Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Σύντομα η χώρα θα γίνει μια κανονική χώρα
  • [02] «Οι αστυνομικοί είναι υπηρέτες του κοινωνικού συνόλου και όχι ορντινάτσες κάποιων»
  • [03] Στο Πότσνταμ ο Ν. Κοτζιάς για την έκτακτη Σύνοδο του ΟΑΣΕ
  • [04] Στο "μικροσκόπιο" Τσακαλώτου - Νουί το τραπεζικό σύστημα και τα "κόκκινα δάνεια"
  • [05] Τ. Πετρόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Επισπεύδεται η καταβολή εκκρεμών εφάπαξ
  • [06] Έκρηξη στην είσοδο μονοκατοικίας γνωστού επιχειρηματία στην Παλαιά Πεντέλη
  • [07] Μαραθώνια δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [08] Ντ. Τραμπ: «Το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος, το 100%»
  • [09] Ρέντσι-Μέρκελ: Πρέπει να επιταχυνθούν οι επαναπατρισμοί μεταναστών
  • [10] Βραζιλία: Διπλωματική ένταση με Βενεζουέλα, Βολιβία και Ισημερινό μετά την καθαίρεση Ρούσεφ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Σύντομα η χώρα θα γίνει μια κανονική χώρα

    Προσωπική δέσμευση ότι θα επαναφέρει και θα ενισχύσει τον θεσμό του Συμβουλίου Ιδρύματος στα ΑΕΙ, εκφράζει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

    Με αφορμή την επιστολή παραίτησης των έξι καθηγητών του Συμβουλίου Ιδρύματος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται ακόμη ότι «η απελευθέρωση του ελληνικού πανεπιστημίου από τα δεσμά του χθες, θα αποτελέσει βασικό μέλημα και μία από τις προτεραιότητες της μελλοντικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

    Με την ανάρτησή του σε προσωπικό ύφος, ο πρόεδρος της ΝΔ απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας και διαβεβαιώνει τους ανθρώπους που στελέχωσαν τα Συμβούλια Ιδρύματος, ότι σύντομα η Ελλάδα θα ζητήσει πάλι την αρωγή τους, «θα γίνει κανονική χώρα και θα έχει και την εκπαιδευτική πολιτική που χρειάζεται και τον υπουργό Παιδείας που αξίζει».

    Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει: «Διάβασα - με μεγάλη λύπη - την επιστολή παραίτησης των έξι επιφανών προσωπικοτήτων του Συμβουλίου Ιδρύματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που έρχεται να προστεθεί στις παραιτήσεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τα άλλα ιδρύματα της χώρας.

    Με λύπη, διότι ήμουν ανάμεσα στους 255 βουλευτές που ψήφισαν το νόμο 4009/2011, γνωστό και ως «νόμο Διαμαντοπούλου». Ένωσα κι εγώ τις δυνάμεις μου με εκείνους που διεκδίκησαν την αλλαγή σελίδας στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

    Ήταν μια ξεχωριστή στιγμή για το πολιτικό μας σύστημα. Υπερβήκαμε διαχωριστικές γραμμές για να συμφωνήσουμε σε ένα θέμα μείζονος εθνικής σημασίας.

    Ο νόμος, ανάμεσα σε άλλα, προέβλεπε τη θέσπιση ενός Συμβουλίου Ιδρύματος για κάθε πανεπιστήμιο, ενός δημοκρατικά εκλεγμένου οργάνου, στο οποίο θα συναποφάσιζαν καθηγητές του ιδρύματος, μαζί με προσωπικότητες από πανεπιστήμια του εξωτερικού και φορείς της κοινωνίας. Η δομή αυτή επέτρεψε σε αρκετά πρόσωπα του σπουδαίου επιστημονικού δυναμικού της ελληνικής διασποράς - από κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη - να μεταφέρουν τις παραστάσεις και την τεχνογνωσία τους στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Το ζητούμενο ήταν να απελευθερώσει η χώρα το τεράστιο δυναμικό των καθηγητών, των ερευνητών και των φοιτητών της - και τα πανεπιστήμια να πάψουν να είναι πεδίο κομματικού ανταγωνισμού και πολιτικής αντιπαράθεσης.

    Το ζητούμενο αυτό σήμερα παραμένει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

    Το ελληνικό πανεπιστήμιο υπήρξε ιστορικά η ισχυρότερη βάση προσωπικής και κοινωνικής προόδου και προκοπής στην Ελλάδα. Εξέφρασε τις ελπίδες εκατομμυρίων οικογενειών που αποζητούσαν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους. Σε έναν κόσμο που τρέχει, χρειαζόμαστε ένα πανεπιστήμιο το οποίο διαρκώς θα μεταρρυθμίζεται, το οποίο θα ακολουθεί τις καλύτερες διεθνείς τάσεις και που θα δίνει ουσιαστικές ελπίδες εξέλιξης, τόσο για τους σπουδαστές του, όσο και για την ερευνητική του κοινότητα. Χρειαζόμαστε επίσης ένα πανεπιστήμιο, το οποίο θα προσελκύσει φοιτητές πέρα από τα σύνορα της χώρας μας, που θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, που θα αποτελέσει θεμέλιο λίθο του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

    Τίποτε από όλα αυτά δεν αποτελεί κομμάτι της φιλοσοφίας και των επιλογών της σημερινής κυβέρνησης, η οποία είναι ξεκάθαρο ότι επιθυμεί ένα πανεπιστήμιο απομονωμένο και αποκομμένο, ένα πανεπιστήμιο χωρίς προοπτική και όραμα.

    Τα Συμβούλια Ιδρύματος είναι ένας θεσμός τον οποίο δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα αποκαταστήσουμε και θα ενισχύσουμε. Αλλά δεσμεύομαι επίσης προσωπικά, ότι η απελευθέρωση του ελληνικού πανεπιστημίου από τα δεσμά του χθες, θα αποτελέσει βασικό μέλημα και μία από τις προτεραιότητες της μελλοντικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω προσωπικά όλους όσοι υπηρέτησαν στα συμβούλια, αφιερώνοντας χρόνο και κόπο για να βοηθήσουν τον τόπο τους. Τους ζητώ να κάνουν λίγο υπομονή, να μη θεωρήσουν ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τον καθένα και την καθεμία τους εξ' αιτίας της «σκοτεινής» περιόδου που διανύουμε. Θέλω να γνωρίζουν ότι η χώρα μας σύντομα θα ζητήσει και πάλι την αρωγή τους. Θέλω να γνωρίζουν επίσης, ότι η Ελλάδα, θα γίνει σύντομα μία κανονική χώρα, μία χώρα που θα έχει και την εκπαιδευτική πολιτική που χρειάζεται και τον υπουργό Παιδείας που αξίζει ».

    [02] «Οι αστυνομικοί είναι υπηρέτες του κοινωνικού συνόλου και όχι ορντινάτσες κάποιων»

    «Οι αστυνομικοί δεν είναι ούτε υπηρέτες, ούτε ορντινάτσες κάποιων. Είναι υπηρέτες του κοινωνικού συνόλου. Η αποδέσμευση των αστυνομικών από τη φύλαξη υψηλών προσώπων θα ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβριο. Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξυπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο». Αυτό δήλωσε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις, σχετικά με το πολύκροτο θέμα της αποδέσμευσης αστυνομικών από υψηλά πρόσωπα, που ξεκινά άμεσα να υλοποιείται.

    «Διαχρονικά είχε δημιουργηθεί μία ανεξέλεγκτη κατάσταση. Με μεγάλο βαθμό αυθαιρεσίας διατίθεντο οι αστυνομικοί για την ασφάλεια υψηλών, εντός εισαγωγικών, προσώπων, τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις, δεν είχαν ανάγκη φύλαξης από αστυνομικούς», τόνισε ο κ.Τόσκας και πρόσθεσε: «Συγκροτήθηκε μία επιτροπή, τον Απρίλιο, η οποία εξέτασε όλες τις περιπτώσεις. Εξετάστηκαν συνολικά 702 περιπτώσεις, σε διάφορες κατηγορίες. Από βουλευτές, μέλη της κυβέρνησης, πρώην βουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες, αστυνομικούς εν αποστρατεία, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και δικαστικούς, οι οποίοι είχαν αστυνομικούς στην ασφάλειά τους. Ο συνολικός αριθμός των αστυνομικών που απασχολούνται στα υψηλά πρόσωπα υπερβαίνει τις 2.500, ενώ παράλληλα έχουν διατεθεί συνολικά 290 αυτοκίνητα και 114 μοτοσυκλέτες».

    Όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε πρώτη φάση αποδεσμεύονται 700 αστυνομικοί και ταυτόχρονα 67 αυτοκίνητα και 20 μοτοσυκλέτες, με απόφαση της επιτροπής, η οποία εξέτασε εάν πραγματικά υπάρχει κίνδυνος ή όχι. «Και η αποδέσμευση αρχίζει από αυτές τις ημέρες. Άσχετα ποια είναι η οργανωτική τους θέση - γιατί κακά τα ψέματα κάποιοι είχαν μεθοδεύσει να έχουν οργανικές θέσεις «πολυτελείας»- θα πάνε εκεί που υπάρχει ανάγκη», σημείωσε ο κ. Τόσκας. «Και ανάγκη υπάρχει αυτήν τη στιγμή για την Αττική. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη στη Δυτική Αττική, στο κέντρο, στη ΔΙΑΣ, στην Άμεση Δράση. Είναι γνωστές οι ανάγκες. Δηλαδή, στο πεζοδρόμιο, στον δρόμο, κοντά στον πολίτη. Θέλουμε να ενισχύσουμε την ασφάλεια του απλού πολίτη, που κυκλοφορεί και εργάζεται στους δρόμους. Αυτό θα γίνει πάρα πολύ γρήγορα. Δηλαδή, μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία», συμπλήρωσε.

    Αυτή η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από ορισμένα υψηλά πρόσωπα. «Περιμένω μεγάλες αντιδράσεις», επεσήμανε ο ίδιος και τόνισε: «Ένας συνάδελφός σας μου τηλεφώνησε χθες στη Βουλγαρία όπου βρισκόμουν και έμμεσα με απείλησε λέγοντας "καλά - καλά θα δεις". Στη συνέχεια βγήκε στο ραδιόφωνο, στο οποίο εργάζεται και άρχισε να με κατηγορεί για άλλα θέματα, όχι για αυτό. Έκανε πικρόχολα σχόλια και στημένη κριτική για άλλα θέματα. Κάποιοι, είτε από μεγαλομανία, είτε επειδή χάνουν τους υπηρέτες τους, εντός εισαγωγικών, θα αντιδράσουν. Όμως, οι αστυνομικοί δεν είναι ούτε υπηρέτες, ούτε ορντινάτσες κάποιων. Είναι υπηρέτες του κοινωνικού συνόλου και όχι υπηρέτες ατόμων».

    Όπως σημείωσε ο κ. Τόσκας, η ανάγκη εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου επιτάσσει ακριβώς αυτές τις ενέργειες: «Οι αστυνομικοί βγάζουν με σκληρό τρόπο και σε δύσκολες συνθήκες το μεροκάματό τους. Επομένως, είναι απαξιωτικό να χρησιμοποιείται ο αστυνομικός για να κουβαλάει ψώνια ή για να εργάζεται στο γραφείο κάποιου. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα ασφάλειας. Περιμένω όχι μόνο αντιδράσεις, αλλά και αστείες ενέργειες. Παλιά είχαν βάλει γκαζάκια κάποιοι, για να δείξουν ότι υπάρχει ανάγκη για ασφάλεια σε ένα πρόσωπο. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξυπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο. Ας δούμε τι γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου είναι αδιανόητες αυτές οι καταστάσεις. Είναι αδιανόητο αστυνομικοί να φυλάνε τόσο μεγάλο αριθμό προσώπων. Υπάρχει ανάγκη για ασφάλεια σε όλη την κοινωνία, αλλά αυτή μπορεί να διασφαλιστεί με τον τρόπο που ενεργούμε τώρα. Κατεβάζοντας τους αστυνομικούς στους δρόμους».

    Ο κ. Τόσκας, αμέσως μετά την επιστροφή του χθες, από τη Βουλγαρία, επισκέφθηκε, στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, τον διοικητή της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους, στο κέντρο της Αθήνας.

    «Απαράδεκτη και καταδικαστέα η ενέργεια αυτή απέναντι στον αστυνομικό», ανέφερε. «Είδα έναν άνθρωπο καλοσυνάτο και ευγενή, ο οποίος δεν μιλούσε με μίσος για αυτούς που τον χτύπησαν. Έναν άνθρωπο, που όχι απλά έβγαζε το μεροκάματό του, αλλά που εξυπηρετούσε το κοινωνικό σύνολο και τους ίδιους τους διαδηλωτές. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συλληφθούν οι ένοχοι», πρόσθεσε.

    [03] Στο Πότσνταμ ο Ν. Κοτζιάς για την έκτακτη Σύνοδο του ΟΑΣΕ

    Στο Πότσνταμ βρισκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να συμμετάσχει, στην έκτακτη υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    Κύρια θέματα της Συνόδου είναι η μετανάστευση, η ευρωπαϊκή ασφάλεια, ο έλεγχος των εξοπλισμών, η κατάσταση στην Ουκρανία και η προετοιμασία της υπουργικής Συνόδου στο Αμβούργο, τον προσεχή Δεκέμβριο, με την οποία θα ολοκληρωθεί η γερμανική προεδρία στον Οργανισμό.

    Την Παρασκευή, ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στην Μπρατισλάβα, για να συμμετάσχει στη διήμερη Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ («Gymnich»).

    Η ημερήσια διάταξη της πρώτης ημέρας της Συνόδου περιλαμβάνει την κατάσταση στην Ουκρανία, την καταπολέμηση του φαινομένου της τρομοκρατίας και την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, καθώς και την υλοποίηση της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

    Ο υπουργός θα συμμετάσχει, επίσης, σε γεύμα εργασίας με θέμα τις εξελίξεις στην Τουρκία και, το Σάββατο, θα λάβει μέρος στη συνάντηση των υπουργών με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ.

    Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν συνάντηση με τους ομολόγους τους των κρατών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Γεωργία), προκειμένου να συζητήσουν τις προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και των ανατολικών εταίρων.

    [04] Στο "μικροσκόπιο" Τσακαλώτου - Νουί το τραπεζικό σύστημα και τα "κόκκινα δάνεια"

    Η πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τα «κόκκινα δάνεια» θα αποτελέσουν το αντικείμενο συνάντησης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου 2016, στις 13.00 (τοπική ώρα) στη Φρανκφούρτη, στα γραφεία της ΕΚΤ.

    [05] Τ. Πετρόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Επισπεύδεται η καταβολή εκκρεμών εφάπαξ

    Η δυνατότητα επίσπευσης της καταβολής του εφάπαξ σε 28.300 ασφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, μέχρι το τέλος του 2017, δίδεται με διάταξη που εισάγεται ως τροπολογία, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε, ότι χθες εισήγαγε διάταξη, ως τροπολογία, στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να γίνεται με ένα πολύ πιο απλό τρόπο ο υπολογισμός του εφάπαξ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ώστε μέσα στο 2017 να καταβληθεί και το υπόλοιπο των οφειλόμενων εφάπαξ, που εκκρεμούν από τον Σεπτέμβριο του 2013.

    Πρόκειται, όπως είπε, για 28.300 εφάπαξ ακόμα, που θα καταβληθούν μέσα στο 2017. «Ήδη, στους δύο πρώτους μήνες, έχουμε δώσει 3.047 εφάπαξ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος, επισημαίνοντας επίσης, ότι με αυτή τη διάταξη, η οποία προβλέπει ότι θα λαμβάνεται υπόψη η τελευταία πενταετία από την ημέρα που έκανε κάποιος αίτηση για την καταβολή του εφάπαξ, θα δοθούν πολύ πιο γρήγορα τα εφάπαξ».

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι το Ταμείο που έχει τις περισσότερες εκκρεμότητες, ενώ το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας (ΤΑΥΤΕΚΩ) έχει πολύ λιγότερες εκκρεμότητες (3.772 εφάπαξ). «Έχουμε, λοιπόν, μπροστά μας το μεγάλο όγκο των εφάπαξ, που θα καταβάλλουμε με αυτή την επιλογή της συγκεκριμένης διάταξης. Προχωράμε σε μία επίλυση πολλών προβλημάτων, που χρονίζουν και αυτό είναι το έργο, με αποτελέσματα που επιφέρουμε για τη χώρα, τα οποία θα φανούν πολύ γρήγορα και στην οικονομία και στη ζωή των ανθρώπων» συμπλήρωσε.

    [06] Έκρηξη στην είσοδο μονοκατοικίας γνωστού επιχειρηματία στην Παλαιά Πεντέλη

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε αργά το βράδυ στην είσοδο μονοκατοικίας γνωστού επιχειρηματία στην Παλαιά Πεντέλη. Ο 40χρονος επιχειρηματίας είναι ένας από τους ιδιοκτήτες παραλιακού μπαρ σε κοσμικό νησί των Κυκλάδων.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, οι άγνωστοι δράστες, πιθανότατα, πέταξαν μασούρια δυναμίτιδας στην είσοδο του σπιτιού, ενώ από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στη μάντρα και στην πρόσοψη του σπιτιού.

    Στο σημείο έσπευσαν άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

    [07] Μαραθώνια δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες

    Ομαλά συνεχίζεται η μαραθώνια διαδικασία δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

    Οι επιχειρηματίες αλλά και οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών σχημάτων που διεκδικούν τις τέσσερις άδειες, βρίσκονται στη ΓΓΕΕ εδώ και περίπου 48 ώρες.

    Παρά τα σενάρια, ουδείς γνωρίζει το παραμικρό για την πορεία της διαδικασίας μέσα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ενώ υπενθυμίζεται ότι ακόμα και οι «νικητές» των πρώτων αδειών είναι υποχρεωμένοι να μείνουν στα ειδικά διαμορφωμένα γραφεία τους μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δημοπρασίας και για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

    Από το πρωί της Τετάρτης υπήρξαν συνεχείς επιδόσεις ασφαλιστικών μέτρων, οι οποίες θυροκολλήθηκαν από δικαστικούς επιμελητές στην είσοδο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, και αφορούν είτε τη διαδικασία της δημοπρασίας είτε τους ίδιους τους επιχειρηματίες στρεφόμενοι ο ένας κατά του άλλου.

    [08] Ντ. Τραμπ: «Το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος, το 100%»

    Ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε κατά την ομιλία που εκφώνησε πριν από λίγο σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο Φοίνιξ της πολιτείας της Αριζόνας ότι το Μεξικό «θα πληρώσει το 100%» της δαπάνης για να ανεγερθεί ένα τείχος στα σύνορά του με τις ΗΠΑ, ανταπαντώντας έτσι στον μεξικανό πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο, με τον οποίο συναντήθηκε μερικές ώρες νωρίτερα.

    «Το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος 100%, πιστέψτε με. Δεν το ξέρουν ακόμα, αλλά θα πληρώσουν το τείχος», είπε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ.

    Το ζήτημα της χρηματοδότησης του τείχους ? η ανέγερση του οποίου αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Τραμπ ? έγινε αφορμή δημόσιας διαφωνίας ανάμεσα στον υποψήφιο και τον μεξικανό πρόεδρο.

    «Στην αρχή της συζήτησης με τον Ντόναλντ Τραμπ, κατέστησα σαφές ότι το Μεξικό δεν θα πληρώσει το τείχος», έγραψε ο πρόεδρος του Μεξικού στο Twitter, διαψεύδοντας τον μεγιστάνα των ακινήτων, ο οποίος είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μαζί ότι το θέμα της κάλυψης του κόστους δεν συζητήθηκε.

    «Πράγματι συζητήσαμε για το τείχος, δεν συζητήσαμε για την πληρωμή του, αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερη ημερομηνία, αυτή ήταν μια προκαταρκτική συνάντηση, μια εξαίρετη συνάντηση», είπε ο Τραμπ.

    Η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε την αντίδραση του Πένια Νιέτο, σημειώνοντας πως η συνάντησή τους εντάσσεται σε μια προσπάθεια να οικοδομηθεί η διμερής σχέση. «Δεν επρόκειτο για διαπραγμάτευση, αυτό θα ήταν ανάρμοστο. Δεν δημιουργεί καμιά έκπληξη το ότι οι δυο τους έχουν διαφορετική άποψη για το ζήτημα», πάντως «θέλουμε να συνεχιστεί η συζήτηση», ανέφερε ο Τζέισον Μίλερ, εκπρόσωπος του Τραμπ.

    Πολλοί στο Μεξικό αντιμετώπισαν με οργή την επίσκεψη του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ, καθώς ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τους μετανάστες από τη χώρα αυτή βιαστές και διακινητές ναρκωτικών, κάτι για το οποίο απαιτούσαν να ζητήσει συγγνώμη.

    Δεν συνέβη τίποτα τέτοιο. Ακόμη και στην κατ' ιδίαν συνομιλία τους ο Τραμπ δεν ζήτησε συγγνώμη από τον Ενρίκε Πένια Νιέτο, ανέφερε ο εκπρόσωπος της μεξικανικής προεδρίας Εδουάρδο Σάντσες.

    [09] Ρέντσι-Μέρκελ: Πρέπει να επιταχυνθούν οι επαναπατρισμοί μεταναστών

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τόνισαν χθες βράδυ μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι θεωρούν απαραίτητο να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση για την επιτάχυνση του επαναπατρισμού των μεταναστών οι οποίοι δεν δικαιούνται να τους χορηγηθεί άσυλο.

    «Πρέπει όλοι στην Ευρώπη να εργαστούμε για τον επαναπατρισμό αυτών που δεν έχουν δικαίωμα» να παραμείνουν στην ευρωπαϊκή επικράτεια, είπε ο Ρέντσι κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την Μέρκελ στο Μαρανέλο, την πόλη της βόρειας Ιταλίας που αποτελεί έδρα της αυτοκινητοβιομηχανίας Φεράρι. «Είναι αδιανόητο να φιλοξενήσουμε τους πάντες», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Η Μέρκελ υπερθεμάτισε: «δεν μπορούν να μείνουν όλοι, και η Ιταλία έχει το ίδιο πρόβλημα (με τη Γερμανία), έτσι έχουμε κοινή ατζέντα».

    Οι δηλώσεις των δύο ηγετών μοιάζουν να σηματοδοτούν περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ έναντι των παράτυπων μεταναστών.

    «Όσοι δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν πρέπει να επαναπατριστούν», επέμεινε η καγκελάριος της Γερμανίας, καθώς η Ιταλία είδε να φθάνουν στις ακτές της 12.500 μετανάστες από την Κυριακή ως χθες.

    Ερωτηθείσα για άλλη μια φορά σχετικά με τη φράση που είχε χρησιμοποιήσει πριν από έναν χρόνο ? «θα τα καταφέρουμε» ? ανακοινώνοντας την απόφασή της η Γερμανία να υποδεχθεί όλους τους σύρους πρόσφυγες που έφθαναν στο έδαφός της, η Μέρκελ επέμεινε πως ήταν «σωστή». «Είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η φράση ήταν σωστή».

    Επανερχόμενη στην ανάγκη να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαίων για να «εμποδιστεί η παράνομη μετανάστευση» η Μέρκελ αναφέρθηκε στη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και στην ανάγκη οι επίδοξοι μετανάστες να μένουν στις πατρίδες τους χάρη σε συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας.

    «Είναι σημαντικό να συνάψουμε συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης», εξήγησε η γερμανίδα καγκελάριος, αναφερόμενη σε ένα σχέδιο συνεργασίας της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας με το Μαλί και τον Νίγηρα.

    Η Μέρκελ εξέφρασε εξάλλου τη θλίψη της για τους 292 νεκρούς του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την περασμένη εβδομάδα την Ιταλία, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα της είναι έτοιμη να συμβάλει στην ανοικοδόμηση, ανεγείροντας για παράδειγμα ένα σχολείο, ή με άλλα μέσα.

    [10] Βραζιλία: Διπλωματική ένταση με Βενεζουέλα, Βολιβία και Ισημερινό μετά την καθαίρεση Ρούσεφ

    Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Βενεζουέλα για διαβουλεύσεις, καθώς το Καράκας καταδίκασε με έντονο τρόπο την καθαίρεση της πρώην προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ και ανακάλεσε τον δικό του πρεσβευτή στην Μπραζίλια.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανακοίνωσε επίσης ότι ανακλήθηκαν οι πρεσβευτές της χώρας στη Βολιβία και στον Ισημερινό, δύο χώρες οι αριστερές κυβερνήσεις των οποίων επέκριναν επίσης έντονα την απόφαση της βραζιλιάνικης Γερουσίας να καθαιρέσει τη Ρουσέφ χθες Τετάρτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 September 2016 - 4:32:36 UTC