Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξαιρετικά παραγωγική περίοδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σημειώνει ο αποχωρών πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντ. Πιρς
  • [02] Ο ΣΥΡΙΖΑ για την αδειοδότηση των καναλιών: Τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής
  • [03] Ιωάννινα: Οικογένειες προσφύγων έφυγαν από το κέντρο φιλοξενίας και κατασκήνωσαν στην πλατεία του Κατσικά.
  • [04] ΚΕΔΕ: Να γίνει σύντομα πράξη η δέσμευση Τσίπρα για μέρισμα στις ευπαθείς ομάδες
  • [05] Απάντηση του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών στην ανακοίνωση της ΝΔ για τα εγκαίνια αυτοκινητοδρόμων
  • [06] Ουζμπεκιστάν: Μετά τον θάνατο του Προέδρου Καρίμοφ, ξεκίνησε η μάχη για τη διαδοχή του

  • [01] Σε εξαιρετικά παραγωγική περίοδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σημειώνει ο αποχωρών πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντ. Πιρς

    Αποχαιρετιστήριο γεύμα προς τιμήν του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς, ο οποίος συνταξιοδοτείται και ως εκ τούτου αναχωρεί από τη χώρα μας εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου, παρέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

    Κατά τη συνάντηση που προηγήθηκε του γεύματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Πιρς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μπαίνουν σε μία νέα περίοδο, εξαιρετικά παραγωγική, δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί για τις ΗΠA έναν εξαιρετικά σημαντικό εταίρο, χάριν της γεωπολιτικής σημασίας της θέσης της Ελλάδας.

    Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο Αμερικανός πρέσβης εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας να εξέλθει από την οικονομική κρίση και να αποτελέσει έναν άξονα σταθερότητας και ασφάλειας για όλη την περιοχή - και τούτο, παρά τις τεράστιες προσφυγικές ροές που δέχθηκε τον περασμένο χρόνο.

    [02] Ο ΣΥΡΙΖΑ για την αδειοδότηση των καναλιών: Τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής

    Ο διαγωνισμός ήταν αδιάβλητος, το τίμημα υπέρ του Δημοσίου υψηλότατο και εκτέθηκαν εκείνοι που όλο το προηγούμενο διάστημα έδιναν μάχες υπέρ της διαπλοκής, είναι η απάντηση που έδωσε απόψε η Κουμουνδούρου με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε κανείς εργαζόμενος που θα βρεθεί σε καθεστώς επισφάλειας ή ανεργίας, έστω και προσωρινά, μέχρι τη συνολική ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, να μην μείνει απροστάτευτος.

    «Αλλαγή σελίδας»

    «Η υπεράσπιση του κράτους δικαίου, η ενίσχυση της πολυφωνίας και της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, καθώς και η εμβάθυνση της δημοκρατίας αποτελούν κεντρικούς πυλώνες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες συνιστά ένα πρώτο, ουσιαστικό βήμα για την αλλαγή σελίδας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, μετά από δεκαετίες παρανομίας και ασυδοσίας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    «Εκτέθηκαν όσοι έδωσαν μάχες για τη διαπλοκή»

    Ταυτόχρονα η Κουμουνδούρου σπεύδει να υπογραμμίσει ότι «μετά από έναν αδιάβλητο, αντικειμενικό διαγωνισμό, με υψηλότατο τίμημα υπέρ του Δημοσίου, η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε να κάνει ό, τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε δεν θέλησαν, είτε δεν κατόρθωσαν, είτε δεν διανοήθηκαν καν να πράξουν» και πως «η επιτυχής έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας διέψευσε πανηγυρικά και εξέθεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ιδίως τη ΝΔ, η οποία μέχρι και την τελευταία στιγμή έδινε μάχες υπέρ της διαπλοκής».

    «Είναι καιρός να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, να το πάρουν πια απόφαση ότι η εποχή της κυριαρχίας του «τριγώνου της διαπλοκής» έλαβε τέλος, και να πάψουν να παρακωλύουν την διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Για τους εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί να σταματήσουν να υποκρίνονται όσοι κραυγάζουν υπέρ χιλιάδων απολύσεων στο δημόσιο, όσοι οδήγησαν στην ανεργία και την ανέχεια, με την πολιτική τους, μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. «Θυμόμαστε τη σιωπή τους όταν εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απολύονταν ή έμεναν επί μήνες απλήρωτοι. Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα ότι προασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το έκανε κι εδώ, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των σταθμών, μίνιμουμ αριθμό θέσεων εργασίας, αλλά και την απαρέγκλιτη τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας, σε έναν τομέα όπου η ασυδοσία και η παραβίαση των δικαιωμάτων είναι καθημερινό φαινόμενο. Πράγμα που ενόχλησε κάποιους σημερινούς καναλάρχες, οι οποίοι κάθε άλλο παρά υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των εργαζομένων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως όμως σημειώνει «την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση οφείλει να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε κανείς εργαζόμενος που θα βρεθεί σε καθεστώς επισφάλειας ή ανεργίας, έστω και προσωρινά, μέχρι τη συνολική ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, να μην μείνει απροστάτευτος. Θα πρέπει να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες αρωγής, ενίσχυσης και στήριξης».

    [03] Ιωάννινα: Οικογένειες προσφύγων έφυγαν από το κέντρο φιλοξενίας και κατασκήνωσαν στην πλατεία του Κατσικά.

    Στην πλατεία του Κατσικά έστησαν 28 σκηνές οικογένειες προσφύγων που έφυγαν από τον χώρο φιλοξενίας, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης και ζητώντας να μεταφερθούν σε στεγασμένο χώρο.

    Παράλληλα, πολλά προσφυγόπουλα πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία με πλακάτ, στα οποία γράφουν: «Σώστε τα παιδιά. Όχι άλλα ψέματα». Αργά το μεσημέρι, στους δρόμους του Κατσικά, πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας από τους πρόσφυγες, οι οποίοι επίμονα ζητούν μετεγκατάσταση, καθώς έρχεται χειμώνας και τις τελευταίες ημέρες, με τις καλοκαιρινές απογευματινές μπόρες, πλημμύρισε πολλές φορές το κέντρο φιλοξενίας.

    Τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση στον καταυλισμό είναι τεταμένη και οι πρόσφυγες, με ανακοινώσεις που έχουν αναρτήσει σε διάφορα σημεία του χώρου, ζητούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και άνοιγμα των συνόρων.

    [04] ΚΕΔΕ: Να γίνει σύντομα πράξη η δέσμευση Τσίπρα για μέρισμα στις ευπαθείς ομάδες

    Τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα επιστραφεί ως μέρισμα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, το ποσό που θα λάβει το κράτος από τους πλειοδότες του διαγωνισμού για την παραχώρηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών και το οποίο, μετά την ολοκλήρωση, σήμερα, της σχετικής διαδικασίας, ανέρχεται στα 243 εκατ. ευρώ, υπενθυμίζει με δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

    Ο κ. Πατούλης τονίζει, ότι είναι «σημαντικό το οικονομικό αντάλλαγμα που εξασφαλίστηκε για το Δημόσιο» και δηλώνει ότι ελπίζει η δέσμευση αυτή του πρωθυπουργού, «σύντομα να γίνει πράξη».

    Επίσης προτείνει, από το ποσό αυτό, να δοθούν τα 30.000.000 ευρώ που χρειάζονται, ώστε και την τρέχουσα περίοδο να μην μείνει εκτός παιδικών σταθμών, ούτε ένα παιδί.

    [05] Απάντηση του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών στην ανακοίνωση της ΝΔ για τα εγκαίνια αυτοκινητοδρόμων

    Με μια ειρωνική ανακοίνωση απαντά το υπουργείο Μεταφορών, σε ανακοίνωση της ΝΔ, σχετικά με αυτοκινητοδρόμους που εγκαινιάζει η σημερινή κυβέρνηση, οι οποίοι, όπως ανέφερε η ΝΔ, είχαν ξεκινήσει επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και είχαν συνεχιστεί από την κυβέρνηση Σαμαρά, παρά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Παρότι η κυβέρνηση Σαμαρά ολοκλήρωσε τα έργα των αυτοκινητοδρόμων, προώθησε και ολοκλήρωσε τις απαλλοτριώσεις, τις αρχαιολογικές εργασίες, το μετρό Θεσσαλονίκης και μας παρέδωσε μια σύγχρονη Ελλάδα, η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε λεφτά να αγοράσουμε κορδέλα και να εγκαινιάσουμε τα έργα που μας παρέδωσε έτοιμα?..»

    «Σήμερα την πρώτη ημέρα μετά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, δανειστήκαμε δέκα ευρώ από τα 246 εκατομμύρια ευρώ και αγοράσαμε άσπρη κορδέλα. Οπότε και εγκαινιάσαμε τα έργα?

    Η αλήθεια να λέγεται!» καταλήγει ειρωνικά το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

    [06] Ουζμπεκιστάν: Μετά τον θάνατο του Προέδρου Καρίμοφ, ξεκίνησε η μάχη για τη διαδοχή του

    Παρά τις επίμονες φήμες για την εύθραυστη υγεία του, ο Ισλάμ Καρίμοφ δεν είχε ορίσει κανέναν διάδοχο για την προεδρία του Ουζμπεκιστάν, μιας χώρας που συνορεύει με το Αφγανιστάν και είναι από τις σημαντικότερες εξαγωγούς βάμβακος στον κόσμο.

    Η μεγαλύτερη κόρη του, η Γκουλνάρα, που κάποτε ήταν η ευνοούμενή του και οι περισσότεροι την θεωρούσαν πιθανότερη διάδοχό του, έπεσε σε δυσμένεια αφού συνέκρινε τον πατέρα της με τον Στάλιν. Η Γκουλνάρα, που εκτός από τη διπλωματική καριέρα της ασχολήθηκε με το τραγούδι και τις επιχειρήσεις, φέρεται ότι τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό από το 2014 και χωρίς εκείνην στο προσκήνιο, με τον θάνατο του Καρίμοφ ενδέχεται να ξεκινήσει μια διαμάχη για την εξουσία, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές. Η μικρότερη αδελφή της, η Λόλα Καρίμοβα-Τιλιάγεβα, είναι σήμερα η εκπρόσωπος του Ουζμπεκιστάν στην UNESCO.

    "Ακόμη και αν υπάρχει κάποιο σχέδιο διαδοχής, θα το τηρήσουν οι διεκδικητές; Δεδομένης της κατάστασης και καθώς δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο στο Ουζμπεκιστάν στα 25 χρόνια από την ανεξαρτησία του, κανείς δεν ξέρει αν οι επίδοξοι διάδοχοι θα τηρήσουν τους κανόνες απόντος του διαιτητή", σχολίασε ο Σκοτ Ράντνιτς, του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, που είναι ειδικός σε θέματα που αφορούν το Ουζμπεκιστάν.

    Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο πρόεδρος της Γερουσίας αναλαμβάνει προσωρινά καθήκοντα προέδρου στην περίπτωση αδυναμίας του τελευταίου να κυβερνήσει.

    Ως πιθανότεροι διάδοχοι του Καρίμοφ φέρονται ο πρωθυπουργός Σαβκάτ Μιρζιόγεφ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρουστάν Αζίμοφ, που θεωρούνται πολιτικοί αντίπαλοι. Την εξουσία θα μπορούσε να διεκδικήσει και ο Ρουστάμ Ινογιάτοφ, 72 ετών, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο 300-500 διαδηλωτών στο Αντιτζάν το 2005, σε μια κινητοποίηση που πνίγηκε στο αίμα από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

    Όπως και οι πρόεδροι των γειτονικών χωρών, του Καζακστάν και του Τατζικιστάν, ο Καρίμοφ ανησυχούσε ιδιαίτερα για την άνοδο του ριζοσπαστικού ισλάμ στη χώρα του, όπου δρούσε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν (ΜΙΟ), μια οργάνωση που συνδεόταν με την Αλ Κάιντα. Σήμερα, οι αρχές ανησυχούν περισσότερο για την επιστροφή όσων έφυγαν για να πολεμήσουν στη Συρία και στο Ιράκ. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας περισσότεροι από 500 Ουζμπέκοι έφυγαν από την πατρίδα τους τα τελευταία χρόνια για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών.

    Τον θάνατο του Ισλάμ Καρίμοφ σε ηλικία 78 ετων, ηγέτη του Ουζμπεκιστάν επί ένα τέταρτο του αιώνα, ανακοίνωσε νωριτερα η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν και οτι η κηδεία του θα γίνει αύριο, 3 Σεπτεμβρίου, στη γενέτειρά του, Σαμαρκάνδη.

    Ο Καρίμοφ, άλλοτε απαράτσικ του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ήταν ο ηγέτης της πολυπληθέστερης χώρας της Κεντρικής Ασίας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

    Ο Ισλάμ Αμπντουγκανίεβιτς Καρίμοφ γεννήθηκε το 1938 στη Σαμαρκάνδη. Μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο και σπούδασε μηχανολογία στο Πολυτεχνείο Κεντρικής Ασίας και οικονομικά στο Ινστιτούτο Εθνικής Οικονομίας της Τασκένδης.

    Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως εργοδηγός στη βιομηχανία αγροτικών μηχανημάτων της Τασκένδης και κατόπιν εργάστηκε ως μηχανικός και διευθυντικό στέλεχος του τμήματος σχεδιασμού της αεροναυπηγικής βιομηχανίας της Τασκένδης, η οποία υπήρξε ο κύριος κατασκευαστής μεταγωγικών αεροσκαφών της πρώην ΕΣΣΔ.

    Το 1964 εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ) στο οποίο παρέμεινε ως μέλος μέχρι το 1991. Μεταξύ 1983-86 ήταν υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν, ενώ το 1989 ανέλαβε πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ του Ουζμπεκιστάν.

    Στις 24 Μαρτίου 1990 εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Ανώτατο Σοβιέτ του Ουζμπεκιστάν, ενώ στις πρώτες πανεθνικές προεδρικές εκλογές, τον επόμενο χρόνο, συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 86%.

    Το 1995 η θητεία του ανανεώθηκε με δημοψήφισμα μέχρι το 2000. Στις 16 Φεβρουαρίου 1999 γλίτωσε από βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Τασκένδης, από την οποία σκοτώθηκαν 15 και τραυματίστηκαν 150 άνθρωποι.

    Στις προεδρικές εκλογές του 2000, του 2007 και του 2014 εξελέγη πρόεδρος με ποσοστά άνω του 88%. Να σημειωθεί ωστόσο ότι μέχρι σήμερα οι Δυτικοί παρατηρητές δεν έχουν χαρακτηρίσει "ελεύθερη και δίκαιη" καμία εκλογική διαδικασία στο Ουζμπεκιστάν. Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές δεν είχε επιτραπεί η συμμετοχή ανεξάρτητων υποψηφίων. Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι προέρχονταν από κόμματα πιστά στον ίδιο τον πρόεδρο.

    Οι σχέσεις της κυβέρνησης του Καρίμοφ με τη Δύση είχαν επιδεινωθεί ραγδαία μετά την αιματηρή καταστολή μιας εξέγερσης στην ανατολική πόλη Αντιτζάν το 2005, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες διαδηλωτές.

    Όμως οι σχέσεις του Ουζμπεκιστάν με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αναθερμάνθηκαν όταν η χώρα έγινε σημαντική δίοδος για τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στο γειτονικό Αφγανιστάν. Το ΝΑΤΟ μάλιστα ίδρυσε ένα γραφείο για την Κεντρική Ασία στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, την Τασκένδη.

    Ο Καρίμοφ ήταν παντρεμένος με την Τατιάνα Ακμπάροβνα και είχε αποκτήσει δύο κόρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 September 2016 - 18:32:37 UTC