Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ηγέτες του νότου στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου
  • [02] Επίθεση στην ΝΔ για τις θέσεις της στο προσφυγικό εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Ν. Βούτσης: Πιο ώριμο από ποτέ το αίτημα για τις Γερμανικές αποζημιώσεις
  • [04] Αλλάζει ο καιρός, φθινοπωρινό το σκηνικό
  • [05] Έως το τέλος της εβδομάδας η ανακοίνωση των βάσεων
  • [06] Δικαστική εντολή εξέτασης 14.900 ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον
  • [07] Συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου
  • [08] Συναντήσεις του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με ΠτΔ και πρωθυπουργό

  • [01] Οι ηγέτες του νότου στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου

    Η Γαλλία επιβεβαίωσε σήμερα τη διεξαγωγή "στις αρχές Σεπτεμβρίου" στην Ελλάδα μιας "συνόδου της Νότιας Ευρώπης" με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην οποία θα συμμετάσχει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

    "Θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου μια σύνοδος της Νότιας Ευρώπης, η οποία έχει προταθεί από τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την οποία ο Φρανσουά Ολάντ αποδέχθηκε", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ.

    Ελληνική κυβερνητική πηγή είχε δηλώσει στις αρχές Αυγούστου στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Ελλάδα ετοιμάζει μια σύνοδο κορυφής των χωρών της νότιας Ευρώπης για να συζητηθούν τα οικονομικά και τα μεταναστευτικά προβλήματα. Η σύνοδος αυτή ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου. Έχουν προσκληθεί σ' αυτή η Κύπρος, η Γαλλία, η Μάλτα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

    Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εδώ και έξι χρόνια μια οικονομική κρίση και επιβιώνει χάρη στα δάνεια των πιστωτών της. Η χώρα χρειάσθηκε πρόσφατα να διαχειριστεί μια χωρίς προηγούμενο μεταναστευτική ροή που την οδήγησε να ζητήσει επίσης τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει μια οικονομική πολιτική στραμμένη προς την ανάπτυξη και λιγότερη λιτότητα στη διαχείριση των δημόσιων δαπανών.

    Η Αθήνα έχει εξάλλου καταγγείλει επανειλημμένα την έλλειψη βοήθειας από τις άλλες χώρες της ΕΕ για τη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων.

    ---Έχουν αποδεχθεί να συμμετάσχουν όλοι οι ηγέτες των χωρών της νότιας Ευρώπης

    Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν πως σε ότι αφορά την Σύνοδο, την συμμετοχή τους στην οποία επιβεβαίωσαν όλοι οι ηγέτες από την Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Κύπρο και την Ελλάδα, η βασική επιδίωξη θα εστιαστεί στην διερεύνηση της δυνατότητας των χωρών της Μεσογείου να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή ατζέντα, σε θέματα όπως η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, η ανάπτυξη και το προσφυγικό.

    Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν, πως τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να διαμορφώσει και να καταθέσει ένα ακόμα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο προς συζήτηση μεταξύ των ηγετών για τα ζητήματα αυτά.

    [02] Επίθεση στην ΝΔ για τις θέσεις της στο προσφυγικό εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ

    Βολές κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, για την στάση που τηρεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο προσφυγικό.

    Αφορμή η στάση της ΝΔ σ ΄ένα ζήτημα τεράστιας εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας, όπως είναι η επιβολή τιμωρητικής ρήτρας ύψους 250.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που αρνείται να δεχτεί ένα κράτος - μέλος και τα χρήματα να κατευθύνονται στις χώρες που επωμίζονται το βάρος του προσφυγικού, μετά την σχετική πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Επιτρόπου και στελέχους της ΝΔ Δημήτρη Αβραμόπουλου, ένα θέμα που συζητείται σήμερα στην Ευρώπη.

    Η Κουμουνδούρου αναδεικνύει τις δηλώσεις του συντονιστή προσφυγικού της ΝΔ Πάτροκλου Γεωργιάδη στο Πρώτο Πρόγραμμα που τάχθηκε ενάντια σε αυτήν την πρόταση, συντασσόμενος με τις χώρες του Βίζεγκραντ και τις πιο ακραίες δυνάμεις του ΕΛΚ, όπως ο Όρμπαν, χωρίς να προτείνει με ποιο τρόπο μπορεί να επιβληθεί η εφαρμογή των συμφωνιών για το προσφυγικό και την αναλογική κατανομή των προσφύγων.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει το θέμα και απευθύνει στον πρόεδρο της Ν.Δ. τα ακόλουθα ερωτήματα:

    - Ο κ. Μητσοτάκης συμφωνεί με αυτή τη θέση;

    - Για ποιο λόγο η ΝΔ συνεχίζει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των χωρών που έκλεισαν τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες;

    - Ποια είναι η θέση της ΝΔ στο προσφυγικό εκτός από την υιοθέτηση και αναπαραγωγή ακροδεξιών θέσεων;

    [03] Ν. Βούτσης: Πιο ώριμο από ποτέ το αίτημα για τις Γερμανικές αποζημιώσεις

    Το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων είναι μια τεράστια ιστορική αδικία είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης μιλώντας στην ΕΡΤ.

    Πιο ώριμο από ποτέ το θέμα των αποζημιώσεων ώστενα υπάρξει μια επιτυχή εξέλιξη, είπε ο Νίκος Βούτσης και συμπλήρωσε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για το ζήτημα.

    [04] Αλλάζει ο καιρός, φθινοπωρινό το σκηνικό

    Μεταβολή του καιρού απότην Τρίτη προβλέπει η ΕΜΥ. Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών θα ξεκινήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες από τα βόρεια της χώρας με κατά τόπους και περιόδους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τοπικά θα σημειωθούν χαλαζοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6 με 7 μποφόρ

    Προβλέπεται επίσης σημαντική πτώση της θερμοκρασίας

    [05] Έως το τέλος της εβδομάδας η ανακοίνωση των βάσεων

    Θέμα λίγων ημερών είναι η ανακοίνωση των βάσεων των σχολών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα δοθεί τέλος στην αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων που εξετάστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

    Μάλιστα, επειδή φέτος ίσχυσε νέο σύστημα εξετάσεων, με λιγότερα μαθήματα (εκτός από ένα μικρό ποσοστό υποψηφίων που επέλεξε να εξεταστεί με το παλιό σύστημα), το πλαίσιο εκτίμησης των βάσεων αποτέλεσε «αχαρτογράφητα νερά», δίνοντας περιθώριο για εκπλήξεις κατά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου.

    Εν τω μεταξύ, σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι μηχανισμοί του υπουργείου, προκειμένου να τηρηθεί η δέσμευση της ηγεσίας για την ομαλή έναρξη της χρονιάς, στις 12 Σεπτεμβρίου. Μπορεί το μεγάλο στοίχημα που έχει τεθεί είναι να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά εκπαιδευτικών, ωστόσο, επίσης μεγάλη πρόκληση είναι η ταυτόχρονη «πρεμιέρα» του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού, αλλά και η εφαρμογή των αλλαγών στο γυμνάσιο.

    Ειδικότερα, το Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Νηπιαγωγείο προβλέπει για όλα τα νηπιαγωγεία ενιαίο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα και λειτουργία προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος Το υποχρεωτικό ωράριο θα ξεκινά στις 8:30 και θα τελειώνει στις 13:00, ενώ το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα θα λειτουργεί ως τις 16:00.

    Αντίστοιχα, το Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Δημοτικό προβλέπει για όλα τα δημοτικά ενιαίο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα και λειτουργία προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος. Η λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος θα γενικευτεί για όλες τις τάξεις στις 13:15, ενώ σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος, στον νέο τύπο δημοτικού σχολείου, η έναρξή του ορίζεται στις 13:15 και η λήξη του στις 16:00. Στην τρίτη ώρα του ολοήμερου προγράμματος μάλιστα, θα υπάρχουν επιλογές διδακτικών αντικειμένων, όπως ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών), Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή και Μουσική.

    Τέλος, σχετικά με τις αλλαγές στο γυμνάσιο, υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται, μεταξύ άλλων, μείωση των διδακτικών ωρών ανά εβδομάδα (με τα Αρχαία να είναι ένα εκ των μαθημάτων που «χάνουν» μία ώρα), μείωση της ύλης των μαθημάτων, μείωση των μαθημάτων που εξετάζονται στο τέλος της χρονιάς, καθιέρωση περιγραφικής αξιολόγησης και σύμπτυξη των τριών τριμήνων, που ίσχυαν μέχρι την προηγούμενη σχολική χρονιά, σε δύο τετράμηνα.

    [06] Δικαστική εντολή εξέτασης 14.900 ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον

    Ένας δικαστής έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών χθες να εξετάσει 14.900 έγγραφα - τα περισσότερα από τα οποία φέρονται να είναι ηλεκτρονικά μηνύματα προς ή από την Χίλαρι Κλίντον - και να γνωμοδοτήσει για την πιθανή δημοσιοποίησή τους.

    Τα έγγραφα αποκαλύφθηκαν σε μία έρευνα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ανακρίσεων (FBI) για τη χρήση από την Κλίντον ενός ιδιωτικού εξυπηρετητή (server) ενώ ήταν υπουργός εξωτερικών, και αποτελούν τμήμα μιας παρτίδας που παρέδωσε το FBI στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν τελείωσε η έρευνά της. Το FBI αποφάνθηκε ότι η Κλίντον, με την χρήση του ιδιωτικού της εξυπηρετητή είχε αποβεί "ιδιαίτερα αμελής" με ευαίσθητες πληροφορίες, αλλά πρότεινε να μην ασκηθεί δίωξη εναντίον της. Το θέμα κυνηγάει την Κλίντον καθ' όλη την διάρκεια της κούρσας της προς τον Λευκό Οίκο.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να δημοσιοποιήσει τη πρώτη παρτίδα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων (email) τον Οκτώβριο, λίγες εβδομάδες μόνο προτού η υποψήφια των Δημοκρατικών αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ στις εθνικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Οι υπάλληλοι του υπουργείου αναμένονται να σχεδιάσουν, σε συνάντησή τους στις 23 Σεπτεμβρίου, ένα χρονοδιάγραμμα για την δημοσιοποίησή τους.

    Η αποκάλυψη και άλλων μηνυμάτων εκτός των 55.000 σελίδων από μηνύματα που παρέδωσε η Κλίντον πέρσι μπορεί να αποτελέσει τροφή για τους αντιπάλους της που έχουν αδράξει το θέμα για να της ασκήσουν κριτική ως αναξιόπιστη.

    Η ανακοίνωση από τον δικαστή Τζέιμς Μπόασμπεργκ του περιφερειακού δικαστηρίου ο οποίος προίσταται μιας ομάδας δικαστικών υποθέσεων που ζητούν τη δημοσιοποίηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον έγινε την ίδια μέρα που ένα συντηρητικό παρατηρητήριο, το Judicial Watch, δημοσιοποίησε μια παρτίδα των μηνυμάτων που απέκτησε μέσω δικαστηρίου. Σύμφωνα με την οργάνωση, τα μηνύματα δείχνουν ότι δωρητές στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της οικογένειας Κλίντον ζητούσαν πρόσβαση στην υποψήφια όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, απότ ο 2009 έως το 2013.

    Τα 14.900 έγγραφα στα οποία αναφέρεται ο Μπόασμπεργκ φέρεται να περιλαμβάνουν και μηνύματα που δεν είχαν συμπεριληφθεί στις παραπάνω 55.000 σελίδες μηνυμάτων. Θεωρούνται ότι αναφέρονται κυρίως σε μηνύματα προς ή από την Κλίντον, και μπορεί να περιλαμβάνουν και μερικά προσωπικά μηνύματα. Μερικά βρέθηκαν στους εξυπηρετητές των ατόμων με τους οποίους είχε ή ίδια ή το προσωπικό της επαφές.

    [07] Συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει το μεσημέρι στις 13.00 το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν τα ζητήματα του συντονισμού και του σχεδιασμού του κυβερνητικού έργου ενόψει της ΔΕΘ, των ευρωπαϊκών συναντήσεων και του ανοίγματος της Βουλής.

    [08] Συναντήσεις του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με ΠτΔ και πρωθυπουργό

    Στην Ελλάδα θα βρίσκεται σήμερα και έως τις 25 Αυγούστου ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, για να εκτιμήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες προσφύγων και μεταναστών, καθώς και τον τρόπο που η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεισφέρει περαιτέρω στην ανθρωπιστική ανταπόκριση.

    Ο Ύπατος Αρμοστής θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καθώς και με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Επίσης, θα συναντήσει πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, και θα συναντηθεί με εκπροσώπους των τοπικών αρχών, της κοινωνίας των πολιτών και άλλους εταίρους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 August 2016 - 6:33:39 UTC