Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρέμβαση Μητσοτάκη στην αντιπαράθεση γύρω από τον Πύρρο Δήμα
  • [02] Ρ. Σβίγκου: Το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές έρχεται να καλύψει το πολιτικό και στρατηγικό της κενό
  • [03] Τόμας Φρίκε: Ένας χρόνος "σωτηρίας" της Ελλάδας. Αυταρχικοί είναι πάντα οι άλλοι
  • [04] Σπ. Κουβέλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ανοίγουμε τον δρόμο στους Έλληνες επιχειρηματίες προς τις αγορές της Ευρασιατικής Ένωσης
  • [05] Αυξημένες οι κρατικές ενισχύσεις από 10% εως 15%, για όλες τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο
  • [06] Π. Κουρουμπλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρέπει να υποστηριχθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία σήκωσαν το βάρος του προσφυγικού
  • [07] Τον καπετάνιο του τουριστικού σκάφους κατηγορεί ο 77χρονος για το ναυάγιο στην Αίγινα
  • [08] Σε κλίμα οδύνης και συγκίνησης το τελευταίο αντίο στον 44χρονο και την 5χρονη κόρη του, θύματα του δυστυχήματος στην Αίγινα
  • [09] Α. Ανδρεάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Με θετικό πρόσημο «τρέχει» ο Αύγουστος για τον ελληνικό τουρισμό

  • [01] Παρέμβαση Μητσοτάκη στην αντιπαράθεση γύρω από τον Πύρρο Δήμα

    Παρέμβαση στην δημόσια αντιπαράθεση γύρω από τον Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα, που ξεκίνησε με αρθρογραφία της εφημερίδας "Αυγή", έκανε σήμερα με ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στην προσωπική του γνωριμία με τον Πύρρο Δήμα, υπογραμμίζει την σεμνότητά του ως αθλητή, τον συγχαίρει για τον γιο του, Βίκτωρα, που έγινε δεκτός στο Yale και αφήνει αιχμές εναντίον των "τιμητών της μετριότητας" και εκείνων που αμφισβητούν την αριστεία.

    Συγκεκριμένα στο κείμενό του ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει:

    "Τον Πύρρο Δήμα τον γνώρισα προσωπικά πριν από αρκετά χρόνια, καθώς οι γιοι μας, ο Κωνσταντίνος και ο Βίκτωρας, ήταν στην ίδια τάξη στο σχολείο. Διέκρινα έναν άνθρωπο σεμνό, - τολμώ να πω και ντροπαλό - ο οποίος δεν αισθανόταν και τελείως άνετα με την αναγνώριση και το δημόσιο θαυμασμό που οι τεράστιες αθλητικές επιτυχίες του αναπόφευκτα προκαλούσαν.

    Συζητούσαμε πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνεις παιδιά όταν οι γονείς είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμοι και πόσο μεγάλη πρόκληση είναι η καλλιέργεια μιας αυτόνομης προσωπικότητας υπό αυτές τις συνθήκες. Ο Πύρρος είχε την αγωνία του προκομμένου ανθρώπου που ο ίδιος όμως δεν είχε την τύχη να έχει πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση. Ήθελε να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορούσε στα παιδιά του ώστε αυτά να έχουν τις ευκαιρίες που αυτός δεν είχε.

    Ο Βίκτωρας έγινε δεκτός στο Yale όπου θα ξεκινήσει φέτος τις σπουδές του. Και ένας υπερήφανος πατέρας, που σήκωσε τις ελπίδες μιας χώρας στους ώμους του, είμαι βέβαιος ότι αισθάνεται τους κόπους μιας ζωής να δικαιώνονται. Όχι μόνο γιατί μας χάρισε στιγμές εθνικής ανάτασης και υπερηφάνειας, αλλά και γιατί αξιοποίησε τα όποια οφέλη από τη σπουδαία του αθλητική σταδιοδρομία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την οικογένειά του.

    Αγαπητέ Πύρρο, επειδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι, συγχαρητήρια για μια ακόμη φορά, εύχομαι καλές σπουδές και καλή επιτυχία στον γιο σου και μη δίνεις μεγάλη σημασία στους τιμητές της μετριότητας, του φθόνου και της ήσσονος προσπάθειας. Η αμφισβήτηση της αριστείας, των ικανών και των άξιων είναι το μόνο που έμαθαν?".

    [02] Ρ. Σβίγκου: Το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές έρχεται να καλύψει το πολιτικό και στρατηγικό της κενό

    Το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές, έρχεται να εκφράσει με τον πιο εύγλωττο τρόπο το στρατηγικό της αδιέξοδο δηλώνει η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στον ρ/φ «στο κόκκινο».

    «Εάν εξαιρέσεις το αίτημα για εκλογές, εάν εξαιρέσεις το ότι αποτελεί τον καλύτερο συνήγορο της διαπλοκής στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και εάν εξαιρέσεις και το ότι σε όλες τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα στέκεται στο πλευρό της τρόικας, η ΝΔ δεν έχει να παρουσιάσει απολύτως τίποτα στην ελληνική κοινωνία και το αίτημα για εκλογές έρχεται να καλύψει το πολιτικό και στρατηγικό της κενό, αναφέρει η κ.Σβίγκου.

    Για τη πορεία της οικονομίας αναφέρει ότι το επτάμηνο του 2016, υπήρξαν 250 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και είναι το καλύτερο επτάμηνο από το 2001 και ύστερα γι αυτή τη χρονική περίοδο, υπογραμμίζει παράλληλα πως «δεν κλείνουμε τα μάτια στο τεράστιο θέμα της ανεργίας και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας» ενώ κατηγορεί τη ΝΔ για θερινά, σενάρια καταστροφολογίας.

    Για το δυστύχημα στην Αίγινα σχολιάζοντας τα σενάρια περί εμπλοκής υπουργών αναφέρει πως «μια τέτοια τραγωδία δεν μπορεί να προσφέρεται για τέτοιου είδους αρρωστημένες και κατευθυνόμενες θεωρίες συνωμοσίας». «Αυτό που έχει σημασία να δούμε ως πολιτικός κόσμος είναι πώς δεν θα επαναληφθούν τέτοιες τραγωδίες ?αυτό θα έπρεπε σήμερα να συζητάμε. Πώς θα υπάρξουν εκείνοι οι νόμοι και ενδεχομένως και η αναθεώρηση κανόνων που ισχύουν μέχρι σήμερα έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια και για τους λουόμενους αλλά και γι αυτούς που επιβαίνουν σε σκάφη» υπογραμμίζει..

    Για τις τηλεοπτικές άδειες αναφέρει πως «δεν είναι απλώς μια διαδικασία η οποία αποφασίστηκε από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια κοινωνική απαίτηση χρόνων, έτσι ώστε και νομιμότητα να υπάρξει και διαφάνεια να υπάρξει, αλλά και ένα τοπίο το οποίο θα σέβεται το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση. «Εμένα προσωπικά με παραξενεύει πάρα πολύ το πώς η ΝΔ, που ενώ ήταν προφανές ότι θα αντιδρούσε στην αδειοδότηση, το πώς έχει επιλέξει όσο περνάει ο καιρός ολοένα και περισσότερο να ταυτίζεται τόσο πολύ με τους καναλάρχες, να παπαγαλίζει τα δικά τους επιχειρήματα, να μιλάει για ακύρωση του διαγωνισμού όταν και εφ΄ όσον γίνει κάποια στιγμή κυβέρνηση και να μην έχει καμία έγνοια στο να απολογηθεί για ποιο λόγο δεν υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια, όσο ήταν η ίδια κυβέρνηση, καμιά προσπάθεια να μπει κάποια τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Αυτό πραγματικά δείχνει ακριβώς ποιών τα συμφέροντα προσπαθεί να εξυπηρετήσει η ΝΔ» υπογραμμίζει η κ. Σβίγκου.

    [03] Τόμας Φρίκε: Ένας χρόνος "σωτηρίας" της Ελλάδας. Αυταρχικοί είναι πάντα οι άλλοι

    Τι γίνεται αλήθεια με τους Έλληνες; Πριν ένα χρόνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανάγκασε τους Έλληνες να δεχτούν ένα πακέτο σωτηρίας το οποίο μόλις είχε απορρίψει ο λαός. Και δεν είχε αποτέλεσμα.

    Περιστασιακά γίνεται λόγος για πολιτικούς στο εξωτερικό, οι οποίοι λαμβάνουν αυταρχικά μέτρα και καταργούν τη Δημοκρατία, ή θα το έκαναν αν εξελέγοντο. Ευτυχώς που δεν συμβαίνει καταρχάς σε μας. Καταρχάς. Εκτός εάν αφορά, ας σκεφτώ λιγάκι, τους Έλληνες.

    Ο υπουργός μας των Οικονομικών έπρεπε φυσικά πριν ένα χρόνο να αναστείλει για λίγο τη Δημοκρατία λόγω έσχατης ανάγκης και -θα θυμάστε- να υποδείξει στην κυβέρνηση της Αθήνας να αποφασίσει υπέρ ενός πακέτου εξυγίανσης εναντίον του οποίου είχε ψηφίσει περισσότερο από το 60% των Ελλήνων πριν μερικές μέρες σε ένα δημοψήφισμα.

    Η αιτιολογία για την μεταστροφή ήταν σαφής: διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα έπαιρνε πια από μας δάνειο, σαφώς. Κάτι το οποίο δεν είχε να κάνει φυσικά σε τίποτα με εκβιασμό. Χρήματα από μας και Δημοκρατία; Δεν πρέπει να υπερβάλει κανείς.

    Τότε ήταν φυσικά κάτι το εντελώς διαφορετικό. Επρόκειτο, ας πούμε, για το ότι οι Έλληνες δεν ήθελαν να καταλάβουν τι είναι καλό γι΄αυτούς: να ξανακάνουν τις δέουσες περικοπές, να αυξήσουν τους φόρους και να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία, επειδή μετά όλα θα ήταν καλύτερα. Η οικονομία θα δημιουργούσε εμπιστοσύνη, θα αναπτυσσόταν και θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας. Έπρεπε, λοιπόν, ο υπουργός των Οικονομικών να βοηθήσει λίγο, ας πούμε, στο να εκτραπεί/να αναστραφεί ελαφρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

    Και άξιζε. Βέβαια δεν φαίνεται ακόμα πολύ καθαρά. Οι δημοσκοπήσεις ανάμεσα σε μάνατζερ των επιχειρήσεων δείχνουν ένα χρόνο μετά μια (ακόμα) ελαφρά συρρίκνωση της βιομηχανίας. Τέλεια.

    Το (ελληνικό) ΑΕΠ μειώθηκε το 2016 κατά 1%. Αυξάνονται οι θέσεις εργασίας μήνα με το μήνα (μερικώς χάρη στο κράτος), αν και η ανεργία ένα χρόνο μετά το πακέτο σωτηρίας βρίσκεται ακόμα στο 23,5% (αντί 24,5% πριν).

    Εντάξει, πάει καλά ο τουρισμός, κάτι το οποίο για να είμαστε ειλικρινείς έχει να κάνει με την τρομοκρατία των γειτόνων και λιγότερο με το πακέτο το οποίο υπαγόρευσε ο Σόιμπλε.

    Κατά βάση η ελληνική κυβέρνηση -παρά τις αντιστάσεις- έχει κάνει υπάκουα αρκετά από όσα ο λαός λανθασμένα δεν ήθελε αρχικά. Και για τα οποία βοήθησαν ο Σόιμπλε και οι φίλοι του υπουργοί Οικονομικών. Μόνο που η μαζική ανεργία και η μιζέρια δεν εξαφανίστηκαν. Η εξήγηση γι? αυτό πρέπει να είναι κάποια άλλη.

    Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι υψηλοί φόροι, οι εισφορές και οι περικοπές συνέβαλαν αποφασιστικά απλώς στο να μην ανακάμπτει η οικονομία. Και φυσικά κανένας δεν θέλει να επενδύει σε μια χώρα όπου λόγω έλλειψης αγοραστικής δύναμης δεν μπορείς να πουλήσεις τίποτα. Δεν είναι τυχαίο το ότι κινείται μόνο ο τουρισμός, διότι έρχονται χρήματα απ΄ έξω και έτσι κινείται και η ελληνική οικονομία.

    Ίσως τελικά ο ελληνικός λαός να μην έσφαλε εκφράζοντας συγκεκριμένες αμφιβολίες στο να αποδεχτεί ένα νέο πακέτο και να γίνουν ακόμα περισσότερες περικοπές, αντί να ληφθεί μέριμνα να έλθουν περισσότερα χρήματα στην οικονομία.

    Στο θέμα αυτό λίγο βοηθά και η κυνική επισήμανση, εδώ στη χώρα μας, ότι όποιος δίνει το δάνειο (δηλαδή εμείς) επιτρέπεται να αποφασίζει/να καθορίζει. Επιτέλους αυτό δεν είναι λευκή επιταγή για να κάνει κάποιος μια πολιτική ενάντια στη θέληση του λαού η οποία δεν βοηθά κανέναν τελικά. Ειδικά όταν τα δάνειά μας ήταν ως γνωστόν ούτως ή άλλως στο μεγαλύτερο μέρος τους προς όφελος των τραπεζών μας και όχι των Ελλήνων.

    Αλλά και η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει αν υποχωρήσει λίγο ο ζήλος. Θα μπορούσε όμως να είναι μόνο πολύ μικρή (η υποχώρηση) και πολύ αργά για να αποτρέψει κανείς τη μεγάλη ζημιά.

    Ας το πούμε προσεκτικά: (Όσα έγιναν) δεν ήταν τα καλύτερα. Ούτε για τους Έλληνες ούτε για τη δική μας πειστικότητα. Θα ήμασταν έστω και λίγο πιο αξιόπιστοι ως υπέρμαχοι της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της ευημερίας, εάν δεν αγνοούσαμε δημοκρατικές αποφάσεις άλλων χωρών (ή εάν τουλάχιστον διαμαρτυρόμασταν εναντίον όταν το πράττει ο υπουργός μας τον Οικονομικών), απλώς διότι εξαρτώνται από τα χρήματά μας.

    Ιδίως τώρα, που θεωρούμε ως μέτρο σύγκρισης τόσο άσχημες και οικονομικά αμφιλεγόμενες συνταγές μιας υποτιθέμενης ανάπτυξης μέσω του σφίξιμου του ζωναριού. Πρόκειται για μια μαύρη στιγμή για την Ευρώπη.

    (*) Ο Τόμας Φρίκε υπήρξε επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, οι οποίοι έχουν κλείσει εν τω μεταξύ όμως) από το 2002-2012 και έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες και τα περιοδικά "Tagesspiegel" "Wirtschaftswoche" , "Manager Magazin". Το 2013 εκδόθηκε το βραβευμένο βιβλίο του "Πόση τράπεζα χρειάζεται ο άνθρωπος;"

    [04] Σπ. Κουβέλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ανοίγουμε τον δρόμο στους Έλληνες επιχειρηματίες προς τις αγορές της Ευρασιατικής Ένωσης

    Το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο προχωράει στις πρώτες επιχειρηματικές αποστολές προς τις χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης (Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιζία), απαντώντας στο αίτημα των καιρών για εξωστρέφεια, προκειμένου οι Έλληνες επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει μια αγορά 180 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχοντας στην πρώτη γραμμή τις εξαγωγές τροφίμων, φαρμάκων, αλλά και τουριστική συνεργασία.

    Στη συνέντευξη που έδωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σπύρος Κουβέλης τονίζει ότι το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, του οποίου προεδρεύει, κλείνει δύο χρόνια ζωής με επιτυχία, αφού αφήνει πίσω του τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και τα εμπόδια που προκάλεσε το εμπάργκο κατά της Ρωσίας -η οποία αποτελεί κεντρική συνιστώσα της Ευρασιατικής Ένωσης- και παίρνει πρωτοβουλίες για την προώθηση των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με τα κράτη της Ευρασιατικής Ένωσης όχι μόνον διμερώς αλλά και ως μία ενιαία οικονομική οντότητα.

    Η πρόσφατη επισκεψη αντιπροσωπείας του Συμβουλίου την αρχαία Ήλιδα και την Αρχαία Ολυμπία, με τη συμμετοχή του πρέσβη του Καζακστάν και του επιτετραμμένου της ρωσικής πρεσβείας, έγινε για να προωθήσουν οι χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης το Σύμφωνο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, αλλά παράλληλα έγινε η αφορμή για να συμφωνηθεί με τον περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, η πρώτη επιχειρηματική αποστολή, με έμφαση στην προώθηση των εξαγωγικών προϊόντων και του τουρισμού της περιοχής.

    Στους άμεσους στόχους του Επιχειρηματικού Συμβουλίου είναι και η διεξαγωγή του πρώτου ελληνο-ευρασιατικού φόρουμ εντός του 2016 στην Αθήνα, ενώ στο πλαίσιο του έτους φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας, γίνεται προσπάθεια να υπάρξει παρουσία του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη ΔΕΘ, προκειμένου να δοθεί έμφαση στις σχέσεις της Ελλάδας με το σύνολο της Ευρασιατικής Ένωσης

    [05] Αυξημένες οι κρατικές ενισχύσεις από 10% εως 15%, για όλες τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο

    Αυξημένες κρατικές ενισχύσεις από 10% μέχρι και 15%, αναμένεται ότι θα λαμβάνουν μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που θα ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο από το 2017, ενώ η αύξηση αυτή αφορά όλες τις περιφέρειες της χώρας.

    Αυτό προβλέπει το αναθεωρημένο σχέδιο του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ), που το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα εγκριθεί από την ΕΕ.

    Η σχετική απόφαση της Κομισιόν, αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και ο νέος χάρτης θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017.

    Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία των συζητήσεων με τους κοινοτικούς αξιωματούχους και όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : "Μέχρι το τέλος του έτους, η ανακατανομή θα ολοκληρωθεί, διαθέτοντας αυξημένους πόρους για όλες τις περιφέρειες".

    Υπενθυμίζεται ότι η ανάγκη για την αναθεώρηση του ΧΠΕ προέκυψε λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς σε τέσσερις από τις έντεκα περιφέρειες το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με βάση τα στοιχεία της περιόδου 2012 - 2014, υποχώρησε κάτω από το 75% του μέσου όρου της ΕΕ -28, ενώ σε άλλες επτά περιφέρειες υποχώρησε σε επίπεδα κάτω του 60%. Ο υφιστάμενος ΧΠΕ ισχύει από την 1η Ιουλίου 2014 και βασίστηκε στα στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της περιόδου 2008 - 2010.

    Σημειώνεται ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκύπτει αύξηση της ενίσχυσης και για τις περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου παρ? ότι το ΑΕΠ Αττικής και Ν. Αιγαίου είναι υψηλότερο του 75% του κοινοτικού μέσου όρου και άρα κανονικά δεν δικαιολογείται μεταφορά πόρων. Πλην όμως, οι δύο περιφέρειες συνορεύουν με άλλες που θα έχουν κατά πολύ υψηλότερες εντάσεις επιδότησης (μετά και την αναθεώρηση), δημιουργώντας ένα σημαντικό μειονέκτημα. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι εντάσεις επιδότησης στις δύο αυτές περιφέρειες.

    Αναλυτικά λοιπόν τα ποσοστά των κρατικών ενισχύσεων αναμένεται να διαμορφωθούν ανά περιφέρεια ως εξής:

    ? Στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου από 25% που είναι σήμερα σε 35% (για τις μεγάλες επιχειρήσεις), από 35% σε 45% για τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και από 45% σε 55% για τις μικρές.

    ? Στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων και Κρήτης από 15% που είναι σήμερα σε 25% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, από 25% στο 35% για τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και από 35% σε 45% για τις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις.

    ? Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από 10% που είναι σήμερα σε 25% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, από 20% σε 35% για τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και από 30% σε 45% για τις μικρές επιχειρήσεις.

    ? Στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου το όριο των περιφερειακών ενισχύσεων ανέρχεται σήμερα σε 10% και η Ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα γίνει 20% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, από 20% σε 30% για τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και από 30% σε 40% για τις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις.

    Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι με τον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο 4399/2016, τα προαναφερθέντα ποσοστά στην περίπτωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν ισχύουν για επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες άνω των 50 εκατ. ευρώ.

    [06] Π. Κουρουμπλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρέπει να υποστηριχθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία σήκωσαν το βάρος του προσφυγικού

    Την ανάγκη να υποστηριχθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα οποία σήκωσαν το βάρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος τόνισε, από τη Μυτιλήνη όπου βρίσκεται, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

    Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στον δημοτικό καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε πως «όλοι γνωρίζουμε ότι το νησί αυτό σήκωσε μαζί με κάποια άλλα νησιά όπως είναι η Χίος, η Σάμος και η Κως το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος. Αυτό δεν σημαίνει λοιπόν πως πρέπει μόνο να το λες. Οφείλεις και εν τοις πράγμασι να το αναγνωρίζεις και να απαντάς αναλόγως».

    Λοιπόν, συνέχισε ο κ. Κουρουμπλής, «το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι ότι δεν μπορεί η Μυτιλήνη και οι κάτοικοι της να εξακολουθούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος αυτό. Θα πρέπει λοιπόν σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων στη Σάμο όλοι οι δήμοι της, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, να φιλοξενήσουν κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στη Μυτιλήνη και στα άλλα νησιά. Και πρέπει να πω για άλλη μια φορά πως με αυτή την επίδειξη ανθρωπιστικού αποθέματος που δείξαμε ως ελληνικός λαός όλο αυτό το διάστημα, ας μην επηρεαζόμαστε από τη μιζέρια κάποιων λίγων. Αυτή η συμπεριφορά του ελληνικού λαού δεν πάει χαμένη, ούτε για τώρα ούτε για το μέλλον ούτε και για ζητήματα για την ασφάλεια που θέλει να νοιώθει κάθε χώρα. Και ο νοών νοείτω.».

    Ο κ. Κουρουμπλής σήμερα συμμετείχε στη Μυτιλήνη σε δυο συσκέψεις, μια με αυτοδιοικητικούς και μια με φορείς της Λέσβου. Όπως ήταν αναμενόμενο οι επιπτώσεις του οικονομικού και μεταναστευτικού προβλήματος ιδιαίτερα στην τοπική οικονομία κυριάρχησαν και στις δυο συσκέψεις. Κατά τη διάρκεια τους, ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε την ανάγκη της μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων και στην άλλη Ελλάδα, δεν δίστασε μάλιστα να ονοματίσει την ιδιαίτερη του πατρίδα το Αγρίνιο ως προορισμός αριθμού μεταναστών και προσφύγων που σήμερα βρίσκονται στα νησιά.

    Όπως τόνισε μιλώντας στο «Πρακτορείο» ο κ. Κουρουμπλής, «αναγνωρίζεται πλέον ότι στη Λέσβο δεν κυκλοφορούν οι άνθρωποι αυτοί όπως κυκλοφορούσαν πριν κάποιους μήνες. Όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει αυτή η εικόνα που προϋπήρχε, άρα και οι θάλασσες, οι παραλίες έχουν την εικόνα που θα πρέπει να έχει ο τόπος. Αναδεικνύεται, όμως, πλέον η ανάγκη αλλαγής της εικόνας που υπάρχει για τη Μυτιλήνη κύρια, αλλά και για τα άλλα νησιά κυρίως στην Ευρώπη. Ανέλαβα την πρωτοβουλία να ζητήσω και από την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού και τους φορείς εδώ του νησιού να γίνει μια συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών και να δούμε πώς θα μεθοδεύσουμε αυτή τη διαδικασία να προβάλουμε καλύτερα και πιο οργανωμένα το νησί και τα άλλα νησιά στο εξωτερικό για την επόμενη χρονιά».

    [07] Τον καπετάνιο του τουριστικού σκάφους κατηγορεί ο 77χρονος για το ναυάγιο στην Αίγινα

    Παραμένει στα δικαστήρια Πειραιά για 6 συνεχόμενες ώρες ο 77χρονος κατηγορούμενος για το φονικό ναυάγιο, όπου απολογήθηκε και πλέον περιμένει την απόφαση εάν θα προφυλακιστεί ή όχι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογήθηκε μέσω υπομνήματος, ωστόσο εξαιτίας της σοβαρότητας της υπόθεσης και των απανωτών ερωτήσεων, προσπάθησε να φωτίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το σκάφος το οποίο φέρεται να οδηγούσε εμβόλισε διερχόμενο τουριστικό σκάφος, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους εκ των οποίων ένα ανήλικο κορίτσι.

    Στο υπόμνημα, ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστηρίζει πως υπαίτιος του δυστυχήματος είναι ο καπετάνιος του τουριστικού σκάφους, αφού δεν του παραχώρησε την προτεραιότητα λόγω θέσης, καθώς ο ίδιος ήταν δεξιά. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επέμεινε πως δεν έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα και εγκατάλειψε το τουριστικό σκάφος, επειδή το ταχύπλοο είχε ρήγματα και φοβήθηκε ότι θα βυθιζόταν και αυτό.

    Στο απολογητικό του υπόμνημα ο 77χρονος φέρεται να υποστήριξε μάλιστα, ότι δεν προσπάθησε να πετάξει σωσίβια στους ναυαγούς κατ? αρχήν επειδή τα ατομικά σωσίβια δεν έχουν αρκετό βάρος και συνεπώς, δεν θα έφταναν ποτέ στα χέρια των ανθρώπων, και κατά δεύτερον είχαν σβήσει οι μηχανές του σκάφους και ο άνεμος έσερνε το σκάφος σε αντίθετη κατεύθυνση από τους ναυαγούς. Άρα οι υπερήλικες επιβάτες του δεν είχαν την δύναμη να αντιδράσουν και να κάνουν την οποιαδήποτε προσπάθεια διάσωσης.

    Την ίδια ώρα, το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί την οικογένεια Κατιφέ, που θρηνεί την απώλεια δύο μελών, του πατέρα και της ανήλικης κόρης του, θεωρεί πως επιχειρείται προσπάθεια συγκάλυψης των τεχνικών γεγονότων.

    [08] Σε κλίμα οδύνης και συγκίνησης το τελευταίο αντίο στον 44χρονο και την 5χρονη κόρη του, θύματα του δυστυχήματος στην Αίγινα

    Συγγενείς και φίλοι είπαν σήμερα στο νεκροταφείο του Σχιστού, σε κλίμα οδύνης και συγκίνησης, το τελευταίο αντίο στον 44χρονο και την 5χρονη κόρη του, οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο στην Αίγινα στην σύγκρουση ταχύπλοου με τουριστικό σκάφος .

    Σύμφωνα με έκθεση του ιατροδικαστή ο θάνατος τόσο του 44χρονου όσο της κόρης του οφείλεται σε πνιγμό.

    [09] Α. Ανδρεάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Με θετικό πρόσημο «τρέχει» ο Αύγουστος για τον ελληνικό τουρισμό

    Οιωνοί άριστοι εξακολουθούν να καταφθάνουν για τον ελληνικό τουρισμό προμηνύοντας, ότι και το 2016 θα είναι μία χρονιά θετική για την τουριστική βιομηχανία. Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, τόνισε, ότι συνεχίζεται η αυξητική τάση των τουριστικών κρατήσεων της τελευταίας στιγμής προς Ελλάδα και όλα δείχνουν ότι οι ελεύσεις τουριστών την εφετινή χρονιά, θα ανέλθουν στα 25 εκατομμύρια (χωρίς σε αυτά τα στοιχεία να υπολογίζονται οι επιβάτες της κρουαζιέρας), ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι θα υπάρξει και μικρή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

    Ο κ. Ανδρεάδης, αναφερόμενος στα έως τώρα στοιχεία επισήμανε, ότι και ο Αύγουστος θα συνεχίσει ανοδικά και με θετικό πρόσημο στις αφίξεις του σε σχέση με πέρυσι, όταν κινήθηκε στο -14% σε σχέση με το 2014, λόγω των Capital Controls. Tην ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εστιάζει στα έσοδα υπογραμμίζοντας, ότι εκεί υπάρχει στάση αναμονής σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε πρόβλεψη, καθώς τα στοιχεία που επεξεργάζεται η τράπεζα της Ελλάδας, όπως είπε ο κ. Ανδρεάδης, για το μήνα Ιούνιο δεν είναι ιδιαίτερα θετικά, καθώς η μέση δαπάνη δεν κινείται καλά, όπως είπε. Παραμένοντας στο σκέλος των εσόδων, ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε, ότι είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία τα έσοδα να κινηθούν ανοδικά σε σχέση με πέρυσι, καθώς έτσι θα «γυρίσουν και το ΑΕΠ στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο. Αυτό είναι και το στοίχημα», τόνισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 August 2016 - 18:32:37 UTC