Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι αδύναμη να εγγυηθεί τον νόμο και την τάξη
  • [02] Λ. Κρέτσος: Διασφαλίσαμε μια αδιάβλητη δημοπρασία
  • [03] Η Κομισιόν ζητά από την Apple να καταβάλει φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ
  • [04] Συνεχίζονται και τον Σεπτέμβριο οι εκδηλώσεις στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος
  • [05] Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών
  • [06] Μέρκελ: Η Γερμανία θα παραμείνει Γερμανία και μετά την ενσωμάτωση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι αδύναμη να εγγυηθεί τον νόμο και την τάξη

    Επίθεση στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την Ελληνική Αστυνομία και για την αδυναμία της να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την επίθεση εναντίον του διοικητή της Τροχαίας Αθηνών, Γ. Διαμαντόπουλου.

    «Είναι φανερό εδώ και καιρό ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών - πλέονούτε και των ίδιων των αστυνομικών», αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ και προσθέτει: «Το συγκεκριμένο περιστατικό, όμως, ξεπέρασε κάθε όριο. Δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αδύναμη να εγγυηθεί τον νόμο και την τάξη».

    Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι «οι αστυνομικοί, σχεδόν καθημερινά, κινδυνεύουν στον βωμό του καθήκοντος. Γι' αυτό όλοι μας πρέπει να τους περιβάλλουμε με τη στήριξη και τον σεβασμό μας» και επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση: «Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι οι αρχές αυτές γίνονται σεβαστές από την κυβέρνηση. Άλλωστε διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπιζε την αστυνομία με καχυποψία, αν όχι με απροκάλυπτη εχθρικότητα».

    Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύεται προσωπικά: «Είμαι αποφασισμένος ως πρωθυπουργός να αποκαταστήσω αμέσως τον νόμο και την τάξη στη χώρα μας. Στέκομαι στο πλευρό των αστυνομικών, που σε δύσκολες συνθήκες και χωρίς πολιτική κάλυψη, επιτελούν το καθήκον τους. Στέκομαι, όμως, και στο πλευρό όλων των πολιτών που θέλουν να νιώσουν ξανά ασφαλείς στη γειτονιά τους».

    [02] Λ. Κρέτσος: Διασφαλίσαμε μια αδιάβλητη δημοπρασία

    «Εκπληρώνουμε μια συνταγματική υποχρέωση, είναι υποχρέωσή μας από τον νόμο να αδειοδοτήσουμε τα εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

    Αναφερόμενος στην ανάγκη δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας, υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας ήταν να παραδώσουμε μια αδιάβλητη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια». Και έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, υπάρχει ασφάλεια του δικτύου, δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος διαρροής του συστήματος, έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ασφάλειας, διαβεβαίωσε.

    Στη συνέχεια ο κ. Κρέτσος σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ανοίγει ο ανταγωνισμός, γιατί το επάγγελμα του καναλάρχη παύει να είναι κλειστό. «Δεν υπάρχει από το σύνταγμα ατομικό δικαίωμα στο να έχω ένα κανάλι. Και αυτό καταργεί και τις αρχές ισονομίας και ενός κράτους δικαίου, ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι, συγκεκριμένα συμφέροντα είχαν καβαλήσει, σύμφωνα με ορολογία του ΣτΕ, τις δημόσιες συχνότητες παρανόμως, και το κάνανε αυτό για 27 χρόνια» προσέθεσε.

    Αμέσως μετά την αδειοδότηση των 4 καναλιών εθνικής εμβέλειας προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι η διεξαγωγή διαγωνισμού για τις άδειες των περιφερειακών σταθμών. «Είναι πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για αδειοδότηση περιφερειακών σταθμών και να αφήσουμε το θέμα των θεματικών» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δίνοντας το στίγμα των επόμενων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

    Ο κ. Κρέτσος χαρακτήρισε «άκαιρη» τη συζήτηση για τις θεματικές άδειες και σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει πολυφωνία αν όλα τα περιφερειακά ΜΜΕ φυτοζωούν γιατί οι τράπεζες δεν τους χρηματοδοτούν. Στο ίδιο μήκος κύματος, επισήμανε πως δεν γίνεται σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα πλέον ποσά που δίνουν οι τράπεζες στα ΜΜΕ, να εισπράττει ο περιφερειακός Τύπος 2,5% και τα περιφερειακά κανάλια να είναι αποκλεισμένα από τη διαφήμιση.

    Τέλος, έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει «σ' αυτό το μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων», επισημαίνοντας πως «θέλουμε να αλλάξουμε αρκετά πράγματα, γιατί μόνο αυτά θα διασφαλίσουν θέσεις εργασίας, πραγματική και ουσιαστική πολυφωνία». Εφόσον έχει αλλάξει το πρότυπο συσσώρευσης οικονομικής, σημείωσε, «πρέπει να στραφούμε και σε νέους κλάδους που έχουν υψηλή προστιθεμένη αξία, και ο κλάδος των οπτικοαουστικών είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση».

    [03] Η Κομισιόν ζητά από την Apple να καταβάλει φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέφερε ένα μεγάλο πλήγμα στα "φορολογικά πλεονεκτήματα" που χορηγεί η Ιρλανδία στην Apple διατάσσοντας την γιγάντια αμερικανική εταιρεία να επιστρέψει στο Δουβλίνο ποσό ρεκόρ άνω των 13 δισεκ. ευρώ, καθώς αποφάνθηκε πως το ειδικό σχέδιο για τη διοχέτευση των κερδών της εταιρείας μέσω της Ιρλανδίας αποτελούσε παράνομη κρατική βοήθεια.

    "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ιρλανδία παραχώρησε στην Apple υπερβολικά φορολογικά προνόμια ύψους 13 δισεκ. δολαρίων (...) Η Ιρλανδία οφείλει τώρα να ανακτήσει τους φόρους που δεν καταβλήθηκαν από την Apple στο έδαφός της μεταξύ του 2003 και του 2014, δηλαδή ποσό 13 δισεκ. δολαρίων, συν τους τόκους", αναφέρει στην ανακοίνωσή του το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

    Λευκός Οίκος: Η απόφαση της Κομισιόν για την Apple μπορεί να πλήξει τους Αμερικανούς φορολογούμενους

    Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υιοθετεί "μονομερή" προσέγγιση σε φορολογικά ζητήματα, μετά την απόφαση που έλαβαν οι Βρυξέλλες με την οποία απαιτούν από την εταιρεία Apple να επιστρέψει στην Ιρλανδία ποσό-ρεκόρ που ξεπερνά τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ.

    "Ανησυχούμε από μια μονομερή προσέγγιση που απειλεί να υπονομεύσει την πρόοδο που έχουμε πετύχει μαζί με τους Ευρωπαίους για ένα δίκαιο, διεθνές φορολογικό σύστημα" είπε ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. "Και όταν λέω δίκαιο, εννοώ για τους φορολογούμενους αλλά επίσης και για τις εταιρείες που προσπαθούν να κάνουν δουλειές σε όλον τον κόσμο", πρόσθεσε.

    Αμερικανικό ΥΠΟΙΚ: Η απόφαση της Κομισιόν μπορεί να απειλήσει τις ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη

    Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατήγγειλε σήμερα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διατάσσει τον όμιλο πληροφορικής Apple να επιστρέψει ποσά ρεκόρ, υποστηρίζοντας ότι απειλεί το "πνεύμα της εμπορικής σύμπραξης" ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

    "Οι ενέργειες της Επιτροπής μπορεί να απειλούν να υπονομεύσουν τις ξένες επενδύσεις, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρώπη και το σημαντικό πνεύμα σύμπραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

    "Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτές τις υποθέσεις που εξελίσσονται και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Επιτροπή για την επίτευξη του κοινού μας στόχου να εμποδίσουμε τη διάβρωση του φόρου που καταβάλλουν οι εταιρείες", προστίθεται στο κείμενο.

    Μια οργάνωση που αγωνίζεται για τη δίκαιη φορολογία χαιρέτισε την απόφαση της Κομισιόν

    Η αμερικανική οργάνωση AFT, που αγωνίζεται υπέρ της δίκαιης φορολογίας, χαιρέτισε σήμερα την απόφαση των Βρυξελλών με την οποία ζητείται από τον αμερικανικό κολοσσό Apple να επιστρέψει στην Ιρλανδία το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ γιατί επωφελήθηκε από τα "φορολογικά πλεονεκτήματα" που παραχώρησε στην εταιρεία το Δουβλίνο.

    Σε μια σπάνια αντίδραση υποστήριξης προς τις Βρυξέλλες από αμερικανική οργάνωση, η AFT ("Αμερικανοί για Δίκαιους Φόρους") στην οποία μετέχουν 425 τοπικές οργανώσεις, "χαιρετίζει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά ενέργειες κατά της Ιρλανδίας σε αυτήν την περίπτωση κρατικής βοήθειας".

    "Η μυστική συμφωνία της Apple επιτρέπει στην εταιρεία να αποφεύγει την καταβολή δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει από τις δραστηριότητές της σε όλον τον κόσμο, χρήματα τα οποία επωμίζονται οι φορολογούμενοι τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες", σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της οργάνωσης, ο Φρανκ Κλεμέντε. Υπενθύμισε επίσης ότι από το 2003 μέχρι το 2014 ο φόρος που κατέβαλε η εταιρεία υπολογιζόταν με συντελεστή μικρότερο του 1%.

    [04] Συνεχίζονται και τον Σεπτέμβριο οι εκδηλώσεις στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος

    Συνεχίζονται και τον Σεπτέμβριο οι εκδηλώσεις του Ιδρύματος Νιάρχος στο Κέντρο Πολιτισμού, με σκοπό να καταστεί το έργο άμεσα προσιτό για το κοινό καθ'όλη τη διαδικασία παράδοσής του στο ελληνικό Δημόσιο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την έναρξη του νέου έτους.

    Το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δραστηριότητες για παιδιά και οικογένειες, προγράμματα ευεξίας και αθλητισμού, συναυλίες, εκθέσεις και κινηματογραφικές προβολές.

    «Η άμεση ανταπόκριση του κόσμου, τόσο στις εκδηλώσεις του Ιουνίου, όσο και στις δύο αυτές εβδομάδες που το Κέντρο Πολιτισμού άνοιξε και πάλι τις πόρτες του, μας δίνουν την ώθηση και το κίνητρο να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να θέσουμε ακόμη υψηλότερα τον στόχο για το μέλλον του έργου», σημειώνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, ενώ ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού, Δημήτρης Πρωτοψάλτου επισημαίνει: «Επιδιώκουμε το έργο να γίνει ένας προορισμός για όλους».

    Δύο αφιερώματα στην ελληνική παραδοσιακή μουσική και την κλασική μουσική θα φιλοξενήσει το πάρκο «Σταύρος Νιάρχος», στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Parklife. Στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διήμερο αφιερωμένο στην παραδοσιακή μουσική με τη συμμετοχή των Ψαραντώνη, Κατερίνας Παπαδοπούλου, «Anastatica Project» και Σωκράτη Σινόπουλου (10/9) και των Πετρολούκα Χαλκιά και «Θρακόμελο» (11/9). Στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου θα πάρει τη «σκυτάλη» το αφιέρωμα στην κλασική μουσική με τους «MOYSA- Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης» και Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη (24/9) και την ορχήστρα, τη χορωδία, την παιδική χορωδία και τους μονωδούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μουσική διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη (25/9). Επιπλέον, στο κέντρο επισκεπτών συνεχίζεται η σειρά συναυλιών «Music Escapades», ενώ κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή συνεχίζεται το πρόγραμμα υπαίθριων κινηματογραφικών προβολών «Park Your Cinema».

    Στο πλαίσιο των αθλητικών δραστηριοτήτων, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Αναγέννηση & Πρόοδος» διοργανώνει αγώνες δρόμου για μικρούς και μεγάλους, πλαισιωμένους από δωρεάν εξετάσεις που προσφέρουν οι κινητές ιατρικές μονάδες της Εταιρείας, υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α' Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, ιστιοπλοΐα στο κανάλι, εργαστήρια χορού και μαθήματα γιόγκα και πιλάτες.

    Από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου το Κέντρο Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, διοργανώνουν στον Φάρο έκθεση με έργα των Γιάννη Μόραλη και Χρήστου Καπράλου. Τέλος, συνεχίζονται καθημερινά οι ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

    Το θερινό ωράριο λειτουργίας του Κέντρο Πολιτισμού είναι από τις 6:00 έως τα μεσάνυχτα, ενώ το χειμερινό ωράριο από τις 6:00 έως τις 20:00. Όλοι οι χώροι του Κέντρου Πολιτισμού είναι προσβάσιμοι σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ θα τοποθετηθούν, άμεσα, αμαξίδια που θα εξυπηρετούν τη μετακίνηση των ΑμΕΑ στον χώρο του πάρκου.

    Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης θα απαιτείται, πλέον, προεγγραφή μόνο για τις οργανωμένες ξεναγήσεις και για τις μεμονωμένες αθλητικές δραστηριότητες. Η συμμετοχή στα υπόλοιπα προγράμματα και στις καθημερινές εκδηλώσεις θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Σεπτεμβρίου είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.SNFCC.org/events

    Διαβάστε επίσης:

    Συνεδριάζει αύριο υπό τον Αλ. Τσίπρα η Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    [05] Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών

    Ομαλά συνεχίζεται η διαδικασία της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Καλλιθέα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ -ΜΠΕ. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές διέψευσαν τις «πληροφορίες» που κυκλοφορούν διάφοροι και τονίζουν ότι ουδείς έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γνωρίζει το οτιδήποτε για την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι στιγμής.

    Από νωρίς το πρωί, οι εκπρόσωποι των οκτώ επιχειρηματικών σχημάτων που διεκδικούν τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες βρίσκονται «κλειδωμένοι» στα ειδικά διαμορφωμένα γραφεία τους στη ΓΓΕΕ, ενώ τους έχουν αφαιρεθεί προσωπικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα για να μην υπάρξει ο κίνδυνος καμίας διαρροής.

    Οι περισσότεροι έφθασαν στη ΓΓΕΕ με βαλίτσες με τα προσωπικά τους είδη, ακόμα και υπνόσακους καθώς η διαδικασία αναμένεται να τραβήξει σε πέρας, ενώ υπενθυμίζεται ότι κανένας δεν θα εξέλθει των γραφείων της ΓΓΕΕ χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να έχουν δημοπρατηθεί και οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

    Ν. Παππάς: Ο διαγωνισμός διασφαλίζει ότι θα μεγιστοποιηθεί το τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο

    «Για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου σε έναν διαγωνισμό πρέπει να αποτραπεί η ροή πληροφοριών μεταξύ των διαγωνιζομένων. Αυτήν την πρόνοια είχαμε και γι' αυτό σχεδιάσαμε τον διαγωνισμό με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

    Ο κ. Παππάς ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται αναφορικά με τα δρακόντεια μέτρα της δημοπρασίας υπογράμμισε ότι η σημερινή διαδικασία βρίσκεται σε αντιπαραβολή και σε αντίθεση με τον διαγωνισμό για τον ψηφιακό πάροχο- με τον οποίο δόθηκε σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή για 15 χρόνια όλο το ψηφιακό φάσμα- όταν οι συμμετέχοντες λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί, εκείνον τον καιρό, είχαν τη δυνατότητα, όχι μόνο να ανταλλάξουν πληροφορίες, αλλά είχαν και τον χρόνο να συνασπιστούν σε ένα επιχειρηματικό σχήμα. «Σε αντίθεση με τις τακτικές αυτές, ο σημερινός διαγωνισμός, κατ' εφαρμογή του Συντάγματος, διασφαλίζει ακριβώς ότι θα μεγιστοποιηθεί το τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο και ότι θα είναι καθαροί οι όροι», σημείωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν αναγνωρίζει τον διαγωνισμό, ο υπουργός Επικρατείας τνισε ότι «η ΝΔ οφείλει να αλλάξει αυτήν τη θέση σήμερα».

    «Είναι νομίζω προσβολή στη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη και οφείλει σήμερα να βγει και να διατυπώσει τη θέση ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο διαγωνισμός αυτός είναι ο διαγωνισμός, ο οποίος για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα απονείμει νόμιμες άδειες και η ταύτιση της ΝΔ με ορισμένα πάρα πολύ συγκεκριμένα και ιδιαίτερα συμφέροντα είναι, νομίζω, ένα πάρα πολύ αρνητικό γεγονός».

    [06] Μέρκελ: Η Γερμανία θα παραμείνει Γερμανία και μετά την ενσωμάτωση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων

    «Η Γερμανία θα παραμείνει Γερμανία», διαβεβαιώνει η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους συμπολίτες της σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων στη χώρα. Ομολογεί ωστόσο ότι «και εμείς οι Γερμανοί αγνοούσαμε για πολύ καιρό το πρόβλημα».

    «Ήδη το 2004 και το 2005 ήρθαν πολλοί πρόσφυγες και αφήσαμε να ασχοληθούν με αυτό η Ισπανία και άλλες χώρες στα εξωτερικά σύνορα», σημειώνει η κυρία Μέρκελ σε απόσπασμα συνέντευξής της στηνS?ddeutsche Zeitungπου κυκλοφορεί σήμερα.

    Η Καγκελάριος παραδέχεται μεταξύ άλλων ότι και το Βερολίνο αντιστάθηκε για καιρό σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι σήμερα πολύ απαραίτητες στην ΕΕ. Έτσι απορριπτόταν μια αναλογική κατανομή των προσφύγων, καθώς και η προστασία των εξωτερικών συνόρων, η οποία θα έφερνε περιορισμούς στην εθνική κυριαρχία. «Η Γερμανία ήταν αρκετά ευτυχής, μετά τους πολλούς πρόσφυγες που υποδεχτήκαμε κατά τη διάρκεια των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας, για το γεγονός ότι τώρα άλλοι είχαν κατά προτεραιότητα να αντιμετωπίσουν το ζήτημα», αναφέρει η Καγκελάριος και τονίζει «δεν γίνεται όμως έτσι».

    Αναφερόμενη στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, η κυρία Μέρκελ χαρακτηρίζει «απολύτως κατανοητή» την ανησυχία και τον φόβο που προκαλείται. Παραδέχεται μάλιστα ότι μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι δεν έχουν έλθει με αγαθές προθέσεις. Αυτό, συνεχίζει η Καγκελάριος, καθιστά την ενσωμάτωση των προσφύγων ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση. Ταυτόχρονα όμως η ίδια απορρίπτει μια άμεση σύνδεση μεταξύ των προσφύγων και της τρομοκρατίας. «Είναι απλώς λάθος ότι η τρομοκρατία ήρθε μόλις με τους πρόσφυγες, διότι ήταν εδώ ήδη από πριν, κυρίως σε ό,τι αφορά τους υπόπτους που πρέπει να παρακολουθούμε», δηλώνει χαρακτηριστικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 August 2016 - 22:32:42 UTC