Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά
  • [02] Να βάλει τέλος στο «ιδιότυπο άβατο στο κέντρο της Αθήνας» καλεί η ΝΔ την κυβέρνηση
  • [03] Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές οφειλές
  • [04] Kώστας Γουλιάμος: Ανάγκη η συμμαχία των χωρών του νότου
  • [05] Εκδηλώσεις μνήμης στο Κομμένο Άρτας παρουσία του πρωθυπουργού
  • [06] Προσκύνημα στην Παναγία της Αγιάσου και στην Παναγία Γλυκοφιλούσα
  • [07] Νεκρός πυροσβέστης εν ώρα καθήκοντος
  • [08] Kώστας Γουλιάμος: Ανάγκη η συμμαχία των χωρών του νότου

  • [01] Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο θα τελεστεί ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά.

    Των Ιερών Ακολουθιών θα προεξάρχει ο σεβασμιοτάτος μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από αρχιερείς, μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης, και της Ρωσίας.

    Η υποτροφία από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» θα δοθεί στον αριστεύσαντα μαθητή, του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, Αμανατίδη Δημήτριο, στην μνήμη των παιδιών ? μαθητών του σχολείου Μακροχωρίου, που έχασαν άδικα τη ζωή τους, στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις 13 Απριλίου του 2003.

    Εξάλλου, όπως κάθε χρόνο, νεολαίοι Ποντιακών Σωματείων του Συναπαντήματος με παραδοσιακές φορεσιές, θα «φυλάττουν», θα «φρουρούν» και θα συνοδεύουν τη Σεπτή Εικόνα της Σουμελιώτισσας, πλαισιωμένοι από εκπρόσωπους Ποντιακών Σωματείων.

    Ειδικότερα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

  • 07:00Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος Του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ.κ Παντελεήμονος.

  • 09:30Πέρας προσέλευσης προσκεκλημένων.

  • 10:00Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου

  • 11:00Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη

  • 12.30Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων Σωματείων.

    [02] Να βάλει τέλος στο «ιδιότυπο άβατο στο κέντρο της Αθήνας» καλεί η ΝΔ την κυβέρνηση

    «Η ανοχή στην ανομία που δίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ έχει αποθρασύνει τους "γνωστούς -αγνώστους"», οι οποίοι «ανενόχλητοι καταστρέφουν, βανδαλίζουν δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες, βεβηλώνουν Εκκλησίες» με αποτέλεσμα η «υποβάθμιση της ζωής στο κέντρο της Αθήνας να είναι χωρίς τέλος» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    Με αφορμή τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, το γραφείο Τύπου του κόμματος σημειώνει ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης «οφείλουν να βάλουν άμεσα τέλος στο ιδιότυπο άβατο που έχουν επιβάλει οι "γνωστοί -άγνωστοι" στο κέντρο της Αθήνας».

    «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο» τονίζει η ΝΔ.

    [03] Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές οφειλές

    Τον διπλωματικό κατ'αρχήν δρόμο για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών μέσω διαπραγματεύσεων με τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά και τον δικαστικό σε περίπτωση που η Γερμανία επιμείνει στη σημερινή αρνητική της στάση, προτείνεται στην έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν με την ψήφιση της έκθεσης και την κατάθεσή της στην Ολομέλεια της Βουλής.

    «Οι συνέπειες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου για την Ελλάδα και τους πολίτες της υπήρξαν τρομακτικές και ανεπανόρθωτες, καθώς η χώρα υπέστη απρόκλητη- προμελετημένη επίθεση, αλλά και τη βάρβαρη κατοχή από τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας, της φασιστικής Ιταλίας και της τσαρικής Βουλγαρίας. Η τριπλή αυτή κατοχή οδήγησε τον ελληνικό λαό στην απόλυτη εξαθλίωση, αφού εξάρθρωσε την οικονομία της χώρας. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει αβίαστα από το υφιστάμενο υπηρεσιακό -κρατικό υλικό και τεκμηριώνεται από πλήθος ακλόνητων μαρτυριών και πληθώρα ιστορικών πηγών» σημειώνεται στην εισαγωγή της έκθεσης.

    Οι αξιώσεις της Ελλάδας σε αριθμούς

    Μεταξύ των πολεμικών επανορθώσεων περιλαμβάνονται απαιτήσεις από τον Α? Παγκόσμιο Πόλεμο με βάση τη Συνθήκη των Βερσαλλιών του 1919. Στην Ελλάδα καταβλήθηκαν 47 εκατ. μάρκα για να δοθούν στους ιδιώτες δικαιούχους, ενώ από το επανορθωτικό ποσό των 485.975.000 χρυσών μάρκων έχουν εισπραχθεί 7.275.380 χρυσά μάρκα. Το υπόλοιπο ποσό προσδιορίστηκε από την Έκθεση της Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε 9.189.270.837 ευρώ.

    Όσον αφορά τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο, ο προσδιορισμός του ΓΛΚ βάσει της Συνδιάσκεψης των Παρισίων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι καθαρές απαιτήσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία ανέρχονται σε 6.741.07.692 δολάρια ΗΠΑ του 1938, ποσό που υπολογίζεται στα 309.498.827.179,51 ευρώ. Σε αυτό τον προσδιορισμό δεν περιλαμβάνονται αρκετές από τις απαιτήσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία, όπως για παράδειγμα το κατοχικό δάνειο. Το ΓΛΚ επιχείρησε και μία εναλλακτική προσέγγιση του προσδιορισμού των απαιτήσεων δίνοντας έμφαση στη χρήση του αρχειακού υλικού. Με βάση αυτή την προσέγγιση οι καθαρές απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας υπολογίζονται στα 171.442.057.838 ευρώ. Σε αυτό το ποσό προστίθεται η απαίτηση της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο που ανέρχεται στα 10.344.859.092 ευρώ, η απαίτηση για αποθετικές ζημίες που ανέρχεται στα 33.873.928.462 ευρώ κι η απαίτηση από μείωση παραγόμενου προϊόντος που ανέρχεται στα 53.886.160.462 ευρώ. Συνολικά το ποσό των απαιτήσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία ανέρχεται στα 269.547.005.854 ευρώ. Και στους δύο προσδιορισμούς εξαιρούνται οι απαιτήσεις από απώλεια ανθρωπίνων ζωών ή αναπηριών μόνο από πολεμικές ενέργειες, οι οποίες υπολογίζονται συνολικά σε 22.120.000.000 ευρώ χωρίς τους τόκους, ενώ μια δεύτερη εναλλακτική περιλαμβάνει όλα τα θύματα της Κατοχής, δηλαδή και τους θανάτους από λιμό κι ασθένειες, με το ποσό να ανέρχεται στα 107.268.000.000 ευρώ.

    Επιπλέον γίνεται αναλυτική περιγραφή του ιστορικού τής λήψης του κατοχικού δανείου, το οποίο δεν συνδέεται με τα έξοδα Κατοχής που έπρεπε να καταβάλει η Ελλάδα, αλλά συνάφθηκε ως αναγκαστικό δάνειο (χωρίς συνυπογραφή της Ελλάδας) κι αναγνωρίζεται ως πίστωση από τα αρχεία των ίδιων των γερμανικών κατοχικών Αρχών. Εκτενής αναφορά γίνεται και στη λεηλασία των αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας κατά τη διάρκεια της Κατοχής σημειώνοντας ότι υπάρχει αρχαιολογική τεκμηρίωση για 1.208 αγνοούμενα αντικείμενα.

    Ενεργές κι απαιτητές οι απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας

    Σύμφωνα με την πολυσέλιδη Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, η Γερμανία βάσει των αναγκαστικών συμβάσεων ουδέποτε τήρησε τα συμφωνηθέντα. Σχετικώς με το κατοχικό δάνειο, αναφέρεται ότι είναι αβάσιμο και αστήρικτο να υποστηριχθεί πωςι η μεταπολεμική οικονομική κατάσταση της Γερμανίας δεν επέτρεπε την, έστω και σταδιακή, εξόφληση των συναφών ελληνικών απαιτήσεων. Εξάλλου, είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν είχε τη δυνατότητα, τόσο στην αμέσως μεταπολεμική περίοδο, όσον και μετά τη Συμφωνία του Λονδίνου του 1953, να διεκδικήσει την επιστροφή του δανείου.

    Από τα παραπάνω συνάγεται ότι στις ελληνικές απαιτήσεις για επανορθώσεις από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έναντι της Γερμανίας περιλαμβάνονται τόσον οι δημόσιες, όσον και οι ιδιωτικές ζημίες, οι οποίες υπάγονται στη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 2 της Συμφωνίας του Λονδίνου και παραμένουν ενεργές, δεδομένου ότι οι μόνες ελληνικές απαιτήσεις που έχουν ικανοποιηθεί είναι οι προβλεπόμενες στις διμερείς συμβάσεις της Βόννης των ετών 1960 (απαιτήσεις θυμάτων από εθνικοσοσιαλιστικές διώξεις) και 1961 (απαιτήσεις από αφαιρεθέντα καπνά). Στη Σύμβαση της Χάγης του έτους 1907 δεν υπάρχει πρόβλεψη για παραγραφή αξιώσεων που στηρίζονται στη διεθνή αστική ευθύνη του κατέχοντος κράτους.

    Επί πλέον, σύμφωνα με την Έκθεση της Βουλής, υπάρχουν πολλά παραδείγματα διεθνών συμφωνιών για τη ρύθμιση εδαφικών ή άλλων διαφορών μεταξύ κρατών ή για την ικανοποίηση δικαιωμάτων ιδιωτών και μάλιστα για θέματα που παρέμεναν εκκρεμή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς να τίθεται ζήτημα παραγραφής. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι κατά το Διεθνές Δίκαιο κρατικές ή ιδιωτικές αξιώσεις της Ελλάδας κατά της Γερμανίας δεν μπορεί να υποστηριχθεί βάσιμα ότι υπέπεσαν σε παραγραφή.

    Εξάλλου, η ίδια η Γερμανία δια των κυβερνητικών και δικαιοδοτικών της οργάνων (ρηματικές διακοινώσεις και ΒGH 21 Ιουνίου 2003) δέχεται ότι η Συμφωνία του Λονδίνου είχε αναστείλει το απαιτητό των αξιώσεων μέχρι την επανένωσή της και συνεπώς από το 1944 μέχρι το 1990 συνέτρεχε αναβλητικό κώλυμα για τη δικαστική επιδίωξη των ελληνικών απαιτήσεων κατά της Γερμανίας.

    Τo γεγονός ότι οι αξιώσεις αυτές παρέμειναν εκκρεμείς μέχρι σήμερα δεν θέτει ούτε ζήτημα αχρησίας ή αποδυνάμωσης των αξιώσεων αυτών, ούτε αποδοχής εκ μέρους της ελληνικής πλευράς της ανυπαρξίας τέτοιων απαιτήσεων, δεδομένου ότι δεν υπήρξε αδράνεια της Ελλάδας.

    Αντιθέτως, το ελληνικό κράτος πάντοτε προέβαλε επιφύλαξη για τη μελλοντική ικανοποίηση των αξιώσεών του εξαιτίας των πολεμικών επανορθώσεων, τόσο στους εσωτερικούς νόμους (π.χ. Ν. 2023/1052), όσον και στις διμερείς συμβάσεις (π.χ. σύμβαση της Βόννης της 18-3-1960), αλλά και με επίσημες δηλώσεις των νομίμων εκπροσώπων του. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζει και η γερμανική κυβέρνηση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), στις 6.2.2014. Οι ελληνικές κυβερνήσεις τόνιζαν -και μετά το 1990- ότι η Ελλάδα θεωρεί ανοικτό το ζήτημα των επανορθώσεων, το δε έτος 1995 επιδόθηκε ρηματική διακοίνωση προς τη Γερμανία, με την οποία ζητήθηκε η έναρξη διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ζητήματος αυτού.

    Προτεινόμενες ενέργειες για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

    Σύμφωνα με την Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών οι προτεινόμενες ενέργειες της Ελληνικής Δημοκρατίας τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και σε δικαστικό, αν απαιτηθεί, είναι ως προς τις κρατικές/δημόσιες αξιώσεις, ήτοι τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, το Διαιτητικό Δικαστήριο, άρθρο 28 της Συμφωνίας του Λονδίνου της 27-2-1953, «περί εξωτερικών γερμανικών χρεών», το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και τα εθνικά δικαστήρια. Ως προς δε τις ιδιωτικές αξιώσεις, το Διαιτητικό Δικαστήριο, άρθρο 28 της Συμφωνίας του Λονδίνου της 27-2-1953, «περί εξωτερικών γερμανικών χρεών» (κυρώθηκε από την Ελλάδα με το Ν. 3480/1955 (ΦΕΚ Α΄ 6/1956) και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, και τα εθνικά δικαστήρια, στα οποία η προσφυγή κατά του γερμανικού Δημοσίου με αντικείμενο τις ιδιωτικές αξιώσεις έχει να αντιμετωπίσει, στο παρόν στάδιο εξέλιξης του διεθνούς εθιμικού δικαίου, το ζήτημα της ετεροδικίας (rule of state immunity), κατά την οποία τα ξένα κράτη δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία των εγχωρίων, των εθνικών, δηλαδή, δικαστηρίων άλλων κρατών.

    Επίσης προτείνεται:

    - Σύσταση Επιτροπής Προώθησης της Διεκδίκησης, αποτελούμενη από βουλευτές, δικαστικούς λειτουργούς, διεθνολόγους, ιστορικούς και νομικούς επιστήμονες, εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων, μέλη των Ενώσεων Θυμάτων και του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών.

    - Κατάργηση του τέλους δικαστικού ενσήμου επί των αναγνωριστικών αγωγών που αφορούν αξιώσεις λόγω διεθνών αδικοπραξιών, κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής (1941-1945), εφόσον ασκούνται από θύματα, ενώσεις θυμάτων ή συγγενών- καθολικών διαδόχων των θυμάτων.

    - Ενίσχυση της δικτύωσης- συντονισμού των Ενώσεων Θυμάτων με το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, στον αγώνα της διεκδίκησης. Υποστήριξη με όλα τα νόμιμα μέσα των Ενώσεων Θυμάτων, με έμφαση στην αναγκαιότητα δημιουργίας και νέων ενώσεων και συγκρότησής τους σε ομοσπονδία.

    - Προώθηση συνεργειών με τις ομάδες Γερμανών νομικών, ιστορικών, συνταγματολόγων και γερμανικών οργανώσεων, ευαίσθητων στα θέματα απόδοσης δικαιοσύνης, κλπ, που πραγματοποιούν ένα πολυμέτωπο και πολύχρονο αγώνα για τη διεκδίκηση των οφειλών.

    - Αποστολή κλιμακίου της Βουλής για την ενημέρωση του γερμανικού και άλλων κοινοβουλίων. Έγερση του ζητήματος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΗΕ και σε άλλα διεθνή fora.

    - Ανασύσταση του Ελληνικού Γραφείου Εγκληματιών Πολέμου, το οποίο δημιουργήθηκε με τον ΑΝ 384/1945 (ΦΕΚ Α΄ 145/8-6-1945) και καταργήθηκε με το ΝΔ 4016/1959 (ΦΕΚ Α237/3-11-1959). Η αναβίωση του Γραφείου κρίνεται αναγκαία, καθώς αυτό θα μπορούσε να διαδραματίσει κομβικό ρόλο τόσο στη νομική έρευνα για τα διεθνή ποινικά αδικήματα που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα κατά τον Β΄ ΠΠ (ανακάλυψη και προσαγωγή σε δίκη τυχόν επιζώντων εγκληματιών πολέμου) όσο και στις αστικές υποθέσεις που αφορούν τα εν λόγω γεγονότα.

    -Υποβολή πρότασης προς την Ελληνική Κυβέρνηση με σκοπό την επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Μη Εφαρμογή του Θεσμού της Παραγραφής επί Εγκλημάτων Πολέμου και Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας της 26ης Νοεμβρίου 1968 [Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών S/RES/2391(XXIII)] που έχει τεθεί σε ισχύ την 11η Νοεμβρίου 1970.

    - Προτείνεται, επίσης, εναλλακτικά, αντί της κύρωσης ορισμένης διεθνούς σύμβασης, η θέσπιση κανόνα εσωτερικού δικαίου σχετικά με το απαράγραπτο, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο Εθιμικό Διεθνές Δίκαιο.

    - Κατάθεση υπομνήματος- απάντησης της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη συζήτηση του ζητήματος των γερμανικών οφειλών στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 8 Σεπτεμβρίου 2016, μετά την αναφορά που κατέθεσε η αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ στις 15-10-2014.

    - Εντατική καμπάνια ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης της διεθνούς αλλά και της ελληνικής κοινής γνώμης με διοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων, συνεδρίων, παραγωγή ντοκιμαντέρ, ταινιών, θεατρικών παραστάσεων και λοιπών δράσεων πολιτισμού- πολιτιστικής διπλωματίας.

    - Να δοθεί βάρος στη μελέτη της Κατοχής, της Αντίστασης και του ζητήματος των γερμανικών οφειλών σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος. Βελτίωση των σχολικών συγγραμμάτων Ιστορίας, εκπόνηση εργασιών για το ζήτημα, υποτροφίες για έρευνα σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, οργάνωση σεμιναρίων και συνεδρίων.

    - Καθιέρωση ημέρας μνήμης του Ελληνικού Ολοκαυτώματος.

    - Ενίσχυση της λειτουργίας των Μουσείων Εθνικής Αντίστασης και Ελληνικών Ολοκαυτωμάτων και ίδρυση εντός των Μουσείων Κέντρων Ερευνών.

    - Στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει κάθε μαρτυρικός δήμος να φέρει το όνομα των μαρτυρικών τόπων (ή έστω του μεγαλύτερου μαρτυρικού τόπου).

    - Τέλος, πρέπει εν ευθέτω χρόνω να οριστικοποιηθεί ένα συνολικό πλάνο διαχείρισης των κονδυλίων που αντιστοιχούν στις γερμανικές οφειλές, με σκοπό τη συλλογική αποκατάσταση των κοινωνιών που υπέστησαν τη ναζιστική θηριωδία, βασισμένο στις βέλτιστες πρακτικές και τα πορίσματα της επιστήμης και πράξης του δικαίου των επανορθώσεων.

    - Στο πεδίο των επανορθώσεων, προτείνεται η ανάδειξη του χρέους γερμανικών επιχειρήσεων που επωφελήθηκαν τα μέγιστα κατά τη χιτλερική περίοδο.

    Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο:

    Απαιτείται σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής στο θέμα των γερμανικών οφειλών. Με πρωτοβουλία και συντονισμό της προσπάθειας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο απαιτείται η εκπόνηση και υλοποίηση σχεδίου εθνικής στρατηγικής στα θέματα των γερμανικών οφειλών. Το Κοινοβούλιο, αφού οριοθετήσει και χαράξει τις γενικές και επί μέρους κατευθύνσεις, τις επί μέρους τακτικές και τους επί μέρους και συνολικούς στόχους, πρέπει να ανοίξει εθνικό διάλογο, με συγκεκριμένη συνολική και επί μέρους θεματολογία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και με τη συγκρότηση-λειτουργία μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής.

    Σε πολιτικό επίπεδο προέχει το θέμα των διακρατικών διαπραγματεύσεων. Απαιτείται η σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής από έγκριτους διεθνολόγους, πανεπιστημιακούς, οικονομολόγους και νομικούς Έλληνες (όπως π.χ. η Επιστημονική Επιτροπή της ΠΕΔ) και εάν απαιτηθεί και ξένους, οι οποίοι αφού αναγνώσουν σωστά και έγκυρα την απόφαση της 3-12-2-12 της Χάγης και την από 22-10-2014 απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, θα συντάξουν σχετικό πόρισμα. Θα προχωρήσουν στην οργάνωση Επιστημονικών Συνεδρίων, ημερίδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τα θέματα των γερμανικών οφειλών. Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις προς τα θύματα και τους συγγενείς τους, οι οφειλές και αποζημιώσεις από την Γερμανία προς αυτούς είναι ιδιωτικές απαιτήσεις και δεν συμψηφίζονται με άλλες απαιτήσεις της Ελλάδας κατά της Γερμανίας.

    Η Επιτροπή συγκροτήθηκε με την υπ αριθμ. 17712/11602, από 4 Δεκεμβρίου 2015, απόφαση του Προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με τα άρθρα 44 και 45 του Κανονισμού της Βουλής και με αντικείμενο όπως αυτό προσδιορίζεται στις, από 27.2.2014 και 10.3.2015, ομόφωνες αποφάσεις της Ολομέλειας της Βουλής.

    Η Επιτροπή που απαρτιζόταν από 21 μέλη- βουλευτές πραγματοποίησε δεκατρείς (13) συνεδριάσεις, συνολικής διάρκειας, εικοσιτεσσάρων (24) ωρών, περίπου, κατά τις οποίες εκλήθησαν σε ακρόαση, προς ενημέρωση των μελών της, τα μέλη της Ομάδας Εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο πρόεδρος και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (Ε.Σ.Δ..Ο.Γ.Ε.), ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Δικτύου Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων της Ελλάδος, περιόδου 1940-1945 «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ», ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (Π.Ε.Δ.), ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δράμας, εκπρόσωποι Συλλόγων και Ενώσεων, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι ΟΤΑ, ιστορικοί, αρχαιολόγοι κ.ά.

    [04] Kώστας Γουλιάμος: Ανάγκη η συμμαχία των χωρών του νότου

    Για την πρόοδο που έχει καταγράψει το τελευταίο διάστημα η Κύπρος στον τομέα της οικονομίας μιλά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Kώστας Γουλιάμος, πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων, ενώ εκτιμά ότι είναι "στη σωστή κατεύθυνση" η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για συνάντηση των χωρών του Νότου τον Σεπτέμβριο. Πιστεύει ότι είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για λύση του Κυπριακού ως το τέλος του χρόνου, υπογραμμίζοντας ότι το ζητούμενο είναι μια λύση βιώσιμη. Σε ό,τι αφορά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ Γουλιάμος αφού σημειώνει ότι έχει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, αναφέρει ότι μετά την αποφοίτησή τους και σε ένα διάστημα έξι μηνών, το 77% των φοιτητών του βρίσκει δουλειά, προσθέτοντας παράλληλα ότι αποτελεί την πρώτη επιλογή των Ελλαδιτών φοιτητών.

    «Η Κύπρος το τελευταίο διάστημα», θα πει ο κ. Γουλιάμος, «βρίσκεται σε μία πολύ καλήοικονομική πορεία. Έχει μειωθεί ο δείκτης της ανεργίας και αυτό δημιουργεί αυτοπεποίθηση στους πολίτες της Κύπρου, γιατί η Κύπρος είναι μια χώρα του Νότου. Θα πρέπει, όμως, κανείς να σημειώσει ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα και σε επίπεδο μικρών επιχειρήσεων, διότι η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζεται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στις μικροεπιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση,πάντως, η Κύπρος είναι σε πολύ καλή οικονομική θέση και τούτο έχει επιτευχθεί χάρη στη συναίνεση - τη σύμπραξη αν θέλετε - όλων των δυνάμεων του τόπου, του κόσμου της εργασίας και του κόσμου των επιχειρήσεων».

    Ερωτηθείς για την πρωτοβουλία που πρόσφατα ανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για συνάντηση των χωρών του Νότου τον επόμενο μήνα, ο κ. Γουλιάμος εκτιμά ότι κινείται στη «σωστή κατεύθυνση» και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο ευρωπαϊκός Νότος αποτελεί οιονεί μια δύναμη. Αλλά αυτή η δύναμη έχει μειωθεί, αποδεκατιστεί, με βάση αυτό τον φονταμενταλισμό, σ'ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο, που αποδεκάτισε κυριολεκτικά τους εργαζόμενους, δημιούργησε στρατιές ανέργων, καταστρατήγησε βασικέςαρχές του κράτους δικαίου, του κοινωνικού κράτους, σε όλη την Ευρώπη. Με βάση τον φονταμενταλισμό που επικρατεί στις Βρυξέλλες -και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα, όχι ένα από τα προβλήματα- δικαίως και σωστά, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος έχει πάρει αυτή την πρωτοβουλία για τον ευρωπαϊκό Νότο. Βεβαίως, και στο παρελθόν υπήρξαν πρωτοβουλίες από πλευράς Γαλλίας για να δημιουργηθεί ένα είδος Μεσογειακής Συμμαχίας, αλλά δεν απέδωσαν τους αναμενόμενους καρπούς. Η Μεσόγειος έχει μια δυναμική, αλλά, δυστυχώς, η εμμονή των Βρυξελλών σε νεοφιλελεύθερες αναπτύξεις έχει καθηλώσει τα πάνταστον ευρωπαϊκό Νότο. Τώρα, πάντως, πολιτικά είναι καλύτερες οι συνθήκες στον Νότο και γι' αυτό είναικαλύτερη η συγκυρία για την πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα».

    Ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου πιστεύει ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου. «Η διεθνής συγκυρία», αναφέρει ο κ. Γουλιάμος, «και κυρίως η αναδιάταξη που συντελείται στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου είναι τέτοια που δεν μπορεί κανείς να την αγνοήσει,όταν συζητά ή διαπραγματεύεται την επίλυση του Κυπριακού. Το Κυπριακό είναι ένα ακανθώδες διεθνές ζήτημα και πρόβλημα και συναρτάται από τιςγεωπολιτικές, γεωστρατηγικές και γεωοικονομικές συνιστώσες ή παραμέτρους. Κατά συνέπεια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνει κανείς επίλυση του Κυπριακού μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου. Βέβαια, όταν μιλάμε για λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψημας ότι το ζητούμενο πρέπει να είναι μια βιώσιμη και δημοκρατικήλύση. Όχι μια οποιαδήποτε λύση που θα υπονομεύει ή θα δυναμιτίζει την ασφάλεια, τόσο των πολιτών της Κύπρου, όσο και γενικότερα της περιφέρειας».

    Πρώτη επιλογή των Ελλαδιτών

    Ο κ. Κώστας Γουλιάμος μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ αναφέρθηκε εκτενώς στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο ανήκει στο μεγαλύτερο οργανισμό πανεπιστήμιων του κόσμου, που είναι η Laureate, και στις διεθνείς διακρίσεις του. Μάλιστα, από τους περίπου 6.000 φοιτητές του, ένας πολύ μεγάλος αριθμός προέρχεται από την Ελλάδα. «Το πανεπιστήμιό μας», σημειώνει, «αποτελεί την πρώτη επιλογή των Ελλαδιτών φοιτητών, όταν αποφασίζουν να έρθουν στην Κύπρο. Είναι ένας πολύ μεγάλος ο αριθμός των φοιτητώναπό την Ελλάδα. Φοιτούν, κυρίως, στους κλάδους της Ιατρικής, της Νομικής, των λεγόμενων επιστημών Υγείας (φαρμακευτική, φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία), των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στον Πολυτεχνικό κλάδο, και ειδικότερα σπουδάζουν πολιτικοί μηχανικοί και μηχανικοί περιβάλλοντος, στην πληροφορική, ακόμα και στις οικονομικές επιστήμες, κυρίως Διοίκηση Επιχειρήσεων».

    Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα πτυχία του οποίου αναγνωρίζονται από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις, ενώ το 77% των φοιτητών του σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αποφοίτησή τους βρίσκει εργασία.

    «Εσχάτως», θα πει ο κ. Γουλιάμος, «έλαβε πέντε αστέρια στην αξιολόγησή του από τον πιο έγκριτο διεθνή οργανισμό, τον QS Top Universities. Για παράδειγμα, πήραμε 5 αστέρια στη διδασκαλία, όπως ακριβώς έχει πάρει και το πανεπιστήμιο του Cambridge. Καταλαβαίνετε ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου μπορεί πλέον να συγκρίνεται με τα κορυφαία και μεγάλα πανεπιστήμια. Είναι ένα πανεπιστήμιο, στο οποίο λειτουργεί το Microsoft Innovation Center, δηλαδή το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft. Εξέλιξη, η οποία διευρύνει τις δυνατότητες και της τοπικής κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και των φοιτητών. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας του έχουν συγκροτηθεί πάνω από 60 νεοφυείς επιχειρήσεις και θα ήθελα να προσθέσω ότι είμαστε ένα πανεπιστήμιο όπου αμέσως μετά την αποφοίτησή τους και σε ένα διάστημα έξι μηνών, βρίσκει δουλειά το 77% των φοιτητών μας. Επίσης, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο στον ελληνισμό και από τα ελάχιστα στην Ευρώπη που στο διδακτικό προσωπικό, στο ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής, έχει δυο κατόχους του βραβείου Νόμπελ. Αυτό και μόνο δεικνύει και αποδεικνύει την ποιότητα, την αριστεία και την καινοτομία που κυριαρχούν στο Πανεπιστήμιο σε όλα τα επίπεδα».

    «Η Κύπρος», καταλήγει ο κ. Γουλιάμος, «είναι μια προηγμένη χώρα σε πολλά ζητήματα. Έχει κάνει μεγάλες και σημαντικές προόδους ιδιαίτερα από την περίοδο ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από πολλές χώρες της Ευρώπης στον τομέα της ανώτατης παιδείας».

    [05] Εκδηλώσεις μνήμης στο Κομμένο Άρτας παρουσία του πρωθυπουργού

    Καλάβρυτα- Δίστομο- Κομμένο. Να αναγνωρισθεί η σφαγή και να δοθούν αποζημιώσεις», έγραφε σε γερμανικά και ελληνικά το πανό, που Γερμανοί ακτιβιστές άπλωσαν, το 2003, μέσα στο Μουσείο Περγάμου που βρίσκεται στο τέως Ανατολικό Βερολίνο.

    Κι αν ίσως οι αναφορές στα Καλάβρυτα και το Δίστομο είναι πιο συχνές, η ναζιστική θηριωδία και στο Κομμένο, ένα μικρό χωριό στην άκρη του Αμβρακικού, στις εκβολές του ποταμού Αράχθου, ήταν η ίδια. Ένα χωριό, ισοπεδωμένο, 20 οικογένειες ξεκληρίστηκαν, 317 νεκροί κάθε φύλου και ηλικίας -ανάμεσά τους 97 νήπια και παιδιά ηλικίας έως 15 ετών και 119 γυναίκες- κι ένας αιματοβαμμένος γάμος, με τη νύφη, τον γαμπρό και όλους τους καλεσμένους (περίπου 30 άτομα) να τυλίγονται στις στάχτες μίσους, άλλοι 20 πνίγηκαν στον ποταμό Άραχθο, προσπαθώντας να ξεφύγουν.

    Τη μνήμη των 317 θυμάτων της σφαγής από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τιμούν κάθε χρόνο με εκδηλώσεις στο μαρτυρικό Κομμένο.

    Στις φετινές εκδηλώσεις, στις 16 Αυγούστου, που διοργανώνουν ο Μορφωτικός Σύλλογος Κομμένου, ο δήμος Νικολάου Σκουφά και η τοπική κοινότητα Κομμένου, θα παραστεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, «πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας τιμά με την παρουσία του έναν από τους μαρτυρικότερους τόπους της Ελλάδας και του κόσμου», όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα «Αη Κομμένο» (martiriko-kommeno.gr). Οι εκδηλώσεις έχουν σύνθημα «Δεν τους ξεχνάμε» και αίτημα να καταβληθούν στην Ελλάδα οι οφειλές του γερμανικού κράτους και να αποδοθεί δικαιοσύνη στους μαρτυρικούς τόπους.

    Στο Κομμένο, στις 15 Αυγούστου του 1943, ημέρα της Κοίμησης της Παναγίας Θεοτόκου, γιόρταζαν το πανηγύρι τους. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 12 Αυγούστου, ο διοικητής του 98ου Συντάγματος Γιόζεφ Ζάλμινγκερ ενημέρωνε ψευδώς με σήμα του τις προϊστάμενες Aρχές ότι το Κομμένο βρίσκεται στα χέρια συμμοριτών. Το Σάββατο 14 Αυγούστου ήρθε η διαταγή για μια αιφνιδιαστική επιχείρηση θανάτου στο χωριό, που ανατέθηκε στον υπολοχαγό Ρέζερ, που ήταν στέλεχος της νεολαίας του Χίτλερ, φανατικός Ναζί και αποκαλούμενος «Νέρων».

    Χαράματα της 16 Αυγούστου εκατό άντρες, κατά τον Άγγλο ιστορικό Μαρκ Μαάουερ, 400 κατά τον Κομμενιώτη γυμνασιάρχη Στέφανο Παππά, του 12 λόχου του 98 γερμανικού συντάγματος, το οποίο έδρευε στην περιοχή της Φιλιππιάδας, μια μικρή κωμόπολη 10 περίπου χιλιόμετρα Βόρεια της Άρτας, σταθμεύουν έξω από το Κομμένο. Αποστολή τους, με το πρόσχημα ότι Γερμανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Κομμένο, η εξόντωση των ανταρτών που δρούσαν στην περιοχή και η εξαφάνιση του χωριού που τους υποστήριζε και τους προμήθευε με τρόφιμα και άλλα απαραίτητα για την αντίστασή τους εναντίον των Γερμανών.

    Διαβάζουμε στον ιστότοπο «Αη Κομμένο»:

    «Με την ανατολή του ήλιου, αφού πρώτα πήραν το πρωινό τους και κύκλωσαν το χωριό, οι μονάδες εφόδου έλαβαν με δύο φωτοβολίδες το σύνθημα και άρχισαν να βάλλουν με όπλα, με πολυβόλα, χειροβομβίδες και όλμους. Δεν άφηναν τίποτε όρθιο. Έκαιγαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και σκότωναν με μιαν απερίγραπτη αγριότητα άντρες, γέροντες, γυναίκες και παιδιά. Ακόμη και μωρά. Ολόκληρες οικογένειες κάηκαν ζωντανές μέσα στα σπίτια τους, πριν ακόμη ξυπνήσουν και καταλάβουν τι γίνεται γύρω τους. Άλλοι έτρεχαν στους δρόμους να σωθούν και έπεφταν από τις σφαίρες που θέριζαν το χωριό. Ανθρώπινα σώματα κόπηκαν στα δυο ή διαλύθηκαν και δε βρέθηκαν ποτέ. Φαίνεται πως η διαταγή ήταν σαφής: να μη μείνει τίποτε ζωντανό σ' ένα χωριό που αποτελούσε φωλιά των ανταρτών.

    Έξι ώρες κράτησε η σφαγή. Δρόμοι, αυλές, καμένα σπίτια, κήποι, χαντάκια, η πλατεία, ολόκληρο το χωριό γέμισε πτώματα, που μερικά έμεναν άθαφτα για αρκετές μέρες, αφού δεν απέμεινε κανείς ζωντανός απ' τους συγγενείς για να τους θάψει. Πρόχειρα και στον τόπο ακριβώς της σφαγής άνοιξαν λάκκους κι έριξαν τους νεκρούς μέσα, για να μην τους φάνε τα σκυλιά και τα όρνια και να μην πέσουν αρρώστιες αγιάτρευτες στο χωριό. Όσοι σώθηκαν έπρεπε ν' αντέξουν και ν' αφήσουν γι' αργότερα τα δάκρυα και τον πόνο.

    Στο σπίτι του Θόδωρου Μάλλιου γινόταν ο γάμος τη κόρης του Αλεξάνδρας με το Θεοχάρη Καρίνο από τον Παχυκάλαμο, χωριό κοντά στο Κομμένο. Χάθηκαν όλοι. Τους έκαψαν και τους σκότωσαν. Τριάντα με τριάντα πέντε άτομα. Από τα 12 μέλη της οικογένειας του οικοδεσπότη Θόδωρου Μάλλιου σώθηκαν εκείνο το πρωινό μόνο δύο, ο Αλέξανδρος και η Μαρία, που είχαν φύγει μόλις πριν λίγα λεπτά για να φροντίσουν στο χωράφι τα ζώα. Οι ναζί δεν σεβάστηκαν και δεν λογάριασαν τίποτε και κανέναν. Σκότωσαν και τη νύφη την Αλεξάνδρα και το γαμπρό τον Θεοχάρη.

    Όσοι πρόλαβαν και πετάχτηκαν έξω απ' τα σπίτια τους, έτρεχαν να σωθούν στα χωράφια ή να κρυφτούν χωμένοι στα βαθιά χαντάκια. Μόνη σωτηρία απέμεινε για πολλούς το ποτάμι. Πλήθος κόσμου έτρεχε κατά εκεί. Άλλοι ρίχνονταν στα νερά του για να περάσουν απέναντι και να σωθούν. Άλλοι κρέμονταν απ' τις βάρκες και τρέμοντας πάλευαν να γλιτώσουν απ' τον εφιάλτη. Κι εκεί πνίγηκαν σχεδόν όλοι όσοι μπήκαν στη βάρκα του Σπύρου Βλαχοπάνου, σχεδόν είκοσι άτομα. Κι ο θρήνος κι οι κραυγές του πνιγμού έσμιγαν με τη βουή της φωτιάς και των όπλων που αφάνιζαν το Κομμένο».

    [06] Προσκύνημα στην Παναγία της Αγιάσου και στην Παναγία Γλυκοφιλούσα

    Σε ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Kοιμήσεως της Θεοτόκου, αυτό της Παναγίας στην ορεινή Αγιάσο της Λέσβου ανηφορίζουν σήμερα χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού διανύοντας με τα πόδια δεκάδες χιλιόμετρα. Σκοπός τους να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, σε ένα ναό σημαντικής αξίας, με βυζαντινά θεμέλια, από τα χρόνια της εικονομαχίας.

    Κατά την παράδοση την εικόνα έφερε από τα Iεροσόλυμα ο μοναχός Aγάθων. Μεγάλων διαστάσεων (86 επί 62 εκ.) παριστάνει τη Θεοτόκο ένθρονη με τον Xριστό στην αγκαλιά της. Σήμερα εκτίθεται για προσκύνημα μπροστά από την αντιγραφή της εικόνας του τέμπλου, η οποία είναι επίσης πολύ αξιόλογη, χρονολογημένη όμως αυτή στους ύστερους βυζαντινούς χρόνους.

    Ιστορικό προσκύνημα της Λέσβου σήμερα και η «Παναγία η Γλυκοφιλούσα» στην Πέτρα της Λέσβου. Από τα ομορφότερα θρησκευτικά προσκυνήματα οι πιστοί φτάνουν στο ναό ανεβαίνοντας 114 σκαλοπάτια. Ο ναός είναι χτισμένος στην κορυφή του βράχου της Πέτρας, ύψους 40 περίπου μέτρων, σε θέση οχυρή και απόρθητη, που κατά τους Παλαιολόγιους χρόνους της ηγεμονίας της γενουάτικης οικογένειας των Γατελούζων στη Λέσβο ήταν μικρό φρούριο. Για την εικόνα και πώς βρέθηκε στο βράχο υπάρχουν πολλοί θρύλοι. Μεταξύ αυτών και η παρακάτω αφήγηση στο βιβλίο του παλιού ιερέα του ναού Πλάτωνος Ζαφείρογλου, «Η Παναγία της Πέτρας»: «Στα παλιά χρόνια καράβι Γαλαξειδιώτικο ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Πέτρας ανάμεσα στο μικρό Νησί και τη στεριά. Ένα Σαββατόβραδο ο καπετάνιος κατέβηκε στην καμαρούλα του να προσκυνήσει το εικόνισμα της Παναγίας και να ανάψει το καντήλι της, ξαφνιάστηκε όμως όταν είδε άδεια τη θέση του εικονίσματος. Κανείς από τους ναύτες του δεν ήταν σε θέση να τον πληροφορήσει τι απέγινε το εικόνισμα. Ανεβαίνοντας όμως στην κουβέρτα παρατήρησε ένα υπέργειο φως να περιφέρεται σαν αστέρι λαμπερό στην κορυφή του βράχου της Πέτρας. Βγαίνει ο καπετάνιος στη στεριά, σκαρφαλώνει στο βράχο, βρίσκει εκεί το εικόνισμα, το παίρνει και το ξαναφέρνει στο καράβι. Το ίδιο όμως συνέβη και τις επόμενες δύο βραδιές. Κατάλαβε τότε πως η Παναγία ήθελε να μείνει παντοτινά στο βράχο της Πέτρας. Συνεννοήθηκε με τους προεστούς του χωριού, έκτισαν εκεί ένα μικρό εκκλησάκι και τοποθέτησαν μέσα το θαυματουργό εικόνισμα της Μεγαλόχαρης».

    «Όταν ήθελαν να χτίσουν την Εκκλησία, ένα περιστέρι κρατώντας μεταξωτή κλωστή χάραξε τα θεμέλια του Ιερού Ναού και του αυλόγυρου, ξετυλίγοντας τη μεταξωτή κλωστή. Με φόβο και τρόμο οι τεχνίτες έκτιζαν τον αυλότοιχο στην άκρη του απότομου βράχου πατώντας σε κρεμασμένες σκαλωσιές και η δουλειά δεν προχωρούσε γρήγορα. Η Μεγαλόχαρη, όμως έκανε και εδώ το θαύμα της, για να τους δώσει θάρρος. Το πρώτο Σαββατόβραδο ο επιστάτης κρατώντας στο ένα χέρι το καραφάκι με το ρακί και στο άλλο το δίσκο με τα ποτήρια γύριζε τις σκαλωσιές κερνώντας τους τεχνίτες. Για μια στιγμή όμως παραπάτησε και γκρεμίστηκε. Τρομαγμένοι όλοι, τεχνίτες και εργάτες κοίταξαν κάτω περιμένοντας να τον δουν ξαπλωμένο και νεκρό. Συγκλονίστηκαν, όταν τον είδαν όρθιο με το καραφάκι και το δίσκο στα χέρια του να τους φωνάζει

    «Μη φοβάσθε παλικάρια, η χάρη της μας βοηθάει» και αμέσως ανέβηκε ξανά στο βράχο και συνέχισε το κέρασμά του».

    [07] Νεκρός πυροσβέστης εν ώρα καθήκοντος

    Τραγική εξέλιξη είχε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη 1:30 το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Παρόρι Βοιωτίας.

    Γύρω στις 5 το απόγευμα έχασε την ζωή του 49χρονος πυροσβέστης πενταετούς θητείας ενώ είχε μεταβεί σε σημείο με συναδέλφους του για να συμμετάσχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

    Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική ο 49χρονος ήταν πλήρωμα πυροσβεστικού οχήματος μαζί με άλλους συναδέλφους του και όταν έφτασαν στο σημείο όπου είχαν διαταχθεί και πριν αρχίσουν την κατάσβεση, τους είπε ότι δεν αισθανόταν καλά και λιποθύμησε. Οι συνάδελφοί του προσπάθησαν να τον συνεφέρουν αλλά μάταια και κάλεσαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λειβαδιάς. Εκεί απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ο θάνατός του οφείλεται πιθανότατα σε παθολογικά αίτια αλλά τα ακριβή αίτια θα διαπιστωθούν κατά την νεκροτομή που θα γίνει την Τρίτη.

    Η πυρκαγιά σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι σε εξέλιξη κοντά στο χωριό Άγιος Γεώργιος αλλά βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την περιοχή προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωσή της.

    Συλλυπητήρια του Βαγγέλη Αποστόλου για το θάνατο του πυροσβέστη

    Τα θερμά συλλυπητήριά του τόσο στην οικογένεια του άτυχου πυροσβέστη όσο στο Πυροσβεστικό Σώμα εκφράζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου υπογραμμίζοντας πως οι Έλληνες πυροσβέστες που μάχονται με αυτοθυσία για την προστασία του δασικού και περιβαλλοντικού πλούτου της χώρας αξίζουν κάθε στήριξης και βοήθειας.

    «Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια τόσο στην οικογένεια του άτυχου πυροσβέστη που έχασε σήμερα τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Παρόριo Βοιωτίας, όσο και στο Πυροσβεστικό Σώμα.

    Όπως αποδείχτηκε και πάλι φέτος, μια χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη, οι Έλληνες πυροσβέστες μάχονται με αυτοθυσία για την προστασία του δασικού και περιβαλλοντικού πλούτου της χώρας και αξίζουν κάθε στήριξης και βοήθειας» αναφέρει ο κ. Αποστόλου.

    Η ΝΔ για το θάνατο του πυροσβέστη εν ώρα καθήκοντος

    «Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για την απώλεια του πυροσβέστη Ευάγγελου Πάνου. Το Πυροσβεστικό Σώμα θρηνεί ένα ακόμη στέλεχός του που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του, καθώς και στο σύνολο του Πυροσβεστικού Σώματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για την απώλεια του πυροσβέστη Ευάγγελου Πάνου που έχασε τη ζωή του κατά την διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης πυρκαγιάς στο Παρόριο Βοιωτίας.

    Συλλυπητήρια του Κ. Μπακογιάννη

    Πυροσβέστης πενταετούς θητείας έχασε σήμερα τη ζωή του κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης της Πυροσβεστικής σε πυρκαγιά στο Παρόρι της Βοιωτίας.

    «Ας είναι ο τελευταίος άνθρωπος που χάνεται στις πυρκαγιές. Τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του και ολόκληρο το Πυροσβεστικό Σώμα, τα μέλη του οποίου και εφέτος δίνουν άνιση μάχη με τις φωτιές. Άνθρωποι που με ελάχιστα μέσα δίνουν τα πάντα για την ασφάλεια των υπολοίπων. Τους ευχαριστούμε», αναφέρει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του.

    [08] Kώστας Γουλιάμος: Ανάγκη η συμμαχία των χωρών του νότου

    Για την πρόοδο που έχει καταγράψει το τελευταίο διάστημα η Κύπρος στον τομέα της οικονομίας μιλά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Kώστας Γουλιάμος, πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων, ενώ εκτιμά ότι είναι "στη σωστή κατεύθυνση" η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για συνάντηση των χωρών του Νότου τον Σεπτέμβριο. Πιστεύει ότι είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για λύση του Κυπριακού ως το τέλος του χρόνου, υπογραμμίζοντας ότι το ζητούμενο είναι μια λύση βιώσιμη. Σε ό,τι αφορά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ Γουλιάμος αφού σημειώνει ότι έχει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, αναφέρει ότι μετά την αποφοίτησή τους και σε ένα διάστημα έξι μηνών, το 77% των φοιτητών του βρίσκει δουλειά, προσθέτοντας παράλληλα ότι αποτελεί την πρώτη επιλογή των Ελλαδιτών φοιτητών.

    «Η Κύπρος το τελευταίο διάστημα», θα πει ο κ. Γουλιάμος, «βρίσκεται σε μία πολύ καλήοικονομική πορεία. Έχει μειωθεί ο δείκτης της ανεργίας και αυτό δημιουργεί αυτοπεποίθηση στους πολίτες της Κύπρου, γιατί η Κύπρος είναι μια χώρα του Νότου. Θα πρέπει, όμως, κανείς να σημειώσει ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα και σε επίπεδο μικρών επιχειρήσεων, διότι η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζεται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στις μικροεπιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση,πάντως, η Κύπρος είναι σε πολύ καλή οικονομική θέση και τούτο έχει επιτευχθεί χάρη στη συναίνεση - τη σύμπραξη αν θέλετε - όλων των δυνάμεων του τόπου, του κόσμου της εργασίας και του κόσμου των επιχειρήσεων».

    Ερωτηθείς για την πρωτοβουλία που πρόσφατα ανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για συνάντηση των χωρών του Νότου τον επόμενο μήνα, ο κ. Γουλιάμος εκτιμά ότι κινείται στη «σωστή κατεύθυνση» και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο ευρωπαϊκός Νότος αποτελεί οιονεί μια δύναμη. Αλλά αυτή η δύναμη έχει μειωθεί, αποδεκατιστεί, με βάση αυτό τον φονταμενταλισμό, σ'ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο, που αποδεκάτισε κυριολεκτικά τους εργαζόμενους, δημιούργησε στρατιές ανέργων, καταστρατήγησε βασικέςαρχές του κράτους δικαίου, του κοινωνικού κράτους, σε όλη την Ευρώπη. Με βάση τον φονταμενταλισμό που επικρατεί στις Βρυξέλλες -και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα, όχι ένα από τα προβλήματα- δικαίως και σωστά, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος έχει πάρει αυτή την πρωτοβουλία για τον ευρωπαϊκό Νότο. Βεβαίως, και στο παρελθόν υπήρξαν πρωτοβουλίες από πλευράς Γαλλίας για να δημιουργηθεί ένα είδος Μεσογειακής Συμμαχίας, αλλά δεν απέδωσαν τους αναμενόμενους καρπούς. Η Μεσόγειος έχει μια δυναμική, αλλά, δυστυχώς, η εμμονή των Βρυξελλών σε νεοφιλελεύθερες αναπτύξεις έχει καθηλώσει τα πάνταστον ευρωπαϊκό Νότο. Τώρα, πάντως, πολιτικά είναι καλύτερες οι συνθήκες στον Νότο και γι' αυτό είναικαλύτερη η συγκυρία για την πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα».

    Ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου πιστεύει ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου. «Η διεθνής συγκυρία», αναφέρει ο κ. Γουλιάμος, «και κυρίως η αναδιάταξη που συντελείται στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου είναι τέτοια που δεν μπορεί κανείς να την αγνοήσει,όταν συζητά ή διαπραγματεύεται την επίλυση του Κυπριακού. Το Κυπριακό είναι ένα ακανθώδες διεθνές ζήτημα και πρόβλημα και συναρτάται από τιςγεωπολιτικές, γεωστρατηγικές και γεωοικονομικές συνιστώσες ή παραμέτρους. Κατά συνέπεια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνει κανείς επίλυση του Κυπριακού μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου. Βέβαια, όταν μιλάμε για λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψημας ότι το ζητούμενο πρέπει να είναι μια βιώσιμη και δημοκρατικήλύση. Όχι μια οποιαδήποτε λύση που θα υπονομεύει ή θα δυναμιτίζει την ασφάλεια, τόσο των πολιτών της Κύπρου, όσο και γενικότερα της περιφέρειας».

    Πρώτη επιλογή των Ελλαδιτών

    Ο κ. Κώστας Γουλιάμος μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ αναφέρθηκε εκτενώς στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο ανήκει στο μεγαλύτερο οργανισμό πανεπιστήμιων του κόσμου, που είναι η Laureate, και στις διεθνείς διακρίσεις του. Μάλιστα, από τους περίπου 6.000 φοιτητές του, ένας πολύ μεγάλος αριθμός προέρχεται από την Ελλάδα. «Το πανεπιστήμιό μας», σημειώνει, «αποτελεί την πρώτη επιλογή των Ελλαδιτών φοιτητών, όταν αποφασίζουν να έρθουν στην Κύπρο. Είναι ένας πολύ μεγάλος ο αριθμός των φοιτητώναπό την Ελλάδα. Φοιτούν, κυρίως, στους κλάδους της Ιατρικής, της Νομικής, των λεγόμενων επιστημών Υγείας (φαρμακευτική, φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία), των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στον Πολυτεχνικό κλάδο, και ειδικότερα σπουδάζουν πολιτικοί μηχανικοί και μηχανικοί περιβάλλοντος, στην πληροφορική, ακόμα και στις οικονομικές επιστήμες, κυρίως Διοίκηση Επιχειρήσεων».

    Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα πτυχία του οποίου αναγνωρίζονται από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις, ενώ το 77% των φοιτητών του σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αποφοίτησή τους βρίσκει εργασία.

    «Εσχάτως», θα πει ο κ. Γουλιάμος, «έλαβε πέντε αστέρια στην αξιολόγησή του από τον πιο έγκριτο διεθνή οργανισμό, τον QS Top Universities. Για παράδειγμα, πήραμε 5 αστέρια στη διδασκαλία, όπως ακριβώς έχει πάρει και το πανεπιστήμιο του Cambridge. Καταλαβαίνετε ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου μπορεί πλέον να συγκρίνεται με τα κορυφαία και μεγάλα πανεπιστήμια. Είναι ένα πανεπιστήμιο, στο οποίο λειτουργεί το Microsoft Innovation Center, δηλαδή το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft. Εξέλιξη, η οποία διευρύνει τις δυνατότητες και της τοπικής κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και των φοιτητών. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας του έχουν συγκροτηθεί πάνω από 60 νεοφυείς επιχειρήσεις και θα ήθελα να προσθέσω ότι είμαστε ένα πανεπιστήμιο όπου αμέσως μετά την αποφοίτησή τους και σε ένα διάστημα έξι μηνών, βρίσκει δουλειά το 77% των φοιτητών μας. Επίσης, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο στον ελληνισμό και από τα ελάχιστα στην Ευρώπη που στο διδακτικό προσωπικό, στο ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής, έχει δυο κατόχους του βραβείου Νόμπελ. Αυτό και μόνο δεικνύει και αποδεικνύει την ποιότητα, την αριστεία και την καινοτομία που κυριαρχούν στο Πανεπιστήμιο σε όλα τα επίπεδα».

    «Η Κύπρος», καταλήγει ο κ. Γουλιάμος, «είναι μια προηγμένη χώρα σε πολλά ζητήματα. Έχει κάνει μεγάλες και σημαντικές προόδους ιδιαίτερα από την περίοδο ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από πολλές χώρες της Ευρώπης στον τομέα της ανώτατης παιδείας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 August 2016 - 22:32:41 UTC