Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Eπίθεση" της ΝΔ στον πρωθυπουργό ενόψει ΔΕΘ
  • [02] Ολ.Γεροβασίλη: Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε τώρα να πρωταγωνιστήσει στην κωμωδία "Εγώ και η αλήθεια"
  • [03] Πρόωρες εκλογές προέβλεψε από την Ζάκυνθο ο Βασίλης Λεβέντης
  • [04] Ν. Παππάς: Οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις με απόφαση της Βουλής - Την Πέμπτη θα διεξαχθεί προσομοίωση της δημοπρασίας
  • [05] Θερμή υποδοχή στην Αθήνα για την Κ. Στεφανίδη, το «χρυσό κορίτσι» του ελληνικού στίβου
  • [06] Πατούλης εναντίον Δούρου για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Αττικής
  • [07] Συρία: Οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες απέσπασαν όλη τη Τζαράμπλους από το ΙΚ
  • [08] Ιταλία: Με γυμνά χέρια, διασώστες και εθελοντές αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια του Αματρίτσε
  • [09] Τουλάχιστον ένας νεκρός φοιτητής και 14 τραυματίες από την ένοπλη επίθεση στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο στην Καμπούλ
  • [10] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο οι Ολυμπιονίκες

  • [01] "Eπίθεση" της ΝΔ στον πρωθυπουργό ενόψει ΔΕΘ

    "Επίθεση" στον πρωθυπουργό για την επικείμενη άνοδό του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εξαπέλυσε στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος ανέφερε: «Πριν ξεκινήσει την επιστροφή του στον τόπο του εγκλήματος, στον τόπο των κάλπικων υποσχέσεων τον καλούμε να δώσει τις απαντήσεις που οφείλει:

    Τι έγινε το δήθεν πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του 2014, αλλά και το δήθεν παράλληλο πρόγραμμα του 2015;

    Τι έχει να πει στους συνταξιούχους που τους κόβει τις συντάξεις;

    Τι απαντά στους πιο αδύναμους για το ΕΚΑΣ;

    Τι λέει στους πολίτες που υπόσχονταν ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ;

    Τι απαντά στα παιδιά που βλέπουν την Παιδεία να υποβαθμίζεται;

    Τι έχει να πει στους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και τους ναούς να βεβηλώνονται από τους "γνωστούς άγνωστους";».

    Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας έχει βαρύ παρελθόν αναξιοπιστίας και ασυνέπειας και για αυτό, ό,τι και να πει ουδείς θα το πιστέψει, γιατί ότι και να πει δεν θα το κάνει.

    Ως παράδειγμα έφερε την παλαιότερη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα των συντάξεων σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Έγραφε τότε, ότι αν μείνουν όρθιοι -εννοούσε η κυβέρνηση της ΝΔ- θα φέρουν τις συντάξεις στα 360 ευρώ, θα εξαυλώσουν τις επικουρικές και τα εφάπαξ. Θα απελευθερώσουν τις ομαδικές απολύσεις. Χθες, συνέχισε, ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για συντάξεις των 380 ευρώ. Η ΝΔ, είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση είπε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι στην ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπει σε υποσχεσιολογία.

    Για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών

    Για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι το ερώτημα είναι, γιατί ακυρώθηκε ο ρόλος του ΕΣΡ, γιατί παραβιάστηκε το Σύνταγμα και φθάσαμε σε μία παρωδία διαγωνισμού. Η κυβέρνηση επιδιώκει ολιγοπώλιο στους τηλεοπτικούς σταθμούς για να έχει το μονοπώλιο στην χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

    Ο Κυριάκος Μητστοτάκης θα ακυρώσει το νόμο Παππά, είπε τέλος ο κ. Κουμουτσάκος.

    Για το κέντρο προσφύγων στις Σέρρες

    Για το θέμα που έχει ανακύψει με το κέντρο προσφύγων των Σερρών είπε ότι έχουμε μία ακόμη περίπτωση κατάρρευσης του μύθου του ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι οι διακηρύξεις για τους μετανάστες έχουν εκτραπεί σε υπόνοιες για προσωπικό και οικογενειακό πλουτισμό. Θα καταθέσει ερώτηση στην Βουλή με αίτημα κατάθεσης εγγράφων στους αρμόδιους υπουργούς.

    [02] Ολ.Γεροβασίλη: Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε τώρα να πρωταγωνιστήσει στην κωμωδία "Εγώ και η αλήθεια"

    Είναι εντυπωσιακό το θράσος της Νέας Δημοκρατίας, να μας απευθύνει ερωτήματα για τα οποία θα έπρεπε η ίδια να έχει απαντήσει και απολογηθεί. Για το πώς τα «Ζάππειά» της οδήγησαν στην αφαίμαξη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, την ασυλία φοροφυγάδων, την εξυπηρέτηση συμφερόντων μέσα στην κρίση, την συντήρηση της ανομίας και την κάλυψη της ασυδοσίας, αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη για την ανακοίνωση της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη.

    «Αλλά κυρίως, για το φαύλο κύκλο όπου καθήλωσε την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Για τα αδιέξοδα που προκάλεσε στη χώρα. Και οδηγώντας την στην πτώχευση, και υποστηρίζοντας με πάθος όλα τα τραγικά και ομολογημένα λάθη των προγραμμάτων προσαρμογής.

    Αφού λοιπόν, επί σειρά ετών πρωταγωνίστησε στο δράμα των απολύσεων, της ανεργίας, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, και του κοινωνικού κατακερματισμού, ο κύριος Μητσοτάκης αποφάσισε τώρα να πρωταγωνιστήσει στην κωμωδία: Εγώ και η αλήθεια.

    Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στον εναλλακτικό του δρόμο», καταλήγει η δήλωση της κ. Γεροβασίλη.

    [03] Πρόωρες εκλογές προέβλεψε από την Ζάκυνθο ο Βασίλης Λεβέντης

    Πρόωρες εκλογές και σύντομα, προέβλεψε από την Ζάκυνθο, που βρίσκεται για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Διονυσίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ρωτήθηκε σχετικά για τις πολιτικές εξελίξεις και επανέλαβε πως ο πρωθυπουργός θα πάει σε εκλογές μετά την ΔΕΘ με το σκεπτικό της δεξιάς παρένθεσης.

    Ο κ. Λεβέντης επανέλαβε ότι κακώς ορισμένοι σπεύδουν να κατηγορήσουν το κόμμα του ότι θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, και τόνισε πως κάτι τέτοιο θα φανεί, αν γίνει στην πράξη.

    Άσκησε επίσης σκληρή κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ λέγοντας πως συμμάχησαν με την ΝΔ στο θέμα του εκλογικού νόμου.

    [04] Ν. Παππάς: Οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις με απόφαση της Βουλής - Την Πέμπτη θα διεξαχθεί προσομοίωση της δημοπρασίας

    Οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις καθώς αυτό αποφάσισε η βουλή με ευρεία πλειοψηφία ,τόνισε ο υπουργός ΕπικρατείαςΝίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη.

    Hαδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων θα οδηγήσει την τηλεόραση σε νέα εποχή και σε πιο ισορροπημένες σχέσεις των επιχειρηματιών με την πολιτεία σημείωσε ο υπουργός επικρατείας. Βάσει του νόμου τόνισε- οι άδειες είναι 4 προσθέτοντας ότι η συζήτηση για περισσότερες άδειες αν ανοίξει, θα αφορά το απώτερο μέλλον.

    Η μετάβαση θα είναι ομαλή και θα ολοκληρωθεί μετά από 90 ημέρες, όσες προβλέπει ο νόμος,τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

    «Η κυβέρνηση μας είναι η πρώτη που αδειοδοτεί»υπογράμμισε ο κ. Παππάς σημειώνοντας ότι «στην προηγούμενη κατάσταση είχε παγιωθεί η εκτίμηση ότι δεν θα έρθει ποτέ κανείς να βάλει το δάχτυλο στη πληγή»

    Oκ.Παππάς έκανε λόγο για ιδιότυπη ντε φάκτο χρησικτησία ενός δημόσιου αγαθού και αναφερόμενος στις αντιδράσεις μίλησε για σχέσεις διαπλοκής και ερμηνεία κατά το δοκούν του συντάγματος. Αναφερόμενος στους υποψήφιους του διαγωνισμού σημείωσε ότι όσοι έχουν καταδίκες δεν μπορούν να είναι κύριοι μέτοχοι.

    Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο ,ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι έχουν μπει τα θεμέλια για μια δίκαιη ανάπτυξη και την Ελλάδα των επομένων ετών,τόνισε Το θέμα είναινα αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες που υπάρχουν και αυτό θα γίνει μέσα από μια μακροχρόνια αριστερή διακυβέρνηση,συμπλήρωσε.

    Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι δημιουργήθηκαν 250.000 νέες θέσεις εργασίας ,έχει επιτευχθεί δημοσιονομική εξισορρόπηση και όλοι οι πολίτες έχουν πλέον πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αναφορικά με το ΕΚΑΣ ,ο Νίκος Παππάςτόνισε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συμφωνήσει την πλήρη κατάργησή του ενώ η σημερινή κυβέρνηση έλαβε άμεσα μέτρα για όσους χάνουν το ΕΚΑΣ, όπως η κάρτα σίτισης κλπ και εξασφάλισε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία το ΕΚΑΣ θα αναπληρωθεί με την ανάπτυξη.

    Ερωτηθείς για το τραπεζικό σύστημα ο κ. Παππάς τόνισε ότι πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ώστε οι τράπεζες να παίξουν το ρόλο τους για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας .

    Αναφορικά με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην αυριανή σύνοδο των σοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι ο χώρος της Σοσιαλδημοκρατίας είναι όμορος για την Αριστερά και ο πρωθυπουργός θα βάλει στο τραπέζι την ατζέντα με την οποία ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν για μια δίκαιη και κοινωνική Ευρώπη.

    "Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των πανελλαδικών αδειών προχωράμε στη διαδικασία για τις άδειες θεματικών καιπεριφερειακών καναλιών", ανέφερε ο κ. Παππάς με ανάρτησή του στο twitter.

    ---Προσομοίωση της δημοπρασίας

    Αύριο, Πέμπτη 25 Αυγούστου, στα γραφεία της ΓΓΕΕ θα διεξαχθεί προσομοίωση της δημοπρασίας και για τον λόγο αυτό έχουν κληθεί οι εκπρόσωποι των υποψηφίων, ώστε να «εκπαιδευτούν» πλήρως και να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα την ερχόμενη Τρίτη.

    Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι άδειες για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας που δημοπρατούνται, είναι οριστικά τέσσερις, καθώς -όπως τονίζουν- τόσες «σηκώνει» η αγορά, δεδομένου ότι η σχετική διαφημιστική δαπάνη στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει κατά τα μνημονιακά χρόνια από 600 στα 180 εκατ. ευρώ.

    Επισημαίνεται ότι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών, κακόβουλης χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής προσφορών ή τυχόν επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων.

    [05] Θερμή υποδοχή στην Αθήνα για την Κ. Στεφανίδη, το «χρυσό κορίτσι» του ελληνικού στίβου

    Με ένα πλατύ χαμόγελο, τον σύζυγο και προπονητή της Μίτσελ Κρίερ δίπλα της και φυσικά με το χρυσό μετάλλιο κρεμασμένο στο λαιμό της η 26χρονη χρυσή Ολυμπιονίκης του επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη βγήκε από την αίθουσα αφίξεων στο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 5 το απόγευμα δηλώνοντας «πολύ χαρούμενη και ικανοποιημένη» για όσα πέτυχε στο Ρίο.

    «Έχουμε μερικούς αγώνες ακόμη αλλά, περιμένουμε πώς και πώς για τις διακοπές μας» τόνισε και υπογράμμισε ότι «κάναμε ό,τι μπορούσαμε και χρειαζόταν για ένα μετάλλιο, αν και ο Μιτς το πίστευε λίγο παραπάνω από μένα». Η χρυσή Ολυμπιονίκης αφιέρωσε για άλλη μια φορά την πρωτιά της και τον θρίαμβό της στον σύζυγό της, αφού «αυτός ήταν που με υποστήριζε πριν καν πάρω μετάλλιο. Θέλαμε να έρθουμε στην Ελλάδα να δούμε τον κόσμο, να δω την οικογένειά μου και τους φίλους μου και μετά έχουμε την επόμενη αθλητική υποχρέωση στην Ζυρίχη». Όπως τόνισε όμως η Κατερίνα Στεφανίδη, αυτό που θα της μείνει είναι η βουτιά του συζύγου της, όταν κατάλαβε ότι κέρδισε το χρυσό. Από την πλευρά του, ο Μιτς Κρίερ δήλωσε ότι είναι περήφανος αλλά σίγουρα χρειάζονται «ύπνο και ξεκούραση». Η Ολυμπιονίκης δεν αρνήθηκε σε κανέναν να βγάλει μαζί του φωτογραφία. Με υπομονή και μεγάλο ενθουσιασμό δέχτηκε τις αγκαλιές φίλων και γνωστών της.

    Ο πολιτιστικός σύλλογος Πανοράματος Παλλήνης την υποδέχτηκε με ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Κατερίνα σε ευχαριστούμε», ενώ έχει στηθεί μια γιορτή προς τιμήν της στην κεντρική πλατεία του δήμου. Παρούσα και συγκινημένη και η φιλόλογος από τα χρόνια του λυκείου της, που την συνεχάρη, ενώ ο 6χρονος εξάδελφός της Στέλιος της χάρισε ένα γλυκό φιλί, ένα κόκκινο τριαντάφυλλο δείχνοντάς της την μπλούζα με τυπωμένο το στιγμιότυπο του πανηγυρισμού της μόλις κατάλαβε ότι θα ανέβει στο ψηλότερο βάθρο. Εκείνη που θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και άφησε όλη την δόξα στην χρυσή Ολυμπιονίκη ήταν η μητέρα της που δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, ούτε να φωτογραφηθεί. Φανερά συγκινημένη και περήφανη περίμενε στωικά την Κατερίνα και τον Μιτς για να φύγουν.

    Λίγο αργότερα η Κατερίνα Στεφανίδη έφτασε και στην γειτονιά που μεγάλωσε, την Παλλήνη, όπου την υποδέχτηκαν και τίμησαν οι τοπικές αρχές και κάτοικοι της περιοχής.

    [06] Πατούλης εναντίον Δούρου για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Αττικής

    Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε στη σημερινή του συνεδρίαση του Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ζητά για την Αττική να διαχειρίζονται τα απορρίμματά της αποκλειστικά οι δήμοι της. Παράλληλα η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, καταδίκασε ως απαράδεκτη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την εκτελεστική επιτροπή του ΕΔΣΝΑ (Ενιαίου Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής) για τη λήψη της απόφασης μεταφοράς αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με τη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής από τον ΕΣΔΝΑ. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, χαρακτήρισε «παγαπόντικο» τον τρόπο με τον οποίο ελήφθη η απόφαση, για την οποία είπε πως πρόκειται για «πολιτικό σκάνδαλο» και «τεράστιο πολιτικό ατόπημα» της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου: «Προκαλώ την κα Δούρου να μας πει με ποιο δικαίωμα αποφάσισε να διαχειριστεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που ανήκουν στους δήμους και πληρώνουν οι πολίτες της Αττικής, ξαφνικά και εν κρυπτώ, στα μέσα του Αυγούστου, χωρίς καμία διαβούλευση με τους δήμους» ανέφερε ο κ. Πατούλης. Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» και δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, επισήμανε ότι είναι πρωτοφανές να παίρνει η ΚΕΔΕ θέση αντίθετη με εκείνη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και προανήγγειλε ότι εντός των επόμενων ημερών θα συνεδριάσει για το θέμα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων. Ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» και δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, κατηγόρησε τον κ. Πατούλη ότι υπονομεύει την ΚΕΔΕ με την στάση του, μετατρέποντας σε προσωπική «βεντέτα» την όποια πολιτική αντιπαράθεση με κυβερνητικά στελέχη ή άλλα θεσμικά πρόσωπα. Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ελπίδα Παντελάκη, στηλίτευσε και εκείνη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στον ΕΔΣΝΑ και επισήμανε ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει διαφωνία, διότι και η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης είναι ίδια με εκείνη των προηγουμένων για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων .

    [07] Συρία: Οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες απέσπασαν όλη τη Τζαράμπλους από το ΙΚ

    Σύροι αντάρτες με την υποστήριξη των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν πλήρως την πόλη Τζαράμπλους, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, αποσπώντας την από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), έπειτα από μια επιχείρηση η οποία διήρκεσε μερικές ώρες. Την πληροφορία επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ΜΚΟ η οποία καταγράφει τις εξελίξεις του πολέμου στη Συρία.

    «Ολόκληρη η Τζαράμπλους απελευθερώθηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ Οτμάν, διοικητής μιας οργάνωσης ανταρτών, της Σουλτάν Μουράντ, που συμμετείχε στην επίθεση για την κατάληψη της πόλης αυτής στη βόρεια Συρία.

    Ένας εκπρόσωπος μιας άλλης οργάνωσης των ανταρτών, της Νουρεντίν αλ Ζίνκι, δήλωσε ότι οι τζιχαντιστές υποχώρησαν προς την κατεύθυνση της πόλης αλ Μπαμπ, νοτιοδυτικά της Τζαράμπλους.

    Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα, γνωστοποίησε από την πλευρά του πως η Τζαράμπλους έπεσε στα χέρια των ανταρτών καθώς «ελάχιστη αντίσταση» προβλήθηκε από την πλευρά των τζιχαντιστών.

    Ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε σήμερα μια επιχείρηση δίχως προηγούμενο στη Συρία, όπου έστειλε άρματα μάχης, αεροσκάφη και ομάδες των ειδικών δυνάμεων για να βοηθήσει τους σύρους αντάρτες να εκδιώξουν το ΙΚ από τη Τζαράμπλους, πολύ κοντά στα σύνορα.

    Είναι η πρώτη φορά αφότου το ΙΚ ανακήρυξε, τον Ιούνιο του 2014, την ίδρυση του «χαλιφάτου» του στις περιοχές που είχε θέσει υπό τον έλεγχό του στο έδαφος της Συρίας και του γειτονικού Ιράκ που οι τζιχαντιστές πρόβαλαν τόσο λίγη αντίσταση σε μια επίθεση για την ανακατάληψη μιας περιοχής που κατείχαν.

    Σύμφωνα με τον γάλλο γεωγράφο Φαμπρίς Μπαλάνς, ο οποίος είναι ειδικός στη Συρία, η Τζαράμπλους έχει περίπου 30.000 κατοίκους, οι μισοί εκ των οποίων είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Ο πληθυσμός της είναι κυρίως αραβικός αλλά πριν από την κατάληψη της πόλης από το ΙΚ, τον Ιανουάριο του 2014, στην πόλη ζούσαν πολλά μέλη της τουρκομανικής και της κουρδικής μειονότητας.

    [08] Ιταλία: Με γυμνά χέρια, διασώστες και εθελοντές αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια του Αματρίτσε

    Όλα στο χωριό Αματρίτσε θυμίζουν τον φονικό σεισμό της Λ' Άκουιλα του 2009.

    Στο χωριό όλα τα σπίτια έχουν εγκαταλειφθεί και κάτω από τα συντρίμμια βρίσκονται τόσο Ιταλοί όσο και μετανάστες.

    Συγγενείς των θυμάτων περιμένουν λίγο έξω από το χωριό για να μάθουν από τους υπεύθυνους της πολιτικής προστασίας αν έχουν εντοπίσει τους ανθρώπους τους που είναι καταπλακωμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

    Το χωριό είναι κομμένο στα δύο, με εκσκαφείς που προσπαθούν να μετακινήσουν τα ερείπια σε σημεία που δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Αντιθέτως, όταν τα εκπαιδευμένα σκυλιά εντοπίζουν επιζώντες όλοι σωπαίνουν αυτόματα και οι άνδρες της πολιτικής προστασίας μαζί με τους εθελοντές σκάβουν με γυμνά χέρια. Είναι όλοι εξουθενωμένοι, αλλά ρωτούν ο ένας τον άλλον αν έχουν ακόμη λίγη δύναμη για να συνεχίσουν.

    Ο φόβος είναι ο ίδιος ακριβώς της Λ' Άκουιλα: να μην ξεχαστούν οι νεκροί και οι άστεγοι του Αματρίτσε και των άλλων χωριών που έπληξε ο Εγκέλαδος στην κεντρική Ιταλία, μόλις οι εκατοντάδες δημοσιογράφοι που έσπευσαν εδώ γυρίσουν στη βάση τους.

    Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι διαβεβαιώνει ότι αυτό δεν θα συμβεί αλλά οι "άνθρωποι του βουνού", όπως ο δήμαρχος του Αματρίτσε, δεν θέλουν να φύγουν από τα αυτοκίνητα, δεν θέλουν να διανυκτερεύσουν στους καταυλισμούς για να μείνουν από τη μία κοντά στους αδικοχαμένους ανθρώπους και να εξασφαλίσουν από την άλλη ένα βασικό χρονοδιάγραμμα για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Ουτοπία ή ρεαλιστική δυνατότητα; αυτό θα το δείξει μόνο ο χρόνος.

    [09] Τουλάχιστον ένας νεκρός φοιτητής και 14 τραυματίες από την ένοπλη επίθεση στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο στην Καμπούλ

    Ένοπλοι επιτέθηκαν στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν στην Καμπούλ σήμερα και ακούστηκαν εκρήξεις και πυρά όπλων μέσα στις εγκαταστάσεις του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, όπως δήλωσαν ένας εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών και ένας φοιτητής.

    «Πολλοί ένοπλοι επιτέθηκαν στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο στην Καμπούλ κι υπάρχουν αναφορές περί πυρών όπλων και εκρήξεων», ανέφερε ο εκπρόσωπος. Οι δράστες της επίθεσης «μπήκαν μέσα στο κτιριακό συγκρότημα» στο οποίο βρίσκονταν «ξένοι καθηγητές και εκατοντάδες φοιτητές», διευκρίνισε ο ίδιος.

    Ο Άχμαντ Σαχίρ, φοιτητής στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο, είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως οι φοιτητές έχουν παγιδευτεί.

    «Είμαστε καθηλωμένοι μέσα στην τάξη μας κι ακούγονται ριπές πυρών», ανέφερε.

    Ένας φοιτητής ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε επίσης πως ο ίδιος και συμφοιτητές του είναι κλεισμένοι μέσα σε μια τάξη και ακούει «εκρήξεις και πυρά κοντά».

    [10] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο οι Ολυμπιονίκες

    Τους Έλληνες Ολυμπιονίκες, τα παιδιά που χάρισαν στην Ελλάδα μαγικές στιγμές στους Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο θα δεχτεί αύριο το μεσημέρι (1 μ.μ.) στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Τους αθλητές θα συνοδεύει ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής.

    Οι αφίξεις της ελληνικής αποστολής από το Ρίο ολοκληρώνονται αύριο το πρωί, καθώς αναμένεται στην Αθήνα ο χρυσός Ολυμπιονίκης στους κρίκους της ενόργανης γυμναστικής Λευτέρης Πετρούνιας και τα υπόλοιπα μέλη της Ολυμπιακής ομάδας. Σήμερα το μεσημέρι έφτασε το Ελευθέριος Βενιζέλος η χρυσή Ολυμπιονίκης του επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 August 2016 - 18:33:34 UTC