθνή αγορά

    Ως ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζει τις εξαγωγές, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, με συνέντευξη του στην εφημερίδα Αυγή της Κυριακής και υπογραμμίζει ότι όλες οι προσπάθειες πλέον στρέφονται στην ενίσχυση τους. «Εμείς πιστεύουμε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα που πρέπει να αναδειχθεί είναι το υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα, η στροφή σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, σε αγροτοδιατροφικά, επιλεγμένα βιομηχανικά προϊόντα και δραστηριότητες καινοτομίας και τεχνολογίας» τονίζει ο Γιώργος Σταθάκης. Στόχος της κυβέρνησης είναι η οριζόντια τόνωση των εξαγωγών σε αγαθά και υπηρεσίες και σε άλλους τομείς και στροφή προς τη διεθνή αγορά, σημειώνει.

    Ο υπουργός Οικονομίας αναφερόμενος στις εξαγωγές σημειώνει: «Η ελληνική οικονομία μετά την πλήρη ένταξη της στην ευρωπαϊκή οικονομία και κυρίως μετά την ένταξη της στην Ευρωζώνη, δεν επέδειξε τις βελτιωμένες εξαγωγικές επιδόσεις που σημειώθηκαν σε άλλες οικονομίες, ακόμα και του Νότου», και συμπληρώνει: «Η οικονομία μας συμπιέστηκε από χώρες με χαμηλότερο εργατικό κόστος και επέδειξε αδυναμία τεχνολογικής αναβάθμισης».

    Ο Γιώργος Σταθάκης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με στόχο να καλλιεργηθεί το ελληνικό «brand» και να ενισχυθεί η καινοτομία. Ο υπουργός Οικονομίας, τέλος, χαρακτηρίζει την πολιτική της «εσωτερικής υποτίμησης» αποτυχημένη καθώς, όπως είπε, επιδείνωσε την κρίση.

    [06] Χ. Βερναρδάκης: Tο 2018 να είναι η πρώτη χρονιά που το δημόσιο θα κάνει συλλογικές συμβάσεις εργασίας

    "Έχουμε πρόθεση το 2018 να είναι η πρώτη χρονιά που το δημόσιο θα κάνει συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα επαναφέρει το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων" δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση για τις αλλαγές στο δημόσιο, στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

    "Εδώ θα θέλαμε τη βοήθεια της ΑΔΕΔΥ και προσδοκούμε σε μια σοβαρή διοίκηση της ΑΔΕΔΥ τους επόμενους μήνες. Ακριβώς γιατί η κυβέρνηση έχει όλη τη δύναμη και όλη την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε αυτή τη μεγάλη θεσμική τομή, την έχει και για τον ιδιωτικό τομέα και θα το δείξουμε αυτό και τις επόμενες μέρες αλλά την έχει και στο δημόσιο τομέα. Όμως το τανγκό θέλει δύο και όταν ο ΣΕΒ απαιτεί 150.000 απολύσεις στο δημόσιο επισήμως, το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης το οποίο έχει το θάρρος να τα βάλει με το ΣΕΒ έχει και την απαίτηση όμως από τα συνδικάτα των εργαζομένων, όταν είναι πραγματικά συνδικάτα των εργαζομένων και δεν είναι καρτέλ διανομής πολιτικής επιρροής, να είναι μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και όχι να κρύβονται πίσω από τις ανοησίες που λένε" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Έκανε, εξάλλου, λόγο για "δυνάμεις μέσα στον εργασιακό χώρο του δημόσιου τομέα που πρέπει να απελευθερωθούν από αυτή την κακή επιρροή", υπογράμμισε ότι "ο συνδικαλισμός πρέπει να είναι αυτόνομος και αυτοδύναμος αλλά θα πρέπει να είναι υπέρ των εργαζομένων και όχι υπέρ των ηγετικών ομάδων και των καρτέλ νομής εξουσίας". Απευθυνόμενος στον ΣΕΒ είπε: "δε θα επιτρέψουμε απολύσεις στο δημόσιο και θα το αποδείξουμε όπως το αποδείξαμε με το φυλλάδιο που δώσαμε σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους όπου τους αποδείξαμε πως ό,τι λένε είναι απόλυτα ψέμματα και ότι το δημόσιο στην Ελλάδα έχει το μικρότερο μισθολογικό κόστος ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα που αφήνει έξω το δημόσιο τομέα".

    [07] Κ. Μίχαλος: Η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

    «Η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από το τέλμα, μόνο αν αλλάξει πολιτική» επεσήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος κατά τη διάρκεια των σημερινών εγκαινίων του περίπτερου της ένωσης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης .

    Ο κ. Μίχαλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σημείωσε ότι η ανάπτυξη που αποτελεί ανάγκη επιβίωσης για τη χώρα, «δεν είναι αυτόματη διαδικασία, χρειάζεται γενναίες αποφάσεις, τολμηρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που θα υλοποιηθούν με συνέπεια, πέρα από ιδεολογικές παρωπίδες και μικροπολιτικές στρατηγικές. Χρειάζεται εθνικό σχέδιο, σύνεση, συναίνεση, συνεργασία και δουλειά».

    Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μόνο αν εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις και μεταξύ αυτών ανέφερε την ταχεία υλοποίηση συγκεκριμένων projects προσέλκυσης επενδύσεων όπως η αξιοποίηση του Ελληνικού, η αξιοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων και λιμένων, η κατασκευή αιολικών πάρκων, η δημιουργία εμπορευματικών κέντρων και κόμβων συνδυασμένων μεταφορών, η υλοποίηση μεγάλων ενεργειακών έργων, όπως η κατασκευή Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Βόρεια Ελλάδα.

    [08] Ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά

    Μετηνευκαιρίατης έναρξης της νέαςσχολικής χρονιάς ο Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΠροκόπιος Παυλόπουλος θα μεταβεί στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας, και στο 4ο ΔημοτικόΣχολείο Αιγάλεω, «Μίκης Θεοδωράκης», προκειμένουναπαραστείστηντελετήΑγιασμού

    Ο Πρωθυπουργός τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την Κεφαλονιά προκειμένου να παραστεί στον Αγιασμό και να εγκαινιάσει το σχολικό συγκρότημαΑ'και Β'Λύκειο στη θέση «Φαραώ».

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης,θα παραστεί στον κοινό αγιασμό του 1ου Δημοτικού και του Ειδικού Δημοτικού σχολείου Περάματος.

    Ο υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θα παραβρεθούν στο 132ο Δημοτικό σχολείο στην Γκράβα.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα παρευρεθεί στον αγιασμό στα εκπαιδευτήρια «Η Θεομήτωρ».

    Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί στον αγιασμό στο 7ο Δημοτικό σχολείο Καισαριανής.

    [09] Η ΕΣΗΕΑ για την απώλεια του δημοσιογράφου Λάμπρου Χαβέλα

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με θλίψη ανακοινώνει την απώλεια του συναδέλφουΛάμπρου Χαβέλα, ο οποίος χάθηκε πρόωρα κι ενώ είχε πολλά ακόμη να προσφέρει στην ελληνική δημοσιογραφία. Το νήμα της ζωής του κόπηκε σήμερα στις 12.30 μ.μ., σε τροχαίο δυστύχημα στο Ψυχικό, όταν διερχόμενο αυτοκίνητο παρέσυρε τη μοτοσυκλέτα του δημοσιογράφου σε παράδρομο της Λεωφ. Κηφισίας και τραυμάτισε θανάσιμα τον συνάδελφο και πατέρα ενός ανήλικου παιδιού.

    Ο Λάμπρος Χαβέλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 και μετά την ολοκλήρωση των λυκειακών του σπουδών, φοίτησε στη σχολή δημοσιογραφίας του «ΑΝΤΕΝΝΑ» και σε έτερη ιδιωτική επαγγελματική σχολή. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1996 στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του «ΑΝΤΕΝΝΑ», σε πολύ γνωστές και δημοφιλείς εκπομπές και ασχολήθηκε με το ελεύθερο ρεπορτάζ αλλά και με το ρεπορτάζ αυτοκινήτου. Μετέπειτα, συνέχισε την καριέρα του στον Τ/Σ «STAR CHANNEL», καθώς και σε διάφορες ιστοσελίδες, ενώ η τελευταία του συνεργασία ήταν με τον Τ/Σ «EPSILON TV». Μιλούσε Αγγλικά και Γερμανικά.

    Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά έναν άξιο, ευγενή συνάδελφο, που υπηρέτησε με ευπρέπεια και πάθος τη δημοσιογραφία.

    [10] Σε ύφεση οι πυρκαγιές σε όλα τα πύρινα μέτωπα της Θάσου

    Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν για δεύτερο 24ωρο εναέριες και επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και εκατοντάδων εθελοντών στη Θάσο σε μια προσπάθεια να ελέγξουν όλα τα πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει στο νησί από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

    Το ήδη δύσκολο έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης δυσχεραίνεται από τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή και έχουν ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση εστιών που είχα ήδη σβήσει νωρίτερα, οπότε χρειάζεται συστηματική και μεθοδική δουλειά που γίνεται πολλές φορές με την βοήθεια των επίγειων δυνάμενων καθώς ο πυκνός καπνός εμποδίζει την ορατότητα των χειριστών των αεροπλάνων και ελικοπτέρων.

    Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ κάνει λόγο πλέον για μια ελεγχόμενη κατάσταση στα πύρινα μέτωπα υπογραμμίζοντας ότι σε κάποια από αυτά υπάρχει μια σημαντική ύφεση, ωστόσο συμπληρώνει «ότι είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε εκτιμήσεις όταν υπάρχουν φωτιές τέτοιου μεγέθους και πνέουν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι. Από χθες είδαμε τη φωτιά κυριολεκτικά να μετακινείται με απίστευτες ταχύτητες από την μια άκρη στην άλλη χωρίς να μπορούμε να την ελέγξουμε. Κάπως έτσι και νωρίς το απόγευμα υπήρχε έξαρση της φωτιάς στην Τοπική Κοινότητα Ραχωνίου όπου όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώθηκαν και απέτρεψαν τα χειρότερα».

    Ο δήμαρχος υπογραμμίζει ότι τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα θα πραγματοποιούν ρίψεις μέχρι το τελευταίο λεπτό πριν από τη δύση του ηλίου σημειώνοντας ότι σε αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι ο εφοδιασμός τους με καύσιμα γίνεται πλέον μέσα στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και δε χρειάζεται να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

    [11] Γ. Κατρούγκαλος: Να ξαναστήσουμε την Ευρώπη στα πόδια της, αλλά σε μια κατεύθυνση κοινωνική

    «Νεοφιλελευθερισμός ή κοινωνική Ευρώπη, είναι η μοναδική διαχωριστική γραμμή, που έχουμε ως βάση της στρατηγικής μας για το νέο προσανατολισμό της πολιτικής της Ευρώπης» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, με την ευκαιρία ομιλίας του και στο πλαίσιο εκδηλώσεων στη «Γιορτή της Ουμανιτέ».

    Πρόκειται για την «τριήμερη γιορτή του λαού» που οργανώνει κάθε χρόνο το Γαλλικό Κομμουνιστικό κόμμα (PCF ), με τη συμμετοχή μουσικών συγκροτημάτων, προσωπικοτήτων της αριστεράς, αλλά και μιας «Αγοράς» διαλέξεων και συζητήσεων, που θεωρείται το κατεξοχήν φθινοπωρινό ραντεβού των πολιτικών της αριστεράς.

    Αναφερόμενος στη δέσμη των διπλωματικών πρωτοβουλιών που πήρε τελευταία η Αθήνα, (Σύνοδος Μεσογειακών χωρών Νότου, συνάντηση υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Διάσκεψη στη Ρόδο για την ασφάλεια της Μεσογείου με τη συμμετοχή αραβικών χωρών), ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε τη θέληση της Αθήνας «να διαμορφώσει μια ευρεία συμμαχία με όλους αυτούς που είναι εναντίον της λιτότητας και όχι σε μια εθνικιστική βάση, βορράς εναντίον νότου, αλλά στη βάση της διαχωριστικής γραμμής, νεοφιλελευθερισμός ή κοινωνική Ευρώπη».

    Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ποιες είναι οι ελπίδες επιτυχίας της προσπάθειας αυτής τη σημερινή εποχή, ο υπουργός απάντησε :

    « Αυτή είναι η καταλληλότερη εποχή. Τις προηγούμενες δεκαετίες, υπήρχε η εντύπωση της πλήρους επικράτησης του νεοφιλελευθερισμού, σαν να αποτελούσε τη λύση όλων των θεμάτων. Τώρα φαίνεται καθαρά η αποτυχία αυτής της συνταγής, όχι μόνο στην Ελλάδα, όπου τα αποτελέσματα είναι τραγικά, αλλά παντού στην Ευρώπη. Μια έκρηξη των ανισοτήτων, μία υπονόμευση του κοινωνικού κράτους και εξ' αιτίας αυτού του λόγου μια απογοήτευση του Ευρωπαίου πολίτη για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Αυτό πρέπει να προλάβουμε. Να ξαναστήσουμε στα πόδια της την Ευρώπη, αλλά σε μια κατεύθυνση κοινωνική» υπογράμμισε.

    Τις ανισότητες, πρόσθεσε, τις βλέπουμε στο ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνδυασμό με μια τάση τα ελλείμματα του νότου να αντικρίζουν τα πλεονάσματα του βορρά. Γι' αυτό ο πρωθυπουργός μίλησε στην εφημερίδα «Λε Μοντ» για τον κίνδυνο αποσύνθεσης της Ευρώπης, εάν δεν αποκαταστήσουμε την θεμελιώδη ισορροπία γύρω από τις παραδοσιακές αξίες της Ευρώπης, που είναι ο κοινωνικός διάλογος και το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 11 September 2016 - 18:32:40 UTC