Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Η ΝΔ έχει εξαντληθεί στην προσπάθεια να ματαιώσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [02] Δ. Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξακολουθεί να ικανοποιεί το μεγάλο κεφάλαιο
  • [03] Στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας
  • [04] Spiegel: To διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ θα κοστίζει στη Γερμανία 4,5 δισ. ευρώ το χρόνο
  • [05] Εκτός ελέγχου μεγάλη πυρκαγιά στη Θάσο - Τραυματισμός πυροσβέστη
  • [06] Τηλεοπτικές άδειες: Ανακηρύχθηκαν οι τέσσερις οριστικοί υπερθεματιστές
  • [07] Κάπα Research: Στην πρόθεση ψήφου με 3,9 μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [08] Θ. Φορτσάκης: Το ισχύον σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων έχει πλέον πτωχεύσει

  • [01] Ν. Παππάς: Η ΝΔ έχει εξαντληθεί στην προσπάθεια να ματαιώσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

    «Η Νέα Δημοκρατία έχει εξαντληθεί στην προσπάθεια να ματαιώσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες», αναφέρει σε δήλωση του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και την καλεί να απαντήσει «έστω και τώρα» γιατί δεν έκανε διαγωνισμό τόσα χρόνια, και να δεσμευτεί πως αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

    Ειδικότερα, στη δήλωση του ο κ. Παππάς αναφέρει πως «τελικά το άνθος της ντροπής δεν ανθίζει ούτε στο Μοσχάτο όπως δεν άνθιζε στη Συγγρού». «Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και η ΝΔ καλά θα κάνει να το συνειδητοποιήσει», τονίζει και προσθέτει πως «όλοι οι υποψήφιοι έχουν ασκήσει έως εξαντλήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα στη μέχρι τώρα διαδικασία».

    «Η ΝΔ», σημειώνει, «έχει εξαντληθεί στην προσπάθεια να ματαιώσει το διαγωνισμό που φέρνει 246 εκατ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο. Δεσμεύεται μάλιστα πως θα επιστρέψει τα χρήματα».

    «Ας απαντήσει λοιπόν έστω και τώρα. Γιατί δεν έκανε διαγωνισμό τόσα χρόνια; Ας δεσμευτεί έστω και τώρα πως αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού», καταλήγει στη δήλωση του ο υπουργός Επικρατείας.

    [02] Δ. Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξακολουθεί να ικανοποιεί το μεγάλο κεφάλαιο

    Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ, συμμετείχε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε δηλώσεις του τόνισε πως «οι υποσχέσεις από τη ΔΕΘ του κ. Τσίπρα για ανάπτυξη αφορούν μόνο σε λίγους μονοπωλιακούς ομίλους στο μεγάλο κεφάλαιο που θα δουν ξανά τα κέρδη τους να εκτοξεύονται στα ύψη δίνοντας και ένα ξεροκόμματο, ένα πιάτο φαΐ στην πιο ακραία φτώχεια». Για όλους τους υπόλοιπους, προσέθεσε, για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, οι οποίοι θα εξακολουθούν να βασανίζονται, θα εξακολουθούν να υπάρχουν τα αντιλαϊκά μέτρα, θα εξακολουθούν να γίνονται μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, θα εξακολουθούν να μπαίνουν «λουκέτα» και να γίνονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί σε μικρές επιχειρήσεις, θα συνεχίζεται η άγρια δυσβάσταχτη φορολογία.

    Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως «η κατάσταση δεν πάει άλλο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξακολουθεί να ικανοποιεί το μεγάλο κεφάλαιο, την ΕΕ, τους εταίρους και συνεχίζει να ματώνει το λαό μας» και επισήμανε πως συνεχίζει την ίδια πολιτική που έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. «Μόνο τώρα η λύση είναι ισχυρό ΚΚΕ, εργατικό λαϊκό κίνημα ισχυρό, έτσι ώστε να μπορέσει να έρθει ξανά η πραγματική ελπίδα μέσα στο λαό» ανέφερε καταληκτικά.

    [03] Στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας

    Λίγο μετά τις 20.30 έφτασε ο πρωθυπουργός στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, προκειμένου να παραστεί στην τελετή των εγκαινίων της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Τον κ. Τσίπρα υποδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

    Την ομιλία του πρωθυπουργού προς τους παραγωγικούς φορείς θα παρακαλουθήσουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

    Όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, εάν σηματοδοτεί κάτι η παρουσία του, απάντησε πως δεν σημαινεί απολύτως τίποτα, και συμπλήρωσε πως εάν τον καλέσει και ο κ. Μητσοτάκης, θα αποδεχτεί την πρόσκληση.

    [04] Spiegel: To διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ θα κοστίζει στη Γερμανία 4,5 δισ. ευρώ το χρόνο

    Εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δημοσιεύει το σημερινό Spiegel, υπολογίζει το συνολικό κόστος του Brexit σε 9 δισ. ευρώ για τη διετία 2019-2020. H έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κοστίσει, δηλαδή, ακριβά στη Γερμανία, όπως γράφει.

    Επαπειλείται «η απώλεια του δεύτερου μεγαλύτερου συνεισφέροντος» στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ανάλογη αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης της Γερμανίας, κατά την εκτίμηση των υπουργείου του Βόλγφκανγκ Σόιμπλε. Η συμμετοχή της Γερμανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό μετά το Brexit θα αυξηθεί στο 25%, αντί του 21% που είναι σήμερα. Κατά συνέπεια, «η αύξηση της γερμανικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. θα ανέλθει στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ για κάθε μία χρονιά αντίστοιχα το 2019 και το 2020», αναφέρει το εσωτερικό έγγραφο το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το γερμανικό περιοδικό.

    Οι υπολογισμοί στηρίζονται σε σημερινά δεδομένα και δεν συμπεριλαμβάνoυν «ενδεχόμενες αντισταθμιστικές καταβολές», σημειώνουν οι εμπειρογνώμονες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Ως τέτοιο παράδειγμα αναφέρονται στο έγγραφο οι πιθανές μελλοντικές εισφορές της Μ. Βρετανίας, τις οποίες θα πρέπει να καταβάλει η χώρα αυτή εάν θέλει να έχει πρόσβαση στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά. Επίσης, στο έγγραφο αναφέρονται περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό ως δυνατότητα για τη διατήρηση της συνεισφοράς των χωρών της ΕΕ στα ίδια επίπεδα.

    [05] Εκτός ελέγχου μεγάλη πυρκαγιά στη Θάσο - Τραυματισμός πυροσβέστη

    Μάχη με τις φωτιές συνεχίζουν να δίνουν στο νησί της Θάσου επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης, κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να τις ελέγξουν πριν από τη δύση του ηλίου, οπότε και θα σταματήσουν οι ρίψεις των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

    Τα πολλά μέτωπα των πυρκαγιών σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους έχουν μετατρέψει σχεδόν ολόκληρο το νησί σε μια πύρινη κόλαση, προκαλώντας τεράστια ανησυχία τους κατοίκους και τις Αρχές, καθώς από το πρωί που ξέσπασαν αρχικά σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα, συνεχίζουν να κινούνται ανεξέλεγκτα στο ορεινό κυρίως τμήμα του νησιού, καίγοντας χιλιάδες στρέμματα πεύκων, πολλά από τα οποία σε αναδασωτέες περιοχές μετά την επίσης καταστροφική πυρκαγιά του 1985.

    Νωρίς το πρωί εκκενώθηκε το Καζαβίτι στον Πρίνο, ενώ λίγο έλλειψε να εγκλωβιστούν μέσα στις φλόγες και δυο βουλευτές της Καβάλας που είχαν σπεύσει στην περιοχή, όπως επίσης και τουρίστες που διέμεναν στην περιοχή. Ωστόσο, με την έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών αρχών απομακρύνθηκαν γρήγορα από τη φλεγόμενη περιοχή. Επίσης, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης και μεταφέρθηκε πριν από λίγο στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας μετά τις πρώτες βοήθειες που του δόθηκαν στο Κέντρο Υγείας Πρίνου.

    Επίσης, εκκενώθηκαν τα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και του Αρχαγγέλου, δυσκολίες υπάρχει στην προσέγγιση πολλών ορεινών οικισμών λόγω των πυκνών καπνών, ενώ σε πάρα πολλές περιοχές του νησιού έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση από το μεσημέρι.

    [06] Τηλεοπτικές άδειες: Ανακηρύχθηκαν οι τέσσερις οριστικοί υπερθεματιστές

    Και τυπικά «κλείδωσαν» οι τέσσερις υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών, μετά και τον έλεγχο των πόθεν έσχες τους από την αρμόδια επιτροπή. Μετά την απόφαση (239/9-9-2016) του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης, με την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδειοδότησης παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, οριστικοί υπερθεματιστές ανακηρύχθηκαν οι εξής:

    1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ) με τίμημα43.600.000,00.

    2. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Τ.Π.Κ μ.α.ε) με τίμημα52.600.000,00.

    3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με τίμημα75.900.000,00.

    4. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.), με τίμημα73.900.000,00.

    Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, στους τέσσερις υπερθεματιστές που αναδείχθηκαν, εξετάστηκε από την αρμόδια επιτροπή η προέλευση και ο τρόπος απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διατεθούν, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 8.1 της προκήρυξης. Το συνολικό τίμημα για τις τέσσερις άδεις ανήλθε στο ποσό των 246.000.000και σε δεκαπέντε μέρες από την οριστική κατακύρωση οι υπερθεματιστές θα καταβάλουν την πρώτη δόση από τις συνολικά τρεις.

    Η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας πως με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας, διαμορφώνεται πλέον ένα τηλεοπτικό τοπίο βασισμένο στις αρχές της νομιμότητας, μετά από δεκαετίες ενός άναρχου τηλεοπτικού περιβάλλοντος, ενώ το Δημόσιο θα εισπράξει ένα πολύ σημαντικό ποσό από την αδειοδότηση.

    [07] Κάπα Research: Στην πρόθεση ψήφου με 3,9 μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ

    Διαφορά 3,9 μονάδων στην πρόθεση ψήφου υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα».

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου προηγείται η ΝΔ με 22% έναντι 18,1 του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η ΧΑ με 6,2%, το ΚΚΕ 5,4%, το ΠΑΣΟΚ 4,7%, το Ποτάμι 1,8%, οι ΑΝΕΛ με 2,1%, η Ένωση Κεντρώων 2,7%, η ΛΑΕ 1%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,4% και η Πλεύση Ελευθερίας 1,7%. Άλλο κόμμα δήλωσαν 3,6% και η αδιευκρίνιστη ψήφος και «δεν ξέρω/δεν απαντώ» 29,3%.

    Με βάση τη δημοσκόπηση, με αναγωγή η ΝΔ αποσπά το 31,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,6% και ακολουθούν ΧΑ 8,8%, ΠΑΣΟΚ 6,7%, ΚΚΕ, 7,6%, Ποτάμι 2,5, ΑΝΕΛ 3%, Ένωση Κεντρώων 3,8%, ΛΑΕ 1,4%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2,8% και Πλεύση Ελευθερίας 2,4%.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Κάπα Research, στις 9 Ιουνίου, η ΝΔ προηγείτο στην πρόθεση ψήφου με 20,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούσε με 17,3%.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου με δείγμα 1.002 ατόμων στις 13 Περιφέρεις της χώρας.

    [08] Θ. Φορτσάκης: Το ισχύον σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων έχει πλέον πτωχεύσει

    «Τα ιδιωτικά σχολεία αποτελούν τον νούμερο ένα στόχο του Υπουργείου Παιδείας», αναφέρει στην συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην υπεύθυνος του Τομέα Παιδείαςτης ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης και προσθέτει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απεχθάνεται γενικά την ιδιωτική πρωτοβουλία και αποσκοπεί στην ικανοποίηση του ακραίου κομματικού ακροατηρίου που επιθυμεί την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

    Αναφορικά με την κατάργηση των Συμβουλίων των ΑΕΙ, ο Θεόδωρος Φορτσάκης κάνει λόγο για μεγάλη οπισθοδρόμηση καθώς, όπως λέει, τα συμβούλια αποτέλεσαν έναν νεωτεριστικό θεσμό.

    Για την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πανεπιστήμια ο Θεο. Φορτσάκης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το σχέδιο που οραματίζεται το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να αποσκοπεί σε λαϊκίστικη προσέλκυση των νέων». Υπογραμμίζει, όμως, ότι το ισχύον σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων έχει πλέον «πτωχεύσει» και χρήζει αναμόρφωσης.

    Αναφερόμενος ειδικότερα το μάθημα των Θρησκευτικών ο Θεόδωρος Φορτσάκης εκφράζει στην άποψη ότι «όλοι πρέπει να διδάσκονται τα ουσιώδη στοιχεία της επικρατούσας θρησκείας», ενώ, αναφορικά με τις αλλαγές στο μάθημα της ιστορίας, υπογραμμίζει ότι «οι αντιλήψεις του υπουργού Παιδείας για την ιστορία είναι συχνά προβληματικές, καθώς μεταξύ άλλων έχει αρνηθεί και τη Γενοκτονία των Ποντίων».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Θεόδωρου Φορτσάκη στο Πρακτορείο:

    Κύριε Φορτσάκη, πως κρίνετε ως ΝΔ τις αλλαγές στην Παιδεία, έτσι όπως προκύπτουν από τον πρόσφατο νόμο του υπουργού κυρίου Φίλη;

    «Ο πρόσφατος νόμος για την ελληνόγλωσση και διαπολιτισμική εκπαίδευση πάσχει πανταχόθεν. Δεν προηγήθηκε αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης ούτε επαρκής διαβούλευση με τους ομογενείς. Έτσι, οι λύσεις που δίνονται είναι πρόχειρες. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η άκριτη μετατροπή όλων των σχολείων μας στο εξωτερικό σε δίγλωσσα, χωρίς την αναγκαία προεργασία. Περιορίζονται επίσης οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό χωρίς επιμίσθιο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Η ιδιωτική εκπαίδευση πλήττεται με πρωτοφανή τρόπο, καθώς τα ιδιωτικά σχολεία στερούνται τη δυνατότητα να επιλέγουν το προσωπικό τους. Συγχρόνως αποθαρρύνονται από τις καινοτόμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες τους. Ανάλογα προβλήματα εμφανίζουν οι ρυθμίσεις για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, την εκπαίδευση των μεταναστών και την ειδική αγωγή.»

    Πως κρίνετε τον χαρακτηρισμό «λευκές σελίδες στα βιβλία σχολικής ιστορίας» που έκανε ο υπουργός κύριος Φίλης προαναγγέλλοντας αλλαγές στα προγράμματα σπουδών της Ιστορίας;

    «Ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης έχει δηλώσει ότι επιθυμεί αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας. Θεωρεί ότι συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα δεν διδάσκονται όπως πρέπει στα σχολικά βιβλία. Όμως οι αντιλήψεις του υπουργού για την ιστορία είναι συχνά προβληματικές. Μεταξύ άλλων, έχει αρνηθεί τη Γενοκτονία των Ποντίων. Αυτό, αν συνδυαστεί με τις ιδεοληπτικές θέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τις επερχόμενες αλλαγές.»

    Μα κύριε Φορτσάκη ο Νίκος Φίλης υποστηρίζει, αναφορικά με την ιστορία, ότι δεν διδάσκονται, για παράδειγμα, τα γεγονότα του εμφυλίου πολέμου. Άρα δεν χρειάζεται έναν ιστορικό εμπλουτισμό η ιστορία που διδάσκονται τα παιδιά;

    «Η ιστορία ασφαλώς δεν αποτελεί στατικό γνωστικό αντικείμενο. Η πάροδος του χρόνου δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για την αναθεώρηση παλιών ιστορικών παραδοχών. Γεννάται επίσης η ανάγκη καταγραφής των νέων γεγονότων. Συνεπώς, η επανεξέταση όσων διδάσκονται δικαιολογείται κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Θεωρούμε όμως ότι από διάφορες δηλώσεις και τη γενικότερη στάση του Υπουργού προκύπτει ότι του λείπει η απαραίτητη αντικειμενικότητα και αμεροληψία.

    Σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών και την προσευχή ποια είναι η τοποθέτηση της ΝΔ; Το υπουργείο τα βάζει ως προαιρετικά.

    «Και για τα δύο αυτά ζητήματα το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του. Ο κ. Φίλης έχει κατά καιρούς δηλώσει ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να αναθεωρηθεί. Έχει ήδη εξαγγείλει νέο περιεχόμενο για το μάθημα, που μεταβάλλει τον μέχρι σήμερα χαρακτήρα του. Η Ορθοδοξία για όλους τους Έλληνες, είτε είναι ορθόδοξοι είτε όχι, αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Όλοι πρέπει να διδάσκονται τα ουσιώδη στοιχεία της επικρατούσας θρησκείας. Στη φετινή εγκύκλιο για τα δημοτικά σχολεία ο υπουργός παραλείπει να αναφερθεί στην πρωινή προσευχή και έτσι διαφαίνεται ότι προσπαθεί αθόρυβα να την καταργήσει. Οι μαθητές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα πρωινής προσευχής. Εξάλλου το Σύνταγμα προβλέπει ότι η ανάπτυξη θρησκευτικής συνείδησης αποτελεί και αυτή βασικό σκοπό της παιδείας μας.»

    Ωστόσο μία, ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή, που συζητά το υπουργείο Παιδείας είναι η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Διαφωνείτε με την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων και γιατί;

    «Το ισχύον σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων έχει πλέον «πτωχεύσει» και χρήζει αναμόρφωσης. Οι μαθητές απουσιάζουν μαζικά από το σχολείο για να παρακολουθούν το φροντιστήριο, ιδίως κατά την τελευταία τάξη του Λυκείου. Μόνο το 10% των υποψηφίων έγινε δεκτό στην πρώτη επιλογή του. Σχεδόν το 1/4 των υποψηφίων δεν πέτυχε τη βάση. Στα πανεπιστήμια εισήχθησαν και υποψήφιοι με βαθμό μέχρι και 1,5/20. Χρειάζεται, λοιπόν, να θεσμοθετήσουμε ένα καινούριο σύστημα.

    Πως κρίνετε την εξαγγελία για κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πανεπιστήμια;

    « Το σχέδιο για κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων, που οραματίζεται το Υπουργείο Παιδείας, δημιουργεί ανησυχία, διότι φαίνεται να αποσκοπεί σε λαϊκιστική προσέλκυση των νέων μας. Για τις σχολές υψηλής ζήτησης είναι φανερό ότι πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα επιλογής. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι την ανάγκη ανάπτυξης των επαγγελματικών σπουδών, ώστε να απορροφηθεί τουλάχιστον το ήμισυ των σημερινών υποψηφίων. Έτσι συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης. Οποιαδήποτε αλλαγή για τις εισαγωγικές εξετάσεις χρειάζεται τουλάχιστον εξαετή ορίζοντα πρώτης εφαρμογής. Χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία και σοβαρότητα. Προσωπικά θα προτιμούσα, όπως συμβαίνει με όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, να ανατεθεί και στα δικά μας η επιλογή των φοιτητών τους.»

    Το σύστημα που συζητιέται, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που προβλέπει αύξηση των χρόνων του γυμνασίου σε τέσσερα και μείωση του Λυκείου σε δύο κατά τα πρότυπα του διετούς International Baccalaureate, θα το συζητούσατε ως ΝΔ;

    «Ο κ. Φίλης δήλωσε πρόσφατα ότι το σύστημα 4+2 δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί αυτή τη στιγμή. Η σχετική πρόταση «πεθαίνει», λοιπόν, μόλις λίγους μήνες μετά τη διατύπωσή της από την Επιτροπή του κ. Λιάκου. Κατά την προσωπική άποψή μου η θεσμοθέτηση ενός αξιόπιστου Εθνικού Απολυτηρίου αποτελεί την αφετηρία για την αναμόρφωση του υπάρχοντος συστήματος.»

    Πως χαρακτηρίζετε την κατάργηση των Συμβουλίων στα ΑΕΙ που προκάλεσε και αντιδράσεις στην καθηγητική κοινότητα; Τι προσέφεραν τα Συμβούλια στα ΑΕΙ κύριε Φορτσάκη; Και σας ρωτώ και με την ιδιότητα σας ως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    «Τα Συμβούλια του Ιδρύματος αποτέλεσαν ένα νεωτεριστικό θεσμό. Η εισαγωγή του έθεσε τις βάσεις για ενίσχυση του κύρους των πανεπιστήμιων μας, την προώθηση της εξωστρέφειάς τους, του εξορθολογισμού της λειτουργίας τους για την αποκομματικοποίηση τους. Οι προσωπικότητες που τα στελέχωσαν, ιδίως οι επιστήμονες διεθνούς κύρους του εξωτερικού, αποτέλεσαν καύχημα για τα ιδρύματα. Ο εξαναγκασμός των μελών τους σε παραίτηση και η ουσιαστική κατάργησή τους από τον υπουργό Παιδείας σηματοδοτεί μεγάλη οπισθοδρόμηση.»

    .Κύριε Φορτσάκη στο συγκεκριμένο Νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις οι διευκολύνουν ειδικές κατηγορίες προσωπικού στα ΑΕΙ εις βάρος άλλων, όπως καταγγέλλει η ΝΔ;

    «Ο νόμος για την ελληνόγλωσση και διαπολιτισμική εκπαίδευση προβλέπει ότι ειδικές κατηγορίες προσωπικού των πανεπιστημίων μπορούν να καταλάβουν θέση λέκτορα, χωρίς προκήρυξη και ανοιχτές διαδικασίες. Η ρύθμιση αυτή είναι συνέχεια παλιότερης, πάλι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που άνοιξε τις πόρτες των πανεπιστημίων σε μετατάξεις εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με αυτές τις αυθαίρετες νομοθετικές επεμβάσεις εξυπηρετούνται σωματειακά και συνδικαλιστικά συμφέροντα ειδικών κατηγοριών και πλήττεται η δυνατότητα επιλογής με αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες αυτών που αξίζουν περισσότερο για το πανεπιστήμιο.»

    Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δείχνουν «ιδεοληψία και πολιτικό αμοραλισμό» κατά των ιδιωτικών σχολείων όπως συχνά καταγγέλλετε;

    «Τα ιδιωτικά σχολεία αποτελούν το νούμερο ένα στόχο του Υπουργείου Παιδείας. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με τον πρόσφατο νόμο για την ελληνόγλωσση και διαπολιτισμική εκπαίδευση καταργούνται σημαντικές δυνατότητές τους που τα διακρίνουν από τα δημόσια σχολεία, όπως ήδη είπα στην πρώτη μου απάντηση. Ο κ. Φίλης φαίνεται να επιθυμεί τη λήψη και άλλων εξαιρετικά δυσάρεστων μέτρων σε βάρος τους. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απεχθάνεται την ιδιωτική πρωτοβουλία γενικά. Με τις πρόσφατες αλλαγές αποσκοπεί στην ικανοποίηση του ακραίου κομματικού ακροατηρίου της που επιθυμεί την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.»

    Τέλος θα ήθελα να μου πείτε εσείς, ως ΝΔ, αν γίνετε κυβέρνηση τι κρατήσετε και τι θα καταργήσετε από τον πρόσφατο Νόμο για την Παιδεία;

    «Ο πρόσφατος νόμος για την ελληνόγλωσση και διαπολιτισμική εκπαίδευση αποτελεί μέρος του γενικότερου εκπαιδευτικού προγράμματος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Λοιπόν, να μη σταθούμε μόνο σε αυτό. Εμείς θεωρούμε ότι η παιδεία μας χρειάζεται πλήρη ανασυγκρότηση σε όλες τις βαθμίδες της. Η εκπαιδευτική πολιτική πρέπει να διατρέχεται από ορισμένες, θεμελιώδεις αρχές. Ενδεικτικά αναφέρω την αριστεία, την εξωστρέφεια, τη διασύνδεση με την οικονομία, την αποκομματικοποίηση. Όλα τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Παιδείας και αντιτίθενται σε αυτές τις αρχές χρήζουν άμεσης αναμόρφωσης. Αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό για το καλό του εκπαιδευτικού συστήματός μας και γενικότερα του τόπου μας»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 10 September 2016 - 18:32:41 UTC