Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρ. Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ας αναλάβουν πλήρως οι δήμοι τη διαχείριση απορριμμάτων
  • [02] Όχι άλλα εργοδοτικά και νεοδημοκρατικά δάκρυα για τους εργαζόμενους, τονίζουν κυβερνητικές πηγές
  • [03] Δ. Βίτσας: Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στα ειδικά μισθολόγια
  • [04] Νέα πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στη Χίο
  • [05] Χρυσό βραβείο στον φωτογράφο Άρη Μεσσήνη για την καταγραφή της προσφυγικής κρίσης στη Λέσβο
  • [06] Σχεδόν ένα στα δύο παιδιά με οσφυαλγία λόγω βαριάς σάκας
  • [07] Δ. Βίτσας: Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στα ειδικά μισθολόγια
  • [08] Η Google προηγείται στην κούρσα για να φτιάξει τον μεγαλύτερο κβαντικό υπολογιστή
  • [09] Αλ. Χαρίτσης: Υγεία και παιδεία οι στόχοι του ΕΣΠΑ στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής
  • [10] Το Juno τράβηξε τις πρώτες θεαματικές φωτογραφίες του βορείου πόλου του Δία

  • [01] Ρ. Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ας αναλάβουν πλήρως οι δήμοι τη διαχείριση απορριμμάτων

    Σήμερα οι Περιφέρειες συνθλίβονται από τη γραφειοκρατία καθώς κι ένα ελλειμματικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την υπέρβαση του οποίου απαιτούνται τολμηρέςμεταρρυθμίσεις που θα αφαιρούν τα«βαρίδια» και θα αναδεικνύουν τονρόλο που προσδίδει η λαϊκή ετυμηγορία στονΒ΄βαθμό της αυτοδιοίκησης, τονίζει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι οι Περιφέρειες επιβάλλεται να αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια, φορολογική αρμοδιότητα καικατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο - πόρους για το μεταναστευτικό.

    Η περιφερειάρχης επισημαίνει ότι για την καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού, με παρέμβαση της στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, έθεσε το ζήτημα ένταξης της Αυτοδιοίκησης σε μια δίκαιη κατανομή ευθύνης και πόρων, πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται όπως ανακοινώνει και «η επίσκεψη τουπροέδρου του ΚογκρέσουΖαν Κλοντ Φρεκόν,τη Δευτέρα στη χώρα μας».

    Αναφορικά με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι υπάρχει η ωρίμανση και η εμπειρία για τη διαμόρφωσημιας «Νέας Αριστεράς σε συγχρονία με τις σημερινές προκλήσεις για την καθημερινότητα του πολίτη αλλά και του διεθνούς στερεώματος», με εμβάθυνση της δημοκρατίας και φωνή στην κοινωνία,μακριά από καταγγελίες - προκάτ καιαπλοϊκές διαπιστώσεις.

    Για την απουσία της από τον δημόσιο διάλογο εμμένει στην άποψη ότι ο τόπος χρειάζεται «πολιτικούς έργων και όχι λόγων», ενώ στις αιτιάσεις που της αποδίδουν θεσμικοίκαι μη παράγοντες, στο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, απαντά με την πρόκληση -πρόσκληση «ορίστε, μπορείτε να τα αναλάβετε εξολοκλήρου».

    ΚυρίαΔούρου, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολλαπλέςκατευθύνσεις. Σε τι οφείλονται και τι απαντάτε;

    «Στόχος μας είναι η διαχείριση των απορριμμάτων να καταστεί οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, με δημόσιο και αποκεντρωμένο χαρακτήρα, με έμφαση στην πρόληψη, την ανακύκλωση, την επανάχρηση, στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας. Στη βάση του Εθνικού Σχεδιασμού και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που η εφαρμογή της καθυστερεί αδικαιολόγητα εδώ και χρόνια. Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε είναι αποκαλυπτικά της γενικότερης υστέρησης σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης καθώς εγγράφεται σε ένα ευρύτερο, ελλειμματικό θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην ίδια τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σήμερα ο β' βαθμός Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες βρίσκονται μεταξύ συμπληγάδων. Συνθλίβονται, μεταξύ τηςγραφειοκρατίαςαπό την κεντρική εξουσία και των δίκαιωναιτημάτων και αναγκών των δήμων, που διεκδικούν την εξ ολοκλήρου αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν.Ας αναλάβουν πλήρως οι δήμοι τη διαχείριση των απορριμμάτων όπως την είχαν στο παρελθόν. Καμία εμμονή δεν έχει η Περιφέρεια - μπορεί μάλιστα να προσφέρει όση εργασία έχει κάνει ως σήμερα»

    Πιο συγκεκριμένα, οπρόεδρος της ΚΕΔΕΓ. Πατούλης έχει βγάλει σειρά επικριτικών ανακοινώσεων για το θέμα των απορριμμάτων, ενώ δεν υπάρχει δική σας αντίδραση.

    «Δύο παρατηρήσεις: Πρώτον, αρμοδιότερο της ΚΕΔΕ όργανο για τα απορρίμματα της Αττικής είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, ο πρόεδρος της οποίας, δήμαρχος Καματερού - Αγ. Αναργύρων, Ν. Σαράντης κινείται,σε εποικοδομητική βάση συνεργασίας των δύο βαθμών της ΤΑ. μακριά από διχαστικές λογικές. Βεβαίωςμε τη στήριξη και άλλων δημάρχων, όπως ο τέως πρόεδρος του οργάνου, δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Ηρ. Γκότσης ή ο δήμαρχος Νίκαιας, Γ. Ιωακειμίδης.

    Δεύτερον, η μη απάντησή μου δεν αποτελεί αδυναμία αλλά θέση. Θέση σαφή που αποσκοπεί στην προστασία του κρίσιμου για τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης θεσμού της ΚΕΔΕ. Και αυτό γιατί δεν επιθυμώ με κανέναν τρόπο να γίνω συνένοχη στην απαξία που δυστυχώς έχει περιβάλλει τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους θεσμούς που είναι κοντύτερα στον πολίτη και οφείλουν να τον υπηρετούν.

    Ακριβώς στην κατεύθυνση αυτή, της ανάκτησηςτης αξιοπιστίας της Αυτοδιοίκησης κινούμαστε στην Περιφέρεια Αττικής, οικοδομώντας ένα νέο πρότυπο διοίκησης, χωρίς τις κλασσικές παθογένειες, γραφειοκρατία, διαφθορά, κ.α. Αυτή η κατεύθυνση, της εμβάθυνσης της τοπικής δημοκρατίας αποτελεί σήμερα και ευρωπαϊκό διακύβευμα όπως φαίνεται από τις εργασίες θεσμών όπως το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Οι δήμαρχοι - μέλη της ΚΕΔΕ εξέλεξαν υπεύθυνα και δημοκρατικά με τη ψήφο τους τον πρόεδρο που τους εκπροσωπεί. Από κει πέρα πρέπει να λειτουργούμε ως θεσμοί και όχι ως πρόσωπα που παίζουν χαρτοπόλεμο μέσω Δελτίων Τύπου. Αυτό είναι το μίνιμουμ για να ανακτήσει η πολιτική αξιοπιστία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεσματικότητα. Και να κερδίσουμε όλοι μας σε σοβαρότητα απέναντι στους πολίτες που μας κρίνουν»

    Μιλάτε για γενικότερη υστέρηση στη θεσμική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκηση

    «Ακριβώς. Γιατί υπάρχουν μεταρρυθμίσεις, που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Ενισχύουν τη χώρα στη δύσκολη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και απελευθερώνουν από «βαρίδια» την Αυτοδιοίκηση, που επιτέλους πρέπει να γίνει πραγματική Αυτοδιοίκηση και όχι ετεροδιοίκηση όπως είναι σήμερα. Μεταρρυθμίσεις που ο υπουργός Εσωτερικών πρέπει να τολμήσει άμεσα. Την κατάργηση του θεσμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που είναι το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας στην αυτοδιοίκηση και ουσιαστικά καταργεί το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας για δήμαρχο και περιφερειάρχη. Την εξάλειψη της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων, δήμων, περιφερειών, που συνεπάγεται κατασπατάληση ανθρώπινου δυναμικού και πόρων. Σκεφθείτε μόνο ότι η Λιοσίων ανήκει κατά ένα τμήμα της στο Δήμο Αθηναίων και κατά ένα άλλο στην Περιφέρεια Αττικής!Από κει και πέρα, οι Περιφέρειες μπορούν να είναι πραγματικοί μοχλοί ανάπτυξης και παράγοντες κοινωνικής συνοχής με την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια, φορολογική αρμοδιότητα και κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και πόρους για το μεταναστευτικό. Γιατί σήμερα το αντιμετωπίζουν με μόνο στήριγμα την αλληλεγγύη των πολιτών»

    Κατά καιρούς σας προσάπτουν ελλιπή παρουσία στην πολιτική σκηνή;

    «Εξαρτάται από το τι εννοούμε «πολιτική σκηνή». Είναι άραγε τα τηλεπαράθυρα, το fb, το τουίτερ; Είναι κρίμα, ειδικά σήμερα που οι προκλήσεις σχετικά με το μέλλον της πολιτικής είναι πολλές και σύνθετες, να επιβιώνουν οι χειρότερες παραδόσεις, που καταλήγουν να ρίχνουν νερό στο μύλο της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού. Η κατάσταση αυτή, με τη ρηχότητα και την επικινδυνότητά της, φέρνει στο προσκήνιο τη σημαντική έλλειψη επιχειρημάτων και ενός διαπαιδαγωγητικού λόγου. Το σχήμα «θέση - αντίθεση - σύνθεση» είναι άγνωστο στην πολιτική σήμερα. Ε, λοιπόν ναι, αν αυτή είναι η πολιτική σκηνή κανείς από τους αιρετούς δεν θα πρέπει να έχει παρουσία, τροφοδοτώντας την περαιτέρω απαξίωση και την υπονόμευση της Δημοκρατίας. Οι ίδιοι οι πολίτες οφείλουν να απαιτούν πολιτικούς έργων και δράσης, όχι διαπιστώσεων και λόγων»

    Σε τι προσβλέπετε μέσα από τις εργασίες τουσυνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ;

    «Σήμερα βρισκόμαστε σε μια σημαντική καμπή, γιατί πλέον υπάρχει η εμπειρία και γνωρίζουμε όλοι και τι σημαίνει «βίαιη ωρίμανση», και τι σημαίνει «μελαγχολία»? Γνωρίζουμε τι σημαίνει η ανάληψη, σε μια ακραία στιγμή και με σημαντικό κόστος, από τον Αλέξη Τσίπρα, της ευθύνης να μην πέσει η χώρα στα βράχια. Ο πρωθυπουργός δεν δραπέτευσε, δεν επέλεξε να πετάξει λευκή πετσέτα, ανέλαβε εν γνώσει του ένα δύσκολο έργο - αυτό του να διορθώσει παθογένειες δεκαετιών και να ανοίξει το δρόμο του μέλλοντος. Το ίδιο έπραξε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όταν στην κρίσιμη στιγμή σήκωσε στους ώμους του το βάρος ενώπιον των ευρωπαίων ομολόγων του, δεν λιποτάκτησε, δήλωσε «παρών». Και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός αγωνίζονται σήμερα για το μέλλον του τόπου. Κατά καιρούς στη ρητορεία τους όλα τα κόμματα έχουν εντάξει τη «Νέα Ελλάδα» - κάτι το αυτονόητο καθώς ήταν ακριβώς η «παλιά Ελλάδα» που οδήγησε τη χώρα στο γκρεμό. Εκείνο όμως που πραγματικά σήμερα χρειάζεται ο τόπος είναι η Νέα Αριστερά. Μια Νέα Αριστερά, σε συγχρονία με τις σημερινές προκλήσεις για την καθημερινότητα του πολίτη αλλά και του διεθνούς στερεώματος. Μια Νέα Αριστερά μακριά από καταγγελίες - προκάτ, μακριά από «ευκολίες», μακριά από απλοϊκές διαπιστώσεις. Μια Νέα Αριστερά που δεν γραφειοκρατικοποιεί τα κινήματα, δεν ενσωματώνει σε κυβερνητικούς θώκους τα στελέχη τους. Μια Νέα Αριστερά που αφουγκράζεται τα κινήματα, τα μπολιάζει και μπολιάζεται από αυτά σε μια σχέση αμοιβαιότητας. Μια Νέα Αριστερά που αναμετριέται με την πραγματικότητα προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών, μέσα σε ένα πρωτόγνωρο διεθνές περιβάλλον.

    Για περίοδο φόβου και για «νέα εποχή ανασφάλειας» κάνει λόγο ο αείμνηστος Τόνι Τζουντ, περιγράφοντας τα σημερινά διεθνή δεδομένα - κάτι που δεν αφορά στενά ένα κόμμα αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Αυτή την ευθύνη, καλούμαστε όλοι μας να αναλάβουμε στο πλαίσιο του Συνεδρίου, αναλύοντας την πραγματικότητα στις τρεις διαστάσεις της - την κυβερνητική και την κομματική, την κινηματική.Ακριβώς αυτές που καλείται να διαχειριστεί η Νέα Αριστερά, εμβαθύνοντας τη δημοκρατία, δίνοντας φωνή στην κοινωνία και ελέγχοντας την εξουσία. Έργο δύσκολο αλλά απαραίτητο προκειμένου η κυβέρνηση να επιτελέσει το έργο για το οποίοεκλέχθηκε το Σεπτέμβριο του 2015 από τους πολίτες»

    Σε ποιο σημείο βρίσκεται η ευρωπαϊκήπρωτοβουλία που έχετε αναλάβειγια το μεταναστευτικό σε σχέση με το ρόλο των Περιφερειών, υπάρχει πρόοδος;

    «Το μεταναστευτικό φαινόμενο δεν αποτελεί κρίση - αναδεικνύει την κρίση πολιτικής της ΕΕ καθώς και των κοντόφθαλμων πολιτικών ορισμένων κρατών που επιλέγουν λάθος προσεγγίσεις, όπως τους φράκτες και το κλείσιμο των συνόρων. Οι απειλές για αποκλεισμό της διάβασης Μπρένερ μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας, είναι ενδεικτικές αυτών των αδιέξοδων προσεγγίσεων. Στην υπόθεση αυτή λοιπόν, οι Περιφέρειες με τους Δήμους παίζουν καθοριστικό ρόλο καθώς είναι εκείνες οι δομές που αντιμετωπίζουν από πρώτο χέρι τα ζητήματα που δημιουργούνται, βάζοντας τις βάσεις για την υποδοχή και την ένταξη των μεταναστών. Για αυτό και απαιτείται η συντονισμένη δράση τοπικών, περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών στο πλαίσιο δίκαιης κατανομής της ευθύνης. Αυτό άλλωστε ήταν και το περιεχόμενο των συναντήσεων που είχα την άνοιξη στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και τους επιτρόπους, Αβραμόπουλο, Στυλιανίδη και Κρέτσου καθώς και με ομολόγους μου, της Σικελίας του Λάτσιο. Το θέμα του ρόλου των περιφερειών και των δήμων για την υποδοχή και την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών έθεσα και στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τη Δευτέρα μάλιστα έρχεται στην Αθήνα, ύστερα από πρόσκληση της Περιφέρειας Αττικής, ο πρόεδρος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, Ζαν Κλωντ Φρεκόν επικεφαλής αντιπροσωπείας, για να επισκεφθεί το Κέντρο Διαχείρισης Ειδών Πρώτης Ανάγκης, τον Ελαιώνα και τον Σκαραμαγκά».

    Τη συνέντευξη πήρε η Κατερίνα Ρουμελιώτη

    [02] Όχι άλλα εργοδοτικά και νεοδημοκρατικά δάκρυα για τους εργαζόμενους, τονίζουν κυβερνητικές πηγές

    «Η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά και πολύ προσεκτικά το ζήτημα των εργαζομένων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα», υπογραμμίζει το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τα εργασιακά ζητήματα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Την ίδια ώρα όμως κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι εκδηλώνεται όψιμο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη εργασία από επιχειρήσεις ΜΜΕ που επί δεκαετίες είχαν βασιστεί στη λεηλασία του δημοσίου συμφέροντος και την υποβάθμιση της εργασιακής αξιοπρέπειας.

    Όψιμο ενδιαφέρον για την προστασία των εργαζομένων καταλογίζει το Μαξίμου και στη ΝΔ για την οποία επισημαίνει πως «την ίδια στιγμή που συντάσσεται με τους καναλάρχες που χάνουν την τζάμπα άδεια, και χύνουν μαζί τους κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους, η Νέα Δημοκρατία συντάσσεται και με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, ζητώντας, στο πλευρό τους, ανεξέλεγκτες απολύσεις». Αναφορικά με το ύψος του τιμήματος, η κυβέρνηση δηλώνει πως «δείχνει σε τι επίπεδο, λεηλατήθηκε τα προηγούμενα χρόνια το δημόσιο συμφέρον και, βεβαίως, ποιοι είναι οι ωφελημένοι από αυτό».

    Όπως ειδικότερα υπογραμμίζει η κυβέρνηση, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έθεσε τέλος σε ένα καθεστώς αυθαιρεσίας, που ίσχυσε στη χώρα για δεκαετίες. «Ένα σύστημα που εξασφάλιζε ταυτόχρονα: πρώτον, δωρεάν συχνότητες, σκανδαλώδη δανειοδότηση και επιχειρηματική ισχύ στους καναλάρχες, δεύτερον, πολιτική κάλυψη και επικοινωνιακή ασυλία στους τραπεζίτες και, τρίτον, ανεξάντλητη προβολή και οικονομικές πλάτες στο πολιτικό κατεστημένο, έφτασε στο τέλος του», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν: «Μπροστά στην προοπτική αυτή, ήταν λογικό, "λυτοί και δεμένοι" να προσπαθήσουν να οδηγήσουν τον διαγωνισμό σε αποτυχία, επιδιώκοντας, είτε να τον ματαιώσουν (μπλοκάροντας, για παράδειγμα, την ανασυγκρότηση του ΕΣΡ, το οποίο τώρα επικαλούνται?), είτε να θέσουν σε αμφισβήτηση το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας. Δυστυχώς, οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό. Ο διαγωνισμός έγινε κανονικά, το αδιάβλητο της διαδικασίας δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν και -το κυριότερο- υπήρξε εντυπωσιακή επιτυχία ως προς το τίμημα. Το ύψος του τιμήματος, δείχνει σε τι επίπεδο, λεηλατήθηκε τα προηγούμενα χρόνια το δημόσιο συμφέρον και, βεβαίως, ποιοι είναι οι ωφελημένοι από αυτό».

    Τώρα λοιπόν, που ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, και η εφαρμογή της νομιμότητας προχωρά, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, το σύστημα αναδιπλώνεται σε μια νέα γραμμή: «τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στα κανάλια που κλείνουν».

    «Δεν είναι φυσικά πρωτοφανές, μια επιχείρηση που προσπαθεί να λειτουργήσει αντίθετα με τους νόμους, να βάζει μπροστά τους εργαζόμενους. Ούτε είναι πρωτοφανές, να σέρνεται η Νέα Δημοκρατία πίσω από κάθε τέτοιου είδους προσπάθεια. Ας σημειώσουμε ότι την ίδια στιγμή που συντάσσεται με τους καναλάρχες που χάνουν την τζάμπα άδεια, και χύνουν μαζί τους κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους, η Νέα Δημοκρατία συντάσσεται και με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, ζητώντας, στο πλευρό τους, ανεξέλεγκτες απολύσεις», αναφέρει η κυβέρνηση και προσθέτει πως η ΝΔ «είναι άλλωστε το κόμμα, που ως κυβέρνηση γύρισε απλά τον διακόπτη στην ΕΡΤ, πετώντας στον δρόμο πάνω από 2.800 ανθρώπους. Αλλά τότε, το πόσοι χάνουν τη δουλειά τους δεν ήταν σημαντικό για την ΝΔ. Όπως δεν ήταν και για τα ιδιωτικά κανάλια, που τότε υπερθεμάτιζαν, αλλά σήμερα αγωνιούν "για τον κόσμο που θα χάσει τη δουλειά του"».

    Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως «βλέπουμε ξαφνικά ένα υπέρμετρο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους. Ενδιαφέρον που σε καμία περίπτωση δεν είδαμε όταν 700 άνθρωποι απολύθηκαν χωρίς αποζημιώσεις από το ALTER. Όταν 800 άνθρωποι απολύθηκαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο από την Ελευθεροτυπία. Όταν 200 άνθρωποι έχασαν την δουλειά τους κατά τη μεταβίβαση του ALPHA. Όταν η αδιανόητη πρακτική των ιδιοκτητών του ΜΕΓΚΑ οδηγεί 500 ανθρώπους στον δρόμο. Όταν, τα χρόνια της κρίσης, περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι στον χώρο των ΜΜΕ έχουν χάσει τη δουλειά τους, ενώ πολύ περισσότεροι είναι αυτοί που προκειμένου να μην τη χάσουν, έχουν υποκύψει σε ωμούς εκβιασμούς και έχουν οδηγηθεί σε δραματική υποβάθμιση των εργασιακών τους σχέσεων».

    «Ούτε μισή κουβέντα δεν ακούστηκε για όλα αυτά. Διότι η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι, θυμούνται την έγνοια τους για τους εργαζόμενους, μόνο όταν θέλουν να υποκρύψουν πίσω της κάποιο εργοδοτικό συμφέρον», αναφέρει η κυβέρνηση και προσθέτει ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται απλά για την απαίτηση κάποιων καναλαρχών να συνεχίσουν να κατέχουν παράνομα τις συχνότητες».

    «Αυτοί που σήμερα βγαίνουν στα κεραμίδια για τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους, είναι οι ίδιοι που έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν, επειδή ο νόμος προβλέπει ως ελάχιστη προϋπόθεση για τη διεκδίκηση συχνότητας, 400 θέσεις μόνιμης απασχόλησης ανά επιχείρηση. Δηλαδή 1.600 θέσεις απασχόλησης συνολικά», καταγγέλλουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές και δηλώνουν πως «αντίθετα με τα όσα διακηρύσσουν οι κλαίοντες κροκόδειλοι, η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά και πολύ προσεκτικά το ζήτημα των εργαζομένων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα». Επισημαίνουν δε στο σημείο αυτό ότι «υπάρχουν δύο νέα κανάλια που έχουν πάρει άδειες, γεγονός που σημαίνει ότι με βάση τον νόμο δημιουργούνται τουλάχιστον 800 θέσεις εργασίας, στις οποίες πρέπει να συνυπολογιστούν οι 60 θέσεις που πρέπει να καλυφθούν σύμφωνα με τον νόμο, στα κανάλια που λειτουργούν ήδη». Επισημαίνεται επίσης ότι οι επιχειρήσεις που δεν πήραν άδεια, μπορούν επίσης να συνεχίσουν την λειτουργία τους. Είτε διεκδικώντας θεματική άδεια, είτε παρέχοντας το πρόγραμμά τους διαδικτυακά, είτε εντάσσοντάς το σε συνδρομητικές πλατφόρμες.

    «Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εξετάζει με προσοχή κάθε ζήτημα που προκύπτει από τη μετάβαση από μια εποχή αυθαιρεσίας σε μια εποχή νομιμότητας. Αυτό που δυσκολεύεται να παρακολουθήσει, είναι αυτή την απίστευτη επιχείρηση υποκρισίας και κουτοπονηριάς, αυτό το όψιμο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη εργασία, από μαγαζιά που δούλεψαν για δεκαετίες βασιζόμενα στη λεηλασία του δημοσίου συμφέροντος, την υποβάθμιση της εργασιακής αξιοπρέπειας, τον σκανδαλώδη τραπεζικό δανεισμό και το δημόσιο χρήμα. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα κανάλια. Ισχύει και για τη Νέα Δημοκρατία», σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου.

    [03] Δ. Βίτσας: Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στα ειδικά μισθολόγια

    «Όσοι είναι αυτή τη στιγμή στα ειδικά μισθολόγια δεν πρόκειται να υποστούν μείωση των χρημάτων που παίρνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα έχουμε και αύξηση, ιδιαίτερα με βάση την ευθύνη την οποία θα έχουν, αλλά και σε ορισμένες ειδικότητες», διαβεβαίωσε εκ νέου ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ .

    Παράλληλα γνωστοποίησε ότι ο προσανατολισμός του υπουργείου Οικονομικών είναι να περιοριστούν οι 20 ειδικές κατηγορίες ειδικών μισθολογίων κοντά στις 10. «Θα έχουμε νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να είμαστε εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις μας αλλά και για να είμαστε εντάξει σε σχέση με αυτό που λέμε ότι δεν θα υπάρχει μείωση. Το σωστό είναι το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων να αντιμετωπιστεί ενιαία», παρατήρησε.

    [04] Νέα πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στη Χίο

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 14:30 στην περιοχή Κοντού στη Χίο, μεταξύ των χωριών Πυργί και Ελάτα, περίπου εκεί που είχε σταματήσει η προηγούμενη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε τη νότια Χίο και τις μαστιχοφόρες περιοχές της.

    Στο μέτωπο της φωτιάς, που καίει αυτήν τη στιγμή μαστιχόδενδρα και πεύκα, επιχειρεί όλη σχεδόν η δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος, εθελοντές καθώς και πυροσβεστικό ελικόπτερο, με στόχο να ελέγξουν τη φωτιά πριν σκοτεινιάσει. Στο σημείο της φωτιάς πνέουν βόρειοι άνεμοι μέτριας έντασης.

    Πρόκειται για την τρίτη πυρκαγιά που εκδηλώνεται στη Χίο σε διάστημα περίπου ενάμιση μήνα.

    [05] Χρυσό βραβείο στον φωτογράφο Άρη Μεσσήνη για την καταγραφή της προσφυγικής κρίσης στη Λέσβο

    Ο Έλληνας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) Άρης Μεσσήνης κέρδισε χθες Σάββατο το βράδυ το βραβείο Visa d' or "News" του διεθνούς φεστιβάλ φωτοειδησεογραφίας Visa pour Image στο Περπινιάν (νότια Γαλλία) για τη δουλειά του με θέμα τη μαζική άφιξη μεταναστών το 2015 στη Λέσβο.

    Αυτό το χρυσό βραβείο στην κατηγορία των ειδήσεων ανακοινώθηκε κατά το κλείσιμο της εβδομάδας του φεστιβάλ που είναι αφιερωμένη στους επαγγελματίες φωτορεπόρτερ.

    "Κατέγραψα τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή", δήλωσε ο Άρης Μεσσήνης παραλαμβάνοντας χθες το βράδυ το βραβείο.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο (Agence France-Presse) κέρδισε έτσι για δεύτερη συνεχή χρονιά το μεγαλύτερο βραβείο αυτού του φεστιβάλ, που θεωρείται το μεγάλο ραντεβού της φωτοειδησεογραφίας.

    Πέρυσι ο Μπουλέντ Κιλίτς, τουρκικής υπηκοότητας και υπεύθυνος για το φωτορεπορτάζ στο γραφείο του Γαλλικού Πρακτορείου στην Τουρκία, είχε τιμηθεί με το ίδιο βραβείο για τις εικόνες του από τη διέλευση των τουρκοσυριακών συνόρων από τους πρόσφυγες τον Ιούνιο του 2014.

    "Ο φωτογράφος μας Άρης Μεσσήνης έκανε μια αξιοσημείωτη δουλειά πάνω στους μετανάστες μ' αυτή τη δυνατή και συγκινητική σειρά φωτογραφιών που αναστατώνει τον θεατή", συγχαίρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου Εμμανουέλ Ογκ.

    "Αυτό το Visa d' or ανταμείβει επίσης το σύνολο των ομάδων του AFP που καλύπτουν παντού στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή τη μεταναστευτική κρίση", προσθέτει.

    Οι φωτογραφίες του, συνταρακτικές και τραβηγμένες όσο το δυνατόν πιο κοντά στη δράση --εικονίζουν σωσίβια γιλέκα και συντρίμμια πλοίων ξεβρασμένα σε μια απόκρημνη ακτή, ανθρώπους που φωνάζουν από τη χαρά τους που έφθασαν, επιχειρήσεις διάσωσης--, έκαναν τον γύρο του κόσμου.

    Υπεύθυνος φωτογραφίας στο γραφείο του Γαλλικού Πρακτορείου στην Αθήνα, ο 39χρονος Άρης Μεσσήνης, γιος φωτορεπόρτερ, εργάζεται από το 2003 για το AFP.

    [06] Σχεδόν ένα στα δύο παιδιά με οσφυαλγία λόγω βαριάς σάκας

    Με γεωμετρική πρόοδο, από την ηλικία των έντεκα ετών, έως την ώριμη εφηβείαεμφανίζεταιη σχολική οσφυαλγία σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, όπως αναφέρει ο Διδάκτωρ ορθοπαθητικής, καιεπιστημονικός συνεργάτης,του πανεπιστημίου Κρήτης ΓιώργοςΓουδέβενος,στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή 104,9 Μυστικά Υγείας.

    ΟΔρ. Γουδέβενος εξηγεί ότιο κύριοςλόγος είναι η πολύ φορτωμένη σχολική τσάντα που κουβαλούν τα παιδιά, ειδικότερα στις χώρες που δεν υπάρχει πλήρες ηλεκτρονικό σχολείο. Κάτι πουστην Ευρώπη αποτυπώνεται ευκρινώς με τον Νότο να υπερτερεί κατά πολύ σε ποσοστά από το Βορά, όπως τονίζεται σε όλα τα διεθνή συνέδρια, σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

    Όπως επισημαίνει ο κ. Γουδέβενος η σχολική τσάντα δεν θα πρέπει να ξεπερνάει σε βάρος, το 10% του βάρους του παιδιού, ενώ σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα αποτελεί και το μέγεθος του θρανίου που δεν αλλάζει, σύμφωναμε την μυοσκελετική ανάπτυξη των μαθητών.

    Αν ένα παιδί είναι τριάντα κιλά η τσάντα πρέπει να είναι τρία

    Υπάρχει μεγάλη συσχέτιση μεταξύ του πόνου στη μέση, της οσφυαλγίας δηλαδή,και του βάρους της σχολικής τσάντας, αναφέρει ο Δρ Γουδέβενος. «Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές πουέχουν δημοσιευτεί στο έγκριτοεπιστημονικό περιοδικό «Spine Jourmal»το 46% των παιδιών με οσφυαλγία, έχεικουβαλήσειυπέρβαρη τσάντα. Τα παιδιά εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ακόμα και σήμερα σηκώνουν πολύ βαριάτσάντα. Για κάποιο διάστημα επικρατούσε, η άποψηνα την σηκώνουν μόνο από τον ένα ώμο, γεγονός που επέφερε μία μονόπλευρη επιβάρυνση, όσον αφορά τη στάση του σώματος και τη βάδιση του παιδιού.Ωστόσο αυτό τείνει να αλλάξει, πλέον.Η ιδανική τσάντα είναι το σακίδιο, για να μοιράζεται το βάροςστην πλάτηκαι αυτό δεν πρέπει να ξεπερνάτο 10% του βάρους του παιδιού. Δηλαδή αν ένα παιδί είναι τριάντα κιλά, η τσάντα πρέπει να είναι τρία.Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και επί πόση ώρα κουβαλάει την τσάντα το παιδί. Όσο μεγαλύτερη η απόσταση που διανύει με μία υπέρβαρη για το μέγεθος του τσάντα, τόσομεγαλύτερη η επιβάρυνση. Και κάτι τέτοιο μπορεί να του προκαλέσει οσφυαλγία και πόνο στην σπονδυλική στήλη γενικότερα».

    Η λύση: Πλήρης ψηφιοποίηση και θρανία σε διάφορα μεγέθη

    Ποια είναι όμως η λύση όταν το εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι πλήρως ψηφιοποιημένο και όταν τα μεγέθη των θρανίων δεν αλλάζουν ανάλογα με τη σκελετική ανάπτυξη των παιδιών; Σύμφωνα με τον κύριο Γουδέβενο ηλύση ξεκινάει από την Πολιτεία. «Πρέπει να χωριστεί η σχολικήύλη σε τρίμηνα ή τετράμηνα, κάτι το οποίο πάει να γίνει, έτσι ώστε το παιδί να κουβαλάει λιγότερα βιβλία. Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια με την πλήρη ηλεκτρονική εφαρμογή των μαθημάτων δεν θα χρειάζεταικαν αυτό. Θα πρέπει όμως να τονίσω ότι ηπαιδική οσφυαλγία στη Νότια Ευρώπη είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ότι στο Βορά,κυρίως ελλείψει πλήρους ηλεκτρονικού σχολείου. Ωστόσο άλλος ένας παράγοντας, πολύ σημαντικός, που κατά τη γνώμη μου πρέπει να αλλάξει, καθότι επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την οσφυαλγία, είναι το μέγεθος του θρανίου που παραμένει το ίδιοαπό την πρώτη έως την έκτη δημοτικούκαι από την πρώτη γυμνασίου έως την τρίτη λυκείου, όταν η αύξηση του σκελετού του παιδιού είναι ραγδαία».

    7 στους 10 μαθητές λυκείουθα παρουσιάσουν κάποια στιγμή σύνδρομο οσφυαλγίας

    Αίσθηση προκαλούν τα νούμερα που εμφανίζονται σε διεθνείς στατιστικές, καθώς όσο προχωρούν οι τάξεις στο σχολείο οι πιθανότητεςεμφάνισης οσφυαλγίας αυξάνονται γεωμετρικά. «Διεθνείςστατιστικές καιμελέτες για την παιδική και σχολική οσφυαλγία καταδεικνύουν ότιη πάθηση είναι σπάνια σε ηλικίες κάτω των 7 ετών. Αλλά μετά τα 10 έτη του παιδιού, αρχίζει μία σταδιακή αύξηση.Στην ηλικία των 11 ετών τα ποσοστά είναι μόλις 12%. Μεταξύ 13-15 ετών ξεπερνούντο 30%,μπορεί να αγγίξουν και το 40%.Και μετά τα 15-16 έτη του παιδιού, ανεβαίνοντας στην εφηβεία, τα ποσοστάμπορεί να φτάσουν και το 70%. Στην ώριμη εφηβική ηλικία 17 προς 18 είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό, τότε που πλέον το φορτίο μπορεί να αυξάνεται,να είναι πολλέςοι ώρες, να είναι πολλά τα φροντιστήρια. Δηλαδή 7 στους 10 μαθητές θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή σύνδρομο οσφυαλγίας στις τελευταίες τάξεις του σχολείου, όχιόμως μόνο λόγω βαριάς τσάντας,αλλά και λόγω άλλων παραγόντων, μεταξύ των οποίων είναι η έλλειψηχρόνου άσκησης, και η αύξηση της καθιστικής ζωής,λόγω διαβάσματος.Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, που όμως αλλάζουν σύμφωνα με πληθυσμιακά χαρακτηριστικά κάθε τόπου. Επίσης η συχνότητα εμφάνισης είναι 6 κορίτσια προς 4 αγόρια στο ηλικιακό γκρουπ των 15-17 ετών. Όσον αφορά τηχρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για την αντιμετώπιση του πόνου, υπολογίζεται ότι τα αγόρια λαμβάνουν τα εν λόγω φάρμακα σε ένα ποσοστό 22%και τα κορίτσια σε ένα ποσοστό32%, στην ηλικία 13-15 ετών. Και μετά πάει αυξανόμενη η ποσόστωση και στα δύο φύλα.Στο γενικό πληθυσμό 9 στους 10 θα εμφανίσουν κάποια στιγμή το σύνδρομο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πάσχουν για πάντα».

    Έκκληση προς τους γονείς: Μην αγνοείτε τα παράπονα των παιδιών

    Όταν ένα παιδί παραπονιέται για τη μέση του, οι γονείς δενπρέπει να το αγνοούν, τονίζει ο κύριος Γουδέβενος. «Μπορεί να παραπονιούνται για την κοιλιά, για το κεφάλι, για να υπεκφύγουν προφανώς κάποια πράγματα, αλλά όταν μιλάνε για την μέση, που δεν την έχουν επινοήσει ακόμα ως δικαιολογία κοπάνας ας πούμε, θα πρέπει οι γονείς να το ψάξουν οπωσδήποτε. Το πιο πιθανό είναι να μην είναι κάτι σοβαρό. Να είναι κάτι μυοσυνδεσμικό. Ωστόσο αν παραμείνειτο πρόβλημα και παραμεληθεί, θα δημιουργήσει σίγουρα, προβλήματα στην ενήλικη ζωή του παιδιού.Σίγουρα η οσφυαλγία δεν είναι πάθηση, είναι σύμπτωμα, είναι πόνος στη μέση.Όμωςστα μικρά παιδιά, που δεν έχει ολοκληρωθεί η οστέωση των σπονδύλων, μπορεί να προκαλέσει ενδοοστικές κοίλες, οι οποίες θα φανούν αργότερα,και οι οποίες θα αποσταθεροποιήσουν τη σπονδυλική στήλη και θαβάλουν το παιδίσε μία ομάδα υψηλού κινδύνου,που μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρότερα προβλήματα αργότερα. Το βλέπουμεπάρα πολύ συχνά σε παιδιά αγροτικών οικογενειών ή σε παιδιά που έχουν μεγαλώσει με χειρωνακτικές εργασίες, καθώς και σε παιδιά που έχουν γυμναστεί πάρα πολύ, με παρά πάνω φορτίο από αυτό που αντέχει η σπονδυλική στήλη. Το πρόβλημα το βλέπουμεγύρω στα είκοσι, πουοι νέοι αρχίζουνκαι εμφανίζουνπροβλήματα κλινικά, με πόνο στη μέση, πόνο στο πόδι και δισκοπάθεια».

    Οδηγίες προς ναυτιλομένους

    Με γνώμονα πάντα τηνπρόληψη που είναι η καλύτερη θεραπεία ο Δρ. Γουδέβενος συστήνει στα παιδιά:

    -Προτιμήστε τσάντα τύπου σακίδιο και φορέστε το στην πλάτη, για να εξισορροπείται το βάρος. Μην το κρεμάτε από το ένα ώμο.

    -Κάντε πολλές μικρές στάσεις όταν το κουβαλάτε.

    -Να κινείστε όσο περισσότερο μπορείτε. Να γυμνάζεστε, αλλά όχι υπερβολικά. Η υπερβολική άσκηση δενκάνει καλό και ιδιαίτερα τα βάρη σε αυτές τις ηλικίες. Επίσης μην ξεχνάτε ποτέ ότι ό,τισυμβαίνει μένει σαν αποτύπωμα μνήμης. Εφόσον όμως το λάβουμε σοβαρά υπόψη, είναι αντιμετωπίσιμο.

  • O κ. Γιώργος Γουδέβενος είναι φυσικοθεραπευτής, εξειδικευμένος στην ορθοπαθητική μηχανική της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων

    Τη συνέντευξη πήρε η Τάνια Μαντουβάλου

    [07] Δ. Βίτσας: Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στα ειδικά μισθολόγια

    «Όσοι είναι αυτή τη στιγμή στα ειδικά μισθολόγια δεν πρόκειται να υποστούν μείωση των χρημάτων που παίρνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα έχουμε και αύξηση, ιδιαίτερα με βάση την ευθύνη την οποία θα έχουν, αλλά και σε ορισμένες ειδικότητες», διαβεβαίωσε εκ νέου ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ .

    Παράλληλα γνωστοποίησε ότι ο προσανατολισμός του υπουργείου Οικονομικών είναι να περιοριστούν οι 20 ειδικές κατηγορίες ειδικών μισθολογίων κοντά στις 10. «Θα έχουμε νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να είμαστε εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις μας αλλά και για να είμαστε εντάξει σε σχέση με αυτό που λέμε ότι δεν θα υπάρχει μείωση. Το σωστό είναι το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων να αντιμετωπιστεί ενιαία», παρατήρησε.

    [08] Η Google προηγείται στην κούρσα για να φτιάξει τον μεγαλύτερο κβαντικό υπολογιστή

    Αθόρυβα και με την αρμόζουσα μυστικοπάθεια, η Google εργάζεται πυρετωδώς για να δημιουργήσει τον πρώτο μεγάλο κβαντικό υπολογιστή και έτσι να ορίσει εκείνη τους κανόνες του παιγνιδιού στο αναδυόμενο πεδίο, που θα φέρει τα πάνω-κάτω στο πεδίο της πληροφορικής και γενικότερα της τεχνολογίας.

    Κάπου στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το New Scientist, η εταιρεία κατασκευάζει μια κβαντική υπολογιστική συσκευή που θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα εποχή στους υπολογιστές. Το μηχάνημά της, το μεγαλύτερο που θα έχει ποτέ δημιουργηθεί στο πεδίο της κβαντικής πληροφορικής, προορίζεται να αποδείξει πως οι κβαντικοί υπολογιστές είναι ικανοί να ξεπεράσουν ακόμη και τους πανίσχυρους συμβατικούς υπερ-υπολογιστές.

    Αν και η Google δεν είναι η μόνη σε αυτή την «κούρσα» (όπου επίσης «τρέχουν» κολοσσοί όπως η ΙΒΜ και η Microsoft), ο δικός της κβαντικός υπολογιστής φαίνεται να είναι ο πιο προχωρημένος και μπορεί να είναι έτοιμος ακόμη και έως το τέλος του 2017 ή έστω το 2018, αν και οι πιο απαισιόδοξοι πιστεύουν ότι μπορεί να πάρει μια πενταετία.

    Ήδη οι μηχανικοί της εταιρείας έκαναν μια σχετική προδημοσίευση τον προηγούμενο μήνα, όπου αναγνώρισαν ότι στόχος τους είναι η «κβαντική υπεροχή», χάρη σε ένα υπολογιστή που θα δουλεύει με 50 qubits (κβαντικά bits). Κάποιοι παρομοιάζουν το μυστικό εγχείρημα της Google με το Πρόγραμμα Μανχάταν που οδήγησε τις ΗΠΑ στην κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας.

    «Είναι σίγουρα οι πρώτοι στον κόσμο σήμερα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. 'Αλλωστε, αν δεν είναι η Google αυτή που θα το κάνει, εκείνη θα χάσει, κάτι θα έχει πράγματι πάει στραβά», δήλωσε ο Σάιμον Ντέβιτ του ερευνητικού Κέντρου RIKEN της Ιαπωνίας.

    Ήδη από τη δεκαετία του ΄80, τέθηκαν τα θεωρητικά θεμέλια των κβαντικών υπολογιστών, αλλά η κβαντική επανάσταση στην πληροφορική αποδείχθηκε στην πορεία πολύ δύσκολο πράγμα. Διάφορα ερευνητικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο κατά καιρούς ανακοινώνουν κάποια βήματα προόδου, αλλά φαίνεται πως η Google έχει προχωρήσει περισσότερο από όλους.

    Τα σχέδια της εταιρείας είναι μυστικά και η εταιρεία αρνείται να σχολιάσει πόσο ακριβώς έχει προχωρήσει. Όμως οι ενδείξεις από επιστημονικές προδημοσιεύσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια, ιδιωτικές ακριτομυθίες, φήμες κ.α. παραπέμπουν στο ότι «κάτι μεγάλο» επίκειται.

    Ένας πρωτοπόρος επιστήμων, ο 58χρονος Τζον Μαρτίνης και η ομάδα του, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Μπάρμπαρα, είναι αυτός που συνεργάζεται με τη Google από το 2014 και ηγείται των προσπαθειών για τη δημιουργία του κβαντικού υπολογιστή της.

    Το πρώτο κβαντικό μηχάνημα της Google ασφαλώς δεν θα μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε εργασία κάνουν οι σημερινοί συμβατικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Θα χρειασθεί στη συνέχεια να δημιουργηθεί ένας πιο ολοκληρωμένος κβαντικός υπολογιστής, αλλά θα έχει γίνει το πρώτο ουσιαστικό βήμα - με τη Google να έχει ξανά την πρωτοκαθεδρία όπως στις μηχανές αναζήτησης.

    του Παύλου Δρακόπουλου

    [09] Αλ. Χαρίτσης: Υγεία και παιδεία οι στόχοι του ΕΣΠΑ στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής

    Στην ανάσχεση της τάσης φυγής των υψηλά καταρτισμένων νέων στοχεύει πλέγμα δράσεων του υπουργείου Οικονομίας , σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στη Real News.

    Στην ερώτηση που θα κριθεί η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα ο υφυπουργός είπε: «η κυβέρνηση θα κριθεί ως προς την εκπλήρωση των στόχων που έχει θέσει. Κεντρικό ζητούμενο είναι η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας με όρους δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης».

    Οι τομείς στους οποίους υπάρχουν περιθώρια για άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας «μετά τη συνεχή τους απαξίωση όλα τα προηγούμενα χρόνια και ήδη έχει γίνει σημαντικό έργο σε αυτούς τους τομείς».

    Προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα θα δοθεί στη στήριξη και μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα χρηματοδοτηθεί προπάντων από πόρους του ΕΣΠΑ, όπως είπε ο υφυπουργός. Για την παιδεία, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «από τα δέκα χρόνια λειτουργίας του προγράμματος για τους παιδικούς σταθμούς, φέτος είναι η χρονιά που δίνονται τα περισσότερα χρήματα (175 εκατ. ευρώ) και οι περισσότερες θέσεις (85.000), ενώ με τον ριζικό ανασχεδιασμό του προγράμματος εξυπηρετούνται για πρώτη φορά όλες οι οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας. Για πρώτη επίσης φορά έγιναν εγκαίρως όλες οι ενέργειες και εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια (350 εκατ. ευρώ) προκειμένου να προσληφθούν οι 21.000 αναπληρωτές που απαιτούνται ώστε τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά, χωρίς κενά, το Σεπτέμβριο».

    [10] Το Juno τράβηξε τις πρώτες θεαματικές φωτογραφίες του βορείου πόλου του Δία

    Το διαστημικό σκάφος Juno (Ήρα) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έστειλε στη Γη τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί ποτέ από το βόρειο πόλο του Δία.

    Οι θεαματικές εικόνες αποκαλύπτουν νέφη, καταιγίδες και μετωρολογικές συνθήκες που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ σε κανέναν άλλο από τους αέριους γίγαντες πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, από τους οποίους ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος.

    Το σκάφος πραγματοποίησε το πρώτο κοντινό πέρασμά του από τον Δία (θα ακολουθήσουν άλλα 35), κατεβαίνοντας σε ύψος περίπου 4.200 χιλομέτρων πάνω από τα περιδινούμενα πολύχρωμα πυκνά σύννεφα του πλανήτη.

    «Η πρώτη εικόνα που έχουμε από τον βόρειο πόλο του Δία, δεν μοιάζει με τίποτε που έχουμε δει ή φανταστεί έως τώρα», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμων της αποστολής Σκοτ Μπόλτον του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών στο Σαν Αντόντιο του Τέξας. «Ο βόρειος πόλος είναι πιο μπλε από τα άλλα μέρη του πλανήτη και μαίνονται εκεί πολλές καταιγίδες. Δεν διακρίνονται καθόλου οι συνηθεις διαμήκεις ζώνες και λωρίδες, έτσι η όλη εικόνα δύσκολα αναγνωρίζεται ως Δίας. Βλέπουμε επίσης ενδείξεις σκιών που δημιουργούν τα νέφη», πρόσθεσε.

    Ακόμη, τα υπέρυθρα όργανα του Juno ανίχνευσαν μυστηριώδη θερμά και ψυχρά σημεία τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο πόλο, που δεν έχουν ξαναπαρητηρηθεί. Επίσης, για πρώτη φορά οι επιστήμονες είδαν σε όλο το μεγαλείο του το πολύ φωτεινό σέλας του νοτίου πόλου του Δία.

    Το Juno, κόστους 1,1 δισ. δολαρίων, εκτοξεύθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα το 2011 και έφθασε στον Δία στις 4 Ιουλίου 2016. Το σκάφος διαγράφει πλέον μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τον πλανήτη, η οποία ολοκληρώνεται σε 53 μέρες. Η επόμενη στενή προσέγγιση του Δία θα συμβεί στις 19 Οκτωβρίου, οπότε το σκάφος θα τεθεί σε ακόμα πιο κοντινή τροχιά διάρκειας 14 ημερών. Τον Φεβρουάριο του 2018 θα αυτοκαταστραφεί «βουτώντας» στον γιγάντιο πλανήτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 September 2016 - 14:32:35 UTC