Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΝΔ για την εισαγγελική παραγγελία για έλεγχο στον Γιάννη Αλαφούζο
  • [02] Προχωρά ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου (IGB)
  • [03] Υπ. Περιβάλλοντος: Με συνοπτικές διαδικασίες οι περιβαλλοντικές άδειες για τα υδατοδρόμια
  • [04] Αύξηση 9,1% σημείωσαν οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών τον Ιούλιο και 1,6% οι οδικές
  • [05] Μεγαλειώδης λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, στην Κέρκυρα
  • [06] Στην Αθήνα η «χρυσή» Άννα Κορακάκη, το μεσημέρι
  • [07] Καναδάς: Η αστυνομία σκότωσε έναν ύποπτο για τρομοκρατική δράση
  • [08] Πακιστάν: Στους 13 οι τραυματίες από έκρηξη αυτοσχέδιας νάρκης κατά αστυνομικού οχήματος
  • [09] «Θώρακες, άλογα και άνθη» στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης
  • [10] Nέα ισχυρή αλλά μη τοξική μέθοδος μεταμόσχευσης μυελού των οστών
  • [11] Ν. Ταβερναράκης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Γίνεται έρευνα υψηλής στάθμης στην Ελλάδα
  • [12] Στην Αθήνα η «χρυσή» Άννα Κορακάκη, το μεσημέρι
  • [13] Τουλάχιστον 4 τραυματίες από έκρηξη κοντά σε νοσοκομείο στο Πακιστάν

  • [01] Η ΝΔ για την εισαγγελική παραγγελία για έλεγχο στον Γιάννη Αλαφούζο

    Υπέρ της διεξαγωγής ελέγχου στον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪΓιάννη Αλαφούζο τάσσεται η ΝΔ, αναφέρεται ωστόσο στο κυβερνητικό σχεδιασμό για την χορήγηση αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμού και επισημαίνει πως οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και η χρονική συγκυρία δημιουργούν εύλογο προβληματισμό.

    «Είναι γνωστό ότι η Νέα Δημοκρατία σέβεται όλες τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της. Αυτό ισχύει και για την παραγγελία που αφορά στον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪκ. Γιάννη Αλαφούζο. 0 έλεγχος πρέπει να γίνει. Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό επίκειται, στο αμέσως επόμενο διάστημα, η χορήγηση αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Και, βέβαια, είναι καλά γνωστό ότι στο πεδίο αυτό οι έως τώρα χειρισμοί της Κυβέρνησης έχουν έντονη οσμή απόπειρας χειραγώγησης της ενημέρωσης. Κατά συνέπεια, οι μεθοδεύσεις της και η χρονική συγκυρία δημιουργούν εύλογο προβληματισμό», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

    [02] Προχωρά ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου (IGB)

    Εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η πρόσκληση «για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών βάσει των κατευθυντήριων γραμμών για τη διαχείριση και κατανομή δυναμικότητας επί του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας, IGB».

    Η σχετική απόφαση με τις κατευθυντήριες γραμμές έχει αναρτηθεί στο «Διαύγεια».

    Σημειώνεται από τη ΡΑΕ η καλή συνεργασία των δύο ρυθμιστικών αρχών ενέργειας (Ελλάδας και Βουλγαρίας) για να ξεπεραστούν τα διαδικαστικά προβλήματα.

    Το έργο του ελληνοβουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χλμ (εκ των οποίων 31 χλμ βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας), καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (μετρητικοί σταθμοί, βανοστάσια, κέντρο λειτουργίας). Με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, ο αγωγός καταλήγει στηStara Zagora, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας.

    Σχεδιάζεται πρόβλεψη μεταφοράς ποσοτήτων της τάξης των 3 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, κατ'αρχήν, με δυνατότητα αύξησης στα 5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, με την προσθήκη ενός Σταθμού Συμπίεσης.

    Προβλέπεται η μεταφορά φυσικού αερίου στην Βουλγαρία από διάφορες πηγές, μέσω της Ελλάδος, ενώ θα παρέχεται και η δυνατότητα αντίστροφης ροής (reverse flow). Παράλληλα, οι περιοχές της Βουλγαρίας από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός, θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο προγραμματίζεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2016, ενώ η έναρξη λειτουργίας του προσδιορίζεται για τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2018.

    [03] Υπ. Περιβάλλοντος: Με συνοπτικές διαδικασίες οι περιβαλλοντικές άδειες για τα υδατοδρόμια

    «Καταρρίπτεται ο μύθος ότι υπάρχει αργός και αποτρεπτικός μηχανισμός αδειοδότησης στη χώρα μας, διότι εμείς βγάλαμε από το συρτάρι αίτημα που εκκρεμούσε από το 2014 και το διευθετήσαμε άμεσα, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι τα αιτήματα που κατατέθηκαν το 2016 εγκρίθηκαν μέσα σε τέσσερις μήνες. Με συνοπτικές διαδικασίες ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης αδειών περιβαλλοντικών όρων για τη δημιουργία υδατοδρομίων σε διάφορα λιμάνια της χώρας», δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» o διευθυντής του γραφείου του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημοσθένης Παπασταμόπουλος.

    Ο κ. Παπασταμόπουλος ανέφερε ότι αρκετά δημόσια κτίρια και λιμάνια στη χώρα μας δεν διαθέτουν περιβαλλοντικές άδειες, γεγονός που δυσκόλευε περισσότερο την παραπάνω διαδικασία.

    Επισήμανε ότι «το μόνο που απομένει πλέον σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, είναι να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές στα λιμάνια για τα υδατοδρόμια, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν άμεσα».

    [04] Αύξηση 9,1% σημείωσαν οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών τον Ιούλιο και 1,6% οι οδικές

    Ισχυροποίηση του ρεύματος "Last Minute"(κρατήσεις τελευταίας στιγμής) κατά το μήνα Ιούλιο, καταγράφεται με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία του ΣΕΤΕ για τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας.

    Συγκεκριμένα ο Ιούλιος 2016 έκλεισε με θετικό πρόσημο +9,1%, ή περίπου +276.000 αφίξεις στο σύνολο της χώρας. Παράλληλα, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων των οδικών αφίξεων στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας, ο Ιούλιος 2016 έκλεισε με θετικό πρόσημο +1,6% ή περίπου +30.000 αφίξεις σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2015.

    Κατά τον μήνα Ιούλιο 2016, η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες υποστήριξαν δυναμικά το σύνολο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων της χώρας με +12,8%, +13,3% και +8,7% αντίστοιχα, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εμφάνισαν θετικό πρόσημο +10% και +11,4% αντίστοιχα, ενώ η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη κινούνται με αρνητικό πρόσημο -13%, -16,3% και -62% αντίστοιχα.

    Διαβάστε επίσης

    Σε "απογείωση" η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια σύμφωνα με την ΥΠΑ

    [05] Μεγαλειώδης λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, στην Κέρκυρα

    Πλημμύρισε και φέτος η Κέρκυρα από τους εκατοντάδες προσκυνητές που ήρθαν, με κάθε μεταφορικό μέσο, για να παραστούν στη μεγαλειώδη λιτανεία του Ιερού σκηνώματός του Αγίου Σπυρίδωνα, που γιορτάζεται εδώ και 300 χρόνια.Στηνπλατεία Σπιανάδα, από χθες το απόγευμα γίνεται το αδιαχώρητο. Δεκάδες πιστοί τηρώντας την παράδοση έχουν καταλύσει στην πλατεία μέσα σε υπνόσακους, πάνω σε ψάθες και κουρελούδες, προκειμένου να είναι κοντά στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

    Κάποιοι ξενύχτησαν στα σκαλοπάτια του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος. «Είναι το τάμα μας» θα πούνε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξετυλίγοντας ο καθένας την δική του προσωπική του εμπειρία , το θαύμα της ζωής που τους δώρισε ο Άγιος.«Έρχομαι κάθε χρόνο και εγώ και η οικογένεια μου. Είναι το τάμα μας. Κινδύνεψα πολύ...ο Άγιος όμως με βοήθησε. Είμαι εδώ για να τον προσκυνήσω» θα πει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κώστας από τα Γιάννενα που «σπάζοντας» την παράδοση ζήτησε τα εγγόνια του να πάρουν το όνομα του Αγίου Σπυρίδωνα, για να τα προστατεύει όπως λέει ,σε όλη τους τη ζωή.

    Η θαλασσινή αύρα σου «τρυπά τα κόκκαλα» ...όμως οι πιστοί προσκυνητές ολοένα και πληθαίνουν, μη θέλοντας να χάσουν το ραντεβού τους και φέτος στην πλατεία Σπιανάδα, το ραντεβού τους με τον Άγιο..

    «Δεν είχε καμιά ελπίδα ο γιος μου» θα πει η κ. Μαρία στο ΑΠΕ-ΜΠΕ , «τι χειρότερο για μια μάνα να χάνει το παιδί της» ...θα κλάψει ...τα δάκρυα όμως είναι πλέον από συγκίνηση και από χαρά...«όλα παιδάκι μου πήγαν καλά, οι γιατροί ακόμη δεν το πιστεύουν . Ο Άγιος έκανε το θαύμα του...»

    Ανάμεσα στους πιστούς και ξένοι, τυλίγουν σφιχτά τα μαντήλια στο πρόσωπό τους, δεν θέλουν να μιλήσουν...δεν μπορούν, κλαίνε και προσεύχονται μείνουν σκυφτοί στα σκαλοπάτια του Αγίου, ξάγρυπνοι μέχρι το πρωί, έως ότου ξεκινήσει ο παναρχιερατικός Όρθρος και μετά θα ακολουθήσουν με απόλυτη κατάνυξη τη μεγάλη λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα που γίνεται στην καρδιά του Αυγούστου, για το θαύμα που έκανε ο Άγιος και έσωσε το νησί από τους Οθωμανούς, όταν σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, μετά τον Ιούλιο του 1716 οι Τούρκοι, παρότι η Κέρκυρα ήταν υπό βενετσιάνικης κατοχής, αποβιβάστηκαν στο νησί και κατόρθωσαν να κυριεύσουν πρώτα τα οχυρά του Μαντουκιού και της Γαρίτσας και στη συνέχεια τα Φρούρια Αβράμη και Σωτήρος. Οι επιθέσεις των Τούρκων συνεχίστηκαν επί έναν ολόκληρο μήνα, μέχρι τις 8 Αυγούστου. Τις ημέρες εκείνες, ο πιστός λαός τελούσε συνεχείς παρακλήσεις και προσευχές προς τον Ύψιστο, δεόμενος προς τον Άγιο Σπυρίδωνα να παρέμβει, σώζοντας το νησί του.

    Όπως αναφέρει η εκκλησιαστική ιστορία, στις 9 Αυγούστου του 1716 ξεσπά στο νησί μια καταστρεπτική καταιγίδα. Τα πλοία των Τούρκων έγιναν κομμάτια, το φρούριο παρέμεινε απόρθητο, ενώ πανικός κυριάρχησε στο στρατόπεδο των Τούρκων, στο οποίο διαδόθηκε η είδηση ότι πολλοί στρατιώτες είδαν τον Άγιο Σπυρίδωνα με τη μορφή καλόγηρου να βγαίνει από τον ομώνυμο Ιερό Ναό, απειλώντας τους Μουσουλμάνους με αναμμένο πυρσό.

    Το ξαφνικό μπουρίνι, καταμεσής του καλοκαιριού και ο φόβος από τον καλόγερο που τους καταδίωκε, ανάγκασε του Οθωμανούς να τραπούν σε άτακτη φυγή. Η αναχώρηση τους στις 11 Αυγούστου, αποδόθηκε στην θαυματουργή επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος..

    Η Κέρκυρα έγινε ο προμαχώνας ολόκληρης της Ευρώπης, ο υπερασπιστής Στρατάρχης Σχουλεμβούργος τιμήθηκε δια βίου από τη Βενετική γερουσία, η οποία με ψήφισμά της, στις 19 Μαρτίου 1717 μ.Χ., θέσπισε με νόμο την ετήσια λιτανεία του Ιερού σκηνώματος, του Αγίου Σπυρίδωνος, να γίνεται κάθε χρόνο στις 11Αυγούστου

    Η λιτανεία του Ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα τον Αύγουστο είναι μία από τις τέσσερις λιτανείας του Ιερού σκηνώματος που γίνεται κάθε χρόνο στην Κέρκυρα. Στη φετινή λιτανεία θα προεξάρχει ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, ο Μητροπολίτης Κέρκυρας Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος, ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος , ο οποίος και εκπροσωπεί στο νησί της Κέρκυρας την Ιερά Σύνοδο, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, οι Μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος, ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος , καθώς επίσης και οι Επίσκοποι Καρπασίας Χριστόφορος και Ναζιανζού Θεοδώρητος. Την λιτανεία θα συνοδεύουν οι Φιλαρμονικές του τόπου.

    [06] Στην Αθήνα η «χρυσή» Άννα Κορακάκη, το μεσημέρι

    Από τον Εβρο και τη Δράμα, τη γενέθλια πόλη της, μέχρι την Κρήτη. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και έξω από αυτή, στις γειτονιές του κόσμου, όπου ζουν και εργάζονται οι δικοί μας μετανάστες. Χαμόγελα, χειροκροτήματα, πανηγυρισμοί. Η 20χρονη Αννα Κορακάκη κατάφερε την πιο απρόσμενη επιτυχία της Ελλάδας τα τελευταία 20 χρόνια, φτάνοντας στην κορυφή του κόσμου, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο πιστόλι 25 μέτρων.

    Εγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη μετά από 100 χρόνια που κατακτά δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση. Τελευταίος ήταν ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας το 1912 στη Στοκχόλμη. Παράλληλα, είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας μετά από δώδεκα χρόνια, αφού τόσο στο Πεκίνο (2008) όσο και στο Λονδίνο (2012) η χώρα μας είχε περιοριστεί σε ασημένια και χάλκινα.

    Περισσότερο η «χρυσή» σκοπεύτρια, μπόρεσε να βρει κέντρο στον στόχο, «πυροβολώντας» με τα λόγια της. Αμέσως μετά την επιτυχία της στον τελικό: « Η παρότρυνσή μου στα νέα παιδιά είναι να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Αν όχι με τον πρωταθλητισμό, τουλάχιστον με τον αθλητισμό. Γιατί ο αθλητισμός είναι υγιής, ο πρωταθλητισμός όχι,» είπε η κορυφαία πρωταθλήτρια.

    Η "χρυσή" Αννα έρχεται σήμερα. Μέσω Ρώμης, θα φτάσει στην Αθήνα, με την πτήση της Alitalia AZ 720 με ώρα άφιξης, λίγο πριν το μεσημέρι, στις 11.40. Αναμένεται να καθίσει στην Αθήνα για τέσσερις ώρες και στις 17:00 θα βρίσκεται στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

    Γκρεμίστε, λοιπόν, τα τείχη. Και από τις πέτρες που θα μαζευτούν, χτίστε σκοπευτήρια, γυμναστήρια, πισίνες, γήπεδα, για τους νέους, το μέλλον. Το μέλλον μας.

    [07] Καναδάς: Η αστυνομία σκότωσε έναν ύποπτο για τρομοκρατική δράση

    Η αστυνομία στον Καναδά σκότωσε έναν ύποπτο για τρομοκρατική δράση, χθες μεταδίδει η εθνική τηλεόραση της χώρας, μετά την αξιολόγηση αξιόπιστων πληροφοριών για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση.

    Ο ύποπτος σκοτώθηκε στη διάρκεια αστυνομικής επιδρομής, σε μία μικρή πόλη στο Οντάριο, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά κανάλια CTV News και CBC News.

    Σε ανακοίνωση της αστυνομίας τονίζεται ότι ο ύποπτος εντοπίστηκε κι ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.

    [08] Πακιστάν: Στους 13 οι τραυματίες από έκρηξη αυτοσχέδιας νάρκης κατά αστυνομικού οχήματος

    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί στην πόλη Κουέτα του Πακιστάν, από την έκρηξη αυτοσχέδιας νάρκης δρόμου κατά τη διέλευση οχήματος των δυνάμεων ασφαλείας, λίγες ημέρες μετά την έκρηξη βόμβας σε νοσοκομείο της πόλης, που κόστισε τη ζωή 74 ανθρώπων.

    Η αυτοσχέδια νάρκη είχε ως στόχο αστυνομικό προσωπικό, το οποίο συνόδευε τοπικό δικαστή, χωρίς ο ίδιος να τραυματιστεί, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

    Επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό που πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό και περιείχε τρία ή τέσσερα κιλά εκρηκτικής ύλης.

    [09] «Θώρακες, άλογα και άνθη» στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης

    Την εικαστική έκθεση «Θώρακες, άλογα και άνθη» οργανώνει η Εταιρία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο 2016, μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης, με επιμέλεια της Λουίζας Καραπιδάκη.Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, αλλά στο μεταξύ η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό, σε όλη τη διάρκεια των δύο μηνών από τις 8 το πρωί, ως τις 8 το βράδυ.

    Απόλυτα συνυφασμένη με την αρχαιότητα η αισθητική των γλυπτών έργων της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, από ξύλο, σίδηρο και ορείχαλκο, αφού παραπέμπει εμφανώς στα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος αλλά πάντα παρόντος ελληνικού πολιτισμού τόσο με τις θεματικές της επιλογές «θώρακες και άλογα», όσο και με τις μνημειακές διαστάσεις των γλυπτών της. Μύθοι και ιστορίες τόπων και ανθρώπων αντανακλώνται μέσα από τις νωπογραφίες της Ιόλης Ξιφαρά , οποία χρησιμοποιώντας την τεχνική του fresco, με την ιδιαίτερη υφή και την ονειρική απόδοση των χρωμάτων, μας ταξιδεύει σε άλλους κόσμους, αυτούς της ποίησης, της μουσικής, της ιστορίας, των θρύλων.

    [10] Nέα ισχυρή αλλά μη τοξική μέθοδος μεταμόσχευσης μυελού των οστών

    Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια νέα ισχυρή αλλά μη τοξική μέθοδο μεταμόσχευσης μυελού των οστών (βλαστικών κυττάρων του αίματος), η οποία καθιστά περιττή την χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία.Προς το παρόν, η τεχνική έχει δοκιμασθεί με επιτυχία σε πειραματόζωα (ποντίκια). Αν τελικά αποδειχθεί εξίσου ασφαλής και αποτελεσματική στους ανθρώπους, τότε θα μπορούσε στο μέλλον να αξιοποιηθεί ευρέως για τη θεραπεία διαφόρων αυτοάνοσων παθήσεων, όπως του ερυθηματώδους λύκου, του παιδικού διαβήτη (τύπου 1), της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή της πολλαπλής σκλήρυνσης, καθώς επίσης στην αντικαρκινική θεραπεία και για ασφαλέστερες μεταμοσχεύσεις οργάνων.

    Σήμερα η μεταμόσχευση του μυελού των οστών είναι μια τοξική διαδικασία και γι' αυτό χρησιμοποιείται μόνο στις πιο κρίσιμες περιπτώσεις ασθενών. Τα βλαστικά κύτταρα του αίματος του ασθενούς πρέπει προηγουμένως να καταστραφούν πλήρως μέσω χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας (πράγμα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο DNA και σε πολλούς υγιείς ιστούς του σώματος όπως στο ήπαρ, στον εγκέφαλο και στα όργανα αναπαραγωγής), προκειμένου στη συνέχεια να μεταμοσχευθούν τα νέα βλαστοκύτταρα.

    [11] Ν. Ταβερναράκης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Γίνεται έρευνα υψηλής στάθμης στην Ελλάδα

    Έρευνα υψηλής στάθμης παράγεται στην Ελλάδα, αλλά για να φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο με άλλες χώρες, που επενδύουν πολύ περισσότερα κονδύλια στον ερευνητικό τομέα, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη...

    Η διαπίστωση ανήκει στον Νεκτάριο Ταβερναράκη, τον Έλληνα επιστήμονα, που από χθες είναι το ένα από τα δύο νέα μέλη στο διοικητικό όργανο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας και συγκεκριμένα στο επιστημονικό του συμβούλιο.

    «Γίνεται έρευνα υψηλής στάθμης στην Ελλάδα» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ. Ταβερναράκης εξηγώντας πως «στα Πανεπιστήμια, στα ερευνητικά κέντρα της χώρας, υπάρχουν ερευνητικές ομάδες, οι οποίες ανταγωνίζονται στα ίσια ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, στο Χάρβαρντ, στο ΜΙΤ».

    Εκτίμησε δε: «Θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε την έρευνα ακόμη περισσότερο, ώστε να αποτελέσει έναν μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας». Παραδέχθηκε ότι ο δρόμος μπροστά είναι μακρύς για να φτάσει η Ελλάδα το ίδιο επίπεδο συνολικά της έρευνας με άλλες χώρες που επενδύουν περισσότερο στον συγκεκριμένο τομέα.

    «Ναι μεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε έρευνα αιχμής, στην ουσία όμως είναι απομονωμένες μονάδες οι περιπτώσεις αυτές και συνολικά η χώρα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες χώρες που επενδύουν πολύ περισσότερα χρήματα στην έρευνα» ανέφερε.

    Και μπορεί τα χρήματα να μην επαρκούν, αλλά, όπως είπε ο κ. Ταβερναράκης, «οι Έλληνες επιστήμονες μπορούν, αν τους δοθούν τα κατάλληλα μέσα, να διαπρέψουν και να ανταγωνιστούν συναδέλφους του εξωτερικού χωρίς να υστερούν σε τίποτα».

    Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του επιστημονικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, στο οποίο διορίστηκε μέλος, επισήμανε πως επιλέγει κυρίως τους κριτές των ερευνητικών προτάσεων. «Στην ουσία δεν επιλέγει αυτό το όργανο τις προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν, αλλά τους ανθρώπους που θα τις κρίνουν για να επιλέξουν τις καλύτερες. Είναι επίσης ένα συμβούλιο στρατηγικής, χαράσσει την πολιτική του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, στο πού δηλαδή και πώς θα διατεθούν τα χρήματα τα οποία διαχειρίζεται και τα οποία είναι πάρα πολλά: 13 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020» εξήγησε ο κ. Ταβερναράκης.

    Σημείωσε δε πως «είναι ένα όργανο το οποίο συνολικά χαράσσει την ευρωπαϊκή πολιτική αιχμής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» οπότε «με τη λειτουργία του αυτή μπορεί να κατευθύνει την έρευνα στην Ευρώπη προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, ανάλογα με τις ανάγκες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και -μεταξύ άλλων- επικεφαλής του Εργαστηρίου Νευρογενετικής και Γήρανσης του Ινστιτούτου, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης Νεκτάριος Ταβερναράκης αναφέρθηκε και σε μία από τις κατευθύνσεις της έρευνας στο Ινστιτούτο, που αφορά τη διαδικασία της γήρανσης.

    «Στην ουσία προσπαθούμε να καταλάβουμε τον μηχανισμό της γήρανσης. Γιατί γερνάνε τα κύτταρα και κατά συνέπεια οι οργανισμοί, ο άνθρωπος. Υπάρχει κάποια βιολογική βάση σ' αυτό. Υπάρχουν κάποιοι μοριακοί οργανισμοί μέσα στα κύτταρα που είναι υπεύθυνοι κι εμείς θέλουμε να τους αποκαλύψουμε γιατί αν αυτό γίνει θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη γνώση αυτή για να αντιμετωπίσουμε πολλές παθολογικές καταστάσεις που συνοδεύουν τη γήρανση, όπως π.χ. νευροεκφυλιστικές ασθένειες ή περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων» σημείωσε και πρόσθεσε: «Όλα αυτά είναι συνοδά της γήρανσης, οπότε κατανοώντας τους βασικούς μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τη γήρανση, ίσως θα μπορούσαμε να επέμβουμε- κάποιες φορές προληπτικά, άλλες φορές θεραπευτικά γι αυτές τις ασθένειες».

    [12] Στην Αθήνα η «χρυσή» Άννα Κορακάκη, το μεσημέρι

    Από τον Εβρο και τη Δράμα, τη γενέθλια πόλη της, μέχρι την Κρήτη. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και έξω από αυτή, στις γειτονιές του κόσμου, όπου ζουν και εργάζονται οι δικοί μας μετανάστες. Χαμόγελα, χειροκροτήματα, πανηγυρισμοί. Η 20χρονη Αννα Κορακάκη κατάφερε την πιο απρόσμενη επιτυχία της Ελλάδας τα τελευταία 20 χρόνια, φτάνοντας στην κορυφή του κόσμου, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο πιστόλι 25 μέτρων.

    Εγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη μετά από 100 χρόνια που κατακτά δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση. Τελευταίος ήταν ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας το 1912 στη Στοκχόλμη. Παράλληλα, είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας μετά από δώδεκα χρόνια, αφού τόσο στο Πεκίνο (2008) όσο και στο Λονδίνο (2012) η χώρα μας είχε περιοριστεί σε ασημένια και χάλκινα.

    Περισσότερο η «χρυσή» σκοπεύτρια, μπόρεσε να βρει κέντρο στον στόχο, «πυροβολώντας» με τα λόγια της. Αμέσως μετά την επιτυχία της στον τελικό: « Η παρότρυνσή μου στα νέα παιδιά είναι να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Αν όχι με τον πρωταθλητισμό, τουλάχιστον με τον αθλητισμό. Γιατί ο αθλητισμός είναι υγιής, ο πρωταθλητισμός όχι,» είπε η κορυφαία πρωταθλήτρια.

    Η "χρυσή" Αννα έρχεται σήμερα. Μέσω Ρώμης, θα φτάσει στην Αθήνα, με την πτήση της Alitalia AZ 720 με ώρα άφιξης, λίγο πριν το μεσημέρι, στις 11.40. Θα την υποδεχθεί, εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών Π.Κουρουμπλής.Αναμένεται να καθίσει στην Αθήνα για τέσσερις ώρες και στις 17:00 θα βρίσκεται στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

    Γκρεμίστε, λοιπόν, τα τείχη. Και από τις πέτρες που θα μαζευτούν, χτίστε σκοπευτήρια, γυμναστήρια, πισίνες, γήπεδα, για τους νέους, το μέλλον. Το μέλλον μας.

    [13] Τουλάχιστον 4 τραυματίες από έκρηξη κοντά σε νοσοκομείο στο Πακιστάν

    Τουλάχιστον 4 τραυματίες από έκρηξη που έγινε σήμερα το πρωί, κοντά σε νοσοκομείο στην πόλη Κουέτα στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 August 2016 - 6:32:40 UTC