Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ίδιος ή λιγότερος ΕΝΦΙΑ για τα δύο τρίτα των Ελλήνων
  • [02] Εκλογή μητροπολίτη Σμύρνης για πρώτη φορά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή
  • [03] Συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία
  • [04] Απεβίωσε ο Αμερικανός ηθοποιός Τζιν Γουάιλντερ
  • [05] Εκατό τσιγγάνικα βιολιά κάτω από την Ακρόπολη
  • [06] Πέθανε ο αρχαιολόγος Βαγγέλης Κακαβογιάννης
  • [07] Με τον ιδρυτή του Facebook συναντήθηκε ο πάπας Φραγκίσκος

  • [01] Ίδιος ή λιγότερος ΕΝΦΙΑ για τα δύο τρίτα των Ελλήνων

    Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2016 και άρχισε στο TAXIS η ανάρτηση των σημειωμάτων.

    Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο, "η πραγματική εικόνα αποδομεί και το τελευταίο ψήγμα φημολογίας που έχει καλλιεργηθεί έως τώρα".

    Τα (συνοπτικά) δεδομένα του φόρου (όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ) έχουν ως εξής:

    1. Το μεγαλύτερο ποσοστό των φυσικών προσώπων, δηλαδή το 38,5% (2.463.586) θα πληρώσει για το 2016, λιγότερο ΕΝΦΙΑ από το 2015, ειδικά σε περιοχές με χαμηλές αξίες ακινήτων.

    2. Το 26% (1.667.901) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει το ίδιο με το 2015.

    3. Το 25% (1.573.281) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως 10,00 ευρώ.

    4. Το 6,7% (429.000) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ μέχρι 50,00 ευρώ.

    5. Το 4,25% των φυσικών προσώπων θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ.

    Συγκεκριμένα:

    -261.870 φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν επιπλέον από 50- 1.000 ευρώ.

    -10.133 φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν επιπλέον, πάνω από 1.000 ευρώ.

    6. Το 14% από τα 7.369.412 φυσικά πρόσωπα , δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ διότι οι εκκαθαρίσεις τους είναι κάτω από 1 ευρώ.

    "Τα δεδομένα αυτά τεκμηριώνουν τις προσπάθειες που έγιναν, για την όσο το δυνατό πιο δίκαιη και αναλογική κατανομή του φόρου, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης 2,65 δις που προέβλεπε ο Ν.4336/2015 νόμος ο οποίος υπερψηφίστηκε από 221 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου", καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

    [02] Εκλογή μητροπολίτη Σμύρνης για πρώτη φορά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή

    Στην επέτειο των 94 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προχώρησε σήμερα σε μια ιστορική απόφαση: Ανήμερα της εκτέλεσης από τον τουρκικό όχλο του Ιερομάρτυρα μητροπολίτη Σμύρνης κ. Χρυσοστόμου, εξέλεξε μετά από εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, νέο μητροπολίτη Σμύρνης - τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο Σαμαρά.

    Ταυτόχρονα, εξέλεξε και πάλι ομόφωνα και με εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη, νέο επίσκοπο Ερυθρών, τον ιερατικό προϊστάμενο της ορθοδόξου κοινότητας Σμύρνης, αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή. Ο νέος επίσκοπος Ερυθρών, στη διάθεση του νέου ποιμενάρχη της Ιωνίας.

    Το γεγονός έγινε δεκτό με ανάμικτα συναισθήματα από πλευράς μικρασιατικών σωματείων στην Ελλάδα. «Τις μέρες της μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων μας αξιωθήκαμε μια μεγάλη χαρά» λέει στο ΑΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας Δημήτρης Παντέλας. «Αξιωθήκαμε ένα χρόνο τώρα, την πραγματική βίωση ιστορικών στιγμών. Την ανακαίνιση και χρήση για λατρευτικούς σκοπούς, του ναού του Αγίου Βουκόλου, τον αγιασμό των υδάτων στο λιμάνι της Σμύρνης, το Πάσχα με την περιοδεία του Επιταφίου στους δρόμους της Σμύρνης, τις επισκέψεις του Πατριάρχη και την περιοδεία του στη γη της Ιωνίας. Ήταν όλα ιστορικά γεγονότα που κορυφώνονται με τις σημερινές εκλογές μητροπολιτών στις χηρεύουσες εδώ και 94 χρόνια θέσεις της Ιωνίας» υποστηρίζει ο κ. Παντέλας.

    «Χαρούμενος γιατί έζησε τη στιγμή» δηλώνει και ο νέος επίσκοπος Ερυθρών, αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής. «Χαρούμενος γιατί με την ακούραστη προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη, ξανανάβουν μία-μία οι λυχνίες των Εκκλησιών της Αποκάλυψης» λέει ο κ. Συκής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενθρονίσεις του νέου μητροπολίτη Σμύρνης και του νέου επισκόπου Ερυθρών, θα γίνουν μετά τις 10 του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι αύριο.

    [03] Συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία

    Κανείς δεν έχει δικαίωμα να υποδείξει στην Τουρκία ποια τρομοκρατική οργάνωση μπορεί να πολεμήσει, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, καθώς το κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ δέχεται κριτική σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στο συριακό έδαφος, όπου συγκρούεται με μαχητές της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων.

    "Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πας πει ποια τρομοκρατική οργάνωση μπορούμε να πολεμήσουμε και ποια να αγνοήσουμε", τόνισε ο Τσελίκ σε μια συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο τουρκικός στρατός, οι ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν 61 επιθέσεις πυροβολικού σε διάφορες περιοχές γύρω από την πόλη Τζαραμπλούς το τελευταίο 24ωρο, πλήττοντας 20 στόχους. Όπως σημειώνεται, ο στρατός "λαμβάνει όλα τα μέτρα και δείχνει την μέγιστη ευαισθησία" για να αποφύγει απώλειες αμάχων.

    Παράλληλα τονίζεται πως οι τουρκικές δυνάμεις εκκαθάρισαν από μαχητές -δίχως να διευκρινίζεται η προέλευση αυτών-περισσότερα από δέκα χωριά στην βόρεια Συρία. Ενώ σημειώνεται πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις τώρα στρέφονται σε περιοχές δυτικότερα, όπου οι τουρκικές δυνάμεις νωρίτερα ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν τον έλεγχο μερικών χωριών.

    Πηγές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων επισήμαναν επίσης πως αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν σήμερα στόχους κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην περιοχή Γκάρα στο βόρειο Ιράκ.

    Η προέλαση των τουρκικών δυνάμεων στα ενδότερα της βόρειας Συρίας προκάλεσε τις επικρίσεις των ΗΠΑ που χαρακτήρισαν "απαράδεκτες" τις συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και ορισμένες οργανώσεις της αντιπολίτευσης στη βόρεια Συρία, τονίζοντας πως οι ασυντόνιστες επιχειρήσεις και ελιγμοί στη βόρεια Συρία θα δώσουν στο Ισλαμικό Κράτος περισσότερο χώρο.

    [04] Απεβίωσε ο Αμερικανός ηθοποιός Τζιν Γουάιλντερ

    Πέθανε ο διάσημος Αμερικανός κωμικός ηθοποιός Τζιν Γουάιλντερ, σε ηλικία 83 ετών, από επιπλοκές της νόσου Αλτσχάιμερ.

    Ο Γουάιλντερ έδωσε απολαυστικές ερμηνείες σε ταινίες του σκηνοθέτη και συγγραφέα Μελ Μπρουκς, που θεωρούνται κλασικές στην ιστορία του κινηματογράφου: ως Λέοπολντ Μπλουμ στην ταινία «Δυο τρελοί παραγωγοί» (The Producers) το 1968, και αποκορύφωμα ήταν ο ρόλος του ως Δρ Φρέντερικ Φρανκενστάιν στην κωμωδία του Μπρουκς «Φρανκενστάιν Τζούνιορ». Εγινε επίσης γνωστός από τον ρόλο του στην ταινία «Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλλες», ενώ συμετείχε στην ταινία του Γούντι Άλεν «Οσα θέλατε να μάθετε για το σεξ και φοβόσαστε να ρωτησετε», καθώς και στο «Γουϊλι Γουόνκα και το εργοστάσιο της σοκολάτας».

    «Ο Τζιν Γουάιλντερ υπήρξε ένα πράγματι μεγάλο ταλέντο της εποχής μας. Ηταν ευλογία κάθε φιλμ που κάναμε με τον μαγικό του τρόπο και ήταν ευλογία για μένα η φιλία του» έγραψε στο Twitter o Μελ Μπρουκς πληροφορούμενος την είδηση του θανάτου του Τζιν Γουάιλντερ.

    [05] Εκατό τσιγγάνικα βιολιά κάτω από την Ακρόπολη

    Κάτω από την Ακρόπολη, στο Ηρώδειο, έρχεται να παίξει η μεγαλύτερη τσιγγάνικη συμφωνική ορχήστρα από τη Βουδαπέστη στις 8 Σεπτεμβρίου, σε μια παράσταση χωρίς παρτιτούρα, μακριά από κάθε πρωτόκολλο, όπως γνωρίζουν οι δεξιοτέχνες τσιγγάνοι.

    «100 τσιγγάνικα βιολιά» είναι ο τίτλος της παράστασης με 100 μουσικούς σε αυτοσχεδιασμό, με την ελευθερία μιας αυθόρμητης τσιγγάνικης γιορτής, αλλά και την ακρίβεια και τον απόλυτο συγχρονισμό ενός βιεννέζικου κλασικού συνόλου.

    Το όνομα της ορχήστρας στα ουγγρικά είναι «Szaztagu Ciganyzenekar», που σημαίνει «100μελής Τσιγγάνικη Ορχήστρα» και συμμετέχει η «αφρόκρεμα» των τσιγγάνων μουσικών της Ουγγαρίας: 54 βιολιά, 10 βιόλες, 10 τσέλα, 10 κοντραμπάσα, 10 κλαρινέτα, 6 κύμβαλα. Διευθυντής της ορχήστρας είναι ο Λεντβάι Κόσκι, κι ανάμεσα στους δεξιοτέχνες, ο Όσκαρ Οκρος, ο καλύτερος μουσικός του κυμβάλου στον κόσμο. Η ορχήστρα αναμειγνύει την παραδοσιακή τσιγγάνικη μουσική της Ουγγαρίας με αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου, δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα.

    [06] Πέθανε ο αρχαιολόγος Βαγγέλης Κακαβογιάννης

    Στον αρχαιολόγο Βαγγέλη Κακαβογιάννη, που "έφυγε" χθες από τη ζωή, αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). «Ο Βαγγέλης Κακαβογιάννης, παράδειγμα σεμνού και αυτοδημιούργητου αρχαιολόγου, αγωνίστηκε μέσα από δύσκολα και πολλές φορές δυσερμήνευτα για άλλους σκάμματα και ιδίως στους δύσκολους εργαστηριακούς αρχαιολογικούς χώρους του Λαυρίου, γέννημα θρέμμα και ο ίδιος του τόπου της εργατιάς των μεταλλωρύχων, διδάσκοντας εμάς τους νεότερους αλλά και παλαιότερους συναδέλφους του μεθοδολογία ανασκαφής και μελέτης του υλικού, δηλαδή το Α και το Ω της αρχαιολογίας», σημειώνουν οι αρχαιολόγοι του ΣΕΑ.

    «Αυστηρός με τον εαυτό του αλλά με την υπομονή και την καλοσύνη του πραγματικού δασκάλου για τους άλλους, μας μάθαινε ότι οι ανασκαφές δεν είναι προσωπική μας περιουσία, ότι τα ευρήματα πρέπει να δημοσιεύονται και να μοιράζονται στους ειδικούς για να γίνονται κτήμα όλων και προπάντων της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας», επισημαίνει ο ΣΕΑ για τον εκλιπόντα, χαρακτηρίζοντάς τον «άοκνο μελετητή και πιστό εργάτη της αρχαιολογίας», ειδικά τη δύσκολη εποχή των εργαστηρίων, «εκεί δηλαδή που παράγεται η τέχνη μέσα από τον μόχθο και την σκληρή δουλειά».

    Ο Βαγγέλης Κακαβογιάννης «δεν κυνήγησε αξιώματα, δάφνες και τίτλους ούτε υπέκυπτε στους ισχυρούς, κατά τα άλλα, τοπικούς παράγοντες ή τα μεγάλα συμφέροντα ατόμων ή εταιρειών», συμπληρώνει η ανακοίνωση, που, μεταξύ άλλων, τονίζει «τη σεμνότητα και το ήθος» του εκλιπόντα, στοιχεία που τον χαρακτήριζαν από τα πρώτα χρόνια της υπηρεσιακής του καριέρας και τα οποία, όπως επισημαίνεται, «διαπιστώσαμε όλοι μας και κατά το σύντομο δυστυχώς χρονικό διάστημα που υπηρέτησε στην Ρόδο και όταν διετέλεσε Διευθυντής Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, πριν από την αφυπηρέτησή του από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ύστερα από την πολυετή του δόκιμη και σκληρή δουλειά στον χώρο». Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί αύριο, Τρίτη 30 Αυγούστου 2016, στις 16:30, στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής στο Λαύριο.

    [07] Με τον ιδρυτή του Facebook συναντήθηκε ο πάπας Φραγκίσκος

    Ο πάπας Φραγκίσκος υποδέχτηκε τον πολυεκατομμυριούχο ιδρυτή του Facebook, τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Πρισίλα, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους φτωχούς αυτού του κόσμου, ανακοίνωσε το Βατικανό.

    Στη συνάντησή τους συζήτησαν με ποιον τρόπο θα μπορούσε "να χρησιμοποιηθούν η τεχνολογία και οι επικοινωνίες προκειμένου να ανακουφιστούν οι φτωχοί (...) και να περάσει ένα μήνυμα ελπίδας, ιδίως στους πιο αδικημένους ανθρώπους" αναφέρεται στη λακωνική ανακοίνωση.

    Ο Ζούκερμπεργκ πρόκειται να δώσει μια διάλεξη σήμερα το απόγευμα σε ένα πανεπιστήμιο της Ρώμης και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 August 2016 - 22:32:42 UTC