Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλάους Ρέγκλινγκ: Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2017
  • [02] G20: «Όλες οι χώρες θα πρέπει να απολαμβάνουν τα ωφελήματα της ανάπτυξης», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ
  • [03] Β. Αποστόλου: Για την κυβέρνηση προέχει η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η στήριξη του αγροτικού τομέα
  • [04] Ντενίση, Ρεντγκρέιβ και Δουκάκη στη Μυτιλήνη για την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη»
  • [05] Γ. Σταθάκης: Η λιτότητα διεύρυνε τις ενδοευρωπαϊκές ανισότητες
  • [06] Έκλεισε η συμφωνία Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλου

  • [01] Κλάους Ρέγκλινγκ: Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2017

    Έξοδο της Ελλάδας στις αγορές από το 2017 και τέλος του προγράμματος και της χρηματοδότησης από το ESM στα μέσα του 2018 βλέπει ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, υπό την προϋπόθεση πλήρους εφαρμογής του προγράμματος.

    Με τη βοήθεια των κεφαλαίων με πολύ χαμηλά επιτόκια που χορηγούν ο EFSF και ο ESM, η Ελλάδα πρέπει έως το 2018 να είναι σε καλό δρόμο και να μην χρειάζεται πρόσθετη βοήθεια, τονίζει σε συνέντευξή του στα «Νέα» και προσθέτει ότι χάρη στη φθηνή χρηματοδότηση η εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό είναι της τάξης των 8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου στο 4,5% του ΑΕΠ.

    Εξηγεί ότι δύο «επώδυνες διαδικασίες», η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους, «έγιναν και δεν χρειάζεται να επαναληφθούν», ενώ ενθαρρύνει την κυβέρνηση να συνεχίσει με τα εναπομείναντα θέματα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στην ενέργεια και στην κοινή ωφέλεια «ώστε να δρέψει τους καρπούς της υψηλότερης ανάπτυξης στο μέλλον». «Αν αυτό συμβεί, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα, δεν βλέπω καμία ανάγκη για νέο πρόγραμμα μετά το 2018», συμπληρώνει.

    Αναφερόμενος στην επιδίωξη της κυβέρνησης για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει ότι αυτός ο στόχος συμφωνήθηκε από τον πρωθυπουργό τον περασμένο Ιούλιο. «Το κείμενο είναι πολύ σαφές, αναφέρεται σε 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Είναι γεγονός ότι ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας δεν προσδιορίζεται σαφώς, αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν ότι σημαίνει περισσότερο από έναν χρόνο. Επίσης δεν σημαίνει για πάντα», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «δεν βλέπω να υπάρχει καμία διάθεση να εγκαταλείψουμε αυτή τη συμφωνία και δεν πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητήσει τη συμφωνία του περασμένου χρόνου».

    Ο ίδιος βάζει φρένο και στις προσδοκίες και για την έγκαιρη εξειδίκευση των μέτρων μείωσης του χρέους, παραπέμποντας στο τέλος του προγράμματος το 2018 για τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα.

    [02] G20: «Όλες οι χώρες θα πρέπει να απολαμβάνουν τα ωφελήματα της ανάπτυξης», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ

    Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τόνισε σήμερα ότι στόχος της Ομάδας των 20 ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (G20) θα πρέπει να απολαμβάνουν τα ωφελήματα της ανάπτυξης και της ανοικοδόμησης όλες οι χώρες και οι λαοί του κόσμου.

    Σε ομιλία του στην έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ Business 20 στο Χανγκτζόου ο Σι υπογράμμισε ότι η G20 δεν ανήκει μόνο στα μέλη της αλλά σε όλον τον κόσμο. "Αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στη διεθνή κοινότητα", πρόσθεσε.

    "Θέλουμε όλοι οι λαοί, ιδίως εκείνοι των αναπτυσσόμενων χωρών, να απολαμβάνουν μια καλύτερη ζωή, μέρα με την ημέρα", είπε.

    Η Κίνα, συνέχισε ο πρόεδρος Σι, θα εργαστεί με όλες τις πλευρές ώστε η σύνοδος των G20 που ξεκινά αύριο να βρει τις λύσεις ώστε η παγκόσμια οικονομία να επιτύχει μια ισχυρή, βιώσιμη, ισορροπημένη και περιεκτική ανάπτυξη .

    Όλες οι πλευρές θα πρέπει να εργαστούν για την οικοδόμηση μιας καινοτόμας και ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας ώστε να αναζητηθούν νέες πηγές ανάπτυξης, πρόσθεσε. Η παγκόσμια οικονομία θα πρέπει να είναι αλληλοσυνδεόμενη και να τους περιλαμβάνει όλους ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να θέσουν τα θεμέλια για την εξεύρεση λύσεων που θα είναι ωφέλιμες για όλους.

    [03] Β. Αποστόλου: Για την κυβέρνηση προέχει η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η στήριξη του αγροτικού τομέα

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, από το βήμα της εκδήλωσης για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του αγροτικού συνεταιρισμού μήλου «ΖΑΓΟΡΙΝ», ανακοίνωσε την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος ύψους 1,5 δισ ευρώ που θα ξεκινήσει άμεσα για τη στήριξη του αγροτικού τομέα ενώ παράλληλα προανήγγειλε ότι σε βάθος 4ετίας το Υπουργείο θα παρέχει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία συνολικού ύψους 7 δισ που θα αφορούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

    Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ο κ. Αποστόλου ήταν κατηγορηματικός ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος και υπογράμμισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση οι αγρότες δικαιούνται και θα απολαμβάνουν την εθνική σύνταξη.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις φορολογικές ελαφρύνσεις των αγροτών και κάλεσε την αντιπολίτευση να μη φωνάζει και να μη σηκώνει τους τόνους για το φορολογικό.

    «Η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο για αυτό και επεξεργαζόμαστε πολλά σημαντικά προγράμματα.Δώσαμε μάχη για τις φορολογικές ελαφρύνσεις των αγροτών» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    [04] Ντενίση, Ρεντγκρέιβ και Δουκάκη στη Μυτιλήνη για την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη»

    Στη Μυτιλήνη βρίσκεται από χθες η ηθοποιός Μιμή Ντενίση προετοιμάζοντας τα γυρίσματα στο νησί της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη».

    Η ταινία θα αποτελεί κινηματογραφική απόδοσης της θεατρικής παράστασης Σμύρνη μου αγαπημένη» (παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού) που παρήξε η γνωστή ηθοποιός.

    Χθες το μεσημέρι η κ. Ντενίση συνοδευόμενη από τον σκηνοθέτη Γιώργο Αρβανίτη (πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) συναντήθηκε με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό ο οποίος υποσχέθηκε στην ηθοποιό κάθε βοήθεια για τα γυρίσματα της ταινίας.

    Όπως δήλωσε η κ. Ντενίση «η ταινία στοχεύει στο να κάνει κάτι καλό για το νησί, είναι διεθνής παραγωγή. Αφορά την εποχή της Σμύρνης, τη μικρασιατική καταστροφή και τον ερχομό στη Μυτιλήνη. Ξεκινάει από το σήμερα της Μυτιλήνης, με την παρεμφερή άφιξη προσφύγων, όπως είχατε πέρυσι. Το θέμα έχει πολλές αντιστοιχίες και η Μυτιλήνη είναι το ιδανικό μέρος για να γυριστεί. Με Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Ολυμπία Δουκάκη, βραβευμένη με Όσκαρ, Ελληνίδα στην καταγωγή, με τις ρίζες της στη Λέσβο, το κάστινγκ της ταινίας "Σμύρνη μου αγαπημένη" φαντάζει εντυπωσιακό και η διεθνής προβολή δεδομένη».

    Χθες επίσης η κ. Ντενίση αναζήτησε χώρους όπου θα γίνουν τα γυρίσματα, ενώ επισκέφθηκε και τον Μόλυβο.

    [05] Γ. Σταθάκης: Η λιτότητα διεύρυνε τις ενδοευρωπαϊκές ανισότητες

    «Η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε, τώρα χρειάζεται ευελιξία», δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

    «Η ελληνική οικονομία σταθεροποιήθηκε. Είχαμε ύφεση, πέρυσι, χαμηλότερη από ότι αναμενόταν (λιγότερο από το 1%) και φέτος το πρώτο τρίμηνο ήταν εν μέρει αρνητικό, το δεύτερο με θετικό πρόσημο και ελπίζουμε το τρίτο και το τέταρτο να είναι άλλο τόσο θετικά. Όλα αυτά υπογραμμίζουν ότι η κατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας αλλάζει, και ότι η νέα αυτή κατεύθυνση θα οδηγήσει σε εν δυνάμει ανάπτυξη, το 2017, της τάξης του 2,5%», δηλώνει ο Γιώργος Σταθάκης, από το οικονομικό φόρουμ του ιδρύματος Αμπροζέτι, στο Κόμο.

    Σε ό,τι αφορά την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Σταθάκης υπογραμμίζει: «προχωρούν όπως είχε προβλεφθεί με τους δανειστές στην τελευταία συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο και μπορώ να προσθέσω πως σε ότι αφορά την διάθεση στην ελεύθερη αγορά των ελληνικών σιδηροδρόμων, μια από τις ιδιωτικοποιήσεις στην οποία δόθηκε ώθηση, υπάρχει σημαντικό ιταλικό ενδιαφέρον και εμείς είμαστε ευτυχείς για το ενδιαφέρον αυτό».

    Αναφορικά με την κατάσταση στην Τουρκία και το Brexit o υπουργός Οικονομίας τονίζει:

    «Η Τουρκία είναι μια όμορη χώρα η οποία βρίσκεται πολύ κοντά και εμείς τασσόμαστε υπέρ της σταθερότητας της χώρας και στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της 'Αγκυρας. Σήμερα η Τουρκία είναι μια ασταθής χώρα μετά από τις τελευταίες εξελίξεις και εμείς στηρίζουμε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της τουρκικής δημοκρατίας. Σε ότι αφορά το Brexit προσωπικά θεωρώ ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην βρετανική οικονομία. Η μεγαλύτερη ανατάραξη προκαλείται από το ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι η μεγαλύτερη χρηματιστική αγορά της ΕΕ και έχει στρατηγικό ρόλο στην ευρωπαϊκή οικονομία».

    Απαντώντας σε ερώτηση της «Ιλ Σόλε» σχετικά με τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές ο Γιώργος Σταθάκης δηλώνει:«Ολοκληρώσαμε σημαντικές διαπραγματεύσεις μετά την συνολική συμφωνία του Ιουλίου του 2015 και τώρα πρέπει να εφαρμόσουμε όσα εγκρίναμε τον περασμένο Δεκέμβριο. Η θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης ήταν ιδιαίτερα σημαντική διότι αποτελούσε το 70% όλης της συμφωνημένης δέσμης. Θεωρώ ότι η δεύτερη αξιολόγηση που θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα και η οποία προβλέπει πολλά θέματα επί τάπητος θα επικεντρωθεί στην μεταρρύθμιση της αγοράς της εργασίας».

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Βιτόριο Ντα Ρολντ, προσθέτει: «αποφασίσθηκε να χωριστεί, το θέμα, σε τρεις φάσεις: η πρώτη, άμεση, είναι εκείνη στην οποία υπάρχουν πολύ χαμηλά επιτόκια για μια πρώτη σειρά υποχρεώσεων που αφορούν το 2020. Στην συνέχεια έχουμε τις οικονομικές υποχρεώσεις και τις λήξεις μεσοπρόθεσμης περιόδου, και το θέμα αυτό θα συζητηθεί μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. Τέλος, στην τρίτη σειρά υποχρεώσεων που αφορά την ερώτησή σας έχουμε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις στις οποίες το ΔΝΤ ζητά να αρχίσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η συζήτηση, και όχι το 2020. Σε ότι αφορά το σημείο αυτό το ΔΝΤ έχει επιφυλαχθεί σχετικά με το αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα».

    Διαβάστε επίσης:

    Γ. Σταθάκης:Ο μετασχηματισμός των ευρωπαϊκών θεσμών θα πρέπει να ενσωματώσει αλλαγές και στο επίπεδο της λογοδοσίας και της δημοκρατίας

    [06] Έκλεισε η συμφωνία Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλου

    Υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Σκλαβενίτης, των Τραπεζών και της Μαρινόπουλος, η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης της τελευταίας.

    Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Σκλαβενίτης "είναι το πρώτο από μία σειρά σημαντικών βημάτων που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν έως την πλήρη υλοποίησή του. Ωστόσο, δίνεται πλέον η δυνατότητα να παρασχεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τις Τράπεζες και την Σκλαβενίτης, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρείας, ιδιαίτερα δε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία των Εργαζομένων, η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και η κάλυψη βασικών λειτουργικών εξόδων, ώστε να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του δικτύου καταστημάτων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας".

    Το σχέδιο εξυγίανσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, θα τεθεί υπ? όψιν των πιστωτών, προκειμένου να τύχει της έγκρισής τους πριν την υποβολή του στο πτωχευτικό δικαστήριο για επικύρωση.

    Η Σκλαβενίτης ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης, έχοντας ως κύριους στόχους τη διάσωση των περίπου 11.000 θέσεων εργασίας, τη στήριξη των προμηθευτών και την ενίσχυση του κλάδου του λιανικού εμπορίου.

    Η Μαρινόπουλος σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι σήμερα προχώρησε στην υπογραφή των βασικών όρων της συμφωνίας με την Σκλαβενίτης και τις τέσσερις Τράπεζες για την εξυγίανσή της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 September 2016 - 16:32:36 UTC