Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρέος, πρωτογενή πλεονάσματα και αξιολόγηση στην ατζέντα
  • [02] Μακροπρόθεσμα δεν γίνεται να συλλέγουμε τους πρόσφυγες σε ελληνικά νησιά, τονίζει ο Αυστριακός καγκελάριος
  • [03] Κολομβία: Οι FARC κήρυξαν οριστική κατάπαυση του πυρός
  • [04] Ισραήλ: Απεβίωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ
  • [05] Χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα στην ατζέντα

  • [01] Χρέος, πρωτογενή πλεονάσματα και αξιολόγηση στην ατζέντα

    Όλη η ατζέντα του προγράμματος και της διαπραγμάτευσης αναμένεται να τεθεί το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντηση του κοινοτικού επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

    Σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο, στη συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα θα συζητηθούν θέματα που άπτονται τόσο της ολοκλήρωσης της υλοποίησης των 15 ορόσημων από την πρώτη αξιολόγηση- και κατ' επέκταση της εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ- όσο και της προετοιμασίας για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση (στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα εργασιακά).

    Σημαντικά ζητήματα για το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση αποτελούν, επίσης, η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς και για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά, όταν η Ελλάδα θα είναι εκτός προγράμματος. Ειδικά για το χρέος, αναμένονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με βάση την έκθεση αυτή, θα υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, προκειμένου να αποφασιστεί η συμμετοχή εκ νέου του Ταμείου στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Πρωτογενή πλεονάσματα και χρέος είχαν, επίσης, τεθεί κατά την επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί στην Ελλάδα και τώρα θα συνεχιστεί η συζήτηση στις Βρυξέλλες.

    Παράλληλα, στη συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Με βάση τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τα «κόκκινα» δάνεια πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% έως το 2019. Ενώ μεταξύ των ορόσημων- προαπαιτούμενων είναι και οι αλλαγές στον «νόμο Δένδια» για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι αύριο θα συνέλθει στις Βρυξέλλες και το Euro Working Group, με αντικείμενο την προετοιμασία της συνεδρίασης του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου. Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, θα αποφασιστεί και η ακριβής ημερομηνία της επανόδου στην Αθήνα των εκπροσώπων των θεσμών (περί τα μέσα Σεπτεμβρίου) για την αξιολόγηση των ορόσημων.

    [02] Μακροπρόθεσμα δεν γίνεται να συλλέγουμε τους πρόσφυγες σε ελληνικά νησιά, τονίζει ο Αυστριακός καγκελάριος

    Μακροπρόθεσμα δεν γίνεται να συλλέγουμε σε ελληνικά νησιά όλους εκείνους που προτίθενται σε φυγή, τονίζει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κλάινε Τσάιτουνγκ» ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν.

    Ο ίδιος εκτιμά πως τώρα η ενσωμάτωση προηγείται της μετανάστευσης, η οποία, όπως σημειώνει, πρέπει να περιοριστεί περαιτέρω καταβάλλοντας μεγαλύτερες προσπάθειες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξουν προγράμματα βοήθειας για τις χώρες προέλευσης.

    «Δεν μπορούμε να κατασκευάζουμε ένα "φρούριο Ευρώπη" και να παραβλέπουμε το τι συμβαίνει στα σύνορά μας, για το οποίο φέρουμε και εμείς ευθύνη. Θα προσπαθήσουμε να φθάσουν ταχύτερα τα προγράμματα βοήθειας και τα κέντρα υποδοχής στη Βόρεια Αφρική», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Στο ερώτημα «γιατί στη Βόρεια Αφρική και όχι στην Ευρώπη», ο ίδιος απαντά πως «ακριβώς στη Βόρεια Αφρική, κατά το τουρκικό πρότυπο», συμπληρώνοντας πως «μακροπρόθεσμα δεν γίνεται να συλλέγουμε σε ελληνικά νησιά όλους εκείνους που προτίθενται σε φυγή».

    Κατά την άποψη του Αυστριακού καγκελάριου, πρόσφυγες οι οποίοι διασώζονται στη θάλασσα θα πρέπει να επιστρέφονται μόνον σε ασφαλείς χώρες, κάτι που, όπως παρατηρεί, δεν είναι ίσως πάντα εύκολο, ωστόσο είναι εφικτό.

    Ο Κρίστιαν Κερν απορρίπτει εμμέσως πλην σαφώς την παρατήρηση της εφημερίδας ότι αυτό δεν απέχει πολύ από το λεγόμενο «αυστραλιανό μοντέλο», επισημαίνοντας πως πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές, καθώς, όπως παρατηρεί, δεν συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες αξιών το να απωθούνται βάρκες, το να εγκαταλείπονται στη μοίρα τους άνθρωποι, το να κατασκευάζονται καταλύματα-στρατόπεδα όπου ακρωτηριάζονται παιδιά.

    [03] Κολομβία: Οι FARC κήρυξαν οριστική κατάπαυση του πυρός

    Οι αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) κήρυξαν οριστική κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (08:00 τη Δευτέρα ώρα Ελλάδας) μετά την ιστορική συμφωνία ειρήνης την οποία συνήψαν την εβδομάδα που πέρασε με την κυβέρνηση της Κολομβίας για να τερματιστεί ο εμφύλιος που διήρκεσε 52 χρόνια.

    «Διατάσσω όλες τις διοικήσεις μας, όλες τις μονάδες μας και τον καθέναν από τους μαχητές μας να πάψουν πυρ και να σταματήσουν τις εχθροπραξίες εναντίον του κολομβιάνικου κράτους από απόψε τα μεσάνυχτα», δήλωσε ενώπιον εκπροσώπων του Τύπου στην Αβάνα ο ηγέτης των FARC, ο Τιμολέον Χιμένες ή «Τιμοσένκο».

    Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ήταν ο πρώτος που διέταξε την οριστική κατάπαυση του πυρός με τους αντάρτες ? θα τεθεί σε ισχύ την ίδια ώρα ? μία ημέρα μετά την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας ειρήνης με τη μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών της χώρας, η οποία ιδρύθηκε το 1964 εν μέσω μιας εξέγερσης των αγροτών και μετρά περίπου 7.500 μαχητές.

    «Ακούσαμε με συγκίνηση την διαταγή του προέδρου προς τον στρατό του και δίνουμε κι εμείς την ίδια διαταγή στα στρατεύματά μας», είπε ο επικεφαλής των FARC.

    Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση και οι αντάρτες ανακοινώνουν από κοινού μια τέτοια κίνηση, αν και οι αντάρτες εφάρμοζαν από τον Ιούλιο του 2015 μονομερή κατάπαυση του πυρός, η οποία συνέβαλε να περιοριστούν σημαντικά οι συγκρούσεις με μονάδες των ένοπλων δυνάμεων τους τελευταίους μήνες.

    Οι συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν τα δύο μέρη έπειτα από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων στην Αβάνα της Κούβας αναμένεται να υπογραφούν από τον Σάντος και τον «Τιμοσένκο» κατά τη διάρκεια μιας επίσημης τελετής μεταξύ της 20ής και της 26ης Σεπτεμβρίου. Κατόπιν οι Κολομβιανοί θα κληθούν να τις εγκρίνουν στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τη 2η Οκτωβρίου.

    Οι αντάρτες αναμένεται να επικυρώσουν τις συμφωνίες αυτές σε ένα εθνικό συνέδριο στη νότια Κολομβία που θα διεξαγάγουν από τη 13η ως τη 19η Σεπτεμβρίου.

    [04] Ισραήλ: Απεβίωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ

    Ο Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, ένας βετεράνος της πολιτικής ο οποίος στο παρελθόν είχε αποτελέσει τον άνθρωπο που διατηρούσε συνεχή επαφή με τον Χόσνι Μουμπάρακ της Αιγύπτου για λογαριασμό της ισραηλινής κυβέρνησης, απεβίωσε χθες Κυριακή σε ηλικία 80 ετών.

    Η υγεία του Μπεν Ελιέζερ ήταν σε άσχημη κατάσταση για χρόνια. Αποσύρθηκε από το πολιτικό σκηνικό το 2014.

    Πέρυσι του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για δωροληψία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απάτη και φοροδιαφυγή, καθώς οι αρχές υποστηρίζουν ότι είχε δωροδοκηθεί από επιχειρηματίες ενόσω ήταν μέλος της κυβέρνησης. Η δίκη του, η οποία διεξαγόταν ερήμην του πρώην υπουργού εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί.

    Άλλοτε ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, ο Μπεν Ελιέζερ ήταν ο υπουργός Άμυνας του τότε πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν (2001-2002), όταν ξέσπασε μια παλαιστινιακή Ιντιφάντα.

    Ο Μπεν Ελιέζερ, που είχε γεννηθεί στο Ιράκ, θεωρείτο γενικά ο ισραηλινός πολιτικός που είχε την πιο στενή σχέση από κάθε άλλον με τον Χόσνι Μουμπάρακ ? ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011 ? κι αποτελούσε έναν από τους βασικούς συνδέσμους του Ισραήλ με τον αυταρχικό Αιγύπτιο ηγέτη. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης το 1979.

    Σε συλλυπητήριο μήνυμά του, ο συντηρητικός ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισήμανε ότι ο Μπεν Ελιέζερ «υπηρέτησε τη χώρα του για δεκαετίες, ως μαχόμενος στρατιώτης, διοικητής, δημόσιος λειτουργός και υπουργός».

    [05] Χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα στην ατζέντα

    Όλη η ατζέντα του προγράμματος και της διαπραγμάτευσης αναμένεται να τεθεί αύριο το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντηση του κοινοτικού επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

    Σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο, στη συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα θα συζητηθούν θέματα που άπτονται τόσο της ολοκλήρωσης της υλοποίησης των 15 ορόσημων από την πρώτη αξιολόγηση- και κατ' επέκταση της εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ- όσο και της προετοιμασίας για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση (στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα εργασιακά).

    Σημαντικά ζητήματα για το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση αποτελούν, επίσης, η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς και για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά, όταν η Ελλάδα θα είναι εκτός προγράμματος. Ειδικά για το χρέος, αναμένονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με βάση την έκθεση αυτή, θα υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, προκειμένου να αποφασιστεί η συμμετοχή εκ νέου του Ταμείου στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Πρωτογενή πλεονάσματα και χρέος είχαν, επίσης, τεθεί κατά την επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί στην Ελλάδα και τώρα θα συνεχιστεί η συζήτηση στις Βρυξέλλες.

    Παράλληλα, στη συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Με βάση τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τα «κόκκινα» δάνεια πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% έως το 2019. Ενώ μεταξύ των ορόσημων- προαπαιτούμενων είναι και οι αλλαγές στον «νόμο Δένδια» για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι αύριο θα συνέλθει στις Βρυξέλλες και το Euro Working Group, με αντικείμενο την προετοιμασία της συνεδρίασης του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου. Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, θα αποφασιστεί και η ακριβής ημερομηνία της επανόδου στην Αθήνα των εκπροσώπων των θεσμών (περί τα μέσα Σεπτεμβρίου) για την αξιολόγηση των ορόσημων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 August 2016 - 4:32:41 UTC