Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκλεισε η συμφωνία Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλου
  • [02] G20: «Όλες οι χώρες θα πρέπει να απολαμβάνουν τα ωφελήματα της ανάπτυξης», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ
  • [03] Πρ. Παυλόπουλος: Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος αποτελεί δείκτη πορείας στην άσκηση των καθηκόντων μου
  • [04] Ντενίση, Ρεντγκρέιβ και Δουκάκη στη Μυτιλήνη για την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη»
  • [05] Σ. Αναγνωστοπούλου: Όλα έτοιμα για να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου
  • [06] Εντείνεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία
  • [07] Ομιλία της Φώφης Γεννηματά, με αφορμή τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ
  • [08] Παρέμβαση Ν. Κοτζιά στη συζήτηση των υπΕξ της ΕΕ με τους ομολόγους τους των κρατών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης

  • [01] Έκλεισε η συμφωνία Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλου

    Υπεγράφη μεταξύ της Σκλαβενίτης, των Τραπεζών και της Μαρινόπουλος, η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης της τελευταίας.

    Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Σκλαβενίτης "είναι το πρώτο από μία σειρά σημαντικών βημάτων που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν έως την πλήρη υλοποίησή του. Ωστόσο, δίνεται πλέον η δυνατότητα να παρασχεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τις Τράπεζες και την Σκλαβενίτης, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρείας, ιδιαίτερα δε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία των Εργαζομένων, η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και η κάλυψη βασικών λειτουργικών εξόδων, ώστε να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του δικτύου καταστημάτων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας".

    Το σχέδιο εξυγίανσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, θα τεθεί υπ'όψιν των πιστωτών, προκειμένου να τύχει της έγκρισής τους πριν την υποβολή του στο πτωχευτικό δικαστήριο για επικύρωση.

    Η Σκλαβενίτης ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης, έχοντας ως κύριους στόχους τη διάσωση των περίπου 11.000 θέσεων εργασίας, τη στήριξη των προμηθευτών και την ενίσχυση του κλάδου του λιανικού εμπορίου.

    Η Μαρινόπουλος σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι προχώρησε στην υπογραφή των βασικών όρων της συμφωνίας με την Σκλαβενίτης και τις τέσσερις Τράπεζες για την εξυγίανσή της.

    [02] G20: «Όλες οι χώρες θα πρέπει να απολαμβάνουν τα ωφελήματα της ανάπτυξης», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ

    Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι στόχος της Ομάδας των 20 ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (G20) θα πρέπει να απολαμβάνουν τα ωφελήματα της ανάπτυξης και της ανοικοδόμησης όλες οι χώρες και οι λαοί του κόσμου.

    Σε ομιλία του στην έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ Business 20 στο Χανγκτζόου ο Σι υπογράμμισε ότι η G20 δεν ανήκει μόνο στα μέλη της αλλά σε όλον τον κόσμο. "Αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στη διεθνή κοινότητα", πρόσθεσε.

    "Θέλουμε όλοι οι λαοί, ιδίως εκείνοι των αναπτυσσόμενων χωρών, να απολαμβάνουν μια καλύτερη ζωή, μέρα με την ημέρα", είπε.

    Η Κίνα, συνέχισε ο πρόεδρος Σι, θα εργαστεί με όλες τις πλευρές ώστε η σύνοδος των G20 που ξεκινά αύριο να βρει τις λύσεις ώστε η παγκόσμια οικονομία να επιτύχει μια ισχυρή, βιώσιμη, ισορροπημένη και περιεκτική ανάπτυξη .

    Όλες οι πλευρές θα πρέπει να εργαστούν για την οικοδόμηση μιας καινοτόμας και ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας ώστε να αναζητηθούν νέες πηγές ανάπτυξης, πρόσθεσε. Η παγκόσμια οικονομία θα πρέπει να είναι αλληλοσυνδεόμενη και να τους περιλαμβάνει όλους ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να θέσουν τα θεμέλια για την εξεύρεση λύσεων που θα είναι ωφέλιμες για όλους.

    [03] Πρ. Παυλόπουλος: Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος αποτελεί δείκτη πορείας στην άσκηση των καθηκόντων μου

    Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος αποτελεί δείκτη πορείας στην άσκηση των καθηκόντων μου, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αποκαλύπτοντας την προτομή του Μανιάτη και Μεσσήνιου πολιτικού, στην πλατεία Όθωνος στην Καλαμάτα.

    Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δήλωσή του με το πέρας της τελετής των αποκαλυπτηρίων σημείωσε ότι,«ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος υπήρξε ένα από τα ευγενέστερα τέκνα της Μεσσηνίας, με αφετηρία την γενέτειρά του τον Κάμπο. Πριν απ' όλα, στα νεανικά του χρόνια αγωνίστηκε κατά την εθνεγερσία για την απελευθέρωση του γένους από τους Τούρκους. Έγκριτος νομικός υπηρέτησε την Θέμιδα, ως δικηγόρος και αντιεισαγγελέας στην Καλαμάτα. Μπήκε στην πολιτική και πριν απ' όλα υπηρέτησε τη Βουλή των Ελλήνων ως βουλευτής, αλλά και ως Πρόεδρος στη Βουλή των Ελλήνων. Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών, εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Παιδείας, ενώ επί δέκα φορές διετέλεσε Πρόεδρος του Οικουμενικού Συμβουλίου της εποχής, μεταξύ 1865 - 1882».

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε, «αποτίοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, προσθέτω ότι το μεγάλο παράδειγμά του αποτελεί δείκτη πορείας για μένα κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας».

    Κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων και μετά την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης από το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ο δήμαρχος της Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σημείωσε πως, με την ανέγερση της προτομής του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, εκπληρώνεται η οφειλόμενη τιμή προς τον μανιάτη και μεσσήνιο πολιτικό, που πολλά ωφέλησε την πατρίδα μας. Προσθέτοντας ότι, στην Καλαμάτα θυμόμαστε αυτούς που ευεργέτησαν το έθνος και προσέφεραν υψηλές και σπουδαίες υπηρεσίες στην πατρίδα.

    Βασικός ομιλητής στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων ήταν ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, ο οποίος στην ομιλία του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος άλλαξε την πορεία της χώρας«παρέλαβε μια διαλυμένη χώρα και παρέδωσε οργανωμένη χώρα».

    Πρόσθεσε πως ήταν ο πολιτικός που καθιέρωσε την καθολική ψήφο, πίστευε στον διαχωρισμό των εξουσιών, εισήγαγε τη βάση της αρχής των ίσων ευκαιριών και ετοίμασε είπε, σε πρώιμο στάδιο την είσοδο της χώρας στην ευρωπαϊκή κοινότητα, φέρνοντας την χώρα πιο κοντά στην Ευρώπη.

    Επιπλέον τόνισε πως ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, «δεν χρημάτισε απλά πρωθυπουργός, αλλά υπήρξε ο πρωθυπουργός του οικουμενικού ελληνισμού. Οι αλύτρωτοι Έλληνες έβλεπαν στο πρόσωπό του τον ελευθερωτή τους. Ενεργούσε ως η Ελλάς να ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ορθοδοξίας και ο νόμιμος διεκδικητής της Οθωμανικής κληρονομιάς στα πλαίσια βέβαια του ανατολικού ζητήματος».

    Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων παρόντες ήταν, οι βουλευτές Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας και Δημήτρης Κουκούτσης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, οι στρατιωτικές και λοιπές αρχές της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας και πλήθος κόσμου που υποδέχτηκαν με υποδέχτηκαν με παρατεταμένα χειροκροτήματα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την είσοδό του στην πλατεία.

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την Αρχαία Μεσσήνη και τον ξενάγησε στον αρχαιολογικό χώρο και την ανασκαφή ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δήλωσή του σημείωσε πως είναι χρέος της Πολιτείας απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη να οργανωθεί το ανάλογο μουσείο και ο ίδιος τόνισε θα καταβάλει τις προσπάθειες που εκ της θέσεώς του, του αναλογούν.

    Συγκεκριμένα ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι, «εδώ και 30 χρόνια, ο κορυφαίος αρχαιολόγος μας κ. Πέτρος Θέμελης φέρνει στο φως, με τη μοναδική επιστημονική του κατάρτιση αλλά και την υποδειγματική επιμονή του, την Αρχαία Μεσσήνη».

    Πρόσθεσε πως, «έτσι αναδύεται η πορεία της Αρχαίας Μεσσήνης από την εποχή του 7ου αιώνα π.Χ -όταν διαμορφώθηκαν τα οχυρά των Μεσσηνίων στην Ιθώμη, το άντρο του Ιθωμάτα Δία- ως το 370 π.Χ., όταν ο Επαμεινώνδας, μετά τη μάχη των Λεύκτρων, ίδρυσε την Αρχαία Μεσσήνη. Κάπως έτσι ο κ. Πέτρος Θέμελης αναδεικνύει την Αρχαία Μεσσήνη ως ένα από τα πιο εμβληματικά κέντρα της ελληνικής Αρχαιότητας».

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως, «είναι χρέος της Πολιτείας, απέναντι στην πολιτισμική μας κληρονομιά αλλά και ανταποδίδοντας στον κ. Πέτρο Θέμελη αυτό που πραγματικά του αναλογεί, να οργανωθεί το ανάλογο Μουσείο. Από την πλευρά μου, και υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πράξω ό,τι μου αναλογεί, για την εκπλήρωση αυτού του χρέους».

    [04] Ντενίση, Ρεντγκρέιβ και Δουκάκη στη Μυτιλήνη για την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη»

    Στη Μυτιλήνη βρίσκεται από την Παρασκευήη ηθοποιός Μιμή Ντενίση προετοιμάζοντας τα γυρίσματα στο νησί της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη».

    Η ταινία θα αποτελεί κινηματογραφική απόδοσης της θεατρικής παράστασης Σμύρνη μου αγαπημένη» (παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού) που παρήξε η γνωστή ηθοποιός.

    Η κ. Ντενίση συνοδευόμενη από τον σκηνοθέτη Γιώργο Αρβανίτη (πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) συναντήθηκε με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό ο οποίος υποσχέθηκε στην ηθοποιό κάθε βοήθεια για τα γυρίσματα της ταινίας.

    Όπως δήλωσε η κ. Ντενίση «η ταινία στοχεύει στο να κάνει κάτι καλό για το νησί, είναι διεθνής παραγωγή. Αφορά την εποχή της Σμύρνης, τη μικρασιατική καταστροφή και τον ερχομό στη Μυτιλήνη. Ξεκινάει από το σήμερα της Μυτιλήνης, με την παρεμφερή άφιξη προσφύγων, όπως είχατε πέρυσι. Το θέμα έχει πολλές αντιστοιχίες και η Μυτιλήνη είναι το ιδανικό μέρος για να γυριστεί. Με Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Ολυμπία Δουκάκη, βραβευμένη με Όσκαρ, Ελληνίδα στην καταγωγή, με τις ρίζες της στη Λέσβο, το κάστινγκ της ταινίας "Σμύρνη μου αγαπημένη" φαντάζει εντυπωσιακό και η διεθνής προβολή δεδομένη».

    Χθες επίσης η κ. Ντενίση αναζήτησε χώρους όπου θα γίνουν τα γυρίσματα, ενώ επισκέφθηκε και τον Μόλυβο.

    [05] Σ. Αναγνωστοπούλου: Όλα έτοιμα για να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου

    Όλα είναι έτοιμα για να ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου κανονικά, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την Κόρινθο, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας - Έρευνας και Θρησκευμάτων, Σία Αναγνωστοπούλου.

    Συγκεκριμένα η υπουργός υπογράμμισε ότι, «έχουμε κάνει όλη την προετοιμασία για να ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου κανονικά, αυτή είναι απόλυτη δέσμευση του υπουργείου συλλογικά και του υπουργού Παιδείας του κ. Φίλη προσωπικά».

    Ακόμη πρόσθεσε πως, «ήδη τα βιβλία βρίσκονται στις θέσεις τους, οι αποσπάσεις έχουν ολοκληρωθεί, ο πίνακας των αναπληρωτών, άρα πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα κι όλα τα σχολεία θα ανοίξουνε».

    Αναφορικά με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, η αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε ότι, «επιτέλους μετά από 27 χρόνια μια κυβέρνηση, αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε στον ελληνικό λαό το έκανε πραγματικότητα. Δηλαδή να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να εισρεύσουν στο δημόσιο ταμείο 246 εκατ. ευρώ, κάτι που έχει ανάγκη ο κόσμος».

    Διαβάστε επίσης:

    Ηλεκτρονικά οι εγγραφές φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από 5 έως 12 Σεπτεμβρίου

    [06] Εντείνεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία

    Οι ισπανοί βουλευτές αρνήθηκαν και πάλι την ψήφο εμπιστοσύνης τους στον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, αφήνοντας περιθώριο μόλις δύο μηνών στα κόμματα για να βάλουν τέλος σε μια πολιτική κρίση που δεν έχει προηγούμενο εδώ και 40 χρόνια.

    Ο Μαριάνο Ραχόι δεν μπόρεσε να αποφύγει τη δύσκολη γι' αυτόν κοινοβουλευτική συνεδρίαση, δύο μήνες αφότου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές συγκεντρώνοντας μόνο 33% των ψήφων.

    Δεν έλαβε παρά μόλις 170 ψήφους υπέρ της παραμονής του στην εξουσία, ακριβώς όπως και την Τετάρτη. Χωρίς να σημειωθεί κάποια έκπληξη, οι άλλοι 180 βουλευτές ψήφισαν εναντίον του.

    Τίθεται έτσι μια προθεσμία μικρότερη των δύο μηνών, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, για να επιχειρήσουν τα κόμματα να σχηματίσουν μια κυβέρνηση, κάτι που δεν καταφέρνουν να κάνουν εδώ και οκτώ μήνες.

    Ο Ραχόι μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος για την πρωθυπουργία, όπως και ο αρχηγός των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ.

    Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, αμφότεροι αλληλοκατηγορήθηκαν ότι στην πραγματικότητα θέλουν νέες εκλογές στο τέλος του χρόνου.

    «Αν επιμένετε στην πολιτική σας του όχι, όχι και όχι, επιτρέψτε τουλάχιστον να σχηματισθεί μια κυβέρνηση στην Ισπανία», είπε στους σοσιαλιστές το Ραχόι.

    Έχοντας την υποστήριξη μόνο των βουλευτών του Λαϊκού Κόμματος (PP), αυτών του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos και μιας βουλευτή του αρχιπελάγους των Καναρίων, δεν ήταν δυνατό να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, αν δεν απείχαν από την ψηφοφορία οι σοσιαλιστές βουλευτές.

    Ο Ραχόι, ο οποίος υπερηφανεύεται ότι ευνόησε την επιστροφή της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας, επέμεινε στη θέση πως η συνέχιση της παράλυσης θα έχει «ένα κόστος» και πως όλοι οι Ισπανοί θα πληρώσουν «τον αυξημένο λογαριασμό».

    Από την πλευρά του, ο Πέδρο Σάντσεθ συνέδεσε το κατηγορηματικό «όχι» των σοσιαλιστών με τις πολυάριθμες «υποθέσεις διαφθοράς» στις οποίες εμπλέκονται μέλη του PP. Κατηγόρησε επίσης τον Ραχόι ότι χρησιμοποίησε την οικονομική κρίση, που άρχισε το 2008, για να διεξαγάγει μια υπερφιλελεύθερη πολιτική και «να διαλύσει το σύστημα κοινωνικής προστασίας».

    Την άνοιξη ο σοσιαλιστής ηγέτης είχε και ο ίδιος αποτύχει στην προσπάθειά του να σχηματίσει μια κυβέρνηση η οποία βασιζόταν μόνο σε μια συμφωνία με τους φιλελεύθερους.

    Εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Πέδρο Σάντσεθ «θα μιλήσει με τις δυνάμεις της αλλαγής», τους Ciudadanos και τους Podemos. «Αν ενεργήσουμε όλοι, θα βρούμε μια λύση και (...) η σοσιαλιστική κοινοβουλευτική ομάδα θα αποτελέσει μέρος της», τους είπε στη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο, χωρίς να γίνει περισσότερο σαφής.

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση, μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter, διαβεβαίωνε πως «ο Ραχόι θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται για να αποφευχθούν τρίτες εκλογές».

    «Φτάνει πια», λένε ψηφοφόροι

    Στη Μαδρίτη, Ισπανοί που ερωτήθηκανφάνηκαν απελπισμένοι.

    «Φτάνει πια», «όλος ο κόσμος γελάει μαζί μας», είπε ο 53χρονος Λουίς Γκαρθία Μοντέρο, ο οποίος εργάζεται σε μια μεγάλη τράπεζα και είναι ψηφοφόρος των Ciudadanos.

    Η ψηφοφόρος των σοσιαλιστών Μπελέν Λούντεκ Λόπεθ, μια 30χρονη παιδοκόμος, ομολογούσε πως δεν ξέρει αν θα πάει να ψηφίσει ξανά. «Ο κόσμος έχει απαυδήσει», έλεγε, θεωρώντας πάντως λογική τη θέση του PSOE, αφού οι ψηφοφόροι του θέλουν «να εμποδίσουν το PP».

    Η κατάσταση έχει μπλοκάρει από τότε που δύο νέα κόμματα αναστάτωσαν το πολιτικό παιγνίδι στα τέλη του 2015 κάνοντας την είσοδό τους στο κοινοβούλιο: το Podemos στην αριστερά και το Ciudadanos στην κεντροδεξιά.

    «Η χώρα αυτή έχει αλλάξει πλέον και δεν μοιράζονται τα πάντα δύο κόμματα», υπενθύμισε ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

    Για να βάλει τέλος στην παράλυση, το μικρό φιλελεύθερο κομμα Ciudadanos είχε δεχθεί τελικά να υποστηρίξει χωρίς ενθουσιασμό μια δεύτερη κυβέρνηση του Ραχόι.

    Μερικές φορές πρέπει να επιλέγεις «ανάμεσα στο κακό και το λιγότερο κακό», είχε πει ο αρχηγός του, ο Άλμπερτ Ριβέρα, ο οποίος δεν φαίνεται πλέον διατεθειμένος να υποστηρίξει άλλη μια φορά μια υποψηφιότητα του Ραχόι.

    Ορισμένοι εξακολουθούν να περιμένουν να δουν αν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στη Χώρα των Βάσκων και τη Γαλικία, στις 25 Σεπτεμβρίου, μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα.

    Οι οπαδοί του Ραχόι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα αποσπάσουν τη στήριξη των βουλευτών του βασκικού εθνικιστικού κόμματος PNV, αν αυτό χρειαστέί τη στήριξη των συντηρητικών για να παραμείνει στην εξουσία στη Χώρα των Βάσκων. Όμως το PNV απορρίπτει το PP, καταγγέλλοντας την πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια έναντι των Βάσκων.

    [07] Ομιλία της Φώφης Γεννηματά, με αφορμή τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

    «Είναι η ώρα της δράσης και της ανατροπής, διότι το ζητούμενο δεν είναι η επιστροφή σε κάποιο δήθεν ιδανικό ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος, ούτε ασφαλώς η αυτοκατάργησή μας, όπως πολλοί ήθελαν και θέλουν, ίσως για να δικαιώσουν τις προσωπικές τους επιλογές. Η ιστορική ευθύνη που ακουμπά στους ώμους όλων μας, είναι να αναστήσουμε πολιτικά τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, ώστε να αναλάβει αναγεννημένη κι ανανεωμένη τα ηνία της τύχης της πατρίδας μας».

    Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία μίλησε σε ανοικτή εκδήλωση που διοργάνωσε στον πολυχώρο «Πολιτεία» στην Πάτρα, το «Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών Ανδρέας Παπανδρέου», με αφορμή τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

    Όπως πρόσθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «μέρα με τη μέρα η φωνή μας, η φωνή του ΠΑΣΟΚ, η φωνή της δημοκρατικής παράταξης ακούγεται όλο και πιο δυνατά, όλο και πιο καθαρά, αλλαγή παντού, για να βγούμε μπροστά». Μάλιστα, όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο η Φώφη Γεννηματά, «το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα είναι ο πολιτικός φορέας της αλλαγής και της προόδου».

    Στη συνέχεια της ομιλίας της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας μεταξύ άλλων: «Τι θα βγει να μας πει σε λίγες μέρες ο κ. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ; Με ποια αξιοπιστία θα μιλήσει; Ποιος μπορεί πλέον να πιστέψει έναν πρωθυπουργό που η διακυβέρνησή του είναι ρεσιτάλ κωλοτούμπας; Η πολιτική απάτη έχει πια στην Ελλάδα ονοματεπώνυμο. ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ». Επίσης, η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, ότι «βάζει ακόμη πιο γερές αλυσίδες ύφεσης κι εξάρτησης» και πρόσθεσε: «Θα βγει να υποσχεθεί "δίκαιη ανάπτυξη", αλλά τώρα όλοι πλέον ξέρουμε, πως αυτό θα σημαίνει περαιτέρω μαζικοποίηση της φτώχειας. Δεν προστατεύει τους φτωχούς. Φτωχοποιεί όλο και περισσότερους».

    Ακόμη, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο πρωθυπουργός «δοκιμάζει ξανά την εμπιστοσύνη στις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους της, σιγοντάροντας το σενάριο της παραποίησης των στατιστικών στοιχείων». Μάλιστα, όπως είπε η Φώφη Γεννηματά, «ο πρωθυπουργός το κάνει αυτό, για να φορτώσει την ευθύνη της χρεοκοπίας της χώρας στο ΠΑΣΟΚ και να καλύψει τον αληθινά υπεύθυνο». Όπως ανέφερε, «κουβέντα δε λέει ο κ. Τσίπρας για τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ το 2004-2009, της κυβέρνησης Καραμανλή, που εκτόξευσε το έλλειμμα».

    Στη συνέχεια η Φώφη Γεννηματά επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κάλεσε να κάνει αυτοκριτική «για τα λάθη της παράταξής του» και πρόσθεσε: «Έχει πάθει γλωσσοδέτη. Η σιωπή δεν είναι χρυσός. Δεν μπορεί όλα να μπαίνουν "κάτω από το χαλί", για να μην διαταράξει την εσωκομματική του ισορροπία. Αν σήμερα δεν τολμά, τι μπορεί να προσδοκά κανείς αύριο».

    Σχετικά, με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, η Φώφη Γεννηματά είπε ότι «η πολυδιαφημισμένη τάξη που θα έβαζε η κυβέρνηση στο τηλεοπτικό τοπίο, κατέληξε τακτοποίηση της αριστερής διαπλοκής και ζούμε ξανά την εποχή των κουμπάρων».

    «Αντί για πολυφωνία», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «έχουμε ολιγοπώλια στα γερά πορτοφόλια και χιλιάδες άνθρωποι είναι πλέον αντιμέτωποι με την ανεργία».

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, οι βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Κρεμαστινός και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, οι πρώην υπουργοί Κώστας Γείτονας, Μιλτιάδης Παπαϊιωάννου και Κώστας Σπηλιόπουλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας κ.α.

    [08] Παρέμβαση Ν. Κοτζιά στη συζήτηση των υπΕξ της ΕΕ με τους ομολόγους τους των κρατών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης

    Με τη συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Γεωργία) με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους ολοκληρώθηκε η διήμερη άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Μπρατισλάβα.

    Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ ΕΕ- ανατολικών εταίρων και στην περαιτέρω ανάπτυξη δικτύων. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την παρέμβασή του, τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει τα έξι αυτά κράτη ως χώρες που προήλθαν από την ΕΣΣΔ. Επισήμανε ότι τα τρία εξ αυτών -η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Μολδαβία- έχουν ιστορικές σχέσεις με την Ευρώπη, άνω των 1.000 ετών, ενώ τα άλλα τρία συνδέονται με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό για περισσότερο από δύο χιλιετηρίδες.

    Για τον λόγο αυτόν ο κ. Κοτζιάς πρότεινε να συνταχθεί ένας κατάλογος θεμάτων συνεργασίας και να συμφωνηθεί σε ποια σημεία υπάρχει ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές ώστε να προγραμματισθεί καλύτερα η συζήτηση και η εκατέρωθεν συνεργασία. Επ' αυτού ο υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε την προσωπική εμπειρία που είχε από τις διαδικασίες διεύρυνσης της ΕΕ, στις οποίες είχε συμμετάσχει ο ίδιος στο παρελθόν. Τότε δεν ακολουθείτο μόνο η τακτική των προσκλήσεων προς όλους, αλλά συχνά προκρίνονταν η πρακτική των χωριστών επαφών με κάθε ενδιαφερόμενη χώρα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι δεν έχει καμία προστιθέμενη αξία «να τους βλέπουμε και τους έξι για μία ώρα, να λέμε ευχολόγια και να φεύγουμε. Θα ήταν προτιμότερο να προγραμματίζονται χωριστές συζητήσεις με κάθε χώρα, δύο ώρες ανά εξάμηνο. Με αυτό τον τρόπο σε ένα διάστημα ενός με ενάμιση χρόνου θα μπορούσε να γίνει εξαντλητική συζήτηση με κάθε κράτος της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης».

    Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε, τέλος, στην ανάγκη εφαρμογής από ευρωπαϊκής πλευράς των αποφάσεων και δεσμεύσεων της ΕΕ σχετικά με την απελευθέρωση θεωρήσεων για τους πολίτες των κρατών εκείνων, όπως η Ουκρανία και η Γεωργία, που πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 September 2016 - 22:32:38 UTC