Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Μηταράκης: Αν δεν μπορεί ο κ. Μουζάλας, να παραιτηθεί
  • [02] Γ. Σταθάκης: 11,5 δισ. ευρώ θα «πέσουν» στην ιδιωτική οικονομία έως τα Χριστούγεννα
  • [03] O υφυπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»
  • [04] Θ. Φορτσάκης: Το ισχύον σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων έχει πλέον πτωχεύσει
  • [05] Τηλεοπτικές άδειες: Ανακηρύχθηκαν οι τέσσερις οριστικοί υπερθεματιστές
  • [06] Συρία: ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν σε σχέδιο κατάπαυσης του πυρός
  • [07] «Επιτέλους ο Ολάντ είναι μαζί μας», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι για την Σύνοδο της Αθήνας
  • [08] Συρία: Τουλάχιστον 25 νεκροί από αεροπορικό βομβαρδισμό στο Ιντλίμπ
  • [09] Οι δημοσκοπήσεις «δίνουν» αμφίρροπη μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ
  • [10] Πραγματοποιήθηκε η πρώτη στον κόσμο ρομποτική χειρουργική επέμβαση μέσα στο μάτι
  • [11] Για κατάχρηση εξουσίας κατηγορείται για μια ακόμα φορά ο Μ. Ζούκερμπεργκ
  • [12] Πήραν «αέρα» τα μυαλά της Apple με το νέο iPhone 7
  • [13] Κ. Μητσοτάκης: Έχω εθνική ευθύνη να ανακόψω τον κατήφορο της χώρας
  • [14] Κλείνουμε τον κύκλο ύφεσης και περνάμε στην ανάκαμψη

  • [01] Ν. Μηταράκης: Αν δεν μπορεί ο κ. Μουζάλας, να παραιτηθεί

    Την αντίθεση του στα αποτελέσματα της σύσκεψης υπό τον Γιάννη. Μουζάλα για τις επιπτώσεις στη Χίο από το μεταναστευτικό, προέβη ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης.

    Στη δήλωση του ο Χιώτης βουλευτής αναφέρει:

    «Διάβασα προσεκτικά την ανακοίνωση της σύσκεψης για το μεταναστευτικό. Τονίζω ότι η συζήτηση στο υπουργείο Εσωτερικών έγινε, με ευθύνη του κ. Μουζάλα, απουσία των βουλευτών του νησιού. Απαιτώ άμεση ενημέρωση» λέει ο κ. Μηταράκης και συνεχίζει: «Η λειτουργία τριών hot spots στο νησί είναι αδιανόητη. Θα μετατρέψει και με τη βούλα τη Χίο σε αποθήκη ψυχών με πρωτοφανείς κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Η Χίος έχει 12 φορές περισσότερους μετανάστες από ότι θα έπρεπε! Η κυβέρνηση, επειδή δε μπορεί να διαχειριστεί το άσυλο, επειδή δε μπορεί να διεκδικήσει τα αυτονόητα από την Ευρώπη, επειδή μέχρι σήμερα έχει αποτύχει παταγωδώς, τιμωρεί τους νησιώτες».

    Και ο Χιώτης βουλευτής καταλήγει: «Αν ο υπουργός δε μπορεί: να υλοποιήσει τη συμφωνία, να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ασύλου, να μεταφέρει τους μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα και εν τέλει να προστατεύσει τους κατοίκους, να παραιτηθεί!»

    [02] Γ. Σταθάκης: 11,5 δισ. ευρώ θα «πέσουν» στην ιδιωτική οικονομία έως τα Χριστούγεννα

    Κεφάλαια της τάξης των 11,5 δισ. ευρώ θα δεχτεί η ιδιωτική οικονομία στην Ελλάδα έως τα Χριστούγεννα, όπως ανακοίνωσε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γεώργιος Σταθάκης, μιλώντας από το βήμα του γεύματος, που παρέθεσε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ), στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

    Η «μερίδα του λέοντος αυτού του ποσού -6,75 δισ. ευρώ- θα προέλθει από τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ, τα 3,5 δισ. αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, τα 600 εκατ. τον αναπτυξιακό νόμο και τα υπόλοιπα θα προέλθουν από διάφορα προγράμματα.

    Στο μεταξύ, στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ.Σταθάκης διατύπωσε ακόμη την εκτίμηση ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι αισιοδοξίας ότι έως τον Ιούνιο του 2017 η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να «τρέχει» με ρυθμό 2,7% σε δωδεκάμηνη βάση (Ιούνιος 2016-Ιούνιος 2017).

    [03] O υφυπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»

    Τα βήματα που θα ακολουθηθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι καταστροφές στον Δήμο Θερμαϊκού από τις πρόσφατες πλημμύρες, περιέγραψε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", που εκπέμπει ζωντανά μέσα από το περίπτερο του Πρακτορείου στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    "Θεωρώ ότι πρέπει αυτού του είδους οι καταστροφές να αντιμετωπίζονται σε δύο χρόνους: πρώτα να δούμε άμεσα τι πρέπει να γίνει έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία στην πόλη. Γι' αυτό έχουμε κινητοποιήσει άμεσα τον μηχανισμό του υπουργείου μας έτσι ώστε, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, να χρηματοδοτήσουμε άμεσα και κατ' εξαίρεση τα αιτήματα που θα μας έρθουν από τον Δήμο μέσα από το υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο είμαστε σε στενή συνεργασία, για εργασίες αποκατάστασης που θα πρέπει να γίνουν τις επόμενες ημέρες" ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

    Μετά, όπως είπε, "θα ξεκινήσει μία σοβαρή και λεπτομερής καταγραφή όλων των ζημιών σε περιουσίες, σε σπίτια, σε κτήματα, σε επιχειρήσεις για να εκκινήσουμε κι εμείς από την πλευρά μας τη διαδικασία του αιτήματος και για τις αποζημιώσεις, οι οποίες θα πρέπει να έρθουν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντιμετωπιστούν αυτές οι καταστροφές".

    Ο κ. Χαρίτσης, αύριο το πρωί, θα επισκεφθεί τον Δήμο Θερμαϊκού προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος των ζημιών.

    Σε ό,τι αφορά τη φετινή διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τη διοίκηση της Έκθεσης και τα οποία δείχνουν ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, η Έκθεση φέτος σπάει κάθε ρεκόρ και ως προς τους εκθέτες και ως προς το ενδιαφέρον που υπάρχει διεθνώς πλέον για την Έκθεση. "Η Έκθεση διεθνοποιείται και αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο" τόνισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Χαρίτσης.

    [04] Θ. Φορτσάκης: Το ισχύον σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων έχει πλέον πτωχεύσει

    «Τα ιδιωτικά σχολεία αποτελούν τον νούμερο ένα στόχο του Υπουργείου Παιδείας», αναφέρει στην συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην υπεύθυνος του Τομέα Παιδείαςτης ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης και προσθέτει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απεχθάνεται γενικά την ιδιωτική πρωτοβουλία και αποσκοπεί στην ικανοποίηση του ακραίου κομματικού ακροατηρίου που επιθυμεί την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

    Αναφορικά με την κατάργηση των Συμβουλίων των ΑΕΙ, ο Θεόδωρος Φορτσάκης κάνει λόγο για μεγάλη οπισθοδρόμηση καθώς, όπως λέει, τα συμβούλια αποτέλεσαν έναν νεωτεριστικό θεσμό.

    Για την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πανεπιστήμια ο Θεο. Φορτσάκης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το σχέδιο που οραματίζεται το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να αποσκοπεί σε λαϊκίστικη προσέλκυση των νέων». Υπογραμμίζει, όμως, ότι το ισχύον σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων έχει πλέον «πτωχεύσει» και χρήζει αναμόρφωσης.

    Αναφερόμενος ειδικότερα το μάθημα των Θρησκευτικών ο Θεόδωρος Φορτσάκης εκφράζει στην άποψη ότι «όλοι πρέπει να διδάσκονται τα ουσιώδη στοιχεία της επικρατούσας θρησκείας», ενώ, αναφορικά με τις αλλαγές στο μάθημα της ιστορίας, υπογραμμίζει ότι «οι αντιλήψεις του υπουργού Παιδείας για την ιστορία είναι συχνά προβληματικές, καθώς μεταξύ άλλων έχει αρνηθεί και τη Γενοκτονία των Ποντίων».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Θεόδωρου Φορτσάκη στο Πρακτορείο:

    Κύριε Φορτσάκη, πως κρίνετε ως ΝΔ τις αλλαγές στην Παιδεία, έτσι όπως προκύπτουν από τον πρόσφατο νόμο του υπουργού κυρίου Φίλη;

    «Ο πρόσφατος νόμος για την ελληνόγλωσση και διαπολιτισμική εκπαίδευση πάσχει πανταχόθεν. Δεν προηγήθηκε αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης ούτε επαρκής διαβούλευση με τους ομογενείς. Έτσι, οι λύσεις που δίνονται είναι πρόχειρες. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η άκριτη μετατροπή όλων των σχολείων μας στο εξωτερικό σε δίγλωσσα, χωρίς την αναγκαία προεργασία. Περιορίζονται επίσης οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό χωρίς επιμίσθιο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Η ιδιωτική εκπαίδευση πλήττεται με πρωτοφανή τρόπο, καθώς τα ιδιωτικά σχολεία στερούνται τη δυνατότητα να επιλέγουν το προσωπικό τους. Συγχρόνως αποθαρρύνονται από τις καινοτόμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες τους. Ανάλογα προβλήματα εμφανίζουν οι ρυθμίσεις για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, την εκπαίδευση των μεταναστών και την ειδική αγωγή.»

    Πως κρίνετε τον χαρακτηρισμό «λευκές σελίδες στα βιβλία σχολικής ιστορίας» που έκανε ο υπουργός κύριος Φίλης προαναγγέλλοντας αλλαγές στα προγράμματα σπουδών της Ιστορίας;

    «Ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης έχει δηλώσει ότι επιθυμεί αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας. Θεωρεί ότι συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα δεν διδάσκονται όπως πρέπει στα σχολικά βιβλία. Όμως οι αντιλήψεις του υπουργού για την ιστορία είναι συχνά προβληματικές. Μεταξύ άλλων, έχει αρνηθεί τη Γενοκτονία των Ποντίων. Αυτό, αν συνδυαστεί με τις ιδεοληπτικές θέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τις επερχόμενες αλλαγές.»

    Μα κύριε Φορτσάκη ο Νίκος Φίλης υποστηρίζει, αναφορικά με την ιστορία, ότι δεν διδάσκονται, για παράδειγμα, τα γεγονότα του εμφυλίου πολέμου. Άρα δεν χρειάζεται έναν ιστορικό εμπλουτισμό η ιστορία που διδάσκονται τα παιδιά;

    «Η ιστορία ασφαλώς δεν αποτελεί στατικό γνωστικό αντικείμενο. Η πάροδος του χρόνου δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για την αναθεώρηση παλιών ιστορικών παραδοχών. Γεννάται επίσης η ανάγκη καταγραφής των νέων γεγονότων. Συνεπώς, η επανεξέταση όσων διδάσκονται δικαιολογείται κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Θεωρούμε όμως ότι από διάφορες δηλώσεις και τη γενικότερη στάση του Υπουργού προκύπτει ότι του λείπει η απαραίτητη αντικειμενικότητα και αμεροληψία.

    Σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών και την προσευχή ποια είναι η τοποθέτηση της ΝΔ; Το υπουργείο τα βάζει ως προαιρετικά.

    «Και για τα δύο αυτά ζητήματα το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του. Ο κ. Φίλης έχει κατά καιρούς δηλώσει ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να αναθεωρηθεί. Έχει ήδη εξαγγείλει νέο περιεχόμενο για το μάθημα, που μεταβάλλει τον μέχρι σήμερα χαρακτήρα του. Η Ορθοδοξία για όλους τους Έλληνες, είτε είναι ορθόδοξοι είτε όχι, αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Όλοι πρέπει να διδάσκονται τα ουσιώδη στοιχεία της επικρατούσας θρησκείας. Στη φετινή εγκύκλιο για τα δημοτικά σχολεία ο υπουργός παραλείπει να αναφερθεί στην πρωινή προσευχή και έτσι διαφαίνεται ότι προσπαθεί αθόρυβα να την καταργήσει. Οι μαθητές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα πρωινής προσευχής. Εξάλλου το Σύνταγμα προβλέπει ότι η ανάπτυξη θρησκευτικής συνείδησης αποτελεί και αυτή βασικό σκοπό της παιδείας μας.»

    Ωστόσο μία, ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή, που συζητά το υπουργείο Παιδείας είναι η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Διαφωνείτε με την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων και γιατί;

    «Το ισχύον σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων έχει πλέον «πτωχεύσει» και χρήζει αναμόρφωσης. Οι μαθητές απουσιάζουν μαζικά από το σχολείο για να παρακολουθούν το φροντιστήριο, ιδίως κατά την τελευταία τάξη του Λυκείου. Μόνο το 10% των υποψηφίων έγινε δεκτό στην πρώτη επιλογή του. Σχεδόν το 1/4 των υποψηφίων δεν πέτυχε τη βάση. Στα πανεπιστήμια εισήχθησαν και υποψήφιοι με βαθμό μέχρι και 1,5/20. Χρειάζεται, λοιπόν, να θεσμοθετήσουμε ένα καινούριο σύστημα.

    Πως κρίνετε την εξαγγελία για κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πανεπιστήμια;

    « Το σχέδιο για κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων, που οραματίζεται το Υπουργείο Παιδείας, δημιουργεί ανησυχία, διότι φαίνεται να αποσκοπεί σε λαϊκιστική προσέλκυση των νέων μας. Για τις σχολές υψηλής ζήτησης είναι φανερό ότι πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα επιλογής. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι την ανάγκη ανάπτυξης των επαγγελματικών σπουδών, ώστε να απορροφηθεί τουλάχιστον το ήμισυ των σημερινών υποψηφίων. Έτσι συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης. Οποιαδήποτε αλλαγή για τις εισαγωγικές εξετάσεις χρειάζεται τουλάχιστον εξαετή ορίζοντα πρώτης εφαρμογής. Χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία και σοβαρότητα. Προσωπικά θα προτιμούσα, όπως συμβαίνει με όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, να ανατεθεί και στα δικά μας η επιλογή των φοιτητών τους.»

    Το σύστημα που συζητιέται, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που προβλέπει αύξηση των χρόνων του γυμνασίου σε τέσσερα και μείωση του Λυκείου σε δύο κατά τα πρότυπα του διετούς International Baccalaureate, θα το συζητούσατε ως ΝΔ;

    «Ο κ. Φίλης δήλωσε πρόσφατα ότι το σύστημα 4+2 δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί αυτή τη στιγμή. Η σχετική πρόταση «πεθαίνει», λοιπόν, μόλις λίγους μήνες μετά τη διατύπωσή της από την Επιτροπή του κ. Λιάκου. Κατά την προσωπική άποψή μου η θεσμοθέτηση ενός αξιόπιστου Εθνικού Απολυτηρίου αποτελεί την αφετηρία για την αναμόρφωση του υπάρχοντος συστήματος.»

    Πως χαρακτηρίζετε την κατάργηση των Συμβουλίων στα ΑΕΙ που προκάλεσε και αντιδράσεις στην καθηγητική κοινότητα; Τι προσέφεραν τα Συμβούλια στα ΑΕΙ κύριε Φορτσάκη; Και σας ρωτώ και με την ιδιότητα σας ως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    «Τα Συμβούλια του Ιδρύματος αποτέλεσαν ένα νεωτεριστικό θεσμό. Η εισαγωγή του έθεσε τις βάσεις για ενίσχυση του κύρους των πανεπιστήμιων μας, την προώθηση της εξωστρέφειάς τους, του εξορθολογισμού της λειτουργίας τους για την αποκομματικοποίηση τους. Οι προσωπικότητες που τα στελέχωσαν, ιδίως οι επιστήμονες διεθνούς κύρους του εξωτερικού, αποτέλεσαν καύχημα για τα ιδρύματα. Ο εξαναγκασμός των μελών τους σε παραίτηση και η ουσιαστική κατάργησή τους από τον υπουργό Παιδείας σηματοδοτεί μεγάλη οπισθοδρόμηση.»

    .Κύριε Φορτσάκη στο συγκεκριμένο Νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις οι διευκολύνουν ειδικές κατηγορίες προσωπικού στα ΑΕΙ εις βάρος άλλων, όπως καταγγέλλει η ΝΔ;

    «Ο νόμος για την ελληνόγλωσση και διαπολιτισμική εκπαίδευση προβλέπει ότι ειδικές κατηγορίες προσωπικού των πανεπιστημίων μπορούν να καταλάβουν θέση λέκτορα, χωρίς προκήρυξη και ανοιχτές διαδικασίες. Η ρύθμιση αυτή είναι συνέχεια παλιότερης, πάλι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που άνοιξε τις πόρτες των πανεπιστημίων σε μετατάξεις εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με αυτές τις αυθαίρετες νομοθετικές επεμβάσεις εξυπηρετούνται σωματειακά και συνδικαλιστικά συμφέροντα ειδικών κατηγοριών και πλήττεται η δυνατότητα επιλογής με αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες αυτών που αξίζουν περισσότερο για το πανεπιστήμιο.»

    Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δείχνουν «ιδεοληψία και πολιτικό αμοραλισμό» κατά των ιδιωτικών σχολείων όπως συχνά καταγγέλλετε;

    «Τα ιδιωτικά σχολεία αποτελούν το νούμερο ένα στόχο του Υπουργείου Παιδείας. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με τον πρόσφατο νόμο για την ελληνόγλωσση και διαπολιτισμική εκπαίδευση καταργούνται σημαντικές δυνατότητές τους που τα διακρίνουν από τα δημόσια σχολεία, όπως ήδη είπα στην πρώτη μου απάντηση. Ο κ. Φίλης φαίνεται να επιθυμεί τη λήψη και άλλων εξαιρετικά δυσάρεστων μέτρων σε βάρος τους. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απεχθάνεται την ιδιωτική πρωτοβουλία γενικά. Με τις πρόσφατες αλλαγές αποσκοπεί στην ικανοποίηση του ακραίου κομματικού ακροατηρίου της που επιθυμεί την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.»

    Τέλος θα ήθελα να μου πείτε εσείς, ως ΝΔ, αν γίνετε κυβέρνηση τι κρατήσετε και τι θα καταργήσετε από τον πρόσφατο Νόμο για την Παιδεία;

    «Ο πρόσφατος νόμος για την ελληνόγλωσση και διαπολιτισμική εκπαίδευση αποτελεί μέρος του γενικότερου εκπαιδευτικού προγράμματος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Λοιπόν, να μη σταθούμε μόνο σε αυτό. Εμείς θεωρούμε ότι η παιδεία μας χρειάζεται πλήρη ανασυγκρότηση σε όλες τις βαθμίδες της. Η εκπαιδευτική πολιτική πρέπει να διατρέχεται από ορισμένες, θεμελιώδεις αρχές. Ενδεικτικά αναφέρω την αριστεία, την εξωστρέφεια, τη διασύνδεση με την οικονομία, την αποκομματικοποίηση. Όλα τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Παιδείας και αντιτίθενται σε αυτές τις αρχές χρήζουν άμεσης αναμόρφωσης. Αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό για το καλό του εκπαιδευτικού συστήματός μας και γενικότερα του τόπου μας»

    [05] Τηλεοπτικές άδειες: Ανακηρύχθηκαν οι τέσσερις οριστικοί υπερθεματιστές

    Και τυπικά «κλείδωσαν» οι τέσσερις υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών, μετά και τον έλεγχο των πόθεν έσχες τους από την αρμόδια επιτροπή. Μετά την απόφαση (239/9-9-2016) του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης, με την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδειοδότησης παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, οριστικοί υπερθεματιστές ανακηρύχθηκαν οι εξής:

    1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ) με τίμημα43.600.000,00.

    2. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Τ.Π.Κ μ.α.ε) με τίμημα52.600.000,00.

    3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με τίμημα75.900.000,00.

    4. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.), με τίμημα73.900.000,00.

    Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, στους τέσσερις υπερθεματιστές που αναδείχθηκαν, εξετάστηκε από την αρμόδια επιτροπή η προέλευση και ο τρόπος απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διατεθούν, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 8.1 της προκήρυξης. Το συνολικό τίμημα για τις τέσσερις άδεις ανήλθε στο ποσό των 246.000.000και σε δεκαπέντε μέρες από την οριστική κατακύρωση οι υπερθεματιστές θα καταβάλουν την πρώτη δόση από τις συνολικά τρεις.

    Η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας πως με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας, διαμορφώνεται πλέον ένα τηλεοπτικό τοπίο βασισμένο στις αρχές της νομιμότητας, μετά από δεκαετίες ενός άναρχου τηλεοπτικού περιβάλλοντος, ενώ το Δημόσιο θα εισπράξει ένα πολύ σημαντικό ποσό από την αδειοδότηση.

    [06] Συρία: ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν σε σχέδιο κατάπαυσης του πυρός

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσαν αργά το βράδυ ένα σχέδιο για την κήρυξη εκεχειρίας στη Συρία, έπειτα από μια ημέρα μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

    Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε εφαρμογή ταυτόχρονα με την έναρξη της Έιντ αλ Άντχα, της μουσουλμανικής γιορτής της θυσίας, τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, διευκρίνισε ο Κέρι, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους έχοντας στο πλευρό του τον ρώσο ομόλογό του.

    «Οι ΗΠΑ και η Ρωσία ανακοινώνουν ένα σχέδιο το οποίο, όπως ελπίζουμε, θα επιτρέψει να μειωθεί η βία» και να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη «ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων και μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

    Το ρωσοαμερικανικό σχέδιο θα επιτρέψει «να υπάρξει ένας αποτελεσματικός συντονισμός του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, πάνω απ' όλα στο Χαλέπι, και να ενισχυθεί η κατάπαυση του πυρός. Όλα αυτά θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για την επάνοδο στην πολιτική διαδικασία», ανέφερε ο Λαβρόφ.

    Εάν η κατάπαυση του πυρός αυτή αντέξει «μία εβδομάδα», οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αρχίσουν να συνεργάζονται με τον ρωσικό στρατό στη Συρία, είπε ο Κέρι. Τη συνεργασία αυτή ζητούσε εδώ και καιρό η Μόσχα, παρά το ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στον πόλεμο, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 290.000 ανθρώπους αφότου ξέσπασε το 2011.

    «Οι ΗΠΑ αποδέχονται να κάνουν ένα επιπρόσθετο βήμα διότι θεωρούμε ότι η Ρωσία και ο συνάδελφός μου (σ.σ. Σεργκέι Λαβρόφ) έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν πίεση στο καθεστώς του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος και να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο Κέρι.

    Ο Λαβρόφ προειδοποίησε πάντως ότι δεν είναι δυνατόν να εγγυηθεί κανείς «κατά 100%» την επιτυχία του νέου ρωσοαμερικανικού σχεδίου. Η προηγούμενη κοινή πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ρωσίας, την οποία είχαν επικυρώσει τα Ηνωμένα Έθνη τον Φεβρουάριο, απέτυχε.

    «Όσον αφορά τις προοπτικές της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας, δεν μπορεί να δοθεί από κανέναν εγγύηση 100%. Όπως έχω πει, είναι πολλοί οι παίκτες σε αυτό το παζλ (...). Πάντως, το γεγονός πως μπορέσαμε να δημιουργήσουμε τη Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας, στην οποία όλες ανεξαίρετα οι χώρες που επηρεάζονται από αυτή την κρίση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συμμετέχουν, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, είναι, θεωρώ, σημαντικό επίτευγμα», ανέφερε ο Λαβρόφ.

    Πέραν των επιχειρήσεων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), τα δύο μέρη συμφώνησαν να εντείνουν τη δράση τους εναντίον όλων των τζιχαντιστικών δυνάμεων που δρουν στη Συρία, κυρίως του Μετώπου Κατάκτησης της Συρίας (Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ), του πρώην Μετώπου Υποστήριξης των Επαναστατών (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα), που πρόσφατα αποκήρυξε κάθε σχέση με το δίκτυο της αλ Κάιντα.

    Η συνεργασία αυτή θα συνίσταται συγκεκριμένα, εάν η εκεχειρία αντέξει, στην ανταλλαγή πληροφοριών για τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών, κάτι στο οποίο η Ουάσινγκτον είχε αρνηθεί μέχρι τώρα να συναινέσει.

    Ο Λαβρόφ εξήγησε ότι θα δημιουργηθεί ένα «κοινό κέντρο» για τον συντονισμό των αεροπορικών πληγμάτων, στο οποίο «στρατιωτικοί και εκπρόσωποι των ρωσικών και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών θα διευθετούν τα πρακτικά ζητήματα», θα «διαχωρίζουν τους τρομοκράτες και την μετριοπαθή αντιπολίτευση» και ούτω καθεξής.

    Η ανακοίνωση του σχεδίου αυτού καταγράφηκε καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση γίνεται όλο και πιο κρίσιμη στην πόλη του Χαλεπιού, την οποία από την Πέμπτη πολιορκούν ξανά ολοσχερώς οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

    Σύμφωνα με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, εάν το σχέδιο εφαρμοστεί με καλή πίστη, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα ώστε οι πολυμερείς προσπάθειες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να καρποφορήσουν.

    Ανάμεσα σε αυτά που συμφωνήθηκαν είναι ότι η Συρία δεν θα βομβαρδίζει από αέρος σε περιοχές που ορίστηκαν από κοινού και όπου είναι παρούσα η συριακή αντιπολίτευση.

    Η διακοπή των αεροπορικών βομβαρδισμών από τη συριακή Πολεμική Αεροπορία σε αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, θα τερματίσουν τις επιθέσεις με «βαρέλια με εκρηκτικά» και τους βομβαρδισμούς που γίνονται αδιακρίτως, και μπορεί να αλλάξει τη φύση της σύρραξης.

    Ο Κέρι είπε ότι η εξάλειψη του Μετώπου Κατάκτησης της Συρίας είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ: «πρέπει να καταδιώξουμε τους τρομοκράτες» με στρατηγικό, συγκεκριμένο τρόπο, τόνισε.

    Κατά τον αμερικανό ΥΠΕΞ, πέραν της αναστολής των εχθροπραξιών συμφωνήθηκε ότι θα δοθεί ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλες τις πολιορκημένες και δυσπρόσιτες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Χαλεπιού, ενώ όλες οι δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από τον δρόμο Καστέλο στο Χαλέπι.

    Παρά την πολυπλοκότητα του συριακού πολέμου, υπάρχει πλέον μια ξεκάθαρη επιλογή: πόλεμος ή ειρήνη, υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Το νέο σχέδιο πάντως σηματοδοτεί μια ευκαιρία και τίποτε περισσότερο έως ότου εφαρμοστεί, πρόσθεσε.

    Ο Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του επισήμανε ότι εξακολουθεί να υπάρχει δυσπιστία και κάποιοι θα προτιμούσαν η συμφωνία να μείνει ανεφάρμοστη και θα την υπονομεύσουν. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία ενημέρωσε τη συριακή κυβέρνηση για την συμφωνία και τους όρους της και η Δαμασκός είναι έτοιμη να την εφαρμόσει.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, παίρνοντας τον λόγο μετά τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, δήλωσε ότι «ήταν μια πολύ μακρά ημέρα, με ένα καλό αποτέλεσμα». Τόνισε ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας κι ελπίζει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των Σύρων που θα οδηγήσει στον τερματισμό της σύρραξης.

    Ο Ντε Μιστούρα συμπλήρωσε ότι θα διαβουλευθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν πριν ανακοινώσει τη διεξαγωγή του επόμενου γύρου των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση πολιτικής λύσης και τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

    [07] «Επιτέλους ο Ολάντ είναι μαζί μας», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι για την Σύνοδο της Αθήνας

    «Επιτέλους ο Ολάντ είναι μαζί μας, ξεπέρασε την αναποφασιστικότητα. Τώρα είμαστε πολλοί, μπορούμε να κινητοποιηθούμε», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μετά την λήξη της Συνόδου της Αθήνας, γράφει η εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα.

    «Κατά την πτήση που τον μετέφερε στην Ρώμη από την Αθήνα, ο Ιταλός πρωθυπουργός ήταν κάτι περισσότερο από ικανοποιημένος», προσθέτει η «Κορριέρε».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ρέντσι υπογράμμισε ότι επιτέλους το Παρίσι υπέγραψε μια διακήρυξη η οποία συμπίπτει με τις πολιτικές οι οποίες προωθούν η Ιταλία και οι άλλες πέντε χώρες που συναντήθηκαν στην Αθήνα. Παράλληλα, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, τόνισε: « Τώρα είμαστε πολλοί και μπορούμε να ενοχλήσουμε». Για τον λόγο αυτό, γράφει η εφημερίδα του Μιλάνου, είναι πεπεισμένος ότι «στο μέλλον, οι συσχετισμοί δυνάμεων πρόκειται να αλλάξουν».

    Σε ότι αφορά την Γερμανία, δε, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης αναφέρθηκε και στα προβλήματα του Βερολίνου: «Και η Μέρκελ, σπίτι της, έχει τα δικά της προβλήματα. Έχει ένα πλεόνασμα 80 με 90 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δεν επενδύει, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Είναι κάτι που θα έδινε ανάσα ανακούφισης στην οικονομία μας και όχι μόνον», πρόσθεσε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός, Σύμφωνα με τον οποίο -αναφέρει η Κορριέρε- «είναι λανθασμένο να μην σέβεται, κανείς, κάποιους κανόνες, και αμέσως μετά να είναι άκαμπτος με τους άλλους, σε ότι αφορά την ευελιξία».

    H εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα αναφέρεται, επίσης, στην Σύνοδο των Αθηνών, τονίζοντας ότι «παρά την σκληρή στάση του Βερολίνου, ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την συνάντηση, εξηγώντας πως όλες μαζί, οι χώρες αυτές , αντιπροσωπεύουμε πάνω από το 50% της Ένωσης και ότι το συγκεκριμένο στοιχείο είναι κάτι που βαραίνει. «Δημιουργήθηκε κινητικότητα και η Ιταλία έχει ρόλο κεντρικής σημασίας», είπε ο Ρέντσι. Στην Αθήνα, ο «αντάρτης» Αλέξης Τσίπρας, με την σύνοδο αυτή των ευρωμεσογειακών χωρών, κατάφερε να σπάσει την απομόνωση, προσθέτει η Λα Ρεπούμπλικα.

    «Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλησε να καταστήσει σαφές ότι η σύνοδος αυτή δεν θέλει να αποτελέσει μια ακόμη διχαστική πρωτοβουλία, αλλά μια θετική συνεισφορά στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσσατζέρο. Υπογραμμίζει, δε, την θέση του Ματέο Ρέντσι υπέρ της επιστροφής στις μεγάλες αξίες που επέτρεψαν στην Γηραιά Ήπειρο να μεγαλουργήσει, με έμφαση στα ιδεώδη και στην κοινωνική διάσταση.

    «Μπορεί να διαπιστώσει, κανείς, ότι η πολιτική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα πέτυχε τον στόχο της», γράφει η αριστερή εφημερίδα Ιλ Μανιφέστο. «Απέδειξε- συνεχίζει- ότι δεν υπάρχει, πλέον αποκλειστικά και μόνο η νεοφιλελεύθερη σκέψη, κατάφερε να προτείνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες (όπως την ενίσχυση του σχεδίου Γιούνκερ) και να μετατρέψει την συνάντηση των ηγετών της Νότιας Ευρώπης, σε σταθερή πολιτική πρωτοβουλία. Όσο για τις γερμανικές αντιδράσεις, η Μανιφέστο θεωρεί πως «πρόκειται για ακραίες αντιδράσεις, οι οποίες δείχνουν ότι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα επικρατεί μεγάλος εκνευρισμός».

    [08] Συρία: Τουλάχιστον 25 νεκροί από αεροπορικό βομβαρδισμό στο Ιντλίμπ

    Μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν σήμερα μία αγορά στην πόλη Ιντλίμπ της Συρίας, που ελέγχεται από τους αντάρτες, με συνέπεια να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες.

    Μεταξύ των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τα μέλη των συνεργείων διάσωσης, που βρίσκονται στην περιοχή.

    Δύο μέλη της πολιτικής άμυνας δήλωσαν στο Reuters μέσω του διαδικτύου ότι συνεχίζεται η ανάσυρση πτωμάτων από τα κτίρια που κατέρρευσαν στην αγορά της πόλης, που είναι και η επαρχιακή πρωτεύουσα της βορειοδυτικής επαρχίας του Ιντλίμπ.

    Ένας κάτοικος της περιοχής, αλλά και μέλη των συνεργείων διάσωσης υποθέτουν ότι τα αεροσκάφη ήταν ρώσικα, καθώς μπορούν ν' αναγνωριστούν από το μεγάλο ύψος πτήσης, που αξιοποιούν προκειμένου να κάνουν τις αφέσεις των βομβών, αποφεύγοντας το ενδεχόμενο να πληγούν από αντιαεροπορικά πυρά.

    Τα συριακά ελικόπτερα αντίθετα, πλήττουν στόχους από μικρά ύψη.

    [09] Οι δημοσκοπήσεις «δίνουν» αμφίρροπη μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ

    Ο Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται ότι διαμορφώνει την προοπτική μιας σκληρής εκλογικής μάχης με την Χίλαρι Κλίντον, προεδρικής υποψηφίου των Δημοκρατικών. Έτσι, μια σειρά αμερικανικών πολιτειών όπως, η Φλόριντα και το Οχάιο δε θεωρούνται πλέον ότι θα δώσουν ποσοστό νίκης στη Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

    Η δημοσκόπηση αυτή, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ( Reuters/Ipsos States of the Nation project) που συνδυάζει τις δημοσκοπήσεις με μία ανάλυση υπό διαφορετικά εκλογικά σενάρια. Η ανάλυση αυτή, δείχνει ότι η Χίλαρι Κλίντον έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές, εάν αυτές πραγματοποιούνταν σήμερα.

    Ωστόσο, ο Τραμπ συγκεντρώνει το ίδιο ποσοστό υποστήριξης που λαμβάνει η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, σε αρκετές αμερικανικές πολιτείες.

    Η Κλίντον έχει σήμερα ποσοστό εκλογικής νίκης στο 83%, με ένα μέσο ποσοστό 47 ψήφων στο Κολέγιο των Επιτρόπων, το εκλογικό όργανο που εκλέγει τον πρόεδρο.

    Στα τέλη Αυγούστου, το ίδιο προεκλογικό πρόγραμμα δημοσκοπήσεων έδινε ποσοστό εκλογικής νίκης 95% στην Κλίντον, με μέσο όρο 108 ψήφων στο Κολέγιο των Επιτρόπων.

    Ξεχωριστές δημοσκοπήσεις ( Reuters/Ipsos) δείχνουν ότι το προβάδισμα των οκτώ ποσοστιαίων μονάδων που είχε η Κλίντον έναντι του Τραμπ, έχει χαθεί από την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και μετά.

    [10] Πραγματοποιήθηκε η πρώτη στον κόσμο ρομποτική χειρουργική επέμβαση μέσα στο μάτι

    Χειρουργοί στη Βρετανία για πρώτη φορά στον κόσμο χρησιμοποίησαν ρομπότ σε επέμβαση που πραγματοποίησαν στο εσωτερικού ματιού ηλικιωμένου ασθενούς, προκειμένου να αποκαταστήσουν την όρασή του.

    Τα ρομπότ εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται από τους χειρουργούς σε διάφορες επεμβάσεις, αλλά ποτέ έως τώρα στην οφθαλμοχειρουργική για επέμβαση στο εσωτερικό του ματιού.

    Οι γιατροί του Νοσοκομείου Τζον Ράντκλιφ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ ΜακΛάρεν, καθοδήγησαν το ρομπότ, ώστε να αφαιρέσει μια μεμβράνη πάχους μόλις ενός εκατοστού του χιλιοστού από το μάτι ενός 70χρονου ιερωμένου, σύμφωνα με το BBC.

    Ο ασθενής είχε αναπτύξει μια μεμβράνη στο πίσω μέρος του ματιού του, η οποία, πιέζοντας τον αμφιβληστροειδή φακό, είχε δημιουργήσει μια οπή, που είχε ως συνέπεια την απώλεια της κεντρικής όρασης. Η ρομποτική επέμβαση αποκατέστησε πλήρως την όρασή του.

    Οι οφθαλμίατροι ευελπιστούν ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για ρομποτικές επεμβάσεις μέσα στα μάτια, οι οποίες σήμερα μπορούν να γίνουν μόνο από τα ανθρώπινα χέρια.

    «Η εγχείρηση στο πίσω μέρος του ματιού απαιτεί μεγάλη ακρίβεια και η πρόκληση για το ρομποτικό σύστημα είναι να καταφέρει να κάνει την επέμβαση μέσω μιας μικροσκοπικής οπής στο τοίχωμα του ματιού, χωρίς να προκαλέσει βλάβη καθώς κινείται. Τα περισσότερα ρομπότ στα χειρουργεία είναι μεγάλα, ενώ αυτό είναι πολύ μικρό - τα πάντα έπρεπε να συρρικνωθούν», δήλωσε ο Μακλάρεν.

    Το οφθαλμοχειρουργικό ρομπότ με την ονομασία Preceyes κατασκευάσθηκε από την ομώνυμη νεοφυή ολλανδική εταιρεία-τεχνοβλαστό του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Αϊντχόβεν. Ο οφθαλμοχειτουργός χρησιμοποιεί ένα χειριστήριο και μια οθόνη αφής για να καθοδηγήσει τις κινήσεις του ρομποτικού συστήματος μέσα στο μάτι, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί την πρόοδο της επέμβασης μέσω μικροσκοπίου. Το ρομπότ, που δρα ως μηχανικό χέρι, έχει μεγαλύτερη σταθερότητα από ένα ανθρώπινο χέρι, καθώς δεν τρέμει καθόλου.

    [11] Για κατάχρηση εξουσίας κατηγορείται για μια ακόμα φορά ο Μ. Ζούκερμπεργκ

    Σφοδρή επίθεση κατά του ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, εξαπέλυσε σε επιστολή της η μεγαλύτερη εφημερίδα της Νορβηγίας, η Aftenposten, με αφορμή την αφαίρεση από την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης μιας ιστορικής φωτογραφίας που είχε τραβηχτεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ. Η εφημερίδα κάλεσε τον Ζούκερμπεργκ να αναγνωρίσει και να αρχίσει να ανταποκρίνεται στο ρόλο του ως «ο ισχυρότερος εκδότης στον κόσμο».

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο αρχισυντάκτης της Aftenposten, Έσπεν Έγκιλ Χάνσεν, κατηγόρησε τον ιδρυτή του Facebook για αλόγιστη «κατάχρηση της εξουσίας του» στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία πλέον έχει εξελιχθεί στον «πρώτο διανομέα» ειδήσεων στον κόσμο.

    «Είμαι αναστατωμένος, απογοητευμένος -και να πω την αλήθεια ακόμα και φοβισμένος- για το τι πρόκειται να κάνετε σε ένα από τα στηρίγματα της δημοκρατικής μας κοινωνίας», έγραψε ο Χάνσεν στην επιστολή του. «Ανησυχώ ότι το πιο σημαντικό μέσο παγκοσμίως περιορίζει την ελευθερία αντί να προσπαθεί να τη διαδώσει και ότι αυτό συμβαίνει περιστασιακά με αυταρχικό τρόπο».

    Η διαμάχη ξέσπασε μετά την απόφαση του Facebook να διαγράψει ένα μήνυμα του Νορβηγού συγγραφέα Τομ Έγκελαντ, στο οποίο είχε επισυνάψει την ιστορική φωτογραφία του Νικ Ουτ. Στη φωτογραφία, η οποία είχε κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ, απεικονίζονται τρία μικρά παιδιά σε επαρχία του Βιετνάμ -μεταξύ των οποίων και ένα γυμνό κορίτσι- να τρέχουν για να σωθούν από μία επίθεση με βόμβες ναπάλμ.

    Στην ανάρτηση που έκανε ο Έγκελαντ στη σελίδα του στο Facebook έγραφε: «Επτά φωτογραφίες που άλλαξαν την ιστορία του πολέμου». Η ανάρτηση αυτή του συγγραφέα είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία της σελίδας στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.

    Στη συνέχεια, όταν η Aftenposten δημοσίευσε άρθρο σχετικά με την αναστολή -χρησιμοποιώντας την ίδια φωτογραφία που είχε χρησιμοποιήσει ο Έγκελαντ και αναρτώντας το δημοσίευμα στη σελίδα της στο Facebook- η εφημερίδα έλαβε μήνυμα από τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα έπρεπε είτε να διαγράψει τη φωτογραφία είτε να τη «θαμπώσει».

    [12] Πήραν «αέρα» τα μυαλά της Apple με το νέο iPhone 7

    Το νέο επερχόμενο iPhone 7 παρουσίασε πρόσφατα η Apple, το οποίο θα έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με τους προκάτοχούς του. Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά είναι η απουσία υποδοχής για ακουστικά, τα οποία θα συνδέονται στη συσκευή μέσω ειδικού εξαρτήματος από τη θέση που το κινητό τηλέφωνο μπαίνει στην πρίζα. Η εταιρεία προσδοκά με αυτόν τον τρόπο να προωθήσει τη χρήση ασύρματων ακουστικών, κυκλοφορώντας μια νέα σειρά με την ονομασία Airpads.

    Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό η κίνηση αυτή να ενοχλήσει πολλούς καταναλωτές, αφού πλέον θα χρειάζονται ειδικό αντάπτορα για τα ήδη υπάρχοντα ακουστικά τους. Παρόλα αυτά, η Apple υποστηρίζει ότι τα πλεονεκτήματα για τα ασύρματα ακουστικά είναι πολλά, όχι βέβαια το γεγονός ότι πρόκειται να κοστίζουν 211 δολάρια, δηλαδή περίπου 187 ευρώ.

    Η εταιρεία παρουσίασε επίσης τον τρόπο με τον οποίο τα ασύρματα ακουστικά μπορούν να συνδεθούν πολύ πιο εύκολα με το τηλέφωνο σε σχέση με τη συνηθισμένη τεχνολογία Bluetooth. Επιπλέον, τα Airpods περιλαμβάνουν υπέρυθρους αισθητήρες ώστε να «αναγνωρίζουν» πότε είναι τοποθετημένα στο αυτί του χρήστη. Αυτό τους επιτρέπει να σταματούν αυτόματα τη μουσική όταν εξέρχονται από την κοιλότητα του αυτιού. Επίσης, αισθητήρες κίνησης στα ακουστικά επιτρέπουν στην εικονική βοηθό Siri να ενεργοποιείται ώστε ο χρήστης να μπορεί να δίνει φωνητικές εντολές, χτυπώντας τα δύο συνεχόμενες φορές στο πλάι.

    Ωστόσο, οι χρήστες θα πρέπει να συνηθίσουν το γεγονός ότι θα αναγκάζονται πλέον να φορτίζουν δύο συσκευές αντί για μία. Η Apple ανακοίνωσε ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας των Airpads θα φτάνει τις «πέντε ώρες» μετά από μια πλήρη φόρτιση. Εντούτοις θα συνοδεύονται από μια θήκη με δυνατότητα φόρτισης, κάτι που μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας έως και 24 ώρες προτού χρειαστεί να συνδεθούν σε πρίζα.

    Μία ακόμα σχετική αλλαγή που θα έχει η νέα συσκευή είναι η εισαγωγή των στέρεο ηχείων -ένα σε κάθε άκρη της συσκευής. Με τον τρόπο αυτόν η Apple υποστηρίζει ότι η συσκευή θα μπορεί να αποδώσει τη διπλή ένταση ήχου σε σχέση με το iPhone 6S.

    [13] Κ. Μητσοτάκης: Έχω εθνική ευθύνη να ανακόψω τον κατήφορο της χώρας

    Αποφασισμένος « να τελειώσει με το άβατο των Εξαρχείων, από τον πρώτο μήνα» δηλώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας σε συνέντευξή του στη εφημερίδα «Real News» την απόλυτη δέσμευσή του ότι η αποκατάσταση και η διαφύλαξη της τάξης και του νόμου, στο κέντρο, στις γειτονιές παντού στην Ελλάδα, είναι προτεραιότητά του. Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία και ελευθερία, χωρίς ασφάλεια εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση την οποία και κατηγορεί πως έχει αφήσει συνειδητά τη χώρα ανυπεράσπιστη σε διάφορους μπαχαλάκηδες, γιατί από εκεί αντλούσε εκλογική πελατεία». Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει πως δεν πρόκειται να παζαρέψει το δικαίωμα και του τελευταίου πολίτη να νιώθει και να είναι ασφαλής. «Εδώ φτάσαμε να πέφτει θύμα βίας στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας. Σκεφθείτε πως νιώθει ο απλός πολίτης» τονίζει χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνει το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες, τονίζοντας πως η ΝΔ ζητά πρόωρες εκλογές, γιατί «δεν ανεχόμαστε και δεν αποδεχόμαστε το σκοτάδι στο οποίο βυθίζει την πατρίδα μας ο κ. Τσίπρας. Η οικονομία είναι σε διαρκή κατήφορο, οι πολίτες σε απόγνωση, το κράτος σε ανυποληψία. Η ίδια η ποιότητα της Δημοκρατίας μας απειλείται. Διαμορφώνονται συνθήκες που δεν αντιστοιχούν πλέον σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Πρέπει να φύγουν. Ζητάμε εκλογές γιατί δεν πιστεύω στη λογική του ώριμου φρούτου. Έχω εθνική ευθύνη να ανακόψω τον κατήφορο της χώρας. Όσο καθυστερούν οι εκλογές τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται το έργο της εθνικής ανασυγκρότησης».

    Αναφερόμενος στις διαδικασίες αδειοδότησης των καναλιών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει τον έλεγχο της ενημέρωσης των πολιτών» και προσθέτει: «Προχώρησε σ? έναν διαγωνισμό - καζίνο, έναν διαγωνισμό παρωδία, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, και θεσμοθετώντας τη διαπλοκή. Σε μια δημοκρατική κανονική χώρα, αυτός ο διαγωνισμός δεν θα είχε διεξαχθεί ποτέ. Κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται ότι κάποιος που επενδύει πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σε μια τηλεοπτική επιχείρηση δεν θα τα πάρει ποτέ πίσω απ? αυτήν. Άρα η πλειοδοσία οδηγεί σε διαπλοκή και αδιαφάνεια. Εμείς είμαστε ενάντια σε κάθε διαπλοκή».

    Αφού επαναλαμβάνει ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός ξεκαθαρίζει: «Είναι δέσμευσή μου ότι θα καταργηθεί αμέσως αυτό το σύμβολο αντιδημοκρατικής εκτροπής και καθεστωτικής αντίληψης. Οι αρμοδιότητες αυτές θα επιστρέψουν στο Ε.Σ.Ρ. όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Και βέβαια στη δικιά μας λογική δεν μπορεί να υπάρχει κανείς περιορισμός στον αριθμό των καναλιών. Πόσα κανάλια θα λειτουργούν θα το κρίνει τελικά η ίδια η αγορά και όχι ο υπουργός ? καναλάρχης».

    Ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνει άλλη μια φορά, ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κλείσουν τα κανάλια και να μείνουν οι εργαζόμενοι χωρίς δουλειά. Είναι πλήγμα για τη Δημοκρατία και τον πλουραλισμό» και υπογραμμίζει ότι «τα έσοδα που θα χάσει το Κράτος από φόρους, τέλη και εισφορές σε περίπτωση που διακοπεί βίαια η λειτουργία καναλιών θα είναι περισσότερα από τα όποια οφέλη από το διαγωνισμό παρωδία του κ. Παππά»

    Αναφέρει ότι σε βάθος δεκαετίας, το κράτος θα χάσει 1,7 δισ. ευρώ και προσθέτει: «Την ώρα που η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τα 246.000.000 ευρώ που θα πάρει ? αν πάρει ? σε βάθος τριετίας, δίνει 465.000.000 ευρώ ως πανωπροίκι στους εργολάβους για να συνεχίσουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Έργα που σταμάτησαν από τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση Τσίπρα ? Βαρουφάκη, το 2015».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Νέα Δημοκρατία ζητά την παραίτηση του Π. Καμμένου, για τα όσα είπε για τα «μαύρα λεφτά» Καλογρίτσα, τονίζει: «Αν είχε στοιχειώδη αίσθηση συνέπειας ο κ. Καμμένος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί πολλές φορές ως τώρα? Σε κάθε περίπτωση Τσίπρας ? Καμμένος είναι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι σ? ένα γκρίζο καθεστώς αδιαφάνειας που διαμορφώνεται στη χώρα».

    Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης εντάσσει τη μείωση της φορολογίας υπογραμμίζοντας ότι «δεν πάει άλλο με την υπερφορολόγηση», τονίζει ότι «ο ΕΝΦΙΑ, είναι ένας φόρος βαρύς, που θίγει την διαχρονική προσπάθεια των οικογενειών να διασφαλίσουν την κατοικία τους» και επαναλαμβάνει ότι «η δέσμευση που θα αναλάβω στο πλαίσιο ενός μελετημένου σχεδιασμού είναι η μείωση του κατά 30% στα πρώτα 2 χρόνια της κυβέρνησης μας». Προσθέτει ότι «εμείς θέλουμε να φέρουμε δουλειές» και ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται ν? απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος».

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη Κράτους και πολιτών και επισημαίνει: «Αυτό απαιτεί αλήθεια από το πολιτικό σύστημα, όχι ψέματα, όχι κοροϊδία του λαού. Απαιτεί από εμάς τους πολιτικούς να βάλουμε οριστικά τέλος στο σαράκι του λαϊκισμού. Με βάση την αλήθεια εμείς ενώνουμε τους Έλληνες, ανεξάρτητα από κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές ταυτότητες. Αυτή είναι η ελπίδα για το σήμερα και το αύριο».

    «Διεκδικώ», τονίζει, «να κερδίσω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Είμαι αφοσιωμένος στον αγώνα να βγάλουμε τους Έλληνες από αυτήν την περιπέτεια. Να κερδίσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει. Να βγούμε ξανά στο φως. Να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις του τόπου. Να σηκώσουμε από το καναπέ τους εκείνους τους απογοητευμένους πολίτες που απέχουν συστηματικά από τις εκλογές. Να δώσουμε φωνή στην σιωπηλή πλειοψηφία που δεν αντέχει άλλο η χώρα να βουλιάζει στην ανυποληψία. Που ξέρει ότι αξίζουμε μία καλύτερη κυβέρνηση από αυτήν που έχουμε. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία μπορεί να διευρύνει την απήχησή της πολύ πέρα από το παραδοσιακό της ακροατήριο. Δεν θέλουμε απλά να κερδίσουμε τις εκλογές. Θέλουμε να κερδίσουμε και τη μάχη των ιδεών και των αξιών που πρεσβεύει η μεγάλη μας παράταξη».

    Ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζει ότι στην προσπάθειά αυτή «σύμμαχοί μας, είναι όσοι θέλουν να απαλλάξουμε τη χώρα από την γκρίζα καθεστωτική πρακτική της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, των Τσίπρα, Παππά. Δηλαδή, όσοι θέλουν να χτίσουμε την Ελλάδα από την αρχή, με σχέδιο, με μεταρρυθμίσεις, με ενότητα, με δυναμισμό. Με αλήθεια».

    [14] Κλείνουμε τον κύκλο ύφεσης και περνάμε στην ανάκαμψη

    Ο επόμενος χρόνος είναι ένας χρόνος κρίσιμος για την υπέρβαση της κρίσης. Νομίζω ότι κλείνουμε οριστικά έναν κύκλο ύφεσης και στασιμότητας και βρισκόμαστε ακριβώς στην καμπή, όπου περνάμε σε έναν κύκλο ανάκαμψης, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή του συνάντηση με την διοίκηση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO).

    «Τώρα, λοιπόν, είναι κρίσιμα τα πράγματα. Θα μπορούσαμε να αφήσουμε την εξέλιξη αυτή στον αυτόματο πιλότο. Θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος. Τώρα είναι που πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Αποφάσεις ώστε αυτή η ανάκαμψη να μην είναι μια φωτοβολίδα, αλλά να είναι μια διαρκής και βιώσιμη ανάκαμψη, τα οφέλη της οποίας θα μοιραστούν δίκαια στην ελληνική κοινωνία και κυρίως σε εκείνα τα τμήματα των δημιουργικών ανθρώπων που έχουν πληγεί από την κρίση, είτε είναι επαγγελματίες, είτε είναι βιοπαλαιστές, είτε εργαζόμενοι, είτε συνταξιούχοι. Και γι? αυτό νομίζω ότι η φετινή Έκθεση έχει μια ιδιαίτερη σημασία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο πρόεδρος της ΔΕΘ -Helexpo, Τάσος Τζήκας, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα στοιχεία που αφορούν την φετινή διοργάνωση και το ρεκόρ συμμετοχών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 10 September 2016 - 14:32:43 UTC