Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη για ΕΝΦΙΑ: Η καταστροφή δεν ήρθε. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ
  • [02] Αποχώρησε ο Γ. Καλιάνος από την Ένωση Κεντρώων, κάνοντας λόγο για παλαιοκομματικές νοοτροπίες
  • [03] Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να συμμετάσχει στη "μίνι" Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό στην Αυστρία
  • [04] Ίδιος ή λιγότερος ΕΝΦΙΑ για τα δύο τρίτα των Ελλήνων
  • [05] Την πλήρη στήριξη του Π. Μοσκοβισί έχει η θέση της Επιτροπής για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, ανέφερε ο Μ. Σχοινάς
  • [06] Το ΔΝΤ είχε ζητήσει την αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων για το έλλειμμα του 2009, είπε ο Μανώλης Κοττάκης
  • [07] Εκλογή μητροπολίτη Σμύρνης για πρώτη φορά μετά την Μικρασιατική Καταστροφή
  • [08] Γ. Κατρούγκαλος: Η προσπάθειά μας είναι να επιδοτήσουμε, κυρίως, την απασχόληση
  • [09] Επαφές και δεσμεύσεις του υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Δρίτσα στο Ηράκλειο
  • [10] Συλλυπητήριο μήνυμα από τον υπουργό Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά για την απώλεια του Ευάγγελου Κακαβογιάννη
  • [11] Με τον ιδρυτή του Facebook συναντήθηκε ο πάπας Φραγκίσκος
  • [12] Το Facebook αλλάζει, για μια ακόμη φορά, το Trending, μετά από καταγγελίες για μεροληψία
  • [13] Πλήρης έγκριση από FIFA και UEFA για τους χειρισμούς Κοντονή
  • [14] Συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην βόρεια Συρία
  • [15] Απορρίφθηκε για 9η φορά το αίτημα αποφυλάκισης του δολοφόνου του Τζον Λένον
  • [16] Προβλήματα στους επιστημονικούς κύκλους έχει προκαλέσει το Excel της Microsoft

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη για ΕΝΦΙΑ: Η καταστροφή δεν ήρθε. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ

    «Η κυβέρνηση εργάζεται και εργάστηκε για δικαιότερη κατανομή των φόρων. Όλη αυτή την καταστροφή που είχε προαναγγελθεί με τον ΕΝΦΙΑ, τελικά δεν είδαμε και η κυβέρνηση εργάστηκε ώστε για τη συντριπτική πλειονότητα να μην αυξηθεί ή και να ελαττωθεί ο φόρος» ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο του Real, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 92% των φορολογουμένων θα έχει λιγότερο, ίδιο ή καθόλου φόρο και κάποιοι από αυτούς θα έχουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως 10 ευρώ.

    Αντιθέτως, μειωμένο ή πολύ μειωμένο ΕΝΦΙΑ θα έχουν όσοι έχουν διαμερίσματα μονοκατοικίες σε λαϊκές γειτονιές, (Παγκράτι, Περιστέρι, Νίκαια κλπ) με μειώσεις μέχρι και 300 ευρώ λιγότερα. Αυξημένος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ σε μονοκατοικίες σε μεσαία μεγάλα οικόπεδα, μεγάλα διαμερίσματα στο Κολωνάκι, το Παλαιό Ψυχικό, την Εκάλη και τη Γλυφάδα.

    «Όλη αυτή την καταστροφή σήμερα δεν την είδαμε. Αυτή η καταστροφή που είχε προαναγγελθεί», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε πράγματι σε ένα μικρό ποσοστό φυσικών προσώπων και σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό νομικών προσώπων ο ΕΝΦΙΑ αυξάνεται, αλλά μιλάμε για αύξηση στο 8% των φορολογουμένων.

    Όταν η κ. Γεροβασίλη ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός προτίθεται να εξαγγείλει αλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ στη Θεσσαλονίκη, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι στο επόμενο διάστημα, γίνεται επεξεργασία και προσπάθεια να αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ από φόρο ακίνητης περιουσίας που θα ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα και θα είναι δίκαιος. «Αυτός είναι ο στόχος και θα γίνει στο επόμενο διάστημα χωρίς να μπορώ να προσδιορίσω το πότε ακριβώς», είπε η κ. Γεροβασίλη.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη γνώση ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας έχουν εξοντωθεί φορολογικά τα τελευταία χρόνια και γι' αυτό δίνει μεγάλη μάχη προκειμένου η κατανομή της φορολογίας να γίνεται διαρκώς δικαιότερη.

    Τα πλεονάσματα

    «Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεδειγμένα παλέψει και έχει πετύχει να μειώσει τα προηγούμενα συμφωνημένα πλεονάσματα που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Σαμαρά. Στον ίδιο δρόμο λοιπόν εμείς θα συνεχίσουμε και τώρα, εκτιμώντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% για το 2018 είναι εφικτό πλεόνασμα που όμως δεν είναι δυνατό να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κληθείσα να σχολιάσει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με την άρνηση των εταίρων για μείωση των πλεονασμάτων.

    «Είναι βέβαιο ότι η μάχη που δώσαμε και κερδίσαμε πέρυσι αλλά και αυτή που συνεχίζουμε να δίνουμε και σήμερα, πατάει σε πραγματικά περιστατικά», είπε η Όλγα Γεροβασίλη και υπογράμμισε ότι σήμερα θα πρέπει και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης να διατυπώσει τη θέση του για τα πρωτογενή πλεονάσματα που είχε συμφωνήσει ο κ. Σαμαράς.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε στο σημείο αυτό ότι συνιστά σημαντική επιτυχία των προηγούμενων συζητήσεων το ότι όλοι αναγνωρίζουν πλέον σήμερα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μέρη θα πρέπει να προσέλθουν με υπεύθυνη στάση απέναντι στο ζήτημα αυτό με στόχο την ανακούφιση της ελληνικής οικονομίας», είπε η Όλγα Γεροβασίλη η οποία ερωτηθείσα ποια πλεονάσματα θα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο ανέφερε ότι αυτή ακριβώς είναι η συζήτηση που ξεκινάει σήμερα και όπως και έπραξε και πέρυσι έτσι και τώρα αυτή τη μάχη συνεχίζει η κυβέρνηση.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι Ελλάδα και εταίροι επιθυμούν να τρέξουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις. Το κλίμα, όπως πρόσθεσε, φάνηκε ότι έχει αλλάξει για την Ελλάδα από τον περασμένο Μάϊο όταν συμφωνήθηκε ένα χρονοδιάγραμμα και η πορεία για την απομείωση/ρύθμιση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Η κ. Γεροβασίλη είπε δε ότι αντικείμενο των συζητήσεων αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες είναι και η δημιουργία ενός γρήγορου συστήματος για τη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η διαπραγμάτευση.

    «Είναι σημαντικό ότι έχουν συμφωνήσει και θα συζητήσουν για τη δημιουργία ενός συστήματος γρήγορης διαχείρισης κρίσης σε οτιδήποτε προκύπτει στη διαπραγμάτευση, δηλαδή ένα γρήγορο σύστημα, ένα κόκκινο τηλέφωνο. Για τις ανάγκες του λειτουργίας θα οριστούν κάποιοι εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και εκ μέρους των εταίρων που θα μιλούν απευθείας», είπε η κ. Γεροβασίλη και υπογράμμισε πως «αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα με την οποία δρουν και οι εταίροι αλλά και εμείς» και «βεβαίως ο στόχος αυτού του συστήματος επικοινωνίας σε ζητήματα κρίσιμα ή κρίσης είναι να είναι ταχύτερες και αποτελεσματικότερες οι διαπραγματεύσεις». « Αυτό είναι καλό και δείχνει το διαφορετικό κλίμα ότι δηλαδή πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί και γρήγοροι και να ολοκληρωθεί το κομμάτι των διαπραγματεύσεων», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Για τον κ. Γεωργίου

    Ερωτηθείσα για την αντίδραση των Βρυξελλών στην εκ νέου παραπομπή σε δίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «είδαμε κάποιες νευρικές αντιδράσεις και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό και κάποιες υπερβολές και είδαμε και μια συμπόρευση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ». «Μας κάνουν εντύπωση όλα αυτά. Ελπίζουμε όμως ότι όλοι όσοι κάνουμε αυτή τη συζήτηση να έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και στις αποφάσεις της», σημείωσε με νόημα η Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας ότι η απάντηση που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι σαφής προς την Κομισιόν, ότι δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται καθαρά για την αποπολιτικοποίηση και τις διοίκησης και των ανεξάρτητων αρχών και συνεπώς αν υπάρχει κάποιο στοιχείο ότι συνέβη κάτι άλλο, οποιοσδήποτε το έχει μπορεί να το προσκομίσει. «Επομένως όσο σαφώς οι ερωτήσεις τόσο σαφώς θα δοθούν και οι απαντήσεις», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος για τις συζητήσεις με τους έλληνες υπουργούς.

    Στην ερώτηση αν τυχόν καταδίκη του κ. Γεωργίου θα σημαίνει και αμφισβήτηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα οποία η Ελλάδα μπήκε στο πρόγραμμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση από την πλευρά της αφήνει τη δικαιοσύνη να λειτουργήσει ανεξάρτητα, δεν παρεμβαίνει ούτε υπέρ ούτε κατά του κ. Γεωργίου, αλλά την ίδια ώρα και κανείς έχει δικαίωμα να την προτρέψει να παρέμβει στο έργο της καθώς υπάρχει στην επιστολή της Κομισιόν υπάρχει μια αντίφαση αφού ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να τοποθετηθεί και από την άλλη λέει πως δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει στο έργο των ανεξάρτητων αρχών. Στο σημείο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολίασε δε ότι σήμερα ο κ. Κύρτσος δήλωσε ότι η ΝΔ παρενέβαινε στη Δικαιοσύνη, θέμα για το οποίο θα πρέπει να δοθεί απάντηση από τη ΝΔ. Όταν πάντως η κ. Γεροβασίλη ρωτήθηκε αν θα δημιουργούσε νέα δεδομένα τυχόν απόφαση της Δικαιοσύνης ότι τα στοιχεία «μαγειρεύτηκαν» από τον κ. Γεωργίου, αν η κυβέρνηση θα έθετε θέμα για το πρόγραμμα εξ αρχής. «Αν συμβούν αυτά που περιγράφετε τότε ενδεχομένως θα πρέπει να το αναλύσουμε και πολιτικά περαιτέρω. Αφήστε όμως το χρόνο να εξελιχθεί για να είμαστε αντικειμενικοί», απάντησε και επισήμανε ότι το ΔΝΤ κάνει την αυτοκριτική του για τα αποτυχημένα προγράμματα μέχρι σήμερα.

    ΤΑΙΠΕΔ

    Ερωτηθείσα για τις ιδιωτικοπιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως αυτές που έχουν συμφωνηθεί και για τις οποίες η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί θα γίνουν. «Διαρκώς όμως προσπαθούμε και σε κάποιες το έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε αυτές τις συμφωνίες με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, όπως έγινε στο Ελληνικό. Την αγωνία των υπουργών να βελτιώσουν την κατανοούμε απολύτως», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Σκουρλέτη και Σπίρτζη.

    [02] Αποχώρησε ο Γ. Καλιάνος από την Ένωση Κεντρώων, κάνοντας λόγο για παλαιοκομματικές νοοτροπίες

    Την αποχώρησή του από την Ένωση Κεντρώων ανακοίνωσε ο Γιάννης Καλιάνος, ο οποίος υπήρξε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε «παλαιοκομματικές νοοτροπίες» και δηλώνοντας ότι δεν θέλει να γίνει έμμεσος υποστηρικτής ενός πρωθυπουργού που διέλυσε τη χώρα.

    «Παρά το εξασφαλισμένο πολιτικό μου μέλλον στην Ένωση Κεντρώων, αποχωρώ προκειμένου να μην παραβώ ούτε στο ελάχιστο αυτά για τα οποία προσχώρησα», τονίζει ο κ. Καλιάνος στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του κόμματος, επισημαίνοντας ότι θα παραμείνει δίπλα στην κοινωνία και θα αποδοκιμάζει αυτούς που καταστρέφουν τη χώρα.

    Επίσης, τονίζει, μεταξύ άλλων: «Aπεχθάνομαι να βαδίζω αντίθετα με τα ?πιστεύω? μου όντας έμμεσος υποστηρικτής ενός πρωθυπουργού που διέλυσε τη χώρα, ενός πρωθυπουργού που αποδείχθηκε ότι είναι ο πλέον αναξιόπιστος. Ως νέος πολιτικός επιθυμώ την αλήθεια από τους πολιτικούς και την πολιτική και όχι τα «ναι μεν , αλλά?», αυτό δεν οδηγεί πουθενά».

    [03] Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να συμμετάσχει στη "μίνι" Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό στην Αυστρία

    Ιδιαίτερα σημαντική εκτιμάται πως θα είναι η συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ως ηγέτη μίας άμεσα ενδιαφερόμενης χώρας, στην "μίνι" Σύνοδο Κορυφής ηγετών από χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα το προσφυγικό, την οποία πρόκειται να συγκαλέσει στη Βιέννη, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν.

    Στην συνάντηση αυτή -της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστή η ημερομηνία, αλλά τοποθετείται μετά το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου- προσκεκλημένοι θα είναι, εκτός του Έλληνα πρωθυπουργού, μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ οι πρωθυπουργοί της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Βουλγαρίας, ενώ δεν αποκλείεται να διευρυνθεί ο κύκλος των συμμετεχόντων.

    Η παρουσία της Γερμανίδας καγκελάριου (η οποία φέρεται να επιβεβαίωσε ήδη τη συμμετοχή της) στην Συνάντηση στη Βιέννη, που τοποθετείται πριν τον επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 2ας Οκτωβρίου, φαίνεται πως ενισχύει τις -συγκλίνουσες με τις δικές της- θέσεις του Αυστριακού ομολόγου της Κρίστιαν Κερν, στην προσφυγική πολιτική.

    Και αυτό φαίνεται να ισχύει τόσο απέναντι στην ακραία αντιπροσφυγική στάση που τηρεί το αυστριακό αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων και ο υποψήφιος του στις προεδρικές εκλογές Νόρμπερτ Χόφερ -ο οποίος εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις με προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του, του υποψήφιου των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν- όσο και απέναντι στην εξαιρετικά σκληρή γραμμή που επιδιώκει να επιβάλει στην κυβέρνηση ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

    Πέραν τούτου, ο Αυστριακός καγκελάριος, με τη σύγκληση της "μίνι" Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό, φαίνεται να αφαιρεί από τον υπουργό Εξωτερικών την πρωτοβουλία για επανάληψη της αμφιλεγόμενης "Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια", την οποία είχαν συγκαλέσει τον περασμένο Φεβρουάριο, ερήμην της άμεσα ενδιαφερόμενης Ελλάδας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς με την τότε υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, επίσης του Λαϊκού Κόμματος.

    [04] Ίδιος ή λιγότερος ΕΝΦΙΑ για τα δύο τρίτα των Ελλήνων

    Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2016 και άρχισε σήμερα στο TAXIS η ανάρτηση των σημειωμάτων.

    Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο, "η πραγματική εικόνα αποδομεί και το τελευταίο ψήγμα φημολογίας που έχει καλλιεργηθεί έως τώρα".

    Τα (συνοπτικά) δεδομένα του φόρου (όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ) έχουν ως εξής:

    1. Το μεγαλύτερο ποσοστό των φυσικών προσώπων, δηλαδή το 38,5% (2.463.586) θα πληρώσει για το 2016, λιγότερο ΕΝΦΙΑ από το 2015, ειδικά σε περιοχές με χαμηλές αξίες ακινήτων.

    2. Το 26% (1.667.901) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει το ίδιο με το 2015.

    3. Το 25% (1.573.281) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως 10,00 ευρώ.

    4. Το 6,7% (429.000) των φυσικών προσώπων θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ μέχρι 50,00 ευρώ.

    5. Το 4,25% των φυσικών προσώπων θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ.

    Συγκεκριμένα:

    -261.870 φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν επιπλέον από 50- 1.000 ευρώ.

    -10.133 φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν επιπλέον, πάνω από 1.000 ευρώ.

    6. Το 14% από τα 7.369.412 φυσικά πρόσωπα , δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ διότι οι εκκαθαρίσεις τους είναι κάτω από 1 ευρώ.

    "Τα δεδομένα αυτά τεκμηριώνουν τις προσπάθειες που έγιναν, για την όσο το δυνατό πιο δίκαιη και αναλογική κατανομή του φόρου, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης 2,65 δις που προέβλεπε ο Ν.4336/2015 νόμος ο οποίος υπερψηφίστηκε από 221 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου", καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

    [05] Την πλήρη στήριξη του Π. Μοσκοβισί έχει η θέση της Επιτροπής για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, ανέφερε ο Μ. Σχοινάς

    Την πλήρη στήριξη του επιτρόπου Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, έχει η θέση της Επιτροπής για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, όπως ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

    «Η επιστολή της Επιτροπής ήταν πολύ σαφής», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, υπενθυμίζοντας ότι φέρει την υπογραφή τριών επιτρόπων (Π. Μοσκοβισί, Β. Ντομπρόβσκις και Μ. Τάισεν) και ως εκ τούτου το περιεχόμενό της δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ο ίδιος εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή έχει ήδη λάβει την απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα θα απασχολήσει και το Eurogroup του Σεπτεμβρίου.

    Στη συνέχεια, τόνισε ότι η Επιτροπή εδώ και καιρό υπογραμμίζει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης και πως μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η ανάγκη «αποπολιτικοποίησης της ελληνικής διοίκησης».

    «Η Επιτροπή, ως ζήτημα αρχής, δεν σχολιάζει εθνικές νομικές διαδικασίες», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, ωστόσο σημείωσε ότι η Κομισιόν ανησυχεί για τις αναφορές σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης που αμφισβητούν την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ.

    «Η Eurostat και η Επιτροπή είναι οι αρμόδιες αρχές», επεσήμανε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε ότι τόσο στην επιστολή, όσο και στις δηλώσεις της επιτρόπου Απασχόλησης, Μ. Τίσεν, την περασμένη Τετάρτη, υπογραμμίζεται ότι η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010-2015 είναι «υπεράνω κάθε αμφιβολίας».

    Καταλήγοντας, ο δήλωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων και η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων είναι προς το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Ελλάδας.

    [06] Το ΔΝΤ είχε ζητήσει την αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων για το έλλειμμα του 2009, είπε ο Μανώλης Κοττάκης

    Στην πρώτη φάση αναθεώρησης του ελλείμματος, απόντος του κ. Γεωργίου (δεν είχε διοριστεί ακόμα στην ΕΛΣΤΑΤ), το ΔΝΤ με mail, το οποίο έστειλε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, Μπομπ Τράα, ζήτησε να αναθεωρηθούν τα στατιστικά στοιχεία, ακόμα και αυτής της επιτροπής που είχε συγκροτήσει το υπουργείο Οικονομικών, μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9FM» ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης, ο οποίος κάνει αυτή την αποκάλυψη σε άρθρο του στην εφημερίδα «Δημοκρατία».

    Για το θέμα, με τίτλο «ΤΑ MAILS της προδοσίας» και υπότιτλο «ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΗΣ EUROSTAT ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αλλοιώστε το έλλειμμα γρήγορα και με εχεμύθεια», ο κ. Κοττάκης είπε:

    «Δεν τους έφτανε δηλαδή, το πρώτο φούσκωμα του ελλείμματος, που είχε γίνει εκείνη την περίοδο, ήθελαν και άλλο. Και μάλιστα επικαλέστηκαν το καταστατικό τους και απείλησαν ότι αν δεν αναθεωρηθούν αυτά τα στατιστικά στοιχεία η Ελλάδα δεν θα χρηματοδοτείτο από το ΔΝΤ. Στο σχετικό mail ο Τράα αναφέρει, ότι θα πρέπει το ζήτημα των στατιστικών στοιχείων ?να παρακαμφθεί γρήγορα και σιωπηρά?. Είναι ένα mail το οποίο δημοσιεύεται και στο βιβλίο του Μιχάλη Ιγνατίου. Αυτό έγινε στην πρώτη φάση. Στη δεύτερη φάση, ήταν που ήταν η Ελλάδα στον γκρεμό, κατά τη γνώμη μου η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της έριξε άλλη μια σπρωξιά μεγαλύτερη. Έβαλε μέσα στο έλλειμμα το 2009 και 17 ΔΕΚΟ. Πρέπει να σας πω ότι η αναιρετική έκθεση του Αρείου Πάγου αποκαλύπτει ότι δεν μετρήθηκαν μέσα στο έλλειμμα του 2009 τα πλεονάσματα 500 Νομικών Προσώπων».

    Με τις αποκαλύψεις αυτές και με άλλες που θα γίνουν μέσω της δικαστικής διερεύνησης, η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει και την αναθεώρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την αναθεώρηση του χρέους.

    [07] Εκλογή μητροπολίτη Σμύρνης για πρώτη φορά μετά την Μικρασιατική Καταστροφή

    Στην επέτειο των 94 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προχώρησε σήμερα σε μια ιστορική απόφαση: Ανήμερα της εκτέλεσης από τον τουρκικό όχλο του Ιερομάρτυρα μητροπολίτη Σμύρνης κ. Χρυσοστόμου, εξέλεξε μετά από εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, νέο μητροπολίτη Σμύρνης - τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο Σαμαρά.

    Ταυτόχρονα, εξέλεξε και πάλι ομόφωνα και με εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη, νέο επίσκοπο Ερυθρών, τον ιερατικό προϊστάμενο της ορθοδόξου κοινότητας Σμύρνης, αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή. Ο νέος επίσκοπος Ερυθρών, στη διάθεση του νέου ποιμενάρχη της Ιωνίας.

    Το γεγονός έγινε δεκτό με ανάμικτα συναισθήματα από πλευράς μικρασιατικών σωματείων στην Ελλάδα. «Τις μέρες της μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων μας αξιωθήκαμε μια μεγάλη χαρά» λέει στο ΑΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας Δημήτρης Παντέλας. «Αξιωθήκαμε ένα χρόνο τώρα, την πραγματική βίωση ιστορικών στιγμών. Την ανακαίνιση και χρήση για λατρευτικούς σκοπούς, του ναού του Αγίου Βουκόλου, τον αγιασμό των υδάτων στο λιμάνι της Σμύρνης, το Πάσχα με την περιοδεία του Επιταφίου στους δρόμους της Σμύρνης, τις επισκέψεις του Πατριάρχη και την περιοδεία του στη γη της Ιωνίας. Ήταν όλα ιστορικά γεγονότα που κορυφώνονται με τις σημερινές εκλογές μητροπολιτών στις χηρεύουσες εδώ και 94 χρόνια θέσεις της Ιωνίας» υποστηρίζει ο κ. Παντέλας.

    «Χαρούμενος γιατί έζησε τη στιγμή» δηλώνει και ο νέος επίσκοπος Ερυθρών, αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής. «Χαρούμενος γιατί με την ακούραστη προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη, ξανανάβουν μία-μία οι λυχνίες των Εκκλησιών της Αποκάλυψης» λέει ο κ. Συκής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενθρονίσεις του νέου μητροπολίτη Σμύρνης και του νέου επισκόπου Ερυθρών, θα γίνουν μετά τις 10 του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι αύριο.

    [08] Γ. Κατρούγκαλος: Η προσπάθειά μας είναι να επιδοτήσουμε, κυρίως, την απασχόληση

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, με τα Επιμελητήρια όλης της χώρας, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ.

    Στη συνάντηση συμμετείχε η αναπληρώτρια υπουργός, Ράνια Αντωνοπούλου, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών, με θέμα την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

    Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι: «Ο στόχος μας είναι διττός. Όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε το μείζον για την Ελλάδα πρόβλημα της ανεργίας, αλλά να βρούμε τρόπους ενίσχυσης της απασχόλησης, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί αυτές είναι η "ραχοκοκαλιά"της ελληνικής οικονομίας. Τις επιχειρήσεις αυτές έπληξαν, ιδιαίτερα, οι μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες δεν ήταν τίποτα παραπάνω από συμπυκνωμένος νεοφιλελευθερισμός, που ευνοούσε τη συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας σε λίγα μονοπώλια, οδηγώντας στο ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

    Έγινε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων, καθώς η προσπάθειά μας είναι να επιδοτήσουμε, κυρίως, την απασχόληση και όχι παθητικά την ανεργία. Παρουσιάσαμε προτάσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προγράμματα, τα οποία θα επιδοτούν τη δυνατότητα ανέργων να απασχολούνται σε αυτές. Έγινε μία πλήρης εισαγωγική συζήτηση, η οποία ήταν η πρώτη και όχι η τελευταία με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πρόκειται να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή».

    Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Ρ. Αντωνοπούλου, σημείωσε ότι: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας στο υπουργείο Εργασίας, καταστήσαμε σαφές ότι, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους ανέργους πραγματικά, θα πρέπει να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας και αυτές οι καινούργιες θέσεις εργασίας μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από την ανάπτυξη. Μέχρι τότε όμως, έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε τους ανέργους στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, προωθώντας τους σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, τις οποίες υποστηρίζουμε με την κάλυψη μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

    Επίσης, σε ό,τι αφορά τα προγράμματα κατάρτισης, τα οποία δεν είχαν συνδεθεί, όπως θα έπρεπε, με τις ανάγκες της αγοράς, που καθορίζει πόσες προσλήψεις θέλει να κάνει, σε ποιους κλάδους και σε ποια επαγγέλματα, εμείς, ως κυβέρνηση, ολοκληρώσαμε και θεσμοθετήσαμε το μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας και πλέον τα προγράμματα που βγαίνουν για τους ανέργους, στηρίζονται στο τί χρειάζονται οι επιχειρήσεις ανά Περιφέρεια. Η κατάρτιση, επίσης, συνοδεύεται με εγγυημένη απασχόληση για τουλάχιστον έξι μήνες. Υπάρχει ένα πρόγραμμα που ανακοινώνουμε στο τέλος του μήνα και θα δείτε ότι όλες αυτές οι ανακοινώσεις γίνονται πράξη».

    [09] Επαφές και δεσμεύσεις του υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Δρίτσα στο Ηράκλειο

    Για διαρκή σχεδιασμό για το προσφυγικό, που συνεχίζεται, ανανεώνεται, βελτιώνεται και αναπροσαρμόζεται, μίλησε σήμερα από το Ηράκλειο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, που επισκέπτεται την Κρήτη, με αφορμή την εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης αύριο το βράδυ στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, για την προσφορά του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στη διάσωση των προσφύγων.

    Ο υπουργός επισκέφθηκε το πρωί το Λιμεναρχείο Ηρακλείου, μαζί με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχο Λ.Σ. Σταμάτη Ράπτη και στελέχη του υπουργείου και του Λιμενικού τον ΟΛΗ και τον περιφερειάρχη Κρήτης.

    Ο κ. Δρίτσας, μιλώντας για το θέμα των υποδομών και των πλωτών σκαφών, αναφέρθηκε σε πρόγραμμα που προβλέπει την ενίσχυση του Λιμενικού, με σκάφη που θα συμβάλλουν στη θωράκιση της νότιας θάλασσας της Κρήτης.

    Για την έλευση για προσφύγων που αναμένονται στην Κρήτη στα τέλη του Νοεμβρίου, ξεκαθάρισε ότι «το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από την κυβέρνηση συνεχώς ανανεώνεται, βελτιώνεται και αναπροσαρμόζεται».

    Σε συνάντηση που είχε ο κ. Δρίτσας στην Περιφέρεια Κρήτης με τον περιφερειάρχη, συζητήθηκε η συνεργασία και στήριξη της Περιφέρειας στο έργο του Λιμενικού Σώματος σε υλικοτεχνική υποδομή και μέσα, για τον έλεγχο, την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών και η ενίσχυση των λιμένων του νησιού για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

    Η Ελλάδα και η Κρήτη, όπως είπε ο υπουργός, μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες, στις πιέσεις του προσφυγικού, με ένα τέτοιο τρόπο που να κρατά την χώρα μας υψηλά, όπως επεσήμανε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ακόμη, ο κ. Δρίτσας αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του υπουργείου, που είναι, όπως είπε, «να φέρουμε στο Σώμα λιμενοφύλακες με ειδικότητα τεχνιτών, ώστε για πρώτη φορά να οργανώσουμε επισκευαστικές βάσεις του Λιμενικού Σώματος. Έχουμε ήδη μια σύμβαση ύψους 1,7 εκατ. ευρώ που αφορά ανταλλακτικά και ήδη τρέχει, που υπογράψαμε μετά από διαγωνιστική διαδικασία».

    [10] Συλλυπητήριο μήνυμα από τον υπουργό Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά για την απώλεια του Ευάγγελου Κακαβογιάννη

    O υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς εκφράζει τη θλίψη του για την αναπάντεχη απώλεια του επίτιμου διευθυντή αρχαιοτήτων Ευάγγελου Κακαβογιάννη, που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.

    «Ο θάνατός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, την οποία υπηρέτησε με ζήλο και σεβασμό καθ? όλη τη διάρκεια της υπηρεσιακής του θητείας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού για τον εκλιπόντα και προσθέτει:

    «Υπήρξε εργάτης της επιστήμης, υπηρέτης του πνεύματος, υπόδειγμα ήθους, ένα φωτεινό παράδειγμα για τα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και όλο τον ακαδημαϊκό κόσμο. Πολύτιμος συνεργάτης και υποστηρικτής του, στάθηκε η σύζυγός του Όλγα Κακαβογιάννη, επίσης επίτιμη διευθύντρια αρχαιοτήτων, στην οποία η πολιτική ηγεσία και όλο το προσωπικό του ΥΠΠΟΑ απευθύνουν τα θερμά συλλυπητήριά τους».

    Ο Ευάγγελος Κακαβογιάννης γεννήθηκε το 1938 στο Λαύριο. Εργαζόταν και σπούδαζε παράλληλα, προσπαθώντας να ακολουθήσει το όνειρό του, που ήταν η αγάπη του για την αρχαιολογία. Αναδείχθηκε σε έναν διακεκριμένο αρχαιολόγο, ο οποίος εργάστηκε με σεβασμό και υπευθυνότητα σε ανασκαφές σε όλη σχεδόν την Ελλάδα: Αν. Μακεδονία, Κυκλάδες, Μεσσηνία, Δωδεκάνησα, Έδεσσα, Θεσσαλία, Αττική. Υπηρέτησε στη Ρόδο, στην Έδεσσα, στον Βόλο και στην Αττική. Από το 2000 και ως τη συνταξιοδότησή του διετέλεσε Διευθυντής Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο υπουργείο Πολιτισμού.

    Το έργο με το οποίο ταυτίστηκε ιδιαίτερα ήταν η μελέτη των αρχαίων μεταλλείων και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων της Λαυρεωτικής. Συγκεκριμένα, μελέτησε τους τύπους των αρχαίων πλυντηρίων του μεταλλεύματος και γενικά την αρχαία μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα της περιοχής. Ενδεικτικό είναι το θέμα της διδακτορικής του διατριβής «Μέταλλα εργάσιμα και συγκεχωρημένα», που είναι αφιερωμένο στη λειτουργία και την κρατική οργάνωση των μεταλλείων του Λαυρίου κατά τους κλασικούς χρόνους.

    Επιπλέον, σε αυτόν οφείλεται η δημιουργία του Ορυκτολογικού Μουσείου του Λαυρίου το 1986, από την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής, της οποίας υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος. Ιδιαίτερη, τέλος, ήταν η συμβολή του στη μελέτη και ανάδειξη του Δήμου του Αρχαίου Μυρρινούντος, στη Μερέντα Μαρκοπούλου, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη ξετύλιξε μια από τις πτυχές της διαχρονικής ζωής της αττικής αυτής γωνιάς.

    Η επιστημονική του κατάρτιση δεν περιορίστηκε σε θέματα αρχαιολογικά. Ασχολήθηκε με θέματα που αφορούν την ιστορία, τα νεώτερα μνημεία και τη φύση. Σημαντικές είναι οι μελέτες του για τον Ρήγα Βελεστινλή, τις σχέσεις του Λαυρίου με τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον δημιουργό του νεώτερου Λαυρίου, Ανδρέα Κορδέλλα.

    [11] Με τον ιδρυτή του Facebook συναντήθηκε ο πάπας Φραγκίσκος

    Ο πάπας Φραγκίσκος υποδέχτηκε σήμερα τον πολυεκατομμυριούχο ιδρυτή του Facebook, τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Πρισίλα, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους φτωχούς αυτού του κόσμου, ανακοίνωσε το Βατικανό.

    Στη συνάντησή τους συζήτησαν με ποιον τρόπο θα μπορούσε "να χρησιμοποιηθούν η τεχνολογία και οι επικοινωνίες προκειμένου να ανακουφιστούν οι φτωχοί (...) και να περάσει ένα μήνυμα ελπίδας, ιδίως στους πιο αδικημένους ανθρώπους" αναφέρεται στη λακωνική ανακοίνωση.

    Ο Ζούκερμπεργκ πρόκειται να δώσει μια διάλεξη σήμερα το απόγευμα σε ένα πανεπιστήμιο της Ρώμης και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

    [12] Το Facebook αλλάζει, για μια ακόμη φορά, το Trending, μετά από καταγγελίες για μεροληψία

    Η δημοφιλέστερη παγκοσμίως πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, αποφάσισε να αναδιαμορφώσει το χαρακτηριστικό «Trending» στην ιστοσελίδα της, ώστε οι αναρτήσεις να γίνονται πιο αυτοματοποιημένα, μετά από καταγγελίες ότι οι άνθρωποι που επέλεγαν τις προτεινόμενες σελίδες μεροληπτούσαν υπέρ του κόμματος των Συντηρητικών στις ΗΠΑ.

    Οι περίπου 1,7 δισεκατομμύρια χρήστες του Facebook βλέπουν τα νέα και άλλα προτεινόμενα θέματα, τα οποία επιλέγονται τόσο με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, όσο και από εργαζομένους στην εταιρεία. Σύμφωνα με τις αλλαγές, οι περιγραφές των ειδήσεων ή των ιστοριών δεν θα γράφονται πλέον από το προσωπικό, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία.

    Λίγους μήνες πριν, ένας πρώην δημοσιογράφος ο οποίος εργαζόταν στο Facebook, είχε καταγγείλει ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας «μεροληπτούν στα θέματα των ειδήσεων, προβάλλοντας περισσότερο αυτά που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες που τάσσονται υπέρ των Συντηρητικών».

    Σε ανάρτησή του, το Facebook είχε ανακοινώσει ότι από τη σχετική έρευνα που διεξήχθη γύρω από το θέμα, δεν βρέθηκαν στοιχεία ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο.

    Ωστόσο σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι έχει προβεί σε αλλαγές προκειμένου «η ομάδα του Facebook να παίρνει λιγότερες ατομικές αποφάσεις σχετικά με τα θέματα των ειδήσεων.

    [13] Πλήρης έγκριση από FIFA και UEFA για τους χειρισμούς Κοντονή

    «Οι Νόμοι του κράτους είναι υπεράνω οποιουδήποτε καταστατικού Ομοσπονδίας». Με αυτή τη δήλωση ο εκπρόσωπος της FIFA, Κώστας Κουτσοκούμνης, έδωσε το στίγμα για όσα θα ακολουθήσουν γύρω από τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είχε προηγηθεί η συνάντηση της πενταμελούς επιτροπής της FIFA και της UEFA με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση είναι ο θεματοφύλακας της νομιμότητας και με βάση αυτό τον κανόνα προχωράμε. Το καθεστώς της κανονικότητας επανέρχεται».

    Από τη δική του μεριά, ο Κύπριος εκπρόσωπος της παγκόσμιας συνομοσπονδίας δήλωσε αρχικά: «Έχουμε πάρει διαβεβαιώσεις από την ΕΠΟ ότι στην αυριανή συνεδρίαση το θέμα των δικαστών θα εξεταστεί και η απόφαση που έχει ληφθεί, θα ανατραπεί. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο υφυπουργός έχει δεσμευτεί να ακυρώσει την απόφαση για μη έναρξη του πρωταθλήματος, μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Έχω την υπόσχεση πως στις 10 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει το πρωτάθλημα».

    Για το αν θα εκπέσουν του αξιώματος μέλη της διοίκησης της ΕΠΟ, μετά την έκδοση του σχετικού βουλεύματος, απάντησε: «Δεν το έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα. Αυτό είναι ζήτημα της ελληνικής δικαιοσύνης. Δεν είμαστε ειδικοί για τους Νόμους του ελληνικού κράτους. Πάντως οι Νόμοι κάθε κράτους είναι υπεράνω κάθε καταστατικού.

    Υπάρχουν διατάξεις στους Νόμους για το τι γίνεται στις περιπτώσεις που κάποιος κατηγορείται και υπάρχει και το καταστατικό που προβλέπει τι γίνεται αν κάποιος εκπέσει του αξιώματος».

    Τέλος, σχετικά με την ΚΕΔ, ο κ. Κουτσοκούμνης παρέπεμψε στην αυριανή συνάντηση, λέγοντας: «Η διαιτησία είναι κάτι που θα μας απασχολήσει στις συζητήσεις με την ΕΠΟ και τις ομάδες. Θα τα πούμε αύριο. Υπομονή ακόμη 24 ώρες. Εμείς είμαστε εδώ για να λύσουμε το πρόβλημα».

    Από τη δική του μεριά, ο κ. Κοντονής είπε: «Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος και ικανοποιημένος από τη συζήτηση που είχαμε με τις διεθνείς ομοσπονδίες. Έχει γίνει αντιληπτό ότι το Σύνταγμα και οι Νόμοι του κράτους εφαρμόζονται και θα εφαρμόζονται απαρεγκλίτως. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ο θεματοφύλακας της νομιμότητας και ελπίζω να το έχουν καταλάβει οι πάντες. Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει μόλις αποκατασταθεί η νομιμότητα, η ανεξαρτησία των δικαιοδοτικών οργάνων της ΕΠΟ και ιδίως της Επιτροπής δεοντολογίας και των λοιπών πειθαρχικών οργάνων. Ελπίζω να γίνει σύντομα».

    Σχετικά με τις συνέπειες για τα μέλη της ΕΠΟ, απάντησε: «Το τι θα κάνει η Ομοσπονδία είναι δικός της λογαριασμός. Αυτά που προβλέπονται στους Νόμους θα εφαρμοστούν και δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι προβλέπεται στις διατάξεις του Νόμου και τι πρέπει να γίνει. Οι πάντες το γνωρίζουν. Όσοι αμφισβητούσαν τα όσα λέγαμε προ ημερών και το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, αν είναι αμετάκλητο ή όχι, ελπίζω να γίνουν σοφότεροι».

    Για το γεγονός ότι οι δύο συνομοσπονδίες ταυτίζονται με τη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού και όχι με τις θέσεις της ΕΠΟ, τόνισε: «Το κρίνω απολύτως θετικό και λογικό. Ταυτίζεται με τη νομιμότητα και την τήρηση των κανόνων που πρέπει να διεξάγεται το ποδόσφαιρο. Επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι για εμάς είναι απολύτως θετικό. Πέραν του γεγονότος ότι κινείται στην κατεύθυνση της κοινής λογικής και όχι σε παραλογισμούς και αυθαιρεσίες. Το καθεστώς της κανονικότητας επανέρχεται με τρόπο πανηγυρικό».

    Και αμέσως μετά πρόσθεσε: «Με ενδιαφέρουν οι σχέσεις που έχουμε με τις διεθνείς ομοσπονδίες, όλες και πολύ περισσότερο με τη ΔΟΕ, να είναι σχέσεις ειλικρινείς και σχέσεις που οδηγούν στην καλυτέρευση του αθλητισμού. Όπως έχω τονίσει, η ελληνική κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο όλων των αθλητικών οργάνων και εργάζεται μαζί τους για τη διαφάνεια και τον εκδημοκρατισμό».

    Οσο για την δήλωση του Κουτσοκούμνη, πως «οι Νόμοι του κράτους είναι υπεράνω», απάντησε: «Ακόμη κι αν δεν είχε ειπωθεί, δεν σημαίνει ότι δεν ίσχυε. Κάτι που ισχύει δεν χρειάζεται να το λέμε. Η κυβέρνηση είναι ο θεματοφύλακας της νομιμότητας και με βάση αυτό προχωράμε. Και έτσι θα ολοκληρώσουμε το έργο μας».

    [14] Συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην βόρεια Συρία

    Κανείς δεν έχει δικαίωμα να υποδείξει στην Τουρκία ποια τρομοκρατική οργάνωση μπορεί να πολεμήσει, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, καθώς το κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ δέχεται κριτική σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στο συριακό έδαφος, όπου συγκρούεται με μαχητές της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων.

    "Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πας πει ποια τρομοκρατική οργάνωση μπορούμε να πολεμήσουμε και ποια να αγνοήσουμε", τόνισε ο Τσελίκ σε μια συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο τουρκικός στρατός, οι ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν 61 επιθέσεις πυροβολικού σε διάφορες περιοχές γύρω από την πόλη Τζαραμπλούς το τελευταίο 24ωρο, πλήττοντας 20 στόχους. Όπως σημειώνεται, ο στρατός "λαμβάνει όλα τα μέτρα και δείχνει την μέγιστη ευαισθησία" για να αποφύγει απώλειες αμάχων.

    Παράλληλα τονίζεται πως οι τουρκικές δυνάμεις εκκαθάρισαν από μαχητές ?δίχως να διευκρινίζεται η προέλευση αυτών? περισσότερα από δέκα χωριά στην βόρεια Συρία. Ενώ σημειώνεται πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις τώρα στρέφονται σε περιοχές δυτικότερα, όπου οι τουρκικές δυνάμεις νωρίτερα ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν τον έλεγχο μερικών χωριών.

    Πηγές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων επισήμαναν επίσης πως αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν σήμερα στόχους κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην περιοχή Γκάρα στο βόρειο Ιράκ.

    Η προέλαση των τουρκικών δυνάμεων στα ενδότερα της βόρειας Συρίας προκάλεσε τις επικρίσεις των ΗΠΑ που χαρακτήρισαν "απαράδεκτες" τις συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και ορισμένες οργανώσεις της αντιπολίτευσης στη βόρεια Συρία, τονίζοντας πως οι ασυντόνιστες επιχειρήσεις και ελιγμοί στη βόρεια Συρία θα δώσουν στο Ισλαμικό Κράτος περισσότερο χώρο.

    [15] Απορρίφθηκε για 9η φορά το αίτημα αποφυλάκισης του δολοφόνου του Τζον Λένον

    Για ένατη φορά οι αμερικανικές αρχές αρνήθηκαν το αίτημα αποφυλάκισης του Μαρκ Ντέβιντ Τσάπμαν, του αθρώπου που σκότωσε τον Τζον Λένον πριν από 36 χρόνια, όπως έγινε γνωστό από τη σωφρονιστική υπηρεσία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

    "Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το αίτημά του απορρίφθηκε" ανέφερε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η εκπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για την απόφαση που έλαβε η επιτροπή αποφυλακίσεων.

    Ο Μαρκ Τσάπμαν, 61 ετών σήμερα, καταδικάστηκε το 1981 σε ποινή κάθειρξης από 20 έτη μέχρι ισόβια. Τον Δεκέμβριο του 2000 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τη φυλάκισή του, κάτι που σήμαινε ότι είχε πλέον τη δυνατότητα να ζητήσει να αποφυλακιστεί υπό όρους. Ωστόσο, όλα τα αιτήματα που έχει υποβάλει από τότε έχουν απορριφθεί.

    Ο Τσάπμαν σκότωσε τον Λένον στις 8 Δεκεμβρίου 1980, πυροβολώντας τον πέντε φορές ενώ ο διάσημος τραγουδιστής και συνθέτης επέστρεφε στο σπίτι του, στο κτίριο Ντακότα του Σέντραλ Παρκ, με τη σύζυγό του Γιόκο Όνο. Η τελευταία έχει εκφράσει κατ' επανάληψη της αντίθεσή της στην αποφυλάκιση του Τσάπμαν.

    Το 10 αίτημα αποφυλάκισης είναι ήδη προγραμματισμένο να εξεταστεί τον Αύγουστο του 2018.

    [16] Προβλήματα στους επιστημονικούς κύκλους έχει προκαλέσει το Excel της Microsoft

    Το πρόγραμμα επεξεργασίας λογιστικών φύλλων της Microsoft, Excel, έχει γίνει το θέμα δυσαρέσκειας πολλών επιστημόνων αφού όπως υποστηρίζουν είναι υπαίτιο για σοβαρά λάθη που έχουν γίνει σε επιστημονικές εργασίες πάνω στη γονιδιωματική.

    Το Excel είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας λογιστικών φύλλων που έχει τη δυνατότητα να κάνει πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς, να δημιουργεί αλλά και να επεξεργάζεται μια βάση δεδομένων και να κάνει γραφήματα.

    Επιστήμονες έφεραν το θέμα στο φως της δημοσιότητας με σκοπό να κάνουν γνωστό το σφάλμα που υπάρχει στο πρόγραμμα, το οποίο μετατρέπει αυτόματα τα ονόματα ορισμένων γονιδίων σε ημερομηνίες. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, σύμβολα γονιδίων όπως το SET2 (Septin 2) μετατρέπονται αυτόματα σε «September 2».

    Ωστόσο, η Microsoft, η οποία διέθεσε την πρώτη έκδοση του Excel το 1985, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι το σφάλμα στην μετονομασία των γονιδίων μπορεί να διορθωθεί εάν οι χρήστες κάνουν ορισμένες αλλαγές στις ρυθμίσεις της εφαρμογής.

    «Το Excel έχει τη δυνατότητα να εμφανίζει τα δεδομένα και τα κείμενα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις είναι σχεδιασμένες ώστε να λειτουργούν σε καθημερινά σενάρια», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο BBC.

    «Το Excel προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επιλογών, τις οποίες οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ώστε να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται τα δεδομένα», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Ωστόσο, όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, αυτό το πρόβλημα δεν εκδηλώνεται στο ανάλογο πρόγραμμα της Google, το Google Sheets.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 August 2016 - 16:32:44 UTC