Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την βούληση ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας εξέφρασαν Ν. Κοτζιάς και Μ. Τσαβούσογλου
  • [02] Η κυβέρνηση αναζητά εσωτερικούς εχθρούς, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σ. Κεδίκογλου
  • [03] Η ΝΔ για την επίθεση αγνώστων με μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ έξω από το Πολυτεχνείο
  • [04] Τη Δευτέρα η καταβολή επιδομάτων και παροχών του ΟΑΕΔ προς τους δικαιούχους
  • [05] Ο Δ. Βίτσας στις εκδηλώσεις για την επέτειο καθορισμού των πρώτων συνόρων του ελληνικού κράτους
  • [06] Ο Ζ.,Γκάμπριελ δεν θεωρεί πιθανή μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ σύντομα

  • [01] Την βούληση ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας εξέφρασαν Ν. Κοτζιάς και Μ. Τσαβούσογλου

    Τη βούλησή τους να ενισχύσουν τις σχέσεις των δύο χωρών τόνισαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην ανεπίσημη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Κρήτη. Μία ιδιαίτερα φιλική τετ α τετ συνάντηση, η οποία διήρκησε τρεις ώρες συνολικά, ξεκίνησε με μία συνομιλία των δύο υπουργών και συνεχίστηκε στο γεύμα που ακολούθησε.

    Η συνάντηση, όπως τόνισαν και οι δύο υπουργοί στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, ήταν μία εποικοδομητική ευκαιρία να συζητήσουν τόσο για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και την ενίσχυση του διαλόγου όσο και για τα μεγάλα προβλήματα που εξελίσσονται στην περιοχή μας. Μια ευκαιρία, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, να βρεθούν τρόποι συνεργασίας που θα συμβάλλουν οι δύο πλευρές στη λύση τους.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε «για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον τουρκικό λαό που αντιπάλεψε το πραξικόπημα που έγινε προσπάθεια να επιβληθεί στην Τουρκία» και τόνισε ότι μετά τη συνάντηση των δύο κυβερνήσεων στη Σμύρνη που άνοιξε τα κανάλια συνεννόησης, διαλόγου και συνεργασίας, αποφασίστηκε με τον κ. Τσαβούσογλου αυτά να διευρυνθούν περαιτέρω στους τομείς που υπάρχουν, όπως η οικονομική συνεργασία, η συνεργασία στις μεταφορές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και ο πολιτικός διάλογος.

    «Η ελληνική εξωτερική πολιτική» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς «συνεχίζει με ένταση το έργο της, αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με τις γείτονες χώρες και σ? όλη την Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις και ιδιαίτερα συμφέροντα. Γι' αυτό η σημερινή μας συνάντηση έχει μεγάλη σημασία για τις δύο χώρες αλλά, νομίζω, και για την περιοχή ευρύτερα».

    Τη χαρά του για την επίσκεψή του στην Κρήτη που επισκέπτεται για πρώτη φορά, όπως είπε, εξέφρασε από την πλευρά του ο κ. Τσαβούσογλου ευχαριστώντας για την πρόσκληση τον κ. Κοτζιά. Ένα ιδιαίτερο «ευχαριστώ» εξέφρασε προς τον ομόλογό του, αλλά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «για την υποστήριξη που μας προσέφεραν τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης απόπειρας πραξικοπήματος». «Η υποστήριξη του ελληνικού λαού καθώς και η ξεκάθαρη στάση της ελληνικής κυβέρνησης» πρόσθεσε «έγιναν δεκτές με μεγάλη ευχαρίστηση από τον τουρκικό λαό, ο οποίος μάλιστα λέει ότι μόνο οι Έλληνες μπορούν να αναγνωρίσουν και να καταλάβουν τα προβλήματα τους».

    «Η προσπάθεια μας όλη έγκειται στο να δυναμώσουμε ακόμη πιο πολύ τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου κάνοντας αναφορά στο θεσμό του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς και τις διερευνητικές συνομιλίες που υφίστανται μεταξύ των δύο χωρών, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του κ. Κοτζιά να έχουν τακτικές ανεπίσημες συναντήσεις και στην Τουρκία και στην Ελλάδα, όπως η σημερινή. «Στις αρχές αυτού του έτους» είπε «τον είχα φιλοξενήσει στην Κωνσταντινούπολη για ένα δείπνο, γι' αυτό σήμερα ήρθα μετά την πρόσκλησή του εδώ».

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον κ. Κοτζιά ως «πολύ εποικοδομητική» και εξήγησε: «Εκφράσαμε τη θέλησή μας να βελτιώσουμε ακόμα πιο πολύ τις σχέσεις μας, εκτιμήσαμε και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή τη φορά και οι δύο πλευρές στην Κύπρο να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία που έχουν» και τόνισε πως «εμείς, και οι δύο πλευρές θα την υποστηρίξουμε».

    Μετά τις δηλώσεις ο κ. Κοτζιάς συνόδευσε τον κ. Τσαβούσογλου στο σπήλαιο Δικατίον 'Αντρον, στο οροπέδιο Λασιθίου, όπου γεννήθηκε ο Δίας, εκεί όπου οδήγησε την Ευρώπη, μετά την απαγωγή της από τη Λιβύη. «Ένας μύθος βαθιά αντιρατσιστικός, τον οποίο κανείς στην Ευρώπη δεν πρέπει να ξεχνάει. Ευχαριστώ πάρα πολύ», όπως επισήμανε ο κ. Κοτζιάς.

    Στην πλατεία του χωριού Ψυχρό την οποία ονομάτισε ο κ. Κοτζιάς πριν από ένα χρόνο σε πλατεία Ευρώπης, μια μικρή γιορτή, με τους ήχους της κρητικής λύρας και ένα σύντομο παραδοσιακό χορό, έδωσαν τον γιορτινό τόνο στην επίσκεψη πριν από την ανάβαση στο σπήλαιο.

    [02] Η κυβέρνηση αναζητά εσωτερικούς εχθρούς, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σ. Κεδίκογλου

    Στόχος της κυβέρνησης, στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι η χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης, δηλώνει ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και προσθέτει ότι ο νόμος που έφερε η κυβέρνηση μπορεί να προσβληθεί ως αντισυνταγματικός. Κατηγορεί δε, την κυβέρνηση ότι αναζητά εσωτερικούς εχθρούς κατά τα σταλινικά πρότυπα.

    Σημειώνει, επίσης, ότι καίτοι η ΝΔ δεν μπορεί να προκαλέσει εκλογές το ενδεχόμενο είναι ανοικτό, ενώ υποστηρίζει ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Όσον αφορά τα εσωκομματικά δηλώνει ότι «αυτά τα περί διάστασης μεταξύ «καραμανλικών», «σαμαρικών» «μητσοτακικών» είναι εκ του πονηρού και θα πρέπει να σταματήσουν».

    -Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Σίμου Κεδίκογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Σπύρο Γκουτζάνη έχει ως εξής:

    ΕΡ. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες. Ήδη η ΝΔ ανακοίνωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει την καινούργια πραγματικότητα. Θεωρείτε ότι δεν έπρεπε να αλλάξει η κατάσταση ανομίας -όπως όλοι συμφωνούν- που επικρατούσε;

    ΑΠ. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι προφανής. Στόχος είναι η χειραγώγηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωση, αποφασίζοντας αυθαίρετα να χορηγήσει μόνο τέσσερις τηλεοπτικές άδειες χωρίς να δικαιολογείται ο συγκεκριμένος αριθμός, ενώ ούτε η όλη διαδικασία μπορεί να θεωρηθεί άμεμπτη, καθώς βασίζονται σε μία ψευτομελέτη του Ινστιτούτου Φλωρεντίας, καταστρατηγώντας τις συνταγματικές αρχές της ανεξαρτησίας, της ελευθεροτυπίας και του υγιούς ανταγωνισμού. Εμείς από την αρχή είχαμε προειδοποιήσει για δυσάρεστες εξελίξεις και είχαμε καταψηφίσει το «νόμο Παππά».

    Ο κ. Τσίπρας μιλάει για θεσμική εκτροπή, όταν ο ίδιος ο νόμος για τα Μέσα Ενημέρωσης μπορεί να προσβληθεί ως αντισυνταγματικός, αφαιρώντας εξουσίες από μία ανεξάρτητη αρχή, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, και τις μεταβιβάζει στον υπουργό του. Συνεπώς , ο κ. Παππάς με βάση το νόμο της κυβέρνησης Τσίπρα γίνεται υπερκαναλάρχης και το ΕΣΡ, για το οποίο τούς μέμφονται, ότι δεν συναινούν στη συγκρότησή του, αποκτά ένα διακοσμητικό ρόλο, αφού πλέον εισηγείται και δεν αποφασίζει. Έχουν καταλύσει την ανεξάρτητη αρχή, ο κ. Παππάς, ως άλλος Λουδοβίκος λέει: «το Κράτος είμαι εγώ». Το Σύνταγμα τις αρμοδιότητες αυτές, των αδειοδοτήσεων τις δίνει στην ανεξάρτητη αρχή, ανήκουν δηλ. στο κράτος, αντιθέτως ο κ. Παππάς φαίνεται ότι ερμηνεύει με το δικό του τρόπο το Σύνταγμα. Έχουν μπερδέψει την κυβέρνηση με το κράτος, αυτή είναι καθεστωτική νοοτροπία. Η ανεξάρτητη αντικειμενική ενημέρωση είναι συστατικό της Δημοκρατίας μας. Τα κόλπα για να φιμώσουν την κριτική, για να φιμώσουν τους αντιπάλους τους, δεν έχουν θέση σε μία Δημοκρατία. Δεν έχουν, επίσης, δώσει πειστικές απαντήσεις για το πώς εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον όταν έχουμε συγκέντρωση της ενημέρωσης σε λίγους, καθώς και ποια είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων ο κ. Παππάς αποφάσισε ότι ο αριθμός των αδειών εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις, τη στιγμή μάλιστα που οι τεχνικές δυνατότητες μπορούν να υποστηρίξουν 16 κανάλια πανελλαδικά.

    ΕΡ.: Η κυβέρνηση σας κατηγορεί πάντως για σύνδεση με την παλιά διαπλοκή;

    ΑΠ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταφεύγει σε τακτικισμούς και κόλπα. Για να δικαιολογήσει την αποτυχία της αναζητά εναγωνίως «εσωτερικούς εχθρούς» κατά τα σταλινικά πρότυπα. Προκειμένου να φορτώσουν τα λάθη και τις παραλείψεις τους ανακάλυψαν τη διαπλοκή. Ας ελπίσουμε να σταματήσουν αυτά τα κολπάκια.

    ΕΡ.: Νομίζετε ότι η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές;

    ΑΠ. Θεωρούμε απολύτως απαραίτητη την αλλαγή πολιτικής. Ακούμε τον κ. Τσίπρα, ενάμιση χρόνο μετά, να λέει στους υπουργούς του: «συνεννοηθείτε για τις επενδύσεις», μα χρειάστηκε ενάμιση χρόνο για να καταλάβει, ότι οι υπουργοί του κάνουν ό, τι μπορούν για να υπονομεύσουν κάθε επενδυτική προσπάθεια;

    Πρέπει να αλλάξει η πολιτική, πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση, δεν μπορούμε να προκαλέσουμε εκλογές. Επιμένουμε στο αίτημά μας και σε ό, τι αφορά το αν το θεωρώ πιθανό; Ό, τι έχω ακούσει μέχρι στιγμής από το στόμα του κ. Τσίπρα τελικά έχει συμβεί το αντίθετο, οπότε, όταν λέει ότι δεν θα γίνουν εκλογές, εγώ, ευλόγως, το πιθανολογώ.

    ΕΡ.: Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση δεν θα ξεπεράσει το δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα που έχει μπροστά της;

    ΑΠ. Τα ελληνικά νοικοκυριά θα «ματώσουν» από τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, είναι σκληρά μέτρα, χωρίς αποτέλεσμα, προδιαγράφουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και νέες αυξήσεις φόρων. Είναι μία συνταγή που δεν βγαίνει, αποδέχονται τις προτάσεις για υπερφορολόγηση και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που δεν πρόκειται να αποδώσουν, και αυτό θα φανεί Σεπτέμβρη με Οκτώβρη οπότε θα αρχίσουν να αδειάζουν τα ταμεία. Και, επίσης, τι έγινε το κούρεμα του χρέους, τι έγινε η σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, τι έγινε ο 13ος μισθός; Φαντάζομαι πως τα ξεχνάμε όλα αυτά, όπως και το ότι ο αυτόματος «κόφτης» είναι συνέπεια της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε τέτοια απαίτηση με τόσο σκληρό και απόλυτο τρόπο.

    Η οικονομία δεν πρόκειται να μπει σε τροχιά ανάπτυξης όσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραμένει στην εξουσία, πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό, γιατί ακόμα και όταν φτάνει - υπό την πίεση της πραγματικότητας- να αποδεχθεί την ανάγκη των ιδιωτικοποιήσεων, εντούτοις, δεν μπορεί να τις υλοποιήσει, γιατί έχουν αλλεργία στον ιδιωτικό τομέα , έχουν αλλεργία απέναντι στην επιχειρηματικότητα και απέναντι στον ελεύθερο επαγγελματία, τούς βλέπουν σαν εχθρούς.

    ΕΡ.: Τις ίδιες δυσκολίες όμως δεν θα συναντήσετε κι εσείς μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, του μνημονίου, το οποίο επίσης έχετε ψηφίσει;

    ΑΠ. Η πρότασή μας στηρίζεται στη μείωση της φορολογίας το γρηγορότερο δυνατό, γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να έχουμε ανάπτυξη. Επίσης, εμείς καυτηριάζουμε τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας που αποδέχονται αναποτελεσματικές ρυθμίσεις, γιατί έχουμε την αίσθηση ότι θέλουν να βγει η Ελλάδα από το προσκήνιο και για να υπάρξει συμφωνία. Εμείς δεν πανηγυρίσαμε ποτέ για καμία συμφωνία και λέγαμε πάντα ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και τι ακριβώς μπορούμε να πετύχουμε. Εδώ, μιλάμε για την αλαζονεία που επιδεικνύουν, ενώ καταστρέφουν την Ελλάδα.

    Εμείς έχουμε άλλη θεώρηση των πραγμάτων. Η ανάπτυξη θα έρθει μόνο από τον ιδιωτικό τομέα και αυτό δεν θα συμβεί όσο δαιμονοποιούνε την επιχειρηματικότητα και τον ελεύθερο επαγγελματία, ο οποίος θα κληθεί να δώσει το 65% με 75% των εισόδων του για φόρους και εισφορές.

    Όσο δε για το αν ψηφίσαμε το μνημόνιο, να σας υπενθυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία στήριξε μία συμφωνία που ήταν ο μόνος τρόπος για να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρώπη. Δεν ψηφίσαμε κανέναν εφαρμοστικό νόμο.

    ΕΡ.: Θα ζητήσετε επαναδιαπραγμάτευση; Γιατί τι άλλο είναι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που προαναγγέλλετε;

    ΑΠ. Η πρόταση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την επίτευξη μίας νέας συμφωνίας με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 2% από το 2018 και έπειτα θέτει τα θεμέλια για να ξεφύγει η οικονομία από την ύφεση και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, η εν λόγω πρόταση είναι απαραίτητο να συνοδευτεί από ένα «φιλόδοξο» πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

    ΕΡ.: Υπάρχει διάσταση μεταξύ της νέας ηγεσίας και των «καραμανλικών»;

    ΑΠ. Αυτά τα περί διάστασης μεταξύ «καραμανλικών», «σαμαρικών» «μητσοτακικών» είναι εκ του πονηρού και θα πρέπει να σταματήσουν. Οι πολίτες θέλουν μία Νέα Δημοκραταία, όπως τη διαμορφώνει, την εξελίσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έτοιμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τόπου με ένα ρεαλιστικό, στοιχειοθετημένο πρόγραμμα, το οποίο θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη, έτοιμη να αναλάβει τις τύχες του τόπου. Αυτό απαιτούν οι πολίτες, αυτό ετοιμάζουμε και εμείς.

    Εγώ υπηρέτησα πιστά τον Κώστα Καραμανλή από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκα βουλευτής, το 2004 μέχρι το 2009, μετά στήριξα την Ντόρα Μπακογιάννη στην εσωκομματική εκλογή, όταν νίκησε ο Αντώνης Σαμαράς τον υπηρέτησα πιστά και τώρα υπηρετώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πέστε μου, τι είμαι εγώ; Είμαι «σαμαρικός», είμαι «καραμανλικός», είμαι «μητσοτακικός»; Τι είμαι; Είμαστε όλοι Νεοδημοκράτες και θα πρέπει να συστρατευθούμε, γιατί η πατρίδα μας μάς χρειάζεται.

    ΕΡ.: Καταθέσατε ερώτηση για το δυστύχημα της Αίγινας. Έχετε υπόνοιες ότι υπήρξε παρέμβαση για οποιουδήποτε είδους συγκάλυψη;

    ΑΠ. Καταθέσαμε δύο ερωτήσεις προς τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Θεόδωρο Δρίτσα, ζητώντας πειστικές απαντήσεις και εξηγήσεις για το πώς λειτούργησε, πώς αντέδρασε το Λιμενικό Σώμα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και η πολιτική ηγεσία. Πώς είναι δυνατόν επί τρεις ολόκληρες ώρες να αφεθούν ανενόχλητοι όσοι ήταν πάνω στο ταχύπλοο, που προκάλεσε την τραγωδία να κάνουν ό, τι θέλουν, να εξαφανιστούν και βασιζόμαστε μόνο στο λόγο τους για το ποιοι ήταν οι επιβάτες και τι έκαναν. Ήταν υποχρέωση του Λιμενικού, τουλάχιστον, να διασφαλίσει και τη σύλληψη του χειριστή, αλλά και τις καταθέσεις των συνεπιβαινόντων, που είναι αυτόπτες μάρτυρες. Ο κ. Δρίτσας όταν θα απαντήσει, θα ήταν σκόπιμο να μάς πει και για το δικό του το ρόλο, γιατί πρώτα απ' όλα δεν ξέρω, αν συνηθίζεται να πηγαίνει ο Υπουργός Ναυτιλίας στην περιοχή ενός ναυτικού ατυχήματος, άμεσα και μάλιστα με ταχύτητα εντυπωσιακή σε σχέση με την παρέμβαση του Λιμενικού. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι, ότι από τη στιγμή που υπάρχει προανάκριση για αξιόποινη πράξη την εποπτεία την έχει ο Εισαγγελέας και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Πειραιά. Ο υπουργός δεν έχει καμία σχέση, κανένα ρόλο ούτε να αποφαίνεται για το αν είναι λάθος, ούτε να εκφράζει γνώμη, ότι είναι έμπειρος ο δράστης και γνώστης της περιοχής.

    ΕΡ.: Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει νέα έξαρση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό;

    ΑΠ. Να μην ξεχνάμε ότι με την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έστειλε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα, ότι ο ευκολότερος τρόπος να μπεις στην Ευρώπη είναι μέσω της Ελλάδας. Άνοιξαν τα σύνορα, χωρίς να έχει υπάρξει καμία προετοιμασία και χωρίς καμία διαβούλευση Απαιτείται εθνική στρατηγική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Δυστυχώς, η Ελλάδα πληρώνει ακριβά τις ιδεοληψίες και την ανικανότητα μιας κυβέρνησης που εθελοτυφλεί και που οδηγεί τη χώρα μας σε απομόνωση από την Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας επιμένει να μην αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να φροντίσει, να υπάρξει έλεγχος στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.

    ΕΡ.: Νομίζετε ότι οι Ευρωπαίοι θα απελευθερώσουν τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες; Σε διαφορετική περίπτωση εκτιμάτε ότι θα υλοποιήσει ο Ερντογάν την απειλή του για μη τήρηση της συμφωνίας στο προσφυγικό;

    ΑΠ. Η συμφωνία, εξαρχής, είχε πάρα πολλές δυσκολίες ως προς την υλοποίησή της και ασάφειες στους όρους, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στην Τουρκία να παίξει αποφασιστικό ρόλο. Βέβαια, φοβάμαι, ότι όλα αυτά έχουν αλλάξει άρδην. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει χειριστεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα με ιδεοληψίες και ανικανότητα και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε όλοι.

    Ερ.: Την Παρασκευή 26 Αυγούστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε τη Λίμνη στη Βόρεια Εύβοια, βραβεύοντας πυροσβέστες που πήραν μέρος στην κατάσβεση της πρόσφατης πυρκαγιάς, που έπληξε την περιοχή. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

    ΑΠ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την περιοχή της Λίμνης για να τιμήσει όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, που προκάλεσε πολύ μεγάλη καταστροφή με πάνω από 35.000 στρέμματα πανέμορφου, πυκνότατου πευκοδάσους να έχουν γίνει στάχτη.

    Ήταν ιδιαίτερη χαρά μας να υποδεχτούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που έδειξε άμεση ευαισθησία για την καταστροφή που προκλήθηκε και παρευρέθη σε εκδήλωση κατά την οποία τιμήθηκαν εκπρόσωποι πολλών φορέων και Σωμάτων Ασφαλείας που έλαβαν μέρος στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Εν αγνοία, ωστόσο, του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς διοργανωτής ήταν ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας 'Αννας, δεν κλήθηκαν αυτοί, που κατεξοχήν θα έπρεπε να τιμηθούν, δηλαδή, οι ρητινοκαλλιεργητές και οι εθελοντές πυροσβέστες του Προκοπίου. Παρόλο που είχαν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον περιορισμό της καταστροφής ,εντούτοις, προχθές όλοι τούς ξέχασαν.

    Τώρα, προέχει η καταγραφή των ζημιών και η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν τα αντιπλημμυρικά έργα και παράλληλα να υπάρξει άμεσα ειδική μέριμνα για τους ρητινοσυλλέκτες, οι οποίοι υπέστησαν και το μεγαλύτερο πλήγμα, αφού, δυστυχώς, έχασαν την πηγή εισοδήματός τους για τα επόμενα είκοσι και πλέον χρόνια. Επιπλέον, θα πρέπει να εξεταστεί η λήψη μέτρων για τη στήριξη των επαγγελματιών της περιοχής, που είδαν τα προσδοκώμενα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται μετά και τις ακυρώσεις σχεδόν όλων των κρατήσεων που είχαν προγραμματιστεί.

    [03] Η ΝΔ για την επίθεση αγνώστων με μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ έξω από το Πολυτεχνείο

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η ΝΔ με αφορμή την επίθεση αγνώστων με μολότοφ, τα ξημερώματα, σε διμοιρία των ΜΑΤ έξω από το Πολυτεχνείο.

    Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ αναφέρει πως «οι γνωστοί ? άγνωστοι, εκμεταλλευόμενοι την πολιτική ανοχής που υπαγορεύει η κυβέρνηση, εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύχτας άλλη μια επίθεση σε διμοιρία των Μ.Α.Τ. έξω από το Πολυτεχνείο και προκάλεσαν πολύωρη διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Πατησίων».

    Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνει: «ρωτούμε τον κατ? ευφημισμό υπουργό Προστασίας του Πολίτη εάν αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της ιδεοληπτικής ανοχής στη βία και την ανομία».

    Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι «η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα θέσει ως προτεραιότητά της και θα αποκαταστήσει το σεβασμό του νόμου, της τάξης και της ασφάλειας των πολιτών».

    [04] Τη Δευτέρα η καταβολή επιδομάτων και παροχών του ΟΑΕΔ προς τους δικαιούχους

    Τη Δευτέρα θα γίνει ηκαταβολή επιδομάτων και παροχών του ΟΑΕΔ προς τους δικαιούχους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.

    Συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΔ εξηγεί ότι η καταβολή δενέγινε την Παρασκευή, λόγω τεχνικού προβλήματος, η αντιμετώπιση του οποίου θα ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ. Ο ΟΑΕΔ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι οι πιστώσεις των τραπεζικών λογαριασμών θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 29/8.

    [05] Ο Δ. Βίτσας στις εκδηλώσεις για την επέτειο καθορισμού των πρώτων συνόρων του ελληνικού κράτους

    Στις εκδηλώσεις «Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας», που πραγματοποιήθηκαν στον Πόρο με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου του καθορισμού των πρώτων συνόρων του ελληνικού κράτους το 1828, παραβρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

    Ο κ. Βίτσας παρέστη στην επιμνημόσυνο δέηση και κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια.

    Χθες το βράδυ παρακολούθησε τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στον παλιό ρώσικο ναύσταθμο του Πόρου, οι οποίες παράλληλα ήταν ενταγμένες και στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας- Ρωσίας.

    [06] Ο Ζ.,Γκάμπριελ δεν θεωρεί πιθανή μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ σύντομα

    Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει την Τουρκία να γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας του, προσθέτοντας πως η Ένωση δεν θα είναι σε θέση να δεχθεί την Τουρκία, ακόμη και αν η Άγκυρα εκπλήρωνε αύριο όλες τις προϋποθέσεις εισδοχής.

    "Ακόμη και αν είστε πολύ αισιόδοξος για την πολιτική σταδιοδρομία μου, σίγουρα δεν θα δω την Τουρκία να γίνεται μέλος αυτής της ΕΕ", δήλωσε σήμερα ο Γκάμπριελ, 56 ετών, σε συνέντευξη Τύπου.

    "Στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε δεν είμαστε καν σε θέση να δεχθούμε μια πόλη-κράτος", είπε ο Γκάμπριελ, ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

    Είπε πως ένα πρόβλημα διοικητικής μέριμνας είναι ο μεγάλος πληθυσμός της Τουρκίας που φθάνει περίπου τα 79 εκατομμύρια σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

    "Πώς θα λειτουργούσε κάτι τέτοιο σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που αυτή την ώρα χάνει ένα από τα πιο σημαντικά κράτη μέλη της, που βρίσκεται σε αμηχανία, που δεν ξέρει πώς θα πρέπει να αναδιοργανωθεί;" πρόσθεσε, αναφερόμενος στην απόφαση των Βρετανών σε πρόσφατο δημοψήφισμα να εγκαταλείψουν την Ένωση.

    Είπε πως η Τουρκία μπορεί, αντί γι΄αυτό, στο μακρινό μέλλον, να γίνει εταίρος "σε έναν εξωτερικό δακτύλιο" μιας αλλαγμένης ΕΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 August 2016 - 16:32:35 UTC