Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ν. Κεραμέως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τίποτα δεν μπορούμε να περιμένουμε από μια κυβέρνηση ιδεοληπτική
  • [02] Γ. Ραγκούσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αλλού βρίσκεται η σφραγίδα κι αλλού η ψυχή της προοδευτικής παράταξης
  • [03] Ο Π. Πολάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αυτή η κυβέρνηση τιμά τις δεσμεύσεις της
  • [04] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Άγιο Όρος
  • [05] Θάσος: Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη μέρα
  • [06] Μήνυμα «διαφορετικότητας» στον διαγωνισμό Μις Αμερική

  • [01] Η Ν. Κεραμέως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τίποτα δεν μπορούμε να περιμένουμε από μια κυβέρνηση ιδεοληπτική

    «Η κρίση βαθαίνει», λέει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Νίκο Αρμένη η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκη Κεραμέως.

    Σημειώνει ότι στη ΔΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποπειραθεί να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα και επαναλαμβάνει ότι η ΝΔ ζητάει σταθερά εκλογές «γιατί θεωρεί ότι το όποιο κόστος από την προσφυγή στις κάλπες θα είναι σαφώς μικρότερο από το τεράστιο κόστος παραμονής της παρούσας κυβέρνησης στο τιμόνι της χώρας».

    Για την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ την επόμενη εβδομάδα, η κα Κεραμέως λέει πως ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη επανεκκίνησης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση.

    «Η εναλλακτική πρόταση της ΝΔ αφορά σε ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής: με περιορισμό των δαπανών και παράλληλη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων», προσθέτει μεταξύ άλλων, ενώ επικρίνει την κυβέρνηση για το νόμο που αφορά στις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών.

    Η Νίκη Κεραμέως κάνει λόγο για θεσμική εκτροπή «που μέχρι σήμερα ανερυθρίαστα εξακολουθεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει» και ξεκαθαρίζει ότι η ΝΔ «θα επαναφέρει τη νομιμότητα, ακυρώνοντας το "νόμο Παππά" και επιστρέφοντας τις αδειοδοτικές και εποπτικές αρμοδιότητες στο ΕΣΡ».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

    Ερ: Θα ξεκινήσω από τα ζητήματα της οικονομίας. Αυτό το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη ΔΕΘ. Τι μπορούμε να περιμένουμε δεδομένου ότι στην κυβέρνηση θεωρούν πως έχουν μπει οι βάσεις για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης;

    Απ: Τίποτα δεν μπορούμε να περιμένουμε από μία Κυβέρνηση αναποτελεσματική και ιδεοληπτική που επιμένει σε λάθος μίγμα πολιτικής. Η ανάπτυξη προϋποθέτει αξιοπιστία και σοβαρότητα, τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις με προοπτική - προϋποθέσεις που δυστυχώς δεν συντρέχουν σήμερα. Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποπειραθεί, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα. Σας θυμίζω το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» ή το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες ΔΕΘΒ· δημαγωγικές και φρούδες, υποσχέσεις, μεταξύ άλλων, περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητου στις 12.000 και κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, υποσχέσεις που αποτελούν σήμερα μνημεία πολιτικής εξαπάτησης. Δεν υπάρχει όμως κανείς που να συμμερίζεται την άποψη της Κυβέρνησης για τον τρόπο υπέρβασης της κρίσης, γεγονός που αποτυπώνεται άλλωστε και στη διάχυτη δυσαρέσκεια των Ελλήνων για την κυβερνητική πολιτική που αγγίζει πλέον το δυσθεώρητο 85,5%. Συγκλίνοντα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά καταδεικνύουν ότι η κρίση βαθαίνει. Χάριν συντομίας, θα αναφερθώ μόνο σε τρία σχετικά στοιχεία από την αγορά, πέρα από την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών: (α) σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, για πρώτη χρονιά διαγράφηκαν περισσότερες επιχειρήσεις από όσες άνοιξαν, (β) εκκρεμούν 70.000 αιτήσεις επιχειρήσεων για μεταφορά έδρας στο εξωτερικό, και (γ) σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, για πρώτη φορά οι θέσεις προσωρινής/ευκαιριακής απασχόλησης ξεπέρασαν τις μόνιμες θέσεις εργασίας. Καταγράφεται μια σαφής επιδείνωση πολλών οικονομικών δεικτών σε σχέση με το τέλος 2014, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση καθυστερεί και πάλι την εφαρμογή των μέτρων-ορόσημων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

    Ερ: Είμαστε πάντως μπροστά σε μια κρίσιμη για την οικονομία καμπή. Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι συνεχής. Πόσο βοηθάει η αξιωματική αντιπολίτευση να βρίσκει μόνο αρνητικά σημεία και τίποτα θετικό στους κυβερνητικούς χειρισμούς;

    Απ: Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι ασκεί υπεύθυνη, σοβαρή και εποικοδομητική αντιπολίτευση, αντίθετα με την τακτική του «όχι σε όλα» που ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στη θέση μας στο πρόσφατο παρελθόν. Έχουμε στηρίξει θετικές πρωτοβουλίες και αναπτυξιακά μέτρα που έχουν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, όπως για παράδειγμα την αυστηροποίηση του πλαισίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη θωράκιση των εισπρακτικών μηχανισμών της δημόσιας διοίκησης και των ΝΠΔΔ, την απελευθέρωση του φυσικού αερίου, την αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ κ.αλ. Το κυριότερο: υπερψηφίσαμε το καλοκαίρι του 2015 το επαχθέστερο τρίτο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, το μέγα «επίτευγμα» της καταστροφικής του διακυβέρνησης το πρώτο 9μηνο του 2015, προκειμένου να διαφυλάξουμε την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, αψηφώντας το πολιτικό κόστος για την παράταξή μας. 'Αλλο παράδειγμα: ο Πρόεδρος της ΝΔ, κ. Μητσοτάκης, τήρησε εθνική στάση στο προσφυγικό πρόβλημα, το οποίο και ανέδειξε ως Ευρωπαϊκό ζήτημα σε όλους τους τόνους, παρά τις βαριές ευθύνες που καταλογίζουμε στην Κυβέρνηση για τη διαχειριστική ανεπάρκεια που επιδεικνύει και σε αυτό τον τομέα. Η ΝΔ σαφώς και θα συνεχίσει να στηλιτεύει αμείλικτα τις - συνεχείς, επαναλαμβανόμενες και με βαρύτατες επιπτώσεις για τη χώρα και τους πολίτες - εσφαλμένες πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ώστε να την αφυπνίσει και να την στρέψει σε μία πιο ορθολογική πορεία, αλλά και να εκπροσωπήσει τους πολίτες που περιμένουν από εμάς να αναδείξουμε στη Βουλή ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης. Εμείς δεν υποσκάπτουμε την εθνική προσπάθεια, δεν το κάναμε και δεν θα το κάνουμε ποτέ. Αρνούμαστε όμως κατηγορηματικά να συμπράξουμε σε υφεσιακές πολιτικές, που στοχεύουν στην κάλυψη του σημαντικού ελλείμματος που δημιουργήθηκε από τις καταστροφικές ενέργειες της Κυβέρνησης.

    ΕΡ: Και ενώ διανύουμε αυτή την κρίσιμη περίοδο, επιμένετε στο αίτημα για πρόωρες εκλογές;

    Απ: Θα ήταν μία εύκολη λύση να περιμένουμε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να φθαρεί από τις αναξιόπιστες, φοροεπιδρομικές, καταστροφικές της πολιτικές, ή και από τις εσωτερικές της συγκρούσεις και ανισορροπίες, να επιλέγαμε εν ολίγοις τη λεγόμενη τακτική του «ώριμου φρούτου». Με ρωτούν συνάδελφοί σας σε συνεντεύξεις γιατί θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάρει στα χέρια του την «καυτή πατάτα» και δεν αφήνει την παρούσα Κυβέρνηση να εφαρμόσει το τρίτο, επαχθέστατο Μνημόνιο που η ίδια επέβαλε στη χώρα. Η ΝΔ ζητεί σταθερά εκλογές, γιατί θεωρεί ότι το όποιο κόστος από την προσφυγή στις κάλπες θα είναι σαφώς μικρότερο από το τεράστιο κόστος παραμονής της παρούσας κυβέρνησης στο τιμόνι της χώρας. Ο Πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πρόσφατα ότι αισθάνεται εθνική ευθύνη να βάλει τέλος στον κατήφορο της χώρας. Οφείλει η Παράταξή μας, ως υπεύθυνη δύναμη εξουσίας, να διακόψει την ξέφρενη πορεία της Ελλάδας προς τον γκρεμό, στην οποία μας έφερε η ανικανότητα και αναξιοπιστία των τελευταίων 20 μηνών. Οι πολίτες δεν βιώνουν πλέον μόνο τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην οικονομία, αλλά και την επιδείνωση των συνθηκών σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας, όπως η παιδεία, η δημόσια ασφάλεια και η δημόσια υγεία, παράλληλα με τη συνεχή υποβάθμιση των θεσμών και του κράτους δικαίου. Η χώρα δεν αντέχει άλλο. Η επόμενη Κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τιτάνιο έργο για την αποκατάσταση της χώρας, το οποίο μεγαλώνει και δυσχεραίνει με την παραμονή τους στην εξουσία. Η ΝΔ προετοιμάζει με συνέπεια εδώ και καιρό την κυβερνητική της πρόταση που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

    Ερ: Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει η επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ. Τι να περιμένουμε;

    ΑΠ: Στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη επανεκκίνησης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση, τον οποίον θα συνθέτουν αξιόπιστες, κοστολογημένες και υλοποιήσιμες προτάσεις για την οικονομία και για κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας, με γνώμονα την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Το μεγάλο διακύβευμα είναι η διαμόρφωση μιας γνήσιας μεταρρυθμιστικής πρότασης για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, με τεκμηρίωση και μακρόπνοο σχεδιασμό, σε αντίθεση με την προχειρότητα, τον τυχοδιωκτισμό, την ιδεοληψία και τη διαχειριστική ανεπάρκεια που επιδεικνύει συστηματικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Η εναλλακτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αφορά σε ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής: με περιορισμό των δαπανών και παράλληλη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, στήριξη και φοροδοτική ελάφρυνση της επιχειρηματικότητας για την αναζωογόνηση του παραγωγικού ιστού της χώρας, προτεραιοποίηση και αποφασιστικότητα στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μείωση του κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομία που συντηρεί την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και τις πελατειακές σχέσεις, ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος, με διαφάνεια και λογοδοσία, θεσμικές εγγυήσεις για την ενδυνάμωση του κράτους δικαίου. Με τέτοιες πρωτοβουλίες πιστεύουμε ότι είναι δυνατή η ανάταξη της οικονομίας και η σταθερά αναπτυξιακή της τροχιά.

    ΕΡ: Να έρθω στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι εσκεμμένα δεν συναινέσατε στη σύσταση του ΕΣΡ και τώρα υποκριτικά επικαλείστε την αναγκαιότητα της ανεξάρτητης αρχής. Πώς απαντάτε;

    Απ: Η Νέα Δημοκρατία το δήλωσε εξ αρχής στην Κυβέρνηση, ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές: επιστρέψτε τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και εμείς θα συναινέσουμε στη συγκρότησή του. Η Κυβέρνηση όμως επέλεξε να αποσύρει τον έλεγχο από μία Ανεξάρτητη Αρχή, το ΕΣΡ, και να τη μεταβιβάσει στον Υπουργό Επικρατείας, διαπλέκοντας τις εξουσίες κατά τρόπο πρωτοφανή για μία ευνομούμενη, δημοκρατική χώρα. Σε κάθε περίπτωση, το Σύνταγμα δίνει διέξοδο, προβλέποντας ρητά την ανανέωση της θητείας των μελών του ΔΣ του ΕΣΡ σε περίπτωση αδυναμίας συγκρότησής του, επομένως δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία για την θεσμική εκτροπή που μέχρι σήμερα ανερυθρίαστα εξακολουθεί η Κυβέρνηση να υποστηρίζει. Η τακτική της Κυβέρνησης έχει ίδιον όφελος: αφενός τη χειραγώγηση της ενημέρωσης και αφ' ετέρου τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τον έντονα εμφανή οικονομικό-κοινωνικό μαρασμό που η ίδια έχει επιφέρει.

    Ερ: Λέτε ότι θα αλλάξετε τον ψηφισμένο νόμο και θα ακυρώσετε επί της ουσίας τον διαγωνισμό που θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία περί τα 250 εκατ. ευρώ. Πώς απαντάτε στην κριτική που δέχεστε ότι επί δεκαετίες δεν κάνατε τίποτα για να κάνετε εσείς έναν αντίστοιχο διαγωνισμό, αλλά και σε εκείνους που σας κατηγορούν ότι με τη στάση σας ταυτίζεστε με τη διαπλοκή;

    Απ: Η ΝΔ συμφωνεί να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, και πράγματι θα έπρεπε να έχει μπει νωρίτερα. Αλλά σύννομα, με γνώμονα τη διασφάλιση της πολυφωνίας και με σεβασμό στη δικαιοσύνη και τις δημοκρατικές αρχές. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι διακριτή και σαφής: θα επαναφέρει τη νομιμότητα, ακυρώνοντας το "νόμο Παππά" και επιστρέφοντας τις αδειοδοτικές και εποπτικές αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, όπως ακριβώς προβλέπει το Σύνταγμα. Η αυθαιρεσία στην αδειοδότηση τεσσάρων μόνο καναλιών, με αποκλειστικό κριτήριο το οικονομικό, χωρίς συγκεκριμένες βασικές προϋποθέσεις, όπως η απόλυτη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων και η ανταπόκριση σε αυστηρά ποιοτικά κριτήρια και ενιαίο τίμημα, χωρίς να έχει αποφανθεί το ΣΤΕ για τη νομιμότητα του επίμαχου νομοθετικού πλαισίου περί τηλεοπτικών αδειών, συγκροτεί τη διαπλοκή. Διαπλοκή είναι η δημιουργία χειραγωγήσιμου ολιγοπωλίου, ο έλεγχος της πληροφόρησης, ο περιορισμός του πλουραλισμού, και αυτή ακριβώς είναι η κυβερνητική επιλογή.

    [02] Γ. Ραγκούσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αλλού βρίσκεται η σφραγίδα κι αλλού η ψυχή της προοδευτικής παράταξης

    Ύστερα από μακρόχρονη δημόσια σιωπή, ο Γιάννης Ραγκούσης, συντονιστής της πολιτικής κίνησης Επόμενη Ελλάδα, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σχολιάζει το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι κατηγορώντας τις ηγεσίες τους ότι μιλούν με κυνισμό που σοκάρει για το μέλλον της ευρύτερης παράταξης. «Αλλού βρίσκεται η σφραγίδα κι αλλού η ψυχή της προοδευτικής παράταξης», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης και ασκεί έντονη κριτική στη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, υποστηρίζοντας ότι το μέλλον της παράταξης δεν είναι ούτε η «Κεντροαριστερά όσων λαχταρούν να γίνουν έστω κι υφυπουργοί του Μητσοτάκη, ούτε η "Συριζοποίηση" του ΠΑΣΟΚ, ούτε η λογική της οικουμενικής σύμπραξης που θέλει "και τον ΣΥΡΙΖΑ ολόκληρο και τη ΝΔ χορτάτη"». « Αφορά την πλειοψηφία που είναι εκτός», επισημαίνει και αναγνωρίζει ότι ευθύνη για το μέλλον της έχουν και οι προοδευτικοί πολίτες που δεν κινητοποιούνται.

    Ο Γιάννης Ραγκούσης εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται στα όρια μεταξύ ενός ελπιδοφόρου Έβερτ, που όμως δεν έγινε ποτέ πρωθυπουργός και ενός Καραμανλή που εκ των υστέρων θα ήθελε να μην είχε γίνει ποτέ πρωθυπουργός.

    Επίσης, αναφέρει οτι η ανάπτυξη θα έρθει όταν καταπολεμηθεί ο παρασιτισμός και διατυπώνει προτάσεις σε τέσσερεις άξονες

    Η συνέντευξη του Γιάννη Ραγκούση έχει ως εξής:

    -Στο χώρο της Κεντροαριστεράς, κ.Ραγκούση, οι συζητήσεις για συνεργασία ανάμεσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι «πάγωσαν» και δοκιμάζονται έντονα από αντιπαραθέσεις με προσωπικούς διαξιφισμούς ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο κομμάτων. Καταρχήν, σας αφορά η συνεργασία των μεταρρυθμιστικών και προοδευτικών δυνάμεων; Και πώς σχολιάζεται το αδιέξοδο που προέκυψε;

    ΑΠ. Καταρχήν έχουμε πειστεί ότι η Ελλάδα θα ορθοποδήσει συλλογικά και ομαδικά με ανατρεπτικές αλλαγές, όχι συντηρητικούς μέσους όρους. Μακριά από εμάς η αλαζονική αυταρέσκεια και ο πολιτικός ναρκισσισμός. Απόδειξη αυτού είναι πως θα αξιοποιήσουμε κι εμείς τη συλλογική δουλειά της κοινής επιτροπής διαλόγου ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού. Τα ριζοσπαστικά στοιχεία αυτού του κοινού πορίσματος δεν έχουμε καμία δυσκολία να τα στηρίξουμε. Όχι, όμως, και την "Πολιτική του μέσου όρου" που αναγκάστηκε αυτή η επιτροπή να υιοθετήσει. Από τον Μάιο που ξεκίνησε η δημόσια παρουσία μας ως επόμενη Ελλάδα, επαναλαμβάνουμε, σχεδόν μονότονα, πως κρίνουμε πράξεις κι όχι λόγια. Υπό την έννοια αυτή, είχαμε εξαρχής δηλώσει πως όταν διαμορφωθούν οι τελικές αποφάσεις, θα τοποθετηθούμε δημόσια. Έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν συμμετέχουμε και δεν έχουμε συν-ευθύνη για την ατέρμονη συζήτηση όπως εξελίσσεται και τείνει να γίνει και πάλι ένα κακόγουστο σίριαλ που παράγει παραπολιτική κι όχι πολιτική, και κυρίως απογοήτευση κι όχι ελπίδα.

    Ωστόσο και πέρα των άλλων, νιώθω την ανάγκη να εκφράσω το σοκ που πολλοί αισθάνονται για τον ωμό κυνισμό με τον οποίο οι ηγεσίες των δυο κομμάτων μιλούν για την άδοξη κατάληξή τους. Μιλούν σαν να μην τρέχει τίποτα, σαν να μην είχαν επί 9 μήνες δημιουργήσει οι ίδιοι τόσες προσδοκίες. Μιλούν με τέτοιο σοκαριστικό κυνισμό σαν να μην τους ακούν τόσες χιλιάδες προοδευτικών πολιτών που τους είχαν πιστέψει και τους περίμεναν. Είναι ο ίδιος σοκαριστικός κυνισμός με τον οποίο μετέτρεψαν το ναι σε όχι στο θέμα της απλής αναλογικής.

    -Ποια είναι η δική σας πρόταση;

    ΑΠ.Η πρόταση μας θα γνωστοποιηθεί σύντομα. Έχει όμως μία βασική αρχή. Δεν αφορά στο χώρο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ανάμεσα στους δύο μπορεί να βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ που ταυτίστηκε με τον Σαμαρά και η κεντροαριστερά όσων λαχταρούν να γίνουν έστω κι υφυπουργοί του Μητσοτάκη. Μπορεί ακόμα να βρίσκεται και η Συριζοποίηση του ΠΑΣΟΚ. Βρίσκεται και η λογική της οικουμενικής σύμπραξης που θέλει "και τον ΣΥΡΙΖΑ ολόκληρο και την ΝΔ χορτάτη" και είπε όχι στην απλή αναλογική. Η δική μας πρόταση θα αφορά στο χώρο εκτός ΣΥΡΙΖΑ και εκτός παρασιτικής ΝΔ. Εμείς σε αυτόν τον πολιτικό χώρο ανήκουμε από μικρά παιδιά. Οι περιστάσεις είναι χρονικά επείγουσες, πολιτικά και ιστορικά πρωτοφανείς. Επείγουσες διότι η οικονομία αργοσβήνει και η κοινωνία αναζητά εδώ και τώρα μία αναπτυξιακή διέξοδο. Πρωτοφανείς γιατί αλλού βρίσκεται η σφραγίδα κι αλλού η ψυχή της προοδευτικής παράταξης. Αυτοί που έχουν στα χέρια τους τη σφραγίδα έχουν την νομική ισχύ που καθοριστικό ρόλο παίζει μόνο στις επιχειρήσεις. Σημασία στην πολιτική έχει που βρίσκονται οι αρχές, που βρίσκεται η ψυχή, που είναι η κοινωνία, η πλειοψηφία. Η πλειοψηφία είναι εκτός. Υπό αυτήν την έννοια έχουμε κι εμείς ευθύνη απέναντι στη χώρα και στους προοδευτικούς πολίτες. Δεν θα υπεκφύγουμε.

    -Ο πολιτικός χώρος ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ποιόν θα πρέπει να στηρίξει στη κυβέρνηση; Τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ;

    ΑΠ: Η μεταΣΥΡΙΖΑ Ελλάδα έρχεται με σπασμένα φρένα. Η νεοκομμουνιστική εκδοχή της παρασιτικής μεταπολίτευσης σύντομα θα φτάσει στο τέλος της. Η επόμενη Ελλάδα όμως, χρειάζεται μια νέα ηγέτιδα πολιτική δύναμη για να φέρει σε πέρας ένα ριζοσπαστικό σχέδιο εθνικής, κοινωνικής και παραγωγικής ανάπτυξης. Η κοινωνική και εκλογική βάση που θα γεννήσει αυτήν τη νέα ηγέτιδα πολιτική δύναμη είναι η νέα γενιά, η γενιά που άλλαξε μέσα από τη δύσκολη διεργασία των τελευταίων 7 χρόνων. Οι Έλληνες που παράγουν και πασχίζουν, καθώς και το μεγαλύτερο τμήμα του 45% που στήριξε διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ και την ανανεωτική Αριστερά. Ούτε μόνον το σημερινό πενιχρό ποσοστό που καταλαμβάνουν το σημερινό ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι. Ούτε η ελλειμματική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που καθημερινά φουσκώνουν το ρεύμα της αποχής.

    Όμως αυτή ακριβώς η κατηγορία προοδευτικών πολιτών που σήμερα δηλώνουν πολιτικά μη εκπροσωπούμενοι και που θα δώσουν στήριξη σε μια νέα ηγέτιδα προοδευτική πολιτική δύναμη, αξιώνουν νέες σύγχρονες ιδεολογικές αρχές καθώς και ολοκληρωμένο σχέδιο ανατρεπτικών αλλαγών κι όχι υποτακτικούς της παρασιτικής δεξιάς. Η Ελλάδα που πασχίζει, η επόμενη Ελλάδα, απορρίπτει και το ΠΑΣΟΚ που ταυτίστηκε με τον Σαμαρά και την κεντροαριστερά ...του Μητσοτάκη.

    -Επικρίνατε το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι επειδή δεν αποδέχθηκαν την απλή αναλογική που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Απαντούν ότι δεν θέλησαν να ενδώσουν στην επιβολή της κυριαρχίας του. Τι λέτε;

    ΑΠ: Ως προς την απλή αναλογική, η αναιτιολόγητη μεταστροφή του σημερινού ΠΑΣΟΚ καθώς και η αρνητική απόφαση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ , ευνοούν σκανδαλωδώς τον κ. Μητσοτάκη με δεκάδες έδρες, ψήφους και ποσοστά. Ταυτόχρονα όμως ευνοούν και τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τα αντίθετα που λέγονται. Τον ευνοούν ως δεύτερο κόμμα να κρατήσει ψηφοφόρους και ποσοστά στη λογική που πάντοτε μέσα στο παραβάν επικρατεί "αναγκαστικά ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ, που είναι δεύτερος στις δημοσκοπήσεις, γιατί εγώ δεν θέλω να έρθει η Δεξιά". Το χειρότερο όμως είναι ότι παραμένει σε ισχύ ο παλαιοκομματικός μηχανισμός των μπόνους που έδρασε με καθοριστικό τρόπο επί δεκαετίες ώστε να χρεοκοπήσουμε. Από την άλλη πλευρά, οικονομίες με ισχυρότατες τεχνολογικά παραγωγικές δυνάμεις, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία καθώς και το Ισραήλ έχουν συστήματα απλής αναλογικής.

    -Πώς εκτιμάτε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ; Είναι η εναλλακτική πρόταση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν φαίνεται άλλη πολιτική δύναμη να επηρεάσει τις εξελίξεις;

    ΑΠ: Ποια εναλλακτική, ποια πρόταση έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης του οποίου το πολιτικό λεξιλόγιο - που αντανακλά το πολιτικό του περιεχόμενο - αρχίζει και τελειώνει στη λέξη εκλογές; Μήπως είναι εναλλακτική πρόταση τα δικά του Ζάππεια και οι έωλες υποσχέσεις τύπου Τσίπρα για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%; Η βολική πολιτική συγκυρία και η εύκολη αντιπολίτευση χωρίς πολιτικό όραμα δεν θα τον πάνε μακριά. Ιδίως από την ώρα που δεν τόλμησε να αλλάξει το παραμικρό από το κομματικό κατεστημένο της ΝΔ που γεννήθηκε το 1974. Ο μέχρι σήμερα Μητσοτάκης κινείται στα όρια μεταξύ ενός ελπιδοφόρου Έβερτ, που όμως δεν έγινε ποτέ Πρωθυπουργός και ενός Καραμανλή που εκ των υστέρων θα ήθελε να μην είχε γίνει ποτέ Πρωθυπουργός.

    -Ας περάσουμε, κύριε Ραγκούση, στην οικονομία. Συμμερίζεσθε τις εκτιμήσεις ότι το φθινόπωρο θα δοκιμαστούν οι αντοχές της κοινωνίας και αναμένεται να είναι «θερμό» για την πορεία της οικονομίας και γενικότερα της χώρας;

    ΑΠ: Οι αντοχές της κοινωνίας δοκιμάζονται από το 2014. Από τότε η κοινωνία έφτασε στα όριά της. Όταν αντί να μεταβούμε σε μία αναπτυξιακή φάση εγκλωβιστήκαμε στα μνημόνια, στην ύφεση, στην ανεργία. Για την ελληνική κοινωνία μεγαλύτερο πρόβλημα και από την είσοδο στο μνημόνιο είναι ο παρατεταμένος κι αδικαιολόγητος εγκλωβισμός μας σε αυτό. Η Ελλάδα από το φθινόπωρο και μετά θα ζει έναν καθημερινό κίνδυνο κοινωνικού εκτροχιασμού εξαιτίας της ανυπαρξίας μιας οικονομικής πολιτικής που πέρα από τα α μνημόνια που αδικαιολόγητα παρατάθηκαν θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης.

    -Τι φταίει λοιπόν και η πολυπόθητη ανάπτυξη εδώ κι έξι χρόνια δεν φαίνεται;

    ΑΠ: Φταίει πως στην Ελλάδα με την εντός ευρώ κρατική χρεοκοπία μας, ήλθε στην επιφάνεια ταυτόχρονα και η δομική έλλειψη ανταγωνιστικότητας του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα της χώρας. Ενός οικονομικού μοντέλου, αποτέλεσμα της διαχρονικής επιβολής του οικονομικού και πολιτικού παρασιτισμού που απομυζά και δεν αφήνει να αναπνεύσει την παραγωγική Ελλάδα η μόνη που μπορεί να δώσει πραγματική ανάπτυξη.

    Δεύτερον φταίει η νοοτροπία του παλιού και του νέου πολιτικού κατεστημένου που αντί να επιλέξει την ταχεία υλοποίηση των μνημονίων επέλεξε την παράταση της ζωής τους μέσα από την περίβοητη λογική της δήθεν διαπραγμάτευσης που καθιερώθηκε από το 2011. Απότελεσμα αυτού ήταν αντί να έχουμε ξεμπερδέψει με τα μνημόνια, την τρόικα και το Δ.Ν.Τ από το 2014 όπως οι άλλες χώρες, εμείς παραμένουμε αλυσοδεμένοι σε αυτά μέχρι το 2018...σύμφωνα με την κατά τα άλλα "πετυχημένη" διαπραγμάτευση Τσίπρα.

    -Και τι προτείνετε;

    ΑΠ: Έχουμε από τις αρχές Ιουνίου ανακοινώσει το μοναδικό κατά τη γνώμη μας σχέδιο εθνικής ανάταξης και ανάπτυξης που συμπεριλαμβάνει 10 ανατρεπτικές αλλαγές. Συγκεκριμένες κι απολύτως ρεαλιστικές ανατρεπτικές αλλαγές. Ειδικά για τη μείζονα εθνική προτεραιότητα της ανάπτυξης έχουμε τεκμηριωμένα διατυπώσει το εξής τετράπτυχο που ως στρατηγική είναι η μόνη που μπορεί να ξεπεράσει τα μνημόνια και να μας βγάλει από τη βαθύτατη κρίση. Το τετράπτυχο αυτό είναι:

    -η αποφορολόγηση της παραγωγής είναι εθνικό θέμα

    -δεν υπάρχει κλειστό επάγγελμα για τους ανέργους

    -7% σταθερή φορολογία για τις εταιρείες που παράγουν μέσα παραγωγής νέας τεχνολογίας, είτε λ.χ. σπόρους στον πρωτογενή τομέα είτε ρομποτική τεχνολογία στη μεταποίηση

    -να ξαναχτίσουμε τις πόλεις μας κι όχι το αδόμητο φυσικό περιβάλλον.

    [03] Ο Π. Πολάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αυτή η κυβέρνηση τιμά τις δεσμεύσεις της

    «Η πρωταρχική υπόσχεση προς τους πολίτες, είναι να αγωνιζόμαστε καθημερινά για να βελτιώνουμε συνεχώς τις συνθήκες διαβίωσής τους», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγες ώρες πριν από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

    Ο Παύλος Πολάκης υπογραμμίζει πως τα πρώτα αποτελέσματα αυτού του καθημερινού αγώνα ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται αντιληπτά και τονίζει ότι κάθε μέρα που περνάει, η κυβέρνηση βάζει ένα πετραδάκι στα θεμέλια ενός κοινωνικού κράτους δικαιοσύνης, που θα διέπεται από τις αρχές της Αριστεράς, δηλαδή,«ένα κράτος χωρίς ημετέρους, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, χωρίς ανισονομία, ένα κράτος που θα ανήκει το ίδιο σε όλους τους πολίτες».

    Παραμονές της έναρξης της κρίσιμης διαπραγμάτευσης που θα συμπεριλαμβάνει και το ζήτημα του ελληνικού χρέους και ενώ κλιμακώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας καλεί το λαό «να κλείσει τ' αυτιά του στον πόλεμο που κάνει η διαπλοκή στην κυβέρνηση» και να συνταχθεί στο πλευρό της,«για να βγει η χώρα απ' το σκοτάδι».

    «Είναι πλέον σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση αυτή τιμά τις δεσμεύσεις της», αναφέρει ο Παύλος Πολάκης και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μοιράσει με δικαιοσύνη το κόστος της δύσκολης συμφωνίας του 2015. Παράλληλα εκφράζει την βεβαιότητα πως και «η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία όπως και η πρώτη παρά την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης και μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ».

    Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ερωτάται για τις συγκρούσεις του με συνδικαλιστικούς φορείς και απαντά πως «εντός του συνδικαλιστικού κινήματος υπάρχουν αξιόλογες δυνάμεις, οι οποίες με εντιμότητα, ειλικρίνεια, αγωνιστικότητα και αξιοπρέπεια έχουν τη δυνατότητα να προασπίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να διεκδικήσουν από κάθε κυβέρνηση ένα καλύτερο μέλλον». Ταυτόχρονα όμως ξεκαθαρίζει πως«με το συνδικαλισμό της συναλλαγής με τη εξουσία, δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει ποτέ καμία σχέση, αλλά θα στέκεται σταθερά απέναντί του».

    Ο Παύλος Πολάκης μιλάει ακόμη για τις δημοσκοπήσεις, για τους συμβιβασμούς που υποχρεώθηκε να κάνει η κυβέρνηση αλλά «χωρίς να υποταχθεί». Μιλάει επίσης για τη διαπλοκή, το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και το τίμημα για την απόκτησή τους, την κατηγορία που αποδίδεται στην κυβέρνηση για το «μαύρο στην ιδιωτική τηλεόραση» και τις? μαντινάδες που συχνά επικαλείται σε δηλώσεις του και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

    «Γραντίσατε με Σφακιανό; Καλλιά γλακάτε» (σ.σ. Μπλέξατε με Σφακιανό; Καλύτερα τρέξτε). Η ΝΔ με βάση την τελευταία δημοσκόπηση, είναι δέκα μονάδες μπροστά. Μήπως πρέπει εσείς να τρέξετε περισσότερο ως κυβέρνηση;

    Προφανώς αναφέρεστε στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του οποίου η δημοσκόπηση στις 14-15 Σεπτεμβρίου 2015, έδινε 29,5% ΣΥΡΙΖΑ, 30% Ν.Δ. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι άλλο.

    Ως αντιπολίτευση καταγγείλατε ότι η ΝΔ «έριξε μαύρο στη δημόσια τηλεόραση». Ως κυβέρνηση, η αντιπολίτευση σας καταγγέλλει ότι «ρίχνετε μαύρο στην ιδιωτική τηλεόραση?

    Εγώ θα έλεγα ότι ρίχνουμε φως στο μαύρο τοπίο της ιδιωτικής τηλεόρασης κα Βλαχοδήμου. Βάλαμε τέρμα στην ανομία, ακολουθήσαμε απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, εξοικονομήσαμε χρήματα τα οποία θα διατεθούν για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

    Περιμένατε να φτάσει σε αυτό το ύψος το τίμημα για τις 4 τηλεοπτικές άδειες;

    Είχα πει καιρό πριν ότι το τίμημα θα ήταν τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.

    Τι κατά τη γνώμη σας δείχνει ότι οι διεκδικητές έριξαν τόσο χρήμα για την απόκτηση της άδειας;

    Ότι στο επιχειρηματικό περιβάλλον που δημιουργείται με την παραχώρηση 4 μόνων αδειών, διαμορφώνονται συνθήκες κέρδους, το οποίο δεν υπήρχε με το προηγούμενο καθεστώς και υποκαθίστατο από «αέρινα» δάνεια.

    Είχατε πει ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να αντέξουμε στις επιθέσεις της διαπλοκής που έχει παίξει τα ρέστα της και να νικήσουμε». Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, θεωρείτε ότι η κυβέρνηση νίκησε τη διαπλοκή;

    Κάθε νόμιμη και διαφανής διαδικασία είναι χτύπημα στη διαπλοκή, ο αγώνας ενάντιά της αέναος.

    Μια ακόμη κριτική από την αντιπολίτευση λέει ότι μετά το νέο διαγωνισμό, κάποια κανάλια μπορεί να μην πήραν άδεια αλλά θα έχουν την ευκαιρία να μην καταβάλουν τα δάνεια που έχουν πάρει γιατί θα κλείσουν. Πώς απαντάτε στην κριτική αυτή;

    Μας κάνουν κριτική για την αποπληρωμή των δανείων αυτοί που κυβερνούσαν όταν τα ΜΜΕ έπαιρναν δάνεια με αέρα και οι τραπεζίτες κοστολογούσαν 15 εκατ. ευρώ το μελάνι μιας υπογραφής.

    Μια αγαπημένη σας φράση είναι «αλλιώς να έχεις κάνει και να λες, και αλλιώς να τάζεις». Πότε θα είστε σε θέση να πείτε ότι εκπληρώσατε το μεγαλύτερο μέρος των υποσχέσεων σας προς τους πολίτες;

    Αυτή η ερώτηση αρμόζει σε πολιτικό του παλαιού κοινωνικού συμβολαίου. Η πρωταρχική υπόσχεση προς τους πολίτες, είναι να αγωνιζόμαστε καθημερινά για να βελτιώνουμε συνεχώς τις συνθήκες διαβίωσής τους. Να είστε σίγουρη πως ο καθημερινός αυτός αγώνας διεξάγεται και ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται αντιληπτά τα πρώτα αποτελέσματα. Κάθε μέρα που περνάει βάζουμε ένα πετραδάκι στα θεμέλια ενός κοινωνικού κράτους δικαιοσύνης, που θα διέπεται από τις αρχές της Αριστεράς. Ένα κράτος χωρίς ημετέρους, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, χωρίς ανισονομία, ένα κράτος που θα ανήκει το ίδιο σε όλους τους πολίτες.

    Μόλις εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ είχατε δηλώσει στη Βουλή ότι «έφυγε η μούχλα του νοτιά, η σκόνη της Σαχάρας, η υγρασία του πουνέντε που έρχεται από τα Δυτικά, από την Εσπερία». Η Εσπερία είναι πάντα εδώ. Πώς βλέπετε να ξεμπλέκουμε με τη δεύτερη αξιολόγηση;

    Θέτετε το θέμα πολύ σωστά κυρία Βλαχοδήμου. Η Εσπερία είναι εδώ από το πρώτο δάνειο της ανεξαρτησίας το 1824. Η διεθνής διαπλοκή δάνειζε τη χώρα με ληστρικούς όρους και η εγχώρια ξεκοκάλιζε ακόμα και τα λίγα χρήματα που έφταναν στα δημόσια ταμεία και θα μπορούσαν να παράξουν ανάπτυξη. Αυτός είναι και ο λόγος που από τότε η Ελλάδα παραμένει ένα φτωχό κράτος, έρμαιο των διαθέσεων της Εσπερίας. Όσοι έντιμοι πολιτικοί προσπάθησαν πολεμώντας τη διεθνή και εγχώρια διαπλοκή να στήσουν τη χώρα στα πόδια της πολεμήθηκαν ανηλεώς και νικήθηκαν. Γι' αυτό και καλούμε το λαό να κλείσει τ' αυτιά του στον πόλεμο που κάνει η διαπλοκή στην κυβέρνηση και να συνταχθεί στο πλευρό μας, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα απ' το σκοτάδι και να δημιουργήσουμε ένα νέο κράτος, που θα διέπεται από τις αρχές της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Ισότητας, της Αξιοκρατίας, της Ανθρωπιάς. Το περασμένο καλοκαίρι δεχθήκαμε μία ήττα και υπογράψαμε μια δύσκολη συμφωνία. Απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό και ζητήσαμε την ψήφο του, ώστε να παλέψουμε να φέρουμε σε πέρας τη συμφωνία αυτή και να βγάλουμε επιτέλους τη χώρα από τα μνημόνια. Είναι πλέον σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση αυτή τιμά τις δεσμεύσεις της και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να υλοποιήσει τη συμφωνία αυτή, μοιράζοντας όμως το κόστος της με δικαιοσύνη. Να είστε σίγουρη πως και η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία όπως και η πρώτη παρά την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης και μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ.

    Μια άλλη αγαπημένη σας μαντινάδα είναι το «στο μετερίζι της ανθρωπιάς και της τιμής το χρέος, πρέπει κανείς να πολεμά και ας είν΄ και ο τελευταίος». Υπήρξαν στιγμές που ως υπουργός νιώσατε ότι παραβήκατε αυτή τη μαντινάδα-οδηγό σας;

    Πολιτική χωρίς συμβιβασμούς δεν νοείται. Ακόμη και οι ηγέτες μεγάλων επαναστάσεων αναγκάστηκαν εκ των υστέρων να κάνουν συμβιβασμούς ώστε να εξασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των λαών τους. Το 2015 ήταν μια χρονιά που κληθήκαμε να λάβουμε αποφάσεις στα όρια των ιδεολογικών μας πεποιθήσεων. Παρ' όλα αυτά οι αποφάσεις μας ελήφθησαν με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού. Αισθάνομαι ότι υποχωρήσαμε αλλά όχι ότι υποταχθήκαμε και αυτό αποδεικνύεται από τη μετέπειτα δράση μας.

    Συχνά δεν διστάζετε να συγκρούεστε όχι μόνο με την αντιπολίτευση αλλά και με συνδικαλιστές ή εκπροσώπους κοινωνικών φορέων. Νιώθετε ότι είστε ακτιβιστής υπουργός;

    Ο συνδικαλιστής πρέπει να διεκδικεί από κάθε εξουσία τα δικαιώματα των εργαζομένων που εκπροσωπεί. Αυτός είναι ή μάλλον αυτός θα έπρεπε να είναι ο ρόλος του. Με το συνδικαλισμό της συναλλαγής με τη εξουσία, όχι απλά δεν είχα, δεν έχω και δεν θα έχω ποτέ καμία σχέση, αλλά θα στέκομαι σταθερά απέναντί του. Εντός του συνδικαλιστικού κινήματος υπάρχουν αξιόλογες δυνάμεις, οι οποίες με εντιμότητα, ειλικρίνεια, αγωνιστικότητα και αξιοπρέπεια έχουν τη δυνατότητα να προασπίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να διεκδικήσουν από κάθε κυβέρνηση ένα καλύτερο μέλλον. Καλώ όλους τους εργαζόμενους, σε οποιοδήποτε κλάδο, να αντισταθούν στη λογική του ρουσφετιού και να πλαισιώσουν τις υγιείς αυτές δυνάμεις, ώστε το εργατικό κίνημα να παίξει το ρόλο που πρέπει στις διεργασίες του σχεδιασμού του μέλλοντος της χώρας.

    Κατερίνα Βλαχοδήμου

    [04] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Άγιο Όρος

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες σε δασική έκταση στην περιοχή της Μονής Χιλανδαρίου, στο Άγιο Όρος.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο σημείο της φωτιάς παραμένουν 17 οχήματα με 34 άνδρες και άλλα 34 άτομα πεζοπόρο τμήμα, προσπαθώντας να θέσουν τις φλόγες υπό πλήρη έλεγχο.

    [05] Θάσος: Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη μέρα

    Τη συμπαράστασή του στους κατοίκους της Θάσου που δοκιμάζονται σκληρά το τελευταίο 24ωρο εξαιτίας των πολλών πυρκαγιών που πλήττουν το νησί, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε τα μεσάνυχτα με τον δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ?ΜΠΕ ο δήμαρχος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών και την πορεία των έργων κατάσβεσης και τόνισε ότι από τη θέση του θα εξαντλήσει κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος κίνδυνος που έχει πλήξει το νησί. Ευχήθηκε δύναμη και κουράγιο σε όλους τους κατοίκους του νησιού. Σημειώνεται ότι ο κ. Παυλόπουλος επισκέφτηκε τον Ιούνιο το νησί της Θάσου και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων αεροπόρων του Α'Παγκοσμίου Πολέμου, που βρίσκεται στον Πρίνο.

    Με το πρώτο φως της ημέρας τα αεροπλάνα ξεκίνησαν και πάλι τις ρίψεις νερού από αέρος σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς που έκαιγε ανεξέλεγκτα όλο το βράδυ.

    Αυτή την ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλους και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επιθεωρούν από αέρος με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας τις φωτιές του νησιού, και στη συνέχεα θα συμμετάσχουν σε ευρεία σύσκεψη των φορών προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.

    Ο δήμαρχος Θάσου, στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ, έκανε λόγο για μια δύσκολη νύχτα που όμως επιχειρησιακά εξελίχθηκε καλά, καθώς η φωτιά δεν προχώρησε σε επικίνδυνες περιοχές ώστε να τεθούν σε κίνδυνο κατοικημένες περιοχές και αγροτικές υποδομές. Η προσπάθεια που καταβλήθηκε το προηγούμενο βράδυ επικεντρώθηκε στους ορεινούς οικισμούς Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι του Πρίνου, όπου κάηκαν κάποια σπίτια περιμετρικά των οικισμών, χωρίς όμως να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, καθώς από χθες το πρωί είχαν εκκενωθεί τα δύο χωριά. Επίσης, επέστρεψαν οι μοναχές στα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και Αρχαγγέλου που είχαν απομακρυνθεί χθες το απόγευμα.

    Ο κ. Χατζηεμμανουήλ δεν κρύβει την ανησυχία του για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και σημειώνει ότι σήμερα ο συντονισμός της κρατικής μηχανής είναι καλύτερος και ουσιαστικότερος αφού έχουν αυξηθεί τα επίγεια και εναέρια μέσα κατάσβεσης.

    [06] Μήνυμα «διαφορετικότητας» στον διαγωνισμό Μις Αμερική

    Τα προβλήματα των ομοφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ θα έρθουν στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια του αποψινού διαγωνισμού Μις Αμερική, καθώς για πρώτη φορά το στέμμα της ωραιότερης Αμερικανίδας διεκδικεί μία κοπέλα που έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι λεσβία.

    «Εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για την προβολή των προβλημάτων μας», δήλωσε η 23χρονη Έιριν Οφλάχερτι, η οποία κατέχει τον τίτλο της Μις Μισούρι από τον Ιούνιο και θα συμμετάσχει στον αποψινό τελικό του 95ου διαγωνισμού ομορφιάς για την ανάδειξη της Μις Αμερική.

    «Είναι πολύ σημαντικό για μένα να παίρνω μέρος σε έναν τέτοιο διαγωνισμό, δηλώνοντας ανοιχτά το ποια είμαι και να είμαι περήφανη που ανήκω στη ΛΟΑΤ κοινότητα», τόνισε.

    Δήλωσε ακόμα πως εφόσον είναι η νικήτρια του διαγωνισμού θα ασχοληθεί με την πρόληψη των αυτοκτονιών, που είναι δυσανάλογα περισσότερες για τους ομοφυλόφιλους, αμφισεξουαλικούς και τρανσέξουαλ νέους. Μάλιστα, όταν δεν διαγωνίζεται η Οφλάχερτι προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της για την πρόληψη των αυτοκτονιών στη ΛΟΑΤ κοινότητα, ενώ έχει και ένα κατάστημα με ρούχα.

    Σύμφωνα με το Ρόιτερς η υποψήφια Μις Αμερική θέλει να αφιερωθεί στην πρόληψη κατά των αυτοκτονιών στους ομοφυλόφιλους νέους όχι μόνο γιατί η ίδια είναι λεσβία, αλλά κι επειδή ένας στενός της φίλος αυτοκτόνησε όταν ήταν 13 χρόνων.

    «Συνειδητοποίησα ότι υπήρχαν ενδείξεις για αυτό που σκόπευε να κάνει ο φίλος μου. Γι? αυτό κι έβαλα στόχο να εκπαιδευτώ ώστε να διακρίνω αυτά τα σημάδια που μπορούν να δείχνουν ότι ένα άτομα σκοπεύει να αυτοκτονήσει και να κάνω ό,τι μπορώ για να το εμποδίσω», δήλωσε η 23χρονη Μις Μισούρι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 11 September 2016 - 8:32:40 UTC