Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρ. Σπίρτζης: Η ανακοίνωση της ΝΔ για τα κανάλια πρέπει να είναι μία συρραφή απόψεων υποψηφίων καναλαρχών
  • [02] Φ. Γεννηματά: Αμετανόητοι νοσταλγοί των Greek Statistics, συνεχίζουν με μεθοδεύσεις να εκθέτουν τη χώρα
  • [03] Σημάδι επιστροφής στην κανονικότητα η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς, για τον υπ. Παιδείας, Ν. Φίλη
  • [04] Ο διοικητής του ΟΓΑ στο "Πρακτορείο 104.9 FM": Τον Δεκέμβριο η επανακαταβολή της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων
  • [05] Συνάντηση Μοσκοβισί με Τσακαλώτο, Σταθάκη και Χουλιαράκη, ενόψει Eurogroup
  • [06] Απορρίφθηκαν από τον πρόεδρο του ΣτΕ τα αιτήματα των καναλιών για αναβολή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [07] Παρουσία του υπ. Παιδείας, Ν Φίλη, ολοκληρώνεται η 1η Πανελλήνια Κατασκήνωση λυκόπουλων
  • [08] Σεισμός 4,1 ρίχτερ σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Εύβοιας και Σκύρου

  • [01] Χρ. Σπίρτζης: Η ανακοίνωση της ΝΔ για τα κανάλια πρέπει να είναι μία συρραφή απόψεων υποψηφίων καναλαρχών

    «Η ανακοίνωση της ΝΔ για τα κανάλια πρέπει να είναι μία συρραφή απόψεων υποψηφίων καναλαρχών» είπε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο». Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα στη ΝΔ «αν γνωρίζει για τις αποφάσεις που έχει βγάλει το ΣτΕ» και «αν παίρναμε το πρότυπο της Digea θα την κάλυπτε;»

    «Όλα αυτά που λένε ότι έγινε ένας διαγωνισμός ο οποίος είχε συγκεκριμένα διαφανή χαρακτηριστικά κλπ, για τη Digea, θα μου επιτρέψετε να έχω πολύ μεγάλες ενστάσεις και αμφιβολίες. Δεν πρόκειται να κάνω το δικαστή, αλλά είναι προφανές, κατά τη γνώμη μου, ότι θα απασχολήσει τις αίθουσες των δικαστηρίων αυτός ο διαγωνισμός», τόνισε ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ.

    Συγκρίνοντας το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με την «παράδοση» του ψηφιακού σήματος στη Digea ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για «μεγάλες διαφορές» υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και της διαφάνειας, που υπάρχουν μεταξύ του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που διενεργεί σήμερα η κυβέρνηση και της «διαδικασίας παράδοσης» του ψηφιακού σήματος στη Digea, που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

    [02] Φ. Γεννηματά: Αμετανόητοι νοσταλγοί των Greek Statistics, συνεχίζουν με μεθοδεύσεις να εκθέτουν τη χώρα

    «Η σιωπή και ανοχή σε αυτές τις μεθοδεύσεις επιβεβαιώνει τη συνενοχή και συμπόρευση των δεξιών και δήθεν αριστερών, βαθιά συντηρητικών δυνάμεων που κρατούν την Ελλάδα καθηλωμένη», τονίζει η Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της με την οποία καταλογίζει μεθοδεύσεις σε αμετανόητους νοσταλγούς των Greek Statistics, όπως αναφέρει.

    «Εκθέτουν τη χώρα νομίζοντας ότι θα παραγραφούν οι ευθύνες τους (γ)ια το δημοσιονομικό εκτροχιασμό 2004-2009 που έφερε την κρίση, την απειλή του grexit και την μόνιμη επιτροπεία», συμπληρώνει και υπογραμμίζει ότι «η χώρα χρειάζεται συνεννόηση, εθνική γραμμή, σχέδιο και σκληρή δουλειά, και όχι άλλα διχαστικά σενάρια για συνομωσίες».

    [03] Σημάδι επιστροφής στην κανονικότητα η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς, για τον υπ. Παιδείας, Ν. Φίλη

    Μετά την ανακοίνωση των βάσεων, το δεύτερο στοίχημα του υπουργείου Παιδείας είναι η έναρξη της σχολικής χρονιάς χωρίς εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία. Μάλιστα, αυτό που τονίζει ο υπουργός, Νίκος Φίλης, μπροστά και πίσω από τα μικρόφωνα, είναι ο συμβολισμός μιας τέτοιας επιτυχίας, καθώς θεωρεί ότι η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς παραπέμπει σε «επιστροφή στην κανονικότητα».

    Μάλιστα, επανειλημμένα έχει υπογραμμίσει ότι την επιτυχία δεν θα πρέπει να την καρπωθεί η κυβέρνηση, αλλά η κοινωνία, καθώς επίσης και ότι η εκπαίδευση δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης.

    «Σημασία έχει το μείζον: Να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς προβλήματα, με όλα τα βιβλία, με τους αναγκαίους αναπληρωτές και με όλο το μόνιμο προσωπικό στη θέση του. Κι αυτή δεν είναι μια στόχευση στενά κυβερνητική. Αφορά στο σύνολο της κοινωνίας που θέλει να αντικρίσει επιτέλους την έξοδο της χώρας μας από το μνημονιακό τέλμα και τη βήμα-βήμα επιστροφή στην κανονικότητα» δήλωσε ο υπουργός, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα, Παρασκευή, με εκπροσώπους της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που καθορίζει πότε θα συνεδριάσουν τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ), για να υπολογίσουν τα λειτουργικά κενά στα σχολεία. Κατά συνέπεια, η επιτυχία ή μη του ανοίγματος των σχολείων χωρίς κενά επαφίεται αυτή τη στιγμή στην έγκαιρη συνεδρίαση των ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ.

    Ωστόσο, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ αντιδρούν καθώς θεωρούν ότι ο υπολογισμός των κενών με βάση το αναμορφωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα θα οδηγήσει περισσότερο σε πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς, παρά σε κενά. Παράλληλα, χαρακτηρίζουν «επικοινωνιακό στοίχημα της κυβέρνησης» τη νέα σχολική χρονιά. «Είναι σαφής ο στόχος του υπουργείου. Να υπολογιστούν ?πλεονάζοντες συνάδελφοι? εδώ και τώρα (όταν όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό πρακτικά και λειτουργικά μετά την 1η Σεπτεμβρίου) στη βάση των υπουργικών αποφάσεων και την εγκύκλιο για το Ενιαίο Ολοήμερο που αλλάζουν άρδην τη λειτουργία και τις ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικούς, έξω από τα όρια της εκπαιδευτικής πραγματικότητας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ.

    [04] Ο διοικητής του ΟΓΑ στο "Πρακτορείο 104.9 FM": Τον Δεκέμβριο η επανακαταβολή της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων

    Τον Δεκέμβριο εκτιμά ότι θα ξεκινήσει να επαναχορηγείται η σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων, μεταξύ αυτών και των παλιννοστούντων ομογενών, που είχε διακοπεί προ τετραετίας, ο διοικητής του ΟΓΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης, όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104.9 FM" και στην εκπομπή «Δύο στις Δώδεκα», ενώ μίλησε και για την αλλαγή του τρόπου διανομής των δελτίων κοινωνικού τουρισμού, ώστε εφέτος, μετά τις 5 Σεπτεμβρίου, να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι.

    Ο κ. Μπακαλέξης τόνισε, ότι ήδη από τις 22 του μήνα, έχει αρχίσει η υποδοχή των αιτήσεων, στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ, από τους ανασφάλιστους υπερήλικες, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις και το άρθρο 93 του ασφαλιστικού νόμου, μεταξύ αυτών και των ομογενών από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και την Αλβανία, οι οποίοι είχαν αποστερηθεί, με προηγούμενο νόμο, τη συγκεκριμένη παροχή. «Ουσιαστικά διορθώνεται μια αδικία που είχε γίνει με τον "μνημονιακό" νόμο 4093 το 2012 - 13 και επαναχορηγείται στην πράξη η σύνταξη του ανασφάλιστου υπερήλικα, η οποία είχε κοπεί με τον ν.4093, με κάποιες αλλαγές στον τρόπο χορήγησης» είπε ο διοικητής του ΟΓΑ.

    Όπως διευκρίνισε, ενώ ο προηγούμενος νόμος έθετε «απόλυτο κώλυμα» στην καταβολή της σύνταξης, εάν υπήρχε άλλη ασφαλιστική παροχή (σύνταξη από χώρα του εξωτερικού, άλλου φορέα, κ.α.), έστω και αν αυτή ήταν ένα ευρώ, «τώρα προβλέπεται συμψηφισμός της σύνταξης και καταβάλλεται η διαφορά στον ανασφάλιστο υπερήλικα». Επίσης, προβλέπονταν εικοσαετής μόνιμη διαμονή στη χώρα μας, ενώ τώρα προβλέπεται δεκαπενταετής. Τέλος, οι νέες ρυθμίσεις, σε αντίθεση με τις παλαιότερες, για την κατηγορία των ανασφάλιστων υπερηλίκων αφορούν όχι μόνο ομογενείς, αλλά «όλους όσοι διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα μας».

    Υπολογίζεται ότι η σύνταξη θα δοθεί σε τριάντα χιλιάδες άτομα, σε όσους δηλαδή είχε διακοπεί η συνταξιοδότηση με τον ν. 4093, αλλά μπορεί και σε περισσότερους, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή υπερηλίκων, ίσως και ημεδαπών, που λόγω της ανεργίας και της κρίσης δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις κανονικής συνταξιοδότησης. Το ποσό ορίζεται στα 360 ευρώ μηνιαίως (όσα και πριν), αφού όμως έχει προηγηθεί ο συμψηφισμός με άλλες ασφαλιστικές παροχές (άλλη σύνταξη από το εξωτερικό, ή ημεδαπό φορέα) και έχει υπολογιστεί αναλογικά το ποσό σε συνάρτηση με τα χρόνια παραμονής του υπερήλικα στη χώρα μας. «Απαραίτητη προϋπόθεση για να καταβληθεί όλο το ποσό είναι η διαμονή επί τριανταπέντε χρόνια στη χώρα. Που σημαίνει ότι κάποιος που μένει μόνιμα στη χώρα εικοσιπέντε χρόνια, θα πάρει τα εικοσιπέντε τριακοστά πέμπτα (25/35) του συνολικού ποσού» είπε ο κ. Μπακαλέξης και πρόσθεσε: «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τον Δεκέμβριο θα πληρώσουμε».

    [05] Συνάντηση Μοσκοβισί με Τσακαλώτο, Σταθάκη και Χουλιαράκη, ενόψει Eurogroup

    Με τον κοινοτικό επίτροπο αρμόδιο για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, θα συναντηθούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες (12.00 το μεσημέρι τοπική ώρα) οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

    Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, η συνάντηση είναι προπαρασκευαστικής φύσης ενόψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου και σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα θα συνέλθει στις Βρυξέλλες και το Euro Working Group, που θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup.

    [06] Απορρίφθηκαν από τον πρόεδρο του ΣτΕ τα αιτήματα των καναλιών για αναβολή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

    Απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας τα αιτήματα των επτά τηλεοπτικών σταθμών, με τα οποία στρέφονταν ο ένας κατά του άλλου και όλοι μαζί κατά των υπουργών Οικονομίας και Επικρατείας, για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

    Επίσης, προσδιορίστηκε για τις 16 Σεπτεμβρίου η συζήτηση στο ΣτΕ των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, που επίσης έχουν καταθέσει οι επτά τηλεοπτικοί σταθμοί.

    Η ακρόαση των εκπροσώπων των καναλιών αλλά και των εκπροσώπων των δυο υπουργείων έγινε ενώπιον του προέδρου του ΣτΕ κ. Νικόλαου Σακελλαρίου και παρόντες στη διαδικασία ήταν οι σύμβουλοι Επικρατείας κ. Ηλίας Μάζος και η πάρεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κ. Ουρανία Νικολαράκου.

    Ακόμη στη συζήτηση παραστάθηκε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνιών του υπουργείου Επικρατείας κ. Ελευθέριος Κρέτσος.

    Η απόφαση του προέδρου του ΣτΕ για το αν θα χορηγήσει ή όχι προσωρινές διαταγές, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας.

    Ειδικότερα, οι επτά τηλεοπτικοί σταθμοί που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ, έχουν περάσει στο στάδιο της προεπιλογής της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση των τεσσάρων αδειών «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».

    [07] Παρουσία του υπ. Παιδείας, Ν Φίλη, ολοκληρώνεται η 1η Πανελλήνια Κατασκήνωση λυκόπουλων

    Το "Παγκόσμιο Συμβούλιο των κακών" και τα όσα κακά αυτοί σχεδιάζουν για τον κόσμο και την Ελλάδα μπορούν να ηττηθούν. Φτάνει όλοι όσοι θέλουν το καλό να συνεργαστούν, να δουλέψουν και να φωνάξουν όλοι μαζί «φτου ξελευθερία»! Το χαρμόσυνο αυτό μήνυμα θα στείλουν απόψε στις 9 το βράδυ από το χώρο της εκκίνησης της κλασικής διαδρομής του μαραθωνίου δρόμου, στο Μαραθώνα, 1100 λυκόπουλα και 400 ενήλικοι εθελοντές βαθμοφόροι πρόσκοποι. Μαζί τους και ο Υπουργός παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων Νίκος Φίλης που θα παραβρεθεί στην εκδήλωση των παιδιών από όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαν στην 1η πανελλήνια κατασκήνωση λυκόπουλων.

    Ένα μοναδικό πανηγύρι παιχνιδιού και γνώσης που εξελίχθηκε στη Νέα Μάκρη και στον Πόρο, στις κατασκηνώσεις του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων, του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πολεμικού ναυτικού όπου διέμειναν και ανέπτυξαν μια σειρά ζώνες δραστηριοτήτων.

    «Ήταν μια μοναδική εβδομάδα» λέει στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ ο 11χρονος Έσδρα. Με Έλληνα πατέρα και μητέρα από την Καραϊβική ο Έσδρα, έπαιξε, έμαθε, γνώρισε παιδιά από όλη την Ελλάδα. «Δε θέλω να τελειώσει ποτέ όλο αυτό που ζω» λέει ο Ομάρ, παιδί Αιγυπτίων μεταναστών στην Αθήνα. Αλλά κι ο Νικόλας, ένα 10χρονο παιδί στο φάσμα του αυτισμού, έχει ενταχθεί και λειτουργεί απόλυτα ενταγμένο στη μεγάλη αυτή πανελλήνια αγέλη των λυκόπουλων που μάχονται το κακό.

    Από αύριο το πρωί τα παιδιά της Ελλάδας με σακίδια γεμάτα μνήμες και υποσχέσεις ζωής για το καλύτερο στον τόπο μας με κάθε μεταφορικό μέσο θα αρχίσουν να επιστρέφουν στους τόπους καταγωγής τους. Η 1η πανελλήνια κατασκήνωση λυκόπουλων θα περάσει στην ιστορία των 80 χρόνων λυκόπουλων στην Ελλάδα, των 106 χρόνων του Ελληνικού προσκοπισμού.

    Στρατής Μπαλάσκας

    [08] Σεισμός 4,1 ρίχτερ σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Εύβοιας και Σκύρου

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:37 με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Εύβοια και τη Σκύρο. Το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται 90 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας. Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε περιοχές της Αττικής.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 August 2016 - 16:32:36 UTC