Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρ. Αλεξιάδης: Σύντομα τα νομοσχέδια για την χρήση πλαστικού χρήματος
  • [02] Πυρκαγιές σε Χίο, Μενίδι και Ασπρόπυργο
  • [03] Ιταλία: Στους 267 οι νεκροί και 400 οι τραυματίες από τον σεισμό
  • [04] ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - Πέτρινη σιωπή - Άρθρο της διευθύντριας ερευνών του ΕΚΚΕ Ιωάννας Παπαθανασίου
  • [05] Σκοτάδι και φως στην εγκατάσταση της Ελένης Πανουκλιά, στην Ελευσίνα
  • [06] Προβλήματα στους επιστημονικούς κύκλους έχει προκαλέσει το Excel της Microsoft
  • [07] Ταινία για τη ζωή της βασίλισσας της ποπ

  • [01] Τρ. Αλεξιάδης: Σύντομα τα νομοσχέδια για την χρήση πλαστικού χρήματος

    «Δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια ρύθμιση για 100 δόσεις για χρέη στις εφορίες»ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι όταν ο ίδιος μιλά για τις 100 δόσεις μιλά για τα χρέη στις εφορίες και όχι για άλλα υπουργεία. Σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι από τον Οκτώβριο του 2015 υπάρχει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, ΠΟΛ. 1226, που στην σελίδα 8 αναφέρει ρητά τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες δίνεται η δυνατότητα για κάποιους πολίτες που έχασαν την ρύθμιση λόγω κάποιων προβλημάτων να επανενταχθούν. Όσοι δεν πληρώνουν βγαίνουν από τη ρύθμιση είπε ο κ Αλεξιάδης και έφερε ως παράδειγμα ότι εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει 10 δόσεις δεν μπορεί να επανενταχθεί.

    Τόνισε πως σκοπίμως επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί σύγχυση και υπήρξε παραπληροφόρηση σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου για τις 100 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Σημείωσε πως ανάλογη πρακτική με εκείνη του υπουργείου Οικονομικών για όσους έχασαν τη ρύθμιση ξεκίνησε να εφαρμόζει και ο ΟΑΕΕ.

    Σε ότι αφορά τα έσοδα όπως και οι επιστροφές φόρων, είπε ο κ Αλεξιάδης είναι πάνω από τους στόχους και "θα διαψευσθούν όσοι καταστροφολογούσαν για εφαρμογή του κόφτη".

    Επιβεβαίωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και όπως είπε θα διαψευσθούν όσοι έλεγαν και έγραφαν ότι τα κρύβουν ενόψει της ΔΕΘ.

    Σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση είναι να αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ, αν και ο στόχος των εσόδων θα παραμείνει στα 2,65 δισ. Πάντως, τόνισε ότι με τον νόμο του Μαΐου μεταφέρθηκαν βάρη σε όσους έχουν μεγαλύτερη περιουσία αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν αρκετές αδικίες που θέλει η κυβέρνηση να αλλάξει, όπως και σε άλλους φόρους. "Θέλουμε να αλλάξουμε πολλά, αλλά δεν μπορούμε όλα μαζί". Επέκρινε τη ΝΔ ότι κρύβει από που θα κόψει δαπάνες - διερωτώμενος εάν θα κοπούν από την Παιδεία και την υγεία- και είπε ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ έχουν ευθύνες για την υπερφορολόγηση αφού οι φόροι για τα ακίνητα το 2010 ήταν 600 - 700 εκ. και έφθασαν κατά την διακυβέρνησή τους τα 2,65 δισ.

    Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι για την φοροδιαφυγή θα έλθουν σύντομα τα νομοσχέδια για την οικειοθελή δήλωση εισοδήματων που είχαν αποκρυβεί με ισχυρά κίνητρα και εκείνο για την χρήση πλαστικού χρήματος σημειώνοντας πως είναι νομοσχέδια που εντάσσονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

    [02] Πυρκαγιές σε Χίο, Μενίδι και Ασπρόπυργο

    Δασικές και αγροτικές εκτάσεις στην περιοχή της Σιδηρούντας καταστρέφουν τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα στο βόρειο τμήμα της Χίου. Η φωτιά έχει επεκταθεί με τη βοήθεια των θυελλωδών ανέμων.

    Η αστυνομία διέταξε την εκκένωση του οικισμού της Σιδηρούντας καθώς οι φλόγες έφτασαν μέσα στο χωριό και κρίθηκε αναγκαία η απομάκρυνση των κατοίκων. Μία γυναίκα υπέστη σοβαρά εγκαύματα σε όλο το σώμα της και άλλη μία τραυματίστηκε στο πόδι.

    Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, στη Σιδηρούντα έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια, ενώ κάηκε ολοσχερώς ένα όχημα.

    Στην επιχείρηση για τον έλεγχο των πύρινων μετώπων συμμετέχουν εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής.

    Μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες και τον δυνατό άνεμο στον Ασπρόπυργο

    Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ σε πευκόφυτη περιοχή στο Ρουπάκι Ασπροπύργου Αττικής, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, που έχουν ενισχυθεί με αεροσκάφη και ελικόπτερα, να δίνουν μάχη με τις φλόγες και τον δυνατό άνεμο.

    Όπως τόνισε, πριν από λίγο, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν υπάρχει κίνδυνος έως αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, για κατοικημένες περιοχές.

    Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν αυτή την ώρα 70 πυροσβέστες με 35 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων, 2 υδροφόρα οχήματα, 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

    Σε ύφεση η φωτιά στο Μενίδι

    Σε ύφεση είναι πλέον η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 3 τα ξημερώματα στο Μενίδι, στη θέση Πλάτωνας, κοντά στο νεκροταφείο της περιοχής και πλησίασε κατοικημένες περιοχές. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν τώρα 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα.

    [03] Ιταλία: Στους 267 οι νεκροί και 400 οι τραυματίες από τον σεισμό

    Ο απολογισμός των θυμάτων από τον σεισμό στην κεντρική Ιταλία αυξήθηκε σε 267 νεκρούς και σε σχεδόν 400 τραυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

    Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, οι μετασεισμοί συνεχίζονται στην περιοχή. Περισσότεροι από 900 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί μετά τον ισχυρό σεισμό, 57 μεταξύ αυτών καταγράφηκαν από τα μεσάνυχτα.

    Τις πρώτες πρωινές σήμερα, η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai είχε μεταδώσει ότι 268 είναι οι νεκροί, σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό της.

    [04] ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - Πέτρινη σιωπή - Άρθρο της διευθύντριας ερευνών του ΕΚΚΕ Ιωάννας Παπαθανασίου

    της Ιωάννας Παπαθανασίου*

    «Δεν έχω συναντήσει χειρότερο βουνό από τον Γράμμο [!] σχεδόν αδιάβατα τα φαράγγια του, αλλού υψώνονται πέτρινες βελόνες αετοφωλιές απάτητες και άλλες στενότατες ράχες σε ξεγελούν. Νομίζεις ότι βρήκες την κύρια ράχη, την δεσπόζουσαν οδό και σε λίγο βρίσκεσαι από κάτω.

    Κάπου-κάπου βλέπεις έναν ομαλό τρούλο - η τούμπα περιβάλλεται στη βάση της από γκρεμούς [!]. Αδιάβατες οι λόχμες. Τόσο απανωτά είναι τα βουνά που νομίζεις ότι εδώ ξέχασε ο Ζεύς να τα ξαναβάλη στη θέση τους μετά την Τιτανομαχία. Από τα σύνορα κατεβαίνει προς τον Αλιάκμονα το ρέμα της Κελαρίνας, ανατολικά της Σλήμνιτσας κι όπως στα παλιά κάστρα σχηματίζει την τάφρο του Κονοπιάτσε και του Πιού. Κοντά στο Μονόπυλο, νότια από τον Αλιάκμονα υψώνονται τα φοβερά Ψωριάρικα, πέτρινος τοίχος, απότομος, δυόμιση χιλιόμετρα μακρύς. [!] Λίγο δυτικώτερα από τη στενή κορυφογραμμή του Παπούλη-Τσάρνο κατεβαίνουν ανατολικά μέσα στη λόχμη αναρίθμητες χαραβδώσεις, φυσικές βληματοδόχες. Στενότατες είναι και οι ράχες που τις χωρίζουν.[!]. Παραπίσω ως την κορυφογραμμή της βορειοτάτης Πίνδου, ως την κορυφογραμμή του Γράμμου που ακολουθεί τα σύνορα, σηκώνονται άλλα υψώματα, απίθανα στη μορφή και την κατεύθυνση». («Πώς εκερδήθη η μάχη», εφημερίδα Ελευθερία, 30.08.1949).

    «Φυσικό οχυρό» ο Γράμμος, όπως τον περιέγραφαν οι στρατιωτικές αρχές και οι πολεμικοί ανταποκριτές«απόρθητο φρούριο της λευτεριάς», όπως τον χαρακτήρισε η πολιτικο-στρατιωτική ηγεσία του ΚΚΕ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), είχε γίνει γνωστός με τ' όνομά του σ' ολόκληρο τον ψυχροπολεμικό κόσμο, σε Δύση και Ανατολή. Η μέχρις εσχάτων αντιπαράθεση ανάμεσα στο «καλό» και στο «κακό», ανάμεσα στην «δημοκρατία» και στον «φασισμό» ή τον «κομμουνισμό», σύμφωνα με το περιεχόμενο που έδιναν στις λέξεις τα αντίπαλα στρατόπεδα και τα αφυπνισμένα μανιχαϊστικά δίπολα, τον έφεραν από νωρίς στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, ενδιαφέροντος που κορυφώθηκε στην τελευταία φάση του ελληνικού εμφυλίου πολέμου.

    Αυτός ο παραμεθόριος ορεινός όγκος είχε συμβολικά επωμιστεί ένα ιδιαίτερο βάρος και ταυτόχρονα είχε απολέσει, για τρία τουλάχιστον χρόνια, την αδιασάλευτη στους αιώνες πέτρινη σιωπή του. Πριν ακόμη εκλείψουν οριστικά οι δυνατότητες για τη δημιουργία μιας «ελεύθερης περιοχής» σε ομαλότερα εδάφη στο βορεινό τμήμα της χώρας, ο Γράμμος είχε καθιερωθεί στις αριστερές συνειδήσεις ως ο τόπος όπου χτυπούσε ο σφυγμός της «Ελεύθερης Ελλάδας» και της «προσωρινής δημοκρατικής κυβέρνησής» της. Για τους αντιπάλους της, όσοι είχαν γίνει κοινωνοί του «τρίτου γύρου της κομμουνιστικής ανταρσίας» αποδεχόμενοι την νομιμότητα του «μοναρχοφασιστικού κράτους και της κυβέρνησης των Αθηνών», εκείνη η απώτατη γωνιά της ελληνικής μεθορίου δεν εκπροσωπούσε παρά τη «φωλεά των κομμουνιστοσυμμοριτών», το «άνδρον όπου, συνεργία των βορείων γειτόνων, εξυφαίνετο η κομμουνιστική συνωμοσία εναντίον του έθνους».

    Οι συμβολισμοί βρίσκονται πάντα σε συνάρτηση με τις πραγματικότητες. Βεβαίως, δεν επρόκειτο μόνο για τον Γράμμο, αλλά για μια ευρύτερη έκταση, ένα νοητό τετράπλευρο και ανισομερές σχήμα που διαμορφώνεται βασικά από τους όγκους του Γράμμου και του Βίτσι και οροθετείται στον βορρά από τα τότε ελληνο-γιουγκοσλαβικά σύνορα και δυτικά από μια στενή ζώνη στην ελληνο-αλβανική μεθόριο. Ο ΔΣΕ, με τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις του, η παρουσία και της πολιτικής ηγεσίας του ΚΚΕ, έθεσαν τις βάσεις για ένα νέο πλαίσιο που άρχισε να οργανώνεται συστηματικά από το φθινόπωρο του 1947. Στο σχέδιο αυτό ενεπλάκησαν -τις περισσότερες φορές οικειοθελώς- οι τοπικές μικρο-κοινωνίες. Μια άτυπη ελληνική «λαϊκή δημοκρατία» άρχισε να λειτουργεί στα πρότυπα και με την ενίσχυση των ιδεολογικά συγγενών με το ΚΚΕ, κομμάτων-κρατών. Αγροτικοί και κτηνοτροφικοί πληθυσμοί, Έλληνες, πρόσφυγες του '22 και μειονοτικοί, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, διασταυρώθηκαν με εξεγερμένους αγρότες της ηπειρωτικής ενδοχώρας και κατοίκους κυρίως των μικρών αστικών κέντρων, όσοι είχαν ενταχθεί στις γραμμές του ΔΣΕ για να κατακτήσουν από κοινού την κοινωνική επανάσταση και την πολιτική ανατροπή, αυτά που δεν κατέστησαν εφικτά στη χώρα μετά το τέλος της «πρώτης Κατοχής».

    Τα αδιέξοδα στα οποία οδήγησε η προδιαγεγραμμένη από το τέλος του 1948 ήττα, οι εντάσεις που προκάλεσαν οι εσωτερικοί κραδασμοί στο «κομμουνιστικό στρατόπεδο», ιδιαιτέρως μετά την ρήξη του Τίτο με τον Στάλιν και την Κομινφόρμ, επέφεραν δυσλειτουργίες στη λαϊκο-δημοκρατική Ελλάδα, στο κόμμα και τον στρατό του. Παραμορφώσεις και ακρότητες δεν ήταν ξένες από το κλίμα περιχαράκωσης, όπως το καλλιέργησαν οι ψυχροπολεμικές καχυποψίες και το ενίσχυσε η σταλινική ορθοδοξία και ο φανατισμός. Οι δυσλειτουργίες έγιναν γνωστές και πολυ-συζητήθηκαν στα χρόνια που ακολούθησαν την στρατιωτική και πολιτική ήττα της ελληνικής κομμουνιστικής Αριστεράς. Όμως, όσο τα πράγματα ήταν σε εξέλιξη, δεν ανέστειλαν τις νέες πραγματικότητες. Το αντίθετο μάλιστα, μάς επέτρεψαν να αποτιμήσουμε εκ των υστέρων το μέγεθος της αυταπάρνησης απέναντι στον φόβο και τον θάνατο, την πίστη στον αγώνα και την γενναιότητα απέναντι στην υπεροπλία του αντιπάλου, την ανάγκη για αντίσταση των μάχιμων του ΔΣΕ όπως και των τοπικών πληθυσμών που στήριξαν τα εξαιρετικά εκτεθειμένα μετόπισθέν του.

    Τον Αύγουστο του 1949 οι ουρανοί «έβρεξαν» φωτιά και σίδερο στο νοητό τετράπλευρο της «Ελεύθερης Ελλάδας». Φωτιά και σίδερο! Μετά τις πετυχημένες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο και τη νότια Ελλάδα, το ενδιαφέρον των επιτελών του Εθνικού Στρατού (ΕΣ) και των Αμερικανών αξιωματούχων-συμβούλων στράφηκε στο Βίτσι και τον Γράμμο. Εκτός των άλλων, η αποτυχία των κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή την περασμένη χρονιά, τον Αύγουστο του 1948, με τον περίφημο ελιγμό του ΔΣΕ, δεν άφηνε περιθώρια επιλογών. Η επιχείρηση με το κωδικό όνομα «Πυρσός» σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε σε τρείς φάσεις. Η πρώτη, από τις 2 έως στις 8 Αυγούστου, προέβλεπε παραπλανητικές επιθέσεις στον Γράμμο, με σκοπό την δημιουργία της εντύπωσης ότι εκεί θα ξεδιπλωνόταν η κύρια επίθεση. Η δεύτερη, από τις 10 έως τις 16 Αυγούστου, έστρεφε τις ενέργειες του κυβερνητικού στρατού στην ευρύτερη περιοχή του Βίτσι, την κατάληψή της και την εξόντωση των ανταρτών. Στην τρίτη και αποφασιστική φάση, από τις 24 ως τις 30 Αυγούστου, ο ΕΣ στράφηκε και πάλι στον Γράμμο, με σκοπό την κατάληψή του και την πλήρη καταστροφή των ανταρτικών δυνάμεων. Μετά την διείσδυση, ο αποκλεισμός των αλβανικών συνόρων θα στερούσε κάθε δυνατότητα διαφυγής στις δυνάμεις του ΔΣΕ.

    «Ο Γράμμος έπεσε»! «Ο Γράμμος απηλευθερώθη»! Στις 29 Αυγούστου 1949, με την οπισθοχώρηση των τμημάτων του ΔΣΕ στην Αλβανία, η μάχη του Γράμμου έληξε νικηφόρα για τον ΕΣ και «σύσσωμον το έθνος». Στην «πλήρη κατάρρευσιν του συμμοριτισμού» απάντησε το «όπλο παρά πόδα» δίνοντας συνέχεια στη μάχη των συμβόλων. Πληγή αιμάσσουσα ο εμφύλιος δεν κλείνει όσο το μίσος συντηρείται από ιδεολογικές χρησιμοθηρίες.

  • Η Ιωάννα Παπαθανασίου είναι ιστορικός, διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (EKKE).

    ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: επιμέλεια Νατάσσα Δομνάκη

    [05] Σκοτάδι και φως στην εγκατάσταση της Ελένης Πανουκλιά, στην Ελευσίνα

    Από χώμα εκσκαφής, μέταλλο και με τη χρήση πολυμέσων δημιουργεί την εγκατάστασή της στην πίσω αυλή του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας, η Ελένη Πανουκλιά. Στόχος της είναι να αναπτύξει δομές ή και νέες συνθήκες -εξαρτάται πώς το βιώνει ο επισκέπτης- σε έναν φαινομενικά κενό χώρο, όπως το εγκαταλειμένο εργοστάσιο. Προϋπόθεση του αλληγορικού της έργου «να βιώνεται υπό το φως της νύχτας».

    Η επιτόπια ογκώδης εγκατάσταση με τον αινιγματικό τίτλο «Ό,τι φωτεινό έχει να πει, θα πρέπει να μείνει εικασία» εγκαινιάζεται το Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου, στις 21.00, και αποτελεί την εικαστική πρόταση των Αισχυλείων 2016.

    Εξερευνώντας την εγκατάσταση -αποτελείται από δύο περιβάλλοντα, τα οποία επικοινωνούν κυκλικά και απαιτούν ξεχωριστή, τόσο συλλογική όσο και ατομική εξερεύνηση- ο θεατής διασχίζει σκοτεινούς διαδρόμους και ξέφωτα κι ένα ηχητικό τοπίο. Η εγκατάσταση συνδυάζει «ένα άναρχο, παλλόμενο τοπίο ηχηρού εγκλεισμού με μία μοναχική, τελετουργική διαδρομή μέσα από τη σιωπή ενός μακρόστενου κτιρίου, όπου ένα διαδραστικό event αναμένει τον κάθε θεατή... Αν έχει κάτι "φωτεινό να πει" -όπως υπαινίσσεται και στον τίτλο η Πανουκλιά με ηρακλείτεια ασάφεια, αλλά και οπτιμιστική δεκτικότητα- εναπόκειται στον θεατή να το ανασύρει από το σκοτάδι των ιστορικών στιγμών και της δυτικής σκέψης, καθώς και του ίδιου του έργου» σημειώνει η επιμελήτρια, ιστορικός Τέχνης Καλλιόπη Μηνιουδάκη.

    Η Ελένη Πανουκλιά (γεν. Αγρίνιο το 1972) ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Γλυπτική με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (2007). Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Αθήνα, 2004), Γλυπτική στην Accademia di Belle Arti di Roma (2003-04) και Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας (1995).

    Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις στην γκαλερί Qbox (Αθήνα, 2005, 2008, 2011) και μία ατομική παρουσίαση στο Remap3 (Αθήνα, 2011) ενώ έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις όπως: Έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (Σαγκάη 2015 και 2013)?Double Take, 2η Μπιενάλε της Μάρντιν (Τουρκία, 2012)? Berlin-Athina, Caid Science & Society Centre, (Αθήνα, 2010)?e-MobiLart στην Praxis: Τέχνη σε αβέβαιους καιρούς, 2η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης (2009)? MIR Festival (Αθήνα, 2008)? Δια-σχίζοντας τα όρια, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη, 2006)? 38η Παράλληλος - Ο ορίζοντας, Σκιρώνειο Μουσείο (Αθήνα, 2004)? Cosmos, 11η Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου (Αθήνα, 2003) κ.ά.

    [06] Προβλήματα στους επιστημονικούς κύκλους έχει προκαλέσει το Excel της Microsoft

    Το πρόγραμμα επεξεργασίας λογιστικών φύλλων της Microsoft, Excel, έχει γίνει το θέμα δυσαρέσκειας πολλών επιστημόνων αφού όπως υποστηρίζουν είναι υπαίτιο για σοβαρά λάθη που έχουν γίνει σε επιστημονικές εργασίες πάνω στη γονιδιωματική.

    Το Excel είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας λογιστικών φύλλων που έχει τη δυνατότητα να κάνει πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς, να δημιουργεί αλλά και να επεξεργάζεται μια βάση δεδομένων και να κάνει γραφήματα.

    Επιστήμονες έφεραν το θέμα στο φως της δημοσιότητας με σκοπό να κάνουν γνωστό το σφάλμα που υπάρχει στο πρόγραμμα, το οποίο μετατρέπει αυτόματα τα ονόματα ορισμένων γονιδίων σε ημερομηνίες. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, σύμβολα γονιδίων όπως το SET2 (Septin 2) μετατρέπονται αυτόματα σε «September 2».

    Ωστόσο, η Microsoft, η οποία διέθεσε την πρώτη έκδοση του Excel το 1985, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι το σφάλμα στην μετονομασία των γονιδίων μπορεί να διορθωθεί εάν οι χρήστες κάνουν ορισμένες αλλαγές στις ρυθμίσεις της εφαρμογής.

    «Το Excel έχει τη δυνατότητα να εμφανίζει τα δεδομένα και τα κείμενα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις είναι σχεδιασμένες ώστε να λειτουργούν σε καθημερινά σενάρια», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο BBC.

    «Το Excel προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επιλογών, τις οποίες οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ώστε να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται τα δεδομένα», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Ωστόσο, όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, αυτό το πρόβλημα δεν εκδηλώνεται στο ανάλογο πρόγραμμα της Google, το Google Sheets.

    [07] Ταινία για τη ζωή της βασίλισσας της ποπ

    Για τους θαυμαστές της Μπρίτνεϊ Σπίαρς τα νέα είναι περίφημα. Στα σκαριά βρίσκεται ταινία για τη ζωή της πριγκίπισσας της ποπ μουσικής, η οποία θα προβληθεί από το δίκτυο Lifetime μέσα στο 2017.

    Ο τίτλος είναι απλά «Μπρίτνεϊ» και το διάρκειας δύο ωρών βιογραφικό φιλμ θα καλύψει τα πάντα. Από τα πρώτα βήματα της Σπίαρς όταν ήταν μικρό κορίτσι στη Λουιζιάνα, μέχρι τον δεσμό της με τον Τζάστιν Τίμπερλέικ, τη μητρότητα έως και την περίεργη απόφαση της να ξυρίσει το κεφάλι της το 2007.

    Η ηθοποιός που θα υποδυθεί την Μπρίτνεϊ έχει ήδη βρεθεί. Είναι η Αυστραλή Νατάσα Μπασέτ, η οποία συστήθηκε στο ευρύ κοινό με τη συμμετοχή της στην ταινία «Χαίρε, Καίσαρ!» των αδελφών Κοέν.

    Η σύνοψη του φιλμ, που δόθηκε στη δημοσιότητα, θέτει και το σκηνικό (δηλαδή, τι να περιμένουμε): «Με τραγικό τρόπο κι ενώ το αστέρι της Μπρίτνεϊ εξακολουθεί να λάμπει, η ιδιωτική της ζωή καταρρέει μετά το διαζύγιο των γονιών τςη και τον χωρισμό της με τον Τζάστιν που έγινε πρώτο θέμα στις ταμπλόιντ. Η συμπεριφορά της σύντομα επισκιάζει την επιτυχία της σαν είδωλο της ποπ μουσικής. Ένας σύντομος γάμος με τον παιδικό της φίλο και ένας δεύτερος αποτυχημένος γάμος με τον χορευτή Κέβιν Φέντερλάιν μονοπωλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης».

    Κι ερχόμαστε στο δια ταύτα: «Παρά τα προβλήματα του παρελθόντος, η Μπρίτνεϊ αντεπιτίθεται για να αποκαταστήσει και πάλι την καριέρα της, αποδεικνύοντας σε όλους ότι είναι μια διαχρονική δύναμη στην ψυχαγωγία».

    Τα νέα για την ταινία «Μπρίτνεϊ» συμπίπτουν με την κυκλοφορία του δέκατου άλμπουμ της με τίτλο «Glory».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 August 2016 - 8:32:42 UTC