Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Στολίδι του αστικού ιστού το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
  • [02] Τ. Πετρόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Επισπεύδεται η καταβολή εκκρεμών εφάπαξ
  • [03] Σταθερό στο 23,5% παρέμεινε το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα τον Μάιο σύμφωνα με τη Eurostat
  • [04] Ξεκινά η διαδικασία συμψηφισμού του ΕΝΦΙΑ φόρου με τυχόν επιστροφές φόρου εισοδήματος
  • [05] Σύμπτωση απόψεων του οικονομικού επιτελείου και φορέων της αγοράς για τον "ακατάσχετο λογαριασμό"
  • [06] Η διαδρομή της Κλέας από τα θρανία του κοινωνικού φροντιστηρίου του δήμου Αθηναίων, στις τάξεις του ΤΕΙ λογιστικής Πειραιά
  • [07] Στο δήμο Καισαριανής περνά ο ιστορικός χώρος του Σκοπευτηρίου
  • [08] Το ποσό των 92.000 ευρώ για ΕΝΦΙΑ καλούνται να καταβάλουν τα Παιδικά Χωριά SOS
  • [09] Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο Σάνον της Ιρλανδίας με 16 τραυματίες
  • [10] Στ. Μάινας: Στις γερασμένες κοινωνίες μας η νεότητα αντιμετωπίζεται σαν... παιδική ασθένεια
  • [11] Ξεκινά το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας
  • [12] Ο. Γεροβασίλη για τηλεοπτικές άδειες: Εγγυημένοι όροι πλήρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας
  • [13] Αντιπαραθέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στην Εξεταστική για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ - Καταθέτει ο Π. Ψυχάρης
  • [14] «Οι αστυνομικοί είναι υπηρέτες του κοινωνικού συνόλου και όχι ορντινάτσες κάποιων»
  • [15] Έκθεση για την προσφυγική κρίση από φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων
  • [16] Ντράγκι: Δεν μπορεί να προσδιορισθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις αγορές ελληνικών ομολόγων
  • [17] Τ. Μέι: Δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα ή προσπάθεια παραμονής της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ από την «πίσω πόρτα»
  • [18] Η αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης εκκενώθηκε, όταν επιβάτης παραβίασε τον έλεγχο ασφαλείας

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Στολίδι του αστικού ιστού το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    Πολύ σημαντική παρακαταθήκη για τις τέχνες, την εκπαίδευση και το περιβάλλον, ένα στολίδι του αστικού ιστού, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έργο το οποίο ολοκληρώνεται και θα παραδοθεί ως δωρεά στο ελληνικό Δημόσιο, στο τέλος του χρόνου.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υπό τον πρωθυπουργό, και με τη συμμετοχή του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλου, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε το Ίδρυμα αλλά και προσωπικά τον κ. Δρακόπουλο «για την προσπάθειά τους να γίνει πραγματικότητα αυτό το σπουδαίο όραμα». «Για μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, «είναι ένα στοίχημα αυτό, να αποδείξουμε ότι το ελληνικό Δημόσιο μπορεί, με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, να διαχειριστεί έναν τόσο πολύ σημαντικό πολυχώρο». «Είναι ένα στοίχημα, το οποίο, ήδη, έχουμε αρχίσει να το κερδίζουμε, γιατί έγκαιρα έχουμε κινηθεί για να είναι όλα έτοιμα, τόσο τη μέρα που θα διατεθούν όλοι οι χώροι στο κοινό, όσο, όμως, και για το άμεσο μέλλον, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις αυτών των χώρων», πρόσθεσε.

    «Νομιζω ότι περνάμε σε ένα διαφορετικό επίπεδο και το αξίζει η χώρα, παρά τις δυσκολίες που περνάμε», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

    [02] Τ. Πετρόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Επισπεύδεται η καταβολή εκκρεμών εφάπαξ

    Η δυνατότητα επίσπευσης της καταβολής του εφάπαξ σε 28.300 ασφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, μέχρι το τέλος του 2017, δίδεται με διάταξη που εισάγεται ως τροπολογία, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε, ότι χθες εισήγαγε διάταξη, ως τροπολογία, στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να γίνεται με ένα πολύ πιο απλό τρόπο ο υπολογισμός του εφάπαξ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ώστε μέσα στο 2017 να καταβληθεί και το υπόλοιπο των οφειλόμενων εφάπαξ, που εκκρεμούν από τον Σεπτέμβριο του 2013.

    Πρόκειται, όπως είπε, για 28.300 εφάπαξ ακόμα, που θα καταβληθούν μέσα στο 2017. «Ήδη, στους δύο πρώτους μήνες, έχουμε δώσει 3.047 εφάπαξ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος, επισημαίνοντας επίσης, ότι με αυτή τη διάταξη, η οποία προβλέπει ότι θα λαμβάνεται υπόψη η τελευταία πενταετία από την ημέρα που έκανε κάποιος αίτηση για την καταβολή του εφάπαξ, θα δοθούν πολύ πιο γρήγορα τα εφάπαξ».

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι το Ταμείο που έχει τις περισσότερες εκκρεμότητες, ενώ το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας (ΤΑΥΤΕΚΩ) έχει πολύ λιγότερες εκκρεμότητες (3.772 εφάπαξ). «Έχουμε, λοιπόν, μπροστά μας το μεγάλο όγκο των εφάπαξ, που θα καταβάλλουμε με αυτή την επιλογή της συγκεκριμένης διάταξης. Προχωράμε σε μία επίλυση πολλών προβλημάτων, που χρονίζουν και αυτό είναι το έργο, με αποτελέσματα που επιφέρουμε για τη χώρα, τα οποία θα φανούν πολύ γρήγορα και στην οικονομία και στη ζωή των ανθρώπων» συμπλήρωσε.

    [03] Σταθερό στο 23,5% παρέμεινε το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα τον Μάιο σύμφωνα με τη Eurostat

    Σταθερό στο 23,5% παρέμεινε το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Στην Ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28», η ανεργία παρέμεινε σταθερή τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, στο 10,1% και στο 8,6% αντίστοιχα. Συνολικά, τον Ιούλιο καταγράφονται 21,063 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 16,3 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωζώνη.

    Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (23,5% τον Μάιο) και την Ισπανία (19,6%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στη Μάλτα (3,9%), την Τσεχία και τη Γερμανία (4,2%).

    Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Μάιο διαμορφώθηκε στα 1,12 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 19,5% και στις γυναίκες στο 28,5%.

    [04] Ξεκινά η διαδικασία συμψηφισμού του ΕΝΦΙΑ φόρου με τυχόν επιστροφές φόρου εισοδήματος

    Μετά την αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ ξεκινά και η διαδικασία συμψηφισμού του φόρου με τυχόν επιστροφές φόρου εισοδήματος.

    Πρόκειται για πάγια διαδικασία την οποία προβλέπει η νομοθεσία, βάση της οποίας, αν ένας φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος αυτή θα συμψηφισθεί με τον ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταβάλει στην εφορία.

    Με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο συμψηφισμός θα πρέπει να γίνεται χωρίς την υποβολή αίτησης από τον φορολογούμενο.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η υποβολή αίτησης μπορεί να επισπεύσει τις διαδικασίες του συμψηφισμού με αποτέλεσμα την ταχύτερη επιστροφή του φόρου εισοδήματος που θα απομείνει.

    Ειδικότερα αν ένας φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει ΕΝΦΙΑ 100 ευρώ και ταυτόχρονα δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 150 ευρώ τότε το ποσό που θα του επιστραφεί θα είναι 50 ευρώ αφού προηγηθεί ο συμψηφισμός του φόρου.

    Αν μετά τις διαδικασίες συμψηφισμού απομένει να καταβληθεί ΕΝΦΙΑ τότε το ποσό αυτό εξοφλείται σε πέντε μηνιαίες δόσεις όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ εξοφλείται σε πέντε μηνιαίες δόσεις η πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου

    [05] Σύμπτωση απόψεων του οικονομικού επιτελείου και φορέων της αγοράς για τον "ακατάσχετο λογαριασμό"

    Με συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, στον τρόπο λειτουργίας του Ειδικού Επαγγελματικού Λογαριασμού μέσω του οποίου θα γίνονται οι συναλλαγές με κάρτες, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, και των εκπροσώπων των φορέων της αγοράς.

    Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συμφωνία επί των αρχών του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών το οποίο στοχεύει στην επέκταση των συναλλαγών με κάρτες ( μέσω POS) και άλλων μορφών συναλλαγών μέσω του Ιντερνέτ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

    Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού στον οποίο θα εισέρχονται τα έσοδα του κάθε επαγγελματία ή επιχείρησης από τις συναλλαγές μέσω POS, τα έσοδα από τις συναλλαγές μέσω διαδικτύου καθώς και ποσά που θα καταθέτει ο υπόχρεος για την πληρωμή υποχρεώσεων του.

    Μέσω του λογαριασμού αυτού και με πάγια εντολή που θα δίνεται από τον κάτοχο του κάθε μήνα θα εξοφλούνται οι φορολογικές του υποχρεώσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ, ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών καθώς και οι οφειλές που θα έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

    Από την πλευρά των εμπόρων ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης είχε ήδη καταθέσει σχετικό υπόμνημα σχετικά με τη δημιουργία και τα οφέλη για το δημόσιο από την λειτουργία του συγκεκριμένου λογαριασμού.

    Οριστικές αποφάσεις που θα αφορούν στον τρόπο λειτουργίας του λογαριασμού αναμένεται να υπάρξουν σε επόμενες συσκέψεις προκειμένου το σχέδιο να παρουσιασθεί στους εκπροσώπους των Θεσμών που έως τώρα προέβαλαν αντιρρήσεις στην ενεργοποίησή του.

    Στη σύσκεψη από την πλευρά των φορέων της αγοράς τέθηκε και το θέμα της επανενεργοποίησης της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμές οφειλές για όσους την έχασαν λόγω των πολύ αυστηρών όρων που προέβλεπε. Το θέμα αναμένεται να τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

    [06] Η διαδρομή της Κλέας από τα θρανία του κοινωνικού φροντιστηρίου του δήμου Αθηναίων, στις τάξεις του ΤΕΙ λογιστικής Πειραιά

    Η Κλέα Σάνια, αποφάσισε να απευθυνθεί πέρυσι στο κοινωνικό φροντιστήριο του δήμου Αθηναίων προκειμένου να αναζητήσει στήριξη σε σχολικά μαθήματα ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων στις οποίες θα συμμετείχε. Ένα χρόνο μετά, η 18χρονη μαθήτρια ετοιμάζεται για τις σπουδές της στο ΤΕΙ λογιστικής και χρηματοοικονομικής Πειραιά. Η Κλέα είναι μία από τους 20 μαθητές του κοινωνικού φροντιστηρίου του δήμου Αθηναίων που πέτυχαν φέτος την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Και ενώ οι βαθμοί της της εξασφάλιζαν την είσοδο σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, εκείνη επέλεξε τη συγκεκριμένη σχολή «γιατί τα Οικονομικά είναι το αγαπημένο μου μάθημα και γιατί προσφέρει καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση», όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    Για την Κλέα το τρίπτυχο της επιτυχίας ήταν το σχολείο, το φροντιστήριο και το διάβασμα. Ο διευθυντής του σχολείου της την ενημέρωσε για το κοινωνικό φροντιστήριο, όπου μη έχοντας τη δυνατότητα να γραφτεί σε ιδιωτικό φροντιστήριο, αποφάσισε να φοιτήσει. Στο φροντιστήριο, που στεγάζεται στο 8ο Γυμνάσιο - Λύκειο Αθηνών, στην πλατεία Κολιάτσου, διδάχθηκε όλα τα μαθήματα των εξετάσεων. «Οι καθηγητές μας βοήθησαν στα μαθήματα. Επίσης, ήταν νέοι και είχαμε μαζί τους άμεση επαφή και επικοινωνία. Ήξεραν τι περνούσαμε», λέει.

    «Προσπαθήσαμε όλοι να δώσουμε στον καθένα αυτό που χρειάζεται για να φτάσουν τα παιδιά στο ίδιο επίπεδο. Είχαμε τακτικές επαφές με τα παιδιά εκτός μαθημάτων και συναντήσεις με γονείς. Δουλέψαμε σαν να είμαστε σε ιδιωτικό φροντιστήριο», επισημαίνει η ιστορικός, Ειρήνη Βελισσάρη, που εργάστηκε εθελοντικά την περασμένη χρονιά για πρώτη φορά στο κοινωνικό φροντιστήριο ως καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών σε μαθητές Γ' λυκείου. Η επιτυχία οφείλεται κατά την κ. Βελισσάρη «πάνω από όλα στα ίδια τα παιδιά και στο διάβασμά τους. Είχαμε παιδιά που ήθελαν να πετύχουν κάτι και το πέτυχαν παρά τις δυσκολίες, την πίεση και τα προβλήματα. Μας έκαναν υπερήφανους με την προσπάθειά τους. Εμείς με τη συμβολή μας απλά τους δείξαμε το δρόμο».

    Για την καθηγήτρια ήταν πολύ σημαντική η εμπειρία του εθελοντισμού. «Χρειάζεται θέληση. Μπορείς να αφιερώσεις χρόνο σε κάτι που σου δίνει ψυχική πλήρωση. Η επαφή που αναπτύσσεις είναι διαφορετική από ό,τι σε ένα σχολείο ή φροντιστήριο γιατί ακούς περισσότερα ευχαριστώ από τα παιδιά. Και δεν είναι το ευχαριστώ η πλήρωση. Είναι το γεγονός ότι τα παιδιά ανταποκρίνονται. Πρόκειται για μία αλληλεπίδραση απαλλαγμένη από οποιοδήποτε συμφέρον», υπογραμμίζει. Το κοινωνικό φροντιστήριο του δήμου Αθηναίων έχει συμπληρώσει τέσσερα χρόνια λειτουργίας και φέτος ξεκινάει την πέμπτη περίοδο. Έως σήμερα έχουν συνεργαστεί 300 εθελοντές καθηγητές και έχουν φοιτήσει 900 μαθητές.

    Όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων "Για το Παιδί" Μαρία Ηλιοπούλου, «το κοινωνικό φροντιστήριο απάντησε σε μία ανάγκη, που μεσούσης της κρίσης έγινε μεγαλύτερη. Δεν είναι μόνο η οικονομική ανάγκη. Πρόκειται επίσης για παιδιά που προέρχονται από άλλες χώρες και έχουν δυσκολίες λόγω γλώσσας και χρειάζονται περισσότερη στήριξη, αλλά και γενικότερα για παιδιά που χρειάζονται υποστήριξη, ενθάρρυνση, ώθηση για να πάνε παραπέρα. Θέλουν να πιστέψουν στις δυνατότητές τους και είναι συγκινητικό το πώς οι εθελοντές έσκυψαν πάνω από κάθε παιδί».

    Ο τέταρτος χρόνος λειτουργίας ήταν και ο πιο επιτυχημένος. Τριάντα μαθητές του κοινωνικού φροντιστηρίου συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις και από αυτούς οι 20 πέτυχαν. Όπως δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, «η επιτυχία έφτασε στα δύο τρίτα των συμμετοχών στις εξετάσεις και αυτό δίνει σε όλους μας δύναμη να συνεχίσουμε» και συμπληρώνει: «Θα είμαστε και φέτος κοντά σε όλα τα παιδιά που διεκδικούν μια θέση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, συμβάλλοντας στο να έχουν όλα τα παιδιά τις ίδιες ευκαιρίες στη μαθησιακή στήριξη».

    Η αντιδήμαρχος Μαρία Ηλιοπούλου, εκτιμά ότι η επιτυχία θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν και σχολές εκτός Αθήνας, κάτι που στην πλειοψηφία τους δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια να κάνουν. «Το σημαντικό είναι να μην κλείνει κανείς την πόρτα σε νέους ανθρώπους και αυτό είναι η φιλοσοφία μας στο δήμο», τονίζει η κ. Ηλιοπούλου και προσθέτει ότι με την αναζήτηση δωρεών και χορηγιών από την πλευρά του δήμου ίσως την επόμενη χρονιά να δώσουν την ευκαιρία σε παιδιά να δηλώσουν σχολές εκτός της Αθήνας.

    Τα μαθήματα στο κοινωνικό φροντιστήριο απευθύνονται κυρίως σε παιδιά λυκείου, ωστόσο τάξεις έχουν δημιουργηθεί από πέρυσι και για παιδιά γυμνασίου. Στόχος του δήμου Αθηναίων, όπως αποκαλύπτει η κ. Ηλιοπούλου, είναι να λειτουργήσει και δεύτερο κοινωνικό φροντιστήριο του δήμου, ακόμα και από φέτος, ωστόσο αυτό, διευκρινίζει, εξαρτάται από τον αριθμό των καθηγητών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να συμμετέχουν στην εθελοντική δράση καλούνται να αποστείλουν το βιογραφικό τους στο mail: kfda1617@gmail.com

    Ιδιαίτερη ανάγκη υπάρχει για μαθηματικούς και καθηγητές για ειδικότητες των ΕΠΑΛ.

    [07] Στο δήμο Καισαριανής περνά ο ιστορικός χώρος του Σκοπευτηρίου

    Ο ιστορικός χώρος του Σκοπευτηρίου παραχωρείται στο δήμο Καισαριανής, 32 χρόνια μετά τη μετατροπή του σε «μνημειακό - ιστορικό» και δύο μετά την υποθήκευση του από το ΤΑIΠΕΔ. Η παραχώρηση των 464 στρεμμάτων στο δήμο, προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσαν σήμερα οι υπουργοί Ν. Φίλης, Ευκ. Τσακαλώτος, Χρ. Σπίρτζης και Τρ. Αλεξιάδης. Με την κίνηση αυτή υλοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της πόλης αλλά και η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετά τις έντονες αντιδράσεις - κινητοποιήσεις που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης το 2014 να τον συμπεριλάβει στα υπό πώληση ακίνητα του ΤΑIΠΕΔ. Σκοπός της κυβέρνησης, βάση της τροπολογίας, είναι η ανάδειξη της έκτασης ως χώρου ιστορικής μνήμης της Εθνικής Αντίστασης, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία πάρκου αναψυχής, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

    «Απολύτως θετική» χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή, ο δήμαρχος της πόλης Ηλίας Σταμέλος, τον οποίο το ΑΠΕ - ΜΠΕ συνάντησε στη Βουλή, να παρακολουθεί την κοινοβουλευτική διαδικασία με την κατάθεση της «πολυπόθητης» τροπολογίας, στην ολομέλεια. «Η αποκατάσταση της ιερότητας του χώρου», προσθέτει ο κ. Σταμέλος προχωρά ικανοποιητικά, με τα πρώτα βήματα να ξεκινούν το 1984, μετά από πολυήμερη κατάληψη των ακτιβιστών και την κήρυξη 110 στρεμμάτων, επί υπουργίας Μελίνας, σε «ιστορικό - μνημειακό». Κάνοντας αναδρομή στην πορεία του κινήματος διεκδίκησης του «Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς» ο δήμαρχος σημειώνει, ότι τότε ο δήμος «άδραξε την ευκαιρία και προχώρησε στη διαμόρφωση του χώρου σε αισθητικό πάρκο αναψυχής και Πολιτισμού με ανάδειξη της ιστορικής του φυσιογνωμίας». Σύντομα, συνεχίζει, ο χώρος του Θυσιαστηρίου έδεσε αρμονικά με την ελπίδα, μέσα από τη δημιουργία ενός σύγχρονου πάρκου με πολλαπλές ανθρωποκεντρικές δράσεις, ενώ υλοποιήθηκε και το Πανελλήνιο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Ο αγώνας, συμπληρώνει, βαίνει στο τέρμα του με την ευνοϊκή όπως εκτιμούμε έκβαση της εκκρεμοδικίας που έχουμε με την Σκοπευτική Εταιρεία στην οποία είχε παραχωρηθεί ο χώρος το 1939 για συγκεκριμένη χρήση.

    Το χρόνιο αίτημα της διεκδίκησης του χώρου για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, εκτός των κατοίκων της περιοχής, αποτελούσε καθολικό αίτημα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, καθώς, δεκάδες εξ αυτών, είχαν θυσιαστεί στον «τοίχο της Καισαριανής», μεταξύ των οποίων και τα 200 παλληκάρια την Πρωτομαγιά του 1944. Τη δέσμευση αυτή για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης είχε εκφράσει ο πρωθυπουργός και ο Μανόλης Γλέζος, ο οποίος τον συνόδευε στη μεγάλη συγκέντρωση τον Ιούνιο του 2013 στο Σκοπευτήριο.

    [08] Το ποσό των 92.000 ευρώ για ΕΝΦΙΑ καλούνται να καταβάλουν τα Παιδικά Χωριά SOS

    Το ποσό των 92.000 ευρώ καλούνται να καταβάλουν τα «Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδας» για την αποπληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ.

    Όπως ενημερώνει με σχετική ανακοίνωσή της η οργάνωση, το ποσό αυτό αντιστοιχεί «στη λειτουργία, για ένα ολόκληρο χρόνο, ενός Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, που μπορεί να υποστηρίξει 300 οικογένειες με 450 παιδιά και να παρέχει εργασία σε δέκα εργαζομένους».

    «Τα Παιδικά Χωριά SOS βοηθούν και υποστηρίζουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά βρίσκονται σε ανάγκη, όμως αυτό το έργο γίνεται όλο και δυσκολότερο κάθε φορά που εφαρμόζεται μια νέα φορολογική πολιτική κατά των σωματείων στη χώρα μας», προσθέτει.

    Σε δήλωσή του, ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης, Γιώργος Πρωτόπαπας, αναφέρει ότι «για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να αδιαφορήσει για τις ανάγκες των πλέον αδύναμων κοινωνικά ομάδων, επιβάλλοντας παράλογη και βαριά φορολόγηση σε κοινωφελή ιδρύματα και σωματεία και θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη λειτουργία βασικών προγραμμάτων τους που φροντίζουν χιλιάδες παιδιά και ενήλικες».

    [09] Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο Σάνον της Ιρλανδίας με 16 τραυματίες

    Δεκατέσσερις επιβάτες και δύο μέλη του πληρώματος πτήσης της United Airlines τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σήμερα, μετά την επείγουσα προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο Σάνον της Ιρλανδίας, για ιατρικούς λόγους.

    Το αεροσκάφος το οποίο πραγματοποιούσε την πτήση από το Χιούστον των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου άλλαξε την πορεία του και προσγειώθηκε στις 07.55' ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσαν οι αρχές του αερολιμένα.

    Ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο αυτό. Οι τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στο αεροδρόμιο πριν μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ανακοίνωσε το αεροδρόμιο Σάνον.

    [10] Στ. Μάινας: Στις γερασμένες κοινωνίες μας η νεότητα αντιμετωπίζεται σαν... παιδική ασθένεια

    «Στις σαπισμένες και γερασμένες κοινωνίες μας, η νεότητα είναι σαν σύμπτωμα και τα χαρακτηριστικά της που, μεταξύ άλλων, ειναι το σφρίγος, η επαναστατικότητα και η ανυπακοή, αντιμετωπίζονται σαν παιδική ασθένεια που χρήζει θεραπείας», αναφέρει ο Στέλιος Μάινας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ορμώμενος από την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ. H παράσταση, η οποία έκανε πρεμιέρα τον Ιούλιο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, συνεχίζει τώρα την περιοδεία της σε φεστιβάλ της Αττικής.

    Κορυφαίο έργο της σύγχρονης δραματουργίας, η «Αντιγόνη» γράφτηκε από τον Ανούιγ κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στη Γαλλία, μεταφέροντας το άτομο και τον αγώνα του απέναντι σε ένα παντοδύναμο, γερασμένο, αυταρχικό κράτος, που καθιστά τη νιότη? θύμα του. «Ο Ανούιγ, εξαιρετικά επίκαιρος και σήμερα, βασιζόμενος στη τραγωδία του Σοφοκλή, ουσιαστικά ξαναγράφει τον μύθο, με τους πολιτικούς όρους μίας Ευρώπης που στενάζει κατω από τη γερμανική μπότα», σχολιάζει ο Στέλιος Μάινας, που κρατά τον ρόλο του Κρέοντα.

    «Ο Κρέων, ο κραταιός δηλαδή, δεν είναι ο άτεγκτος και απόλυτος μονάρχης μίας, ας πούμε, λατινοαμερικανικής χώρας, αλλά ο πρωθυπουργός μίας σύγχρονης ευρωπαϊκής», συνεχίζει ο ηθοποιός. «Ειναι ο πολιτικός που στο γραφείο του ψάχνει επισταμένως τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, ακούει από τους συμβούλους του για την άνοδο της αντιπολίτευσης και βγάζει λόγους στο Κοινοβούλιο, που ισχυροποιούν τη θέση της κυβέρνησής του. Με δυο λόγια, ο Κρέων είναι η εικόνα του σύγχρονου πολιτικού άνδρα, με όλα τα χαρακτηριστικά του», προσθέτει ο ίδιος.

    «Η υπόθεση του έργου είναι ταυτόσημη με εκείνη της σοφόκλειας Αντιγόνης, όμως εδώ οι θεοί απουσιάζουν? "θορυβωδώς"», τονίζει ο Στέλιος Μάινας. Σε αντιδιαστολή με τη σοφόκλεια Αντιγόνη, «όπου διαπράττονται αλλεπάλληλες ύβρεις, και η ύβρις στην αρχαία τραγωδία απαιτεί πάντα την κάθαρση και η κάθαρση επιφέρει τη γνώση, στον Ανούιγ οι ήρωες ούτε μία φορά δεν επικαλούνται τον θεό, ή τους θεούς. Δεν αναφέρονται πουθενά, ούτε καν ως ύπαρξη. Εδώ, οι άνθρωποι λύνουν τις διάφορες τους μόνοι, χωρίς τη συμμετοχή ή έστω χωρίς την παρηγοριά της "άνωθεν βοήθειας". Ο άταφος νεκρός σαπίζει. Και, όπως γνωρίζουμε, η πιο ατιμωτική τιμωρία στην αρχαιότητα, ήταν να μείνεις άταφος».

    Επόμενοι σταθμοί της παράστασης είναι το Θέατρο Βράχων του Βύρωνα στις 31 Αυγούστου, το Αμφιθέατρο Πολιτισμού και Αθλητικού Πάρκου της Νέας Μάκρης στις 6 Σεπτεμβρίου, το Θέατρο Πέτρας στις 7 Σεπτεμβρίου, το Κηποθέατρο Παπάγου στις 8 Σεπτεμβρίου και το Κατράκειο της Νίκαιας στις 11 Σεπτεμβρίου.

    [11] Ξεκινά το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

    Με μια σεμνή τελετή στη σκιά του φονικού σεισμού, σηκώνει σήμερα αυλαία το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας που πενθεί για τα θύματα του Αματρίτσε. Την βενετσιάνικη Μόστρα θα ανοίξει η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «La La Land» του Ντέμιεν Σαζέλ (σκηνοθέτη του «Whiplash»), ένα μιούζικαλ «όπως τα έφτιαχναν παλιά».

    Σε ανακοίνωσή τους ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, ο πρόεδρος Πάολο Μπαράτα και οι διοργανωτές της Μπιενάλε της Βενετίας, ενημέρωσαν πως πρόκειται να ακυρώσουν το παραδοσιακό επίσημο δείπνο της έναρξης και το γκαλά δίπλα στο νερό, σε ένδειξη πένθους στα θύματα του σεισμού που έπληξε την κεντρική Ιταλία. «Η Μπιενάλε της Βενετίας πενθεί και εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια της για τα θύματα και την απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξη στις κοινότητες που επλήγησαν από το σεισμό», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

    Παρότι η έναρξη δεν θα έχει τον πανηγυρικό χαρακτήρα που έχουμε συνηθίσει, οι αφίξεις των σταρ στο κόκκινο χαλί θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Έτσι, θα δούμε τον Ράιαν Γκόσλινγκ και την Έμα Στόουν, τους δύο λαμπερούς πρωταγωνιστές του «La La Land» καθώς και την κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Σαμ Μέντες να φτάνουν στο Λίντο.

    «Δυνατά» ονόματα της διεθνούς κινηματογραφίας (όπως Βιμ Βέντερς, Τέρενς Μάλικ, Φρανσουά Οζόν, Εμίρ Κουστουρίτσα) και πολυαναμενόμενους τίτλους, περιλαμβάνει τόσο στο επίσημο όσο και στο εκτός διαγωνιστικού τμήματος πρόγραμμά της η 73η διοργάνωση του Φεστιβάλ που ολοκληρώνεται στις 10 Σεπτεμβρίου.

    Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν είκοσι ταινίες. Ανάμεσά τους και η ταινία έναρξης του Ντέμιεν Σαζέλ. Τοποθετημένο στο τώρα αλλά εμπνευσμένο από τη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ, το «La La Land» αφηγείται τον έρωτα ενός πιανίστα της τζαζ (Ράιαν Γκόσλινγκ) με μία νεαρή ηθοποιό (Έμα Στόουν).

    Ο Βιμ Βέντερς έρχεται στη Μόστρα με το «Les Beaux Jours D'Aranjuez» ένα ρομαντικό δράμα βασισμένο σε θεατρικό του Πέτερ Χάντκε για ένα ζευγάρι (Ρεντά Κατέμπ και Σοφί Σεμάν) που μιλά για τη ζωή και τον έρωτα στη διάρκεια μιας καλοκαιρινής νύχτας.

    Ο Φρανσουά Οζόν σκηνοθετεί το «Frantz» (ένα ασπρόμαυρο δράμα στη Γερμανία του μεσοπολέμου,) ο Εμίρ Κουστουρίτσα, επιστρέφει μετά από χρόνια με νέα ταινία, το «On the Milky Road» (η ιστορία ενός άντρα σε τρεις στιγμές της ζωής του) και πρωταγωνιστές τον ίδιο και τη Μόνικα Μπελούτσι, ενώ ο Τέρενς Μάλικ θα παρουσιάσει ένα ντοκιμαντέρ για τη δημιουργία και το τέλος του σύμπαντος με τίτλο «Voyage of Time» με τις φωνές των Μπραντ Πιτ και Κέιτ Μπλάνσετ. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας δουλειάς που ο ίδιος ο Μάλικ το περιγράφει σαν «ένα από τα μεγαλύτερά του όνειρα».

    Στο διεθνές διαγωνιστικό συναντάμε, επίσης, το «The Light Between Oceans» του Ντέρεκ Σιαφράνς, που ενώνει και στην οθόνη το ζεύγος Μάικλ Φασμπέντερ και Αλίσια Βικάντερ, καθώς και το «Brimstone» του Ολλανδού Μάρτιν Κουλχόβεν, ένα αγγλόφωνο γουέστερν με την Ντακότα Φάνινγκ στο ρόλο μιας γυναίκας που κατηγορείται άδικα για φόνο.

    Μετά το «Ένας Άνδρας Μόνος», ο Τομ Φορντ θα παρουσιάσει στη Μόστρα τη δεύτερη ταινία του με τίτλο «Nocturnal Animals», ενώ ο Χιλιανός Πάμπλο Λαρέν στην πρώτη αμερικάνικη ταινία του με τίτλο «Jackie» σκηνοθετεί ένα πορτρέτο της Τζάκι Κένεντι-Ωνάση με την Νάταλι Πόρτμαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

    Ο Βρετανός σκηνοθέτης και των τελευταίων ταινιών του Τζέιμς Μποντ, Σαμ Μέντες είναι επικεφαλής της κριτικής επιτροπής που θα αποφασίσει για τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης, με μέλη την Αμερικανίδα μουσικό και σκηνοθέτιδα Λόρι Αντερσον, την Βρετανίδα ηθοποιό Τζέμα Άρτερτον, τον Ιταλό συγγραφέα και σεναριογράφο Τζιανκάρλο Ντε Κατάλντο, τον Αμερικανό ντοκιμαντερίστα Τζόσουα Οπενχάιμερ, την Κινέζα ηθοποιό Ζάο Γουέι, την Γερμανίδα ηθοποιό Νίνα Χος, τον Βενεζουελανό σκηνοθέτη και νικητή του περσινού Χρυσού Λέοντα, Λορέντζο Βίγας και την ηθοποιό Κιάρα Μαστρογιάνι, κόρη του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και της Κατρίν Ντενέβ.

    Αναλυτικά οι ταινίες που συμμετέχουν στο διεθνές διαγωνιστικό:

    The Bad Batch, Άνα Λίλι Αμιπούρ (ΗΠΑ)

    Une Vie, Στεφάν Μπριζέ (Γαλλία/Βέλγιο)

    La La Land, Νταμιέν Σαζέλ (ΗΠΑ)

    The Light Between Oceans, Ντέρεκ Σιαφράνς (ΗΠΑ/Αυστραλία/Νέα Ζηλανδία)

    El Ciudadano Ilustre, Μαριάνο Κον, Καστόν Ντιπράτ (Αργεντινή/Ισπανία)

    Spira Mirabilis, Μάσιμο Ντ' Ανόλφι, Μαρτίνα Παρέντι (Ιταλία/ Ελβετία)

    The Woman Who Left, Λαβ Ντιάζ (Φιλιππίνες)

    La Region Salvaje, Αμάτ Εσκαλάντε (Μεξικό)

    Nocturnal Animals, Τομ Φορντ (ΗΠΑ)

    Piuma, Ρόαν Τζόνσον (Ιταλία)

    Paradise, Αντρέι Κοντσαλόβσκι (Ρωσία/Γερμανία)

    Brimstone, Μάρτιν Κουλχόβεν (Ολλανδία/Γερμανία/Βέλγιο/Γαλλία/Βρετανία/Σουηδία)

    On The Milky Road, Εμίρ Κουστουρίτσα (Σερβία/Βρετανία/ΗΠΑ)

    Jackie, Πάμπλο Λαρέν (ΗΠΑ/Χιλή)

    Voyage Of Time, Τέρενς Μάλικ (ΗΠΑ/Γερμανία)

    El Cristo Ciego, Κρίστοφερ Μάρεϊ (Χιλή/Γαλλία)

    Frantz, Φρανσουά Οζόν (Γαλλία)

    Questi Giorni, Τζουζέπε Πιτσιόνι (Ιταλία)

    Arrival, Ντενί Βιλνέβ (ΗΠΑ)

    Les Beaux Jours D' Aranjuez, Βιμ Βέντερς (Γαλλία/Γερμανία)

    [12] Ο. Γεροβασίλη για τηλεοπτικές άδειες: Εγγυημένοι όροι πλήρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας

    «Δεν έχουμε εικόνα τι συμβαίνει μέσα στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας. Απ'ότι φαίνεται εξελίσσεται μια ομαλή διαδικασία, με τους κανόνες οι οποίοι ήδη είχαν προαναγγελθεί, ήταν γνωστοί σε όλους. Νομίζω ότι έχουμε μια ομαλή διαδικασία» δήλωσε για την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

    Ερωτηθείσα αν έχει ενημέρωση για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, είπε ότι «δυστυχώς οι κανόνες αυτού του διαγωνισμού είναι τέτοιοι, ώστε να μην έχουμε καμιάς μορφής ενημέρωση από το τι συμβαίνει και σε ποια φάση του διαγωνισμού βρισκόμαστε».

    Κληθείσα να σχολιάσει τις καταγγελίες για παρατυπίες, έστω και την τελευταία στιγμή, σε σχέση και με τις εγγυητικές επιστολές που έχουν γίνει σχετικά με τον διαγωνισμό, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «είναι μια εξαιρετικά προσεγμένη διαδικασία, επειδή όλοι ήξεραν πόσο λεπτό είναι κάθε σημείο αυτής της διαδικασίας. Έτσι έχουν εξασφαλιστεί και υπάρχουν εγγυημένοι όροι, πλήρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας, της διαδικασίας».

    «Προφανώς ο κάθε ένας από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό ή και άλλοι, για δικούς τους λόγους, να είχαν λόγους να προσφεύγουν, ωστόσο είμαι βέβαιη ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα» πρόσθεσε.

    Ως προς το αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήση του κ. Καλογρίτσα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η κ. Γεροβασίλη είπε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω τίποτα. Ο κάθε πολιτικός φορέας, ο κάθε βουλευτής, μπορεί να έχει τις δικές του απόψεις, εδώ είμαστε, όλα διαφανώς, όλα στην συζήτηση».

    [13] Αντιπαραθέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στην Εξεταστική για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ - Καταθέτει ο Π. Ψυχάρης

    Με διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα ξεκίνησε τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά τη νομιμότητα τραπεζικής δανειοδότησης σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης.

    Η Επιτροπή αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να καλέσει την ερχόμενη Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, τον εκδότη της εφημερίδας «Παραπολιτικά», Γιάννη Κουρτάκη, προκειμένου να καταθέσει για το δάνειο που είχε πάρει, ύψους 960.000 ευρώ.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελος, είχε γνωστοποιήσει επιστολή του εκδότη, στην οποία σημείωνε ότι λόγω της διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση έχει την ιδιότητα του «υπόπτου» και εξηγήσεις παρέχει μόνο ενώπιον του φυσικού του δικαστή. Ωστόσο, συμπλήρωνε πως εάν το επιθυμεί η Επιτροπή, θα έρθει να καταθέσει.

    Ένταση δημιουργήθηκε στην Εξεταστική μεταξύ βουλευτών της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επίκεντρο τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ότι το κόμμα του θα επιδιώξει «κούρεμα» του χρέους των δανείων που είχε λάβει.

    Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας κάλεσαν τους βουλευτές της ΝΔ να ξεκαθαρίσουν εάν οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος έχει την ιδιότητα του αντιπροέδρου, εκφράζουν την επίσημη θέση του κόμματος.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης μίλησε για ρύθμιση των δανείων, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τονίζουν ότι υπάρχει διαφοροποίηση και θα πρέπει επίσημα να πάρει θέση η αξιωματική αντιπολίτευση.

    Αντιπαράθεση σημειώθηκε στην Επιτροπή, όταν ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης ζήτησε να κλητευθεί κατεπειγόντως και να καταθέσει ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, που συμμετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, με αφορμή όσα κατήγγειλε σε βάρος του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, περί απόπειρας άσκησης πολιτικής πίεσης.

    Το αίτημα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να επισημαίνει ότι στον διαγωνισμό υπήρξαν όλες οι πρόνοιες για τον έλεγχο της προέλευσης των χρημάτων, το πόθεν έσχες των επιχειρηματιών, κ.λπ. «Αν σας πονάει που για πρώτη φορά εφαρμόζεται το Σύνταγμα είναι κρίμα», υπογράμμισε ο κ. Φάμελος.

    Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε στην Εξεταστική Επιτροπή η κατάθεση του εκπροσώπου της εταιρείας ΔΟΛ και γιου του Σταύρου Ψυχάρη, Παναγιώτη.

    [14] «Οι αστυνομικοί είναι υπηρέτες του κοινωνικού συνόλου και όχι ορντινάτσες κάποιων»

    «Οι αστυνομικοί δεν είναι ούτε υπηρέτες, ούτε ορντινάτσες κάποιων. Είναι υπηρέτες του κοινωνικού συνόλου. Η αποδέσμευση των αστυνομικών από τη φύλαξη υψηλών προσώπων θα ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβριο. Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξυπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο». Αυτό δήλωσε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις, σχετικά με το πολύκροτο θέμα της αποδέσμευσης αστυνομικών από υψηλά πρόσωπα, που ξεκινά άμεσα να υλοποιείται.

    «Διαχρονικά είχε δημιουργηθεί μία ανεξέλεγκτη κατάσταση. Με μεγάλο βαθμό αυθαιρεσίας διατίθεντο οι αστυνομικοί για την ασφάλεια υψηλών, εντός εισαγωγικών, προσώπων, τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις, δεν είχαν ανάγκη φύλαξης από αστυνομικούς», τόνισε ο κ.Τόσκας και πρόσθεσε: «Συγκροτήθηκε μία επιτροπή, τον Απρίλιο, η οποία εξέτασε όλες τις περιπτώσεις. Εξετάστηκαν συνολικά 702 περιπτώσεις, σε διάφορες κατηγορίες. Από βουλευτές, μέλη της κυβέρνησης, πρώην βουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες, αστυνομικούς εν αποστρατεία, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και δικαστικούς, οι οποίοι είχαν αστυνομικούς στην ασφάλειά τους. Ο συνολικός αριθμός των αστυνομικών που απασχολούνται στα υψηλά πρόσωπα υπερβαίνει τις 2.500, ενώ παράλληλα έχουν διατεθεί συνολικά 290 αυτοκίνητα και 114 μοτοσυκλέτες».

    Όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε πρώτη φάση αποδεσμεύονται 700 αστυνομικοί και ταυτόχρονα 67 αυτοκίνητα και 20 μοτοσυκλέτες, με απόφαση της επιτροπής, η οποία εξέτασε εάν πραγματικά υπάρχει κίνδυνος ή όχι. «Και η αποδέσμευση αρχίζει από αυτές τις ημέρες. Άσχετα ποια είναι η οργανωτική τους θέση - γιατί κακά τα ψέματα κάποιοι είχαν μεθοδεύσει να έχουν οργανικές θέσεις «πολυτελείας»- θα πάνε εκεί που υπάρχει ανάγκη», σημείωσε ο κ. Τόσκας. «Και ανάγκη υπάρχει αυτήν τη στιγμή για την Αττική. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη στη Δυτική Αττική, στο κέντρο, στη ΔΙΑΣ, στην Άμεση Δράση. Είναι γνωστές οι ανάγκες. Δηλαδή, στο πεζοδρόμιο, στον δρόμο, κοντά στον πολίτη. Θέλουμε να ενισχύσουμε την ασφάλεια του απλού πολίτη, που κυκλοφορεί και εργάζεται στους δρόμους. Αυτό θα γίνει πάρα πολύ γρήγορα. Δηλαδή, μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία», συμπλήρωσε.

    Αυτή η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από ορισμένα υψηλά πρόσωπα. «Περιμένω μεγάλες αντιδράσεις», επεσήμανε ο ίδιος και τόνισε: «Ένας συνάδελφός σας μου τηλεφώνησε χθες στη Βουλγαρία όπου βρισκόμουν και έμμεσα με απείλησε λέγοντας "καλά - καλά θα δεις". Στη συνέχεια βγήκε στο ραδιόφωνο, στο οποίο εργάζεται και άρχισε να με κατηγορεί για άλλα θέματα, όχι για αυτό. Έκανε πικρόχολα σχόλια και στημένη κριτική για άλλα θέματα. Κάποιοι, είτε από μεγαλομανία, είτε επειδή χάνουν τους υπηρέτες τους, εντός εισαγωγικών, θα αντιδράσουν. Όμως, οι αστυνομικοί δεν είναι ούτε υπηρέτες, ούτε ορντινάτσες κάποιων. Είναι υπηρέτες του κοινωνικού συνόλου και όχι υπηρέτες ατόμων».

    Όπως σημείωσε ο κ. Τόσκας, η ανάγκη εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου επιτάσσει ακριβώς αυτές τις ενέργειες: «Οι αστυνομικοί βγάζουν με σκληρό τρόπο και σε δύσκολες συνθήκες το μεροκάματό τους. Επομένως, είναι απαξιωτικό να χρησιμοποιείται ο αστυνομικός για να κουβαλάει ψώνια ή για να εργάζεται στο γραφείο κάποιου. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα ασφάλειας. Περιμένω όχι μόνο αντιδράσεις, αλλά και αστείες ενέργειες. Παλιά είχαν βάλει γκαζάκια κάποιοι, για να δείξουν ότι υπάρχει ανάγκη για ασφάλεια σε ένα πρόσωπο. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξυπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο. Ας δούμε τι γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου είναι αδιανόητες αυτές οι καταστάσεις. Είναι αδιανόητο αστυνομικοί να φυλάνε τόσο μεγάλο αριθμό προσώπων. Υπάρχει ανάγκη για ασφάλεια σε όλη την κοινωνία, αλλά αυτή μπορεί να διασφαλιστεί με τον τρόπο που ενεργούμε τώρα. Κατεβάζοντας τους αστυνομικούς στους δρόμους».

    Ο κ. Τόσκας, αμέσως μετά την επιστροφή του χθες, από τη Βουλγαρία, επισκέφθηκε, στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, τον διοικητή της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους, στο κέντρο της Αθήνας.

    «Απαράδεκτη και καταδικαστέα η ενέργεια αυτή απέναντι στον αστυνομικό», ανέφερε. «Είδα έναν άνθρωπο καλοσυνάτο και ευγενή, ο οποίος δεν μιλούσε με μίσος για αυτούς που τον χτύπησαν. Έναν άνθρωπο, που όχι απλά έβγαζε το μεροκάματό του, αλλά που εξυπηρετούσε το κοινωνικό σύνολο και τους ίδιους τους διαδηλωτές. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συλληφθούν οι ένοχοι», πρόσθεσε.

    [15] Έκθεση για την προσφυγική κρίση από φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων

    Μια έκθεση με αφορμή την προσφυγική κρίση, έτσι όπως τη βίωσαν και τη βιώνουν οι φοιτητές, ζώντας στηΛέσβοόλο αυτό το διάστημα, παρουσιάζεται από τις 5 έως τις 11 Σεπτεμβρίου, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, οργανωμένη από τους τελειόφοιτους του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τίτλος της αλλιώτικης αυτής έκθεσης «Ο άνθρωπος, παιδί μου, είναι σαν το νερό. Δεν τον σταματάει τίποτε?».

    Η διοργάνωση της έκθεσης αποτέλεσε αντικείμενο ενός εξαμηνιαίου μαθήματος, στο πλαίσιο του οποίου δεν αναζητήθηκαν απλώς τα εργαλεία και οι τεχνικές που απαιτούνται για την πραγματοποίησή της, αλλά κυρίως το πώς μπορεί κανείς να παρουσιάσει μια πολυεπίπεδη κρίση τη στιγμή που αυτή εξελίσσεται, κρατώντας τις δύσκολες ισορροπίες ανάμεσα στη συναισθηματική φόρτιση και την κριτική ματιά.

    Έτσι, αν και η έκθεση έχει ως αφετηρία το σημερινό πρόβλημα, θίγει γενικότερα ζητήματα προσφυγιάς και μετανάστευσης, και αναφέρεται και στους πρόσφυγες του 1922, κάνοντας νύξεις ακόμη και για την προσωπική αποξένωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

    «Δεν εστιάσαμε στους πρόσφυγες και το δράμα τους αντιμετωπίζοντάς τους ως "έκθεμα" που προσφέρεται για εύκολη συγκίνηση, αλλά επιχειρήσαμε να δώσουμε μια συνολική εικόνα που περιλαμβάνει επιπλέον τους ντόπιους, τις πολιτικές αρχές, τους επαγγελματίες διαχειριστές του προβλήματος, όλους εμάς» λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη για τη δημιουργία της έκθεσης, επίκουρη καθηγήτρια Μουσειολογίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Νάσσια Χουρμουζιάδη.

    [16] Ντράγκι: Δεν μπορεί να προσδιορισθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις αγορές ελληνικών ομολόγων

    Δεν μπορεί να προσδιορισθεί ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις αγορές ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναφέρει ο Πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο Ντράγκι θυμίζει στη γραπτή απάντησή του ότι η ΕΚΤ έκανε στις 22 Ιουνίου και πάλι δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Θυμίζει, επίσης, τη θέση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ότι για την αγορά των ελληνικών ομολόγων θα λάβει υπόψη την πρόοδο σχετικά με την ανάλυση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Σημειώνει δε τη δήλωση του Eurogroup της 25ης Μαΐου, ότι εξετάζει την εφαρμογή σειράς μέτρων για την επαναφορά του χρέους σε καθοδική τροχιά.

    [17] Τ. Μέι: Δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα ή προσπάθεια παραμονής της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ από την «πίσω πόρτα»

    Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα στα μέλη της κυβέρνησής της ότι θα πρέπει να φέρουν εις πέρας το Brexit, αποκλείοντας το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ή να γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια παραμονής στην ΕΕ από την "πίσω πόρτα".

    "Οφείλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε πολύ σαφείς ότι 'Brexit σημαίνει Brexit', ότι θα το επιτύχουμε", δήλωσε η Μέι στο υπουργικό της συμβούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε.

    "Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα, δεν θα γίνουν προσπάθειες για μια κάποιου είδους παραμονή στην ΕΕ από την πίσω πόρτα, (αυτό σημαίνει) ότι πράγματι θα το φέρουμε αυτό εις πέρας", υπογράμμισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

    [18] Η αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης εκκενώθηκε, όταν επιβάτης παραβίασε τον έλεγχο ασφαλείας

    Η αίθουσα αναχωρήσεων στον τερματικό σταθμό 1 του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης εκκενώθηκε σήμερα μετά την είσοδο ενός άνδρα στην περιοχή αναχωρήσεων του αερολιμένα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο πλήρης έλεγχος ασφαλείας από τον οποίο περνούσε, πιθανόν κατά λάθος, ανακοίνωσαν η Fraport, η διαχειρίστρια εταιρία του αερολιμένα, και η αστυνομία.

    Όλοι οι επιβάτες απομακρύνθηκαν από την αίθουσα αναχωρήσεων και θα πρέπει να περάσουν ξανά από τον έλεγχο ασφαλείας, δήλωσε η εκπρόσωπος της Fraport.

    Η ομοσπονδιακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι είναι ασαφές εάν το πρόσωπο αυτό, το οποίο δεν έχει βρεθεί, παραβίασε σκόπιμα τον έλεγχο ασφαλείας και εάν μετέφερε κάποιο απαγορευμένο αντικείμενο.

    "Ο κύριος στόχος της εκκένωσης του χώρου είναι να διασφαλιστεί ότι ο τερματικός σταθμός είναι ασφαλής", δήλωσε η εκπρόσωπος της Fraport. Αυτή η παραβίαση του ελέγχου ασφαλείας στο τέταρτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης που είναι και η έδρα της εταιρίας Lufthansa μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των πτήσεων, πρόσθεσε.

    Σε ένα παρόμοιο περιστατικό, ένας Ισπανός συνελήφθη τον Μάιο στο αεροδρόμιο της Κολωνίας-Βόνης μετά την παραβίαση των ελέγχων ασφαλείας, με αποτέλεσμα να προκληθεί καθυστέρηση στις πτήσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 31 August 2016 - 12:33:00 UTC