Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό ενόψει της ΔΕΘ και της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου
  • [02] Θ. Θεοχαρόπουλος στο "Πρακτορείο 104,9 fm": Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, χρειάζεται να αλλάξει πολιτική
  • [03] ΠτΔ: Χρέος να μην λησμονούμε τα θύματα της Γενοκτονίας
  • [04] Η ΠΟΠΕΚ για το λαθρεμπόριο καυσίμων
  • [05] Τρ. Αλεξιάδης: Εντός του Αυγούστου, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ-Κανονικά σε πέντε δόσεις θα καταβληθεί ο φόρος
  • [06] Πάμε ανατολικό Αιγαίο
  • [07] "Λύνουν το χειρόφρενο" οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ
  • [08] Καλαμάτα: Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Ταΰγετο
  • [09] Καθησυχαστική η περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής για τα κρούσματα ελονοσίας
  • [10] Διανοητικώς καθυστερημένα παιδιά ως καμικάζι αυτοκτονίας χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες
  • [11] Την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2017 ανακοίνωσε ο πρ. πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί
  • [12] Επίσκεψη Μέρκελ, Ρέντσι και Ολάντ στον τάφο του «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης» Αλτιέρο Σπινέλι
  • [13] Από τα νησιά του Αιγαίου ξεκίνησαν οι πρώτες εντάξεις έργων του υπουργείου Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ 2014-2020
  • [14] Το «Animasyros» ταξιδεύει στη Μύκονο
  • [15] Το ελληνικό βιβλίο ταξιδεύει στην Κίνα. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην 23η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου
  • [16] Ο Πρ. Παυλόπουλος θα τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις μνήμης, για το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών, στη Μονή Σέλτσου, στην Άρτα
  • [17] Μήνυση κατά της εφημερίδας και του δικτυακού τόπου «Μακελειό» κατέθεσαν οι Αλ. Φλαμπουράρης, Γ. Σταθάκης και Θ. Δρίτσας
  • [18] Καθοριστικής σημασίας οι συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί

  • [01] Συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό ενόψει της ΔΕΘ και της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου

    Η προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ήταν το αντικείμενο συσκέψεων που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με συνεργάτες του και κυβερνητικά στελέχη.

    Σημειώνεται ότι η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου.

    Σε ότι αφορά την Σύνοδο, την συμμετοχή τους στην οποία επιβεβαίωσαν όλοι οι ηγέτες από την Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Κύπρο και την Ελλάδα, η βασική επιδίωξη θα εστιαστεί στην διερεύνηση της δυνατότητας των χωρών της Μεσογείου να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή ατζέντα, σε θέματα όπως η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, η ανάπτυξη και το προσφυγικό.

    Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν, πως τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να διαμορφώσει και να καταθέσει ένα ακόμα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο προς συζήτηση μεταξύ των ηγετών για τα ζητήματα αυτά.

    Αναφορικά με την ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιαστεί σε δύο πυλώνες - τον αναπτυξιακό και τον κοινωνικό.

    Ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει την πολιτική της κυβέρνησης και τις προοπτικές της, τις οποίες αναμένεται να εντάξει στον μακροπρόθεσμο στόχο επανάκαμψης της χώρας και επιστροφής της σε κανονικούς ρυθμούς, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ανεργία και την μετανάστευση των νέων, με χρονικό ορίζοντα το 2020.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ θα παρουσιάσει και απολογισμό του κυβερνητικού έργου, αναφέροντας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και το βαθμό στον οποίο αυτές υλοποιήθηκαν.

    [02] Θ. Θεοχαρόπουλος στο "Πρακτορείο 104,9 fm": Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, χρειάζεται να αλλάξει πολιτική

    Για "μεγάλο λάθος" του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, να ζητήσει εκλογές αμέσως μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία του κόμματος, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 fm".

    «Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μεγάλο λάθος όταν επανέφερε, μόλις εξελέγη, το θέμα των εκλογών. Άραγε είναι μεταρρύθμιση να κάνουμε εκλογές κάθε 10 - 12 μήνες; Αυτή είναι μεταρρύθμιση; Για αυτό λέω ότι είναι "δήθεν μεταρρυθμιστικό" το προσωπείο του κ. Μητσοτάκη» είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έστρεψε τα πυρά του και κατά της κυβέρνησης, λέγοντας: «Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι να αλλάξει πολιτική αυτή η αναποτελεσματική κυβέρνηση. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν πάρει την εντολή από τον ελληνικό λαό από τον Σεπτέμβριο, θεωρώ ότι η πολιτική που ασκούν είναι αναποτελεσματική, γι αυτό ασκώ εποικοδομητική, προγραμματική αντιπολίτευση όπου θεωρώ ότι έχουν κάνει λάθος. Αυτός είναι ο ρόλος, να προτείνεις λύσεις και όχι να ζητάς κάθε λίγο και λιγάκι εκλογές».

    Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η κεντροαριστερά δεν θα γίνουν "δεκανίκι" για την άσκηση συντηρητικής πολιτικής ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. για "αναπαλαιομένο δικομματισμό" και δημιουργία τεχνητής πόλωσης. «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Κεντροαριστερά που ανασυγκροτείται, δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός για να χτίσει συντηρητικές πολιτικές. Αν το επιθυμούν ορισμένοι θα ήταν προτιμότερο να πάνε κατ΄ευθείαν στα κόμματα για να ευοδωθούν οι στόχοι τους. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Κεντροαριστερά θα έχουν μία αυτόνομη πορεία με στόχο την ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Σε αυτό το πλαίσιο δεν χωρούν πολιτικές που να οδηγούν στο να γίνουμε δεκανίκι οποιουδήποτε άλλου κόμματος. Θέλουμε να ανασυγκροτήσουμε αυτόν τον χώρο, ώστε να σταματήσει αυτός ο αναπαλαιωμένος δικομματισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, να υπάρξει δηλαδή, μία σοβαρή εναλλακτική προοδευτική πρόταση», επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

  • Η συνέντευξη παραχωρήθηκεστον Κ. Παπαδάκη

    [03] ΠτΔ: Χρέος να μην λησμονούμε τα θύματα της Γενοκτονίας

    Αποτελεί εθνικό χρέος το να μην λησμονούμε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος εμμένει στην εκπλήρωση αυτού του χρέους και όπως και κατά τις δηλώσεις του στην Παναγία Σουμελά, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται για λόγους εκδίκησης, αλλά γιατί μόνον η άσβεστη μνήμη και αυτών των Γενοκτονιών μπορεί να γίνει οδηγός μέσα στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα της τρομοκρατίας.

    Στην αντιφώνηση του, κατά τη διάρκεια της τελετής ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Θερμαϊκού, στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε, παράλληλα, πως η Ελλάδα στηρίζει ανεπιφύλακτα τη συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία και είναι "γέφυρα" ειρήνης και φιλίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Ως Έλληνες αλλά και ως μέλη της Διεθνούς Κοινότητας και ως ισότιμοι Εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλουμε να μην λησμονούμε την θυσία των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, επιτελώντας έτσι εθνικό χρέος το οποίο πηγάζει και από τις ομόφωνες αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων του 1994 και του 1998 αντιστοίχως", είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: "Κι αυτό όχι για λόγους εκδίκησης, αφού το αίσθημα αυτό είναι εντελώς άγνωστο σ' εμάς, τους Έλληνες, όπως άλλωστε καταδεικνύει μ' ενάργεια το γεγονός στηρίζουμε ανεπιφυλάκτως την συνταγματική νομιμότητα στην φίλη και γείτονα Τουρκία και είμαστε γέφυρα ειρήνης και φιλίας ως προς τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Δύση γενικότερα. Αλλά διότι μόνον η άσβεστη μνήμη και αυτών των Γενοκτονιών μπορεί να γίνει οδηγός, μέσα στην σημερινή ζοφερή πραγματικότητα της τρομοκρατίας -κατ' εξοχήν της τζιχαντιστικής- που διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, από την οποία υποφέρει και η Τουρκία, προκειμένου να υπερασπισθούμε, ταυτοχρόνως, το μέλλον της Ανθρωπότητας και την τελική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον των αδίστακτων εχθρών που απεργάζονται την διάλυση και την καταστροφή της".

    Μετά τη προσφώνηση του δημάρχου Γιάννη Μαυρομάτη ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε για την τιμή που του γίνεται, λέγοντας ότι δεν αφορά το πρόσωπο του αλλά τον θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Αναφέρθηκε στον αφανισμό των Ελλήνων της Μηχανιώνας της Κυζίκου στη Μικρά Ασία το 1922, περιέγραψε πως όσοι γλύτωσαν πήραν το δρόμο της προσφυγιάς με ένα ατμόπλοιο κι έφτασαν έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου έχτισαν τη Νέα Μηχανιώνα. Μαζί τους μετέφεραν και την ιερή εικόνα της Παναγίας, που ονομάστηκε Παναγία η Μηχανιώτισσα και έγινε η Παναγία της Προσφυγιάς.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς τον ιδρυτή της Νέας Μηχανιώνας Μαργαρίτη Ευαγγελίδη, τον οποίο χαρακτήρισε "πνευματικό φάρο" του Ελληνισμού και έκανε μνεία στο έργο και την προσφορά του.

    Μπορούμε και πρέπει να βγούμε από την κρίση δυνατοί και ενωμένοι

    «Μπορούμε και πρέπει να βγούμε από αυτή την κρίση δυνατοί και ενωμένοι. Το οφείλουμε στην ιστορία και στη νέα γενιά», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην ανάγκη να ξαναβρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τις αρχές και τις αξίες εκείνων που την ίδρυσαν, κατά την αντιφώνησή του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης.

    «Μπορούμε εμείς να χαράξουμε το δικό μας δρόμο και να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε μόνο κληρονόμοι ενός μεγάλου παρελθόντος, αλλά είμαστε και εγγυητές ενός μέλλοντος που μας ανήκει γιατί το οφείλουμε σε εμάς, το οφείλουμε στην ανθρωπότητα, το οφείλουμε στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, την οποία πρέπει να εμπνεύσουμε και εκείνη να βρει το δρόμο της. Γιατί παράλληλα με τη δική μας κρίση έχει και εκείνη τη δική της κρίση. Μπορούμε, πρέπει να το πιστέψουμε αυτό, να εμπνεύσουμε και τους εταίρους μας για να βρει η Ευρώπη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς το δρόμο της, τις αξίες της, τις αρχές της, που δίδαξαν οι ιδρυτές της» επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στην προσφώνησή του ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη μεγάλη τιμή που επεφύλαξε στη Νέα Μηχανιώνα και τους κατοίκους της με την παρουσία του στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παναγίας της Μηχανιώτισσας.

    [04] Η ΠΟΠΕΚ για το λαθρεμπόριο καυσίμων

    Συγχαρητήρια προς την υποδιεύθυνση της Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, για τη σύλληψη διακινητών λαθραίων ποσοτήτων καυσίμων μετά από τον εντοπισμό και τον έλεγχο βυτιοφόρου οχήματος, σταθμευμένου σε πρατήριο καυσίμων της Θεσσαλονίκης, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

    «Σε όσους ευθύνονται για λαθρεμπόριο και παράνομη διακίνηση καυσίμων, πρέπει να επιβάλλονται οι αυστηρότερες προβλεπόμενες κυρώσεις», αναφέρει η Ομοσπονδία, επαναλαμβάνοντας τη θέση της υπέρ της εξυγίανσης της Αγοράς Πετρελαιοειδών.

    [05] Τρ. Αλεξιάδης: Εντός του Αυγούστου, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ-Κανονικά σε πέντε δόσεις θα καταβληθεί ο φόρος

    Εντός του Αυγούστου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για φέτος, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

    «Αυτή η καταστροφολογία και η συνωμοσιολογία ότι θα καθυστερήσουν τα εκκαθαριστικά ξεπερνά κάθε όριο επιστημονικής φαντασίας. Ήταν να βγουν 18 του μηνός, υπάρχει, όμως, κάποιο θέμα και θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης, επισημαίνοντας ότι, απ' ό,τι φαίνεται, θα αναρτηθούν εντός του Αυγούστου.

    «Είναι αρμοδιότητα της Ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων» τόνισε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί κανονικά σε πέντε δόσεις. Μάλιστα, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι για τη μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ο ίδιος ή και λιγότερος από πέρυσι, ενώ για μία μικρή κατηγορία θα είναι περισσότερος από πέρυσι.

    Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι σε εκκρεμότητα το νομοσχέδιο για το «πλαστικό» χρήμα (για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές). «Ήταν να κατατεθεί, μέχρι να κλείσει η Βουλή» δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης, τονίζοντας, ωστόσο ότι, τελικά, το νομοσχέδιο για το «πλαστικό» χρήμα και το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων είναι από τα πρώτα που θα έρθουν, μόλις ανοίξει η Βουλή.

    Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο κ. Αλεξιάδης σχολίασε ότι δεν πρέπει να έχουμε μία λογική ότι θα έρχονται συνέχεια καινούργιες ρυθμίσεις. «Δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια ρυθμίσεις των 100 δόσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δόθηκε μία δυνατότητα για τα παλιά χρέη, για τα καινούργια χρέη, όμως, οι πολίτες πρέπει να φροντίζουν να τα ρυθμίζουν στις δυνατότητες που δίνει, αυτή τη στιγμή, ο νόμος» συμπλήρωσε.

    [06] Πάμε ανατολικό Αιγαίο

    Εκπτώσεις έως και 50% προσφέρουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου στις τιμές δωματίων οι Ενώσεις Ξενοδόχων στη Λέσβο, τη Χίο, την Σάμο, την Κω και τη Λέρο, στο πλαίσιο συντονισμένης δράσης για την τόνωση της τουριστικής κίνησης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

    Η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού προς το ανατολικό Αιγαίο είναι στρατηγικός στόχος του υπουργείου Οικονομίας, που συνεργάζεται με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

    Ανταποκρινόμενοι στην πρόταση των αρμόδιων υπηρεσιών για την τόνωση της τουριστικής ζήτησης τους επόμενους μήνες, οι πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων Σάμου, Λέσβου, Χίου, Κω και Λέρου - Λειψών κινητοποιήθηκαν άμεσα για τον συντονισμό και τη συνεργασία των ξενοδοχείων - μελών τους για την προσέλκυση στους προορισμούς αυτούς Ελλήνων επισκεπτών που επιλέγουν για τις διακοπές τους τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

    Πέρα από τις μειωμένες τιμές δωματίων προσφέρονται και ελκυστικές προσφορές σε πακέτα διαμονής, στη βάση των δυνατοτήτων που έχει η κάθε ξενοδοχειακή μονάδα.

    Η συντονισμένη δράση γίνεται από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και το ΑΠΕ/ΜΠΕ, που έχει αναλάβει την προβολή και επικοινωνία της πρωτοβουλίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δίνοντας την ευκαιρία σε Έλληνες, αλλά και ξένους να γνωρίσουν τις ομορφιές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

    [07] "Λύνουν το χειρόφρενο" οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

    Πιάνουν τιμόνι από αύριο οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, ύστερα από την άρση της επίσχεσης εργασίας που αποφάσισαν νωρίτερα στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίασής τους, όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος του σωματείου τους Δημήτρης Τσερμενίδης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "δηλώνουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας εάν διαπιστώσουμε ότι μας εμπαίζουν".

    Όπως μας διευκρίνισε ο Δημήτρης Τσερμενίδης, "είχαμε πει ότι αυτό που ζητάμε είναι επιτέλους να καθίσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων. Αφού αυτό ορίστηκε για την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας, στο γραφείο του γενικού γραμματέα Ανδρέα Νεφελούδη και με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Θεοπίστη Πέρκα. εμείς δεν θα μπορούσαμε να αθετήσουμε τα λεγόμενά μας".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του σωματείου σημείωσε: "αύριο το πρωί θα πάμε κανονικά στα δικαστήρια και εκεί θα αποφασίσουμε εάν τελικά προχωρήσουμε στις αγωγές, που είχαμε αποφασίσει να καταθέσουμε το πρωί, ως απάντηση στην νομική κίνηση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΘ".

    Υπογραμμίζεται ότι στόχος της σύσκεψης την προσεχή Πέμπτη, είναι να δοθεί ένα πρόγραμμα από την πλευρά της διοίκησης του ΟΑΣΘ για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Τονίζεται ότι στους 2.300 εργαζομένους του ΟΑΣΘ οφείλονται 6,3 εκατ. ευρώ.

    [08] Καλαμάτα: Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Ταΰγετο

    Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στον Ταΰγετο και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Πηγάδια - που εκδηλώθηκε μια ώρα περίπου πριν τα μεσάνυχτα σε δύσβατη περιοχή - ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων κατάσβεσης της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

    Καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου διαδρμάτισαν τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής και τα εναέρια μέσα, που από νωρίς το πρωί έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού και περιόρισαν τη φωτιά.

    Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι, η φωτιά είναι σε ύφεση και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο που να εμπνέει ανησυχία, ενώ τόνισε ότι βοήθησαν πολύ οι καιρικές συνθήκες προκειμένου να οριοθετηθεί η φωτιά.

    Στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν, για πλήρη έλεγχο και κατάσβεση, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, που ξεπερνούν τους 60 πυροσβέστες, δύο αεροσκάφη Canadair κι ένα ελικόπτερο Super Puma.

    [09] Καθησυχαστική η περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής για τα κρούσματα ελονοσίας

    Σε «δημαγωγικές μικροπολιτικές σκοπιμότητες» αποδίδει η περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής τις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών για τον εντοπισμό κρουσμάτων ελονοσίας σε 12 δήμους της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και στον δήμο Μαραθώνα (Ανατολική Αττική).

    Με ανακοίνωση της η περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητη» όλη αυτή την πρόκληση πανικού και σημειώνει ότι, η περιφέρεια Αττικής και φέτος, με συνέπεια και σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, συνεχίζει απαρέγκλιτα, όπως κάθε χρόνο, την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων και δράσεων καταπολέμησης των κουνουπιών σε όλη την Αττική.

    Με συντονιστή την διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, η περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής, από τον Μάρτιο έχει πραγματοποιήσει 10 επίγειες εφαρμογές ψεκασμών περιαστικά των δήμων της Ανατολικής Αττικής, 10 στις οικολογικά προστατευόμενες περιοχές στους δήμους Μαραθώνα (Σχινιάς, Μπρεξίζα), Ωρωπού (Ασωπός), Μαρκοπούλου (Βραυρώνα) και Σπάτων - Αρτέμιδος (Αλυκή), καθώς και έξι αεροψεκασμούς στον υδροβιότοπο του Εθνικού Πάρκου Σχινιά του δήμου Μαραθώνα.

    Τέλος, αναφορικά με τον εντοπισμό κρουσμάτων ελονοσίας, σημειώνει ότι την περσινή χρονιά στον δήμο Μαραθώνα είχαν καταγραφεί δύο κρούσματα, ενώ φέτος μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί μόνο ένα. Ανάλογα κρούσματα στο ίδιο ελάχιστο - μηδαμινό ποσοστό είχαν παρατηρηθεί και τα προηγούμενα χρόνια στον συγκεκριμένο δήμο λόγω των πολλών αγροτικών καλλιεργειών, χωρίς να υπάρχει ωστόσο, κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

    [10] Διανοητικώς καθυστερημένα παιδιά ως καμικάζι αυτοκτονίας χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες

    Διανοητικώς καθυστερημένα παιδιά ως καμικάζι αυτοκτονίας χρησιμοποιούν στις επιθέσεις τους οι τρομοκράτες του ISIS,σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ μετά την αιματηρή επίθεση στη γαμήλια τελετή στο Γκαζίαντεπ ,όπου σύμφωνα με τις αρχές δράστης ήταν ένα παιδί 12-14 ετών.

    «Αυτά τα παιδιά μάλλον δεν συνειδητοποιούν καν τι κάνουν» αναφέρεται στο έγγραφο της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Παιδιών του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα «ο ανήλικος δράστης είχε ανακατευτεί με τους καλεσμένους στο γάμο και πυροδότησε το γιλέκο με τα εκρηκτικά που φορούσε προκαλώντας τον θάνατο 51 ανθρώπων και τον τραυματισμό εξήντα εννέα.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή , τον ανήλικο βομβιστή συνόδευαν δύο νεαροί που διέφυγαν μετά την έκρηξη.

    Οι δύο ύποπτοι φώναζαν μάλιστα ότι πρόκειται να γίνει «και δεύτερη έκρηξη»,ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

    Η τουρκική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δύο υπόπτων, γράφει η Τζουμχουριέτ.

    Η εκπρόσωπος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών Ρενάτε Βίντερ τόνισε ότι «οISISπροχωρά σε απαγωγές παιδιών τα οποία εκμεταλλεύεται ως σκλάβους του σεξ ή για βομβιστές αυτοκτονίας. Αυτά τα παιδιά μάλλον δεν συνειδητοποιούν καν τι κάνουν»,

    Τον περασμένο Μάρτιο οISISείχε χρησιμοποιήσει ένα νεαρό αγόρι ως βομβιστή αυτοκτονίας σε επίθεση σε γήπεδο στη Βαγδάτη όπου σκοτώθηκαν 65 άνθρωποι, τόνισε η Βίντερ.Στην επαρχία Κουντούζ ,στο βόρειο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν αγοράζουν παιδιά ηλικίας 6-8 ετών και τα διδάσκουν πώς θα γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας.

    Τουλάχιστον 22 από τα θύματα της επίθεσης στο Γκαζιάντεπ ήταν ηλικίας κάτω των 14 ετών

    Τουλάχιστον 22 από τα θύματα της επίθεσης αυτοκτονίας, που σημειώθηκε το Σάββατο το βράδυ σε δεξίωση γάμου στην πόλη Γκαζιάντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ήταν ηλικίας κάτω των 14 ετών, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος.

    Χθες ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας που πραγματοποίησε την επίθεση, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 51 άνθρωποι, ήταν ηλικίας 12 ως 14 ετών και πρόσθεσε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι την επίθεση ενορχήστρωσε το Ισλαμικό Κράτος.

    Ο κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε σήμερα διευκρίνισε ότι στους 51 νεκρούς δεν περιλαμβάνεται ο καμικάζι. Αξιωματούχοι συμπλήρωσαν παράλληλα ότι ένα γιλέκο βομβιστή αυτοκτονίας βρέθηκε στον τόπο της επίθεσης, που ήταν μια από τις πιο φονικές που έχουν σημειωθεί φέτος στην Τουρκία.

    Συνολικά 44 από τα 51 θύματα έχουν μέχρι στιγμής αναγνωριστεί, μετέδωσε την ίδια ώρα το πρακτορείο ειδήσεων Dogan. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν επίσης ότι ένα βρέφος τριών μηνών βρίσκεται μεταξύ των νεκρών.

    Το Ισλαμικό Κράτος έχει κατηγορηθεί και για άλλες παρόμοιες επιθέσεις στην Τουρκία, συνήθως με στόχο συγκεντρώσεις Κούρδων σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των εθνοτήτων. Η φονικότερη σημειώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Επρόκειτο για μια διπλή βομβιστική επίθεση από την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι και σημειώθηκε σε μια διαδήλωση ακτιβιστών αριστερών κομμάτων και υποστηρικτών του αγώνα των Κούρδων μπροστά από το σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας.

    Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανέφερε σε δήλωσή του πως ο γάμος αυτός στην Γκαζιάντεπ ήταν ενός μέλους του. Ο γαμπρός βρίσκεται μεταξύ των τραυματιών, ενώ η νύφη δεν τραυματίστηκε.

    Ο Ερντογάν διατύπωσε εξάλλου την εκτίμηση πως οι δράστες της επίθεσης είχαν στόχο να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στις διάφορες εθνότητες που ζουν στην Τουρκία.

    [11] Την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2017 ανακοίνωσε ο πρ. πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί

    O πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητά του στις προκριματικές εκλογές της Δεξιάς ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, σε μηνύματα που ανήρτησε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης προδημοσιεύοντας ένα απόσπασμα από το βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη.

    «Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2017. Η Γαλλία απαιτεί να της δώσουμε τα πάντα» έγραψε ο πρώην πρόεδρος της χώρας (2007- 2012) σε αυτό το βιβλίο που έχει τίτλο "Tout pour la France" (Όλα για τη Γαλλία).

    «Ένιωσα ότι είχα τη δύναμη να ηγηθώ αυτής της μάχης σε μια ταραγμένη περίοδο στην ιστορία μας» υπογράμμισε ο ίδιος στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

    «Αυτό το βιβλίο είναι το σημείο εκκίνησης» σχολιάζει επιπλέον ο Σαρκοζί στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, όπου αναρτήθηκε το κείμενο της ανακοίνωσής του.

    Γεννηθείς την 28η Ιανουαρίου του 1955, ο 61χρονος σήμερα Νικολά Σαρκοζί, του οποίου ο λόγος όπως επίσης και το στιλ διχάζουν βαθιά τους Γάλλους, ενδέχεται να αντιμετωπίσει εκ νέου τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, από τον οποίο έχασε το 2012. Ο νυν επικεφαλής του γαλλικού κράτους δεν έχει προς το παρόν ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του.

    Πριν ωστόσο από αυτόν το πιθανό επαναληπτικό αγώνα, ο Νικολά Σαρκοζί πρέπει να επιβληθεί στους κόλπους του ίδιου του του κόμματος, των Ρεπουμπλικάνων.

    Άλλες 12 προσωπικότητες έχουν διατυπώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών του συντηρητικού κόμματος, που θα διεξαχθεί την 20ή και 27η Νοεμβρίου. Μεταξύ αυτών ο πρώην πρωθυπουργός και δήμαρχος της Μπορντό (νοτιοδυτικά) Αλάν Ζιπέ, ο οποίος θεωρείται φαβορί, όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, καθώς προηγείται του Νικολά Σαρκοζί.

    Παντρεμένος με το πρώην μοντέλο Κάρλα Μπρούνι, με την οποία απέκτησε μια κόρη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του στον προεδρικό θώκο, ο Νικολά Σαρκοζί αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή μετά την εκλογική του ήττα. Έκτοτε εκφωνούσε ομιλίες σε συνέδρια λαμβάνοντας αδρές αμοιβές.

    Δεν άργησε ωστόσο να επιστρέψει στην πολιτική, ανέλαβε τα ηνία του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του συντηρητικού το οποίο μετονόμασε σε «Οι Ρεπουμπλικάνοι». Έκτοτε, δεν είχε κρύψει την επιθυμία του να συμμετάσχει σε έναν επαναληπτικό αγώνα και ενδεχομένως να πάρει την εκδίκησή του από τον πολιτικό του αντίπαλο πέντε χρόνια μετά την αποτυχία να εκλεγεί εκ νέου στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας.

    [12] Επίσκεψη Μέρκελ, Ρέντσι και Ολάντ στον τάφο του «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης» Αλτιέρο Σπινέλι

    Στο αεροδρόμιο Καποντικίνο της Νάπολης προσγειώθηκε πριν από λίγο το αεροσκάφος που μετέφερε στην Ιταλία την Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ. Μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, σε λιγότερο από μια ώρα πρόκειται να επισκεφθούν τον τάφο του «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης» Αλτιέρο Σπινέλι στο μικρό νησί Βεντοτένε.

    Ο Σπινέλι, μαζί με τους Ερνέστο Ρόσι και Εουτζένιο Κολόρνι, το 1941, εξόριστος στο Βεντοτένε, συνέγραψε το «Μανιφέστο για μια Ελεύθερη και Ενωμένη Ευρώπη», το οποίο θεωρείται η κύρια βάση πάνω στην οποία οικοδομήθηκε στην συνέχεια η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, η οποία εξελίχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η κίνηση αυτή των τριών ηγετών, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζει την ανάγκη επιστροφής στα πραγματικά ιδεώδη της Ευρώπης, με ιδιαίτερη αναφορά στην αλληλεγγύη και την κοινωνική παράμετρο.

    Παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο Rainews υπογραμμίζει ότι κατά τη σημερινή τριμερή σύνοδο πρόκειται να συζητηθούν αναλυτικά η δυνατότητα μετατροπής της Frontex σε συνοριοφυλακή με αυξημένες αρμοδιότητες, η ενίσχυση του Erasmus, αλλά και ανταλλαγές εργαζομένων με στόχο την επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και η ανανέωση του «προγράμματος Γιούνκερ» για τις επενδύσεις, το οποίο και πρόκειται να λήξει το 2017.

    [13] Από τα νησιά του Αιγαίου ξεκίνησαν οι πρώτες εντάξεις έργων του υπουργείου Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ 2014-2020

    Μνημεία - σύμβολα της Λέσβου και της Χίου, όπως τα κάστρα της Μυτιλήνης και της Χίου, η Πολιόχνη και το ιερό των Καβείρων της Λήμνου, η μετατροπή του παλαιού σχολείου στη Χώρα Κύθνου σε Μουσείο, καθώς και άλλα έργα πολιτισμού, είναι από τα πρώτα που εντάσσονται στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Συγκεκριμένα, πρώτη η Περιφερειάρχης και η Διαχειριστική Αρχή Βορείου Αιγαίου ενέταξαν τον Ιούλιο του 2016 έξι έργα Πολιτισμού στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με φορείς υλοποίησης τις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Λέσβου, της Χίου και την κεντρική Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών Μνημείων του υπουργείου, συνολικού προϋπολογισμού 7.247.112 ευρώ.

    Πρόκειται για παρεμβάσεις σε χώρους και μνημεία-σύμβολα για τα νησιά της Λέσβου, της Λήμνου και της Χίου, όπως:

    ? Η πανάρχαιη πόλη της Πολιόχνης στην Λήμνο (Έργο προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης)

    ? Το ιερό των Καβείρων στη Λήμνο (Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου)

    ? Το Κάστρο της Μυτιλήνης (Στερέωση-Αποκατάσταση ΒΑ περιβόλου)

    ? Ο Ι. Ναός Αγ. Γεωργίου Συκούση, στον οικισμό Αγ. Γεωργίου Συκούση, στην Χίο (Στερέωση του Ι.Ν. και Συντήρηση τοιχογραφιών)

    ? Η Νέα Μονή της Χίου (Συντήρηση μαρμαροθετημένων δαπέδων, μνημείου εγγεγραμμένου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO) και

    ? Το κάστρο της Χίου (Αποκατάσταση - Ανάδειξη χερσαίων τειχών)

    [14] Το «Animasyros» ταξιδεύει στη Μύκονο

    Λίγο πριν το τέλος του καλοκαιριού η περιοδεία του κινηματογραφικού φεστιβάλ «Animasyros» ρίχνει αυλαία με τελευταίο σταθμό τη Μύκονο. Εκεί, το Σάββατο 27 Αυγούστου, μπροστά στο δημαρχείο (Κτίριο Βοϊνόβιτς) στο Γιαλό Μυκόνου, με την υποστήριξη του δήμου Μυκόνου και της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ), θα παρουσιαστούν προγράμματα προβολών για παιδιά και μεγάλους, καθώς και ένα εργαστήριο κινουμένων σχεδίων για παιδιά ηλικίας από 6 έως 10 ετών. Με την καθοδήγηση της σχεδιάστριας κινουμένων σχεδίων Κατερίνας Κρεμασιώτη, οι μικροί επισκέπτες της διοργάνωσης θα δημιουργήσουν μια μικρή ταινία κινουμένων σχεδίων που θα απεικονίζει το πώς αντιλαμβάνονται το τοπίο του νησιού τους, με χρήση της τεχνικής των ντεκουπαρισμένων υλικών (cut out), σε μορφή τρισδιάστατου βιβλίου (pop up book).

    Το πρωινό εργαστήριο θα διαδεχθούν απογευματινές και βραδινές εξωτερικές προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων για παιδιά και ενήλικες που έχουν προβληθεί και ξεχωρίσει και στις προηγούμενες εκδόσεις του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους η επιλογή των καλύτερων ταινιών του «Animasyros 8.0». Η επίσκεψη του Διεθνούς Φεστιβάλ Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων «Αnimasyros» στη Μύκονο είναι ο τελευταίος σταθμός του «tour15/16», που τους προηγούμενους μήνες ταξίδεψε σε Λάρισα, Σύρο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Τήνο.

    Αιτήσεις συμμετοχής για το παιδικό εργαστήριο υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο production@animasyros.gr. Η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

    [15] Το ελληνικό βιβλίο ταξιδεύει στην Κίνα. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην 23η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου

    Με πλούσιο υλικό από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή και μία εκδήλωση για τον Καζαντζάκη, συμμετέχει η Ελλάδα στην 23η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου (Beijing International Book Fair), που θα διαρκέσει από τις 24 έως και τις 28 Αυγούστου 2016. Την ελληνική συμμετοχή οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελλάδος και το γραφείο του ΕΟΤ στο Πεκίνο και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού. Το εθνικό περίπτερο, μεγέθους 18 τ.μ., περιλαμβάνει πάνω από 100 τίτλους ελληνικών βιβλίων, στην ελληνική, αγγλική και κινεζική γλώσσα, όπως πεζογραφικά και ποιητικά έργα, λευκώματα, ταξιδιωτικούς και περιηγητικούς οδηγούς της Ελλάδας, μελέτες, παιδικά βιβλία και κόμικς, καθώς και καταλόγους μεταφρασμένων και βραβευμένων βιβλίων.

    Στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής, το ΕΙΠ σε συνεργασία με το τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και της καθηγήτριας Ελένης Αβραμίδου, οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ο Ζορμπάς στην Κίνα - Μεταφράζοντας Καζαντζάκη», με ομιλητές τον μεταφραστή του Καζαντζάκη, LI Chenggui και την ιστορικό, Que Jianrong. Την εκδήλωση θα χαιρετήσει η Ελισάβετ Φωτιάδου, Πρεσβευτής - Σύμβουλος, Επιτετραμμένη Πρεσβείας Πεκίνου. Αξίζει να αναφερθεί, ότι, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, σε συνάντησή του με τον υφυπουργό Τύπου και ΜΜΕ Κίνας WuShangzhi, στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), «η πρόσκληση της Κίνας, ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης το 2010, αποτέλεσε συνέχεια των διαπολιτισμικών σχέσεων που ξεκίνησαν επίσημα με την παρουσία της Ελλάδας ως τιμώμενη χώρα στην Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου το 2008, αναπτύσσοντας στη συνέχεια ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, μεταξύ δύο μεγάλων πολιτισμών που μετρούν 3.000 χρόνια διαχρονικής παρουσίας».

    Από το 2010 έως σήμερα η Κίνα συμμετέχει σταθερά, κάθε χρόνο στην ΔΕΒΘ, μέσα από το πρόγραμμα ανταλλαγής περιπτέρων 18 τ.μ., όπως έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες. Εφέτος, όμως, η Κίνα έκανε μία ξεχωριστή, δυναμική εμφάνιση με περίπτερο 80 τ.μ. και συμμετοχή 40 εκδοτών καθώς και την παρουσία του Κινέζου υφυπουργού, δίνοντας νέα ώθηση στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των εκδοτικών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας. Ως προς τις μεταφραστικές ανταλλαγές, το αρχείο του ΕΚΕΒΙ έχει καταγράψει πάνω από 200 ελληνικούς τίτλους μεταφρασμένους στα κινεζικά, 36 από τους οποίους εκδόθηκαν μετά το 2008 (βιβλία αρχαίας ελληνικής γραμματείας ως επί το πλείστον αλλά και Καζαντζάκης, Καβάφης, Ελύτης, ενώ από σύγχρονους οι Απόστολος Δοξιάδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μάρω Βαμβουνάκη και οι συγγραφείς παιδικού βιβλίου Ευγένιος Τριβιζάς, Ζαραμπούκα Σοφία και Ρουσάκη Μαρία, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ροδούλα Παπά κ.ά.).

    [16] Ο Πρ. Παυλόπουλος θα τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις μνήμης, για το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών, στη Μονή Σέλτσου, στην Άρτα

    Με την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, θα πραγματοποιηθούν αύριο εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 212 χρόνια, από την αυτοθυσία των Σουλιωτών στην Ιερά Μονή Σέλτσου, στις πηγές της ορεινής Άρτας. Η Ιερά Μονή Σέλτσου αποτελεί τόπο θυσίας και μαρτυρίου των Σουλιωτών, έναν άγνωστο Ζάλλογο, όπου σύμφωνα με ιστορικούς χάθηκαν 3 γενιές Μποτσαραίων. Κάθε χρόνο, στις 23 Αυγούστου ημέρα εορτασμού της Mονής που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών, το διήμερο 23 και 24 Απριλίου του 1804. Η Μονή Σέλτσου, στέκει ως ακλόνητος μάρτυρας της ιστορίας, στο χείλος του βαράθρου Νεγκόζι, ανάμεσα στα Άγραφα και τα Φρούσια όρη, στον ορεινό δήμο Γ. Καραϊσκάκη, στην Άρτα.

    Η θυσία των Σουλιωτών στη Μονή Σέλτσου

    Με τη συνθήκη της 12ης Δεκεμβρίου του 1803, το Σούλι παραδόθηκε στον Αλή - Πασά και οι Σουλιώτες άρχισαν να εγκαταλείπουν κυνηγημένοι τον τόπο τους. Μετά από μία εξουθενωτική διαδρομή, μέσα από βουνά και φαράγγια, με αρχηγούς τον Κίτσο και Νότη Μπότσαρη, 1.148 Σουλιώτες τα Χριστούγεννα του 1803, έφτασαν στη Μονή του Σέλτσου, η οποία αποτελούσε φυσικό οχυρό. Στις 12 Γενάρη του 1804, άρχισε η στενή πολιορκία τους από 8.000 στρατιώτες του Αλή Πασά, όμως οι γενναίοι Σουλιώτες κατάφεραν να τους αποκρούσουν με σοβαρές απώλειες για τον εχθρό. Με λιγοστά τρόφιμα και πολεμοφόδια, που τους προμήθευαν κρυφά, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών του Λιάσκοβου και της Βρεστένιτσας, οι Σουλιώτες άντεξαν πολιορκημένοι για 4 μήνες στη Μονή.

    Στις 20 Απριλίου, ο Αλή - Πασάς, με σύμμαχο την προδοσία, ετοιμάζει σφοδρή επίθεση εναντίων τους. Η μάχη ήταν άνιση. Οι Τούρκοι αφού εξουδετέρωσαν την αντίσταση στα φυλάκια, μπήκαν στο μοναστήρι. Άλλοι σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, ενώ 250 γυναικόπαιδα, προκειμένου να μην πέσουν στα χεριά των εχθρών, έστησαν έναν νέο Ζάλογγο. Εκείνη την ημέρα, οι ιστορικοί αναφέρουν, ότι χάθηκαν 3 γενιές Μποτσαραίων. Ο Νότης Μπότσαρης αιχμαλωτίστηκε τραυματισμένος, ενώ ο Κίτσος, μαζί με τον 13χρονο Μάρκο και 10 Σουλιώτες, γλίτωσαν από τη σφαγή, κρυμμένοι μέσα σε μία σπηλιά.

    Η ηρωική θυσία των αδούλωτων Σουλιωτών και της όμορφης 19χρονης Λένως του Μπότσαρη, έγινε δημοτικό τραγούδι. Στην Παναγιά του Σέλτσου, οδηγούσε παλιότερα ένα μονοπάτι πάνω σε γκρεμό, το οποίο αντικαταστάθηκε από ένα βατό χωματόδρομο, που ξεκινά από τις πηγές και έχει μήκος 5 χιλιόμετρα.

    [17] Μήνυση κατά της εφημερίδας και του δικτυακού τόπου «Μακελειό» κατέθεσαν οι Αλ. Φλαμπουράρης, Γ. Σταθάκης και Θ. Δρίτσας

    Μηνύσεις σε βάρος του δημοσιογράφου Στέφανου Χίου κατέθεσαν σήμερα το μεσημέρι στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ηλία Ζαγοραίο, τρεις υπουργοί της κυβέρνησης.

    Πρόκειται για τον Αλέκο Φλαμπουράρη, Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργο Σταθάκη, οι οποίοι προσήλθαν στην εισαγγελία και κατέθεσαν οι ίδιοι, τρεις ξεχωριστές μηνύσεις σε βάρος του δημοσιογράφου, εγκαλώντας τον για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του Τύπου.

    Αφορμή για την κατάθεση των μηνύσεων σε βάρος του Στ. Χίου στάθηκαν τα δημοσιεύματα, τόσο στην εφημερίδα, όσο και στον διαδικτυακό τόπο mekeleio.gr, τα οποία εμπλέκουν τους τρεις υπουργούς στην υπόθεση της Αίγινας.

    Επιπλέον, οι κύριοι Φλαμπουράρης, Δρίτσας και Σταθάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, στρέφονται με τις μηνύσεις και κατά του Γεωργίου Γκασιάμη, διαχειριστή και νόμιμου εκπρόσωπου του «Μακελειού» αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου, ζητώντας την ποινική δίωξη και ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας ανέθεσε τις μηνύσεις στην εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Αικατερίνη Μήτρου, η οποία και θα διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα.

    «Κατάπτυστη αθλιότητα κατασκευής ειδήσεων, η οποία δεν μπορεί να είναι ανεκτή»

    Για κατάπτυστη αθλιότητα κατασκευής ειδήσεων- που προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δηλητηριάζει το δημόσιο βίο ? και η οποία δεν μπορεί να είναι ανεκτή, έκαναν λόγο οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, σε δηλώσεις τους στην ΕΡΤ, μετά την κατάθεση της μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση για δημοσιεύματα της εφημερίδας και του δικτυακού τόπου «Μακελειό».

    «Έχει κατατεθεί μήνυση εναντίον όλων αυτών των απαράδεκτων, αισχρολογικών, έντυπων δηλώσεων και τοποθετήσεων, οι οποίες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ανθρώπινης αξιοπρέπειας και όχι μόνο», ανέφερε στη δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης. «Ζητάμε πραγματικά», επισήμανε, «να σταματήσει αυτή η ιστορία, διότι δηλητηριάζει, όχι μόνον την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας, αλλά ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα, δεν σέβονται ούτε τους νεκρούς και αυτό είναι για μας ένα κρίσιμο θέμα. Γι'αυτό προβήκαμε σε αυτή την ενέργεια».

    «Η σκοπιμότητα είναι προφανής, γιατί πρόκειται για δημοσιεύματα που αναδεικνύουν κατασκευασμένες ειδήσεις, χωρίς καμία απολύτως βάση αληθείας και αυτό δημιουργεί προσβολή στην τιμή και την υπόληψη μας», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, προσθέτοντας πως: «Ναι, είμαστε πολιτικά πρόσωπα, δημόσια πρόσωπα, άρα υποκείμεθα στην άσκηση αυστηρής κριτικής. Δεν πρόκειται περί αυτού. Εδώ είναι η περίφημη αποκαλυπτική δημοσιογραφία, η οποία δεν αποκαλύπτει τίποτα, αλλά δηλητηριάζει την κοινωνία και ειδικά σε ένα τόσο τραγικό συμβάν όπου υπάρχουν νεκροί, που υπάρχουν συγγενείς θυμάτων που η ζωή τους έχει συντριβεί». Ο κ. Δρίτσας συμπλήρωσε πως πρόκειται «κατασκευασμένες ειδήσεις, με σκοπιμότητα, οι οποίες, δυστυχώς, αξιοποιούνται κιόλας. Εάν τις απομόνωνε ο δημόσιος βίος, η κοινωνία και οι πολιτικές δυνάμεις, θα ήταν μικρό το κακό. Δεν τις απομονώνει όμως. Τις αναπαράγει, τις ενθαρρύνει, τις αξιοποιεί. Και κει κανείς δεν έχει κανένα όπλο άλλο, από το να καταφύγει στη δικαιοσύνη. Τουλάχιστον, να δώσει το μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτή την αθλιότητα».

    «Νομίζω ότι η προσφυγή στη δικαιοσύνη, για πρώτη φορά στη ζωή μου, υποδηλώνει αυτό που ειπώθηκε από τους δυο υπουργούς, μια κατάπτυστη αθλιότητα κατασκευής ειδήσεων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. «Το ποινικό μέρος», υπογράμμισε, «αφορά αυτούς που τις κατασκεύασαν, στους οποίους και κάνουμε την αγωγή. Το πολιτικό είναι γενικότερο, και είναι λυπηρό που τέτοιου είδους άθλια δημοσιεύματα βρήκαν υποδοχή, έστω με διάφορες παραλλαγμένες μορφές σε άλλα δημοσιογραφικά sites και έντυπα και από περιορισμένες πολιτικές δυνάμεις ως αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης».

    [18] Καθοριστικής σημασίας οι συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί

    Οι επόμενες επτά συναντήσεις του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, στο πλαίσιο του νέου κύκλου εντατικών συνομιλιών που αρχίζουν αύριο, θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι κατά την αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών θα συζητηθεί ο καθορισμός της ημερήσιας διάταξης των επόμενων συναντήσεων και πρόσθεσε πως αναλόγως της προόδου που θα σημειωθεί μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, θα ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με ενδεχόμενη κοινή συνάντηση του κ. Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

    Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση την εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ως αρχηγός του κράτους.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι μετά τη λύση δεν μπορούν να παραμείνουν τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο ή τουρκικές εγγυήσεις.

    Σε ότι αφορά το εδαφικό, είπε ότι πιθανόν η διαπραγμάτευση να μην φτάσει σε επίπεδο κατάθεσης χαρτών, θα γίνει όμως συζήτηση επί των κριτηρίων, που είναι και η πιο σημαντική πτυχή ως προς τις εδαφικές αναπροσαρμογές που θα γίνουν επί χάρτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 August 2016 - 16:32:42 UTC