Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Δεν είμαι κανένας χαζός να μην πάω στα εγκαίνια της ΔΕΘ και να κάνω τον γραφικό», δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»
  • [02] Κυρ. Μητσοτάκης: «Ο κ. Τσίπρας αν δεν μπορεί, να παραιτηθεί»
  • [03] Μόνο με την ανάπτυξη μπορούμε να τερματίσουμε την εποχή των χαμηλών επιτοκίων, λέει ο Β. Σόιμπλε
  • [04] Οριακή μείωση 1,7% σημείωσαν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Αύγουστο 2016
  • [05] Η Bayer αύξησε την προσφορά της για την εξαγορά της Monsanto πάνω από τα 65 δισ. δολάρια
  • [06] Πρόσθετες καταθέσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες
  • [07] Την προφυλάκιση του Βαγγέλη Μαρινάκη εισηγείται ο εισαγγελέας για την υπόθεση των στημένων αγώνων
  • [08] ΟΑΕΕ: Βεβαιώσεις απαλλαγής από τη φαρμακευτική δαπάνη για τους συνταξιούχους που απώλεσαν οριστικά το ΕΚΑΣ
  • [09] Την Πέμπτη ψηφίζεται η ευρωπαϊκή οδηγία για το ηλεκτρονικό τσιγάρο
  • [10] Για «μυστικό στρατό» τρομοκρατών του ΙΚ στην Ευρώπη, κάνει λόγο η βελγική De Standaard
  • [11] Τουρκία: Σχεδόν 150 εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν κατά εκπαιδευτικών που κατηγορούνται για σχέσεις με το κίνημα του Γκιουλέν
  • [12] Με 225 ταινίες ξεκινάει το 39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
  • [13] Να αρχίσει αντίσταση σε όλα τα επίπεδα κατά της εσωτερικής κατοχής, είπε ο Κ. Ζουράρις
  • [14] Στη Ρόδο γεφυρώνουμε τον ευρωπαϊκό με τον αραβικό χώρο
  • [15] Περισσότερα από 900 κιλά χασίς βρέθηκαν σε φουσκωτό στις εκβολές του ποταμού Ευήνου
  • [16] Ολιγόλεπτη συνάντηση νωρίτερα, αντιπροσωπείας των συνταξιούχων με τον υπ. Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο

  • [01] «Δεν είμαι κανένας χαζός να μην πάω στα εγκαίνια της ΔΕΘ και να κάνω τον γραφικό», δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»

    Θα παραστεί τελικά στα εγκαίνια της 81ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης. "Δεν είμαι κανένας χαζός να μην πάω και να κάνω τον γραφικό" δήλωσε χαρακτηριστικά στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM"

    O κ.Μπουτάρης, μιλώντας για το εάν θα παραστεί ή όχι τελικά στα εγκαίνια, καθώς έγινε αρκετός λόγος τις τελευταίες ημέρες, υποστήριξε: "Αυτό είναι μέσα στα ελαφρόμυαλα που αρπάζουν οι δημοσιογράφοι. Είχα πει πως σκέφτομαι να μην παραστώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας γι αυτό το μπάχαλο που γίνεται στην πόλη. Δεν είναι καινούριο, όλοι παραπονιούνται. Δεν είμαι όμως κανένας χαζός να μην πάω και να κάνω τον γραφικό. Έκανα μια γύρα από τους επαγγελματικούς φορείς και είδα ότι οι πιο πολλοί δεν είναι αυτής της γνώμης. Εάν ήταν όλοι να μην πάμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας γι αυτό που γίνεται στην πόλη, για την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα. Αναγκαστικά θα πάω κι εγώ στα εγκαίνια διότι ως δήμαρχος δεν μπορώ να μην πάω".

    Επιπλέον, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στις μεγάλες αλλαγές στη διαχείριση των απορριμμάτων που προβλέπει ο αναθεωρημένος περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας σχολίασε:

    "Πρέπει να διατηρηθούν και να ενδυναμωθούν οι ΦΟΔΣΑ με στελέχη, προσωπικό υψηλού επιπέδου, γιατί όλες αυτές οι δράσεις η κομποστοποίηση, η ενεργειακή αξιοποίηση, η ανακύκλωση χρειάζονται άτομα καταρτισμένα. Δεν πρέπει να σπάσει με τίποτα ο ΦΟΔΣΑ. Εάν σπάσει θα γίνει μπάχαλο. Αντί να έχουμε ένα χώρο υγειονομικής ταφής, θα έχουμε τρεις ή τέσσερις. Δημιουργείται σπατάλη χρημάτων και σπατάλη χρόνου. Είναι ουσιαστική μελέτη από τον ΦΟΔΣΑ που δεν μπορούσε να γίνει από μικρούς φορείς".

    Ερωτηθείς δε εάν έχει αποφασίσει τυχόν αλλαγές στις αντιδημαρχίες, ώστε να λειτουργήσεικαλύτερα η διοίκησή του σε αυτή τη δεύτερη θητεία, ο κ.Μπουτάρης απάντησε πως "έχω ξεκινήσει μια σειρά συναντήσεων και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε ξεκάθαρη κατάσταση".

    [02] Κυρ. Μητσοτάκης: «Ο κ. Τσίπρας αν δεν μπορεί, να παραιτηθεί»

    Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την οικονομία εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί αν δεν μπορεί να «ανταποκριθεί στοχειωδώς στις ευθύνες του.»

    Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει πως ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να κοροϊδεύει απροκάλυπτα τους πολίτες, τονίζοντας πως άλλη μία φορά δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το μνημόνιο, το οποίο ο ίδιος υπέγραψε. «Τυχόν καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα οδηγήσει μοιραία στην επιβολή νέων μέτρων. Μεγάλο τμήμα των πολιτών, ήδη, αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους και πολλές φορές στερείται και τα απαραίτητα της καθημερινότητας» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως το ίδιο το κράτος χρωστάει πάνω από 7 δισ. σε ιδιώτες. Μάλιστα, υποστηρίζει πως ένα μεγάλο τμήμα της δόσης των 2,8 δισ. προορίζεται για να καλυφθούν κάποια από αυτά τα χρέη για να μην κλείσουν και άλλες επιχειρήσεις, να μην οδηγηθούν κι άλλοι Έλληνες στην ανεργία.

    Χρησιμοποιώντας αυστηρό τόνο ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως προειδοποιεί τον κ. Τσίπρα και τον καθιστά προσωπικά υπεύθυνο για την κατηφόρα της οικονομίας και την επιδείνωση της καθημερινότητας όλων των Ελλήνων. «Η χώρα δεν έχει το περιθώριο να ζήσει ξανά τον εφιάλτη της αέναης διαπραγμάτευσης μίας ανίκανης και ιδεοληπτικής κυβέρνησης. Αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ευθύνες του, ας παραιτηθεί. Δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο. Θα μας βρει απέναντι», δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης.

    [03] Μόνο με την ανάπτυξη μπορούμε να τερματίσουμε την εποχή των χαμηλών επιτοκίων, λέει ο Β. Σόιμπλε

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε σήμερα ότι τα επιτόκια είναι πάρα πολύ χαμηλά και ότι μόνο μέσω της ανάπτυξης είναι δυνατόν να μπει τέλος στην εποχή των χαμηλών επιτοκίων.

    Μιλώντας στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, ο Σόιμπλε είπε ότι τα χαμηλά επιτόκια είναι «μεγάλη και δικαιολογημένη ανησυχία» και πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλη την Ευρώπη.

    «Θα βγούμε από αυτή τη φάση των χαμηλών επιτοκίων μόνο εάν έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη», δήλωσε. Ο Σόιμπλε είπε επίσης ότι η παγκόσμια ρευστότητα, που είναι αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής, είναι «ανησυχητικά υψηλή».

    [04] Οριακή μείωση 1,7% σημείωσαν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Αύγουστο 2016

    Η αναβολή για τον Σεπτέμβριο, αντί για τον Αύγουστο όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί, της καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, οδήγησε σε οριακή μείωση 1,7% ή 65 εκατ. ευρώ του γενικού συνόλου των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού μηνός Αυγούστου, έναντι του αρχικού μηνιαίου στόχου.

    Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό της Α' δόσης ΕΝΦΙΑ που δεν πληρώθηκε αντιστοιχεί σε έσοδα ύψους 738 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν καταβλήθηκαν τον Αύγουστο, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί όταν καθορίστηκαν οι μηνιαίοι στόχοι. Το ποσό αυτό αναμένεται να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει η προθεσμία πληρωμής της Α' δόσης του φόρου ακινήτων.

    Έτσι το γενικό σύνολο των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού για το μήνα Αύγουστο ανέρχεται σε 3,804 δισ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου 3,869 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2015 (καθαρά έσοδα 3,829 εκατ. ευρώ), για τον ίδιο λόγο, υπάρχει μείωση κατά 25 εκατ. ευρώ.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Οικονομικών για τα δεδομένα των εσόδων του Αυγούστου θα πρέπει να ληφθούν υπ όψιν οι εξής παράγοντες:

    - Το γενικό σύνολο των εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού, προ επιστροφών, για το μήνα Αύγουστο ανέρχεται σε 4,083 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 4,178 δισ. ευρώ. Η υστέρηση κατά 95 εκατ. ευρώ ή 2,3% έναντι του στόχου οφείλεται στο γεγονός ότι ο στόχος περιλάμβανε και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ 2016, εκτιμώμενου ύψους 738 εκατ. ευρώ, η οποία θα εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο.

    - Σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2015 (γενικό σύνολο εσόδων 4,055 δισ. ευρώ) υπάρχει αύξηση κατά 28 εκατ. ευρώ ή 1%. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το 2015, λόγω συνεχών παρατάσεων της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, σημαντικό μέρος της πρώτης δόσης αυτών των φόρων εισπράχθηκε τον Αύγουστο 2015.

    - Οι επιστροφές φόρων τον Αύγουστο 2016 ανήλθαν σε 278 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 309 εκατ. ευρώ (μείωση κατά 31 εκατ. ευρώ). Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και οι επιστροφές που προέρχονται από την ειδική χρηματοδότηση. Τον Αύγουστο 2015 οι επιστροφές ήταν 226 εκατ. ευρώ.

    Ο προσδιορισμός των συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογικών εσόδων για τις οποίες υπήρξε αύξηση, ή μείωση θα προκύψει με την έκδοση του οριστικού δελτίου όταν όλα τα έσοδα θα έχουν καταχωρηθεί στους ορθούς κωδικούς, διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών.

    [05] Η Bayer αύξησε την προσφορά της για την εξαγορά της Monsanto πάνω από τα 65 δισ. δολάρια

    H γερμανική εταιρεία Bayer αύξησε την προσφορά της για την εξαγορά της Monsanto και τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου πρωταθλητή στους σπόρους και τα παρασιτοκτόνα, δηλώνοντας ότι το υψηλότερο τίμημα εξαρτάται από την επίτευξη μίας «συμφωνημένης συναλλαγής», αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η Bayer, η οποία συζητά από τα μέσα Μαΐου με τη Monsanto για την επίτευξη μίας συμφωνίας, αύξησε το τίμημα από τα 125 στα 127,5 δολάρια για κάθε μετοχή του αμερικανικού βιοτεχνολογικού κολοσσού στους σπόρους. Η νέα προσφορά αποτιμά την αξία της Monsanto σε πάνω από 65 δις δολάρια.

    Η Monsanto επιβεβαίωσε τη βελτιωμένη προσφορά και χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συζητήσεις με τη Bayer. «Η Monsanto συνεχίζει τις συζητήσεις, καθώς αξιολογεί την πρόταση αυτή, καθώς και προτάσεις από άλλα μέρη και άλλες εναλλακτικές στρατηγικές, για να επιτρέψει στο Συμβούλιο των Διευθυντών της να αποφασίσει, αν μπορεί να υλοποιηθεί μία συμφωνία προς το συμφέρον των μετόχων της», δήλωσαν αξιωματούχοι της εταιρείας.

    Κορυφαία στελέχη του γερμανικού φαρμακευτικού κολοσσού έχουν δηλώσει ότι με την απόκτηση της Monsanto, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής σπόρων και γονιδίων στον κόσμο, θα δημιουργηθεί μία παγκόσμια εταιρεία με ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο παρασιτοκτόνων, που θα είναι σε θέση να βοηθά τους αγρότες να παράγουν τρόφιμα για έναν αυξανόμενο και πιο εύπορο παγκόσμιο πληθυσμό. Ο Βέρνερ Μπάουμαν, που ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της Bayer λίγες εβδομάδες πριν την ανακοίνωση της πρότασης εξαγοράς της Monsanto, επιδιώκει τη συμφωνία, καθώς οι ανταγωνίστριες εταιρείες προχωρούν στις δικές τους συγχωνεύσεις σε μία παγκόσμια αγορά σπόρων και παρασιτοκτόνων με τζίρο 100 δις δολάρια. Ωστόσο, ο Μπάουμαν αντιμετώπισε «επίθεση» από ορισμένους μετόχους της Bayer, που ανησυχούν για τη μετατόπιση του επίκεντρου της εταιρείας μακριά από το φαρμακευτικό τμήμα της.

    Η Monsanto έχει δηλώσει ότι κατανοεί τα πλεονεκτήματα της συνένωσης της δύναμής της στους σπόρους με την ισχύ της Bayer στα παρασιτοκτόνα, αλλά το συμβούλιο της απέρριψε ομόφωνα τον Ιούλιο την προηγούμενη προσφορά των 125 δολαρίων ανά μετοχή ως πολύ χαμηλή και «ανεπαρκή για τη διασφάλιση τη βεβαιότητα της συμφωνίας». Αναλυτές είχαν δηλώσει ότι μία τιμή μεταξύ των 135 και των 140 δολαρίων ανά μετοχή πιθανόν να είναι πιο ρεαλιστική.

    [06] Πρόσθετες καταθέσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες

    Περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ επέστρεψαν στις ελληνικές τράπεζες μετά από την τελευταία χαλάρωση των capital controls, δηλαδή μέσα σε διάστημα περίπου ενός μηνός.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ από εγχώριες τραπεζικές πηγές, πρόκειται για ρευστό που ήταν κυρίως εντός Ελλάδας, ή, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, «ήταν λεφτά που βρίσκονταν στο στρώμα».

    Οι συγκεκριμένοι παράγοντες αποδίδουν την «επανεισαγωγή» των 800 εκατ. ευρώ, στο γεγονός, κατά κύριο λόγο, ότι με την τελευταία απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου (ΦΕΚ Β' 2282/22-07-2016), αναλήψεις χωρίς το όριο των 420 ευρώ ανά εβδομάδα μπορούν να πραγματοποιούν όσοι καταθέτουν «φρέσκο» χρήμα στις τράπεζες, καθώς το ποσό που κατατίθεται στις τράπεζες θεωρείται «νέο χρήμα» και δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε περιορισμό.

    Το «νέο χρήμα» αναγνωρίζεται αυτόματα, καθώς τα μηχανογραφικά των τραπεζών «διαβάζουν» τις συναλλαγές και είναι σε θέση να «γνωρίζουν» πότε έγινε η κατάθεση. Επίσης, με την ίδια απόφαση για την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls επιτρέπεται η ανάληψη ποσού έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, όπως και η πρόωρη (μερική ή ολική) εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα.

    Ειδικότερα, για το «νέο χρήμα» είχε αποφασιστεί ότι επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά.

    Ενώ, για το όριο των αναλήψεων από τα ΑΤΜ ή τα γκισέ των τραπεζών για το «παλαιό χρήμα», ορίστηκε ότι παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος κάθε δεύτερης εβδομάδας (κάθε δεύτερη Παρασκευή). Δηλαδή, κάθε δύο εβδομάδες ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των 840 ευρώ κατ' ανώτατο όριο.

    Σύμφωνα με τους εγχώριους τραπεζικούς παράγοντες, το γεγονός της «επανεισαγωγής» των άνω των 800 εκατ. ευρώ στα πιστωτικά ιδρύματα- στοιχεία που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν το προσεχές διάστημα και από την Τράπεζα της Ελλάδος- αποτελεί «τονωτική ένεση», η οποία, σε συνδυασμό με τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.

    Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, λειτουργεί, εξάλλου, και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες (προμηθευτές, ΦΠΑ κ.ά.). Όπως, δε, ανέφεραν οικονομικοί παράγοντες στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, ένα μέρος της ύψους περίπου 1,7 δισ. ευρώ αφορά στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και αναμένεται να εκταμιευθεί ανεξάρτητα από την υλοποίηση των 15 ορόσημων-ουρά της πρώτης αξιολόγησης.

    [07] Την προφυλάκιση του Βαγγέλη Μαρινάκη εισηγείται ο εισαγγελέας για την υπόθεση των στημένων αγώνων

    Την προσωρινή κράτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη για την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών στο ποδόσφαιρο, ζητά ο εισαγγελέας Εφετών Σταμάτης Δασκαλόπουλος με παραπεμπτική σε δίκη πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών.

    Σύμφωνα με πηγές του Εφετείου, ο εισαγγελέας προτείνει να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, που αφορούν τη «δράση εγκληματικής οργάνωσης». Επίσης, φέρεται να εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών, ναδιατάξει την προφυλάκιση του κ. Μαρινάκη, καθώς κρίνει ότι ο επιχειρηματίας δεν τήρησε τον όρο αποχής από τις δραστηριότητες της ομάδας, που του είχε επιβληθεί από την ανάκριση.

    Κατά τον κ. Δασκαλόπουλο, η προφυλάκιση του επιχειρηματία είναι απαραίτητη για την πρόληψη τέλεσης νέων αδικημάτων.

    Πως αιτιολογεί ο Εισαγγελέας Εφετών την πρότασή του για προσωρινή κράτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη

    "Ηγεμονικά και διευθυντικά" έλεγχε ο Βαγγέλης Μαρινάκης την "εγκληματική οργάνωση" που δρούσε στον χώρο του ποδοσφαίρου, σύμφωνα με τον Εισαγγελέα Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλο, που ζητά από το Συμβούλιο Εφετών να διατάξει την προφυλάκιση του επιχειρηματία.Ο Εισαγγελέας θεωρεί πως συγκεκριμένες δηλώσεις του προέδρου της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ προμηνύουν την "δια παρομοίων αξιοποίνων πράξεων επιδίωξη στόχων προς παράνομο όφελος του ιδίου και της ΠΑΕ".

    Στην πρόταση του ο κ. Δασκαλόπουλος τονίζει ότι ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ παραβίασε τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο που του επιβλήθηκε καθώς, όπως αναφέρει ο Εισαγγελέας « ?.αποδείχτηκε κατά τρόπο αναμφίβολο ότι ο κ. Μαρινάκης κα μετά την έκδοση της ανακριτικής απόφασης συνέχισε αδιακόπτως να ασκεί ο ίδιος προσωπικά τη διοίκηση, διαχείριση και εκπροσώπηση της ΠΑΕ. Συνέχισε να ασκεί την πραγματική διοίκηση της ομάδας προσλαμβάνοντας ο ίδιος παίκτες, προπονητές και εκπροσωπώντας την ΠΑΕ κάθε στιγμή προς την κοινωνία, με δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης, αποδεικνύοντας εξακολουθητικώς ότι παραμένει όχι μόνο τυπικά πρόεδρος αλλά και ουσιαστικά, ασκώντας στο ακέραιο όλες τις σημαντικές αρμοδιότητες που περικλείονται στο προεδρικό αξίωμα. Όλες αυτές οι δηλώσεις και ενέργειες του κ. Μαρινάκη που έγιναν γνωστές από όλους (κοινές τοις πάσι) ήταν και είναι απολύτως απαγορευμένες σύμφωνα με το περιεχόμενο του επιβληθέντος σε αυτόν περιοριστικού όρου. ? Βάσει όλων των ανωτέρω εκτεθέντων δεν καταλείπεται η παραμικρή αμφιβολία ότι έχουμε ενώπιον μας μία σοβαρή παράβαση τόσο της ΠΑΕ όσο και του προέδρου της.».

    Ο εισαγγελέας παραθέτει σειρά δημοσιευμάτων και δηλώσεων του κ. Μαρινάκη. Μεταξύ των δηλώσεων του προέδρου του Ολυμπιακού ο κ. Δασκαλόπουλος αναφέρεται και σε μία της 18ηςΑπριλίου του 2016 σύμφωνα με την οποία « ο Θρύλος θα συνεχίσει να σαρώνει τα πάντα για τα επόμενα τουλάχιστον 15 χρόνια» για την οποία ο εισαγγελέας σημειώνει πως «προμηνύει τη δια παρομοίων αξιοποίνων πράξεων επιδίωξη στόχων προς παράνομο όφελος του ιδίου και της ΠΑΕ της οποίας είναι πρόεδρος. 'Αλλωστε οι συνθήκες τέλεσης των ως άνω πράξεων του, ως προς τις οποίες προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής, η ιδιομορφία, η μορφολογία τους, ο μεταξύ τους συνδυασμός, η οργανωτική δομή και ο προγραμματισμένος σχεδιασμός του εν λόγω κατηγορουμένου προς υλοποίησή τους, ελέγχοντας ο ίδιος ηγεμονικά και διευθυντικά την ανωτέρω εγκληματική οργάνωση ?. αδιαμφισβήτητα συνθέτουν συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεών του -κακουργημάτων- με βάση τα οποία, κρίνεται ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα».

    Ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι τα κακουργήματα σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη συνδέονται με το χώρο του ποδοσφαίρου και θεωρεί ότι το γεγονός πως ο κατηγορούμενος δραστηριοποιήθηκε πλήρως στην ομάδα ελάχιστες μέρες μετά την απόρριψη του αιτήματος για άρση του συγκεκριμένου όρου «μαρτυρεί σαφή περιφρόνηση της εννόμου τάξεως που εγκυμονεί κίνδυνο τέλεσης νέων εγκλημάτων».

    Με την πρόταση του ο κ. Δασκαλόπουλος ζητά την παραπομπή του Βαγγέλη Μαρινάκη για τα κακουργήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης στον χώρο του ποδοσφαίρου, απάτης και εκβίασης κατ έξακολούθηση και δόλιας και σκόπιμης παρέμβασης με σκοπό την αλλοίωση της έκβασης ποδοσφαιρικού αποτελέσματος. Ζητά επίσης παραπομπή επτά πρώην στελεχών της ΕΠΟ για τέσσερα κακουργήματα αντίστοιχα με αυτά του κ. Μαρινάκη καθώς και άλλων 20 προσώπων , διαιτητών, ποδοσφαιριστών, ενός προπονητή και παραγόντων ομάδων για την κατηγορία της σκόπιμης παρέμβασης προς αλλοίωση ποδοσφαιρικού αποτελέσματος. Εισηγείται επίσης την απαλλαγή έξι κατηγορουμένων καθώς και την παύση της δίωξης για έναν εμπλεκόμενο που απεβίωσε.

    Να σημειωθεί ότι σε βάρος του Εισαγγελέα Δασκαλόπουλου κατατέθηκαν συνολικά έξι αιτήσεις εξαίρεσης από κατηγορούμενους στην υπόθεση των "στημένων αγώνων" ,μεταξύ των οποίων και μία από τον κ. Μαρινάκη.

    [08] ΟΑΕΕ: Βεβαιώσεις απαλλαγής από τη φαρμακευτική δαπάνη για τους συνταξιούχους που απώλεσαν οριστικά το ΕΚΑΣ

    Ξεκίνησε η χορήγηση βεβαιώσεων πλήρους απαλλαγής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη για τους συνταξιούχους που οριστικά απώλεσαν το ΕΚΑΣ την 1/7/2016, όπως αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

    Επίσης, σημειώνει ότι συνεχίζεται η χορήγηση βεβαιώσεων για συμμετοχή 10% στη φαρμακευτική δαπάνη στους δικαιούχους ΕΚΑΣ. «Οι συνταξιούχοι μπορούν να τις αναζητήσουν από τα τμήματα εκκαθάρισης συντάξεων, καθώς και από τα περιφερειακά τμήματα όλων των διευθύνσεων του Οργανισμού» διευκρινίζει ο ΟΑΕΕ.

    [09] Την Πέμπτη ψηφίζεται η ευρωπαϊκή οδηγία για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

    Οι εταιρείες που εμπορεύονται ηλεκτρονικά τσιγάρα οφείλουν να καταθέσουν φάκελο σχετικά με τις προδιαγραφές με τις οποίες ρυθμίζεται η περιεκτικότητα του υγρού σε νικοτίνη. Εφόσον λάβουν την έγκριση από το υπουργείο Υγείας, μόνον τότε το προϊον που κυκλοφορεί στην αγορά είναι ασφαλές για το κοινό που το προμηθεύεται, καθώς έτσι μπαίνει και η σφραγίδα ότι τηρούνται οι προδιαγραφές που τίθενται για την κυκλοφορία του.

    Η υποχρέωση αυτή προβλέπεται - ανάμεσα σε άλλες για την κυκλοφορία των καπνικών προϊόντων - στην ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο μετά την ψήφισή της, την ερχόμενη Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής. Από τη δημοσίευση του νόμου, οι εταιρείες εμπορίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων οφείλουν να συμμορφωθούν και να καταθέσουν τον σχετικό φάκελο στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να πιστοποιηθεί η δυνατότητα κυκλοφορίας του ή η απαγόρευσή του σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε.

    [10] Για «μυστικό στρατό» τρομοκρατών του ΙΚ στην Ευρώπη, κάνει λόγο η βελγική De Standaard

    Για ένα τρομοκρατικό «μυστικό στρατό» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Ευρώπη κάνει λόγο σήμερα στο κεντρικό της θέμα η βελγική εφημερίδα De Standaard, σημειώνοντας ότι οι «ενεργοί» θύλακες στο Παρίσι αποδείχτηκαν τελικά πολυπληθέστεροι από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Επισημαίνεται επίσης ότι οι βελγικές διωκτικές αρχές συνεχίζουν τις συλλήψεις, ενώ σημειώνεται πως οι τρομοκράτες σχεδίαζαν επιθέσεις στην Ολλανδία, αλλά και σε εμπορικά κέντρα στο Βέλγιο.

    [11] Τουρκία: Σχεδόν 150 εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν κατά εκπαιδευτικών που κατηγορούνται για σχέσεις με το κίνημα του Γκιουλέν

    Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν σήμερα σχεδόν 150 εντάλματα σύλληψης κατά εκπαιδευτικών που είναι ύποπτοι ότι χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων που είχε χρησιμοποιηθεί από υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από τις αρχές ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στην Τουρκία, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    Περίπου 400 αστυνομικοί ξεκίνησαν μια επιχείρηση στην πόλη Καισάρεια (Κάισερι), στην κεντρική Τουρκία, για να συλλάβουν 147 εκπαιδευτικούς που κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν την εφαρμογή ByLock, σύμφωνα με το Anadolu.

    Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είχαν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, κατηγορούνται για "παραβίαση του Συντάγματος", "απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης" και "συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Ορισμένοι συνελήφθησαν, προσθέτει το Anadolu, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

    Η Τουρκία κατηγορεί τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος τις ΗΠΑ, ότι διοργάνωσε από την κατοικία του στην Πενσιλβάνια το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, αφού είχε δημιουργήσει ένα παρακράτος στους κόλπους των κορυφαίων θεσμών της χώρας. Ο Γκιουλέν απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

    Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, η εφαρμογή ByLock εξυπηρέτησε στον συντονισμό του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

    [12] Με 225 ταινίες ξεκινάει το 39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

    Με ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής αλλά και το πλουσιότερο διαγωνιστικό μικρού μήκους στην ιστορία του, το 39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας: Τους νέους Έλληνες μικρομηκάδες.

    Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 225 ταινίες από 58 χώρες (σε όλα τα προγράμματά της). Όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας, Αντώνης Παπαδόπουλος, «φέτος θα παρουσιάσουμε την πιο πλούσια αλλά και καλύτερη κινηματογραφική παραγωγή των τελευταίων ετών -κι αυτό χωρίς τη συμμετοχή των μέχρι πρότινος μεγάλων πυλώνων της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής (ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου), που όμως, όπως φαίνεται επανακάμπτουν. Το μέλλον προδιαγράφεται πιο αισιόδοξο, ενώ δημιουργείται πια μία νέα γενιά νέων και ικανότατων παραγωγών».

    H μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στην Δράμα κλείνει τα 39 χρόνια της και συμπληρώνει 22 χρόνια από τη θέσπιση του διεθνούς τμήματός της, έχοντας για δεύτερη χρονιά στο πλευρό της τη Fipresci (Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου), που θα απονείμει το δικό της βραβείο στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ.

    Από φέτος, όμως, η διοργάνωση αποκτά κι έναν σημαντικό νέο υποστηρικτή: Η Βουλή των Ελλήνων θα απονείμει το (χρηματικό) βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Διεθνούς Τμήματος, αναγνωρίζοντας και τιμώντας έτσι την προσφορά του φεστιβάλ Δράμας στην ελληνική κοινωνία.

    Στα γνωστά βραβεία προστίθενται φέτος και ένα έπαθλο από την εταιρεία post production Stefilms στην καλύτερη σπουδαστική ταινία, καθώς και ένα ακόμα από την ελληνική εταιρεία ένδυσης Enjoy Fashion. Η εταιρεία θα «ντύσει» την επόμενη ταινία του ενδυματολόγου που θα διακριθεί.

    Στα τέλη Οκτωβρίου (20/10-26/10) η διοργάνωση ανανεώνει το ραντεβού της στην Αθήνα, αφού και φέτος το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς και επιλεγμένα προγράμματα θα προβληθούν στο «Τριανόν».

    [13] Να αρχίσει αντίσταση σε όλα τα επίπεδα κατά της εσωτερικής κατοχής, είπε ο Κ. Ζουράρις

    «Είναι αναμφισβήτητο ότι η πίεση στον κόσμο είναι καθημερινή και δεν είναι μόνον έναντι της κυβέρνησης, αλλά του όλου καθεστώτος εσωτερικής κατοχής, στην οποία έχουμε υποβληθεί από το 2010, με την είσοδο στα μνημόνια» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστας Ζουράρις.

    «Πρέπει σιγά - σιγά να αρχίσει σε όλα τα επίπεδα μία αντίσταση» σημείωσε ο βουλευτής, συγκρίνοντας τις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες με «τις συνθήκες ατιμωτικής κατοχής», τις οποίες, όπως είπε, «καταλαβαίνουμε όσοι μικρά παιδάκια γνωρίσαμε την πρώτη κατοχή τη γερμανική, αν εξαιρέσει κανείς το στοιχείο της αιματηρής βίας».

    Ο κ.Ζουράρις εκτίμησε ότι για να μην υπάρξει «έκρηξη» είναι αναγκαίο οι δανειστές «να αρχίσουν επιτέλους να εφαρμόζουν την περσινή συμφωνία του Ιουλίου του 2015, στο τμήμα που τους αναλογεί», ώστε να αρχίσουν οι χρηματοροές, το ελληνικό Δημόσιο να τακτοποιήσει τις οφειλές του προς τους ιδιώτες και να υπάρξει μία κίνηση στην αγορά. Επισήμανε δε την ανάγκη να δρομολογηθεί «η προσπάθεια να ρυθμιστεί του θέμα του χρέους, με την έννοια ίσως της σταδιακής απομειώσεως, μέσα από την επιμήκυνση του χρόνου, ώστε να μειωθεί από τα 8 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει να δίνουμε κάθε χρόνο και να πάει στα 1,5 ? 2 δισ. ευρώ, που είναι περίπου το 1% του ΑΕΠ».

    [14] Στη Ρόδο γεφυρώνουμε τον ευρωπαϊκό με τον αραβικό χώρο

    «Αυτός ο χώρος έχει κοινά συμφέροντα και πρέπει να αποκαταστήσουμε τη λειτουργικότητά του» τονίζει ο υπ.Εξωτερικών Ν.Κοτζιάς σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας για τη Διάσκεψη για την «Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Α. Μεσόγειο» που με πρωτοβουλία της ελληνικής διπλωματίας γίνεται, στη Ρόδο (8-9 Σεπτεμβρίου), πεδίο διαλόγου δύο κόσμων, ευρωπαϊκού και αραβικού.

    «Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες θα συζητήσουμε για τις σχέσεις αυτών των δύο χώρων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς το επίκεντρο της συζήτησης να είναι το Ισραήλ, η Παλαιστίνη ή η Τουρκία» επισημαίνει ο κ. Κοτζιάς και σημειώνει ότι την πρωτοβουλία της Διάσκεψης την χαιρέτησαν θετικά όλοι οι συμμετέχοντες και ειδικά οι αραβικές χώρες από τις οποίες εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον για ευρύτερη συμμετοχή.

    Ο κ. Κοτζιάς εξηγεί ότι «την ασφάλεια δεν την ορίζουμε στρατιωτικά», αλλά «την εννοούμε και θετικά, ως τη δημιουργία πολλών ειδών δικτύων- από ενέργεια μέχρι υποδομές- τα οποία σταθεροποιούν όλη την περιοχή, ως μία πολιτική πρωτοβουλιών και κοινών δράσεων».

    Γι' αυτό και μετά από τις τριμερείς συνεργασίες που έχουν επιτευχθεί από την ελληνική διπλωματία -Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία και Λίβανο- και κυρίως με τις δύο πρώτες, έχουν επεκταθεί, εφαρμόζοντας ένα νέο μοντέλο, σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας του ΥΠΕΞ και πάρα πολλούς τομείς και υπουργεία, η επόμενη σκέψη, όπως σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, ήταν «αξιοποιώντας την πείρα μας από τις τριγωνικές σχέσεις, να φτιάξουμε μια θεσμική υπόσταση -σαν και αυτή που υλοποιούμε στη Ρόδο- η οποία θα φέρει κοντά τις διάφορες χώρες που συμμετέχουν στις τριμερείς και θα ήθελαν να συμμετάσχουν, σε ένα κοινό φόρουμ ασφάλειας και σταθερότητας».

    Στόχος είναι και η θεσμοθέτηση της Διάσκεψης της Ρόδου. Ήδη προχωρά η θεσμοθέτηση της προηγούμενης πρωτοβουλίας του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, η τετραμερής Συνεργασία της Θεσσαλονίκης με τις βόρειες γειτονικές μας χώρες- Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ- η οποία, πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο και, όπως ανακοινώνει ο κ. Κοτζιάς, θα επαναληφθεί εκ νέου τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και Διάσκεψη των Αθηνών για την Προστασία των Πολιτιστικών και Θρησκευτικών Κοινοτήτων η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και θα επαναληφθεί το 2017.

    Ακολουθεί η συνέντευξη:

    -Την Πέμπτη 8/9 και την Παρασκευή 9/9 θα έχουμε στην Ελλάδα, και ειδικότερα στη Ρόδο, την Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, με αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες, μία δική σας πρωτοβουλία. Θα θέλατε να μας πείτε σε τι αποσκοπεί;

    -Υπάρχει ένας ιστορικός, πολιτισμικός και γεωγραφικός χώρος που αποτελείται από την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο χώρος έχει κοινά συμφέροντα. Πρέπει όμως να αποκαταστήσουμε τη λειτουργικότητά του. Τα κοινά του συμφέροντα συνδέονται με την ιστορία και τον πολιτισμό, εκτείνονται στη δημιουργία υποδομών, την κατανομή της εργασίας, την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες θα συζητήσουμε για τις σχέσεις αυτών των δύο χώρων, της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς το επίκεντρο της συζήτησης να είναι το Ισραήλ, η Παλαιστίνη ή η Τουρκία. Θα συζητήσουμε για τις σχέσεις των Αραβικών κρατών με τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    -Γιατί επιλέξατε τη Ρόδο;

    -Το σημείο που συνδέει περισσότερο από κάθε άλλο τις δύο αυτές περιοχές είναι η Ρόδος, γι' αυτό και την επέλεξα. Επίσης, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι η πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών είναι, ιδιαίτερα όταν το επιτρέπει και η εποχή, να επεκτείνουμε και να αποκεντρώνουμε την εξωτερική πολιτική. Κάναμε τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό μου κ. Τσαβούσογλου στην Κρήτη, θα κάνουμε τη Διάσκεψη των τεσσάρων Βαλκανικών χωρών στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο και μάλιστα θα πάμε και στο Άγιο Όρος. Τώρα πραγματοποιούμε τη συνάντηση με τις αραβικές και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στη Ρόδο.

    -Η πρωτοβουλία σας αυτή βρήκε πρόσφορο έδαφος ή υπήρξαν δισταγμοί από τους ομολόγους σας; Πως αποδέχθηκε τη Διάσκεψη η αραβική πλευρά, η ευρωπαϊκή, πως την αντιμετώπισε η σλοβακική προεδρία;

    -Στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν η Ελλάδα, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ιταλία, η Κροατία και η Σλοβακία από την Ευρώπη και από τις αραβικές χώρες η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Λιβύη, το Μαρόκο και η Τυνησία. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 8 χώρες, 4 ευρωπαϊκές και 4 αραβικές, και, όπως βλέπετε, φθάσαμε στις 14. Εδώ θέλω να σημειώσω ότι παρακάλεσαν να έρθουν και άλλα κράτη, αλλά σε αυτήν την περίπτωση η Διάσκεψη θα απομακρυνόταν από το σκοπό για τον οποίο κάνουμε όλο αυτόν τον σχεδιασμό. Οι Άραβες αντιμετώπισαν με μεγάλο ενδιαφέρον την πρωτοβουλία και αυτοί είναι που ήθελαν να συμμετάσχουν περισσότερες χώρες. Η Σλοβακική Προεδρία από την πλευρά της θεώρησε τη Διάσκεψη μία μεγάλη ευκαιρία να γνωρίσει μια σειρά από αραβικά κράτη.

    -Έχετε αναπτύξει μία ιδιαίτερα καλή σχέση με τον Αιγύπτιο ομόλογό σας τον κ. Σούκρι, στον οποίο είχατε προτείνει κατά την επίσκεψή σας στο Κάιρο τον περασμένο Φεβρουάριο, τη Διάσκεψη αυτή. Υπήρξε συνεργασία των δυο ΥΠΕΞ;

    -Ναι, τα κείμενα για τη Διάσκεψη τα στείλαμε πρώτα στην Αίγυπτο, τα συμφωνήσαμε και μετά τα μοιράσαμε στους υπολοίπους. Έχουμε μια ειδική σχέση με την Αίγυπτο, η οποία συνδέεται με μία ιστορική σχέση με τον αραβικό κόσμο. Εγώ πάντα λαμβάνω υπόψη μου ότι στις αρχές του εικοστού αιώνα η Αίγυπτος ήταν η χώρα που παρήγαγε τον αραβικό πολιτισμό της νεωτερικότητας, στην Αίγυπτο πρωτοξεκίνησε ο αραβικός κινηματογράφος, εκεί αναδείχθηκαν σημαντικοί Άραβες ποιητές και μεγάλοι τραγουδιστές, οργανώθηκαν μεγάλα αραβικά πανεπιστήμια και οι μεταρρυθμιστικές σχολές του Ισλάμ.

    -Έχετε μιλήσει επανειλημμένα για το τρίγωνο αστάθειας στην περιοχή μας. Τι είδους συνεργασίες θα πρέπει να αναπτύξουν οι χώρες της περιοχής για την ασφάλεια και τη σταθερότητα;

    -Για να αντιμετωπιστεί το τρίγωνο της αστάθειας εμείς έχουμε κάνει σειρά από τριμερείς συνεργασίες. Έχουμε κάνει τριμερείς με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία και τον Λίβανο και θα κάνουμε και με την Παλαιστίνη. Δεν έχουμε όμως επεκτείνει μόνο σε σειρά κρατών τις τριμερείς, το σημαντικότερο είναι ότι στο Ισραήλ και την Αίγυπτο έχουμε εφαρμόσει ένα νέο μοντέλο, οι τριμερείς να αφορούν όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας του ΥΠΕΞ: γενικές διευθύνσεις, γενικούς γραμματείς, υπουργούς, προέδρους, πρωθυπουργούς. Η συνεργασία θα αφορά πάρα πολλούς τομείς, επί παραδείγματι με την Αίγυπτο συνεργάζεται και το υπουργείο Γεωργίας, το Υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Μεταφορών.

    Σκεφτείτε αυτή την τριγωνική σχέση σαν μια σφαίρα, η οποία είναι πολυεπίπεδη, πολύπλευρη και αναφέρεται σε όλη τη θεματολογία. Η σκέψη μας με τους Αιγύπτιους ήταν, αξιοποιώντας την πείρα μας από τις τριγωνικές σχέσεις, να φτιάξουμε μια θεσμική υπόσταση, σαν και αυτή που υλοποιούμε στη Ρόδο, η οποία θα φέρει κοντά τις διάφορες χώρες που συμμετέχουν στις τριμερείς και θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε ένα κοινό φόρουμ ασφάλειας και σταθερότητας. Την ασφάλεια δεν την ορίζουμε στρατιωτικά, δεν την ορίζουμε μόνο σε σχέση με την τρομοκρατία, τις προκλήσεις και τις καταστροφές, αλλά την εννοούμε και θετικά. Την εννοούμε ως τη δημιουργία πολλών δικτύων -από την ενέργεια μέχρι τις υποδομές- τα οποία σταθεροποιούν όλη την περιοχή, ως μία πολιτική πρωτοβουλιών και κοινών δράσεων.

    -Η Ελλάδα επιστρέφει στο χώρο των Βαλκανίων και της Μ. Ανατολής με μία πρωτοβουλία «γεφύρωσης» των δύο κόσμων, ευρωπαϊκού και αραβικού, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι σηματοδοτεί μία νέα σελίδα στην πολιτική της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή;

    -Πράγματι, η Ελλάδα επέστρεψε στα Βαλκάνια. Επιδιώκουμε να συνδέσουμε την πολιτική που ασκούσαμε στη δεκαετία του ΄90, δηλαδή την ανάπτυξη δικτύων και ενδοχώρας στα Βαλκάνια με την πολιτική της τελευταίας δεκαετίας, δηλαδή την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού των κρατών της περιοχής. Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια ενδοχώρα σε μια ευρωπαϊκά προσανατολισμένη νοτιοανατολική Ευρώπη. Τώρα προσπαθούμε να κάνουμε τη γεφύρωση αυτού του χώρου με τον αραβικό.

    -Φιλοδοξείτε τη θεσμοθέτηση της Διάσκεψης της Ρόδου, σε ετήσια βάση; Το έχετε συζητήσει με τους συμμετέχοντες;

    -Ναι, θέλουμε να θεσμοθετήσουμε τη διάσκεψη της Ρόδου. Επίσης, προχωρούμε και στη θεσμοθέτηση της Βαλκανικής Συνεργασίας, αλλά και της Διάσκεψης, ανά διετία όμως, για την Προστασία των Πολιτιστικών και Θρησκευτικών Κοινοτήτων. Όπως μάλιστα είπα πρόσφατα σε ομιλία μου στο Πανεπιστήμιο στα Σκόπια, όπου ήμουν προσκεκλημένος, τον επόμενο χρόνο η πρωτοβουλία θα είναι δική μας, δέχθηκαν όμως να στηρίξουν την πρωτοβουλία και να συνεργαστούν εξ' αρχής μια αραβική χώρα και η Αυστρία.

    -Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να διευρυνθεί αυτό το σχήμα της Ρόδου περισσότερο;

    -Αν είναι να διευρυνθεί αυτό το σχήμα θα πρέπει να το αποφασίσουμε από κοινού με όλους τους συμμετέχοντες. Όταν προσκάλεσα για πρώτη φορά τη διασυνοριακή Διάσκεψη των τεσσάρων βαλκανικών χωρών είχα στο μυαλό μου, πέρα από αυτές τις τέσσερις χώρες, να καλέσουμε όποιες άλλες θα θέλαμε να συμμετάσχουν. Όμως οι υπόλοιπες τρεις χώρες δεν επιθυμούσαν τη διεύρυνση του σχήματος, ήθελαν να είναι «μαζί μας» σε μία ιδιαίτερη θεσμική σχέση. Και έτσι παραμείναμε στο αρχικό σχήμα, το οποίο θα επαναληφθεί φέτος τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη.

    [15] Περισσότερα από 900 κιλά χασίς βρέθηκαν σε φουσκωτό στις εκβολές του ποταμού Ευήνου

    Ξεπερνά τα 900 κιλά η ποσότητα χασίς που βρέθηκε χθες το πρωί σε φουσκωτό σκάφος στις εκβολές του ποταμού Ευήνου, στην Αιτωλοακαρνανία.

    Ειδικότερα, μετά την καταμέτρηση που έγινε στο Λιμεναρχείο Μεσολογγίου, διαπιστώθηκε ότι ο χειριστής του φουσκωτού σκάφους μετέφερε 74 πλαστικούς σάκους, οι οποίοι περιείχαν περίπου 920 κιλά χασίς.

    Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του χειριστή και τυχόν άλλων επιβαινόντων στο σκάφος, στις οποίες συμμετέχουν ελικόπτερο του Λιμενικού και αστυνομικοί από την Αιτωλοακαρνανία.

    [16] Ολιγόλεπτη συνάντηση νωρίτερα, αντιπροσωπείας των συνταξιούχων με τον υπ. Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν έξω από το υπουργείο Εργασίας συνταξιούχοι οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις συντάξεις τους, ζητώντας να τους επιστραφούν «όλα όσα τους έχουν πάρει». Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, δήλωσε, ότι διεκδικούμε τα λεφτά μας που τα έχουμε δουλέψει και τα βγάλαμε με το αίμα της καρδιάς μας. Δεν είναι μόνο οι επικουρικές αλλά όλα όσα μας έχουν περικόψει.

    Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο, η οποία μετά τη συνάντηση τόνισε, ότι ο υπουργός αυτό που τους είπε, είναι ότι "απλά εφάρμοσε το νόμο". Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με κάλεσμα για συνέχιση του αγώνα με επίκεντρο το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο στη ΔΕΘ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 September 2016 - 12:32:44 UTC