Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πράσινο φως για το Τεχνικό Πρόγραμμα 15 εκατ. ευρώ από τον δήμο Νεάπολης- Συκεών. «Παγώνουν» τα δημοτικά τέλη το 2017
  • [02] Τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου εγκαινίασε ο ΠτΔ,Πρ. Παυλόπουλος
  • [03] Ραχόι: Μια νέα κυβέρνηση παραμένει "περισσότερο μια ευχή παρά μια πραγματικότητα"
  • [04] Τουρκία: Ο στρατός έπληξε θέσεις "τρομοκρατικών οργανώσεων" στη Συρία

  • [01] Πράσινο φως για το Τεχνικό Πρόγραμμα 15 εκατ. ευρώ από τον δήμο Νεάπολης- Συκεών. «Παγώνουν» τα δημοτικά τέλη το 2017

    «Πράσινο φως» δόθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης για το Τεχνικό Πρόγραμμα, ύψους 15 εκατομμυρίων, και τον προϋπολογισμό 67 εκατομμυρίων ευρώ του δήμου Νεάπολης-Συκεών για το 2017. Παράλληλα, ανακοινώθηκε το «πάγωμα» των δημοτικών τελών, η απαλλαγή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από την καταβολή δημοτικών τελών και η σταδιακή μείωση του δημοτικού φόρου, με στόχο να είναι ενιαίος σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και στο επίπεδο του 0,35 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

    Στον κύκλο της διαβούλευσης του δήμου Νεάπολης-Συκεών με τους εκπροσώπους συλλόγων, φορέων αλλά και πολιτών, που ολοκληρώθηκε χτες βράδυ, παρουσιάστηκε από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Αντώνη Σαουλίδη, αναπτυξιακό τεχνικό πρόγραμμα προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ. Τα νέα στοιχεία που ξεχωρίζουν το τεχνικό πρόγραμμα του 2017, όπως αναλυτικά παρουσίασε ο κ. Σαουλίδης, είναι:

    -Η ιδιαίτερη έμφαση που δίνεται στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την ανάδειξη της τοπικής αγοράς με εφαλτήριο τα μεγάλα έργα οδοποιΐας, ηλεκτροφωτισμού και αστικών αναπλάσεων, με ειδική βαρύτητα στην ανακατασκευή των πεζοδρομίων, μεταξύ των οποίων οι κεντρικοί οδικοί άξονες της Επταπυργίου και Ανδρέου και Δημητρίου στις Συκιές και η λεωφόρος Γ. Παπανικολάου στα Πεύκα.

    -Η σχεδιασμένη ανάδειξη των δράσεων δασικής αναψυχής με την εκπόνηση μελετών για την ανάδειξη των ρεμάτων στα Πεύκα και των περιοχών Καρά-Τεπέ, Ατλαντίδας και Μπάρμπα-Γιώργη στο Σέιχ-Σου, με παράλληλη ενίσχυση και αναβάθμιση των χώρων πρασίνων στον αστικό ιστό.

    [02] Τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου εγκαινίασε ο ΠτΔ,Πρ. Παυλόπουλος

    Τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου Φλώρινας εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.Η Βιβλιοθήκη φέρει το όνομα του πρώην υπουργού και βουλευτή και σήμερα καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στις Πρέσπες Γιώργου Λιάνη, καθώς έγινε πράξη χάρη στις δικές του προσπάθειες και του Δήμου Αμυνταίου.

    Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου θα είναι συνδεδεμένη ηλεκτρονικά με τη βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και μέσω αυτής και με άλλες μεγάλες βιβλιοθήκες.

    «Πραγματική κυψέλη πνεύματος» χαρακτήρισε τη Βιβλιοθήκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ξεναγήθηκε σε αυτή από τον δήμαρχο Αμυνταίου Κώστα Θεοδωρίδη και τον Γιώργο Λιάνη και αμέσως μετά δήλωσε: «Συγχαίρω τον Δήμο Αμυνταίου για την πρωτοβουλία αυτή, της δημιουργίας της δημόσιας βιβλιοθήκης, που για να ολοκληρωθεί, βεβαίως, προϋποθέτει τη συνδρομή της πολιτείας, η οποία θα είναι αμέριστη. Τα συγχαρητήρια μου εξηγούνται από το ότι κάθε Δημόσια Βιβλιοθήκη είναι μια πραγματική κυψέλη πνεύματος, μέσω της οποίας η πολιτεία επιτελεί, έναντι των πολιτών της, μια πολύ σημαντική αποστολή. Ειδικά, όμως, στον τόπο μας αυτή η αποστολή αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία, γιατί εμείς οι Έλληνες φέρουμε τη βαριά κληρονομιά που μας αφήνει το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, η αρχαία ελληνική παιδεία και, βεβαίως, η μήτρα αυτή του σύγχρονου πολιτισμού μας. Εδώ στο ακριτικό Αμύνταιο, λοιπόν, αυτή τη λειτουργία θα επιτελέσει τούτη η Βιβλιοθήκη, η οποία μέσα από τη συνδρομή και της Βουλής των Ελλήνων θα έχει σύνδεση ηλεκτρονική με πολλές άλλες Βιβλιοθήκες και φυσικά με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής».

    Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την προσφορά του κ. Λιάνη, ο οποίος παραχώρησε και το προσωπικό του αρχείο σε αυτή, και σημείωσε: «Εδώ θέλω να εξάρω την πολύ σημαντική- ανεκτίμητη θα έλεγα-προσφορά του φίλου, του Γιώργου Λιάνη για τη δημιουργία αυτής της Βιβλιοθήκης. Ο Γιώργος Λιάνης αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, και με την προσφορά του αυτή ότι είναι αυτό που λέμε, αλλά στην ουσία, άξιο τέκνο της ιερής γης της Φλώρινας».

    «Αυτή η Δημόσια Βιβλιοθήκη είναι η πρώτη πράξη για να δημιουργηθεί στο Αμύνταιο και την ευρύτερη περιοχή ένας φάρος πολιτισμού», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Αναφέρθηκε και στην προσφορά του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που προχωράει και διακρίνεται και επισήμανε ότι αυτός ο τόπος έχει ανάγκη να σφυρηλατήσει την πολιτιστική του ταυτότητα και δεν πρέπει να υπάρχει η αντίληψη ότι κάποιες περιοχές είναι περισσότερο προικισμένες από το κρατικό ενδιαφέρον.

    Υπογράμμισε τη σημασία της συνέργειας ανάμεσα στο δημόσιο συμφέρον (Δήμος Αμυνταίου) και έναν ιδιώτη (Γιώργος Λιάνης) και είπε πως χωρίς τον Δήμο ή χωρίς τον κ. Λιάνη δεν θα μπορούσε να γίνει.

    Ο κ. Φίλης δήλωσε ότι η Δημόσια Βιβλιοθήκη του Αμυνταίου θα ενταχθεί στο Σύστημα Δημόσιων Βιβλιοθηκών και θα επιδιωχθεί να βρεθεί εξειδικευμένο προσωπικό για τη λειτουργία της, με άνοιγμα στην κοινωνία και όχι ως αποθήκη βιβλίων. Με τους πρώτους διορισμούς που θα κάνει η κυβέρνηση θα διορίσει μόνιμο προσωπικό στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες της χώρας και η Βιβλιοθήκη του Αμυνταίου θα είναι από τις πρώτες που θα στελεχωθούν.

    Ο Γιώργος Λιάνης επικαλέστηκε τον Μπόρχες που όταν τον ρώτησαν πως αντιλαμβάνεται τον παράδεισο απάντησε σαν μια Βιβλιοθήκη. Έτσι και ο ίδιος αντιλαμβάνεται τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου ως τον δικό του παράδεισο στη γενέτειρα του. Έξω από το κτίριο υπάρχουν παλιά βαγόνια του ΟΣΕ, κάποια από τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί από τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο στην κινηματογραφική ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού».

    Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης και ο δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης.

    Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν η γενική γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Πέτη Πέρκα, οι βουλευτές Κώστας Σέλτσας (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Αντωνιάδης (Ν.Δ.), ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης, ο απόστρατος στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης κ.α. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πρέσπες 2016» απόψε θα δοθεί συναυλία στα ερείπια της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες με τον Διονύση Σαββόπουλο και την Ελένη Βιτάλη. Αύριο θα γίνει συζήτηση στη Φλώρινα για το προσφυγικό.

    [03] Ραχόι: Μια νέα κυβέρνηση παραμένει "περισσότερο μια ευχή παρά μια πραγματικότητα"

    O υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα ότι η κοινοβουλευτική έγκριση που θα άνοιγε τον δρόμο για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης είναι περισσότερο «μια ευχή παρά μια πραγματικότητα», λίγες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση, την Τρίτη 30 Αυγούστου, της ισπανικής βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

    Ο Μαριάνο Ραχόι, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (PP, συντηρητικό) ανακοίνωσε την 18η Αυγούστου ότι θα επιχειρήσει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών την 30η Αυγούστου με στόχο να τεθεί εκ νέου επικεφαλής της κυβέρνησης κι ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να αποτύχει εξαιτίας των προσκομμάτων που θα εγείρουν οι Σοσιαλιστές.

    «Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης στην Ισπανία παραμένει σήμερα περισσότερο μια ευχή παρά μια πραγματικότητα» επισήμανε ο Μαριάνο σε μια συνεδρίαση με στελέχη του κόμματός του στην γενέτειρά του τη Γαλικία.

    Το πολιτικό αδιέξοδο διαρκεί ήδη 8 μήνες και τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η χώρα θα καταφέρει να εξέλθει από αυτό.

    Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015 και του Ιουνίου του 2016 τα παλαιότερα και νεότερα κόμματα αδυνατούν να συμφωνήσουν προκειμένου να επιτευχθεί μια πλειοψηφία και να σχηματιστεί κυβέρνηση.

    Το Λαϊκό Κόμμα επικράτησε στις εκλογές του Ιουνίου, συγκεντρώνοντας 137 έδρες εκ των 350, μπροστά από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE, 85 έδρες).

    Ο Μαριάνο Ραχόι δεν μπορεί να υπολογίζει παρά στο ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα συγκεντρώσει 170 ψήφους: των συντηρητικών, των φιλελεύθερων του κόμματος Ciudadanos και των ψήφων του περιφερειακού κόμματος Ένωσης των Καναρίων Νήσων. Υπολείπονται έξι για την απόλυτη πλειοψηφία.

    Δεν θα μπορούσε να ελπίζει ότι θα παραμείνει στην εξουσία παρά μόνο στη περίπτωση που οι Σοσιαλιστές απόσχουν κατά τη διεξαγωγή της δεύτερης ψηφοφορίας για την παροχή εμπιστοσύνης, όπου απαιτείται μονάχα η απλή πλειοψηφία.

    [04] Τουρκία: Ο στρατός έπληξε θέσεις "τρομοκρατικών οργανώσεων" στη Συρία

    Η Τουρκία κατέστρεψε σήμερα μια θέση διοίκησης "τρομοκρατικών ομάδων" στη Συρία, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή εν μέσω καταγγελιών για βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν τουρκικά αεροσκάφη εναντίον κούρδων πολιτοφυλάκων.

    Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Ρόιτερς, μετέδιδε πως δύο τουρκικά μαχητικά F-16 έπληξαν έξι θέσεις του Ισλαμικού Κράτους και μία θέση της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία, επικαλούμενο τουρκικές πηγές ασφαλείας

    Το πρακτορείο Ανατολή δεν διευκρίνισε αν τα πλήγματα αυτά έγιναν από το πυροβολικό ή από μαχητικά αεροσκάφη,ούτε ποιες ομάδες τέθηκαν στο στόχαστρο. Σύμφωνα με το Ανατολή, οι στόχοι των επιδρομών βρίσκονταν νότια της πόλης Τζαραμπλούς την οποία κατέλαβαν, την Τετάρτη, από τους τζιχαντιστές οι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα.

    Νωρίτερα σήμερα, φιλοκούρδοι αντάρτες στη Συρία δήλωσαν πως τέθηκαν στο στόχαστρο τουρκικών αεροπορικών πληγμάτων.

    "Τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τις θέσεις μας σήμερα το πρωί νότια της Τζαραμπλούς και το χωριό Τι-Εμάρνε όπου κατοικούν άμαχοι", ανακοίνωσε το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τζαραμπλούς που συνδέεται με τις φιλοκουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

    "Με αυτή την επίθεση μια νέα περίοδος της σύγκρουσης θα ξεκινήσει στην περιοχή", προστίθεται στην ανακοίνωση του συμβουλίου.

    Εξάλλου, συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα σε μαχητές που υποστηρίζονται από τις κουρδικές δυνάμεις και τουρκικά άρματα μάχης στη βόρεια Συρία, ανέφεραν μια μκο και κουρδική πηγή.

    Η Άγκυρα κατατάσσει το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), τη βασική κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, και τον στρατιωτικό σύμμαχό του, τις YPG, στις "τρομοκρατικές οργανώσεις".

    Την Πέμπτη, το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε τους κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία, έπειτα από πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών περί προώθησής τους στο συριακό έδαφος παρά την υπόσχεση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι επρόκειτο να υποχωρήσουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 August 2016 - 16:32:41 UTC